Ambulanssjukvårdens behandlingsriktlinjer 2012, Stockholms läns landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ambulanssjukvårdens behandlingsriktlinjer 2012, Stockholms läns landsting"

Transkript

1 1 Ambulanssjukvårdens behandlingsriktlinjer 2012, Stockholms läns landsting Viktiga förändringar och nyheter Inledning Ambulanssjukvårdens behandlingsriktlinjer i SLL har genomgått en genomgripande förändring i flera avseenden sedan den tidigare upplagan Riktlinjerna är anpassade efter det förslag till gemensamma nationella behandlingsriktlinjer, som utarbetats av Sveriges medicinskt Ledningsansvariga Ambulansläkare i Samverkan, SLAS. Ambulansläkare från merparten av Sveriges landsting har deltagit i detta arbete. Ambulansläkare inom SLL har medverkat i arbetet med den lokala anpassningen till Stockholms behandlingsriktlinjer och denna upplaga har godkänts i medicinska rådet Strukturen i anamnes, undersökning och bedömning har anpassats till den struktur som anges i AMLS (Advanced Medical Life Support). För patienter som drabbats av trauma följer handläggningen den som anges i PHTLS (PreHospital Trauma Life Support). De utökade behandlingsmöjligheter som anestesisjuksköterskor haft och som beskrivits särskilt i varje riktlinje är numera samlade i en separat riktlinje. Ett antal läkemedel har ersatts enligt Kloka listan för SLL 2011, vilket innebär att specialitetsnamn ändrats. Ett antal nya läkemedel har tillkommit och några har tagits bort. Se respektive riktlinje för kommentarer. Några riktlinjer har flyttats för att skapa en bättre logik i dokumentet, ex.vis har immobiliseringsalgoritm och traumastyrning flyttats till traumaavsnittet. De bedömningskoder som hittills använts inom SLL gäller tills vidare och kommer inte att förändras innan den nya IT plattformen är införd inom ambulanssjukvården (nytt ambulansjournalsystem). Behandlingsriktlinjerna är avsedda att vara ett stöd för minnet och utgångspunkt för ett gott prehospitalt omhändertagande. De är inte avsedda att vara någon lärobok och gör inte heller anspråk på att vara heltäckande för alla de sjukdomar och skador som ambulansteamet kan komma i kontakt med. Kontakt tas med SOS läkare vid de tillfällen riktlinjerna inte ger stöd för patientomhändertagandet. Ett antal lokala riktlinjer har tagits med från tidigare upplaga eftersom motsvarande riktlinjer saknats i de nationella riktlinjerna. Detta innebär att layouten kan variera något mellan olika riktlinjer. Tidigare revisionslista nollas, dvs. samtliga riktlinjer har fått revisionsnummer 0 och i den nya innehållsförteckningen framgår både revisionsnummer och datum för att på så sätt snabbt få en överblick över vilka riktlinjer som förändras över tid. Aktuell upplaga i ett sammanhållet Pdf format kommer att finnas tillgänglig på Riktlinjerna kommer att revideras fortlöpande och medicinska rådet kommer varje år under maj och oktober månad att avsätta tid för att diskutera eventuellt behov av revideringar. Inför dessa fortlöpande revideringar önskas synpunkter från verksamheten att ta ställning till. Korrekturfel kan förekomma i riktlinjerna och vi tar tacksamt emot information om detta.

2 2 Nedan följer en genomgång av varje avsnitt i riktlinjerna där förändringar presenteras med en kortfattad förklaring/motivering: 1. Allmänt Prehospital undersökning och behandling Nytt I avsnittet Prehospital undersökning och behandling beskrivs det grundläggande, basala omhändertagandet som gäller för samtliga patienter som vårdas inom ambulanssjukvården SLL. Strukturen i anamnes, undersökning och bedömning har anpassats till den struktur som anges i AMLS (Advanced Medical Life Support). Även om man ännu inte genomgått denna utbildning, ger denna struktur ett gott stöd i anamnesupptag och i bedömningen av patienten. I riktlinjerna för vuxna hänvisas genomgående till detta avsnitt beträffande den basala/grundläggande behandlingen. Ambulansteamet utför medicinska åtgärder enligt sina ordinationer. Motsvarande avsnitt för barn var ännu ej färdigställt vid tidpunkten för denna upplagas tryckning och kommer att läggas till vid nästkommande revidering. Nationellt samarbete för framtagande av denna barnriktlinje pågår Smärtbehandling allmänt Nytt Smärtbehandling allmänt är ett nytillkommet avsnitt där grundläggande principer för smärtlindring beskrivs. Indikationer för smärtbehandling är VAS 4. Rapifen är en kortverkande opioid som, efter personlig ordination, kan användas som alternativ till Morfin vid behov av snabb och kortvarig effekt. Om tid medger ges paracetamol (Alvedon Forte) 1 g som grundsmärtlindring Medicinskt ansvar Dokumentation Nytt Ny riktlinje som beskriver hantering av journal och dokumentation samt tydliggör sjuksköterskans ansvar Statusrapportering Allmän riktlinje Förtydligande att SOS läkaren ska kontaktas vid de fall osäkerhet råder om bästa sätt att omhänderta patienten. I övrigt har inga avgörande förändringar gjorts i denna riktlinje Triagering enligt RETTS Nytt Ny riktlinje som beskriver syfte och arbetsordning när triagering enligt RETTS är införd Avbrytande av uppdrag Förtydligande att SOS läkaren ska kontaktas vid de fall patienten vägrar medfölja och ambulanspersonal bedömer att vårdbehov föreligger samt kriterier för begäran av förstärkningsresurs. I övrigt har inga avgörande förändringar gjorts i denna riktlinje Fortsatt egenvård Förtydligande att SOS läkaren endast kontaktas avseende frågeställningar som rör patientens sjukdomstillstånd. Tidigare formulering endast avseende medicinska frågeställningar har missuppfattats och gäller naturligtvis samtliga specialiteter (som t ex kirurgi, ortopedi etc.). I övrigt har inga avgörande förändringar gjorts i denna riktlinje Förvarningskriterier Omarbetad riktlinje där förvarningskriterierna har slagits ihop och förenklats jämfört med tidigare uppdelning i medicin/infektion, kirurgi/gynekologi, obstetrik etc. Tidigare riktlinje om traumastyrning är flyttad till traumaavsnittet.

3 Luftvägshantering Nytt Tidigare riktlinjer Intubation och Luftvägshantering av vuxen livlös patient med hjärtstopp är sammanslagen till en ny, omarbetad riktlinje. Samtliga sjuksköterskor ges nu möjlighet, efter genomgången utbildning, att använda i GEL i samband med hjärtstopp. Vid HLR skall uppehåll i bröstkompressioner göras vid inblåsning (30:2), eftersom det kan vara svårt att avgöra eventuellt luftläckage och bedöma ventilationens kvalitet Glascow Coma Scale RTS (Revised Trauma Score) har tagits bort och tolkning av APGAR värden har lagts till. I övrigt inga förändringar Allvarlighetsgrad Inga förändringar Dödsfall utanför sjukhus, säkra dödstecken Endast layoutmässig förändring Dödsfall utanför sjukhus Inga avgörande förändringar, bortsett från tillägg med kriterier för tidigt avbrytande av påbörjad HLR. Observera att samtliga fyra kriterier måste vara uppfyllda. Tidigare riktlinje Dödsfall utanför sjukhus, inga livstecken/saknar säkra dödstecken är borttagen. Detta pga att s.k. etiska skäl som talar emot HLR/A HLR inte äger tillämplighet i prehospital verksamhet enligt Socialstyrelsens bedömning. HLR skall alltid påbörjas om säkra dödstecken saknas Behandlingsbegränsning HLR/A HLR Medicinsk avvikelsehantering inom ambulanssjukvården SLL Smittskyddsrutiner vid ambulanstransport Transport av tomma kuvöser Användning av autoinjektorer 1 och 2 vid kontaminering av organiska fosforföreningar 2. Andningspåverkan Anafylaktisk reaktion Nytt Denna riktlinje är flyttad från Cirkulation. Doseringen av tabl Betapred 0,5 mg har ökats från 15 tabletter till 16 st enligt gällande terapirekommendationer. Tavegyl (klemastin) är ett nytt läkemedel som har uttalad antihistamin och klådstillande effekt. Preparatet finns i både tablett och injektionsform. För ytterligare information om preparatet, se Astma/KOL Salbutamol i kombination med Atrovent ersätter behovet av Combivent, vilket därför utgår. Doseringen av tabl Betapred 0,5 mg har ökats från 15 tabletter till 16 st. Målvärden för saturation har ändrats i enlighet med gällande guidelines till följande: Astma 94 98%, KOL 88 92% Epiglottit Främmande kropp Riktlinjen har anpassats efter gällande riktlinjer beträffande åtgärder vid luftvägsstopp.

4 Inhalation av skadliga ämnen Denna riktlinje är flyttad från traumaavsnittet. Behandling med inf. Cyanokit 25 mg/ml 2 x 100 ml ersätter tidigare behandling med Natriumtiosulfat. Alla sjuksköterskor inom ambulanssjukvården SLL har möjlighet att ge Cyanokit om medlet finns tillgängligt. Cyanokit kommer att finnas tillgängligt i samtliga lednings och förstärkningsenheter. Pulmicort Turbohaler är ett nytt läkemedel som ges vid hosta/luftvägssymtom. Ondansetron är ett nytt läkemedel mot illamående och som ersätter tidigare Primperan. För ytterligare information om dessa nya preparat, se 3. Cirkulationspåverkan Cirkulatorisk svikt chock Denna riktlinje har överförts från tidigare upplaga och skiljer sig därför i layout. Ondansetron 2 mg/ml ersätter tidigare Primperan som medel mot illamående. För ytterligare information om detta preparat, se Central bröstsmärta Tabl. Plavix 300 mg ersätter tidigare tablett på 75 mg. Nitrospray är ersatt med spray Glytrin 0,4 mg/dos. Ondansetron 2 mg/ml ersätter Primperan. För ytterligare information om dessa nya preparat, se Arbetsordning 12 avl EKG Systemrutin för kontroll av EKG utrustning Rutin vid driftsstörningar i EKG systemet Rutiner gällande ambulans EKG Checklista PCI Prehospital trombolys Inj. Arixtra 2,5 mg/ml ersätter Klexane och skall ges efter läkarordination. Läkemedel för prehospital trombolys skall endast finnas i ambulanserna i Norrtälje och Hallstavik. För ytterligare information om detta preparat, se Hjärtstopp Vid hjärtstopp i samband med misstänkt cyanidförgiftning skall inf. Cyanokit 25 mg/ml, 2 x 100 ml ges. Detta läkemedel rekvireras från förstärkningsenhet/ledningsenhet. Riktlinjen är reviderad enligt Svenska HLR rådet riktlinjer för A HLR Inj. Cordarone 50 mg/ml skall numera spädas med Glukos 50 mg/ml (6 ml Cordarone 50 mg/ml späds med 14 ml Glukos 50 mg/ml). Rekommendationen att späda Cordarone grundas på dels tillverkarens rekommendationer (FASS) samt att dagens kunskapsläge beträffande risker för biverkningar i samband med intraossös administrering är bristfällig (t ex nekros etc.). Vid VF/pulslös VT ges inj. Cordarone 300 mg efter tredje defibrillering (efter inj. adrenalin). Om VF/VT kvarstår efter femte defibrilleringen kan tilläggsdos på 150 mg ges. A HLR algoritmen är reviderad och anpassad efter HLR rådets handlingsplan 2011 samt ERC Guidelines 2010 (European Resuscitation Council).

5 Hjärtarytmi Nytt Hjärtsvikt Nytt Ny riktlinje som ersätter tidigare riktlinje för lungödem. Spray Glytrin 0,4 mg/dos ersätter tidigare Nitrospray. Inj. Furix 10 mg/ml ersätter tidigare Furosemid. Dessa anpassningar är gjorda med hänvisning till Kloka Listan, upphandlade och rekommenderade läkemedel i SLL Doseringen är anpassad enligt nationella riktlinjer som stöd av bl a terapirekommendationer i Läkemedelsboken. Inj Ondansetron 2 mg/ml ersätter tidigare inj. Primperan som antiemetika Sepsis Nytt Ny riktlinje. Bl a omnämns BAS test , vilket står för Blodtryck Andning Saturation och som är en tidig screening för sepsislarm. Blodtryck <90 mmhg, andningsfrekvens >30/min och Saturation <90% är varningssignaler på allvarligt tillstånd Dehydrering Nytt Ny riktlinje enligt nationella riktlinjerna (SLAS) 4. Medvetandepåverkan Generella kramper beträffande behandling Hyperglykemi Nytt Tidigare riktlinje Diabetes har delats upp i två separata riktlinjer, hyperglykemi och hypoglykemi. beträffande behandling Hypoglykemi Betabion avregistreras som läkemedel och ersätts med licenspreparatet inj. Vitamin B 1 50 mg/ml. Preparatet ges till undernärda äldre och missbrukare med tömda glykogendepåer före glukostillförsel för att minska risken för neurologiska komplikationer (Wernickes encefalopati). Indikation, dosering, administrationssätt etc. är oförändrade. Blanketten Hypoglykemipatient som stannar kvar i hemmet (4.3.2) har reviderats Intoxikation Denna riktlinje är flyttad från traumaavsnittet. Inga avgörande förändringar har gjorts i denna riktlinje beträffande behandling Meningit Behandling med Stesolid vid kramper samt åtgärder vid tecken på inklämning har tillkommit Stroke Inj. Ondansetron 2 mg/ml ersätter tidigare behandling med Primperan vid illamående. Kriterier för påkallande av Stroke Alarm är oförändrade, men observera att om symtomen på stroke gått i regress inom 24 timmar (vid stark misstanke om TIA) transporteras patienten till akutsjukhus med Prio 2. Tidigare FAST test är ersatt med AKUT (Ansikte Kroppsdel Uttal Tid), i enlighet med SKL:s rekommendationer. Innehållsmässigt inga förändringar Huvudvärk Nytt Syncope, kortvarig medvetslöshet Nytt

6 6 5. Akut buk & Obstetrik Buksmärta Inj. Ondansetron 2 mg/ml ersätter tidigare behandling med Primperan vid illamående. Förtydligad anvisning om administrering av inj. Voltaren 25 mg/ml Förlossning Reviderad riktlinje i enlighet med nationella riktlinjerna (SLAS) Graviditetskomplikation Reviderad riktlinje med utgångspunkt från de nationella riktlinjerna (SLAS) Illamående Kräkning Nytt Ny riktlinje enligt nationella riktlinjerna (SLAS) Mag tarm blödning Nytt Ny riktlinje enligt nationella riktlinjerna (SLAS) 6. Trauma Trauma allmänt Riktlinjen är reviderad med utgångspunkt från de nationella riktlinjerna (SLAS). Flödesschema för traumastyrning och immobilisering har flyttats från det allmänna avsnittet till Trauma allmänt Ansiktsskada Inj. Ondansetron 2 mg/ml ersätter Primperan vid illamående. Ångestbehandling med inj. Stesolid N utgår Brännskada/frätskada Inj. Ondansetron 2 mg/ml ersätter Primperan vid illamående. Behandling med inf. Natriumthiosulfat vid misstänkt cyanidförgiftning utgår. Behandling med inf. Voluven utgår. Ångestbehandling med inj. Stesolid N utgår. Brännskadeschablon (9% regeln) samt instruktion angående brännskadeuppdrag har flyttats från det allmänna avsnittet till Bukskada Inj. Ondansetron 2 mg/ml ersätter Primperan vid illamående. Behandling med inf. Voluven utgår. Ångestbehandling med inj. Stesolid N utgår.

7 Bäckenskada Inj. Ondansetron 2 mg/ml ersätter Primperan vid illamående. Behandling med inf. Voluven utgår. Ångestbehandling med inj. Stesolid N utgår Drunkningstillbud Reviderad riktlinje med utgångspunkt från de nationella riktlinjerna (SLAS) Dykeriolycka Extremitetsskada Inj. Ondansetron 2 mg/ml ersätter Primperan vid illamående. Behandling med inf. Voluven utgår. Oro /relaxationsbehandling med inj. Stesolid N utgår Hypotermi Reviderad riktlinje med utgångspunkt från de nationella riktlinjerna (SLAS) Höftfraktur, lågenergi Kemolycka Denna riktlinje har överförts från tidigare upplaga och skiljer sig därför i layout. Behandling med inf. Natriumthiosulfat vid misstänkt cyanidförgiftning utgår Skallskada Inj. Ondansetron 2 mg/ml ersätter Primperan vid illamående Spinal skada Inj. Ondansetron 2 mg/ml ersätter Primperan vid illamående Thoraxskada Inj. Ondansetron 2 mg/ml ersätter Primperan vid illamående. Behandling med inf. Voluven utgår. Ångestbehandling med inj. Stesolid N utgår.

8 Ögonskada Reviderad riktlinje med utgångspunkt från de nationella riktlinjerna (SLAS). Inget krav på läkarordination för administrering av Tetrakain ögondroppar, dock ska alla patienter med svåra ögonsmärtor bedömas av läkare. 7. Barn Avsnittet Prehospital undersökning och behandling barn var inte färdigställt i de nationella riktlinjerna vid tidpunkt för denna upplagas tryckning. Kommer att införas i samband med nästa revision tillsammans med reviderade vitalparametrar enligt RETTS p Allergi/Anafylaxi barn Nytt läkemedel: Tavegyl (klemastin) mixtur, tablett samt injektionsberedning som har en uttalad antihistamineffekt och klådstillande verkan. För ytterligare information om detta preparat, se Epiglottit barn Falsk krupp barn Främmande kropp barn Inhalation av skadliga ämnen barn Hjärtstopp Riktlinjen är reviderad enligt Svenska HLR rådet riktlinjer för A HLR A HLR algoritmen är reviderad och anpassad efter HLR rådets handlingsplan 2011 samt ERC Guidelines 2010 (European Resuscitation Council) Kramper barn Diabetes mellitus barn Denna riktlinje har överförts från tidigare upplaga och skiljer sig därför i layout. Inga förändringar är gjorda i behandlingen. Blanketten Hypoglykemipatient som stannar kvar i hemmet gäller även för barn Intoxikation Denna riktlinje har överförts från tidigare upplaga och skiljer sig därför i layout. Behandling med inj. Natriumthiosulfat vid symtomgivande brandröksförgiftning utgår och ersätts med inf. Cyanokit 25 mg/ml enligt doseringstabell. Cyanokit kommer att finnas tillgängligt i samtliga lednings och förstärkningsenheter Meningit barn Denna riktlinje har överförts från tidigare upplaga och skiljer sig därför i layout. Inga förändringar är gjorda i behandlingen Akut buk barn Trauma allmänt barn Nytt

9 Ansiktsskada barn Nytt Brännskada/frätskada barn Nytt Bukskada barn Nytt Bäckenskada barn Nytt Drunkningstillbud barn Nytt Extremitetsskada barn Reviderad riktlinje med utgångspunkt från de nationella riktlinjerna (SLAS). Dosjustering inj. Ketalar10 mg/ml enligt doseringstabell Hypotermi/kylskada barn Denna riktlinje har överförts från tidigare upplaga och skiljer sig därför i layout. Inga förändringar är gjorda i behandlingen Skallskada barn Nytt Spinal skada barn Nytt Thoraxskada barn Nytt Ögonskada barn Nytt Fysiologiska värden barn Ingen förändring med tidigare. I samband med RETTS införandet kommer vitalparametrar barn att följa RETTS p Doseringstabell barn Anpassning gjord efter aktuell läkemedelslista 8. Övriga tillstånd Addisons sjukdom Revidering av aktuell riktlinje. Ingen förändring i behandling Psykiatriska tillstånd Nytt Ryggskott (lumbago) Nytt 9. Patientnära utrustning CPAP Nytt Intraossös infart EZ IO Nytt Nya riktlinjer

10 Utökad ordination Leg sjuksköterska anestesisjukvård Nytt Ny riktlinje, där ordinationer som tidigare beskrivits under respektive avsnitt, nu samlats i ett separat avsnitt. Hypertona och kolloida lösningar är borttagna (RescueFlow och Voluven). Propofol 10 mg/ml alternativt preparat till Tiopental. 11. Preparathandbok Revidering av samtliga preparat med uppdatering enligt Kloka Listan för SLL Nya läkemedel: Tabl. Alvedon forte 1 g som grundsmärtlindring om tid medger. Arixtra 2,5 mg/ml, ersätter Klexane vid prehospital trombolys (endast Norrtälje/Hallstavik). Betabion är avregistrerat och ersätts med licenspreparatet Vitamin B 1. Ingen skillnad i administrationssätt eller verkningsmekanism. Combivent utgår, behandling sker fortsättningsvis med Salbutamol och Atrovent. Cyanokit 25 mg/ml ersätter Natriumtiosulfat vid behandling av misstänkt cyanidförgiftning. Preparatet finns att rekvirera via lednings /förstärkningsenheter. Furix ersätter Furosemid, upphandlat och rekommenderat preparat enligt Kloka Listan Glytrin 0,4 mg/dos ersätter Nitrospray, rekommenderat preparat enligt Kloka Listan SLL Midazolam 1 mg/ml ersätter Dormicum, upphandlat preparat enligt Kloka Listan Naloxon 0,4 mg/ml ersätter Narcanti. Ondansetron 2 mg/ml ersätter Primperan vid illamående. Ondansetron är det antiemetiska preparat som förordas i de nationella behandlingsriktlinjerna (SLAS) Propofol 10 mg/ml, alternativt medel till Tiopental för intravenös narkos (avser leg sjuksköterska med utökad ordination Anestesi). Pulmicort Turbohaler 400 µg/dos, medel för behandling av luftvägssymtom efter inhalation av skadliga ämnen. Salbutamol 2 mg/ml ersätter Ventoline, rekommenderat preparat enligt Kloka Listan Tavegyl (inj, tabl, mixt) för behandling vid anafylaktisk reaktion/allergi. Tiopental 25 mg/ml ersätter Pentothal Natrium (som inte tillhandahålls för närvarande). Vitamin B 1 50 mg/ml, ersätter Betabion som avregistreras Ändring av styrka Plavix 300 mg ersätter tidigare Plavix 75 mg, eftersom ordinerad dos vid PCI är 600 mg. Borttagna läkemedel Combivent o Kommentar: Eftersom både Salbutamol och Atrovent finns tillgängliga i ambulansen minskar behovet av Combivent. Eftersom det finns tillfällen när man önskar ge endast ett av preparaten finns det ingen anledning att lagerhålla både Combivent och Salbutamol/Atrovent. Klexane ersätts med Arixtra (endast Norrtälje/Hallstavik) Macrodex Medimix o Kommentar: Användningen av lustgas upphör pga miljöskäl. Det finns möjlighet att använda kortverkande intravenösa preparat som alternativ till Medimix.

11 Natriumtiosulfat o Kommentar: Cyanokit är att betrakta som drug of choice vid misstänkt cyanidförgiftning. Eftersom tillgången till Cyanokit kommer att öka prehospitalt (lednings och förstärkningsenheter) tas Natriumtiosulfat bort. Samtliga sjuksköterskor ska ha möjlighet att använda Cyanokit om preparatet finns tillgängligt. Primperan (ersätts med Ondansetron) Promiten Rescue Flow o Kommentar: Värdet av hyperton koksaltlösning har inte kunnat fastställas. En stor genomgång som gjorts av Resuscitation Outcomes Consortium har inte kunnat påvisa att hyperton koksaltlösning kan rädda liv eller minska de neurologiska skadorna efter trauma. Ovanstående kopplat till en mycket låg användning prehospitalt av detta preparat motiverar till att detta tas bort. Läs mer i Läkartidningen Ventoline (ersätts med Salbutamol) Voluven o Kommentar: Det finns inget vetenskapligt underlag som förordar fördel för hydroxietylstärkelse jämfört med kristalloider. 11

Generella direktiv 1 för läkemedel i akutförråden på särskilda boende, Jönköpings län

Generella direktiv 1 för läkemedel i akutförråden på särskilda boende, Jönköpings län Generella direktiv 1 Generella direktiv för en enhet kan enligt SOSFS 2000:1 utfärdas av verksamhetschefen vid enheten eller om verksamhetschefen inte är läkare av läkare som verksamhetschefen utser. Verksamhetschefens

Läs mer

Hjärtstopp. Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17

Hjärtstopp. Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17 Hjärtstopp Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17 Innehåll Hjärtstopp (bakgrund-hjärtstoppsregistret) Hjärtstopp på DS Nya riktlinjer 2011 Defibrillator och mediciner

Läs mer

Läkemedel enligt generella direktiv, barn

Läkemedel enligt generella direktiv, barn Läkemedel enligt generella direktiv, barn Datum: 2014-05-20 Akutmottagningen i Västervik Version: 3 Ansvarig: Karl Landergren Godkänd av: Gäller från: 2014-05-20 Gäller till: 2015-05-19 I enlighet med

Läs mer

Läkemedelshantering - ordination enligt generellt direktiv - särskilda boenden i Gävleborg

Läkemedelshantering - ordination enligt generellt direktiv - särskilda boenden i Gävleborg Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-80006 Fastställandedatum: 2014-10-03 Giltigt t.o.m.: 2016-10-03 Upprättare: Jessica A Eriksson Fastställare: Stefan Back shantering - ordination

Läs mer

Behandlingsriktlinjer

Behandlingsriktlinjer Behandlingsriktlinjer 2005 SLAS Arbetsgrupp Behandlingsriktlinjer Innehållsförteckning FÖRORD 4 Andning/Respiration 5 Astma/KOL 5 Epiglottit 5 Främmande kropp 6 Cirkulation 7 Hjärtstopp 7 Central bröstsmärta

Läs mer

Behandlingsriktlinjer för

Behandlingsriktlinjer för Behandlingsriktlinjer för AMBULANSSJUK- VÅRDEN 2016 Behandlingsriktlinjer Rev nr 4. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord... 4 A. ALLMÄNT... 5 A1 Undersökning... 6 A2 Triagering... 8 A3 Identifiering av patient...

Läs mer

Behandlingsriktlinjer

Behandlingsriktlinjer Behandlingsriktlinjer 2012 Kvalitetssäkring inom Ambulanssjukvården Behandlingsriktlinjer - Allmänt Innehållsförteckning Godkänd av: Datum: Sida: 1 2011-12-01 Av: 262 Innehållsförteckning Sida A Allmänt

Läs mer

Behandlingsriktlinjer SLAS 2011-02-11

Behandlingsriktlinjer SLAS 2011-02-11 Behandlingsriktlinjer SLAS 2011-02-11 SLAS behandlingsriktlinjer 2011-02-11 sid 1 (154) Förord Behandlingsriktlinjerna utarbetade av nätverket SLAS (Sveriges medicinskt Ledningsansvariga Ambulansläkare

Läs mer

Behandlingsriktlinjer, Ambulanssjukvården Gävleborg

Behandlingsriktlinjer, Ambulanssjukvården Gävleborg Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(445) Dokument ID: 09-34459 Fastställandedatum: 2013-09-15 Giltigt t.o.m.: 2015-09-15 Upprättare: Eva-Marie I Berg Fastställare: Jörgen Tranevik Behandlingsriktlinjer, Ambulanssjukvården

Läs mer

Indikation Läkemedel Dosering för vuxen Kontraindikation Vårdgivarinstruktion

Indikation Läkemedel Dosering för vuxen Kontraindikation Vårdgivarinstruktion ANAFYLAKTISK REAKTION ALLERGI/ KLÅDA DIARRÈ Jext 300 mikrogram/dos Förfylld injektionsspruta Betapred 4mg/ml svätska Betapred 0.5mg Desloratadin 5 mg Hydrokortison 1% Kräm Loperamid 2mg Kapsel 300 mikrogram

Läs mer

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Vårdrutin Ambulanssjukvården 4 3

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Vårdrutin Ambulanssjukvården 4 3 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Vårdrutin Ambulanssjukvården 4 3 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Charlotta Nelsson Wolmer Edqvist & Petra Lundgren 2015-03-01

Läs mer

Andning P01 Anafylaktisk reaktion P02 Epiglottit P03 Falsk krupp P04 Främmande kropp P05 Inhalation av skadliga ämnen P06 Obstruktiva besvär

Andning P01 Anafylaktisk reaktion P02 Epiglottit P03 Falsk krupp P04 Främmande kropp P05 Inhalation av skadliga ämnen P06 Obstruktiva besvär Barn Prehospital undersökning och behandling, barn Andning P01 Anafylaktisk reaktion P02 Epiglottit P03 Falsk krupp P04 Främmande kropp P05 Inhalation av skadliga ämnen P06 Obstruktiva besvär Cirkulation

Läs mer

Generella ordinationer i kommunal sjukvård vid akuta och tillfälliga tillstånd efter läkarordination respektive sjuksköterskebedömning

Generella ordinationer i kommunal sjukvård vid akuta och tillfälliga tillstånd efter läkarordination respektive sjuksköterskebedömning - 1(5)- Generella ordinationer i kommunal sjukvård vid akuta och tillfälliga tillstånd efter läkarordination respektive sjuksköterskebedömning Läkemedelskommittén i Dalarna fastställer att: - Läkemedlen

Läs mer

SIR:s riktlinjer för intensivvårdens registrering av vårdbegäran på inneliggande patienter med eller utan stöd av MIG (Mobil IntensivvårdsGrupp)

SIR:s riktlinjer för intensivvårdens registrering av vårdbegäran på inneliggande patienter med eller utan stöd av MIG (Mobil IntensivvårdsGrupp) Ansvariga författare: Per Hederström, Göran Karlström, Caroline Mårdh Version: 5.0 Fastställt: 2009-02-27 Gäller från: 2009-01-01 SIR:s riktlinjer för intensivvårdens registrering av vårdbegäran på inneliggande

Läs mer

Andningspåverkan A01 Anafylaktisk reaktion A02 Astma/KOL A03 Epiglottit A04 Främmande kropp A05 Inhalation av skadliga ämnen A99 Andningsbesvär övrigt

Andningspåverkan A01 Anafylaktisk reaktion A02 Astma/KOL A03 Epiglottit A04 Främmande kropp A05 Inhalation av skadliga ämnen A99 Andningsbesvär övrigt Andningspåverkan A01 Anafylaktisk reaktion A02 Astma/KOL A03 Epiglottit A04 Främmande kropp A05 Inhalation av skadliga ämnen A99 Andningsbesvär övrigt SLAS behandlingsriktlinjer 2011-02-11 sid 1 (13) Anafylaktisk

Läs mer

hemmet. Laxering före undersökning Klyx Rectallösning Rectalt - 1 1 -

hemmet. Laxering före undersökning Klyx Rectallösning Rectalt - 1 1 - Indikation Läkemedel Form Administrationssätt Styrka dosering maxdos kontraindikation instruktion till vårdgivare Se PM Prokto-Rektoscopi Om barnet har haft spontan avföring inom de närmaste 3-4 timmarna

Läs mer

1.1 Vilka olika ryggbedövningar finns (2 st), ange tre sätt som de skiljer sig åt. (1,5p)

1.1 Vilka olika ryggbedövningar finns (2 st), ange tre sätt som de skiljer sig åt. (1,5p) Del 1_6 sidor_21 poäng En kvinna kommer in till förlossningen med värkar. Hon väntar sitt första barn. Barnet är fullgånget (40 veckors graviditet) Förlossningen är i inledningen och det är många timmar

Läs mer

CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2

CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2 CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2 INDIKATIONER FÖR INTRAVENÖS PCA... 2 KONTRAINDIKATIONER FÖR INTRAVENÖS PCA...

Läs mer

Kommunala akutläkemedelsförråd

Kommunala akutläkemedelsförråd Kommunala akutläkemedelsförråd Sortiment i KAF Baslista Läkemedel som skall finnas i alla förråd Består av totalt 56 läkemedel Utvidgad lista MAS och verksamhetschef / medicinskt ansvarig läkare bestämmer

Läs mer

Premedicinering till dagkirurgiska patienter An Piteå sjukhus

Premedicinering till dagkirurgiska patienter An Piteå sjukhus Premedicinering till dagkirurgiska patienter An Piteå sjukhus Berörda enheter Anestesin, Piteå sjukhus Syfte Rutin Premedicinering till polikliniska patienter Processbeskrivning Paracetamol används som

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Dokumenttyp: Riktlinje Dokumentnamn: Upprättad: 2015-02-03 Övergripande läkemedelshantering Upprättad av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Kristina Nyckelgård Förankrad i: Ledningsgrupper VoÄ och AoS

Läs mer

Höftfrakturkedjor i Skåne är det möjligt? Tony Andersson KAMBER-Skåne 091013

Höftfrakturkedjor i Skåne är det möjligt? Tony Andersson KAMBER-Skåne 091013 Höftfrakturkedjor i Skåne är det möjligt? Tony Andersson 091013 Innehåll Bakgrund organisation och förutsättningar. Strategier och metod. Uppföljning av vårdkedjan, inklusions- och exklusionskriterier.

Läs mer

Publicerat för enhet: NU-sjukvården; Kvinnoklinik Version: 9

Publicerat för enhet: NU-sjukvården; Kvinnoklinik Version: 9 Publicerat för enhet: NU-sjukvården; Kvinnoklinik Version: 9 Innehållsansvarig: Maria Lindblom, Överläkare, Kvinnoklinik läkare (marli) Giltig från: 2016-06-08 Godkänt av: Maria Lindblom, Överläkare, Kvinnoklinik

Läs mer

Anafylaxi. Anafylaxi. Klinisk definition. Anafylaktisk reaktion. Anafylaxi; symtom, utredning, behandling

Anafylaxi. Anafylaxi. Klinisk definition. Anafylaktisk reaktion. Anafylaxi; symtom, utredning, behandling Alf Tunsäter Docent, Överläkare AKC, Lund Anafylaktisk reaktion Av grek. aná = åter upp phylaxis = bevakning, säkerhet, skydd Klinisk definition En akut, svår, oftast snabbt insättande systemisk överkänslighetsreaktion

Läs mer

Ordination av läkemedel enligt generella direktiv Gällande för ordination till patienter inskrivna i kommunal hemsjukvård i Jönköpings län

Ordination av läkemedel enligt generella direktiv Gällande för ordination till patienter inskrivna i kommunal hemsjukvård i Jönköpings län Gällande för ordination till patienter inskrivna i kommunal hemsjukvård i Jönköpings län ska enligt SOSFS 2000:1 utfärdas av verksamhetschef, eller om verksamhetschefen inte är läkare, av läkare som verksamhetschef

Läs mer

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Inledning Denna skrift riktar sig till dig som vill driva

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning. Oxikodonhydroklorid är en stark värkmedicin som används för behandling av medelsvår eller svår smärta.

Delområden av en offentlig sammanfattning. Oxikodonhydroklorid är en stark värkmedicin som används för behandling av medelsvår eller svår smärta. VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Oxikodonhydroklorid är en stark värkmedicin som används för behandling av medelsvår eller svår smärta. Globalt uppskattar

Läs mer

Rädda hjärnan larm NUS

Rädda hjärnan larm NUS Skapad: 041101 (Malm); Reviderat: 1011116 (Sjöström/Johansson,/Malm/Schmidtke/Strand/Wester) Rädda hjärnan larm NUS 1. Plötslig symtomdebut. 2. Svaghet i en hand, en arm och/eller svårt att tala. 3. Mindre

Läs mer

Status epilepticus, handläggning av

Status epilepticus, handläggning av Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Epilepsi Giltig fr.o.m: 2018-08-22 Faktaägare: Fredrik Schön, överläkare, ordf. medicinsk grupp nervsystemet Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande

Läs mer

Bakgrund. Kommunala akutläkemedelsförråd. Kommunala akutläkemedelsförråd. Ansvar och KAF. Användning av läkemedel i KAF

Bakgrund. Kommunala akutläkemedelsförråd. Kommunala akutläkemedelsförråd. Ansvar och KAF. Användning av läkemedel i KAF Bakgrund Kommunala akutläkemedelsförråd 2003 träffades en överenskommelse kring akutläkemedelsförråd i Västra Götaland Finns idag 259 st akutläkemedelsförråd i regionen Kommunala akutläkemedelsförråd Ansvar

Läs mer

Vårdkedja ambulans hjärtsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2012

Vårdkedja ambulans hjärtsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2012 Vårdkedja ambulans hjärtsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2012 Stefan Kihlgren Sjuksköterska Kardiologi Infarktsjukvård, kort historik 1960- och 1970-talet Lindra symtom Hög mortalitet Långa vårdtider,

Läs mer

Rutin vid bältesläggning

Rutin vid bältesläggning Rutin vid bältesläggning Inledning Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) gäller en allmän skyldighet att erbjuda en god vård som skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda

Läs mer

Cirkulationspåverkan C01 Central bröstsmärta C02 Hjärtstopp C03 Hjärtarytmi C04 Hjärtsvikt C05 Sepsis C06 Dehydrering C99 Cirkulationspåverkan övrigt

Cirkulationspåverkan C01 Central bröstsmärta C02 Hjärtstopp C03 Hjärtarytmi C04 Hjärtsvikt C05 Sepsis C06 Dehydrering C99 Cirkulationspåverkan övrigt Cirkulationspåverkan C01 Central bröstsmärta C02 Hjärtstopp C03 Hjärtarytmi C04 Hjärtsvikt C05 Sepsis C06 Dehydrering C99 Cirkulationspåverkan övrigt SLAS behandlingsriktlinjer 2011-02-11 sid 1 (15) Central

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse 2012-02-28 1(10) Patientsäkerhetsberättelse SOS Alarm 2011 Sylvia Myrsell Patientsäkerhetsenheten Inledning SOS Alarm Sverige AB är en vårdgivare med verksamhet över hela landet vid 18 SOS-centraler. Enligt

Läs mer

LATHUND FÖR LÄKEMEDELSBEHANDLING

LATHUND FÖR LÄKEMEDELSBEHANDLING LATHUND FÖR LÄKEMEDELSBEHANDLING VID AKUTA TILLSTÅND PÅ VÅRDCENTRAL VITALA FUNKTIONER... 1 A-B-C-D-E INITIALT OMHÄNDERTAGANDE... 2 A-HLR, VUXEN... 3 A-HLR, BARN... 4 ANAFYLAKTISK REAKTION, VUXEN... 5 ANAFYLAKTISK

Läs mer

Medicinsk vetenskap III OM152A Datum: 20140215 Tid: 09.00-13.00. Lärare: Anna-Karin Wahn, Charlotte Gillrell, Eva Åkerman, Margareth Jeppsson m.fl.

Medicinsk vetenskap III OM152A Datum: 20140215 Tid: 09.00-13.00. Lärare: Anna-Karin Wahn, Charlotte Gillrell, Eva Åkerman, Margareth Jeppsson m.fl. DEL A KOD: Hälsa och samhälle Enheten för omvårdnad Medicinsk vetenskap III OM152A Datum: 20140215 Tid: 09.00-13.00 Maxpoäng (beror av sepsissem.): 60p alt. 56p Godkänt (68%): 41p alt. 38p Väl godkänt

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå Till dig som ska utföra arbetsuppgifter på delegering i kommunal hälso- och sjukvård asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

Läs mer

SU Med. Ger- Akutmottagning Akutmottagningen Omr2. 2 st po 1 gång

SU Med. Ger- Akutmottagning Akutmottagningen Omr2. 2 st po 1 gång Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17882 su/med 2017-10-03 8 Innehållsansvarig: Tobias Carlson, Chef, Akututvecklingscentrum (tobka1) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef, Verksamhet

Läs mer

Aripiprazole Accord (aripiprazol)

Aripiprazole Accord (aripiprazol) Aripiprazole Accord (aripiprazol) Patient/Anhörig Informationsbroschyr Denna broschyr innehåller viktig säkerhetsinformation som du ska bekanta dig med innan påbörjande av behandlingen med aripiprazol

Läs mer

AKUTA INSATSER Omhändertagande av akuta tillstånd på Nykvarns vårdcentral

AKUTA INSATSER Omhändertagande av akuta tillstånd på Nykvarns vårdcentral AKUTA INSATSER Omhändertagande av akuta tillstånd på Nykvarns vårdcentral ANAFYLAXI, INSEKTSBETT, ALLERGI... 2 ASTMA HOS VUXNA... 3 AKUT ASTMA HOS BARN OCH UNGDOMAR... 4 EPIGLOTTIT... 5 GALLSTEN OCH NJURSTEN...

Läs mer

Läkemedel - generella direktiv vid kvinnokliniken

Läkemedel - generella direktiv vid kvinnokliniken 2016-02-02 25635 1 (8) Läkemedel - generella direktiv vid kvinnokliniken Sammanfattning Stående ordinationer vid kvinnokliniken som sjuksköterska efter bedömning kan ge patient som har symtom med intensitet

Läs mer

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2 Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta Bild 2 Den här föreläsningen handlar om hur man i sjukvården kan behandla olika nociceptiva smärttillstånd som har sin uppkomst från rörelseapparaten; det

Läs mer

2010-12-02. AUP (SEK) Konakion Novum Injektionsvätska, 10 mg/ml Glasampull, 404939 45,21 85,50. Namn Form Styrka Förp.

2010-12-02. AUP (SEK) Konakion Novum Injektionsvätska, 10 mg/ml Glasampull, 404939 45,21 85,50. Namn Form Styrka Förp. 1 (5) 2010-12-02 Vår beteckning SÖKANDE Roche AB Box 47327 100 74 Stockholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att nedanstående läkemedel

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Xylocain 5 mg/ml injektionsvätska, lösning Xylocain 10 mg/ml injektionsvätska, lösning Xylocain 20 mg/ml injektionsvätska, lösning Xylocain utan konserveringsmedel

Läs mer

Generella direktiv 1 för läkemedel i akutförråden på särskilda boende, Jönköpings län

Generella direktiv 1 för läkemedel i akutförråden på särskilda boende, Jönköpings län Generella direktiv 1 Generella direktiv för en enhet kan enligt SOSFS 2000:1 utfärdas av verksamhetschefen vid enheten eller om verksamhetschefen inte är läkare av läkare som verksamhetschefen utser. Verksamhetschefens

Läs mer

Meddelandeblad. Nr 11/02. Svensk ambulanssjukvård 2001

Meddelandeblad. Nr 11/02. Svensk ambulanssjukvård 2001 Meddelandeblad Mottagare: Verksamhetschefer, ambulansöverläkare, ansvariga läkare/föreståndare inom ambulanssjukvården Nr 11/02 Juli 2002 Svensk ambulanssjukvård 2001 Bakgrund Ambulanssjukvården har under

Läs mer

Förteckning av läkemedel vid akut bruk samt generella direktiv för kommunal vård

Förteckning av läkemedel vid akut bruk samt generella direktiv för kommunal vård RIKTLINJE Sida: 1(5) Godkänt: Ver.nr: 0.2 Giltigt t.o.m: Dnr: Förteckning av läkemedel vid akut bruk samt generella direktiv för Gäller alla kommuner i Dalarnas län. Fastställt av Läkemedelskommittén i

Läs mer

Riktlinje för Läkemedelsgenomgångar inom Stockholms läns landsting

Riktlinje för Läkemedelsgenomgångar inom Stockholms läns landsting "ZZJ Hälso- och sjukvårdsförvaltningen STOCKHOI MS I &K% I ANrjVniMG Bilaga 6:2 Riktlinje för Läkemedelsgenomgångar inom Stockholms läns landsting En arbetsgrupp under satsningen "Mest sjuka äldre, läkemedel"

Läs mer

Ambulanssjukvård och trauma Vätskebalans, Chock, Katastrofmedicin, Anatomi, Fysiologi, Skallskador, Vasoaktiva droger

Ambulanssjukvård och trauma Vätskebalans, Chock, Katastrofmedicin, Anatomi, Fysiologi, Skallskador, Vasoaktiva droger Institutionen för Hälsovetenskap OMTENTAMEN 2 Ambulanssjukvård och trauma Vätskebalans, Chock, Katastrofmedicin, Anatomi, Fysiologi, Skallskador, Vasoaktiva droger Specialistutbildning inom akutsjukvård,

Läs mer

Anvisningar till Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd för upprättande av Kloka Listan 2016 rekommenderade läkemedel i SLL

Anvisningar till Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd för upprättande av Kloka Listan 2016 rekommenderade läkemedel i SLL Dokumentbeteckning: Anvisningar till Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd för upprättande av Kloka Listan 2016 Datum: 2015-06-10 Anvisningar till Stockholms läns läkemedelskommittés expertråd

Läs mer

Intranasal behandling med läkemedel - Behandlingsriktlinje

Intranasal behandling med läkemedel - Behandlingsriktlinje Intranasal behandling med läkemedel - Behandlingsriktlinje Bakgrund: Administration av läkemedel intranasalt är ofta fördelaktig och grundar sig på: Väl vaskulariserad nässlemhinna Droppstorlek för optimalt

Läs mer

Hantering av läkemedel

Hantering av läkemedel Revisionsrapport Hantering av läkemedel och läkmedelsanvändning av äldre Kalmar kommun Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Stefan Wik Cert. kommunal revisor Innehåll 1. Bakgrund... 1 2. Regler och

Läs mer

Behandlingsriktlinjer version 6

Behandlingsriktlinjer version 6 Behandlingsriktlinjer version 6 Godkänd 2015-12-21 av: Hans Blomberg, Ambulansöverläkare Akademiska Sjukhuset Landstinget i Uppsala län Innehållsförteckning Allmänt... 6 Förord... 6 Symtom/iakttagelser...

Läs mer

Behandlingsriktlinjer

Behandlingsriktlinjer Behandlingsriktlinjer Detta exemplar tillhör:... Arbetsnummer:... INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ANDNING 1.1 AKUT ASTMA 1.2 HÖGA ANDNINGSHINDER 1.3 EPIGLOTTIT och TRACHEIT 1.4 ALLERGI / ANAFYLAKTISK REAKTION

Läs mer

STEMI_akutmott_jourtid Upprättare Datum Sidnr Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) Thomas Pettersson 1.0

STEMI_akutmott_jourtid Upprättare Datum Sidnr Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) Thomas Pettersson 1.0 Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) RIKTLINJER FÖR OMHÄNDERTAGANDE AV INKOMMANDE PATIENTER MED misstänkt ST-höjningsinfarkt ()/ nytillkommen vänstergrenblock(lbbb) Helgfria måndagar-torsdagar 16:00-08:00 och

Läs mer

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun

Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun 1(6) Rutin för att kontakta sjuksköterska i Söderköpings kommun Innehåll Detta häfte innehåller information för Dig som arbetar inom äldre- och funktionshinderomsorgen i Söderköpings kommun när Du behöver

Läs mer

1. Ange 3 sjukdomstillstånd som kan ge upphov till troponinstegring och förklara varför troponin I är förhöjt vid varje tillstånd.

1. Ange 3 sjukdomstillstånd som kan ge upphov till troponinstegring och förklara varför troponin I är förhöjt vid varje tillstånd. Du är kardiologjour och blir uppringd av medicinjouren som vill att du kommer och bedömer en patient på akutrummet. Patienten söker för bröstsmärta sedan igår kväll, just nu smärtlindrad med morfin och

Läs mer

ÅLDERSSTIGEN. Ett samarbetsprojekt mellan Ambulanssjukvård och Geriatrik Sahlgrenska Universitetssjukhuset INGELA WENNMAN. Verksamhetsutvecklare

ÅLDERSSTIGEN. Ett samarbetsprojekt mellan Ambulanssjukvård och Geriatrik Sahlgrenska Universitetssjukhuset INGELA WENNMAN. Verksamhetsutvecklare ÅLDERSSTIGEN Ett samarbetsprojekt mellan Ambulanssjukvård och Geriatrik Sahlgrenska Universitetssjukhuset INGELA WENNMAN Verksamhetsutvecklare PER ÖRNINGE Ambulansöverläkare Göteborg >500 000 invånare

Läs mer

Hjärta och lungor HJÄRTA OCH LUNGOR

Hjärta och lungor HJÄRTA OCH LUNGOR IV Hjärta och lungor HJÄRTA OCH LUNGOR 63 Bröstsmärta Vid samtidig andnöd se även avsnitt Andnöd s 66. Vid säkert trauma mot bröstkorgen se även avsnitt Symtom från rörelseapparaten s 34. Vid feber + andningskorrelerad

Läs mer

Anamnes och vitalparametrar

Anamnes och vitalparametrar Patientfall 1 76 årig kvinna som söker för sveda vid miktion och lågt sittande buksmärtor av lättare karaktär. Ringde igår och fick tid till idag. Dottern medföljer, de sitter nu i väntrummet då hon plötsligt

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län Revidering och komplettering 2010-11-10 och 2011-02-16 Beslut TKL 2011-03-11 Utvärderas senast 2012-12-01 Riktlinjer för samverkan avseende medicinska

Läs mer

Nutrition och sårläkning

Nutrition och sårläkning Nutrition och sårläkning Ulla Knoblock Carlsson Leg. dietist 2014-03-13 Patientens situation? Rekommendationer NNR5 Nordiska Näringsrekommendationer (Livsmedelsverket, 2012) Näring för god vård och omsorg

Läs mer

s00015487-06 Affärshemligheter och konfidentiell information 2015 Boehringer Ingelheim International GmbH eller ett eller flera dotterbolag

s00015487-06 Affärshemligheter och konfidentiell information 2015 Boehringer Ingelheim International GmbH eller ett eller flera dotterbolag Sida 1199 av 5 av 275 DEL VI.2 Del VI.2.1 DELOMRÅDEN AV EN OFFENTLIG SAMMANFATTNING Information om sjukdomsförekomst Ischemisk stroke orsakas av en blodpropp i en artär i hjärnan. Bland personer över 55

Läs mer

Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun

Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun Följande rutiner har tagits fram utifrån de Skriftliga direktiv för att säkerställa kvalitén inom läkemedelshantering i kommunal hälso- och sjukvård som

Läs mer

4. Ordination av läkemedel.

4. Ordination av läkemedel. 4. Ordination av läkemedel. 4:1 Syfte 4:2 Ansvar 4:3 Definitioner 4:4 Allmänt 4:5 Ordinationssätt 4:5:1 Muntlig ordination 4:5:2 Telefonordination 4:6 Generell behandlingslista 4:7 Dosexpedierade läkemedel

Läs mer

Kompetensmodell inom anestesi och intensivvård

Kompetensmodell inom anestesi och intensivvård Kompetensmodell inom anestesi och intensivvård Självskattningsformulär för: Som läkare och anestesiolog är det nödvändigt att genom hela sin yrkesverksamma karriär upprätthålla och utveckla kompetens och

Läs mer

Behandlingsriktlinjer. Ambulanssjukvården Skaraborgs Sjukhus

Behandlingsriktlinjer. Ambulanssjukvården Skaraborgs Sjukhus Behandlingsriktlinjer Ambulanssjukvården Skaraborgs Sjukhus Maj 2010 Reviderad Maj 2015 FÖRORD Denna upplaga av Behandlingsriktlinjer Ambulanssjukvården Skaraborg har anpassats till Behandlingsriktlinjer

Läs mer

Generella behandlingsanvisningar 2016 Gäller 20160201 20170131

Generella behandlingsanvisningar 2016 Gäller 20160201 20170131 LÄKEMEDELSKOMMITTÉNL Generella behandlingsanvisningar 2016 Gäller 20160201 20170131 för.kommun Generella behandlingsanvisningar för läkemedel inom kommunal hälso- och sjukvård i samtliga kommuner i Västerbottens

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad: 2009-06-18 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Godkänd av: Lena Marions, överläkare, docent, sektionschef Reproduktiv Hälsa

Godkänd av: Lena Marions, överläkare, docent, sektionschef Reproduktiv Hälsa PM GYN 2011 1(5) Reproduktiv Hälsa Inducerad abort Datum: 2009-08-01 Reviderat 2011-01-01 Godkänd av: Lena Marions, överläkare, docent, sektionschef Reproduktiv Hälsa Abortprocessen Telefonrådgivning Bokning

Läs mer

Slutrapport. Revision av klassificering av diagnoser och åtgärder vid GynStockholm, Cevita Care AB. Februari 2010

Slutrapport. Revision av klassificering av diagnoser och åtgärder vid GynStockholm, Cevita Care AB. Februari 2010 Slutrapport Revision av klassificering av diagnoser och åtgärder vid, Cevita Care AB Staffan Bryngelsson Emendor Consulting AB 1 Innehållsförteckning: 0. Sammanfattning... 2 0.1 Slutenvården... 2 0.2 Öppenvården...

Läs mer

Utrustningslista Ambulans Reviderad 151208

Utrustningslista Ambulans Reviderad 151208 Utrustningslista Ambulans Reviderad 151208 Placering av utrustningen kan variera något. Beroende på placering i fordonen kan viss utrustning finnas i dubbel upplaga. Exempelvis finns viss identisk utrustning

Läs mer

BEHANDLINGS- ANVISNINGAR

BEHANDLINGS- ANVISNINGAR BEHANDLINGS- ANVISNINGAR AMBULANSSJUKVÅRDEN SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS Kapitel: Behandlingsriktlinjer Patientnära utrustning Översikt innehållsförteckning Godkänd av: Datum: Sida: 1 2011-05-01 Av: 193 Översikt

Läs mer

Generella ordinationer VUXNA på IVA, UVA, DKE och DUVA (LL)

Generella ordinationer VUXNA på IVA, UVA, DKE och DUVA (LL) Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Läkemedel Giltig fr.o.m: 2017-03-20 Faktaägare: Anders Dynebrink, Medicinskt ledningsansvarig anestesikliniken Fastställd av: Linda Pantzar, Verksamhetschef

Läs mer

BIPACKSEDEL. Torphasol vet. 10 mg/ml, injektionsvätska, lösning, för häst

BIPACKSEDEL. Torphasol vet. 10 mg/ml, injektionsvätska, lösning, för häst BIPACKSEDEL Torphasol vet. 10 mg/ml, injektionsvätska, lösning, för häst 1. NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV GODKÄNNANDE FÖR FÖRSÄLJNING OCH NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV TILLVERKNINGSTILLSTÅND

Läs mer

Bilaga III. Ändringar av relevanta avsnitt av produktresumén och bipacksedeln

Bilaga III. Ändringar av relevanta avsnitt av produktresumén och bipacksedeln Bilaga III Ändringar av relevanta avsnitt av produktresumén och bipacksedeln Observera: De relevant avsnitten av produktresumé och bipacksedel är resultatet av referral-proceduren. Produktinformationen

Läs mer

Råd om läkemedelsbehandling av barn 2010

Råd om läkemedelsbehandling av barn 2010 Råd om läkemedelsbehandling av barn 2010 Allergi och urtikaria Råd om läkemedelsbehandling av barn har sammanställts av Läksaks barnutskott i samråd med Läksaks expertgrupp för luftvägs- och allergisjukdomar.

Läs mer

Riktlinjerna får kopieras för icke kommersiellt bruk om källan är tydligt angiven. Lund den 8 augusti 2014,

Riktlinjerna får kopieras för icke kommersiellt bruk om källan är tydligt angiven. Lund den 8 augusti 2014, Dessa behandlingsriktlinjer är utarbetade för ambulanssjukvården i Region Skåne. Riktlinjerna är avsedda att följas av ambulansteamen och är skrivna med utgångspunkt från de förutsättningar och den kompetens

Läs mer

Allmän information. Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan.

Allmän information. Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan. Allmän information Närmare anvisningar för inrapportering kommer inom kort att framgå av länklistan. Vissa uppgifter är inte möjliga att hämta ur befintliga IT-system under 2010. Vissa uppföljningsparametrar

Läs mer

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Utgåva nr 2 sida 1 av 6 Dokumentets namn Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarig

Läs mer

Med formell kompetens avses genomgången godkänd vidareutbildning samt två års tjänstgöring inom respektive specialområde.

Med formell kompetens avses genomgången godkänd vidareutbildning samt två års tjänstgöring inom respektive specialområde. PM Rubrik: Ordination enligt generellt direktiv för sjuksköterskor inom ambulanssjukvården i Landstinget Blekinge Enhet/förvaltning: Akutkliniken, ambulans Ansvarig: Håkan Klementsson medicinskt ledningsansvarig

Läs mer

Läkemedel och amning Integrationsbeskrivning Version 0.1 2012-07-16

Läkemedel och amning Integrationsbeskrivning Version 0.1 2012-07-16 Bilaga 2. Medicinsk integrationsbeskrivning för kunskapstjänsten Läkemedel och amning som primärkälla Syfte och övergripande information om tjänsten Tjänsten Läkemedel och amning innehåller generella rekommendationer

Läs mer

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Vårdrutin Ambulanssjukvården 4 3

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Vårdrutin Ambulanssjukvården 4 3 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Vårdrutin Ambulanssjukvården 4 3 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Charlotta Nelsson Wolmer Edqvist & Petra Lundgren 2015-03-30

Läs mer

Central bröstsmärta (CBS) vuxen C01. Peri-/myokardit

Central bröstsmärta (CBS) vuxen C01. Peri-/myokardit Central bröstsmärta (CBS) vuxen C01 Orsak Akut koronart syndrom Aortaaneurysm/-dissektion Pleuritsmärta (pleurit, lungemboli) Peri-/myokardit Muskuloskeletal smärta Hög buksmärta (esofagit, gastrit, perforation,

Läs mer

Utfärdat av: MLA: AISAB, Falck, Samariten. Godkänt av: Åke Östman (AISAB) Kerstin Norrbin (Falck), Torbjörn Kanfjäll (Samariten)

Utfärdat av: MLA: AISAB, Falck, Samariten. Godkänt av: Åke Östman (AISAB) Kerstin Norrbin (Falck), Torbjörn Kanfjäll (Samariten) Medicinska riktlinjer för Förord Utfärdat av: Rev.nr 1 Förord sid 1 (1) Chefläkarens förord I den nya reviderade upplagan av Medicinska Behandlingsriktlinjer 2014 har vårdgivarnas fulla medicinska ansvar

Läs mer

Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086

Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086 Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086 Socialstyrelsen Enheten för Krisberedskap Att: Jonas Holst 2006-12-29 Redovisning av enkätresultat Information från ambulans vid daglig verksamhet och katastrof

Läs mer

ANELÄK Premedicinering till barn

ANELÄK Premedicinering till barn 1 (6) ANELÄK Premedicinering till barn Dosering enligt detta dokument får ske av sjuksköterska utan särskild ordination av narkosläkare när det gäller barn utan komplicerande sjukdom. Barn som fått premedicinering

Läs mer

Influensa- och pneumokockvaccination 2015/2016

Influensa- och pneumokockvaccination 2015/2016 INSTRUKTION 1 (15) INFLUENSAVACCINATION ORDINATION RISKGRUPPER Inför säsongen 2015/2016 har sammansättningen av säsongsvaccinet ändrats jämfört med föregående år så att en influensa A-stam och influensa

Läs mer

/(\ inspektionen för vård och omsorg

/(\ inspektionen för vård och omsorg /(\ inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2016-02-24 Dnr 8.1.1-20976/2014 1(5) A v delning Mitt Hälso- och sjukvård, HS l hans.rudstam@ivo.se Region Gävleborg län Vårdgivare Region Gävleborg, Gävle sjukhus,

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Farmakoterapi 13,5 hp

STUDIEHANDLEDNING. Farmakoterapi 13,5 hp STUDIEHANDLEDNING Farmakoterapi 13,5 hp Receptarieutbildningen vid Umeå Universitet Välkommen till Farmakoterapi 13,5 hp Vi heter Sofia Mattsson och Maria Sjölander och är lärare på kursen i farmakoterapi.

Läs mer

Akuta situationer i samband med tandvårdsbehandling, FTV

Akuta situationer i samband med tandvårdsbehandling, FTV Godkänt den: 2017-11-19 Ansvarig: Pia Gabre Gäller för: Folktandvården Akuta situationer i samband med tandvårdsbehandling, FTV Innehållsförteckning Syfte och omfattning...2 Bakgrund...2 Beskrivning...3

Läs mer

Förteckning av läkemedel vid akut bruk samt generella direktiv för kommunal vård

Förteckning av läkemedel vid akut bruk samt generella direktiv för kommunal vård RIKTLINJE Sida: 1(5) Godkänt: Ver.nr: 4.0 Giltigt t.o.m: 2020-06-25 Dnr: Förteckning av läkemedel vid akut bruk samt generella direktiv för Gäller alla kommuner i Dalarnas län. Fastställt av Läkemedelskommittén

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Emerade 150 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna Emerade 300 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna Emerade 500

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:16 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 1999:26) om att förebygga och ha beredskap för att behandla vissa överkänslighetsreaktioner Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Samverkan mellan landstinget och kommunerna i Örebro län angående bedömning av egenvård i förskola/skola

Samverkan mellan landstinget och kommunerna i Örebro län angående bedömning av egenvård i förskola/skola Rubrik specificerande dokument ÖVERENSKOMMELSE Omfattar område/verksamhet/enhet Hälso- och sjukvård Sidan 1 av 10 Upprättad av (arbetsgrupp alt. namn, befattning) Beslutande organ Gäller från datum Särskild

Läs mer

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 3 Grundutbildning läkemedelshantering och diabetes 4 Delegering

Läs mer

Anafylaxi. Gäller för: Region Kronoberg

Anafylaxi. Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Giltig fr.o.m: 2015-12-10 Faktaägare: Helene Axfors, överläkare barn - och ungdomskliniken Växjö Fastställd av: Katarina Hedin, ordförande medicinska kommittén

Läs mer

Integrationshandledning Läkemedel och amning och läkemedel och graviditet/fosterpåverkan. En mappning mellan två olika beslutsstöd

Integrationshandledning Läkemedel och amning och läkemedel och graviditet/fosterpåverkan. En mappning mellan två olika beslutsstöd Integrationshandledning Läkemedel och amning och läkemedel och En mappning mellan två olika beslutsstöd Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Syfte... 2 Terminologi... 2 Innehåll... 2 Avgränsningar... 3 Klassificering

Läs mer

Hypertoni på akuten. Joakim Olbers, specialistläkare, VO Kardiologi, Södersjukhuset

Hypertoni på akuten. Joakim Olbers, specialistläkare, VO Kardiologi, Södersjukhuset Hypertoni på akuten Joakim Olbers, specialistläkare, VO Kardiologi, Södersjukhuset Hypertoni är en folksjukdom 27% av den vuxna befolkningen i Sverige har hypertoni (SBU) Hypertoni är den ledande orsaken

Läs mer

SAKEN BESLUT 1 (5) Janssen-Cilag AB Box 7073 192 07 Sollentuna SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna.

SAKEN BESLUT 1 (5) Janssen-Cilag AB Box 7073 192 07 Sollentuna SÖKANDE. Ansökan inom läkemedelsförmånerna. 2015-06-11 1 (5) Vår beteckning SÖKANDE Janssen-Cilag AB Box 7073 192 07 Sollentuna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer