Exploateringsavtal avseende genomförande av detaljplan för Margarethahemmet, Särsta 38:4 KS-2017/716

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Exploateringsavtal avseende genomförande av detaljplan för Margarethahemmet, Särsta 38:4 KS-2017/716"

Transkript

1 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Pelle Mikaelsson Datum KS-2017/716 Projektledare mark och exploatering Kommunstyrelsen Exploateringsavtal avseende genomförande av detaljplan för Margarethahemmet, Särsta 38:4 KS-2017/716 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna upprättat förslag till exploateringsavtal avseende genomförandet av detaljplanen för Margarethahemmet, Särsta 38:4 att uppmana samhällsutvecklingsnämnden att äska investeringsmedel ur samhällsutvecklingsnämndens ofördelade medel att beslut tas med omedelbar justering. Sammanfattning Inför antagande av detaljplan för Margarethahemmet, Särsta 38:4 har förslag till exploateringsavtal upprättats mellan kommunen, Knivstavatten och exploatören. Avtalet reglerar ansvars- och kostnadsfördelning mellan ovan angivna parter, huvudsakligen överlåtelse utan ersättning av mark som enligt detaljplanen ska utgöra allmän plats och de kostnader för anläggande av allmän plats som exploatören ska stå för. Dessutom regleras Knivstavattens ges rätt att anlägga och vidmakthålla ledningar för vatten, spillvatten och dagvatten. Bakgrund Förvaltningen har utarbetat förslag till detaljplan för Margarethahemmet, Särsta 38:4. Inför planens antagande har förslag till exploateringsavtal upprättats mellan kommunen, Knivstavatten och exploatören. Ett exploateringsavtal syftar till att reglera ansvars- och kostnadsfördelning mellan berörda parter, i detta fall de ovan angivna. Nu upprättat avtal reglerar överlåtelse av mark som enligt detaljplanen ska utgöra allmän plats. Markområdet överlåts från exploatören till kommunen utan ersättning. Avtalet reglerar också de kostnader som ska erläggas av exploatören till kommunen för anläggande av ny gång- och cykelväg, förbättring av Margaretavägen och anläggande/förbättring av den park som föreskrivs av detaljplanen. Kommunen ansvarar för projektering och utbyggnad av gator och park på exploatörens bekostnad. Knivstavatten ges rätt att anlägga och vidmakthålla ledningar för vatten, spillvatten och dagvatten. Ekonomiska konsekvenser Avtalet bedöms leda till följande ekonomiska konsekvenser för kommunen:

2 1) Fastighetsbildningsåtgärd till följd av att mark betecknad som allmän plats utan ersättning överlåts till kommunen. Kostnaden, som är av engångskaraktär, kan preliminärt bedömas uppgå till kronor. 2) I och med att det reviderade planförslaget föreskriver allmän plats med kommunalt huvudmannaskap kommer kommunen att ansvara för drift och underhåll av de platserna framöver. Den årliga kostnaden för drift och skötsel av gatu-, park- och naturmark uppskattas till cirka kronor. Konsekvenser för barn Exploateringsavtalet bedöms inte leda till några konsekvenser för barn. Konsekvenserna av den detaljplan som avtalet avser har bedömts i samband med planärendet. Lena Fransson kommundirektör Anders Carlquist Mark- och exploateringschef

3 Överenskommelse om exploatering inom detaljplan för Margarethahemmet, Särsta 38:4, Knivsta kommun, Uppsala län PARTER Knivsta Kommun, genom dess Kommunstyrelse Org. nr Knivsta Nedan kallad kommunen Knivstavatten Aktiebolag Org. nr Åkersberga Nedan kallad Knivstavatten Sisyfos Fastighetsförädling AB Org.nr Voltavägen Bromma Nedan kallad exploatören AVTALETS GILTIGHET Detta avtal ersätter det exploateringsavtal som beslutades av kommunstyrelsen och är giltigt endast under förutsättning att - Knivsta kommuns kommunstyrelse godkänner detta exploateringsavtal senast genom beslut som vinner laga kraft. - Knivsta kommuns kommunfullmäktige beslutar att anta detaljplanen för Margarethahemmet, Särsta 38:4 genom beslut som vinner laga kraft. 1 DETALJPLAN Detta exploateringsavtal gäller för detaljplanen Margarethahemmet, Särsta 38:4, Knivsta kommun, Uppsala län, se bilaga 1. 1(6)

4 2 2.1 Överlåtelse av mark FASTIGHETSBILDNING OCH MARKÖVERLÅTELSE Exploatören överlåter utan ersättningsanspråk den del av fastigheten Särsta 38:4 som enligt detaljplanekartan, bilaga 1, är betecknad som allmän platsmark PARK, NATUR, L-GATA till Knivsta kommun. Det överlåtna området benämns nedan fastigheten. 2.2 Fastighetens skick De schakt och rivningsmassor som ligger på naturmarken i anslutning till den blivande vändplatsen ner mot Valloxen ska forslas bort av exploatören, se bild bilaga 2. Det stängsel som är uppsatt i det område som enligt detaljplanen kommer att bli naturmark ska tas bort av exploatören, se bild bilaga 3. I övrigt överlåtes fastigheten i befintligt skick. 2.3 Lantmäteriförrättningen Kommunen ansöker om och bekostar erforderlig fastighetsbildningsåtgärd hos Lantmäteriet. Kommunen ansöker om förrättningen senast tre (3) månad efter att detaljplanen vunnit laga kraft. 2.4 Tillträde Tillträde till marken för allmän plats ges när detaljplanen vunnit laga kraft. Detta för att anläggandet av gata samt vatten och avlopp ska kunna göra så fort som möjligt. 2.5 Rättigheter på fastigheten Exploatören garanterar att fastigheten på tillträdesdagen inte belastas med några servitut eller andra rättigheter. 2.6 Inskrivningar Exploatören garanterar att fastigheten på tillträdesdagen inte belastas av inskrivningar. 2.7 Utgifter och intäkter Alla skatter, räntor och andra kostnader för fastigheten som belöper på tiden före marköverlåtelsen ska betalas av exploatören och för tiden därefter av kommunen. Motsvarande ska gälla för eventuella intäkter av fastigheten. 3 MARKFÖRORENINGAR Exploatören svarar för sådana kostnader för markmiljöutredningar samt för sanering av markföroreningar inom överlåtna områden som av myndighet åläggs kommunen. Sanering av kvartersmark om sådan föranleds av den planerade bebyggelsen, utförs och bekostas av exploatören. 2(8)

5 4 GENOMFÖRANDE AV EXPLOATERING 4.1 Avgift för allmänna anläggningar, Exploateringsavgift Exploatören ska stå för de kostnader som kommunen har för anläggande av allmän plats. Anläggningsarbetena gäller - Beläggningsarbeten på Margaretavägen - Anläggande av ny gång- och cykelväg längs med Margaretavägen inklusive belysning - Anläggande/upprustning av parken. Kostnader för dessa anläggningsarbeten ska erläggas kommunen som en exploateringssavgift på tre miljoner femhundraåttiotvå tusen ( ) kronor i kostnadsläge december Exploateringsavgiften ska indexregleras från december 2017 till betalningstidpunkten med entreprenadindex (211 25%, %, %). Vid indexreglering ska hela exploateringsavgiften (100%) regleras enligt nämnd fördelning. För kostnadsbedömning, se bilaga Avgiftens erläggande 100% vid laga kraftvunnen plan. Kommunen fakturerar exploatören i enlighet med ovanstående betalningsplan med 30 dagars förfallotid. Dröjsmålsränta utgår enligt lag. 4.3 Gatukostnadsersättning Efter betalning som det åligger exploatören att betala enligt detta avtal, ska exploatören anses ha betalat de gatukostnader som kommunen annars har rätt att debitera enligt plan- och bygglagen. Det gäller inte kostnader för framtida förbättringar av gator och andra allmänna platser med därtill hörande anordningar. 3.1 Ledningsrätt 5 UTBYGGNAD OCH ÖVERLÅTELSE AV LEDNINGAR Knivstavatten ansöker och bekostar ledningsrätt för de allmänna ledningarna. Exploatören upplåter till föremål för Knivstavatten rätt att utan ersättning inom exploateringsområdet för all framtid bibehålla ledningar och tillhörande anläggningar för vatten, spillvatten och dagvatten samt sköta drift och underhåll av dessa. Placering av ledningarna bestäms av godkänd relationshandling. Merparten av upplåtet område ska vara minst 8 meter brett. Exploatören får inte inom det upplåtna området plantera träd eller vidta andra åtgärder som riskerar att skada ledningarna eller försvåra för Knivsta vatten att utöva sin rätt enligt ovan. Om exploatören överlåter fastighet inom exploateringsområdet och ledningsrätt ännu inte inskrivits eller lantmäteriförrättning ännu inte sökts, ska exploatören i överlåtelsehandlingen säkerställa att köparen övertar skyldigheten att tillåta utrymme för ledningar med tillbehör. 3(8)

6 3.2 Anläggning Knivstavatten åtar sig att bekosta och ansvara för projektering och utbyggnad av samtliga allmänna Va-anläggningar inom exploateringsområdet. Knivstavatten bygger ut förbindelsepunkter till varje fastighet. Exploatören förbinder sig att ansluta till den allmänna Va-anläggningen enligt Knivstavattens anvisningar och att följa ABVA. 3.3 Avgifter/Ersättningar Anläggningsavgift faktureras fastighetsägaren när förbindelsepunkt byggts ut och meddelats enligt vid då gällande va-taxa. 6 SAMORDNING OCH TIDPLAN Exploatören förbinder sig att genomföra exploateringen i enlighet med detaljplanen och detta avtal. Exploatören ska vid inflyttningen ha färdigställt den yttre miljön, så att de boende får en acceptabel kontakt med gator. Exploatören är skyldig att samordna sina entreprenader med Kommunens entreprenörer och med ledningsdragande bolag. Kommunen svarar i samråd med ledningsdragande bolag och Exploatören för samordning av ledningsdragning och de ledningsflyttar som krävs för exploateringens genomförande. Det åligger exploatören att i god tid förvissa sig om befintliga ledningars läge inom exploateringsområdet samt informera sig om eventuella flyttningskostnader för genomförande av ny bebyggelse. Exploatören bekostar sådan ledningsomläggning som är nödvändig till följd av exploateringen. Befintliga anläggningar ska hållas tillgängliga för berörda ledningsägare under byggtiden. 7 BYGG- OCH ANLÄGGNINGSKOSTNADER Exploatören ansvarar för och bekostar projektering samt bygg- och anläggningsarbeten inom exploateringsområdet Exploatören ansvarar för och bekostar därvid även projektering och genomförande av återställande- och anslutningsarbeten som måste göras i allmän platsmark invid exploateringsområdet och som är en följd av Exploatörens bygg- och anläggningsarbeten. Exploatören ska erlägga avgift för anslutning till den kommunala va-anläggningen enligt vid anslutningstidpunkten gällande taxa. Kommunen ansvarar inte för några kostnader för el, fjärrvärme etc. 8 BYGGETABLERING, OMGIVANDE VÄGNÄT M.M. Byggetablering skall i första hand ske inom exploatörens fastighet. Skulle exploatören bedöma att befintlig allmän plats med kommunalt huvudmannaskap trots detta behöver tas i anspråk för byggetablering, ska exploatören eller av exploatören anlitad entreprenör, i god tid före byggstart 4(8)

7 samråda med Knivsta kommun om vilka ytterligare ytor som behövs för byggetablering och under hur lång tid dessa behövs. Exploatören ska upplåta lämplig mark på Särsta 38:4 för byggetablering för kommunens entreprenörer som anlägger lokalgator och park. Gemensam besiktning av omgivande vägnät ska göras före byggstart samt då byggetableringen avvecklats. Det åligger Exploatören att bekosta samtliga skador på gator och allmänna anläggningar samt den extra gaturenhållning som föranleds av Exploatörens arbeten i samband med att området bebyggs. Upplåtelse av allmän plats med kommunalt huvudmannaskap för byggetablering kräver polistillstånd och debiteras enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Exploatören, eller av exploatören anlitad entreprenör skall ansöka om polistillstånd för den med Kommunen överenskomna etableringsytan. Byggetableringsytan ska avgränsas av ett två meter högt och stabilt staket. 9 TEKNISKA LÖSNINGAR 5.1 Dagvatten I samband med exploateringen planeras nya dagvatten- och VA-ledningar. Samtliga fastigheter kommer då att få en förbindelsepunkt till det kommunala dagvattennätet. Utgångspunkten är dock att dagvatten i första hand ska omhändertas på tomtmark samt sträva efter att inte öka flödet i det kommunala ledningsnätet. Vid försvårad infiltration ska fördröjning ske på tomtmark. Lösning för dagvattensystem ska utformas så att sjön Valloxen och Knivstaån inte ytterligare belastas med föroreningar. I övrigt skall hänsyn tas till fakta och rekommendationer i den dagvattenutredning som genomfördes i samband med detaljplan, se bilaga Avfallshantering Avfallshantering ska lösas inom kvartersmark. Möjlighet till återvinning ska finnas. Verksamheter inom planområdet förutsätts avsätta utrymme för sophantering inom respektive tomter. Soputrymme ska utformas så att källsortering kan ske och att de kan nås av sopbilar utan backande rörelser. 10 SKADESTÅNDSANSVAR Om Exploatören eller av Exploatören anlitat företag inte följer sina åligganden enligt detta avtal och Kommunen därigenom åsamkas skada är Exploatören ersättningsskyldig gentemot Kommunen. 5(8)

8 6(8)

9 11 ÖVERLÅTELSE AV AVTALET Detta avtal får inte överlåtas på annan utan Kommunens skriftliga godkännande. Vid överlåtelse av fastighet som omfattas av detta avtal ska Exploatören tillförbinda den nya ägaren att iaktta vad som åvilar Exploatören enligt detta avtal, så att den blir gällande mot varje kommande ägare av fastigheten. * * * * * 7(8)

10 Detta avtal har upprättats i två likalydande exemplar av vilka parterna tagit var sitt. Knivsta För Knivsta Kommun Kerstin Eskhult, 1:e vice ordförande Kommunstyrelsen Anders Carlquist Mark- och exploateringschef Bevittnas: Bevittnas:... ( ) ( ).... ( ) ( ) Knivsta För Knivstavatten Aktiebolag... (Mikael Algvere ) Bevittnas:... ( )... ( ) 8(8)

11 Stockholm För Sysifos Walloxen AB (Olof Larsson ) Bevittnas: ( ) ( ) 9(8)

12 NATUR 27,0 x y y x ,0 23,0 22,0 17,0 18,0 16,0 15,5 16,0 passage BC k III u q 1 22,0 a 1 q 1 kii z u x ,0 23,0k CBD I y BC k III h y ,0 25,0 x ,0 Berg i dagen 21,0 20,0 19,0 18,0 19,0 20,0 u Elskåp 18,0 19,0 20,0 PARK a 2 n 1 q 1 e125 f1 fril p1 p1 II 17,0 L-GATA q 1 18,5 S 1 q 2 a 2 n 1 III k y g n 1 parkering y x y x II f1 p1 e125 fril 19,0 x y x ,0 u 16,0 15,0 16,0 17,0 Skala 1:1000 (A2) m PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom områden med nedanstående beteckningar. Endast angiven användning och utformning är tillåten. Bestämmelser utan beteckning gäller inom hela planområdet. BESTÄMMELSEGRÄNSER ANVÄNDNING AV MARK OCH VATTEN Allmän plats PARK NATUR L-GATA Kvartersmark BC S 1 Begränsningar z h u CBD Planområdesgräns Användningsgräns Egenskapsgräns Anlagd park Naturområde Lokaltrafik Bostäder, Centrumändamål Skola, Förskola, del av byggnad får användas till annan verksamhet Centrum, Bostäder, Vårdboende Marken får inte förses med byggnad. Marken ska vara tillgänglig för omhändertagande av dagvatten. Marken får med undantag av orangeri/växthus i högst en våning, inte bebyggas. Marken ska vara tillgänglig för allmännyttig körtrafik. Marken ska vara tillgänglig för allmännyttig nätstation. Marken ska vara tillgänglig för allmännyttiga underjordiska ledningar. Utfartsförbud Skyddsbestämmelser och rivningsförbud q 1 q 2 Varsamhet k Byggnader får inte rivas. Befintliga byggnadsvolymer, takformer och fönster med spröjs ska bevaras. Fasader ska till färg och material bevaras, se planbeskrivningens avsnitt om kulturmiljö. Fasaders kulör får inte överensstämma med Margarethahemmets fasadkulör. Byggnadshöjd, Byggnadsteknik Totalhöjden på tillkommande byggnader får inte överstiga Margarethahemmets nockhöjd. Nockhöjden på påbyggnad inom beteckning CBD får inte överstiga höjden på den nedre takfoten på Margarethahemmets södra fasad. I Mark och vegetation n 1 ADMINISTRATIVA BESTÄMMELSER Genomförandetiden är 5 år från den dag planen vinner laga kraft Kommunen är huvudman för allmän plats. a 1 a 2 Växtligheten ska bevaras enligt vad som preciseras i planbeskrivningens avsnitt "skydds- och varsamhetsbestämmelser vegetation" under rubriken kulturmiljö. Högsta antal våningar. Utöver högsta antal våningar tillåts suterrängvåning. Träd får med hänsyn till skyddsvärd kulturmiljö inte fällas. Strandskydd är upphävt. Marklov krävs för fällning av träd. BETECKNINGAR för grundkartan ÖVRIGT parkering passage Träd Höjdkurva Till planen hör: Planbeskrivning Grundkarta Fastighetsförteckning Illustrationsplan Detaljplan för Margarethahemmet Särsta 38:4 Knivsta kommun Byggnader Staket Häck Vägkant Slänt Dike mittlinje resp. ytterlinje Strandskyddslinje Illustrationstext Illustrationstext Uppsala län Upprättad , rev rev Upprättad av Knivsta Kommun Version 2 upprättad Nina Barclay Ny hämtning av fastighetsgränser ur databasen. Djavad Mousavi Information Planavgift ska inte tas ut i samband med bygglov. Granskningshandling Beslutsdatum Instans Samråd SUN Granskning Antagande Laga kraft SUN Moa Odin Planchef Elin Hedström Fysisk planerare PLA

13

14 Kalkyl genomförande detaljplan Margarethahemmet Lokalgata Bredd längd kostnad per m2 Antal Kostnad per/st Antal meter Kostnad per/meter Kostnad (budgeterad) Ny topp lokalgata sektion 2a 4, kr kr GC Lokalgata sektion 2a 3, kr kr Ny topp lokalgatan sektion 2b 3, kr kr GC Lokalgatan sektion 2b 3, kr kr Lokalgata sista biten 4, kr kr 0 kr Belysning kr kr Belysning schakt kr kr Plantering träd kr 0 kr Plantering gräs 3, kr kr Summa Projektering 10% Totalsumma: kr kr kr Park Ta fram gamla gångvägar Möbler Belysning Kantsten Träd Summa Kostnad kr kr kr kr kr kr

15 Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev Benämning

16 Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med detaljplanehandläggningen av området kring fd Margaretahemmet, fastighet Särsta 38:4. I området planeras för ny skolbyggnad, vårdboende och bostäder. Syftet med denna utredning är att visa hur dagvattensituationen påverkas av exploateringen samt översiktligt beskriva åtgärder för hur dagvattnet skall omhändertas inom fastigheten. Q:\AQ projekt\1634 WALLOXEN, Knivsta\ Margaretahemmet dagvattenutredning\12 HANDLINGAR\1 Skiss - Utredning\L\Margaretahemmet\Dagvattensystem Margaretahemmet doc Sid. 1 (10)

17 Befintliga förhållanden Planområdet ligger i angränsning till sjön Valloxen. Planområdet mäter ca 4,5 ha och idag finns ett antal befintliga byggnader centralt placerade på fastigheten. Området har en varierande topografi med en central högsta platå där den befintliga bebyggelsen är placerad. Området sluttar mot norr och ned mot sjön med ca 7 meter i höjdskillnad. I söder sluttar området mot en lågpunkt med ca 6m i höjdskillnad. Marken är på många ställen sank och i intilliggande fastighetet, 38:8, har källaren svämmat över. Idag har sjön Valloxen en otillfredsställande ekologisk status men målet är att sjön skall uppnå god ekologisk status år Plan: Befintliga förhållande Q:\AQ projekt\1634 WALLOXEN, Knivsta\ Margaretahemmet dagvattenutredning\12 HANDLINGAR\1 Skiss - Utredning\L\Margaretahemmet\Dagvattensystem Margaretahemmet doc Sid. 2 (10)

18 Södra delen av området är av trädgårdskaraktär. Hårdgjorda ytor, vägar, angöringsytor och parkeringar, finns främst kring den befintliga bebyggelsen. Idag sker avledningen av dagvatten från befintliga byggnaderna via en s.k. kombinerad ledning. I samband med exploatering kommer denna kombinerade ledning ersättas av ny VA och separat dagvattenledning. I dagsläget finns ingen geoteknisk undersökning att tillgå så uppgifter angående infiltration går inte att finna vilket bör beaktas i ett senare skede. Områdets stora gröna ytor samt höjdskillnaderna med naturliga lågpunkter ger dock goda förutsättningar för LOD. Q:\AQ projekt\1634 WALLOXEN, Knivsta\ Margaretahemmet dagvattenutredning\12 HANDLINGAR\1 Skiss - Utredning\L\Margaretahemmet\Dagvattensystem Margaretahemmet doc Sid. 3 (10)

19 Planerad exploatering Den nya bebyggelsen är planerad i områdets sydöstra del samt norr om den befintliga byggnationen. I samband med exploateringen tillkommer nya takytor samt nya angöringsvägar, parkeringsplatser och gårdsrum. Då mark med trädgårdskaraktär till stor del ersätts av hårdgjorda ytor som tak och gårdsmiljö, parkering och vägar kommer avrinningen att öka markant. Centrala delen av området kommer dock att anläggas som en park. Förhållanden före exploatering Takyta Hårdgjorda ytor Förhållanden efter exploatering Nytillkommen takyta Nytillkomna hårdgjorda ytor (skolgård, vägar, parkering) Nytillkommen parkanläggning 2100kvm 4700kvm 4450kvm kvm 3500kvm Plan: Planerad exploatering Q:\AQ projekt\1634 WALLOXEN, Knivsta\ Margaretahemmet dagvattenutredning\12 HANDLINGAR\1 Skiss - Utredning\L\Margaretahemmet\Dagvattensystem Margaretahemmet doc Sid. 4 (10)

20 Flödesberäkningar Då naturmarken inom norra delen av planområdet inte avses att förändras eller exploateras så ingår inte dessa ytor i flödesberäkningarna. Beräkningarna är utförda utifrån dimensionerande 10 minuters 10 årsregn. Idag beräknas marken generera ett flöde på ca 126 l/s. Ökningen av hårdgjorda ytor mot dagens situation skapar ett betydligt större vattenflöde på 413 l/s (befintlig + planerad struktur) dimensionerat för 10 minuters 10-årsregn. Sammantaget skapar den nya utformningen ett ökat vattenflöde på 287 l/s. Dimensionerande volym för dagvattenåtgärder för planerad struktur uppgår därmed till 172 kbm. Befintlig struktur: Area Avrinnkoeff l/s kbm Tak 2100kvm 0, Hårdgjorda ytor 4700kvm 0, Summa: Planerad struktur: Nytillkommen takyta 4450kvm 0, Nytillkomna hårdgjorda ytor kvm 0, Nytillkommen park 3500 kvm 0, Summa: Då utformningen för marken inom planområdet ej är fastställd bör mer exakta beräkningar göras under projekteringsskedet. I en framtida utformning bör en så hög andel vegetationsytor som möjligt eftersträvas. I beräkningarna har höga avrinningskoefficienter ansatts som motsvarar klassiska takytor och asfaltsgator. Beläggningen på gator och gårdar kan dock väljas så att avrinningen som sker från dessa ytor blir lägre, exempelvis kan stenmjöl och gräsarmering användas. Q:\AQ projekt\1634 WALLOXEN, Knivsta\ Margaretahemmet dagvattenutredning\12 HANDLINGAR\1 Skiss - Utredning\L\Margaretahemmet\Dagvattensystem Margaretahemmet doc Sid. 5 (10)

21 Föreslagen Dagvattenhantering Utgångspunkter Utgångspunkt för dagvattenhantering inom planområdet är att lösningar skall utformas så att dagvatten tas om hand inom tomten samt att sjön Valloxen och Knivstaån inte ytterligare belastas med föroreningar. Likaså skall dagvattenlösningarna utföras så att fastigheten 38:8, som idag har en hög översvämningsrisk, inte belastas med ytterligare dagvatten. I samband med exploateringen planeras nya dagvattenledningar samt VA ledningar. Samtliga fastigheter kommer då att få en ny förbindelspunkt till det kommunala dagvattennätet. Dock är det viktigt att genom LOD åtgärder verka för att inte öka flödet i det kommunala nätet. Områdets storlek, med hög andel grönska, samt den befintliga topografin skapar en utgångspunkt för ett system med självfall samt infiltration i grönytor/naturmark. Miljömål Då sjön Valloxen idag har en otillfredsställande ekologisk status bör en tänkt exploatering utföras så att föroreningsbelastningen på Valloxen inte försämras ytterligare. En ökning av föroringensgraden i dagvattnet sker generellt när parkmark/naturmark exploateras och ersätts med hårdgjorda ytor. Risken för större momentana utsläpp vid olyckor och bränder ökar också. De områden som ska bebyggas är dock små till ytan och saknar genomfartstrafik. En stor mängd av det ökade flödet av dagvatten kommer från takavvattning som bedöms relativt rent. Ökningen av föroreningsbelastningen bedöms därför bli obetydlig. Sammantaget bedöms inte exploateringen innebära en ökad risk för att uppsatta miljömål blir svårare att uppnå. Q:\AQ projekt\1634 WALLOXEN, Knivsta\ Margaretahemmet dagvattenutredning\12 HANDLINGAR\1 Skiss - Utredning\L\Margaretahemmet\Dagvattensystem Margaretahemmet doc Sid. 6 (10)

22 Åtgärdsförslag (se bilaga) För att inte öka flödet i det kommunala ledningssystemet med förehållandevis rent dagvatten föreslås att avledning av sker ut över naturmark och grönytor. De geologiska förutsättningarna är inte kända i detalj och möjligheten att infiltrera kan av olika skäl vara begränsad på vissa platser. Vid försvårad infiltration föreslås fördröjande åtgärder såsom svackdiken och fördröjningsmagasin. Systemet föreslås även att anslutas till det kommunala nätet med ett strypt bräddlopp. Takavrinning: Takavrinningen föreslås att ledas i ytliga rännor för att sedan infiltrera i naturmark eller grönytor. Takavvattning från den nya bebyggelsen i norr leds norrut för att infiltrera i naturmarken. Vid behov kan ett lokalt fördröjningsmagasin som leds ut i naturmarken uppföras. Takavvattningen från skolbyggnaden leds till parkdelen för infiltration Beroende på hur området för skolbyggnaden utformas, med andelen hårdgjorda ytor respektive gröna ytor, kan infiltrationsmöjligheterna inte räcka till. Vid behov kan då ett lokal infiltrationsmagasin för takavvattningen uppföras. Hårdgjorda ytor: I huvudsak kan avrinning från hårdgjorda ytor tillåtas infiltrera i planteringar och andra grönytor. Parkeringsytor; Parkeringsytorna föreslås att förses med ett makadamdike, se bild, som renar vattnet. I områdets södra lågpunkt finns även utrymme för, om behov skulle finnas, ett fördröjningsmagasin som via ett strypt bräddavlopp ansluts till kommunala dagvattennätet. Mot fastigheten 38:8 föreslås ett svackdike. Diket förläggs i fastighetsgräns och utförs med fall mot den norra naturslänten. På detta sätt kan man äkerställa att, det med exploateringens tillkomna, dagvattnet inte belastar fastigheten 38:8.. Q:\AQ projekt\1634 WALLOXEN, Knivsta\ Margaretahemmet dagvattenutredning\12 HANDLINGAR\1 Skiss - Utredning\L\Margaretahemmet\Dagvattensystem Margaretahemmet doc Sid. 7 (10)

23 Dimensionering och avsättning av ytor Den planerade exploatering skapar, i en översiktlig beräkning, ett ökat flöde för med ca 290 l/s. I huvudsak skall det nya flödet infiltreras i grönytor samt naturmark. Dock är de faktiska möjligheterna till markinfiltration inom fastigheten oklara och bör utredas och beaktas vid den slutliga utformningen av dagvattenhanteringen inom området. Därför bör lågpunkten i söder, vid anslutningen till kommunala ledningsnätet, säkerställas för eventuella fördröjande åtgärder. Fördröjningsåtgärder bedöms främst vara en nödvändig åtgärd för avvattningen av skolbyggnaden och skolgården. Storleken för att fördröjande magasin för dessa ändamål bedöms behöva ha en kapacitet på ca 15kbm. Dock behöver volymen för magasinet utredas mer i exakt i en kommande projektering. Underhåll av föreslagna åtgärder Eftersom självfall är utgångspunkt för systemet samt att tillkommande dagvatten bedöms som förhållandevis rent finns inget behov av pump eller reningsverk. Underhållet av föreslaget dagvattensystem är därmed minimalt. Så som med alla dagvattensystem finns en risk för igensättning och därför behöver systemet ses över och rensas med ett 10-års intervall. Förslag till planbestämmelser För en kommande detaljplan föreslås följande punkter ingå; - Dagvatten skall i första hand omhändertas på tomtmark samt sträva efter att inte öka flödet i det kommunala ledningsnätet. - Vid försvårad infiltration skall fördröjning ske på tomtmark - Lösningar för dagvattensystem skall utformas så att sjön Valloxen och Knivstaån inte ytterligare belastas med föroreningar. Q:\AQ projekt\1634 WALLOXEN, Knivsta\ Margaretahemmet dagvattenutredning\12 HANDLINGAR\1 Skiss - Utredning\L\Margaretahemmet\Dagvattensystem Margaretahemmet doc Sid. 8 (10)

24 Exempel för makadammagasin vid parkerinsyta Exempel för takavvattning via utkastare och ränndalsplattor som leder ut mot naturmark. Q:\AQ projekt\1634 WALLOXEN, Knivsta\ Margaretahemmet dagvattenutredning\12 HANDLINGAR\1 Skiss - Utredning\L\Margaretahemmet\Dagvattensystem Margaretahemmet doc Sid. 9 (10)

25 Q:\AQ projekt\1634 WALLOXEN, Knivsta\ Margaretahemmet dagvattenutredning\12 HANDLINGAR\1 Skiss - Utredning\L\Margaretahemmet\Dagvattensystem Margaretahemmet doc Sid. 10 (10)

26 svackdike med fall mot naturslänt utföres mellan fastigheter 38:8 infiltration ev. överskottsvatten leds till dimensionerat fördröjningsmagasin parkering rening och infiltration fördröjningsmagasin med strypt bräddavlopp mot kommunala ledningssytemet säkerställs i detaljplan infiltration flöde för infiltration ev. överskottsflöde för fördröjningsåtgärder parkering rening och infiltration NORRA DELEN - ny bebyggelse, vägar, parkering avledning av dagvatten mot naturmark för infiltration CENTRALA DELEN - parkanläggning avledning av dagvatten mot parkmark för infiltration SÖDRA DELEN - skolgbyggnad, skolgård ny bebyggelse, skolgård/hårdgjord, parkering dagvatten leds i huvudsak till parkmark för infiltration. Eventuellt överskott av dagvatten leds till fördröjningsmagasin och strypt bräddning mot kommunala nätet

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-03-05 37 Exploateringsavtal avseende genomförande för ändring av detaljplan Östra Brännkärr (Vrå 1:392) KS-2018/134 Beslut Arbetsutskottet beslutar

Läs mer

Arbetsutskottet beslutar att ärendet överlämnas till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande.

Arbetsutskottet beslutar att ärendet överlämnas till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 109 Exploateringsavtal för Genvägen Beslut Arbetsutskottet beslutar att ärendet överlämnas till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande.

Läs mer

Överenskommelse om exploatering med överlåtelse av fastigheten Telefonen 1

Överenskommelse om exploatering med överlåtelse av fastigheten Telefonen 1 Bilaga 2 1 (7) Mellan Danderyds kommun genom dess kommunstyrelse, nedan kallad Kommunen, och NYAB UNÄT Stocksunds Fastighetsutveckling AB (org.nr. 556990-9715), nedan kallat Bolaget, har under de förutsättningar

Läs mer

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten TENNISTOMTEN GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-03-29 ENKELT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för Sankt Johannes 2:1 med närområde (Södra Vrinnevi) inom Vrinnevi och Kårtorp i Norrköping, fysisk planering den 24 mars 2011 reviderad den 2 mars och den

Läs mer

avseende planläggning och exploatering av fastigheten Älta 37:19 i Nacka kommun.

avseende planläggning och exploatering av fastigheten Älta 37:19 i Nacka kommun. 1 (5) Mellan Nacka kommun, org nr 212000-0167, nedan kallad Kommunen, och Nisseshus nr 1 HB, org nr 916587-3424, helägt dotterbolag till Vasakronan AB, nedan kallad Bolaget har träffats följande RAMAVTAL

Läs mer

Avtal om försäljning, del av Gredelby 7:72

Avtal om försäljning, del av Gredelby 7:72 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/871 2013-08-13 Kommunstyrelsen Avtal om försäljning, del av Gredelby 7:72 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Arbetskopia Stina Carlsson

Arbetskopia Stina Carlsson AQARKITEKTER Dagvattenutredning Studentbostäder i Ektorp, Nacka kommun Arbetskopia 2013 08 19 Stina Carlsson Eskilstuna den 2013-08-19 Inledning: Byggvesta planerara att bygga nya studentbostäder i Ektorp

Läs mer

Avtal om försäljning av del av Gredelby 7:72 KS-2013/871

Avtal om försäljning av del av Gredelby 7:72 KS-2013/871 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anders Carlquist Datum KS-2013/871 2014-02-28 Kommunstyrelsen Avtal om försäljning av del av Gredelby 7:72 KS-2013/871 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Del av Sanda 1:9 i Bollstanäs i Upplands Väsby kommun

Del av Sanda 1:9 i Bollstanäs i Upplands Väsby kommun Detaljplan för Samrådshandling maj 2011 Normalt planförfarande Del av Sanda 1:9 i Bollstanäs i Upplands Väsby kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivningen behandlar de organisatoriska, ekonomiska,

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelseförvaltni ngen Mark och exploatering Detaljplan Ålstavägen, Tungelsta Ålsta 3:98 m fl Upprättad 2005-09-20, reviderad 2006-01-16. Kjell Flygelholm exploateringschef GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Exploateringsavtal Hällby-Ökna 1:46, 1:44, 1:45 och Hällby 18:2

Exploateringsavtal Hällby-Ökna 1:46, 1:44, 1:45 och Hällby 18:2 Kommunstyrelsen 2018-10-30 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2018:416 Marcus Wahlström 016-710 78 36 1 (2) Kommunstyrelsen Exploateringsavtal Hällby-Ökna 1:46, 1:44, 1:45 och Hällby

Läs mer

G ENOMFÖRANDEBESKRIVNING

G ENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1(6) SPN-141/2008 214 G ENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för del av fastigheten Borg 11:2 med närområde inom Klockaretorpet i Norrköping, fysisk planering den 12 januari 2009 reviderad den

Läs mer

EXPLOATERINGSAVTAL. Del av Mellansjö (3:4 m.fl.) Del av Mellansjö (3:4 m.fl.) 1(6) Berörda fastigheter: Mellansjö 3:4 m.fl.

EXPLOATERINGSAVTAL. Del av Mellansjö (3:4 m.fl.) Del av Mellansjö (3:4 m.fl.) 1(6) Berörda fastigheter: Mellansjö 3:4 m.fl. Del av Mellansjö (3:4 m.fl.) 1(6) EXPLOATERINGSAVTAL Del av Mellansjö (3:4 m.fl.) Berörda fastigheter: Mellansjö 3:4 m.fl. Parter:, Armada Kommunfastigheter AB samt Österåkersvatten AB Utkast 2016-05-10

Läs mer

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-09-21 NORMALT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik Tjörns Kommun, Västra Götaland 2/5 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Samrådshandling

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Samrådshandling GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Samrådshandling 2012-01-17 Detaljplan för SKÄGGRISKAN 2 M FL Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD Planering och exploatering ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Försäljning av fastigheten Gredelby 7:80 till Wåhlin Fastigheter AB KS-2016/251

Försäljning av fastigheten Gredelby 7:80 till Wåhlin Fastigheter AB KS-2016/251 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anders Carlquist Datum KS-2016/251 Exploateringschef 2016-06-17 Kommunstyrelsen Försäljning av fastigheten Gredelby 7:80 till Wåhlin Fastigheter AB

Läs mer

Datum Köpeavtal för exploatering, del av Valsätra 3:7, kv Bernadotte

Datum Köpeavtal för exploatering, del av Valsätra 3:7, kv Bernadotte KS 9 5 FEBRUARI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åström Susanna Datum 2013-12-19 Diarienummer KSN-2012-0125 Kommunstyrelsen Köpeavtal för exploatering, del av Valsätra 3:7, kv Bernadotte Förslag

Läs mer

Ändrat organisationsnummer i exploateringsavtalet för Näsbyholm 3:39 Östra Sandbacksberget

Ändrat organisationsnummer i exploateringsavtalet för Näsbyholm 3:39 Östra Sandbacksberget KF 17:1 KF 17:2 TJÄNSTEUTLÅTANDE Mark- och exploateringsenheten Handläggare Stina Norrbom 0152-293 59 Kommunfullmäktige Dnr KS/2016:738-254 2016-12-19 1/2 Ändrat organisationsnummer i exploateringsavtalet

Läs mer

U T S T Ä L L N I N G S H A N D L I N G

U T S T Ä L L N I N G S H A N D L I N G 2009-05-28 Genomförandebeskrivning: Drivbänken FABO (Utställningshandling) 1(5) U T S T Ä L L N I N G S H A N D L I N G Detaljplan för del av Kv Drivbänken (f.d. Möllevägsskolan) Falkenbergs kommun Hallands

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER I KÅREVIK Rönnäng 1:267 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER I KÅREVIK Rönnäng 1:267 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län 1/5 Planområd G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Antagandehandling 2010-08-16, reviderad 2011-03-25 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER I KÅREVIK Rönnäng 1:267 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län

Läs mer

Tidpunkten för laga kraft beslutet förutsätter att ett överklagande av detaljplanen inte sker.

Tidpunkten för laga kraft beslutet förutsätter att ett överklagande av detaljplanen inte sker. Detaljplan för småindustri Del av HÖGENORUM 1:12 Stenungsunds kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling 2010-03-02 justerad 2010-06-09 ORGANISATORISKA FRÅGOR Allmänt Målsättningen med detaljplanen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Datum Diarienummer Sida 2006-05-03 (F701/99) 1/5 Charlotte Olsson, fastighetskontoret Tfn 031-61 15 18 UTSTÄLLNINGSSHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER VID ELINSBERGSSTIGEN inom stadsdelen Torslanda i Göteborg

Läs mer

Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och planarkitekt Åsa Svensson

Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och planarkitekt Åsa Svensson Diarienummer PBN 2008/0008 214 Detaljplan för SKOGSHÖJD, SÄTILA 2:90 M FL, Sätila, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Datum: 2014-01-14 Reviderad: 2014-05-20 FN Diarienummer: 0303/05 Plannummer: 2-5230 Exploateringsavdelningen Handläggare Catharina Läckberg Telefon: 031-368 12 28 E-post: catharina.lackberg@fastighet.goteborg.se

Läs mer

G R A N S K N I N G S H A N D L I N G

G R A N S K N I N G S H A N D L I N G 2011-10-04 Granskning: Stafsinge 5:2 mfl 1(5) G R A N S K N I N G S H A N D L I N G Detaljplan för Stafsinge 5:2 mfl Falkenbergs kommun Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2010-06-07 Reviderad

Läs mer

Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230

Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anders Carlquist Datum KS-2019/230 Exploateringschef 2019-04-02 Kommunstyrelsen Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230

Läs mer

Bostäder utmed Oxledsvägen

Bostäder utmed Oxledsvägen 2008-03-18 rev. 2008-11-24 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 ANTAGANDEHANDLING Antagen av KF 27 januari 2009 Laga kraft 19 juli 2010 Diarienummer KS/2003:315 Detaljplan för Bostäder utmed Oxledsvägen

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G

A N T A G A N D E H A N D L I N G 1(5) A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för Kv. Hjulet m.fl. Falkenbergs kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2012-12-21 Reviderad 2013-05-21 1. INLEDNING Detaljplanens syfte är att möjliggöra

Läs mer

KANONEN (Optiumusvägen 15) i VILUNDA i Upplands Väsby kommun

KANONEN (Optiumusvägen 15) i VILUNDA i Upplands Väsby kommun Detaljplan för Antagandehandling Januari 2012 Normalt planförfarande (PBL 1987:10) KANONEN (Optiumusvägen 15) i VILUNDA i Upplands Väsby kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivningen behandlar

Läs mer

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-01-30 9 Dokumentansvarig Verksamhetschef Samhällsbyggnad Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4

Läs mer

Försäljning av fastigheten Gredelby 7:85, kvarteret Virkesladan KS-2017/265

Försäljning av fastigheten Gredelby 7:85, kvarteret Virkesladan KS-2017/265 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anders Carlquist Datum KS-2017/265 Exploateringschef 2017-04-21 Kommunstyrelsen Försäljning av fastigheten Gredelby 7:85, kvarteret Virkesladan KS-2017/265

Läs mer

HALLERNA ETAPP II GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Detaljplan för. Stenungsunds kommun, Västra Götaland

HALLERNA ETAPP II GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Detaljplan för. Stenungsunds kommun, Västra Götaland Antagandehandling Detaljplan för HALLERNA ETAPP II Stenungsunds kommun, Västra Götaland GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GF Konsult AB, Mark och exploatering Uppdragsnummer: 215 550 2 1 INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

MARK- OCH GENOMFÖRANDEAVTAL. Höjdvägen. Höjdvägen 1(7) Berörda fastigheter: Berga 11:1, Berga 13:1 samt Berga 13:2.

MARK- OCH GENOMFÖRANDEAVTAL. Höjdvägen. Höjdvägen 1(7) Berörda fastigheter: Berga 11:1, Berga 13:1 samt Berga 13:2. Höjdvägen 1(7) MARK- OCH GENOMFÖRANDEAVTAL Höjdvägen Berörda fastigheter: Berga 11:1, Berga 13:1 samt Berga 13:2. Parter: Österåkers kommun, MBA Mark & Invest i Täby AB, Österåkersvatten AB. Utkast 2016-05-10

Läs mer

Del av Vadholmen, FOSS 10:1 m.fl. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Munkedal, Västra Götalands län. Detaljplan för. Upprättad , rev

Del av Vadholmen, FOSS 10:1 m.fl. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Munkedal, Västra Götalands län. Detaljplan för. Upprättad , rev Antagen av Kommunstyrelsen, enl. beslut 2011-06-14, 93. Laga kraft, 2011-07-26. Detaljplan för Del av Vadholmen, FOSS 10:1 m.fl. Munkedal, Västra Götalands län Upprättad 2011-04-14, rev 2011-06-01 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng.

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng. 1/6 1/6 2/6 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning har till uppgift att redovisa de organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga åtgärder som

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE 2009-04-02 Rev. 2009-10-20 Diarienummer: MBN0063/08 Specifikationsnummer:

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län 1/6 Planområdet G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Antagandehandling, 2009-12-14, reviderad 2010-07-14 Laga kraft, 2010-08-30 DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Östra Eneby 1:1 med närområde (Östra Ryssnäs) inom Svärtinge i Norrköpings kommun, Fysisk planering den 24 mars 2011 reviderad den 13 september

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Dnr: LKS 11-94-214 Upprättad: 2013-01-07 Justerad: 2013-02-28, 2013-05-22 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för GULLMARSSTRAND Skaftö-Fiskebäck 1:480 m.fl. Fiskebäckskil, kommun ANTAGANDE Planen är antagen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Bocken 2008-02-20 Tanums kommun, Västra Götalands län Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Exploateringsavtal Riktlinjer i Leksands kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-09-21 113 0 Mål Riktlinjerna ska bidra till transparens och ökad tydlighet som medverkar till att en mångfald av aktörer/exploatörer

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET Bollebygds kommun, Västra Götalands län Samrådshandling 2009-01-20 Detaljplan för Flässjum 3:60 m.fl., ALLAKTIVITETSHUSET

Läs mer

avseende markupplåtelse mm för uppförande av bostadsbebyggelse inom fastigheten Prästhopen 2:2 i Frösjö strand, Gnesta kommun.

avseende markupplåtelse mm för uppförande av bostadsbebyggelse inom fastigheten Prästhopen 2:2 i Frösjö strand, Gnesta kommun. Mellan Gnesta kommun, org nr 212000-2965, Västra storgatan 15, 646 80 Gnesta, ( Kommunen ), och XXXXXXXXX, org nr: xxxxxxxxxx, med adress xxxxxxxxxxxxx, ( Bolaget ), har träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL

Läs mer

Upplands Väsby kommun Öresundskastellet Fastighets AB, EXPLOATERINGSAVTAL bilaga A Bakgrund och syfte bilaga B Bilagor

Upplands Väsby kommun Öresundskastellet Fastighets AB, EXPLOATERINGSAVTAL bilaga A Bakgrund och syfte bilaga B Bilagor Mellan Upplands Väsby kommun, org.nr 212000-0019, nedan kallad Kommunen och Öresundskastellet Fastighets AB, org.nr 556978-8788, nedan kallad Fastighetsägaren, har träffats följande EXPLOATERINGSAVTAL

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för SKAVKULLA 1:2 m fl. Nättraby Karlskrona kommun, Blekinge län Dnr. 1925/10 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR Tidplan MBN beslut om samråd 2011-03-10 Samråd 2011-03 MBN beslut

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV LANDVETTER 4:45 M.FL. LANDVETTERS-BACKA VÄSTRA I LANDVETTER, HÄRRYDA KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV LANDVETTER 4:45 M.FL. LANDVETTERS-BACKA VÄSTRA I LANDVETTER, HÄRRYDA KOMMUN Sektorn för Samhällsbyggnad Utställningshandling 3 November 2015 DETALJPLAN FÖR DEL AV LANDVETTER 4:45 M.FL. LANDVETTERS-BACKA VÄSTRA I LANDVETTER, HÄRRYDA KOMMUN Genomförandebeskrivning ORGANISATORISKA

Läs mer

EXPLOATERINGSAVTAL. Trygghetsboende vid Björkbacken

EXPLOATERINGSAVTAL. Trygghetsboende vid Björkbacken 1(6) EXPLOATERINGSAVTAL Trygghetsboende vid Björkbacken Följande avtal om exploatering av delar av fastigheterna Bollmora 2:588 och 2:1 i Tyresö kommun har träffats mellan kommunen och exploatören. Kommunen

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markexploatering och hur byggherrar och fastighetsägare som vill delta i markexploatering ska göra i

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR Kv Hantlangaren Eriksberg, Botkyrka kommun UTSTÄLLNINGSSHANDLING 1 [6]

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR Kv Hantlangaren Eriksberg, Botkyrka kommun UTSTÄLLNINGSSHANDLING 1 [6] UTSTÄLLNINGSSHANDLING 1 [6] 2010-05-19 Plannummer: 51-02X Referens Toni Chmielewski DETALJPLAN FÖR Kv Hantlangaren Eriksberg, Botkyrka kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING BOTKYRKA KOMMUN

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Diarienummer: 2009.0253 Objektnummer: 507 159 Datum: 2018-10-26 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplanen för Apotekaren 24 UTSTÄLLNINGSHANDLING Inledning Genomförandebeskrivningen redovisar de organisatoriska,

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Torp 2:75 Bostäder på Telestationstomten i Lerums kommun. Genomförandebeskrivning - Utställningshandling KS09.

Detaljplan för fastigheten Torp 2:75 Bostäder på Telestationstomten i Lerums kommun. Genomförandebeskrivning - Utställningshandling KS09. Detaljplan för fastigheten Torp 2:75 KS09.319 Detaljplan för fastigheten Torp 2:75 Bostäder på Telestationstomten i Lerums kommun Genomförandebeskrivning - Utställningshandling SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Mark-

Läs mer

Antagandehandling Dnr: 0481/10

Antagandehandling Dnr: 0481/10 1(5) Tillhör Kommunstyrelsen i beslut 2015-11-02 2... Agneta Dejenfelt Kommunsekreterare DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 i Ödsmål Västra Götalands län Antagandehandling

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Kommunstyrelsen. Exploateringsavtal Hällby-Ökna 1:46, 1:44 och 1:45 samt Hällby 18:2

Kommunstyrelsen. Exploateringsavtal Hällby-Ökna 1:46, 1:44 och 1:45 samt Hällby 18:2 Kommunstyrelsen 2018-05-07 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2018:235 Marcus Wahlström 016-710 78 36 1 (2) Kommunstyrelsen Exploateringsavtal Hällby-Ökna 1:46, 1:44 och 1:45 samt Hällby

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala

Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Utställningshandling Utställningstid 13 mars - 10 april 2018 Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala Upprättad i november 2017 2004/P016 D421 Handlingar

Läs mer

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen 2007-10-22 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 UTSTÄLLNINGSHANDLING Diarienummer KS/2007:09 Detaljplan för Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen Partille kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Markanvisningsavtal mellan Knivsta Kommun och Magnolia Bostad AB, avseende del av Ängby 1:1 KS-2015/488

Markanvisningsavtal mellan Knivsta Kommun och Magnolia Bostad AB, avseende del av Ängby 1:1 KS-2015/488 Kommunstyrelsens arbetsutskott 145 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-09-07 Markanvisningsavtal mellan Knivsta Kommun och Magnolia Bostad AB, avseende del av Ängby 1:1 KS-2015/488 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Inre hamnen (Båtsmansgatan)

Inre hamnen (Båtsmansgatan) 2018-05-09 Dnr: Ks/2017:182 Kommunledningsförvaltningen Planeringsavdelningen Granskningshandling 2 Planbeskrivning för Inre hamnen (Båtsmansgatan) Ändring av detaljplan Planbeskrivningen är framtagen

Läs mer

Utkast till Avtal om exploatering med överlåtelse av mark för bostäder vid Golfbanevägen i Danderyds kommun

Utkast till Avtal om exploatering med överlåtelse av mark för bostäder vid Golfbanevägen i Danderyds kommun 1 (8) Bilaga 2 Anbudstävling 2016-09-07 Dnr KS 2013/0163 Bilaga 2 till Prospekt avseende förvärv av mark för uppförande av bostäder vid Golfbanevägen i Mörby Centrum, Danderyds kommun Utkast till Avtal

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-20 143 Namn:Hanna Hammarlund Datum: 2016-11-02 Kommunstyrelsens förvaltning Utgångspunkter I Mjölby kommun tecknas

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Antagandehandling Detaljplan för DEL AV KÄRNA 67:1 Hyresbostäder Hermansby socken, Kungälvs kommun, Västra Götalands län ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR. Antagandehandling. Allmänt. Planprocessen. Tidplan. Grebbestad, Tanums kommun

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR. Antagandehandling. Allmänt. Planprocessen. Tidplan. Grebbestad, Tanums kommun 1(7) Antagen av miljö- och byggnadsnämnden, Tanums kommun, 2014-07-01, 151 Laga kraft 2015-04-02 Detaljplan för del av fastigheten TANUMS RÖRVIK 1:141 m fl Grebbestad, Tanums kommun Dnr: 1999.0377-314

Läs mer

Utkast till KÖPEAVTAL Gustavsberg 1:192

Utkast till KÖPEAVTAL Gustavsberg 1:192 1(5) Utkast till KÖPEAVTAL Gustavsberg 1:192 Följande avtal om försäljning och byggande av bostäder inom fastigheten Gustavsberg 1:192 i Gustavsberg, Värmdö kommun har träffats mellan Kommunen och Bolaget:

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 [7] Plannummer: 10-38x Referens Åsa Hansson LAGA KRAFT den 2015-07-16 Botkyrka kommun Stadsbyggnadsenheten DETALJPLAN FÖR Yrkesskolan 2 och del av 3 m.fl. Tumba, Botkyrka kommun... GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

8,6 9,0 5:13. Egenskapsgräns 5:18 9,4 8,7 5:17 8,6 5:16 5:19. dagvattendamm 5:20 5:31 5:21 5:22 5:30 5:23 5:24 5:29 5:25 9,9 5:32 9,1 5:28 9,0 5:49

8,6 9,0 5:13. Egenskapsgräns 5:18 9,4 8,7 5:17 8,6 5:16 5:19. dagvattendamm 5:20 5:31 5:21 5:22 5:30 5:23 5:24 5:29 5:25 9,9 5:32 9,1 5:28 9,0 5:49 8,6 11,5 9,1 8,8 3:2 8,7 8,8 PLANBESTÄMMELSER 9,5 Följande gäller inom områden med nedanstående beteckningar. Endast angiven användning och utformning är tillåten. Bestämmelser utan beteckning gäller inom

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Utställningshandling Kommunstyrelseförvaltningen Mark och exploatering Detaljplan Vendelsö Östra Strandvägen Upprättad 2005-05-09 Ulla Christiansson exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Denna

Läs mer

WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4

WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4 Antagandehandling 2010-03-08 Detaljplan för WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4 Tjörns kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Norconsult AB Ref: 991 233 002 INNEHÅLL

Läs mer

Dagvattenutredning - Pilängen

Dagvattenutredning - Pilängen Sida (5) Dagvattenutredning - Pilängen Bilden tillhör Landskrona stad. Sida 2(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3. Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Dnr KS/2012:70-254 Mark- och exploateringsenheten 2014-11-21. Mellan nedanstående parter träffas följande exploateringsavtal.

Dnr KS/2012:70-254 Mark- och exploateringsenheten 2014-11-21. Mellan nedanstående parter träffas följande exploateringsavtal. AVTAL Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2012:70-254 Mark- och exploateringsenheten 2014-11-21 1/7 EXPLOATERINGSAVTAL Mellan nedanstående parter träffas följande exploateringsavtal. Parter Strängnäs kommun,

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G

A N T A G A N D E H A N D L I N G 1(5) A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för Ullared 1:104 m.fl. Ullared församling Falkenbergs kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2010-06-08 Reviderad 2010-11-02, 2011-05-24 1. INLEDNING

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-02-12 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2010-11-15, rev. 2011-12-14 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för kvarteren PHAETON och MINERVA m.fl. fastigheter i Norrtälje stad Dnr 05-10079.214 Ks 06-774 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen 216-3-4 Befintligbebyggelse och dagvattensystem Dagvattnet i området för Länsmansvägen tas omhand via två stycken allmänna dagvattenledningar. Den ena är

Läs mer

Markanvisningstävling Vattmyravallen 1(5)

Markanvisningstävling Vattmyravallen 1(5) Markanvisningstävling Vattmyravallen 1(5) Mellan Järfälla kommun (org. nr 212000-0043), nedan kallad Kommunen, och XXX (org. nr YYYYYY-yyyy), nedan kallad Exploatören, har träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL

Läs mer

Fastighetsrättsliga frågor. Ansvarsfördelning och huvudmannaskap

Fastighetsrättsliga frågor. Ansvarsfördelning och huvudmannaskap Ansvarsfördelning och huvudmannaskap Allmänna platser Enskilt huvudmannaskap föreslås för allmänna platser inom planområdet. Skarpö Vägar Samfällighetsförening föreslås som huvudman för väg, lika befintligt.

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelsen Dnr: LKS 11/253/214 Datum: 2011-11-04 SAMRÅDHANDLING Detaljplan för BANSVIKSBROTTET Del av Kronberget 1:82, GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING Genomförandebeskrivningen redovisar de organisatoriska,

Läs mer

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Samrådshandling 2016-01-27 Detaljplan för LYCKE-RYR 2:6 M FL Bostäder Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD Planering och exploatering ADRESS

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

Detaljplan för del av Habo Bränninge 1:2 m fl Västra Solhöjden och Södra Bränninge

Detaljplan för del av Habo Bränninge 1:2 m fl Västra Solhöjden och Södra Bränninge Detaljplan för del av Habo Bränninge 1:2 m fl Västra Solhöjden och Södra Bränninge - genomförandebeskrivning Antagandehandling Antagen 2012-09-27 September 2012 Laga kraft 2012-10-22 Genomförandetid utgår

Läs mer

Datum Köpeavtal för exploatering för del av Husbyborg 1:82 m fl

Datum Köpeavtal för exploatering för del av Husbyborg 1:82 m fl KS 11 18 JUNI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ström Ulrica Datum 2014-06-11 Diarienummer KSN-2014-0668 Kommunstyrelsen Köpeavtal för exploatering för del av Husbyborg 1:82 m fl Förslag till beslut

Läs mer

Inre hamnen (Båtsmansgatan)

Inre hamnen (Båtsmansgatan) 2018-02-28 Dnr: Ks/2017:182 Kommunledningsförvaltningen Planeringsavdelningen Granskningshandling Planbeskrivning för Inre hamnen (Båtsmansgatan) Ändring av detaljplan Planbeskrivningen är framtagen av

Läs mer

EXPLOATERINGSAVTAL. Tidplan för utbyggnad av bebyggelse och allmänna anläggningar.

EXPLOATERINGSAVTAL. Tidplan för utbyggnad av bebyggelse och allmänna anläggningar. Mellan Upplands Väsby kommun, org.nr 212000-0019, nedan kallad Kommunen och Bo i Väsby AB, org.nr 556887-4399, nedan kallad Exploatören, har träffats följande EXPLOATERINGSAVTAL om genomförande av ett

Läs mer

HENÅN 1:67 m.fl. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagen av KF Laga kraft Henån, Orust kommun Västra Götalands län

HENÅN 1:67 m.fl. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagen av KF Laga kraft Henån, Orust kommun Västra Götalands län Antagen av KF 2012-02-23. Laga kraft 2012-03-21 Detaljplan för seniorboende inom HENÅN 1:67 m.fl. Henån, Orust kommun Västra Götalands län Upprättad 2011-06-15, rev 2011-12-22 Till detaljplanen hör följande

Läs mer

RAPPORT. VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag

RAPPORT. VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag RAPPORT VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl. 2010-10-22 Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag RAPPORT VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl. Kund Styrsö

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun Revidering 2018. 17KS465. Antagandehandling Riktlinjer för exploateringsavtal Revidering 2018. Antagandehandling 17KS465 Övergripande

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling Datum 2014-02-03 Diarienummer 0901/07 Sida 1/5 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling DETALJPLAN FÖR RÖRÖ 1:108 M FL RÖRÖ, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2014-02-03 Diarienummer 0901-11 Sida 2/5 BAKGRUND En genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Torp 2:80 Bostäder vid Torpskolan Lerums kommun

Detaljplan för del av fastigheten Torp 2:80 Bostäder vid Torpskolan Lerums kommun KS 10.80 Detaljplan för del av fastigheten Torp 2:80 Bostäder vid Torpskolan Lerums kommun Genomförandebeskrivning - Samrådshandling SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Mark- och projektenheten 2010-09-03 Innehåll

Läs mer

Detaljplan för del av Dergården 1:58 m. fl. Bagges Torg, Solkatten, Triangeltomten

Detaljplan för del av Dergården 1:58 m. fl. Bagges Torg, Solkatten, Triangeltomten KS 08.596 Detaljplan för del av Dergården 1:58 m. fl. Bagges Torg, Solkatten, Triangeltomten Lerums kommun Genomförandebeskrivning - Samrådshandling SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Mark- och projektenheten 2010-09-03

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad KUNGSBACKA KOMMUN Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun Halmstad 2013-06-18 Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka

Läs mer

Detaljplan för del av Nötsäter 1:311 Dunkavlemyren

Detaljplan för del av Nötsäter 1:311 Dunkavlemyren GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2014-03-05 NORMALT PLANFÖRFARANDE (Utställningshandling) Detaljplan för del av Nötsäter 1:311 Dunkavlemyren Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Tälje 3:186, 3:326, s:34-35 med flera, Solbacka trädgård, i Norrtälje stad - enligt ÄPBL Dnr 11-1448.

Detaljplan för fastigheterna Tälje 3:186, 3:326, s:34-35 med flera, Solbacka trädgård, i Norrtälje stad - enligt ÄPBL Dnr 11-1448. SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-12-04 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2013-10-24 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheterna Tälje 3:186, 3:326, s:34-35 med flera, Solbacka trädgård, i Norrtälje stad - enligt ÄPBL Dnr 11-1448.214

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Försäljning av del av fastigheten Ängby 1:1 till Bolite Bostäder AB KS-2017/746.

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Försäljning av del av fastigheten Ängby 1:1 till Bolite Bostäder AB KS-2017/746. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-11-27 193 Försäljning av del av fastigheten Ängby 1:1 till Bolite Bostäder AB KS-2017/746 Beslut Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Utställningshandling

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Utställningshandling GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Utställningshandling Detaljplan för VENA 1:3 M. FL. Bostäder och väg i Västra Ytterby Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD Planering och exploatering ADRESS Nämndhuset

Läs mer