Verksamhetsplan för läkarprogrammet och psykoterapiprogrammen 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för läkarprogrammet och psykoterapiprogrammen 2012"

Transkript

1 Page 1 (15) Allmänt Verksamhetsplan för läkarprogrammet och psykoterapiprogrammen 2012 Programrådet består av 11 ledamöter inklusive ordföranden. Studenterna tre ledamöter. Administrationen av programrådet för sker inom fakultetskansliet. Fakultetssekreteraren med ansvar för läkarprogrammet vid fakultetskansliet är föredragande tjänsteman i programrådet och har närvaro- och yttranderätt vid rådets sammanträden. För regionalisering av läkarprogrammet finns en arbetsgrupp underställd dekanus, bistående av programdirektör, ordföranden i programrådet för läkarutbildningen, de båda regionaliseringssamordnarna och fakultetssekreteraren som hanterar frågor inom avtalsområdet för de avtal som gäller den regionaliserade läkarutbildningen, ALF-frågor, infrastrukturfrågor (IKT och lokaler), övergripande ekonomiska frågor som rör regionaliseringen samt upprättar budgetförslag för läkarprogrammet. Programdirektören är adjungerad till programrådet. har följande delegation från medicinska fakultetsnämnden Programråden har till uppgift att bereda följande ärenden utarbeta budgetförslag för programmet/programmen Föreslå antal platser på program ansvara för uppföljning, utvärdering och övrigt kvalitetsarbete inom programmen lämna förslag på revidering av programmets/programmens innehåll rekrytering av studenter Läkarprogrammet Vision och strategier Läkarprogrammet vid Umeå universitet skall uppfylla studenternas högt ställda krav på god förberedelse för kommande arbete som läkare. Utgångspunkten för grundutbildningen är ett studentaktivt lärande, som grundar sig på moderna pedagogiska metoder med ett betydande inslag av nätbaserad undervisning samt sammanvävning av teori och praktik. Genom ämnesintegration och kursmål, som inkluderar progression från faktakunskaper mot färdigheter och kompetenser, skall studenterna gradvis skolas i det kritiska tänkande, som krävs både för ett livslångt lärande och för att erhålla de erforderliga färdigheter som läkaryrket kräver. Programrådets roll för att uppnå denna vision är att vara ett aktivt organ, som leder arbetet med att utveckla och bibehålla en god kvalitet i utbildningen.

2 Page 2 (15) Mål Ambitionen är en hög genomströmning (95 97 %). Under 2012 skall programrådet genomföra ett revideringsarbete vad avser samtliga kursplaner där utbildningsmål i form av progression i såväl kunskaper som färdigheter skall tydliggöras och sättas i relation till de nationellt fastställda målen för läkarexamen. Programmets datorbaserade lärplattform har en central roll både som informationsoch kommunikationskanal mellan studenter, lärare och administratörer och som pedagogiskt verktyg för studenternas lärande. I samspel med pedagogiska enheten skall programrådet verka för en fortsatt utveckling av detta IT stöd som är nödvändigt för att utnyttja simuleringar, wikis, digital film och podsändningar både lokalt och i den regionaliserade läkarutbildningen. Mot bakgrund av en aviserad utökning av antalet utbildningsplatser från och med 2013 skall programrådet göra en långsiktig behovsplan att undervisningslokalerna är dimensionerade och utrustade för programmets behov samt att det finns tillgänglig IT-utrustning för att bedriva nätbaserad undervisning på ett rationellt sätt. Målsättningen är att under 2012 fortsatt utveckla en programgemensam syn på examinationsformer som befrämja longitudinell integration av kunskap, förståelse och färdighet hos den enskilde studenten. Färdighetsexamination i form av OSCE (Objective structured clinical examination) har startat på T8 och T11 enligt tidigare planering. Under 2012 kommer en arbetsgrupp inom PRL att fortsatt utveckla OSCE:s struktur och innehåll samt utreda förutsättningarna för att i nationellt samarbete introducera kvalitetssäkringssystemet Progresstest. I samband med regionaliseringen har behovet av datorstödda examinationsformer förstärkts. Programrådet avser att under 2012 prova och utvärdera denna nya typ av examination. Kurser på termin 4 och 11 har kurser getts på engelska varannan termin, som ett led i att främja internationellt utbyte på grundutbildningsnivån. Under 2012 avser PRL att utvärdera dessa resurskrävande kurser i syfte att bedöma om önskad effekt i form av en ökad internationalisering uppnåtts. En genomgående hög pedagogisk kvalitet är av stor betydelse. Programrådet skall därför fortsatt verka för att samtliga lärare ges möjlighet att delta i de pedagogiska kurserna i enlighet med universitets pedagogiska ) Mot bakgrund av aviserat utökat antal utbildningsplatser och kommande pensionsavgångar skall programrådet bevaka fakultetens planering av den kompetensförsörjning som krävs för grundutbildningens kommande behov.

3 Page 3 (15) Riskanalys Neddragningar i sjukvårdsverksamheten i besparingssyfte vid de kliniker, som bedriver undervisning försvårar genomförandet av studenternas kliniska utbildning både under rådande förhållanden och vid en planerad ökning av antalet studieplatser på programmet. Fler platser på programmet innebär en risk att den nuvarande organisationen, ur både undervisnings- och administrativ synvinkel, inte räcker till. Åldersstrukturen i lärarkollegiet vid fakulteten med stora pensionsavgångar och svårigheter att rekrytera nya medarbetare med adekvat kompetensprofil för utbildningens behov är ett potentiellt hot mot verksamheten. Om inte studiemiljön pga. besparingar kan säkerställas på samtliga 4 studieorter riskerar rekryteringsläget av nya studenter till programmet att försämras. Det pågår nu en nationell utredning om ny läkarutbildning där sannolikt tidigare innehåll i AT-tjänstgöring ska inkorporeras i syfte att ge legitimation. Detta kommer att innebära ökade krav på den redan ansträngda kliniska utbildning som ges inom universitetets ram, vilket hotar utbildningens kvalitet om inte resurser tillförs.

4 Page 4 (15) Psykoterapi Vision och strategier Utbildningarna ska hålla en god kvalité som ska tillmötesgå samhällets krav på kompetent personal inom de verksamheter där psykoterapi bedrivs och behövs. Utbildningarna ska ha en evidensbaserad ambition och följa med i den metodutveckling som sker inom ämnesområdet. De studenter som avslutar sin psykoterapiutbildning vid Umeå universitet ska vara väl rustade för att möta samhällets krav på komplexa problematiker. Mål Ambitionen är att bibehålla den redan höga genomströmningen som finns på utbildningarna. Revideringsarbete vad avser kursplaner inom program och fristående kurser ska genomföras kontinuerligt för att tydliggöra kunskaps- och färdighetsmålen samt för att följa utvecklingen av de teorier och evidensbaserade metoder som hör ämnet till. Enheten för Psykoterapi använder sig av den datorbaserade lärplattform CAMBRO som informations- och kommunikationskanal mellan studenter, lärare och administratörer och som pedagogiskt verktyg för studenternas lärande. Under 2011 har enheten med hjälp av UPC genomfört ett handledningsmoment via Cambro och Adobe Connect med mycket gott resultat. Detta ska enheten fortsätta verka för och eventuellt utvidga att gälla även andra psykoterapimetoder. Enheten fortsätter utveckla kurssajterna på Cambro för att underlätta kommunikationen mellan studenten och enheten. Riskanalys Om inte den fristående kursen i Grundläggande psykoterapi kan ges, riskerar vi att förlora nödvändig grund för rekrytering till Psykoterapeutprogrammen samt att inte kunna svara mot stora kompetensbehov i sig inom f a offentlig sektor i norra regionen. Det finns ett ökande utbildningsbehov i takt med samhällsutvecklingen och ökad psykisk ohälsa, liksom p.g.a. stora pensionsavgångar bland psykoterapeuter. För enhetens del skulle ett minskat anslag med ca 10 hst/hpr per år innebära att vi måste se över bemanningen på vår enhet och troligtvis behöva friställa personal.

5 Page 5 (15) Om inte kursen Professionella samtal/möten med ungdomar och vuxna kan ges kommer vi inte att kunna svara mot HSV:s ambition att erbjuda alternativa former av utbildning i psykoterapi och kompetensbehov i offentlig sektor. Minskat anslag skulle och även här innebära att vi måste se över bemanning på enheten eftersom våra egna lärare undervisar på stora delar på kursen. Kan inte kursen Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi ges kommer det inom de närmaste åren leda till stora svårigheter att rekrytera handledare för våra olika psykoterapiutbildningar och därmed ett hot mot flera av våra utbildningar. En eventuell nedläggning av ovanstående kurser kommer med stor sannolikhet att medföra personalneddragningar och kvalitetsförsämring, vilket utgör ett reellt hot mot samtliga Psykoterapeutprogram vid kommande HSV-granskningar. Dessutom finns en uttalad strävan i HSV:s nyligen presenterade utredning att i framtiden skapa en sammanhängande Psykoterapeututbildning, vilket avsevärt försvåras om vi inte har en fullvärdig utbildningsbas. Handledning är ett av huvudmomenten på våra utbildningar och vi har i dag svårt att konkurera i upphandling av handledare med övriga aktörer utifrån de resurser vi har till förfogande. Handledning är ett nödvändigt inslag varför utbildningarna på sikt är hotade.

6 Page 6 (15) Aktivitetsplan för (PRL) Läkarprogrammet Regionalisering Tillsättning av 6 lektorat för termin 9 och för termin 11 för placering i regionen. Tillsättning av lärartjänster. UmU, Landstingen i norra regionen 2012 Dekan, programdirektör FN Regionalisering Information och kommunikationsmöten. Platsbesök i regionen. Programansvarig Regionaliseringssamordnare Kurssamordnare 2012 Regionaliseringss amordnare, programdirektör och PRL SMOCK*, PRL Regionalisering Utbilda lärare/läkare i casemetodik. Genomföra 3 utbildningar i casemetodik. UPC 2012 Regionaliseringssamordnare SMOCK*, PRL Regionalisering Utbilda lärare/läkare för klinisk handledning. Genomföra 3 utbildningar i klinisk handledning. UPC 2012 Regionaliseringssamordnare SMOCK*, PRL Utökning av platsantalet upp till 100 per termin Adekvat lärartillgång vid läkarprogrammet. Behovsanalys och inventering av befintliga lärarresurser. FN/ADN/Prefekter Utökning av platsantalet upp till 100 per termin Konkret plan för användning av resurser på övriga sjukhus och vårdcentraler i regionen. Behovsanalys och inventering av befintliga resurser. Landstingen i norra regionen

7 Page 7 (15) Dokumentation av utbildningsresultat / progression Undersöka förutsättningarna för implementering av portfolio. Tillsätta en arbetsgrupp för att utreda portfolio avseende innehåll, genomförande och form. PRL/ konsult Infasning av ny utbildningsplan U2007 Fortsatt implementering av nya kurser termin 10 och 11. Stöd för genomförande av dubbelundervisning. PRL/ Kurssamordnare PRL PRL Examensarbetet Bolognaanpassad utbildning, implementering av nationella kriterier. förberedande moment. Delta i nationella möten för att upprätta gemensamma kriterier PRL/ Kurssamordnare för examensarbetet Examensarbetet Informationsinsatser. Information om examensarbetet till fakultetens lärare samt potentiella handledare. PRL/Kurssamordnare för examensarbetet Examination Examination med nationell/internationell standard (progresstest). Delta i sammankomster med övriga lärosäten. PRL/kurssamordnare

8 Page 8 (15) Utbildningsplan U2007 Bolognaanpassad utbildning. Revidering av kursplaner. Kursamordnare/ pedagogisk konsult Utbildning Möta kravet på nätbaserad undervisning vid hela läkarprogrammet. Utbildning och införande av ny struktur i utbildningsplattformen. a institutionen/ Regionaliseringssamordnare/kurssam ordnare Kurssamordnare/ Regionaliseringssamordnare PRL Utbildning Kompetensutveckling av lärare. Lärardag under hösten. konsult 2012 PRL/ pedagogisk konsult PRL pedagogisk. Kursgemensamma utbildningsinsatser. PRL/ konsult/kurssamordn are pedagogisk. Informera termin 1 om studiesociala utskottets verksamhet. Programsekreterare/ Studiesociala utskotts ordf. pedagogisk. Informera studenterna att Studentcentrum erbjuder studievägledning och studentstöd. Programsekreterare/ Studiesociala utskotts ordf.

9 Page 9 (15) pedagogisk. I kursplanerna ska de förväntade studieresultaten för de kliniska placeringarna finnas angivna. Inför varje placering ska studenterna få en introduktion där de aktuella målen med placeringen presenteras och diskuteras. PRL/ konsult/ kurssamordnarna pedagogisk. Vid varje klinisk placering ska en utsedd handledare finnas som ansvarar för den enskilde studentens kliniska utbildning. PRL/ konsult/ kurssamordnarna pedagogisk. Handledare ska erbjudas grundutbildning i klinisk handledning. PRL/regionaliseringssamordnarna pedagogisk. Handledaren ska vara införstådd med de kursspecifika mål som gäller för den kliniska utbildningen. Kurssamordnarna

10 Page 10 (15) pedagogisk. Införa klinisk examination i form av OSCE på termin 6, 8 och 11. PRL/Utsedd arbetsgrupp för OSCE/ Kurssamordnare pedagogisk. Planering av ett kliniskt träningscentrum. PRL pedagogisk. Föreläsningssalar för helkurs ska vara utrustade med teknik för direktsändning och mottagning samt för studenternas användning av egna datorer. PRL pedagogisk. Varje termin på programmet bör ha tillgång till minst två grupprum utrustade med kommunikationsteknik och trådlöst nätverk. PRL pedagogisk. Arbetsplatser med tillgång till datorer med uppkopplingsmöjligheter mot universitetsnät skapas på bibliotek i anslutning till sjukhusen. PRL

11 Page 11 (15) pedagogisk. Ändamålsenliga utrymmen ska finnas för studenterna i vilka de kan värma upp och inta mat. Dessa utrymmen ska vara anpassade till studenternas antal. PRL pedagogisk. I läkarprogrammets utbildningsplan definieras lärandemål på kursrespektive programnivå. I denna finns både fastställt vad studenterna förväntas lära sig och en tydliggjord progression. PRL/pedagogisk konsult pedagogisk. Läkarprogrammet ska i hög grad använda informationsoch kommunikationsteknik. En tydlig för hur de nätbaserade och fysiska lärmiljöerna kontinuerligt ska utvecklas och underhållas. PRL/a institutionen Antagning Rättssäker antagning Översyn av antagningsförfarande till läkarprogrammet PRL

12 Page 12 (15) Ämnet Professionell Utveckling Optimering av PU Översyn av innehåll och progression inom ämnet PRL, utsedd arbetsgrupp Internationellt utbyte Uppfylla avtal om utbyten Översyn och revision av undervisning på engelska PRL, Internationell samordnare 2012 PRL, Internationell samordnare PRL, Internationel l samordnare * Av fakulteten utsedd arbetsgrupp för frågor gällande regionalisering, leds av programdirektör.

13 Page 13 (15) Psykoterapi Övergripande Påbörja arbetet med att utveckla en Psykoterapeutexamen som baseras på en sammanhållen utbildning där alla moment i utbildningen skall ingå i utbildningsanordnarens ansvar (dvs. Grundläggande psykoterapiutbildningen och handledningsmomenten). Utifrån HSV rapport 2011:20R En ny psykoterapeutexamen arbeta med det förslag som innebär en förändring av framtida Psykoterapeut utbildningar och ta fram en plan för hur detta ska ske. Ta initiativ till ett nationellt samarbete med andra utbildningsanordnare för att diskutera förslagets konsekvenser och genomförbarhet. Arbetsgrupp. PRL, Ledningsgruppen för psykoterapi PRL PRL Utbildning och kursplaner Utveckla kursplaner för Psykoterapeutprogramme n, Grundläggande psykoterapiutbildning. Revidering av kursplaner. Enheten för psykoterapi Lärarförsörjning/ budget Fakultetsfinansierad lektorsresurs Verka för att programmen får fakultetsfinansierad lektor Arbetsgrupp. PRL, Ledningsgruppen för psykoterapi PRL PRL

14 Page 14 (15) Lärar- och handledartillgång Säkra framtida kompetensförsörjning av lärare och handledare Genomföra Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi, inriktning familj och barn och ungdomspsykoterapi. Enheten för psykoterapi PRL PRL Utbilda handledare i behandlingsmetoden IPT-A för ungdomar. (Evidensbaserad metod) Vidareutveckling av metoden Psykodynamisk Affektiv korttidsterapi (fd PAK) och även utveckla samarbetet med SAPU Fristående kurser Fortsatt kunna erbjuda utbildningar motsvarande grundläggande psykoterapiutbildning och övrig behovsanpassad utbildning Varje höst påbörja 2-årig grundutbildning i psykoterapi (halvfart) och en kortare 1-årig utbildning (halvfart) i professionella samtal Enheten för psykoterapi PRL PRL

15 Page 15 (15) Uppdragsutbildning Grundläggande psykoterapiutbildning anpassad för ST läkare Genomföra Metis- projektet Enheten för psykoterapi, studierektor Ht 2012 PRL/Enheten för psykoterapi PRL/enheten för psykoterapi Grundläggande psykoterapiutbildning för andra yrkeskategorier Anordna efterfrågade uppdragsutbildningar

Lokalt kvalitetssystem 2012-2014 Läkarprogrammet och Psykoterapiprogrammen (PRL)

Lokalt kvalitetssystem 2012-2014 Läkarprogrammet och Psykoterapiprogrammen (PRL) Page 1 (6) Lokalt kvalitetssystem 2012-2014 och Psykoterapiprogrammen (PRL) Organisation och ledningsfunktioner Programrådet består av 11 ledamöter inklusive ordföranden. Studenterna tre ledamöter. Administrationen

Läs mer

Arbetsordning för medicinska fakulteten Reviderad genom fakultetsnämndens beslut 2011-01-26.

Arbetsordning för medicinska fakulteten Reviderad genom fakultetsnämndens beslut 2011-01-26. Medicinska fakulteten Fakultetsnämnden 2011-12-05 Dnr 100-2758-11 Sid 1 (6) Arbetsordning för medicinska fakulteten Reviderad genom fakultetsnämndens beslut 2011-01-26. Fakultetsnämnd Fakultetsnämndens

Läs mer

108 Fastställande av föredragningslistan och utseende av justerare

108 Fastställande av föredragningslistan och utseende av justerare Sid 1 (6) Närvarande: Thomas Brännström, ordförande Bo Carlberg Tor Ny Silvana Naredi Thomas Grundström Ellinor Salander Renberg Solveig Wållberg Jonsson Gunnar Tiger Berit Kriström Roger Karlsson Sofia

Läs mer

Varför Vad Hur När Vem

Varför Vad Hur När Vem Varför Vad Hur När Vem Nya utbildningsplaner och kursplaner trädde i kraft 2015. Dessa måste utvärderas. Att utvärdera måluppfyllelse, progression och genomströmning på kurs och programnivå. Granskning

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Lunds universitet Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Medicinska fakulteten 02-01 Kristina Hansson och Boel Heister Trygg Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Sakområde

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Lunds universitet Medicinska fakulteten Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 11-08 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin

Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Rapport från processledargruppen för professionell utveckling på läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademin Projekttid VT11-HT13 Liisa Carlzon Katarina Jood Elisabet Lönnermark Mats Wahlqvist Anders Ågård

Läs mer

Ledamöterna i programrådet för läkarutbildningen kallas till sammanträde.

Ledamöterna i programrådet för läkarutbildningen kallas till sammanträde. Sid 1 (6) Ledamöterna i programrådet för läkarutbildningen kallas till sammanträde. Tid: Tisdag 11 mars kl 13 Lokal: VIP-rummet, Tandläkarhögskolan, plan 9 Närvarande: Christina Ljungberg Ordförande Bo

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten Verksamhetsberättelse Medicinska fakulteten Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten 2012-03-29 Dnr 212-788-12 Medicinska fakultetens verksamhetsberättelse 1 Inledning Syftet med medicinska

Läs mer

Kvalitetssystem för programrådet för odontologiska program inom Medicinska fakulteten

Kvalitetssystem för programrådet för odontologiska program inom Medicinska fakulteten Kvalitetssystem för programrådet för odontologiska program inom Programrådets kvalitetsarbete Syftet med detta dokument är att sammanföra och utveckla befintliga och nya komponenter i det lokala kvalitetssystemet

Läs mer

2 Anmälan av beslut fattade på rådets vägnar. Lottning har skett för fördelning av plats till studenter som ansökt om studieortsbyte.

2 Anmälan av beslut fattade på rådets vägnar. Lottning har skett för fördelning av plats till studenter som ansökt om studieortsbyte. Sid 1 (5) Närvarande Christina Ljungberg, ordförande Sven Carlsson Stig Jacobsson pp.7-13 Silvana Naredi Magnus Hultin Ellinor Salander Renberg Markku Haapamäki Eva Lundin Sven-Arne Silfverdal Karl-Gunnar

Läs mer

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN)

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Allmänt Föreliggande arbetsordning för grundutbildningsnämnden och programnämnder är ett utdrag ur den av MFS fastställda arbetsordning

Läs mer

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete 1 Lunds universitet Medicinska fakulteten Gun-Britt Jarnlo, programdirektör Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 2009-01-27 Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete 2008-2010

Läs mer

97 Genomgång av budgetförslag 2012 Ordförande föredrog budgetgruppens förslag för programrådets budget 2012.

97 Genomgång av budgetförslag 2012 Ordförande föredrog budgetgruppens förslag för programrådets budget 2012. Sid 1 (5) Närvarande: Thomas Brännström, ordförande Bo Carlberg Tor Ny Gunnar Tiger Christina Ljungberg Berit Kriström Roger Karlsson Sofia Killander, studentrepresentant Joakim Bunne, studentrepresentant

Läs mer

162 Fastställande av föredragningslistan och utseende av justerare. 163 Anmälan av beslut fattade på rådets vägnar. Ad acta, bilaga p.

162 Fastställande av föredragningslistan och utseende av justerare. 163 Anmälan av beslut fattade på rådets vägnar. Ad acta, bilaga p. Sid 1 (7) Närvarande Christina Ljungberg, ordförande Sven Carlsson Stig Jacobsson Silvana Naredi Magnus Hultin Ellinor Salander Renberg p.162-171 Sven-Arne Silfverdal Karl-Gunnar Westberg Katrine Åhlström

Läs mer

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Läkarprogrammet Umeå Universitet

Läkarprogrammet Umeå Universitet LÄKARPROGRAMMET 11 Terminer 330 Högskolepoäng Leder till LÄKAREXAMEN Cellen Organen A Organen B Sjukdomslära Kliniska Undersökningsmetoder, Farmakologi mm Termin 1 Umeå Termin 2 Umeå Termin 3 Umeå Termin

Läs mer

Frånvarande Ragnberth Helleday Emma Furberg Emil Nilvebrant Rasmus Stenmark Persson Ulrika Svenson

Frånvarande Ragnberth Helleday Emma Furberg Emil Nilvebrant Rasmus Stenmark Persson Ulrika Svenson Sid 1 (8) Närvarande Christina Ljungberg, ordförande Bo Carlberg Sven Carlsson Magnus Hultin Stig Jacobsson Eva Lundin Silvana Naredi Ellinor Salander Renberg p 108-114 Sven-Arne Silfverdal Karl-Gunnar

Läs mer

Protokoll från läkarprogramkommitténs sammanträde

Protokoll från läkarprogramkommitténs sammanträde SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll från läkarprogramkommitténs sammanträde Datum: 2015-03-11 Tid: 15.00-17.20 Plats: Lars Öberg, Academicum plan 4000 Närvarande ledamöter Ordförande: Vice ordförande:, inst

Läs mer

2. Föregående protokoll *Alla kursplaner som avhandlades är i ordning.

2. Föregående protokoll *Alla kursplaner som avhandlades är i ordning. Sid 1 (6) Närvarande Bilaga 0:1 Ärende 1 Fastställande av föredragningslistan, Val av viceordförande under mandatperioden, Beslut/Åtgärd Ordförande hälsade alla nya rådsmedlemmar välkommen samt berättade

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av IKT inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet

Handlingsplan för utveckling av IKT inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Handlingsplan för utveckling av IKT inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet 2009-2010 Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Örebro universitet Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Ansökan om rätt att utfärda psykologexamen Örebro universitet ges rätt att utfärda psykologexamen. Ansökan Örebro universitet

Läs mer

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete HT-2012 VT-2014

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete HT-2012 VT-2014 1 Lunds universitet Medicinska fakulteten Agneta Malmgren Fänge, programdirektör Fastställd av Nämnden för rehabiliteringutbildning 2012-11-27 Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete HT-2012

Läs mer

Arbets- och delegationsordning

Arbets- och delegationsordning Institutionen för Historiska studier Arbets- och delegationsordning gällande från 2015-01- 01 Bakgrund I samband med att Göteborgs universitet omorganiseras träder en ny arbets- och delegationsordning

Läs mer

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 Lunds universitet -02-01 Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Boel Heister Trygg Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete /2012 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN

EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN EKONOMISTYRNINGSMODELL FÖR GRUNDUTBILDNINGEN Fastställd av institutionsstyrelsen 2009-04-01 Reviderad 2012-12-07 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori införde 2009 en ekonomistyrningsmodell

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Pedagogisk handlingsplan för Samhällsvetenskapliga fakulteten

Pedagogisk handlingsplan för Samhällsvetenskapliga fakulteten Sid 1 (11) Pedagogisk handlingsplan för Samhällsvetenskapliga fakulteten 2010-2013 Bakgrund Universitetsstyrelsen fastställde 2009-12-17 en pedagogisk handlingsplan för perioden 2010-2013 (Dnr 500-3291-09).

Läs mer

2015-05-07 KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet

2015-05-07 KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet 2015-05-07 KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom fysioterapeutprogrammet Uppsala kommun och Uppsala universitet 2015 2017 Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Handlingsplan för interprofessionellt lärande

Handlingsplan för interprofessionellt lärande Handlingsplan för interprofessionellt lärande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå år 2018-2022 Dnr: 3-4732/2017 Beslutad av Styrelsen för utbildning: 2018-06-20 1 Inledning Interprofessionell

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Verksamhetsplan 2012 Styrelsen för forskarutbildning Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Styrelsen för forskarutbildning - Verksamhetsplan 2012 2 (5) Verksamhetsplan 2012 - Styrelsen för forskarutbildning

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin

Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 Läkarprogrammet www.umu.se Kursplan Dnr 513-1592-12 Sid 1 (5) Klinisk baskurs 1, inriktning medicin Clinical sciences 1, medicine

Läs mer

Verksamhetsplan Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik

Verksamhetsplan Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik Verksamhetsplan 2017 Litteraturvetenskap, Institutionen för kultur och estetik Allmänt Litteraturvetenskap är det största ämnet inom Institutionen för kultur och estetik (IKE) sett både till antalet anställda

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

FÖRETAGSSKÖTERSKEUTBILDNING, 40 POÄNG

FÖRETAGSSKÖTERSKEUTBILDNING, 40 POÄNG HÄLSOVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan för uppdragsutbildning Dnr CF 50-37/2006 Sida 1 (5) FÖRETAGSSKÖTERSKEUTBILDNING, 40 POÄNG Occupational Health Nursing Programme, 40 points Utbildningsprogrammet

Läs mer

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2011-12-20 (reviderad 2016-06-21) Sid 2 (9) Innehåll 1 Namn... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte... 4 3.1 Uppdrag... 4

Läs mer

Bedömning av arbetsprestationer

Bedömning av arbetsprestationer 2014-10-30 Bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision

Läs mer

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete 1 Lunds universitet Medicinska fakulteten Agneta Malmgren Fänge, programdirektör 2011-02-01 Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Översyn av instruktioner för OSU:s nämnder och ledningsgrupp

Översyn av instruktioner för OSU:s nämnder och ledningsgrupp \JK/ BESLUT 2011-04-26 Dnr LiU-2008-02737 Översyn av instruktioner för OSU:s nämnder och ledningsgrupp Beslutas fastställa reviderad instruktion och arbetsordning enligt bilagor för Områdesstyrelsen för

Läs mer

Pedagogisk användning av IKT vid. IKT-coach träff , Claire Englund

Pedagogisk användning av IKT vid. IKT-coach träff , Claire Englund Pedagogisk användning av IKT vid Umeå universitet Bakgrund Juni 2008 rektorsbeslut att införa Cambro som gemensam lärplattform för Umeå universitet September 2009 PingPong & First Class stängs Fyra institutioner

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet.

LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet. LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen 2003-11-17 Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet Inledning Den grundläggande bestämmelsen om studierektorer återfinns

Läs mer

Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik Närvarande ledamöter Ej närvarande Studentrepresentanter Övriga närvarande

Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik Närvarande ledamöter Ej närvarande Studentrepresentanter Övriga närvarande Protokoll fört vid sammanträde med Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik 23 mars 2009, klockan 14.00 16:30 Ingegerd Eriksson, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande ledamöter Ingalill

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-02-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Päivi Jokela Pär Karlsson Hanna Palmer, 5 Stina

Läs mer

Ewa Melin, utbildningsavdelningen

Ewa Melin, utbildningsavdelningen Ewa Melin, utbildningsavdelningen Protokoll fört vid sammanträde med Programkommittén för medicin 23 oktober 2012, klockan 15.00 17.25 Lokal: Ingegerd Eriksson, Academicum, plan 3000, Medicinaregatan 3

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Norrbottens läns landsting Dnr: UmU 243-662-13 Dnr: NLL 719-13 AVTAL mellan medicinska fakulteten, Umeå universitet, och Norrbottens läns landsting om verksamhetsförlagd

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Ewa Melin, utbildningsavdelningen

Ewa Melin, utbildningsavdelningen Ewa Melin, utbildningsavdelningen Protokoll fört vid sammanträde med Läkarprogramkommittén 22 oktober 2013, klockan 15.00 16.55 Lokal: Ingegerd Eriksson, Academicum, plan 3000, Medicinaregatan 3 Närvarande

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Sid 1 (6) Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Universitetsstyrelsen har den 6 oktober 2016 fastställt en revidering av Arbetsordning för Umeå universitet (dnr: FS 1.1.2-20-14).

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits Dnr: 943/2006-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng The Business Administration and Economics Program On-Line, 180

Läs mer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision ska varje medarbetare därför erbjudas ett

Läs mer

Sjukgymnastprogrammet Kvalitetsplan UPPFÖLJNING JANUARI 2011

Sjukgymnastprogrammet Kvalitetsplan UPPFÖLJNING JANUARI 2011 Lunds universitet Medicinska fakulteten Susanne Brokop Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 2009-01-27 Uppföljning 2010 fastställd 2011-02-01 Sjukgymnastprogrammet Kvalitetsplan 2009 2010

Läs mer

Magisterprogram i Idrottsvetenskap - Prestationsutveckling med inriktning mot elitidrott, 60 hp

Magisterprogram i Idrottsvetenskap - Prestationsutveckling med inriktning mot elitidrott, 60 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Magisterprogram i Idrottsvetenskap - Prestationsutveckling med inriktning mot elitidrott, 60 hp Master programme in Sports Coaching, 60 Credits Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

September 2014. På gång. pedagogiska profil, Problem Baserat Lärande, och leds av de pedagogiska utvecklarna Marie Lidskog och Helen Setterud.

September 2014. På gång. pedagogiska profil, Problem Baserat Lärande, och leds av de pedagogiska utvecklarna Marie Lidskog och Helen Setterud. PELU-bladet Nyhetsbrev från Pedagogiska Enheten, LäkarUtbildningen September 2014 Nyhetsbrevet sänds ut från PELU 1 en gång per månad under terminstid, och riktar sig till ILUanställda och andra med nära

Läs mer

Programmet för Hälsa och Rehabilitering i arbetslivet, 180 hp

Programmet för Hälsa och Rehabilitering i arbetslivet, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Programmet för Hälsa och Rehabilitering i arbetslivet, 180 hp Study Programme of Health and Rehabilitation in Working Life, 180 Higher Education Credits Allmänna data om programmet

Läs mer

Högskolan Kristianstad Kristianstad Tfn Fax

Högskolan Kristianstad Kristianstad Tfn Fax Sidan 1 av 5 Dnr; 715/333-05 Enheten för lärarutbildning Bilaga 4 IKT-plan IKT-plan Lärarutbildningscentrum, Högskolan Kristianstad Inledning: Tre grundläggande utgångspunkter ligger bakom skrivandet av

Läs mer

Roller och ansvar inom grundutbildningen

Roller och ansvar inom grundutbildningen Roller och ansvar inom grundutbildningen Fastställt av prefekten på delegation av Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens institutionsstyrelse den 2011-11-07. Beskrivningen av roller och ansvar inom

Läs mer

Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet

Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet Handläggningsordning för säkring av nationella examensmål vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-06-18 Dnr: UmU 100-818-13 Typ av dokument: Handläggningsordning Beslutad av: Rektor Giltighetstid:

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik 2009-07-17 KVALITETSKRITERIER för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan Uppsala universitet Historisk-filosofiska fakulteten Litteraturvetenskapliga institutionen Masterprogram i humaniora Inriktning retorik Studieplan 1 Studieplan Masterprogram i humaniora 120 Hp Inriktning

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Specialpedagog- och Speciallärarprogrammen. Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2015

Specialpedagog- och Speciallärarprogrammen. Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2015 Specialpedagog- och Speciallärarprogrammen Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2015 2 Programansvariga utbildningsledare Ann-Marie Markström 40% Karin Forslund Frykedal 10% Programadministratör Vt

Läs mer

Närvarande ledamöter Eva Levring Jäghagen Anders Wänman Anders Berglund Per Stål Hans Forsberg Ida Axelsson Elin Jacobi Larsson Zandra Snällman

Närvarande ledamöter Eva Levring Jäghagen Anders Wänman Anders Berglund Per Stål Hans Forsberg Ida Axelsson Elin Jacobi Larsson Zandra Snällman Sid 1 (6) Närvarande ledamöter Eva Levring Jäghagen Anders Wänman Anders Berglund Per Stål Hans Forsberg Ida Axelsson Elin Jacobi Larsson Zandra Snällman Övriga närvarande Agnetha Lundström Sari Korva

Läs mer

Beslut om tillstånd att utfärda sjukgymnastexamen

Beslut om tillstånd att utfärda sjukgymnastexamen Linnéuniversitetet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Peter Green 08-563 086 07 peter.green@hsv.se

Läs mer

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Mål Masterprogrammet i policyanalys fokuserar hur offentlig politik formas, implementeras

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper Datum: 2015-04-13 Tid: kl. 14:40-16:00 Plats: Lars Öberg, Academicum Närvarande Ledamöter:, ordförande Cecilia

Läs mer

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet 2PT07 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2008-12-08

Läs mer

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare Sid 1 (6) Närvarande Ledamöter Birgitta Bernspång Christina Ljungberg Johan Sjöström Börje Rehn Britt-Marie Lindgren Mari Norgren Anders Berglund Emma Johansson Fredrik Karlsson Anna Arnqvist Klas-Göran

Läs mer

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet, 60 poäng (90 högskolepoäng)

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet, 60 poäng (90 högskolepoäng) Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet, 60 poäng (90 högskolepoäng) Psychotherapy Training Programme, 60 credits (=90 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 1999-02-23 Reviderad av Styrelsen

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Yttrande över Sophiahemmet Högskolas ansökan om tillstånd att utfärda barnmorskeexamen. Ansökan och ärendets hantering

Yttrande över Sophiahemmet Högskolas ansökan om tillstånd att utfärda barnmorskeexamen. Ansökan och ärendets hantering YTTRANDE 1(2) Avdelning Datum Utvärderingsavdelningen 2013-06-27 42-74-13 Handläggare Margareta Stark 08-563 086 02 margareta.stark@uk-ambetet.se Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Yttrande över

Läs mer

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 - uppföljning september 2011

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 - uppföljning september 2011 Lunds universitet Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning -02-01 Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete /2012 - uppföljning september Sakområde Fokus Mål Strategi Tid

Läs mer

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet, 60 poäng

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet, 60 poäng Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet, 60 poäng Psychotherapy Training Programme, 60 credits (=90 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 1999-02-23 Senast reviderad 2004-03-12 1 Utbildningsplan

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-06-02 154 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) (BUN 2015.272) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning

Läs mer

Programbokslut för VASOP 100 % start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN

Programbokslut för VASOP 100 % start Specialistsjuksköterskeprogrammet. Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Programbokslut för VASOP 100 % start 2017 Specialistsjuksköterskeprogrammet Lunds universitet MEDICINSKA FAKULTETEN Innehållsförteckning Om programbokslutet... 2 Operationssjukvård 100 % VASOP... 2 Om

Läs mer

Vägledning för utbildningsutvärderingar

Vägledning för utbildningsutvärderingar UPPSALA UNIVERSITET utbildningsutvärderingar på forskarnivå Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2018-11-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Aspekter

Läs mer

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING Denna utgåva är en provisorisk anpassning till den revidering som beslutades vid SPUREX den 2014-01-23. INLEDNING Inspektionen gäller dels strukturen (resurserna för utbildning),

Läs mer

Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland

Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland 2018-09-13 Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland Inledning Följande intentionsdokument är en konkretisering av de övergripande avtal Landstinget Sörmland

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-01-19

Sektionsstyrelsen 2012-01-19 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-01-19 Datum 2012-01-19 Tid Kl. 9-12 Plats Q 436 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng (30 högskolepoäng motsvarar kurser från avancerad nivå inom socionomprogrammet) Programme for Master of Social Science with a Major

Läs mer

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Nordic Master Program in Education with orientation towards Action Research 120 Higher

Läs mer

Uppföljning av ifrågasättandet av rätten att utfärda specialistsjuksköterskeexamen vid Uppsala universitet

Uppföljning av ifrågasättandet av rätten att utfärda specialistsjuksköterskeexamen vid Uppsala universitet Uppsala universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Annika Vänje 08-563 08587 Annika.vanje@hsv.se

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Dnr 413/2006-510 UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric

Läs mer