Minnesanteckningar från möte med Biblioteksrådet (BIR)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte med Biblioteksrådet (BIR) 2013-05-08"

Transkript

1 1(7) Biblioteksrådet Minnesanteckningar från möte med Biblioteksrådet (BIR) Närvarande: Lena Andersson-Eklund, vicerektor (ordf.) Martin Melkersson, Universitetsdirektör Snorre Rufelt, Biblioteket Göran Hartman, NL-fakulteten Anne-Marie Dalin, VH-fakulteten Staffan Stenhag, S-fakulteten Eva Johansson, LTJ-fakulteten (via videolänk delvis) Kristina Lundberg, VMF Matilda Nyman, SLUSS Kristina Dahlborn, VH-fakulteten Jenny Sälgeback, Ledningskansliet (sekr.) Stefan Edholm, IT-avdelningen (punkt 3) Roger Pettersson, SUS (punkt 3) Daniel Gillberg, Ledningskansliet (punkt 4) 1. Mötets öppnande Underlag: Föregående mötes minnesanteckningar Föregående mötes minnesanteckningar godkänns och lägges till handlingarna. Eftersom BIR bl. a. kommer att ha en viktig roll rörande fördelning av medel så behöver det finnas en justeringsperson vid varje möte. Utses i bokstavsordning. BIR utser Anne-Marie D till justeringsperson. 2. Aktuellt på biblioteket Underlag: Budgetuppföljning kvartal a. Snorre R har skickat ut länk till bibliotekets verksamhetsberättelse. Han påpekar att rådets nya ledamöter behöver få verksamhetsplanen samt organisationsschemat. Jenny S skickar ut detta. Snorre R menar att bibliotekets nuvarande matrisorganisation är för krånglig när man behöver

2 fatta snabba beslut. Den skall därför tas bort. Dock är det inte aktuellt att gå tillbaks till den tidigare ortsorganisationen. Det lutar mot att man kommer att organisera biblioteket i två stora avdelningar istället för de tre tidigare funktionsområdena. Förslagsvis tar man in utvecklingsverksamheten i den löpande verksamheten. I en ny organisation kommer ett område att ha ansvar för Epsilon och andra databaser, inköp av artiklar, publikationer etc. Det andra området kommer att ansvara för utbildningar, stöd till GU, administration av lokaler/studiemiljöer samt uppsökande verksamhet mot forskare. I den nya organisationen kommer det att finnas två chefer samt ÖB. En ledningsgrupp skall skapas. Cheferna kommer att vara placerade på Ultuna och i Alnarp. Facken är informerade om den planerade omorganisationen och förslaget skall förhandlas. Även medarbetarna tycker att en omorganisation behövs. I nuläget är det svårt att veta var ansvaret ligger. Dock finns en oro för att inte ha en chef på alla orter i en ny organisationsstruktur. Den planerade omorganisationen kommer inte att märkas utåt mot studenter/forskare. Det nära samarbetet på orterna mellan biblioteket och fakultet skall bestå. Det skall fortfarande vara möjligt att tillgodose de olika behov av tjänster som kan finnas på de olika orterna. Staffan S påpekar att i den nya organisationen är det viktigt att cheferna syns på alla orterna. T ex är det nödvändigt att medarbetarsamtal genomförs på orten av personalansvarig chef. b. I budgetuppföljningen överskrider kostnaderna budget med 26%, vilket fr. a. beror på personal- och lokalkostnader. Uppsagda lokaler har ännu inte lämnats och uppsagd personal har inte hunnit sluta. Kompensation från omställningsbidrag har inte hunnit komma in ännu. Övriga större kostnader är periodiserade. Denna fördröjning i kostnadsbilden är helt förståelig enligt Martin M. Av den personal som slutar är det 4st som går i pension och 4st som är uppsagda p g a övertalighet. Konsekvenser av besparingarna Bibliotekets viktigaste resurs är kompetensen hos personalen. Man har därför försökt att ta bort så lite personal som möjligt. Istället försöker man dra ner på lokaler på Ultuna, i Alnarp och Umeå. Konsekvensen av minskade lokaler blir att gallring av skrifter måste ske. Detta är en arbetskrävande process och binder upp personalen i nuläget. Dock ger det en långsiktig besparing och måste därför göras. 2(7)

3 Nästa år lämnas lokaler i KC och senare även lokaler i Skara. Detta kan ge ca 1,3 miljoner i besparing (2014 resp års budget). Övriga konsekvenser av besparingarna kommer att bli minskad bemanning på biblioteken och färre undervisningstillfällen. Epsilon, SLUpub och viktiga litteraturdatabaser för forskningen måste prioriteras. 3. Samverkan och avgränsningar i verksamheten i förhållande till ITavdelningen och SUS. Roger Pettersson, SUS, och Stefan Edholm, IT, medverkar vid denna punkt Vid biblioteksrådets förra möte kom det fram frågor gällande gränser/överlapp/samarbeten mellan SUS/IT/Biblioteket. Därför närvarar Stefan Edholm, chef IT-avdelningen och Roger Pettersson, chef SUS för diskussion kring denna punkt. Roger P har tittat på verksamhetsplanerna för SUS respektive biblioteket och ser inga större överlapp. Något som dock inte finns med i VP för SUS (men som finns inskrivet i VP för biblioteket) är att SUS skall medverka i LRC. SUS har egentligen inte något uppdrag mot studenterna. Samverkan mellan SUS och Biblioteket sker bl a genom att: - bibliotekarier går högskolepedagogiska kurser hos SUS - SUS har stöttat kursen 8 saker (social media) - SUS deltar i LRC-möten - Flera pedagoger har hållit seminarier på LRC - SLU karriär har en workshop om CV-granskning på StudyLab - SUS har gett pedagogisk support till en intern utvecklingsdag inom biblioteket vt Kring studenter med funktionsnedsättningar så finns det gränsdragningar mellan SUS/IT/Biblioteket gällande vem som tillhandahåller vad. Det kan ibland uppstå vissa problem med att veta vem som har ansvaret, men i stort sett fungerar det bra. Det sker inget pengaflöde mellan SUS och biblioteket. När det gäller IT sidan så är det fram för allt gråzonerna kring arkivering av forskningsdata som är ett problem. Flera inom organisationen arbetar med detta parallellt vilket inte är resurseffektivt. Ett projekt (förstudie) är tillsatt för att se över detta. 3(7)

4 Gällande bibliotekets IT användning så ligger all e-post och dokumenthantering på servrarna hos IT. De olika bibliotekssystemen köps dock av extern leverantör med driften inkluderad i priset (server i Hamburg). Stefan E menar att IT och biblioteket skulle kunna samarbeta bättre inom vissa områden, t ex gällande behörighet för litteratursök. Leverantörerna har olika spärrar för tillgång till sökfunktionerna genom att man måste kunna visa att man är student eller anställd. Det kan då vara så att endast vissa datorer/ip-nummer släpps igenom och detta förhindrar access hemifrån. Stefan föreslår en dialog kring detta problem. LRC är en komplicerad fråga med många intressenter och en oklar organisatorisk placering i dagsläget. Det behöver spaltas upp vem som gör vad. Ett bättre samarbete kring LRC mellan SUS, IT, biblioteket och fakulteterna behövs, påpekar Anne-Marie D. Studenterna skall ges lika förutsättningar oberoende av studieort. LRC är en studiemiljöfråga och därför är GUR den rätta instansen att hantera frågor kring dess verksamhet. Beslut Lena AE tar frågan vidare till GUR 4. Finansiering av biblioteket Underlag: Finansieringsmodell för biblioteket Daniel Gillberg medverkar vid denna punkt Idag får biblioteket resurser främst direkt från fakulteterna efter förhandling (55%). Medel för elektronisk litteratur, utveckling av system och tjänster samt bibliotekets ledning kommer från OH-medel. Denna modell för tilldelning behöver förändras. Ett nytt förslag till finansieringsmodell för biblioteket bygger på följande förutsättningar (förutsatt att styrelsen fattar beslut om grundutbildningens styrning): - SLU har inrättat ett biblioteksråd för universitetet, dvs. biblioteket är en universitetsfråga och inte en fakultetsfråga. - Biblioteket skall ha en budget vilken BIR är med och bereder och BIR ger sedan förslag på budget till rektor/universitetsdirektör respektive CUN. 4(7)

5 - Resurser till grundutbildningen vid SLU kommer från en finansiär och fördelas via CUN. Det är rimligt att resurser till biblioteket för stöd till grundutbildningen kommer via samma kanal. - Resurser till forskningen vid SLU kommer från flera finansiärer. Det är rimligt att resurser för bibliotekets stöd till forskningen kommer från OH. Staffan S påpekar att det är viktigt med tydlighet och transparens hur man kommer att räkna ut fördelningen mellan fakulteter. Det behöver göras en konsekvensanalys. Det måste tillhandahållas likvärdig basservice för studenter och forskare oberoende av ort. Det BIR föreslår om GU-medel bör ej bli föremål för diskussion i övriga konstellationer utan BIR s förslag skall väga tungt. Detta eftersom det är i BIR som diskussionerna kring verksamheten är förda och prioriteringen sker. Från tidigare minnesanteckningar fanns ett beslut om att ett förslag på uppdrag gällande en finansieringsmodell för biblioteket skulle tas fram. Detta uppdrag har nu tagits upp i den stora omorganisationen Framtidens SLU. Detta godkänns av ledamöterna i BIR. Frågeställningen rörande ordningen för beslut i CUN vs. BIR måste komma med i projektarbetet inför beslutet i juni. Beslut att Daniel Gillberg ser till att det kommer med i projektarbetet. Lena och Martin lyfter frågan i projektledargruppen för Framtidens SLU. Fakultetsrepresentanterna lyfter frågan på sina respektive fakulteter. 5. Elektronisk publicering av faktablad och rapporter vid SLU Underlag: Underlag till biblioteksrådet angående elektronisk publicering av faktablad och rapporter vid SLU 2008 beslutade rektor om en Open Access-policy där SLU s forskare uppmanas att parallellpublicera i Epsilon. Publicerar man i Epsilon så levereras publikationen per automatik till KB enligt den nya e-pliktlagen och man behöver inte skicka in dit separat. Majoriteten av alla tidskrifter tillåter idag parallellpublicering eftersom bidrag/anslagsgivare kräver tillgång till forskningsresultaten via open access publicering. 5(7)

6 Även rapporter som inte publicerats i en peer-review granskad tidskrift kan publiceras i Epsilon. På LTJ-fakulteten är det sedan 2007 obligatoriskt att lägga alla rapporter/faktablad i fakultetens serie i Epsilon. Hos LTJ är det ett krav ifrån partnerskapet. Forskarna behöver hjälp med hur de skall publicera i Epsilon och vad som är tillåtet. Tidigare gick det ut ett mail automatiskt ifrån biblioteket när forskare hade publicerat en vetenskaplig artikel, vilket uppskattades mycket. Tyvärr är detta inte möjligt idag. Det behövs dock göras ett informationsutskick om att det finns instruktioner på nätet angående vilka tidsskrifter som tillåter open access publicering. Det finns även en kvalitetsaspekt gällande vad som läggs in i Epsilon. När det gäller rapporter så är de inte externt granskade. Rent formellt så bör kvalitetsbedömningen ligga hos prefekten på institutionen. Enligt liggande förslag skall alla faktablad och rapporter läggas ut i Epsilon. Det behöver dock skapas rutiner för hanteringen och vem som godkänner material som inte är vetenskapligt granskat för publicering i Epsilon. Beslut att Snorre R ser över rutiner för publicering i Epsilon samt förbereder ett rektorsbeslut gällande publicering av faktablad och rapporter i Epsilon 6. Rariteter och äldre samlingar vid SLU-biblioteket, framtida ansvar och unerhåll Underlag: Rariteter och äldre samlingar vid SLU Snorre R informerar om de äldre samlingarna som finns vid SLU:s bibliotek. Det pågår en utredning av universitetets äldre samlingar och resultatet av denna kommer att tas upp i biblioteksrådet. SLU bör bli medvetet om vad som finns och ta ställning till vad som skall göras med det. Värdefull och betydande äldre litteratur bör ej gömmas i någon källare utan göras synlig och tillgänglig. Ett förslag är att deponera äldre samlingar på annat bibliotek men inte skänka bort dem. Det behöver dock utredas hur tillgången till materialet ser ut vid en sådan deponering. Idag finns även möjligheten att scanna det äldre materialet. Detta är dock kostsamt och tidskrävande. Man bör undersöka vad det skulle kosta om man lade den uppgiften på mottagande bibliotek. 6(7)

7 7. Övriga frågor Skara Det behöver gå ut information kring vad som händer med biblioteket i Skara. Det kommer att finnas ett 80-tal studenter kvar läsåret 2014/15 och dessa är i behov av studieplatser samt även tillgång till en bibliotekarie, ffa när de skall skriva sina examensarbeten. Från sommaren 2015 finns inga utbildningsprogram kvar i Skara. Lokalerna i Skara är hyrda fram t o m 2015 så att när det gäller lokaler går det inte att göra några besparingar dessförinnan. Det är endast på personalsidan man kan göra besparingar. Det är ett krav att det finns likvärdig service, som på övriga orter, för studenterna i Skara under den tid de är kvar där. Budskapet till Skara ang biblioteket blir som följer: - Lokal för studiemiljö/biblioteket kommer att finnas kvar så länge studenterna finns kvar i Skara. - Bibliotekariestöd kommer att finnas om än begränsat i tid på plats, ända fram t o m första halvåret Nästa möte Förslagsvis hålls nästa möte i mitten av september, inför bibliotekets budgetarbete. Till septembermötet behöver det ha tagits fram ett förslag till fördelningsmodell och det bör ha kommit in skriftligt underlag med kommentarer på detta ifrån fakulteterna och studenter. Snorre R skickar ut ett skriftligt underlag i augusti. Höstens andra möte bör ligga i månadsskiftet oktober/november. Ordförande Lena Andersson-Eklund Sekreterare Jenny Sälgeback Justerare Anne-Marie Dalin 7(7)

Open Access-policy för vetenskaplig publicering vid Umeå universitet

Open Access-policy för vetenskaplig publicering vid Umeå universitet Open Access-policy för vetenskaplig publicering vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2011-12-20 Dnr: UmU 500-2855-11 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Policy 2012-01-01

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016 STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2015.1.1.1-4479 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 19 mars, 2004

PROTOKOLL. Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 19 mars, 2004 1(5) Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 19 mars, 2004 Närvarande Ledamöter: Björn Fryklund Ordförande Jan Hagerlid Extern ledamot Jesper Wokander IT-tekniker, BIT Jenny Widmark Bibliotekarie, BIT Zoltan

Läs mer

Budgetinstruktion för år 2014

Budgetinstruktion för år 2014 1(3) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4916 Exp. den: 8/11-13/JÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket

Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Giltighetstid Handlingsplanen för Lika villkor gäller för 2014 och ska årligen uppdateras. Samverkan Planen har utarbetats av SLU-bibliotekets

Läs mer

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå DNR: SLU ua Fe 2013.1.1.1-2588 Internrevisionen 2013-09-25 Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå Rapport från internrevisionen Innehåll Sammanfattning... 3 1 Bakgrund och motiv... 4 2 Granskningens

Läs mer

Bibliofil - ett verktyg som underlättar parallellpublicering

Bibliofil - ett verktyg som underlättar parallellpublicering Bibliotek & IKT, Medicinska Fakulteten, Lunds universitet Bibliofil - ett verktyg som underlättar parallellpublicering Yvonne Hultman Özek Aprile Clark Bo Nilsson Doktorander, forskare och lärare 900 doktorander

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

Uppsägning av lokaler (interna upplåtelser)

Uppsägning av lokaler (interna upplåtelser) 1(2) SLU ua 2015.2.9-628 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Avdelningen för

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2015 Högskolebiblioteket

Kvalitetsprogram 2012-2015 Högskolebiblioteket Kvalitetsprogram 2012-2015 Högskolebiblioteket Inledning Högskolebibliotekets kvalitetssystem ska se till att den service och det stöd som ges via biblioteket håller hög kvalitet. Högskolebiblioteket arbetar

Läs mer

A. Precisera den planerade ändringen

A. Precisera den planerade ändringen Bilaga 1 till beslut 2012-06-20 Institutionsorganisation på LTJ-fakulteten från och med verksamhetsåret 2013 1(6) DNR: SLU ltj 1.0-581/2012 Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Studierådsprotokoll 2015-04-28 Farmacevtiska Studentkåren

Studierådsprotokoll 2015-04-28 Farmacevtiska Studentkåren Tid: 17.15 Plats: Stora salen Närvarande: Emelie Smedshammar Ordförande, A7 Maria Röjerdal Vice ordförande, R4 Rebecka Pihl Sekreterare Martin Sjöstrand R2, kursrepresentant Anne Höglund Maria Runngren

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET 2014 2017

Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET 2014 2017 Arbetsmiljöpolicy FÖR LUNDS UNIVERSITET 2014 2017 Denna skrift är utgiven av LU Byggnad vid Lunds universitet. Omslagsbild: Andrzej Ploski. Layout: Clyde Lange, Media-Tryck, Lunds universitet. Tryck: Media-Tryck

Läs mer

Våra strategiska satsningar 2015-2017

Våra strategiska satsningar 2015-2017 Våra strategiska satsningar 2015-2017 För kommande verksamhetsperiod har högskolan avsatt strategiska medel motsvarande cirka 12 mnkr/år. Rektors ledningsråd kom den 26 augusti 2014 fram till prioriterade

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET PROTOKOLL

UMEÅ UNIVERSITET PROTOKOLL UMEÅ UNIVERSITET Styrelsen för Centrum för Samisk forskning PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2004-11-29 och 2004-11-30 Kronlunds kursgård, Vindelns kommun Närvarande: Marit Myrvoll, ordförande Daniel Lindmark,

Läs mer

ARBETSMILJÖPLAN Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

ARBETSMILJÖPLAN Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 2013 ARBETSMILJÖPLAN Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Arbetsmiljögrupp Karin Hjälmeskog, biträdande prefekt Katarina Gahne, skyddsombud Karin Eghammer, skyddsombud Samrawit

Läs mer

Protokoll för SLUSS vintermöte 2016

Protokoll för SLUSS vintermöte 2016 Sida 1 av 12 för SLUSS vintermöte 2016 Datum: 11-12 mars 2016 Plats: Umeå Närvarande: Amanda Backlund Ledamot, ASK Carin Danielsson Ledamot, HAS Nils Nilsson Ledamot, LMK Christian Syk Ledamot, SHS Jonathan

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Protokoll 1 (6) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Region Gävleborg, regionkontoret, lokal Lodjuret, Gävle, kl. 09.30 16.15 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010 INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= och visioner Strategiplan 2007-2010 och visioner Strategiplan 2007-2010 1. Inledning Vår vision Verksamheten vid Institutionen för mat, hälsa och miljö, MHM,

Läs mer

1(6) 2010-03-02. Närvarande Ledamöter: Lars Bondemark Professor, dekanus, ordförande. Övriga: Catarina Christiansson Sekreterare

1(6) 2010-03-02. Närvarande Ledamöter: Lars Bondemark Professor, dekanus, ordförande. Övriga: Catarina Christiansson Sekreterare 1(6) Forsknings/forskarutbildningsnämnden Närvarande Ledamöter: Lars Bondemark Professor, dekanus, ordförande Bengt Götrick Univ.adjunkt Thomas List Professor Maria Pigg Forskarstuderande Gunnel Svensäter

Läs mer

Protokoll. Sida 1 av 6

Protokoll. Sida 1 av 6 Protokoll Parter Ärende Göteborg City Airport (härefter GCA alt. flygplatsen ) Ledningsgruppsmöte Datum 07/12/2011 Tid 12:30 15:00 Plats Flygplatsens lokaler, Konferensrum 1 Närvarande Annika Nyberg (AN),

Läs mer

Rutiner för administration av organisationsförändringar i koncernvida IT-system.

Rutiner för administration av organisationsförändringar i koncernvida IT-system. IT-enheten Torbjörn Wiberg IT-chef Typ: Handläggningsordning Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig enhet: IT-enheten Område: Organisation Datum: 2009-04-07 Dnr: 100-1131-09 Sid 1 (5) Rutiner för administration

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN SID 1 (9) 2007-12-20 DNR 9.3-17071/07 SSA 2007:16 Miljöförvaltningen Att: Håkan Andersson HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN Närvarande

Läs mer

OpenAccess.se aktuella frågor

OpenAccess.se aktuella frågor OpenAccess.se aktuella frågor Mötesplats OA, 14-15 mars 2012, Norrköping Jan Hagerlid, Kungliga biblioteket, samordnare för OpenAccess.se 1 OpenAccess.se nystart 2010 Nystart efter internationell utvärdering

Läs mer

Vem ska parallellpublicera? Jenny Ericsson & Urban Ericsson, SLU-biblioteket

Vem ska parallellpublicera? Jenny Ericsson & Urban Ericsson, SLU-biblioteket Vem ska parallellpublicera? Jenny Ericsson & Urban Ericsson, SLU-biblioteket Bakgrund och syfte Parallellpublicering av artiklar i Epsilons öppna arkiv. Ett utvärderingsprojekt kring parallellpubliceringen

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1. Anders Bernhardsson förälder

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1. Anders Bernhardsson förälder Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1 Plats och tid Hammargärdet kl. 17.00-19.00 Närvarande Helena Hall Blixt Helena Ekman Daniel Bohlin Pernilla Olebring Anders Bernhardsson Maud Lundström personal

Läs mer

Kallelse. Möte med samverkansgruppen Tätortskarta Stockholms län. Tid: Fredag 2014-02-14 kl. 10:00 12:00. Plats: Tekniska Nämndhuset, 5:165.

Kallelse. Möte med samverkansgruppen Tätortskarta Stockholms län. Tid: Fredag 2014-02-14 kl. 10:00 12:00. Plats: Tekniska Nämndhuset, 5:165. MÖTESANETCKNINGAR 2014-03-24 Jenny Kjellqvist KSL:s Geodataråd c/o Stockholms stadsbyggnadskontor Box 8314, 104 20 Stockholm Tfn: 08-508 28 118 E-post: jenny.kjellqvist@stockholm.se Kallelse Möte med samverkansgruppen

Läs mer

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund.

Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Minnesanteckningar vid möte med samverkansgruppen för Leaderordföranden och Leaders verksamhetsledare den 30 mars 2011 i Östersund. Närvarande: Annika Andersson, Leader Sjuhärad Karl Johan Adolfsson, Leader

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 Närvarande: Berit Norén, Charlotta Carlstedt, Christina Kvarnström, Christina Lundström, Erika Hansson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hansson, Sture

Läs mer

Datum 2014-06-26. Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0

Datum 2014-06-26. Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0 MINNESANTECKNINGAR Datum 2014-06-26 1 (6) Dialog med fackförbunden om SkåVård 2.0 Tid: 2014-06-26 kl 10.00-12.00 Plats: Dockplatsen, Malmö Närvarande För arbetsgivaren: Thorbjörn Lindhqvist, ordförande

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Handledning för uppsatsadministratörer

Handledning för uppsatsadministratörer Handledning för uppsatsadministratörer godkänna publicering och arkivering av uppsatser/examensarbeten i DiVA Från 31 augusti 2015 arkiveras alla uppsatser och examensarbeten elektroniskt via DiVA (HIG

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Migrationsverket

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Migrationsverket Datum Diarienr 2009-06-23 1807-2008 Migrationsverket 601 70 Norrköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Migrationsverket Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda

Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion. 2 Presentationsrunda DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 31 oktober 2013 Minnesanteckningar Tid: Torsdagen den 12 september kl 9.00 16.00 Plats: KB, Karlavägen Lokal: Albion Kallade: Cathrine Berggren, tf ordförande Elisabet Ahlqvist,

Läs mer

Torsdag 2015-08-27 kl 13.00-17.00. Konferensrum Granen, Olof Palmes Gata 31, Stockholm. ordförande. adjungerad. Ordföranden förklarade mötet öppnat.

Torsdag 2015-08-27 kl 13.00-17.00. Konferensrum Granen, Olof Palmes Gata 31, Stockholm. ordförande. adjungerad. Ordföranden förklarade mötet öppnat. Svensk Fjärrvärme 1(6) Styrelseprotokoll Tid Plats Torsdag 2015-08-27 kl 13.00-17.00 Konferensrum Granen, Olof Palmes Gata 31, Stockholm Närvarande Anders Östlund Lotta Brändström Anders Egelrud Ingemar

Läs mer

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef. Anita Olsson, utredare Kristina Stillmark, chef CUL 77. Mia Larsson

Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef. Anita Olsson, utredare Kristina Stillmark, chef CUL 77. Mia Larsson Protokoll 1 (17) Plats och tid: Biblioteket, Guldsmeden, Hudiksvall, kl. 13.15-15.50 För arbetsgivarparten: Bengt Friberg, kommunchef Maria Larsson, personalchef För arbetstagarparten: Björn Brolund, Lärarnas

Läs mer

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet

Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Dnr SU FV-1.2.1-1557-14 Arbetsordning med regler för delegering vid Stockholms universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-04-19 reviderad 2014-05-23 att gälla fr.o.m. 2014-05-23 1 (14) 1. Inledning...

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Gemensamma nämnden FM 2016-03-02 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, Plan 1, Rum 111 15:00 Beslutande Leif Rülf Leif G Nilsson Gunnar Elvingsson Marcus Håkansson Fackliga

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning

Handbok för administration av konst- och kulturutbildning Handbok för administration av konst- och kulturutbildning november 2015 Innehållsförteckning Att administrera en konst- och kulturutbildning... 3 En utbildning från start till slut... 4 1. När utbildningen

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Saco-S-föreningen vid Institutet för språk och folkminnen 10 september 2014 8 september 2015

Verksamhetsberättelse för Saco-S-föreningen vid Institutet för språk och folkminnen 10 september 2014 8 september 2015 Verksamhetsberättelse för Saco-S-föreningen vid Institutet för språk och folkminnen 10 september 2014 8 september 2015 Styrelsens sammansättning Tommy Lyxell, ordförande (Språkrådet) Annika Karlholm, vice

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

~rlt !' 1. UTDRAG UR PROTOKOLL fört vid föredragning för rektor 2010-01-28. Ärende

~rlt !' 1. UTDRAG UR PROTOKOLL fört vid föredragning för rektor 2010-01-28. Ärende UTDRAG UR PROTOKOLL fört vid föredragning för rektor 2010-01-28 Ärende 18. Revidering av riktlinjer för stipendier vid Stockholms nniversitet (dnr SU 301-0239-10). Föredragande: Jenny Gardbrant. Ledningskansliet.

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2013-03-06 1. del av tid personal

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2013-03-06 1. del av tid personal ESKILSTUNA KOMMUN Lokala styrelsen Hammargärdet 2013-03-06 1 Plats och tid Hammargärdet kl. 17.00-19.00 Närvarande Helena Hall Blixt förälder Helena Ekman förälder Pernilla Olebring förälder Daniel Bohlin

Läs mer

Utredning Högskoleverket har anmodat Stockholms universitet att yttra sig över anmälan. Stockholms universitet Rektor

Utredning Högskoleverket har anmodat Stockholms universitet att yttra sig över anmälan. Stockholms universitet Rektor Stockholms universitet Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Angående studentinflytande vid Stockholms universitet Anmälan Stockholms Universitets Studentkår har anmält Stockholms universitets

Läs mer

Diskussionsunderlag för introduktion av nyantagen doktorand

Diskussionsunderlag för introduktion av nyantagen doktorand Diskussionsunderlag för introduktion av nyantagen doktorand Namn:... Syftet med detta underlag är att identifiera områden där s och s förväntningar inför doktorandstudierna skiljer sig åt. Det består av

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

Rutiner vid kränkande särbehandling av studenter och sökande vid Högskolan i Borås

Rutiner vid kränkande särbehandling av studenter och sökande vid Högskolan i Borås Rutiner vid kränkande särbehandling av studenter och sökande vid Högskolan i Borås Dnr 355-09-92 Fastställd av Rektor 2009-06-16 Innehållsförteckning Inledning... 1 Formell anmälan av kränkande särbehandling

Läs mer

GÖTABIBLIOTEKEN. PM för katalogansvariga i Göta

GÖTABIBLIOTEKEN. PM för katalogansvariga i Göta PM för katalogansvariga i Göta Att vara katalogansvarig Katalogansvarig är en nyckelperson som fungerar som en länk mellan det enskilda biblioteket och metadatagruppen. En av de viktigaste uppgifterna

Läs mer

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 Bengtsfors, M Holm Dalsed, K Sundström Färgelanda, J Berggren Mellerud, S Gunnarsson Åmål, P Karlsson Åmål, G Gustafsson Index Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen Institutionen för Tema 2006-05-02 Dnr Tema 67/04-20 Beslut IS 2005-04-21 Senast reviderad 2007-01-26 BESLUT Beskrivningar för ledningsfunktioner och organisation vid Tema Temainstitutionen är indelad i

Läs mer

Bollnäs kommun. Göran Fjellström den 16 januari 2015

Bollnäs kommun. Göran Fjellström den 16 januari 2015 Bollnäs kommun Göran Fjellström den 16 januari 2015 Kommunernas roll växer Nu 290 st kommuner med stor roll : sköta den gemensamma välfärden på lokal nivå Kommunal självstyrelse, in i grundlagen 1974 Ökade

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Västra Götaland PROTOKOLL Nr 10/2015 Styrelsesammanträde Tid Kl 10.00 17.20 Plats Närvarande Strömma Naturbruksgymnasium, Sätila Sofia Karlsson, ordförande Ronny Johansson,

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Jä mstä lldhetsplän vid Kriminologiskä institutionen fo r 2013.

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Jä mstä lldhetsplän vid Kriminologiskä institutionen fo r 2013. STOCKHOLMS UNIVERSITET Jä mstä lldhetsplän vid Kriminologiskä institutionen fo r 2013. 1. Utvärdering av måluppfyllelsen i tidigare jämställdhetsplan I 2009 års jämställdhetsplan uppställdes ett stort

Läs mer

Hur gör jag med dokumenten?

Hur gör jag med dokumenten? Hur gör jag med dokumenten? Registrering och hantering av allmänna handlingar HÄRNÖSANDS KOMMUN October 8, 2015 1. Därför ska allmänna handlingar registreras... 2 1.1 Härnösands kommuns IT-stöd för dokument-

Läs mer

Studentuppsatser/Examensarbeten registreras men fulltextpublicering sker frivilligt.

Studentuppsatser/Examensarbeten registreras men fulltextpublicering sker frivilligt. Vem får registrera poster i DiVA Alla forskare och anställda vid Karlstads universitet bör registrera sina vetenskapliga publikationer i DIVA. Även tidigare anställda, t.ex. professor emeritus, som arvoderas

Läs mer

Överväganden med anledning av det förslag till utveckling av utredningsverksamheten som lämnats av kommissarie Stefan Thörn

Överväganden med anledning av det förslag till utveckling av utredningsverksamheten som lämnats av kommissarie Stefan Thörn Överväganden med anledning av det förslag till utveckling av utredningsverksamheten som lämnats av kommissarie Stefan Thörn Allmänt Kommissarie Stefan Thörn fick den 15 juni 2009 i uppdrag att tillsammans

Läs mer

Interna kvalitetssäkringsprocesser

Interna kvalitetssäkringsprocesser Interna kvalitetssäkringsprocesser Råd för utbildning på grund och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2009 05 19 1.Inledning Rådet för utbildning på grund och avancerad nivå har per

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkorsarbetet vid SLU 2009-2010

Handlingsplan för Lika villkorsarbetet vid SLU 2009-2010 Universitetsadministrationen Dnr SLU ua 10-1042/09 Personalenheten 2009-05-25 Handlingsplan för Lika villkorsarbetet vid SLU 2009-2010 Den övergripande inriktningen för SLU:s Lika villkorsarbete finns

Läs mer

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia G 16 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia Fastställda av kommunstyrelsen 2003-01-08, 1 Dnr 2002.568 105 Innehåll Sida 1. Inledning

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Eklunda förskola Skolnämnd sydost Ärendenummer Sso 221/2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 Välkommen till Eklunda förskola 3 Vision 3 Organisation 3 2. Sammanfattning

Läs mer

ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG

ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG Sida 1 (6) Personalavdelningen/FoUenheten 2014-03-04 ORGANISATION FÖR LÄRARES KARRIÄRUPPDRAG Kvalifikationskrav, mål och ansvarsbeskrivningar samt fördelning from ht 2014 Beslutas att förvaltningen, utifrån

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen Sida 1 (9) Verksamhetsområde upphandling 2015-03-09 Verksamhetschef: Liselothe Engelgren Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen upphandling Sida 2 (9) Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsområde

Läs mer

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Ansökan om rätt att utfärda magisterexamen med ämnesdjup i omvårdnad Högskolan i Trollhättan/Uddevalla

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2013 sid 1(7) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-05-15. Hoai Hoang Bengtsson

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2013 sid 1(7) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-05-15. Hoai Hoang Bengtsson HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2013 sid 1(7) Närvarande ledamöter Malin Bornhager Stefan Byttner Peter Eliasson Sofie Eriksson Hoai Hoang Bengtsson Magnus Hållander Eric Järpe Daniel Möller Eva Nestius

Läs mer

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen Kvalitetssäkring av avtalsprocessen 2015-09-08 -internationella samarbetsavtal inom grundutbildning steg för steg Avsikten med detta stöddokument är att kvalitetssäkra internationella samarbetsavtal inom

Läs mer

Diarienr. 1. Val av justerare Helen Billström (M)

Diarienr. 1. Val av justerare Helen Billström (M) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2016-04-19 Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning Sammanträde 2016-04-26 klockan 17:00 /Yrkeshögskolan/ Ärende Tid Diarienr Förslag 1. Val av justerare Helen Billström

Läs mer

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard

Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Wikis i Blackboard Innehåll Om Wiki- funktionen... 1 Skapa en Wiki... 1 Lägg till/ redigera innehåll i en Wiki... 3 Läsa/skriva

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Sammanträdesdatum s. 1 (5) Tekniska nämndens arbetsutskott 2009-06-15 Plats Kommunhuset, Lomma Tid Måndagen den 15 juni 2009, kl. 19.00-19.15 Beslutande Anders Berngarn (M) Alf Michelsen (M) Per Kullman

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: - Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2011-04-01 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på institutionsnivå

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på institutionsnivå 1(3) DNR: 2015.1.1.1-4030 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Cecilia Mårtas Beslutsdatum: 2015-11-05

Läs mer

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 Fritidsresan gick i år till Linköping. På hemväg stannade vi vid Cloetta och köpte godis. Innehållsförteckning : 1. Inledning...s.1 2.

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar

Uppföljning av tidigare granskningar Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskningar Mönsterås kommun Åsa Bejvall Malin Kronmar Augusti 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 1 1.1. Bakgrund 1 1.2. Kontrollmål/granskningsmål 1 1.3.

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

När det gäller allmänheten så har dialogen varit ännu knappare, då politiker inte insett att beslutet även drabbar alla invånare.

När det gäller allmänheten så har dialogen varit ännu knappare, då politiker inte insett att beslutet även drabbar alla invånare. Bilaga till KF skrivelse 2016-06-16 1(5) 1. Allmänt Vi har tagit del av de fyra underlag, som beskriver det pågående skedet, nämligen BoU framskrivning [BoU], Sweco rapport Utvärdering och utredning av

Läs mer

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Ärende: Verksamhetsråd Stora Hammars platschefsområde Höllviken Datum: 20 mars 2012 Plats: Stora Hammars skola Närvarande: Tove Svensson, tillförordnad rektor

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Krisstödsgrupp vid Stockholms universitet

Krisstödsgrupp vid Stockholms universitet Krisstödsgrupp vid Stockholms universitet Uppgift Krisstödsgruppen aktiveras på initiativ av krisledningsgruppen. Krisstödsgruppens uppgift är att i nära samverkan med krisledningsgruppen medverka till

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7) Kommunala pensionärsrådet

PROTOKOLL 1 (7) Kommunala pensionärsrådet PROTOKOLL 1 (7) 2016-02-24 Plats och tid Kulturhuset, Dävensö, Kungsängen kl. 09:00-10:30 Ajournering Övriga deltagare Ledamöter Camilla Janson (S) ordf Anders Åkerlind (M) Agneta Svensson (PRO Bro) Anne-Marie

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Helena Wedborn, Campus Valla, Linköpings universitetsbibliotek

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Helena Wedborn, Campus Valla, Linköpings universitetsbibliotek MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Helena Wedborn, Campus Valla, Linköpings universitetsbibliotek INFORMATIONSFÖRSÖRJNING OCH PEDAGOGISK UTVECKLING Delprojekt i Strategiska vägval: en utredning

Läs mer

Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010

Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010 1(6) Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010 Gymnasienämnd 2010-01-21. 1 1:1 Att uppdra åt gymnasiechefen att utreda om 1 andra stycket

Läs mer

Sätragårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätragårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätragårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/16 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

KVALITETSUTVECKLINGSPLAN FÖR HIPPOLOGPROGRAMMET

KVALITETSUTVECKLINGSPLAN FÖR HIPPOLOGPROGRAMMET KVALITETSUTVECKLINGSPLAN FÖR HIPPOLOGPROGRAMMET Uppföljning av utbildningsresultaten har sin utgångspunkt i de allmänna mål som finns i utbildningsplanen och kursmålen i de olika kurserna. Uppföljningarnas

Läs mer

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Denna information syftar till att ge den sökande en allmän orientering av bidraget.

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Scanna in dokomenten och maila dem till medlem@svea.org eller posta medlemskapsansökan

Scanna in dokomenten och maila dem till medlem@svea.org eller posta medlemskapsansökan Medlemskapsansökan till Sveriges elevråd - SVEA För en bättre och mer demokratisk skola Vad erbjuder vi: En röst i skolpolitiken Ett fullspäckat medlemspaket Rabatterade priser på våra nationella träffar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

Om open access och nya publiceringsvägar

Om open access och nya publiceringsvägar Om open access och nya publiceringsvägar Open Access Week vid KTH, 27 oktober 2011 Aina Svensson, Kungliga biblioteket och Uppsala universitetsbibliotek Sidnummer Varför open access? Fler kan få tillgång

Läs mer

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Antagen av Kommunfullmäktige 2000-11-30 138, reviderad 2009-04-23 57 IT-strategi för Falkenbergs kommun...

Läs mer

Avtal om handledd verksamhetsförlagd utbildning för socionomprogrammet vid Uppsala universitet

Avtal om handledd verksamhetsförlagd utbildning för socionomprogrammet vid Uppsala universitet . Avtal om handledd verksamhetsförlagd utbildning för socionomprogrammet vid Uppsala universitet 2016-04-01 Avtalet ersätter avtal med liknande omfattning och inriktning för perioden 2013-2015. Sandra

Läs mer