Organisation för styrning och ledning av IT i Haninge

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Organisation för styrning och ledning av IT i Haninge"

Transkript

1 8 september 2015 Personalavdelningen PH Magnusson Organisation för styrning och ledning av IT i Haninge Beslutat vid KDLG:s möte Bakgrund Kommundirektörens ledningsgrupp beslutade att ta fram en koncernövergripande IT-strategi och IT-plan. Målsättningen är att, med stöd av IT-plan och IT-strategi, styra och prioritera IT-utveckling och IT-användning i kommunen. I arbetet ingår även att ta fram förslag till förändrad finansieringsmodell för IT, både avseende infrastruktur och drift. Arbetet med framtagande av IT-strategi och IT-plan har genomförts av ksf/bit i nära samarbete med förvaltningarna. 2. Avsikten med IT-strategi Avsikten med en IT-strategi är att styra och prioritera verksamhetsutveckling med stöd av IT, i linje med kommunens övergripande strategi och viljeriktning. Den utgår från organisationens inre behov, yttre krav och möjligheter (exvis från staten, ny teknik osv.) samt regulativa krav (exvis lagkrav, säkerhet och lagring). Vidare bidrar en IT-strategi med beslutsunderlag vid upphandling av kommande driftavtal från och med Styrande dokument och funktion De styrande dokumenten är; Politiskt styrdokument (framtas hösten 2015) IT målbild och fokuserade områden för IT Strategi IT-strategi - inkl. riktlinjer och principer för IT inom Haninge kommun IT-plan indelad utifrån våra fokusområden inom Haninge kommun Organisation för styrning och ledning av IT-verksamheten i Haninge kommun inkl. uppföljningsmodell och beslutsordning. Postadress Besöksadress Telefon Fax/e-post Bankgiro Rudsjöterassen 2 Växel: Haninge Direkt: ph.magnusson@haninge.se 1

2 3.1 IT-målbild Haninge kommuns IT-målbild tas fram och definieras genom förvaltningarnas och koncernens formulerade och prioriterade frågor. IT målbild beskriver vad vi ska uppnå för att bidra till kommunens önskvärda läge. IT-strategin beskriver hur vi tar oss fram, från nuvarande position till önskvärd position. För att koppla IT närmare verksamhetsnyttan kategoriseras IT-målbild i fokusområden vars syfte är att göra styrning, ledning och prioritering enklare samt att på ett enkelt sätt finna beroenden mellan olika behov. Beslutas av Kommundirektören. Förvaltas och följs upp av CIO med stöd av förvaltningarnas IT-strateger Beslutas och löper över 3 år, mäts och följs upp årligenen Fokusområden För att kunna hantera organisationens inre behov, yttre krav och möjligheter samt regulativa krav har behoven indelats i fem identifierade fokusområden; 1. Rätt kompetens vilka roller och kompetenser innehar, bemannar och kompetensförsörjer vi internt (BIT eller Förvaltning), alternativt köper externt. 2. Yttre effektivitet hur vi möter våra medborgare samt näringslivets behov och ökande förväntningar med digitalt stöd och tjänster. 3. Inre effektivitet hur arbetar vi smartare, mer automatiserat och kvalitativt inom kommunen. 4. Informationshantering, datakvalitet, arkitektur och datalagring Med ökat krav på Öppna data och inhämtning av information för analys, rapportering och beslutsfattande så krävs ett kontinuerligt arbete med datakvalitet och registervård. 5. Relevanta tjänster och system Vi behöver se över användandet, hur vi samordnar, avvecklar och har kontroll över vår samlade systemportfölj, av kostnadsskäl likväl som ur ett kontinuitets- och regulativt perspektiv. 3.2 IT-strategi IT-strategin beskriver i VAD och HUR vi ska investera och bedriva verksamhetsutveckling med IT för att nå IT målbild under kommande treårsperiod. IT-strategi definieras som kommunens IT-ramverk och kommunens fokuserade områden för den kommande treårsperioden med tydlig koppling till kommunens verksamhetsstrategi och målbild. IT-strategi dokumentet är ett av kommunens styrande dokument. 2 (9)

3 Beslutas av Kommundirektören. Förvaltas och följs upp av CIO med stöd av förvaltningarnas IT-strateger Beslutas och löper över 3 år med årlig kalibrering/revision 3.3 IT-plan IT-plan anger med vilka aktiviteter (projekt/linjeaktivitet) och över vilken tidshorisont (hastighet) vi kommer att genomföra vår förflyttning mot IT målbild. IT-planen gör på så vis IT-strategin mätbar genom att definiera kommunens IT-strategi i mätbara målområden (fokusområden) Kommunens IT-plan Kommunens IT-plan definieras som kommunens IT-aktivitetsplan för HUR, dvs. vilka initiativ och aktiviteter vi ämnar utföra för att uppnå det som anges i IT-målbild samt att skapa förutsättningar för mätbara mål under det kommande kalenderåret. Kommunens IT-plan är en nerbrytning av IT-målbild till aktiviteter (projekt/linje) genom att samla ihop samtliga förvaltningars IT-planer och identifiera synergier, konflikter och kalendarisk leveransplan samt en uppskattad och samlad budget för IT i kommunen. Beslutas av Kommundirektören. Förvaltas och följs upp av CIO med stöd av förvaltningarnas IT-strateger och IT-kontroller Rullande 3 år, följs upp och justeras årligen, samt per Tertial Förvaltningens IT-plan Definieras som respektive förvaltnings IT-aktivitetsplan för HUR, dvs. vilka initiativ och aktiviteter respektive förvaltning ämnar utföra för att bidra till att nå gemensam ITmålbild. Vidare att skapa förutsättningar för mätbara mål, främst under det kommande kalenderåret, men också för långsiktig budget- och resursplanering på förvaltningsnivå. Förvaltningens IT-plan är ett styrdokument för förvaltningens samlade IT initiativ och aktiviteter under året, samt övergripande över 3 år. Dessa bygger på samtliga budgeterade IT-förvaltningsplaner samt på ev. större initiativ som planeras vidtas på längre sikt. Likt kommunens IT-plan är detta dokument till för att identifiera synergier, konflikter och etablera kalendarisk leveransplan och en samlad budget för IT i respektive förvaltning. Beslutas av förvaltningschefen. Förvaltas och följs upp av IT-strateg med stöd av ekonomikontroller. Rullande 3 år, följs upp och justeras årligen. 3 (9)

4 4 Organisation för styrning och ledning av IT-verksamheten i Haninge kommun För att skapa förutsättningar för en kvalitativ och långsiktigt hållbar IT-verksamhet behöver kommunens IT-verksamhet ensa, förenkla och standardisera sin ITorganisation och tydliggöra beslutsmodellen och dess forum. Här fordras en organisation som, på olika nivåer, hanterar IT-frågor och IT-utveckling vilka också har förmågan att omsätta verksamhetskrav till IT-leveranser genom hela livscykeln. Organisationen ska sträva efter att ha kompetens (roller) för att kunna: Identifiera behov o Identifiera verksamhetsbehov från idé till kravhantering av funktionella/icke funktionella krav. o Bedriva förstudier undersöka genomförbarhet genom att ta fram ett beslutsunderlag med kvantifierade lösningsförslag och riskanalys. Genomföra behov driva förändringsarbetet utifrån en tydlig kravbild och ett tydligt och kvantifierat effektmål. Förvalta behov systematisk förvaltning av förändringsarbetets resultat för att realisera effektmålet och stödja verksamheten i vardagen. Organisationen anknyter till kommunens ledningsnivåer och är indelad i operationell, taktisk och strategisk nivå. I nivåerna skapas forum med uppgift att ta fram underlag och fatta beslut. Representanter för Tornberget och Haninge bostäder har möjlighet att medverka på kommunens taktiska nivå. Förvaltningschef ska, utifrån förvaltningens förutsättningar, etablera organisation som, genomför uppgifterna på förvaltningsnivå. Förvaltningschef ska därutöver tillse att nedan angivna kompetenser medverkar i genomförandet av uppgifterna*. Förvaltningschefer kan överenskomma om samverkansformer avseende system och tjänster på operationell och taktisk nivå förvaltningsnivå. 4.1 Operationell/taktisk nivå - förvaltning Uppgift 1: Planera, genomföra, rapportera och följa upp arbetet inom ramen för förvaltningsobjektet, t ex. Combine, Hypergene eller annat system, applikation, tjänst, inkl. budget och operativ leverantörsstyrning och uppföljning. Ta fram beslutsunderlag för inspel till förvaltningens ITplan innefattande budget. Planerar, prioriterar och följer upp beslutad förvaltningsplan för system, tjänster samt leverantörer utifrån förvaltningsobjektets nuläge och förändringsbehov. Säkerställa utbildningsbehov och minimera operationell risk utifrån objektets innehåll och ansvar. 4 (9)

5 Kompetenser: Systemförvaltare/förvaltningsledare Förvaltningsledare IT (ksf/bit) Super användare * Erforderlig kompetens som har förmåga att ta fram underlag är syftet, vilka roller som utför är underordnat och Förvaltningschef ansvarar för att rätt bemanning deltar. Uppgift 2: Tar fram beslutsunderlag till förvaltningens IT-plan innefattande budget. Planerar, prioriterar och följer upp förvaltningens beslutade IT-plan inkl. budget. Omvärlds bevakar IT-området inom ramen för förvaltningens intressen och framtida behov. Säkerställer genom utbildning och uppföljning att förvaltningen följer styrande regelverk, processer och rutiner avseende IT på uppdrag av förvaltningschefen. Kompetenser: Förvaltningens IT-strateg Ekonomicontroller (ksf/ekonomiavdelning) Kundansvarig (ksf/bit) Förvaltningsledare 1 minst en per förvaltningsobjekt Förvaltningsledare IT (I mån av komplexitet och intensivitet i förändringsarbetet kring förvaltningsobjekt) Anm. Rollen Kundansvarig tillhör BIT och kommer att vara IT-strategens och förvaltningens kontaktyta där denne ansvarar för förvaltningen av alla avtal och överenskommelser som uttalats samt den övergripande leveransen till ITstrategens verksamhetsområde. 1 Systemförvaltarrollen kommer att revideras i samband med etableringen av ny IT-förvaltningsmetod och benämningen avses ändras till förvaltningsledare. 5 (9)

6 4.2 Förvaltningschef Uppgift: Leds av: Kompetenser: Beslutar om förvaltningens IT-plan samt uppskattade budget för vidare konsolidering till kommungemensamma IT-plan och IT-budget. 12 månader med tertial prognos och uppföljning. Övergripande över 3 år, rullande. Förvaltningschef IT-strateg Förvaltningens ledningsgrupp 4.3 Taktisk nivå kommun IT-ledningsgrupp Uppgift: Remissinstans av kommungemensam IT-plan Beslut- och uppföljnings forum för gemensamma förvaltningsobjekt (IT-infrastruktur, IT-arbetsplats och telefoni ) Tar fram beslutsunderlag avseende kommunens IT-strategi och IT-plan (innefattande budget). Följer upp och rapporterar kommunens IT-strategi och IT-plan inkl. budget. Leds av: Kompentenser: Rapporterar till: CIO Förvaltningarnas IT-strateger IT-controller (ksf/bit ) Chef drift och förvaltning (ksf/bit) Chef projektkontoret (ksf/bit) Representanter från Tornberget och Haninge bostäder efter överenskommelse mellan bolagen och CIO. Kommundirektör 4.4 Strategisk nivå kommun Kommundirektör Uppgift: Leds av: Stöds av: Adjungerad: Beslutar kommunens IT-strategi och IT-plan (36månader) samt budget (12månader) samt övergripande nivå 3 år, rullande. Kommundirektör Kommundirektörens ledningsgrupp CIO 6 (9)

7 5 Rollbeskrivningar IT ansvar, befogenheter och rapporteringsvägar Kommunen har sedan IT blev en naturlig del av verksamheten etablerat roller och befattningar inom IT utifrån aktuella behov. Dessa roller och befattningar har över tid utvecklats utifrån innehavarens kompetens och, vid var tid, gällande arbetsuppgifter och ansvar. Konsekvenserna av detta är att det saknas systematisk hantering av IT-roller och befattningar där medarbetare med samma titel kan ha vitt skilda kompetenser, ansvar, mandat och befogenheter. Kommunen har, efter genomgång av befintliga register 83 medarbetare som jobbar med någon form av IT i verksamheten och 12 medarbetare på BIT. Kommunen har m.a.o. 95 IT-medarbetare med IT-titlar. Vid ett 20-tal stickprov saknar majoriteten av rollerna beskrivningar av vad de ansvarar för, vilka mandat de har och vilka kompetenskrav om ställs för uppdraget. För att kunna göra en förflyttning mot en målinriktad och effektiv IT-verksamhet i Haninge kommun fordras standardiserade rollbeskrivningar som innefattar kompetens och uppgifter. 5.1 Benämningar Förslag till förändring av benämningar Status Roll Förslag till Organisation uppdelning Befintlig CIO BIT NY IT-strateg Förvaltning NY Kundansvarig BIT NY Förvaltningsledare Förvaltning NY Förvaltningsledare IT BIT NY Lösningsarkitekt BIT NY Objektspecialist Förvaltning NY IT-koordinator BIT Befintlig IT-samordnare IT-samordnare Förvaltning Befintlig IT-pedagog IT-pedagog Förvaltning Befintlig IT-säkerhetsansvarig BIT Befintlig IT-kontroller BIT Avveckla Systemförvaltare Förvaltningsledare Förvaltning Superanvändare Avveckla Systemansvarig Förvaltningsledare Förvaltning Avveckla Systemägare Förvaltningsobjektsägare Förvaltning Avveckla It-tekniker Teknikspecialist Förvaltning Superanvändare Avveckla Förvaltningsansvarig Förvaltningsledare Förvaltning Förvaltningsledare IT Avveckla IT-utvecklare IT-samordnare Förvaltning Avveckla Systemsamordnare IT-samordnare Förvaltning Avveckla Systemadministratör Objektspecialist Förvaltning 7 (9)

8 5.2 Rollbeskrivningar Rollbeskrivningar, utöver de som anges nedan, kommer att tas fram under 2015 varvid ovan angivna benämningar kan komma att förändras. IT-strateg minst en per Förvaltning Koordinerar förvaltningens samlade IT-behov. Representerar förvaltningen i kontakt med kundansvarig vid ksf/bit. Tar fram beslutsunderlag till förvaltningschef avseende förvaltningens IT-plan och budget. Svarar för förvaltningens planering, prioritering och uppföljning av förvaltningens ITplan Lämnar underlag till kommunens IT-strategi. Medverkar i kommunens/cio s IT-ledningsgrupp. 5.2 IT-samordnare Utifrån omfattning IT som del av verksamheten Operativt stöd för IT-strategen med god praktisk insyn i verksamhetens IT-användande. Stödjer systemförvaltare och beställare vid större eller komplexa beställningar av ITtjänster samt agerar verksamhetens koordinator vid förändringar i ITinfrastrukturtjänster. Denna roll ses som komplement och helt utifrån förvaltningens behov och beslut. Exempel: IT-strateg UBF kan ha en IT-samordnare per utbildningsnivå (för-, grund- och gymn./vux) etc. Deltar i IT-forum och agerar verksamhetens operativa representant vid kommungemensamma IT-projekt. 5.3 Förvaltningsledare 2 - en per system/tjänst Svarar för förvaltning, utveckling och uppföljning av specifikt system eller tjänst. Lämnar underlag till förvaltningens IT-plan. Medverkar i IT-strategs uppdrag avseende förvaltningens IT-plan och IT-budget. 5.4 Kundansvarig ksf/bit Affärs-och kvalitetsansvarig för ksf/bit leveranser till förvaltning via förvaltningens ITstrateg. Medverkar vid framtagande av beslutsunderlag av förvaltningens IT-plan och IT-budget samt vid planering, prioritering och uppföljning av förvaltningens IT-verksamhet. Medverkar vid framtagande av beslutsunderlag av kommunens IT-strategi, IT-plan och IT-budget samt vid planering, prioritering och uppföljning av kommunens ITverksamhet. 2 Systemförvaltarrollen kommer att revideras i samband med etableringen av ny IT-förvaltningsmodell och kommer att benämns förvaltningsledare. 8 (9)

9 5.5 Ekonomicontroller en per förvaltning Svarar för ekonomisk uppföljning och prognos av kostnader för IT. 5.6 Chef drift och förvaltning, BIT Ansvarar för att en styrmodell för förvaltning av kommunens samlade IT (infrastruktur, system, applikationer, tjänster, telefoni etc.) finns etablerad med bemannad inom BIT samt att leverantörstyrning utförs gentemot våra köpta (outsourcade) tjänster (infrastruktur, arbetsplats, telefoni etc.) Bidrar med kompetens och resurser vid upphandling, projekt etc. för kravställande av icke-funktionella krav. Deltagare i IT-ledningsgrupp, Leder och fördelar arbetet inom drift och förvaltning (BIT) förvalting. Representerar BIT i taktiskt forum för kommunens outsourcade tjänster. 5.7 CIO Leder arbetet och ansvarar för att regelverk, riktlinjer och stöd finns etablerat avseende hur IT-verksamheten inom Haninge kommun ska bedrivas. Tar fram beslutsunderlag avseende kommunens IT-strategi och IT-plan (innefattande budget) och är adjungerad till KDLG vid ärenden rörande IT. Uppföljning av kommunens IT-strategi och IT-plan (innefattande budget). Rapporterar till kommundirektör och avdelningschef avseende kommunens IT-strategi, IT-plan och IT-budget. Svarar för planering, uppföljning och prioritering av kommunens IT-strategi, IT-plan och IT-budget efter hörande av kommundirektör. Chef över IT Beställarorganisation (BIT). 5.8 Förvaltningschef Beslutar och genomför förvaltningens IT-plan innefattande budget. Medverkar i beslut avseende kommunens IT-strategi, IT-plan och IT-budget. Ansvar för att verksamheten har erforderliga roller och mandat för att säkerställa operationell säkerhet och kostnadseffektivitet. Tillsätter IT-strateg och förvaltningsobjektsägare (tidigare systemägare). 5.9 Kommundirektör Beslutar kommunens IT-strategi och IT-plan samt budget för IT. Ger direktiv för planering, uppföljning och prioritering av kommunens IT-strategi, ITplan och IT-budget. 9 (9)

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning 2018-08-14 DNR: MIUN 2016/2116 s riktlinjer för systemförvaltning Beslutad av: Lotten Glans Beslutsdatum: 2018-08-14 Publicering: 2018-08-14 Handläggare: Emelie Holmlund ULS Revidering av DNR: MIUN 2016/2116

Läs mer

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet Universitetsgemensam förvaltningsmodell 2016-02-21 IT-avdelningen, Stockholms universitet Syfte Förvaltningsmodellens syfte är att: säkerställa att IT-stöd ger avsedd nytta i verksamheten erhålla styrbarhet

Läs mer

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem Rutin/Anvisningar Dokumentansvarig: Mona Lindgren, modellsamordnare Systemförvaltning Godkänd av: Lars Sandström, IT-strateg, IT-funktionen Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Utgåva P1.0-1 Thomas Halvarsson Sida: 2 (16) version Basfakta Uppdraget Bakgrund Sammanfattning...

Utgåva P1.0-1 Thomas Halvarsson Sida: 2 (16) version Basfakta Uppdraget Bakgrund Sammanfattning... Rapport IT beställarorganisation Ver 1.1 (2011-09-05) Thomas Halvarsson Sida: 2 (16) Innehåll 1 Basfakta... 3 1.1 Uppdraget... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Sammanfattning... 4 2 Metod... 5 3 Ansvarsområden

Läs mer

VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015

VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015 Datum Diarienummer 2013-03-13 159-2013-542 VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015 1 (7) 1 INLEDNING Vetenskapsrådets behov och beroende av it växer för varje år och ställer allt högre krav på myndighetens

Läs mer

Verksamhetsplan. för IT. Diarienummer: Ks2014/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan. för IT. Diarienummer: Ks2014/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen Diarienummer: Ks2014/0101.005 Verksamhetsplan för IT Gäller från: 2014-05-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen 2014-04-08 Utarbetad av: IT-chef Revideras senast: 2018-12-31 Version:

Läs mer

Systemförvaltningsmodell för LiU

Systemförvaltningsmodell för LiU 2006-01-11 Bilaga Dnr LiU 447/05-10 1(6) Systemförvaltningsmodell för LiU För att säkerställa att LiUs systemförvaltning bedrivs med fokus på verksamhetens nytta och på ett tydligt och enhetligt sätt använder

Läs mer

Styrande dokument. Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering. Stadens nämnder och styrelser.

Styrande dokument. Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering. Stadens nämnder och styrelser. Styrande dokument Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering 2Detta dokument gäller för Stadens nämnder och styrelser 3BDokumenttyp Riktlinje 4BFastställd/upprättad 2017-xx-xx

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Innehållsdeklaration Catrin Ditz arbetar som CIO i Uppsala kommun och har fått utmärkelsen årets

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8)

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) IT avdelningen Piparegränd 3 271 42 Ystad Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) S.M.Y.K Beskrivningar och hänvisningar till rutiner och riktlinjer som ligger till grund för ett tryggt förvaltande

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Från arkitektur till IT-styrning

Från arkitektur till IT-styrning Från arkitektur till IT-styrning 29-30 mars 2012 Nebojsa Bjelobrk,IT-strateg Göteborg Energi AB Agenda Problembilden Vem? Hur? Vad? Inköp? Plocka ut? Lägga tillbaka? Bäst före datum? IT-styrning på Göteborg

Läs mer

Er partner inom IT service management. Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning

Er partner inom IT service management. Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning Er partner inom IT service management Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning Service Management En uppsättning specialiserade organisatoriska förmågor med syftet att leverera värde till kunderna

Läs mer

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare 1(7) 2016-05-31 Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare Målbild 2(7) Kumla kommuns service och tillgänglighet utvecklas ständigt och

Läs mer

Delegering, ansvar och befogenheter

Delegering, ansvar och befogenheter Sidan 1 / 10 Delegering, ansvar och befogenheter Innehåll 1. Allmänt... 1 1.1. Delegering... 2 1.2. Byte av förordnade befattningshavare... 2 2. Tillägg till befattningsbeskrivning... 3 2.1. Flygplatschefen...

Läs mer

Instruktion för kommunchefen KS2017/571/01

Instruktion för kommunchefen KS2017/571/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2017/571/01 2017-11-21 1 (2) Kommunstyrelsen Instruktion för kommunchefen KS2017/571/01 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen antar instruktionen för kommunchefen. 2. Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinje för Systemförvaltning

Riktlinje för Systemförvaltning Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Riktlinje för Systemförvaltning Bakgrund Från och med den 25 maj 2018 gäller EUs dataskyddsförordning (2016/679) för hantering av personuppgifter. Förordningen ersätter personuppgiftslagen,

Läs mer

Organisation och roller

Organisation och roller Organisation och roller e-förvaltning Uppsala Universitet 2016-03-01 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisation och roller... 3 3 Rollbeskrivning e-områdesansvarig... 4 4 Rollbeskrivning e-områdesansvarig

Läs mer

Service management Samverkan och rapportering

Service management Samverkan och rapportering Service management Samverkan och rapportering Innehåll Inledning 3 4 4 Operativa möten 5 Taktiska möten 7 Strategiska möten 8 Statistik och rapporter 8 Bemanning och kompetenser 9 Inledning En av de viktigare

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

Policy och strategisk plan för IT-utveckling och digitalisering i Uppsala kommun

Policy och strategisk plan för IT-utveckling och digitalisering i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Catrin Ditz Maria Nilsson Datum 2015-09-09 Diarienummer KSN-2015-1516 Kommunstyrelsen Policy och strategisk plan för IT-utveckling och digitalisering i Uppsala kommun

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv

IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv Josefin Nordlander Chef Koncernsäkerhet & Kontroll GRC-dagarna 8-9 oktober 2015 Vad menas med IT styrning? IT-styrning handlar om att styra IT så att

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 Bengtsfors, M Holm Dalsed, K Sundström Färgelanda, J Berggren Mellerud, S Gunnarsson Åmål, P Karlsson Åmål, G Gustafsson Index Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Ordning och reda förenklar styrningen, 2013-12-04

Ordning och reda förenklar styrningen, 2013-12-04 Ordning och reda förenklar styrningen, 2013-12-04 Leverantörsstyrningsmodellen Johnny Carlberg IT-strateg, Enheten Strategi och Styrning Kort om Arbetsförmedlingen Antal anställda inom Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete

Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete Riktlinjer Dnr 149/2016 Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-08-31, 159. Uppdateras före 2017-08-31. Innehållsförteckning 1 Inledning och nuläge...

Läs mer

Författningssamling. Beslutsinstans Kommunfullmäktige. 30 Dokumentansvarig Kommundirektör. Regler för styrdokument i Nässjö kommun

Författningssamling. Beslutsinstans Kommunfullmäktige. 30 Dokumentansvarig Kommundirektör. Regler för styrdokument i Nässjö kommun Författningssamling Dokumenttyp Regler Beslutsinstans Beslutsdatum 2018-02-22 30 Dokumentansvarig Kommundirektör Gäller för Nässjö kommun Senast reviderad - Regler för styrdokument i Nässjö kommun Bakgrund

Läs mer

IT-plan för Söderköpings kommun

IT-plan för Söderköpings kommun IT-plan för Söderköpings kommun 2018-2022 Författare Giltighetstid Reviderad Diarenr Anneli Lindblom 2018-2022 2018-03-27 2018-00073 2 Framtidsbild Söderköpings kommun ska vara en digital arbetsplats med

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD LÄSANVISNING OCH BEGREPPSDEFINITION Läsanvisning begreppsdefinition Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning

Läs mer

5 VAD RAMVERKET BETYDER FÖR DIG SOM ANBUDSGIVARE

5 VAD RAMVERKET BETYDER FÖR DIG SOM ANBUDSGIVARE 1 INLEDNING De inledande avsnitten i denna bilaga ger en allmän bild över :s ramverk för styrning av IT-leverantörer. Därefter beskrivs från kapitel 9 och framåt, ramverkets påverkan på upphandlingen av

Läs mer

IT vid Göteborgs universitet. Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef)

IT vid Göteborgs universitet. Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef) IT vid Göteborgs universitet Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef) Göteborgs universitets organisation GU:s IT-stöd 2005 6 olika distansutbildningssystem 20 olika e-posttjänstsystem

Läs mer

Regler och instruktioner för verksamheten

Regler och instruktioner för verksamheten Informationssäkerhet Regler och instruktioner för verksamheten Dokumenttyp Regler och instruktioner Dokumentägare Kommungemensam ITsamordning Dokumentnamn Regler och instruktioner för verksamheten Dokumentansvarig

Läs mer

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/903 IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor IT-enheten Beslutsdatum 2014-01-20 Giltighetstid

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 202) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-12-16 Dokumentansvarig:

Läs mer

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-05-18 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kst 2010/212 Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten Förslag till beslut Kommunledningskontorets förslag 1.

Läs mer

Varför IT-strategi. Mål och värderingar. IT-STRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 10 1 (7)

Varför IT-strategi. Mål och värderingar. IT-STRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 10 1 (7) FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 10 1 (7) IT-STRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 2005-09-26, 55 Varför IT-strategi. Syftet med denna IT-strategi är att åstadkomma en förflyttning av fokus

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Ramverk för systemförvaltning

Ramverk för systemförvaltning Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 1 (8) Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 2 (8) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 FORUM OCH GRUPPER... 3 LANDSTINGETS LEDNINGSGRUPP... 3 IT-GRUPP... 3 PROGRAMSTYRGRUPP...

Läs mer

IT-strategi Bollebygds kommun

IT-strategi Bollebygds kommun Styrdokument 1 (5) 2015-03-16 Fastställd: KF 2015-04-23 x Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Ekonomichef Reviderad: Dnr : KS2015/78 IT-strategi Bollebygds kommun Postadress

Läs mer

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa Workshop och dialog kring strategi för ehälsa 2018-02-23 Agenda 8.30 9.00 Fika 9.00 9.10 Välkommen (Carina Björk) 9.10 9.20 Inledning 9.20 10.00 Diskussion om övergripande, nationella mål inom ehälsa 10.00

Läs mer

ISBRYTARSTRATEGI den 22 februari 2012. Isbrytarstrategi

ISBRYTARSTRATEGI den 22 februari 2012. Isbrytarstrategi Isbrytarstrategi Inledning Industrin i Sverige är beroende av att sjöfarten fungerar året runt för att kunna producera och exportera varor. Med tanke på landets geografiska läge och transportlängden utgör

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

effekt nu Kunskapsinitiativet

effekt nu Kunskapsinitiativet ITIL v3 och pm 3 i teori och praktik Klas Johansson, effekt nu Kunskapsinitiativet 5 december 2008 Kvalitet Kvalitet Göra rätt saker Göra På rätt rätt saker sätt På Från rätt början sätt Från Förbättra!

Läs mer

Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi

Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2010-02-09 Dnr KS 157/2009-01 Leif Eriksson Kommunstyrelsen 2010-03-08 Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi Sammanfattning KPMG har av Täby kommuns revisorer fått i uppdrag

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Rinander Barbro Datum 2017-09-19 Diarienummer GSN-2017-1376 Gatu- och samhällsmiljönämnden Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 Förslag till beslut

Läs mer

Mål- och resultatstyrning i Kungsörs kommun

Mål- och resultatstyrning i Kungsörs kommun Livskraftiga L kompetenta och unika Kungsör lockar företag, boende och besökare med hjälp av attraktiva boendeformer, ett företagsamt förhållningssätt samt en kunglig miljö och historia. Mål- och resultatstyrning

Läs mer

Övergripande strategi för användning av Informations- och kommunikationsteknik (IKT*) inom Umeå kommun

Övergripande strategi för användning av Informations- och kommunikationsteknik (IKT*) inom Umeå kommun Övergripande strategi för användning av Informations- och kommunikationsteknik (IKT*) inom Umeå kommun * Definition - Begreppen IT (informationsteknik) och IKT (informationsoch kommunikationsteknik) är

Läs mer

Från kaos till digital succé. Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun

Från kaos till digital succé. Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Från kaos till digital succé Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun 2 3 5 IT och digital utveckling i Uppsala kommun är en förändringsmotor i kommunens utveckling och en möjliggörare för effektiva informationsflöden

Läs mer

Xxxx Multiprojekt, organisation

Xxxx Multiprojekt, organisation Multiprojekt, organisation Sida 1 Om multiprojekt, organisation Portföljledningen är den roll som har det högsta övergripande ansvaret i multiprojektmiljön. Den rollen ansvarar för att fastställa och prioritera

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR

PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR PROJEKTPLAN, ETAPP 1 FÖR INSATSOMRÅDE 3 - TEKNISK INFRASTRUKTUR En del av aktionsprogrammet för Kommunal ITsamverkan i vård och omsorg, 20081001-20111231 1 Aktiviteter 2009-2010 1. Kommuners och landstings

Läs mer

Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet

Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet BESLUT 1 2017-06-22 Dnr STYR 2017/946 Rektor Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet Bakgrund Universitetet genererar och hanterar stora mängder information. Denna information måste hanteras

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Secure Cloud for Public sector Jeanette Thorell, CIO Haninge kommun. Jeanette Thorell CIO Haninge kommun

Secure Cloud for Public sector Jeanette Thorell, CIO Haninge kommun. Jeanette Thorell CIO Haninge kommun Secure Cloud for Public sector Jeanette Thorell, CIO Haninge kommun Jeanette Thorell CIO Haninge kommun Haninge kommun Sveriges 25:e största kommun Ca 80 000 invånare Ca 5 000 företag Ligger på Södertörn

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

POLICY INFORMATIONSSÄKERHET

POLICY INFORMATIONSSÄKERHET POLICY INFORMATIONSSÄKERHET Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-03-21 56 Bo Jensen Säkerhetsstrateg Policy - Informationssäkerhet Denna policy innehåller Haninge kommuns viljeinriktning och övergripande

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380 Instruktion för kommundirektören i Ärende 5 KS 2017/380 Sida 6 av 225 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-01-08 Dnr: KS 2017/380 Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

DIGITAL HANDLINGSPLAN FÖR ÄLDREFÖRVALTNINGEN I HANINGE KOMMUN

DIGITAL HANDLINGSPLAN FÖR ÄLDREFÖRVALTNINGEN I HANINGE KOMMUN DIGITAL HANDLINGSPLAN FÖR ÄLDREFÖRVALTNINGEN I HANINGE KOMMUN Innehåll Sammanfattning... 3 Vision... 3 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Digital Strategi 2020+... 3 Målbild... 3 Fokusområden... 4

Läs mer

STRATEGI STRATEGI FÖR EHÄLSA

STRATEGI STRATEGI FÖR EHÄLSA STRATEGI FÖR EHÄLSA 1 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Metod 3 1.2 Externa dokument 3 2 Nuläge 4 2.1 Övergripande Utmaningar 4 3.2 Utmaningar kopplade till informationssäkerhet 4 3.3 Utmaningar kopplade till

Läs mer

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2016/918/01 2018-03-07 1 (1) Kommunstyrelsen Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Förslag till beslut Förslaget till Informationssäkerhetspolicy för

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsutveckling med hjälp av IT (e-förvaltningsutveckling) i Norrköpings kommun

Riktlinjer för verksamhetsutveckling med hjälp av IT (e-förvaltningsutveckling) i Norrköpings kommun Riktlinje 2010-12-10 Riktlinjer för verksamhetsutveckling med hjälp av IT (e-förvaltningsutveckling) i Norrköpings kommun KS F 2013/05330 Fastställd av kommundirektören den 10 december 2010. Denna riktlinje

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Secure Cloud for Public sector Roadshow hösten 2015 Henrik S Tedeby, Beställarenhet IT, Haninge kommun. Jeanette Thorell CIO Haninge kommun

Secure Cloud for Public sector Roadshow hösten 2015 Henrik S Tedeby, Beställarenhet IT, Haninge kommun. Jeanette Thorell CIO Haninge kommun Secure Cloud for Public sector Roadshow hösten 2015 Henrik S Tedeby, Beställarenhet IT, Haninge kommun Jeanette Thorell CIO Haninge kommun Haninge kommun Sveriges 24:e största kommun Ca 80 000 invånare

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2009-07-15 1 (9) Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2009-10-21, 110 Kommunstyrelseförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Hemsida 462 85 Vänersborg Sundsgatan

Läs mer

Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret

Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige 2009-04-23 57 1. Allmänt... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Begreppet informationssäkerhet

Läs mer

Förslag till uppdragsplan. Integrering av Vård och Omsorg

Förslag till uppdragsplan. Integrering av Vård och Omsorg 1 Förslag till uppdragsplan Integrering av Vård och Omsorg 01.2 Förslag till uppdragsplan integrering Vård och omsorg Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Avdelningen för ledning och verksamhetsstöd

Läs mer

The Rational IT Model EN ENKLARE VÄG TILL IT SERVICE MANAGEMENT

The Rational IT Model EN ENKLARE VÄG TILL IT SERVICE MANAGEMENT The Rational IT Model EN ENKLARE VÄG TILL IT SERVICE MANAGEMENT ITIL is a registered trade mark of AXELOS Limited. Bakgrund till modellen... 3 Beskrivning av modellen... 4 Modellens uppbyggnad... 5 Faser...

Läs mer

En ny myndighet inom ehälsoområdet

En ny myndighet inom ehälsoområdet En ny myndighet inom ehälsoområdet Sören Olofsson, särskild utredare, Utredningen om inrättande av ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Utredningen om inrättande av en ny myndighet för hälso-

Läs mer

Styrsystem för Växjö kommun

Styrsystem för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2011-05-09 Styrsystem för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Uvecklingschefen Dokumentnamn Styrsystem för Växjö kommun - antaget 2011-04-19 Fastställd/Upprättad

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Antagen av Kommunfullmäktige 2000-11-30 138, reviderad 2009-04-23 57 IT-strategi för Falkenbergs kommun...

Läs mer

Vetenskapsrådets informationssäkerhetspolicy

Vetenskapsrådets informationssäkerhetspolicy Vetenskapsrådets informationssäkerhetspolicy 1 (6) Ändringshistorik Datum Version Beskrivning av ändring Vem 2014-01-07 PA1 Initial version Torulf Lind 2014-01-07 PA2 Uppdatering roller Torulf Lind 2014-01-17

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställda av Rektor 2015-09-29 1 Inledning Uppsala universitets verksamhet är omfattande och bedrivs både i Sverige

Läs mer

Förvaltningsplan för Ladok

Förvaltningsplan för Ladok 1 Förvaltningsplan för Ladok 2 1 INLEDNING 3 1.1 Revisionshistorik 3 1.2 Sammanfattning 3 2 FÖRVALTNINGSOBJEKTET 3 2.1 Förvaltningsperiod 3 2.2 Övergripande beskrivning 4 2.3 Förvaltningens omfattning

Läs mer

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning I digitaliseringssatsningen har det slagits fast att pm 3 är en avgörande förutsättning; ta hand om det

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern. Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad

Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern. Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern Beslutad av kommunfullmäktige 2012-12-18 238, reviderad 2017-09-19 153 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Översikt PPS - Projektledning

Översikt PPS - Projektledning Sida 1 Om översikt PPS PPS - Praktisk ProjektStyrning - är ett arbetssätt för att aktivt planera och leda projekt, program och projektportföljer. Allt bygger på praktiska erfarenheter och på befintlig

Läs mer

Att samverka hur och varför. Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket

Att samverka hur och varför. Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket Att samverka hur och varför Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket Grundläggande krav Myndighetsförordningen: 3 Myndighetens ledning ansvarar inför regeringen för verksamheten och

Läs mer

Projektkontor V Thomas Persson

Projektkontor V Thomas Persson Projektkontor V1.0 2019-03-29 Thomas Persson Bakgrund IT-resurserna inom Sundsvalls kommun är en begränsad resurs och räcker inte till för alla behov. Prioritering via en projektportfölj är då ett måste.

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet Systemförvaltning där delarna bli till en helhet Organisation Styrning Processer Jessika Svedberg, Kommunkansliet Verksamhet, IS &IT behov k u n d v e r k s a m h e t Vem bör ha ansvaret? Kundupplevd nytta

Läs mer