Projektplan: Nilex-projektet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektplan: Nilex-projektet"

Transkript

1 1 (7) Projektplan: Nilex-projektet Projektledare: Björn Pettersson Uppdragsgivare: Stefan Lindkvist Datum: Bakgrund och motiv IT-enheten har under en längre tid brottats med problem att få processer som spänner över flera funktioner att fungera nöjaktigt. Ofta så upplever medarbetarna att det är svårt att eskalera ärenden till andra delar av ITenheten. Det finns även situationer då ingen är utpekat ansvarig för ett ärende. När nya funktioner utvecklas eller gamla tas bort så uppstår fel. Allt detta drabbar oftast kunden i form av förseningar, fördyringar och bristande kvalitet. Orsaken till problemen finns att finna i följande tre faktorer: Avsaknad av tydliga processer där det alltid finns ett tydligt ansvar för ett ärende oavsett var ärendet befinner sig i processen. Avsaknad av en korrekt bemanning och rollfördelning för olika funktioner som borde ingå i processerna. Avsaknad av en gemensam plattform som fungerar som kommunikationskanal och som definierar ansvaret för ett ärende för alla berörda medarbetare inom IT-enheten samt berörda användare. Detta projekt syftar till att driftsätta och anpassa ett programvertyg för att förenkla och tydliggöra ärendeflödet inom IT-enheten och mellan IT-enheten och SLU s IT-användare. Anpassning innebär konkret att programverktygets flöden, ärendetyper, roller etc. avspeglar SLU-IT arbetssätt. Eftersom ärendeflödena och rollerna inte är identifierade så krävs det även att projektet måste ta fram hur de viktigaste ärendeflöden skall se ut och vilka funktioner som måste finns för att hantera dessa flöden. Det kommer naturligtvis inte vara möjligt att på en kort tid identifiera alla funktioner och flöden som krävs i en mogen IT-organisation. Inriktningen är att påbörja ett gemensamt arbetssätt och registrera så många av de inkommande ärendena.

2 2 (7) Parallellt med detta så skall även grunddata identifieras. Med grunddata menas kontaktuppgifter för användarna, inventarieuppgifter om datorutrustning och de kontrakt som IT-enheten har tecknat med kunderna. 2. Syfte - nytta med projektet Projektets primära verksamhetsnytta är genom att IT-enheten börjar att arbeta enligt best practice så ökar kundnyttan av IT-enhetens tjänster genom att tjänsterna är bättre anpassade till kundens situation, bättre effektivitet i ITenhetens processer och att möjligheter att skapa mätetal för olika processer inom IT. 3. Mål - resultat av projektet Projektets direkta mål är att införa ett gemensamt ärendehanteringssystem över hela IT-enheten. I ärendehanteringssystemet skall ITIL-processerna incident management, request fulfilment, access management samt change management (till authority/changelevel 4 och level 3) implementeras så det skall gå att registrera och agera på ärenden i enlighet med ITIL i dessa processer. Det skall även finnas stöd till rudimentär problem management i där ortsberedningsgruppen ansvarar för att hantera problemärendena. Projektets indirekta mål är att bidra till den effektivisering och kvalitetshöjning som ligger inom GAIA-projketets målbild. 4. Avgränsningar samt påverkan på annan verksamhet Även om systemverktyget har stöd för att införa de flesta av ITIL s processer, debitering, configuration management database och avtalshantering så kommer detta införande inte att omfatta dessa processer/funktioner. Dessa processer/funktioner bör hanteras i själva servicedeskinförandet. Även ITIL s olika roller hanteras inte i detta införande utan hänvisas till IT-avdelningens organisationsöversyn som sker i annat forum. Projektet påverkar hela IT-enheten eftersom alla funktioner som ingår inom IT är delaktiga i de processflöden som hanteras i systemverktyget. Det måste finnas en gemensam medvetenhet om ansvar och prioriteringar inom alla inblandade IT-funktioner.

3 3 (7) De enskilda användarna påverkas då de får möjlighet att följa sina ärenden via ett webb-gränssnitt. 5. Kritiska faktorer Vilka kritiska faktorer finns det för projektets genomförande? Här kan man antingen använda den framtagna mallen eller helt enkelt skriva ett stycke om de problem och risker som finns inom projektet. Finansiering Projektet saknar finansiering och kommer att drivas inom ramen för IT:s driftsbudget. Det skapar vissa begränsningar vad gäller nyttjandet av externa resurser och de interna resursernas tid är inte finansierad då de deltar i projektet. Notera att själva investeringen av programverktyget samt stöd för anpassning är finansierade. Verksamheten och attityder Det finns en stor risk att det arbetssätt som införs kommer att kännas begränsande av en del medarbetare och att de känner sig styrda. Det finns även risk att de verksamhetsansvariga vissa lägen kan känna sig trampade på tårna då de är tvungna att lämna ifrån sig eller ta nya ansvarsområden eller bli tvungna att bidra till andra ansvarsområdens finansiering. Det finns även en risk att gamla vanor gör sig gällande; Medarbetare har sin egen prioritering och inte systemets; Användarna vänder sig till den man känner och inte Service desk. Tekniska hinder För att det skall vara enkelt att arbeta med systemet så måste en stor del av de grunduppgifter som systemet arbetar med vara inlagda i systemet. Många av dessa uppgifter måste även uppdateras med automatik. Målsättningen är att så få uppgifter som möjligt måste upprätthållas manuellt eftersom detta medför en risk. Det finns risk att SLU:s tekniska infrastruktur inte klarar av att leverera de uppgifter som behövs med en tillräcklig kvalitet. Om systemet känns betungande att arbeta med så kommer det med all sannolikhet att minska motivationen. 6. Genomförande Projektet har fyra faser: Kartläggning av processer:

4 4 (7) De ITIL processer som bedömts att de behövs för att skapa en grundläggande ärendehantering inom IT-enheten implementeras. Dessa processer är incident management, request fulfilment, access management och change management för level 3 och 4. Processkartläggningen av skall ske i workshop-form med deltagare från varje SLU-huvudort och varje funktion inom IT-enheten. Detaljnivå i processkartläggningen skall ha en detaljeringsgrad som lämpar sig för anpassningsarbetet i systemverktyget. Workshopen skall dokumenteras så att processflöden finns dokumenterade. De checklistor och mallar som krävs för ärendeeskalering och ärendehantering skall även identifieras och dokumenteras. För att få en koppling till systemverktygets möjligheter skall personer från leverantören med expertkunskaper om verktyget delta i workshopen. Identifiering av funktioner: Men funktioner menas en indelning av verksamheten med avseende på funktionsansvar t.ex ansvar för ett visst system, nätverksdrift etc. Syftet är att det för de införda ITIL processerna skall finnas en obruten kedja av funktionsansvar från Servicedesk till de olika specialiserade driftsfunktionerna. Det är eftersträvansvärt att ett ärende aldrig hamnar mellan två ansvarsområden. Projektet skall identifiera de funktioner som ingår i de kartlagda processflödena under workshopen för processkartläggningen. Grunddata: För att systemverktyget skall upplevas som rationellt och enkelt att arbeta med så bör så mycket av data om användarna och datorer finns inlagt i systemet. Syftet är naturligtvis att slippa manuella inmatningar och de fel som kan uppstå i samband med det samt en upplevd rationalisering av arbetet. Data om användarna importeras automatiskt från Active Directory varje natt. Det kräver i sin tur att AD:ets data har en tillräckligt hög kvalitet. Eftersom det finns tydliga brister i AD:ets kvalitet så skall projektet ta fram och driftsätta en metod att höja AD:ets kvalitet med data från personalsystemet. Detta kommer att ske med en temporär metod i avvaktan att SLU s katalog och identitetshantring löses på ett korrekt sätt. Datorer inventeras idag av SMS som är det verktyg som SLU valt för hantering av klientdatorer. Projektet skall kartlägga och säkerställa att de datorer som IT stöd ger användarstöd för är med i SMS. Det krävs dock en viss manuell

5 5 (7) inläggning av data för att ge en komplett bild av datorbeståndet, information som ex.vis användare, enhet och anskaffningsdatum. Detta kommer inte att ingå i införandeprojektet. SLA: SLA står för service level agreement, dvs den överrenskommelse som skall finnas mellan utföraren IT-enheten och kunden om vilken kvalitet och vilka tjänster som skall levereras av utföraren. I dag finns ingen enhetlig SLA definierad för alla berörda tjänster inom hela IT-enheten. Inom projektets ramar måste därför en temporär SLA definieras. En slutgiltig hantering av frågan kräver en relativt stor arbetsinsats och involverar bl.a. systemägarna inom SLU. Detta ligger dock utanför ramen för införandeprojektet. 7. Tidsplan Workshop för framtagande av processer och utkast till dokumentation: en heldag under v7. Sammanställning av dokumentation från workshop. Ca tre dagar. Klart v8. Remiss till styrgruppen under v9. Kräver ca en heldag av styrgruppen under v9. Anpassning av systemet under v1. Kräver konsultinsats på ca 3 dagar tillsammans med Tony Lindberg och Ingemar Broman Metod för att höja AD:ets kvalitet, förslag under v5. Kräver ca en halvdag av Pär Igsell och Martin Norrsken vardera. RFC till AD-gruppen om införandet av förslaget under v6. Införandet av kvalitetshöjningen under v7. Utbildning av IT-enhetens handläggare under v11 och v Projektorganisation Projektorganisationen innefattar: En användargrupp av handläggare från IT-enheten som kartägger och dokumenterar de aktuella ITIL-processerna; Deltagarna är Sven-Erik Bylund IT-stöd i Umeå, Pär Igsell Uppdragsenheten i Umeå, Rolf Ericsson IT-stöd i Uppsala, Tony Lindberg Nät & server i Uppsala, Tom Johans IT-säkerhet i Uppsala, Janne Nilsson IT-stöd i Skara och Anna Wallander IT-stöd i Alnarp. Som ledare för workshops och stöd för arbetet deltar Cecilia Wolkert Avd f. Infrastruktur i Uppsala.

6 6 (7) En styrgrupp bestående av Lars Fällman Chef/Uppdrag, Björn Lindell Chef/ITstöd, Johannes Schmidt Chef/Nät & server samt Cecilia Wolkert Controller Avd. f Infrastruktur som granskar användargruppens förslag till processflöde, checklistor och mallar. Styrgruppen beslutar även vilken temporär SLA som ska tillämpas. En driftsgrupp bestående av Tony Lindberg Uppsala och Ingemar Broman Umeå som handhar tekniska driftsfrågor under och efter projektets slutförande. 9. Resurser och budget Inköp av programvara, konsultstöd, utbildning av handläggare ingår i det upphandlade anbudet vilket har hanterats genom upphandlings/installationsprojektet. Således belastar inte dessa kostnader införandeprojektet. Övriga deltagare från SLU, dvs dels de som ingår i projektorganisationen samt övriga vid IT-enheten deltar utan särskild finansiering. Det krävs resor för fyra workshopdeltagare och tillhörande övernattning. Det krävs resa för en person inom styrgruppen och tillhörande övernattning. Detta tas av resp funktion inom IT-enheten inom ordinarie driftsbudget eftersom det inte finns en avsatt budget för själva införandet. 1. Kommunikation/ förankring under och efter projektet Projektet kommer att kommuniceras till alla deltagare via epost under v5. Alla medarbetare vid IT-enheten kommer att utbildas i det anpassade system första halvan av mars. 11. Godkännande av projektplanen Projektets planering och förutsättningar godkänns samt uppdraget accepteras av uppdragsgivaren och projektledaren. Uppdragsgivare Ort och datum Projektledare Ort och datum

7 Tidplan Projektnamn: Nilex Projektledare: Björn Pettersson Uppdragsgivare: Stefan Lindkvist ID Aktivitet Ansvarig Varaktighet Start Slut Avslutat? v5 v6 v7 v8 v9 v1 v11 v12 Antal timmar S Projektstart Informera deltagare Björn P 1 dag Workshop Björn P 1 dag Dokumentation workshop Björn P 3 dagar Remiss till styrgrupp Björn P 1 dag Anpassning av systemverktyg Björn P 3 dagar Förslag höja AD:ets standard Björn P 1 dag RFC AD-standard Björn P 2 dagar Införande av RFC Björn P 3 dagar Utbildning handläggare Björn P 4 dagar Antal timmar

Projektplan: Administrativa roller

Projektplan: Administrativa roller 1 (6) Projektplan: Administrativa roller Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 2010-06-14 1. Bakgrund och motiv Vid institutionerna finns idag ett antal olika befattningar vilka

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08

Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08 1 (6) Projektplan: Dataplattformsprojektet DP08 Projektledare: Cecilia Wolkert, verksamhetscontroller, Avd. för infrastruktur Uppdragsgivare: Göran Ståhl, vicerektor, rådet för fortlöpande miljöanalys

Läs mer

Projektplan: Fortsättningsprojekt studentwebben

Projektplan: Fortsättningsprojekt studentwebben Avdelningen för student- och utbildningsservice Projektplan: Fortsättningsprojekt studentwebben Projektledare: Maria Starkenberg Uppdragsgivare: Marianne Fredriksson Datum:. Bakgrund och motiv Hösten 20

Läs mer

Projektplan: Internwebben

Projektplan: Internwebben 1 (5) Projektplan: Internwebben Uppdragsgivare: Ulf Heyman Projektledare Maria Hart Uppdaterad projektplan vid teknikbyte: 2009-10-26 Bakgrund och motiv Nuvarande intranät MittSLU - håller inte måttet,

Läs mer

The Rational IT Model EN ENKLARE VÄG TILL IT SERVICE MANAGEMENT

The Rational IT Model EN ENKLARE VÄG TILL IT SERVICE MANAGEMENT The Rational IT Model EN ENKLARE VÄG TILL IT SERVICE MANAGEMENT ITIL is a registered trade mark of AXELOS Limited. Bakgrund till modellen... 3 Beskrivning av modellen... 4 Modellens uppbyggnad... 5 Faser...

Läs mer

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag 2018-11-09 Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige. Inför 2018 års verksamhetsplanering kom ett förslag från Camilla

Läs mer

ISO 20 000 med kundfokus

ISO 20 000 med kundfokus ISO 20 000 med kundfokus Karlstad Peter Olsson Service Design Manager 2011-11-15 IT-enheten Koncerngemensam centraliserad IT, 62 anställda Intäktsfinansierad enhet 115 miljoner SEK i omsättning Våra kunder:

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Planeringsavdelningen 2018-04-17 SLU ua 2018.1.1.2-1518 Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Martin Melkersson 1. Bakgrund

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Revisionsrapport Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Jönköpings Landsting Juni 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Uppdrag och revisionsfrågor...

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Universitetsdirektören Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Projektledare: Martin Melkersson Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-24 1. Bakgrund och motiv Utredningarna

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Prel Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Dokumentbeskrivning: Underlag för beslut om stimulansmedel Mobilitet Mobila tjänster Utfärdat

Läs mer

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA Universitetsdirektören BESLUT Enligt sändlista Projekt för översyn av det administrativa

Läs mer

Västerås stad. IT-verksamhet i förändring. Att använda Best Practice och standards för att få ordning och reda ett verkligt case

Västerås stad. IT-verksamhet i förändring. Att använda Best Practice och standards för att få ordning och reda ett verkligt case Västerås stad IT-verksamhet i förändring Att använda Best Practice och standards för att få ordning och reda ett verkligt case Västerås s stad har ett starkt behov av att producera ett växande utbud av

Läs mer

Övergripande granskning av ITverksamheten

Övergripande granskning av ITverksamheten Övergripande granskning av ITverksamheten Februari 2006 (1) 1. Inledning PricewaterhouseCoopers (PwC) har på uppdrag av kommunrevisionen i Borås Stad genomfört en övergripande granskning av Borås Stads

Läs mer

Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna

Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna Utbildningsavdelningen SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-1077 2017-06-19 Projektplan: Gemensam tentamenshantering vid SLU:s huvudorter Steg 1 Campus Ultuna Uppdragsgivare: Martin Melkersson Beställarombud: Roger

Läs mer

effekt nu Kunskapsinitiativet

effekt nu Kunskapsinitiativet ITIL v3 och pm 3 i teori och praktik Klas Johansson, effekt nu Kunskapsinitiativet 5 december 2008 Kvalitet Kvalitet Göra rätt saker Göra På rätt rätt saker sätt På Från rätt början sätt Från Förbättra!

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Arbetsplatstjänsten / SUA

Arbetsplatstjänsten / SUA 1 (9) SLA 2018-03-01 Service Level Agreement Stockholms universitet Arbetsplatstjänsten / SUA 2018-03-01 Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Telefax: E-post: 2 (9) Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Yttrande till kommunrevisionen över granskning av attester för utbetalningar

Yttrande till kommunrevisionen över granskning av attester för utbetalningar KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Backlund Thomas Datum 2018-05-22 Diarienummer KSN-2018-1368 Kommunstyrelsen Yttrande till kommunrevisionen över granskning av attester för utbetalningar Förslag till

Läs mer

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning SLU ID: SLU ua 2015.1.1.2-4382 Planeringsavdelningen Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning Projektledare: Ingeborg Amnéus Uppdragsgivare: Lena Andersson-Eklund Datum: 2015-11-16

Läs mer

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-03-24 36 Dnr 2014/23 Innehåll 1 ÖVERGRIPANDE IT-POLICY FÖR ÅSTORPS KOMMUN...3 1.1 MÅL...3 1.2 SYFTE...3 2 ANSVAR

Läs mer

Er partner inom IT service management. Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning

Er partner inom IT service management. Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning Er partner inom IT service management Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning Service Management En uppsättning specialiserade organisatoriska förmågor med syftet att leverera värde till kunderna

Läs mer

Slutrapport Central licenshantering

Slutrapport Central licenshantering Slutrapport Central licenshantering Författare: Ida Francke Datum: 2011-06-30 Innehåll Bakgrund... 2 Måluppfyllelse... 2 Kvarstående punkter... 3 Organisation... 4 Tidplan/Resursåtgång... 4 Tid... 4 Budget...

Läs mer

Bilaga 4 c: Processkartläggning

Bilaga 4 c: Processkartläggning Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 4 c: Processkartläggning Hur ska bilagan användas? Bilagan beskriver en metod för att synliggöra och förstå processer, till exempel processen för

Läs mer

GRUND - SLA. Beslutsdatum Detta dokument syftar till att beskriva grund SLA vid Göteborgs universitet STYRDOKUMENT

GRUND - SLA. Beslutsdatum Detta dokument syftar till att beskriva grund SLA vid Göteborgs universitet STYRDOKUMENT STYRDOKUMENT GRUND - SLA Publicerad / version Beslutsfattare Handläggare 2016-04-20 / version B Magnus Nordell Magnus Nordell Beslutsdatum 2016-04-20 Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare Detta dokument

Läs mer

Projektplan e-beställning delprojekt 5. Projekt: Införande av e-beställning Delprojekt 5: Införande av nya beställningsrutiner och beställarstruktur

Projektplan e-beställning delprojekt 5. Projekt: Införande av e-beställning Delprojekt 5: Införande av nya beställningsrutiner och beställarstruktur IT-avdelningen/systemenheten 2013-10-11 Projektplan e-beställning delprojekt 5 Projekt: Införande av e-beställning Delprojekt 5: Införande av nya beställningsrutiner och beställarstruktur Projektledare:

Läs mer

LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN

LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN LEAN I KOMMUNAL VERKSAMHET MÖJLIGHETER ATT OPTIMERA VERKSAMHETEN MED HJÄLP AV LEAN JOHAN MOBERG RAMBÖLL MANAGEMENT AGENDA 01 Vad är Lean för något och passar det oss? 02 Arbete med Lean i praktiken ett

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Slutrapport dataplattformsprojektet

Slutrapport dataplattformsprojektet 1 (5) Slutrapport dataplattformsprojektet Projekt: dataplattformsprojektet DP08 Projektledare: Cecilia Wolkert, verksamhetscontroller, avd. för infrastruktur Uppdragsgivare: Göran Ståhl, vicerektor fortlöpande

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON ORGANISATIONSNUMMER E-POSTADRESS. Varbergs kommun Norrgatan

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON ORGANISATIONSNUMMER E-POSTADRESS. Varbergs kommun Norrgatan 2017-05-08 1 (11) Serviceförvaltningen Beslutsorgan Servicenämndens arbetsutskott Tid Måndagen den 15 maj, kl. 8.30 Plats Kärrsnäppan Ärenden 1. Val av justerare 2. Anmälan av eventuella övriga ärenden

Läs mer

Visionen om en Tjänstekatalog

Visionen om en Tjänstekatalog Visionen om en Tjänstekatalog Varför ska vi införa tjänster? Copyright BiTA Service Management/Rolf Norrman 1 IT:s värde för verksamheten tydliggörs i verksamhetens egna termer Organisationens kundfokus

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

Slutrapport. Certifiering LADOK Pontus Abrahamsson Lösningsarkitekt Säkerhet

Slutrapport. Certifiering LADOK Pontus Abrahamsson Lösningsarkitekt Säkerhet Slutrapport 2015-11-11 Certifiering LADOK Pontus Abrahamsson Lösningsarkitekt Säkerhet 046-16 34 02 Pontus.Abrahamsson@atea.se Atea Sverige AB Roskildevägen 1B, vån 5 211 47 Malmö Org. Nr: 556448-0282

Läs mer

REFERENSMODELL FÖR IT SERVICE MANAGEMENT

REFERENSMODELL FÖR IT SERVICE MANAGEMENT REFERENSMODELL FÖR IT SERVICE MANAGEMENT Bakgrund till modellen... 3 Beskrivning av modellen... 4 Modellens uppbyggnad... 5 Faser... 5 Funktioner... 6 Roller och ansvar... 7 Styrmodell i TRIM... 9 Strategisk

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

Service Level Agreement mall för kommunalt IT-stöd

Service Level Agreement mall för kommunalt IT-stöd Service Level Agreement mall för kommunalt IT-stöd v1.0-2010-11-02 Kim Weyns & Martin Höst Institutionen för Datavetenskap, Lunds Universitet Box 118, S-221 00 Lund kim.weyns@cs.lth.se Inledning Ett Service

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Granskning av projektverksamheten Granskningsrapport Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Uppdraget 1 4. Metod och avgränsning 2 5.

Läs mer

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Kommunikationsavdelningen PROJEKTPLAN SLU ID: SLU.ua2016.1.1.1-4219 2017-03-13 Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Bakgrund I en ökande konkurrens spelar varumärket en allt viktigare roll,

Läs mer

Innovativ IT & Management. Processkartläggning av kommunal verksamhet

Innovativ IT & Management. Processkartläggning av kommunal verksamhet Innovativ IT & Management Processkartläggning av kommunal verksamhet Vem är jag? Johan Sandberg 33 år Flyttade till Göteborg för 1 ½ år sen och började på Invit i våras Arbetat som konsult i ca 5 år Nuvarande

Läs mer

Processbeskrivning - Incident Management

Processbeskrivning - Incident Management ProcIT-P-009 Processbeskrivning - Incident Management Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Incident Management-processen

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(5) Projektnamn: Ledningsstöd för skolledare och förskolechefer Projektledare: Malin Danielsson och Gunilla Ericsson Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp,

Läs mer

Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget

Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget PROJEKTPLAN 1(11) Handläggare, titel, telefon Tina Vennerholm, projektledare 011-15 11 25 Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget Version 1.0, Projektplanen är framtagen av projektledaren

Läs mer

Hjälpmedel: Hjälpmedel som finns på plats: Valda artiklar del 1 och del 2 (gäller för del 2 av tentan) Inga övriga hjälpmedel

Hjälpmedel: Hjälpmedel som finns på plats: Valda artiklar del 1 och del 2 (gäller för del 2 av tentan) Inga övriga hjälpmedel Supportkunskap Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten 21SU1A ITEK11 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2013-04-02 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel: Hjälpmedel som finns på plats: Valda artiklar del 1

Läs mer

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning Projektägare: Björn Axén Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Service Desk Enkät Årliga kvalitetsundersökning HT07, HT08, HT09, HT10, HT11

Service Desk Enkät Årliga kvalitetsundersökning HT07, HT08, HT09, HT10, HT11 Service Desk Malmö högskola 212-1-31 Service Desk Enkät Årliga kvalitetsundersökning HT7, HT8, HT9, HT1, HT11 Beskrivning: Mål: Frekvens: Enkätundersökning med avsikt att mäta hur kunden upplever Service

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Hur får man anställda att tänka dokument- & ärendehantering?

Hur får man anställda att tänka dokument- & ärendehantering? Hur får man 20 000 anställda att tänka dokument- & ärendehantering? Att få alla att arbeta mot samma mål och åstadkomma verklig förändring i verksamheten. Johanna Fransson, projektledare Stadskontoret

Läs mer

PIMM PROFECTO INFRASTRUCTURE MANAGEMENT MODEL ETT WHITEPAPER OM PIMM

PIMM PROFECTO INFRASTRUCTURE MANAGEMENT MODEL ETT WHITEPAPER OM PIMM PIMM PROFECTO INFRASTRUCTURE MANAGEMENT MODEL ETT WHITEPAPER OM PIMM PROFECTO SERVICE MANAGEMENT AB 2014 Inledning... 3 Grundstenarna i IT Service Management... 3 Samverkan och styrning... 4 Modellens

Läs mer

Dokumenthantering i Stockholms läns landsting Ett projekt inom trafikförvaltningen för att ensa arbetssätt och information

Dokumenthantering i Stockholms läns landsting Ett projekt inom trafikförvaltningen för att ensa arbetssätt och information 1 Dokumenthantering i Stockholms läns landsting Ett projekt inom trafikförvaltningen för att ensa arbetssätt och information Hanna Granberg, Projektledare Maria Brodin, Dokumentstrateg 2 Projekt Dokumenthantering

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN

Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN Alla uppdragstagare av projekt finansierade av samordningsförbundet i Trelleborg skall teckna avtal med förbundet och en bilaga till detta avtal skall

Läs mer

Digitala elevakter. Vilken nytta kan uppnås med digitala elevakter? Pilotprojektet Digitala elevakter. Demonstration. Framtiden

Digitala elevakter. Vilken nytta kan uppnås med digitala elevakter? Pilotprojektet Digitala elevakter. Demonstration. Framtiden Digitala elevakter Digitala elevakter Vilken nytta kan uppnås med digitala elevakter? Pilotprojektet Digitala elevakter Demonstration Framtiden Den pappersbundna elevakten o Mycket dokumentation kring

Läs mer

Bättre vård, skola och omsorg med kvalitetscertifierad IT. Linköping Sveriges första ISO/IEC 20000-certifierade kommun

Bättre vård, skola och omsorg med kvalitetscertifierad IT. Linköping Sveriges första ISO/IEC 20000-certifierade kommun Bättre vård, skola och omsorg med kvalitetscertifierad IT Linköping Sveriges första ISO/IEC 20000-certifierade kommun 1 Vilka är vi? Krister Siggesjö Fredrik Eriksson Cecilia Wretner Anders Brunberg Kort

Läs mer

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport.

PM 2009-01-21. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0177. Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport. 1(5) KS 2008/0177 Översyn av IT- och telefonidrift - lägesrapport Bakgrund Under det gångna året har inträffat ett antal driftstopp inom IT och telefoni som fått allvarliga konsekvenser genom att för verksamheten

Läs mer

Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk

Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk SID 1 (9) Bilaga 6 Krav på införande Förfrågningsunderlag Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk 105 35 STOCKHOLM. Telefon 08-508 29 000. Fax 08-508 29 036. Org. nr 212000-0142

Läs mer

Projektplan Frontdesk

Projektplan Frontdesk Mittuniversitetet Projektplan Frontdesk ITM 2 Projektplan Frondesk 1. Bakgrund ITM har en lång bakgrund inom E-lärande och jobbar på flera fronter för att förbättra och effektivisera. Då utbudet av kurser

Läs mer

Revisionsrapport Borgholms kommun Caroline Liljebjörn 1 juni 2016

Revisionsrapport Borgholms kommun Caroline Liljebjörn 1 juni 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av ITgranskning från år 2013 Caroline Liljebjörn 1 juni 2016 Innehåll Sammanfattning och revisionell bedömning...2 1.1. Bedömningar mot kontrollmål...2 2. Inledning...4

Läs mer

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.2-329 Prorektor Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Delprojektledare: Torbjörn von Schantz Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-31

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Projekt Förstudie Sekretess

Projekt Förstudie Sekretess samhällsskydd och beredskap Projekt Förstudie Sekretess 1 (12) Projekt Förstudie Sekretess Samverkansfunktionen Samverkanscentralen Projektplan samhällsskydd och beredskap Projekt Förstudie Sekretess 2

Läs mer

Projektdirektiv. AD-Data

Projektdirektiv. AD-Data Projektdirektiv AD-Data 2013-09-04 Innehåll Revisionsinformation... 3 Målbeskrivning... 3 Bakgrund... 3 Projektidé... 3 Mål... 4 Avgränsningar... 4 Etapper... 5 Budget... 5 Organisation... 5 Projektorganisation...

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

ServIT ärendehantering och CRM

ServIT ärendehantering och CRM ServIT ärendehantering och CRM Översikt Detta dokument beskriver ServIT:s ärendehanteringssytem. Detta är centralt i utbudet av kontaktvägar och tjänster i ServIT ehelpdesk plattformen. Här exempel på

Läs mer

2-faktor autentisering

2-faktor autentisering 2-faktor autentisering Projektplan och teknik som vi har börjat tittat på Målet med projektet Genomför en kartläggning ang. vad som används rörande 2-faktor autentisering på svenska lärosäten. Gör en teknisk

Läs mer

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik Examensarbete 2018 Mål och innehåll Kursen skall ge färdighet i och erfarenhet av utvecklings- och projektarbete. Kursen skall ge praktisk erfarenhet genom ett tekniskt utvecklingsprojekt som skall genomföras

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Hjälpmedel: Hjälpmedel som finns på plats: Valda artiklar (gäller för del 2 av tentan) Inga övriga hjälpmedel

Hjälpmedel: Hjälpmedel som finns på plats: Valda artiklar (gäller för del 2 av tentan) Inga övriga hjälpmedel Supportkunskap Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten 21SU1A ITEK11 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2013-06-04 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel: Hjälpmedel som finns på plats: Valda artiklar (gäller

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning I digitaliseringssatsningen har det slagits fast att pm 3 är en avgörande förutsättning; ta hand om det

Läs mer

Askersunds kommun. Förändringsarbete och projekt inom socialförvaltningen. Revisionsrapport. KPMG AB 28 september Antal sidor: 8

Askersunds kommun. Förändringsarbete och projekt inom socialförvaltningen. Revisionsrapport. KPMG AB 28 september Antal sidor: 8 ABCD Askersunds kommun Förändringsarbete och projekt inom socialförvaltningen Revisionsrapport KPMG AB 28 september Antal sidor: 8 2010 KPMG AB, a Swedish limited liability partnership and a member firm

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering

MMK. Intelligent ärende- och inventariehantering MMK Intelligent ärende- och inventariehantering MMK utvecklades av Vendel Data första gången 1997 som ett verktyg för den egna organisationen. Målsättningen var att ge stöd till en arbetsmetodik baserad

Läs mer

Slutrapportrapport. Bakgrund och Motiv. Syfte nytta med projektet. Mål resultat av projektet 1 (8) System för Videomöten vid SLU

Slutrapportrapport. Bakgrund och Motiv. Syfte nytta med projektet. Mål resultat av projektet 1 (8) System för Videomöten vid SLU 1 (8) Dnr SLU ua 232-124/09 Slutrapportrapport Projekt: System för Videomöten vid SLU Projektledare: Björn Lindell Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 2011-01-14 Bilaga 1 - Projektplan: System för Videomöten

Läs mer

Processbeskrivning - Incident Management

Processbeskrivning - Incident Management ProcIT-P-009 Processbeskrivning - Incident Management Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av 2011-06-30 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Incident Management-processen

Läs mer

Kontroll över IT för efterlevnad och framgång. Johanna Wallmo Peter Tornberg

Kontroll över IT för efterlevnad och framgång. Johanna Wallmo Peter Tornberg Kontroll över IT för efterlevnad och framgång Johanna Wallmo Peter Tornberg Agenda Direktiv från EU - tidsplan EU:s 8:e direktiv: syfte och innehåll Hur kommer svenska bolag att påverkas? Utmaningar vid

Läs mer

Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION

Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION Projektplan för EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-05-14 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram olika handläggarstöd.

Läs mer

Verksamhetsutvecklingsprojekt

Verksamhetsutvecklingsprojekt Verksamhetsutvecklingsprojekt Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Projektplan för Digital bild och video Projektledare Ellinor Eklund 2011-03-23 -y",västra GÖTALANDSREGIONEN y HABILITERING & HÄLSA

Läs mer

IT-Policy. Tritech Technology AB

IT-Policy. Tritech Technology AB IT-Policy Tritech Technology AB 1 av 6 Innehåll 1 Dokumentinformation...3 1.1 Syfte och målgrupp 3 1.2 Ansvar 3 1.3 Nyttjande 3 1.4 Distribution 3 1.5 Versionshistorik 3 1.6 Godkännande 3 2 IT-Policy...4

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Delprojektbeskrivning

Delprojektbeskrivning Dokument nr: Version: Status: Sida: 2.00 Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument etjänstekort Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn Mobil närvård Västra Götaland 2017-06-29 Projektplan Mobil närvård Projektnamn 2 Innehåll Syfte med dokumentet... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Syfte... 3 Projektmål... 3 Framgångsfaktorer... 3 Risker...

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Projektdirektiv Biverkningsrapportering

Projektdirektiv Biverkningsrapportering Revisionshistorik Version Författare Kommentar 0.1 Stefan Gustavsson Ursprungsversion 0.2 Förenkling av direktivet. Ex planen flyttas till projektplan 0.3 Anders Ferrari Uppdaterat effektmål och projektmål

Läs mer

Verksamhetsutvecklingsprojekt

Verksamhetsutvecklingsprojekt Verksamhetsutvecklingsprojekt Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Projektplan för Organisering av gruppverksamheten Delprojekt i projektet Utveckling av Vuxenhabiliteringen Projektledare Malin Arby

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan SWECO STRATEGY 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

Projektorganisation. Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst. Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst

Projektorganisation. Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst. Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst Projektorganisation Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst Tillsammans blir vi starka. När samhället skakas av kriser sluter

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Kravspecifikation på ärendehanteringssystem utifrån tillståndsprocessen, Upplands Väsby

Kravspecifikation på ärendehanteringssystem utifrån tillståndsprocessen, Upplands Väsby Kravspecifikation på ärendehanteringssystem utifrån tillståndsprocessen, Upplands Väsby Övergripande krav som gäller hela processen 1. Struktur att kunna bygga upp synliga processer i varje ärende. a.

Läs mer