RAPPORT UPPFÖLJNING AV SÖDERMALMSPROJEKTET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT UPPFÖLJNING AV SÖDERMALMSPROJEKTET"

Transkript

1 RAPPORT UPPFÖLJNING AV SÖDERMALMSPROJEKTET E N UPPFÖLJNING AV DEN FÖRSTUDIE SOM GENOMFÖRDES 2001 BLAND FÄRDTJÄNSTRESENÄRER, PENSIONÄRER UTAN FÄRDTJÄNST OCH BUSSFÖRARE MAJ 2004 T Kontaktpersoner: Färdtjänsten: Temo: Erika Nilsson Ann-Charlotte Mann och Agneta Saxeby TEMO AB, P.O. BOX 8057, SE STOCKHOLM, SWEDEN PHONE +46 (0) , FAX +46 (0) , INFO@TEMO.SE VAT NO. SE

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD...3 BAKGRUND OCH SYFTE...4 SITUATIONEN PÅ SÖDERMALM NÄR STUDIEN GENOMFÖRDES...5 Befolkningen...5 Kollektivtrafiken...5 UNDERSÖKNINGENS GENOMFÖRANDE...6 Målgrupp Färdtjänstresenärer och...6 Målgrupp - Bussförare...7 DEL A: FÄRDTJÄNSTRESENÄRER OCH PENSIONÄRER UTAN FÄRDTJÄNST...8 A.1. Sammanfattning av resultaten...8 A.2. Slutsatser...9 A.3. Inställning till ett antal påståenden om kollektivtrafiken...10 A.4. Lätt eller svårt att ta sig till och från närmaste busshållplats eller T-bana med avseende på den fysiska miljön?...14 Ta sig till busshållplats...14 Ta sig till T-banan...14 A.5. Lätt eller svårt att åka med kollektivtrafiken på Södermalm?...16 A.7. Beskrivning av pensionärer utan färdtjänst och färdtjänstresenärer...20 A.8. Hur vill man helst åka kollektivt och skulle man åka mer om det underlättade för funktionshindrade och äldre?...21 A.9. Vad hindrar pensionärer utan färdtjänst och färdtjänstresenärer att komma hemifrån?...22 A.10. Olika funktionshinder...23 A.11. Vanligaste resmål /ärende...24 A.12. Resultat för gruppen Färdtjänstresenärer...25 DEL B: BUSSFÖRARE...27 B.1. Sammanfattning av resultaten...27 B.2. Slutsatser...27 B.3. Beskrivning av bussförarna...28 B.4. Är det lätt eller svårt för äldre och funktionshindrade att åka med kollektivtrafik?...30 B.5. Varför är det svårt för äldre och funktionshindrade att åka med buss eller tunnelbana?...32 B.6. Kunskaper och attityder till åtgärder för att underlätta för äldre och funktionshindrade att åka kollektivt...32 B.8. Vilka åtgärder har störst inverkan på äldre och funktionshindrade att vilja resa med kollektivtrafiken? 34 B.9. Förslag från bussförarna hur man kan underlätta för äldre och funktionshindrade att åka kollektivt...35 T Temo AB (36)

3 FÖRORD Färdtjänsten och AB Storstockholms Lokaltrafik har gett Temo AB i uppdrag att genomföra en uppföljning av den förstudie som genomfördes 2001 bland målgrupperna pensionärer utan färdtjänst, färdtjänstresenärer samt bussförare. Denna uppföljande förstudie ingår i det så kallade Södermalmsprojektet. Projektet har varit ett samarbete mellan SL, Färdtjänsten, Stockholms gatu- och fastighetskontor och stadsdelsförvaltningarna på Södermalm, Maria- Gamla Stan och Katarina-Sofia. Målet med projektet har varit att genomföra åtgärder som gör det möjligt för de färdtjänstresenärer som använder taxi att i stället välja den allmänna kollektivtrafiken. Södermalm valdes som projektområde främst p g a den väl utbyggda kollektivtrafiken med korta gångavstånd till närmaste hållplats och att färdtjänstinnehav och färdtjänstresande på Södermalm var förhållandevis omfattande trots ett mycket stort utbud av kollektivtrafik. Södermalmsprojektet startade hösten 1999 och pågick till Ann-Charlotte Mann och Agneta Saxeby på Temo har ansvarat för den uppföljande studien under ledning av Erika Nilsson, Färdtjänsten. ( , erika.nilsson@ftjn.sll.se) T Temo AB (36)

4 BAKGRUND OCH SYFTE Södermalmsprojektets mål har varit att fler funktionshindrade ska kunna resa med den allmänna kollektivtrafiken så att behovet av färdtjänst minskar. Inom ramen för Södermalmsprojektet har ett antal olika åtgärder genomförts. Det gäller både fysiska åtgärder som ombyggnad av hållplatser, övrig gatumiljö, nya bussar, omlagda/kompletterande busslinjer och andra typer av åtgärder som utbildning och information. Denna uppföljning av förstudien som genomfördes 2001 är en del av utvärderingsplanen för projektet som även omfattar kvantitativa mätningar av dels färdtjänstresandet som berör Södermalm, dels pensionärers och färdtjänstresenärers resande med den allmänna kollektivtrafiken. De målgrupper som den uppföljande undersökningen har riktat sig till är färdtjänstresenärer, pensionärer utan färdtjänst och bussförare som huvudsakligen kör buss på Södermalm. Studien omfattar resvanor och upplevda funktionshinder hos pensionärer med och utan färdtjänst samt "yngre" färdtjänstresenärer liksom kunskap om och inställning till den allmänna kollektivtrafiken. Bussförare har intervjuats angående åsikter om funktionshindrades möjligheter att resa med den allmänna kollektivtrafiken. T Temo AB (36)

5 SITUATIONEN PÅ SÖDERMALM NÄR STUDIEN GENOMFÖRDES Befolkningen Vid undersökningstillfället vintern - våren 2004 uppgår antalet invånare på Södermalm till drygt personer. 15 % av Södermalmsborna är ålderspensionärer vilket motsvarar länsgenomsnittet. Trots det stora utbudet av kollektivtrafik är andelen färdtjänstresenärer något högre på Södermalm än i länet. Drygt 5 % har färdtjänst och av dessa resenärer är 4 av 5 pensionärer. Det innebär att något mer än var fjärde ålderspensionär på Södermalm är färdtjänstresenär. För att få rätt till färdtjänst skall personen i fråga ha väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel. Färdtjänstresenärer reser gratis i den allmänna kollektivtrafiken på sin färdtjänstlegitimation och har även rätt att ta med en ledsagare. Kollektivtrafiken Södermalm trafikeras av både pendeltåg, tunnelbana och ett flertal busslinjer, varav två är s k stomlinjer (3:an och 4:an). Denna undersökning omfattar inte pendeltågstrafiken eftersom det ännu dröjer några år innan dagens pendeltågsvagnar - med flera steg vid på- och avstigning - byts ut till s k låggolvsfordon och blir lätta att resa med även för funktionshindrade. Tunnelbanans gröna linje går tvärs över Södermalm via stationerna Slussen, Medborgarplatsen och Skanstull. Den röda linjen trafikerar norra sidan med stationerna Slussen, Mariatorget, Zinkensdamm och Hornstull. Området kring Södersjukhuset samt östra Södermalm ligger utanför tunnelbanans räckvidd. Alla tunnelbanestationer har hiss mellan perrong, biljetthall och gatuplan, men däremot saknar vissa stationsuppgångar hiss. Busslinjenätet är tätt på Södermalm liksom i övriga innerstaden. Med undantag av några få områden finns det en busshållplats inom 200 meters gångavstånd var man än bor. Vid undersökningstillfället trafikeras alla busslinjer av låggolvsbussar och de bussar som trafikerar linje 66 har försetts med ramper vid mittdörrarna för rullstolar. Under projektets gång har 30 busshållplatser byggts om varav de flesta längs busslinje 66. Dessa busshållsplatser har nu höjd kantsten, kontrastmarkering samt taktila plattor. Även närliggande övergångsställen har byggts om och ränndalsplattor bytts ut till en modell som ska vara lätta att passera med rullator, rullstol och barnvagn samt för den som har svårt att gå. Bänkar i regnskydden har försetts med armstöd. Ungefär 1/3 av samtliga hållplatser på Södermalm har nu hög kantsten och 2/3 har kontrastmarkeringar och taktila plattor. T Temo AB (36)

6 UNDERSÖKNINGENS GENOMFÖRANDE Målgrupp Färdtjänstresenärer och Den uppföljande undersökningen för målgruppen pensionärer utan färdtjänst och färdtjänstresenärer genomfördes även den med telefonintervjuer. Sammanlagt genomfördes telefonintervjuer varav 600 med färdtjänstresenärer i åldrarna 64 år, år och 80 år eller äldre. 400 intervjuer genomfördes med pensionärer utan färdtjänst i åldrarna år samt 80 år eller äldre. I varje åldersgrupp intervjuades 200 personer. Resultaten vägdes sedan för att spegla den faktiska åldersstrukturen på Södermalm inom de båda urvalsgrupperna. Urvalet av färdtjänstresenärer tillhandahöll Temo från Färdtjänsten. Urvalet för pensionärerna beställdes via befolkningsregistret. Svarsfrekvens Här nedan redovisas svarsfrekvensen uppdelat på målgrupperna färdtjänstresenärer och pensionärer utan färdtjänst. Totalt för undersökningen erhålls en svarsfrekvens på 63 procent. Färdtjänstresenärer totalt totalt Bruttourval Vägrare Bortrest 10 7 Bokade 7 0 Klara intervjuer Svarsfrekvens 63 % 63% T Temo AB (36)

7 Målgrupp - Bussförare Undersökningen till bussförarna genomfördes som postal enkät. Temo erhöll register från SL på bussförare som kör på busslinjerna på Södermalm och som tillhör Söderhallens garage. Temo ansvarade för utskick och två påminnelser. Undersökningen genomfördes under tiden 24 februari 16 mars Svarsfrekvens Totalt gjordes ett utskick till 350 bussförare, varav: 5 personer hade flyttat utan eftersändningsmöjlighet 239 av de 345 kvarstående bussförarna skickade in sin enkät 106 skickade av olika anledningar inte in sin enkät Detta ger en svarsfrekvens för bussförarna på 69 procent, vilket bör betraktas som en god svarsfrekvens med tanke på målgruppen. T Temo AB (36)

8 DEL A: FÄRDTJÄNSTRESENÄRER OCH PENSIONÄRER UTAN FÄRDTJÄNST A.1. Sammanfattning av resultaten Fortfarande stora skillnader mellan färdtjänstresenärer och pensionärer utan färdtjänst. Liksom i förstudien framkommer det i denna uppföljande undersökning att det fortfarande är stora skillnader mellan färdtjänstresenärer och pensionärer utan färdtjänst när det gäller att resa med kollektivtrafiken. Färdtjänstresenärer har av förklarliga skäl svårare att åka med kollektivtrafiken än vad pensionärer utan färdtjänst har. De har också svårare att ta sig till och från hållplatser och tunnelbanestationer. De uppger också i större utsträckning att de inte reser eller lämnar hemmet lika ofta för att uträtta ärenden, som pensionärer utan färdtjänst gör. Färdtjänstresenärer lever även i högre utsträckning ensamma, vilket försvårar deras situation än mer. Resultaten ligger i nivå med förstudien som genomfördes % av färdtjänstresenärerna skulle vilja komma hemifrån oftare än vad de gör idag vilket är en ökning med 9 procentenheter sedan föregående mätning. Bland pensionärer utan färdtjänst anger endast var tionde att de vill komma hemifrån oftare. Att bara var tionde vill komma hemifrån oftare beror förmodligen på att en hög andel av pensionärer utan färdtjänst redan idag lämnar hemmet dagligen för att uträtta ärenden. 39 % av färdtjänstresenärerna tycker att det går bra att använda kollektivtrafiken och över hälften reser mer eller mindre ofta med kollektivtrafiken. Andelen färdtjänstresenärer som reser med kollektivtrafiken flera gånger i månaden har ökat något sedan föregående mätning. Liksom i förstudien framkommer det i denna mätning att nästan alla pensionärer utan färdtjänst anser att det går bra att använda kollektivtrafiken och de gör det också. Så många som tre av fyra pensionärer utan färdtjänst reser flera gånger i veckan med den allmänna kollektivtrafiken! Vilken inverkan har olika åtgärder haft för att öka kollektivresandet? Störst inverkan för att öka kollektivåkandet enligt färdtjänstresenärerna är att andelen bussar som niger har ökat samt att man försett fler busshållplatser med bänkar och väderskydd. tycker att samtliga åtgärder som genomförts har inverkan på kollektivåkandet. Bland såväl pensionärer utan färdtjänst och färdtjänstresenärer anser man att minst inverkan för att öka kollektivåkandet har åtgärden mittramp i bussar. T Temo AB (36)

9 Svårigheter att nå busshållplatser och tunnelbanestationer Av färdtjänstresenärerna anser 41 % att det är svårt att nå närmaste busshållplats och 50 % att det är svårt att nå närmaste tunnelbanestation. Bland pensionärerna utan färdtjänst är det bara 5-6 % som har motsvarande problem. Resultaten har inte förändrats sedan föregående mätning. Svårigheterna består till övervägande del av att gångavstånden är för långa samt problem med att gå i trappor och branta backar. Svårigheter att resa med buss och tunnelbana Av färdtjänstresenärerna anser drygt var tredje att det är svårt att resa med såväl buss som tunnelbana, medan nästan inga pensionärer utan färdtjänst upplever några problem. När det gäller busstrafiken gäller svårigheterna för färdtjänstresenärerna främst problem med att stiga på och av bussarna. Andra problem är stressigt tempo i trafiken samt att det är svårt att få sittplats. Åsikter om bussförarna Även i årets mätning kan konstateras att en majoritet av både färdtjänstresenärer och pensionärer utan färdtjänst tycker att bussförarna är bra och vänliga. Mindre nöjda är såväl pensionärer utan färdtjänst som färdtjänstresenärer med att bussförarna inte väntar med att köra iväg innan de har hunnit sätta sig. Genomgående är färdtjänstresenärer något mindre nöjda med bussförarna och deras agerande jämfört med pensionärer utan färdtjänst. Potential för ett ökat resande med kollektivtrafiken Av resultaten från denna undersökning framkommer att det fortfarande finns en potential för ett ökat kollektivresande för funktionshindrade. Fyra av tio färdtjänstresenärer skulle resa oftare med kollektivtrafiken om det fanns bättre förutsättningar för dem. Resultaten är i nivå med mätningen A.2. Slutsatser Utifrån resultaten i denna uppföljande studie kan konstateras att det inte är några stora skillnader i resultaten mellan de båda mätningarna. Färdtjänstresenärerna har svårare att åka kollektivt jämfört med pensionärer utan färdtjänst. Trots detta finns det fortfarande en vilja hos färdtjänstresenärer att komma ut mer, och även att resa med kollektivtrafiken i större utsträckning. Det är positivt att notera att färdtjänstresenärerna uppskattar flera av de åtgärder som genomförts för att underlätta för dem att resa med kollektivtrafiken. Det gäller framförallt att bussarna niger vid busshållplatserna vilket underlättar för av- och påstigning, samt man försett fler busshållplatser med bänkar och väderskydd. Det största hindret för att komma hemifrån oftare är bland såväl pensionärer utan färdtjänst som färdtjänstresenärer problem med att gå. I denna mätning är det däremot en högre andel, av dem som har svårigheter att gå, som idag använder gånghjälpmedel som käpp och kryckor jämfört med mätningen Det är också en högre andel i denna mätning bland såväl färdtjänstresenärer som pensionärer utan färdtjänst som anger att de kan gå ett kvarter (1-300 m) på plan mark jämfört med mätningen T Temo AB (36)

10 A.3. Inställning till ett antal påståenden om kollektivtrafiken Även i denna mätning fick intervjupersonerna ta ställning till ett antal påståenden om kollektivtrafiken. Intervjupersonerna ombads ta ställning till ett antal påståenden på en skala från 1 till 5. Ett betyder att de inte alls instämmer och 5 betyder att de instämmer helt. (Diagram 1-3) Av resultaten konstateras att det inte är några större skillnader i inställning till kollektivtrafiken mellan de båda mätningarna. Dock är färdtjänstresenärerna något mindre positiva till kollektivtrafiken i denna mätning jämfört med föregående mätning. Det gäller bland annat påståendet att busslinjerna går bra vägar, det är lätt att ta sig dit man ska, som har minskat med 8 procentenheter sedan föregående mätning. Även pensionärer utan färdtjänst är något mindre nöjda när de tar ställning till detta påstående i denna mätning jämfört med föregående mätning. Diagram1: Busslinjerna går bra vägar, det är lätt att ta sig dit man ska Färdtjänstre senärer 2004 (281 st) 14% 21% 47% 18% Färdtjänstre senärer 2001 (337 st) 13% 16% 55% 16% (725 st) 5% 18% 73% 4% 2001 (663 st) 2% 11% 82% 6% Instämmer inte (1-2) Betyg 3 Instämmer (4-5) Vet ej Det är en något lägre andel som anger att hållplatserna ligger bra placerade bland såväl färdtjänstresenärer som pensionärer utan färdtjänst. Av resultaten kan även konstateras att det är en högre andel av färdtjänstresenärerna i denna mätning som anger värdet tre på påståendena om kollektivtrafiken i denna mätning jämfört med föregående mätning. T Temo AB (36)

11 Diagram 2: Hållplatserna ligger bra placerade Färdtjänstre senärer 2004 (281 st) 12% 20% 56% 13% Färdtjänstre senärer 2001 (337 st) 10% 13% 61% 17% (725 st) 5% 11% 80% 3% 2001 (663 st) 3% 10% 84% 3% Instämmer inte (1-2) Betyg 3 Instämmer (4-5) Vet ej I årets mätning framkommer att 91 procent av pensionärerna utan färdtjänst tycker att det går bra att använda kollektivtrafiken på Södermalm. Endast ca fyra av tio färdtjänstresenärer instämmer i detta. Även i denna mätning är pensionärerna utan färdtjänst överlag mer positivt inställda till kollektivtrafiken på Södermalm. Det gäller framför allt hållplatsernas placering och busslinjernas sträckning. Diagram 3: Det går bra för mig att använda kollektivtrafiken i Stockholm Färdtjänstre senärer 2004 (281 st) 33% 20% 39% 8% Färdtjänstre senärer 2001 (337 st) 36% 18% 38% 9% (725 st) 3% 5% 91% 1% 2001 (663 st) 2% 5% 92% 1% Instämmer inte (1-2) Betyg 3 Instämmer (4-5) Vet ej T Temo AB (36)

12 Bussförarnas inställning Endast var tredje bland såväl färdtjänstresenärer som pensionärer utan färdtjänst instämmer i att bussförarna brukar vänta med att köra tills de har satt sig. Inga större skillnader noteras i resultaten jämfört med föregående mätning. instämmer i högre grad än färdtjänstresenärer att bussförarna är bra och vänliga. Diagram 4: Bussförarna brukar vänta med att köra iväg tills jag har satt mig Färdtjänstre senärer 2004 (281 st) 31% 18% 32% 19% Färdtjänstre senärer 2001 (337 st) 27% 18% 35% 21% (725 st) 28% 31% 32% 9% 2001 (663 st) 25% 35% 30% 10% Instämmer inte (1-2) Betyg 3 Instämmer (4-5) Vet ej Diagram 5: Bussförarna är bra och vänliga Färdtjänstre senärer 2004 (281 st) 7% 14% 65% 14% Färdtjänstre senärer 2001 (337 st) 4% 13% 69% 14% (725 st) 4% 16% 78% 3% 2001 (663 st) 3% 15% 80% 2% Instämmer inte (1-2) Betyg 3 Instämmer (4-5) Vet ej T Temo AB (36)

13 Av personer med färdtjänst åker var tionde med kollektivtrafiken dagligen. Det är positivt att notera att det bland färdtjänstresenärerna är en något högre andel som anger att de reser med kollektivtrafiken flera gånger i veckan i denna mätning jämfört med föregående mätning. Var tredje pensionär utan färdtjänst anger att de dagligen reser med kollektivtrafiken och knappt varannan att de reser flera gånger i veckan. Inga skillnader noteras för denna grupp mellan de båda mättillfällena. (Diagram 6) Diagram 6: Hur ofta reser du med kollektivtrafiken? Färdtjänstresenärer 2004 (281 st) 41% 17% 30% 10% 2% Färdtjänstresenärer 2001 (337 st) 45% 20% 26% 8% 1% (725 st) 8% 12% 47% 33% 2001 (663 st) 7% 13% 47% 32% Sällan/aldrig Flera ggr/mån Flera ggr/vecka Dagligen Vet ej Även i denna mätning anger nästan fyra av tio färdtjänstresenärer att de skulle åka kollektivt i större utsträckning om man underlättade för äldre och funktionshindrade att åka med kollektivtrafiken. Bland pensionärer utan färdtjänst är det var tredje som skulle kunna tänka sig att åka kollektivt i större utsträckning vilket är en ökning med 6 procentenheter sedan föregående mätning. (Diagram 7) T Temo AB (36)

14 Diagram 7: Skulle du åka kollektivt i större utsträckning än idag om man skulle underlätta för äldre och funktionshindrade? Färdtjänstre senärer 2004 (281 st) 54% 38% 8% Färdtjänstre senärer 2001 (337 st) 52% 39% 9% (725 st) 60% 31% 9% 2001 (663 st) 65% 25% 10% Nej Ja Vet ej A.4. Lätt eller svårt att ta sig till och från närmaste busshållplats eller T-bana med avseende på den fysiska miljön? och färdtjänstresenärer fick frågan om de tycker att det är lätt eller svårt att ta sig till och från närmaste busshållplats eller T-bana med avseende på den fysiska miljön. (Diagram 8) Ta sig till busshållplats upplever inte att det är svårt att ta sig till närmaste busshållplats. Nio av tio pensionärer utan färdtjänst uppger att det är lätt. Resultaten skiljer sig inte från mätningen Drygt fyra av tio färdtjänstresenärer anger att det är lätt att ta sig till närmaste busshållplats, vilket är en minskning med 6 procentenheter sedan föregående mätning. Ta sig till T-banan anser inte heller att det är svårt att ta sig till närmaste T-bana och resultaten skiljer sig inte jämfört med föregående mätning. Bland färdtjänstresenärerna anger drygt var tredje att det är lätt att ta sig till närmaste tunnelbana. Även för gruppen färdtjänstresenärer är resultaten oförändrade jämfört med mätningen T Temo AB (36)

15 Diagram 8: Är det lätt eller svårt att ta sig till och från närmaste Busshållsplats eller T-bana med avseende på den fysiska miljön? Färdtjänstresenärer 2004 (281 st) - Buss 41% 8% 46% 5% Färdtjänstresenärer 2001 (337 st) - Buss 40% 5% 52% 3% Färdtjänstresenärer 2004 (281 st) - T-bana 50% 7% 37% 6% Färdtjänstresenärer 2001 (337 st) - T-bana 49% 7% 37% 7% (725 st) - Buss 7% 3% 90% 1% 2001 (663 st) - Buss 5% 3% 91% 1% 2004 (725 st) - T-bana 7% 5% 88% 2001 (663 st) - T-bana 6% 6% 87% 1% Svårt (1-2) Varken lätt eller svårt (3) Lätt (4-5) Vet ej Till dem som uppger svårigheter att ta sig till närmaste busshållplats, ställdes frågan om varför man tycker att det är svårt. Det är en låg andel pensionärer utan färdtjänst som anger att de har svårt att ta sig till och från närmaste busshållplats. anger framförallt att det är svårt att gå upp- och nerför trappor, att det är svårt på grund av branta backar samt att det är för långt att gå till närmaste busshållplats. Färdtjänstresenärerna anger även de att det är för långt att gå, att de måste gå uppför/nerför trappor samt att det är svårt på grund av branta backar. Diagram 9: Varför är det svårt att ta sig till och från närmaste BUSSHÅLLPLATS? För långt att gå 34% 31% Saknas vilplatser på väg till hållplats 2% 3% Ojämna och dåliga gångbanor/trottoarer 12% Dåligt utformade gångbanor/trottoarer 10% Måste gå uppför/nerför trappor 27% 65% Svårt pga branta backar 33% 43% Trafikerade gator svåra ta sig över 7% 14% Det saknas övergångsställen För korta gröntider vid övergångsställen Trottoarkanterna för höga vid övergångsställen Övergångsställen svåra att upptäcka 1% 3% 4% 12% Färdtjänstresenärer (124 st) (16 st) T Temo AB (36)

16 Till dem som uppger att det är svårt att ta sig till närmaste T-bana ställdes frågan varför man tycker att det är svårt. Bland såväl färdtjänstresenärer som pensionärer utan färdtjänst uppger man främst att det är för långt att gå till närmaste T-bana, samt att man måste gå uppför/nerför trappor. uppger i högre utsträckning att det är svårt på grund av branta backar jämfört med färdtjänstresenärer. Diagram 10: Varför är det svårt att ta sig till och från närmaste T-BANA? För långt att gå Saknas vilplatser på väg till hållplats Ojämna och dåliga gångbanor/trottoarer 1% 3% 3% 54% 57% Dåligt utformade gångbanor/trottoarer Måste gå uppför/nerför trappor 6% 3% 44% 42% Svårt pga branta backar 12% 36% Trafikerade gator svåra ta sig över 5% 6% Det saknas övergångsställen För korta gröntider vid övergångsställen Trottoarkanterna för höga vid övergångsställen Övergångsställen svåra att upptäcka 1% 2% 9% Färdtjänstresenärer (188 st) (21 st) A.5. Lätt eller svårt att åka med kollektivtrafiken på Södermalm? Av pensionärer utan färdtjänst anger 91 procent att det är lätt att åka buss och 86 procent att det är lätt att åka med tunnelbanan. Den sistnämnda har minskat något sedan föregående mätning då 92 procent uppgav att det var lätt att åka med tunnelbanan. Det är även i denna mätning en betydligt lägre andel av färdtjänstresenärerna jämfört med pensionärer utan färdtjänst som anger att det är lätt att åka buss respektive tunnelbana på Södermalm. I övrigt är det inga större skillnader mellan mätnigarna inom de båda målgrupperna. T Temo AB (36)

17 Diagram 11: Är det lätt eller svårt för Dig att åka Buss eller T-bana på Södermalm? Färdtjänstresenärer 2004 (281 st) - Buss 36% 9% 48% 7% Färdtjänstresenärer 2001 (337 st) - Buss 38% 6% 46% 10% Färdtjänstresenärer 2004 (281 st) - T-bana 40% 10% 39% 11% Färdtjänstresenärer 2001 (337 st) - T-bana 41% 6% 38% 15% (725 st) - Buss 4% 3% 91% 2% 2001 (663 st) - Buss 2% 2% 92% 4% 2004 (725 st) - T-bana 7% 5% 86% 2% 2001 (663 st) - T-bana 4% 2% 92% 2% Svårt (1-2) Varken lätt eller svårt (3) Lätt (4-5) Vet ej Till dem som uppger svårigheter att åka buss på Södermalm, ställdes frågan om varför man tycker att det är svårt. Såväl pensionärer utan färdtjänst som färdtjänstresenärer anger att det framförallt är svårt att stiga av och på bussen. Var femte färdtjänstresenär anger även att det är svårt på grund av att de behöver personlig hjälp. Några av färdtjänstresenärerna nämner även att det är svårt att få sittplats. Diagram 12: Varför är det svårt att åka BUSS? Stressigt tempo i busstrafiken Svårt ta reda på när/var bussar går Ovänligt bemötande från förare Negativa medresenärer 13% 9% 6% 1% 3% Hållplats saknar ofta skydd Hållplats saknar ofta bänk 2% Info om linjer ofta dålig vid hållplats 1% Svårt stiga på/av buss 50% 63% Svårt få sittplats 15% Obekväm färd, ryckigt 5% 19% Dålig info under resan 4% Behöver personlig hjälp 20% Färdtjänstresenärer (125 st) (9 st) T Temo AB (36)

18 A.6. Hur stor inverkan har åtgärder haft för att öka kollektivåkande? Samtliga personer i denna undersökning fick frågan om hur stor inverkan vissa åtgärder som har genomförts under de senaste två åren har haft för inverkan för att öka kollektivåkande bland funktionshindrade och pensionärer utan färdtjänst. Genomgående anger pensionärer utan färdtjänst i högre grad än färdtjänstresenärer att samtliga åtgärder som genomförts har inverkan för att öka kollektivåkandet. Majoriteten av pensionärer utan färdtjänst tycker i princip att samtliga åtgärder har inverkan för att öka andelen som åker kollektivt, med undantag för åtgärderna att man försett bussar med ramper för rullstolar vid mittdörrarna samt att man har försett busshållplatser med upphöjda mönster i marken. (Digram 13) De åtgärder som färdtjänstresenärerna anger har störst inverkan för att öka kollektivåkande är att andelen bussar som niger har ökat samt att fler busshållplatser är försedda med bänkar och väderskydd. Diagram 13: Stor inverkan för att underlätta för pensionärer utan färdtjänst och färdtjänstresenärer att åka kollektivt Ökat andelen låggolvbussar 53% 70% Försett buss ar med ramp för rullstolar 35% 57% Ök at andelen bus sar med automatisk t utrop 52% 73% Har förs ett fler bus sar med väderskydd 59% 72% Har försett busshållplatser med bänkar 71% 66% Försett busshållplatser med upphöjda möns ter 43% 53% Ökat andelen nigande bussar 60% 73% Färdtjänstresenärer Bland såväl pensionärer utan färdtjänst samt färdtjänstresenärer är det för vissa påståenden en relativt hög andel som svarar att de inte vet om åtgärderna har inverkan för att öka kollektivåkandet. Det gäller framförallt ramp för rullstol i bussar samt att man försett busshållplatser med upphöjda mönster i marken. T Temo AB (36)

19 Diagram 14: Inverkan åtgärder har för att få funktionshindrade att resa med kollektivtrafiken - PENSIONÄRER UTAN FÄRDTJÄNST Fler bussar som niger vid hållplatserna 4% 11% 73% 12% Busshållplatser har upphöjda mönster i marken 5% 11% 53% 31% Fler busshållplatser med bänkar 7% 14% 71% 8% Fler busshållplatser med väderskydd 7% 11% 72% 10% Nästa busshållsplats ropas ut med automatik visas på skylt 6% 11% 73% 10% Ramp för rullstol vid mittdörr på buss 8% 12% 57% 22% Fler låggolv-/lågentrébussar 5% 14% 70% 11% Liten inverkan (1-2) Betyg 3 Stor inverkan (4-5) Vet ej Diagram 15: Inverkan åtgärder har för att få funktionshindrade att resa med kollektivtrafiken? - F ÄRDTJÄNSTRESENÄRER Fler bussar som niger vid hållplatserna 6% 12% 60% 22% Busshållplatser har upphöjda mönster i marken 8% 11% 43% 38% Fler busshållplatser med bänkar 8% 11% 66% 15% Fler busshållplatser med väderskydd 8% 13% 59% 21% Nästa busshållsplats ropas ut med automatik visas på skylt 9% 15% 52% 24% Ramp för rullstol vid mittdörr på buss 10% 14% 35% 40% Fler låggolv-/lågentrébussar 10% 17% 53% 20% Liten inverkan (1-2) Betyg 3 Stor inverkan (4-5) Vet ej T Temo AB (36)

20 A.7. Beskrivning av pensionärer utan färdtjänst och färdtjänstresenärer Majoriteten av de intervjuade i denna undersökning i målgruppen färdtjänstresenärer är kvinnor (73 procent) och följaktligen är 27 procent män. (Diagram 16) När det gäller pensionärer utan färdtjänst är 58 procent kvinnor och 42 procent män. Inga större skillnader i fördelning mellan män och kvinnor noteras vid en jämförelse mellan de båda mätningarna. Diagram 16: Män och kvinnor Färdtjänstre senärer 2004 (281 st) 27% 73% Färdtjänstre senärer 2001 (337 st) 29% 71% (725 st) 42% 58% 2001 (663 st) 43% 57% Män Kvinnor Bland gruppen pensionärer utan färdtjänst är hälften ensamstående. Tre av fyra färdtjänstresenärer lever ensamma, vilket är en betydligt högre andel om man jämför med pensionärer utan färdtjänst. (Diagram 17) Diagram 17: Civilstånd Färdtjänstre senärer 2004 (281 st) 72% 27% Färdtjänstre senärer 2001 (337 st) 75% 24% (725 st) 53% 46% 2001 (663 st) 53% 47% Ensamstående Gift/sambo T Temo AB (36)

21 Drygt åtta av tio pensionärer utan färdtjänst lämnar hemmet dagligen för att uträtta ärenden. Bland färdtjänstresenärer anger fyra av tio att de dagligen lämnar hemmet för att uträtta ärenden. (Diagram 18) Diagram 18: Hur ofta lämnar Du hemmet för att uträtta ärenden mm? Färdtjänstre senärer 2004 (281 st) 13% 13% 31% 41% 2% Färdtjänstre senärer 2001 (337 st) 16% 13% 25% 44% 2% (725 st) 1% 12% 84% 2001 (663 st) 1% 2% 11% 85% Sällan/aldrig Flera ggr/mån Flera ggr/vecka Dagligen Vet ej A.8. Hur vill man helst åka kollektivt och skulle man åka mer om det underlättade för funktionshindrade och äldre? Såväl pensionärer som färdtjänstresenärer fick frågan om vilket sätt de föredrar att åka kollektivt. Cirka fyra av tio färdtjänstresenärer och pensionärer utan färdtjänst anger att de helst åker buss. Det är inga större skillnader mellan färdtjänstresenärer och pensionärer när det gäller val av färdmedel. Det är dock en lägre andel bland färdtjänstresenärerna som lika gärna åker både buss och tunnelbana. En högre andel av färdtjänstresenärerna jämfört med pensionärer utan färdtjänst kan inte ta ställning till frågan. Bland de båda grupperna noteras inga större skillnader i resultat mellan de båda mätningarna. (Diagram 19) T Temo AB (36)

22 Diagram 19: På vilket sätt föredrar Du att åka kollektivt? Färdtjänstre senärer 2004 (281 st) 44% 24% 14% 17% Färdtjänstre senärer 2001 (337 st) 41% 27% 15% 17% (725 st) 44% 45% 9% 2% 2001 (663 st) 45% 41% 13% 1% Med buss Både och Med T-bana Vet ej A.9. Vad hindrar pensionärer utan färdtjänst och färdtjänstresenärer att komma hemifrån? Samtliga i denna undersökning fick frågan: Om det vore möjligt skulle Du vilja komma iväg hemifrån oftare än idag? Bland färdtjänstresenärer skulle fyra av tio vilja komma hemifrån oftare. Det är en ökning med 9 procentenheter sedan föregående mätning. Det är framförallt de yngre färdtjänstresenärerna som anger att de vill komma hemifrån oftare. Bland målgruppen pensionärer utan färdtjänst är det endast 12 procent som uppger att de skulle vilja komma hemifrån oftare, framför allt bland de äldre pensionärerna utan färdtjänst. (Diagram 21) Diagram 21: Skulle Du vilja komma iväg hemifrån oftare än idag om det vore möjligt? Färdtjänstresenärer 2004 (281 st) 45% 50% 5% Färdtjänstresenärer 2001 (337 st) 36% 60% 4% (725 st) 12% 81% 7% 2001 (663 st) 9% 87% 4% Ja Nej Vet ej T Temo AB (36)

23 Var tionde pensionär utan färdtjänst anger hinder för att komma hemifrån oftare. Av färdtjänstresenärerna anger varannan färdtjänstresenär att det finns hinder. Vanligaste hindret för såväl färdtjänstresenärer som pensionärer utan färdtjänst är problem med att gå. Var fjärde färdtjänstresenär och var femte pensionär utan färdtjänst anger synproblem som hinder för att komma hemifrån oftare. (Diagram 22) Diagram 22: Vad hindrar dig från att komma hemifrån oftare? 85% Färtjänstresenärer (175 st) 5% 25% 2% 87% Pensionärer utan färdtjänst (22 st) 0% 19% 3% Problem med att gå Problem med att se Problem med att höra Vet ej A.10. Olika funktionshinder Problem med att gå Vanligaste hjälpmedlet för dem som har svårt att gå är käpp eller kryckor, vilket två av tre uppger att de använder. Var tredje använder rullator eller gåstol. (Diagram 23). Det är en betydligt högre andel i denna mätning som anger att de använder käpp/kryckor bland såväl färdtjänstresenärer som pensionärer utan färdtjänst jämfört med mätningen (Diagram 23) T Temo AB (36)

24 Diagram 23: Vilka gånghjälpmedel använder du? 65% Färdtjänstresenärer 2% 6% 9% 47% 64% Pensionärer utan färdtjänst 4% 36% 11% Käpp/kryckor Rullstol manuell Använder inte gånghjälpmedel Rullator/gåstol Annat Åtta av tio färdtjänstresenärer anger att de klarar av att gå ett kvarter på plan mark ( m). Bland pensionärerna utan färdtjänst klarar 98 procent att gå ett kvarter på plan mark. Värt att notera är att det för såväl färdtjänstresenärer som pensionärer utan färdtjänst är en högre andel i denna mätning som klarar av att gå ett kvarter på plan mark. För färdtjänstresenärerna är det en ökning med 23 procentenheter och för pensionärer utan färdtjänst är det en ökning med 28 procentenheter. När det gäller att klara av att gå i trappor är skillnaderna stora mellan färdtjänstresenärer och pensionärer utan färdtjänst. Nio av tio pensionärer utan färdtjänst klarar av att gå en trappa mellan två våningsplan. Bland färdtjänstresenärerna klarar varannan detta. Bland såväl färdtjänstresenärer som pensionärer utan färdtjänst känner majoriteten till att det på tunnelbaneperrongen finns högtalarutrop som talar om vart ankommande tåg går. A.11. Vanligaste resmål /ärende Samtliga intervjupersoner fick en fråga om vilka deras tre vanligaste resmål är i vardagslag. Då fick de inte räkna med de resmål som de kan gå eller cykla till. De vanligaste resmålen är: Till adresser utanför Södermalm men inom Stockholm (69 %) Till adresser inom Södermalm (35%) Resmål utanför Stockholm (12%) T Temo AB (36)

25 A.12. Resultat för gruppen Färdtjänstresenärer Ett antal frågor ställdes till dem som idag är registrerade som färdtjänstresenärer. Bland annat ställdes frågan hur länge de hade haft färdtjänst. Resultaten redovisas i tabellen nedan. Färdtjänst antal år År 2001 År år år år år år eller längre Få av färdtjänstresenärerna åker färdtjänst dagligen. Endast sex procent uppger detta. Vanligast är att man åker färdtjänst flera gånger per månad (36 procent) eller mer sällan (28 procent). Var fjärde reser flera gånger per vecka med färdtjänst. Vanligast är att färdtjänstresenärerna åker med taxi. Nio av tio uppger detta. (Diagram 24) Diagram 24: Hur ofta reser du med färdtjänsten? Färdtjänstresenärer 2004 (80 år +) 35% 36% 24% 3% 1% Färdtjänstresenärer 2004 (65-79 år) 26% 37% 32% 4% 2% Färdtjänstresenärer 2004 (-64 år) 19% 33% 30% 16% 2% Färdtjänstre senärer 2004 (totalt) 30% 36% 27% 6% 2%. Färdtjänstresenärer 2001 (80 år+) 36% 40% 19% 2% 1% Färdtjänstresenärer 2001 (65-79 år) 22% 39% 31% 6% Färdtjänstresenärer 2001 (-64 år) 23% 28% 35% 14% 1% Färdtjänstre senärer 2001 (totalt) 31% 38% 25% 6% 1% Sällan/aldrig Flera ggr/mån Flera ggr/vecka Dagligen Vet ej T Temo AB (36)

26 Ytterligare fakta om gruppen färdtjänstresenärer som framkommer i denna mätning 84 procent känner till att färdtjänstresenärer får ta med sig en ledsagare i kollektivtrafiken. År 2001 kände 87 procent till detta. 48 procent känner till att det finns en resegaranti att tillgå i färdtjänsten. Bland yngre färdtjänstresenärer i åldern upp till 64 år känner två av tre till att det finns en resegaranti. Däremot är det sämre kännedom i den äldre åldersgruppen 80 år eller äldre. År 2001 kände 34 procent till detta. 43 procent av färdtjänstresenärerna behöver hjälp av annan person när de förflyttar sig utomhus. År 2001 angav 44 procent att de behövde hjälp. 53 procent tycker att den allmänna kollektivtrafiken är anpassad efter deras behov. I mätningen 2001 angav 54 procent detta. Det är framför allt de äldre resenärerna som tycker att kollektivtrafiken är anpassad efter deras behov. 18 procent har förändrat sitt resande med färdtjänst på grund av de förändringar som skett inom kollektivtrafiken de senaste åren. Det är främst yngre färdtjänstresenärer som ändrat sitt resande med färdtjänsten. Vid förra mätningen angav 13 procent att de hade förändrat sitt resande. En fråga ställdes även till färdtjänstresenärerna om vad som skulle kunna få dem att åka oftare med den allmänna kollektivtrafiken. Detta är en fråga som färdtjänstresenärerna uppenbarligen har svårt att svara på då hela 79 procent anger att de inte vet. Var tionde färdtjänstresenär anger dock kortare gångavstånd som en anledning att åka kollektivt oftare. T Temo AB (36)

27 DEL B: BUSSFÖRARE B.1. Sammanfattning av resultaten Av resultaten från årets mätning kan konstateras att det är en betydligt högre andel av bussförarna som arbetat i 10 år eller kortare i denna mätning jämfört med mätningen 2001 då endast var fjärde angav att de arbetat 10 år eller kortare som bussförare. Att det är en högre andel som arbetat kortare tid som bussförare stärks av att det är en lägre andel bussförare som anser att de har stor erfarenhet av funktionshindrade, en minskning med 18 procentenheter. Fortfarande råder det delade meningar bland bussförarna om det är lätt eller svårt för äldre och funktionshindrade att åka kollektivt på Södermalm. Det är dock värt att notera att andelen bussförare som säger att det är svårt för funktionshindrade och ålderspensionärer att åka buss har minskat med 9 procentenheter. Det stressiga tempot i trafiken anges som främsta skäl till svårigheter att åka kollektivt samt att det är svårt för dessa målgrupper att ta sig till och från hållplatserna och tunnelbanan. Bussförarna är fortfarande eniga om att det är viktigt att underlätta för äldre och funktionshindrade att åka kollektivt. Majoriteten i denna mätning anger att de har tillräcklig kunskap om vilka åtgärder som är genomförda när det gäller att underlätta för äldre och funktionshindrade att åka med kollektivtrafiken. Det är en ökning med 18 procentenheter sedan föregående mätning. Förmodligen har utbildningsinsatsen gett resultat. Intressant att notera i årets mätning är också varifrån bussförarna får sin information. I mätningen 2001 angav bussförarna att de främst fått information via media men i årets mätning är det en betydligt högre andel som anger att man fått informationen från sin arbetsgivare. En ökning med 36 procentenheter! Idag anser varannan bussförare att man satsat tillräckligt på att handikappanpassa de bussar som finns i trafik idag. Vilket kan jämföras med mätningen 2001 då endast var tredje tyckte att man satsat tillräckligt på handikappanpassning. Störst inverkan enligt bussförarna är att man ökat andelen låggolv-/lågentrébussar. B.2. Slutsatser Trots mindre erfarenhet av funktionshindrade bland bussförarna i årets mätning anger en betydligt högre andel att de har tillräcklig kunskap om vilka åtgärder som genomförts för att underlätta för äldre och funktionshindrade att åka med kollektivtrafiken jämfört med bussförarna i mätningen som genomfördes En förklaring till detta är förmodligen den utbildningsinsats som initierades i samband med förstudiens genomförande och som riktats till denna målgrupp. Varannan bussförare som svarat på denna undersökningen har deltagit i denna utbildning. Bussförarna tycker fortfarande att det är viktigt att man underlättar för äldre och funktionshindrade att åka med kollektivtrafiken. Dock tycker de inte i lika hög utsträckning som bussförarna i mätningen 2001 att det behövs mer satsningar för att få fler äldre och funktionshindrade att åka kollektivt. T Temo AB (36)

28 Det som är betydligt svårare att direkt kunna åtgärda, för att underlätta för äldre och funktionshindrade att åka kollektivt, är det stressiga tempot i trafiken som liksom i förra mätningen även nämns i denna mätning. Det påverkar framförallt bussförarna men även äldre och funktionshindrade. Som främsta orsak till att äldre och funktionshindrade har svårt att åka buss och tunnelbana, anges det stressiga tempot i trafiken. Fortfarande efterlyser många bussförare bättre körtider och inte så snäva tidtabeller, när de själva spontant får skriva ner sina synpunkter. B.3. Beskrivning av bussförarna Fyra av tio uppger att de har kört buss i upp till 10 år. 14 procent har kört buss i år, och fyra av tio har kört buss i 16 år eller mer. (Diagram 25-26) Åtta av tio bussförare är män. Av de bussförare som deltagit i denna undersökning har varannan bussförare genomgått endagsutbildningen Tryggt och säkert för funktionshindrade, 8 procent uppger att de inte vet om de har gått utbildningen. Diagram 25: Beskrivning av bussförarna Man 78% 78% Kvinna 22% 22% - 49 år 55% 55% -50 år+ 45% 45% T Temo AB (36)

29 Diagram 26: Hur länge har Du arbetat som bussförare? < 10 år 26% 43% år 14% 30% år 27% 30% > 25 år 16% 15% I årets mätning är det en betydligt högre andel av bussförarna som arbetat kortare tid (mindre än 10 år) jämfört med mätningen Att det är en högre andel bussförare som arbetat kortare tid återspeglar sig även i att det är väsentligt lägre andel som anger att de har stor erfarenhet av funktionshindrade och pensionärer. I förra årets mätning angav sex av tio bussförare att de hade stor erfarenhet av funktionshindrade och ålderspensionärer vilket kan jämföras med årets mätning då endast fyra av tio bussförare anger att de har erfarenhet av dessa målgrupper. Diagram 27: Erfarenhet av funktionshindrade och ålderspensionärer? Bussförare 2004 (239 st) 24% 33% 42% Bussförare 2001 (227 st) 10% 30% 60% Liten erfarenhet (1-2) Varken eller (3) Stor erfarenhet (4-5) Vet ej T Temo AB (36)

30 B.4. Är det lätt eller svårt för äldre och funktionshindrade att åka med kollektivtrafik? Av bussförarna svarar var tredje att de tror att det är svårt för äldre och funktionshindrade att åka med buss på Södermalm. Detta är en minskning sedan föregående mätning då 44 procent angav att det var svårt för äldre och funktionshindrade att åka med kollektivtrafiken. Andelen som anger att det är lätt har ökat med 5 procentenheter sedan mätningen När det gäller frågan om det är lätt eller svårt för ålderspensionärer och funktionshindrade att åka med tunnelbana är det en högre andel av bussförarna som säger att de inte vet. Andelen osäkra bussförare har även ökat sedan föregående mätning. Bussförarna är dock av uppfattningen att det inte är lika lätt att åka med tunnelbana som med buss. Endast var fjärde anger att det är lätt. För den sistnämna är det ingen skillnad i resultat mellan de båda mätningarna. (Diagram 28) Diagram 28: Lätt eller svårt för funktionshindrade och ålderspensionärer att åka med buss och T-bana på Södermalm? Åka BUSS % 21% 39% 5% Åka BUSS % 21% 34% 1% - Åka T-BANA % 21% 23% 25% Åka T-BANA % 19% 24% 19% Svårt (1-2) Varken eller (3) Lätt (4-5 Vet ej Till de bussförare som menar att det är svårt för äldre och funktionshindrade att åka buss på Södermalm ställdes frågan varför de tror att det är svårt. Åtta av tio bussförare anger det stressiga tempot i kollektivtrafiken som orsak till att det är svårt för äldre och funktionshindrade att åka kollektivt. Andra orsaker som nämns är; att det är svårt för färdtjänstresenärer och pensionärer utan färdtjänst att ta sig till och från busshållplatserna, samt att många skulle behöva personlig hjälp. Resultaten ligger i nivå med föregående mätning. (Diagram 29) T Temo AB (36)

31 Diagram 29: Varför är det svårt att åka BUSS? Stressigt tempo i kollektivtrafiken 80% 80% Negativa attityder från medresenärer 12% 13% Svårt ta sig till busshållplatserna 37% 46% Dåliga busshållsplatser 26% 29% Svårt resa med buss 30% 34% De skulle behöva personlig hjälp 34% 43% På frågan varför bussförarna tror att det är svårt för ålderspensionärer och funktionshindrade att åka tunnelbana svarar man framför allt att tunnelbanans hissar och rulltrappor är dåligt underhållna, men också att tempot är stressigt i kollektivtrafiken. Det är en betydligt högre andel av bussförarna som anger som orsak att det är svårt för dessa grupper att ta sig till tunnelbanan i denna mätning jämfört med föregående mätning. (Diagram 30) Diagram 30: Varför är det svårt att åka T-BANA? Stressigt tempo i kollektivtrafiken 57% 60% Negativa attityder från medresenärer 9% 12% Svårt ta sig till T-banan 45% 67% T-banans hissar/rulltrappor dåligt underhållna 67% 71% De skulle behöva personlig hjälp 28% 42% T Temo AB (36)

32 B.5. Varför är det svårt för äldre och funktionshindrade att åka med buss eller tunnelbana? Svårt för bussarna att angöra hållplatserna på grund av taxibilar som står på hållplatserna och är felparkerade. På de flesta busslinjerna är det mycket dåliga körtider. De nya ramperna i bussen är klumpiga, tunga och svårmanövrerade. Det är helt fel att bussföraren måste lämna förarplatsen för att hjälpa till. Vissa förare blir irriterade på grund av tidspress. Det tar sin tid för äldre att ta sig ombord. De behöver det. Men tiden är ej tillräcklig. B.6. Kunskaper och attityder till åtgärder för att underlätta för äldre och funktionshindrade att åka kollektivt Viktigt att man underlättar för äldre och funktionshindrade att åka kollektivt Nio av tio bussförare tycker att det är viktigt att man försöker underlätta för ålderspensionärer och funktionshindrade att åka med kollektivtrafiken. Av dessa säger 58 procent att det är mycket viktigt. I princip säger ingen att det är oviktigt. Tillräcklig kunskap om vilka åtgärder som genomförts i kollektivtrafiken Det är en klart högre andel av bussförarna i årets mätning som anger att de har tillräckligt med kunskap om vilka åtgärder som är genomförda för att underlätta för äldre och funktionshindrade att åka med kollektivtrafiken. En ökning med 18 procentenheter! Förmodligen har de utbildningsinsatser riktade till bussförare gett resultat. (Diagram 31) Diagram 31: Har Du tillräcklig kunskap om vilka åtgärder som är genomförda för att underlätta för äldre och funktionshindrade att åka med kollektivtrafiken? Bussförare 2004 (239 st) 30% 58% 12% Bussförare 2001 (227 st) 46% 40% 14% Nej Ja Vet ej T Temo AB (36)

33 Hur har bussförarna fått information om de åtgärder som genomförts? Framförallt har bussförarna fått information om vilka åtgärder som genomförts av sin arbetsgivare eller på sin arbetsplats. Hela åtta av tio uppger detta, vilket är en ökning med 35 procentenheter sedan mätningen Fyra av tio har fått information genom att titta på TV, läsa tidningen eller lyssna på radio. 29 procent har fått information från SL. Av resultaten framgår att arbetsgivarens har tagit sitt ansvar och informerat om de åtgärder som genomförts. Diagram 32: Varifrån har Du fått/får Du information om åtgärder som genomförts? Från arbetsgivare/arbetsplats 46% 81% Tidning/TV/Radio 40% 55% Information från SL 29% 37% Information från Gfk 5% 4% Ej fått information 7% 17% B.7. Mer information och tillräcklig handikappanpassning av bussar Det är en högre andel av bussförarna i årets mätning som inte önskar mer information om funktionshindrades förutsättningar att åka med kollektivtrafiken jämfört med föregående mätning. Dock bör det noteras att nästan varannan bussförare uppger att de behöver mer information. En högre andel av bussförarna i denna mätning anser att man har satsat tillräckligt på handikappanpassning i kollektivtrafiken. I årets mätning är det endast var tredje bussförare som inte tycker att man har satsat tillräckligt på att handikappanpassning. I mätningen 2001 angav varannan bussförare att man inte satsat tillräckligt.(diagram 33) T Temo AB (36)

34 Diagram 33: Behov av mer information och satsning på handikappanpassning Behöver me r information % 49% 10% Behöver me r information % 55% 11% - Satsat tillräcklig på handikappanpassning % 53% 14% Satsat tillräcklig på handikappanpassning % 37% 11% Nej Ja Vet ej B.8. Vilka åtgärder har störst inverkan på äldre och funktionshindrade att vilja resa med kollektivtrafiken? Även bussförarna fick ta ställning till ett antal åtgärder som genomförts och de ombads ange vilken inverkan de tror att åtgärderna har haft. Störst inverkan enligt bussförarna är att man ökat andelen låggolvsbussar vilket 83 procent anger. Därefter följer att bussförarna inte startar förrän äldre och funktionshindrade har satt sig samt gott bemötande från bussförarna. Minst inverkan tror bussförarna att ramp för rullstol vid mittdörrarna har haft. Detta resultat stärks av de öppna svar som bussförarna har lämnat där flera bussförare kommenterar rampen som onödig och dyr samt svår att använda. T Temo AB (36)

35 Diagram 34: Inverkan åtgärder har för att få funktionshindrade att resa med kollektivtrafiken? Bussen startar inte förrän äldre/funktionshindrade satt sig 7% 16% 77% Gott bemötande från bussförare 11% 15% 74% Busshållplatser har upphöjda mönster i marken 25% 26% 50% Fler busshållplatser med bänkar 20% 25% 56% Fler busshållplatser med väderskydd 25% 33% 42% N ästa busshållsplats ropas ut med automatik visas på skylt 20% 23% 57% Ramp för rullstol vid mittdörr på buss 62% 14% 24% Fler låggolv-/lågentrébussar 7% 10% 83% Liten inverkan (1-2) Betyg 3 Stor inverkan (4-5) B.9. Förslag från bussförarna hur man kan underlätta för äldre och funktionshindrade att åka kollektivt Rullstolsramperna vid mittdörrarna bör vara automatiska. En handikappad person skall inte behöva bli utpekad som den som försenar trafiken. Det behövs en rationellare lösning. Tack ska ni ha, det är ett långsiktigt arbete. Inte bara Södermalm behöver detta för hela Stockholm finns kvar. Befintliga bussar med sänkning och ramp vid mittendörr är tillräckliga. Beror nog mera på typ av handikapp och vilken persontyp man är. Det finns äldre/handikappade som kan få en hel buss att resa sig medan en blyg/tystlåten får stå i mittgången. Sänkbara bussar är till stor hjälp vid av- och påstigning. Inte bara nigning fram, utan hela bussen. Rampen vid mittdörrarna på bussen är ingen bra lösning i dess nuvarande utförande. Föraren måste lämna förarplatsen vilket vi inte får eller ska. Är det mycket folk i bussen kan vi inte använda rampen. Och den tar mycket tid att använda vilket resulterar i kraftiga förseningar. Mer tid så man kan ge bra service till äldre och funktionshindrade. Nu blir man ofta stressad och ligger ofta efter, är sen på grund av att man kör försiktigt och väntar till alla sitter. T Temo AB (36)

Tillgänglighet är ett sätt att tänka. Alla reser olika

Tillgänglighet är ett sätt att tänka. Alla reser olika Alla reser olika Kollektivtrafiken ska vara ett tillgäng ligt och naturligt val för människor med funktions ned sättning. Alla som själva eller med ledsagare kan ta sig till station eller hållplats ska

Läs mer

Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli. Alla reser olika. Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet

Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli. Alla reser olika. Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli Alla reser olika Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet Alla reser olika Har du tänkt på att vi alla reser på olika sätt? Vi kanske sitter

Läs mer

Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar

Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar vad görs för att det skall funka? Lisbeth Lindahl Mötesplats funktionshinder 12 nov 2008 Bakgrund Ingen ny fråga När kollektivtrafiken planeras skall

Läs mer

Undersökning om seniorers trygghet i kollektivtrafiken

Undersökning om seniorers trygghet i kollektivtrafiken 1(6) Handläggare Karin Crawford 08-6861582 crawford.karin@gmail.com Undersökning om seniorers trygghet i kollektivtrafiken Bakgrund och syfte Trafikförvaltningen har sedan tidigare kunskap kring vad som

Läs mer

Hur upplever föräldrar och barn skolskjutsen i Norrköping? Enkätundersökning oktober 2010

Hur upplever föräldrar och barn skolskjutsen i Norrköping? Enkätundersökning oktober 2010 Hur upplever föräldrar och barn skolskjutsen i Norrköping? Enkätundersökning oktober 2010 Rapport upprättad av Nathalie Randeniye, Manpower student, januari 2011 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Ungdomars resor. - Ungdomars upplevelser av transportsystem. Linda Hallenberg

Ungdomars resor. - Ungdomars upplevelser av transportsystem. Linda Hallenberg Ungdomars resor - Ungdomars upplevelser av transportsystem Linda Hallenberg RAP. 6 juli 2005 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...5 2 SYFTE...6 3 METOD...6 4 RESULTAT...6 4.1 T-BANAN ÄR EN OTRYGG OCH

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Stadsövergripande resultat 2014 stockholm.se 2 Enkätundersökning ekonomiskt bistånd 2014 Publikationsnummer: Dnr:dnr ISBN: Utgivningsdatum: Utgivare: Kontaktperson:

Läs mer

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-08-05 BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Post- och telestyrelsen BEFOLKNINGENS POST- OCH KASSAVANOR 2004 T-25055

Post- och telestyrelsen BEFOLKNINGENS POST- OCH KASSAVANOR 2004 T-25055 PTS-ER-2004:9 Dnr: 03-530/32 Post- och telestyrelsen UNDERSÖKNING AV BEFOLKNINGENS POST- OCH KASSAVANOR 2004 26 JANUARI 2004 T-25055 Kontaktpersoner: Post- och Mathias Henricson, e-post: mathias.henricson@pts.se,

Läs mer

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014 Haningeborna tycker om stadskärnan 204 Förord Innehåll En attraktiv stadskärna växer fram Den här rapporten är en redovisning och en analys av hur Haningeborna ser på stadskärnan. Haningebornas tankar

Läs mer

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg Så fungerar FLEXLINJEN i Göteborg Välkommen till Flexlinjen Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen kör i begränsade områden och kan komma närmare

Läs mer

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på 0302-52 20 00 eller via hemsidan www.lerum.se/kollektivtrafik

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på 0302-52 20 00 eller via hemsidan www.lerum.se/kollektivtrafik FLEXLINJERNA Lerum Välkommen till Flexlinjen Lerum I Lerum finns tre flexlinjer som alla får åka med. Flexlinjerna kör i begränsade områden och kan komma närmare än annan kollektivtrafik. Alla bussarna

Läs mer

Trafikförvaltningen Analyssektionen

Trafikförvaltningen Analyssektionen Trafikförvaltningen Analyssektionen Upplevd kvalitet i SL-trafiken Hösten 12 1 2 Sammanfattning Den 1 januari 13 omorganiserades verksamheten i AB SL till den nyinrättade Trafikförvaltningen inom Stockholms

Läs mer

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik November 2013 September 2013 Medborgarpanel 6 Kollektivtrafik 1 Inledning Landstinget Kronoberg har utöver det huvudsakliga uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård även uppdrag inom andra områden, som

Läs mer

Gör så här för att resa med Flexlinjen

Gör så här för att resa med Flexlinjen Flexlinjerna Lerum Gör så här för att resa med Flexlinjen För att åka med Flexlinjen måste du ringa och beställa din resa. Bussen stannar bara där någon bokat på- eller avstigning. Anmäl dig till flexlinjen

Läs mer

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på telefon eller via hemsidan kollektivtrafik.

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på telefon eller via hemsidan   kollektivtrafik. Flexlinjerna Lerum Gör så här för att resa med Flexlinjen För att åka med Flexlinjen måste du ringa och beställa din resa. Bussen stannar bara där någon bokat på- eller avstigning. Anmäl dig till flexlinjen

Läs mer

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa Om tillgänglighet i SL-trafiken Alla har sitt sätt att resa Vi kollektivtrafiken Kollektivtrafiken i Stockholms län är till för alla. Men alla tycker inte att det är lika enkelt att använda den. I den

Läs mer

AB Storstockholms Lokaltrafik Marknadsanalys. Upplevd kvalitet i SL-trafiken

AB Storstockholms Lokaltrafik Marknadsanalys. Upplevd kvalitet i SL-trafiken AB Storstockholms Lokaltrafik Marknadsanalys Upplevd kvalitet i SL-trafiken Våren 1 1 2 Innehåll Förord 5 74 procent nöjda resenärer i SL-trafiken våren 1 7 Vad är viktigt för att SLs kunder ska bli nöjda?

Läs mer

Upphandling Enkät om hinder i kollektivtrafik 2018

Upphandling Enkät om hinder i kollektivtrafik 2018 Sida 1 Q001 Hur ofta åker du bil? Dagligen eller nästan varje dag - 44 39-46+ 29 36-46+ 38 35-46+ 33 52 44-47 Någon eller några dagar i veckan 30 34 29 34 32 30 19 29 30 21 22-31+ 26 Någon eller några

Läs mer

Trafikförvaltningen Analyssektionen

Trafikförvaltningen Analyssektionen Trafikförvaltningen Analyssektionen Upplevd kvalitet i SL-trafiken Våren 14 1 2 Sammanfattning Trafikförvaltningen har det övergripande ansvaret för att alla som bor i, eller besöker, Stockholms län ska

Läs mer

December Södermalmsprojektet

December Södermalmsprojektet December 2004 Södermalmsprojektet Innehållsförteckning Sammanfattning...sid. 3 Bakgrund...sid. 5 Mål...sid. 5 Organisation...sid. 6 Samarbetet...sid. 6 Åtgärder i gaturummet...sid. 7 Anpassning av kollektivtrafiken...sid.

Läs mer

Gör så här för att resa med Flexlinjen

Gör så här för att resa med Flexlinjen Flexlinjerna Lerum Gör så här för att resa med Flexlinjen För att åka med Flexlinjen måste du ringa beställa din resa. Bussen stannar bara där någon bokat - eller avstigning. Anmäl dig till flexlinjen

Läs mer

Trafikförvaltningen Analyssektionen

Trafikförvaltningen Analyssektionen Trafikförvaltningen Analyssektionen Upplevd kvalitet i SL-trafiken Våren 13 1 2 Sammanfattning Den 1 januari 13 omorganiserades verksamheten i AB SL till den nyinrättade Trafikförvaltningen inom Stockholms

Läs mer

Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta

Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta Digitaliseringen skapar nya förutsättningar men också nya förväntningar. Människans beteende och livsstil har förändrats, digitaliseringen

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd s resultat stockholm.se Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Konsult: Enkätfabriken AB 2 Innehåll Staden 4 6 Metod 7 Målgrupp och bortfall 8 Resultat 8 Resultatens

Läs mer

Utredning av färdtjänsten

Utredning av färdtjänsten 13-3-1 1 (16) Utredning av färdtjänsten Bakgrund Socialnämnden beslutade 12-11-, 122 att ge förvaltningen i uppdrag att utföra en utredning av färdtjänsten. Utredningen skulle innehålla en prisjämförelse

Läs mer

Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder

Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder Sammanställning av enkät om umebornas kännedom om luft och deras attityder kring olika åtgärder Bakgrund Under maj 6 skickade Miljö- och hälsoskydd ut en enkät till umebor för att ta reda på vad de känner

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

UTVÄRDERING AV KOLLEKTIVTRAFIK- OMLÄGGNINGEN I JÖNKÖPING

UTVÄRDERING AV KOLLEKTIVTRAFIK- OMLÄGGNINGEN I JÖNKÖPING UTVÄRDERING AV KOLLEKTIVTRAFIK- OMLÄGGNINGEN I JÖNKÖPING Stina Johansson, Helena Sjöstrand, Helena Svensson Inst för Teknik och Samhälle, avd för Trafikplanering, LTH Box 118, S-221 00 LUND, Sweden tel

Läs mer

Resultat av genomförd brukarundersökning inom Hälsa 2018 kommunens träffpunktsverksamhet

Resultat av genomförd brukarundersökning inom Hälsa 2018 kommunens träffpunktsverksamhet Resultat av genomförd brukarundersökning inom Hälsa 18 kommunens träffpunktsverksamhet Datum: 18-- Målgrupp: Under augusti och september 18 delades enkäter ut slumpmässigt till brukare inom hemtjänsten

Läs mer

ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST

ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Socialförvaltningen 1/7 ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Handikappservice A. GRUNDUPPGIFTER Släktnamn och förnamn Adress Personbeteckning Postnummer och postort Tel. hem Tel. gsm Yrke Arbetsplats Jag är mantalsskriven

Läs mer

Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn 2016

Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn 2016 Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn Kännedom Årets totala kännedom på ungefär samma nivå som närboende vilket antyder att totala kännedomen ökat. Kännedomen är störst i Huddinge (fyra av tio) och

Läs mer

Polisens trygghetsundersökning. Nacka polismästardistrikt 2006

Polisens trygghetsundersökning. Nacka polismästardistrikt 2006 Polisens trygghetsundersökning polismästardistrikt 2006 Rikspolisstyrelsen, Controlleravdelningen 2006 TRYGGHETSUNDERSÖKNING I NACKA POLISMÄSTARDISTRIKT ÅR 2006 OM TRYGGHETSUNDERSÖKNINGEN... 3 ATT TOLKA

Läs mer

AB Storstockholms Lokaltrafik Analyssektionen

AB Storstockholms Lokaltrafik Analyssektionen AB Storstockholms Lokaltrafik Analyssektionen Upplevd kvalitet i SL-trafiken Hösten 11 1 2 Sammanfattning Sedan 1 har kundnöjdheten i SL-trafiken haft en mycket positiv utveckling. Under 1 bryts den positiva

Läs mer

AB Storstockholms Lokaltrafik Analyssektionen. Upplevd kvalitet i SL-trafiken

AB Storstockholms Lokaltrafik Analyssektionen. Upplevd kvalitet i SL-trafiken AB Storstockholms Lokaltrafik Analyssektionen Upplevd kvalitet i SL-trafiken Våren 11 1 2 Sammanfattning De senaste tio åren har kundnöjdheten i SL-trafiken haft en mycket positiv utveckling och nöjdheten

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT ÖSTERMALM

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT ÖSTERMALM STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT ÖSTERMALM Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432

Läs mer

Skånepanelen Medborgarundersökning December 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator)

Skånepanelen Medborgarundersökning December 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Skånepanelen Medborgarundersökning December 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Sida 2 Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Resultat Resvanor Resor

Läs mer

Trafikförvaltningen Analyssektionen

Trafikförvaltningen Analyssektionen Trafikförvaltningen Analyssektionen Upplevd kvalitet i SL-trafiken Hösten 14 1 2 Sammanfattning Trafikförvaltningen har det övergripande ansvaret för att alla som bor i, eller besöker, Stockholms län ska

Läs mer

KOLBAR Kundnöjdhet

KOLBAR Kundnöjdhet 27-1-1 Bilaga 3. Kollektivtrafikbarometern och Barometer för anropsstyrd trafik Sammanställning riksresultat, stadstrafik och lokala resultat Svenska Lokaltrafikföreningens (SLTF) kundbarometer kollektivtrafikbarometern

Läs mer

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 Kundundersökning Målgrupp: ca 36.000 Mina sidor medlemmar Svar: ca 7.600 (21%) Datainsamling: 4 maj 1 juni 2012 Marknadsundersökning Målgrupp: 4.000 medlemmar i CMA

Läs mer

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun 2012-10-29 Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun -bland boende i området runt Vindelälven och Tväråbäck med omnejd i Vännäs kommun Enligt uppdrag av Vännäs kommun

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 Peter Blid Tel: 0739 403922 Peter.blid@novusgroup.se Annelie Önnerud Åström Tel: 0739 403761

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 DAGLIG VERKSAMHET STADSDELSRAPPORT HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 DAGLIG VERKSAMHET STADSDELSRAPPORT HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 DAGLIG VERKSAMHET STADSDELSRAPPORT HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel:

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT SPÅNGA-TENSTA

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT SPÅNGA-TENSTA STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT SPÅNGA-TENSTA Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700

Läs mer

Utdelningsadress. Postnummer. Postort. E-postadress. Ja, ange språk Inera AB v Nej. Utdelningsadress. Postnummer. Postort.

Utdelningsadress. Postnummer. Postort. E-postadress. Ja, ange språk Inera AB v Nej. Utdelningsadress. Postnummer. Postort. Sid 1 (5) Ansökan och beslut om färdtjänst Datum.... 741 75 Knivsta knivsta@knivsta.se, 018-34 70 00 Sökande Förnamn Utdelningsadress Efternamn Postnummer Personnummer Postort E-postadress Har sökanden

Läs mer

Utdelningsadress. Postnummer. Postort. E-postadress. Nej. Utdelningsadress. Postnummer. Postort. E-postadress

Utdelningsadress. Postnummer. Postort. E-postadress. Nej. Utdelningsadress. Postnummer. Postort. E-postadress Sid 1 (4) Ansökan om färdtjänst Datum.... 612 80 Finspång Ankomststämpel kommun@finspang.se, 0122-854 21 Sökande Utdelningsadress Postnummer Personnummer Postort Har sökanden haft färdtjänst tidigare?,

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT HÄSSELBY-VÄLLINGBY

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT HÄSSELBY-VÄLLINGBY STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT HÄSSELBY-VÄLLINGBY Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN. med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN. med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997 Antagna av socialnämnden 2003-11-26 125 1 Dessa tillämpningsföreskrifter

Läs mer

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017 Trafikverket Resvanor Partille Kommun 217 1 Sammanfattning Bakgrundsvariabler: Det är något fler män än kvinnor som svarat på undersökningen och ungefär hälften av respondenterna är mellan 45-64 år. Cirka

Läs mer

Ansökan om färdtjänst

Ansökan om färdtjänst Ansökan skickas till Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län Färdtjänst Box 143 841 22 Ånge Ansökan om färdtjänst Det är viktigt att du besvarar alla frågor och fyller i hela blanketten. Den kan

Läs mer

Varbergstunneln Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Varbergstunneln Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Varbergstunneln 217 Avtalsnummer: TRV 213/4576 Datum: 217-12-11 Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen om Varbergstunneln är hög och har ökat med tio procentenheter till nästan 9 procent sedan 215.

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT SKARPNÄCK

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT SKARPNÄCK STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 KORTTIDSBOENDE STADSDELSRAPPORT SKARPNÄCK Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432

Läs mer

Undersökning angående barns säkra skolvägar. Vägverket. November 2006

Undersökning angående barns säkra skolvägar. Vägverket. November 2006 Undersökning angående barns säkra skolvägar Vägverket November 2006 Business & Market Research Group Unr 1325-604 Rune Broo Markus Lagerqvist Jenny Lövsund Vägverket, 604 Barns säkra skolvägar, rapport,

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE HELA STADEN

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE HELA STADEN STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE HELA STADEN Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: September 2014 Kontakt Novus; Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432

Läs mer

Tvärförbindelse Södertörn 2017

Tvärförbindelse Södertörn 2017 Tvärförbindelse Södertörn Avtalsnummer: TRV / Datum: -- Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat något på totalnivå till procent tack vare en ökning i Botkyrka men är oförändrad i Huddinge och

Läs mer

BEFOLKNINGENS POST- OCH KASSAVANOR 2005 T

BEFOLKNINGENS POST- OCH KASSAVANOR 2005 T UNDERSÖKNING AV BEFOLKNINGENS POST- OCH KASSAVANOR 200 23 FEBRUARI 200 T-7 Kontaktpersoner: Post- och Mathias Henricson, e-post: mathias.henricson@pts.se, tel: 08-78 2 telestyrelsen: Temo AB: Cecilia Svärd,

Läs mer

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Kärnkraftsopinionen november

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Kärnkraftsopinionen november Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Kärnkraftsopinionen november 05 05-11 -21 T- 112183 Kontaktpersoner: TEMO: Arne Modig 073 950 3005, arne.modig@temo.se David Ahlin 073 950 3016, david.ahlin@temo.se

Läs mer

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa Om tillgänglighet i SL-trafiken Alla har sitt sätt att resa Vi kollektivtrafiken Stockholms kollektivtrafik är till för alla. Men alla tycker inte att det är lika enkelt att använda den. Under senare år

Läs mer

Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun?

Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? 2013-12-16 TN-295/2012 623 Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? Enkätundersökning november-december 2012 SAMMANFATTNING Varje år genomförs en enkätundersökning bland föräldrar som har barn

Läs mer

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät 1 Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Genomförande Förklaringar av diagram Resultat Övergripande index Index per frågeområde Per fråga Respondentprofil

Läs mer

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015 Vara Kommun Invånarenkät Hösten Markör Örebro Markör Stockholm Kungsgatan 1, 01 Örebro Virkesvägen, 10 0 Stockholm Tel: 01-, Fax:01-1 Tel: 01-, Fax: 0-1 info@markor.se www.markor.se Innehållsförteckning

Läs mer

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s räkning genomfört en kartläggning om arbetssituationen för socialsekreterare.

Läs mer

Så sparar svenska folket

Så sparar svenska folket Så sparar svenska folket Undersökning om svenska folkets vanor och beteenden när de gäller sparande April 2011 SBAB Bank Box 27308 102 54 Stockholm Tel. 0771 45 30 00 www.sbab.se Inledning SBAB Bank har

Läs mer

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa 1 2015-05-28 Sammanfattning Kännedom 70 procent av respondenterna känner till projektet. Kännedomen är högst bland äldre, närboende

Läs mer

Resvaneundersökning 2014 för sjötrafiken

Resvaneundersökning 2014 för sjötrafiken 1(5) Trafikavdelningen Försäljning och kundservice Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-09-08, info punkt 30 Resvaneundersökning 2014 för sjötrafiken Ärendebeskrivning

Läs mer

LÄKARUTLÅTANDE till ansökan om färdtjänst

LÄKARUTLÅTANDE till ansökan om färdtjänst LÄKARUTLÅTANDE till ansökan om färdtjänst Information till läkare som skriver utlåtande om ev färdtjänstbehov, se sid 4. Uppgifter om patienten (textas eller skrivs på maskin) Namn Personnummer Utlåtande

Läs mer

Kort om resvanor i Luleå kommun

Kort om resvanor i Luleå kommun KORT OM RESVANOR I LULEÅ 2015 Kort om resvanor i Luleå kommun RESVANEUNDERSÖKNING 2015 Oktober november 2015 Genomförd av Koucky & Partners och Enkätfabriken på uppdrag av Luleå kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport till Upplands-Bro kommun om personer som flyttat dit oktober 2012

Rapport till Upplands-Bro kommun om personer som flyttat dit oktober 2012 -research ab SKOP har på uppdrag av Upplands-Bro kommun intervjuat personer som flyttat till kommunen. Intervjuerna gjordes mellan den 15 och 22 Resultaten redovisas i denna rapport. Ansvarig för undersökningen

Läs mer

Gratis bussresor för barn och unga 6-19 år i Östersunds kommun

Gratis bussresor för barn och unga 6-19 år i Östersunds kommun Gratis bussresor för barn och unga 6-19 år i Östersunds kommun RESULTAT AV FÖREMÄTNING WSP Analys & Strategi BAKGRUND I Östersunds kommun har beslut tagits om att alla barn och ungdomar mellan 6-19 år

Läs mer

Formellt skydd av natur - undersökning av markägares upplevelser av myndigheternas arbete

Formellt skydd av natur - undersökning av markägares upplevelser av myndigheternas arbete Formellt skydd av natur - undersökning av markägares upplevelser av myndigheternas arbete Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen Genomförd av CMA Research AB Februari 2018 Formellt skydd av natur - undersökning

Läs mer

AB Storstockholms Lokaltrafik Marknadsanalys. Upplevd kvalitet i SL-trafiken

AB Storstockholms Lokaltrafik Marknadsanalys. Upplevd kvalitet i SL-trafiken AB Storstockholms Lokaltrafik Marknadsanalys Upplevd kvalitet i SL-trafiken Hösten 1 1 2 Sammanfattning De senaste tio åren har kundnöjdheten i SL-trafiken haft en mycket positiv utveckling och nöjdheten

Läs mer

Årsrapport 2012 Barometer för anropsstyrd trafik, ANBARO Svensk Kollektivtrafik

Årsrapport 2012 Barometer för anropsstyrd trafik, ANBARO Svensk Kollektivtrafik Årsrapport 2012 Barometer för anropsstyrd trafik, ANBARO Svensk Kollektivtrafik INNEHÅLL Box 12236 S:t Göransgatan 63, 1 tr. 102 26 Stockholm tfn: 08-598 998 00 fax: 08-598 998 05 www.ipsos.se 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE STADSDELSRAPPORT BROMMA

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE STADSDELSRAPPORT BROMMA STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE STADSDELSRAPPORT BROMMA Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432 anna.ragnarsson@novus.se

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 9 Kollektivtrafik April Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1. Svarsfrekvens Det är 85 personer 57 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av dem som

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Söderort & Nacka

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 Söderort & Nacka Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 & Nacka Genomförd av CMA Research AB Februari 2017 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2017, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Uppföljning av SLs utökade trafik och kunder i samband med försöket med trängselskatt:

Uppföljning av SLs utökade trafik och kunder i samband med försöket med trängselskatt: AB Storstockholms Lokaltrafik 1 () Monica Casemyr Uppföljning av SLs utökade trafik och kunder i samband med försöket med trängselskatt: Juni 2 Sammanfattning i punktform Månadsindikatorerna för juni 2

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 BARNBOENDE STADSDELSRAPPORT SÖDERMALM

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 BARNBOENDE STADSDELSRAPPORT SÖDERMALM STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 BARNBOENDE STADSDELSRAPPORT SÖDERMALM Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432 anna.ragnarsson@novus.se

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015

Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015 Svenskarnas syn på flyktingsituationen 15 september 2015 Svenskarnas syn på flyktingsituationen De senaste veckornas händelseutveckling kring flyktingsituationen i Europa har varit intensiv och på många

Läs mer

Rapport till Vara kommun om biblioteksundersökning år 2009

Rapport till Vara kommun om biblioteksundersökning år 2009 SKOP, har på uppdrag av Vara kommun genomfört en biblioteksundersökning bland bibliotekens besökare. Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga. Undersökningen

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE STADSDELSRAPPORT NORRMALM

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE STADSDELSRAPPORT NORRMALM STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE STADSDELSRAPPORT NORRMALM Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432 anna.ragnarsson@novus.se

Läs mer

Resvaneundersökning i Halmstads kommun Jämförelserapport - Våren 2018 Alex Spielhaupter, Erik Granberg, Hanna Ljungblad, Ronja Sundborg

Resvaneundersökning i Halmstads kommun Jämförelserapport - Våren 2018 Alex Spielhaupter, Erik Granberg, Hanna Ljungblad, Ronja Sundborg Resvaneundersökning - jämförelserapport Titel: Resvaneundersökning i Halmstads kommun Jämförelserapport - Våren Författare: Alex Spielhaupter, Erik Granberg, Hanna Ljungblad, Ronja Sundborg Uppdragsgivare:

Läs mer

Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning

Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning 18-01-16 Om undersökningen Undersökningen genomfördes mellan 27 december 17 och 9 januari 18 i Kantar Sifos onlinepanel. Målgrupp

Läs mer

Några frågor och svar om attityder till cannabis

Några frågor och svar om attityder till cannabis Några frågor och svar om attityder till cannabis 2014-05-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998 05 Ipsos Sweden AB. 1 Innehåll

Läs mer

Titel: Barns skolvägar Utgivningsdatum: 2009-10-30 Utgivare: Vägverket Kontaktperson: Jouko Säisä Undersökningsinstitut: Nordiska

Titel: Barns skolvägar Utgivningsdatum: 2009-10-30 Utgivare: Vägverket Kontaktperson: Jouko Säisä Undersökningsinstitut: Nordiska Barns skolvägar Titel: Barns skolvägar Utgivningsdatum: -10-30 Utgivare: Vägverket Kontaktperson: Jouko Säisä Undersökningsinstitut: Nordiska Undersökningsgruppen AB Sammanfattning Syfte, metod och svarsfrekvens

Läs mer

ENHETSRAPPORT KISTA DAGLIGA VERKSAMHETER

ENHETSRAPPORT KISTA DAGLIGA VERKSAMHETER ENHETSRAPPORT KISTA DAGLIGA VERKSAMHETER STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432

Läs mer

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE STADSDELSRAPPORT FARSTA

STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE STADSDELSRAPPORT FARSTA STOCKHOLMS STAD PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2014 GRUPPBOENDE STADSDELSRAPPORT FARSTA Kontakt: Sofie Hellström-Rückert Datum: Oktober 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432 anna.ragnarsson@novus.se

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer

Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 2017

Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 2017 Bilaga Dnr 4.1-142/218 Februari 217 Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 217 stockholm.se Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 217 Februari 217 Utgivare: Äldreförvaltningen

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-21 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Lokalbussar som cirkulerar i Nykvarn KS/2014:373 Medborgarförslag: Förvaltningens

Läs mer

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Borås-Göteborg Allmänhet Avtalsnummer: TRV 1/5 Datum: 1-1- Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat något sedan 1. Sju av tio känner idag till projektet. Kännedomen är högst i Härryda (8%) och

Läs mer

Hur nöjda är våra kunder med SPV? Sammanfattning av nöjdkundmätning 2014

Hur nöjda är våra kunder med SPV? Sammanfattning av nöjdkundmätning 2014 Hur nöjda är våra kunder med SPV? Varje år gör vi undersökningar om hur våra kunder upplever de tjänster, den service och bemötande samt den information som vi ger om den statliga tjänstepensionen. Resultatet

Läs mer

Kollektivtrafik med människan i centrum, SOU 2003:67

Kollektivtrafik med människan i centrum, SOU 2003:67 TJÄNSTEUTLÅTANDE Länshandikapprådet 2003-12-22 Kollektivtrafik med människan i centrum, SOU 2003:67 Ärendet Länshandikapprådet har för yttrande erhållit betänkandet Kollektivtrafik med människan i centrum,

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) LS 0307-2205 Landstingsstyrelsen Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner ÄRENDET Färdtjänstnämnden

Läs mer

Stockholm-Arlanda Airport

Stockholm-Arlanda Airport Stockholm-Arlanda Airport Postal grannundersökning 2011 Totalt Presentation Om undersökningen Resultat - Bakgrundsfrågor - Arbete och flygplatsen - Transport, information och attityder Sammanfattning Slutsats

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2018 December 2018 Innehåll Om undersökningen 3 Fakta om undersökningen 4 Fakta om respondenterna 6 Sammanfattningstabell 7 Resultat 8 Kännedom 9 Inställning

Läs mer

Next Stop 2035 RESULTAT FRÅN WEBBDIALOG 1 (27) GULLERS GRUPP

Next Stop 2035 RESULTAT FRÅN WEBBDIALOG 1 (27) GULLERS GRUPP Next Stop 2035 RESULTAT FRÅN WEBBDIALOG 1 (27) GULLERS GRUPP WEBBDIALOG Webbdialogen genomfördes under oktober och november genom att människor uppmanades att gå in på webbplatsen nextstop2035.se och påverka

Läs mer

Byten och attityder på den svenska elmarknaden

Byten och attityder på den svenska elmarknaden Byten och attityder på den svenska elmarknaden 13-015 Svensk Energi: Kalle Karlsson Ipsos: Fredrik Borg Datum: 2013-10-11 Innehållsförteckning Fakta om undersökningen & bakgrund 3 Sammanfattning Resultatredovisning

Läs mer

Färdtjänsten i Norrköping

Färdtjänsten i Norrköping Färdtjänsten i Norrköping Orsaker till minskade resor Mirza Topic & Armin Spreco Norrköping, januari 2010 Sammanfattning Resorna inom färdtjänsten har minskat under flera år och det finns behov av att

Läs mer

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Arenastaden

Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Arenastaden Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2016 Genomförd av CMA Research AB December 2016 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2016, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen 2 Fakta

Läs mer