Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse kortversion Barn- och utbildningsnämnd

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Viktiga händelser i verksamheten Måluppfyllelse verksamhet Ekonomi Utmaningar för framtiden... 5 Barn- och utbildningsnämnd, Verksamhetsberättelse kortversion 2(7)

3 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden redovisar ett överskott på 11,0 mnkr. Tolv inriktningsmål är uppnådda, varav fem mål överträffar förväntad nivå. För fyra inriktningsmål pågår arbeta för att kunna bedöma dem (belopp i mnkr) Budget Bokslut Avvikelse Verksamhetens intäkter 76,1 74,9-1,2 Verksamhetens kostnader 838,0 825,8 12,2 Nettokostnader -761,9-750,9 11,0 2 Viktiga händelser i verksamheten Danderyd förskolor och skolor får höga betyg i flera rankinglistor såsom SKL:s jämförelser, Kommunens kvalitet i korthet och SCB:s medborgarundersökning. De allra flesta barn och elever i förskola och grundskolan fick sitt förstahandsval under året. Platsutbudet inom förskolan är gott och grundskoleplatser har förstärkts med paviljonglösningar i Stocksund och Enebyberg. Kvalitetsarbetet har i alla verksamheter har effektiviserats och i vissa fall fördjupats. Inom ramen för Våga Visa-samarbetet genomfördes förutom kundenkäter och observationer även personalens självskattning i förskolan. Inom gymnasieskolan och vuxenutbildning genomförs gemensamma enkätundersökningar i hela länet. Vuxenutbildning har utöver detta även organiserat en gemensam kvalitetsuppföljning med observationer, verksamhetsbesök och särskild uppföljning av "rödmarkerade" utövare. Våga Visa-samarbetet har granskats av extern konsult med positivt resultat års kvalitetsutmärkelse gick till Ekebyskolans och Svalnässkolans fritidshem. Vendestigens skola fick ett hedersomnämnande. Ett intensivt arbete för att rekrytera fler duktiga VFU-handledare har gett gott resultat. Nu finns ca 120 handledare i förskola/skola. Skoldatateket har i samverkan med skolornas specialpedagoger utarbetat en plan för att bedöma elevers läsutveckling från förskoleklass till gymnasium. Handledningsinsatser om IKT-användning har givits från skolor till förskolor. Insatser för att höja förskolors och skolors förmåga att skapa hög tillgänglighet i skolorna har inletts i samverkan med Specialpedagogiska skolmyndigheten där Danderyd är pilotkommun i landet. Bedömning av kostnadseffektiviteten. Kostnadseffektiviteten följs upp för varje programområde genom analyser av resultatet utifrån tre dimensioner: ekonomi, prestationer och kvalitet/resultat. Nämnden bedömer att kostnadseffektiviteten är enligt förväntad nivå. 3 Måluppfyllelse verksamhet Måluppfyllelsen är hög för nämndens verksamheter. Det finns många positiva resultat som till exempel hög valfrihet, hög kundnöjdhet och höga betyg i skolan. Inriktningsmål Föräldrar i Danderyd har möjlighet att välja barnomsorgsverksamhet där utbudet präglas av mångfald avseende pedagogisk inriktning samt omsorgs- och driftsform. Barn- och utbildningsnämnd, Verksamhetsberättelse kortversion 3(7)

4 Inriktningsmål Föräldrar i Danderyd har möjlighet att välja förskoleklass och grund-skola där utbudet präglas av mångfald avseende pedagogisk inriktning och driftsform. Ungdomar i Danderyds kommun har möjlighet att välja gymnasieskola i såväl Danderyd som i övriga Sverige och utomlands. I Danderyd ges varje barn i förskolan, pedagogisk omsorg och fritidshem möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps- och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. I Danderyd ges varje elev i grundskolan möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps-och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. Grundskolorna i Danderyd har studieresultat som vid varje jämförelse är av högsta nationella klass. I Danderyd ges varje elev i gymnasieskolan möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps-och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. Gymnasieutbildningen i Danderyd uppvisar studieresultat som vid varje jämförelse är av högsta nationella klass. De vuxenstuderande uppnår goda resultat och är nöjda med verksamheten på skolan. I Danderyd ges varje elev i särskolan möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps-och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. Gymnasieutbildningen i Danderyd ger goda förutsättningar för vidare studier och kommande arbetsliv. I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Danderyd har en god utomhusmiljö. Danderyd har en god inomhusmiljö. Danderyd främjar en hållbar resursanvändning. Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster. 4 Ekonomi Avvikelserna förklaras till största delen av färre barn/elever än budgeterat inom förskola, grundskola, gymnasieskolan, vuxenutbildningen och särskolan samt fler elever som omfattas av särskilt stöd och modersmålsundervisning. I förskolan var det i genosnitt 83 färre barn inskrivna än budgeterat, fritidshem 90 färre, grundskola 25 färre och i gymnasieskolan 40 färre. Inom gymnasieskolan var programkostnaden något högre än budgeterat. Slutligen fanns ökade kostnader för paviljonger i grundskolan. Driftsredovisning Verksamhetsområde Budgetavvikelse, % Budgetavvikelse, mnkr Nämnd och administration -15 % -1,1 Barnomsorg +2 % +4,3 Grundskola 0 % -0,1 Gymnasieskola +1 % +1,5 Vuxenutbildning +12 % +0,8 Särskola +31 % +4,7 Övrig verksamhet +21 % +0,9 Totalt +1 % +11,0 Barn- och utbildningsnämnden har inte haft några investeringar. Barn- och utbildningsnämnd, Verksamhetsberättelse kortversion 4(7)

5 Investeringsredovisning Verksamhetsområde Budgetavvikelse, % Budgetavvikelse, mnkr Totalt 5 Utmaningar för framtiden Angelägna områden i förskolor och skolor Förskolorna och skolorna i Danderyds kommun visar överlag en pedagogisk verksamhet av mycket hög kvalitet. Resultaten i årsredovisningen är grunden för fortsatt utveckling i verksamheterna. Det är också grunden för förvaltningens granskande och utvecklande insatser. Gemensamt för alla verksamhetsformer gäller att ytterligare förädla och effektivisera det systematiska kvalitetsarbetet. Det gäller även arbetet på kommunnivå. Följande förbättringsåtgärder har identifierats utifrån granskningsresultat under de senaste åren. Tillgänglighet för alla barn och elever. Tillsammans med SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten) arbetar förskolor och skolor med ett stödmaterial för att öka tillgängligheten. Förbättra arbetsprocesser om kartläggningar, pedagogiska utredningar och åtgärds- eller handlingsprogram Förbättra arbetsmetoder för att stödja barn och elever med funktionsnedsättningar. Förbättrade analyser i kvalitetsdokument och motsvarande. Övergångar mellan skolformer och årskurser. Under 2014 kommer övergångarna förskola-förskoleklass/fritidshem-årskurs 1 studeras. Skillnader mellan pojkars och flickors resultat ska minska Personalens kompetens och kompetensutveckling. För att fortsätta vara en attraktiv kommun för kompetenta pedagoger behövs fortsatta satsningar på olika former kompetensutveckling. T.ex. VFU-handledarutbildning, observatörsutbildning Våga Visa, karriärstjänster (även för förskola) samt behörighetsgivande utbildningar. Öka antalet observatörer från Danderyd för Våga Visa-observationer. Särskilt för förskola och pedagogisk omsorg: Förbättra den pedagogiska dokumentationen om barnens utveckling och lärande Stimulera och utmana barnens intresse för matematik, naturvetenskap och teknik Öka kompetens och användandet av modern teknik för pedagogisk utveckling Utveckla arbetet med flerspråkighet och interkulturalitet i förskolan Särskilt för förskoleklass, grundskola och fritidshem Stödja arbetet med gemensam målbild för fritidshem och förskoleklass, grundskola för bättre samverkan. Genomföra läsutvecklingsplanen Betyg och bedömning. Insatser för att belysa problematik som uppstår när formativ bedömning möter läroplanens matris. Analys av skillnader mellan resultat på nationella prov och betyg (årskurs 6 och årskurs 9) Förbättra kommunikation med föräldrar Öka elevernas ansvar och inflytande på utbildningen (framförallt årskurs 7-9) Barn- och utbildningsnämnd, Verksamhetsberättelse kortversion 5(7)

6 Särskilt för gymnasiet Öka elevernas inflytande på undervisningsmetoder och innehåll Förbättra resultatet i matematik på alla program. Analys av skillnader mellan resultat på nationella prov och betyg Förbättra informationen och analysen kring genomströmning av elever Utvärdera konsekvenser av den länsgemensamma prislistan Personal- och ledarförsörjning Bristen på pedagogisk högskoleutbildad personal är påtaglig i hela Stockholms län. Omsättningen av förskolepersonal ökar i kommunen, bland annat på grund av ökade pensionsavgångar. Behovet av examinerade förskollärare är mycket stort. Nämnden har i flera år pekat på behovet av ytterligare stimulansmedel för att nå målet 50 % examinerade förskollärare. Detta motsvarar drygt 40 tjänster. Flera olika åtgärder måste sannolikt genomföras för att nå målet. Sannolikt krävs även statliga insatser i form av ytterligare platser på lärarutbildningar och subventioner för att göra läraryrket mer attraktivt. Lokalt bör kommunen och de olika enheterna arbeta strategiskt med olika verktyg såsom bra mottagande av lärarkandidater, ett större utbud av karriärtjänster och goda möjligheter till kompetens- och verksamhetsutveckling. Regeringen har f n anslagit medel för att finansiera karriärtjänster såsom förstelärare och lektor i grundskola och gymnasieskola. Produktionsorganisationen har möjlighet att söka bidrag för 58 förstelärare under för läsåret 2014/15. Friskolorna i kommunen kan söka bidrag för 1 till 20 förstelärartjänster beroende på elevantal. Motsvarande statliga åtgärder inom förskolan finns för närvarande inte aviserade. Flera kommuner inrättar nu lokala tjänster utan statsbidrag. Genom att inrätta Karriärtjänster såsom förstelärare i förskolan kan intresset för anställning i kommunen öka. Lokalförsörjning Antalet elever i förskoleålder beräknas minska framöver och ersätts med något ökande antal inom grundskolans förskoleklass till och med årskurs 6 och mot slutet av perioden fram till år Antalet gymnasieelever minskar något fram till 2018 då en ökning sker. Lokalförsörjning inom förskolor och skolor har fungerat ganska väl och antalet paviljonger har kunnat avvecklas under ordnade former. Framtida lokalförsörjning för grundskolelever kan på kort sikt (från och med höstterminen 2014) komma att lösas med paviljonglösningar i anslutning till Kyrkskolan. På kort sikt är det också angeläget att utöka antalet skolplatser i Stocksund. Långsiktigt måste olika permanenta lösningar prövas. Arbete pågår med att lämna förslag till fler skolplatser i västra Danderyd i grundskolans förskoleklass till och med årskurs 6. Flera detaljplaneändringar är på gång för att öka tillgången till tomtmark för skolplaceringar. I samband med nedgrävning av kraftledningar bör ytterligare åtgärder vidtas för att tillskapa lättillgängliga ytor. Ett stort antal intressenter har under åren visat intresse av att etablera nya förskolor och skolor i kommunen. Platsbehovet är dock lågt, varför fördelningen mellan olika driftsformer inte förändrats nämnvärt under de senaste åren. Förskolor i alla kommundelar aviserar problem med tomplatser. Flest tomplatser finns i Djursholm. En revidering av internhyressystemet blir alltmer angelägen i takt med renovering av Fribergaskolan samt nybyggnad av förskolor. Hyressystemet berör alla verksamheter, kommunala och fristående. Vid eventuella förändringar är det viktigt att beakta konkurrensneutraliteten och att nya förhållanden inte leder till Barn- och utbildningsnämnd, Verksamhetsberättelse kortversion 6(7)

7 ökade kostnader så att personaltätheten försämras. Förändringar kommer att genomföras 2016 enligt ett tidigare förslag från ekonomikontoret. Samfällt för alla verksamhetsformer gäller att ytterligare förädla och effektivisera det systematiska kvalitetsarbetet. Det gäller även arbetet på kommunnivå. Barn- och utbildningsnämnd, Verksamhetsberättelse kortversion 7(7)

Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2014 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Måluppfyllelse verksamhet... 3 4 Ekonomi... 4 5 Utmaningar

Läs mer

1(7) DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret

1(7) DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret 1(7) Birgitta Jacobsson Inbjudan för nominering 2(7) Barn- och utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2014 Kvalitetsutmärkelsen riktas till förskolor och skolor som med nytänkande, engagemang

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Viktiga händelser i verksamheten... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Bästa förskola Bästa skola Utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Kvalitetsutmärkelsen riktas till förskolor och skolor som med nytänkande,

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Årsredovisning 2013 Barn- och utbildningsnämnden

Årsredovisning 2013 Barn- och utbildningsnämnden Årsredovisning 2013 Barn- och utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattande för barn- och utbildningsnämnden... 3 2 Nämnd och administration... 7 3 Barnomsorg... 8 4 Grundskola... 22 5 Gymnasieskola...

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Delår 2018 2(8) 1 Inledning 2 Målredovisning Övergripande mål Danderyd

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion Produktionen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Måluppfyllelse verksamhet... 3 4 Ekonomi... 4 5 Uppdrag lämnade av

Läs mer

Budget 2016 med verksamhetsplan

Budget 2016 med verksamhetsplan 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Budget 2016 med verksamhetsplan 2017-18 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2016. Barn- och utbildningsnämndens budgetförslag för år 2016 uppgår

Läs mer

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden Kvartalsrapport mars och prognos 1 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Prognos med ekonomiskt utfall för

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

Årsredovisning 2014 - Barn- och utbildningsnämnden. Beslut av barn- och utbildningsnämnden 5 mars 2015.

Årsredovisning 2014 - Barn- och utbildningsnämnden. Beslut av barn- och utbildningsnämnden 5 mars 2015. Årsredovisning 2014 - Barn- och utbildningsnämnden Beslut av barn- och utbildningsnämnden 5 mars 2015. Innehållsförteckning 1 Sammanfattande för barn- och utbildningsnämnden... 3 2 Nämnd och administration...

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag Bilaga 1: Redovisning av statistik statsbidrag Utbildningsnämnden Innehåll 1 Statistik för förskola pedagogisk omsorg... 2 1.1 Personaltäthet utbildningsnivå i förskolor i Danderyd... 2 2 Statistik för

Läs mer

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun 2016 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av lokalförsörjningsprognosen... 3 2 Uppdraget... 3 3 Befolkningsprognos...

Läs mer

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor.

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. 1(5) Utbildningsnämnden Budget 2017 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. Förslaget utgår från kommunstyrelsens direktiv och

Läs mer

KVALITETSANALYS. i korthet för förskola och skola i Nacka 2016

KVALITETSANALYS. i korthet för förskola och skola i Nacka 2016 KVALITETSANALYS i korthet för förskola och skola i Nacka 2016 DET HÄR ÄR EN KORTVERSION AV KVALITETSANALYSEN 2016. HELA RAPPORTEN KAN DU LÄSA/LADDA NER PÅ NACKA.SE KVALITETSANALYS 2016...3 SÅ STYRS NACKA...4

Läs mer

Kallelse till sammanträde 1(2)

Kallelse till sammanträde 1(2) DANDERYDS KOMMUN Kallelse till sammanträde 1(2) Nämnd/Styrelse: Barn- och utbildningsnämnden Tid: Torsdag 29 augusti 2013 kl. 19:00 Sammanträdeslokal: Ebba Grips rum, Djursholms slott Förtäring serveras

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret Annika Åström. Till:

DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret Annika Åström. Till: Till: Barn- och utbildningsnämnden Kvartalsrapport och budgetprognos 4, 2009 Verksamheten t o m september Lokalförsörjning Eftersom nya befolkningsprognosen visar på färre barn planerar förvaltningen för

Läs mer

Årsbokslut 2016 för utbildningsnämnden

Årsbokslut 2016 för utbildningsnämnden 2017-01-02 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/37 Utbildningsnämnden Årsbokslut 2016 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa årsbokslut för 2016. Sammanfattning Utbildningsnämndens

Läs mer

Delårsrapport med prognos

Delårsrapport med prognos Delårsrapport med prognos 2 2018 Innehållsförteckning 1 Utbildningsnämnd...5 1.1 Inledning...5 1.2 Periodens resultat...5 1.3 Viktiga händelser i verksamheten...6 1.4 Övergripande målbedömning (delår)...6

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2017

Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2017 2017-02-06 UBN 2017/38 1 (10) Utbildningsnämnden Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2017 Förslag till beslut Utbildningsnämnden antar utvärderingsplanen för 2017 enligt bilagan till tjänsteskrivelsen.

Läs mer

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete vägledning och struktur Det gemensamma systematiska kvalitetsarbetet på Lidingö En viktig utgångspunkt i allt kvalitetsarbete är att barnets bästa sätts

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, barnomsorg på obekväm arbetstid, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Grundskola Innehållsförteckning 1 Inledande frågor... 5 1.1 Utvecklingsområden på skolan...5 1.2 Framgångsfaktorer och goda exempel...5 1.3 Hur ser det systematiska kvalitetsarbetet

Läs mer

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067 -04-22 Rev -05-11 1(15) BUN /0067 Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari Bakgrund och syfte Enkätundersökningen är ett led i det kvalitetsarbete som pågår i kommunen genom olika former

Läs mer

Grundskola, förskoleklass och fritidshem

Grundskola, förskoleklass och fritidshem Grundskola, förskoleklass och fritidshem Nyckeltalen som används är hämtade ur databasen Kolada och är utifrån deras försök att bedöma effektiviteten i framför allt grundskolan. Nyckaltalen hämtas och

Läs mer

Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014

Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014 2013-11-25 1 (6) Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014 Utvärderingsplanen visar Utbildningsnämndens kvalitetssystem. Planen visar också när resultat från olika uppföljningar och utvärderingar

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsnämndens budget och nämndplan 2013

Utbildningsnämndens budget och nämndplan 2013 Utbildningsnämndens budget och nämndplan 2013 Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Utbildningsnämnden Beslutsdatum 2012-11-21 Ansvarig sektor kultur och fritid Sektor utbildning, Gäller för Förskola,

Läs mer

Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2019

Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2019 1 (10) 2019-02-08 TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2019/11 Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2019 Förslag till beslut Utbildningsnämnden antar utvärderingsplanen för 2019. Sammanfattning Utvärderingsplanen

Läs mer

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2015 samt plan för ekonomin åren 2016-2017 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2013 Prognos 2014 Budget 2015 Plan 2016 Plan 2017 Intäkter 50 498 48 247 49 113 49

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) 2020 med plan 2021-2022 Inledning Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter som huvudman inom skolväsendet. Drift, ledning och styrning av förskola, förskoleklass,

Läs mer

Budget 2018 med plan Utskick till utbildningsnämnden 31 augusti 2017.

Budget 2018 med plan Utskick till utbildningsnämnden 31 augusti 2017. Budget 2018 med plan 2019-2020 Utskick till utbildningsnämnden 31 augusti 2017. Innehållsförteckning 1 Utbildningsnämnd... 4 2 Nämnd och administration... 14 3 Förskola och pedagogisk omsorg... 16 4 Grundskola,

Läs mer

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan 2013-09-13 Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Enskolasomrustarmedkunskapochundervisningavgodkvalitetär grundläggandeförattskapalikvärdigalivschanserochstärkasammanhållningeni

Läs mer

Vi gjorde under 2014 av med 20 mnkr för mycket

Vi gjorde under 2014 av med 20 mnkr för mycket Utbildning Gävle Vi gjorde under 2014 av med 20 mnkr för mycket men vi har för mycken vi har 20 000 barn och elever 5 800 Kommunal verksamhet 5 000 platser i förskola 350 platser i pedagogisk omsorg

Läs mer

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Vision - En yngre befolkning - En kommun med ett starkt varumärke, framtidstro och en positiv självbild - Förverkliga ett gott liv för

Läs mer

Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Delårsrapport 2019... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Sammanfattning... 3 1.3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet... 3 1.4 Helårsprognos...

Läs mer

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 0 Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I förskoleklass grundskola åk 1-9 fritidshem Ansvarig rektor Kristin Hägglund 1 2 Innehåll Styrkort 2015-2016... 1

Läs mer

Tertialbokslut 2 år 2016, utbildningsnämnden

Tertialbokslut 2 år 2016, utbildningsnämnden 2016-09-02 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/129 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 2 år 2016, utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastslå tertialbokslut 2, januari-augusti

Läs mer

Rubrik: Aktuellt om skola och barnomsorg 2003 Bilagor: Rapporten Aktuellt om skola och barnomsorg 2003

Rubrik: Aktuellt om skola och barnomsorg 2003 Bilagor: Rapporten Aktuellt om skola och barnomsorg 2003 Cirkulärnr: 2003:66 Diarienr: 2003/1625 Handläggare: Heidrun Kellner Sektion/Enhet: Skolsektionen Datum: 2003-08-012 Mottagare: Kommunstyrelsen Personalkontoret Barnomsorg Grundskola Gymnasieskola Rubrik:

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Utbildningsnämnden 2018-12-12 Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola Ärende Utbildningsnämnden gav bildnings- och omsorgsförvaltningen i mars 2018 i uppdrag

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Bokslut 2014 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Bokslut 2014 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Bokslut 2014 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Verksamhet Driftredovisning Bokslut 2012 Bokslut 2013 Bokslut 2014 Budget 2014 Intäkter 49 812 50 498 49 772 48 440 Kostnader -499 046-514 291-544 795-545 707

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 BARN & UNGDOM Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplanen innehåller barn- och ungdomsnämndens strategiska mål och mål för vår verksamhet 2013. Målen är uppdelade utifrån delarna i kommunens

Läs mer

Barn- och familjenämnden

Barn- och familjenämnden Barn- och familjenämnden Ordförande: Lena Emilsson Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Uppdrag Svarar för Förskola Grundskola Särskola Fritidshem Fritidsgårdar Individ- och familjeomsorg Övergripande

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Årsbokslut 2015 för utbildningsnämnden

Årsbokslut 2015 för utbildningsnämnden 2016-01-11 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/85-041 Utbildningsnämnden Årsbokslut 2015 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa årsbokslut 2015 för utbildningsnämnden.

Läs mer

Bokslut 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Bokslut 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Bokslut 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Verksamhet Driftredovisning Bokslut 2013 Bokslut 2014 Bokslut 2015 Budget 2015 Intäkter 50 498 49 772 51 638 48 785 Kostnader -514 291-544 795-584 574-580 555

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105.

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos

Kvartalsrapport september med prognos Kvartalsrapport september med prognos Innehållsförteckning 1 Utbildningsnämnd...3 1.1 Förvaltningsberättelse...3 1.2 Periodens resultat...3 2 Nämnd och förvaltning...4 2.1 Periodens resultat...4 3 Förskola

Läs mer

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola 2014-03-11 Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Alliansregeringen vill öka kunskapsinriktningen i skolan. Utbildningen i Sverige ska ha

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Barnoch utbildningsnämnden. - Beslut av utbildningsnämnden 25 februari 2016

Verksamhetsberättelse 2015 Barnoch utbildningsnämnden. - Beslut av utbildningsnämnden 25 februari 2016 Verksamhetsberättelse 2015 Barnoch utbildningsnämnden - Beslut av utbildningsnämnden 25 februari 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande för barn- och utbildningsnämnden... 3 2 Nämnd och administration...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion. Utskick till utbildningsnämnden 6 mars 2018.

Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion. Utskick till utbildningsnämnden 6 mars 2018. Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion Utskick till utbildningsnämnden 6 mars 2018. Innehållsförteckning 1 Sammanfattande för utbildningsnämnden...5 2 Nämnd och administration...10 3 Förskola och pedagogisk

Läs mer

Resursfördelning i Helsingborgs stad

Resursfördelning i Helsingborgs stad Resursfördelning i Helsingborgs stad År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, globala, gemensamma och balanserade staden för människor och företag Barn- och utbildningsnämndens budget 2015

Läs mer

Populärutgåva av kvalitetsredovisning 2011

Populärutgåva av kvalitetsredovisning 2011 Populärutgåva av kvalitetsredovisning 2011 Piteå kommun Barn- och utbildningsnämnden 2012-01-18 Förord Bästa skolkommun 2011 Det är med glädje och en stor portion stolthet vi tog emot Lärarförbundets besked

Läs mer

Delårsbokslut och prognos Utskick till utbildningsnämnden 29 augusti 2016.

Delårsbokslut och prognos Utskick till utbildningsnämnden 29 augusti 2016. Delårsbokslut och prognos 2 2016 Utskick till utbildningsnämnden 29 augusti 2016. Innehållsförteckning 1 Sammanfattande för utbildningsnämnden... 3 2 Nämnd och administration... 10 3 Förskola och pedagogisk

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 3 2.1 Åtgärder

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Investeringar i skolan för mer kunskap

Investeringar i skolan för mer kunskap Investeringar i skolan för mer kunskap Stefan Löfven Gustav Fridolin Aida Hadzialic 2 Sjunkande kunskapsresultat Resultat i PISA Poäng 520 Andel avgångselever i grundskolans årskurs 9 med behörighet till

Läs mer

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042 215-4-2 Johannes Pålsson Chef produktion barn och utbildning Johannes.Palsson@ekero.se Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 215 Dnr BUN15/5-42 Sammanfattning Produktionsområdet

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Danderyds kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Danderyds kommun Beslut 2 (6) Tillsyn i Danderyds kommun har genomfört tillsyn av Danderyds kommun under Tillsynen av huvudmannen

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-06-02

DANDERYDS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-06-02 1(13) Plats och tid Djursholms slott, kl 19:00-20.25 Paragrafer 231-242 Beslutande Jonas Uebel (FP) Ersättare Ulla Hurtig Nielsen (M) Fredrik Wevle (M) Patrik Nimmerstam (C) Bodil Borison (M) Robert Nibelius

Läs mer

Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Externbudget Tkr Utfall 2012 Prognos 2013 Budget 2014 Plan 2015 Plan 2016 Intäkter 46 058 47 634 45 384 45

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-26 Mer kunskap bygger Sverige starkt Svensk utbildning ska hålla hög kvalitet och vara tillgänglig

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka. Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.se Fakta om Botkyrka 87 600 innevånare 22 kommunala grundskolor

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Köpings kommun. Beslut Dnr :3970. Köpings kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Köpings kommun. Beslut Dnr :3970. Köpings kommun Köpings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Köpings kommun 2 (4) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under höstterminen 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Bilaga 8 Nämndernas inriktningsmål

Bilaga 8 Nämndernas inriktningsmål Bilaga 8 Nämndernas inriktningsmål Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål

Läs mer

Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret

Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret 2013 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under Promemoria 2016-09-12 U2016/03765/KOM Utbildningsdepartementet Nyheter för fler lärare: Fler vägar till och tillbaka till läraryrket Nyckeln till att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan är

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret 2012-2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-21 Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (9) Marika Lyman Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Diarienummer 2013/BUN

Läs mer

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld.

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld. Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder oss när vi möter våra kunder, det vill säga medborgare, besökare och företagare.

Läs mer

LOVISEDALSSKOLAN Utvärdering av mål och resultat

LOVISEDALSSKOLAN Utvärdering av mål och resultat LOVISEDALSSKOLAN 2013 Utvärdering av mål och resultat 2012-13 Innehåll 1. Förskolan... 3 2. Grundskolan... 4 2.1 Egna mål... 4 2.2 Analys av resultat i matematik... 5 2.3 Analys av resultat i läs- och

Läs mer

Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari 2011

Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari 2011 -08-16 1(17) BUN Dnr /0211 Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari Bakgrund och syfte Enkätundersökningen är ett led i det kvalitetsarbete som pågår i kommunen genom olika former av uppföljningar.

Läs mer

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013.

Kommunstyrelsens ordförande har i skrivelse 2012-10-22, delvis reviderat 2012-11-05, redovisat förslag till budget 2013. 147 KS 2012/0019 Budget 2013 Ärendet Danderyds kommun visar genomgående mycket goda resultat i de kvalitetsredovisningar som görs både lokalt och på nationell nivå. Det innebär att kommunen erbjuder hög

Läs mer

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2018 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Eleverna kunskaper utvecklas genom

Läs mer

Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun

Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun Utbildningskontoret Lars Rehnberg Leo Gustafson TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2013-03-25 Reviderad 2013-04-09 Dnr KS Kommunstyrelsen Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun FÖRSLAG TILL BESLUT FÖRSLAG

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011 Handläggare Datum Åsa Ottosson -05-02 0480-45 30 32 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april Verksamhet Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:2085 Järbo.com styrelsen@jarbof-riskola.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av fritidshemsverksamheten vid Järbo.com 2 (8) Tillsyn av fritidshemsverksamheten vid Järbo.com har genomfört

Läs mer

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden 2014-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/133-049 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut

Läs mer

Rapport enkätresultat Grundskola med förskoleklass och fritidshem

Rapport enkätresultat Grundskola med förskoleklass och fritidshem Rapport enkätresultat 2016 Grundskola med förskoleklass och fritidshem Bakgrund och syfte Enkätundersökningen är en del av det kvalitetsarbete som pågår i kommunen genom olika former av uppföljningar.

Läs mer

Budget 2016 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2016 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2016 samt plan för ekonomin åren 2017-2018 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2014 Prognos 2015 Budget 2016 Plan 2017 Plan 2018 Intäkter 49 772 50 073 50 588 50

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-14 97 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer