Förprövning gällande planbesked för Centrala Lindholmen inom stadsdelen Lindholmen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förprövning gällande planbesked för Centrala Lindholmen inom stadsdelen Lindholmen"

Transkript

1 Diarienummer: 0343/17 Hugo Lindblad Telefon: E-post: Förprövning gällande planbesked för Centrala Lindholmen inom stadsdelen Lindholmen Begäran avser: Planbesked Ärendet Inkom: Kompletta handlingar: SDN: Lundby Fastighet: Lindholmen 735:496 Sökande: Älvstranden Utveckling AB, medgivande från fastighetskontoret. Sammanfattning av ansökan Älvstranden utveckling AB har lämnat in en ansökan för utveckling av området mellan Lindholmsplatsen och Lindholmsallén. Ansökans syfte är att möjliggöra en utveckling av Lindholmen Science Park (LSP) med kontor, konferens och service. Under prövningstiden har förslaget reviderats och förslaget är nu illustrerat med två kvarter i 6-27 våningar samt en påbyggnad av befintlig bebyggelse. Förslaget bygger på en tät kvartersstruktur i ett område mellan färjeläget på Lindholmspiren och hållplatsen Lindholmen. Kontoret bedömer att platsen är lämplig att utveckla men att det aktuella förslaget behöver vidareutvecklas för att bidra till en god bebyggd miljö. Bland annat innehåller förslaget för lite offentlig friyta och det redovisar inte hur de ska hantera dags-, och solljus på ett acceptabelt sätt. Fastighetskontoret har yrkat att tillkommande exploatering på Lindholmen ska vara med bekosta delar av de tröskelinvesteringar som uppkommer i samband med en utbyggnad av Lindholmen. En ekonomisk förstudie kommer att göras i program för Lindholmen som pågår, programet ska vara godkänt av nämnden innan detaljplanen för det aktuella planansökansområdet ska skickas på granskning. Förslag till beslut Positivt planbesked. Staden är positiv till inriktningen i föreslagen markanvändning. Flera frågor är dock inte lösta och volymen, friytor och strukturen kommer att behöva studeras under arbetet med detaljplanen och stora förändringar kan komma att behöva ske. 1 (16)

2 Karta som bifogades planansökan april Volymstudie som bifogades planansökan april (16)

3 Bakgrund Älvstranden utveckling AB och Chalmers fastigheter skickade in en gemensam ansökan och planbesked Sedan dess har ansökan reviderats valde Chalmers fastigheter att dra tillbaka sin ansökan. Anledningen till att Chalmers fastigheter drar tillbaka sin ansökan är för att nya önskemål om verksamheten framkommit och man vill eventuellt utnyttja delar av de befintliga byggrätterna vilket de önskar studera närmare innan de ansöker om nytt planbesked. Chalmersfastigheter avser att återuppta arbetet med en detaljplan tillsammans med fastighetskontoret så fort de har fått klarhet i dessa frågor. Chalmersfastigheter förutsätter att deras kommande önskemål om planarbetet ges hög prioritet i SBK s planering. Chalmersfastigheter skriver i sitt tillbakadragande av planansökan att de även förutsätter att fastighetskontorets mark(som tidigare tillhört Chalmersfastigheter) inte blir del av den detaljplan som Älvstranden utveckling nu ansöker om. I samband med tillbakadragandet av planbeskedet bifogade Chalmers fastigheter flera skisser. En av skisserna som Chalmers fastigheter bifogade i sitt tillbakadragande. De gråa byggnaderna är Chalmers förslag på utbyggnad av sin verksamhet. De vänstra höga byggnaderna är deras förslag på utbyggnad av Älvstranden utvecklings fastighet. I förslaget föreslås även en plats/torg-bildning i anslutning till Lindholmsallén. Den svarta linjen på kartan redovisar området för planansökan som inkom Det gröna området redovisar områdets storlek efter revideringar. Denna planansökan omfattar alltså endast det gröna området. 3 (16)

4 Bedömning av begäran Styrande dokument och tidigare beslut Föreslagen detaljplan är beroende av många övergripande strukturella frågor, vilka måste lösas före eller parallellt med detaljplanearbetet. Många sammanhang har ännu inte retts ut. Kommunens översiktsplan anger bebyggelseområde med grön- och rekreationsytor, där en blandning av bostäder och icke störande verksamheter är önskvärd. De strategiska dokument som jämte översiktsplanen ska styra planeringen: Grönstrategi för en tät och grön stad antogs av park- och naturnämnden februari Enligt grönstrategin ska mer grönt utvecklas i den hårdgjorda staden. De gröna platserna ska vara sammanlänkade i stadsstrukturen. Trafikstrategi för en nära storstad antogs av trafiknämnden februari 2014 Trafikstrategin betonar att trafikmiljöerna i första hand ska prioritera kollektivtrafik och sammanhängande gång- och cykelstråk samt att staden ska planeras tät vid viktiga målpunkter och tyngdpunkter i kollektivtrafiken. Vision Älvstaden, en riktning för utvecklingen under 20 år (2035) antogs av KF i oktober Vision Älvstaden utgår från övriga strategiska dokument och betonar blandstaden och det finmaskiga nätet av parker. Lindholmen är en del av Älvstaden vars roll som kunskapsnod med samarbeten inom media, konst och akademi ska stärkas genom att bygga vidare på befintliga klusterbildningar. Områdets arbets- och utbildningsområde ska stärkas men också kompletteras med bostäder. Lindholmen ska utvecklas som knutpunkt och på sikt koppla samman Stigberget med Hisingen genom en kollektivtrafikförbindelse. Gällande detaljplaner Området omfattas av fyra detaljplaner. På Älvstrandens fastighet Lindholmen 735:502 finns ett parkeringshus. Kommunal mark utgörs av cirka m 2, planlagd för allmän plats: gång- och cykelväg samt två små torg med angöring. Program för Lindholmen. Det pågår flera stadsutvecklingsprojekt i närområdet, vilka kommer att sammanfattas i programmet som beräknas skickas på samråd och godkännas under För att skapa en god helhetsbild över områdets utveckling ekonomiskt och strukturellt behöver detaljplanen förhålla sig till de riktlinjer som framkommer i programarbetet. Det faktum att flera projekt pågår inom Lindholmen leder till att infrastruktur för hela området behöver ses över och byggas ut. För att klara detta ekonomiskt behöver respektive projekt troligen vara med och betala delar av de kostnader som en utbyggnad innebär. Den ekonomiska förstudien i programmet kommer att se över detta och ge förslag på framtida kostnadsfördelningar. Programmet måste vara godkänt innan granskning av detaljplanen genomförs. 4 (16)

5 Stadsmiljö Idag finns ett parkeringshus, markparkering, allmänplats samt ett kontorshus inom området. Området i planbegäran ligger på mark som tidigare utgjorde upplagsplats för Lindholmens varv och hamn. Andra delar av varvs- och industriområdet utmed norra älvstranden har kompletterats med ny bebyggelse som i skala och höjd anpassats till bevarade byggnader från tidigare verksamheter och på så sätt tillsammans med kajerna ger en bild av de stora ytor som tidigare rymde varvsindustrin. Området avgränsas i norr av Lindholmsallén och det är angeläget att den pågående förtätningen på Lindholmen kompletteras i det här avsnittet utmed allén. Området ligger också när hållplasten Lindholmen som ska utvecklas med syfte att bl.a. förbättra kapaciteten för kollektivtrafiken. Åtta kvarter sydväst om området bildar Chalmers campusområde med sex bebyggda kvarter och för närvarande två kvartersstora grönytor, där den ena kan bebyggas enligt plan. Sydost om området är Lindholmspiren bebyggd med några stora kontorskomplex i 5-7 våningar. I kilen mellan de utbyggda kvarteren ligger Lindholmstorget med Kuggen. Kuggen är den profilbyggnad som ger uttryck för platsens betydelse som mötesplats mellan högskolan och teknikparken. Verksamheten i de stora kontorskomplexen utgör i huvudsak en introvert miljö. Campusområdet har karaktär av en offentlig miljö som ger allmän tillgänglighet, men verksamheten har också en slutenhet som utarmar den offentliga miljön. Den norra delen av området innehåller ett parkeringshus men i övrigt är marken obebyggd och används huvudsakligen för markparkering. I området kring Lindholmsplatsen finns idag flera lunchrestauranger och kaféer samt några närbutiker och service, verksamheter vars öppettider styrs av högskolans och kontorsverksamheternas arbetstider. Större livsmedelsaffär finns idag cirka 600 meter från området. Väster om planansökansområdet finns bostadsområdena Gamla Lindholmen och Slottsberget. Dessa bostadskvarter utgör tillsammans med kopplingen till varvsområdet ett riksintresse för kulturmiljövården. Förslaget innebär framför allt att de öppna stadsrummen kommer att domineras av flera höga byggnader. De sticker upp ur kvarter som i övrigt ansluter till befintlig bebyggelse i höjd. Förslaget behöver ses över med avseende på exploatering, för att skapa en attraktiv levande miljö för alla. Stadens mål beträffande offentliga och bostadsanknutna friytor samt PBL:s krav på dagsljus ska tillgodoses. Förslaget får inte påtagligt skada Gamla Lindholmen som är riksintresse för Kulturmiljö. I förslaget viks bottenvåningarna för service. Lindholmsallén är ett viktigt stråk genom området. För att allén ska upplevas levande och tryggt är det särskilt viktigt med verksamheter i bottenvåningarna mot Lindholmallén. Inom Karlavagnsplatsen förväntas den kommersiella servicen koncentreras, vilket kan påverka planområdets förutsättningar negativt. 5 (16)

6 Social service Det finns brist på förskola i stadsdelen Lindholmen. Möjligheten att utveckla området med social infrastruktur behöver utredas i detaljplanearbetet. Sociala aspekter En socialt blandad stad är ett mål för stadsutvecklingen. Föreslagen detaljplan brister i social hållbarhet. Den bidrar bara i liten grad med vad som saknas på platsen, det vill säga bostäder, miljöer som gynnar barn och utbyggd grönstruktur. En blandning av funktioner, social och kommersiell service samt tillgång till park och friytor är förutsättningar för ett gott vardagsliv. Förslaget förstärker den homogena miljö som råder. Området ligger i en cirka 20 ha stor del av Lindholmen som domineras av gymnasieskolor, högskolor och kontor men saknar bostäder. Området präglas av två stora verksamheter Chalmers och den samling kontor som inryms under Lindholmen Science Park. När verksamheterna inte är igång ligger området öde och de serviceverksamheter som finns är också stängda. Området utgör då en barriär mellan andra delar av Lindholmen. Förslaget stämmer inte med stadens grönstrategi. Förslaget saknar park och ytor anpassade särskilt för barn. Tillgången till park på Lindholmen ligger redan nu långt under de nivåer som anges i grönstrategin. En ny detaljplan behöver stärka grönstrukturen i området och innehålla en allmän park. Markytor behövs för hanteringen av dagvatten och översvämningsrisken. De nya byggnaderna ger behov av allmänplats. Exploateringen ska bekosta den allmänplats som behöver tillskapas. För varje arbetsplats behöva minst 0.6 kvm offentlig plats anordnas. Offentlig plats är allmänplats som inte är trafikal. SDF Lundby bedömer att detaljplanen har social komplexitetsnivå 3. SKA och BKA för detaljplanen bör påbörjas så tidigt som möjligt som underlag, för att exploateringen ska ge en god stadsmiljö och bidra till stärkt social hållbarhet. Barnperspektivet är särskilt viktigt då Lindholmen idag har brist på friytor och social service. Trafik och parkering I anslutning till området pågår flera infrastrukturprojekt. - linbana mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen med hållplats Lindholmen - spårvagn mellan Lindholmen och Frihamnen - citybusstråk Norra Älvstranden - Lindholmsförbindelsen mellan Lindholmen och Linnéplatsen - pendelcykelstråk längs Lindholmsallén och över eventuell bro i Lindholmsförbindelsen Cykelparkering, angöring och parkering för bilar måste lösas under planarbetet. Kommunens policy är att allmänt nyttjade gator och stråk ska vara kommunala. Förslaget innebär parkering i befintliga och nytillkomna garage. Parkeringlösningen ska följa Göteborgs stads riktlinjer för parkering och mobilitet och ska i första hand lösas inom området och i andra hand i närområdet via avtal. Parkeringsfrågan måste studeras vidare i detaljplanen. 6 (16)

7 Området ligger i anslutning till god kollektivtrafik. Kollektivtrafiken till området kommer att utvecklas ytterligare i samband med att spårvagn, buss och linbana byggs ut. Det attraktiva läget nära god kollektivtrafik underlättar för ett kollektivt resande. Med anledning av detta anser kommunen att det är lämpligt med en hög exploatering då arbetande, boende och studerande i detta område har större möjlighet att resa utan bil jämför med områden med mindre god kollektivtrafik. En ÅVS(åtgärdsvalsstudie) för Lundbyleden pågår. Den kommer bland annat visa på hur utbyggnadsplanerna för Lindholmen påverkar det statliga vägnätet. Föreslagen utbyggnad på centrala Lindholmen ingår i underlaget för de utredningarna. Med anledning av att kollektivtrafiknoden på Lindholmen kommer att utvecklas i anslutning till området för planbeskedet anser kommunen att området är ett av de mest fördelaktiga att utveckla på Lindholmen om man vill minska bilåkande i staden. Teknisk försörjning och mark Ett flertal transformatorstationer behövs. Eventuellt kommen en utbyggnad av allmänt VA-ledningsnät att krävas. Ett antal ledningar med ledningsrätt kommer att behöva flyttas. Detta påverkar även VA-försörjningen söder om planansökans området. För byggnader över 40 meter gäller särskilda regler för brandvatten. Fördröjning och rening av dagvattnet ska lösas inom fastigheter. Det är möjligt att ansluta till fjärrvärme och fjärrkyla. Lindholmen är ett riskområde när det gäller översvämningar. Vid högsta högvattennivå år 2100 översvämmas hela det aktuella området med vattendjup 0,3 m 1 m. Vid ett klimatanpassat 100-årsregn påverkas delar av området med vattendjup 0,1 0,3 m. Ett arbete med att ta fram ett älvkantsstöd för att säkra befintliga och nya byggnader och ett system för att ta hand om extrema regnmängder för att skapa fria vattenvägar vid översvämningar måste samordnas för hela Lindholmen och pågår. Älvkantsskyddet beräknas inte finnas på plats innan detaljplanen för centrala Lindholmen är antagen. För att säkra sig från högsta högvatten ska utvecklingen av området följa Översiktsplanen för Göteborgs tillägg för översvämningsrisker, bl.a. ska prioriterade stråk placeras på minst +2.1m och byggnader ska säkra upp till +2.8m. Ytor för de dagvattenlösningar som kommer att krävas behöver säkras i ett detaljplanearbete. Baserat på den förenklade kartavläsningen finns inga hinder för en exploatering. Marken utgörs i huvudsak av fyllning på lera av okänt djup och därunder förmodad friktionsjord på förmodat berg. Miljö- och hälsoaspekter En markmiljöundersökning behöver göras i samråd med miljöförvaltningen inför detaljplanearbetet, för att avgöra om marken är lämplig för föreslagen användning. Tidigare markmiljöundersökning visar på förhöjda föroreningshalter och fastigheten är klassad som riskområde enligt FÖP. 7 (16)

8 Den täta och högexploaterade miljön som föreslås måste i planarbetet studeras med avseende på dagsljus och solljus. Bra miljöer måste skapas utifrån sol- och dagsljus. I byggnader måste pbl s krav på dagsljus uppfyllas. Påverkan på riksintresset för Gamla Lindholmen behöver utredas och bedömas. De trädrader som finns inom planområdet kan omfattas av det generella biotopskyddet för alléer och ska kompenseras om dispens för avverkning ges. Miljökvalitetsnormer Projektet bedöms preliminärt inte föranleda betydande miljöpåverkan. Hur miljökvalitetsnormer påverkas av projektet behöver utredas och bedömas, särskilt påverkan på MKN för vatten, men det bedöms preliminärt inte vara ett problem. Luftkvalitén i området bedöms som acceptabel. Kartan visar kvävedioxid/ dygn Röd färg indikerar att det finns risk för ett överskridande av MKN. Den svarta streckade linjen markerar ungefärliga avgränsningen av området för planansökan. 8 (16)

9 Samband och beroenden Begäran är starkt beroende av flera övergripande strukturella frågor, som går utanför planförslaget och som måste lösas före eller parallellt med detaljplanearbetet. Villkoren för dessa beroenden måste utredas under ett planarbete. Fördjupad översiktsplan för centrala Göteborg, SBK, beslut i KF 2017, ett antagande beräknas ske Ställningstaganden i strategiska frågor för att underlätta för vidare detaljplaneläggning. En avvägning mellan stadens olika mål och strategier. Lindholmen med det aktuella området berörs bland annan av den övergripande trafikstrukturen och av målen för en social hållbarhet. Program för Lindholmen syftar till att säkerställa en hållbar utveckling av området på sikt. Programförslaget ska ta fram ett förslag som bidrar till att utveckla Lindholmen till en blandstad och en del av innerstaden, säkerställer stråk till och igenom området samt ger en god tillgänglighet till grönska och rekreation. Förslaget ska också säkerställa att behovet av kommunal service kan tillgodoses inom området. Detaljplanen för centrala Lindholmen ska följa program för Lindholmen och de riktlinjer som programmet pekar ut. En utveckling av Lindholmen är förenat med stora kostnader kopplat till bland anant marken vad gäller sanering, stabilitet, klimatanpassningar samt ny infrastruktur och offentlig plats. Med hänsyn till ekonomin i redan pågående detaljplaner i området, att det är avgörande att få en helhetsbild för investeringar på Lindholmen. För att säkra den ekonomiska genomförbarheten av kommande detaljplaner ska en ekonomisk genomförandestudie tas fram i programarbetet. Tillkommande exploatering ska bekosta delar av de tröskel investeringar som uppkommer i samband med en utbyggnad av Lindholmen. Detaljplan Linbanan, SBK detaljplan pågående. Planen berör mark i direkt anslutning till föreslaget område. Spårväg Frihamnen Lindholmen, ingår i sverigeförhandlingen, detaljplanearbetet pågår. Frågan om Lindholmsalléns utformning påverkar sambanden med föreslaget planområdet och avgränsningen mot allén. ÅVS för Lundbyleden. Trafiken samlat för Lindholmen har studerats, åtgärder kan komma att ske på Lundbyleden. Högvattenskyddet på Lindholmen. Andra planerade byggprojekt på Lindholmen och i närområdet kommer att påverka genomförandeprocessen. 9 (16)

10 Kartan redovisar pågående projekt i Lindholmen. Bokstaven G redovisar planbeskedsområdets placering. 10 (16)

11 Ställningstaganden Inriktning för planarbetet Begäran bedöms möjlig efter bearbetning enligt nedan. Förslaget i planbegäran strider i flera avseenden mot övergripande kommunala mål. Förslaget uppfyller målet med en tät struktur i anslutning till knutpunkten för kollektivtrafik. I Vision Älvstaden har Lindholmen pekats ut som ett område vars roll som kunskapsnod ska stärkas. Förslaget stämmer sämre med visionen om en blandstad i ÖP och i Vision Älvstaden och inte med stadens grönstrategi, utan förstärker den monokultur som råder i området. Förslaget bidrar bara i liten grad med nytt innehåll som skapar en socialt hållbar stad och bidrar inte med vad som saknas, det vill säga bostäder, stadsmiljöer som gynnar barn och ungdomar samt mer grönt i den hårda stadsmiljön. Med den höga exploateringen blir det svårt att tillgodose dagsljuskrav och solbelysta miljöer. Gestaltningen kan negativt påverka upplevelsen av de historiska sammanhangen. Riksintresset för kulturmiljövården Lindholmen ligger nära området. De kommunala målen ger villkoren för kommande planarbete. Förslaget behöver ses över med avseende gestaltning för att skapa en attraktiv miljö Inriktningen är att de allmänna råden avseende dagsljus och solljus ska tillgodoses Mer offentlig friyta kommer att behövas vid en utbyggnad av området. För varje arbetsplats behövs 0.6 kvm (en arbetsplats = 20 kvm) friyta tillskapas. Parkeringslösningar ska presenteras. Begäran är beroende av flera övergripande strukturella frågor, utanför planförslaget men som måste lösas före eller parallellt med detaljplanearbetet. Dessa frågor hanteras främst inom program för Lindholmen som beräknas skickas på samråd och godkännas Detaljplanen ska följa de övergripande riktlinjer som kommer att presenteras i programmet. En utveckling av Lindholmen är förenat med stora kostnader. För att säkra den ekonomiska genomförbarheten av kommande detaljplaner ska en ekonomisk genomförande studie tas fram i programarbetet. Programmet ska vara godkänt innan granskning av detaljplanen genomförs. 11 (16)

12 Viktiga frågor Knäckfrågor, vad som innebär avsteg från policy och inriktningsdokument: Solljus på de offentliga miljöerna. Krav på dagsljus i byggnader och utomhusmiljöer kontra tät stad och hög exploatering. Socialt blandad stad, stärkt social hållbarhet kontra önskan om mycket verksamhetsytor. Grönytor och friytor som tillgodoser många krav: boende vuxna och barn, arbetande och studenter. Mer friyta behöver tillskapas. Bebyggelsens skala och gestaltning i förhållande till omgivande bebyggelse, planerad linbana och stadsrum samt till historiska sammanhang. Parkering VA Allmänna stråk Utredningsbehov: Trafik, gator och gång- och cykelstråk Markmiljö Geoteknik Dagvatten, skyfall, högsta högvatten Dagsljus, solljus i verksamhetslokaler och yttre miljö SKA/BKA-analyser Trafik, mobilitet-, och parkeringslösningar Kulturmiljöutredning, påverkan på riksintresset för kulturvård VA Teknisk genomförbarhet av föreslagen påbyggnad Ekonomisk genomförande studie för Lindholmen Genomförande Projektet innehåller många frågor kopplade till infrastruktur, som kräver en tydlig medverkan från kontoret, vilket kan påverka tidsplanen. Program för Lindholmen ska vara godkänt innan granskning av detaljplanen kan genomföras. Ekonomi för planarbetet Planarbetet kan utföras inom kontorets budget. Planavtal kommer att tecknas med intressent. Hugo Lindblad Planarkitekt 12 (16)

13 Avstämning med andra förvaltningar Ärendet har sänts till SDF Lundby, Göteborg Energi AB, Kretslopp och vatten, kulturförvaltningen, SBK geotekniker, park- och naturförvaltningen, Parkeringsbolaget, miljöförvaltningen, trafikkontoret, trafikverket, stadsledningskontore för eventuellt yttrande. Efter att ärendet sändes på remiss har Chalmersfastigheter dragit tillbaka sin ansökan. De delar av svaren som endast berör Chalmersfastigheter är således inte längre aktuella. Synpunkter har även inkommit från fastighetskontoret Följande yttranden har inkommit: SDF Lundby Förvaltningen ser positivt på planansökan. Man betonar knäckfrågorna rörande trygghet, mobilitet, socialt blandad stad samt bristen på grönytor. Bedömningen är att planen har komplexitetsnivå 3. SKA och BKA för detaljplanen bör påbörjas så tidigt som möjligt med mål att exploateringen ska ge en god stadsmiljö och bidra till stärkt social hållbarhet. Det behövs trygghetsskapande åtgärder. Jämställdhetsperspektivet är särskilt viktigt, då Lindholmen präglas av mansdominerande verksamheter. Det är positivt att Chalmers planerar nytt kårhus med mera som gör området till en levande plats under fler timmar av dygnet. Ett planarbete bör samordnas med genomförda eller pågående program och planer i området och de SKA/BKA-processer som skett. Förutseende mobilitetslösningar är av högsta vikt då parkeringsplatser byggs bort framöver och det idag inte finns kapacitet att ta hand om fler resenärer i kollektivtrafiken. I arbetet med de parallella uppdragen var en diskussionspunkt skalan i stadsstrukturen, en fråga som är fortsatt viktig. Andelen bostäder av mindre storlekar är stor på Lindholmen, något vi bör se upp med i relation till målen om en socialt blandad stad i Vision Älvstaden. Vi måste också se upp med den brist på grönytor som råder på Lindholmen. Tillgången till park ligger redan nu långt under de nivåer som anges i stadens Grönstrategi. För en attraktiv och hållbar miljö krävs grönska i staden, dessutom behöver dagvatten och den stora översvämningsrisken hanteras på Lindholmen. Göteborg Energi AB Uppskattat elektriskt behov inom planområdet motsvarar transformatorstationer. Flera befintliga byggnader är anslutna till fjärrvärme. Det är möjligt att ansluta till fjärrkyla. Göteborg Energi har ett antal ledningar med ledningsrätt inom området, vilka kommer att behöva flyttas på bekostnad av exploatörer/fastighetsägare. Det är viktigt att befintliga kabelstråk inte skadas vid nybyggnad och ny kanalisation. 13 (16)

14 Kretslopp och Vatten Lindholmen är ett riskområde när det gäller översvämningar. Kretslopp och vatten ser positivt på ett framtida planarbete, eftersom översvämningsriskerna då kan hanteras och föreslagna lösningar bearbetas vidare. Det är viktigt att framkomlighet och byggnadsfunktion inte påverkas av stående vatten. Nybyggnation får inte förvärra situationen för befintlig bebyggelse. Säkring mot översvämningar till följd av stigande nivå i havet ska samspela med säkring av översvämning från skyfall De åtgärder som föreslagits i dagvatten- och skyfallsplanen måste lösas övergripande för hela Lindholmen och bör arbetas in i planen.. Delar av området är försörjt med allmänt VA-ledningsnät. Eventuellt krävs utbyggnad av nätet. Där byggnader planeras på befintliga ledningar måste dessa flyttas, bekostat av exploatören. Plats för pumpstation kan behöva reserveras i planen och planområdet behöver i så fall utvidgas i öster. Fördröjning och rening av dagvatten ska lösas inom fastighet. För byggnader högre än 40 meter gäller särskilda regler för brandvatten. I ett kommande planarbete kommer angöring för sopbilar att behöva studeras liksom om Lindholmsleveransen, som idag sköter gods och avfall i området, ska användas. Kulturförvaltningen Förvaltningen ser inga hinder för att pröva föreslagen plan. Om detaljplanen för Karlavagnsplatsen, inte kommer till genomförande bör de höga husen i denna plan bedömas igen. SBK Geotekniker Baserat på den förenklade kartavläsningen finns inga hinder för en exploatering. Park- och naturförvaltningen Förslaget överensstämmer inte med stadens grönstrategi. Lindholmen har mycket stor brist på offentliga friytor. Det behöver tillskapas såväl bostadsnära parker som stadsdelspark. Förvaltningen ser det som direkt nödvändigt att planförslaget medverkar till att skapa allmän plats park. Planområdet skulle rymma en bostadsnära park om minst 0,2 hektar, antingen genom att ett av bostadskvarteren tas bort eller genom att utöka planområdet. Friytor för lek och rekreation behöver utvecklas i området. Det är viktigt att stråket tydliggörs. Gång- och cykelvägen som korsar området är en länk mellan Lindholmsallén och Lindholmsplatsen Idag är det oklart hur man tar sig mellan målpunkterna. Trädraderna inom området behöver besiktigas, för att avgöra om de omfattas av generellt biotopskydd. Förvaltningen anser att så många som möjligt av de grönytor som finns i området idag ska bevaras och avstyrker byggnation på vad som i gällande plan är prickmark. Med föreslagen exploatering skulle de sista gröna ytorna försvinna. Det behöver förtydligas hur grönskan kan skapa den inbjudande miljö och det levande campus som eftersträvas i ansökan. 14 (16)

15 Lindholmen är idag ett primärområde där det saknas grönytor i tillräcklig omfattning för att grönstrategin ska uppfyllas, en förutsättning för att människor ska trivas och uppnå social och ekologisk hållbarhet. Till detaljplanen för Karlavagnsplatsen har en grönanalys tagits fram för Lindholmen och analysen framhåller vikten av att i framtida planering uppmärksamma behovet av parkmark och grönytor samt att fortsätta att utveckla och stärka grönstrukturen i området. De centrala delarna av Lindholmen pekas särskilt ut som ett bristområde när det gäller parkmark. Påverkan på MKN för vatten behöver utredas och bedömas. Det är också viktigt att tillräcklig plats lämnas i plankartan för de dagvattenlösningar som kommer att krävas i området. miljöförvaltningen Inför ett detaljplanearbete behöver en markmiljöundersökning göras i samråd med miljöförvaltningen, i syfte att klargöra föroreningssituationen inom hela området och för att avgöra om marken är lämplig för föreslagen användning. Tidigare markmiljöundersökning visar på förhöjda föroreningshalter och fastigheten är klassad som riskområde enligt FÖP. Parkeringsbolaget Parkeringsbolaget har inga synpunkter på förslaget, men informerar om sina generella ståndpunkter när det gäller parkering. Trafikkontoret Kontorets yttrande gäller både denna planansökan och den parallella ansökan för området söderut (17/0342). Trafikkontoret ser positivt på ansökan som är i linje med stadens strategiska inriktningar och innebär en förtätning vid en knutpunkt inom ett prioriterat utbyggnadsområde. Det strategiska läget ger goda förutsättningar för att kunna hantera mobilitetsfrågorna i enlighet med trafikstrategin. Ett detaljplanearbete behöver förhålla sig till de planerade infrastrukturprojekt som ligger i direkt anslutning till föreslaget planområde: linbanan Järntorget Wieselgrensplatsen med hållplats Lindholmen, spårvagn Lindholmen Frihamnen, citybusstråk Norra Älvstranden, Lindholmsförbindelsen mellan Lindholmen och Linnéplatsen, pendelcykelstråk längs Lindholmsallén och över en eventuell bro i Lindholmsförbindelsen. Då parkeringsplatser försvinner, behöver parkeringsfrågan belysas i planbegäran. Allmän plats bör i ett tidigt skede hanteras gemensamt med parallellt planförslag (17/0342) och omkringliggande ytor. Inga glapp mellan de två föreslagna planområdena. Inom ett framtida planarbete behöver status på allmänplatsanläggning vid överlämnandet hanteras. Frågan om högt vatten och älvkantsskydd kan bli en komplicerad fråga för trafikkontoret att hantera. Hur trafiken kan komma att påverka det övergripande transportsystemet behöver belysas. 15 (16)

16 Trafikkontoret vill vara delaktiga i diskussionen med SBK kring planavgränsning utifrån de strategiska infrastrukturprojekten och utifrån allmän plats i ett helhetsperspektiv. Planens avgränsning mot Lindholmsallén behöver diskuteras. Projektet innehåller många frågor kopplade till infrastruktur, som kräver en tydlig medverkan från kontoret, vilket kan påverka när i tid projektet kan bemannas. Trafikverket I sak har Trafikverket inget emot exploateringen, men åtgärder kan krävas bland annat för kollektivtrafik och lokalt gatunät, för att exploateringen inte ska leda till framkomlighets- och trafiksäkerhetsproblem. Trafikverkets väg E6.21, Lundbyleden nås via trafikplatserna Lindholmsmotet och Eriksbergsmotet. Båda trafikplatserna är idag kraftigt belastade och Trafikverket ser att situationen kan komma att bli mer ansträngd inom de närmsta åren, då det finns stora exploateringsplaner på Lindholmen med närområden (Karlavagnsplatsen, Frihamnen, Backaplan m. fl.). Trafikverket har påbörjat en åtgärdsvalstudie (ÅVS) för Lundbyleden, för att undersöka vilka eventuella åtgärder som behöver göras på leden. Som underlag för detta behöver kommunen redovisa trafikalstring och påverkan i ett samlat arbete. Det aktuella planförslaget måste ingå i det arbetet. Studien ska inte bortse från en exploatering av denna storlek. För att förenkla planeringsprocessen förordar Trafikverket att detaljplanearbetet inväntar de övergripande utredningarna. Fastighetskontoret Fastighetskontoret är positiva till utvecklingen men bedömer bland annat med hänsyn till exploateringsekonomin för Älvstadens delområde Lindholmen att en detaljplan för området måste föregås av ett program som utreder behov av investeringar och större fastighetsregleringar. En utveckling av Lindholmen är förenat med stora kostnader främst kopplat till marken vad gäller sanering, stabilitet, klimatanpassningar samt ny infrastruktur. Fastighetskontoret bedömer, med hänsyn till ekonomin i redan pågående detaljplaner i området, att det är avgörande att få en helhetsbild för investeringar på Lindholmen. För att säkra den ekonomiska genomförbarheten av kommande detaljplaner anser fastighetskontoret att ett planprogram ska tas fram och som sedan ska ligga till grund för kommande detaljplaner. Därför föreslår Fastighetskontoret att planbeskedet ska villkoras med att föregås av ett planprogram. 16 (16)

Planbesked för dagcenter på Tuve 15:59, inom stadsdelen Tuve

Planbesked för dagcenter på Tuve 15:59, inom stadsdelen Tuve 2017-11-23 Diarienummer: 1595/15 Anna-Karin Jeppson Telefon: 031-368 18 37 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Planbesked för dagcenter på Tuve 15:59, inom stadsdelen Tuve Begäran avser: Planbesked

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön 2016 10-27 Diarienummer: 0459/16 FK Diarienummer: 5095/15 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47 E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö 2017-03-27 Diarienummer: 0484/ 16 Stefan Rosén Telefon: 031-368 18 04 E-post: stefan.rosen@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö Begäran avser:

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan inom fastigheten Gårdsten 45:24 inom stadsdelen Gårdsten

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan inom fastigheten Gårdsten 45:24 inom stadsdelen Gårdsten 2017-06-20 Diarienummer: 0196/ 17 Frida Stenberg Telefon: 031-368 16 51 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan inom fastigheten Gårdsten 45:24

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder på Vinlandsgatan 31, inom stadsdelen Tolered

Förprövning gällande planbesked för bostäder på Vinlandsgatan 31, inom stadsdelen Tolered 2017-04-20 Diarienummer: 0706/16 Anna-Karin Jeppson Telefon: 031-368 18 37 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder på Vinlandsgatan 31, inom stadsdelen Tolered

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset 2015-05-19 Diarienummer: 0457/14 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö 3:159 inom stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö 3:159 inom stadsdelen Styrsö 2017-02-16 Diarienummer: 1488/15 Anna-Karin Jeppson Telefon: 031-368 18 37 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg 2018-03-26 Diarienummer: 0594/17 Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 81578 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen Styrsö 2015-09-08 Diarienummer: 0782/03 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs 2015-05-12 Diarienummer: 0600/14 FK Diarienummer: 6044/14 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47, tisdag och torsdag E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder

Läs mer

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65 2015-09-14 Diarienummer: 0645/15 Fredrik Söderberg Telefon: 031-368 15 91 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning angående skola och bostäder m.m. vid Önneredsvägen inom stadsdelarna Fiskebäck

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 7074/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Luft-PM. för Backaplan en bilaga till program för Backaplan.

Stadsbyggnadskontoret. Luft-PM. för Backaplan en bilaga till program för Backaplan. Stadsbyggnadskontoret Luft-PM för Backaplan en bilaga till program för Backaplan www.goteborg.se Innehållsförteckning 3 Bakgrund 5 Beskrivning av området 5 Programmets syfte 5 Trafik biltrafik Kollektivtrafik

Läs mer

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-02-06 Diarienummer 0740/15 Exploateringsavdelningen Albin Svahn, Stefan Unger Telefon 031-368 10 65 E-post: stefan.unger@fastighet.goteborg.se Yttrande över

Läs mer

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Drottninghög västra 1, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Detaljplanen syftar till att pröva möjligheten till att uppföra bostäder

Läs mer

ÄLVSTADEN ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Inkluderande, grön och dynamisk. Hela staden inkluderande, grön och dynamisk. Möta vattnet.

ÄLVSTADEN ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Inkluderande, grön och dynamisk. Hela staden inkluderande, grön och dynamisk. Möta vattnet. ÄLVSTADEN ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Inkluderande, grön och dynamisk Hela staden inkluderande, grön och dynamisk Möta vattnet Stärka kärnan Mål och visioner i Göteborg Stärk kärnan GR Hållbar tillväxt 2013 45000

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan inom stadsdel Majorna

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan inom stadsdel Majorna 2016-09-27 Diarienummer: 1167/ 15 FK Diarienummer: 0789/ 16 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag:

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag: Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-21 Granskning av detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen 284, dnr 0434/13 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelen Lundbyvassen

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård 2018-11-12 Diarienummer: 0476/18 Nathalie Mair Telefon: 031-368 18 02 E-post: nathalie.mair@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Lindholmshamnen, Götaverken m m och del av detaljplan för område nordost om Pumpgatan inom stadsdelen Lundbyvassen

Upphävande av del av detaljplan för Lindholmshamnen, Götaverken m m och del av detaljplan för område nordost om Pumpgatan inom stadsdelen Lundbyvassen Upphävande av del av detaljplan för Lindholmshamnen, Götaverken m m och del av detaljplan för område nordost om Pumpgatan inom stadsdelen Lundbyvassen Förenklat standardförfarande Samrådshandling mars

Läs mer

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.)

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Jessica Aoun Datum 2017-08-30 Version I Projekt-, ärendenr. KS 2017/0250 Innehållsförteckning

Läs mer

Förstudierapport för Pilstugetomten västra etapp 2 och 3 (Del av Hagby1:5, Hagby 1:98 m.fl.)

Förstudierapport för Pilstugetomten västra etapp 2 och 3 (Del av Hagby1:5, Hagby 1:98 m.fl.) Förstudierapport för Pilstugetomten västra etapp 2 och 3 (Del av Hagby1:5, Hagby 1:98 m.fl.) Projektbeställare Handläggare Fredrik Nestor Amanda Docherty Datum 2017-10-03 Version 1 Projekt-, ärendenr.

Läs mer

Läge. Förprövningsrapport gällande planbesked för hotell och kontor vid Utängarna (Tuve 89:1) inom stadsdelen Tuve

Läge. Förprövningsrapport gällande planbesked för hotell och kontor vid Utängarna (Tuve 89:1) inom stadsdelen Tuve 2018-01-07 Diarienummer: 0574/ 18 FK Diarienummer: 3244/ 18 Martin Trpkovski Telefon: 031-368 17 89 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för hotell och kontor

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

Gamlestaden 34:3, 740:7, 740:36. Fastighetsägare: Bostads Poseidon AB samt Göteborg Stad

Gamlestaden 34:3, 740:7, 740:36. Fastighetsägare: Bostads Poseidon AB samt Göteborg Stad 2016-03-21 Diarienummer: 0555/14 Karin Fäldner Telefon: 031-368 19 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för bostäder vid Gamlestadsvägen och Brettegatan inom stadsdel

Läs mer

Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan

Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan samt ett steg i processen och visionen om en hållbar stadsutveckling där

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Norra centrum, Fisksätravägen, Fisksätra Detaljplan för Norra centrum, Fisksätra, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden

Norra centrum, Fisksätravägen, Fisksätra Detaljplan för Norra centrum, Fisksätra, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden 2014-04-14 1 (6) STARTPROMEMORIA Norra centrum Fisksätra Dnr KFKS 2014/261-214 Projekt 9544 vägen, Fisksätra Detaljplan för, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden Kartan visar områdets

Läs mer

Kv Vandringsmannen m.fl.

Kv Vandringsmannen m.fl. Planbesked 2018-03-06 Dnr: 2017:208 Kv Vandringsmannen m.fl. Ekhagen Jönköpings kommun Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas eller

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni Öresundsvägens utvecklingsområde Projektforum 2 juni Agenda 13.00 Start. Välkommen, presentation 13.15 Knäckfrågor just nu i projektet 13.30 Tema-WS Disposition grön-blå infrastruktur Inledning om vad

Läs mer

Planbesked för fastigheten Tranan 4

Planbesked för fastigheten Tranan 4 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare 2017-09-04 KS 2017/0704 Kommunstyrelsens planutskott Planbesked för fastigheten Tranan 4 Förslag till beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att detaljplanearbete ska

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell)

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2019-05-16 Handläggare Karolina Wendel 08-508 27 161 Till Stadsbyggnadsnämnden Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Fastighetskontoret. Markreservation för bostäder vid Välen park. Bakgrund

Fastighetskontoret. Markreservation för bostäder vid Välen park. Bakgrund Fastighetskontoret Markreservation för bostäder vid Välen park Bakgrund Området Aktuellt område för markreservation ligger utmed Näsetvägen och Reningsverksgatan ca 1 km från Frölunda torg. Området ligger

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder i Högsbohöjd inom stadsdelen Järnbrott i Göteborg, en del av BoStad2021

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder i Högsbohöjd inom stadsdelen Järnbrott i Göteborg, en del av BoStad2021 1(6) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-23 Diarienummer 0961/15 Förvaltning och planering, Stadsutveckling Kalle Magnér Telefon: 031-365 58 46 E-post: kalle.magner@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2 2013-09-20 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2013/66-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 207:8, Bävervägen 2 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby 2015-08-18 Dnr MSN/2015:673 Planutskottet Start-PM Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby Ärendet Ägaren till Holmia 9 (Villa Solgården) har sökt planbesked i syfte att ändra användning

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans vattenverk inom stadsdelen Gamlestaden i Göteborg

Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans vattenverk inom stadsdelen Gamlestaden i Göteborg Granskningsutlåtande Datum: 2015-12-01 Diarienummer: 0506/12 Aktbeteckning: 2-5300 Sirpa Antti-Hilli Telefon: 031-368 16 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Detaljplan för Verksamheter vid Alelyckans

Läs mer

Planbesked Dnr: 2016:25. Slåttertiden 1 mfl. Öxnehaga Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2016:25. Slåttertiden 1 mfl. Öxnehaga Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2016-06-07 Dnr: 2016:25 Slåttertiden 1 mfl Öxnehaga Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR del av VADSTENA 4:18 vid BJÖRKVÄGEN (DP 67)

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR del av VADSTENA 4:18 vid BJÖRKVÄGEN (DP 67) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR del av VADSTENA 4:18 vid BJÖRKVÄGEN (DP 67) PLANBESKRIVNING PoB 2018-213 planens tidslinje Beslut om samråd 2019-01-29, 17 Beslut om granskning ÅÅÅÅ-MM-DD, ** Beslut om antagande

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

Planbesked för Jasminen 5

Planbesked för Jasminen 5 1 (3) Ärende 19 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-04 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Jasminen 5 Diarienummer: SBN-2016-02813 Fastighet: Jasminen 5 Sammanfattning av ärendet Fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Planbesked Dnr: 2016:314. Tahe 1:102. Tahe, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2016:314. Tahe 1:102. Tahe, Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2017-02-07 Dnr: 2016:314 Tahe 1:102 Tahe, Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas eller förändras

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

Park- och naturnämnden justerar paragrafen omedelbart. Bilagor Bilaga 1 illustrationsritning som visar planområdet

Park- och naturnämnden justerar paragrafen omedelbart. Bilagor Bilaga 1 illustrationsritning som visar planområdet 1(4) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-06 Diarienummer 0441/16 Stadsutveckling/Förvaltning och planering Johan Rehngren Telefon 031-365 57 97 E-post: johan.rehngren@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända.

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 87 Planbesked Vrå 3:1, TB Exploatering 2015/190 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge positivt planbesked. Ärende

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-05 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Filborna 28:3 m fl Fredriksdal, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till bostadsbebyggelse

Läs mer

Programområde. Mariesjö. Högskolan. Portalen. Boulognerskogen

Programområde. Mariesjö. Högskolan. Portalen. Boulognerskogen Mariesjö Gård Växthuset Programområde Högskolan Portalen Boulognerskogen Program- och detaljplaneområden 50 st sakägare Här är vi nu! ÖP 2025 FÖP Centrum Planprogram Detaljplaner Samråd Samråd

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Utlandagatan inom stadsdelen Krokslätt

Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Utlandagatan inom stadsdelen Krokslätt 2017-05-23 Diarienummer 0692/ 14 FK Diarienummer: 3887/ 16 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: malin.haggdahl@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Utlandagatan inom

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Oden 1 med flera, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med planändringen är att pröva möjligheten till förtätning

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare: Datum: Diarienummer: Johan Spåre 2012-05-07 2012/20200-1 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Planansökan för kv Diset BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Planbesked för Turkosen 12

Planbesked för Turkosen 12 1 (3) Ärende 9 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Stadsbyggnadsnämnden (2019-01-01-2019-01-03 2022-12-31) Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Turkosen 12 Diarienummer: SBN-2018-01691 Fastighet: Turkosen 12 Sammanfattning

Läs mer

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 1(8) 2017-05-15 Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för del av Troxhammar 5:8 Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning enligt ansökan ungefärligt markerad. Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-27 BN 2017-11-28 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitet och

Läs mer

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7

Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7 1(7) 2016-09-28 Ansökan om planbesked enligt 5 kap. 2-5 PBL, för Eknäs 1:5, 1:7 Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet markerat. Begäran om planbesked Begäran om planbesked har

Läs mer

Borsökna 1:304. Begäran om uppdrag. Detaljplan för. Borsökna Eskilstuna kommun. Förslag till planområde:

Borsökna 1:304. Begäran om uppdrag. Detaljplan för. Borsökna Eskilstuna kommun. Förslag till planområde: Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-28 SBN/2018:440 Planavdelningen Charlotte Bäckstrand, 016-710 80 19 Begäran om uppdrag Detaljplan för Borsökna 1:304 Borsökna

Läs mer

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter)

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-11-05 Handläggare Carl-Henrik Barnekow Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan för

Läs mer

Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora 2:588 m.fl., Björkbacken, Bollmora

Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora 2:588 m.fl., Björkbacken, Bollmora TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2018-06-07 Anna Bengtsson 1 (6) Planarkitekt Diarienummer KSM2018-836-214 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Beslut om planuppdrag och samråd för ny detaljplan för Bollmora

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-05-22 Handläggare Niklas Zetterberg Telefon 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln

Läs mer

Gottsundaområdet Planprogram

Gottsundaområdet Planprogram Kortversion av förslag till Gottsundaområdet Planprogram 2018 Samrådshandling 23 april 2018 till 4 juni 2018 Visionsbild som visar hur området kring Gottsunda centrum skulle kunna se ut. Kommunstyrelsen,

Läs mer

Yttrande över program för Skanstorget inom stadsdelen Haga, samrådsremiss

Yttrande över program för Skanstorget inom stadsdelen Haga, samrådsremiss Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-01-19 Diarienummer 1092/08 Exploateringsavdelningen Stefan Unger Telefon 031-368 10 65 E-post: stefan.unger@fastighet.goteborg.se Yttrande över program för

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun 2013-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2012/161-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet)

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-09 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen

Läs mer

Ärendet. bebyggelse inom. att tillämpa samt. bety- 29 januari Christian Orsing Ordförande. Bilagor Begäran om. planändring.

Ärendet. bebyggelse inom. att tillämpa samt. bety- 29 januari Christian Orsing Ordförande. Bilagor Begäran om. planändring. HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 29 januari 2015 Ärende nr Handläggare: Nina Begovic, 042-100 52 94 Stadsbyggnadsnämnden Planuppdrag för fastigheterna Klostret 18 ochh 20, Slottshöjden, helsingborgs

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Sleipner 3, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att komplettera befintlig

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd

Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Emilia Hammer 2016-08-10 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 17 augusti 2016 Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd Remiss från

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket 4 i Rotebro Tillägg till planbeskrivning Planområdet markerat med röd linje.

Läs mer

DP278 Dnr KS Datum Antagandehandling. Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun

DP278 Dnr KS Datum Antagandehandling. Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun Upphävande för del av byggnadsplan D97 (del av Vistinge 6:4), Finspångs kommun Planbeskrivning DP278 Dnr KS.2016.0860 Datum 2019-06-24 Antagandehandling Antagen 2019-08-26 Laga kraft 2019-09-23 U P P H

Läs mer