LIONS CLUB webbsida ( Version )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LIONS CLUB webbsida ( Version )"

Transkript

1 LIONS CLUB webbsida ( Version ) Det är nu färdigt att starta er klubbs webbsida. Jag har registrerat ett konto på webbhotell och för konfigurerat med alla nödvändiga filer. Det är bara för er att fylla på med information. Detta ingår i det paket jag gjort till er. Webbhotell på 24-7webbhosting där vi har ett rabattavtal för lionsklubbar. Ca: 500 Kr årlig avgift. Inga startkostnader. Webbhotellet ger er 1 GB utrymme på webbservern, 5 e-postkonton (POP3/IMAP), varje e-postkonto är på 100 MB och 30 e-post forwards. Joomla CMS (websidesprogram) förinstallerat och färdigkonfigurerat med en del grundinformation inlagt från början. Webbadress under lions.se ( 6st e-postadresser förkonfigurerade (e-post förwards) president@klubbnamn.lions.se sekreterare@klubbnamn.lions.se kassaforvaltare@klubbnamn.lions.se medlemsordforande@klubbnamn.lions.se aktivitetskomitte@klubbnamn.lions.se webbmaster@klubbnamn.lions.se Dessa 6 e-postadresser vidarebefodras till respektive person i er klubb som står registrerad för respektive befattning. Fördefinierade användarekonto för administratör och klubbmedlem. Nedan följer lite korta beskrivningar dels hur webbsidan fungerar och är uppbyggd samt hur ni gör för att fylla på med information och sist hur ni administrerar era e- postadresser.

2 Webbsidans uppbyggnad Utan att vara allt för teknisk skall jag här lite kort försöka beskriva hur denna webbplats är uppbyggd. Att ha en viss förståelse för detta underlättar väsentligt när man skall fylla sidorna med innehåll. Generell uppbyggnad Webbplatsen bygger på ett så kallat CMS (Content Management System) som heter Joomla. Jomla innehåller alla funktioner man behöver för att skapa innehåll på sin webbplats. All bearbetning görs direkt on-line via din egen webbläsare i din dator, d.v.s. man behöver inte ha några andra speciella program installerade på datorn för att lägg upp innehåll. Kärnan i webbplatsen är en databas där all text till sidorna lagra men även information om hur sidan skall se ut mm. Bilder laddas upp separat till en särskild mapp på webbplatsen. Hur sidan ser ut med färgval, teckensnitt och grafisk layout mm. är fördefinierat av en sidmall. Sidmallen kan med ett par knapptryckningar bytas ut och webbsidan kan få ett helt nytt utseende utan att behöva mata in innehållet på nytt. I databasen lagras också information om användare och vilka funktioner man skall ha tillgång till. Webbplatsen har två olika delar. Dels front-end (framsidan) som är den del som en vanlig besökare ser, där man tittar på innehållet men där även en användare med inloggning och som har rätt behörighet kan gör tillägg och förändringar av innehåll. Sedan finns även ett back-end (baksida) som är ett rent administrationsgränssnitt som används för att lägga till och ändra innehåll och styra vilka funktioner (komponenter) som skall finnas på sidan. Allt innehåll på webbplatsens sidor byggs upp av artiklar som i sin tur är lagrade i databasen. När en artikel skapas så sätter man en rubrik, matar in den text och eventuella bilder man vill ha med. Detta görs med ett Word liknande gränssnitt. Förutom själva innehållet kan man även ange lite parametrar som beskriver när och hur sidan skall visas och vem som skall kunna titta på den. Systemet ger också med automatik varje artikel ett eget artikel-id för att göra den unik. Artiklarna ges också tillhörighet till en viss sektion och kategori som sedan används för att bestämma var och hur innehållet skall visas. Menyerna på webbplatsen bestämmer sedan vad som skall visas. Ett meny val kan göras för att visa bara en enskild artikel, visa en lista med rubrikerna på alla artiklar i en viss sektion eller kategori eller hela eller ett smakprov på artiklar i en sektion eller kategori. Meny val anger också specialfunktioner som inloggningar, funktioner för att lägga till artiklar mm.

3 Denna webbplats uppbyggnad Synbart yttre Sidan består av en startsida. Här kan man lägga upp information som man vill ha extra synlig, till exempel inbjudan till aktiviteter och andra viktiga händelser. Sidan är osynligt indelad i olika moduler som man kan koppla till att innehålla viss information. Överst finns huvudmenyn och när man gör val där kommer det upp fler menyval till vänster med anknytning till valet du gjorde via huvudmenyn. Huvud menyn är alltid synlig och valbar. Under huvudmenyn finns ett välkommen fält som bara visas på startsidan. Här visas en text och bild som hälsar besökaren välkommen till er webbsida. Man kan ha flera olika välkommen texter som visas slumpvis. Under kommer sedan det innehåll (artiklar)du vill skall synas på förstasidan. Första artikeln visas över hela sidan och övriga visas i två spalter. Totalt 9 artiklar visas på förstasidan på en gång. Finns fler får du längst ner på sidan länkar att klicka på för att visa nästa sida osv. Till höger på sidan visa tre olika fält. Ett fält för Blänkare artiklar som man vill skall synas lite mer. När ni får sidan så ligger här en artikel om att söka medlemskap. Nästa fält Händer i närtid är ett utdrag ur kalendern som visar 10 st händelser som kommer inom närtid (max 30 dagar). Sist kommer ett fält för omröstningar Vad tycker du? där man frågar webb besökarna om ett specifikt ämne. Som standard ligger här en fråga om vad lions skall satsa på för hjälpverksamhet. Alla dessa tre fält är alltid synliga på alla sidor. Går också lätt att stänga av om man inte vill ha med dem.

4 Bakomliggande Det som normalt inte syns för en vanlig besökare av webbplatsen är hur innehållet ligger sorterat i olika sektioner och kategorier. Vilken sektion och kategori du sparar innehållet i är avgörande för var och hur ditt innehåll visas. Informationen på denna webbplats sparas i 5st olika sektioner. Varje sektion är sedan uppdelat i en eller flera kategorier. Sektionernas innehåll enligt följande: Sektion Kategorier Innehåll Blänkare Aktiviteter Här läggs artiklar som man vill skall Välkommen synas lite mer. Visas i välkommen Statiskt materiel Aktiviteter Protokoll & Dokument Klubbinfo Formulär Övrigt Insamling Hjälpverksamhet Utdelade bidrag Stipendium Projekt Kommande Genomförda Protokoll För medlemmar Medlemsinformation Kallelser Formulär fältet och i fältet blänkare Här läggs artiklar som normalt aldrig ändras, som beskriver klubbens och dess arbete. Visas som en enskild artikel knutet till ett menyval. Har läggs artiklar som beskriver klubbens arbete. Vad ni brukar göra, vad ni har gjort, vad ni delar ut pengar till osv. Här läggs artiklar som innehåller protokoll och eventuella dokument och bilagor. Här kan man välja att lagra sina protokoll och dokument på två olika vis. Dels kan man lagra varje protokoll/dokument som en artikel dels kan man använda webbplatsens dokument hanterings-modul och ladda upp protokollet/dokumentet som ett pdf eller word dokument och där man sedan har en artikel där man förslagsvis länkar till alla dokument som hör till ett verksamhetsår. Det går att kombinera båda två. Här lagras artiklar som normalt bara är till för klubbens egna medlemmar. Man kan styra så att man måste ha en inloggning för att kunna se informationen.

5 Beskrivning av vad som visas under de olika menyvalen. Huvudmenyn (överst på sidan). Överst finns huvudmenyn och när man gör val där kommer det upp fler menyval till vänster med anknytning till valet du gjorde via huvudmenyn. Huvud menyn är alltid synlig och valbar. Huvudmeny Startsida Detta menyval visar webbsidans startsida. Här kan man lägga upp information som man vill ha extra synlig, till exempel inbjudan till aktiviteter och andra viktiga händelser. Under huvudmenyn finns ett välkommen fält som bara visas på startsidan. Här visas en text och bild som hälsar besökaren välkommen till er webbsida. Man kan ha flera olika välkommen texter som visas slumpvis. Under kommer sedan det innehåll (artiklar)du vill skall synas på förstasidan. Första artikeln visas över hela sidan och övriga visas i två spalter. Totalt 9 artiklar visas på förstasidan på en gång. Finns fler får du längst ner på sidan länkar att klicka på för att visa nästa sida osv. Hur du visar en artikel få förstasidan beskrivs senare Huvudmeny Information När du väljer detta menyval får du ytterligare en ny meny till vänster där du gör vidare val. Menyvalet om vår klubb visas när du väljer detta val. Följande val får du sedan i menyn till vänster. Om vår klubb Klubbfakta Klubbens historia Stadgar LIONS Syfte & Etik Detta menyval visar artikeln Om vår klubb och är tänkt att beskriva er klubbs verksamhet idag, lite kortfattat vad ni gör mm. Denna artikel skall du ändra genast så den passar er klubb! Artikeln är sparad i Sektionen Statiskt materiel och kategorin Klubbinfo Detta menyval visar artikeln Klubbfakta och är tänkt att beskriva fakta om klubben. Denna artikel skall du ändra genast så den passar er klubb! Artikeln är sparad i Sektionen Statiskt materiel och kategorin Klubbinfo Detta menyval visar artikeln Klubbens historia och är tänkt att beskriva lite om hur klubben kom till mm. Denna artikel skall du ändra genast så den passar er klubb! Artikeln är sparad i Sektionen Statiskt materiel och kategorin Klubbinfo Detta menyval visar en pdf fil med LIONS stadgar för klubb. Filen hämtas från distriktets hemsida. Distriktsansvarig ansvarar för att rätt version ligger ute. Detta menyval visar artikeln LIONS syfte & Etik. Här finns en färdig text från början som beskriver LIONS Syfte och Etik. Denna text behöver normalt inte ändras. Artikeln är sparad i Sektionen Statiskt materiel och

6 Om LIONS LIONS Historia Om denna webbsida kategorin Klubbinfo Detta menyval visar artikeln Om LIONS. Här finns en färdig text från början som beskriver vad lions är och vad vi gör. Denna text behöver normalt inte ändras. Artikeln är sparad i Sektionen Statiskt materiel och kategorin Klubbinfo Detta menyval visar artikeln LIONS historia. Här finns en färdig text från början som beskriver hur det började en gång i tiden. Denna text behöver normalt inte ändras. Artikeln är sparad i Sektionen Statiskt materiel och kategorin Klubbinfo Detta menyval visar artikeln Om Webbsidan. Här finns en färdig text från början som informerar om coockies mm. Informationen om coockies är vi skyldiga att ha med och får inte tas bort. Informationen om ansvarig utgivare och webbmaster skall du ändra genast så det passar er klubb! Artikeln är sparad i Sektionen Statiskt materiel och kategorin Övrigt Huvudmeny Aktiviteter När du väljer detta menyval får du ytterligare en ny meny till vänster där du gör vidare val. Menyvalet Kommande aktiviteter visas när du väljer detta val. Följande val får du sedan i menyn till vänster. Kommande aktiviteter Insamlingsaktiviteter Hjälpverksamhet Detta menyval visar alla artiklar som ligger insorterade i sektion/kategorin Aktiviteter/Kommande. Artiklarna visas i en s.k. blogglayout där senast inmatad artikel ligger först på sidan. Artiklarna visas i en kolumn med 7 artiklar åt gången. annonseringar för kommande aktiviteter riktat till allmänheten. Detta menyval visar alla artiklar som ligger insorterade i sektion/kategorin Aktiviteter/Insamling. Artiklarna visas i en s.k. blogglayout där senast inmatad artikel ligger först på sidan. Artiklarna visas i en kolumn med 7 artiklar åt gången. beskrivningar av de insamlingsaktiviteter ni har årligen för att samla in pengar. Informationen skall vara riktad till allmänheten. Detta menyval visar alla artiklar som ligger insorterade i sektion/kategorin Aktiviteter/Hjälpverksamhet. Artiklarna visas i en s.k. blogglayout där senast inmatad artikel ligger först på sidan. Artiklarna visas i en kolumn med 7 artiklar åt gången. beskrivningar av den hjälpverksamhet ni har årligen, till vem och varför osv.. Informationen skall vara riktad till

7 allmänheten. Utdelade bidrag Detta menyval visar alla artiklar som ligger insorterade i sektion/kategorin Aktiviteter/Insamling. Artiklarna visas i en s.k. blogglayout där senast inmatad artikel ligger först på sidan. Artiklarna visas i en kolumn med 2 artiklar åt gången. redovisning av pengarna ni delat ut tidigare år. Informationen skall vara riktad till allmänheten. Stipendier Detta menyval visar alla artiklar som ligger insorterade i sektion/kategorin Aktiviteter/Insamling. Artiklarna visas i en s.k. blogglayout där senast inmatad artikel ligger först på sidan. Artiklarna visas i en kolumn med 7 artiklar åt gången. beskrivningar av de eventuella stipendier ni delar ut. Informationen skall vara riktad till allmänheten. Projekt Detta menyval visar alla artiklar som ligger insorterade i sektion/kategorin Aktiviteter/Insamling. Artiklarna visas i en s.k. blogglayout där senast inmatad artikel ligger först på sidan. Artiklarna visas i en kolumn med 7 artiklar åt gången. beskrivningar av eventuella projekt ni har i klubben. Kan vara mindre egna projekt eller större projekt tillsammans med zonen/distriktet. Informationen skall vara riktad till allmänheten. Genomförda aktiviteter Detta menyval visar alla artiklar som ligger insorterade i sektion/kategorin Aktiviteter/Insamling. Artiklarna visas i en s.k. blogglayout där senast inmatad artikel ligger först på sidan. Artiklarna visas i en kolumn med 11 artiklar åt gången. berättelser från aktiviteter ni har genomfört. Informationen skall vara riktad till allmänheten.

8 Huvudmeny Länkar Under detta menyval visas kategorier med lite olika länkar. Länkar om LIONS och länkar om hjälparbete finns med som standard. Här kan ni själva lägga till fler länkar som är intressanta för er. Inga nya menyer är kopplade hit. Huvudmeny Bli medlem Detta menyval visar artikeln Bli medlem - Kontaktformulär. Här kan en besökare fylla i ett formulär om han/hon är intresserad av medlemskap. Formuläret skickas till medlemsordforande@ ertklubbnamn.lions.se Ändra namn och telefonnummer till er medlemsordförande så det passar er klubb! Artikeln är sparad i Sektionen Statiskt materiel och kategorin Formulär Inga nya menyer är kopplade hit. Huvudmeny Kontakta oss Detta menyval visar artikeln Kontakta oss. Här kan en besökare fylla i ett formulär om han/hon är intresserad av få kontakt med någon i klubben. Här finns även en kontaktlista med vem man skall kontakta för ett visst ärende. Formuläret skickas till president@ ertklubbnamn.lions.se Ändra namn och telefonnummer i kontaktlistan så det passar er klubb! Artikeln är sparad i Sektionen Statiskt materiel och kategorin Formulär Inga nya menyer är kopplade hit. Huvudmeny Gästbok En gästbok där besökare kan skriva in hälsningar, tips och idéer mm. Inga nya menyer är kopplade hit. Huvudmeny För medlemmar Medlemsinformation Kallelser Protokoll & Dokument Detta menyval visar alla artiklar som ligger insorterade i sektion/kategorin För medlemmar/medlemsinformation. Artiklarna visas i en s.k. blogglayout där senast inmatad artikel ligger först på sidan. Artiklarna visas i en kolumn med 6 artiklar åt gången. artiklar riktat i första hand till klubbens egna medlemmar, kan t.ex. vara nyheter inom lionsrörelsen insamlingsmål mm. Detta menyval visar alla artiklar som ligger insorterade i sektion/kategorin För medlemmar/kallelser. Artiklarna visas i en s.k. blogglayout där senast inmatad artikel ligger först på sidan. Artiklarna visas i en kolumn med 6 artiklar åt gången. kallelser till möten mm riktat i första hand till klubbens egna medlemmar. Detta menyval visar alla artiklar som ligger insorterade i sektion/kategorin För medlemmar/protokoll & Dokument.

9 (Av)/Anmälan till möte Medlemsmatrikel Logga in/ut Dokument & Filer Artiklarna visas i en s.k. blogglayout där senast inmatad artikel ligger först på sidan. Artiklarna visas i en kolumn med 6 artiklar åt gången. protokoll och arbetsdokument mm riktat i första hand till klubbens egna medlemmar. Detta menyval visar artikeln Formulär avanmälan/anmälan som ligger sparad i sektion/kategori För medlemmar/formulär Artikeln visar ett formulär där man kan skicka avanmälan/anmälan till ett möte direkt från webbsidan. Visas bara för inloggade medlemmar. Detta menyval visar artikeln Medlemsmatrikel som ligger sparad i sektion/kategori Statiskt materiel/klubbinfo Artikeln visar alla medlemmar i klubben. Visas bara för inloggade medlemmar. In/Utloggningsskärm. Här kan man logga in för att se innehåll avsett endast för medlemmar eller om man som administratör vill lägga till ändra innehåll från front-end sidan. När man är klar loggar man även ut härifrån. Detta menyval tar dig till sidans dokumenthanterare. Denna avvänder du för att ladda upp dokument såsom protokoll mm till din webbsida. Tillåtna dokumentformat är Adobe pdf, Microsoft Office, Star Office och rena textformat.. Max filstorlek är 3 Mb. Dokumenten lagras i 5 olika kategorier, Månadsblad, Protokoll, Dokument, Program & Filer och Publikt materiel. Endast kategorin Publikt materiel visas för alla besökare övriga kategorier måste man vara inloggad som medlem för att kunna se. Med dokumenthanteraren får man översikt över alla dokument. Titta i medlemsregister Tar dig till medlemregistret på MD:s hemsida. Här kan alla medlemmar gå in och titta på alla klubbar i Sverige. OBS kräver lösenord. (vårt distrikt+ dg s förnamn allt med små bokstäver) Inloggning för registeransvariga Tar dig till inloggningssidan för registeransvariga på medlemregistret på MD:s hemsida. Kräver separat användarnamn och lösenord som endast registeransvarig har.

10 Användare meny (till vänster) Detta menyval syns bara när den som har rättigheter att redigera sidan är inloggad. Menyn består av följande alternativ. Lägg till artikel Ditt användarkonto Lägg till länk Ditt konto Lägg till kalenderhändelse Ladda upp dokument Använd detta menyval för att lägga till en ny artikel. Använd detta menyval för att lägga till länkar till andra intressanta webbplatser. Länkarna är indelade i några olika kategorier LIONS, Hjälparbeten och Övrigt. Detta menyval visar information om ditt användarkonto. Du kan även redigera uppgifter, bland annat kan du ändra ditt lösenord här. Lägg till ett möte eller aktivitet i klubbkalendern. Detta menyval tar dig till sidans dokumenthanterare. Denna avvänder du för att ladda upp dokument såsom protokoll mm till din webbsida. Tillåtna dokumentformat är Adobe pdf, Microsoft Office, Star Office och rena textformat mm.. Max filstorlek är 3 Mb. Dokumenten lagras i 5 olika kategorier, Månadsblad, Protokoll, Dokument, Program & Filer och Publikt materiel. Endast kategorin Publikt materiel visas för alla besökare övriga kategorier måste man vara inloggad som medlem för att kunna se. Med dokumenthanteraren får man översikt över alla dokument. Du har nu fått en liten introduktion hur webbsidan är uppbyggd. Låt oss nu gå vidare och titta på hur du gör för att redigera och lägga till innehåll.

11 Redigera innehåll på webbplatsen Det enklaste och snabbaste sättet att redigera och lägga till innehåll är att logga in från Front-end sidan. Nackdelen är att du har inte full kontroll över allt från Front-end sidan och ibland får editeringsfönstret int plats på sidans bredd varvid man inte kan se alla verktygsknappar mm så därför är det bättre att använda administrationsgränssnittet från Back-end dock kommer jag ändå börja med att beskriva hur du administrera via Front-end efter som det är så enkelt. Lägga till en artikel Börja med att logga in med ditt användarnamn och lösenord på menyvalet För medlemmar. I Användare meny väljer du Lägg till artikel. Du får nu upp en sida med två huvuddelar. Övre delen där du matar in rubrik och den text och bilder du vill ha med i din artikel. Ser ut enligt nedanstående bild. Du har här ett wordliknande gränssnitt med en massa knappar för att välja t.ex. fetstil, infoga tabeller, skapa länkar, klippa in text mm. Håll musmarkören över en knapp så får du en liten hjälptext om funktionen på knappen. Observera att om du klipper ut text från ett annat program du har på datorn så skall du aldrig direkt klistra

12 in texten i ditt dokument på webbsidan. Gör du detta kan du få med dig formateringar mm från texten du klipper ut som förstör den formatering som är fördefinierad för denna webbsida. Använd alltid de klipp och klistra verktyg som finns längst ned i verktygfältets vänstra hörn. Paste as plain text eller paste from word är de du bör använda. Klipper du ut från ett befintligt worddokument och sedan använder past from word så får man med t.ex. tabeller och punktlistor mm. Knapparna i bildens nedre kant används för att infoga bilder och länkar till dokument som man laddat upp via dokumenthanteraren (dessa två funktioner beskrivs separat). Här finns även knappen läs mer som är mycket användbar. Om du t.ex. skriver en inbjudan till en aktivitet som skall hamna på startsidan så kan du få innehållet mer överskådligt om du använder denna funktion. Skriv en liten inledande text om vad det handlar om Klicka sedan på knappen läs mer, därefter fyller du på med mer detaljer som t.ex. tid och plats mm. När sidan sedan visas för en besökare så ser besökaren först bara den inledande texten och sedan en knapp Läs mer som man trycker på för att läsa resten av innehållet. När all text är inmatad skall du ange lite parametrar som anger var, när och hur sidan visas. Under fältet för textinmatning ser det ut enligt denna bild. Här anger du vilken sektion och kategori artikeln skall sparas i. Sektion och kategorin bestämmer under vilket menyval den skall visas enligt tidigare beskrivning. Vill du

13 inte att den skall visa på sidan ännu klickar man i nej på Publicerad och vill du att denna artikel skall synas på första sidan (den gemensamma) klickar du i Visa på startsidan. Skall du visa på startsidan skall du helst använda funktionen Läs mer annars blir startsidan för rörig. Under publicera och avpublicera kan du ange datum då artikeln skall visas. Klicka på almanackssymbolen till höger om fältet så kan du klicka dig fram till rätt datum. Fyller du i dessa så kan du mata in en kallelse i lång tid innan det är dags och sedan tas artikeln bort från sidan automatiskt då mötet har varit. Skall sidan aldrig upphöra fyller du inte i avpublicera. Fältet åtkomst nivå anger vem som skall kunna se din artikel. Normalt skall den vara Publik för då kan alla läsa den. Väljer du Registrerad så kan bara de som har en inloggning till sidan se innehållet och väljer du Special så är de bara de som har redigerings rättigheter som kan se sidan. När allt är ifyllt så klickar du på spara överst på sidan och sedan bör sidan visa under vald meny. Redigera artikel. Skall du redigera artikel så har du samma funktion enligt ovan men med skillnad hur du startar redigeringen. När du loggat in så letar du upp den sidan som skall ändras. Överst i artikeln finns ett svagt färgat fält där du har några små ikoner, en skrivare för utskrift, ett brev för att skicka sidan med e-post, och om du är inloggad en symbol med papper och penna. Klicka du på denna sista symbolen så får du upp sidan för redigering. Där har du precis samma gränssnitt och handhavande som när du skapar en ny artikel. Ladda upp och infoga en bild i en artikel. Ställ dig på den plats i artikeln du vill din bild skall hamna och klicka sedan på symbolen Bild. Bilden mörkas nu ner och du får ett nytt fönster mitt i bilden. Börja med att klicka på lämplig mapp för att lagra dina bilder på rätt ställe. Klicka sedan på bläddra och leta upp platsen på din dator där du lagrat bilden som skall användas, markera bilden och välj sedan öppna. Klicka på starta uppladdning och bilden skall nu duka upp i din mapp. Markera (klicka på)bilden du nyss laddade upp, och fältet ulr fylls nu i med sökvägen till din bild. Fyll i fältet Beskrivning med en mycket kort information om bilden (denna information visas sedan på sidan när man håller markören över bilden), välj placering (höger eller vänster om texten) och klicka till sist på Infoga. Behöver du senare ändra inställningar för bilden så markerar du bilden i ditt dokument och klickar sedan på ikonen för Insert/edit image i det övre verktygsfältet. Här kan du ange lite mer alternativ för hur bilden visas (placering och storlek). Observera att det inte alltid är så lätt att få bilden placerad exakt som man själv vill, man kan ibland få fixa och trixa lite för att det skall bli bra. OBS! Alla bilder lagras i mappen images/stories som är rootmapp för bilder som laddas upp till artiklar. För att det inte skall bli för rörigt med mängder av bilder här är det lämpligt att ha undermappar att lagra bilderna i. Som standard har jag skapat en mapp statiskt_mtrl där man lagrar bilder till artiklar som är samma oavsett årtal.

14 Senan finns det skapat årtalsmappar och där man lagrar bilder till artiklar för respektive verksamhetsår. Nya mappar skapas i Back-end gränssnittets Media meny som beskrivs senare i detta dokument OBS! När du laddar upp bilder är det bra om du innan har möjlighet att ändra storlek på bilden via ett bildbehandlingsprogram så att det passar webbsidan. Laddar du upp en bild från kameran är den onödigt stor för visning på en webbsida vilket gör att sidan tar längre tid att ladda in och det tar onödigt utrymme på webbhotellet. En bild som täcker hela sidan är ca: 500 pixlar bred och upplösningen räcker att ha på 72 dpi. Filformatet bör vara png, jpg eller gif. Svenska tecken och specialtecken som å,ä,ö, &,?, / mfl. får inte användas och använd bara små bokstäver i filnamnet. Ladda upp och hantera filer via dokumenthanterare Webbsidan dokumenthanterare används till att hantera externa filer som skall vara tillgängliga på sidan för nedladdning. Vanligast är att man använder sig av pdf filer som man vill användarna skall hunna hämta hem och titta på som t.ex. ett protokoll. Så här gör du för att ladda upp och visa en extern fil på din webbsida. Hur skall jag lagra och visa protokoll och dokument på webbsidan. Som framgått tidigare så kan man vis ett dokument ( t.ex. ett protokoll) på två vis på webbsidan. Antingen som en artikel eller via ett externt dokument via dokumenthanteraren. Här skall jag beskriva fördelar och nackdelar med att använda externa filer för att visa dokument gentemot att lagra dokumentet i en artikel. Att lagra i en artikel. Fördelen med att lagra sitt protokoll direkt som en artikel är att besökaren behöver inget separat program för att läsa protokollet och dessutom blir innehållet sökbart via den inbyggda sökfunktionen som webbsidan har. Nackdelen är att det ibland kan vara lite svårare att få dokumentet att se ut precis som jag vill. Att lagra via som extern fil via dokumenthanteraren Fördelen att kan skapa protokollet med t.ex. Word, det är lätt att formatera dokumentet som jag vill, det finns inbyggd stavningskontroll mm. Nackdelen är att du bör konvertera till en pdf fil så att alla kan öppna och läsa protokollet och du kan inte heller söka på innehållet via webbsidan inbyggda sökfunktion. Lite tips för att lagra och visa protokoll och dokument. j

15 Administrera via back-end gränssnitt Logga in till back-end Du når back-end gränssnittet via webbadressen: - Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Du skall nu få upp en sida enligt följande. På administrations gränssnittets startsida ser du 3 rader med ikoner som är snabbknappar för att komma åt olika funktioner på webbsidan. Ovanför där har du en menyrad där alla tillgängliga alternativ finns med. Vi kommer i detta skede inte att titta på alla funktioner utan bara de du direkt har nytta av för att komma igång med din webbsida.

16 Menyvalen vi skall titta närmare på är följande: Webbplats -> Media Meny Innehåll -> Artiklar Innehåll -> Startsida Komponenter -> DocMan Komponenter -> JEvents Komponenter -> Phoca Gästbok Komponenter -> Omröstningar Komponenter -> Länkar Tillägg -> Moduler Detta menyval används för att skapa nya kataloger att lagra bilder mm i. Här kan du också radera bilder som inte skall finnas med längre. Detta menyval används för att ta bort eller lägga till menyval i sidans olika menyer. Detta menyval används för att redigera befintliga eller skapa ny artiklar. Detta menyval används för att sortera ordning på de artiklar du valt skall visas på startsidan. Detta menyval används för att hantera uppladdade filer och dokument (protokoll och arbetsdokument mm) som skall visas på webbsidan. Detta menyval används för att hantera klubbkalendern. Detta menyval används för att ta bort eller redigera inlägg i gästboken. Detta menyval används för att hantera omröstingar (Vad tycker du?) Detta menyval används för att hantera sidan med länklar. Detta menyval används för att ta bort komponenter man inte vill ha med på sidan Vill du fördjupa dig i övriga funktioner kan du läsa mer i Joomlas orginaldokumentation vi nedanstående länkar. Joomla! snabbstartguide på svenska att hämta hem från Engelsk orginaldokumentation på

17 Lägga till eller ändra en artikel.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Ni administrerar er hemsida genom att logga in på en uppdateringsmodul (även benämnd administrationsgränssnitt eller administration).

Ni administrerar er hemsida genom att logga in på en uppdateringsmodul (även benämnd administrationsgränssnitt eller administration). Joomla Guide 2.5.11 TILLVÄGAGÅNGSÄTT Sida 1 av 9 TILLVÄGAGÅNGSÄTT Att använda uppdateringsmodulen kräver att man vet vilka innehållsdelar man kan ändra på sin hemsida. De delar man kan ändra är oftast

Läs mer

Administration av asrp.se

Administration av asrp.se Administration av asrp.se Inloggning sker från: http://www.asrp.se/cms/admin_login.php Avdelningar/rubriker: - Sidor - Användare - Galleri - Övrigt - Annonser - Hästar - Faktablad - Logga ut SIDOR Under

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan.

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. Vårt webbverktyg Komma igång del 1 I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. 1. Ta fram ditt användarnamn och skriv in 2. Ta fram ditt lösenord och skriv

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Webbsidekurs för nybörjare

Webbsidekurs för nybörjare Webbsidekurs för nybörjare Hörselskadades distrikt i Stockholms län (www.distriktet.info) Inledande faktaruta Alla HRF föreningar erbjuds möjligheten att kostnadsfritt publicera information på en egen

Läs mer

Joomla CMS Del 2 av 2

Joomla CMS Del 2 av 2 JOOMLA 3 CMS GRUNDKURS DEL 2 AV 2 Innehåll Extern Struktur Menyer och Sidor Användare och Åtkomstnivåer Skapa en sida som kräver inloggning Moduler och Positioner Sökmotor och undermenyer Copyright Mahmud

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2.

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2. Joomla - Administrationsguide Joomla - Administrationsguide 1 Logga in i administrations-gränssnittet 2 Ändra globala inställningar 2 Ändra titel 3 Artiklar, kategorier och sektioner 4 Skapa sektioner

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Användarguide Lathund Tema Modersmåls webbplats

Användarguide Lathund Tema Modersmåls webbplats Användarguide Lathund Tema Modersmåls webbplats Kevin Mavane 1 Innan vi börjar Tema Modersmåls webbplats har två huvudsakliga delar: En ut som dina besökare ser och en in som du som administratör använder

Läs mer

En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben

En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben Publicera Y-bladet Innehåll Publicera Y-bladet...1 En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben...1 Logga in...2 Logga ut...2 Att lägga till en artikel till Y-bladet...3 Ändra ett inlägg...5

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN

VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN Joomla Guide 2.5.11 VERKTYGSFÄLTET JCE EDITORN Sida 1 av 8 VERKTYGSFÄLTET I ARTIKELEDITORN En kort genomgång/förklaring till de vanligaste symboler och användningsområdena för verktygsfältet i Joomla Uppdateringsmodulen

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Titel Version Datum Sida Användarhandledning Laget.se/LNIK

Titel Version Datum Sida Användarhandledning Laget.se/LNIK 0.1 2013-01-12 1 (52) Innehållsförteckning 1. Introduktion... 3 1.1. Syfte med dokumentet... 3 2. Tillgång och behörigheter... 4 2.1. Generellt... 4 2.2. Huvudmenyn efter inloggning... 5 2.3. Administratörsvyn...

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Snabbguide till Polopoly

Snabbguide till Polopoly Snabbguide till Polopoly Följande handledning är en snabbintroduktion till Polopolysystemet och hjälper dig att fort komma igång med att skapa, redigera och ta bort innehåll. Utförligare orientering ges

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Föreningen Nordens lokala hemsidor

Föreningen Nordens lokala hemsidor Guide till Föreningen Nordens lokala hemsidor Uppdaterad: 2017-02-13 1 Detta är en guide framtagen för att underlätta för Föreningen Nordens avdelningar och distrikt att administrera de lokala hemsidorna.

Läs mer

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad:

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad: Diabetes.se CMS guide för föreningar Senast uppdaterad: 2016 11 28 Innehåll Inledning... 3 Frågor... 3 Logga in... 4 Om Föreningens sidor... 6 Skapa ny sida... 7 Redigera en sida/lägg till information

Läs mer

Manual för att publicera på Samarbetsportalen

Manual för att publicera på Samarbetsportalen Manual för att publicera på Samarbetsportalen Ansvar och innehåll I rollen som webbredaktör ansvarar du för att: informationen från din verksamhet är uppdaterad och korrekt, dvs att sidorna granskas med

Läs mer

LADDA UPP OCH PUBLICERA FILER I JOOMLA MAGDALENA BUSK. Pdf, PowerPoint, Word, Flash. Det är väldigt enkelt att ladda upp olika typer av filer till

LADDA UPP OCH PUBLICERA FILER I JOOMLA MAGDALENA BUSK. Pdf, PowerPoint, Word, Flash. Det är väldigt enkelt att ladda upp olika typer av filer till LADDA UPP OCH PUBLICERA FILER I JOOMLA 2009-10-16 Version 1.1 Pdf, PowerPoint, Word, Flash Det är väldigt enkelt att ladda upp olika typer av filer till Joomla och sedan publicera dem på webbplatsen. MAGDALENA

Läs mer

Redigera forskarprofil i EpiServer

Redigera forskarprofil i EpiServer Redigera forskarprofil i EpiServer Innehåll Logga in... 2 Navigera... 3 Favoriter... 3 Redigera innehåll på sidan... 4 Namn... 4 Signatur... 4 Är forskarstuderande... 4 Mina doktorander... 4 Visa mina

Läs mer

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar 1/17 Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar Webbplatsen är byggd i WordPress 3.8.1. Den är byggd för att på ett enkelt sätt ska kunna skapa nya föreningshemsidor och innehåller: Inloggning

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Föreningen Nordens lokala hemsidor

Föreningen Nordens lokala hemsidor Guide till Föreningen Nordens lokala hemsidor 2015-09-01 1 Innehåll Hjälpfilm... 3 Logga in... 3 Nytt inlägg... 4 Lägg till bild... 7 Lägga till bildgalleri... 10 Publicera... 12 Kalendarium... 14 Ta bort

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education byter namn till G Suite for Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education...1 Logga in med ditt gapp-konto första

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Manual HSB Webb brf FUNKTIONERNA PÅ PUBLICERINGSSYSTEMETS STARTSIDA

Manual HSB Webb brf FUNKTIONERNA PÅ PUBLICERINGSSYSTEMETS STARTSIDA PUBLICERINGSSYSTEMET När du loggat in dig i HSB webb och klickar på någon knapp för att redigera innehållet kommer du in i publiceringssystemet. Härifrån kan du administrera dina webbsidor. Om du loggar

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

Användarmanual för föreningshemsidor

Användarmanual för föreningshemsidor Användarmanual för föreningshemsidor Innehåll 2 (20) Skapa och uppdatera föreningens hemsida i DocStar...3 Lägga in information på Förstasidan (Hem)...4 Infoga en bild i sidhuvudet...5 Skriva text under

Läs mer

Introduktion till Gmail

Introduktion till Gmail Introduktion till Gmail Innehållsförteckning Logga in till Gmail (webbläsare)... 2 Översikt Gmail... 2 Läsa e-post... 3 Svara på och vidarebefordra e-post... 3 Skicka e-post... 4 Bifoga bilagor med e-post...

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2016-12-07 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Wordpress handledning för distrikt, lokalavdelningar och personsidor

Wordpress handledning för distrikt, lokalavdelningar och personsidor Wordpresshandledning fördistrikt,lokalavdelningaroch personsidor 1 Index Adminpanel... 5 Användare... 21 BWS Plugins... 15 inlägg... 6 Inlägg skapa och hantera... 7 Kategorier... 7 Inställningar... 14

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Lions Clubs Internationals användarhandbok för e-klubbhuset

Lions Clubs Internationals användarhandbok för e-klubbhuset Lions Clubs Internationals användarhandbok för e-klubbhuset OCEC4.SW V02.2014 1 Du kan enkelt redigera klubbens webbplats med e-klubbhussystemet genom att följa instruktionerna i den här användarhandboken.

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Manual för webbredaktörer. Februari 2018

Manual för webbredaktörer. Februari 2018 Manual för webbredaktörer Februari 2018 1 Innehåll Vem gör vad på webben? sid 3 Att komma igång sid 4 Menystruktur sid 5 Skapa en ny sida sid 7 Verktygslådan sid 12 Söka och ändra i en befintlig sida sid

Läs mer

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04 2007-03-28 Manual för Typo3 version 4.04 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.2 Redigera

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA 1- Adress till webbplatsen Alla föreningar har tillgång till en webbplats (webbsajt) gratis via förbundet Webbplatsen är en undersida till www.spfpension.fi,

Läs mer

Lägga till artiklar i Joomla

Lägga till artiklar i Joomla Lägga till artiklar i Joomla från framsidan Logga först in så att du är inloggad. Klicka sedan på Lägg till ny artikel i menyn under hem. Skriv in en rubrik på rubrikraden ej för lång! Skriv sedan artikeln

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Office 365 Windows 10

Office 365 Windows 10 KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT- OCH UTVECKLINGSAVDELNINGEN Office 365 Windows 10 Lathund 1 Innehåll Inledning 2 Vad är Office 365? 2 Innehållet i denna lathund 2 Mer information 2 Office 365-portalen 3 Logga

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15 Sidan 1 (18) 1. Ledare... 3 1.2 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 3 2. Hantera deltagare... 5 2.1 Deltagare... 6 2.1.1 Lägga in deltagare i ny grupp... 6 2.1.2 Lägga till deltagare i befintlig grupp... 6 2.2

Läs mer

Lathund för Styret (version 1.0)

Lathund för Styret (version 1.0) Lathund för Styret (version 1.0) Välkommen till Styret! systemet som underlättar administrationen för dig som ledamot i styrelsen för en bostadsrättsförening och hjälper föreningen att ta kontroll. Denna

Läs mer

NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2.

NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2. NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2. Skapa innehåll i nyheten... 3 Text... 3 Bild... 5 Fil... 6 Formulär...

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

Berättarministeriet. Lathund Light

Berättarministeriet. Lathund Light Berättarministeriet Lathund Light 1 1.1 - Administrationspanelen 1.1 - Logga in För att göra ändringar på berattarministeriet.se måste du logga in i administrationspanelen. Du måste då skriva in adressen

Läs mer

Manual - Storegate Team med synk

Manual - Storegate Team med synk Manual - Storegate Team med synk Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och synkronisera filer med högsta säkerhet inom

Läs mer

Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv

Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv Innehåll Manus för instruktionsfilm: Skapa ett filarkiv... 1 Introduktion: startsida... 1 Vad är ett filarkiv... 2 Öppna Produktionsverktyg... 2 Lägg till

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN Office 365 Lathund 1 Innehåll Inledning 2 Vad är Office 365? 2 Innehållet i denna lathund 2 Mer information 2 Office 365-portalen 3 Logga in i Office 365-portalen

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen

Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen Webbrekrytering finns inte i Hogia Personal för er som har programmet Hogia Lön. Webbrekryteringen ger dig möjlighet att själv på ett enkelt sätt bygga rekryteringsannonser

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

InfoGlue för lättredaktörer

InfoGlue för lättredaktörer 1 InfoGlue för lättredaktörer Gå till www.publicera.gu.se/enkel-inloggning och klicka på Länk till den enkla inloggningen. Alternativt så finns det en inloggningslänk någonstans på den (institutions-)webbplats

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset 1 Allmänt Detta är den lilla instruktionen för att redigera innehållet för laget. För att få en lagsida skicka ett mail till webmaster, webmaster@vikingstad.nu Ange namn, epostadress och lag 1 ALLMÄNT...1

Läs mer

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen

Aktivitetsstöd Närvarorapportering. Ansvarig i Föreningen Aktivitetsstöd Närvarorapportering Ansvarig i Föreningen 2 (27) Datum 2013-09-26 Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen/föreningsadministratör... 3 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt

Läs mer

Lathund - webbsidor och filer

Lathund - webbsidor och filer Lathund - webbsidor och filer 2005-09-07 Manualen nås via denna webbadress: http://www.med.lu.se/support Lathund - webbsidor och filer... 1 1. Inloggning... 2 Efter inloggningen... 2 2 Översikt över gränssnittet...

Läs mer

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar 1/17 Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar Webbplatsen är byggd i WordPress 3.8.1. Den är byggd för att på ett enkelt sätt ska kunna skapa nya föreningshemsidor och innehåller: Inloggning

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

Version

Version 2 Inloggning i Viltdata För att registrera eller administrera uppgifter i viltdata, navigera till webbplatsen www.viltdata.se På startsidan finns allmän information och nyheter samt kontaktuppgifter till

Läs mer