SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 4 / Förbundsstyrelsen (9) Förbundskansliet, Solna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 4 / 2012 29 45. Förbundsstyrelsen 2012-09-20 1 (9) Förbundskansliet, Solna"

Transkript

1 Förbundsstyrelsen (9) Tid Kl 10:00 15:00 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Förbundskansliet, Solna Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande Kenneth Andersson, andre vice förbundsordförande Tomas Berg Lars Blomqvist, närvarande t.o.m. 39 Rolf Nilsson Mikael Rieslund Ove Ånhed Sofia Savvidou, tjänstgörande ersättare Jan Cedmark, ersättare, tjänstgörande ersättare Sven Åke Arvidsson, adjungerad Nils Folke Ericsson, förtroendevald revisor Anders Lundin, personalföreträdare Anders M. Johansson, generalsekreterare Jan Alsander, utbildningschef Anders J Andersson, kommunikationsansvarig Mona Nygren, ekonomiansvarig Sven Lindgren och Tomas Berg 29 Adjungering till förbundsstyrelsen Ledamoten Sven Åke Arvidsson har på egen begäran lämnat förbundsstyrelsen. Eftersom Sven Åke har betydande erfarenheter att tillföra styrelsen föreslår arbetsutskottet att förbundsstyrelsen beslutar att till förbundsstyrelsen adjungera Sven Åke Arvidsson. i enlighet med arbetsutskottets förslag. 30 Anmälan av protokoll Arbetsutskottets protokoll från den augusti 2012 anmäls.

2 Förbundsstyrelsen (9) 30 Rapporter från faddrarna Rapporter lämnas av ledamöter och ersättare från de fadderuppdrag för distrikt som var och en har. Frågor finns gällande den verksamhet som Civilförsvarsförbundet bedriver med benämningen insatser mot social oro. Verksamheten ingår som en del av Civilförsvarsförbundets uppdrag inom självskyddsverksamheten under år 2012 från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Årets verksamhet ska ses som fyra parallella förstudier syftande till att hitta innovativa metoder för att på riktigt nå ut till människor som bor i områden där många känner sig otrygga. Mycket talar för att den finns ett samband mellan detta och den social oro. Civilförsvarsförbundets etablerade metoder för självskyddsverksamheten fungerar inte tillfredsställande i detta sammanhang, varför nya arbetssätt behöver utvecklas och prövas. att ge generalssekreteraren i uppdrag att tillskriva distrikten Stockholm, Malmöhus, Göteborg och Örebro om nödvändigheten av att dessa allra senast den 30 oktober 2012 lämnar förslag till förbundskansliet på konkreta, målsatta och kostnadsberäknade insatser för att minska den sociala oron i en omfattning som gör skillnad. Från flera distrikt rapporteras en negativ utveckling av antalet medlemmar. Den utvecklingen måste vändas. Det finns dessutom alltför många medlemmar som är direktanslutna till Civilförsvarsförbundet, vilket innebär att de inte finns med i ett lokalt sammanhang, något som bör eftersträvas. Antalet under året nyregistrerade medlemmar närmar sig nu personer. Det är av största vikt att en kontakt tas med detta i linje med det policybeslut för medlemsutveckling som antogs av förbundsstämman år att på nytt uppmärksamma föreningarna på detta policybeslut, samt att uppmana distrikt, som vill medverka till att direktanslutna medlemmar överförs till lokalföreningar, att begära uppgifter från förbundskansliet om vilka av dessa medlemmar som finns inom distriktets ansvarsområde. 31 Arbetet med Civilförsvarsförbundets värdegrund En rapport lämnas från pågående arbete i distrikt och föreningar med den av förbundsstämman fastställda värdegrunden för Civilförsvarsförbundet.

3 Förbundsstyrelsen (9) Uppenbart är att betydelsen och nyttan blir synlig när vi tar oss an värdegrunden och integrerar denna i verksamheten. att godkänna rapporten. 32 Summering och analys av hittills upparbetade resultat år 2012 Hittills under året upparbetade verksamhetsresultat och ekonomiska resultat redovisas och kommenteras. Det samlade bilden ger vid handen att gjorda åtaganden inom den nationella uppdragsverksamheten kommer att kunna levereras och att budgeten kommer att kunna hållas. För det senare krävs dock vissa ytterligare kostnadsreduceringar. Dessa ryms inom det handlingsutrymme som generalsekreteraren förfogar över och kräver därför inga beslut av förbundsstyrelsen. Det har emellertid större betydelse för det ekonomiska utfallet att fokus läggs på möjliga intäkter än på kostnaderna. att godkänna rapporten. Sedan slutet på förra året finns det ett förbundsövergripande beslut gällande frivilliga resursgrupper, FRG, med innebörden att alla avtal om FRG ska redovisas till förbundskansliet, att uppdatering av FRG ska ske i resursregistret Max samt att befintliga FRG ska genomgå egenkontroll, åtminstone de som varit verksamma i tre år eller längre. Allt handlar om kvalitetssäkring och kvaliteten på FRG kommer att vara avgörande för FRG i framtiden. Hittills uppnådda resultat i uppdraget är otillfredsställande vad gäller själva genomförandet. Förbundsstyrelsen vill samtidigt ge en eloge till Civilförsvarsförbundet i Kristianstads län som först av alla fullgjort uppdraget i alla delar. Förbundsstyrelsen konstaterar därmed att uppdraget är möjligt att genomföra. att uppdrag gällande frivilliga resursgrupper, FRG, tills vidare har högsta prioritet, vilket särskilt den anställda personalen ska beakta, samt att uppmana verksamhetsledarna att med hjälp FRG-ansvariga ta upp frågan med respektive kommun om att den bör initiera och finanisera en extern granskning av de FRG som varit verksamma några år.

4 Förbundsstyrelsen (9) 33 Information från Civil AB Verkställande direktören, dvs. generalsekreteraren, lämnar en redogörelse för bolagets verksamhet och resultat hittills under året. Av denna framgår att verksamhetens omfattning har ökat jämfört med föregående år och därmed även omslutningen. Resultatet beräknas bli bättre än budgeterat. Det finns utifrån Civilförsvarsförbundets finansiella läge emellertid ett stort behov av att kraftigt höja vinstnivån i bolaget. Bolagsstyrelsen har därför tagit initiativ med en sådan ambitionsnivå. att godkänna rapporten. 34 Under året tillkomna uppdrag Civilförsvarsförbundet har av Energimyndigheten med finansiering från MSB:s anslag för krisberedskap (2:4) fått uppdraget att utveckla energiinformationen i grundskolans 4 5 årskurser. Målet är att under året nå elever i skolan och sammanlagt personer med energiinformation. att godkänna rapporten. 35 Distriktens och föreningarnas ekonomiska ställning Det finns nu en samlad bild av distriktens ekonomiska ställning per den 31 december För föreningarna saknas däremot fortfarande uppgifter för att en total bild av de ekonomiska tillångarna i hela Civilförsvarsförbundet ska kunna erhållas. En sådan är nödvändigt för att tillgängliga resurser ska kunna användas på bästa sätt i linje med den av förbundsstämman beslutade inriktningsplanen. att genom distrikten anmoda de föreningar, som ännu inte lämnat in bokslutet för år 2011 till distriktet, att omgående göra detta för att en samlad bild av Civilförsvarsförbundets finansiella situation ska erhållas. Bokslutet verifierar dessutom att föreningen uppfyller ett av de krav som ställs på en lokalförening i Civilförsvarsförbundet. samt

5 Förbundsstyrelsen (9) att anmoda de distrikt som fortfarande har s.k. vilande föreningar, trots att sådana sedan länge inte medges finnas, se till att fullt ut avsluta dessa och tillgodogöra sig de tillgångar som finns i föreningen. 36 Generell krishanteringsförmåga en beskrivning I en rad offentliga sammanhang har konstaterats, att hot- och riskbilden för svensk del är både mångfacetterad och komplex. Det gör att den också är svår att förhålla sig till. Konstaterandet har lett fram till slutsatsen att Sverige behöver beskriva innebörden av och målet för samhällets generella krishanteringsförmåga. Samhällets skydd och säkerhet är en del av välfärdsfrågorna. Med tanke på välfärdsutmaningarna, som Sverige som nation står inför, är det Civilförsvarsförbundets uppfattning, att en generell krishanteringsförmåga är en del av förmågan att för ändamålet använda hela samhällets resurser i den bästa av möjliga kombinationer. Civilförsvarsförbundet har därför gjort ett försök att konkret beskriva en generell krishanteringsförmåga. Arbetet har utförts av förbundsordförande Sven Lindgren och förste vice förbundsordförande Leni Björklund. att med några justeringar för sin del ställa sig bakom beskrivningen, att överlämna förslaget till statsrådet och chefen för försvarsdepartementet, samt att erbjuda samtliga gruppledare i riksdagens försvarsutskott att kommentera förslaget innan detta publiceras av Civilförsvarsförbundet. 37 Åtgärder för att Civilförsvarsförbundet ska kunna fortsätta att ha en nyckelroll för medborgerligt engagemang i samhällets säkerhet och krisberedskap Förbundsstyrelsen diskuterar hur Civilförsvarsförbundet under rådande förhållanden bör agera för att Civilförsvarsförbundets möjligheter att bidra till samhällets säkerhet och krisberedskap ska göra bästa möjliga skillnad för medborgarna. Bland det som diskuteras märks behovet av att få en ännu bättre bild av läget i Civilförsvarsförbundets olika delar, nyttjandet av de anställda medarbetarna, distriktsorganisationens utformning och funktion, möjligheterna till andra intäkter m.m. Den av MSB fastställda fördelningsmodellen för organisationsstöd kommer att ge upphov till synnerligen allvarliga problem, om en radikal förändring av fördelningen av det totala

6 Förbundsstyrelsen (9) organisationsstödet inte görs senast år Arbetsutskottet har därför beslutat att ge generalsekreteraren i uppdrag, att hos MSB ansöka om ett särskilt finansiellt stöd på 4 miljoner kronor under år Nyckeln till en fortsatt framgångrik verksamhet i Civilförsvarsförbundet är vår samlade förmåga att knyta nya, engagerade och lämpliga människor som medlemmar och funktionärer i förbundet. Generalsekreteren ser detta som den enskilt viktigaste framgångsfaktorn. Vi behöver bli fler aktiva och vi behöver en bättre ålderssammansättning. Problemet idag är att vi är för många som är äldre i förhållande till de som är yngre. Det går inte att bortse från detta om man har framtiden och samhällsnyttan för ögonen. att fortsätta diskussionen vid nästa sammanträde. 38 Justerad ersättning för materiel för HLR-kurser inom den statliga uppdragsverksamheten En förnyad analys och beräkning av materielkostnaderna för att genomföra HLR-kurser inom den statliga uppdragsverksamheten självskydd ger vid handen att den nuvarande ersättningen inte täcker de faktiska kostnaderna. Skillnaden är 25 kronor per elev och kurs. Eftersom det inte är rimligt att HLR-kurserna ger upphov till kostnader i utförarledet som inte täcks av ersättning från förbundsnivån måste detta rättas till. Förbundskansliet beräknar kostnaden för åtgärden till drygt kronor på helårsbasis. Den kostnaden beräknas dock kunna täckas inom den beslutade budgetramen år att med retroaktivitet från den 1 januari 2012 höja ersättningen för materiel i HLR-kurser inom självskyddskonceptet Din trygghet till 55 kronor per deltagare och kurs. i enlighet med arbetsutskottets förslag konto Sveriges Civilförsvarsförbund har nu ett 90-konto, dvs. ett insamlingskonto med åtföljande krav på extern insyn och kontroll. En av de åtgärder som nu ska prövas är möjligheten att bli förmånstagare i Postkodlotteriet. Ett sådant förutsätter medlemskap i Frivilligorganisationernas insamlingsråd.

7 Förbundsstyrelsen (9) att ansöka om att bli medlem i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII, samt att ansöka om att bli medlem Svenska Postkodföreningen och förmånstagare till PostKod- Lotteriet. i enlighet med arbetsutskottets förslag. 40 Föreningsstrukturen Civilförsvarsförbundet Jönköpings län föreslår efter beslut i Civilförsvarsförbundet Huskvarna att föreningen i Huskvarna, en av tre föreningar inom Civilförsvarsförbundet i en och samma kommun, läggs ned. Medlemmarna erbjuds medlemskap i Civilförsvarsförbundet Jönköping eller Civilförsvarsförbundet Gränna. att Huskvarna civilförsvarsförening läggs ned. i enlighet med arbetsutskottets förslag. 41 Förbundsstämman år 2013 Förbundskansliet har sonderat olika alternativ för förbundsstämman år Utgångspunkten är att stämman förläggs till Stockholmsområdet. Civilförsvarsförbundet Örkelljunga har i brev den 24 januari 2012 lämnat värdefulla synpunkter på hur förbundsstämman disponeras tidsmässigt. Det gäller utrymmet för de s.k. påverkanstorgen som bedöms behöva en utökad tidsram. Detta kan ske genom att utdelningen av kungliga medaljer förläggs till middagen. Synpunkterna tillstyrks av Civilförsvarsförbundet Kristianstads distrikt. Arbetsutskottet bedömer synpunkterna som mycket relevanta, varför dessa bör ligga till grund för programmets för upplägget av kommande förbundsstämmor. att inkomna synpunkter på förbundsstämmans disposition ska ligga till grund för förbundsstämmornas fortsatta upplägg, samt

8 Förbundsstyrelsen (9) att förbundsstyrelsen i ett brev till förslagsställaren framför sitt tack för synpunkterna. i enlighet med arbetsutskottets förslag. därutöver att nästa ordinarie förbundsstämma ska genomföras den oktober 2013 på Quality Globen Hotel i Stockholm. 42 Informationer 43 a) Civilförsvarsförbundet kommer att medverka med en redaktionell artikel på temat riskmedvetande i en bilaga till en av landets större tidningar. b) Folksam har förvärvat SalusAnsvar. c) Civilförsvarsförbundets kampanj för fler organdonatorer. d) Påbörjat samarbete med Flygvapenmuseum i Linköping på temat överlevnad. e) Pågående myndighetskontakter med anledning av fördelningen av anslaget 2:4 Krisberedskap under år f) Samarbetet med Svenska rådet för hjärt-lungräddning. g) Svenska första hjälpen-rådet, där Civilförsvarsförbundet f.n. har ordföranderollen. h) Konferensen Krisberedskap 2012 i Karlstad. i) Debattartikel tillsammans med flertalet medlemsorganisationer i FOS. j) Informationsblad om Civilförsvarsförbundet. Ansökan om medel för instruktörsutbildning med inriktning storstad En ansökan om medel för en satsning på instruktörer i självskydd för behov i storstäder har inkommit från Civilförsvarsförbundet Göteborg. Kostnaden beräknas till kronor. att återremittera ärendet till generalsekreteraren. 44 Arbetsgrupp för validering av kompetens för uppdrag som instruktör i självskydd Vid förbundsrådet i april 2012 tillsattes spontant en arbetsgrupp med uppgiften att pröva hur en validering av kompetens för uppdrag som instruktör i självskydd ska kunna utformas.

9 Förbundsstyrelsen (9) Distriktsordförande Kenneth Andersson, som ingår i arbetsgruppen, meddelar att arbetsgruppen läggs ned. Det finns med hänsyn till de sammantagna omständigheterna i Civilförsvarsförbundet inte skäl att lägga tid och pengar på ett sådant valideringsarbete. att godkänna den vidtagna åtgärden. i enlighet med arbetsutskottets förslag. 45 Brev från Civilförsvarsförbundet Malmöhus Distrikt Malmöhus ställer i brev, som inkom den 28 augusti frågor gällande dels intern fördelning av organisationsstöd, dels verksamheten insatser mot social oro. Förbundsstyrelsen har under sammanträdet haft en ingående diskussion om såväl organisationsstödet som social oro. att baserat på dessa diskussioner uppdra till generalsekreteraren att besvara frågorna. Vid protokollet: Anders M. Johansson Justeras: Sven Lindgren Tomas Berg

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 3/ 2013 21 37. Förbundsstyrelsen 2013-05-22 1 (7) NBV, Bergsunds strand 43, Stockholm

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 3/ 2013 21 37. Förbundsstyrelsen 2013-05-22 1 (7) NBV, Bergsunds strand 43, Stockholm Förbundsstyrelsen 2013-05-22 1 (7) Tid Klockan 10:30 15:30 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare NBV, Bergsunds strand 43, Stockholm Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / 2011 1 12. Rica Talk Hotel, Stockholm-Älvsjö

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / 2011 1 12. Rica Talk Hotel, Stockholm-Älvsjö Förbundsstyrelsen 2011-02-25 1 (7) Tid Klockan 11.00 17.00 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Rica Talk Hotel, Stockholm-Älvsjö Leni Björklund, förste vice förbundsordförande (ordförande)

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / Förbundsstyrelsen (7) Park Inn Hotel, Solna

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / Förbundsstyrelsen (7) Park Inn Hotel, Solna Förbundsstyrelsen 2012-04-27 1 (7) Tid Kl 11:30 17:35 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Park Inn Hotel, Solna Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

Inriktningsplan för åren 2016 2018 (3 år)

Inriktningsplan för åren 2016 2018 (3 år) Inriktningsplan för åren 2016 2018 (3 år) Utgångspunkter Antagen av förbundsstämman den 11 oktober 2015. Medborgarnas och därmed samhällets behov av säkerhet och trygghet är grunden för Civilförsvarsförbundets

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 4 / 2013 38-50. Best Western Plus, Bromma flygplats

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 4 / 2013 38-50. Best Western Plus, Bromma flygplats 2013-09-05-05 1 (8) Tid Kl 10:30-14:00 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Best Western Plus, Bromma flygplats Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / 2015 10-22. Förbundsstyrelsen 2015-05-11 1 (5)

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / 2015 10-22. Förbundsstyrelsen 2015-05-11 1 (5) Förbundsstyrelsen 2015-05-11 1 (5) Tid Kl 10:00-14:10 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Smidesvägen 10-12, Solna Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / Förbundsstyrelsen (6) Sensus möte, Stockholm

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / Förbundsstyrelsen (6) Sensus möte, Stockholm Förbundsstyrelsen 2012-02-17 1 (6) Tid Klockan 10:00 15:30 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Sensus möte, Stockholm Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / 2010 1 11. Förbundsstyrelsen 2010-02-17 1 (6) Förbundskansliet, Sundbyberg

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / 2010 1 11. Förbundsstyrelsen 2010-02-17 1 (6) Förbundskansliet, Sundbyberg Förbundsstyrelsen 2010-02-17 1 (6) Tid 09.30 13.30 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Förbundskansliet, Sundbyberg Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 /

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / Förbundsstyrelsen 2016-03-14 1 (5) Tid Klockan 10:00 14:05 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Stockholm Sven Lindgren, förbundsordförande Anna-Lena Sörenson, förste vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 3 / Tid 19 september 2014, kl 13:00-16:15. Best Western Plus Sthlm - Bromma

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 3 / Tid 19 september 2014, kl 13:00-16:15. Best Western Plus Sthlm - Bromma Förbundsstyrelsen 2014-09-19 1 (5) Tid 19 september 2014, kl 13:00-16:15 Plats Beslutande Best Western Plus Sthlm - Bromma Sven Lindgren, förbundsordförande Kenneth Andersson, andre vice förbundsordförande

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Kramstarummet, plan 3, 13:15-15:00 Beslutande: Ordförande Tommy Olsson (C) Vice ordförande Ove Schönning (S) Stig Almström (LB) Jan Nilsson Anna-Maria Winblad Ingvar Pettersson Kurt Rådlund

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 1 (11) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Generell krishanteringsförmåga. Jan Alsander Utbildningschef Civilförsvarsförbundet

Generell krishanteringsförmåga. Jan Alsander Utbildningschef Civilförsvarsförbundet Generell krishanteringsförmåga Jan Alsander Utbildningschef Civilförsvarsförbundet Civilförsvarsförbundet Är en idéburen, medlemsdriven organisation för säkerhet till vardags och vid kris. Vi finns för

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland ÅF Stadgar Slutgiltigt förslag 2012-04-03 ORG.docx Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland 1. Föreningens firma och ändamål 1.1 Föreningens firma är Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Läs mer

Välkommen till Järfälla Civilförsvarsförenings årliga föreningsstämma

Välkommen till Järfälla Civilförsvarsförenings årliga föreningsstämma Välkommen till Järfälla Civilförsvarsförenings årliga föreningsstämma Vice ordföranden i Sveriges Civilförsvarsförbund tidigare försvarsministern och Järfälla-politikern Leni Björklund inleder med att

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18)

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18) Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18) Plats och tid Lilla Sess, kl. 19:00 Beslutande Bengt ÅströmCs), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Josef Janosi(m) Anita Ljung(m) Anneli

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

Svenska Läkaresällskapet Nr 6 2012/2013 2013-05-07

Svenska Läkaresällskapet Nr 6 2012/2013 2013-05-07 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Svenska Läkaresällskapets nämnd den 7 maj 2013. Närvarande Ledamöter: Peter Friberg (PF) (ordförande), Kerstin Nilsson (KN) (vice ordförande), Per Tornvall (PT) (sekreterare)(deltog

Läs mer

Verksamhetsledarnas kvartalsberättelse

Verksamhetsledarnas kvartalsberättelse Civilförsvarsförbundet Region Mellersta nr 2 Information till distrikt och medlemmar i den Mellersta regionen. Vi verksamhetsledare har som avsikt att informera om vad som händer i distriktet 4 gånger

Läs mer

Förbundsordning för Kalmarsunds gymnasieförbund

Förbundsordning för Kalmarsunds gymnasieförbund Förbundsordning för Kalmarsunds gymnasieförbund Godkänd av kommunfullmäktige i Borgholm den 14 juni 2004, 63, av kommunfullmäktige i Kalmar den 24 maj 2004, 76, av kommunfullmäktige i Mörbylånga den 21

Läs mer

Sollefteå kommun Vård- och äldrenämnden

Sollefteå kommun Vård- och äldrenämnden 1(11) Datum Tid 13.00 14.00 Plats Beslutande Övriga närvarande Justerare A-salen, kommunhuset Sollefteå Enligt bifogad närvaro-/tjänstgöringslista Gert Persson, förvaltningschef Ulf Jonasson, ekonom Jerry

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (23) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

Svenska Läkaresällskapet Nr 5 2014 2014-09-16

Svenska Läkaresällskapet Nr 5 2014 2014-09-16 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Svenska Läkaresällskapets nämnd den 16 september 2014. Närvarande Ledamöter: Kerstin Nilsson (KN) (Ordförande), Stefan Lindgren (vice ordförande), Simon Kyaga (SK) (sekreterare),

Läs mer

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet P 1 Det här vill Civilförsvarsförbundet: Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet I Inledning Inför uppbyggnaden av ett nytt

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / 2010 12--22. Förbundsstyrelsen 2010-05-21 1 (8) Förbundskansliet, Sundbyberg

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / 2010 12--22. Förbundsstyrelsen 2010-05-21 1 (8) Förbundskansliet, Sundbyberg Förbundsstyrelsen 2010-05-21 1 (8) Tid 09.30 14.00 Plats Förbundskansliet, Sundbyberg Beslutande Sven Lindgren, förbundsordförande t.o.m. 17 Leni Björklund, förste vice förbundsordförande Ulla Tällström,

Läs mer

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-25 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 11.00 Beslutande Monica Forsgren (S) v ordförande Thomas Björnhager (S) Andreas Boström (S) Jenny

Läs mer

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Tid: Torsdag 23 april 2015, kl 18.30 20.00, och onsdag 13 maj 2015, kl 18.00 Plats: IOGT NTO, Växjö, Gavelrummet (23/4) och

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Fört vid sammanträde med NTFs centrala yrkesförarråd (CYFR) den 11 mars 2005 på NTF Jämtlands kansli

Fört vid sammanträde med NTFs centrala yrkesförarråd (CYFR) den 11 mars 2005 på NTF Jämtlands kansli PROTOKOLL nr 1/05 Fört vid sammanträde med NTFs centrala yrkesförarråd (CYFR) den 11 mars 2005 på NTF Jämtlands kansli Närvarande: Livs Livs SEKO SEKO NTF, sekreterare Meddelat förhinder: Kommunal Per-David

Läs mer

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans

Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans Utveckling av studie- och yrkesvägledningen på grundskolans senare år Kristofer Fagerström Dnr BUN 2015/182 Oktober 2015 2015-09-28 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. INLEDNING... 2 2. SYFTE... 3 3.

Läs mer

Grästorps kommun Allmänna utskottet

Grästorps kommun Allmänna utskottet Sidan 1 av 11 Plats och tid Kommunens hus, Grästorp, kl 13.00 16.30 Beslutande Kent Larsson (M) Göran Enström (S) Kent Hansson (M) Tobias Leverin (C) Per Götell (FP) Maria Toll (C) Jens Persson (S) ärvaro/frånvaro

Läs mer

f^> Ä Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-09-01 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-11.30, 13.30-14.

f^> Ä Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-09-01 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-11.30, 13.30-14. f^> Ä Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-09-01 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-11.30, 13.30-14.30 Beslutande Kurt Podgorski (S), ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom

Läs mer

PROTOKOLL ÅRSMÖTE 2015

PROTOKOLL ÅRSMÖTE 2015 PROTOKOLL ÅRSMÖTE 2015 Art: Årsmöte Umeå Golfklubb Tid: 2015-03-13, kl. 1800 Plats: Tegs Församlingsgård 1 Mötets öppnande Ordförande i Umeå Golfklubb, Ted Samuelsson, förklarade mötet öppnat och hälsade

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Antagna vid årsmöte 2 september 2006 och ändrade vid årsmöte 8 november 2008 efter att ändringarna först ha godkänts vid årsmöte 10 november 2007,

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén Verksamhetsplan och budget för Samordningsförbund för Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng finns framtaget. Inriktningen är att under 2015 fortsätta utveckla samverkan genom finansiering av Individ

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

1 Mötets öppnande. Förbundets representanter har ordet. Ordförande Roger hälsar välkommen och förklarar årsstämman öppnat.

1 Mötets öppnande. Förbundets representanter har ordet. Ordförande Roger hälsar välkommen och förklarar årsstämman öppnat. Protokoll PROTOKOLL Årsstämman 2013 Tid: 17 Mars 2013 Plats: Ansia konferens, Lycksele 1 Mötets öppnande. Förbundets representanter har ordet. Ordförande Roger hälsar välkommen och förklarar årsstämman

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna plus föreningsnamnet plus orten inom. distriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är.. Föreningen är ideell samt partipolitiskt

Läs mer

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem.

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem. Reglemente för Kommunala pensionärsrådet Utgångspunkter för arbetet med pensionärsfrågor Kommunala pensionärsrådet (KPR) i är ett organ för ömsesidig information och samråd mellan kommunen och företrädare

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.00-10.15 Beslutande Övriga närvarande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Daniel Persson (M), 1:e vice ordförande Anders Albäck (FP), 2:e

Läs mer

Stadgar 2013. Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013. Astma- och Allergiförbundet

Stadgar 2013. Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013. Astma- och Allergiförbundet Stadgar 2013 Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013 Astma- och Allergiförbundet Stadgar för Astma- och Allergiförbundet Antagna av kongressen 2013 1. Ändamål Astma- och Allergiförbundet

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö

Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN Utbildnings- och kulturnämnden KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö Tid: Måndag 17 oktober 2011 kl. 08:30 1. Val av justerare 2. Godkännande

Läs mer

3 Protokollförare Styrelsen anmälde att Ulla-Britt Schwang skulle vara protokollförare vid mötet.

3 Protokollförare Styrelsen anmälde att Ulla-Britt Schwang skulle vara protokollförare vid mötet. Protokoll fört vid Svenska Vorsteh- Klubbens fullmäktigemöte på Scandic Hotel, Upplands Väsby, den 16-17 maj 2009. Närvarande: se bilaga 1 Svenska Vorstehklubbens ordförande Anders Eriksson hälsade de

Läs mer

Finansieringsprinciper

Finansieringsprinciper Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Charlott Thyrén Helena Bunner Mona Matsson Finansieringsprinciper Anslag 2:4 Krisberedskap Villkor för användning av anslagsmedel De satsningar som finansieras

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet 1(6) Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet Plats och tid, Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 8.30 12:00 Beslutande Ledamöter Gudrun Sjödin Jonne Norlin Thomas Näsholm Åke Sundin Britt Marie

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Förbundsstyrelse

Svenska Brukshundklubbens Förbundsstyrelse Svenska Brukshundklubbens Förbundsstyrelse Protokoll 3/2014 Datum: 2014-05-16 Tid: 09:00 17:00 Plats: Scandic Star hotel, Sollentuna Närvarande: Ordförande Ange ev. nedan Rolf Weiffert Anders Dahlstedt

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

Internationell strategi för Växjö kommun

Internationell strategi för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2013-10-15 Internationell strategi för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Internationell strategi för Växjö kommun

Läs mer

Britta Carlén och Anders Schagerholm

Britta Carlén och Anders Schagerholm DALS-EDS KOMMUN FOKUS-nämnden Sammanträdesprotokoll 2014-10-01 Plats och tid Utsikten konferensrum L, kl. 08.30-12.30 Beslutande Britta Carlén (c), ordförande Elisabet Forsdahl (c) Anna Johansson (c) Anders

Läs mer

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg Plats och tid Sessionssalen, kl 15.00-16.00 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Beslutande Ledamöter Monica Marker (M), ordf Bjarne Olsson (S), vice ordf Peter Westerdahl (M) Birgith Schelin (C) Cecilia Koch

Läs mer

Görel Nilsson (S), Gunnar Karlsson (C) och Niklas Magnusson (M)

Görel Nilsson (S), Gunnar Karlsson (C) och Niklas Magnusson (M) Kommunstyrelsen 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, Hellquistsalen, måndagen den 7 juni 2010, klockan 16.00-17.40. ande AnneMarie Andersson (C) ordförande, Margareta Johansson (S), Rolf Lindgren (S), Sergio

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 18.25

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 18.25 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 18.25 1 (10) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-08-21. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-08-21. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-08-21 PLATS OCH TID Sannerudsskolan, torsdag 21 augusti 2014, kl. 19.00 Välkomna på invigningen av Sannerudsskolan kl. 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2013/013-002 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-10 ARBETSUTSKOTT

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-10 ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Stadshuset klockan 08.00 13.00 Beslutande Lis Lyrbo (S), ordförande Björn Remning (V), 1:e vice ordförande Leif Axelsson (M), 2:e vice ordförande Susanna Windh (S) Evy

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi 2014:19 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/61 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av

Läs mer

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Närvarande: Agnes Ambrosiani Rasmus Storkamp Erland Nylund Hedvig Lindström John Lundhgren Sebastian Krantz Kajsa Harnesk Adjungerade till mötet Caroline

Läs mer

Underlagsdokument till jävsregler

Underlagsdokument till jävsregler Underlagsdokument till jävsregler Förebyggande och hantering av jävsituationer inom Mistra Här följer frågor och svar om hur alla inom Mistra med utgångspunkt i Mistras jävsregler kan arbeta för att förebygga

Läs mer

FS - möte nr 8 år 09/10 Telefonmöte 2010-03-16 104 118

FS - möte nr 8 år 09/10 Telefonmöte 2010-03-16 104 118 FS - möte nr 8 år 09/10 Telefonmöte 2010-03-16 104 118 Närvarande: Lars-Gunnar Tjärnquist (LGT) Förbundsordförande Magnus Nilsson (MN) Caroline Silverudd Lundbom (CSL) Mikaela Mikaelsson (MM) Stefan Johansson

Läs mer

2009-03-27 Dnr 539-2009. Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009

2009-03-27 Dnr 539-2009. Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG 1 Bert-Olof Åkerström Kommunstyrelsen Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009 Budget 2009 antogs av kommunfullmäktige den 11 december. Under hela hösten bedömdes effekterna

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Unga Hörselskadades stadgar. Reviderade på årsmötet 2015

Unga Hörselskadades stadgar. Reviderade på årsmötet 2015 Unga Hörselskadades stadgar Reviderade på årsmötet 2015 Stadgar för Unga Hörselskadade 1 Ändamål Unga Hörselskadade (UH) är en intresseförening för personer med hörselskada i åldern 0 30 år. Med begreppet

Läs mer

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON:

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: 30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: Ordförande, ledamöter och åhörare! Ett sommarjobb ger mycket mer än bara fickpengar. Det ger mening, sammanhang och möjlighet

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Personalutskottet 2015-09-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Personalutskottet 2015-09-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Tingssalen, onsdagen den 9 september 2015 kl:08.00-12.15 Beslutande Mikael Jonnerby (C), ordförande Per Gröön (C), ledamot Carl-Axel Blom (S), v

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / Förbundsstyrelsen (9)

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / Förbundsstyrelsen (9) Förbundsstyrelsen 2011-05-18 1 (9) Tid Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Klockan 09.30 14.45 Förbundskansliet, Sundbyberg Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice

Läs mer

1. Föreningens namn och säte Föreningens namn är Schwedischer Schulverein in Wien (Svenska Skolföreningen i Wien).

1. Föreningens namn och säte Föreningens namn är Schwedischer Schulverein in Wien (Svenska Skolföreningen i Wien). STADGAR FÖR SVENSKA SKOLAN I WIEN ANTAGNA AV ÅRSMÖTET, 12 MAJ 2011 1. Föreningens namn och säte Föreningens namn är Schwedischer Schulverein in Wien (Svenska Skolföreningen i Wien). Föreningen har sitt

Läs mer

Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar

Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar 2013-02-28 23 383:53446 Sida 1 (7) Redovisningar enligt Regeringsbeslut 5 avseende åtgärder med anledning av proposition avseende soldatanställningar 1. Uppgiften Försvarsmakten har i regeringsbeslut Uppdrag

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:30. Beslutande Anders Svensson (S) Sven Nilsson (C) Niclas Nilsson (SD) Pierre Månsson (FP) Peter Johansson (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

PROTOKOLL Nr 4/2009 1 (8) Samordningsförbundet HjoTiBorg 2009-10-01. Tid 2009-10-01. Petter Heléns gata 2, Skövde

PROTOKOLL Nr 4/2009 1 (8) Samordningsförbundet HjoTiBorg 2009-10-01. Tid 2009-10-01. Petter Heléns gata 2, Skövde PROTOKOLL Nr 4/2009 1 (8) Sammanträde Samordningsförbundet HjoTiBorg Tid Plats Närvarande Petter Heléns gata 2, Skövde Linnéa Hultmark Västra Götalandsregionen ordförande Louise Ahlgren Försäkringskassan

Läs mer

Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27

Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27 Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27 1 FIRMA Föreningens firma är Särö Villaägareförening, (org. nr. 849400 7076) 2 ÄNDAMÅL Föreningen har till

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 13 december 2006 kl 08:30-15:00

Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 13 december 2006 kl 08:30-15:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Utbildnings- och kulturnämnden 2006-12-13 1 (16) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 13 december 2006 kl 08:30-15:00 Beslutande

Läs mer

KURSKATALOG 2016 HSB UPPSALA

KURSKATALOG 2016 HSB UPPSALA KURSKATALOG 2016 HSB VARMT VÄLKOMMEN TILL ETT NYTT KURSÅR! Du som är invald i styrelsen i din bostadsrättsförening har fått ett ansvarsfullt uppdrag. Det är också en stor och rolig utmaning. Du ingår i

Läs mer

Kommunhuset, Administrativ service

Kommunhuset, Administrativ service Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

Stadga. för ICA-handlarnas Förbund

Stadga. för ICA-handlarnas Förbund Stadga för ICA-handlarnas Förbund Innehåll 1 Ändamål 3 2 ICA-handlarnas Förbunds organisation 3 3 Verksamhet 3 4 Förutsättningar för medlemskap 4 5 Medlemskapets innehåll 4 6 Medlemsdistrikt 5 7 Distriktsstyrelse

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 (10)

Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 (10) Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 (10) Tid och plats: Kommunhuset, kl 14.00-16.30 Avser : 41-48 ande: Övriga närvarande: Benny Pedersén (S), ordförande Anneli Bodin (S), 1:e vice ordförande Joachim Aude

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD 0 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD Innehåll SAMMANFATTNING... 1 SAMARBETE med RÖDA KORSET... 1 MEDLEMMAR... 1 STYRELSEN... 2 FÖRTROENDEVALDA... 2 STYRELSENS ARBETE...

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), ledamot

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), ledamot Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl 13.00-15.30 1 (15) Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), ledamot Övriga deltagande Stefan Didrik,

Läs mer

Jämshögs Gästgivargård

Jämshögs Gästgivargård Sida 1 Plats och tid ande Ej tjänstgörande ersättare Jämshögs Gästgivargård Mats Lindstén Per-Olof Larsen Carl-Eric Birgersson Bengt-Åke Karlsson Olle Olsson Gert Gustavsson Nelly Alvarsson Torsten Cairenius

Läs mer

Begäran från samhällsutvecklingsnämnden om utökning av driftsbudget för investering i trafiksäkerhetshöjande åtgärder på Forsbyvägen KS-2016/317

Begäran från samhällsutvecklingsnämnden om utökning av driftsbudget för investering i trafiksäkerhetshöjande åtgärder på Forsbyvägen KS-2016/317 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Dan-Erik Pettersson Datum KS-2016/317 Ekonomichef 2016-04-12 Kommunstyrelsen Begäran från samhällsutvecklingsnämnden om utökning av driftsbudget för

Läs mer

Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #2 (utgivningsdag 23 mars 2016) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna

Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #2 (utgivningsdag 23 mars 2016) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #2 (utgivningsdag 23 mars 2016) Om nyhetsbrevet Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 Konsumentnämnden 2007-09-11

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 Konsumentnämnden 2007-09-11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 Plats och tid Hjorten, Björnen klockan 14.40 16.15 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Agda Johansson, vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Carina Lillbacka Elisabeth Öhmark

Läs mer

Protokoll nr 16 2009-11 vid Förbundsstyrelsens sammanträde den 25 februari 2011, Nordic Sea Hotel, Stockholm

Protokoll nr 16 2009-11 vid Förbundsstyrelsens sammanträde den 25 februari 2011, Nordic Sea Hotel, Stockholm Protokoll nr 16 2009-11 vid Förbundsstyrelsens sammanträde den 25 februari 2011, Nordic Sea Hotel, Stockholm Deltagande: Förhinder: Vid protokollet: 1 a) Sammanträdets öppnande FS ledamöter: Pia Zätterström

Läs mer

Protokoll 150423: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala

Protokoll 150423: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Protokoll 150423: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Louise Lundmark, Frida Torstensson, Rosanna Norman, Fredrica Werner, Sara Stuguland, Linus Hagander, Kornelia Johansson Närvarande: Louise

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se Verksamhetsplan 2015 HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015 www.hsoskane.se Sammanfattning HSO Skåne är en samarbetsorganisation för funktionshinderrörelsen i Skåne. 2014 var 37 länsövergripande

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18.00 19.00 Katja Larsson (S), ordförande Carl-Olof Landgren

Läs mer

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 1 Antagna av kommunfullmäktige den 16 februari.2009 och gäller från och med den 1 mars 2009 till och med 2012 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-24. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-02-24 8:15-11.00

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-24. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-02-24 8:15-11.00 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-02-24 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-02-24 8:15-11.00 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Bengt Johansson Claes Nordevik Roger Hansson Gunilla Josefsson

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Välfärdsberedningen. Sammanträdesprotokoll 2013-06-10. Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 18.00 20.40 Ajournering kl. 18.25-18.30.

Välfärdsberedningen. Sammanträdesprotokoll 2013-06-10. Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 18.00 20.40 Ajournering kl. 18.25-18.30. Sida 1/7 Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 18.00 20.40 Ajournering kl. 18.25-18.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Insynsplats Insynsplats ersättare Övriga deltagare Claes Hallberg (S), ordförande

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

Stefan Brandberg, förvaltningschef Joakim Lundin, enhetschef Ungdom Annette Carlsson Haddad, ekonom Eva Emanuelsson, nämndsekreterare

Stefan Brandberg, förvaltningschef Joakim Lundin, enhetschef Ungdom Annette Carlsson Haddad, ekonom Eva Emanuelsson, nämndsekreterare Fritidsnämnd 2010-01-25 1/15 Plats och sammanträdestid Beslutare Ungdomens Hus, Sandgatan 9, Enköping kl 17:00 21.45 Monica Hallgren (C) Carina Sjöberg (S) Tore Ohlsson (M) Nils Vaernholt (M) Berit Andersson

Läs mer

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Reglemente för Barn- och utbildningsnämnden Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:...

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:... 2009-04-27 35 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.28 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Brita Edholm, (fp), ordförande Anna Palm, (m), 1:e vice ordförande Johan Svanberg, (m), tjg ersättare Gunilla

Läs mer

Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-449

Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-449 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-01-29 23 Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i. Dnr KS 2012-449 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer