Slutattestinstruktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutattestinstruktion"

Transkript

1 Dnr: 2017/ Slutattestinstruktion Beslutat av Rektor Gäller från

2 Senast rev Innehåll Slutattestinstruktion 3 Styrelse och rektor 6 Universitetsbiblioteket 6 Fakultet 7 Universitetsförvaltning 9 2 (10)

3 Slutattestinstruktion Intern kontroll Dekan, prefekt, chefen för en enhet/avdelning eller motsvarande (ansvarig chef) ansvarar för ekonomin inom de ramar som givits för fakulteten/institution/enheten/avdelningen. Att fatta beslut om beställningar och utbetalningar är ett led i det ansvaret. För att uppfylla kraven på god intern kontroll enligt regelverk och redovisningspraxis, ska beställnings- och utbetalningsunderlag alltid handläggas av minst två personer Ingen anställd vid universitetet får besluta i ett ärende som rör henne/honom själv. Närmast överordnade chef ska fatta sådana beslut, som t ex att slutattestera reseräkningar och privata utlägg i Agresso och Primula. Undantag från denna regel är rektors egna kostnader som slutattesteras av universitetsdirektören. Lista över befattningshavare som har rätt att slutattestera upprättas av ekonomichefen. Slutattest I det löpande arbetet är det önskvärt att all slutattestering sker i förväg genom att ansvarig chef, slutattesterar beställningen eller i efterhand via slutattest av utbetalningsunderlag (fakturor och liknande utbetalningar) Det innebär att den som slutattesterar påtar sig det ekonomiska ansvar som beställningen/utbetalningen innebär: att varan/tjänsten är ändamålsenlig för verksamheten att övriga gällande regler, t ex om upphandling, och befintliga ramavtal, efterlevs ansvarar för att underliggande bokföringsmateriel är korrekt och fullständigt Den som har slutattestsrätt ska alltid kontrollera att verifikationen är attesterad av behörig person. Delegering av slutattest Det kan i många fall vara lämpligt för ansvarig chef, att delegera rätten att slutattestera, för att t ex undvika förseningar eller andra störningar av fakultetens/institutionens/enhetens arbete. Observera dock att ansvarig chefs ansvar för enhetens ekonomi alltid kvarstår. Delegering av rätten att slutattestera ska ges till ett fåtal personer med ekonomisk insikt och den kan ges för hela eller delar av enhetens verksamhet. 3 (10)

4 Delegering av rätten att slutattestera ska ske skriftligt och dokumenteras i universitetets slutattestförteckning, vilken är ekonomichefens ansvar. Delegationen ska förnyas varje år och vid relevanta personalförändringar. Attesträtt för firmatecknare De personer inom universitetet vilka rektor delegerat firmateckningsrätt till har även en generell slutattesträtt för alla enheter på universitetet. Denna rätt ska dock främst användas i brådskande fall då ordinarie slutattestant eller utsedd ersättare inte är tillgänglig. Periodiska fakturor För fakturor av periodisk karaktär finns det möjlighet slutattestera dessa via ett dokumenterat underlag och enligt gällande attestregler. Detta underlag ligger sedan till grund för matchning av fakturorna. Dessa behöver då inte slutattesteras löpande i de fall de uppfyller i dokumentet uppsatta kriterier. Särskilda bemyndiganden Chefen för HR-avdelningen respektive ekonomiavdelningen äger rätt att, inom sina respektive ansvarsområden, bemyndiga utbetalningar. Chefen för HR-avdelningen respektive ekonomiavdelningen ska utse personer med rätt att skicka betalningsunderlag respektive bemyndiga utbetalningar, inom respektive ansvarsområden. Personer som får skicka betalningsunderlag respektive bemyndiga utbetalningar utses, enligt särskilt beslut, för varje år samt vid personalförändringar. Den som bemyndigar att sådana utbetalningar verkställs får inte vara samma person som sänder betalningsunderlaget. Den som sänder betalningsunderlaget får inte vara samma person som slutattesterat. 4 (10)

5 Godkännande Det kan vara svårt för utsedd slutattesterare att i detalj ha kännedom om varje enskild beställning. För att hon/han ska kunna slutattestera en händelse krävs därför i normalfallet att någon som känner till förhållandena först godkänner beställningen/utbetalningsunderlaget genom s.k. godkännande. Där slutattestanten har kännedom om en enskild beställning/utbetalning kan underlaget attesteras direkt av slutattestanten. Godkännande kan ske i två olika former; leveransgodkännande (beställare) respektive kostnadsgodkännande (budgetansvarig) Godkännaren ska: - Intyga att beställningen/inköpet är korrekt. - Kontrollera att varan/ tjänsten är levererad och att antal och pris är korrekt. - Avvisa felaktigheter med en kommentar om vad som avviker, dessa beställningar/ fakturor går då tillbaka till distributör på fakultet eller avdelning. - Kommentera syftet och ändamålet med beställningen/inköpet. Detta görs genom en kommentar eller via en bilaga. 5 (10)

6 Styrelse och rektor Rektor ansvarar för styrelsens och rektors administration och ekonomi. Rektor äger därför rätt att slutattestera beställningar och betalningsunderlag inom sitt verksamhetsområde. Rektors slutattest Rektor slutattesterar fakturor inom sitt verksamhetsområde För fakturor överstigande kr krävs ytterligare en slutattest av universitetsdirektör, vars ersättare är ekonomichef. Universitetsbiblioteket Chefen för universitetsbiblioteket (överbibliotekarien) slutattesterar betalningar upp till kronor. Universitetsdirektören är överbibliotekariens ersättare. Sektionsansvarig slutattest Utsedd sektionsansvarig slutattesterar beställningar/utbetalningar upp till kr efter delegation från överbibliotekarien. För belopp över kr krävs även en slutattest av överbibliotekarien. Överbibliotekarien är dennes ersättare Ytterligare delegering Ytterligare delegering av slutattest får inte göras. 6 (10)

7 Fakultet Utgångspunkter Dekanen är ansvarig för fakultetens ekonomi inom givna ramar Dekanen äger i enlighet med detta rätt att slutattestera beställningar och utbetalningsunderlag inom verksamhetsområdet (fakultet). Dekan slutattest Dekanen slutattesterar beställningar/utbetalningar inom sitt verksamhetsområde. För belopp över kr krävs även en slutattest av rektor. Prodekan är dekans ersättare. Dekan har möjlighet att delegera slutattesten av fakultetsgemensamma kostnader till kanslichef. Kanslichef slutattest Kanslichef slutattesterar beställningar/utbetalningar upp till kr inom sitt verksamhetsområde För belopp över kr krävs även en slutattest av dekan. Dekan är kanslichefs ersättare. Prefekts/ motsvarande slutattest Prefekt/motsvarande slutattesterar beställningar/utbetalningar inom sitt verksamhetsområde. För belopp över kr krävs även en slutattest av dekan. Dekan är prefekts ersättare. Prefekten har möjlighet att delegera slutattesten enligt nedanstående. Ämnesavdelningsansvarigs slutattest Av prefekt utsedd ämnesavdelningsansvarig eller motsvarande slutattesterar beställningar/utbetalningar upp till kr efter delegation från prefekt. För belopp över kr krävs även en slutattest av prefekt. Prefekt är dennes ersättare. Ytterligare delegering Ytterligare delegering av slutattest får inte göras. 7 (10)

8 Chef i övrig verksamhet knuten till fakultet Chefer i verksamheter som är knutna till fakulteter och som rapporterar direkt till rektor slutattesterar beställningar/utbetalningar inom sitt verksamhetsområde. För belopp över kr krävs även en slutattest av rektor. För att uppnå en effektiv hantering av de personalkostnader som faktureras Linnéuniversitetet, enligt av rektor undertecknat avtal med Rikspolisstyrelsen om uppdragsutbildning, undantas dessa från ovanstående. Chef för polisutbildningen har därmed rätt att ensam slutattestera dessa fakturor utan beloppsbegränsning. Ytterligare delegering av denna slutattesträtt får inte göras. 8 (10)

9 Universitetsförvaltning Utgångspunkter Universitetsdirektören ansvarar för universitetsförvaltningens administration och ekonomi samt ledningsgemensam verksamhet (organisation 1250 med därtill hörande underorganisationer.) samt attesterar utbetalning till Linnéstudenterna (organisation 1800). Universitetsdirektören äger därför rätt att slutattestera beställningar och utbetalningsunderlag inom verksamhetsområdet (universitetsförvaltningen). Universitetsdirektörs slutattest Universitetsdirektören slutattesterar fakturor inom sitt verksamhetsområde. För fakturor överstigande kr krävs ytterligare en slutattest av rektor. Avdelningschefs/ slutattest Avdelningschefen/motsvarande slutattesterar betalningar upp till kr. För fakturor överstigande kr krävs ytterligare en slutattest av universitetsdirektören. Universitetsdirektören är avdelningschefens ersättare. Sektionsansvarig slutattest Sektionsansvarig slutattesterar betalningar upp till kr. För fakturor överstigande kr krävs ytterligare en slutattest av avdelningschefen. Avdelningschef är sektionsansvarigs ersättare. Gällande återbetalning av studieavgifter där beslut fattats enligt rutin ges sektionschefen i denna verksamhet rätt att slutattestera dessa betalningar upp till kr. 9 (10)

10 Särskild hantering av fakturor för lokalhyror För att uppnå en effektiv hantering av lokalhyresfakturorna undantas dessa från beloppsbegränsningen. Chefen för lokal- och serviceavdelningen har därmed rätt att utan beloppsbegränsning slutattestera lokalhyresfakturor för vilka avtal tecknats enligt delegationsordning. Löne- respektive reseförskott som hanteras av HR-avdelningen Chefen för HR-avdelningen har rätt att slutattestera löne- respektive reseförskott inom hela universitetet upp till kr. För utbetalningar överstigande kr krävs ytterligare en slutattest av universitetsdirektören. Chefen för HR-avdelningen kan vidaredelegera denna slutattesträtt upp till kr till personal inom avdelningen. Lagstadgade skatter och avgifter Lagstadgade skatter och avgifter slutattesteras av chefen för HR-avdelningen respektive ekonomichef i förekommande fall. Ytterligare delegering Ytterligare delegering av slutattest får inte göras. 10 (10)

Slutattestinstruktion

Slutattestinstruktion Dnr: ST 2013/166-1.1 Slutattestinstruktion Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Innehåll Slutattestinstruktion 3 Intern kontroll 3 Fakultet 6 Utgångspunkter 6 Universitetsförvaltning 8 Utgångspunkter

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: ST 2013/32-1.1 Regeldokument Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2013-05-07 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

ATTESTORDNING. medarbetarportalen.gu.se/styrdokument. Beslutsdatum 2014-02-03. Från och med 2014-03-01 och tillsvidare

ATTESTORDNING. medarbetarportalen.gu.se/styrdokument. Beslutsdatum 2014-02-03. Från och med 2014-03-01 och tillsvidare STYRDOKUMENT Dnr V 2013/658 ATTESTORDNING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Pam Fredman, rektor Ekonomienheten Beslutsdatum 2014-02-03 Giltighetstid Sammanfattning

Läs mer

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 2017-06-15 Nr 5 Till Styrelsen Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 1. Allmänt Attestinstruktionen är en viktig komponent i Stockholm Parkerings interna kontroll-

Läs mer

Riktlinjer för delegering av attesträtt

Riktlinjer för delegering av attesträtt UFV 2016/1022 Riktlinjer för delegering av attesträtt Attest- och utbetalningsregler Fastställd av rektor 2016-06-21 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Definition attest 3 2. Syfte med attest- och

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

ATTESTORDNING. medarbetarportalen.gu.se/styrdokument. Beslutsdatum Från och med och tillsvidare

ATTESTORDNING. medarbetarportalen.gu.se/styrdokument. Beslutsdatum Från och med och tillsvidare STYRDOKUMENT Dnr V 2016/482 ATTESTORDNING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Pam Fredman, rektor Ekonomienheten Beslutsdatum 2016-06-13 Giltighetstid Sammanfattning

Läs mer

Tillämpningsanvisningar attestreglemente

Tillämpningsanvisningar attestreglemente 1(6) EKONOMIAVDELNINGEN Tillämpningsanvisningar attestreglemente Omfattning Attestfunktionen omfattar alla slags ekonomiska transaktioner som exempelvis: Fakturor och andra externa betalningar Kundfakturor

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING Attestreglemente Omfattning 1 Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: 2017/812-1.1 Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2017-03-20 Ersätter 2013/32-1.1 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

Att betalning sker vid rätt tidpunkt. Att transaktionen är rätt konterad

Att betalning sker vid rätt tidpunkt. Att transaktionen är rätt konterad HAPARANDA STAD 01-05-02 ATTESTREGLEMENTE Omfattning 1 Detta reglemente gäller för Haparanda stads samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som staden

Läs mer

SKAPAT AV DOKUMENT SKAPAT DOKUMENTTYP. Helena Ekroth Riktlinje BESLUTAT AV DOKUMENT BESLUTAT VERSION SID

SKAPAT AV DOKUMENT SKAPAT DOKUMENTTYP. Helena Ekroth Riktlinje BESLUTAT AV DOKUMENT BESLUTAT VERSION SID Direktionen 2018-03-01 4.0 Sid 1 (6) Innehåll 1 Attest... 2 1.1 Omfattning... 2 1.2 Målsättning... 2 1.3 Attesträtter inom Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet... 2 1.4 Kontrollmoment som innefattas i respektive

Läs mer

Attestordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Attestordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Attestordning för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Antagen av förbundsdirektionen den 8 januari 2015, 9 1 Attest 1.1 Omfattning Denna attestordning gäller för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till attestreglemente för Täby kommun

Tillämpningsanvisningar till attestreglemente för Täby kommun 1(8) Tillämpningsanvisningar till attestreglemente för Täby kommun 1 Omfattning - attestreglemente Detta reglemente gäller för kommunen och de kommunala bolagens ekonomiska transaktioner, inklusive interna

Läs mer

Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB

Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB Koncernstyrelsen 2002-04-22 2016-05-09 (bilaga) Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB 1. Allmänt Attestinstruktionen är en viktig komponent i Stockholms Stadshus AB interna kontroll- och styrsystem.

Läs mer

Attestreglemente för Karlstads kommun

Attestreglemente för Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2015-11-19 Ersätter: 2003-04-24 Gäller fr o m: 2015-11-20 Attestreglemente för Karlstads kommun 1 Reglementets omfattning

Läs mer

Attestreglemente för Eda kommun

Attestreglemente för Eda kommun Attestreglemente för Eda kommun 1 Reglementets omfattning mm Detta reglemente gäller för kommunens ekonomiska transaktioner, inklusive alla in- och utbetalningar, löneadministration för kommunens anställda,

Läs mer

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar 3 Delegation av beslutanderätt 3

Läs mer

Regler för attest i Göteborgs Stad

Regler för attest i Göteborgs Stad Göteborgs Stad Ekonomi Gemensamt för staden Regler för attest i Göteborgs Stad - Policy/riktlinjer/regler N010G00356 Version: 1 Handläggare: Anders Roswall Fastställare: Kommunfullmäktige Gällande from

Läs mer

Tillämpningsanvisning för ekonomiska transaktioner och medelsförvaltning

Tillämpningsanvisning för ekonomiska transaktioner och medelsförvaltning Tillämpningsanvisning för ekonomiska transaktioner och medelsförvaltning Tillämpningsanvisning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer:

Läs mer

direktupphandling pbb samt signering av avtalet om tillämpligt.

direktupphandling pbb samt signering av avtalet om tillämpligt. LINKÖPINGS UNIVERSITET 2018-03-06 DNR LIU-2018-00560 BESLUT 1(5) Delegationsordning för och avrop Rektor har delegerat rätten att besluta om delegationsordning för till universitetsdirektören som den 17

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF

ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF ATTESTREGLEMENTE FÖR LANDSKRONA STAD KF 57 2007-04-23 Omfattning 1 Detta reglemente gäller för Landskrona kommuns samtliga transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Kap 2 Delegations - och attestordning Ekonomiavdelningen. 2 Delegations- och attestordning... 2

GÖTEBORGS UNIVERSITET Kap 2 Delegations - och attestordning Ekonomiavdelningen. 2 Delegations- och attestordning... 2 2 Delegations- och attestordning... 2 2.1 Delegationsordning... 2 2.1.1 Allmänt om delegering... 2 2.2 Attestordning... 4 2.2.1 Attester... 4 2.2.2 Attesthierarki... 6 2.2.3 Dokumentation... 6 Sid 2-1

Läs mer

Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar.

Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar. Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar. 1. Regler för attest i Göteborgs Stad Reglerna för attest gäller för alla interna och externa ekonomiska händelser

Läs mer

Reseräkningar för tjänsteresor inkl. Utlägg

Reseräkningar för tjänsteresor inkl. Utlägg Avdelningen för Juridik, ekonomi och personal 081014 1(5) Reseräkningar för tjänsteresor inkl. Utlägg Bakgrund I samband med processkartläggningen av reseräkningar konstaterades det att handläggningen

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Kommunstyrelsens handling nr 38/2008 Katrineholms kommuns författningssamling Reglemente för kontroll av ekonomiska transaktioner Antaget av kommunfullmäktige 1992-02-24, 86 Reviderat av kommunfullmäktige

Läs mer

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Ett organiserande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2016-10-03 Attestreglemente Kommunfullmäktige 2016-10-03 1 (4) 1 Reglementets omfattning

Läs mer

Tillämpningsanvisning

Tillämpningsanvisning Tillämpningsanvisning Varbergs Kommuns attestreglemente Antagen av kommunstyrelsen 2014-10-28 215 Ägare, Kommunstyrelsen Förvaltarskap, Ekonomidirektör TILLÄMPNINGSANVISNING TILL ATTESTREGLEMENTE 1 Omfattning

Läs mer

Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE

Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE RAGUNDA KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida. Ändrad Kf 2006-10-05, 48 2006/755 002 2006-10-05 11 ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner 1 (5) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2009-09-16, 64 Uppdateras: av ekonomiska transaktioner Paragrafen efter rubriken är hänvisning till reglementet för attest

Läs mer

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Attestreglemente Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-04-25 DNR: KS-2015/00806 Attestreglementets syfte Syftet med attestreglementet

Läs mer

= = = = = Attestordning för Göteborgs universitet ====================== = = Beslutsdatum

= = = = = Attestordning för Göteborgs universitet ====================== = =  Beslutsdatum Styrdokument Dnr A10 1441/06 Attestordning för Göteborgs universitet Publicerad Beslutsfattare Handläggare www.styrdokument.adm.gu.se Lars Nilsson Beslutsdatum 2008-04-07 Giltighetstid Sammanfattning Tills

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 ATTESTREGLEMENTE 1 Bakgrund och syfte Attestreglementet ingår som en del i kommunens internkontroll. Internkontrollens huvudsakliga syfte är att förbättra effektiviteten

Läs mer

Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2009-12-15 102. Dokumentet är fastställt på nytt av kommunfullmäktige 2011-05-24, 63.

Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2009-12-15 102. Dokumentet är fastställt på nytt av kommunfullmäktige 2011-05-24, 63. Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2009-12-15 102. Dokumentet är fastställt på nytt av kommunfullmäktige 2011-05-24, 63. Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras,

Läs mer

Ändring i delegationsordning / attestordning

Ändring i delegationsordning / attestordning RÄTTELSEBESLUT 1 2010-09-30 (Korrigerat 2010-12-20) Dnr EK 2010/43 Ändring i delegationsordning / attestordning Bakgrund 2009-01-01 infördes en ny organisation för gemensam förvaltning och service, under

Läs mer

Attestordning - föreskrifter om behörighet att förfoga över myndighetens medel

Attestordning - föreskrifter om behörighet att förfoga över myndighetens medel 1 Datum 2018-06-21 Diarienummer STYR 2018/1079 Attestordning - föreskrifter om behörighet att förfoga över myndighetens medel Avser behörighet att förfoga över myndighetens medel genom attest av: beslut

Läs mer

Kommunala bolag där kommunen har ett väsentligt inflytande utfärdar egna riktlinjer som i tillämpliga delar skall beakta kommunens regler.

Kommunala bolag där kommunen har ett väsentligt inflytande utfärdar egna riktlinjer som i tillämpliga delar skall beakta kommunens regler. 1 ATTESTREGLEMENTE 1 Omfattning Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som kommunen ålagts eller åtagit sig

Läs mer

Attestreglemente för Härnösands kommun

Attestreglemente för Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Attestreglemente Härnösands kommun Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Attestreglemente Kommunfullmäktige Dokumenttyp Reglemente 2016-09-26 Diarienummer KS16-409-003 Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Syftet med reglerna i attestreglementet är att säkerställa att transaktioner som bokförs är korrekta avseende:

Syftet med reglerna i attestreglementet är att säkerställa att transaktioner som bokförs är korrekta avseende: ATTESTREGLEMENTE med tillämpningsanvisningar Omfattning Detta reglemente gäller för Ystads kommuns samtliga transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som kommunen ålagts

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-07 DNR: 2007-000183 Antagen av KS den 15 maj 2007 133 Gäller tillsvidare Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner Inledning...

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av förvaltningschef den 1 februari 2008 1 (7) Dnr 434-11-11 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens

Läs mer

Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige/styrelsen , 52. Reglemente för kontroll av ekonomiska transaktioner i Partille kommun

Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige/styrelsen , 52. Reglemente för kontroll av ekonomiska transaktioner i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige/styrelsen 2015-05-19, 52 Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod

Läs mer

Attestreglemente med tillämpningsanvisningar

Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Reglemente 2001-02-26, 3 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Attestinstruktion - anvisningar för kontroll, attest och utbetalning av pengar

Attestinstruktion - anvisningar för kontroll, attest och utbetalning av pengar Bilaga Tjänsteutlåtande Sida 3 (8) kontroll, attest och utbetalning av Dessa anvisningar ersätter kommunstyrelsens tidigare attestinstruktion. Anvisningar för följer stadens Regler för ekonomisk förvaltning

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Reviderad 2014-01-27 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

Uppgifter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2016/2019 Uppgifter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen Fastställd av universitetsdirektören 2016-12-19 Giltighet från och med 2017-01-01 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Inledning

Läs mer

Attestinstruktion för Göteborgs stads bostadsaktiebolag

Attestinstruktion för Göteborgs stads bostadsaktiebolag Attestinstruktion för Göteborgs stads bostadsaktiebolag 1.1 Inledning 1.2 Allmänna förutsättningar Huvudprinciperna som ligger till grund för instruktionen är: Aktiebolagslagen Bolagsordningen Styrelsens

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 1 (8) Dnr 796-13 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Instruktion för delegation, attest och utanordning inom Stockholmshem

Instruktion för delegation, attest och utanordning inom Stockholmshem Typ av dokument: Företagsövergripande policy & regler Beslutsnivå: Beslutsdatum: Styrelse 2016-06-09 Ansvarig: Ansvarig avdelning: Eva Nygren VD-staben Instruktion för delegation, attest och utanordning

Läs mer

Attestinstruktion för servicenämnden

Attestinstruktion för servicenämnden Malmö stad Serviceförvaltningen STYRDOKUMENT Dokumentets rubrik (samma som textrubrik) Attestinstruktion för servicenämnden Diarienummer SN-2017-618 Organisation (förv./ avdelning/ enhet) Servicenämnden

Läs mer

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter UFV 2014/1003 Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter Fastställt av rektor 2014-09-16 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Dokumenttyp Dokumentnamn Nämnd Förvaltning Reglemente Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen Kommunfullmäktige 2015-09-14 Paragraf 77/2015 Ansvar Ekonomichef / Kanslichef Antagen

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern Fastställda av KS 144 2012-05-15 1(6) Sten-Inge Lilja sten-inge.lilja@bengtsfors.se till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern E-post Telefon Fax Hemsida Bengtsfors

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BUDGETANSVAR 042-2 OCH INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR BUDGETANSVAR 042-2 OCH INTERN KONTROLL REGLEMENTE FÖR BUDGETANSVAR OCH INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 1992-05-19, 244. Ändrat av kommunfullmäktige 1993-04-27, 67. Ändrat av kommunfullmäktige 1998-04-23, 53 Ändrat av kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Beslutad av kommunfullmäktige 10 december 2018, 177. Dnr KS2018.0458 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Definitioner... 3 2 Attestroller... 3 3 Kontroller...

Läs mer

ATTESTORDNING FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA

ATTESTORDNING FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA Sidan 1 av 5 ATTESTORDNING FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA ATTESTRÄTT 1/ Attesträtt Attest är ett intyg att affärshändelsen i fråga är en del av Fridhems Folkhögskolas affärsverksamhet och att effekten av affärshändelsen

Läs mer

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET

EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET EKONOMISTYRREGLER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument: Ekonomistyrregler

Läs mer

Anvisningar för kontroll, attest och utanordning av pengar

Anvisningar för kontroll, attest och utanordning av pengar Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2013-08-15 Handläggare Merja Axberg Telefon: 08-508 35 515 Till Arbetsmarknadsnämnden den 27 augusti 2013 Ärende 10 Anvisningar för

Läs mer

Attestreglemente. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta. att anta attestreglemente enligt bilaga.

Attestreglemente. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta. att anta attestreglemente enligt bilaga. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Backlund Thomas Duvner Sara Datum 2016-07-06 Diarienummer KSN-2016-1445 Kommunstyrelsen Attestreglemente Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinje för attestering

Riktlinje för attestering 1(6) Riktlinje för attestering Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2017-431 Kommunstyrelsen 2017-09-12 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Riktlinje Samtliga nämnder Tills

Läs mer

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner 1 (6) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: 2014-11-18, KS 244 Uppdateras: 2017 Innehållsförteckning 1. Giltighet 2. Övergripande principer 3. Attestantens uppgift och ansvar

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik A Titel Attestreglemente med tillämpningsanvisningar

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik A Titel Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Ersätter Utbytt den Sign 1:8 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE Detta reglemente gäller för kommunens externa och interna ekonomiska transaktioner, medelsförvaltning samt medel som kommunen ålagts eller åtagit sig att

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer 2015-01-09

Handläggare Datum Diarienummer 2015-01-09 U^lsf 2G l -01 -ft Uppsala r "KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer 2015-01-09 Utbildningsnämnden Attestanvisning och attestinstruktion 2015 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921 BESLUT 1 (1) 2017-06-13 UFV 2017/921 UPPSALA UNIVERSITET Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Linda Lundberg Telefon: 018-471 1704 www.uu.se linda.lundberg@uadm.uu.se

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

Universitetsdirektörens vidaredelegation av beslutanderätten i vissa allmänna avtalsärenden samt avtalsärenden rörande utbildning och forskning 2016

Universitetsdirektörens vidaredelegation av beslutanderätten i vissa allmänna avtalsärenden samt avtalsärenden rörande utbildning och forskning 2016 I 1A11 bln22-r /6--C-45.02is2 '\ " 4 1(5) Universitetsdirektörens vidaredelegation av beslutanderätten i vissa allmänna avtalsärenden samt avtalsärenden rörande utbildning och forskning 2016 Med stöd av

Läs mer

UFV 2011/619. Prefektens uppgifter och beslutanderätter

UFV 2011/619. Prefektens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/619 Prefektens uppgifter och beslutanderätter Innehållsförteckning Förutsättningar 3 Uppgifter 3 Beslut 5 2 Förutsättningar Organisation och ansvarsfördelning Arbetsordning för Uppsala universitet

Läs mer

www.hassleholm.se S Attestregler Policy Diarienummer: Fastställt den: 2015- - Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För uppföljning ansvarar: Ekonomiavdelningen Dokumentet

Läs mer

Auktorisationsbestämmelser och Attestregler

Auktorisationsbestämmelser och Attestregler Bilaga 1 Till Styrelsens arbetsordning Auktorisationsbestämmelser och Bostads AB Poseidon 2016-03-07 Auktorisationsbestämmelser och Catharina Törnqvist Anders Söderman 2016-03-07 2 av 7 1 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Attestreglemente för Nora kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-ll-13, 148 Reviderad av kommunfullmäktige , 6

Attestreglemente för Nora kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-ll-13, 148 Reviderad av kommunfullmäktige , 6 Attestreglemente för Nora kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-ll-13, 148 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-03-15, 6 2 1 Syfte Attestreglementet är ett regelverk för kontroll av verifikationer. Attestreglementet

Läs mer

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner

Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Granskning av landstingets regler och rutiner för attestering av leverantörsfakturor och löner Rapport nr 8/2013 Oktober 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys...

Läs mer

Kommunal författningssamling för. Östra Göinge kommun

Kommunal författningssamling för. Östra Göinge kommun Kommunal författningssamling för Östra Göinge kommun Nr 25 Dnr KS 2010/806.003 Antaget av KS 2010-09-08, 124 Reglemente för kontroll av verifikationer 1 Omfattning och målsättning Detta reglemente gäller

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER

REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 9.1 Sid 1 (5) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 424/2006/003 2007-01-01 Kf 2006-11-27 166 REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER Nr 9.1 Sid 2 (6) REGLEMENTE

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Reglemente för kontroll av verifikationer attestreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 81

Reglemente för kontroll av verifikationer attestreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 81 Kommunal författningssamling Reglemente för kontroll av verifikationer attestreglemente Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 81 Omfattning 1 Detta reglemente gäller för kommunens samtliga verifikationer,

Läs mer

Författningssamling. 8 Dokumentansvarig Förvaltningschef. Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Författningssamling. 8 Dokumentansvarig Förvaltningschef. Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Författningssamling Dokumenttyp Delegationsordning Beslutsinstans Kultur- och fritidsnämnd Beslutsdatum 2011-01-26 8 Dokumentansvarig Gäller för Kultur- och fritidsförvaltningen Senast reviderad 2019-05-29,

Läs mer

Attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar

Attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar BARN- OCH UTBILDNINGS- 2011-11-01 FÖRVALTNINGEN DNR 280/2011-040 Förskolenämnden Attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar Beslutsunderlag Förskolenämndens protokoll den 3 februari 2011 10.

Läs mer

Delegationsordning för barn- och utbildningsnämnden Upphandlings- / inköpsärenden

Delegationsordning för barn- och utbildningsnämnden Upphandlings- / inköpsärenden 1 Torsby kommun Delegationsordning för barn- och utbildningsnämnden Upphandlings- / inköpsärenden Grundprincip: den som har kontot beslutar Noteringar All upphandling skall ske enligt av kommunfullmäktige

Läs mer

Attestordning vid Linköpings universitet

Attestordning vid Linköpings universitet I melinköpings UNIVERSITET Attestordning vid Linköpings universitet 2016-11-24 DNR LI U,720 8-23.86-1(6) 7 /122t.-7-7,:z12;g1,liV2/6-0234 Detta beslut gäller från och med 2 0 1 7 och ersätter tidigare

Läs mer

S Attestregler Regler

S Attestregler Regler www.hassleholm.se S Attestregler Regler Diarienummer: 2015/586 040 Fastställt den: 2015-12-14 182 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För uppföljning ansvarar: Ekonomiavdelningen

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR TILL REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR TILL REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV VERIFIKATIONER U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 9.1.1 Sid 1 (5) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 424/2006/003 2007-01-01 Kf 2006/11-27 166 2016/37 2016-03-21 Kf 2016-03-21 19 rev av 5 TILLÄMPNINGSANVISNINGAR

Läs mer

Attestreglemente för Tierps kommun

Attestreglemente för Tierps kommun Attestreglemente för Tierps kommun Dokumenttyp Regler/reglemente Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter Fastställd av Kommunstyrelsen 115/2016 Dokumentansvarig Conny Rönnholm Diarienummer 2016:677 Gäller

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN ATTESTREGLEMENTE FÖR SOTENÄS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2012-06-14 53 Dnr KA 2012/280 Ordlista Attest Attestant Att intyga att en kontroll utförts utan anmärkning. Attesten dokumenteras på en

Läs mer

Attest och u ta n ord n i n g

Attest och u ta n ord n i n g Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-11 - 07 Diarienummer: RS - 2017-02666 Giltighet: från 2018-01 - 01 till 2022-12 - 31 Riktlinje Attest och u ta n ord n i n g Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen

Läs mer

I UNIVERSITET LINKÖPINGS. Universitetsdirektörens delegering till prefekter och chefer gällande brandskyddsarbetet vid Linköpings universitet

I UNIVERSITET LINKÖPINGS. Universitetsdirektörens delegering till prefekter och chefer gällande brandskyddsarbetet vid Linköpings universitet I UNIVERSITET LINKÖPINGS 2015-02-24 1(7) Universitetsdirektörens delegering till prefekter och chefer gällande brandskyddsarbetet vid Linköpings universitet 1. Bakgrund Enligt lag (2003:778) om skydd mot

Läs mer

Revidering av attestreglemente och tillämpningsanvisningar

Revidering av attestreglemente och tillämpningsanvisningar 1(2) 2013-03-15 LJ2013/426 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Revidering av attestreglemente och tillämpningsanvisningar Bakgrund Med början våren 2013 kommer successivt system med elektronisk

Läs mer

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r ekönömiska transaktiöner Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning...3 2. Syfte...3 3. Ansvar...3 3.1 Kommunstyrelsen...3

Läs mer

UFV 2011/619. Uppgifter och beslutanderätter för dekan som är ordförande i fakultetsnämnd inom vetenskapsområdet.

UFV 2011/619. Uppgifter och beslutanderätter för dekan som är ordförande i fakultetsnämnd inom vetenskapsområdet. UFV 2011/619 Uppgifter och beslutanderätter för dekan som är ordförande i fakultetsnämnd inom vetenskapsområdet för humaniora och Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 2 Uppgifter 3 3 Beslut 5 Bilaga

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till attestreglemente

Tillämpningsanvisningar till attestreglemente Sida 1/8 Tillämpningsanvisningar till attestreglemente Ansvar Kommunfullmäktige har det övergripande ansvaret för kommunen och fastställer attestreglementet. Kommunstyrelsens förvaltning ekonomichefen

Läs mer

Delegeringsordning för kommunstyrelsen Upphandlings- / inköpsärenden. Grundprincip: den som har kontot beslutar

Delegeringsordning för kommunstyrelsen Upphandlings- / inköpsärenden. Grundprincip: den som har kontot beslutar Delegeringsordning för Upphandlings- / inköpsärenden Grundprincip: den som har kontot beslutar Noteringar All upphandling skall ske kommunfullmäktige antagen upphandlingspolicy och beslutade. Delegeringen

Läs mer

UFV 2011/619. Vicerektors uppgifter och beslutanderätter

UFV 2011/619. Vicerektors uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/619 Vicerektors uppgifter och beslutanderätter Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 2 Uppgifter 3 3 Beslut 5 Bilaga 1. Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet vid Uppsala

Läs mer

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från

Dnr: LNU 2012/ Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från 2012-12-12 Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Ansvar och befogenheter för S:t Erik Markutveckling AB

Ansvar och befogenheter för S:t Erik Markutveckling AB S:t Erik Markutveckling AB 2017-09-15 Ansvar och befogenheter för S:t Erik Markutveckling AB S:t Erik Markutveckling AB Org.nr 556064-5813 Telefon Fax Ingår i Postadress 08-508 290 00 08-509 290 80 koncernen

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Antagen av kommunfullmäktige, 2006-10-30, 67 Sidan 1 Attestreglemente för Vara kommun 1 Tillämpningsområde Reglementet omfattar kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive

Läs mer

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun Kommunal författningssamling Attestreglemente Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 05/KS 0304 Datum: 2005-10-24 Paragraf: KF 113 Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer:

Läs mer

Ekonomiavdelningen 2009-10-19 1(5) REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV EKONOMISKA TRANSAKTIONER I VÄRNAMO KOMMUN

Ekonomiavdelningen 2009-10-19 1(5) REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV EKONOMISKA TRANSAKTIONER I VÄRNAMO KOMMUN Ekonomiavdelningen 2009-10-19 1(5) REGLEMENTE FÖR KONTROLL AV EKONOMISKA TRANSAKTIONER I VÄRNAMO KOMMUN 1 Detta reglemente gäller för kommunens ekonomiska transaktioner (kassaverifikationer, fakturautbetalningar,

Läs mer

Attestreglemente. helsingborg.se. Kontaktcenter Postadress Helsingborg Växel

Attestreglemente. helsingborg.se. Kontaktcenter Postadress Helsingborg Växel SID 1(7) Attestreglemente Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Tillämpningsområde...3

Läs mer