LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN)"

Transkript

1 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN) Protokoll Datum: Tid: Plats: sammanträdesrum Linné, LUN Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde 4 LUN:s sammanträden HT15 7 CUL:s temaverksamheter (U 2015/189) 8 Programledaruppdrag för grund- och ämneslärarprogrammen (V 2015/292) 9 Pedagogiskt pris (C 2015/14) 10 Åtgärdsplan speciallärarprogrammet (V 2014/864, V 2015/147) 11 Examensbenämningar för speciallärar- och specialpedagogexamen (G 2015/82, G 2015/83) 12 Programrapporter avseende läsåret 2014/2015 (V 2015/284) 13 Betygssystem (V 2015/225) Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Maria Jarl Mats Andersson Monica Lindgren Johan Lundin, ersättare Daniel Seldén Övriga: Företrädare för studenterna Erik Johansson Företrädare för personalorganisationerna Håkan Blennqvist Göta studentkår OFR-S Lärarutbildningsnämnden (LUN) 1 (14) Skolgatan 2, Box 135, Göteborg

2 Från nämndkansliet Ulf Andersson, 1-5 Jesper Boesen, 6-7 Karin Fogelberg, 6-15 Mats d Hermansson Anders Larsson, 8-9, Jan Lif, 6 Victoria Nilsson Lissvall, och 13 Tove Westerberg, 1-15 Vid protokollet: Klas Ternblad nämndsekreterare Frånvarande: Camilla Björklund Anna Lyngfelt Bengt Randén Stig Sánta Göteborgs universitet Göteborgs universitet Göteborgsregionens kommunalförbund Göteborgs Stad Dagordning Ärende Beslut 1 Fastställande av föredragningslistan En preliminär föredragningslista har sänts med kallelse till sammanträdet. Under dagens sammanträde är Camilla Björklund frånvarande och ersätts av Johan Lundin. att fastställa föredragningslistan. 2 Val av protokolljusterare att utse Monica Lindgren att jämte ordförande justera dagens protokoll. 3 Lägesrapport från styrgruppen för lärarutbildningens utbyggnad Föredragande: Maria Jarl och Daniel Seldén. Styrgruppen för lärarutbildningens utbyggnad arbetar med Daniel Seldéns rapport om prefekternas synpunkter på lärarutbildningens utbyggnad. Arbetet syftar till att ta fram ett Antecknas. 2 (14)

3 3 forts. åtgärdsförslag för att underlätta genomförandet av lärarutbildningens utbyggnad. Konferensen om lärarutbildningens utbyggnad har över 200 anmälda deltagare. Daniel Seldén informerar om konferensens uppläggning. 4 LUN:s sammanträden HT15 Förslag till LUN:s sammanträdestider för HT15. Föredragande: Maria Jarl att under hösten 2015 sammanträda: måndag 24 augusti, kl tisdag den 25 augusti, kl (internat) onsdag den 23 september, kl ca torsdag den 22 oktober, kl ca fredag den 6 november, kl ca (reserv) torsdag den 26 november, kl ca tisdag den 15 december, kl ca Strategier för fortbildning Strategier för LUN:s fortbildningsuppdrag Föredragande: Mats d Hermansson Lärarutbildningsnämnden har i verksamhetsplanen för 2015 bland annat beslutat att se över och vidareutveckla uppdraget avseende fortbildningsinsatser med anknytning till läraryrket. Föredragande presenterar ett underlag för en inledande policydiskussion om strategier för LUN:s fortbildningsuppdrag. I underlaget görs en översiktlig beskrivning av nuläget, varefter några möjliga utvecklingsområden presenteras. Antecknas. 3 (14)

4 5 forts Ledamöterna diskuterar olika fortbildningsmodeller. Ett förslag är att inom ramen för fristående platser skapa utrymme för målinriktade fortbildningsinsatser. Under överläggningen ställs frågan om vilka fortbildningskurser som skolhuvudmännen respektive lärarna efterfrågar. Vidare om deltagarna kommer kunna delta i kurserna under sin arbetstid, eller om de måste göra det på sin fritid? Karlstad har en modell där deltagarna kan välja mellan att delta i öppna föreläsningar som man själv väljer, eller att registrera sig på kursen och tentera för att få poäng. Modellen kräver en diskussion med universitetsledningen om avräkningsprincip för denna typ av kurser. Nämnden måste också ha beredskap för att ge behörighetsgivande utbildningar, och även för att arbeta i riktning mot ett livslångt lärande. Frågan om LUN:s fortbildningsuppdrag återkommer till nämnden. 6 Remiss En mer flexibel ämneslärarutbildning Remissmissiv. Promemorian En mer flexibel ämneslärarutbildning (VR 2015/11). Föredragande: Jan Lif Föredragande redogör för remissen En mer flexibel ämneslärarutbildning. Inom vissa områden råder brist på ämneslärare, och speciellt inom årskurserna 7-9. Samtidigt har antalet sökande till ämneslärarutbildningen mot 7-9 minskat. Förslaget innebär att göra ämneslärarutbildningen med inriktning mot 7-9 mer flexibel, och därmed attraktiv, och således skapa fler examinerade lärare som arbetar i årskurs 7-9. Föredragandes synpunkt är att det saknas empiriskt underlag för att denna förändring skulle göra utbildningen mot 7-9 mer attraktiv. Det finns dessutom risk för att förslaget minskar anställningsbarheten, då det inte är djupa utan Antecknas. 4 (14)

5 6 forts breda lärare som efterfrågas i åk 7-9. De föreslagna förändringarna riskerar också att upprepa samma problematik som var en av flera svårigheter med LP01, att man skapar ett system med mycket stor valbarhet, vilket medför en komplicerad och svåröverskådlig utbildningsstruktur. Ett alternativt förslag kan i stället vara en ettårig påbyggnadsutbildning för 4-6 lärare, vilken skulle ge behörighet för 7-9. Under ledamöternas diskussion ställer man sig bakom föredragandes synpunkter och framhåller även att det är för tidigt att påbörja förändringar i 2011 års Lärarprogram, då erfarenheterna av programmet fortfarande är få. 7 U 2015/ 189 CUL:s temaverksamheter Beslutsunderlag Nya forskningsteman. Översyn av CUL:s temaverksamhet. Föredragande: Jesper Boesen Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning (CUL) har genomfört en genomlysning av temaverksamheten och ett diskussionsunderlag presenterades för nämnden den 18 februari Efter nämndens diskussion har en fortsatt diskussion förts i CUL:s ledningsråd och förslag på nya namn på temana har tagits fram. Förslaget bygger vidare på de diskussioner som förts med fakulteterna. att ersätta dagens sju teman: Konstarter och lärande, Lärande, text och språk, Läraryrkets praktik, Lärande, undervisning och matematik, Nya media, undervisning och lärande, Skola och samhälle samt Undervisning, lärande och naturvetenskap med följande fem teman där temana har en gemensam ingress följt av en specificering: Utbildning, undervisning och lärande med inriktning mot: Kultur och estetik Text och språk Matematik och naturvetenskap Informationsteknologi Lärarprofession och skolutveckling att temaledarna för respektive tema ges i uppdrag att 5 (14)

6 7 forts formulera en innehållsdeklaration som beskriver och preciserar temats område. att de nya temana träder i kraft höstterminen V 2015/ 292 Programledaruppdrag för grund- och ämneslärarprogrammen Förslag till beslut om förnyade programledaruppdrag för grundlärarprogrammet och ämneslärarprogrammet Föredragande: Maria Jarl och Mats Andersson Innevarande mandatperiod för programledaruppdragen inom Grundlärarprogrammet respektive Ämneslärarprogrammet löper ut vid halvårsskiftet Nämnden behöver därför fatta beslut om förnyade programledaruppdrag för de båda programmen. Förslaget till förnyade programledaruppdrag beaktar såväl besparingsförslaget Förslag till verksamhetsförändringar inom lärarutbildningens organisation ( ), som pågående utbyggnad av lärarutbildningen och kommande förändringar inom Ämneslärarprogrammet med anledning av förslaget En mer flexibel ämneslärarutbildning. Det innebär att förslaget fullt ut tar hänsyn till LUN:s besparingsbeting. att det samlade programledaruppdraget för Grundlärarprogrammet under mandatperioden till uppgår till 60 procent av heltid. att det samlade programledaruppdraget för Ämneslärarprogrammet under mandatperioden till uppgår till 80 procent av heltid. 9 C 2015/ 14 Pedagogiskt pris Utlysning LUN:s pedagogiska pris 2015, och Beslut om utlysning av LUN:s pedagogiska pris Föredragande: Karin Fogelberg Sedan 2013 har fakultetsstyrelserna och Lärarutbildningsnämnnden ansvar för att utse pedagogiska pristagare vid Göteborgs universitet. Satsningen är ett led i universitetets strävan att stärka den pedagogiska utvecklingen. Föredragande redogör för förslag till utlysning av LUN:s pedagogiska pris att utlysa ett pedagogiskt pris att utlysning sker enligt Utlysning LUN:s pedagogiska pris 2015 (texten revideras i enlighet med ledamöternas synpunkter). att för ändamålet avsätta 100 tkr från ansvar 7600 verksamhet (14)

7 10 V 2014/ 864 V 2015/ 147 Åtgärdsplan speciallärarprogrammet Analys- och åtgärdsplan för bristande kvalitet i Universitetskanslerämbetets gransking av speciallärarexamen, samt Övriga kvalitetstärkande åtgärder för Speciallärarprogrammet och Specialpedagogiska programmet Föredragande: Karin Fogelberg och Victoria Nilsson Lissvall. Universitetskanslersämbetet (UKÄ) granskade under 2014 utbildningar som leder till speciallärarexamen. Med anledning av UKÄ:s omdöme Bristande kvalitet för speciallärarexamen i Göteborg, har LUN vidtagit en rad åtgärder. Föredragande presentarer nu ytterligare åtgärder i anslutning till UKÄ:s kritik. I Analysoch åtgärdsplan, presenteras en rad kvalitetsstärkande åtgärder som genomförs i direkt anslutning till UKÄ:s kritik. De kortsiktiga åtgärderna planeras och genomförs under våren 2015 för implementering hösten 2015 och avser att åtgärda de brister som låg till grund för UKÄ:s kritik. Föredragande presenterar även Övriga kvalitetsstärkande åtgärder, utöver de åtgärder som är konkret kopplade till UKÄ:s kritik. Avsikten är att dessa åtgärder genomförs parallellt med övriga åtgärder. att tillstyrka föreliggande Analys- och åtgärdsplan för rapportering till Utbildningsnämndens Kvalitetsutskott att tillstyrka de åtgärder som anges i Övriga kvalitetsstärkande åtgärder för rapportering till Utbildningsnämndens Kvalitetsutskott samt att ge programrådet i uppdrag att i dialog med institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS) klargöra vad som åtskiljer de olika programmens examensarbeten och hur tillgodoräkning bör göras för studenter som siktar mot både specialläraroch specialpedagogexamen, att ge programrådet i uppdrag att i dialog med IPS utveckla förutsättningarna för att specialiseringarnas fördjupningsområden ska förstärkas i examensarbeten, att ge programrådet i uppdrag att genomföra en inventering av övrig forskning inom universitetet med möjlig koppling och relevans för undervisningen i både Speciallärarprogrammet och Specialpedagogiska programmet, att ge programrådet i uppdrag att inventera för professionen angränsande professionsområden av relevans för Speciallärarprogrammet och Specialpedagogiska programmet, att ge programrådet i uppdrag att utreda och klargöra vilka 7 (14)

8 10 forts. lärandemål, undervisningsmoment, och examinationer som hanteras med stöd av verksamhetsförlagda förankringsarbeten/tillämpningsövningar/verksamhetsförlagd utbildning/fältstudier som utgör delar av Speciallärarprogrammet respektive Specialpedagogiska programmet, att ge programrådet i uppdrag att utreda och klargöra förekomst av distansundervisning samt studietakt i Speciallärarprogrammet respektive Specialpedagogiska programmet, att ge programrådet i uppdrag att i dialog med IPS utreda om sakskäl föreligger för förnyad dispens från LUN:s generella betygssystem, tregradiga, i Speciallärarprogrammet respektive Specialpedagogiska programmet, att programrådet ska återrapportera ovanstående uppdrag till LUN senast vid nämndens sammanträde i november 2015, att ge LUN:s kansli i uppdrag att i dialog med programrådet och IPS klargöra regelverket för behörighet för legitimation efter examen, och hur det tillämpas, att till programråd och IPS ge i uppdrag att implementera LUN:s system för kurs- och programuppföljning, för Speciallärarprogrammet och Specialpedagogiska programmet, senast till hösten 2015, att till IPS ge i uppdrag att implementera LUN:s system för examensarbeten, för 8 (14)

9 10 forts. Speciallärarprogrammet och Specialpedagogiska programmet, senast till hösten 2015, att till LUN:s kansli och IPS ge i uppdrag att under våren 2015 diskutera förutsättningar för användande av Valwebb, för studenter inom Speciallärarprogrammet och Specialpedagogiska programmet, att till LUN:s kansli ge i uppdrag att i dialog med programråd och IPS utarbeta tydliggörande ansvarfördelning för olika kommunikationskanaler (studentrekryteringsåtgärder, trycksaker, webb, GUL) för Speciallärarprogrammet och Specialpedagogiska programmet. 11 G 2015/ 82 G 2015/ 83 Examensbenämningar för speciallärar- och specialpedagogexamen Examensbenämning för speciallärarexamen (G 2015/82). Examensbenämning för specialpedagogexamen (G 2015/83). Föredragande: Victoria Nilsson Lissvall Föredragande redogör för förslaget och att de föreslagna svenska examensbenämningarna, och de engelska översättningarna, följer Universitets- och högskolerådets föreskrifter och allmänna råd om översättning till engelska av svenska examina (UHRFS 2013:6). vad gäller Speciallärarexamen att fastställa föreslagna tillägg gällande skrivningar, samt översättningar, för avsedd verksamhet i examensbenämningen för Speciallärarexamen, enligt nedanstående. Speciallärarexamen med specialisering mot språkskriv och läsutveckling, avsedd för sådan pedagogisk verksamhet där läraren är behörig att undervisa. (Postgraduate Diploma in Special Needs Training with specialization in Development of Language, Writing and Reading, intended for special needs training activities where the teacher has qualification.) 9 (14)

10 11 forts. Speciallärarexamen med specialisering mot matematikutveckling, avsedd för sådan pedagogisk verksamhet där läraren är behörig att undervisa. (Postgraduate Diploma in Special Needs Training with specialization in Mathematical Development, intended for special needs training activities where the teacher has qualification.) Speciallärarexamen med specialisering mot utvecklingsstörning, avsedd för sådan pedagogisk verksamhet där läraren är behörig att undervisa. (Postgraduate Diploma in Special Needs Training with specialization in Learning Disabilities, intended for special needs training activities where the teacher has qualification.) vad gäller Specialpedagogexamen att fastställa föreslagna tillägg gällande skrivningar, samt översättningar, för avsedd verksamhet i examensbenämningen för Specialpedagogexamen, enligt nedanstående. Specialpedagogexamen, avsedd för specialpedagogisk verksamhet i skolväsendet och annan skollagsreglerad verksamhet. (Postgraduate Diploma in Special Education Needs, intended for special educational needs activities in the school system and other education act regulated activity.) Beslutet är omedelbart justerat. 10 (14)

11 12 V 2015/ 284 Programrapporter avseende läsåret 2014/2015 Förslag till beslut om programrapport 2014/2015. Förslag till Mall för programrapporter för läsåret 2014/15. Föredragande: Karin Fogelberg och Anders Larsson Programrapporter utgör en central del av det systematiska kvalitetsarbetet inom lärarutbildningen. Programrapporterna sammanställs av programledarna för respektive lärarprogram efter varje läsår. Programrapporterna är verktyg för Lärarutbildningsnämndens och programrådens arbete med programuppföljning och programutveckling. Föredragande föreslår att programrapporterna för läsåret 2014/2015 ska följa Mall för programrapport för läsåret 2014/2015. Programrapporterna för läsåret 2014/2015 delas in i tre delar: 1) programmet i sin helhet, 2) program- och kursuppföljning och 3) programutveckling. Under överläggningen framkommer att förslaget till Mall för programrapport för läsåret 2014/ 2015 ska justeras i enlighet med de synpunkter som framkommit under ledamöternas diskussion. att uppdra åt Lärarutbildningsnämndens ordförande att fastställa Mall för programrapport för läsåret 2014/2015 efter avstämning med programledargruppen. att programråden/arbetsgrupperna ska inkomma med en (1) programrapport per program utifrån Mall för programrapport för läsåret 2014/2015 senast den 11 september V 2015/ 225 Betygssystem Betygssystem vid Lärarutbildningsnämnden Föredragande: Victoria Nilsson Lissvall Föredragande informerar om att rektor vid Göteborgs universitet beslutat om betygssystem vid Göteborgs universitet. Samtidigt uppdrogs åt bl.a. Lärarutbildningsnämnden att besluta om vilket eller vilka betygssystem som gäller inom ansvarsområdet, och för vilka utbildningar respektive betygssystem gäller, samt att meddela Utbildningsnämnden beslutet. att det vid Lärarutbildningsnämndens ansvarsområde ska finnas två betygssystem, att kurser inom lärarutbildningens ansvarsområde ska tillämpa betygssystem med tre steg (Underkänd, Godkänd och Väl godkänd) för nyinrättade program och kurser, om inte särskilda skäl för undantag föreligger, och 11 (14)

12 13 forts. Inom Lärarutbildningsnämndens ansvarsområde finns ett flertal program och andra utbildningar och föredragande redogöra för vilka betygsskalor som används i dessa utbildningar. att kurs som är helt verksamhetsförlagd och omfattar 3 högskolepoäng eller färre, ska tillämpa betygssystem med två steg (Underkänd och Godkänd), att dessa betygssystem används för kurser inom läraroch förskollärarprogrammen, dvs Förskollärarprogrammet (L1FÖR), Grundlärarprogrammet (Grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem (L1GFR), Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 (L1GF3), Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 (L1G46)), Yrkeslärarprogrammet (L1YRK), Ämneslärarprogrammet (Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 (L1Ä79), Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan (L1ÄGY)) samt Kompletterande pedagogisk utbildning (L1KPU), samt att vidare utreda betygssystem för Speciallärarprogrammet och Specialpedagogiska programmet, att vidare utreda ansvarsområde för kurser i Lärarlyft och liknande uppdrag, vilka 12 (14)

13 13 forts. syftar till examen inom LUN:s uppdrag, eller utökad behörighet med grund i sådan examen, eller annan fortbildning, och om tillämpligt, betygssystem för dessa, att vid utvärdering av försöksverksamhet för valbarhet inom Ämneslärarprogrammet, även beakta användande av betygssystem. 14 Ordföranden informerar Föredragande: Maria Jarl LUN:s terminsvisa verksamhetsdialog med universitetets ledning kommer genomföras den 14 april. En enkät som utgör ett steg i LUN:s uppföljning av institutionernas kursansvar har sänts iväg, svaren inkommer i mitten av april. Antecknas 15 Utbildningschefen informerar Föredragande: Mats d Hermansson Föredragande informerar att arbetet med Göteborgs universitets ansökan om examenstillstånd i ämnet Dans är i slutfasen och att ansökan inom kort kommer skickas till Högskoleverket. Vidare är Göteborgs universitet med i Universitetskanslerämbetets utökade VFUstudie. En rad intervjuer kommer genomföras under maj. Antecknas. 16 Ordförandeåtgärder Ordförandeåtgärder. Föredragande: Maria Jarl Inga synpunkter på ordförandeåtgärderna framförs. Antecknas. 13 (14)

14 17 Anmälan av protokoll från föregående nämndsammanträde Protokoll 2015:1 och 2015:2. Inga synpunkter på protokollen framförs. att lägga protokoll 2015:1 från sammanträdet och protokoll 2015:2 från sammanträdet ad acta. Vid protokollet Justeras Klas Ternblad Maria Jarl Monica Lindgren 14 (14)

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET LÄRARUTBILDNINGsNÄMNDEN Protokoll2014:7, fört vid Lärarutbildningsnämndens sammanträde 2014-08-26, Behandlade heslutsärenden vid detta sammanträde: 3 Internationalisering: mobilitetsrelaterade

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN)

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN) LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN) Protokoll Datum: 2015-05-19 Tid: 9.00-15.00 Plats: sammanträdesrum Linné, LUN 4 LUN:s pedagogiska pris Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Maria Jarl Mats Andersson

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN) Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde 6 Ersättning för studentmedverkan i LUN och LUN:s organ (V 2015/82)

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN) Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde 6 Ersättning för studentmedverkan i LUN och LUN:s organ (V 2015/82) LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN) Protokoll Datum: 2015-02-18 Tid: 9.00-15.50 Plats: sammanträdesrum Linné, LUN Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde 6 Ersättning för studentmedverkan i LUN och LUN:s

Läs mer

GÖTEBORGs UNIVERSITET

GÖTEBORGs UNIVERSITET GÖTEBORGs UNIVERSITET LÄRARUTBILDNINGsNÄMNDEN kl. 9.00 16.00, sammanträdesrum Linne, Lärarutbildningsnämnden, Skolgatan 2, Göteborg. Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde: 4 Brobyggaren-budget

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET LÄRARUTBILDNINGsNÄMNDEN Protokoll2014:12, fort vid Lärarutbildningsnämndens sammanträde 2014-12-11, kl. 9.00-16.00, sammanträdesmm Linne, Lärarutbildningsnämnden, Skolgatan2, Göteborg.

Läs mer

Stefan Hulth, NFS Fredrika Lagergren Wahlin, ITFS Silvana Naredi, SA Klas Eriksson, SACO Håkan Blennqvist, OFR-S

Stefan Hulth, NFS Fredrika Lagergren Wahlin, ITFS Silvana Naredi, SA Klas Eriksson, SACO Håkan Blennqvist, OFR-S Samordningsnämnden för lärarutbildning PROTOKOLL SAMMANTRÄDE 6:2017 Tid och plats 2017-06-07, kl. 09:00-11 :00 Vasaparken, Viktor Rydbergsrummet Närvarande ledamöter Maria Jarl ordförande Sylva Frisk,

Läs mer

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Dnr V 2013/480, 2013-11- 28. Arbetsordningen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden den 28 november 2013. Arbetsordningen träder i

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga faku ltetsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga faku ltetsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga faku ltetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter 2017-12-14 09:00-12:45 Al 136, hus A, Pedagogen Åke

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN Sammanträde 2007:9 FÖR LÄRARUTBILDNING

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN Sammanträde 2007:9 FÖR LÄRARUTBILDNING GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats2007-09-11, kl. 13.15 15.15, Radiovågen, konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20 A.. 7 Ändrade beslutsregler för nämndens utvecklingsmedel 8 Ändrat

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET LÄRARUTBILDNINGsNÄMNDEN Protokoll2014:8, fört vid Lärarutbildningsnämndens sammanträde 2014-09-24, kl. 9.00-15.15, sammanträdesrum Linne, Lärarutbildningsnämnden, Skolgatan 2, Göteborg.

Läs mer

Närvarande Ledamöter företrädare för lärarna

Närvarande Ledamöter företrädare för lärarna Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde 3 Antagning till CUL:s forskarskola 8 Besluts- och delegationsordning för UFL 9 Examensarbetet på Lärarprogrammet 11 Policy för IKT inom lärarutbildningen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 5/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 5/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 5/02 1(5) Tid: kl.13.25 16.05. Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. Närvarande: Ledamöter: Företrädare för extern erfarenhet Fransson Anders Lernberg Lars Olov

Läs mer

GÖTEBORGs UNIVERSITET

GÖTEBORGs UNIVERSITET GÖTEBORGs UNIVERSITET LÄRARUTBILDNINGsNÄMNDEN Protokoll2014:9, fört vid Lärarutbildningsnämndens sammanträde 2014-10-22, kl. 9.00-16.00, sammanträdesrum Linne, Lärarutbildningsnämnden, Skolgatan 2, Göteborg.

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(5) Tid: kl Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43.

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(5) Tid: kl Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(5) Tid: kl. 09.10 12.20 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för lärarna Eva-Lena Dahl Bengt Franzén Christina Kärrqvist

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2006:14 för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2006:14 för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Tid och plats kl. 15.00 16.40, Radiovågen, konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20 A. Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde 6 Obligatoriska kurser

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 4/02 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 4/02 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 4/02 1(6) Tid: kl.13.00 16.30. Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. Närvarande: Ledamöter: Företrädare för extern erfarenhet Fransson Anders professor, ordförande

Läs mer

d qb_lodp=rkfsbopfqbq= molqlhlii= 1E6F= ríäáäçåáåöëj=çåü=ñçêëâåáåöëå ãåçéå= = p~ãã~åíê ÇÉ=OMMRWNP= Ñ ê=ä ê~êìíäáäçåáåö= = OMMRJNNJNS= =

d qb_lodp=rkfsbopfqbq= molqlhlii= 1E6F= ríäáäçåáåöëj=çåü=ñçêëâåáåöëå ãåçéå= = p~ãã~åíê ÇÉ=OMMRWNP= Ñ ê=ä ê~êìíäáäçåáåö= = OMMRJNNJNS= = d qb_lodprkfsbopfqbq molqlhlii 1E6F ríäáäçåáåöëjçåüñçêëâåáåöëå ãåçéå p~ãã~åíê ÇÉOMMRWNP Ñ êä ê~êìíäáäçåáåö OMMRJNNJNS Tid och plats kl. 14.00 17.00, Ljusvågen, konferenscentrum Wallenberg. Närvarande Ledamöter

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 7 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 7 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 7 1(6) Tid: kl. 13.00 15.30 Plats: Stenasalen, Ågrenska villan. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för extern erfarenhet Sven Engström Lars Olov Lernberg Börje Rådesjö

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter 2018-02-28 09:00-12:40 Al 136,

Läs mer

Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde. Anna Brodin Elisabeth Hesslefors-Arktoft Stefan Hulth Kaj Jönsson. Björn Sandmark

Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde. Anna Brodin Elisabeth Hesslefors-Arktoft Stefan Hulth Kaj Jönsson. Björn Sandmark Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde 7 Ersättning till Högskolan för Scen och Musik för kvalitetsutveckling 8 Sammanträdestid i november 2008 9 Täckande av underskott inom den verksamhetsförlagda

Läs mer

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden.

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden. Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden 1 Lärarutbildning Lärarfortbildning Skolutveckling 2 Lärarutbildningens omfattning vid Göteborgs universitet Ca 4 000 studenter Ca 30 medverkande institutioner

Läs mer

Närvarande Ledamöter företrädare för lärarna

Närvarande Ledamöter företrädare för lärarna Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde 7 Besluts- och delegationsordning för UFL 8 Handlingsplan för IKT 9 Placering av interdisciplinärt examensarbete inom Samhällskunskap och Svenska Närvarande

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(6) Tid: kl. 13.00 16.25 Plats: Gula salongen, universitetsbyggnaden, Vasaparken. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för extern erfarenhet Sven Engström professor,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALLÄRAR- PROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALLÄRAR- PROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALLÄRAR- PROGRAMMET 90 HP Gäller från och med HT15 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN 3 Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 3 2. Fastställande... 3 3. Utbildningsprogrammets

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/304 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Speciallärarprogrammet, 90 högskolepoäng Special Teacher Programme, 90 credits Programkod: L2SPL 1. Fastställande Utbildningsplanen är

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALLÄRAR- PROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALLÄRAR- PROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALLÄRAR- PROGRAMMET 90 HP Gäller från och med HT 16 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN 3 Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 3 2. Fastställande... 3 3. Utbildningsprogrammets

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10 1(6) Tid: kl. 10.20 16.45 Plats: Ågrenska villan, Högåsplatsen 2. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för extern erfarenhet Sven Engström professor, ordförande Lars

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8/02 1(5) Tid: kl.09.00 12.25 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. Närvarande: Ledamöter: Företrädare för lärarna Dahl Eva-Lena professor, vice ordförande Franzén

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 13 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 13 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 13 1(5) Tid: kl.13.30 16.05 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för lärarna Dahl Eva-Lena professor, tf ordförande Franzén Bengt

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALLÄRAR- PROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALLÄRAR- PROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALLÄRAR- PROGRAMMET 90 HP Gäller från och med VT 16 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN 3 Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 3 2. Fastställande... 3 3. Utbildningsprogrammets

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2004:2 för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2004:2 för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (6) Tid och plats kl. 13.00 15.55, Gula salongen, universitetsbyggnaden, Vasaparken. Närvarande Ledamöter Företrädare för extern erfarenhet Sven Engström Lars Olov Lernberg

Läs mer

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringsbeslut I:3 2018-02-08 U2018/00504/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Statens skolverk

Läs mer

Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 1-90 hp, ingår i Lärarlyftet

Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 1-90 hp, ingår i Lärarlyftet Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 1-90 hp, ingår i Lärarlyftet Special Teacher Education Programme Utbildningsplanen avser uppdragsutbildning inom ramen för Skolverkets

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 14 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 14 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 14 1(6) Tid: kl.13.35 16.05 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för lärarna Dahl Eva-Lena Franzén Bengt Kärrqvist Christina Nilsson

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/469 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Yrkeslärarprogrammet, 90 högskolepoäng The Vocational Studies Teacher Programme, 90 credits Programkod: L1YRK 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2006:8 för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2006:8 för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(6) Tid och plats kl. 14.45 17.10, Ljusvågen, konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20 A. 6 Inriktning Yrke, skola och arbetsliv 7 Lärarutbildningsrådens ikraftträdande

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande Sammanträdesdatum Kansliadm Susanne Pedersen

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande Sammanträdesdatum Kansliadm Susanne Pedersen GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Tid: Måndagen den 24 november kl. 13.00 16.00 Plats: Göteborgs universitet, Pedagogen Hus A, A2 136 Närvarande: Ledamöter: Företrädare för verksamheten

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET LÄRARUTBILDNINGsNÄMNDEN Protokoll2014:6, fört vid Lärarutbildningsnämndens sammanträde 2014-06-10, kl. 9.00-15.15, sammanträdesrum Linne, plan 2, Lärarutbildningsnämnden, Skolgatan

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2007:2 för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2007:2 för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Tid och plats kl. 14.00 17.10, Radiovågen, konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20 A. 7 Förlängning av nuvarande mandatperiod för ledamöterna i lärarutbildningsråden

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Specialpedagogiska programmet, 90 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Specialpedagogiska programmet, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/303 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Specialpedagogiska programmet, 90 högskolepoäng Special Educational Teacher Program, 90 credits Programkod: L2SPE 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/692 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Speciallärarprogrammet, 90 högskolepoäng Special Teacher Programme, 90 credits Programkod: L2SLP 1. Fastställande Utbildningsplanen är

Läs mer

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg Aktuellt från lärarutbildningen RUC-råd 2018-03-01 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Samtliga lärarexamina vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) 2018-06-07 Dnr SU FV-3.1.1-1813-18 Sandra Persson Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALPEDAGOGISKA PROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALPEDAGOGISKA PROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR SPECIALPEDAGOGISKA PROGRAMMET 90 HP Gäller från och med HT 16 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 3 2. Fastställande... 3 3. Utbildningsprogrammets

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 7/02 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 7/02 1(6) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 7/02 1(6) Tid: kl.13.00 16.40 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. Närvarande: Ledamöter: Företrädare för lärarna Dahl Eva-Lena Franzén Bengt Kärrqvist Christina

Läs mer

Protokoll från sammanträde med utbildningsvetenskapliga faku Iletsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med utbildningsvetenskapliga faku Iletsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med utbildningsvetenskapliga faku Iletsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter 2015-03-26 09:00-11:20 Al 136, hus A, Pedagogen Roger

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 1(5) Tid: kl. 13.20 16.10 Plats: Konsistorierummet, universitetsbyggnaden, Vasaparken. NÄRVARANDE Ledamöter: Företrädare för extern erfarenhet Sven Engström professor,

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter 2016-01-28 09:00-11 :40 Al 136, hus A, Pedagogen

Läs mer

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogrammet Special Education Programme Omfattning: 90 högskolepoäng Programkod: LYSPE Nivå: Avancerad Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2008-09-18, reviderad

Läs mer

d qb_lodp=rkfsbopfqbq= molqlhlii= 1E5F= ríäáäçåáåöëj=çåü=ñçêëâåáåöëå ãåçéå= = p~ãã~åíê ÇÉ=OMMSWP= Ñ ê=ä ê~êìíäáäçåáåö= = OMMSJMNJPN= =

d qb_lodp=rkfsbopfqbq= molqlhlii= 1E5F= ríäáäçåáåöëj=çåü=ñçêëâåáåöëå ãåçéå= = p~ãã~åíê ÇÉ=OMMSWP= Ñ ê=ä ê~êìíäáäçåáåö= = OMMSJMNJPN= = d qb_lodprkfsbopfqbq molqlhlii 1E5F Tid och plats kl. 16.00 19.05, Hörnan, Föreningsgatan 20. Närvarande Ledamöter Företrädare för lärarna Eva-Lena Dahl Jan-Eric Gustafsson Anna Hannesdóttir Ulla Runesson

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen (I} GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter Företrädare för personalen

Läs mer

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag (från 2) Madjarova, Jana (t.o.m. 7, ej 7.1) Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag (från 2) Madjarova, Jana (t.o.m. 7, ej 7.1) Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie nr 11 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Ahlberg, Elisabet Wetterberg, Ola dekanus, ordförande prodekanus Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag (från 2) Madjarova, Jana (t.o.m. 7, ej 7.1) Nyman,

Läs mer

ANMÄLNINGSSTATISTIK. En lägesrapport för Göteborgs universitet inför våren Katarina Borne/ Analys och utvärdering,

ANMÄLNINGSSTATISTIK. En lägesrapport för Göteborgs universitet inför våren Katarina Borne/ Analys och utvärdering, ANMÄLNINGSSTATISTIK En lägesrapport för Göteborgs universitet inför våren 217 Katarina Borne/ Analys och utvärdering, Enheten för utvärdering och lärarutbildning PM: 216:8, Dnr V 216/839 GÖTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

På Malmö högskola kan du läsa det specialpedagogiska programmet eller speciallärarprogrammet. Mellan programmen sker samarbete och erfarenhetsutbyte.

På Malmö högskola kan du läsa det specialpedagogiska programmet eller speciallärarprogrammet. Mellan programmen sker samarbete och erfarenhetsutbyte. PEDAGOG LÄRARE SKOLAN är en mötesplats för barns och ungas lärande där människors olikheter ses som en tillgång. För att klara uppdraget behöver skolan personal med olika kompetens så att alla barn och

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

GÖTEBORGs UNIVERSITET

GÖTEBORGs UNIVERSITET GÖTEBORGs UNIVERSITET LÄRARUTBILDNINGsNÄMNDEN Protokoll 2014:3, fört vid Lärarutbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20, kl. 9.00-16.00, sammanträdesrum B4 437, hus B, Pedagogen, Göteborg. Behandlade

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10/02 1(5) Tid: kl.13.10 15.30 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. Närvarande: Ledamöter: Företrädare för lärarna Dahl Eva-Lena professor, tf ordförande Franzén

Läs mer

Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik Närvarande ledamöter Ej närvarande Studentrepresentanter Övriga närvarande

Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik Närvarande ledamöter Ej närvarande Studentrepresentanter Övriga närvarande Protokoll fört vid sammanträde med Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik 23 mars 2009, klockan 14.00 16:30 Ingegerd Eriksson, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande ledamöter Ingalill

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2006:13 för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträde 2006:13 för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Tid och plats kl. 13.00 17.05, UFL:s sammanträdesrum, Viktoriagatan 30 A. 3 Inrättande av inriktning för Kulturellt meningsskapande genom musik, rytmik och drama 4

Läs mer

Preliminär föredragningslista dag 1 (3 september)

Preliminär föredragningslista dag 1 (3 september) Utbildningsnämnden Tel. 031-786 1035 mats.edvardsson@gu.se FÖREDRAGNINGSLISTA Utbildningsnämndens sammanträde 2013-09-03 09-04 Plats: Varbergs Stadshotell Preliminär föredragningslista dag 1 (3 september)

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) YTTRANDE 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Jana Hejzlar 08-563 088 19 jana.hejzlar@uka.se Reg.nr Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning,

Läs mer

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14 Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM Tillägg: antagning HT13-VT14 UTAN LÄRARE - INGEN FRAMTID Var med och påverka Sverige år 2100! Cancerforskare, bilmekaniker, barnmorskor, musiker eller brandmän vilka skulle

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK SPP200 Specialpedagogik - samverkan och individers utveckling, 15 högskolepoäng Special Needs Education: Co-operation and Individual Development, 15 higher

Läs mer

Utbildningsplan för utbildning av speciallärare

Utbildningsplan för utbildning av speciallärare Utbildningsplan för utbildning av speciallärare Genomförda och godkända studier enligt denna plan leder fram till Speciallärarexamen (Postgraduate Diploma in Special Needs Training) Avancerad nivå 1. Statsmakternas

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 9 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning Företrädare för lärarna

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 9 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden Sammanträdesdatum för lärarutbildning Företrädare för lärarna GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 9 1(5) Tid: kl. 13.20 15.45 Plats: Villa Ekman, Ekmansgatan 7. NÄRVARANDE Ledamöter: Övriga: Företrädare för extern erfarenhet Sven Engström Lars Olov Lernberg Företrädare

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Specialpedagogprogrammet, 90 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Specialpedagogprogrammet, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/693 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Specialpedagogprogrammet, 90 högskolepoäng Special Educational Teacher Program, 90 credits Programkod: L2SPP 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogrammet Special Education Programme Omfattning: 90 högskolepoäng Programkod: LYSPE Nivå: Avancerad Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2008-09-18, reviderad

Läs mer

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg Nyheter och satsningar i lärarutbildningen Linnédialogen 2018-02-08 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Utbildningsdepartementet

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp Primary School teacher education programme 4-6 Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP Gäller från och med VT16 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN ALTERNATIV STUDIEGÅNG FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAPLIGA ÄMNEN Innehållsförteckning 1.

Läs mer

PROTOKOLL 2009:5 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 2009:5 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum Tid: Onsdag den 25 november kl 09:00-15:00 Plats: 55:311, hus Tor Närvarande ledamöter Elisabeth Björklund, företrädare för lärarna Peter Gill, företrädare för lärarna (till kl 12.00) Göran Fransson, företrädare

Läs mer

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@fritzes.se ISBN: 978-91-7559-141-4 Grafisk

Läs mer

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp Additional Programme for Teacher Education, 90 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen år 2013 IBL, Linköpings Universitet. Karin Forslund Frykedal Ann-Marie Markström

Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen år 2013 IBL, Linköpings Universitet. Karin Forslund Frykedal Ann-Marie Markström Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen år 2013 IBL, Linköpings Universitet Karin Forslund Frykedal Ann-Marie Markström Specialpedagogprogrammet Speciallärarprogrammet Kurs 1

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 DNR DNR LIU 2012-00259 1(5) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 240 hp Primary School Teacher Programme with a specialisation in Teaching in Early Years

Läs mer

Varmt välkomna till VFU-Samordnarmöte 27 maj 2015

Varmt välkomna till VFU-Samordnarmöte 27 maj 2015 Varmt välkomna till VFU-Samordnarmöte 27 maj 2015 Agenda för dagen Rundan Söksiffror VFU-information VFU-Schemat för ht 15 KKL-Aktuellt UHR-informerar Söksiffror ht 2015 Utbildningens namn Totalt antal

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare; SFS 2013:830 Utkom från trycket den 19 november 2013 utfärdad den

Läs mer

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng = Gäller fr.o.m. ht 08 LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng Special Needs Education in Pre School, School and Society, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycles

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

Utbildningsutskottet för utbildning

Utbildningsutskottet för utbildning 2011-05-05 Datum och tid: Plats: Torsdagen den 12 maj Kl.09.15 med planerat slut senast kl 16.00 S1-171, Mälardalens högskola, Västerås Ledamöter: Marie Öhman Ordförande Kirsti Hemmi Lärarrepresentant

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/290 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal. Företrädare för studenterna

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal. Företrädare för studenterna Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 9/11 1 / 7 2011-11-21 Tid: måndag 21 november 2011, kl 13.00 15.00 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt,

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 6/02 1(8) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 6/02 1(8) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 6/02 1(8) Tid: kl.13.00 16.45 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. Närvarande: Ledamöter: Företrädare för extern erfarenhet Fransson Anders professor, ordförande

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/132 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsplan. Fakulteten för samhällsvetenskap

Utbildningsplan. Fakulteten för samhällsvetenskap Dnr: 2016/1449 3.1.3 Utbildningsplan Fakulteten för samhällsvetenskap Speciallärarutbildning, ingår i Lärarlyftet II, 90 högskolepoäng Special Teacher Programme, 90 credits Nivå Avancerad nivå Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan för utbildning av speciallärare

Utbildningsplan för utbildning av speciallärare Utbildningsplan för utbildning av speciallärare Genomförda och godkända studier enligt denna plan leder fram till Speciallärarexamen (Postgraduate Diploma in Special Needs Training) Avancerad nivå 1. Statsmakternas

Läs mer

Högskolan Dalarna Rektor

Högskolan Dalarna Rektor BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Anna-Karin Malla 08-563 086 66 anna-karin.malla@uka.se Högskolan Dalarna Rektor Högskolan Dalarnas ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson

Plats: Högskolan i Borås, B 431. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson 1 (6) Tid: Kl. 9.00-11.15 Plats: Högskolan i Borås, B 431 Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Kristina Bartley Lillemor Adrianson Frånvarande: Anita Eriksson Jörgen Dimenäs Karin Remse Maria Ferlin

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2/2011 Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Sammanträdesdatum Christin de Flon

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2/2011 Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Sammanträdesdatum Christin de Flon Christin de Flon 2011-02-28 Tid Måndag den 28 februari klockan 13 16.15 Plats Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Närvarande Ledamöter Jonas Emanuelsson prefekt, ordförande Ann Zetterqvist

Läs mer