Samordningsförbundets insatser för unga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samordningsförbundets insatser för unga"

Transkript

1 Rapport Samordningsförbundets insatser för unga , slutversion sakgranskning och slutversion.docx 1 (12)

2 R Wallin Telefon Innehåll 1 Sammanfattning Rekommendation Syfte Revisionsfrågor Metod Målgruppens storlek Iakttagelse Team Linus och andra insatser Orsak till avslut Psykisk ohälsa Iakttagelse Insatser via ISA Hopp-HAA Insatser via Bona Iakttagelse Insatser för personer folkbokförda i Vadstena Samverkan mellan aktörerna Iakttagelse Svar på revisionsfrågor Rekommendation sakgranskning och slutversion.docx 2 (12)

3 1 Sammanfattning Revisionen i Samordningsförbundet Motala Vadstena har uppdragit åt EY att genomföra en granskning av förbundets insatser för unga vuxna i åldern år. Syftet med granskningen har varit att bedöma ändamålsenligheten i de insatser som görs för målgruppen utifrån dess omfattning och sammansättning. Framtagning av material och underlag till granskningsrapporten har skett i form av intervjuer med personalgrupper som arbetar med Team Linus, ISA, Bona och Hopp-HAA. Intervjuer har också skett med chefen för Samordningsförbundet som också varit behjälplig med att ta fram aktuell verksamhetsstatistik. I granskningen framkommer följande. Under den period som granskningen avser, juli 2013 fram till sommaren 2014 var det uppskattningsvis ca 300 individer i åldern år som kunde vara aktuella för olika insatser via Samordningsförbundet. Sammanlagt ca 130 individer har varit remitterade till Team Linus under den aktuella perioden. En utvärdering som gjorts av sysselsättningssituationen för dessa individer visar att ca 40 procent eller 52 avslutat sin kontakt med Tema Linus. Av dessa har en anställning utan subvention. Många av dem som kategoriserats som sysselsatta har praktik eller har blivit rehabiliterade i Team Linus så att de kan söka arbete på egen hand via arbetsförmedlingen. En tredjedel av de som avslutat insatsen via Team Linus har aktualiserats i nya projekt. Av de som genomgått ISA och Hopp-HAA har flera förändrat sin livssituation. Det rör sig om så små numerärer att det inte är riktigt relevant att uttrycka dem i procent, men en förändring kan ändå skönjas. Samma gäller för dem som deltagit i Bona. Frågan är sedan om dessa förändringar är tillräckliga och kan de mot den bakgrunden anses som ändamålsenliga med hänsyn till målgruppen? Det rimliga svaret är både ja och nej. Ja, därför att det är en grupp som redan från början utmärkts av att de haft mycket svårt att få sysselsättning eller autonomi via egen försörjning. Detta beroende på de problem de haft i form av psykisk ohälsa ofta i kombination med andra omständigheter som gjort det svårt för dem att skapa sig en egen plattform på arbetsmarknaden innan de aktualiserats för Samordningsförbundet. Mot bakgrund av det är varje tillskott till egen försörjning/egen väg till fortsatt utbildning eller autonomi naturligtvis välkommen, både för individen och för samhället. Även om det tar tid. Nej, därför att granskningen ändå visat på att det finns en del strukturella ofullkomligheter i samverkansmodellen. Enligt intervjuer har renodlingen av de samverkande parternas insatser resulterat i att det finns ett glapp mellan aktörerna. Det kan inte uteslutas att detta glapp försenar en aktiv insats för de berörda som i sin förlängning medför att det tar lite för lång tid att nå resultat. sakgranskning och slutversion.docx 3 (12)

4 1.1 Rekommendation Samordningsförbundet rekommenderas att se över handläggningsprocessen så att insatserna planeras utifrån ett helhetsperspektiv via Samordningsförbundet och inte som nu vara en förlängning av den remitterade aktörens uppdrag men med stöd av andra aktörers verktyg. sakgranskning och slutversion.docx 4 (12)

5 2 Syfte Revisionen i Samordningsförbundet Motala Vadstena har beslutat genomföra en granskning av förbundets insatser för unga vuxna i åldern år. Syftet med granskningen har varit att bedöma ändamålsenligheten i de insatser som görs för målgruppen utifrån dess omfattning och sammansättning. 2.1 Revisionsfrågor De frågor som har besvarats i granskningen har varit: Hur många ungdomar, uppdelade per kommun, har varit berörda av insatser under perioden 1 juli 2013 till och med 30 juni 2014? Vilka insatser har varit aktuella? Hur har samverkan fungerat mellan aktörerna kring de insatser som gjorts? Vilka resultat har insatserna givit? 2.2 Metod Granskningen har genomförts i form av genomgång av verksamhetsuppgifter och underlag från olika typer av insatser samt intervjuer med chefen för Samordningsförbundet, personal som direkt arbetar med att stödja ungdomar att komma till egen försörjning eller egen sysselsättning. Rapporten har sakgranskats av alla intervjuade. 3 Målgruppens storlek Den målgrupp som blir aktuella för Samordningsförbundet är mycket utsatt i fler avseenden. Många har en tung social problematik, många har också en ofullständig och tidigt avbruten skolgång bakom sig, många lever isolerade, en del har missbruksproblem, andra kan ha olika psykiska störningar. Det är inte ovanligt att individerna har flera av dessa problembilder i olika grader samtidigt. Individerna är redan aktuella hos någon av de samverkande parterna sedan lång tid, och är föremål för olika överväganden om insatser. Men en remiss till Samordningsförbundet kan för en del vara en nyckel till förändring. Remissen möjliggör att den remitterade aktören kan söka samverkanslösningar via andra parter. Dessa lösningar blir möjliga när individen samtycker till samverkan. Då kan myndigheterna få tillgång till all nödvändig information om den sökande från andra myndigheter också. Och utifrån en ny, gemensam bild av individens behov, resurser och erfarenheter kan kanske andra överväganden göras för att individen skall nå fram till egen försörjning eller sysselsättning. Det finns inte någon löpande verksamhetsstatistik som exakt anger målgruppen utifrån olika parametrar. Från år 2014 har man på Samordningsförbundet börjat lägga in alla ärenden i SuS-sektorövergripande uppföljningssystem. När inrapporteringen är komplett kommer det att gå att ta ut rapporter från systemet. En annan omständighet, till att det är svårt att exakt ange målgruppens storlek, är att personal som arbetar på uppdrag av Samordningsförbundet även kan vara ett kompetensstöd som experter hos de olika aktörerna i individärenden utan att dessa individer förs över formellt till Samordningsförbundet. En del individer får på så sätt olika stödinsatser av Samordningsförbundets personal utan att de i formell mening ses sakgranskning och slutversion.docx 5 (12)

6 som åtgärdade av Samordningsförbundet när effekterna av förbundets arbete bedöms. En del uppskattningar säger att andelen sådana ärenden kan uppgå till tio st/månad per resursperson. Det totala antalet är större. I samtal med en handläggare inom Samordningsförbundet uppskattades att antalet ungdomar som skulle kunna anses aktuella för Samordningsförbundet under den aktuella perioden kan ha uppgått till sammanlagt omkring 300 individer men inte fler än 500 individer i båda kommunerna och där merparten avser Motala kommun. En uppskattning som en handläggare gjorde i intervjun var att en tredjedel av de som är remitterade till Samordningsförbundet först borde ha utretts mer och fått en annan lösning hos någon av de ingående parterna innan Samordningsförbundets insatser aktualiseras. Ansvariga från Vadstena kommun framhåller i sin intervju att de inte haft någon person anvisad till Samordningsförbundet under den aktuella granskningsperioden. På Samordningsförbundet framhålls att Vadstena kommunen haft två individer, men att dessa är remitterade från annat håll än kommunen. 3.1 Iakttagelse Det är svårt att ange det faktiska antalet ungdomar som varit berörda av insatser under den aktuella granskningsperioden. De uppgifter som används är ungefärliga. 4 Team Linus och andra insatser Basen i Samordningsförbundets arbete är Team Linus. Team Linus arbetar med att rehabilitera de individer som de samverkande parterna remitterar. Team Linus arbetar med alla i åldern år, men en prioriterad grupp är unga vuxna med psykisk ohälsa i åldern år. Under den granskade perioden har, enligt särskilt manuella beräkningar sammanlagt 132 ungdomar varit aktuella för insatser via Team Linus. Det var nästan lika många kvinnor som män. Alla kom från Motala. Under de senaste åren har antalet ökat år från år. Alla som aktualiseras i Team Linus är formellt remitterade. Flertalet av de remitterade kommer från antingen arbetsförmedlingen eller psykiatrins öppenvårdsverksamhet, men antalet remittanter är stort. Flertalet av de som remitterats har varit i åldern 23 år och äldre. Frågeställningen i remissen styr den kommande insatsen. Frågeställningen kan t.ex. röra sig om Hjälp att komma igång Arbetsträning Praktik I samband med remissen får individen lämna samtycke till insatsen från Samordningsförbundet. Om det ges sker en sammanställning av uppgifter om individen från alla berörda samverkande parter. Då är utredningsprocessen iscensatt inom Samordningsförbundet sakgranskning och slutversion.docx 6 (12)

7 Den sammanställda informationen ligger sedan till grund för att bistå individen utifrån syftet med remissen, dvs. vad man skall uppnå med sin samverkan. Individen möter personer med olika kompetenser, får hjälp i bästa fall att komma vidare. Inte sällan uppfattas kunskapen hos många individer om samhället vara begränsad, enligt en av de intervjuade. Det finns en orsak till att de är hos oss, de har varken en vettig försörjning eller en vettig vardag, därför är de hos oss. Under granskningsåret har 52 av de 132 ärendena avslutats. De övriga är fortfarande aktuella för olika typer av insatser via Tema Linus. 4.1 Orsak till avslut Orsak Antal % Praktik/arbete via AF Studier 4 8 aktivitetsersättning 2 4 LSS-insats och daglig verksamhet 3 6 Andra projekt (ISA, MODD, HOPP-HAA etc.) 8 15 Insats via ordinarie verksamhet, konsultation Arbetspraktik i kommun 3 6 Boendestöd 1 2 Vårdbehov, missbruk 2 4 Kontakt upphört (flyttat, avbrutit etc.) 3 6 Totalt Kommentarer till tabellen Att ta fram relativa tal på en liten numerär är vanskligt, men syftet här är att ge en uppfattning om relationen mellan orsakerna till avslut ur projektet Team Linus. Att det blir 101 procent beror på avrundning. I realiteten är det inte 31 procent som gått ut i egen försörjning via arbetsförmedlingen utan flertalet av dessa individer är aktuella för praktik eller att söka arbete via arbetsförmedlingen. En av de 16 som ingår i gruppen har en anställning utan subvention. Det är en förhållandevis stor grupp som slutat i Tema Linus till förmån för andra projekt eller blivit föremål för fortsatta insatser hos ordinarie verksamhet 34 procent. 4.2 Psykisk ohälsa Inom Samordningsförbundet har man tidigare gjort ett försök till en kartläggning av gruppen ungdomar med psykisk ohälsa. Därvid framkom följande i huvuddrag: Många har en neuropsykiatrisk diagnos (Aspegers syndrom, Autismspektrumstörning, Autistiskt syndrom, ADHD, ADD) Finns personer som ännu inte har någon diagnos men varit aktuella för insatser under lång tid Finns personer med lindrig utvecklingsstörning Finns personer med personlighetsstörning sakgranskning och slutversion.docx 7 (12)

8 Finns personer med Atypisk depression Finns personer med missbruk eller före detta missbruk av alkohol eller andra droger Av de som hade en diagnos kunde följande noteras för ett år sedan (juni 2013). Det var sammanlagt 22 individer Fyra hade flyttat från Motala Åtta hade eller sökte sjukersättning Två hade aktivitetsersättning i varierande grad Fem hade olika typer av sysselsättning En avtjänade ett långt fängelsestraff En hade ett pågående missbruk sedan 30 år Två hade avslutat sina kontakter med vården utan fungerande vårdplanering, dvs. vården visste inte vad som hade hänt Av de som inte hade någon diagnos var följande aktuellt för ett år sedan. Det var sammanlagt 34 individer. 21 var aktualiserade för neuropsykiatrisk utredning Fem hade inte uppfyllt kriterierna för neuropsykiatrisk diagnos Fyra hade flyttat Två hade längre ingen kontakt med vården Olika missbruksproblem Om man ser till förbundets uppdrag att stärka individen till egen försörjning eller arbete drogs vid denna tidpunkt slutsatsen att det saknades information om den aktuella situationen i många fall. Svårigheten med att skapa möjligheter till egen försörjning eller sysselsättning kan kanske belysas av följande exempel. En individ kan ha fått sin utbildning i grundsärskolan och klarat sina uppgifter. Efter skolan har individen fått praktik. Då har svårigheterna uppdagats och individen kanske får sluta. Arbetsförmedlingen kan inte bistå med ny praktik utan individen aktualiseras i Samordningsförbundet. En annan kan ha hunnit bli 30 år utan att etablera sig på arbetsmarknad eller ordnat med egen försörjning. I utredningsarbetet framkommer att individen kanske bara har fullföljt grundskolan till sexan. Kunskapen om myndigheterna är begränsad. Stödet får många gånger karaktären av motivationssamtal och hjälp att hitta rätt bland myndigheterna innan samtalen kan resultera i konkreta insatser. 4.3 Iakttagelse Flertalet av de som slutat Team Linus under den undersökta perioden har även efter avslutet en skör individuell situation. Få kan sägas ha en stabil sysselsättning ordnad, många befinner sig i andra åtgärder, studier, jobbsökeri eller fortsatta behandlingsinsatser. 5 Insatser via ISA En speciell insats är ISA. ISA är en insats för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och där de traditionella redskap som parterna kan tillhandhålla är otillräckliga. ISA är öppen för individer både från Motala och Vadstena, men ingen har hittills varit från Vadstena. Insatsen är individanpassad. Individer kan komma till ISA sakgranskning och slutversion.docx 8 (12)

9 antingen via Samordningsförbudet, andra direkt från någon av de samverkande parterna. Helst vill man få individer från Team Linus. Då finns en samlad bild och man kan titta på om de lösningar som finns är det mest lämpliga. Det kan kanske vara så att en individ har försörjningsstöd men är handikappad. Då hjälper man till att ändra försörjningen till aktivitetsersättning från försäkringskassan t.ex. Syftet med insats via ISA är att individen skall komma ut i en meningsfull sysselsättning. ISA är inget eget verktyg eller program utan sysselsättningen ordnas via andra. Insatserna är inte tidsbegränsade. ISA är en arbetsmetod, dvs. den saknas en egen arbetsplats. ISA använder sig av samhällets övriga resurser, såväl offentliga som privata. Planeringen för insatsen görs med individen. Individens möjligheter och svårigheter identifieras i samtal. Behov av individuella anpassningar/åtgärder kartläggs. När detta är klart undersöker man möjligheten till en sysselsättning. När sysselsättningen påbörjas får individen fortlöpande det stöd som behövs. Målet är att individen med hjälp av sin sysselsättning skall öka sina möjligheter till varaktig sysselsättning eller anställning. Under den granskade perioden har 32 individer varit och en del är alltjämt aktuella för insatser via ISA. Av de 32 har 10 vid granskningstillfället avslutat sina insatser. Av dessa har två flyttat från kommunen, två är aktuella för fortsatta insatser hos arbetsförmedlingen, två är aktuella för daglig verksamhet via kommunen, två är aktuella för studier, en har avlönat arbete och i ett fall är det oklart vad som hänt med individen. Det som utmärker insatserna via ISA är att det rör sig om unga personer. De är på väg in i vuxenvärlden, i färd med att etablera sig i eget boende och kanske också att etablera stabila parrelationer. De får i många fall stödjande insatser från primärvårdens öppenvård och habilitering, försäkringskassan alternativt kommunen i form av försörjningsstöd och boende. Det uppfattas vara i en utsatt situation och där samverkan mellan aktörerna är nyckeln för att insatserna skall fungera. ISA började för något år sedan som en särskild insats utifrån erfarenheter om beslut om daglig verksamhet inom LSS. När verksamheten drogs igång via Samordningsförbundet var uppfattningen att man på ett år kanske skulle ha ett tiotal placeringar. Erfarenheten bland handläggare så här långt är positiv. 6 Hopp-HAA Hopp-HAA är en annan särskild insats. Det handlar om att personer får möjlighet att praktisera i ett stall fem dagar per vecka, förmiddagar. Personalen på Samordningsförbundet hämtar varje morgon upp de personer som anvisats, kör ut dem till stallet och där får de delta i alla sysslor som hör till ett ridhus. Under hösten 2013 deltog tre tjejer och våren 2014 har fem tjejer deltagit. Programmet har pågått i tolv veckor. Resultatet uppfattas positivt. Individerna har fått lite rutin, mer struktur på sin vardag och känner att de gjort en insats. Handläggaren har kontakt med näringslivet och försöker på olika sätt hitta vägar fram till annan praktik, anställning eller vidareutbildning. sakgranskning och slutversion.docx 9 (12)

10 Av de åtta tjejerna har två gått vidare till olika typer av praktik, en är aktuell på arbetsförmedlingen, tre skall börja studera, en skall ansöka om daglig verksamhet och en har hoppat av. 7 Insatser via Bona Bona bedriver en ettårig kurs för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och som delfinansieras av Samordningsförbundet. Det finns en koppling mellan Team Linus och de personer som erbjuds kursen via Bona. Under den aktuella granskningsperioden har 13 individer varit föremål för insatser via Bona. I den uppföljning som gjorts i samband med den här granskningen hade tre praktik, två arbete, tre varvade teori och praktik och tre var inskrivna för fortsatta studier på Bona Folkhögskola. En var sjukskriven och för en individ var situationen okänd. 7.1 Iakttagelse Bland handläggare uppfattas individerna ha presterat stora förändringar inom ISA och Hopp-HAA. Innan var de helt passiviserade, kanske, efter insatser kan någon eller några betraktas som aktivt arbetssökande av arbetsförmedlingen, dvs. de erbjuds stöd att söka arbete. Det säger något om i vilken situation individerna är. Effekten av insatserna skall bedömas utifrån detta. 8 Insatser för personer folkbokförda i Vadstena I den materialinsamling som gjorts i granskningen framgår att inte några individer varit folkbokförda i Vadstena kommun under den aktuella undersökningsperioden. Kontakter med företrädare för Vadstena kommun visar att det funnits en handfull ungdomar som varit i behov av samordnande insatser. Ungdomarna har fått stöd inom ramen för det ordinarie samarbetet mellan Vadstenagymnasiet, kommunens arbetsmarknadsenhet och arbetsförmedlingen. Från kommunens sida framhålls emellertid att det ändå kan finnas ett mörkertal för unga vuxna som går i eller har avslutat sitt gymnasium på annan ort (Motala). Ungdomen kan då ha haft fortsatt kontakt med arbetsförmedlingen på orten, något som Vadstena kommun inte känt/känner till. 9 Samverkan mellan aktörerna I de fall remiss skickas och samtycke ges finns etablerade rutiner och former för samverkan mellan berörda parter. Man kan kanske behöva lösa den ekonomiska situationen genom att den enskilde förs över från försörjningsstöd till försäkringskassan. Andra förändringar blir också lättare att genomföra när parterna kan samverka på ett smidigare sätt. Överlag uppfattas samverkan fungera parterna emellan, det är snarare kanske så att individernas behov inte alltid svarar mot de förutsättningar parterna har till hands. I det perspektivet framstår de redskap man har som otillräckliga. Men samtidigt pekar en av de intervjuade på att i och med att samverkan förbättrats har varje part tydligare än förr definierat sina grunduppdrag vilket inneburit att de sakgranskning och slutversion.docx 10 (12)

11 samtidigt avgränsat sina insatser. Effekten av renodlingen har blivit att det uppstått ett tomrum mellan aktörerna som inte fylls av någon. Detta är en uppfattning som förstås av en annan handläggare, men som i sina individuella insatser däremot inte ser att det saknas några konkreta verktyg i den operativa samverkan. 9.1 Iakttagelse Enligt ledningen för Samordningsförbundet är de beskrivningar av samverkan som framkommer ovan riktiga, var och en för sig. Det indikerar att det alltjämt finns behov av att samverkan förbättras mellan de berörda aktörerna. Operativt förefaller den fungera men strukturellt kan det finnas behov att se över hur samverkan kan stärkas. 10 Svar på revisionsfrågor I granskningen skulle ett antal frågor besvaras. Fråga: Hur många ungdomar, uppdelade per kommun, har varit berörda av insatser under perioden 1 juli 2013 till och med 30 juni 2014? Svar: Under den granskade perioden har ca 150 individer i den aktuella målgruppen varit föremål för olika insatser. Flertalet av dessa i Team Linus. Det är relativt jämn könsfördelningen. Alla hör till Motala. Fråga: Vilka insatser har varit aktuella? Svar: Team Linus, ISA, Hopp-HAA och Bona. Dessa är finansierade via Samordningsförbundet. I Team Linus kan det också finnas individer som varit sysselsatta i en verksamhet som Samordningsförbundet inte finansierat. Fråga: Hur har samverkan fungerat mellan aktörerna kring de insatser som gjorts? Svar: Överlag uppfattas samverkan fungera bra mellan parterna, särskild i det rent operativa arbetet kring en individ som får insatser. På ett strukturellt plan beskrivs vissa brister. Dessa emanerar från att aktörerna renodlat sina uppdrag och roller. Till följd av det har insatsen kring individen reducerats hos alla berörda. Samtidigt som alla parter renodlat sina uppdrag har ett glapp uppstått mellan parterna. Det är viktigt att stärka de strukturella formerna för samverkan så att Samordningsförbundet når sina åtagande. I det rent operativa arbetet med att få till stånd en insats för den enskilda individen uppfattas det inte saknas några redskap. Samverkan ses som väl fungerande. Fråga: Vilka resultat har insatserna givit? Svar: De resultat som nåtts kan inte jämföras med verksamheternas ordinarie utfall, eftersom det i varje enskilt fall har bedömts behöva kompletterande insatser för att nå resultaten sysselsättning och/eller egen försörjning. Hade inte samverkan sökts hade någon insats sannolikt i många fall överhuvudtaget inte kommit till stånd. Man skall ha i minnet att den målgrupp som varit föremål för insatser måste anses vara mycket svår sakgranskning och slutversion.docx 11 (12)

12 att på kort sikt uppnå så grundläggande förändringar för som sysselsättning eller egen försörjning. Med det sagt kan följande konstateras. Av de som genomgått ISA och Hopp-HAA har flera förändrat sin livssituation. Det rör sig om så små numerärer att det inte är riktigt relevant att uttrycka dem i procent, men en förändring kan ändå skönjas. Samma gäller för dem som deltagit i Team Linus och Bona. Frågan är sedan om dessa förändringar är tillräckliga och kan de mot den bakgrunden anses som ändamålsenliga med hänsyn till målgruppen? Det rimliga svaret är både ja och nej. Ja, därför att det är en grupp som redan från början utmärkts av att de haft mycket svårt att få sysselsättning eller autonomi via egen försörjning. Detta beroende på de problem de haft i form av psykisk ohälsa ofta i kombination med andra omständigheter som gjort det svårt för dem att skapa sig en egen plattform på arbetsmarknaden. Mot bakgrund av det är varje tillskott till egen försörjning/egen väg till fortsatt utbildning välkommen, både för individen och för samhället. Även om det tar tid. Nej, därför att granskningen ändå visat på att det finns en del strukturella ofullkomligheter i samverkansmodellen. Enligt intervjuer har renodlingen av de samverkande parternas insatser resulterat i att det finns ett glapp mellan aktörerna. Det kan inte uteslutas att detta glapp försenar en aktiv insats för de berörda som i sin förlängning medför att det tar lite för lång tid att nå resultat Rekommendation Handläggningsprocessen kring samverkan kunde planeras utifrån ett helhetsperspektiv via Samordningsförbundet och inte som nu vara en förlängning av den remitterade aktörens uppdrag men med stöd av andra aktörers verktyg. sakgranskning och slutversion.docx 12 (12)

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 LSG Västra Sörmland Mars 2019 1. Bakgrund Under arbetet i Vinka IN (som delvis finansieras

Läs mer

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Rapporten sammanställd av: Wilhelm Franklin Frivårdsinspektör På uppdrag av

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Statistik januari-december 2015

Statistik januari-december 2015 Samordningsförbundet Göteborg Väster Dnr 0001/16 Bilaga 1 Verksamhetsberättelse januari-december 2015 Statistik januari-december 2015 Bilaga till årsredovisning med verksamhetsberättelse för 2015 avseende

Läs mer

SLUTRAPPORT. Fördjupat handledarstöd Valdemarsvik

SLUTRAPPORT. Fördjupat handledarstöd Valdemarsvik SLUTRAPPORT Fördjupat handledarstöd Valdemarsvik Sammanfattning Ett metodutvecklingsprojekt finansierat av Samordningsförbundet i Östra Östergötland. Syftet var att ta fram en bärkraftig metod för att

Läs mer

Projekt Bobsy (boende, behandling, sysselsättning)

Projekt Bobsy (boende, behandling, sysselsättning) 1 [7] Referens Carin Svensson Mottagare Styrgruppen Slutrapport Projekt Bobsy (boende, behandling, sysselsättning) SOCIALFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka kommun, Besök Kontaktcenter Direkt Sms E-post Org.nr

Läs mer

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Kommunstyrelsen Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2013-10-22 Sid Delges: Socialnämnden och arbete Peter Nyberg Styrdokument 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Handlingsplan Utifrån inventering och analys kring

Läs mer

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Huvuduppdrag Att förstärka samverkan mellan förbundets sju parter (FK, AF, RJL och kommunerna Habo, Jönköping, Mullsjö och Vaggeryd) kring individer i yrkesverksam

Läs mer

Statistik januari-december 2013 Samordningsförbundet Göteborg Centrum

Statistik januari-december 2013 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Statistik januari-december 203 Samordningsförbundet Göteborg Centrum I bilagan presenteras statistik för aktiviteter finansierade av Samordningsförbundet Göteborg Centrum. Aktiviteterna som vänder sig

Läs mer

Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011

Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011 Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011 Fastställd av socialnämnden 2012-03-21, 58 SOCIAL REHAB VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 Personal Personalen på Social Rehab består av 2,0 tjänst arbetsterapeut. Arbetsuppgifter

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Leva Livet. Lägesrapport Projekt Leva Livet jan-juni 2013. Projektets förutsättningar för deltagaren Beskrivning av målgrupp:

Leva Livet. Lägesrapport Projekt Leva Livet jan-juni 2013. Projektets förutsättningar för deltagaren Beskrivning av målgrupp: Leva Livet Lägesrapport Projekt Leva Livet jan-juni 2013 Projektets förutsättningar för deltagaren Beskrivning av målgrupp: Målgruppen kännetecknas av att ungdomarna är aktuella på minst en samverkansmyndighet.

Läs mer

Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010

Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010 Berit Björnered Resursperson för uppföljning Västra Götaland 2011-01-17 1 (7) Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010 Uppföljningssystemet DIS Deltagare i samverkan. DIS är ett uppföljningssystem

Läs mer

ÅRSRAPPORT 2014 Ungdomsuppföljning ungdomar 16-20

ÅRSRAPPORT 2014 Ungdomsuppföljning ungdomar 16-20 ÅRSRAPPORT 2014 Ungdomsuppföljning ungdomar 16-20 Sammanfattning Fler ungdomar studerar eller arbetar Fler ungdomar har kommit tillbaka till studier eller arbete efter att de hoppat av gymnasiet jämfört

Läs mer

FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO. Activa är utförare av insatsen och Örebro Kommun köper insatsen.

FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO. Activa är utförare av insatsen och Örebro Kommun köper insatsen. FORTSÄTTNINGSANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO Projektbenämning: Projekt för unga vuxna 19-29 år med aktivitetsersättning. Ansökande organisationer: Försäkringskassan och Örebro Kommun

Läs mer

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal www.finsam.eu Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal Dnr. 2012.0009 Handläggare: Raéd Shaqdih Datum: 2012-02-14 1 (20) Under år 2011 har 174 individer fått arbetslivsinriktad rehabilitering via

Läs mer

ESF-projekt Samstart Skype möte

ESF-projekt Samstart Skype möte ESF-projekt Samstart Skype möte 190523 Utlysning med inriktning fast etablering på arbetsmarknaden av unga funktionsnedsatta Bidra till att modeller utarbetas och/eller strukturer utvecklas med syfte att

Läs mer

BILAGA Samordningsförbundet Sundbybergs stad Årsredovisning 2018

BILAGA Samordningsförbundet Sundbybergs stad Årsredovisning 2018 BILAGA Samordningsförbundet Sundbybergs stad Årsredovisning 2018 Strategi för att planera insatser inriktade till målgruppen unga-vuxna (16-29) Fakta Målgruppen unga-vuxna (16-29) med funktionsnedsättningar

Läs mer

DEL FÖR DEL, bit FÖr bit!

DEL FÖR DEL, bit FÖr bit! DEL FÖR DEL, bit FÖr bit! slutrapport 2012 VÄGEN TILL ARBETE & STUDIER Föreläget till vår modellutveckling är Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans ordinarie uppdrag för målgruppen unga arbetssökande

Läs mer

Statistik januari-december 2014

Statistik januari-december 2014 Samordningsförbundet Göteborg Väster Dnr 0003/15 Bilaga 1 Verksamhetsberättelse januari-december 14 Statistik januari-december 14 Bilaga till årsredovisning med verksamhetsberättelse för 14 avseende verksamheter

Läs mer

Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet?

Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet? Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet? En samverkan mellan Förvaltningen för funktionshindrade och Vuxen- och arbetsmarknadsförvaltningen Gunilla Andersson & Bodil Lundvall

Läs mer

ANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO

ANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO ANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET LEKEBERG OCH ÖREBRO Projektbenämning: Projekt för unga vuxna 19-29 år med aktivitetsersättning. Ansökande organisationer: Försäkringskassan och Örebro Kommun Datum: 2014-10-10

Läs mer

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan Lokala samverkansgruppen i området Högsby, Mönsterås och Oskarshamn ansöker om projektmedel för gemensam verksamhet under tiden 1

Läs mer

Kartläggning unga vuxna år i Motala

Kartläggning unga vuxna år i Motala Kartläggning unga vuxna 16-24 år i Motala Motala maj 2016 Madeleine Öberg Samordningsförbundet Västra Östergötland 1 Sammanfattning Syftet med kartläggningen är att få en gemensam bild av situationen för

Läs mer

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län Plan för insats 2014 Reviderad 140423 SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro Län VERKSAMHETSPLAN Innehållsförteckning 1 Insatsbenämning... 1 2 Verksamhetens ägare... 1 3 Bakgrund... 1 4 Syfte och mål...

Läs mer

Laila Andersson & Helena Esbjörnsson

Laila Andersson & Helena Esbjörnsson KALMAR KOMMUN Projektansökan KRUS KALMAR Laila Andersson & Helena Esbjörnsson 2016-02-04 1 Innehåll Namn på aktiviteten... 2 KRUS KALMAR... 2 Ägare av aktiviteten... 2 Bakgrund och behov... 2 Försäkringskassan...

Läs mer

Statistik januari-december 2013

Statistik januari-december 2013 Samordningsförbundet Göteborg Väster Dnr 1/14 Bilaga 1 Verksamhetsberättelse januari-december 213 Statistik januari-december 213 Bilaga till årsrapport avseende verksamheter som finansieras av Samordningsförbundet

Läs mer

Vad gör de 1 år senare?

Vad gör de 1 år senare? Vad gör de år senare? En uppföljning av hur många deltagare som gått vidare till arbete eller studier år efter avslutad arbetsmarknadsåtgärd. Undersökningsperiod hösten 005 samt våren 006 Ett samarbete

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010 Uppdaterade siffror

Läs mer

Samordningsförbundet

Samordningsförbundet Samordningsförbundet Stegen En samordnande arbetslivsinriktad rehabiliteringsinsats för kvinnor och män vilka, p.g.a. psykisk, fysisk o/e social ohälsa, har behov av samordning mellan minst 2 av Samspelets

Läs mer

Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV. 2012-01-13 Kirsi Poikolainen

Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV. 2012-01-13 Kirsi Poikolainen Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV 2012-01-13 Kirsi Poikolainen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 5 3 Projektets mål... 5 4 Perspektiv... 5 5 Risker...

Läs mer

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön.

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön. Redovisning förstudie Komhall Heby kommun Bakgrund till förstudien: I förstudiens kartläggning i att identifiera åtgärder/ insatser för att minska utanförskap från arbetsmarknad har komhall flera gånger

Läs mer

Deltagare i samverkan

Deltagare i samverkan SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄNERSBORG/MELLERUD Deltagare i samverkan uppföljning med stöd av Excel 27 Förord I detta dokument sammanställs statistik kring deltagare i samverkan. Dokumentet är en bilaga till

Läs mer

Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande

Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande www.pwc.se Revisionsrapport Lena Brönnert Cert. kommunal revisor Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande Marks kommun Uppföljning - insatser för att bli självförsörjande Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010

Läs mer

Åtgärder mot ungdomsarbetslöshet

Åtgärder mot ungdomsarbetslöshet Revisionssrapport Åtgärder mot ungdomsarbetslöshet Krokoms kommun Kjell Pettersson Cert. kommunal revisor, Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Revisionsfråga och kontrollmål 1 1.3 Metod

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET ORGANISATION - SAMVERKAN Sedan våren/sommaren 2015 har Svalövs kommun påbörjat ett samarbete med Landskrona stad inom ramen för LUST (Landskrona Ungdomar Sysselsättning

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend Ansökan om medel från Samordningsförbundet Värend Dokument för att identifiera, definiera och avgränsa projekt inom Finsam Processnamn: Processägare: Samsjuklighet - sysselsättning Alvesta kommun Samverkande

Läs mer

Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder

Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder Revisionsrapport* Uppföljning Bostadsförsörjning för personer med psykiskt funktionshinder Eskilstuna kommun April 2008 Kerstin Svensson, Certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Uppföljning av uppdraget Inga unga i fas 3

Uppföljning av uppdraget Inga unga i fas 3 RAPPORT 1(10) 2014-06-02 AVN 2014/0169-2 Handläggare, titel, telefon Esa Manninen, utredare 011-15 21 38 Eva Jeppson, handläggare 011-15 11 89 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Uppföljning av

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2016 Hässleholm, 2016-12-19 2016-10-13 fanns det totalt 5378 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 118 personer jämfört med samma

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET ORGANISATION - SAMVERKAN Hösten 2015 bestämde sig Svalövs kommun för att skapa en egen samverkansgrupp kring ungdomsfrågorna, TUSS (Tillsammans Ungdomar Sysselsättning

Läs mer

Eskilstuna kommun. Det kommunala uppföljningsansvaret

Eskilstuna kommun. Det kommunala uppföljningsansvaret Eskilstuna kommun Det kommunala uppföljningsansvaret Innehåll Sammanfattning och bedömning... 3 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Syfte... 4 1.3. Revisionsfrågor... 4 1.4. Revisionskriterier...

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2011-10-26 PROJEKTPLAN FÖR Socialt företag en väg till egen försörjning Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad kommer att rekryteras Projekttid: 3 år varav

Läs mer

Revisionsrapport. Arbete kring hemlösa. Halmstads kommun. Christel Eriksson. Januari 2012

Revisionsrapport. Arbete kring hemlösa. Halmstads kommun. Christel Eriksson. Januari 2012 Revisionsrapport Arbete kring hemlösa Halmstads kommun Christel Eriksson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Bakgrund 2 3 Granskningsresultat 3 3.1 Socialstyrelsens kartläggning av hemlösa 2011 3

Läs mer

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel Regionledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg 010-242 42 01 jesper.ekberg@rjl.se Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel 2019-2021 Region

Läs mer

Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå

Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå Samlokalisering av handläggare från fyra myndigheter Skellefteå kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västerbottens läns landsting Ledning/styrning består

Läs mer

[ REDOGÖRELSE FÖR VERKSAMHETER, KVARTALSRAPPORT 2, 2014]

[ REDOGÖRELSE FÖR VERKSAMHETER, KVARTALSRAPPORT 2, 2014] [ REDOGÖRELSE FÖR VERKSAMHETER, KVARTALSRAPPORT 2, 2014] 1. PÅ SPÅRET Gruppverksamhet för april och maj 2014 Grupp 3 startade upp med gruppverksamheten den 24 januari 2014. Rekryteringen till gruppen skedde

Läs mer

PM - Ärenden mellan stolarna

PM - Ärenden mellan stolarna PM - Ärenden mellan stolarna Uppdrag Att kartlägga vilka ärenden som faller mellan stolarna och hur många de är, och därefter komma med möjliga förslag till lösningar. Äldreenheten är undantagen eftersom

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för. Samordningsförbundet Härnösand/Timrå 2012-2014

Verksamhetsplan och budget för. Samordningsförbundet Härnösand/Timrå 2012-2014 Verksamhetsplan och budget för Samordningsförbundet Härnösand/Timrå 2012-2014 Detaljplan för verksamhetsåret 2012 och en översikt för perioden 2013-2014 Fastställd av Samordningsförbundets styrelse den

Läs mer

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i na Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Bakgrund Projektet SAMRE-samordnad rehabilitering för sjukskrivna utan

Läs mer

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten SAMS Umeå Projektförslag Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten 1. BAKGRUND Gruppen som saknar sjukpenninggrundad inkomst (SG1) har historiskt

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Reviderad 2017-12-20 Lokal överenskommelse Samverkan mellan Arbetsförmedlingen och Hässleholms kommun gällande alla unga i åldern 16 till 24 år, som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta.

Läs mer

Ansökan från Uppsala Social Ekonomi om projektbidrag

Ansökan från Uppsala Social Ekonomi om projektbidrag KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Ulf Lundström Datum 2013-08-22 Diarienummer UAN-2013-0368.5 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan från Uppsala Social Ekonomi om projektbidrag

Läs mer

Skellefteå. Samordning av insatser utifrån ett individperspektiv

Skellefteå. Samordning av insatser utifrån ett individperspektiv Skellefteå Samordning av insatser utifrån ett individperspektiv Samlokalisering av fyra myndigheter Skellefteå kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västerbottenslänslandsting Professioner/kompetenser

Läs mer

Utvärdering Projekt Vägen

Utvärdering Projekt Vägen Utvärdering Projekt Vägen Projektets bakgrund och utgångspunkter I Lycksele finns ett antal utrikes födda personer som idag har kontakt med alla fyra aktörer (Lycksele kommun, VLL, AF och Försäkringskassan)

Läs mer

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan

Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan Personcentrerad psykiatri i SKL:s handlingsplan 2012-2016 The 11th Community Mental Health (CMH) conference, Lund 3-4 juni 2013 Mikael Malm, handläggare SKL 2013-06-03 mikael.malm@skl.se 1 Långsiktig och

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Bert Hedberg Cert. kommunal revisor Granskning av årsredovisning 2012 Västra Mälardalens Samordningsförbund Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2

Läs mer

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson Information ST-läkare 21 April 2016 Anette Svenningsson Arbetslösheten i Sverige i Feb 2016 Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska jämfört med förra året. 372 000 personer är arbetslösa eller inskrivna

Läs mer

TIA Till och I Arbete

TIA Till och I Arbete Projektledare TIA Till och I Arbete Datum Michael Berliner 08 2013-01-08 0480-450134 Verksamhetsrapport Projekt TIA 2012-01-01 2012-12-31 TIA Arbetsmarknadsenheten Adress Verkstadsgatan 3, 392 39 Kalmar

Läs mer

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Gemensam kartläggning Gemensam kartläggning är

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2017 Hässleholm, 2017-12-20 2017-10-13 fanns det totalt 5352 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 26 personer jämfört med samma

Läs mer

STATISTIK JANUARI DECEMBER 2015

STATISTIK JANUARI DECEMBER 2015 STATISTIK JANUARI DECEMBER 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 3 Deltagare i samverkan under året 4 Stadsdel 6 Åldersfördelning 6 Utbildningsnivå

Läs mer

godkänna årsredovisningar och revisionsberättelser för 2008 från Samordningsförbunden i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje

godkänna årsredovisningar och revisionsberättelser för 2008 från Samordningsförbunden i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje HSN 2009-10-22 P 5 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Barbro Hansson Årsredovisningar 2008 för Samordningsförbunden i Södertälje, Botkyrka, Huddinge och Haninge Ärendet Finansiell

Läs mer

Motala/Vadstena samordningsförbund. Team Linus verksamhet och resultat Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB

Motala/Vadstena samordningsförbund. Team Linus verksamhet och resultat Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB Motala/Vadstena samordningsförbund Team Linus verksamhet och resultat Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB 2012 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of

Läs mer

SAM Samordning för arbetsåtergång. Slutrapport mars 2013 Kompetenscentrum för hälsa, KCH

SAM Samordning för arbetsåtergång. Slutrapport mars 2013 Kompetenscentrum för hälsa, KCH SAM Samordning för arbetsåtergång Slutrapport mars 2013 Kompetenscentrum för hälsa, KCH Projektets syfte Det övergripande syftet: genom samordning av insatser möjliggöra en effektiv arbetslivsinriktad

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Statistik januari-december 2012 Samordningsförbundet Göteborg Centrum

Statistik januari-december 2012 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Statistik januari-december 212 Samordningsförbundet Göteborg Centrum I bilagan presenteras statistik för aktiviteter finansierade av Samordningsförbundet Göteborg Centrum. Aktiviteterna som vänder sig

Läs mer

Insteget. Projektansökan till Samordningsförbundet i Umeå. Deltagande parter bakom projektet

Insteget. Projektansökan till Samordningsförbundet i Umeå. Deltagande parter bakom projektet 2011-03-01 Insteget Projektansökan till Samordningsförbundet i Umeå Deltagande parter bakom projektet Umeå kommun, VIVA Resurs och Socialtjänsten Arbetsförmedlingen INSTEGET Ett metodprojekt mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET ORGANISATION - SAMVERKAN Hösten 2015 bestämde sig Svalövs kommun för att skapa en egen samverkansgrupp kring ungdomsfrågorna, TUSS (Tillsammans Ungdomar Sysselsättning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om jobb- och utvecklingsgarantin; SFS 2007:414 Utkom från trycket den 13 juni 2007 utfärdad den 31 maj 2007. Regeringen föreskriver följande. 1 Denna förordning innehåller

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2017 (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2017 1. Sammanfattning

Läs mer

Bispmotalagatan 9C, Motala Måndagen den 19 maj kl

Bispmotalagatan 9C, Motala Måndagen den 19 maj kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 83 Sida Motala Vadstena Samordningsförbund 1 Plats och tid Bispmotalagatan 9C, Motala Måndagen den 19 maj kl.09.00-12.00 Beslutande Annelie Liljedahl Motala Kommun Margit Berggren

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. ORGANISATION - SAMVERKAN I pågår sedan 2014 samverkan kring ungdomsfrågorna inom

Läs mer

Ansökan till Svenska ESF-Rådet om projektbidrag

Ansökan till Svenska ESF-Rådet om projektbidrag Socialtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Solveig Blid Tfn: 08-508 10 320 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-04-12 Östermalms stadsdelsnämnd Ansökan till Svenska ESF-Rådet om projektbidrag

Läs mer

Implementering av verksamhet 3.4.4

Implementering av verksamhet 3.4.4 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-05-27 Rev 2013-06-04 Diarienummer UAN-2013-0313 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Implementering av verksamhet 3.4.4 Förslag

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Nationella resultat och resultat kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2002-09-02 DNR 510-597/02 Handläggare: Riitta Sköld Tfn: 508 09 307 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Dubbeldiagnosprojektet

Läs mer

Plattform. Föreslag. 13/6 föreslås. Valdemarsvik) med. Stellan.

Plattform. Föreslag. 13/6 föreslås. Valdemarsvik) med. Stellan. Minnesanteckningar, Beredningsgrupp, 13-1-33 Närvarande: Stellan Svensson, Jenny Bergqvist, Grace Hagberg, Tina Johansson, Tove Brusman, Lars Carlsson, Sandra Lundqvist Medén, Eva Lotta Jonsson, J Karl

Läs mer

Riktlinje för kommunkontrakt

Riktlinje för kommunkontrakt Riktlinje för kommunkontrakt och försöksboende Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Vård och omsorgsnämnden 2018-12-19 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Castor 2018.79 Dokumentinformation

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för 2017 samt preliminär planering för 2018 och 2019.

Verksamhetsplan och budget för 2017 samt preliminär planering för 2018 och 2019. 161110 1 (5) Verksamhetsplan och budget för 2017 samt preliminär planering för 2018 och 2019. bildades den 1 januari 2011 och består av fyra parter: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunerna Bromölla,

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013.

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (5) Vård och omsorgsförvaltningen Arbetsmarknadsenheten, IFA Diarienummer 59117/2012 ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER

Läs mer

- en kartläggning av personer som uppnått maximal tid i sjukförsäkringen och inte anmält sig till Arbetsförmedlingen

- en kartläggning av personer som uppnått maximal tid i sjukförsäkringen och inte anmält sig till Arbetsförmedlingen 1 (14) Hur försörjer man sig? - en kartläggning av personer som uppnått maximal tid i sjukförsäkringen och inte anmält sig till Arbetsförmedlingen Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Vasagatan

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Vuxenenheten 2014 ENHET/ BUDGETENHET Vuxenenheten FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET TIDSPERIOD 2014 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Vuxenenheten handlägger ärenden som rör ekonomiskt bistånd, boende,

Läs mer

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun 1/5 Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun Ansökta medel: 1 096 000 /år Projekttid: september 2013 augusti 2014 1. Utgångspunkter Kraft har

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Norrbottens läns landsting och Norrbottens 14 kommuner har sedan 2013/2014 gemensamma

Läs mer

Projektplan. Team Psykiatrisamverkan på Vuxenpsykiatrin i Trelleborg

Projektplan. Team Psykiatrisamverkan på Vuxenpsykiatrin i Trelleborg Projektplan Team Psykiatrisamverkan på Vuxenpsykiatrin i Trelleborg Projektplanen skall fungera som projektets manual/handbok och förklara projektets metodik och beskriva vilka aktiviteter som projektet

Läs mer

Aktivitetsansvaret. Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen

Aktivitetsansvaret. Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen LERUM1000, v2.1, 2013-02-21 1 (7) 2015-11-27 Stöd och omsorg Boende och sysselsättning Marie Bake Verksamhetschef 0302-52 15 28 marie.bake@lerum.se Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen Kartläggning av gruppen:

Läs mer

Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå

Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå Myndighetsgemensam plattform i Skellefteå Samlokalisering av handläggare från fyra myndigheter Skellefteå kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västerbottens läns landsting Ledning/styrning består

Läs mer

Hur gick det sen? Uppföljning tre år efter omställning

Hur gick det sen? Uppföljning tre år efter omställning Hur gick det sen? Uppföljning tre år efter omställning Den största förändringen efter tre år för de som genomgått ett omställningsprogram inom TSLsystemet, är att 70 procent av de deltagare som fick en

Läs mer

Syfte Fler friska unga kvinnor i åldern 18 34 år i Hjo, Tibro och Karlsborgs kommuner. Fler unga kvinnor till arbete, utbildning.

Syfte Fler friska unga kvinnor i åldern 18 34 år i Hjo, Tibro och Karlsborgs kommuner. Fler unga kvinnor till arbete, utbildning. 1 AVTAL Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet 2007-0003 HjoTiBorg 2007-09-05 Mottagare Tibro kommun Arbetsmarknadsenheten Insatser av generell art Ja Nej X Insatser för grupper Ja X Nej PROJEKTETS

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Reflektioner från Enheten Forskning och utvärdering. - Angående Rambölls slututvärdering av Ung komp.

Reflektioner från Enheten Forskning och utvärdering. - Angående Rambölls slututvärdering av Ung komp. Reflektioner från Enheten Forskning och - Angående Rambölls slut av Ung komp. Af 00009_2.0_(2017-10-11, AF5000) Arbetsförmedlingen Författare: Johan Egebark och Gülay Özcan Datum: 2018-03-06 Diarienummer:

Läs mer

Mottagningsteamet i Sydnärke Delårsrapport: 1 januari 30 juni 2016

Mottagningsteamet i Sydnärke Delårsrapport: 1 januari 30 juni 2016 Mottagningsteamet i Sydnärke Delårsrapport: 1 januari 30 juni 2016 Organisation Från och med den 1 mars 2016 är Arbetsmarknadsenheten, Kumla kommun huvudman för Mottagningsteamet i Sydnärke. I övrigt oförändrad

Läs mer

Årsredovisning år 2014 för Samordningsförbundet Activus i Piteå

Årsredovisning år 2014 för Samordningsförbundet Activus i Piteå Årsredovisning år 2014 för Samordningsförbundet Activus i Piteå Verksamhetens art och inriktning Samordningsförbundet Activus bedriver finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet inom Piteå kommuns

Läs mer

Vi rustar människor för arbete/studier

Vi rustar människor för arbete/studier Vi rustar människor för arbete/studier 2 Masugnen är Lindesberg kommuns lärcentrum och fungerar som mötesplats, mäklare och motor - för arbetsliv och lärande, där finns vi på Arbetsmarknadsenheten, AME.

Läs mer

LYRA. Målgrupp: år, psykisk ohälsa och komplex problematik Öppen verksamhet och individuella förändringsamtal Maxtid ett år

LYRA. Målgrupp: år, psykisk ohälsa och komplex problematik Öppen verksamhet och individuella förändringsamtal Maxtid ett år LYRA Målgrupp: 18-29 år, psykisk ohälsa och komplex problematik Öppen verksamhet och individuella förändringsamtal Maxtid ett år LYRA Integrering Aktivering Stabilisering - Genomsyras av ett individuellt

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer