YTTRANDE. Datum Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YTTRANDE. Datum Dnr"

Transkript

1 Servicenämnden Bo I Hansson Kanslichef Bo.I.Hansson@skane.se YTTRANDE Datum Dnr (13) Servicenämndens yttrande över regionstyrelsens budgetdirektiv för budget 2016 och verksamhetsplan för åren 2017 till C:\pactdok\Servicenämnden\ \Servicenämndens yttrande - Planeringsdirektiv för arbetet med budget och verksamhetsplan för åren 2016 till 2018\ U5 SN_Yttrande.docx Postadress: Malmö Organisationsnummer: Besöksadress: Dockplatsen 26 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (13) Beskrivning av nämndens huvudsakliga ansvarsområde utifrån s reglemente. Servicenämnden Nämnden ska ansvara för s fastighetsförvaltning, fastighetsdrift, fastighetsunderhåll och lokalförsörjning (inklusive externa hyresavtal). Nämnden ska därutöver ansvara för regiongemensamma stöd- och servicefunktioner i enlighet med riktlinjer från regionstyrelsen. Nämnden ska ansvara för s tvätt verksamhet, yttre och inre transporter, kost, städ och administrativa processer inom personal och ekonomi, samt att funktionerna drivs på ett rationellt och kostnadseffektivt sätt till gagn för s kärnverksamhet. Nämnden ska ansvara för ekonomisk, teknisk och juridisk förvaltning av s fastighetsbestånd samt företräda som hyresvärd gentemot externa hyresgäster och som hyresgäst i förhållande till externa hyresvärdar. Nämndens ansvar för investeringar och fastighetsunderhåll definieras i direktiv och riktlinjer från regionstyrelsen. Nämnden ska ansvara för genomförandet av regionfullmäktigess och region-styrelsens policys och riktlinjer för energieffektiviseringar och miljöförbättrande åtgärder inom gods- och persontransporter och fastighetsutveckling. Nämnden ska ansvara för upphandlingar inom nämndens ansvarsområde och inom ramen för s övergripande riktlinjer för upphandlingar. Nämnden ansvarar för att upprätta en internkontrollplan för nämndens arbete. Resultatet av detta arbete ska årligen rapporteras till regionstyrelsen. Arbetet utifrån slutsatser av s omvärldsanalys I s omvärldsanalys analyseras trender och omvärldshändelser som har påverkan på s uppdrag. Omvärldsanalysen blickar utåt och framåt med en tidshorisont på 3-5 år. I omvärldsanalys inför 2016 och framåt är nedan slutsatser bedömda att vara brådskande och ha särskilt hög strategisk påverkan. Ladda ner och läs s omvärldsanalys 2015 här.

3 Datum (13) Från omvärldsanalys 2015 Global trend Den globala uppvärmningen fortsätter att öka Ökad antibiotikaresistens Informationsteknologin ett paradigmskifte Ökad medvetenhet om gifter i omgivningen Nationell/regional trend Svag utveckling av makroekonomi och skattebasen i regionen Fortsatta utmaningar på kompetensförsörjningsområdet och ett ökat fokus på utbildning/skolan Regional obalans inom näringslivet Ökad konkurrens om järnvägsspåren Den ojämlika hälsan ökar Psykisk ohälsa ökar Ökade krav på inflytande, makt och värdeskapande från medborgare och patient Snabb utveckling av olika medicinska teknologier och behandlingar Ökat fokus på brister inom infrastruktur Händelse Forskningsanläggningar i världsklass etableras i Skåne Förnyelse av den fysiska sjukhusstrukturen Vad innebär detta för nämndens ansvarsområde/verksamhet? 2013 beslutade regionstyrelsen om utveckling av sjukhusområdena i Helsingborg, Malmö och Lund. Sedan tidigare har beslut fattats om förnyelse av sjukhusområdet i Ängelholm och vid Hässleholms sjukhus pågår framtagande av planer för modernisering. Utformningen av de nya lokalerna ger unika möjligheter att bygga för och stimulera till en modern och framtida sjukvård. Förnyelsen av den fysiska sjukhusstrukturen sker i enlighet med fastighetsutvecklingsplan för respektive sjukhusområde. Fastighetsutvecklingsplanen innehåller bland annat bebyggelse, trafik- och teknikstruktur och förutsättningar för logistik. Servicenämnden tar upp energieffektivisering och kompetensförsörjning på annan plats i yttrandet. Regional utvecklingsstrategi för Skåne har under 2014 fattat beslut om en strategi för länets regionala tillväxtarbete, Det öppna Skåne Ladda ner och läs Regional utvecklingsstrategi här. har ett ansvar avseende regional utveckling enligt lag och ska inom detta uppdrag driva arbetet med utvecklingsstrategin. För RUS genomförande krävs ett brett ägarskap med många ambassadörer som lever och andas det öppna Skåne.

4 Datum (13) Prioriterade ställningstaganden i RUS Skåne ska erbjuda framtidstro och livskvalitet Skåne ska bli en stark hållbar tillväxtmotor Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska utveckla morgondagens välfärdstjänster Skåne ska vara globalt attraktivt Vad innebär detta för nämndens ansvarsområde/verksamhet? Regionala utvecklingsstrategin utgör grunden för Servicenämndens utvecklingsarbete för att möta morgondagens behov och förväntningar Servicenämnden hanterar i sitt ansvar för upphandlingar miljö- och hållbarhetseffekter. Inom miljö- och energiområdet är fokus framför allt på minskat koldioxidutsläpp och minskat svinn. Områden som energieffektivisering, avfallsminimering och förnybar energi är andra delar som nämnden ansvarar för.

5 Datum (13) s strategiska mål analys av måluppfyllelse Nämnderna ska nedan, och med beaktande av de ekonomiska förutsättningar och föreslagna regionbidrag som beskrivs i budgetdirektivets Ekonomiska avsnitt, riskbedöma (enligt given riskbedömningsmodell, se längst bak i mallen) och beskriva det egna arbetet utifrån s övergripande strategiska mål. Till stöd för bedömningen beskrivs, för resp. mål, vad som kommer att följas upp i samband med delårs- och årsrapport. Den senaste uppföljningen av strategikartan med måluppfyllelsen finns i s årsredovisning. Ladda ner och läs årsredovisning 2014 här. Medborgarperspektivet Strategiskt mål för : Nöjda medborgare Måltal/uppföljning i s delårs- och årsrapport: Förtroendet ska öka. Den upplevda tillgängligheten ska öka. En ökad jämlikhet i hälsa och livsvillkor ska bidra till social hållbarhet. Medborgarnas kännedom om som organisation och dess politiska ledning ska öka. Kunskapen om medborgarnas deltagande i och upplevelse av kulturlivet i Skåne ska öka. Nämndens möjligheter att utifrån ekonomisk ram med föreslagna regionbidrag 2016, uppnå målen (genomför en riskbedömning med beskrivning av sannolikhet för att uppnå målen och konsekvensen av att inte göra det) Servicenämnden ser behov av att ha en uppdaterad tillgänglighetsdatabas i ansvaret för fastighetsförvaltning. Nämnden är beredd att ta ansvar inom området. Behovet av ekonomiska resurser för arbetet återfinns i ekonomiperspektivet. Vid förnyelse av den fysiska sjukhusstrukturen vid sjukhusområdena Helsingborg, Lund och Malmö utformas tillgängligheten efter fastställda krav och riktlinjer. Inom ramen för fastighetsägarinvesteringar fortsätter arbetet med skyltning på regionens sjukvårdsinrättningar. Inom serviceområdet är det angeläget att servicenivåer blir överenskomna inom given ekonomisk ram. Riskbedömning: 6, om den ekonomiska förutsättningen blir lägre än 2015 krävs en översyn av servicenivån.

6 Datum (13) Verksamhetsperspektivet Strategiskt mål för : En effektiv verksamhet med hög kvalitet Måltal/uppföljning i s delårs- och årsrapport: Produktiviteten ska öka. Patienternas makt ska öka. Människor ska bemötas med respekt. Kunskapsstyrningen ska öka. Tillgängligheten ska öka. Patientsäkerheten ska vara hög. Nämndens möjligheter att utifrån ekonomisk ram med föreslagna regionbidrag 2016, uppnå målen (genomför en riskbedömning med beskrivning av sannolikhet för att uppnå målen och konsekvensen av att inte göra det) Servicenämnden har i beslut fastställt verksamhetsplan och budget för Regionservice för Den verksamhetsidé som planen utgår ifrån är En bättre partner för vården. Verksamhetsidén ska fortsätta Med väl genomtänkta och genomförda tjänster ska Regionservice bidra till att skapa en god vård och ett mervärde för främst vården. Respektive tjänsteområde kommer att fortsätta att standardiseras för att få en enhetlig leverans oavsett var inom Regions Skåne leveransen sker. Fokus på utvecklingen av Regionservice verksamhetsanknutna tjänster under 2016 kommer att vara kvalitet och leveranssäkerhet samt uppföljning av leveransen. Arbetet kommer att ske tillsammans med vårdförvaltningarna för att fortsätta att identifiera och hitta lösningar på vilket sätt Regionservice kan bidra till att skapa mer tid för vård för vårdpersonalen. Under 2015 har införande av måltidsvärdar ägt rum med anledning av nya måltidsavtal. Ett resultat av detta införande har lett till att fler behov av nära service har identifierats på vårdavdelningar. Det sammantagna behovet tillgodoses genom att införa servicevärdar. Syftet med ett sådant införande är att skapa en avlastning för vårdpersonalen. s utförare av servicetjänster (Regionservice) behöver smarta IT- och informationssystem för att kunna vara en bättre partner för vården. Det är stora datamängder som måste analyseras på rätt sätt. Befintliga system stödjer inte processinriktad organisation och leverans, och är byggda för en betydligt mindre verksamhetsvolym, där varje uppskalning blir mycket kostsam och tidskrävande. På grund av systemens begränsade kapacitet lägger organisationen oproportionerligt mycket resurser på att få fram rätt information. Detta skapar stort merarbete i verksamheten. Det är heller inte möjligt att ur befintliga system få fram aktuell data för rätt plats i rätt tid, vilket skapar onödiga fördröjningar på möjliga åtgärder och svårigheter att koppla åtgärd till effekt. Under 2016 avser Regionservice fortsätta arbetet med att skapa förutsättningar för ett systemstöd som tillgodoser hela verksamheten, tillhandhåller rätt uppföljning och rapporter och kommunicerar väl med övriga system inom. Behov av IT-stödsförbättringar framgår även i granskningsrapport 2014 nr 4, Granskning av avtalsuppföljning. Där anger granskaren, revisionskollegiet, att brister i avtalsdatabasen i dagsläget ej utgör en ändamålsenlig och effektiv datakälla för avtalsuppföljning. I arbetet med det robusta sjukhuset ses den tekniska infrastrukturen över i samband med byggnationer på sjukhusområdena. Här ingår bland annat energieffektiviseringarna. Projekt pågår som bland annat innehåller området materialförsörjning, vilket kommer att ge en ökad produktivitet genom kvalitetssäkring av sortiment och effektivt flöde.

7 Datum (13) Nivån för planerat underhåll i fastighetsbeståndet föreslås ligga kvar på nuvarande nivå. I tillgänglighetsarbetet fortsätter skyltning på regionens sjukvårdsinrättningar. Riskbedömning: 6, om den ekonomiska förutsättningen blir lägre än 2015 krävs en översyn av servicenivån.

8 Datum (13) Strategiskt mål för : En drivande utvecklingsaktör Måltal/uppföljning i s delårs- och årsrapport: Europas mest innovativa region Fritt från fossila bränslen Den kliniska forskningen ska öka. Samspelet mellan kommun, region, stat och EU ska öka i dialog med universitet och högskolor, föreningsliv och näringsliv. Kultur ska synliggöras för medborgarna inom s samtliga verksamhetsområden. Nämndens möjligheter att utifrån ekonomisk ram med föreslagna regionbidrag 2016, uppnå målen (genomför en riskbedömning med beskrivning av sannolikhet för att uppnå målen och konsekvensen av att inte göra det) Avsiktsförklaring med åtta stycken fjärrvärmeleverantörer har ägt rum avseende tillhandahållande av fossilfri fjärrvärme, för att uppnå s mål Fossilfritt Planerat utbyte av fordon enligt samma mål fortsätter. Med anledning av att ambulanser i egen regi drivs med fossilbränsle påverkar detta värdena för den fossilfria bränsleförbrukningen. Riskbedömning: 12, ökning av andelen fossilfritt bränsle till 60 % för 2016 löper risk att inte uppnås.

9 Datum (13) Medarbetarperspektivet Strategiskt mål för : Måltal/uppföljning i s delårs- och årsrapport: Kompetenta, stolta och motiverade medarbetare Värdet på attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare i medarbetarundersökningen ska öka. Nämndens möjligheter att utifrån ekonomisk ram med föreslagna regionbidrag 2016, uppnå målen (genomför en riskbedömning med beskrivning av sannolikhet för att uppnå målen och konsekvensen av att inte göra det) För att uppnå nödvändiga kompetenser inom nämndens ansvarsområde deltar Regionservice i bl a aktiviter vid universitet/högskolor i Göteborg, Stockholm och Lund. Arbete pågår med att stimulera medarbetare till att kunna välja nya arbetsuppgifter inom nämndens ansvarsområde. Pågående utbildning av samtliga medarbetare Regionserviceutbildningen fortsätter under 2016 för nyanställd personal. Servicenämnden uppmärksammar sjuktalen inom sitt ansvarsområde. Nämnden är angelägen att vidta åtgärder för att förbättra sjuktalen. Nämnden finner det angeläget att stimulera till arbetsuppgifter inom nämndens ansvarsområde för individer utanför arbetsmarknaden. Riskbedömning: 4, regionserviceutbildningen är viktig för fortsatt utveckling. Strategiskt mål för : Verksamhet och resultat i fokus Måltal/uppföljning i s delårs- och årsrapport: Värdet på faktorn ledarskap i medarbetarundersökningen ska öka. Rätt kompetenser genom att andelen bristspecialiteter ska minska. Nämndens möjligheter att utifrån ekonomisk ram med föreslagna regionbidrag 2016, uppnå målen (genomför en riskbedömning med beskrivning av sannolikhet för att uppnå målen och konsekvensen av att inte göra det)

10 Datum (13) Inom ramen för befintlig plan för kompetensförsörjning sker fortsatt arbete med bland annat GAP-analys avseende befintlig och efterfrågad kompetens. Samtliga enhetschefer har genomgått en chefsutbildning på åtta dagar och framöver kommer ledarskapsinsatser såsom kommunikativt ledarskap, teamledarutbildning, ledningsgruppsutveckling att äga rum. Riskbedömning: 9, begränsat ekonomiskt utrymme för chefsutbildning och kompetensförsörjning innebär längre tid att nå målet. Ekonomiperspektivet Strategiskt mål för : Långsiktigt stark ekonomi Måltal/uppföljning i s delårs- och årsrapport: s resultat ska över en femårsperiod, med start 2013, uppgå till minst två procent av de samlade intäkterna från skatt, kommunalekonomisk utjämning och generella statsbidrag. Resultatet ska årligen utgöra minst en procent av de samlade intäkterna. Kommer att ses över. Investeringar i utrustning ska själv finansieras med 100 procent, fastigheter till minst 50 procent och bussar till minst 40 procent. Kommer att ses över. Nämndens möjligheter att utifrån ekonomisk ram med föreslagna regionbidrag 2016, uppnå målen (genomför en riskbedömning med beskrivning av sannolikhet för att uppnå målen och konsekvensen av att inte göra det) Servicenämnden föreslår resultatkrav på 5 Mkr 1) inför Nämnden har behov av medel för - övertagande av lokalvård i egen regi i Trelleborg och Lund under 2016, - övertagande av ansvar för tillgänglighetsdatabasen, - att nå den angivna målsättningen om 50 % av livsmedelsbudgeten till inköp av ekologiska livsmedel - och fortsatt utbildning av medarbetare. Riskbedömning: 12, resultatkravet påverkar helheten för servicenämnden. 1) Regionstyrelsens förslag på resultatkrav för Servicenämnden i budgetdirektivet (sida 12) är 21,8 Mkr för 2016.

11 Datum (13) Det resultatkravet är detsamma som för I resultatkravet är 11,8 Mkr att hänföra till förändringar i sänkta hyreskostnader för servicenämnden, vilka i sin tur är betingade av internräntesättning inom. Förutsatt internränta på 2015 års nivå ska priser för 2016 ha tagit hänsyn till den hyressänkning varför resultatkravet i det avseendet föreslås utgå. För övriga 10 Mkr är grunden följande: Intäkter Patientavgifter 11,0 Mkr Överskott parkeringsavgifter 8,0 Summa 19,0 Mkr Kostnader Anslag fastighetsutveckling 3,5 Mkr Anslag fordon fossilfritt bränsle 2,0 Anslag ESS-ränta 3,5 Summa: 9,0 Mkr Totalt: 10,0 Mkr Förslag för 2016 är resultatkrav på 4,9 Mkr Intäkter Patientavgifter 11,0 Mkr Överskott parkeringsavgifter 8,0 Summa: 19,0 Mkr Kostnader Anslag fastighetsutveckling 3,5 Mkr Anslag fordon fossilfritt bränsle 2,0 Anslag ESS-ränta 1,5 Tillgänglighetsdatabas 2,4 Ekologiska livsmedel 2,0 Övertagande av lokalvård i egen regi 2,2 Regionserviceutbildning 0,5 Summa: 14,1 Mkr Totalt: 4,9 Mkr

12 Datum (13) Ekonomiska ramar och regionbidrag Här finns möjlighet att, utöver vad som framkommer i nämndens svar, lämna yttrande på föreslagna ekonomiska ramar. Angeläget att Regionstyrelsen avsätter medel för driftskostnader (ej investeringskostnad) i samband med NSX investeringarna. Servicenämnden finner det angeläget att uppmärksamma att finansiering av olika tjänster måste vara säkerställda. Fattas beslut om att införa servicevärdar på vårdavdelningar under 2016 ska finansieringen var säkerställd.

13 Datum (13) Investeringar Här finns möjlighet att lämna yttrande på föreslagna investeringsramar. Föreslagna investeringsramar är på en acceptabel nivå. Nämnden har därutöver följande yrkande; Utökning av ramen för fastighetsägareinvesteringarna erfordras med 38 Mkr. 20 Mkr härleds till ökade lag - och myndighets krav som innebär ökade antal säkerhetstekniska installationer. De kraven som har påkallats är t ex brandskyddsåtgärder med installation av sprinklersystem i fastigheterna. 18 Mkr under 2016 för att klar ökade krav på Mikrobiologisk renhet i operationsrum samt luftfuktigheten enligt krav. Riskbedömning: 12, om utökad ram (38 Mkr) ej medges medför det att åtgärder som ligger i prioritering brådskande (Allvarliga och akuta risker samt Risk för följdskador) nedprioriteras och det kan få följder som påverkar patientsäkerheten och driftsäkerheten. I direktivet framgår att 40 Mkr avser komponentavskrivningar. Servicenämndens bedömning är att komponentavskrivning kan uppgå till 50 Mkr under Slutlig siffra i samband med slutrapport i september från arbetsgruppen för komponentavskrivningar. Servicenämnden föreslår att Regionstyrelsen avdelar 55 Mkr per år under planperioden för energieffektiviseringar i s fastighetsbestånd. Servicenämnden godtar direktivets nivå för lokal pott för Servicenämnden återkommer med äskande för om- och utbyggnad av mottagningskök. Särskild frågeställning Till yttrandet ska bifogas de behovsunderlag som tagits fram i verksamheterna. Alla behov ska rangordnas enligt 1-3 (1=högst prioritet). Högst prioriterade behov ska beskrivas särskilt nedan och motiveras.

Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018

Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018 Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Åsa Adolfsson Enheten för budget, redovisning och finans Datum version 2015-05-19 Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens

Läs mer

Servicenämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget

Servicenämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget Datum 2017-05-10 Servicenämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget 2018-2020 Region Skånes gemensamma målkarta Region

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning. Datum

Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning. Datum Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning Datum 2016-03-23 Nämndernas mall för yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med prel. budgetram

Läs mer

Planeringsförutsättning för budget och verksamhetsplan 2015 med plan för åren 2016 till 2017

Planeringsförutsättning för budget och verksamhetsplan 2015 med plan för åren 2016 till 2017 Koncernkontoret Koncernstaben för ekonomistyrning Enheten för budget, redovisning och finansiering Datum 2014-09-16 Anna Benemark Planeringsförutsättning för budget och verksamhetsplan 2015 med plan för

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning. Datum

Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning. Datum Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning Datum 2016-05-27 Folkhälsoberedningens mall för yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv

Läs mer

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 kortversion Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 Sammanfattning Allmänna förutsättningar Region Skåne är en permanent region med ett uppdrag att främja hållbarhet och tillväxt.

Läs mer

Servicenämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget

Servicenämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget Datum 2017-05-11 Regionfastigheter Servicenämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget 2018-2020 Region Skånes gemensamma

Läs mer

Yttrande över regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018

Yttrande över regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018 Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Datum 2015-08-17 Yttrande över regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018 Inledning Beskrivning av nämndens huvudsakliga

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Ingemar Nilsson Servicedirektör 0702-37 57 61 ingemar.a.nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-08-29 Dnr 99190000 0070 1999-0027 / 485C Dnr 1100227 1 (2) Fastighets-

Läs mer

Uppföljningsplan 2018

Uppföljningsplan 2018 Uppföljningsplan 2018 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 7 dec 2017 1

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Regionservice Tobias Nilsson Servicechef 046-17 10 00, 0761-08 68 39 BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-11-14 Dnr 0901285 99190000-0060-1999-0012 / 82 C 1 (3) Regionfullmäktige Taxor

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Regionservice Anders Forsell FM-chef 040-675 35 80 anders.forsell@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-13 1 (5) Investeringsmedel för anpassning mottagningskök/ avdelningskök

Läs mer

2015-08-26. Personalnämndens yttrande utifrån regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018

2015-08-26. Personalnämndens yttrande utifrån regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018 2015-08-26 Personalnämndens yttrande utifrån regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018 Inledning Beskrivning av nämndens huvudsakliga ansvarsområde

Läs mer

Datum Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sevicenämnden

Datum Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sevicenämnden DAGORDNING PUBLIK Datum 2016-05-19 1 (6) Sammanträde i servicenämnden Ledamöter och ersättare i servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-05-26 kl.09.00-16.00 Plats: Rum Öresund, plan 6, Dockplatsen

Läs mer

Servicenämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget

Servicenämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget Servicenämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget 2019-21 Regionfastigheter 2018-08-27 Region Skånes gemensamma målkarta

Läs mer

Nämndernas mall för yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget

Nämndernas mall för yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Åsa Adolfsson, budgetprocessansvarig asa.adolfsson@skane.se 040-675 36 97 Datum 2017-03-07 Nämndernas mall för yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv

Läs mer

Plan för intern kontroll 2016 Skånes universitetssjukvård

Plan för intern kontroll 2016 Skånes universitetssjukvård Plan för intern kontroll 2016 Skånes universitetssjukvård Medborgarperspektivet 1. Nöjda medborgare Verksamhetsperspektivet 2. En effektiv verksamhet med hög kvalitet Verksamhetsperspektivet 3. En drivande

Läs mer

Plan för intern kontroll Nämnd/Förvaltning/Bolag. Medborgarperspektivet 1. Nöjda medborgare

Plan för intern kontroll Nämnd/Förvaltning/Bolag. Medborgarperspektivet 1. Nöjda medborgare Plan för intern kontroll Nämnd/Förvaltning/Bolag Medborgarperspektivet 1. Nöjda medborgare Verksamhetsperspektivet 2. En effektiv verksamhet med hög kvalitet Verksamhetsperspektivet 3. En drivande utvecklingsaktör

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Malin Kihlman Fastighetsdivisionschef 046-17 78 94 Malin.Kihlman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-11-19 Dnr 1301306 1 (1) Motion. Investera Skåne ur krisen Ordförandens

Läs mer

Datum Dnr Handlingsplan för ekonomi i balans Servicenämnden godkänner åtgärdsplan för att nå en ekonomi i balans.

Datum Dnr Handlingsplan för ekonomi i balans Servicenämnden godkänner åtgärdsplan för att nå en ekonomi i balans. Servicenämnden Susanne Björkman Nilsson Ekonomichef 040-675 38 79 Susanne.BjorkmanNilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-22 Dnr 1601578 1 (5) Servicenämnden Handlingsplan för ekonomi i balans 2016

Läs mer

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte.

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte. Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-12-12 1 (7) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-12-17

Läs mer

Datum Handlingar kommer i början på nästa vecka (48). Presentation av revisionen/revisorsgrupp väst/fredrik Ljunggren

Datum Handlingar kommer i början på nästa vecka (48). Presentation av revisionen/revisorsgrupp väst/fredrik Ljunggren DAGORDNING PUBLIK Datum 2017-11-24 1 (8) Sammanträde i servicenämnden Ledamöter och ersättare i servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-11-30 09.15 - Plats: Malmö, Dockplatsen 26, Öresundsvåningen

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Social hållbarhet i ledning och styrning

Social hållbarhet i ledning och styrning Social hållbarhet i ledning och styrning PLATS FÖR BUDSKAP Elisabeth Bengtsson Folkhälsochef elisabeth.m.bengtsson@skane.se Det motsägelsefulla Skåne. Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-08-14 Dnr 1500342. Sjukvårdsnämnd Sunds yttrande: Budget 2016 och verksamhetsplan för åren 2017 till 2018

YTTRANDE. Datum 2015-08-14 Dnr 1500342. Sjukvårdsnämnd Sunds yttrande: Budget 2016 och verksamhetsplan för åren 2017 till 2018 Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se YTTRANDE Datum 2015-08-14 Dnr 1500342 1 (15) Sjukvårdsnämnd Sunds yttrande: Budget 2016 och verksamhetsplan för åren 2017

Läs mer

Plan för intern kontroll Nämnd/Förvaltning/Bolag Regionstyrelsen. Medborgarperspektivet 1. Nöjda medborgare

Plan för intern kontroll Nämnd/Förvaltning/Bolag Regionstyrelsen. Medborgarperspektivet 1. Nöjda medborgare Plan för intern kontroll Nämnd/Förvaltning/Bolag Regionstyrelsen Medborgarperspektivet 1. Nöjda medborgare Verksamhetsperspektivet 2. En effektiv verksamhet med hög kvalitet Verksamhetsperspektivet 3.

Läs mer

Budgetdirektivet består av två delar som nämnderna har att förhålla sig till i yttrandet.

Budgetdirektivet består av två delar som nämnderna har att förhålla sig till i yttrandet. Koncernkontoret Centrum för verksamhetsplanering och analys Enheten för god vård och verksamhetsstyrning Datum 2013-02-05 Anna Benemark Budgetdirektiv för budget och verksamhetsplan 2014 med plan för åren

Läs mer

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Servicenämnden Stefan Eriksson Enhetschef 040-33 11 06 Stefan.Eriksson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-01 Dnr 1402924 1 (6) Servicenämnden Taxor och avgifter för parkering i Ordförandens förslag

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning. Datum

Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning. Datum Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Kontakt: Åsa Adolfsson, koncernstab ekonomistyrning Datum 2016-03-23 Nämndernas mall för yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med prel. budgetram

Läs mer

Budgetdirektiv att yttra sig om inför beslut om Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018

Budgetdirektiv att yttra sig om inför beslut om Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018 Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Åsa Adolfsson Enheten för budget, redovisning och finans Datum version 2015-05-19 Budgetdirektiv att yttra sig om inför beslut om Region Skånes budget och

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Datum 2015-10-15. Sammanträde i servicenämnden

Datum 2015-10-15. Sammanträde i servicenämnden DAGORDNING Datum 2015-10-15 1 (7) Sammanträde i servicenämnden Ledamöter och ersättare i servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-10-22 kl. 09.00-16.00 Plats: Rum Aktiv, Projektkontoret NSH, Bergaliden

Läs mer

Verksamhetsplan Regionfastigheter 2017

Verksamhetsplan Regionfastigheter 2017 Regionfastigheter Ulrika Persson Ekonomichef 0768-87 19 33 Ulrika.b.persson@skane.se VERKSAMHETSPLAN Datum 2016-11-30 Version 0.30 Dnr 0 (9) Region Skåne Verksamhetsplan Regionfastigheter 2017 Postadress:

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2017-02-06 1 (6) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-06 09.30 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken 1.

Läs mer

Utvecklingsplaner inom Region Skåne Forum konferens 6 maj 2015 Tema: Fastighetsutvecklingsplaner så planeras morgodagsens sjukhusområden

Utvecklingsplaner inom Region Skåne Forum konferens 6 maj 2015 Tema: Fastighetsutvecklingsplaner så planeras morgodagsens sjukhusområden REGION SKÅNE Utvecklingsplaner inom Region Skåne Forum konferens 6 maj 2015 Tema: Fastighetsutvecklingsplaner så planeras morgodagsens sjukhusområden Ingela.anderssonlyberg@skane.se Mobil: 0768-871911

Läs mer

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Demokratiberedningen Johan Lidmark Strateg 044-309 30 62 Johan.Lidmark@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-30 Dnr 1502454 1 (5) Demokratiberedningen Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Ordförandens

Läs mer

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Servicenämnden Stefan Eriksson Enhetschef 040-33 11 06 Stefan.Eriksson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-09 Dnr 1402924 1 (6) Servicenämnden Taxor och avgifter för parkering i Ordförandens förslag

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

Verksamhetsplan och budget Regionfastigheter. för åren 2018 och 2019

Verksamhetsplan och budget Regionfastigheter. för åren 2018 och 2019 Regionfastigheter VERKSAMHETSPLAN Datum 2017-02-01 Version 2.0 Dnr 0 (10) Region Skåne Verksamhetsplan och budget Regionfastigheter 2017 med plan för åren 2018 och 2019 Postadress: 291 89 Kristianstad

Läs mer

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden Nämndplan Hjälpmedelsnämnden INNEHÅLL SYFTE...2 VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL...2 NÄMNDENS MÅL...2 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM ÄR STYRANDE FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE...2 NÄMNDENS UPPDRAG OCH FOKUS FÖR VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

Fastighetsutvecklingsplanen. Jacob Hort Avd. för tillväxt och samhällsbyggnad

Fastighetsutvecklingsplanen. Jacob Hort Avd. för tillväxt och samhällsbyggnad Fastighetsutvecklingsplanen Jacob Hort Avd. för tillväxt och samhällsbyggnad Investeringar i landstingen 39 miljarder 21 miljarder Investeringar i landstingen Fastighetsbeståndets ålder 700 000 600 000

Läs mer

Bilaga budgetdirektiv. Investeringar fördjupad beskrivning av ramar 2016-18

Bilaga budgetdirektiv. Investeringar fördjupad beskrivning av ramar 2016-18 Bilaga budgetdirektiv Investeringar fördjupad beskrivning av ramar 2016-18 I budgetdirektivet för perioden 2016 till 2018 fastställs investeringsramarna för Region Skånes verksamheter på en övergripande

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

Plan för intern kontroll Nämnd/Förvaltning/Bolag. Medborgarperspektivet 1. Nöjda medborgare

Plan för intern kontroll Nämnd/Förvaltning/Bolag. Medborgarperspektivet 1. Nöjda medborgare Plan för intern kontroll Nämnd/Förvaltning/Bolag Medborgarperspektivet 1. Nöjda medborgare Verksamhetsperspektivet 2. En effektiv verksamhet med hög kvalitet Verksamhetsperspektivet 3. En drivande utvecklingsaktör

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-18 Dnr 1702797 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden KrinovaMAT Ordförandens

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

STRUKTURBILD FÖR SKÅNE. Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne

STRUKTURBILD FÖR SKÅNE. Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne STRUKTURBILD FÖR SKÅNE Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne Att använda kunskapsunderlag i politiska beslutsprocesser Hur vi enats om strategiska inriktningar? Hur vi förankrat resultat? Hur

Läs mer

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-25 Dnr 1601903 1 (5) Regionstyrelsen Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering Ordförandens

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden PROTOKOLL 71-79 Datum 2013-12-18 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2013-12-18, kl. 09.00-13.40 Plats: Rum Tidskriften, MFC, sjukhusområdet i Malmö Beslutande: Monika

Läs mer

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen?

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Region Skåne Joakim Lloyd Raboff Claus Pedersen claus.pedersen@skane.se Inledning RUS och det regionala utvecklingsuppdraget

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen DAGORDNING Datum 2013-11-27 1 (7) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet Denna information redogör kortfattat för beslut i de ärenden som behandlades vid vårdproduktionsberedningens sammanträde den 27 april 2009. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se under

Läs mer

Region Skånes övergripande mål

Region Skånes övergripande mål Skånevård Kryh Division Habilitering och Hjälpmedel Karin Gidlöf Wuttke Planerings-/utredningssekreterare Telefon: 044-309 41 03 Mobil: 0705-37 37 07 E-post: karin.wuttke@skane.se YTTRANDE Datum 2014-09-24

Läs mer

Projekt för arbetslösa ungdomar

Projekt för arbetslösa ungdomar Denna information redogör kortfattat för fastighets- och servicenämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 16 februari 2012. Fastighets- och servicenämnden ansvarar för Region Skånes

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden YTTRANDE Datum 2019-09-26 Dnr 1900410 1 (5) Dnr: Fi 2019/02681/BB Fi.remissvar@regeringskansliet.se Fi.sba.bb@regeringskansliet.se Remiss: Förslag till ändringar i förordningen

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 1 (6) Regionstyrelsen Investeringar 2015 Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen

Läs mer

Datum 2015-08-27. Protokoll från servicenämndens sammanträde. Tid: 2015-08-27 kl. 09.00-11.00 Rum Öresund, Dockplatsen 26, Malmö

Datum 2015-08-27. Protokoll från servicenämndens sammanträde. Tid: 2015-08-27 kl. 09.00-11.00 Rum Öresund, Dockplatsen 26, Malmö Servicenämnden PROTOKOLL 29 34 Datum 2015-08-27 1 (4) Protokoll från servicenämndens sammanträde Tid: 2015-08-27 kl. 09.00-11.00 Plats: Rum Öresund, Dockplatsen 26, Malmö Beslutande Daniel Hedén (S), ordförande

Läs mer

Kollektivtrafiknämndens yttrande

Kollektivtrafiknämndens yttrande Datum 2017-05-15 Kollektivtrafiknämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens planeringsdirektiv med preliminär budgetram inför beslut om verksamhetsplan och budget 2018-2020 Region Skånes gemensamma målkarta

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Beredningen för framtidens sjukvård

Beredningen för framtidens sjukvård Beredningen för framtidens sjukvård PROTOKOLL 49 54 Datum 2016-11-23 1 (4) Protokoll från beredningen för framtidens sjukvårds sammanträde Tid: Plats: 2016-11-23 kl.08.30-12.30 Sal 6, Malmö konferenscenter,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

10 februari 17 Ansvarig: Emma Demitz-Helin. Regionservice verksamhetsplan och budget 2017 med plan för åren 2018 och 2019

10 februari 17 Ansvarig: Emma Demitz-Helin. Regionservice verksamhetsplan och budget 2017 med plan för åren 2018 och 2019 10 februari 17 Ansvarig: Emma Demitz-Helin Regionservice verksamhetsplan och budget 2017 med plan för åren 2018 och 2019 Innehåll Sammanfattning... 3 Regionservice en bättre partner för vården... 4 Förutsättningar

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende

Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året.

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-09-08 1 (8) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-09-18

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden Kommunfullmäktiges mål för mandatperioden 2014-2018 Vision och mål Vision 2025 för Höörs kommun Höörs kommun är en mötesplats som tar vara på och utvecklar individens kreativitet, där idén om en hållbar

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för Regionservice 2016 med plan för åren 2017 och 2018 (Två bilagor)

Verksamhetsplan och budget för Regionservice 2016 med plan för åren 2017 och 2018 (Två bilagor) Regionservice Kansli Bo Hansson Kanslichef 0768-871342 bo.i.hansson@skane.se Styrande dokument Datum 2015-12-17 Version 1.0 Dnr 1500342 1 (15) Verksamhetsplan och budget för Regionservice 2016 med plan

Läs mer

Servicenämnden. Sammanträde i servicenämnden

Servicenämnden. Sammanträde i servicenämnden DAGORDNING Datum 2016-03-10 1 (8) Sammanträde i servicenämnden Ledamöter och ersättare i servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-03-17 kl. 09.00-16.00 Plats: Malmö sjukhusområde, Nya projektkontoret,

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017 DAGORDNING Datum 2017-09-08 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-09-13 kl. 09.00 Plats: Studio, Nordenskiöldsgatan 24, Malmö 1. Val

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2018 1 1 Verksamhetsområdets mål 3 2 Förutsättningar 4 3 Nulägesanalys 5 4 Verksamhetsmål, uppföljning och övergripande prioriteringar 7 4.1 Attraktiv

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-17 Dnr 1500586 1 (5) Revisionsrapport. Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr 7-2015)

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

6 Hälso- och sjukvården år 2040 förslag till utredningsdirektiv HSN

6 Hälso- och sjukvården år 2040 förslag till utredningsdirektiv HSN 6 Hälso- och sjukvården år 2040 förslag till utredningsdirektiv HSN 2018-0387 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0387 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Projekt- och utredningskontor

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Datum 2015-05-07 Dnr 1500662. Lokaler för åkeri, distribution och bussdepåer i Region Skåne

Datum 2015-05-07 Dnr 1500662. Lokaler för åkeri, distribution och bussdepåer i Region Skåne Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-05-07 Dnr 1500662 1 (6) Regionstyrelsen Lokaler för åkeri, distribution och bussdepåer i Region

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr ) Regionstyrelsen Ingvar Thell Enhetschef 044-309 31 39 Ingvar.Thell@skane.se YTTRANDE Datum 2017-12-07 Dnr 1700179 1 (5) Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr 9-2017) Revisorerna har översänt

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål

Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål KVALITET grunduppdrag av god kvalitet för den vi är till för Det visar verksamhetens nytta för medborgaren. Vi får ett underlag

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Datum Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: kl Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö

Datum Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: kl Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö DAGORDNING Datum 2015-03-03 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-03-12 kl. 10.15 Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö 1. Justering

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REGIONSTYRELSE, NÄMNDER OCH REVISORERNA I REGION SKÅNE

REGLEMENTE FÖR REGIONSTYRELSE, NÄMNDER OCH REVISORERNA I REGION SKÅNE REGLEMENTE FÖR REGIONSTYRELSE, NÄMNDER OCH REVISORERNA I REGION SKÅNE AVDELNING I Tillämpningsområde 1 Detta reglemente gäller för regionstyrelsen och dess utskott och beredningar samt för nedanstående

Läs mer

Vision och styrkort 2015. Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1

Vision och styrkort 2015. Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa Vision och styrkort 2015 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa Länsstyrelsen och länet står inför stora utmaningar. Vi måste vara

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2019-02-14 kl.

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2017-03-28 Rev/17010 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer