Bilaga 1 Ansvarsfördelning av administrativa uppgifter gällande EU-projekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1 Ansvarsfördelning av administrativa uppgifter gällande EU-projekt"

Transkript

1 EXEMPEL PÅ ARBETSUPPGIFTER GÄLLANDEFINANSIELL RAPPORTERING OCH ADMINISTRAT- ION AV EU-PROJEKT SAMT ANSVARSFÖRDELNING. ANSVARSFÖRDELNING AV ADMINISTRATIVA UPPGIFTER: Diarieföra Grant Agreement. PCO laddar ner en digital kopia av Grant Agreement från Participant Portal och skickar till institutionen. Samla in underskrifter för konsortialavtal. Diarieföra konsortialavtal. Skickar påskrivet original till in- Tilläggsavtal (internt KI avtal som alla involverade forskare i EUprojekt skall underteckna.) Föra in all information i avtalsreskontra. Originalhandlingar Upprätta projektpärmar för projektet. Uppstartsmöte med forskare, forskargruppen, beställare, inköpssamordnare/inköpsansvarig, ekonom och HR enligt checklista för uppstartsmöten. Fyller i uppgifter i avtalsreskontran baserat på de uppgifter som finns i PCO:s formulär. för/och förvarar påskrivna originalhandlingar för projektet. Undantag är påskrivna tidrapporter som förvaras av PCO och där institutionen varken behöver ha kopia eller original. Närvarar enligt kallelse från PCO. stitutionen (Pre-Contract GO). för att samla in tilläggsavtal. Skickar original till institutionen för diarieföring. PCO fyller i ett speciellt framtaget formulär som matchar de uppgifter som skall in i avtalsreskontran och skickar till institutionen. för/och förvarar påskrivna tidrapporter. för att ha en kopia på originalhandlingarna. för att sammankalla till uppstartsmöte, sammanställa agenda/checklista och mötesprotokoll. Vid uppstartsmöte informerar PCO om vikten av att följa KIs interna upphandlingsregler. Bisysslor Intressekonflikter Godkänna/Attestera fakturor. för redovisning av bisysslor enligt gällande delegationsordning. Institutionen godkänner och attesterar fakturor i enlighet 1 Vid uppstartsmöte informerar PCO institutionen om vikten av att informera kommissionen om bisysslor som eventuellt kan påverka projektet. Vid uppstartsmöte informerar PCO institutionen om vikten av att informera kommissionen om intressekonflikter som eventuellt kan påverka projektet.

2 med rådande delegationsordning. Godkännare och attestant på institutionen granskar att fakturorna följer KIs interna regler. OBS! Det är attestantens ansvar att se till att varor och tjänster skall vara upphandlade enligt KI:s interna regler samt att fakturan har en koppling till Workpackage. Institutionsekonom/EA Servicekontoret kontrollerar fakturor enligt KIs regelverk. Kontrollera att rätt fakturaunderlag finns. För tåg- och flygbiljetter skall alltid resklass framgå, antingen på fakturan eller i underlag till fakturan. Granska kostnaders giltighet i relation till EU:s regelverk. Granska reseräkningar och kvitton för personal som rest för projektets räkning samt andra reserelaterade frågor. Kontrollera att utländsk moms och andra skatter inte är bokade på projektet. Avstämning av verifikationer i Agresso. Säkerställa att dubbelredovisning inte skett. Granskar så att fakturan har de underlag som krävs enligt KI:s interna regler. Säkerställer att inskickad reseräkning innehåller samtliga underlag samt följer KI:s interna regler. Skall skicka en kopia på reseräkningen till PCO efter att reseräkningen är slutgranskad. Utför eventuella omföringar i enlighet med omföringsunderlaget sammanställt av PCO. När PCO informerar om att kostnader skall flyttas till EUprojektet från ett annat projekt åligger det institutionen att säkerställa att kostnaderna inte redan rapporterats till annan bidragsgivare. Granskar så att fakturan har det underlag som krävs enligt EU:s regler. Granskar enligt EU:s regelverk. Säkerställer att samtliga underlag finns. Säkerställer att all moms är bortbokad från projektet. Sammanställer omföringsunderlag för moms som behöver bokas bort. för att göra tremånadersuppföljningar vilka skall återrapporteras till institutionen (kontaktperson enligt punkt 6 eller av institutionen annan utsedd kontaktperson). Tremånadersavstämningar följer projektperioden (inte kvartalsvis). 2

3 Över- och underspendering av budget. Informerar institutionen vid varje tremånadersuppföljning samt projekterar förbrukning för att säkerställa att god tid finns för omföringar framförallt när ett bidrag närmar sig sitt slut. Vid överspendering av budget skall PCO informera institutionen om hur stort belopp som behöver läggas på annat projekt och i samråd med institutionen sammanställa omföringsunderlag. Att kunna motivera kostnadernas koppling till projekt samt specifikt/specifika arbetspaket. Säkerställa att KI:s upphandlingsregler följs vid köp av vara och tjänst. Spara ner upphandlade avtal från e-handelssystemet för framtida revision. Ta fram centralt upphandlade avtal upprättade efter 2011 som inte finns med i e-handelssystemet. Ta fram avtal som inte är centralt upphandlade samt andra statliga avtal. Ta fram upphandlingsavtal som är äldre än från Tidrapportsmallar (forskare) Institutionen skall vid PCO:s förfrågan sända en kopia på avtal för att kunna styrka att de använt upphandlad leverantör. 3 Vid underspendering av budget skall PCO ge förslag på vilken typ av kostnader/verksamhet som kan tas på projektet. Informerar forskaren vid uppstartsmöte och andra möten om vikten av att kostnaderna måste vara direkt knutna till projektet. OBS! Det är viktigt att detta görs så fort kostnaderna uppstår eftersom gamla avtal inte kommer att ligga kvar i databasen efter att de har gått ut. Om institutionen inte har sparat ett gammalt avtal skall PCO titta i Tendsign efter detta. Får man inte fram något avtal bör kostnaden bokas bort. PCO sammanställer underlag för omföring i dessa fall. Kan inte institutionen ta fram något avtal eller annat giltigtunderlag som styrker att inköpet är gjort enligt KI:s interna regler bör kostnaden bokas bort. PCO sammanställer underlag för omföring i dessa fall. PCO tar fram tidrapportsmallar för varje år.

4 Informerar PCO om nyanställningar på projektet. Skicka ut tidrapporter till de personer vars lön debiteras projektet. Samla in och granska tidrapporter. Skickar ut tidrapporter om inte annat är överenskommet med institutionen. Samlar in tidrapporter om inte annat är överenskommet med institutionen. Granskar tidrapporter samt kommunicerar eventuella ändringar direkt med berörd(a) person(er). Beräkna lönekostnader baserat på tidrapporter. Göra omföringar/omkonteringar baserat på tidrapportsuträkningar. Anställningsavtal Budgetändringar gentemot koordinator/eu. Ändringar inom projektet. Kontakt med koordinatorn (partnerprojekt). Ansvara för och sammanställa den finansiella rapporten till EUkommissionen, ERC, REA och CHA- FEA. för att göra eventuella omföringar i enlighet med omföringsunderlaget sammanställt av PCO. Inläsning via Excelerator i Agresso. för att det finns anställningsavtal för de personer som är anställda på projektet. för att vidarebefordra dessa till PCO. Skall vid förfrågan även skicka kopior på gamla anställningsavtal till PCO. ( för att ta kontakt med PA för att få centralt 4 Sammanställer omföringsunderlaget i Excel, föreslagsvisenligt Excelerator-mall (ej bokföringsorder). Kontrollerar att anställningsavtal stämmer överens med vad som är rapporterat. arkiverade anställningsavtal.) Institutionen och PCO har gemensamt ansvar att informera varandra om avtalsändringar inom projektet. Ändrar i avtalsreskontran enligt information från PCO. Informerar institutionen när ändringar i avtalsreskontran måste göras samt skickar underlag som styrker budgetändringen (t.ex. information från koordinator). Beslut om budgetändringar görs i samråd med ansvarig forskare eller koordinator samt kontaktperson på institutionen. Institutionen och PCO har gemensamt ansvar att informera varandra om avtalsändringar inom projektet. Institutionen diarieför den finansiella rapporten (Form C/Financial Statement eller motsvarande) och läser med fördel även över den till Avtalsreskontran i Agresso). Skickar en kopia till institutionen.

5 Vetenskaplig rapport. (forskare) Vetenskaplig rapport ERC. (forskare) I den vetenskapliga rapporten för ERC finns en finansiell del. PCO ansvarar för att skicka en exempelmall samt specifikt ekonomiskt underlag för denna till forskaren för att underlätta för honom/henne. även för finansiella bilagor till rapporten. Valutakursförluster/vinster. Förbereda inför revision (inkl. boka tid för revision). Arkivering Institutionen diarieför den finansiella- och vetenskapliga rapporten samt avslutar ärendet i diariet och avtalsreskontran när projektet är avslutat. Samtliga handlingar arkiveras på institutionen. 5 Överlämnar projektpärm för arkivering till institutionen efter det att slutbetalning skett och projektet ses som helt avslutat. Vid koordinatorsprojekt: Informera partnerna om gällande regler när KI är koordinator. Svara på partnernas frågor när KI är koordinator. Skicka ut instruktioner och mallar till partnerna när KI är koordinator. Koordinera utbetalningar till partnerna när KI är koordinator. Hålla presentationer gällande finansiella regler och övrig projektadministration vid kick-off samt årsmöten när KI är koordinator. Koordinera den finansiella rapporten till EU-kommissionen när KI är koordinator. Granska partnernas finansiella rapporter när KI är koordinator. Koordinera eventuell uppdatering av Grant Agreement, Annex och konsortiavtal. Kontakt med EU-kommissionen (koordinatorsprojekt) gällande finansiella frågor. Ansvarig för kontot hos SEB (vanligtvis AC) och forskare attesterar betalningsunderlag förberett av PCO samt vidarebefordrar till Ekonomiavdelningen. Arkivera och ändra i diariet/avtalsreskontran. Förbereder förslag till fördelning enligt vad som är reglerat i Grant Agreement och konsortialavtal samt förbereder betalningsunderlag. Görs i samarbete med ansvarig forskare.

6 6

7 Vid Marie Skłowdowska Curie Actions (MSCA) projekt: Vid rekrytering av forskare t.ex. doktorand/postdoc till MSCA: Säkerställer forskarens formella behörighet och att rekryteringsprocessen uppfyller EU:s krav gällande European Charter for Researchers och Code of Conduct for Recruitment of Researchers. Annonsera tjänsten på KI:s hemsida och EURAXXES enligt KI:s och EU:s riktlinjer (gäller endast ITN-projekt). Informerar om rekryteringskrav vid projektstart. Uträkning av hur mycket Living, Mobility och Family Allowance, projektet tillåter. Vid behov för top-up av lönen när Living Allowance inte täcker ingångslönen för en doktorand (ESR) eller postdoc (ER). Sätter valutakurs när det gäller uträkning av forskarens Living, Mobility och Family Allowance. Anställningsavtal Lönesättning Säkerställa korrekt kontering av Living, Mobility och Family Allowance. Career development plan. Spendering av MSCA-medel. Informerar PCO innan anställning av ny forskare. för och godkänner en top-up av Living Allowance (lön). Marie Curie-specifikt anställningsavtal. Kopia (pdf) skickas till PCO. Bestämmer lönenivå dock lägst enligt KI:s lönekriterier/doktorandstege. för korrekt kontering enligt KI:s kontoplan för respektive Marie Curie allowances. (forskare) för att skriva en career development plan, skicka in den till kommissionen via Participant Portal och skicka en kopia (pdf) till PCO. för att spenderingen följer KI:s interna regler. Säkerställer att endast kostna- 7 Informerar institutionen om topup behövs. Skickar genomsnitt av ECB:s valutakurs till institutionen. Räknar ut om behovet av extra utbetalningar p.g.a. valutakursdifferenser i samband med rapportering för att skicka in Declaration on Conformity/Researcher Declaration till EU efter att anställningsavtal är påskrivet.

8 der som är direkt kopplade till MSCA-anställd forskare konteras på projektet. Listan över ansvarsfördelning kommer att uppdateras vid behov. 8

Administrativ rutin för projekt finansierade genom EUs ramprogram

Administrativ rutin för projekt finansierade genom EUs ramprogram Administrativ rutin för projekt finansierade genom EUs ramprogram Bakgrund Under senare år har antalet beviljade projekt, inom EU:s ramprogram, ökat till Högskolan i Borås. Då det finns flera olika roller

Läs mer

LATHUND ATT ADMINISTRERA EU-PROJEKT

LATHUND ATT ADMINISTRERA EU-PROJEKT Forsknings- och innovationskontoret http://medarbetarportalen.gu.se/fik LATHUND ATT ADMINISTRERA EU-PROJEKT Projektnamn dvs. Acronym: Projektnummer: Projektperioden: Totala budgeten för UGOT: Redovisningsperioder:

Läs mer

Administrativa rutiner vid HVV för att hantera vissa EU-finansierade projekt

Administrativa rutiner vid HVV för att hantera vissa EU-finansierade projekt 2009 12-29 Akademin för hälsa vård och välfärd HVV 4.1 239/09 Administrativa rutiner vid HVV för att hantera vissa EU-finansierade projekt Ett normalt EU projekt går igenom olika faser: ansökan, beslut

Läs mer

Fastställande av en uppdaterad handläggningsordning för kontrakt inom EU:s sjunde ramprogram för forskning och teknisk utveckling, m m

Fastställande av en uppdaterad handläggningsordning för kontrakt inom EU:s sjunde ramprogram för forskning och teknisk utveckling, m m / I 7)1 å"k> \ LINKÖPPNGS UNIVERSITET BESLUT Universitetsledningen 2009-04-22 Fastställande av en uppdaterad handläggningsordning för kontrakt inom EU:s sjunde ramprogram för forskning och teknisk utveckling,

Läs mer

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020)

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) BESLUT 1 2014-03-27 STYR 2014/203 Rektor Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) Bakgrund Denna handläggningsordning

Läs mer

BESLUT HISTORISKT

BESLUT HISTORISKT ID 01., il- lf r LINKÖPINGS UNIVERSITET Uni versitetsledningen BESLUT 2010-06-18 Dnr LiU-2010-00332 Fastställande av en uppdaterad handläggningsordning för kontrakt inom EU :s sjunde ramprogram för forskning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV EU- OCH ANDRA EXTERNT FINANSIERADE PROJEKT

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV EU- OCH ANDRA EXTERNT FINANSIERADE PROJEKT RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV EU- OCH ANDRA EXTERNT FINANSIERADE PROJEKT Kommunstyrelseförvaltning 2011-04-11 Tommy Bengtsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SYFTE... 3 2. GRUNDLÄGGANDE DEFINITIONER... 3 3. BESLUTSRÄTT...

Läs mer

Attestordning vid Linköpings universitet

Attestordning vid Linköpings universitet me LINKÖPINGS UNIVERSITET 2017-03-21 1(7) Attestordning vid Linköpings universitet Detta beslut gäller från och med mars 2017 och ersätter tidigare beslut med diarienummer LiU-2016-02386. Beslutet ska

Läs mer

Sortera post - Centralt

Sortera post - Centralt Extern Centralt Vaktmästeri Förvaltning Sortera post - Centralt Skicka fakturor via internpost (Lev. Skickat fel) Osorterad post Tömma postboxen (samtliga lev.fakt hänvisas till boxen) Utsorterad post

Läs mer

Handläggningsordning för forskningskontrakt med EU-kommissionen

Handläggningsordning för forskningskontrakt med EU-kommissionen 1(5) Handläggningsordning för forskningskontrakt med EU-kommissionen Bakgrund Skälet till att en särskild, formaliserad handläggningsordning finns för forsknings kontrakt med EU-kommissionen är att dessa

Läs mer

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Antagen av styrelsen 2015-03-06 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1 Ansökan om medel... 2 2 Genomförande av aktivitet... 2 3 Redovisning av medel beviljade av styrelsen...

Läs mer

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet Institution: Period: Det finns förtydliganden/anvisningar för vissa

Läs mer

MSCA på Karolinska Institutet

MSCA på Karolinska Institutet MSCA på Karolinska Institutet Version 4 Juni 2017 H2020 Marie Skłodowska Curie Actions Universitetsförvaltningen Grants Office Personalavdelningen Ekonomiavdelningen Version 4 Juni 2017 1 Ordlista Participant

Läs mer

Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad

Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad MÖLNDALS STAD 1(5) Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad Syftet med detta dokument är att ge kommunens projektansvariga vägledning i hur man hanterar dokumentation i ett projekt. Det är

Läs mer

Anvisningar för avtalsskrivning vid Karolinska Institutet. Juridiska avdelningen,

Anvisningar för avtalsskrivning vid Karolinska Institutet. Juridiska avdelningen, Anvisningar för avtalsskrivning vid Karolinska Institutet Juridiska avdelningen, Anvisningar för avtalsskrivning vid Karolinska Institutet Dnr 1-786/2016 INNEHÅLL 1. Inledning... 1 2. Avtalsansvarig...

Läs mer

Finansiell rapportering av RIA och IA i Horizon 2020

Finansiell rapportering av RIA och IA i Horizon 2020 Finansiell rapportering av RIA och IA i Horizon 2020 Observera att om du har ett MSCA-projekt (Marie Curie) eller ett ERC-projekt inom Horizon 2020 kommer projektets Financial Statement att se annorlunda

Läs mer

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161.

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161. Riktlinje 2014-01-27 Attestreglemente för Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS 2013/0267-8 Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996,

Läs mer

Lathund för sakattestanter

Lathund för sakattestanter Lathund för sakattestanter Beställningsreferens Vid beställning ska du ange ditt kth.se användarnamn och skolkod så att det anges som referens på fakturan. Exempel: BRITTH KTHABE Fakturan ska skickas till:

Läs mer

Löpande rutiner. Antagen av styrelsen

Löpande rutiner. Antagen av styrelsen Löpande rutiner Antagen av styrelsen 2016-11-18 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Innehåll 1 Ansökan om medel... 2 2 Genomförande av aktivitet... 2 3 Redovisning av medel beviljade av styrelsen... 3 4 Redovisning

Läs mer

Ekonomisk handbok för forskningsprojekt vid Stockholms universitet som är finansierade av EU:s ramprogram för forskning, Horizon 2020

Ekonomisk handbok för forskningsprojekt vid Stockholms universitet som är finansierade av EU:s ramprogram för forskning, Horizon 2020 Ekonomisk handbok för forskningsprojekt vid Stockholms universitet som är finansierade av EU:s ramprogram för forskning, Horizon 2020 Inledning Handboken och regelverket Denna handbok ger ett sammandrag

Läs mer

Marie Curie på Karolinska Institutet Version 2

Marie Curie på Karolinska Institutet Version 2 Karolinska Institutet Administration av Marie Curie-medel 1 (16) Marie Curie på Karolinska Institutet Version 2 Universitetsförvaltningen Forsknings- och forskarutbildningsavdelningen, Grants Office Personalavdelningen

Läs mer

Handläggningsordning för mobilitets- och samarbetsprojekt inom Erasmus+

Handläggningsordning för mobilitets- och samarbetsprojekt inom Erasmus+ [Subject] 1 (av 4) Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Handläggningsordning och granskningsunderlag 2016-02-01 Rektor Maria English

Läs mer

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-projekt i arkiven FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-regler i Sverige EU:s direktiv måste Sverige göra om till svensk lag Förordningar gäller direkt

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Antagen av kommunfullmäktige, 2006-10-30, 67 Sidan 1 Attestreglemente för Vara kommun 1 Tillämpningsområde Reglementet omfattar kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BUDGETANSVAR 042-2 OCH INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR BUDGETANSVAR 042-2 OCH INTERN KONTROLL REGLEMENTE FÖR BUDGETANSVAR OCH INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 1992-05-19, 244. Ändrat av kommunfullmäktige 1993-04-27, 67. Ändrat av kommunfullmäktige 1998-04-23, 53 Ändrat av kommunfullmäktige

Läs mer

Attestinstruktion. Attestinstruktion för AB Familjebostäder med dotterbolag

Attestinstruktion. Attestinstruktion för AB Familjebostäder med dotterbolag Attestinstruktion DATUM 2012-09-25 Attestinstruktion bilaga 1 Dnr 2012/1590-00 Attestinstruktion för AB Familjebostäder med dotterbolag 1. Inledning Attestinstruktionen är en viktig del i Familjebostäders

Läs mer

Marie Curie på Karolinska Institutet

Marie Curie på Karolinska Institutet Karolinska Institutet Administration av Marie Curie-anslag 1 (16) Marie Curie på Karolinska Institutet Universitetsförvaltningen Forsknings- och forskarutbildningsavdelningen, Grants Office Personalavdelningen

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 ATTESTREGLEMENTE 1 Bakgrund och syfte Attestreglementet ingår som en del i kommunens internkontroll. Internkontrollens huvudsakliga syfte är att förbättra effektiviteten

Läs mer

F22 Attestant INNEHÅLL. Karolinska Institutet

F22 Attestant INNEHÅLL. Karolinska Institutet F22 Attestant INNEHÅLL 1 Generellt...1 1.1 Beskrivning av rutinen...1 1.1.1 Koppling till övriga rutiner...1 1.1.2 Navigationsväg...1 1.1.3 Arbetsflödet...1 2 Ansvar attestant...2 3 Attestera faktura...3

Läs mer

Lathund för anställd att registrera utlägg i KTH-RES

Lathund för anställd att registrera utlägg i KTH-RES Lathund för anställd att registrera utlägg i KTH-RES Utlägg ska endast göras i undantagsfall och i första hand ska faktura användas. Om det inte går att fakturera ska du registrera ditt utlägg i KTH-RES

Läs mer

Handbok för rapportering av EU-projekt inom Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)

Handbok för rapportering av EU-projekt inom Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Grants Office 1(13) Handbok för rapportering av EU-projekt inom Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Innovative Training Networks (ITN) Individual Fellowships (IF) Org 202100-3096 Vat SE202100309601 Kontakt

Läs mer

Attestreglemente. med tillämpningsanvisningar. Fastställs av regionfullmäktige

Attestreglemente. med tillämpningsanvisningar. Fastställs av regionfullmäktige Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Fastställs av regionfullmäktige 2016-06-23 Sida 1 av 8 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Omfattning... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Definitioner... 3 2 Ansvar... 3 2.1

Läs mer

Guide för att hämta diarienummer, arkivera och överföra handlingar till W3D3

Guide för att hämta diarienummer, arkivera och överföra handlingar till W3D3 Guide för att hämta diarienummer, arkivera och överföra handlingar till W3D3 Upprättat av personalavdelningen, KTH, maj 2015 Innehåll 1. Koppla rekryteringsärenden till W3D3... 2 1.1 Rekryteringssystemet

Läs mer

1. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den XX XX 2011, XX

1. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den XX XX 2011, XX 14 15 Kultur- och fritidsnämndens attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar 1 Rutinerna gäller för samtliga ekonomiska transaktioner i stadens ekonomisystem samt i försystem knutna till dessa.

Läs mer

Välkommen till Ekonomidagen maj 2015

Välkommen till Ekonomidagen maj 2015 Välkommen till Ekonomidagen maj 2015 Ekonomidagen 21 maj 2015 Presentation av ekonomiavdelningen Bokslutsinformation + projekthantering Kaffepaus Framtidens inköp Raindance - systeminformation Aktuellt

Läs mer

Attestordning vid Linköpings universitet

Attestordning vid Linköpings universitet I melinköpings UNIVERSITET Attestordning vid Linköpings universitet 2016-11-24 DNR LI U,720 8-23.86-1(6) 7 /122t.-7-7,:z12;g1,liV2/6-0234 Detta beslut gäller från och med 2 0 1 7 och ersätter tidigare

Läs mer

Attest och u ta n ord n i n g

Attest och u ta n ord n i n g Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-11 - 07 Diarienummer: RS - 2017-02666 Giltighet: från 2018-01 - 01 till 2022-12 - 31 Riktlinje Attest och u ta n ord n i n g Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen

Läs mer

Revidering av attestreglemente och tillämpningsanvisningar

Revidering av attestreglemente och tillämpningsanvisningar 1(2) 2013-03-15 LJ2013/426 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Revidering av attestreglemente och tillämpningsanvisningar Bakgrund Med början våren 2013 kommer successivt system med elektronisk

Läs mer

DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen , 25 INTERNKONTROLL 2019

DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen , 25 INTERNKONTROLL 2019 DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen 2018-10-11, 25 INTERNKONTROLL 2019 Rutinbeskrivning Kontrollmoment Metod Frekvens Kontroll ansvarig Administration Resultat av granskning Mottagare

Läs mer

direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben

direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (8) 2019-04-29 Arbetsmarknadsnämndens riktlinjer för direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN 2019-0199-1.1.3 Arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av EU- och andra externfinansierade projekt

Riktlinjer för handläggning av EU- och andra externfinansierade projekt Handläggare Diarienummer Datum Sidan 1(6) Torbjörn Kvist och Helena Zellner KS2008/178 Riktlinjer för handläggning av EU- och andra externfinansierade projekt Ekonomikontoret Tillväxtkontoret/EU enheten

Läs mer

Manual för beställare Rekvisition IKEA Mölndals stad

Manual för beställare Rekvisition IKEA Mölndals stad Manual för beställare Rekvisition IKEA Mölndals stad Rekvisition... 2 Fyll i rekvisitionen... 2 Kontera rekvisitionen... 3 Namnge beställningen... 3 Val av leveransadress... 3 Fältet Information till leverantören...

Läs mer

Bilaga 2 Svarsbilaga för Kommunstyrelsen

Bilaga 2 Svarsbilaga för Kommunstyrelsen Bilaga 2 Svarsbilaga för Kommunstyrelsen Nr Område Rekommendation Ansvarig Åtgärder/kommentar 1 intäkter säkra en backup till hanteringen av hyresfakturering då processen idag är sårbar på grund av personberoende.

Läs mer

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner 1 (6) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: 2014-11-18, KS 244 Uppdateras: 2017 Innehållsförteckning 1. Giltighet 2. Övergripande principer 3. Attestantens uppgift och ansvar

Läs mer

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Granskning personalkostnader Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 2. Sammanfattning 1 3. Allmänt 2 3.1 Existens 2 3.2 Fullständighet 3 3.3 Värdering 3 3.4 Presentation 4 3.5

Läs mer

Slutattestinstruktion

Slutattestinstruktion Dnr: ST 2013/166-1.1 Slutattestinstruktion Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Innehåll Slutattestinstruktion 3 Intern kontroll 3 Fakultet 6 Utgångspunkter 6 Universitetsförvaltning 8 Utgångspunkter

Läs mer

2012-10-01 BESKRIVNING AV INDI-MODELLEN

2012-10-01 BESKRIVNING AV INDI-MODELLEN 2012-10-01 BESKRIVNING AV INDI-MODELLEN Innehåll Inledning... 1 Direkta och indirekta kostnader... 1 Kärnverksamhet och kostnadsbärare... 1 Stödverksamheten... 1 Fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma

Läs mer

Firmatecknings- och attestinstruktion för Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) Organisationsnummer 802002-1930

Firmatecknings- och attestinstruktion för Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) Organisationsnummer 802002-1930 Antagen 2005-04-11, senast reviderad 2012-10-08 Firmatecknings- och attestinstruktion för Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) Organisationsnummer 802002-1930 Allmänt Reglerar de interna befogenheterna

Läs mer

SSC - Lönetjänster 2017

SSC - Lönetjänster 2017 SSC - Lönetjänster 2017 Projektaktiviteter Genomgång av processer i workshopform tillsammans med deltagare från verksamheten och lönehandläggare har genomförts. Primär uppsättning av flöden och roller

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG

HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG Typ av dokument: Handläggningsordning Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten och Ekonomienheten

Läs mer

Linnaeus-Palme Projektansvar & rollfördelning

Linnaeus-Palme Projektansvar & rollfördelning Ansvar Projektledare - Skapa kontakt till potentiella partners - Förankra med internationell samordnare, sektionschef och studierektor (bl.a. för preliminär planering av TFU) på akademin - Ta hjälp av

Läs mer

1. Verksamhetsplan Aktivitet/Ansvarig Planering Beslut Ansvarig. 2. Budget

1. Verksamhetsplan Aktivitet/Ansvarig Planering Beslut Ansvarig. 2. Budget Internkontroll för Lepramissionen Sverige, Beslutat av styrelsen den 17 november 2016 Mastgatan 2 D, 692 71 Kumla Tel 019 58 37 90 Organisationsnummer 875001-4063 Detta är ett dokument som visar ansvarsfördelning

Läs mer

Rutin gällande fordons- och drivmedelskort samt körjournal för anställda i Håbo kommun

Rutin gällande fordons- och drivmedelskort samt körjournal för anställda i Håbo kommun 2012 Rutin gällande fordons- och samt körjournal för anställda i Håbo kommun 2 Rutiner för fordons- och samt körjournal i Håbo kommun 2012 och tills vidare. Inför byte av leverantör av drivmedel inför

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern Fastställda av KS 144 2012-05-15 1(6) Sten-Inge Lilja sten-inge.lilja@bengtsfors.se till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern E-post Telefon Fax Hemsida Bengtsfors

Läs mer

Slutattestinstruktion

Slutattestinstruktion Dnr: 2017/2626-1.1 Slutattestinstruktion Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Senast rev. 2017-03-09 Innehåll Slutattestinstruktion 3 Styrelse och rektor 6 Universitetsbiblioteket 6 Fakultet 7 Universitetsförvaltning

Läs mer

PWC:s granskningsrapport av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess. KS 2015-44

PWC:s granskningsrapport av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess. KS 2015-44 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 163 PWC:s granskningsrapport av intern kontroll i kommunens huvudboksprocess. KS 2015-44 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Anvisningar för EU-projekt

Anvisningar för EU-projekt Anvisningar för EU-projekt Anvisningar för hantering av handlingar tillhörande EU-projekt Sölvesborgs kommun Diarieföring Diarieför alltid EU-projekt med följande text: Eu-projekt - projektnamn. Samtliga

Läs mer

F21 - Godkännare INNEHÅLL. Karolinska Institutet

F21 - Godkännare INNEHÅLL. Karolinska Institutet F21 - Godkännare INNEHÅLL 1 Generellt...1 1.1 Beskrivning av rutinen...1 1.1.1 Koppling till övriga rutiner...1 1.1.2 Navigationsväg...1 1.1.3 Arbetsflödet...1 2 Ansvar godkännare...2 3 Godkänna fakturor...3

Läs mer

Hanteringsordning för medfinansiering av EU-projekt

Hanteringsordning för medfinansiering av EU-projekt Lars Nilsson, Hans-Göran Gustafsson, Frida Wiklander Ekonomiavdelningen Siv Bondenäs Brink, Claes Jansson, Emilia Rung, Pirjo Gustafsson, Ludde Edgren Externa Relationer, Forsknings- och innovationsservice

Läs mer

Hantering av omföringar Agresso Milestone 5. Beslutat av: Ekonomichef Joakim Karlsson Gäller från och med:

Hantering av omföringar Agresso Milestone 5. Beslutat av: Ekonomichef Joakim Karlsson Gäller från och med: Hantering av omföringar Agresso Milestone 5 Beslutat 2017-11-24 av: Ekonomichef Joakim Karlsson Gäller från och med: 2018-01-01 Författare Ekonomiavdelningen År: 2018 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Digitalisering

Läs mer

Ekonomimeddelande 2016:5

Ekonomimeddelande 2016:5 2016-06-09 Till samtliga institutioner/motsv Ekonomiavdelningen Ekonomimeddelande 2016:5 Innehåll: Mailadress agresso@slu.se avslutas Borttag av blanketten Bekräftelse av institutionsomföring Reverseringar

Läs mer

Att betalning sker vid rätt tidpunkt. Att transaktionen är rätt konterad

Att betalning sker vid rätt tidpunkt. Att transaktionen är rätt konterad HAPARANDA STAD 01-05-02 ATTESTREGLEMENTE Omfattning 1 Detta reglemente gäller för Haparanda stads samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som staden

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Firmatecknings- och attestinstruktion för Leader Gute Organisationsnummer

Firmatecknings- och attestinstruktion för Leader Gute Organisationsnummer Antagen 2016-01-28, senast reviderad 2016-01-28. Firmatecknings- och attestinstruktion för Leader Gute Organisationsnummer 802497-3920 Allmänt Instruktionen reglerar de interna befogenheterna att besluta,

Läs mer

Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling & innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering

Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling & innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering 1 (9) Lathund Ekonomisk redovisning Teknikutveckling & innovation fördjupande stöd inom energieffektivisering Genom den ekonomiska redovisningen ska samtliga stödberättigade kostnader verifieras, vilket

Läs mer

Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen

Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen Delegationsordning, attestordning, firmatecknare samt attestanter för Samordningsförbundet Södra Roslagen Förslag till beslut: Styrelsen godkänner förslag till delegationsordning. Styrelsen godkänner attestordning

Läs mer

Information och utbildning med anledning av nya bankavtal

Information och utbildning med anledning av nya bankavtal Information och utbildning med anledning av nya bankavtal Bankgruppens uppdrag Lösa redovisningsfrågor Informera inbetalare/kunder Uppdatera fakturorna med rätt betalningsinformation Uppdatera information

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Kommunstyrelsens handling nr 38/2008 Katrineholms kommuns författningssamling Reglemente för kontroll av ekonomiska transaktioner Antaget av kommunfullmäktige 1992-02-24, 86 Reviderat av kommunfullmäktige

Läs mer

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2015 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av stöd till insatser

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering Kristianstads Renhållnings AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och

Läs mer

Reglemente Internkontrollplan Lindesberg 2014-04-11. Arbetsrutiner Projektansökan. 1. Idé om aktivitet/projekt finns. Medlem i förbundet

Reglemente Internkontrollplan Lindesberg 2014-04-11. Arbetsrutiner Projektansökan. 1. Idé om aktivitet/projekt finns. Medlem i förbundet Reglemente Internkontrollplan Lindesberg 2014-04-11 Arbetsrutiner Projektansökan 1. Idé om aktivitet/projekt finns. Medlem i förbundet 2. Idé diskuteras och bereds Beredningsgrupp 3. Beredningsgruppen

Läs mer

Dokumentnamn Värdering 2013-07-01 1 / 8. Innehållsförteckning

Dokumentnamn Värdering 2013-07-01 1 / 8. Innehållsförteckning 2013-07-01 1 / 8 Innehållsförteckning Inledning... 2 Allmänt om värdering... 2 Värdemässig genomgång av projekten... 2 externfinansierade bidrags- och uppdragsprojekt... 3 Konto 1632/1672, Upplupna bidrags-

Läs mer

Har du fått ett mail att du har fakturor som skall åtgärdas kan du klicka på länken i mailet. Ange användarnamn t ex 1464B. Företag BS.

Har du fått ett mail att du har fakturor som skall åtgärdas kan du klicka på länken i mailet. Ange användarnamn t ex 1464B. Företag BS. LOGGA IN För att logga in i Agresso Webb går man via Borås Stads intranätsida. Under IT-tjänster finns länken Agresso som tar dig till vår Agresso-sida. Här hittar man förutom information om vårt ekonomisystem

Läs mer

Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig?

Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig? 1 2015-10-22 Anställda vid Lunds universitet Projekt Ny ekonomi 2016 Agneta Sjöfors, projektledare Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig? Bättre ekonomiadministrativt stöd till forskningsprojekt Nytt sätt

Läs mer

Taurus Ekonomiutbildning

Taurus Ekonomiutbildning Inledning Material in/ Leverantörsfakturering Löpande gör vi beställningar av varor och tjänster hos våra leverantörer. Vi tar emot varan eller får tjänsten utförd och erhåller i samband med detta en leverantörsfaktura.

Läs mer

ATTESTORDNING. medarbetarportalen.gu.se/styrdokument. Beslutsdatum 2014-02-03. Från och med 2014-03-01 och tillsvidare

ATTESTORDNING. medarbetarportalen.gu.se/styrdokument. Beslutsdatum 2014-02-03. Från och med 2014-03-01 och tillsvidare STYRDOKUMENT Dnr V 2013/658 ATTESTORDNING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Pam Fredman, rektor Ekonomienheten Beslutsdatum 2014-02-03 Giltighetstid Sammanfattning

Läs mer

Här är administrationens diskussioner inom ekonomiområdet:

Här är administrationens diskussioner inom ekonomiområdet: Nyhetsbrev från Institutionen för laboratoriemedicin, november 2017 HÄNDELSER INOM ADMINISTRATIONEN Ordinarie administrativ chef, Jesper Arvidsson, är tjänstledig under en tre-års period då han kommer

Läs mer

Inläsning av bokföringsorder via Excelerator

Inläsning av bokföringsorder via Excelerator Inläsning av bokföringsorder via Excelerator EA mailar ut mallar till redovisningsansvariga. Spara mallen lokalt på er dator eller på ert lokala nätverk. Öppna Appcenter via https://appcenter.user.ki.se/rdweb/pages/en-

Läs mer

Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen.

Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen. 10 januari 2007 Bilaga till riktlinjer för resor, kurser, konferenser och representation Anvisningar för resor, kurser, konferenser och representation samt ersättning för utlägg vid Kommunstyrelseförvaltningen.

Läs mer

Ekonomiadministration i EU-projekt

Ekonomiadministration i EU-projekt Beslut Rektor 2011-03-28 MDH 1.2-172/11 Handläggare Ekonomiadministration i EU-projekt Beslut Rektor beslutar att högskoleförvaltningen ska ansvara för all ekonomiadministration i högskolans samtliga EU-finansierade

Läs mer

Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling.

Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling. ALLMÄNT Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling. Nedanstående information innehåller tre olika steg som man använder

Läs mer

SSC - Lönetjänster 2017

SSC - Lönetjänster 2017 SSC - Lönetjänster 2017 Agenda Kort presentation av projektet (projektstatus och tidplan) Genomgång av processer, systemstöd och flöde i systemet. Roller i Primula och vad dessa kan utföra Kommande arbete

Läs mer

Dokumenthanteringsplan

Dokumenthanteringsplan Dokumenthanteringsplan Stödprocesser i Torsby kommun 2.10 Förvaltningsstöd 2.10.25 Övrigt förvaltningsstöd Antagen av, datum och paragraf Version Kommunstyrelsen, 2017-09-04 128 1.0 Revidering: datum och

Läs mer

Riktlinje för attestering

Riktlinje för attestering 1(6) Riktlinje för attestering Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2017-431 Kommunstyrelsen 2017-09-12 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Riktlinje Samtliga nämnder Tills

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF

ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF 57 2007-04-23 Omfattning 1 Detta reglemente gäller för Landskrona kommuns samtliga transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering AB Kristianstadsbyggen 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r ekönömiska transaktiöner Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning...3 2. Syfte...3 3. Ansvar...3 3.1 Kommunstyrelsen...3

Läs mer

Attest- och utbetalningsreglemente

Attest- och utbetalningsreglemente POLICY Godkänd/ansvarig Beteckning 1(5) Attest- och utbetalningsreglemente 2 Inledning omfattning Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner samt transaktioner som kommunen

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-07 DNR: 2007-000183 Antagen av KS den 15 maj 2007 133 Gäller tillsvidare Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner Inledning...

Läs mer

Manual för beställare Rekvisition med förattest Mölndals stad

Manual för beställare Rekvisition med förattest Mölndals stad Manual för beställare Rekvisition med förattest Mölndals stad Rekvisition... 2 Fyll i rekvisitionen... 2 Kontera rekvisitionen... 3 Namnge beställningen... 3 Val av leveransadress... 3 Fältet Information

Läs mer

Regler för gallring av räkenskapshandlingar

Regler för gallring av räkenskapshandlingar Regler för gallring av räkenskapshandlingar vid Högskolan Dalarna Beslutad: Rektor 2015-05-18 Reviderad: - Dnr: DUC 2015/862/10 Ersätter: Lokala gallringsbestämmelser vid Högskolan Dalarna, Ö 20/97, avsnittet

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2012-06-14 53 Dnr KA 2012/280 Ordlista Attest Attestant Att intyga att en kontroll utförts utan anmärkning. Attesten dokumenteras på en

Läs mer

Regler för användande av betalkort och drivmedelskort i Botkyrka kommun

Regler för användande av betalkort och drivmedelskort i Botkyrka kommun Regler för användande av betalkort och drivmedelskort i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:188 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades

Läs mer

Tillämpningsanvisningar attestreglemente

Tillämpningsanvisningar attestreglemente 1(6) EKONOMIAVDELNINGEN Tillämpningsanvisningar attestreglemente Omfattning Attestfunktionen omfattar alla slags ekonomiska transaktioner som exempelvis: Fakturor och andra externa betalningar Kundfakturor

Läs mer

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun Kommunal författningssamling Attestreglemente Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 05/KS 0304 Datum: 2005-10-24 Paragraf: KF 113 Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer:

Läs mer

Periodisering av externfinansierade bidrags- och uppdragsprojekt 2016-04-25

Periodisering av externfinansierade bidrags- och uppdragsprojekt 2016-04-25 Periodisering av externfinansierade bidrags- och uppdragsprojekt 2016-04-25 2015-04-25 2 / 9 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Allmänt om periodisering/värdering... 3 2. Periodisering av externfinansierade

Läs mer

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18 Blekingesjukhuset Internkontroll 2014 Marie Edvardsson 2014-11-18 Rapport uppföljning av 2014 års interna kontrollplaner Utanordning av lön. Kontrollmoment att rätt person belastar rätt ansvar och period.

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ATTESTREGLEMENTE FÖR MALMÖ STAD Bilaga 4 (beslut i KS )

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ATTESTREGLEMENTE FÖR MALMÖ STAD Bilaga 4 (beslut i KS ) TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ATTESTREGLEMENTE FÖR MALMÖ STAD Bilaga 4 (beslut i KS 2008-11-12) 1 Med ekonomiska händelser avses alla förändringar i storleken och sammansättningen av förmögenheten som beror

Läs mer

1. Registrering av digitala Internfakturor. Innehållsförteckning. Redovisning - Ekonomisystem 2010-01-08 Internfakturor

1. Registrering av digitala Internfakturor. Innehållsförteckning. Redovisning - Ekonomisystem 2010-01-08 Internfakturor Redovisning - Ekonomisystem 2010-01-08 Internfakturor Innehållsförteckning 1. Registrering av digitala Internfakturor... 1.1 Registrering en Digital Internfaktura i Kostnadsfördelning... 1 1.2 Bifoga fil

Läs mer