Årsrapport samarbetsavtal Lunds kommun och Lunds universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsrapport samarbetsavtal 2013-2014 Lunds kommun och Lunds universitet"

Transkript

1 Årsrapport samarbetsavtal Lunds kommun och Lunds universitet

2 Inledning Lunds kommun och Lunds universitet har ingått ett samarbetsavtal gällande destinationsutveckling. Syftet är att stärka Lund som mötesdestination, förankra och strukturera det redan påbörjade samarbetet mellan Lund Convention Bureau (LCVB) och Lunds universitet, avd Konferens och representation (LU KoR). Det övergripande syftet är att utveckla Lund och Lunds universitet som mötesdestinationer och därigenom attrahera fler nationella och internationella kongresser och möten. Syftet är också att verka för att Lund och Lunds universitets gäster välkomnas på ett professionellt sätt. Härmed kan organisationernas respektive varumärken stärkas. Uppdraget att öka samverkan mellan parterna har givits till LCVB och LU KoR och omfattar en nära och effektiv samverkan mellan Lunds kommun, Lunds universitet, hotellnäringen, mötesanläggningarna och befintliga nätverk. I uppdraget ligger även bearbetning av potentiella mötesägare och mötesvärdar samt marknadsföring av Lund som mötesdestination. Avtalet undertecknades i september 2013 av Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet samt Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande, Lunds kommun och löper tillsvidare.

3 Lund är en attraktiv mötesdestination! Sverige ses i dag som ett av världens 10-i-topp-länder inom mötesindustrin. Mötesindustrin växer och bidrar till tillväxt, kunskap, attraktivitet för investeringar, ökade reseanledningar samt sätter fokus på landets forskning. Möten och kongresser fyller anläggningar, hotell, butiker och restauranger vilket genererar fler arbetstillfällen. Lund är en liten storstad med ett universitet i absolut världsklass. Här finns ett tusental potentiella kongressvärdar. Genom att bjuda in till ett internationellt vetenskapligt möte kan mötesvärden stärka sitt lärosätes- och institutions varumärke såväl som att öka sitt personliga anseende internationellt. Det bidrar till spridning av aktuell forskning samt till kompetensutveckling för den egna verksamheten. Dessutom genererar kongressdelegater intäkter till staden. En kongressdelegat uppskattas spendera i snitt ca 3500 kronor per dygn på deltagaravgift, hotell, restaurang, taxi, shopping, personliga utlägg m.m. (kan jämföras med en privatresenär som beräknas spendera ca kr/dygn) Lund har både nationella och internationella möten. Under 2014 besökte minst delegater Lund. Vissa av dessa möten uppfyller de specifika ICCA-kriterier* som kan bidra till förbättrad ranking som attraktiv mötesstad. Lund klättrar på ICCA rankingen! Under 2013 och 2014 har LCVB genomfört en gedigen kartläggning över vilka internationella kongresser som förlagts till Lund och vilka av dessa som uppfyller kriterierna för att vara ett så kallat ICCA-möte. Mötesägare och kommunikatörer på Lunds universitet har kontaktats, informerats samt uppmanats att rapportera in dessa möten. Resultatet blev att Lund under 2013 klättrade från 15 till 21 möten på denna internationella rankinglista över möten som cirkulerar runt om i världen. Dessa 21 möten har genererat 3562 deltagare i Lund som har bott på hotell i genomsnitt två nätter. Lund hamnade under 2014 på fjärde plats över svenska mötesplatser på den nationella ICCA rankinglistan. *ICCA (International Congress & Convention Association) startades i början av 1960-talet för att samla information om alla återkommande organisationsmöten och kongresser som roterar runt om i världen. Idag finns medlemmar i 90 länder. ICCA är en viktig källa vid beslut kring vart återkommande vetenskapliga arrangemang kommer att förläggas. För att vara ett ICCA möte krävs det att mötet ska ha deltagare från minst tre länder, anordnas på reguljär basis, flytta mellan olika destinationer och ha fler än 50 deltagare.

4 Starka nätverk ger stor effekt! Lunds kommuns och Lunds universitets samarbete visade på behovet att också samverka med näringslivet. Idén om ett nätverk med målet att stärka Lund som destination föddes. Hösten 2013 tog Lunds näringsliv- och turismavdelning initiativet och bjöd in aktörer från både mötes- och besöksnäringen inom Lund. Nätverket Lund Samverkan 2.0 bildades. Syftet var och är att stärka samarbetet inom staden. Med gemensamma marknadsföringsresurser och förbättrad kännedom om varandras verksamheter är målet att sträva mot att stärka Lund som destination. Hösten 2014 var 35 företag och organisationer medlemmar i nätverket och med en budget på ca kr har man genomfört en rad aktiviteter med målet att sätta Lund på kartan som mötes- och turistdestination. Lunds universitets mål med medlemskapet är att fler vetenskapliga arrangemang ska förläggas till lärosätet. För mer information om Lund Samverkan 2.0 se Separat årsrapport för Lunds universitets medverkan i Lund Samverkan 2.0 kommer att sammanställas våren 2015 Stärkta samarbeten mellan regionen, kommunen och universitetet Det finns ett väl fungerande samarbete med Event in Skåne (en del av Region Skåne) vars mål är att attrahera fler arrangemang till Skåne Under 2014 presenterades samverkansavtalet för Event in Skånes styrelse. Event in Skåne var också medarrangör vid ambassadörsmiddagen (se sid 6). Stärkta samarbeten mellan Lunds kommun och Lunds universitet Samarbetsavtalet mellan LCVB och LU KoR har lett till ytterligare samarbeten mellan kommunen och universitetet. Informationsspridning och samarbetet har ökat framför allt med Lunds universitets Samverkansavdelning, Externa relationer (Alumniverksamheten) och sektionen Kommunikation (Jubileumskansliet). EMIL-nätverket 2012 bildade representanter från ESS, MAX IV, Medicon Village, Ideon, LU KoR och LCVB nätverket EMIL. Tillsammans verkar nätverket för att påverka beslutsfattare, organisationer och företag för att förbättra mottagandet av våra gäster. Nätverket har tagit fram ett antal gemensamma dokument som t ex How to get to Lund och Snabbfakta om anläggningar i staden som spridits till hotell, turistbyrå, inom anläggningar och så vidare. EMIL-nätverket har också fört samtal med Skånetrafiken angående möjligheten för tillfälliga gäster (gästforskare, konferensgäster med flera) att på ett enkelt sätt färdas med kollektivtrafiken i Lund.

5 Nyckeltal Antal kongressnätter 2013: nätter* (Fördelat 29 % nationella och 71 % internationella.) Antal kongressnätter 2014: nätter* (Fördelat 16 % nationella och 84 % internationella.) *baserat på arrangemang i möteskalendern på visitlund.se. Antal ICCA-arrangemang 2010: : : : : Slutligt besked maj 2015 Plats på ranking över mötesplatser i världen. 2010: 159 av : 172 av : 157 av : 112 av 371 (Plats 4 i Sverige) 2014: slutligt besked i maj 2015 Deltagare ambassadörsmiddag 2013: 55 pers (ambassadörer inom kultur, sport, möten samt politiker) 2014: 39 pers (ambassadörer inom möten) Sammanfattning Arbetet har sedan starten genomförts inom befintliga verksamhetsbudgetar. Vissa aktiviteter har skett i samarbete med Event in Skåne och Lund Samverkan 2.0 (till exempel Kongresseminarium och Ambassadörsmiddag). Under hösten 2013 hölls ett brett fokus på mötesindustrin i stort. Vid ambassadörsmiddagen 2013 deltog t ex representanter från både kulturarrangemang, sportevents och akademin samt politiker från Lunds kommun. Under 2013 påbörjades arbetet med att ta fram en så kallad BID-mall för att underlätta för mötesvärdar att bjuda in attraktiva kongresser till Lund har fokus varit på mötessegmentet och målgrupperna har framförallt varit mötesägare, mötesvärdar samt kommunikatörer/informatörer inom Lunds universitet. Temat Mötens betydelse för att stärka varumärket har gått som en röd tråd genom aktiviteterna. Stor vikt har lagts vid att sprida vetskap om vad LCVB och LU KoR kan bidra med vid planering och genomförande av vetenskapliga arrangemang. Ett stort arbete har lagts ner för att identifiera och bygga relationer med mötesvärdar, kommunikatörer, informatörer och andra som kan påverka att attraktiva kongresser bjuds in till Lund och Lunds universitet. Fokus har också varit att få vetskap om ICCA-möten och registrera dessa i ICCA-databasen. Målet är att Lund minst ska behålla sin position på fjärde plats i Sverige på ICCArankingen över mötesstäder. Under året har nätverket Lund Samverkan 2.0 utvecklats och stärkts allt mer. LCVB är sammankallande och budgetansvariga och representant från LU KoR ingår i referensgruppen. Målet är att tillvarata synergieffekter och optimera positiva effekter i nätverken. Roger Kellerman, Publisher för tidningen Meetings International och moderator vid kongresseminariet november 2014 (se sid 9). Jag har nog aldrig tidigare under mina 30 år i mötesindustrin känt en sådan påtagligt positiv stämning från alla jag träffade. Här finns en guldgruva, att gräva i, förvalta och utveckla. Jag tror ICCA-statistiken kan fördubblas om vi hittar de möten som redan pågår! Det kan bli en positiv chock i hela vår industri i Sverige när många inser att Lund har en position redan som vi bara behöver registrera, sedan fördubblar vi den, och därefter fördubblar vi den!

6 Genomförda aktiviteter Hösten 2013 Samarbetsavtal tecknas mellan Lunds kommun och Lunds universitet I september 2013 undertecknas avtalet av Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet samt Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun och löper tillsvidare. Framtagning av BID-mall Med målet att ge Lunds universitets verksamheter möjlighet att på ett kostnads- och tidseffektivt sätt bjuda in vetenskapliga kongresser erhölls ett finansiellt stöd från Event in Skåne (Region Skåne). Bidraget användes till att ta fram en så kallad BID-mall (BID = bud eller anbud som en destination i konkurrens med andra sätter ihop för att förmå en organisation att förlägga sitt möte just till denna destination). BID:en/anbudet innehåller bl a en presentation av destinationen, kravspecifikation sammanställd av organisationen, förslag på lämpliga anläggningar, hotell, sociala program, transport samt ekonomisk offert. Ambassadörsmiddag i Rådhuset Den 10 december 2013 genomförde LCVB, Event in Skåne och LU KoR en ambassadörsmiddag för 55 personer. Kommunfullmäktiges ordförande bjöd in mötesägare och lokala ambassadörer inom kultur, sport och event i Lund samt Lunds politiker till Rådhuset. Syftet med arrangemanget var att uppmärksamma mötes- och eventvärdar som genomfört arrangemang i Lund under året. Syftet var också att lyfta vikten av möten för politiker och andra beslutsfattare.

7 Genomförda aktiviteter 2014 Sammanställning av checklista för mötesvärdar Lunds universitet För att underlätta planeringsprocessen för en kongress har en checklista tagit fram för potentiella värdar. Checklistan är publicerad på samt på Kontakt med LU avd Alumn och karriär Under våren 2014 etablerades kontakt med Lunds universitets Alumnkoordinator och inför sommaren och vintern finns det en alumnsida på där alumner välkomnas tillbaka till Lund med olika erbjudande. Hösten 2014 gjordes en samannonsering i Nyhetsbrevet Lundensaren som kommer ut fyra gånger per år och har ca läsare. Etablerad kontakt för framtida samarbete kring Lund universitets 350-års jubileum Sedan maj har ett antal möten ägt rum mellan LCVB, LU KoR, Turistbyrån, Event in Skåne och Lunds universitets jubileumskoordinator med syftet att vi ska lära känna varandra och finna former för samarbete kring jubileet. Jubileumsverksamheten och Alumniverksamheten har även presenterats på kommunens nätverksträff. Möte med LU kommunikatörsnätverket SAMKOM Syftet var att få bättre insikt i varandras arbeten, skapa relationer samt öka kännedomen om vad LU KoR samt LCVB kan bistå med i planeringen av kongresser. Det informerades om vad ICCA-möten är och varför dessa är viktiga för Lunds universitet. Samtidigt diskuterades vilka behov verksamheterna har av stöd i dessa frågor. Som ett resultat av mötet väcktes till exempel idén att i samband med vetenskapliga konferenser och kongresser sprida det vetenskapliga e-magasinet Lund University Research Magazine. Etablerat samarbete kring Lundarundan Under några dagar i juli 2013 bjöd Lunds universitet in alla som blivit antagna till universitetet för första gången på en guidad tur. Det kallades att gå en "Lundarunda". Inför sommaren 2014 utvecklades aktiviteten med Lunds Turistbyrå och även under 2015 kommer Lundarundan ske i gemensam regi. Presentation av samarbetet för Event in Skånes styrelse Den 3 juni 2014 bjöds LCVB och LU KoR in till Event in Skånes styrelsemöte för att presentera samarbetet, vårt resultat samt framtida mål. Mötet förlades till Lunds universitet. Rektor Per Eriksson hälsade välkomna och gav samtidigt sin bild av vikten av fler vetenskapliga arrangemang på Lunds universitet. Vid mötet diskuterades även hur Lund tillsammans med Malmö och övriga i regionen kan stärka samarbetet för att regionen ska bli en mer konkurrenskraftig och attraktiv mötesplats.

8 Genomförda aktiviteter forts 2014 Lund och Malmö i tidningen Meetings International Tillsammans med Event in Skåne och Malmö CVB har LCVB tagit fram en specialutgåva av tidningen Meetings International*. Syftet är att sätta fokus på vikten av att ha kongresser samt vilka positiva effekter dessa kan bidra till. Syftet är också att visa på goda exempel samt sprida vad en Convention Bureau kan hjälpa till med. I tidningen uttalar till exempel rektor Per Eriksson följande Om man inte har kongresser och konferenser kan man inte utveckla forskningen i världen. Det går helt enkelt inte att tänka sig en akademisk värd utan möten, konferenser och kongresser. Tidningen har under sommar-höst 2014 delats ut till alla befintliga och potentiella mötesägare inom LU, alla politiker, relevanta beslutsfattare inom Lunds kommun och Lunds universitet samt spridits inom besöksnäringen och näringslivet i Lund. LU KoR bistår med spridningen på Lunds universitet. * Tidningen Meetings International är ett magasin som bl a innehåller artiklar om mötesindustrin och effekter som kan uppnås. Digitalversion: Workshop kring förnyande av Mötesindustriveckan i Malmö Mötesindustriveckan, MIV, är Svensk Mötesindustris årliga mötesplats. Under åren genomfördes Mötesindustriveckan i samarbete med TUR-mässan i Göteborg. Sedan 2011 står Mötesindustriveckan på egna ben för att fokusera på tillväxt och utveckling genom möten i hela landet. Mötena var då förlagda till Göteborg och Stockholm. För första gången kommer Mötesindustriveckan att förläggas till Skåne. MIV15 genomfördes på MalmöMässan den 20-22/ LCVB och LU KoR har under våren och hösten deltagit i den referensgrupp som tillsammans med Anagram (som projektleder MIV15) arbetat med att ta fram ett nytt upplägg med fler nya målgrupper för att lyfta Mötesindustriveckan.

9 Kongresseminarium kring möten som verktyg i varumärkesarbetet Med syfte att lyfta vikten av bra nationella och internationella vetenskapliga möten och uppmärksamma dess positiva effekter för Lund och Lunds universitets varumärke har vi som mål att fler potentilla mötesvärdar ser nyttan av att vara värd för en vetenskaplig kongress. Målgrupp: Kommunikatörer, informatörer och potentiella mötesvärdar vid Lunds universitet samt andra mötes- och varumärkesintresserade. Upplägg: Under en förmiddag i universitetshusets aula presenterades gavs deltagarna möjlighet att lära sig mer om mötesindustrin och dess effekter samt hur vi kan ha nytta av det inom universitetet. Deltagarna blev också uppdaterade i hur långt kommunen kommit i projektet framtida kongressanläggning i Lund. Som en del i Lund Samverkan 2.0 projektet, gavs möjlighet att träffa representanter från stadens arenor och mötesplatser. Vid aktiviten deltog 80 personer och 15 utställare. Pehr Palm, VD Event in Skåne Tack för allt jobb ni gjort, väldigt bra planerat och genomfört. En av våra bästa säljaktiviteter Ambassadörsmiddag med mötesägare inom Lunds universitet i fokus 2014 bjöd Lunds kommun och Lunds universitet, i samarbete med Event in Skåne, in till en ambassadörsmiddag. Årets middag kom att fokusera på segmentet mötes- och kongressvärdar. Middagen förlades till Lunds universitets huvudbyggnad. Förvaltningschef Susanne Kristensson från Lunds universitet deltog samt Lunds kommuns Näringslivs- och turismchef Per Persson. Syfte: Uppmärksamma ambassadörer på Lunds universitet som verkar för att öka antalet vetenskapliga arrangemang inom universitet samt bjuda in till nätverkande dem emellan samt ytterligare lyfta positiva effekter av vetenskapliga möten. Mål: Att mötesambassadörer upplever att de bidrar till att stärka universitetets och sin institutions varumärke genom vetenskapliga arrangemang. Få fler att vilja bjuda in och ta sig an värdskapet av en kongress. Upplägg: Middag, moderator som gjorde en presentationskavalkad av deltagarna/mötesägarna med framgångs historier som lyfte ambassadörskapet samt avslutande underhållning.

10 Mål och strategi inför 2015 Mål 2015 Öka antalet registrerade ICCA-arrangemang från 21 till 25 st Identifierat och haft möte med minst 10 potentiella mötesvärdar kopplade till ICCA-arrangemang Genomfört minst en aktivitet gemensamt med Lund Samverkan 2.0 Utöka antalet relevanta mötesambassadörer med 20 %. Under 2015 kommer fortsatt fokus vara på mötessegmentet. Ett övergripande mål är att ytterligare öka kännedomen internt inom Lunds kommun och Lunds universitet om vad Lund Convention Bureau och LU avd Konferens och representation kan bistå med i samband med planering och genomförande av kongresser samt att sprida vetskapen om den BID-mall och checklista som finns tillgängliga. Ett viktigt arbete är också att öka kännedomen om vad ICCA är samt att få fler att rapportera genomförda arrangemang som kan registreras i systemet. I detta arbete vill vi fortsätta med det redan fungerande samarbetet som finns med Event in Skåne. LCVB kommer från och med januari 2015 bli medlemmar i ICCA och får då tillgång till det register med kongresser som cirkulerar runt i världen. I samband med detta kommer vi även framöver att lägga stort fokus på att identifiera och stärka relationer med mötesvärdar, mötesägare och andra påverkare kring möten. LCVB och LU KoR kommer att fortsätta medverka i Lund Samverkan 2.0 och verka för att dra nytta av synergier vi ser. Inom Lund Samverkan 2.0 görs till exempel varje år en aktivitet med fokus på Lunds universitet. Det kan vara seminarium, mässa, site visits för destinations managers och mötesägare. LCVB och LU KoR kommer gemensamt att fortsätta verka för att öka utbudet av attraktiva mötesplatser för större kongresser och bidra till att fler vetenskapliga arrangemang förläggs till Lund och Lunds universitet. Kontakt: Lunds universitet, avdelning konferens och representation Eva Wendel Höiland eva.wendel@konferens.lu.se Lunds kommun, Lund Convention Bureau, Boel Starbrant boel.starbrant@lund.se Lunds kommun, Lund Convention Bureau, Sofia Björk sofia.bjork@lund.se Foto: McNeale AB, X-Ray Foto, Gustaf Johansson

SwediSh network of convention bureaus. nationell kongressrapport 2015. Nationell kongressrapport

SwediSh network of convention bureaus. nationell kongressrapport 2015. Nationell kongressrapport Nationell kongressrapport 1 2 Nationell kongressrapport 2015 Mötesindustrin utgör en betydande del av Sveriges besöksnäring. exakt hur stor mötesindustrin i Sverige är finns det i dagsläget inget statistiskt

Läs mer

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå!

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Ett häfte om VISIT SKELLEFTEÅ - om organisationen, medlemskapet och det gemensamma arbetet mot ett attraktivare Skellefteå. VARFÖR TURISM? Turism är en exportindustri

Läs mer

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård 2014-09-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/460-141 Kommunstyrelsen Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2015-11-24 Diarienummer KSN-2015-2171 Kommunstyrelsen Almedalsveckan 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att kommunstyrelsens

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol MEDLEMSANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP OCH NER, OCH VÄCKER

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Civilingenjör i Teknisk biologi är ett bioteknikprogram med betoning på teknik och materialvetenskap i biologins tjänst.

Civilingenjör i Teknisk biologi är ett bioteknikprogram med betoning på teknik och materialvetenskap i biologins tjänst. Välkommen! Hej och välkommen till TBi-sektionens samarbetsfolder! Vi är en glad sektion på Linköpings Tekniska Högskola vars studenter utbildar sig till civilingenjörer och naturvetare inom kemi och bioteknik.

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Program idrottsturism

Program idrottsturism Program idrottsturism Beslutat av kommunfullmäktige den 25 mars 2013, 50. DESTINATION KALMAR AB Box 611, 391 26 Kalmar, (Ölandskajen 11) tel 0480 45 34 00 fax 0480 45 34 09 www.kalmar.se/turism PROGRAM

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Adelöv - LIVET PÅ LANDET

Adelöv - LIVET PÅ LANDET 2010-02-23 Projekt Adelöv - LIVET PÅ LANDET Projektägare Adelövs Framtidsgrupp Kontaktperson. Ingemar Karlsson, ordf Adelövs Framtidsgrupp Telefon 0140-730 30 Mobil 070-632 61 60 ingemarslantbruksredovisning@hotmail.com

Läs mer

Vi har anmält oss till basutbildingen i jämställdhetsintegrering och fördjupningsseminariet som hålls av JämStöd den 17/2 respektive 29/3.

Vi har anmält oss till basutbildingen i jämställdhetsintegrering och fördjupningsseminariet som hålls av JämStöd den 17/2 respektive 29/3. Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn Sociala entreprenörshuset Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2011-01-2011-01 Redovisnings-ID -004 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under

Läs mer

Lägesrapport 2011-2012 - vägen framåt 2013-2014?

Lägesrapport 2011-2012 - vägen framåt 2013-2014? Lägesrapport 2011-2012 - vägen framåt 2013-2014? 25 mars 2013 Upplägg Lägesrapport SITE Flygplats Kommunens vägskäl Syfte och mål Stärka besöksnäringens roll som en basnäring i länet. Projektet ska lyfta

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23 Göteborgsregionens kommunalförbund Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 215-4-23 Innehåll Bakgrund 3 Ale 4 Alingsås 5 Göteborgs Stad 6 Härryda 7 Kungsbacka 8 Lerum 9 Mölndal

Läs mer

Delprojektet Internationell Tillgänglighet Projektplan

Delprojektet Internationell Tillgänglighet Projektplan Delprojektet Internationell Tillgänglighet Projektplan Utfärdare: Avdelningen för tillväxt Ver 2 Versionshantering Datum: Redigerare: Godkänd av: 1: 2011-07-08 xx 2: 2012-01-25 David Schubert 3: 2012-01-27

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Letar efter. En projektledare.

Letar efter. En projektledare. Letar efter En projektledare. Företaget Wiminvest?! Wiminvest hjälper företag och organisationer att öka i konkurrenskraft genom att göra dem bättre på att attrahera, utveckla och framför allt behålla

Läs mer

Destinationsutveckling 2013

Destinationsutveckling 2013 Lyssna till internationellt prisbelönta Destination Röros Destinationsutveckling 2013 Tillvarata besöksnärigens stora tillväxtpotential Så blir din destination exportmogen Hur tackla de mellanmänskliga

Läs mer

Utvärdering av samverkansprojekt

Utvärdering av samverkansprojekt 1 (10) Kommunledningen Ulrika Lundgren Kvalitetscontroller 0302-521815 Utvärdering av samverkansprojekt Bakgrund Sedan 1995 finns ett samverkansavtal mellan s universitet, Västra Götalandsregionen och

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 VP PALEMA 2016.docx Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 PALEMA s ändamål och uppgift, enligt ändamålsparagrafen, är att verka för en förbättrad vård och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Antagen av styrelsen den 16 mars 2015 Behandlad på årsmötet den 24 mars 2015 2 (7) Innehåll FÖRENINGENS VERKSAMHET... 3 1 Ansvarsområde och

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

KPI FÖR INKÖPSORGANISATIONEN

KPI FÖR INKÖPSORGANISATIONEN strategy KPI FÖR inbjudan till konferens i Stockholm den 25-26 maj 2010 TALARE ORDFÖRANDE Sture Karlsson Tetra Pak Björn Holmberg SJ AB Lovisa Söderholm SKF Ann-Mari Olofsson ABB AB Nyckeltal för ökad

Läs mer

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Rosie Rothstein, VGR Marie-Ann

Läs mer

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING TJÄNA PENGAR PÅ MILJÖDRIVEN inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 juni 2010 TALARE MODERATOR Marie Hagberg Kvalitets- och miljöchef MTR Stockholm KEYNOTE SPEAKER Sara Paulsson Manager Design for

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2004-01-08 1(7) Plats och tid: Borås, kl. 17.00 19.15 Beslutande: Övriga Deltagare: Sassi Wemmer Eva Johansson Sven-Olof Carlsson Jan Vinkvist Ted Öjbro Utses att justera: Jan Vinkvist Paragrafer: 1-9

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Slutrapport Avser prerioden to.m december 2012

Slutrapport Avser prerioden to.m december 2012 Slutrapport Avser prerioden to.m december 2012 Projekt: Kompetensutveckling Jämtland Projektägare: Peak Business & Sports AB Genomförare: Åre Destination AB Programområde: Programområde 1 Kompetensförsörjning

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Tisdagen den 25 augusti 2009, kl. 9.00 11.55. Beslutande

Tisdagen den 25 augusti 2009, kl. 9.00 11.55. Beslutande 1 Plats och tid Beslutande Ordförande Ledamöter Tjänstgörande Ersättare Ekliden, samlingssalen Tisdagen den 25 augusti 2009, kl. 9.00 11.55 Jan-Åke Nordin Peter Johansson Per-Inge Gustavsson Carl Lignell

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM. Verksamhetsplan 2016. www.bodensbrukshundklubb.se

BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM. Verksamhetsplan 2016. www.bodensbrukshundklubb.se BODENS BRUKSHUNDKLUBB & HUNDUNGDOM Verksamhetsplan Övergripande mål Bodens BK & HU är en lokalklubb i Svenska Brukshundklubben och arbetar mot ställda mål enligt gällande stadgar. De övergripande målen

Läs mer

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 augusti 2008 PRAKTIKFALL FRÅN Akademiska sjukhuset i Uppsala Staffan Lundqvist Lisa Stark Marie Härlin Helga Waerme

Läs mer

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet Beslut LiU-2013-00358 Universitetsförvaltningen 2013-02-14 2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se Dialogen om torget 27 mars 22 maj 2013 www.karlskoga.se 2 (8) Bakgrund Under juni 2012 beslutade kommunstyrelsen att en medborgardialog om hur framtidens torg i Karlskoga ska utformas. Dialogens syfte

Läs mer

Skapa hållbara event!

Skapa hållbara event! Skapa hållbara event! SAMMANFATTNING AV WORKSHOPEN Case Ett hållbart event! AMORF är ett internationellt arkitektföretag med huvudkontor i Sverige och verksamhet i Europa och Mellanöstern. Företaget har

Läs mer

Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012. Bakgrund

Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012. Bakgrund Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 Britt-Inger Bårman strateg, regional utveckling ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012 Bakgrund Syftet med den gemensamma satsningen i Almedalen var att för tredje

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse

Lärarförbundet. Arboga U10. Verksamhetsberättelse Lärarförbundet Arboga U10 Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för 2015 och andra funktioner Ordförande Helena Kindberg 2015 V. ordförande Susanne Skyllkvist 2015-2016

Läs mer

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009 1(16) 1. Termin 1. Termin 1 20 49 2. Termin 2 0 0 3. Termin 3 8 20 4. Termin 4 12 29 5. Termin 5 1 2 6. Termin 6 0 0 Antal ej angivit svar: 2 av 43 (=4,65%). Antal svarande: 41. 2(16) 2. Möjligheterna

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Nordiska måltidsberättelser

Nordiska måltidsberättelser 2009-05-07 Nordiska måltidsberättelser 1. Projektledare, e-post och telefon Tomas Carlsson, tomas.carlsson@hellefors.se, 070-2122591, 0591-64136 2. Projektstart och slut samt erhållna medel från NNM Tiden

Läs mer

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö Praktikrapport ABC Aktiva insatser för människa och miljö Som praktikplats för hösten 2012 valde jag att ansöka om en plats på ABC aktiva insatser för människa och miljö. Då jag under mina tre senaste

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 november 2012, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 51 Sammanträdets laglighet och beslutförhet...

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer

Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län

Delrapport av projektet För hälsa mot tobak ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län Carina Hesse Bolin Louise Knutsson Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt

Läs mer

PYC. ett program för att utbilda föräldrar

PYC. ett program för att utbilda föräldrar PYC ett program för att utbilda föräldrar Föräldrar med intellektuella funktionshinder: erfarenheter av att pröva och införa ett föräldrastödsprogram i Sverige Detta är en sammanställning på enkel svenska.

Läs mer

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013

Bruce Springsteen. Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 Bruce Springsteen Undersökning bland besökare på konserten på Friends Arena 11 maj 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING OM UNDERÖKNINGEN S. 3 KÖN OCH ÅLDER S. 4 SÄLLSKAP S. 5 HEMVIST S. 6 INFORMATION OM KONSERTEN

Läs mer

UTBILDNINGAR & SEMINARIER

UTBILDNINGAR & SEMINARIER UTBILDNINGAR & SEMINARIER HÖSTEN 2016 - VÅREN 2017 Att utveckla styrelsens kompetens löpande - är en investering för hela bostadsrättsföreningen KUNSKAP ÄR VÄGEN TILL DET GODA BOENDET! Vägen till utveckling

Läs mer

Kriskommunikation - beredskap, rätt organisation och ditt ledarskap

Kriskommunikation - beredskap, rätt organisation och ditt ledarskap Praktikfall - kommunikation i akut läge Kriskommunikation - beredskap, rätt organisation och ditt ledarskap Seminarieledare: Lotta Lagerdahl Ansvarig Kriskommunikation GCI Presenterar praktikfall: 11 oktober

Läs mer

Slutrapport. Telefon: 0733-323325 E-post: Fredrik_ljungberg@telia.com. Namn: Ulf Alderborn Roll i projektet: Ekonomiansvarig

Slutrapport. Telefon: 0733-323325 E-post: Fredrik_ljungberg@telia.com. Namn: Ulf Alderborn Roll i projektet: Ekonomiansvarig Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2011-12-22 Projektnamn Motocross i nya banor Journalnummer 2009-7367 Diarienummer TM047 Stödmottagare/projektägare BMK Uddevalla

Läs mer

SVENSK KONGRESSRAPPORT

SVENSK KONGRESSRAPPORT 20 17 SVENSK KONGRESSRAPPORT SVENSK KONGRESSRAPPORT ORDFÖRANDE HAR ORDET Möten och kongresser har alltmer hamnat på agendan hos olika aktörer inom besöksnäringen. Det finns dock fortfarande ingen nationell

Läs mer

Rambudget 2015-2016. förklaring och motivering av budgetposter. Intäkter 2015-2016. Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr

Rambudget 2015-2016. förklaring och motivering av budgetposter. Intäkter 2015-2016. Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr Rambudget 2015-2016 förklaring och motivering av budgetposter Intäkter 2015-2016 Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr - Myndigheten för Ungdom och Civilsamhällsfrågor är vår största bidragsgivare.

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

SNABBA CASH VÄGEN TILL FATTIGDOM?

SNABBA CASH VÄGEN TILL FATTIGDOM? BILAGA 1 sid 1 (6) PROJEKTBESKRIVNING FÖR SNABBA CASH VÄGEN TILL FATTIGDOM? Sammanfattning Stockholm, Göteborg och Malmö har gått samman för att, under fattigdomsåret 2010, uppmärksamma överskuldsättning.

Läs mer

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION PS från Entreprenörskapsforum En viktig uppgift för Entreprenörskapsforum är att finna nya vägar att nå ut

Läs mer

5 -+ Svedala kommun. Granskning av Svedala kommuns hantering av frågor kring SommarRock. Teodora Heim, projektledare Per Stomberg, kvalitetssäkrare

5 -+ Svedala kommun. Granskning av Svedala kommuns hantering av frågor kring SommarRock. Teodora Heim, projektledare Per Stomberg, kvalitetssäkrare 5 -+ Svedala kommun Granskning av Svedala kommuns hantering av frågor kring SommarRock Teodora Heim, projektledare Per Stomberg, kvalitetssäkrare Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 4 3. Granskningsresultat...

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Delårsrapport augusti 2014 Västsvenska Turistrådet AB 1 (10)

Delårsrapport augusti 2014 Västsvenska Turistrådet AB 1 (10) Delårsrapport augusti 2014 Västsvenska Turistrådet AB 1 (10) 2 (10) Delårsrapport för Västsvenska Turistrådet AB, augusti 2014 Sammanfattning Marknadsutveckling Kommentar: Detaljerad statistik över gästnattsutvecklingen

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

100 % ren hårdträning. Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete

100 % ren hårdträning. Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete 100 % ren hårdträning Träningsanläggningarnas synpunkter på att vara en del av ett utvecklingsarbete Förord Antidopningsprojektet 100 % ren hårdträning i Östergötland vänder sig till gymbranschen vilka

Läs mer

PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK.

PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK. PROGRAM NÄTVERKSTRÄFF FÖR KARRIÄR- OCH ALUMNFRÅGOR SAMT ARENATRÄFF FÖR UNILINK. VÄLKOMMEN TILL ÖSTERSUND 4-6 NOVEMBER! Den 4-6 november är det dags för högskolesveriges årliga nätverksträff för karriär

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2005-2006 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Arkens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Inledning Denna kvalitetsredovisning innehåller en beskrivning av i vilken mån

Läs mer

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola Stiftelsen Banglabarn grundades 2012, i syfte att utveckla och förbättra förutsättningarna för fattiga människor i Bangladesh. Bakgrunden till Stiftelsen är att Raton Razzak, far till grundaren Leo, fick

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 1 juli september 2003. Ert dnr Y3041-70-03

Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 1 juli september 2003. Ert dnr Y3041-70-03 ÅNGE KOMMUN 2003-10-14 Sida 1 (6) Beredningssekretariatet Sekretariatet för Mål 1 Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND Projekt Framtid Ånge Näringslivsutveckling. Lägesrapport 1 juli september

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

Granskning av ersättning från högskolorna

Granskning av ersättning från högskolorna 2006-12-13 För kännedom: Utbildningsnämnden BSN-Norr BSN- Söder BSN- Öster Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Granskning av ersättning från högskolorna På uppdrag av Lunds kommuns revisorer har Komrev inom

Läs mer

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16 Anställning efter avgång med ålderspension Fastställd av rektor 2016-04-12 Dnr: FS 1.1-530-16 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr FS 1.1.2-135-14 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 På GR i Göteborg klockan 10.00-12.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn KUB Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2012-10-2012-12 Redovisnings-ID -005 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden?

Läs mer

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Erik Aspeqvist, Emma Jarbo, Oskar Foldevi, Fredric Malmros och Hanna Stapleton 2011-11-11 Bakgrund Om utvärderingen Växthus

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Förskoleklass Mariaskolan. Läsåret 2009/10 1. Inledning Förskoleklassens kvalitetsredovisning har sammanställts av rektor. Underlag för sammanställningen är arbetslagets utvärdering

Läs mer

MRO-AKTUELLT (11/2012)

MRO-AKTUELLT (11/2012) Uppsala Östras Bx Vinterbild från 23 december, foto Johan Vinberg. Jag sitter just nu på eftermiddagen den 23:e, med min laptop på Uppsala Östras Bx och skådar ut mot SLs pendeltåg, SJs Uppsalapendel och

Läs mer

Välkomna på Stormöte med Visit Lund

Välkomna på Stormöte med Visit Lund Välkomna på Stormöte med Visit Lund 08.30 Frukost 09.00 - Per Persson hälsar välkommen! 09.05-10.00 - Visions- och arbetsgrupperna presenterar sina tankar/handlingsplaner. 10.05 10.25 - Fredric Lundgren

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av:

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av: VALHANDLINGAR Sammansättning för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. består detta verksamhetsår av: Christoffer Bator, P13 Johanna Dolk, P11 Erik Hedin, M13 Gustav Johansson,

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Styrelsen för sektionen för fysisk aktivitet och idrottsmedicin inom Fysioterapeuterna får härmed avge följande berättelse över verksamheten under tiden 1 januari 2015 till 31 december

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning Framtidens kunskaps - Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 januari 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Viktor Rydbergs gymnasium Ämnesexpert i Skolverkets arbete med GY11 Kunskapsskolan i Sverige AB Sofie Lindén

Läs mer

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH. Strategisk mobilitet. Bidrag för utbyte mellan industri och akademi

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH. Strategisk mobilitet. Bidrag för utbyte mellan industri och akademi STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING 1 SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH Bidrag för utbyte mellan industri och akademi 2 Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, finansierar forskning inom naturvetenskap,

Läs mer

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015

Gemensam KVALITETSREDOVISNING. Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Gemensam KVALITETSREDOVISNING Förskolan Ugglan Läsåret 2014-2015 2010-09-09 1 Förskoleavdelningen Inledning Varje avdelning på förskolan har gjort uppföljningar mot

Läs mer

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland.

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. 2011-11-21 Eva Olsson Landsbygdsenheten 031-60 59 82 eva.olsson@lansstyrelsen.se Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. SAMMANFATTNING. Omsättningen

Läs mer

svensk kongressrapport

svensk kongressrapport swedish network of convention bureaus swedish network of convention bureaus 20 17 svensk kongressrapport svensk kongressrapport ordförande har ordet Möten och kongresser har alltmer hamnat på agendan hos

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Kommunstyrelsen Datum 1 (5) Kommunledningskontoret Anna Lindén, 1510 Jämställdhetsutskottet Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Närvaro: Maria Chergui (V) ordf. Lisa Friberg (S),

Läs mer

I Näringslivsbolaget vill vi att människor ska känna stolthet över att leva, bo och verka i Sundsvall

I Näringslivsbolaget vill vi att människor ska känna stolthet över att leva, bo och verka i Sundsvall I Näringslivsbolaget vill vi att människor ska känna stolthet över att leva, bo och verka i Sundsvall Därför ska bolaget vara en självklar drivkraft i att skapa tillväxt, ge goda förutsättningar för nyetableringar,

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida

Postadress Besöksadress Telefon Org.nr Plusgiro Bankgiro E-post Hemsida 1 (4) E-post lintek@lintek.liu.se Hemsida www.lintek.liu.se 2 (4) I arbetet med masterprogrammen så kommer det ofta upp diskussioner kring vad LinTek anser vara tillräckligt för att vi ska anse att en

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

X-MaTs populärversion av slutrapporten 2010

X-MaTs populärversion av slutrapporten 2010 X-MaTs populärversion av slutrapporten 2010 1 X-MaTs populärversion av slutrapporten 2010 X-MaTs i korta drag... 4 X-MaTs w siffror... 6 X-MaTs mål och framtid... 8 X-MaTs inventerar länet...16 Målgrupp

Läs mer

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter Bilaga 8 Pilotkommunernas egna erfarenheter 95 Erfarenheter från Luleå kommuns deltagande i IESN-projektet 2009-2011 Miljökontoret i Luleå har deltagit i projektet med sammanlagt elva personer + miljöchefen

Läs mer

Slutrapport. 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? 2011-03-31 2008-5084

Slutrapport. 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? 2011-03-31 2008-5084 Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2011-03-31 Projektnamn Orust Privata landbygdsflyg Journalnummer 2008-5084 Diarienummer TM017 Stödmottagare/projektägare Orust

Läs mer