Bilaga 8 Nämndernas inriktningsmål

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 8 Nämndernas inriktningsmål"

Transkript

1 Bilaga 8 Nämndernas inriktningsmål

2 Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål visas vilken grad av måluppfyllelse som bedömdes rimlig inför budgetåret 2015 respektive Nämnden beskriver också starka/svaga sidor alternativt utmaningar inom sitt ansvarsområde. Färgens innebörd vid definition av måluppfyllelse: Målet är uppfyllt (grönt), målet är delvis uppfyllt (gult) samt målet är ej uppfyllt (rött). Därtill finns kategorin målet är ej bedömt (-), vilket undantagsvis används när det på grund av brist på underlag inte är möjligt att göra en bedömning. Bilaga 8, Nämndernas inriktningsmål 2(12)

3 Innehållsförteckning 1 Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnd Kultur- och fritidsnämnd Socialnämnd Miljö- och hälsoskyddsnämnd Byggnadsnämnd Teknisk nämnd Fastighetsnämnd Överförmyndarnämnd Bilaga 8, Nämndernas inriktningsmål 3(12)

4 1 Kommunstyrelsen I Danderyd är luften ren. Nivån på buller från vägar och kollektivtrafik underskrider fastställda gränsvärden. Danderyd är enligt invånarna en trygg och säker kommun att bo och leva i. I Danderyds kommun är personalen tillgänglig och ger en god service till invånarna. I Danderyd får invånarna information om kommunens verksamheter och dess resultat I Danderyd kan invånarna i hög grad utföra tjänster via Internet I Danderyds kommun är stöd och service professionell, ändamålsenlig och effektiv. Ledning, samordning och uppföljning sker med hög effektivitet och rätt kompetens som leder till utveckling av Danderyds kommun. Danderyds kommun samverkar inom regionen för att påverka utvecklingen av infrastruktur och kommunikationer. I Danderyd är den kommunala näringslivsservicen effektiv och snabb. 2 Barn- och utbildningsnämnd Föräldrar i Danderyd har möjlighet att välja barnomsorgsverksamhet där utbudet präglas av mångfald avseende pedagogisk inriktning samt omsorgs- och driftsform. Föräldrar i Danderyd har möjlighet att välja förskoleklass och grund-skola där utbudet präglas av mångfald avseende pedagogisk inriktning och driftsform. Ungdomar i Danderyds kommun har möjlighet att välja gymnasieskola i såväl Danderyd som i övriga Sverige och utomlands. I Danderyd ges varje barn i förskolan och pedagogisk omsorg möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps- och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. I Danderyd ges varje elev i grundskolan, förskoleklass och fritidshem möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps-och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. Grundskolorna i Danderyd har studieresultat som vid varje jämförelse är av högsta nationella klass. I Danderyd ges varje elev i gymnasieskolan möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps-och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. Gymnasieutbildningen i Danderyd uppvisar studieresultat som vid varje jämförelse är av högsta nationella klass. De vuxenstuderande uppnår goda resultat och är nöjda med verksamheten på skolan. I Danderyd ges varje elev i särskolan möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps-och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. Gymnasieutbildningen i Danderyd ger goda förutsättningar för vidare studier och Bilaga 8, Nämndernas inriktningsmål 4(12)

5 kommande arbetsliv. programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Starka och svaga sidor per verksamhet Förskolan genomgår en spännande utveckling i hela landet och inte minst i Danderyd. Den reviderade läroplanen har vidgat omsorgsuppdraget till att även omfatta kunskapsmål. Här behövs fler utbildade förskollärare och en aktiv ledning med moderna kunskaper om lekfulla inlärningsmetoder, IKT men även systematiskt kvalitetsarbete. Under 2015 sker en samverkansprojekt med miljö- och hälsa och förskolorna för en "giftfri förskola". Olika undersökningar under de senaste åren visar på en övervägande hög kvalitet i verksamheten i kommunen. Barn och elever trivs, är trygga och har höga kunskapsresultat i skolan. Det finns många exempel på engagerade och innovativa lärare som arbetar ämnesöverskridande Skolor med omväxlande och rolig undervisning och som arbetar metodiskt med vetenskapliga metoder som learning/lesson studies. Det finns gott om internationella samarbeten och utbyten och ett stort intresse för miljöarbete. Men bra kan alltid bli bättre! Följande förbättringsområden bör prioriteras i Danderyd: Förskola och pedagogisk omsorg: Öka intresset och kunskapen om ett specialpedagogiskt förhållningssätt Förbättra den pedagogiska dokumentationen om barns utveckling och lärande Stimulera och utmana barnens intresse för naturvetenskap och teknik Öka kompetens och användande av digitala hjälpmedel för pedagogisk utveckling Utveckla arbetet med flerspråkighet och mångfald Starta en tal- och språkförskoleavdelning Förskoleklass, grundskola och fritidshem Stödja arbetet med gemensam målbild för fritidshem och förskoleklass/grundskola Analysera och anpassa undervisning efter läsutvecklingsplan Fortsätt skolövergripande möten kring betyg och bedömning. Höj kompetensen kring formativ bedömning Analysera skillnader mellan nationella provresultat och betyg i åk 6 resp 9 Gymnasiet Öka elevernas ansvar och inflytande på utbildningen Informera och stötta skolornas arbete med att minska elevernas användning av tobak och alkohol. Skapa dialog med föräldrar, stötta och bidra med metoder för att säga nej Minimera avhopp i gymnasieskolan och förbättra genomströmning Öka elevernas inflytande på undervisningsmetoder och innehåll Bilaga 8, Nämndernas inriktningsmål 5(12)

6 Förbättra resultat i matematik Informera och stötta skolornas arbete med att minska elevernas användning av tobak och alkohol. Förbättra övergångar mellan förskola, förskoleklass och grundskola, framförallt tydliggörande av innehållet i förskoleklassen. Öka kunskap i grundskolan om förskolans och förskolans kunskap om skolans uppdrag mellan grundskola och gymnasium för elever med särskilda behov Minimera avhopp i gymnasieskolan Alla verksamhetsområden: Förbättra tillgänglighet för alla barn och elever oavsett individuella förutsättningar. Höja kunskap om kompensatoriska hjälpmedel och förbättra strategier. Det systematiska kvalitetsarbetet har förbättrats väsentligt men analyser och åtgärdsarbetet behöver utvecklas ytterligare inom en del enheter för att driva på utveckling Ett ökat antal lärarstudenter tas nu emot i förskolor och skolor, men många handledare saknar relevant handledarutbildning om handledarmetoder och bedömningsmatris VÅGA VISA samarbetet har utvecklats och rekryterat fler observatörer från kommunen. Flera observatörer behövs särskilt från högstadium och gymnasieskola Valfriheten är hög och föräldrar och elever är nöjda med val till förskola och grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Val till högstadium utgör dock ett undantag och kan försämras i takt med att antalet elever i åldersgruppen ökar. Lokalförsörjningsprognosen visar att fler grundskoleplatser måste skapas inom Västra Danderyd. I takt med att nya bostäder byggs gäller det att skapa bra förutsättningar för att utöka skollokaler, men även ha en beredskap för fler förskoleplatser. Inom Stocksund behöver en långsiktig lösning tas fram angående förskola för boende på Tranholmen. Inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen söker sig eleverna i hela Stockholmsregionen till skolor belägna utanför hemkommunen eller friskolor. Endast 40 % av Danderyds folkbokförda elever går tex i Danderyds kommunala gymnasium som i sin tur har högt sök-tryck från andra kommuner. Det kommunövergripande arbetet blir allt viktigare och måste kunna hantera frågor som utbud och efterfrågan, prismodeller och kvalitetskontroll. 3 Kultur- och fritidsnämnd programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Danderyds kommun förvaltar och utvecklar anläggningar och byggnader så att önskad funktion vidmakthålls över tiden. Hög tillgänglighet till kommunens idrottsanläggningar samt fritids- och grönområden inbjuder till spontana aktiviteter och främjar god hälsa. Danderyds kommun har bidragsregler som är utformade för att främja breddverksamhet för ungdomar så att de uppmuntras att under hela sin tonårstid delta i idrott och motion Danderyds fritidsgårdar är attraktiva mötesplatser, för ungdomar i åldern år, med fokus på hälsa, delaktighet och tillgänglighet. Genom förebyggande insatser minskar ANDT-användningen (alkohol, narkotika, dopning, tobak) bland kommunens ungdomar. Bilaga 8, Nämndernas inriktningsmål 6(12)

7 Danderyds bibliotek är levande centra och arenor för kultur, information, kunskap och möten mellan människor. Kultur- och musikskolor ska erbjuda ett stort utbud av kulturaktiviteter för barn och unga. Kulturen ska vara lättillgänglig och bidra till utveckling, tillväxt och en god livsmiljö. Träffpunkt Enebyberg är en öppen mötesplats som bidrar till social samvaro och trygghet. Starka och svaga sidor per verksamhet Nämndens verksamhetsområden får höga och stabila omdömen över snitt i SCB:s Medborgarundersökning. Generellt ligger medborgarnas omdömen om kulturaktiviteter något lägre och då framför allt vad man tror eller tycker om teaterföreställningar och konserter. Planerna på ett kulturcentrum integrerat i nya Mörby centrum kommer markant att förbättra situationen vad gäller teater- och konsertverksamhet. Föreningslivet i kommunen är starkt och invånarna engagerade vilket leder till att förvaltningen har många intresserade och kunniga samarbetspartners som bidrar till en positiv verksamhetsutveckling. Oroande inför framtiden är att ungdomar inte lockas i samma utsträckning som förr av att engagera sig i föreningslivet. Att nå ut till ungdomar, men även andra intressenter, är en utmaning som förvaltningen står inför. Här banar fritidsgårdarna vägen genom att prova olika lösningar inom de sociala medierna. I ett kommande projekt ska varje gård bli en applikation till smartphone. Även kulturen söker nya vägar och har ambitionen att under kommande budgetperiod initiera nyskapande kulturprojekt för ungdomar med tekniken i fokus. Samarbete, såväl internt som externt, kommer att vara en nyckel till framgång för att bryta den negativa trenden i Danderyd vad gäller ungdomars drogvanor. För Ungt Fokus gäller det att säkerställa att ANDT-undervisningen i skolorna sker enligt evidens och beprövad erfarenhet samt att få igång ett strukturerat samarbete med skolorna redan i årskurs 4-6. Att nå ut med information och utbildning till föräldrar och skolpersonal är en utmaning och ofta är det allt för få deltagare vid de möten som arrangeras. Ungt fokus undersöker hur användning av sociala medier, film och alternativa kommunikationsvägar kan utvecklas. Det är inte realistiskt att någon förbättring beträffande måluppfyllelse kommer att ske till Påverkan på ungdomars livsstil, normer och vuxnas beteenden är ett långsiktigt arbete där trender först kan skönjas efter 3-5 år. Den officiella statistik som finns att tillgå visar att verksamheterna är välbesökta och välnyttjade. Fysiska besök, aktiva låntagare och total utlåning ligger inom biblioteken över snitt för länet. Enligt Riksidrottsförbundet sammanställningar är föreningarna och kommuninnevånarna mycket aktiva och jämförelsetal visar att ungdomar i alla åldersgrupper är aktiva över snitt i länet. Även förvaltningens egna mätningar visar på ett högt nyttjande av idrottshallar samt stabilt och ökande antal besökare på fritidsgårdar och träffpunkt. Nämndens verksamheter håller budget inom ram. Enligt jämförande statistik från SCB har Danderyd en högre satsning på kultur och fritid jämfört snitt för länet där fritidsverksamheten ligger över snitt och kulturen något under. Mot bakgrund av det goda omdöme som verksamheterna får från medborgarna samt det goda nyttjandet bedömer förvaltningen att verksamheten är kostnadseffektiv. 4 Socialnämnd Bilaga 8, Nämndernas inriktningsmål 7(12)

8 I Danderyd kan de äldre välja mellan olika utförare vad gäller hemtjänst och äldreboende. De egna behoven och de egna önskemålen är vägledande. Danderyds individ- och familjeomsorgsverksamhet ger familjer och individer stöd och vård av hög kvalitet och insatserna stärker den enskilde individens förmåga till egenansvar. Danderyds socialpsykiatri ger stöd utifrån ett rehabiliterande synsätt så att vardagen fungerar och isolering motverkas. Danderyds omsorg för personer med funktionsnedsättning är av hög kvalitet och bidrar till goda levnadsvillkor. Äldreomsorgen i Danderyd bidrar till en trygg och värdig ålderdom med målet att nå högsta kundnöjdhet. programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Starka och svaga sidor per verksamhet Individ- och familjeomsorg samt socialpsykiatri Starka sidor: Välfungerande verksamhet med god organisation och uppdaterade riktlinjer och rutiner. Kompetent personal som överlag har en hög delaktighet i verksamhetens målarbete och en nära dialog med brukarna. Svaga sidor: Stora svårigheter vid nyrekrytering som exempel kan nämnas svårigheter att få kompetent personal och svårigheter att möta de lönekrav som finns. Låg tillgång på konsulter med god erfarenhet. Åtgärder: Göra en handlingsplan med förslag på utvecklings- och karriärmöjligheter samt en plan för löneutveckling. Äldreomsorg Starka sidor Kontinuitet och engagemang hos både medborgare och medarbetare, som ger bra förutsättningar för en evidensbaserad praktik där forskning och utveckling kan bidra i den praktiska vardagen tillsammans med engagerade och kompetenta medarbetare med den äldres bästa i fokus. Svaga sidor Resultatet i de nationella brukarundersökningarna visar att nöjdheten hos de äldre som bor på särskilt boende i kommunen, inte har nått upp till nämndens mål att äldreomsorgen ska bidra till en trygg och värdig ålderdom med mål att nå högsta kundnöjdhet. Nöjdheten är beroende av att de äldre känner förtroende för äldreomsorgens personal och deras bemötande. En rad åtgärder har startat upp under 2015 för att stödja verksamheternas förbättringsåtgärder på dessa områden. Bland annat fördelning av stimulansmedel för fortsatt arbete med etik och värdighetsgaranti, utdelning av kvalitetspris inom äldreomsorgen för att sprida goda exempel, förbättrad individ och verksamhetsuppföljning, utvecklingsarbete med och utbildning om genomförandeplaner och samordnad individuell plan. Ett förbättringsarbete vad gäller individuppföljningar på särskilt boende och verksamhetsnivå har påbörjats men behöver utvecklas ytterligare. Funktionshinderomsorg Bilaga 8, Nämndernas inriktningsmål 8(12)

9 Starka sidor Bra organisation med kompetent personal och välfungerande riktlinjer och rutiner som bedriver ett målinriktat utvecklingsarbete i samverkan med brukare, företrädare och verksamheter. Svaga sidor Lokaler för boendeenheter behöver ses över för att motsvara IVO:s (Inspektionen för vård och omsorg) krav för upphandlad verksamhet. Resurser för upphandling, LOV-reformer och kvalitetsuppföljning. En översyn behöver göras gällande upphandlingsresurs. 5 Miljö- och hälsoskyddsnämnd programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål uppnådda resultat, prestationer och resurser. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska ge företag verksamma i kommunen en aktiv och ändamålsenlig service och rådgivning Danderyd har en god utomhusmiljö. Danderyd har en god inomhusmiljö. Arbetet med att minska bullerstörningarna från framför allt E18 och Roslagsbanan ska drivas med kraft. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska ge Danderydsborna en aktiv och ändamålsenlig service De livsmedel som produceras, säljs och på andra sätt hanteras i kommunen ska vara säkra. Starka och svaga sidor per verksamhet Verksamhetens starka sidor Miljö- och hälsoskyddsnämnden har god kompetens inom sitt ansvarområde. Målen bidrar till att kommunens prioriteringar inom miljöområdet lyfts fram och negativ miljöpåverkan från verksamheter minskas och barn som är en känslig grupp skyddas. En bredd av informationsaktiviteter bidrar till att Danderydsborna får information om hur de kan leva mer miljövänligt. Detta mäts årligen i SCB:s medborgarundersökning och är ett område där invånarna tycker att kommunen kan bli bättre. Nämnden har fått goda resultat i mätningar av hur nöjda företagare är med verksamheten. Målen bidrar också till att invånare ska uppleva ett gott bemötande i kontakterna med verksamheten. Verksamhetens svagheter För att målen ska uppnås behövs utökade resurser, vilket vägs mot andra viktiga kommunala ansvarsområden. Miljöavdelningen är relativt liten men har behov av kompetens inom många olika specialområden. Ärenden inom ett specifikt område handläggs av en eller två personer. Framför allt för livsmedelsområdet, där många kontrollbesök görs varje år, kan oplanerad frånvaro på grund av sjukdom eller vakanser snabbt påverka resultatet negativt. Bemötandefrågor är kopplade till enskilda personer som möter våra verksamhetsutövare och invånare. Vid till exempel personalomsättning kan därför kompetensutvecklingsinsatser behöva göras. Inkomna klagomål tar ofta lång tid att handlägga och om beslut överklagas tar det lång tid innan den klagande får besked om utfallet. Det leder till frustration och en upplevelse av att kommunen inte gör det man ska. Bilaga 8, Nämndernas inriktningsmål 9(12)

10 Trots att nämnden gör stora insatser för att informera invånare och verksamheter om hur man kan leva mer miljövänligt, är det svårt att mäta vilket genomslag informationsinsatserna har. 6 Byggnadsnämnd Danderyd präglas av god arkitektur och en säker miljö. I Danderyd ges ändamålsenlig information, god service och rådgivning i alla frågor som byggnadsnämnden handlägger. programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Danderyd har en god utomhusmiljö. Danderyd har en god inomhusmiljö. Starka och svaga sidor per verksamhet Verksamhetens styrkor Genom planläggning och dialog med fastighetsägare om gestaltning av bebyggelse kan goda boendemiljöer skapas för kommunens invånare, vilket bidrar till att invånarna är nöjda med boendemiljön. Genom rådgivning per telefon och möjligheten att träffa en handläggare i Information Danderyd, innan en ansökan lämnas in, får ansökningar högre kvalitet och kan handläggas snabbare. Även detta bidrar till ökad kundnöjdhet. Kommunens miljöprofil kan ytterligare förstärkas genom rådgivning till byggherrar i samband med bygglovgivning. I den egna verksamheten kan miljöpåverkan minskas genom att användningen av fossila bränslen hålls på en låg nivå. En viktig signal till omgivningen är att de kommunala verksamheterna i Mörby centrum använder en bilpool bestående av elbilar, som kan leasas av allmänheten efter kontorstid. I övrigt finns en gemensam cykelpool som används flitigt och bidrar till ökad hälsa hos användarna. Verksamhetens svagheter Förväntningarna på snabb service och hög tillgänglighet är stora hos invånare och företag. Under våren då det är stor inströmning av ansökningar är det svårt att klara målet för handläggningstiderna. Rådgivning och handläggning måste prioriteras, vilket på sikt kan leda till högre kostnader för verksamheten. Kraven på rättsäkerhet är höga samtidigt som erfarenheten visar att överordnade instanser som prövar överklagade ärenden kan komma till olika beslut. Ambitioner kommande budgetperiod Byggnadsnämndens ambitioner kommande budgetperiod är att genom råd och god service bidra till en god arkitektur och ökad kundnöjdhet. De förbättringar som är gjorda inom servicen till invånare är mycket uppskattade och kommer att fortsätta. Nämndens prioritering är att inte hålla tjänster vakanta och att personalen ska ha kontinuerligt kompetensutveckling, för att rättsäkerheten ska vara hög. En översyn ska göras av om resurser kan omprioriteras under våren och försommaren, då inströmningen av ärenden är högst. Goda bebyggda miljöer för kommunens invånare skapas genom planläggning och rekommendationer i samband med bygglovgivning. Verksamheterna bidrar till en hållbar resursanvändning genom att arbetsresor i första hand företas med cykel, elbil eller tåg och genom att miljömässigt goda varor och tjänster väljs vid upphandling. Bilaga 8, Nämndernas inriktningsmål 10(12)

11 7 Teknisk nämnd Danderyds kommun har väl framkomliga och trafiksäkra gång- och cykelvägar, gator och vägar. Danderyds kommun har allmänna platser och kommunal mark som är trygga, välstädade och vårdade. programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Danderyds kommun förvaltar och utvecklar anläggningar och byggnader så att önskad funktion vidmakthålls över tiden. Danderyd har en god utomhusmiljö. Utmaningar inför framtiden Att ta fram långsiktigt strategiska drift- och underhållsplaner för de olika delverksamheterna. Förbättra både planering och genomförande av upphandlingar gällande den dagliga driften på ett kvalitativt sätt samt förbereda för de resurser som därtill krävs. En fortsatt översyn och upprustning av belysningsanläggningen är ett måste, då anläggningen är äldre och har brister. Målet är att fortsätta i planerat tempo med utbyte av kabel, stolpar och armaturer. En fortsatt kontinuitet med uppföljning av underhållsplanen för broar och större insatser på Vendevägsbron och Ösbyvägens bro ligger i nära framtid. En utökad budget kommer behövas i framtiden för att öka standarden på flera lokalgator som i dagsläget får stå tillbaka för de stora huvudgatorna med ett större slitage på grund av mängden trafik som kraftigt belastar. En stor utmaning är att på ett rätt sätt och i rätt tid åtgärda kommunens kajer för en framtida lång livslängd då flertalet kajer är i dåligt skick och tekniskt utdömda. Att förbättra den administrativa samordningen och fokusera på detta under kommande åren för att skapa bättre ekonomisk hushållning och en godare kvalitet i både arbetssätt och rapportering. 8 Fastighetsnämnd Danderyds kommun har långsiktigt hållbar energiförsörjning i sina fastigheter. Detta innebär minskad energianvändning och ökad riskspridning mellan energikällor. Danderyds kommuns fastighetsverksamhet tillhandahåller ändamålsenliga lokaler för kommunala verksamheter. programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Danderyds kommun förvaltar och utvecklar anläggningar och byggnader så att önskad funktion vidmakthålls över tiden. Danderyd har en god inomhusmiljö. Bilaga 8, Nämndernas inriktningsmål 11(12)

12 Starka och svaga sidor per verksamhet Fastighetsnämnden arbetar långsiktigt med energifrågor och har under flertalet år uppfyllt målet. Många större åtgärder är genomförda i fastigheterna men det kvarstår potential för ytterligare besparingar inom driftmedia. Vid nyproduktion är ambitionen att uppföra byggnaderna i enlighet med den svenska passivhusstandarden för att följa kommunens beslut om att uppföra nära-nollenergihus. Passivhusstandarden innebär strängare energikrav än nära-noll-energihus. År 2016 och 2018 kommer fastighetsnämnden genomföra Nöjdkundindex-undersökning för att mäta att kommunens lokaler är ändamålsenliga. Tidigare mätning genomfördes 2014, där resultat väl uppfyllde målnivån. Identifierade förbättringsområden från NKI-undersökning 2014 har lett till åtgärder inom kommunikation och återkoppling till hyresgäster. Åtgärder sker i samarbete med driftentreprenörer. Inriktningsmålet att utveckla byggnader så att önskad funktion vidmakthålls över tiden arbetar fastighetsnämnden med genom att pröva möjligheten till flexibla lösningar i investeringsprojekt. Avstämning sker efter programskedet i investeringsprojekt. För att uppnå inriktningsmålet om en hållbar resursanvändning och underliggande resultatmål om att erbjuda verksamheter i kommunens lokaler möjlighet till källsortering budgeteras för en satsning i form av personalresurser och investeringsmedel. 9 Överförmyndarnämnd I Danderyds kommun är personalen tillgänglig och ger en god service till invånarna. programområden. Danderyd har en god inomhusmiljö. Starka och svaga sidor per verksamhet Överförmyndarnämnden är en för kommunen lagstadgad obligatorisk verksamhet, som i de flesta avseenden innebär myndighetsutövning. För att verksamheten ska kunna bedrivas rättssäkert och effektivt utifrån gällande lag finns behov av något justerad bemanning av verksamheten. Detta innebär ökade kostnader för personal från Kansliets grundbemanning är tre medarbetare (2,6 årsarbetare), med kompetens för att på ett rättssäkert sätt hantera de varierande frågeställningar som normalt förekommer; en smidig hantering av ärendeflöden, spetskunskaper i ekonomisk granskning samt goda generella kunskaper i den rättsliga hanteringen av ärendena. Bilaga 8, Nämndernas inriktningsmål 12(12)

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål

Läs mer

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Delår 2018 2(8) 1 Inledning 2 Målredovisning Övergripande mål Danderyd

Läs mer

Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2014 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Måluppfyllelse verksamhet... 3 4 Ekonomi... 4 5 Utmaningar

Läs mer

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Bästa förskola Bästa skola Utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Kvalitetsutmärkelsen riktas till förskolor och skolor som med nytänkande,

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Viktiga händelser i verksamheten... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

1(7) DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret

1(7) DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret 1(7) Birgitta Jacobsson Inbjudan för nominering 2(7) Barn- och utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2014 Kvalitetsutmärkelsen riktas till förskolor och skolor som med nytänkande, engagemang

Läs mer

Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2013 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Måluppfyllelse verksamhet... 3 4 Ekonomi... 4 5 Utmaningar

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Målarbete för mandatperioden

Målarbete för mandatperioden Målarbete för mandatperioden 2015-2018 Vårt uppdrag vårt ansvar Barn- och familjenämndens uppdrag är att fullgöra kommunens skyldigheter vad gäller förskola, fritidshem, grundskola, särskola och socialtjänst

Läs mer

Ordförandens förslag Bilaga 7. Målbilaga. Kommunfullmäktige. Sammanställning måluppfyllelse i budgetförslag 2014

Ordförandens förslag Bilaga 7. Målbilaga. Kommunfullmäktige. Sammanställning måluppfyllelse i budgetförslag 2014 . Ordförandens förslag Bilaga 7 Målbilaga Kommunfullmäktige Sammanställning måluppfyllelse i budgetförslag 2014 Bilaga 7 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Övergripande mål... 3 3 Nämndernas målnedbrytning...

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund.

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Skolplan 2012-2015 Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. VISION 2020: Ljusnarsbergs kommun verkar aktivt för en attraktiv livsmiljö

Läs mer

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067 -04-22 Rev -05-11 1(15) BUN /0067 Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari Bakgrund och syfte Enkätundersökningen är ett led i det kvalitetsarbete som pågår i kommunen genom olika former

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

KVALITETSANALYS. i korthet för förskola och skola i Nacka 2016

KVALITETSANALYS. i korthet för förskola och skola i Nacka 2016 KVALITETSANALYS i korthet för förskola och skola i Nacka 2016 DET HÄR ÄR EN KORTVERSION AV KVALITETSANALYSEN 2016. HELA RAPPORTEN KAN DU LÄSA/LADDA NER PÅ NACKA.SE KVALITETSANALYS 2016...3 SÅ STYRS NACKA...4

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

IKT-Strategi BoU

IKT-Strategi BoU 2016/BUN 0154 IKT-Strategi BoU 2017-2020 2016-12-13 Tyresö kommun / 2016-12-13 2 (5) IKT strategi BoU 2017-2020 Forskningen inom området tyder på att en ökad IKT-användning i skolan ger en positiv effekt

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

Medborgarundersökning våren 2016

Medborgarundersökning våren 2016 -08-18 Dnr: KFN /0070 1(5) Kultur- och fritidsnämnden, -09-08 Medborgarundersökning våren Ärendet Rapporten redovisar resultatet i SCB:s medborgarundersökning våren avseende kultur- och fritidsnämndens

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR. PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan)

SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR. PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan) SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan) Antagen av Barn- och bildningsnämnden 080218 Fastställd av kommunfullmäktige 080915 GRUNDSYN För förskolan och skolan finns värdegrund,

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880)

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) Bilaga 4 Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) 2011-03-15 ARBETSLIV OCH STÖD VÅRD OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Budget 2016 med verksamhetsplan

Budget 2016 med verksamhetsplan 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Budget 2016 med verksamhetsplan 2017-18 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2016. Barn- och utbildningsnämndens budgetförslag för år 2016 uppgår

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick Rev 2011-10-12 Sid 1 (6) Dnr 11BUN108 Handläggare Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick 2013-2015 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat STRATEGI Strategi för förbättrade kunskapsresultat Vision Barn- och utbildningsförvaltningen ska skapa förskolor och skolor där alla barn och elever når sin fulla potential. Trygghet, trivsel och lärande

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet,

Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet, Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet, samhällsutveckling liksom delaktighet och information. kommun

Läs mer

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ida Gabrielsson Eurekaprojektet Kungshamn/Åsenskolan Hunnebostrands förskola, grupparbete FN:s Barnkonvention Vid alla åtgärder som rör barn skall barnets bästa

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Kvalitetsarbetet i AcadeMedias förskolor

Kvalitetsarbetet i AcadeMedias förskolor Kvalitetsarbetet i AcadeMedias förskolor KVALITETSARBETE INOM FÖRSKOLAN 1 Fakta ACADEMEDIAS FÖRSKOLOR AcadeMedia har cirka 150 förskolor i Sverige Dessa drivs av Pysslingen Förskolor och Skolor AB samt

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan En skola som ställer krav är en skola som bryr sig All verksamhet i Staffanstorps kommuns förskolor och skolor ska bedrivas i enlighet med Barn- och utbildningsplanen och genomsyras

Läs mer

Lära för livet. Skolplan Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning

Lära för livet. Skolplan Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning Lära för livet Skolplan 2008-2011 Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning Utbildningsförvaltningen Kommunen har ansvar för att utbildningen genomförs

Läs mer

Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter sin förmåga.

Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter sin förmåga. Mål för barn- och utbildningsnämnden budgetåret 2015. Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter

Läs mer

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor.

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. 1(5) Utbildningsnämnden Budget 2017 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. Förslaget utgår från kommunstyrelsens direktiv och

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick

Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick Rev 2010-09-01 Sid 1 (6) Dnr Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2011 för barn- och ungdomsnämnden till kommunplan 2011 och utblick 2012-2014 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt kommunövergripande mål

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan 2017-2020 Så gör vi Karlskoga till en framstående utbildningsort. Politiska prioriteringar. www.karlskoga.se Förord Denna barn- och utbildningsplan är en politisk viljeyttring

Läs mer

Politiska inriktningsmål för vård och omsorg

Politiska inriktningsmål för vård och omsorg Dnr 2017KS562 078 Politiska inriktningsmål för vård och omsorg Förord En helhetssyn med utgångspunkt från den enskildes behov och alla människors lika värde tillsammans med självbestämmande, trygghet och

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur & Fritid

Verksamhetsplan Kultur & Fritid Verksamhetsplan 2017-2020 Kultur & Fritid 1. ÖVERGRIPANDE MÅL/VISION JOKKMOKK - DEN SJÄLVKLARA MÖTESPLATSEN PÅ POLCIRKELN Jokkmokk är en nyskapande kommun med position i framtiden och närvaro i världen

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Läsanvisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden,

Läs mer

Lidingö Stad Medborgarundersökning 2011

Lidingö Stad Medborgarundersökning 2011 Lidingö Stad Medborgarundersökning Genomförande Tredje medborgarundersökningen tidigare och. Totalt genomfördes 1000 telefonintervjuer bland boende i Lidingö Stad i åldrarna 18 84 år. Datainsamlingen pågick

Läs mer

Politiska inriktningsmål för utbildning, kultur och fritid

Politiska inriktningsmål för utbildning, kultur och fritid Dnr 2017KS740 078 Politiska inriktningsmål för utbildning, kultur och fritid Förord att genomföra en utbildning som grund för vidare studier och för det framtida yrkeslivet. Grundskolan och gymnasiet ska

Läs mer

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2015-2018 Vårt uppdrag - vårt ansvar I ekokommunen Eslöv ansvarar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för energi- och klimatarbete samt att tillgängliggöra och

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Tillgänglighet via telefon och e-post

Tillgänglighet via telefon och e-post Tillgänglighet via telefon och e-post Gott bemötande efter att ha ringt kommunen och ställt en enkel fråga Svar på enkel e-postfråga inom två arbetsdagar Svar på enkel fråga efter att ha ringt kommunen

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Inriktningar effektmål 2015

Inriktningar effektmål 2015 1 (5) Datum CENTRALA FÖRVALTNINGEN Stab Administrativ controller Marie Löfgren 0224-361 11 marie.lofgren@heby.se Inriktningar effektmål 2015 Centrala inriktningar Heby kommun ska vara en trygg och säker

Läs mer

Svalövs kommuns. kvalitet i korthet

Svalövs kommuns. kvalitet i korthet Svalövs kommuns kvalitet i korthet Så här bra är Svalövs kommun jämfört med andra Kommunens Kvalitet i Korthet är ett verktyg för att jämföra med varandra. Den beskriver nas kvalitet ur ett medborgarperspektiv.

Läs mer

Målbilaga Budget BILAGA 9a

Målbilaga Budget BILAGA 9a Målbilaga Budget 2019 BILAGA 9a Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Budget 2019 2(15) 1 Inledning 2 Målredovisning 1. Hög kvalitet 1.1. Danderyds kommunens

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden Kommunfullmäktiges mål för mandatperioden 2014-2018 Vision och mål Vision 2025 för Höörs kommun Höörs kommun är en mötesplats som tar vara på och utvecklar individens kreativitet, där idén om en hållbar

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/18 Skolområde 1 Lärande Studieresultat ämnesprov grundskolan Antal elever Antal elever som har: Procent Svenska Nått målen i ämnesprovet* Åk 3 10 7 70 % Svenska Åk

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN

MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN MÅL FÖR IDROTTS- OCH FRITIDSNÄMNDEN VISION I Karlskrona ska idrotts- och fritidsverksamheten vara ett naturligt inslag i det dagliga livet. Med ett rikt, varierat och synligt fritidsutbud gör vi vår kommun

Läs mer

Vilka resultat presterar Vetlanda kommun?

Vilka resultat presterar Vetlanda kommun? 2014-02-10 Vilka presterar Vetlanda kommun? En kommunjämförelse av kvalitets- och effektivitetsaspekter ur ett medborgar- och ledningsperspektiv. Hur effektivt används kommunens skattemedel? Vilka leder

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Delaktighet, trygghet och lärande Pysslingen Skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet att

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

SKOLCHEFENS UPPDRAG FÖR ÅR 2014 TILL ÖCKERÖ SEGLANDE GYMNASIESKOLA, STUDIECENTRUM OCH VUXENUTBILDNING

SKOLCHEFENS UPPDRAG FÖR ÅR 2014 TILL ÖCKERÖ SEGLANDE GYMNASIESKOLA, STUDIECENTRUM OCH VUXENUTBILDNING ENS UPPDRAG FÖR ÅR TILL ÖCKERÖ SEGLANDE GYMNASIESKOLA, STUDIECENTRUM OCH VUXENUTBILDNING INNEHÅLL I UPPDRAGSHANDLING 1. UPPGIFT 2. PROFIL 3. MÅL OCH SATSNINGAR 4. RAPPORTERING 5. BUDGET 6. FRAMTID 7. UPPGIFTSMÅTT

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd 2017-2019 för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Fastställd i kommunstyrelsen 2017-06-13 144 Innehållsförteckning

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, barnomsorg på obekväm arbetstid, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld.

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld. Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder oss när vi möter våra kunder, det vill säga medborgare, besökare och företagare.

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2(16) Innehållsförteckning 51 Justering av protokollet och fastställande av föredragningslistan 3 52 Delårsbokslut augusti 2014 (T2) 4 53 Yttrande till mål och budget 2015-2017 5 54 Analys av resultatet

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Kvalitetspolicy för Österåkers kommun ÖFS 2010:14 Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-06-14, 88 (dnr KS 2009.31 009) 1. Sammanfattning Kvalitetspolicyn utgör en del av kommunens

Läs mer

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 0 Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I förskoleklass grundskola åk 1-9 fritidshem Ansvarig rektor Kristin Hägglund 1 2 Innehåll Styrkort 2015-2016... 1

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Rapport resultat elev- och föräldraenkät 2015 Grundskola, Förskoleklass och Fritidshem Innehållsförteckning Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Bakgrund...

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Sammanfattning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Sammanfattning Rektor har som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2016-11-03 Sida 1(1) Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden kallar härmed till sammanträde måndag 21 november 2016, kl. 17:30 i kommunkontoret sammanträdesrum A för att behandla följande

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Tillgänglighet via telefon och e-post

Tillgänglighet via telefon och e-post Tillgänglighet via telefon och e-post Svar på enkel fråga efter att ha ringt kommunen Gott bemötande efter att ha ringt kommunen och ställt en enkel fråga Svar på enkel e-postfråga inom två arbetsdagar

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun arkivbild.se BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun 2010-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-15-1 - 123 456 Aa Hej! - 2 - Vi ska uppfattas som regionens bästa alternativ för barns och vuxnas

Läs mer

Medborgarundersökning 2010 Rapport förenklad uppföljning

Medborgarundersökning 2010 Rapport förenklad uppföljning Medborgarundersökning 2010 Rapport förenklad uppföljning Medborgarundersökning 2010, förenklad uppföljning 1 (10) Kommunstyrelsens kontor Ylva Sanfridson Telefon 0155-381 31, 072-733 22 48 Fax 0155-305

Läs mer

Trollhättan tål att jämföras

Trollhättan tål att jämföras 2012-06-25 Trollhättan tål att jämföras Här kan du se hur Trollhättan står sig jämfört med andra kommuner! Vi deltar sedan 2011 i en årlig undersökning kallad Kommunens Kvalitet i Korthet, där kommuner

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-12-13 196 2 Biblioteksplan för Vänersborgs kommun Inledning och syfte Biblioteksplanen för Vänersborgs kommun reglerar Vänersborgs biblioteksverksamhet.

Läs mer