Per Wiman (KD) för Gerd Adolfsson (FP) Mats Oscarsson (S) för Eric Böwes (MP)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Per Wiman (KD) för Gerd Adolfsson (FP) Mats Oscarsson (S) för Eric Böwes (MP)"

Transkript

1 1(1) Plats och tid Kommunhuset, Leksand, kl. 13: Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström (C) Sakarias Winberg (KD) Tjänstgörande ersättare Per Wiman (KD) för Gerd Adolfsson (FP) Mats Oscarsson (S) för Eric Böwes (MP) Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef Andriette Ivarsson Internationell koordinator Lena Ryen-Laxton, 81 Justeringens plats och tid Torsdagen den 16 oktober kl Underskrifter Paragrafer Ordförande Ulrika Liljeberg (C) Justerare Lars-Erik Jansson (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunhuset, Administrativ service Underskrift Andriette Ivarsson 1

2 Ärendelista 81 Förstudie ICLD-partnerskapsprojekt med Soroti, Uganda 82 Taxor 2015 i Leksandshallen 83 Förslag till bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL ) 84 Årsberättelse för Stiftelsen Leksands naturvårdsfond Verksamhetsbidrag till Dalhalla Opera Ansökan om bidrag till upprustning av vattentäkt - Norra Hjulbäcks Vattenledningsförening 87 Prövning av helägda kommunala bolags verksamhet Sammanträdesordning Information 2 2(3)

3 3(3) 3

4 81 Dnr 2014/135 Förstudie ICLD-partnerskapsprojekt med Soroti, Uganda Beskrivning av ärendet Styrgruppen för tidigare partnerskapsprojekt med Soroti, Uganda, är intresserad av att söka medel hos ICLD-SIDA för att göra en förstudie för ett nytt partnerskapsprojekt. Målet är att i nästa steg ansöka om medel för ett 3årigt projekt. Intresse finns nu från båda kommunerna att ansöka om att få göra en förstudie för ett nytt partnerskapsprojekt, även kallat breddningsstudie eftersom vi arbetat ihop tidigare. Fokus denna gång skulle vara att utveckla entreprenörskap i båda kommunerna, främst bland kvinnor och ungdomar. En önskan finns att det nya projektet bl.a. bygger vidare på tidigare avfallsoch resurshanteringsprojektet på något sätt, t.ex. genom tjänster och produkter som innebär att produkter kan återvinnas istället för att slängas samt hållbar turism och livsmedelsproduktion. Internationell koordinators bedömning Det som talar för att ansöka om ett nytt partnerskapsprojekt är att förslaget överensstämmer med kommunens internationella strategi, som bland annat anger att samarbete med Soroti ska prioriteras samt att varken SIDA eller ICLD avråder från samarbete och att den omstridda lagen om att homosexualitet är olagligt har ogiltigförklarats. Det som talar mot ett beslut om partnerskap just nu är att vi inte vet när beslutet om lagen mot homosexualitet tas upp igen och vad det nya beslutet blir. En kommun har inte i uppdrag att göra utrikespolitiska markeringar, men en lag mot homosexualitet kan innebära att projektmedlemmar utsätts för en risk. För att var på den säkra sidan skulle ett beslut om partnerskap invänta att den omstridda lagen tas upp på nytt för beslut i Uganda. Det finns dock en risk att kontakten mellan Soroti och Leksand och engagemanget för ett partnerskapsprojekt försvagas om det drar ut på tiden. Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande från internationell koordinator, daterat (2)

5 Yrkanden Ulrika Liljeberg (C), Lars-Erik Jansson (S) och Mats Oscarsson (S): Projektet avbryts om den i ärendet aktuella lagen mot homosexualitet i Uganda får bifall. Per Wiman (KD): Ta ett nytt ställningstagande om den i ärendet aktuella lagen mot homosexualitet i Uganda får bifall. Propositionsordning Det finns två förslag till beslut. Ordföranden ställer de två förslagen mot varandra och finner att allmänna utskottet bifaller att projektet avbryts om den i ärendet aktuella lagen mot homosexualitet i Uganda får bifall. s förslag för beslut i kommunstyrelsen 1. Uppdra till internationell koordinator att i samråd med kommundirektör ansöka om medel hos ICLD-SIDA för en förstudie/breddningsstudie för nytt partnerskapsprojekt med Soroti, Uganda, med intentionen om att det ska leda till att ett nytt 3-årigt projekt. Med start 2016 om det finns intresserade tjänstemän och förtroendevalda som vill delta i projektet. 2. Projektet avbryts om den i ärendet aktuella lagen mot homosexualitet i Uganda får bifall. Beslutet expedieras till Kommunstyrelsen 5 2(2)

6 82 Dnr 2014/1153 Taxor 2015 i Leksandshallen Beskrivning av ärendet Leksandshallen har genomgått omfattande renoveringar sedan 2011 med bland annat stora bassängen, lilla bassängen och omklädningsrum. Sommaren 2014 har två omklädningsrum med tillhörande duschutrymmen i sporthallen renoverats. Ytterligare fyra omklädningsrum kommer att renoveras under 2015 och Golvet i sporthallen kommer att bytas ut sommaren Leksandshallen fortsätter att öka sitt besöksantal efter renoveringen 2011 i samtliga lokaler och på de ledarledda motionspassen. De mätningar som gjorts visar även att besökarna blivit nöjdare gjordes ingen höjning av taxorna i Leksandshallen. Inför 2015 finns ett krav på ökade intäkter och taxorna behöver därför höjas. Ekonomiavdelningen har tagit fram en ny prismodell för beräkning av taxorna där utgångspriset ligger på ett 12-månaderskort. Priserna för kort på kortare sikt höjs med varierande procentsatser beroende på kortets längd. Priserna i förslaget har höjts med i snitt 5 %. Fritidsavdelningens bedömning Fritidsavdelningen bedömer att föreslagen taxehöjning är befogad med hänsyn tagen till de investeringar som gjorts i Leksandshallen och som även fortsättningsvis kommer att ske. Vi bedömer det även nödvändigt med taxehöjningarna för att tillgodose de krav på intäktshöjningar som finns. Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande med bilaga från fritidschef Lars Liljegren, daterat s förslag till kommunstyrelsen för beslut i kommunfullmäktige 1. Anta taxehöjningar i Leksandshallen enligt redovisat förslag. 2. Taxorna börjar gälla (2)

7 Deltar inte i beslutet I ovanstående beslut deltar inte Lars-Erik Jansson (S) och Mats Oscarsson (S). Beslutet expedieras till Kommunstyrelsen 7 2(2)

8 83 Dnr 2014/1088 Förslag till bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL ) Beskrivning av ärendet Sveriges kommuner och landsting (SKL) har utarbetat ett Förslag till bestämmelser ( ) om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL). OPF-KL är utformat för att kunna tillämpas på förtroendevalda som nytillträder ett (eller flera) uppdrag efter valet 2014 eller senare. Bestämmelserna gäller i vissa delar även förtroendevalda som i tidigare uppdrag inte har omfattats av PBF, PRF-KL eller andra pensionsbestämmelser för förtroendevalda. OPF-KL är utformat för tillämpning hos respektive kommun och region/landsting. För att äga giltighet krävs ett lokalt antagande av bestämmelserna. Bestämmelser om omställningsstöd och pension gäller för förtroendevald som avses i 4 kap. 1 kommunallagen och som fullgör uppdrag hos kommun eller region/landsting, på heltid eller betydande del av heltid, med sammanlagt minst 40 procent av heltid, om inte annat anges i OPF-KL. Att betydande del av heltid anges till 40 procent är en uttolkning av kommunallagen. Olika kommuner och regioner/landsting har olika förutsättningar, exempelvis beroende på storlek, för omfattningen av de politiska uppdragen vilket kan beaktas i samband med fastställandet av de lokala regelverket. Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande från personalchef Ted Sandin, daterat Cirkulär 13:75 från Sveriges Kommuner och Landsting, daterat (2)

9 s förslag till kommunstyrelsen för beslut i kommunfullmäktige 1. Anta bestämmelserna om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL) med tillhörande bilaga i enlighet med Sveriges Kommuner och Landstings rekommendationer. 2. Uppdra till förvaltningen att anpassa bestämmelserna till lokala förhållanden i de fall det behövs. Deltar inte i beslutet I ovanstående beslut deltar inte Lars-Erik Jansson (S) och Mats Oscarsson (S). Beslutet expedieras till Kommunstyrelsen 9 2(2)

10 84 Dnr 2014/1083 Årsberättelse för Stiftelsen Leksands naturvårdsfond 2013 Beskrivning av ärendet Enligt stadgarna för Stiftelsen Leksands naturvårdsfond ska verksamhetsberättelsen delges kommunfullmäktige. Beslutsunderlag Årsberättelse för Leksands naturvårdsfond 2013 samt revisionsberättelse. s förslag till kommunstyrelsen för beslut i kommunfullmäktige 1. Ta årsberättelse för Stiftelsen Leksands naturvårdsfond 2013 som en information till protokollet. Beslutet expedieras till Kommunstyrelsen 10 1(1)

11 85 Dnr 2012/865 Verksamhetsbidrag till Dalhalla Opera 2014 Beskrivning av ärendet Kommunstyrelsen har beviljat verksamhetsbidrag till Dalhallas vänner/dalhalla Opera med kronor per år vid sitt sammanträde den 1 oktober I en ansökan från föreningen Dalhallas vänner/tyrelsen för Dalhalla Opera, daterad , framkom att beviljat operabidrag med kronor inte behövdes användas under Istället vill man flytta 2014 års bidrag till Kommunstyrelsen avslår önskemålet om att flytta bidraget för 2014 till 2016 vid sitt sammanträde den 19 maj Det har framkommit till Leksands kommun att Dalhalla förvaltning har ordnat opera under sommaren 2014 och önskar ta del av det beviljade bidraget på kronor. En ansökan om detta är på väg till kommunen enligt allmänna utskottets ordförande Ulrika Liljeberg (C). s beslut 1. I avvaktan på ny ansökan från Dalhallas förvaltning skicka vidare ärendet till kommunstyrelsen utan förslag till beslut. Beslutet expedieras till Kommunstyrelsen 11 1(1)

12 86 Dnr 2014/1105 Ansökan om bidrag till upprustning av vattentäkt Norra Hjulbäcks Vattenledningsförening Beskrivning av ärendet Norra Hjulbäcks Vattenledningsförening ansöker om bidrag till upprustning av vattentäkt med kronor. Det är överbyggnaden till den största källan som är i så dåligt skick att den riskerar tillgången och kvaliteten på vattnet. Bedömning från sektor samhällsbyggnad Leksands kommun bör undvika att ge bidrag till vattenledningsföreningar för bristande underhåll, ansvaret för detta ligger helt på föreningarnas styrelser och beror på att man inte tar betalt för vad dricksvattenproduktionen kostar. Börjar kommunen ge bidrag för detta kommer föreningarna sannolikt inte att bygga upp de ekonomiska buffertar som behövs för provtagning, ledningsunderhåll, skydd för täkter med mera som åvilar föreningarna enligt livsmedelslagstiftningen. Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande från tillsynschef Olle Ryberg, daterat Ansökan om bidrag från Norra Hjulbäcks Vattenledningsförening, daterad s förslag för beslut i kommunstyrelsen 1. Avslå ansökan om bidrag och samtidigt informera Norra Hjulbäcks Vattenledningsförening att kommunen har för avsikt att ge Leksand Vatten AB i uppdrag att ta in aktuella fastigheter i det kommunala verksamhetsområdet för vatten och avlopp. 2. I övrigt hänvisas till pågående VA-utredning. Beslutet expedieras till Kommunstyrelsen 12 1(1)

13 87 Dnr 2014/1152 Prövning av helägda kommunala bolags verksamhet 2013 Beskrivning av ärendet Kommunstyrelsen ska, enligt 6 kap 1 kommunallagen, varje år pröva om dess helägda aktiebolag under föregående kalenderår bedrivit verksamhet som varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Om kommunstyrelsen finner att så inte är fallet, ska den lämna förslag till fullmäktige om nödvändiga åtgärder. För Leksands kommuns del gäller prövningen de helägda dotterbolagen Leksand Vatten AB och Leksandsbostäder AB. Övergripande styrdokument för bolag är bolagsordning och ägardirektiv. En bolagsordning är aktiebolagens regelverk, som tillsammans med lagstiftning anger ramarna för verksamheten. Ägardirektiv fungerar som ett komplement till bolagsordningen. Av ägardirektivet framgår ägarens förväntningar och krav på bolaget. Ägardirektivet skiljer sig från bolagsordningen genom att vara vad man kallar ett frivilligt formellt styrinstrument. Bolaget behöver inte ha ägardirektiv, men om det finns ägardirektiv är de juridiskt bindande. Ägardirektiv kan vara generella och är då giltiga tills vidare men kan alltid ändras av ägaren. Även speciella ägardirektiv som avser en bestämd fråga kan utfärdas. För Leksandsbostäder AB har nytt ägardirektiv och ny bolagsordning godkänts av kommunfullmäktige För Leksand Vatten AB gäller ägardirektiv och bolagsordning godkända av kommunfullmäktige per För intressebolaget Dala Vatten och Avfall AB, där tjänster för vattenförsörjning och avfallshantering försäljs till Leksand Vatten AB, har upplysningsvis nytt ägardirektiv och ny bolagsordning godkänts av fullmäktige I ägardirektiven för Leksandsbostäder AB, men inte i Leksand Vatten AB, har konkreta ekonomiska och finansiella måldirektiv, men inga kvalitativa mål, ställts. Bolaget ska ha en soliditet om lägst 15 % vid årets utgång samt ha en direktavkastning om minst 6 %. (Direktavkastning definieras som driftnetto i förhållande till bokförda värdet på bolagets byggnader och mark vid årets utgång). I ägardirektiven till Leksand Vatten AB har inga specifika ekonomiska eller kvalitativa mätbara måldirektiv ställts. 13 1(3)

14 Ekonomichefens bedömning I linje med rekommendationer från revisionens granskning av Leksandsbostäder AB i juni 2012 kan det vara lämpligt att följa upp om det nya ägardirektivet till bolaget 2013 har givit kommunen möjlighet att vara en mer aktiv ägare, d.v.s. styra bolaget i den riktning kommunen anser är mest gynnsam för kommunen och bolaget som helhet. Detta är särskilt viktigt då tydliga finansiella och ekonomiska målformuleringar upprättats i det nya ägardirektivet. Nedan anges redovisas bedömd uppfyllelse av de två konkreta mål som angivits. Mål: Soliditet om lägst 15 % vid årets utgång Målet har uppnåtts. Enligt årsredovisningen för 2013 uppgår soliditeten till 15,1 % (definierat som justerat eget kapital i procent av totalt kapital). Mål: Direktavkastning om minst 6 % Målet har uppnåtts. Enligt årsredovisningen för 2013 uppgår direktavkastningen på totalt kapital till 7,8 %, varför direktavkastningsmålet gällande bolagets byggnader och mark också bedöms vara uppfyllt. Det saknas i dagsläget möjlighet att på motsvarande sätt bedöma verksamheten i Leksand Vatten AB, då som nämnts specifika finansiella eller kvalitativa målformuleringar saknas i ägarnas styrdokument för detta bolag. Därför kan endast en generell bedömning göras av detta bolag. För båda de helägda dotterbolagen skulle det kunna vara så att ägarna är förtjänta av mer detaljerade styrdokument tillsammans med annan form av mer direkt styrning som kan fånga både kvalitativa och ekonomiska aspekter i verksamheten. Särskilt intressant torde då vara effektivitetsnyckeltal och konkreta uppdrag som styr bolagens verksamhet i riktning mot kommunkoncernens Vision Detta skulle kunna förstärkas av andra styrformer, såsom bildande av bolagskoncern. Kommunens helägda dotterbolag Leksandsbostäder AB och Leksand Vatten AB har under år 2013, såvitt kan bedömas utifrån under året erhållna verksamhetsrapporter samt fastställd årsredovisning, bedrivit sin verksamhet på ett sätt som i stort varit förenligt med det fastställda ändamålet enligt ägardirektiv och bolagsordning och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Vissa förbättringsmöjligheter i ägarstyrningen av bolagen kan ses. En mer aktiv ägarroll skulle kunna uppnås exempelvis genom bildande av bolagskoncern. Beslutsunderlag Tjänsteutlåtande från ekonomichef Mikael Fändrik, daterat (3)

15 s förslag för beslut i kommunstyrelsen 1. Anse att Leksandsbostäder AB under år 2013 har bedrivit sin verksamhet på ett sätt som i stort varit förenligt med det fastställda ändamålet enligt ägardirektiv och bolagsordning och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. 2. Anse att Leksand Vatten AB under år 2013 har bedrivit sin verksamhet på ett sätt som i stort varit förenligt med det fastställda ändamålet enligt ägardirektiv och bolagsordning och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Beslutet expedieras till Kommunstyrelsen 15 3(3)

16 88 Dnr 2014/1139 Sammanträdesordning 2015 för allmänna utskottet Beskrivning av ärendet Det är dags att besluta om nästa års sammanträdestider. s beslut 1. sammanträder enligt följande 2015: 19 januari 9 februari 23 mars 27 april 19 maj 17 augusti 7 september 12 oktober 16 november 2. Samtliga sammanträden börjar kl om inget annat anges i kallelsen. Beslutet expedieras till (1)

17 89 Information Beskrivning av ärendet Under denna punkt informerar kommundirektören om vad som är på gång inom sektorn verksamhetsstöd och service. Kommundirektör Göran Wigert informerar om: Beräkningar från SWECO när det gäller Leksandsbron. Ombyggnad av Limsjögården. Eventuell flytt av musikskolan till andra lokaler f.d. Tingshuset. Arbetet med kommunens kök går vidare. Mat- och kostråd är igång. Det har slagit väl ut med att servera en vegetarisk rätt per dag. Underlag till valberedningens arbete håller på att tas fram. Enkätundersökning till förtroendevalda och handläggare har gjorts av administrativ service när det gäller ärendehantering. Arbete med ny investeringsrutin pågår. Fritidsavdelningen har träffat skateboardföreningen för dialog att planmässigt hitta rätt läge för att på sikt kanske bygga en permanent skatepark. Skidspår mellan Granberget och Källan 3 mil. Tibble särskilda boende fiberansluts. Bättre städrutiner framför allt på Åkerö skola där man börjar jobba kl Från den 11 oktober har biblioteket öppet och museet är öppet Befolkningsstatistik. Fler som flyttar in än ut. Statistik per den 30 september s beslut 1. Lägga informationen till handlingarna. 17 1(2)

18 Beslutet expedieras till Kommundirektör Göran Wigert Sektorschef Lennart Ljungemo 18 2(2)

Karin Byström (C) för Ingrid Rönnblad (S)

Karin Byström (C) för Ingrid Rönnblad (S) 1(2) Plats och tid Kommunhuset, 13.00-15.40 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Viktor Zakrisson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

Per Wiman (KD) för Ulrika Liljeberg (C) Tjänstemän Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 13-20

Per Wiman (KD) för Ulrika Liljeberg (C) Tjänstemän Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 13-20 1(1) Plats och tid Kommunhuset, Leksand kl. 13.00-13.35-13.35 Beslutande Ledamöter Anne-Lie Stenberg (M), ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström (C) Sakarias Winberg (KD)

Läs mer

Ulrika Lilljeberg (C), ordförande Kenneth Dahlström (C) Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande

Ulrika Lilljeberg (C), ordförande Kenneth Dahlström (C) Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande 1(12) Plats och tid Kommunhuset, rum Insjön, 13.00-15.35 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ulrika Lilljeberg (C), ordförande Kenneth Dahlström (C) Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunhuset, Administrativ service

Kommunhuset, Administrativ service Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen. Se närvarolista sidan 2 ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-06-05. Administrativ service

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen. Se närvarolista sidan 2 ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-06-05. Administrativ service 1(4) Plats och tid Kommunhuset i Leksand, Plenisalen, kl. 13.00-13.15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga Justeringens plats och tid Kommunhuset 2014-06-09

Läs mer

Onsdagen den 12 november kl.14.00

Onsdagen den 12 november kl.14.00 1(4) Plats och tid Plenisalen, 13.00-13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Tjänstemän Se närvarolista sidan 2 Övriga Se

Läs mer

Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström (C)

Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström (C) 1(1) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl. 13.00-14.15 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunhuset, administrativ service

Kommunhuset, administrativ service 1(4) Plats och tid Kommunhuset plenisalen, kl. 16.30-16.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga Justeringens plats och tid Kommunhuset plenisalen, kl.18.00

Läs mer

Mats Oscarsson (S) för Eric Böwes (MP) Tjänstemän Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 104-109

Mats Oscarsson (S) för Eric Böwes (MP) Tjänstemän Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 104-109 1(1) Plats och tid Kommunhuset, kl. 13:00-15.15 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S), 2:e vice ordförande Kenneth Dahlström

Läs mer

Kommunhuset, administrativ service

Kommunhuset, administrativ service SAANTRÄDESPRTKLL (3) Plats och tid Kommunhuset, rum Insjön, kl..00-4.30 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (), :e vice ordförande Lars-Erik Jansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen. Se närvarolista sidan 2 ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen Administrativ service

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen. Se närvarolista sidan 2 ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen Administrativ service 1(4) Plats och tid Plenisalen, kommunhuset, kl. 16:00-16.05 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga Justeringens plats och tid Kommunhuset, kl. 17.00 Underskrifter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 15.00- Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson (S), ordförande Anki Sjöö-Törner (S), ersättare för Magnus Hesse (M) Ulf Dahl (S) Marie

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Beth Holtzmann (S) Ewa Lysén Hedvall (M)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Beth Holtzmann (S) Ewa Lysén Hedvall (M) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrum Insjön i kommunhuset, 8.30-9.30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Beth Holtzmann (S) Ewa Lysén

Läs mer

Patrik Andersson (S)

Patrik Andersson (S) Kommunstyrelsen 2014-06-02 1 (8) Plats och tid Adelborg Lindberghallen Djurås, kl. 17.00-17.45 Beslutande Ledamöter Sofia Jarl (C) ordförande 118-120 Anki Enevoldsen (C) ordförande 117 Kerstin Stenquist

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrum Insjön, klockan 8.30-9.30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Tjänstgörande ersättare Lars-Bertil

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Lennart Nilsson (C) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Utses att justera: Ola Carlsson Paragrafer: 18-22. Sekreterare. Ordförande.

Lennart Nilsson (C) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Utses att justera: Ola Carlsson Paragrafer: 18-22. Sekreterare. Ordförande. Plats och tid: Grön, 2014-04-24, kl. 13:15-15.30 Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Ersättare: Christer Hansson (S) Övriga närvarande: Lena Östblom,

Läs mer

Kommunhuset, administrativ service

Kommunhuset, administrativ service 1(8) Plats och tid Kommunhuset plenisalen, kl. 18.30-19.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Kommundirektör Göran Wigert Administrativ chef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 15.15 Beslutande Ledamöter Magnus Hesse, (M), ordförande Lennart Haraldsson, (S), vice ordförande Ulf Dahl,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (11) Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, Ljungarummet, tisdagen den 7 februari 2017 klockan 13.15 14.45 ande Ordinarie ledamöter: Stefan Gustafsson (KD), ordförande Christer Sjögren

Läs mer

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens.

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens. www.pwc.se Revisionsrapport Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens verksamhet Louise Cedemar Helena Steffansson Carlson David Boman Niklas Eriksson

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Mats Blomqvist (BP) för Eric Böwes (MP)

Mats Blomqvist (BP) för Eric Böwes (MP) 1(2) Plats och tid Kommunhuset, rum Insjön, kl. 13.00-15.10 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Viktor Zakrisson (S), 2:e vice ordförande Kenneth

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-03-23

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-03-23 KOMMUNSTYRELSEN Tid 17:00-17:05 Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner Erica Bjärsved ekonomichef Emma Dahlgren

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fredrik Löfqvist, kommunchef Karolina Larsson, nämndsekreterare, ej 49

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Fredrik Löfqvist, kommunchef Karolina Larsson, nämndsekreterare, ej 49 Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.10. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Anette Hallberg (S), tjänstgörande ersättare för Birgitta Jönsson (S) Christer Laurell (C) Ej

Läs mer

Inga Westlund (V) för Viktor Zakrisson (S) Tjänstemän Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 1-10

Inga Westlund (V) för Viktor Zakrisson (S) Tjänstemän Administrativ chef Andriette Ivarsson. Underskrifter Paragrafer 1-10 1(1) Plats och tid Kommunhuset i Leksand, 13:00-14:40 Beslutande Ledamöter Ulrika Liljeberg (C), ordförande Anne-Lie Stenberg (M), 1:e vice ordförande Kenneth Dahlström (C) Sakarias Winberg (KD) Ingrid

Läs mer

Sakarias Winberg (KD), ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD) Lotten Kluck (FP) David Edin (ByP)

Sakarias Winberg (KD), ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD) Lotten Kluck (FP) David Edin (ByP) 1(1) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, 08:30 Beslutande Ledamöter Sakarias Winberg (KD), ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD) Lotten Kluck (FP) David Edin (ByP)

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, klockan 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) 1(10) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Övriga närvarande

Läs mer

Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB

Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB ÖSTERÅKERS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 2013-03-20 AU 6:22 Dnr. KS 2013/94-107 Utdrag: akten, KS Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB Ärende

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Kommunstyrelsens personalutskott. Plats och tid Solgården, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Kommunstyrelsens personalutskott. Plats och tid Solgården, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(6) Plats och tid Solgården, Svalöv, kl 13.30 15.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Jan Zielinski (S) Fredrik Jönsson (C), ordförande Kim Hellström (SD), tjg ers för Teddy Nilsson (SD), vice ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida.

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger kommunhuset, 2017-04-13, kl. 11.00 11.59 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Cornelia Englén,

Läs mer

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare 1(6) Plats och tid Carl August-rummet, onsdagen den 26 oktober 2016 kl 08:00-08:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Caroline Depui, kommunchef Margareta Persson, kommunsekreterare Birgitta Kahn (MP) Louise Warnqvist (M) Per Aspengren (S)

Caroline Depui, kommunchef Margareta Persson, kommunsekreterare Birgitta Kahn (MP) Louise Warnqvist (M) Per Aspengren (S) Kommunstyrelsen 2015-05-18 1(5) Plats och tid Nämndrummet, kommunhuset, Skoghall, kl 17:30 18.05 Beslutande Siw Gidlöf (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander Johansson-Pettersson (S) Lillemor

Läs mer

Sakarias Winberg (KD) ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD)

Sakarias Winberg (KD) ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, 08.30 11.30 Beslutande Ledamöter Sakarias Winberg (KD) ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD) Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) 1(2) Plats och tid Sammanträdesrum Insjön, klockan 8:30-9:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Sida 1/12 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået kl. 13.30 15.15 Ajournering, kl. 14.45 14.50 Beslutande Birgitta Jönsson (S), ordf 12 delar av 13 Christer Laurell (C), vice ordf 12 och delar av 13, ordf

Läs mer

Mikael Forssander, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Mikael Forssander

Mikael Forssander, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Mikael Forssander 1(12) 2014-08-18 Plats och tid Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, klockan 16.00-16.40 Beslutande Ledamöter Ann S. Pihlgren (M), ordförande Kai Larsson (MP), ersättare Clas Forsgren (C) Bengt Ringberg (FP)

Läs mer

Protokoll samverkansnämnden

Protokoll samverkansnämnden Klockan: 14:00-16.10 Plats: Kommunhuset i Forshaga, lokal Visten Protokoll samverkansnämnden 2011-11-03 Beslutande Mikael Johansson S Ordförande Kenneth Eriksson S Georg Forsberg C Anders Ljungsten M Övriga

Läs mer

Jävsnämnden 2011-06-13 1(7)

Jävsnämnden 2011-06-13 1(7) Jävsnämnden 2011-06-13 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.30-9.30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), 1:e vice ordförande Armin von Hove (M) Pär

Läs mer

REGLEMENTE MILJÖNÄMND

REGLEMENTE MILJÖNÄMND REGLEMENTE MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Kenneth Dahlström (C) ordförande Per Wiman (KD) 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S) Siv Gärtner (S) 2:e vice ordförande Karin Lundström (BP)

Kenneth Dahlström (C) ordförande Per Wiman (KD) 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S) Siv Gärtner (S) 2:e vice ordförande Karin Lundström (BP) 1(2) Plats och tid Kommunhuset, Pleinsalen, kl 9.00-10.35 Beslutande Ledamöter Kenneth Dahlström (C) ordförande Per Wiman (KD) 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S) Siv Gärtner (S) 2:e vice ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

REGLEMENTE VALNÄMNDEN

REGLEMENTE VALNÄMNDEN REGLEMENTE VALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Personalutskottet 2014-04-02

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Personalutskottet 2014-04-02 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kommunhusets tingssal, den 2 april 2014 Beslutande Carl-Axel Blom (S), ordförande Ingbritt Loberg (S), v ordförande Anders Svensson (M), ledamot

Läs mer

Kommunstyrelsens personalutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Kommunstyrelsens personalutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.00 14.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S) Fredrik Jönsson (C), ordförande Anneli Persson, tjg ers för Teddy Nilsson

Läs mer

Richard Brown Bo Pettersson (S) Lisbeth Svensson (L) sekreterare ordförande justerare

Richard Brown Bo Pettersson (S) Lisbeth Svensson (L) sekreterare ordförande justerare KOMMUNSTYRELSEN Tid: 08:35 09.00 Plats: Kulturhuset Fregatten konferensrum Fyren Beslutande Bo Pettersson (S), ordförande Linda-Maria Hermansson (C), vice ordförande Sofia Westergren (M) Gunnar Pettersson

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet, stadshuset Klockan 08:30-12:05 ajournering 10-10:15 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson

Läs mer

Birgitta Pettersson (C), tjänstgörande ersättare för Pelle Lindsjö (C) Elina Olsen-Huokko (KD), tjänstgörande ersättare för David Edin (ByP)

Birgitta Pettersson (C), tjänstgörande ersättare för Pelle Lindsjö (C) Elina Olsen-Huokko (KD), tjänstgörande ersättare för David Edin (ByP) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön i kommunhuset, klockan 8.30-11.30 Beslutande Ledamöter Sakarias Winberg (KD), ordförande Lotten Kluck (FP), 1 vice ordförande Lars Halvarsson (S), 2 vice ordförande

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL. Sammanträdesdatum Stadshuset, kl , ajournering kl

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL. Sammanträdesdatum Stadshuset, kl , ajournering kl t1hjo SAMMANTRÄDES PROTOKOLL l Plats och tid Stadshuset, kl 16.00-17.20, ajournering kl 16.40-17.00 Beslulande Ledamöter Catrin HuImarker (M), ordförande Tore Nolberger (M) Ewa F Thorstenson (M) Britt-Marie

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2011-02-10

Sammanträdesprotokoll 2011-02-10 Plats: Kommunkontoret, Mellanfryken Tid: 15:30-17.05 ande Mikael Johansson S Ordförande Angelica Rage S Vice ordförande Kenneth Eriksson S Anders Ljungsten M Övriga Christian Söderblom IT-chef Jan-Olov

Läs mer

Sakarias Winberg, (KD) ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD) Lars Halvarsson (S) David Edin (ByP)

Sakarias Winberg, (KD) ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD) Lars Halvarsson (S) David Edin (ByP) 1(1) Plats och tid Plenisalen, kommunhuset, 08:30 11.15 Beslutande Ledamöter Sakarias Winberg, (KD) ordförande Pelle Lindsjö (C) Birgitta Björndahl (M) Thomas Gudmundsson (KD) Lars Halvarsson (S) David

Läs mer

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Ekonomi- och personalutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl 15.00 16.35. Beslutande Torbjörn Ekelund (FP), ordförande Annette Hallberg (S) tjänstgörande ersättare för Birgitta Jönsson (S) Christer Laurell (C) Ej

Läs mer

Kenneth Dahlström (C) ordförande Rune Bröms (C) Kerstin Marits (M) Per Wiman (KD) 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S) Karin Lundström (BP)

Kenneth Dahlström (C) ordförande Rune Bröms (C) Kerstin Marits (M) Per Wiman (KD) 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S) Karin Lundström (BP) 1(2) Plats och tid Hagagatan 8, kl 9.00-10.30 Beslutande Ledamöter Kenneth Dahlström (C) ordförande Rune Bröms (C) Kerstin Marits (M) Per Wiman (KD) 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S) Karin Lundström

Läs mer

Förslag till koncernbildning

Förslag till koncernbildning PROTOKOLLSUTDRAG KS 130 2019-06-18 1/4 Dnr KS/2019:281-001 Förslag till koncernbildning Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. bilda ett aktiebolag med namnet Strängnäs Kommunföretag AB, 2. bildandet

Läs mer

Datum 2015-05-25. Per Jonsson (c) och Anna-Greta Strömberg (kd) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 145-156 Ulrika Thorell

Datum 2015-05-25. Per Jonsson (c) och Anna-Greta Strömberg (kd) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 145-156 Ulrika Thorell 1(15) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13.00 14.10 Beslutande Övriga närvarande Justerare Ledamöter Per Eriksson (s) ordförande ej 146 Per Jonsson (c) 1:e vice

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2012-03-15

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2012-03-15 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, torsdag den 15 mars 2012 kl. 14.00-15.50 ande Ordinarie ledamöter: Lars-Ejert Steifeldt (m), ordförande Susanne Sjögren, 2:e vice ordf. (s) Olivia Fransson (kd) Sven

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUNS ÄGARPOLICY FÖR HEL- OCH DELÄGDA KOMMUNALA BOLAG FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-12-20, 78 Västerviks Kommuns Förvaltnings AB är moderbolag

Läs mer

Sakarias Winberg (KD), Helena Back (C), Henrietta Vedberg (M), Ingrid Rönnblad (S)

Sakarias Winberg (KD), Helena Back (C), Henrietta Vedberg (M), Ingrid Rönnblad (S) Gemensam nämnd för vuxenutbildning i Leksand- Rättvik Plats och tid Alléskolan, 13:30 ande Ledamöter Sakarias Winberg (KD), Helena Back (C), Henrietta Vedberg (M), Ingrid Rönnblad (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén

Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C) Tjänstemän Myndighetschef Jonas Slars Byggnadsinspektör Maths Ydron 1-3 Nämndsekreterare Jenny Sarén 1(2) Plats och tid Rum Insjön, 09:00-10:00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S) Per Daniels (M) Pär Andersson (KD) Per Florén (L) Tjänstgörande ersättare Kristina Hollsten (C) ers: Mats Backlund (C)

Läs mer

ALVESTA KOMMUNFÖRETAG AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) Org.nr

ALVESTA KOMMUNFÖRETAG AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) Org.nr Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Renhållnings AB För Alvesta Renhållnings AB, nedan kallat bolaget, gäller följande direktiv antagna den 24 november 2015 av styrelsen för Alvesta Kommunföretag

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Beth Holtzman (S)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Beth Holtzman (S) 1(2) Plats och tid Kommunhusets sammanträdesrum Insjön, 8.30-9.45 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Beth Holtzman

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utskottet för vård och omsorg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Utskottet för vård och omsorg 1(2) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl 9.00-10.20 Beslutande Ledamöter Kenneth Dahlström (C) ordförande Rune Bröms (C) Kerstin Marits (M) Per Wiman (KD) 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S)

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande Sida 1/9 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 18.30 20.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Gunnar Bengtsson (S), 1:e vice ordförande Fredrik Jönsson (C),

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-28 KS-2013/171.109 1 (7) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2013 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-04-25 1 (10) Plats och tid Bruksgymnasiet, Gimo, kl. 15.30-16.45 Beslutande Enligt särskild närvarolista Övriga deltagande Peter Nyberg, kommundirektör Curt Nilsson, 74 Fredrik Borgelin, 76 Annila

Läs mer

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten "Vi är Kils kommun" KS 18/100

Sammanträdesdatum NR ÄRENDE DNR. 1 Information om månadsrapporten Vi är Kils kommun KS 18/100 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-09-04 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 4 september 2018, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR Val av justerare 1 Information om månadsrapporten

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Samtliga bilagor har skickats ut i samband med kommunstyrelsens kallelse

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Samtliga bilagor har skickats ut i samband med kommunstyrelsens kallelse Kallelse/föredragningslista Kungörelse 2014-10-01 Kommunfullmäktige Tid 2014-10-13, kl. 19:00 Plats Bilagor Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge Samtliga bilagor har skickats ut

Läs mer

Mats Öhman, kommunchef Lennart Aronsson, sekreterare. Thomas Backelin. Lars-Erik Carlsson. Anslag/bevis. Kommunfullmäktige. Kommunhusets kansli

Mats Öhman, kommunchef Lennart Aronsson, sekreterare. Thomas Backelin. Lars-Erik Carlsson. Anslag/bevis. Kommunfullmäktige. Kommunhusets kansli 1(10) Plats och tid Sammanträdesrum Valsaren, Kulturhuset, Storfors, torsdagen den 10 november 2016, kl. 18.00-18.20. Beslutande Lars Johrin (M) tjänstgörande Peter Farrington (M) Håkan Larsson (C) Ingrid

Läs mer

Kommunstyrelsen protokoll

Kommunstyrelsen protokoll Datum: Torsdag 16 maj 2019 Tid: 16:30-16.50 Plats: Östra Roten, kommunhuset, Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 16 maj 2019 Paragrafer: 99-101 Utses att justera: Annette Fransson (S) Underskrifter:

Läs mer

Margareta Jobs (KD) ers: Kerstin Marits (M) Dagny Martinsson (C) ers: Siv Gärtner (S)

Margareta Jobs (KD) ers: Kerstin Marits (M) Dagny Martinsson (C) ers: Siv Gärtner (S) 1(2) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl 9.00-10.10 Beslutande Ledamöter Kenneth Dahlström (C) Per Wiman (KD) Rune Bröms (C) Lars-Erik Jansson (S) Tjänstgörande ersättare Margareta Jobs (KD) ers:

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Karola Svensson (C), ordförande Dan Gabrielsson (S), 1:e vice ordf. Lena Sjödahl (M) Dan Hovskär (KD) Johanna Johansson (SD)

Karola Svensson (C), ordförande Dan Gabrielsson (S), 1:e vice ordf. Lena Sjödahl (M) Dan Hovskär (KD) Johanna Johansson (SD) 1 (10) Plats och tid Falköpingssalen, Stadshuset, klockan 13:00 13:50 Beslutande Karola Svensson (C), ordförande Dan Gabrielsson (S), 1:e vice ordf. Lena Sjödahl (M) Dan Hovskär (KD) Johanna Johansson

Läs mer

Håkan Englund (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Jennie Forsblom (KD)

Håkan Englund (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Jennie Forsblom (KD) 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 14:00-14:30 Beslutande Ledamöter Håkan Englund (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Jennie Forsblom (KD) Tjänstgörande ersättare Jan-Åke Lindgren (S) tjänstgör för

Läs mer

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil KALLELSE FÖREDRAGNINGSLISTA EXTRA KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats: Ordförande: Sekreterare 2018-12-13 kl. 16.30 Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Jan-Olof Johansson Mari-Louise Dunert Ärende Öppet sammanträde,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur och fritidsnämnden Administrativ enhet

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur och fritidsnämnden Administrativ enhet 1 (14) Plats och tid Biblioteket, Töcksfors, 15.00 16.30 Beslutande Övriga närvarande Kristina Kristiansson, Ordförande (S) Bernt Christoffersson, V. ordförande (C) Mårten Karlsson (S) Payman Garmiani

Läs mer

Dagny Martinsson (C) ers: Karin Lundström (BP)

Dagny Martinsson (C) ers: Karin Lundström (BP) 1(2) Plats och tid S:t Persgården, kl. 13:00 15:00 ande Ledamöter Kenneth Dahlström (C) Per Wiman (KD) Siv Mattes Gärtner (S) Rune Bröms (C) Lars-Erik Jansson (S) Kerstin Marits (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 9:00: - 11:00 Plats Kommunhuset, Skeppet Ledamöter Sofia Westergren (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-06-05 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-14.35 Beslutande Övriga närvarande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-04-16 Sammanträdestid 08:00-11:20

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-04-16 Sammanträdestid 08:00-11:20 Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-04-16 Sammanträdestid 08:00-11:20 Kommunstyrelsens arbetsgivarutskott Närvarande Ledamöter Tjänstemän Stig Agnåker (c), ordförande Per-Gunnar Andersson (s), vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2013-04-08

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2013-04-08 Kommunstyrelsens planerings- och Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.15-12.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anders Ceder (S), ordförande Arnold Bengtsson (S) Inger Griberg (MP) Jonas

Läs mer

Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina Erdtman (S) Ulla Bratt (S)

Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina Erdtman (S) Ulla Bratt (S) 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) Sören Forslund (M) Catharina

Läs mer

Höörsalen Tisdagen den 12 april 2016 kl 08:30 11:00

Höörsalen Tisdagen den 12 april 2016 kl 08:30 11:00 2016-04-12 1 (9) Plats och tid Beslutande Höörsalen Tisdagen den 12 april 2016 kl 08:30 11:00 Stefan Lissmark (S) Anna Palm (M) Fredrik Hanell (MP) Susanne Asserfors (S) Maria Truedsson (MP) Christer Olsson

Läs mer

Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M)

Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M) 1(5) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 15:00-15:50 Beslutande Ledamöter Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M) Ersättare Hans Jonsson (C) tjänstgör

Läs mer

REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN

REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer