Uppföljning gällande Stadsarkivets tillsyn av barnoch utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar slutrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning gällande Stadsarkivets tillsyn av barnoch utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar slutrapport"

Transkript

1 Barn- och utbildningsförvaltningen (7) Barn- och utbildningsnämnden Kvalitetsenheten BUN/2013:221 Sabine Faison Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning gällande Stadsarkivets tillsyn av barnoch utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar slutrapport Sammanfattning Stadsarkivets tillsyn av barn- och utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar har visat på en del brister som lett till förelägganden och rekommendationer. För att åtgärda dessa brister har man centralt från förvaltningen lagt upp en plan för hur man ska komma tillrätta med dessa brister och synliggöra verksamheternas behov. Uppföljningen har visat på ett stort utbildningsbehov bland samtliga medarbetare i olika nivåer för att få kunskap om gällande lagstiftning. Många har önskat att utbildning ska ingå i introduktionen vid nyanställning. Utbildningsinsatser kommer att genomföras våren 2016 för verksamheternas ledning och administration. Övriga utbildningsinsatser behöver ses över. Många enheter har inte registerat allmänna handlingar, och handlingar med sekretess har endast förvarats systematiskt. Man saknar rutiner för en daglig hantering av allmänna handlingar och de vanligaste anledningarna är brist på kunskap och tid. Förvaring av allmänna handlingar är ännu ett problem där man saknar brandsäkra skåp/arkiv. Vissa enheter har begränsad åtkomst för handlingar som kan innehålla sekretess men de flesta enheter behöver säkerställa detta. Alla enheter behöver upprätta rutiner för att säkerställa hantering av handlingar som kan innehålla sekretess. Man behöver också upprätta rutiner för hur man hanterar ett utlämnande av allmän handling, speciellt för handlingar som kan innehålla sekretess, då många blir nekade att få ta del av dessa handlingar. De flesta grundskolor har haft ett behov av att gallra och leverera äldre handlingar till Stadsarkivet. Det finns år gamla handlingar som aldrig har rensats/gallrats och oftast förvarade i källarlokaler som ej är godkända mot klimat/brandskador. I stort sett alla enheter har varit positiva till uppföljningen och det finns en god vilja att göra rätt. Vissa enheter, främst inom grundskolan upplever att tidsbristen är det största hindret att få detta att fungera. Uppföljningsinsatsen har redan gett positiva effekter men det finns mycket kvar att göra.

2 Eskilstuna kommun (7) Bakgrund Stadsarkivet har på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden som är Eskilstuna kommuns arkivmyndighet, genomfört en tillsyn över nämndernas hantering av allmänna handlingar. Tillsynen är ett lagkrav enligt 7 Arkivlagen och 3 Eskilstuna kommuns arkivreglemente och genomfördes genom enkätfrågor till barn- och utbildningsförvaltningen centralt och till enheterna. Stadsarkivet följde upp enkäten med ett besök där förvaltningens offentlighetsansvarige, arkivansvarige och registrator deltog. För barn- och utbildningsnämndens del resulterade tillsynen till ett antal förelägganden och rekommendationer i arkivmyndighetens tillsynsrapport. Nämnden ska skaffa sig insyn i hur allmänna handlingar hanteras på enheterna (många enheter svarade inte på enkäten) och åtgärda de brister gällande kunskap, rutiner och arkivlokaler som uppmärksammats. Nämnden rekommenderas att åtgärda brister vid enheterna som gäller registrering av handlingar som omfattas av sekretess och arbeta för att kunskaperna på enheterna i offentlighetsfrågor förbättras. Barn- och utbildningsnämnden har uppdragit åt förvaltningen att göra en uppföljning av arkivtillsynen och åtgärda de brister som uppmärksammats i denna. Genomförandet av uppföljningen har godkänts av nämnden våren Föreliggande rapport redovisar genomförandet av uppföljningen och dess resultat med avseende på kunskaper i offentlighetslagstiftningen, hantering av allmänna handlingar gällande registrering, sekretess och arkivvård. Syfte Uppföljningen ska ge barn- och utbildningsnämnden kunskap om hanteringen av allmänna handlingar på enheterna och vilka åtgärder som behövs för att komma tillrätta med eventuella brister. Uppföljningen ska svara på vilka utbildningsinsatser som behöver genomföras, vilka rutiner som kan behöva upprättas på enhetsnivå och vilka fysiska åtgärder som behöver vidtas för att uppfylla lagstiftningens krav om förvaring. Uppföljningen ska fungera som stöd för enheterna i arbetet med att förbättra kvalitén i hanteringen av allmänna handlingar. Tillvägagångssätt Samtliga förskoleområden, grundskolor, gymnasieskolor samt Tuna skolområde, Eskilstuna resursskolor och K-BUF bokades in för ett tretimmars-möte. Interkulturella enheten har på grund av omorganisation och tidsbrist ej besökts men kommer att bokas in under hösten Förvaltningen centralt representerades av registrator och offentlighetsansvarig, enheterna av skoladministratör/intendent och rektor/förskolechef/administrativ chef. Uppföljningen skedde i dialogform och följde i huvudsak den mall med frågeställningar som stadsarkivet använde i sin enkät. Dialogen skulle leda till att förvaltningen får kännedom om hur nuläget i de olika frågorna ser ut på enheten. Enheterna å sin sida skulle få information om vilka lagkrav och lokala bestämmelser som reglerar hanteringen kopplat till de olika frågorna.

3 Eskilstuna kommun (7) Mötesdeltagarna kom gemensamt fram till vilka konkreta åtgärder som behöver vidtas för att komma tillrätta med eventuella brister. En sammanställning av åtgärderna har lämnats till respektive enhet. na är tidsatta och har utsedd ansvarig på förvaltningsledningsnivå eller enhetsnivå. Efter varje möte skrevs också en sammanfattande bedömning och kommentar till läget på varje enskild enhet. Barn- och utbildningsnämnden har fått en delrapport under arbetets gång. Tidplan Uppföljningen startade den 15 september och avslutades i april Vissa åtgärder har redan under uppföljningens gång vidtagits. Det gäller t ex uppdatering av mallar och rutiner för registrering av allmänna handlingar. Merparten av de åtgärder som är knutna till den praktiska hanteringen av allmänna handlingar såsom registrering av inkomna och upprättade handlingar enligt ny rutin, sekretessmarkering av handlingar, inventering av handlingar i enhetens arkiv har tidsatts med kort framförhållning. I nuläget har samtliga enheter startat hanteringen i enlighet med de nya rutinerna för registrering. Slutdatum för att åtgärda brister i förvaring, utföra utbildningsinsatser och upprätta vissa gemensamma rutiner är inte satt ännu. Dessa insatser kräver mer omfattande planering men arbetet beräknas vara färdigt senast Resultat av uppföljningen Allmänt intryck Merparten av de besökta enheterna har en god eller mycket god ordning på sina allmänna handlingar. Risken att inte kunna eftersöka en efterfrågad handling bedöms som mycket liten. Däremot saknas systematik i hanteringen. Många enheter registrerar inte allmänna handlingar alls utan tillämpar enbart systematisk förvaring. Registreringen av allmänna handlingar omfattar dessutom inte alla typer av handlingar utan är huvudsakligen koncentrerad till in- och utgående post. E-post meddelanden, upprättade handlingar på personliga datorer, sakuppgifter som kommer in t ex per telefon och som tillhör ett ärende registreras endast i mindre omfattning. Allmänna handlingar som kan innehålla sekretess registreras endast undantagsvis trots att registrering av sådana handlingar utgör det enda lagkravet i offentlighetslagstiftningen. Skälet till detta bedöms vara att enheterna vill skydda uppgifter om enskilda individer och uppfattningen är att registreringen i sig gör uppgifterna offentliga. Skyddet mot obehörig åtkomst och brand för allmänna handlingar i enheternas arkiv är på många håll bristfälligt. Överlag är enheterna positivt inställda till uppföljningen. Man vill göra rätt och uppföljningen uppfattas som ett stöd i detta arbete. Kunskap och utbildningsbehov Alla enheter har ett behov av utbildning inom offentlighetslagstiftningen. De chefer som nyligen gått rektorsutbildningen har en bra grundläggande kunskap, men har svårt att koppla ihop det teoretiska med det praktiska. Många tycker att det ska ingå i introduktionen vid nyanställningar att få en grundläggande utbildning.

4 Eskilstuna kommun (7) Det finns ett behov av utbildning för personer inom ledning och administration, medarbetare inom elevhälsan, och för övriga medarbetare i verksamheterna på en mer grundläggande nivå. -Utbildning senast under 2016 för ledning och administration i offentlighetsfrågor med tillämpningsövningar -Utbildning enligt ovan för elevhälsa -Utbildning för övriga medarbetare- förmodligen i form av presentationsmaterial till APT eller webbaserad utbildning - utbildning i introduktionen vid nyanställning Registrering av allmänna handlingar Mindre än hälften av enheterna registrerade handlingar på en postlista. Det saknades dock systematik och man har haft svårt att bedöma vad som ska registreras. Man har begränsat sig till in- och utgående post och därmed missat att registrera övriga allmänna handlingar. Sekretesshandlingar har sällan eller aldrig registrerats utan endast förvarats systematiskt i t. ex. en elevakt. -revidering av postlistan (nu kallad registreringslista) skedde hösten enheten ska upprätta en rutin för att säkerställa att allmänna handlingar som måste registreras blir registrerade -enheten måste skapa sig en förståelse för vad en allmän handling är för att kunna bedöma hur den ska hanteras -inget IT-system som stödjer registrering av allmänna handlingar -många enheter, speciellt inom grundskolan upplever stor tidsbrist för att få detta att fungera -mindre enheter har begränsad tillgång till ersättare vid frånvaro. Problemet är störst på landsbygdsskolor där det bara finns en rektor och en administratör som ansvarar för två skolor -hantering av de allmänna handlingarna vid längre ledigheter och lov då verksamheter stängs igen. Risken är att en eventuell begäran om utlämnande blir liggandes i veckor. Sekretess Kunskapen om sekretess har varit väldigt varierande. Överlag är kunskapen bristfällig. Man tror att mer är sekretess än vad det egentligen är och risken är därför att man nekar att lämna ut handlingar som egentligen ska lämnas ut. Man registrerar i princip inte alls sekretesshandlingar utan förvarar endast dessa systematiskt. Förvaringen av sekretesshandlingar är bristfällig, både utifrån åtkomst men även brandskydd. Man skickar sekretesshandlingar med e-post eller publicerar på samarbetsytor på internportalen. Det saknas systematik i hur man hanterar handlingar som kan innehålla sekretess.

5 Eskilstuna kommun (7) Många rektorer och förskolechefer förvarar sina sekretesshandlingar i sin dator vilket innebär att dessa visserligen är skyddade mot obehörig åtkomst men inte blir registrerade och därför inte återsökningsbara vid eventuell frånvaro. Den läggs heller inte i elevakten och blir därför inte arkiverad även då den ska bevaras. Det i sin tur kan leda till att viktig information saknas vid ett eventuellt skolbyte eller då en rektor slutar. -varje enhet ska upprätta en rutin för att säkerställa att registrering av sekretesshandlingar sker -varje enhet ska stämpla/markera de handlingar som kan innehålla sekretess för att särskilja de offentliga handlingarna från de som kan innehålla sekretess -varje enhet ska uppdatera kunskapen inom relevanta sekretessbestämmelser och skapa sig en förståelse för dessa - skapa en rutin för hur elevakter ska hanteras- påbörjat av registrator - revidera dokumenthanteringsplanen på ett sätt så att den stödjer verksamheternas behov och lagstiftningens krav på hantering av allmänna handlingar - påbörjat av registrator -Svårigheter för enheterna att förstå att offentlighet alltid är utgångspunkt vad gäller allmänna handlingar vilket leder till att man nekar till att lämna ut handlingar mer än nödvändigt Gallring och leveranser till Stadsarkivet Gymnasieskolorna gallrar och levererar handlingar till stadsarkivet löpande med vissa undantag (gäller tex elevakter/elevdokumentation). Betyg och nationella prov är man bra på att hantera på alla dessa enheter. I grundskolan hade ca 80 % av enheterna ett behov av att gallra, rensa och leverera. Det finns skolor som hanterar år gamla handlingar och där man inte har en aning om skicket på dessa handlingar eller vilken typ av handlingar det rör sig om. Förskolan behöver gallra handlingar både ute på förskolorna och på ledningsnivå. Få av förskolans handlingar ska bevaras och därmed levereras till Stadsarkivet men man är överlag dålig på att leverera dessa handlingar. -genomföra en enkel inventering av handlingar för de enheter där man inte har kunskap om vad som finns förvarat och upprätta en förteckning -gallra och rensa enligt dokumenthanteringsplanen -leverera handlingar till Stadsarkivet som ska bevaras enligt dokumenthanteringsplanen -tidsbrist att genomföra ovanstående åtgärder, speciellt för de enheter där man har stort bestånd av äldre handlingar

6 Eskilstuna kommun (7) -om gallring och leverans ej genomförs ligger ansvaret för handlingarna kvar på enheten där de förvaras. Gäller både ett eventuellt utlämnande av handling och att säkerställa god förvaring. Förvaring Många enheter saknar möjlighet till god förvaring. Vissa enheter saknar brand/klimatsäkra skåp och förvarar handlingar i förråd, låsbara plåt/träskåp, källarlokaler eller på kontor. Handlingar som kan innehålla sekretess är inte förvarade säkra mot obehörig åtkomst utan finns att tillgå för ett stort antal lärare, vaktmästare, övriga medarbetare mfl. -inköp av brandsäkra arkivskåp- vissa har redan genomfört detta -enheterna behöver säkerställa begränsad åtkomst av handlingar som kan innehålla sekretess -hög kostnad för brandsäkra arkivskåp, risk att man förvarar handlingar på annat sätt för att undvika att köpa in Material och metoder Alla följer de avtal som finns för upphandling av kontorsmaterial som säkerställer användandet av arkivbeständigt material. Få enheter har däremot använt Svenskt Arkivpenna som är den enda pennan som får användas för att garantera arkivbeständighet och skydd mot förvanskning av dokument vid underskrifter eller t. ex. tjänsteanteckningar som skrivs för hand. -Införa användandet av Svenskt Arkivpenna Uppföljning av åtgärder Under hösten 2015 kommer de enheter som inte tidigare bokats in att besökas, även förvaltningsledningskontorets egna enheter. De enheter som redan besökts ska under hösten redovisa vilka åtgärder man redan genomfört eller påbörjat. Man kommer även att få lämna en kort förklaring på varför man i förekommande fall inte genomfört eller påbörjat vissa åtgärder. Kostnader Merparten av de åtgärder som har eller ska genomföras handlar om förändrat arbetssätt och nya rutiner och är därför inte förknippade med särskilda kostnader. När det gäller utbildningsinsatser som behövs för att höja kunskapen i offentlighetsfrågor och införskaffande av arkivskåp för att uppfylla lagens krav på säker förvaring finns däremot kostnader men dessa är i skrivande stund svåra att uppskatta.

7 Eskilstuna kommun (7) För att säkerställa en korrekt och kontinuerlig hantering av allmänna handlingar enligt lagens föreskrifter och garantera en snabb och korrekt återsökning av handlingar vid begäran om utlämnande samt en god arkivvård krävs en organisation och bemanning som kan möta dessa krav. Särskilt sårbar är situationen på landsbygdsskolorna. Det bedöms också finnas svårigheter att på en tillräcklig nivå möta kravet på tillgänglighet under sommartid och övriga längre ledigheter. På sikt behöver möjligheten att även på lokal förskole- skolnivå ha tillgång till digitalt stöd för hantering av allmänna handlingar utredas (i nuläget har endast förvaltningens registrator sådant stöd).

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN SID 1 (9) 2007-12-20 DNR 9.3-17071/07 SSA 2007:16 Miljöförvaltningen Att: Håkan Andersson HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MILJÖFÖRVALTNINGEN Närvarande

Läs mer

Granskning av barn- & utbildningsnämndens hantering av inkomna/upprättade allmänna handlingar

Granskning av barn- & utbildningsnämndens hantering av inkomna/upprättade allmänna handlingar Revisionsrapport* Granskning av barn- & utbildningsnämndens hantering av inkomna/upprättade allmänna handlingar Nordmalings kommun December 2007 Åsa Adolfsson *connectedthinking Innehållsförteckning 1

Läs mer

Verksamhetssystem och dokumenthantering

Verksamhetssystem och dokumenthantering STADSLEDNINGSKONTORET 2015-09-23 ANNA TYNDERFELDT KOMMUNARKIVARIE Åtgärdsrapport gällande arkiv och dokumenthantering på enheten för vuxenutbildning Berörd myndighet: Social- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av kommunens rutiner för att upprätthålla en god offentlighetsstruktur. Revisionsrapport

Söderhamns kommun. Granskning av kommunens rutiner för att upprätthålla en god offentlighetsstruktur. Revisionsrapport Granskning av kommunens rutiner för att upprätthålla en god offentlighetsstruktur KPMG Bohlins AB Datum Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning och rekommendationer 1 2. Uppdrag 3 3. Bakgrund 3 4. Revisionsmål

Läs mer

Stadsarkivet - Rapport från stadsarkivets uppföljning av tillsyn 2 juni 2015 - arkivförvaring på Stationsgatan 12

Stadsarkivet - Rapport från stadsarkivets uppföljning av tillsyn 2 juni 2015 - arkivförvaring på Stationsgatan 12 'N1 upektifi OMSORGSFÖRVALTNINGEN Aret&Je_ k, Handläggare Datum Diarienummer Elisabeth Karlsson 2015-10-07 OSN-2015-0306 Omsorgsnämnden Stadsarkivet - Rapport från stadsarkivets uppföljning av tillsyn

Läs mer

Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54.

Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54. Arkivreglemente för Linköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54. Till grund för den kommunala arkivvården i Linköpings kommun ligger, förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och

Läs mer

Närvarande från stadsarkivet: Matilda Ekström, inspektionsförrättare Christina Moberg, protokollförare

Närvarande från stadsarkivet: Matilda Ekström, inspektionsförrättare Christina Moberg, protokollförare Inspektionsrapport DNR 9.3-2041/14 Sida 1 (8) 2014-04-25 SSA 2014:4 Närvarande från bolaget: Thomas Mundebo Chef Affärsstöd, Stab arkivansvarig Anders Törnkvist Bostadsuthyrning Marie Nogén Löneansvarig/HR

Läs mer

Riktlinjer för klagomål & synpunkter

Riktlinjer för klagomål & synpunkter Riktlinjer för klagomål & synpunkter 2 [7] Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Kvalitetsdefinition... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 3 4. Klagomål & synpunkter... 4 4.1 Vad är synpunkter

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MICASA FASTIGHETER I STOCKHOLM AB

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS MICASA FASTIGHETER I STOCKHOLM AB S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (9) 2008-07-17 DNR 9.3-6604/08 SSA 2008:2 Styrelsen för Micasa Fastigheter i Stockholm AB HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR

Läs mer

Riktlinjer för digital arkivering

Riktlinjer för digital arkivering Riktlinjer för digital arkivering I Linköpings kommun Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen Status: Antaget 2014-06-17 243 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se

Läs mer

Varje myndighet är en egen arkivbildare och svarar för vården av sitt arkiv enligt arkivlagen och på det sätt som framgår av detta arkivreglemente.

Varje myndighet är en egen arkivbildare och svarar för vården av sitt arkiv enligt arkivlagen och på det sätt som framgår av detta arkivreglemente. Arkivreglemente för Landstinget i Kalmar län Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) antagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den landstingskommunala arkivvården inom

Läs mer

Yttrande över påkallade åtgärder från stadsarkivets uppföljning av tillsyn 2 juni 2015, arkivförvaring på Stationsgatan 12

Yttrande över påkallade åtgärder från stadsarkivets uppföljning av tillsyn 2 juni 2015, arkivförvaring på Stationsgatan 12 ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Karlsson Daniel 2015-10-05 ALN-2015-0200.07 Äldrenämnden Yttrande över påkallade åtgärder från stadsarkivets uppföljning av tillsyn 2 juni 2015, arkivförvaring

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Beslut Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Gävle kommun Beslut 2 (8) Tillsyn i Gävle kommun har genomfört tillsyn av Gävle kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa

HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ. Vår skolas rutiner för. elevhälsa HÄLSA LÄRANDE ARBETSMILJÖ Vår skolas rutiner för elevhälsa VÅR SKOLAS RUTINER FÖR ELEVHÄLSA INNEHÅLL Helhetsperspektivet Rektors ansvar Så skapar vi en god lärandemiljö Ett elevärendes gång Varför åtgärdsprogram

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS STOCKHOLMS HOTELL- OCH RESTAURANGSKOLA SKOLA

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS STOCKHOLMS HOTELL- OCH RESTAURANGSKOLA SKOLA S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (6) 2011-12-20 DNR 9.3-16638/11 SSA 2011:14 Stockholms hotell- och restaurangskola Att: Hans Kristian Widberg Kopia: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av hanteringen av allmänna handlingar. Revisionsrapport. KPMG AB 9 juni 2009 Fredrik Ottosson

Olofströms kommun. Granskning av hanteringen av allmänna handlingar. Revisionsrapport. KPMG AB 9 juni 2009 Fredrik Ottosson Granskning av hanteringen av allmänna handlingar Revisionsrapport KPMG AB 9 juni 2009 Fredrik Ottosson Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte, frågeställningar och metod 1 3. Regler som styr hanteringen av allmänna

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUN Utbildningskontoret

SÖDERTÄLJE KOMMUN Utbildningskontoret SÖDERTÄLJE KOMMUN Utbildningskontoret 2007-09-28 RevA1 Hantering av personuppgifter i Södertälje kommuns Skolportal Inledning Införandet av Skolportalen som administrativt verktyg i utvecklingen av Södertäljes

Läs mer

Riskhanteringsplan för internkontroll synpunkts- och klagomålshantering för bättre resultat i verksamheten

Riskhanteringsplan för internkontroll synpunkts- och klagomålshantering för bättre resultat i verksamheten Riskhanteringsplan för internkontroll synpunkts- och klagomålshantering för bättre resultat i verksamheten Bakgrund/gällande regelverk Förvaltningslagen reglerar myndigheters serviceskyldighet. I den anges

Läs mer

INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SÖDERTÄLJE KYRKOGÅRDSFÖRVALTNING

INSPEKTION AV HANTERINGEN AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS SÖDERTÄLJE KYRKOGÅRDSFÖRVALTNING STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (8) 2008-12-11 DNR 9.3-15051/08 SSA 2008:10 Södertälje kyrkogårdsförvaltning Att: Lennart Schånberg INSPEKTION AV HANTERINGEN

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands län, Eskilstuna

Inspektion av arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands län, Eskilstuna Inspektionsrapport 1(5) Inspektion av arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands län, Eskilstuna Riksarkivet (RA) inspekterade den 2 oktober 2014 arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands

Läs mer

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator 6 dagar med träffar i Stockholm 2004 13-14 september, 12-13 oktober, 16-17 november, 14 oktober

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS ÖRBYSKOLAN

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR HOS ÖRBYSKOLAN S STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT SID 1 (8) 2010-05-31 DNR 9.3-21578/09 SSA 2010:9 Örbyskolan, Att: Lennart Östlund Kopia: Utbildningsförvaltningen, Agnetha Styrwoldt-Alfheim

Läs mer

SAMMANFATTNING City polismästardistrikt, som med sina 1200 anställda är det största polismästardistriktet

SAMMANFATTNING City polismästardistrikt, som med sina 1200 anställda är det största polismästardistriktet Stockholms stadsarkiv LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN HANDLÄGGARE: MARTIN STÅHL INSPEKTIONSRAPPORT DNR 9.3-4062/07 SID 1 (6) 2007-06-18 SSA 2007:08 City polismästardistrikt Att: Catharina Espmark HANTERING

Läs mer

Regler för dokument- och ärendehantering

Regler för dokument- och ärendehantering Regler för dokument- och ärendehantering Beslutad av KS 2014-03-25 27/2014 2014-02-26 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 1. Vad är en allmän handling?... 3 1.1 En allmän handling kan

Läs mer

Rutin för synpunkter och klagomål inom Förskola och Skola samt Vård och Omsorg

Rutin för synpunkter och klagomål inom Förskola och Skola samt Vård och Omsorg Ansvarig: Vård och omsorg: Catharina Byström Utbildning: Ester Alavei Utfärdare: Stina Hansson Rutin: För hantering av synpunkter och klagomål inom Förskola och Skola samt Vård och Omsorg Utfärdad den:2011-09-20

Läs mer

E-arkiv 22 januari. Välkomna

E-arkiv 22 januari. Välkomna E-arkiv 22 januari Välkomna Agenda Laget runt Mål Utbildning Arbetssätt 2015 Lunch Erik Ander Bengtsfors berättar om deras arbete i Bengtsfors Peter Olofsson berättar om e-arkivet på Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Svar på revisionsrapport - Granskning av förbundets rutiner för att hålla god offentlighetsstruktur Dnr 45-2014 Ingela Carlsson Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Rutiner

Läs mer

Dokumenthanteringsplan

Dokumenthanteringsplan Dokumenthanteringsplan Utbildningsnämnden Integrationsavdelningen UN 2013-1 Serie, Handlingar /Gallras Leverans till Kommunarkiv Se bilaga 1 Flyktinghandlingar Flyktingakt Introduktionsplan, gäller före

Läs mer

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR VID HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING

HANTERING AV ALLMÄNNA HANDLINGAR VID HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN INSPEKTIONSRAPPORT DNR 9.3-6859/08 SID 1 (9) 2008-06-23 SSA 2008:1 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Att: Kerstin Henningsson HANTERING AV ALLMÄNNA

Läs mer

Att hantera arkiv i Gotlands kommun DIREKTIV ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2007 02 24

Att hantera arkiv i Gotlands kommun DIREKTIV ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2007 02 24 Att hantera arkiv i Gotlands kommun DIREKTIV ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2007 02 24 Direktiv för hantering av arkiv i Gotlands kommun Med bra rutiner och en effektiv dokumenthantering får alla mer tid över

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1080-2013 AB Landskronahem Box 4026 261 04 Landskrona Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut AB Landskronahem har behandlat känsliga

Läs mer

ISO 15489 I PRAKTIKEN

ISO 15489 I PRAKTIKEN ISO 15489 I PRAKTIKEN Anki Steen DOKUMENTHANTERINGEN INNEBÄR ATT fastställa riktlinjer och regler fördela ansvar och befogenheter skapa och främja tillämpningen av rutiner och riktlinjer tillhandahålla

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Tid och plats Torsdag 20 februari 2014 kl. 09:00 12:00 Barn och utbildningsnämndens kansli Beslutande Övriga deltagare Peter Jonsson (S), Ordförande Hans Lass

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Kammarrätten i Jönköping

Inspektion av arkivvården vid Kammarrätten i Jönköping 1 (8) Tillsynsavdelningen Sofia Särdquist 2015-07-06 Dnr RA 231-2015/2444 Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Inspektion av arkivvården vid Kammarrätten i Jönköping Inledning Riksarkivet

Läs mer

- Verkställa gallring.

- Verkställa gallring. Stadsarkivet Handläggare: Matilda Ekström Inspektionsrapport DNR 5.1.1-2082/2015 Sida 1 (7) 2015-05-20 SSA 2015:06 Hantering av allmänna handlingar hos Farsta stadsdelsförvaltning Närvarande från stadsdelsförvaltningen:

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Helsingborgs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Helsingborgs kommun Skoinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund TeLefon:

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Upplands-Bro kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Upplands-Bro kommun Tillsyn i Upplands-Bro kommun har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Migrationsverket

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Migrationsverket Datum Diarienr 2009-06-23 1807-2008 Migrationsverket 601 70 Norrköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Migrationsverket Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-16 Inger Berglund, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun

Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2016-xx-xx xx Innehållsförteckning 1. Tillämpningsområde...3 2. Syfte...3 3. Vad är arkiv?...3 4. Arkivansvar...3 5. Redovisning

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Banerportsskolan AB Org.nr. 556606-4001 Beslut för grundskola efter tillsyn i Ban&portsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i BarArportsskolan har genomfört tillsyn av Banerportsskolan AB (org.

Läs mer

Krigsarkivets rapport efter inspektion av arkivvården hos Försvarsmaktens telenät- och markteleförband (FMTM) i Örebro den 23 april 2009.

Krigsarkivets rapport efter inspektion av arkivvården hos Försvarsmaktens telenät- och markteleförband (FMTM) i Örebro den 23 april 2009. Krigsarkivets rapport efter inspektion av arkivvården hos Försvarsmaktens telenät- och markteleförband (FMTM) i Örebro den 23 april 2009. Närvaro: se bilaga Förelägganden. 1. FMTM ska, med hänvisning till

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Vänersborg den 13 november 2013

Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Vänersborg den 13 november 2013 1 (5) Bilaga 5 Inspektionsrapport Dnr RA 231-2013/4559 2014-02-10 Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Vänersborg den 13 november 2013 Närvarande Från Lantmäteriet: Från Riksarkivet:

Läs mer

Rapport efter Krigsarkivets inspektion av arkivvården hos Räddningsverket Skövde den 6 maj 2008.

Rapport efter Krigsarkivets inspektion av arkivvården hos Räddningsverket Skövde den 6 maj 2008. Inspektionsrapport 232-2008/393 2008-06-13 Rapport efter Krigsarkivets inspektion av arkivvården hos Räddningsverket Skövde den 6 maj 2008. Närvaro: se bilaga. Förelägganden. I enlighet med RA-FS 1991:1

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Lunds universitet, Universitetsförvaltningen

Inspektion av arkivvården vid Lunds universitet, Universitetsförvaltningen 1 (6) Inspektion av arkivvården vid Lunds universitet, Universitetsförvaltningen Riksarkivet inspekterade arkivverksamheten vid Lunds universitet under tre dagar den 20 22 maj 2014 dels vid Universitetsförvaltningen

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsprogram för barn- och ungdomsnämnden

Jämställdhets- och mångfaldsprogram för barn- och ungdomsnämnden BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Barn- och ungdomsnämnden Personalutvecklare Carina Petersson 2016-02-24 1 (2) Planeringssekreterare Lillian Alverö

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för myndighetsnämnden

Dokumenthanteringsplan för myndighetsnämnden Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se POLICY Antagen av Myndighetsnämnden 1(8) Reviderad 2012-09-19 110 2013-09-16 77 Dokumenthanteringsplan för 2 Dokumenthanteringsplan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:7582 Alingsås kommun utbildningsnamnden@alingsas.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Alingsås kommun 2(10) Tillsyn av vuxenutbildningen i Alingsås kommun har genomfört tillsyn av

Läs mer

Riksarkivet (RA) inspekterade den 19 mars 2012 arkivvården vid Smittskyddsinstitutet (SMI).

Riksarkivet (RA) inspekterade den 19 mars 2012 arkivvården vid Smittskyddsinstitutet (SMI). 1(5) Inspektion av arkivvården vid Smittskyddsinstitutet Riksarkivet (RA) inspekterade den 19 mars 2012 arkivvården vid Smittskyddsinstitutet (SMI). Närvarande: Från SMI: Chefsjurist Arkivarie Överdirektör

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Örebro tingsrätt

Inspektion av arkivvården vid Örebro tingsrätt 1 (7) Tillsynsavdelningen Ulrica Hofverberg 2015-10-20 Dnr RA 232-2015/8287 Örebro tingsrätt Box 383 701 47 Örebro 1 Inspektion av arkivvården vid Örebro tingsrätt Riksarkivet inspekterade den 8 oktober

Läs mer

Inspektionsrapport. 2013-06-10 Dnr RA 231-2013/1524

Inspektionsrapport. 2013-06-10 Dnr RA 231-2013/1524 1 (5) Inspektion av arkivvården vid Arbetsmiljöverkets avdelning Inspektion Nord, distriktet Falun (INF) den 4 juni 2013 Närvarande Från distriktet Falun (INF): administratör verksarkivarie Från Riksarkivet:

Läs mer

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003.

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003 Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Reviderade av VOK-lg 2013-09-09, redaktionell ändring 2014-06-30

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Diarieföring av allmänna handlingar 2009-06-04. Ref Roger Wallin

Förstudie. Nerikes Brandkår. Diarieföring av allmänna handlingar 2009-06-04. Ref Roger Wallin Förstudie Diarieföring av allmänna handlingar Nerikes Brandkår 2009-06-04 Ref Roger Wallin 1. Uppdrag... 3 2. Offentlighetsprincipen... 3 2.1 Hur diarieförs handlingar och finns gemensamma rutiner?...

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Opus Bilprovning AB, stationen i Härnösand-Saltvik den 13 maj 2013

Inspektion av arkivvården vid Opus Bilprovning AB, stationen i Härnösand-Saltvik den 13 maj 2013 Inspektionsrapport 1 (6) Datum Inspektion av arkivvården vid Opus Bilprovning AB, stationen i Härnösand-Saltvik den 13 maj 2013 Närvarande Från Opus Bilprovning: Platschef Technical Support Manager/ADR

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Bilaga 1 Upplands Väsby kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Upplands Väsby kommun 2(15) Tillsyn i Upplands Väsby kommun har genomfört tillsyn av Upplands Väsby kommun under vårterminen 2015. Tillsynen

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Umeå universitet, Institutionen för socialt arbete, den 17 september 2014

Inspektion av arkivvården vid Umeå universitet, Institutionen för socialt arbete, den 17 september 2014 1 (5) Inspektion av arkivvården vid Umeå universitet, Institutionen för socialt arbete, den 17 september 2014 Närvarande: Från Umeå universitet, Institutionen för socialt arbete: Från Riksarkivet: Angelica

Läs mer

Lena Persson mail: fam_persson@ektv.nu. Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun

Lena Persson mail: fam_persson@ektv.nu. Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun Rutiner för hantering av skyddad identitet inom förskola och grundskola i Ängelholms kommun Rutin för respektive

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan 2014 för vuxenutbildningen 2014-03-07 AVN-2014/0083. Antogs av enhetschef, vuxenutbildningen den 7 mars 2014

Verksamhetsplan. Verksamhetsplan 2014 för vuxenutbildningen 2014-03-07 AVN-2014/0083. Antogs av enhetschef, vuxenutbildningen den 7 mars 2014 Verksamhetsplan 2014-03-07 Verksamhetsplan 2014 för vuxenutbildningen AVN-2014/0083 Antogs av enhetschef, vuxenutbildningen den 7 mars 2014 I dokumentet redovisas aktiviteter som verksamheten vuxenutbildning

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

Arkivet föreningens bästa minne

Arkivet föreningens bästa minne Arkivet föreningens bästa minne Grundläggande arkivkurs för föreningsaktiva Albin Lindqvist Östergötlands Arkivförbund - Enskilda arkiv - Inventeringar - Registrering - 47 medlemsarkiv - 100 distriktsorganisationer

Läs mer

Uppföljning internkontroll - 2014 (Bildningsnämnden)

Uppföljning internkontroll - 2014 (Bildningsnämnden) Bildningsnämndens handling 4-2015 Uppföljning internkontroll - (Bildningsnämnden) Kontrollområde Kontrollmoment Kontrollansvarig Kommentar Åtgärder Status Kommentar Bidragshantering AMS-bidrag kontroll

Läs mer

2014-11-14. Ansvarig/ Förvaring

2014-11-14. Ansvarig/ Förvaring 2014-11-14 DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN Enhet/verksamhet: ALLMÄN ADMINISTRATION - KOMMUNGEMENSAM Beslutad: på delegation 2014-10-23, anmäld i KS 2014-12-01, Dnr KFKS 2014/728-004 Upprättad:

Läs mer

Arkivreglemente för Kristinehamns kommun

Arkivreglemente för Kristinehamns kommun TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(3) Datum 2015-07-16 Kommunledningsförvaltningen Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@kristinehamn.se Arkivreglemente för Kristinehamns kommun Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Revisionsrapport Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Trelleborgs kommun Jean Odgaard Certifierad kommunal revisor Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i

Läs mer

Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända elever i kommunala grundskolor

Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända elever i kommunala grundskolor Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända elever i kommunala grundskolor stockholm.se December 2014 3 (6) Stockholms stads rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända

Läs mer

Sammanställning av återstående åtgärder efter arkivtillsyn

Sammanställning av återstående åtgärder efter arkivtillsyn Tjänsteskrivelse 2015-03-20 KFN 2014.0043 Handläggare: Annelie Henriksson Sammanställning av återstående åtgärder efter arkivtillsyn Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden är arkivmyndighet i Karlskoga

Läs mer

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet.

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet. Innehåll BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHET... 2 1 Nämndens ansvarsområden och uppgifter... 2 2 Generella uppgifter och bemyndiganden för nämnden... 2 3 Delegering från kommunfullmäktige... 3 4 Planering,

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende REMISSVAR 2016-03-18 Dnr 3.9:0101/16 Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende (Dnr 934/2016) Inledning Förslaget behandlar nya föreskrifter

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2012-02-23 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Växjö kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen Växjö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax:

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen Version 2, 2013-02-26 INNEHÅLL INLEDNING... 3 1 MYNDIGHETENS ARKIVORGANISATION...

Läs mer

Anteckningar från arkivträff den 10 september

Anteckningar från arkivträff den 10 september Anteckningar från arkivträff den 10 september 1 Deltagare Niclas Rosenbalck, Älmhults kommun Anders Karlsson, Ronneby kommun Helene Blomquist, Lessebo kommun Kerstin Johansson, Växjö kommun Marie Ulmhed,

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

pwc förutsättningar för pedagogiskt Revisionsrapport Gnesta kommun Magnus Höijer Tilda Lindell September 2015 www.pwc.se Ink: 2015-09- 09

pwc förutsättningar för pedagogiskt Revisionsrapport Gnesta kommun Magnus Höijer Tilda Lindell September 2015 www.pwc.se Ink: 2015-09- 09 www.pwc.se Gnesta kommun Ink: 2015-09- 09 Dnr. För handläggning. Revisionsrapport Magnus Höijer Tilda Lindell förutsättningar för pedagogiskt pwc Innehållsförteckning 1. Inledning 2 1.1. Granskningsbakgrund

Läs mer

Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet

Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet Landstingsjurist Lena Jönsson Landstinget Dalarna Tfn 023 490640 Patientens rätt i vården stärks Patientdatalag

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Synskadades Riksförbund den 31 oktober 2012.

Inspektion av arkivvården vid Synskadades Riksförbund den 31 oktober 2012. 1 (6) Inspektion av arkivvården vid Synskadades Riksförbund den 31 oktober 2012. Plats: Synskadades Riksförbunds lokaler på Sandsborgsvägen 52 i Enskede Närvarande: Från Synskadades Riksförbund: kanslichef,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Täby kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Täby kommun Beslut 2 (8) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under HT 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan

Om studiedokumentation inom yrkeshögskolan inom yrkeshögskolan MYNDIGHETEN FÖR YRKESHÖGSKOLAN 2 (9) Innehållsförteckning Introduktion... 3 1. Studiedokumentation inom yrkeshögskolan... 4 1.1 Ansvarsfördelning... 4 1.2 Kunskapskontroll och betygssättning...

Läs mer

Sammanställning av inkomna svar i enkät om arkivvård i Gävle kommun.

Sammanställning av inkomna svar i enkät om arkivvård i Gävle kommun. Sid 1 (8) Rapport Dnr 17/KS504 2017-11-23 Lars Harbe Telefon 076 518 75 93 lars.harbe@gavle.se Sammanställning av inkomna svar i enkät om arkivvård i Gävle kommun. 1. Ansvar Nämnderna ska enligt kommunfullmäktiges

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

Sociala medier ger kommunen möjligheter att förbättra och öka dialogen med medborgare och andra intressenter.

Sociala medier ger kommunen möjligheter att förbättra och öka dialogen med medborgare och andra intressenter. Riktlinjer för sociala medier i Värmdö kommun För kommunen kan sociala medier vara en snabb och enkel väg att informera och kommunicera med medborgarna och förbättra förutsättningarna för dialog och delaktighet.

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (20)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (20) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (20) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 08.05-11.05 ande Parisa Liljestrand (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Thomas

Läs mer

Konsten att rekrytera rätt

Konsten att rekrytera rätt Författare: HR-koncern 2013-11-25 Reviderad: 2014-06-24 Konsten att rekrytera rätt För AcadeMedia är rekrytering av rätt personal en nyckelfaktor för fortsatt framgång. Rätt personer med rätt inställning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Borlänge kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Borlänge kommun Tillsyn i Borlänge kommun har genomfört tillsyn av Borlänge kommun under Hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8288 Orusts Montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 716445-1614 ma@orustmontessori.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Orust Montessoriskola belägen i

Läs mer

Beslut för förskoleklass, fritidshem och grundskola

Beslut för förskoleklass, fritidshem och grundskola Beslut för förskoleklass, fritidshem och grundskola efter tillsyn av den fristående Hägernässkolan i Täby kommun Täby Friskola AB e-post: info@tabyfriskola.se Rektorn vid Hägernässkolan e-post: karstin.hultman@tabyfriskola.se

Läs mer

Bo Johansson. Sollentuna - en plats för möten, utveckling och aktivitet

Bo Johansson. Sollentuna - en plats för möten, utveckling och aktivitet Sollentuna - en plats för möten, utveckling och aktivitet Sollentuna kommun 2 mil norr om Stockholm Drygt 68 000 invånare i jan. 2014 Organisation 11 nämnder 9 förvaltningar Överförmyndarnämnd och familjerättsnämnd

Läs mer

Kommun: Strömsunds kommun SKL Matematik PISA

Kommun: Strömsunds kommun SKL Matematik PISA 2014-11-07 Kommun: Strömsunds kommun SKL Matematik PISA Avser tiden 2013-11-01 till 2015-03-01 1. Sammanfattning Organisation på hemmaplan Kommungruppen som består av tolv personer träffas två gånger mellan

Läs mer

Lokal informationssäkerhetspolicy, lokala informationssäkerhetsriktlinjer och anvisningar

Lokal informationssäkerhetspolicy, lokala informationssäkerhetsriktlinjer och anvisningar Handläggare: Christina Hegefjärd 1 (1) PAN 2015-12-01 P 6 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-12-01 PaN A1510-0031257 PaN A1510-0031157 PaN A1510-0031057 Lokal informationssäkerhetspolicy, lokala informationssäkerhetsriktlinjer

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Förvaltningsrätten i Jönköping

Inspektion av arkivvården vid Förvaltningsrätten i Jönköping INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Tillsynsenheten Sofia Särdquist Inspektion av arkivvården vid Förvaltningsrätten i Jönköping Närvarande Från Förvaltningsrätten i Jönköping: chefsadministratör arkivassistent/expeditionsvakt

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Dnr 43-2014:7781 Forshaga kommun kommungforshaga.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn av vuxenutbildningen i Forshaga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg 2 (13) Tillsyn

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN 1(7) ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 23 april 2015, 78 och ersätter tidigare arkivreglemente, fastställt den 29 februari 1996, 22 Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782)

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Myndigheten för yrkeshögskolan

Inspektion av arkivvården vid Myndigheten för yrkeshögskolan Avdelningen för tillsyn Inspektionsrapport 1 (6) N. Liljeholm Inspektion av arkivvården vid Myndigheten för yrkeshögskolan Riksarkivet har genomfört en inspektion av arkivvården hos Myndigheten för yrkeshögskolan

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen

Arbetsmiljöplan 2016 kommunledningsförvaltningen Kommunledningsförvaltningen Kristina Dahlén,0550-88052 kristina.dahlén@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2015-11-06 Ks/2014:118 001 Övergripande direktiv/policy/gemensamma frågor Arbetsmiljöplan

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

Riktlinjer och Instruktion för klagomålshantering

Riktlinjer och Instruktion för klagomålshantering Instruktion för klagomålshantering Fastställd av styrelsen för Länsförsäkringar Fondförvaltning 2015-06-02 1(8) Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande...

Läs mer

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan 2013-02-15 Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan År 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun Beslut Sveaskolan AB Ringugnsgatan 1 216 16 Limhamn 2009-08-28 1 (4) Dnr 44-2009:569 Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört

Läs mer

DIARIEFÖRINGSHANDBOK. 2015-10-29 Version 0.2

DIARIEFÖRINGSHANDBOK. 2015-10-29 Version 0.2 DIARIEFÖRINGSHANDBOK 2015-10-29 Version 0.2 1.1 HUR GÖR JAG FÖR ATT DIARIEFÖRA? Malmö högskola använder sedan 1999 ärendehanteringssystemet W3D3 och diarieföringsmodulen. I dagsläget används inga andra

Läs mer