Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen läsåret 2018/2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen läsåret 2018/2019"

Transkript

1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen läsåret 2018/2019

2 Inledning Vuxenutbildningen i Motala tar avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling - alla på skolan har rätt att bli behandlade som individer utifrån sina egna förutsättningar på lika villkor. Uppstår situationer av diskriminering eller kränkande behandling ska vi alltid agera. Vuxenutbildningen ska vara en trygg och säker skola där elever och personal trivs, utvecklas och känner trygghet. Vuxenutbildningen i Motala omfattar följande verksamheter: Grundläggande och gymnasial utbildning Gymnasial yrkesutbildning Särskild utbildning för vuxna Kommunal vuxenutbildning i Svenska för invandrare Högskola Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling ska vara känd för elever och personal på Vuxenutbildningen och följas av alla som vistas på skolan. Planen görs känd för elever genom att undervisande lärare informerar om den vid varje utbildningsstart. Regelverk Diskrimineringslagen kap 2 Förbud mot diskriminering och repressalier och kap 3 Aktiva åtgärder Skollagen kap 6 Åtgärder mot kränkande behandling FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Bakgrund och syfte Arbetet kring planen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning samt till att förebygga och förhindra diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Det främjande, förebyggande och åtgärdande arbetet beskrivs i planen. Planen är ett arbetsredskap för all personal som skall presentera och arbeta med planen tillsammans med elever. Det handlar om elevernas mänskliga rättigheter, om att förverkliga och ge elever ett rättsskydd likvärdigt det skydd som finns för skolans anställda. Detta arbete kräver en helhetssyn. Det innebär bland annat en regelbunden granskning av verksamhetens organisation, arbetsklimat, arbetssätt och beslut utifrån de olika diskrimineringsgrunderna. I diskrimineringslagen och skollagen återfinns tydliga riktlinjer kring hur utbildningar ska arbeta mot diskriminering och kränkande behandling. Definitioner Diskriminering: innebär att en elev missgynnas eller kränks av skäl som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Eftersom diskriminering handlar om missgynnande förutsätter det någon form av makt hos den som utför diskrimineringen. I verksamheterna är det huvudmannen eller personalen som kan göra sig skyldig till diskriminering. Elever kan inte diskriminera varandra i juridisk bemärkelse.

3 De sju diskrimineringsgrunderna är: - Kön - Könsöverskridande identitet eller uttryck - Etnisk tillhörighet - Religion eller annan trosuppfattning - Funktionsnedsättning - Sexuell läggning - Ålder Diskrimineringslagen förbjuder sex former av diskriminering: - Direkt diskriminering - Indirekt diskriminering - Bristande tillgänglighet - Trakasserier - Sexuella trakasserier - Instruktion att diskriminera Trakasserier: är ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Om någon ur personalen utsätter en elev för trakasserier benämns det diskriminering. Kränkande behandling: är ett uppträdande som utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen kränker en elevs värdighet. Trakasserier och kränkande behandling kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera. De kan vara synliga och handfasta likaväl som dolda och subtila. De kan utföras inte bara direkt i verksamheten utan även via exempelvis telefon och internet. Trakasserier och kränkande behandling kan till exempel uttryckas genom nedsättande tilltal, ryktesspridning, förlöjliganden eller fysisk våld. Kränkningarna kan även handla om att frysa ut eller hota någon. Kränkande behandling kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematiska och återkommande. Det är den utsatta elevens upplevelse som ska beaktas, om eleven känner sig kränkt eller diskriminerad. Övergripande mål 1. Vid Vuxenutbildningen i Motala ska eleverna vara delaktiga i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. 2. Vid Vuxenutbildningen i Motala arbetar vi för att skapa en studiemiljö som är fri från diskriminering och kränkande behandling i alla dess former. 3. Vid Vuxenutbildningen i Motala har såväl personal som elever kännedom om diskrimineringslagen och skollagen, deras rättigheter och skyldigheter. 4. Vid Vuxenutbildningen i Motala har såväl personal som elever och studerande kännedom om hur misstänkta diskrimineringsärenden eller kränkande behandling ska hanteras.

4 Främjande och förebyggande arbete För att främja och förebygga arbetet mot diskriminering och kränkande behandling ska alla som arbetar i verksamheten Ha ett demokratiskt förhållningssätt som grundar sig i individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. Arbeta med värdegrundsfrågor i det dagliga arbetet Säga ifrån när någon blir felaktigt behandlad Anmäla när någon blir diskriminerad eller utsatt för kränkande behandling Informera elever om innehållet i Planen mot diskriminering och kränkande behandling och göra den tillgänglig via vår lärplattform Välja arbetssätt som främjar delaktighet Vara observanta på kommentarer och reaktioner hos elever. Välja läromedel som främjar jämställdhet och likabehandling Rektor har det övergripande ansvaret för Att alla som arbetar i verksamheten vid minst ett tillfälle per år får delta i diskussioner kring värdegrund. Att alla arbetslag kontinuerligt tar upp och diskuterar värdegrundsfrågor. Att Planen mot diskriminering och kränkande behandling revideras och följs upp årligen. Att alla som arbetar i verksamheten får den kompetensutveckling kring diskriminering och kränkande behandling som de behöver.

5 Metod Skolan arbetar fortlöpande med planen mot diskriminering och kränkande behandling i fyra steg: Planen mot diskriminering och kränkande behandling gäller läsårsvis. Den utvärderas och upprättas på nytt inför varje nytt läsår och det är rektorns ansvar. Senast 15 maj ska planen upprättas för det kommande läsåret. För att processen ska få ett bra flyt inleds den årliga revideringen med att följa upp och utvärdera den gällande planen. Därefter presenteras undersökning följt av analys och åtgärder. Följa upp och utvärdera Uppföljning av planen för läsåret 2017/2018: Åtgärd 1: Öka medvetenheten om Planen mot diskriminering och kränkande behandling Åtgärden är genomförd. Status: Vi har under året vid ett par tillfällen informerat personalen om vikten av planen och vad som står där i. En lättläst version har tagits fram och satts upp runtom skolan. Vidare har en eftermiddag kring kränkande behandling och diskriminering genomförts. Åtgärd 2: Vi behöver hitta nya och fler sätt att arbeta med elevmedverkan i arbetet med Planen mot diskriminering och kränkande behandling. Åtgärden är under genomförande. Status: Under året har vi försökt hitta former för att eleverna ska bli mer delaktiga i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Bland annat har vi arrangerat en halvdag där vi såg på film och sedan diskuterade i våra kurser kring detta. Vi analyserar även elevenkäten där eleverna kan framföra sina synpunkter. Detta är dock något vi behöver fortsätta med framöver. Åtgärd 3 Lärarna behöver ha större kunskap om planens innehåll och vad var och ens skyldighet är när det kommer till arbetet med kränkande behandling. Åtgärden är genomförd. Status: Under året har lärarna informerats om vad planen innehåller och vad som förväntas av dem. Bland annat hur viktigt det är att anmäla när misstänkt diskriminering eller kränkande behandling har förekommit. Vi kommer även under kommande år arbeta med att fortlöpande informera och påminna personalen om innehållet i Planen mot diskriminering och kränkande behandling. Åtgärd 4: Planera kompetensutveckling för lärare. Åtgärden är delvis genomförd.

6 Status: Vi har under året prioriterat andra arbetsområden och kommer under hösten att prioritera kompetensutveckling kring konflikthantering för de i personalen som arbetar med dessa frågor. Dock har vi under året sett att det finns ett behov av att gå igenom hur vi kan förhålla oss till elever som är arga och hotfulla. Vi har också diskuterat om det finns ett behov av att gå igenom hur vi i personalen ska handla vid en eventuell lock-in. Åtgärd 5: Ta fram ett kartläggningsverktyg och en konflikthanteringsmodell. Åtgärden är påbörjad. Status: Vi har börjat titta på olika möjliga alternativ och fortsätter med detta under hösten. Åtgärd 6: Öka elevdeltagandet i de utvärderingar som görs. Åtgärden påbörjad. Dock kommer inte punkten att flyttas över till den nya handlingsplanen då vi först vill se vilka resultat de åtgärder som vi har satt in kommer att ge det kommande året. Status: Även under året som varit har deltagandet i de utvärderingar som vi gör varit låg. Vi har under året tagit beslut om att alla enkäter ska göras på lektionstid, men trots detta har vi lågt deltagande. En påverkansfaktor är att vi hade problem med tekniken och uppstarten av enkäten. Den låg även fel i tid och kom för nära kursavslut vilket kan ha lett till att flera valde bort att göra enkäten. Fortlöpande kommer enkäten att genomföras under lektionstid och vi hoppas att vi i förlängningen kommer att få ett ökat elevdeltagande. Personalen har även informerats om vikten av att enkäten genomförs. Under 2017/2018 hade vi två fall av kränkande behandling som anmäldes och utreddes. I år var det inga fall på elevernas praktikplatser som utreddes. Undersökning Syftet är att undersöka den egna verksamheten för att upptäcka eventuella risker för diskriminering eller andra hinder för elevers lika rättigheter och möjligheter. På Vuxenutbildningen ingår följande aktiviteter i undersökningen: - Informera elever om innehållet i Planen mot diskriminering och kränkande behandling och göra den tillgänglig via vår lärplattform. - Eleverna deltar i arbetet med Planen mot diskriminering och kränkande behandling - Elevenkät Analys Resultat från elevenkät vårterminen 2018: Det var ett lågt deltagande på elevenkäten. Anledningen till det kan vara flera. Bland annat kom enkäten ut för nära kursstart så det var flera elever som inte gjorde den då det var mycket annat att göra och även flera andra enkäter att genomföra de sista veckorna innan kursslut. Vidare var det en del tekniska problem med enkäten som gjorde att den från början inte fungerade som den skulle och det kan också ha påverkat antal svaranden. Det var enbart 95 personer som svarade och av de svarande var övervägande del kvinnor. Det är 70 % av eleverna som vet om att det finns en plan mot kränkande behandling, men enbart 58 % av dessa vet vad som står i den. Det går även att se att de flesta trivs på skolan. Dock är det

7 3 som inte trivs alls och 13 personer som till stor del inte trivs. Liknande svar finns på frågan om trygghet på skolan där 12 % har känt sig otrygga på skolan. På frågan om eleverna får det stöd som de behöver är det 22 % som anser att de inte får det och 19 % upplever att arbetsron på lektionerna behöver bli bättre. Det är enbart 65 % av eleverna som tycker att bemötandet från personalen på skolan är bra, medan övriga i olika stor utsträckning tycker att det skulle kunna förbättras. Positivt är att 80 % av eleverna anser att de kan vara med att påverka sina studier och de flesta 84% tycker att tillgängligheten på skolan är god. Dock är det fortfarande 16 % som tycker att det är svårt att ta sig fram i skolans lokaler. Jämför vi vårens resultat med höstens resultat går det att se både positiva och negativa trender. Det är fler personer som har kunskap om att det finns en plan mot diskriminering och kränkande behandling (+ 14 %) och det är även fler som vet vad planen innehåller (+ 24 %). Däremot när det gäller trivsel, trygghet, stöd, arbetsro, bemötande, möjlighet att påverka samt tillgänglighet i lokalerna har resultatet gått åt motsatt håll. De största skillnaderna gäller Bemötande och att alla elever på skolan blir bemötta på samma sätt där vi kan se att medelvärdet har minskat från 3,7 till 3,4 respektive från 3,5 till 3,2. Detta är något vi behöver arbeta vidare med och vända så snart som möjligt. Åtgärder Här beskrivs de främjande och förebyggande åtgärderna som ska genomföras på Vuxenutbildningen läsåret 2017/18: Vad När Hur Ansvarig Vi behöver hitta nya och fler sätt att arbeta med elevmedverkan i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Detta arbete kommer att ske fortlöpande under hösten Gruppen som arbetar mot diskriminering och kränkande behandling tar fram förslag kring hur vi kan arbeta med detta. En halvdag kommer att avsättas under hösten för arbete kring diskriminering och kränkande behandling. Utvecklingsledaren är ansvarig för att detta genomförs och följs upp. Detta arbete kommer att ske löpande under det kommande läsåret. Ska vara klart till juni Cecilia kommer och informerar under hösten om hur hon har arbetat med konflikthantering. Titta på material som andra skolor använder sig av och tar utifrån det fram en modell som fungerar för Ta fram ett kartläggningsverktyg och en konflikthanteringsmodell. Utvecklingsledaren är ansvarig för att detta genomförs och följs upp.

8 oss. Kartlägga och arbeta vidare med orsakerna till minskning vi kan se i elevenkäten gällande trygghet, arbetsro, bemötande och tillgänglighet. Detta arbete kommer att påbörjas i augusti och kommer att finnas som stående punkt på dagordningen för DoK-gruppen. Hitta metoder för att arbeta med detta. Exempelvis genomföra intervjuer med elever för att få mer information om vad som behöver förändras. Diskutera med personalen kring vad detta kan bero på och se vad de tycker att vi kan göra åt det. Utvecklingsledaren är ansvarig för att detta genomförs och följs upp. Kompetensutveckling för DoK-gruppen. Löpande under läsåret. Cecilia kommer och pratar om hur hon har arbetat med konflikthantering. Hitta material (föreläsning eller skriftligt) som vi kan ta till oss och arbeta med. Utvecklingsledaren och alla i DoK-gruppen är ansvariga för att detta genomförs. Vi behöver hitta nya och fler sätt att arbeta med elevmedverkan i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. När det passar i kalendariet. Utvecklingsledaren hittar en tid och plats för när detta kan passa. Utvecklingsleda ren ansvarar för att detta genomförs och gruppen mot DoK utvärderar sedan hur det gick. Delaktighet i det årligt arbete mot diskriminering och kränkande behandling Alla som arbetar i skolan har ansvar att omsätta gällande lagar, förordningar och planer i praktiken. Uppstår situationer av diskriminering och kränkande behandling ska vi alltid agera.

9 Rektorns delaktighet: Rektorn ansvarar för att planen utvärderas och upprättas på nytt inför varje läsår samt att den blir känd för all personal. Varje år när en ny plan upprättas skickas den ut till all personal på skolan, både lärare, elevhälsopersonal, administration, vaktmästare samt köks- och städpersonal. Ny personal informeras om planen vid anställning. Personalens delaktighet: Undervisande lärare ansvarar för att planen tas upp med eleverna. På vårterminen (mars) utvärderas innehållet i planen. Elevernas delaktighet: Eleverna på vuxenutbildningen görs delaktiga genom aktiviteter som genomförs på lektionstid vid ett tillfälle under varje termin. Rutiner vid upptäckt av diskriminering och kränkande behandling Anmälan: En lärare eller annan personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till rektorn (bilaga 1). Det är den utsatta elevens upplevelse som ska beaktas, om eleven känner sig kränkt eller diskriminerad ska detta anmälas till rektor, oavsett om den som utsatt/kränkt/diskriminerat menat illa eller inte. En rektor som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Rektor ansvarar för att åtgärder vidtas snarast (inom 1-2 veckor). Planering av åtgärder och uppföljning görs i samråd med den som utsatts för kränkningen/diskrimineringen. Exempel på åtgärder är enskilda samtal, tvåpartsamtal, gruppsamtal eller klassamtal. Rektor ansvarar för att dokumentation förs om händelsen som föranlett anmälan om diskriminering eller kränkande behandling. Vid dokumentation bör noteras: - Vad som skett, gärna beskrivet av flera inblandade. - Hur den utsatta upplevde situationen. - Vad som lett till kränkningen, trakasseriet eller diskrimineringen. - Analys av orsakerna till den uppkomna situationen. - Beskrivning av åtgärder som vidtagits efter händelsen, i syfte att förhindra att det upprepas. Uppföljning: Uppföljning görs fortlöpande (inom 2-4 veckor) till dess att den kränkande behandlingen upphört. Rektor ansvarar för dokumentation av detta. Om den kränkande behandlingen inte upphör, vidtas särskilda åtgärder. Rektor kan besluta om att varning eller avstängning för den som utsatt någon för kränkning kan bli aktuellt om den kränkande behandlingen inte upphör trots de åtgärder skolan gjort. Allvarliga fall av kränkande behandling kan leda till en polisanmälan. Tre månader efter anmälan gör huvudmannen en uppföljning.

10 Dokumentation vid misstanke om kränkning (sida 1) fylls i av uppgiftslämnare Elev som upplevt kränkande behandling Elev/personal som utsatt annan för kränkande behandling Elev/personal som utsatt annan för kränkande behandling Uppgiftslämnare Beskrivning av händelse (När? Vad? Var?) Underskrift anmälare, datum

11 Dokumentation vid misstanke om kränkning (sida 2) fylls i av rektor Ansvarig för åtgärder och datum för uppföljning Uppföljning (datum) Uppföljning (datum) Ärendet avslutat motivering Underskrift rektor, datum

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen läsåret 2017/2018 Inledning Vuxenutbildningen i Motala tar avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling - alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Vuxenutbildningen i Motala

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Vuxenutbildningen i Motala Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Vuxenutbildningen i Motala Innehåll Inledning... 2 Regelverk... 2 Bakgrund och syfte... 2 Definitioner... 3 Lagar och riktlinjer... 5 Övergripande

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Handlingsplan plan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan plan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan plan mot diskriminering och kränkande behandling Revision 2 Nyköpings kommun Campus Nyköping 611 83 Nyköping Besöksadress Stora Torget 7 Tfn 0155-24 87 85 campus@nykoping.se www.campusnykoping.se

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Lilla Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen Lilla Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Stora Bållebergets förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen för Stora Bållebergets förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Vuxenutbildningen i Motala kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Vuxenutbildningen i Motala kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Vuxenutbildningen i Motala kommun 1 Innehåll Inledning... 3 Regelverk... 3 Bakgrund och syfte... 3 Definitioner... 3 Lagar och riktlinjer... 5 Diskrimineringslag

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Carlsund Utbildningscentrum läsåret 2017/2018

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Carlsund Utbildningscentrum läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Carlsund Utbildningscentrum läsåret 2017/2018 Inledning Carlsund Utbildningscentrum i Motala tar avstånd från alla former av diskriminering och kränkande

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Ilsbo förskola 2016/2017 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen för Ilsbo förskola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567) och förordningen

Läs mer

Lärcenter. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Lärcenter/vuxenutbildningen på Lärcenter/vuxenutbildningen

Lärcenter. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Lärcenter/vuxenutbildningen på Lärcenter/vuxenutbildningen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lärcenter Lärcenter/vuxenutbildningen på Lärcenter/vuxenutbildningen Upprättad 180529 Innehållsförteckning Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Krokslätt enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola

Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen/ Karlsborgs Gymnasieskola För alla elevers trygghet, trivsel, lika rättigheter och möjligheter Inom Vuxenutbildningen/Karlsborgs Gymnasieskola ska vi förebygga och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Postadress: Axel Johnsonsväg 6, 651 84 Karlstad Besöksadress: Axel Johnsonsväg 6. Webb: www.karlstad.se/yh Tel: 054-540 14 40 E-post: yrkeshogskolan@karlstad.se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 för den gymnasiala vuxenutbildningen i Falu kommun Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK Vuxenutbildningen Bakgrund Vuxenutbildningen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Yrkeshögskolan i Karlstad

Likabehandlingsplan för Yrkeshögskolan i Karlstad Likabehandlingsplan för Yrkeshögskolan i Karlstad Postadress: Axel Johnsonsväg 6, 651 84 Karlstad Besöksadress: Axel Johnsonsväg 6. Webb: karlstad.se/yh/ Tel: 054-540 14 40 E-post: yrkeshogskolan@karlstad.se

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för verksamhetsåret 2016-17 Arlandagymnasiet Enligt diskrimineringslagen ska varje skola bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika

Läs mer

Målsättning, vision och kärnvärden

Målsättning, vision och kärnvärden Målsättning, vision och kärnvärden På Skanör Falsterbo Montessoriskola är visionen att utbilda morgondagens världsmedborgare. All personal på skolan arbetar aktivt för att förhindra varje form av diskriminering

Läs mer

Handlingsplan mot kränkning och mobbning

Handlingsplan mot kränkning och mobbning Handlingsplan mot kränkning och mobbning Läsåret 2018/2019 Planen revideras varje år Nästa revidering sker i juni 2019 Ansvariga: bitr. rektorer Maria Kiesel, Johan Stahre Handlingsplan mot kränkning och

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. HT 2015/VT 2016 /Sundlerhälsan 2015-06-12 1 Innehållsförteckning Värdegrund...3 Varför behövs en plan mot diskriminering och kränkande...3 behandling?...3

Läs mer

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-10-15 av Kommunstyrelsen 131 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Borås enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande behandling

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Kristina Munther Rektor, Gymnasiesärskolan, Särskild utbildning för vuxna Telefon: 0586-617 31 E-post: kristina.munther@karlskoga.

Kristina Munther Rektor, Gymnasiesärskolan, Särskild utbildning för vuxna Telefon: 0586-617 31 E-post: kristina.munther@karlskoga. Kristina Munther Rektor, Gymnasiesärskolan, Särskild utbildning för vuxna Telefon: 0586-617 31 E-post: kristina.munther@karlskoga.se Markus Karlsson Samordnare, Särskild utbildning för vuxna Telefon: 0586-614

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skola: Tjällmo skola Läsåret: 2018/2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skola: Tjällmo skola Läsåret: 2018/2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skola: Tjällmo skola Läsåret: 2018/2019 1 Syfte Skolan tar avstånd från former av diskriminering och kränkande behandling. Syftet med skolans arbete är

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Postadress: Axel Johnsonsväg 6, 651 84 Karlstad Besöksadress: Axel Johnsonsväg 6. Webb: www.karlstad.se/yh Tel: 054-540 14 40 E-post: yrkeshogskolan@karlstad.se

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN LINDEN Trygghetsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015-2016 INNEHÅLL Innehåll... 2 1. Inledning... 4 2. Styrdokument... 4 2.1 Diskrimineringslagen... 4 2.2 Skollagen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolenhet 1 Campus Mölndal 2018-01-01-2018-12-31 2018-01-01 Tina Chavoshi Marie Egerstad 1 Innehåll 1 Grunduppgifter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kunskapsskolan i Nacka 2018/2019 Denna handlingsplan ska finnas tillgänglig hos koordinator, på lärarrum, hos kurator, skolsyster, studievägledare, biträdande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Väderstad Skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan mot diskriminering och kränkande behandling omfattar alla elever och all personal vid grundskola år F-5 och fritidshem vid

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling HJO KOMMUN Barn och Utbildning Vuxenutbildningen Hjo Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vuxenutbildningen Läsår 2016/2017 Fastställd juni 2016 av Skolledning Personal Lagråd Upprättad:

Läs mer

Brålanda skolas likabehandlingsplan F-6

Brålanda skolas likabehandlingsplan F-6 2019-01-08 1 (8) Brålanda skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling andra halvåret 2017

Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling andra halvåret 2017 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Westerling Johan Datum 2018-01-12 Diarienummer UBN-2017-0168 Utbildningsnämnden Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling andra halvåret 2017 Förslag

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen,

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen, 1 Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen, 2016-2017 Planen utgår från diskrimineringslagen (2008:65)samt kränkande behandling kapitel 6 skollagen (2010:800) och förordningen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI) 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI) Rev. 19.02.08 Planen bygger på Skollagen (2010:800) kap. 6 och diskrimineringslagen (2008:567) kap.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna

Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna Dokumentnamn: Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna. Dokumentansvarig:

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Attendo Individ och Familj AB - Box 28-575 21 Eksjö Tel. 0730-660 116 - - lisbeth.lindstrom@attendo.se 1. Mål och Vision Mål: Skolan ska ha en likabehandlingsplan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skola: Zederslundsskolan Läsåret: 2018/2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skola: Zederslundsskolan Läsåret: 2018/2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skola: Zederslundsskolan Läsåret: 2018/2019 1 Syfte Skolan tar avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. Syftet med skolans arbete

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan mot diskriminering Plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 TRANÅS KOMMUN 181001 Författare: Annalena Träff, Anneli Fång & Leane Högberg Lärcentrum Innehåll Bakgrund... 2 Förordning

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Likabehandlingsplan Ilsbo skola 2016/2017

Likabehandlingsplan Ilsbo skola 2016/2017 Likabehandlingsplan Ilsbo skola 2016/2017 Dokumentnamn Ilsbo skola likabehandlingsplan Dokumentansvarig Diarienummer Fastställd av Original datum 20 Giltig till och med 20 Reviderad datum Sid 2 1. Bakgrund

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ilsbo skola 2014/2015

Likabehandlingsplan för Ilsbo skola 2014/2015 Likabehandlingsplan för Ilsbo skola 2014/2015 1. Bakgrund 1.1. Lagrum Likabehandlingsplanen för Ilsbo skola tar sin grund i skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567) och förordningen (2006:1083)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm

Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm Likabehandlingsplan 2018 Komvux Bjurholm Plan mot kränkande behandling För allas lika värde och jämställdhet, mot diskriminering och kränkande behandling på Komvux i Bjurholm. Likabehandlingsplanen gäller

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Komvux Helsingborg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Komvux Helsingborg, 2018 Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se Inledning

Läs mer

Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Näsby förskola 2016/2017 Näsbys vision Näsbys förskola ska vara trygg för alla barn och all personal,

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen,

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen, Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen, 2019 2020 2019-09-01 Innehållsförteckning Innehåll 1. Innehållsförteckning. 2. Vad säger lagen?... a. Utgångspunkter.. b. Vad säger

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Orrelyckan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Orrelyckan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Orrelyckan, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola Innehåll Bakgrund... 2 Vad står begreppen för?... 2 Diskriminering... 2 Trakasserier... 2

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Planen gäller ett år i taget och uppdateras under september månad varje år. Ansvarig för planen: rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lagga och Långhundra rektorsområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lagga fritidshem 2014-11-01 2015-10-31 2015-01-21 1. INLEDNING 3 2. DEFINITION AV BEGREPP 3 Diskriminering 3 Trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-11- 19 Klubbgärdet/Munksunds Förskole enheter, Piteå kommun Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Skollagen och diskrimineringslagen är två lagar, som ligger till grund till

Läs mer

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Bromölla Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Postadress 295 21 Bromölla Tel 0456-82 20 00 vx Fax 0456-82 22 00

Läs mer

2014 Likabehandlingsplan

2014 Likabehandlingsplan 2014 Likabehandlingsplan Innehåll 1. Inledning...2 2. Vision...2 3. Lag och begrepp...2 3.1 Skollagen (SFS 2010:800) 1 kap. 5...2 3.2 Centrala begrepp...2 3.2.1 Direkt och indirekt diskriminering...2 3.2.2

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna

Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna Dokumentnamn: Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna. Dokumentansvarig:

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Orrelyckan

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Orrelyckan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Orrelyckan Läsåret 2016/2017 2(7) 3(7) Bakgrund Planen utgår från det som föreskrivs i Skollagen (2010:800) 6:e kap. och i Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Särskild utbildning för vuxnas plan

Särskild utbildning för vuxnas plan Särskild utbildning för vuxnas plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Lärcenter Falköping, maj 2013. Kontaktpersoner personal: Kerstin Larsson

Läs mer

Likabehandlingsplan för Lidingö vuxenutbildning

Likabehandlingsplan för Lidingö vuxenutbildning Inledning Likabehandlingsplan för Lidingö vuxenutbildning 2013-11-28 Alla människors lika värde och respekt för varje individ ska genomsyra hela verksamheten. Likabehandlingsplanen är en viktig del av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uddevalla Gymnasiesärskola 2016-2017 Innehållsförteckning Handlingsplan... 0 Bakgrund...2 Lagar och styrdokument...2 Definitioner och begrepp... 3 Gymnasiesärskolans

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Komvux Helsingborg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Komvux Helsingborg, 2019/2020 Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se Inledning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Förskolan Äppelgården Vision På Äppelgården förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17 2016-10-19 1 Vision Vi vill skapa en god arbetsmiljö där alla elever och all personal ska känna sig trygga

Läs mer

plan mot diskriminering och kränkande behandling

plan mot diskriminering och kränkande behandling Sidan 1 av 5 plan mot diskriminering och kränkande behandling TEGELBRUKSKOLAN, KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kristallens

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kristallens Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kristallens förskola. 2016/2017 Kristallens vision På Kristallens förskola ska alla känna sig trygga och inte utsättas för någon form av diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 2017 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 2017 Innehållsförteckning Värdegrund...2 Varför behövs en plan mot diskriminering och kränkande...3 behandling?...3 Regelverk...3 Lagar som styr arbetet...3

Läs mer

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nils Fredriksson Utbildning Gymnasiet Vuxenutbildning Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Särskolans verksamhet, som regleras

Läs mer

Individuella Gymnasiet Ekerö

Individuella Gymnasiet Ekerö Individuella Gymnasiet Ekerö Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Läsåret 2013/14 Uppdaterad 2014-03-31 med handlingar från BUN-kontoret med kommunala rutiner och blanketter. 1 Innehåll

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolenhet 2 Campus Mölndal 2018-01-01-2018-12-31 2018-01-01 Annelie Areskoug 1 Innehåll 1 Grunduppgifter

Läs mer

Plan för. Skogsdungens förskola. 2017/2018 Skogsdungens vision

Plan för. Skogsdungens förskola. 2017/2018 Skogsdungens vision Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Skogsdungens förskola 2017/2018 Skogsdungens vision Skogsdungens förskola ska vara trygg för alla

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Verksamhetsåret Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier

Verksamhetsåret Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Verksamhetsåret 2019-2020 Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Värdegrund 3 Inledning 4 Information och förankring 5 Utvärdering och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Inledning Denna plan gäller för alla barn och vuxna som vistas i förskolans verksamhet i Degerfors kommun. Planen består av en gemensam del för samtliga förskolor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014. Bofinkens förskola Medåker

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014. Bofinkens förskola Medåker Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Bofinkens förskola Medåker 2012 Styrdokument Skollagen (6 kap. Åtgärder mot kränkande behandling) Förskolans huvudman ska se till att förskolan:

Läs mer

Arbetet mot kränkande behandling

Arbetet mot kränkande behandling 2013-10-25 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE 2013 Utbildningsnämnden Arbetet mot kränkande behandling Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Enligt 6 kap. 10

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna

Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna Dokumentnamn: Plan mot diskriminering och kränkande behandling inom de kommunala gymnasieskolorna. Dokumentansvarig:

Läs mer

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola Likabehandlingsplan Hästhagens Förskola Östra skoldistriktet År 2009 2011/12 Barn, Utbildning och Fritid Barn, 2011

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Piratenskolan och Fritidshemmet i Kivik Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Målinriktat arbetet med att främja

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Svarteborgs rektorsområde

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Svarteborgs rektorsområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Svarteborgs rektorsområde 2011/2012 Arbetsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Syftet

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskola: Charlottenborg Läsåret: 2019/2020

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskola: Charlottenborg Läsåret: 2019/2020 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskola: Charlottenborg Läsåret: 2019/2020 1 Syfte Förskolan tar avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. Syftet med förskolans

Läs mer

Burlövs kommun. Komvux LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Komvux BURLÖVS KOMMUN 2016/2017

Burlövs kommun. Komvux LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Komvux BURLÖVS KOMMUN 2016/2017 1 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING BURLÖVS KOMMUN 2016/2017 1 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 2 SKOLANS VISION SID 3 DEFINITIONER SID 3 ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE

Läs mer

Vad innebär dessa begrepp? DISKRIMINERING TRAKASSERIER KRÄNKNINGAR MOBBNING

Vad innebär dessa begrepp? DISKRIMINERING TRAKASSERIER KRÄNKNINGAR MOBBNING LIKABEHANDLING Vad innebär dessa begrepp? DISKRIMINERING TRAKASSERIER KRÄNKNINGAR MOBBNING Diskrimineringsgrunderna 1. Kön 2. Könsöverskridande identitet eller uttryck 3. Etnisk tillhörighet 4. Religion

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017 Vetlanda Lärcentrum vetlanda.larcentrum@vetlanda.se www.vetlandalarcentrum.se Innehållsförteckning 1. Syfte med planen... 2 2. Begreppsförklaring...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer