Den Röda Tråden en modell för träning och tävling i Tjalve friidrott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den Röda Tråden en modell för träning och tävling i Tjalve friidrott"

Transkript

1 Den Röda Tråden en modell för träning och tävling i Tjalve friidrott Röda Tråden - att utvecklas inom Tjalve Norrköping friidrott. Röda Tråden en tränings- och tävlingsmodell inom Tjalve friidrott. Tanken är att den ska utgöra ett stöd för klubbens tränare och vara en plattform som vi kan basera interna utbildningar och diskussioner i tränargruppen på. Se den som ett komplement till den träningslära som SFIF använder i sina utbildningar. Röda Tråden bygger på stegvis utveckling och hur våra tränings- och åldersgrupper kan länka in i varandra och stödja våra aktivas utveckling i olika åldrar. Vår träningsverksamhet är indelad i de huvudsakliga grupperna barn/ungdom 7-9, 10-12, år, äldre ungdom år, junior-senior 17+, samt veteran/bredd/löpargrupper.

2 Åldersgrupperna ska inte ses som hårt låsta där man inte kan röra sig in och ut ur dem, utan som en ram att utgå ifrån när vi organiserar träningen och grupperna. Framförallt i ungdomsåren måste vi se till var och ens mognad och vilja att träna och tävla. Träning som fungerar för en välväxt 12-åring kanske inte alls gör det för andra i samma ålder. Vi vill med de olika åldersindelningarna betona att det finns vissa fysiska och pedagogiska grunder som är viktigt att vi håller oss till, och vi lyfter gärna fram att barnen ska skynda långsamt och vi ska heller inte stressa fram krav på prestation. Vårt viktigaste värdeord är GLÄDJE.

3 Hur ska våra barn och ungdomar träna och tävla? Ungdomsgrupperna 7-14 år 7 8 år Tränarteam bildas av föräldrar till barn i verksamheten och äldre aktiva, minst 14 år. Föräldrar är gruppledare, hanterar ordningsfrågor och skapar trygghet med sin närvaro. Inga förkunskaper inom friidrott krävs för de föräldrar som blir ledare. Ett allmänt träningsintresse, entusiasm, och viljan att lära sig mer är en viktig grund. Förmåga att skapa ʺ vi känsla"ʺ och glädje är viktiga egenskaper hos dem som ska leda. Äldre aktiva med egen träningserfarenhet tar mer ansvar för det friidrottsliga innehållet. Behovet är 2 föräldrar och 2 äldre aktiva som delar på ansvaret för en grupp om högst 25 barn. Kanske behöver inte alla vara fyra vara med på alla pass. Viktigt att fler föräldrar fungerar som stöd för gruppen och sitt eget barn. Utbildning Alla ledarna uppmanas att gå friidrottens grundutbildning för åldern 7 10 år, gärna tillsammans innan man startar gruppen, eller precis när man har gjort det. Träning Betoningen är på lekbetonad allmän fysisk träning, med friidrottslik träning som bas. Lekarna baseras på löp- hopp- och kastmoment ur friidrotten. Stor variation med fartfylld träning i högt tempo. Barnen får och ska bli trötta och svettiga under passet. De ska känna att de har tagit i och tränat ordentligt. Koordination, rytm, balans och reaktion är viktiga träningsmoment. Styrka och rörlighet tränas med fördel genom hinderbanor och kullerbyttor m.m. Stafetter och lekar, med moment där man ska reagera snabbt, tränar löpförmågan och stimulerar snabbhet. Uthållighet tränas genom upprepade korta löpningar/löpmoment med kort vila, tex stafetter, idioten och andra löplekar. Hur ofta tränar barnen? En träning/vecka, 60 min rekommenderas. Ren friidrottsträning där man får träna i friidrottshallen och prova att hoppa höjd, längd, stöta kula, springa på banorna osv kan man göra tillsammans med övriga i samma åldersgrupp regelbundet. Sådan träning kommer oftare när man blir lite äldre och också vill träna för att kunna tävla.

4 Vid dessa pass kan greninstruktörer ur klubben tillfrågas att vara med, och visa grenen med rätt teknik för både föräldrar och barn. Träningen bedrivs under skolterminerna med uppehåll vid lov. På sommarlovet uppmanar vi till att barnen är med på föreningens sommarkul-veckor. liknande lov-skolor kan även genomföras av Tjalve på höst- och sportlov. Vi uppmuntrar till annan idrott och rörelse vid sidan av friidrotten. Tävling Enkla tävlingsmoment kan ibland ingå som en del i träningen; stafetter, lagtävlingar, samla poäng, utmana sig själv osv. 1-2 inomhustävlingar och 1-2 utomhustävlingar per år inom ramarna för de tävlingar som finns lokalt i Norrköping (våra egna/faik:s tävlingar) rekommenderas. Uppmuntra till att testa alla grenar under de olika tävlingarna! Finns det mångkamper så ska det prioriteras, så att man tävlar i ALLA grengrupper; kast, hopp, sprint och löpning. Önskvärt är att minst en tränare från gruppen är på plats under tävlingarna. Gör ett schema i gruppen/er egen kalender där det framgår vem/vilka som är ledare på plats. Egna resultattävlingar/ prova-på-tävlingar i klubben arrangeras, och barnen ska uppmuntras att vara med på t.ex Terräng-KM. Under vinterhalvåret strävar vi efter att uppmuntra alla att genomföra en mångkamp med resultat i 6-8 grenar under 3-4 olika klubbtävlingstillfällen. På ett otvunget sätt, där föräldrar också lär sig att vara funktionärer.

5 9-10 år Tränarteam bildas av föräldrar till barn i verksamheten och äldre aktiva, minst 14. Föräldrar är gruppledare, hanterar ordningsfrågor och skapar trygghet med sin närvaro. Inga förkunskaper inom friidrott krävs för de föräldrar som blir ledare, men vi vill att man går tränarutbildning för åldern 7-9 år, innan, eller i samband med att gruppen startas. Äldre aktiva med egen träningserfarenhet tar mer ansvar för det friidrottsliga innehållet, och ska ha gått tränarutbildning för 7-9 år, och rekommenderas att gå även år. Det är lämpligt att vara minst 2 föräldrar och 2 äldre aktiva som delar på ansvaret för en grupp om högst 20 barn, och kanske behöver inte alla vara med på alla pass. Som mest är det 8-10 aktiva/tränare att ha ansvar för i passet. Träning Betoningen är på allmän fysisk träning, tidvis lekbetonad med friidrottslik träning som bas. Barnen ska regelbundet och återkommande få testa alla friidrottens grenar, men med fokus på de grenar som normalt ingår i tävlingar för den här åldersgruppen (häck/hinder, slägga, diskus, spjut, stav tävlar man normalt sett inte i - men vi vill att man får testa även dessa grenar). Teknikinstruktörer (etablerade tränare eller aktiva) kan tillfrågas om att leda och visa pass där man får testa dessa svårare grenar, och även andra grenmoment. Ett bra stöd om man känner sig osäker som ledare. Här är det stor variation och fartfylld träning i högt tempo. Barnen får och ska bli trötta och svettiga under passet. Man ska känna att man har tagit i och tränat ordentligt. Koordination, rytm, balans och reaktion är viktiga träningsmoment. Styrka och rörlighet tränas med fördel genom hinderbanor och kullerbyttor m.m. Stafetter och lekar, med moment där man ska reagera snabbt, tränar löpförmågan och stimulerar snabbhet. Uthållighet tränas genom upprepade korta löpningar/löpmoment med kort vila, tex stafetter, idioten och andra löplekar. Under främst höst- och vårsäsong kan man träna distanslöpning och fartlek/löplekar utomhus, i terrängspår i Vrinnevi eller på andra platser. Vid sådana pass kan föräldrar vara med och löpa med barnen. Hur ofta tränar barnen? En träning/vecka, varje träningspass 60 min rekommenderas. Ren friidrottsträning där man får träna i friidrottshallen och prova att hoppa höjd, längd, stöta kula, springa på banorna osv bör man göra tillsammans med övriga i samma åldersgrupp, eller i sin egen grupp 1x varannan vecka, eller 2 veckor av 3, oftare precis inför

6 tävlingssäsong, dvs i dec-jan och som extra teknikpass även under perioderna aprilmaj. Vid dessa pass kan greninstruktörer ur klubben tillfrågas att vara med, och visa grenen med rätt teknik för både föräldrar och barn. Träningen bedrivs under skolterminerna med uppehåll vid lov. På sommarlovet uppmanar vi till att vara med på föreningens sommarkul-veckor, och Tjalve kan även ha liknande lov-skolor på höst- och sportlov. Vi uppmuntrar till annan idrott och rörelse vid sidan av friidrotten. Tävling Tävlingsmoment ingår ofta som en naturlig del i träningen; stafetter, lagtävlingar, samla poäng osv. Inomhustävlingar och utomhustävlingar inom ramarna för programmet i Östergötlands tävlingsprogram rekommenderas. Alla bör uppmuntras att tävla, och de som vill tävla regelbundet och ganska ofta ska få göra det. Uppmuntra till att testa alla grenar under de olika tävlingarna. Finns det mångkamper så ska det prioriteras, så att barnen tävlar i ALLA grengrupper - hopp, kast, sprint och löpning. Önskvärt att minst en tränare från gruppen är på plats under tävlingarna. Gör ett schema i gruppen/er egen kalender där det framgår vem/vilka som är ledare på plats. Egna resultattävlingar / prova-på-tävlingar i klubben kan arrangeras, och barnen ska uppmuntras att vara med på t.ex. Terräng-KM. Under vinterhalvåret strävar vi efter att uppmuntra alla att genomföra en mångkamp med resultat i 6-8 grenar under 3-4 olika klubbtävlingstillfällen. På ett otvunget sätt, där föräldrar också lär sig att vara funktionärer.

7 11-12 år Tränare Huvudtränare för gruppen bör ha friidrottsbakgrund, eller gått relevant tränarutbildning och Föräldrar med träningsintresse agerar hjälptränare. Tränarna uppmuntras att gå friidrottens ungdomstränarutbildning för åldern år. Träningen bedrivs i tränarteam där flera tränare gemensamt tar ansvar för träningen. Viktigt att tränarna har förmåga och tid att se och hjälpa alla barn i gruppen. Träning Fysisk träning för att utveckla alla de fysiska faktorerna är fortfarande grunden i träningen. Ökad mängd teknikträning i alla grengrupper jämfört med tidigare. Alla grenar som ingår i tävlingsprogrammet för åringar ska tränas regelbundet, och man ska få testa även grenar som normalt kommer i tävlingsprogrammet senare, som stavslägga-spjut-diskus-häck-och hinderlöpning. Är man som tränare osäker på teknikmomenten så bör man anlita erfarna tränare eller äldre aktiva vid introduktionspass för att visa grenen eller speciellt svåra moment. Man prioriterar helhetsutförandet av grenen, inte för mycket detaljer i teknikmomenten. Fartfylld träning i högt tempo, och fortfarande mycket inslag av lek, stafetter, lagmoment och samarbetsövningar. Snabbhet och koordination är utöver den regelbundna fysiska träningen de absolut viktigaste träningsfaktorerna, men man kan i den här åldern börja med mer tydliga inslag av uthållighetsträning, fortfarande i lekfulla former. Cirkelträning, hinderbanor, löplekar, stafetter, men även inslag av fartlek kan komma med som nya moment i träningen. Uthållighetsträningen dominerar under höst- och vårträning. Hur ofta tränar barnen? 2 träningar/vecka erbjuds för alla i gruppen, varje träningspass på 90 min rekommenderas. Något extrapass varje eller varannan vecka med inriktning på olika grengrupper; hopp, kast, sprint eller löpning, kan erbjudas de som vill testa på och som ni bedömer som redo för det. Dessa extrapass kan ske i en åldersblandad grupp. Träningen bedrivs huvudsakligen under skolterminerna, men uppmuntra till att delta i lovskolor som föreningen ordnar på höst-, sport- och sommarlov. Träningsläger under en dag på hemmaplan eller 2 dagar med en övernattning i närområdet rekommenderas. Det stärker sammanhållning i gruppen, och ger en chans att lära känna varandra ännu bättre. Samarbete med tränare och ledare i de

8 äldre grupperna uppmuntrar vi till. På det sättet kan träningsläger och träningar lättare samordnas även på sommartid och under loven. Det blir viktigare att hålla liv i friidrotten under vår huvudsäsong- sommaren- också, och behålla intresset för friidrotten hela året, även om barnen med fördel kan och ska ägna sig åt andra idrotter även i dessa åldrar. Uppmuntra till annan idrott vid sidan av friidrotten. Tävling Tävlingsmoment ingår ofta som en naturlig del i träningen; stafetter, lagtävlingar, samla poäng osv. Inomhustävlingar och utomhustävlingar inom ramarna för programmet i Östergötlands tävlingsprogram rekommenderas. Alla bör uppmuntras att tävla, och de som vill tävla regelbundet och ganska ofta ska få göra det. Gruppen kan gärna göra någon gemensam tävlingsresa utanför distriktet, både vinter- och sommarsäsong, kanske i samband med att träningsläger/helgläger ordnas. Uppmuntra till att testa alla grenar under de olika tävlingarna. Finns det mångkamper så ska det prioriteras, så att man tävlar i ALLA grengrupper. Önskvärt att minst en tränare från gruppen är på plats under tävlingarna. Gör ett schema i gruppen/er egen kalender där det framgår vem/vilka som är ledare på plats.egna resultattävlingar / prova-på-tävlingar i klubben kan fortfarande arrangeras, och barnen ska uppmuntras att vara med på t.ex. Terräng-KM. Under vinterhalvåret strävar vi efter att uppmuntra alla att genomföra en mångkamp med resultat i 6-8 grenar under 3-4 olika klubbtävlingstillfällen. På ett otvunget sätt, där föräldrar också lär sig att vara funktionärer.

9 13-14 år Tränare Huvudtränare för gruppen bör ha friidrottsbakgrund, eller ha gått relevant tränarutbildning. Tränarna ska ha gått friidrottens ungdomstränarutbildning för åldern år, och uppmuntras att gå utbildning år som senast när man startar träning med sin grupp. Det här kan ofta vara huvudtränare eller föräldratränare som har följt med sin grupp från årsåldern. Träningen bedrivs i tränarteam där flera tränare gemensamt tar ansvar för träningen. Viktigt att tränarna har förmåga och tid att se och hjälpa alla i gruppen. Grentränare i föreningen finns regelbundet med som ett stöd för grupptränarna, och är ibland med och leder teknikpass, men det är grupptränarna som ansvarar för samordningen av träningen och hur träningsveckorna ser ut. Internutbildning och samtal om träning mellan föreningens tränare är viktiga inslag som höjer kunskapsnivån om träning i hela föreningen. Träning Fysisk träning för att utveckla alla de fysiska faktorerna är fortfarande grunden i träningen. Ökad mängd teknikträning i alla grengrupper jämfört med tidigare. Alla grenar som ingår i tävlingsprogrammet för åringar ska tränas regelbundet, eller i alla fall erbjudas att tränas. Träningen börjar organiseras så att ungdomarna tränar den allmänna fysiska träningen, löpträning och snabbhetsträning tillsammans, men sedan kan den mer greninriktade träningen ske på separata träningspass enligt rullande schema, och i tydligt samarbete med grentränare i föreningen. Nu blir teknikinstruktionerna allt viktigare, och även detaljer i teknikmomenten är intressanta att träna på. Är man som tränare osäker på teknikmomenten så bör man anlita erfarna tränare eller äldre aktiva vid introduktionspass för att visa grenen eller speciellt svåra moment. Snabbhet och koordination är utöver den regelbundna allmänna fysiska träningen fortfarande de absolut viktigaste träningsfaktorerna. Styrketräning med redskap som kastbollar och lätt yttre belastning kan införas. Teknikträning för lyft med skivstång finns med under delar av året, framförallt under höst-/försäsongsträning. Försiktighet med tunga belastningar, då många ungdomar växer mycket under den här perioden.

10 Av den anledningen behöver man prioritera koordination, balans och stabilitetsträning för fötter, knän, bål och överkropp. Tränare bör vara medvetna om att teknikutförandet av grenen ändras tydligt när ungdomarna växer, blir starkare och snabbare. Aerob uthållighetsträning ligger kanske mest tydligt med under höst och vårträning, men den rena uthållighetsträningen kan bli ett större inslag för många aktiva. Anaerob träning ( mjölksyre-pass ) kan testas på, men är inte något som ska prioriteras. Bra uthållighetsträning ges fortfarande i samband med cirkelträning, löplekar/stafetter och fartlek av olika slag. Var noga med att träna löpning på andra underlag än bana, om löpmängden ökas, eller träna kondition och uthållighet på andra sätt än ren löpträning. benhinne-problem och knäsmärtor är inte ovanligt, och det är viktigt att förebygga det så långt det går. Hur ofta tränar ungdomarna? Minst 2, och under försäsong ännu fler, gruppgemensamma pass erbjuds i veckan, och utöver det organiserar man de andra passen med inriktning åt ett visst håll, eller med teknikträning. De som vill och kan ska kunna få träna upp mot 4-5 pass i veckan. Träning erbjuds hela året, men under sommarlov kan samordning ske med andra grupper och tränare. Uppmuntra gärna till att man deltar vid föreningens SportsCamp-vecka under sommaren. Träningsläger, eller helgläger/tävlingsresor 1-2 gånger per år rekommenderas. Det stärker sammanhållningen i gruppen, och ger en chans att lära känna varandra ännu bättre. Samarbete med tränare och ledare i de äldre grupperna uppmuntrar vi till, och man kan på det sättet lättare samordna träningsläger och träningar även på sommartid och under loven. Det blir viktigare att hålla liv i friidrotten under vår huvudsäsong- sommaren- också, och behålla intresset för friidrotten hela året, även om ungdomarna med fördel kan och ska ägna sig åt andra idrotter även i dessa åldrar. Tävling Inomhustävlingar och utomhustävlingar inom ramarna för programmet i Östergötlands tävlingsprogram rekommenderas och är grunden i tävlingsschemat. Alla bör uppmuntras att tävla, och de som vill tävla regelbundet och ganska ofta ska få göra det. Gruppen kan gärna göra någon gemensam tävlingsresa utanför distriktet, både vinter- och sommarsäsong, kanske i samband med att träningsläger/helgläger ordnas. Uppmuntra fortfarande till att testa olika grenar under de olika tävlingarna. Finns det mångkamper så uppmuntra till det, så att ungdomarna fortfarande tävlar i ALLA grengrupper.

11 Kravet är att minst en tränare från gruppen, eller någon ansvarig tekniktränare, är på plats under tävlingarna. Gör ett schema i gruppen/er egen kalender där det framgår vem/vilka som är ledare på plats. Egna resultattävlingar / prova-påtävlingar i klubben kan fortfarande arrangeras, och ungdomarna ska uppmuntras att vara med på t.ex. Terräng-KM. De som tränar för att kunna tävla i Götalandsmästerskap ska uppmuntras till det.

12 Hur ska vi träna och tävla med äldre ungdomar och juniorer? år Tränare Huvudtränare för gruppen bör ha friidrottsbakgrund, eller ha gått relevant tränarutbildning. Tränarna ska ha gått friidrottens ungdomstränarutbildningar och bör ha gått årsutbildning eller motsvarande. Träningen bedrivs i tränarteam där flera tränare gemensamt tar ansvar för träningen. Internutbildning och samtal om träning mellan alla tränare för åldersgruppen är viktiga inslag som höjer kunskapsnivån om träning i hela föreningen. Tränare uppmuntras att gå på kurser, seminarier och föredrag för att lära sig mer om träning, personlig utveckling och ledarskap. En samordnande tränare för åldersgruppen finns som resurs, anställd av föreningen. Han/hon har som ansvar att föra samtal med alla tränare, delta i planeringsmöten, fördela träningstider, och föreslå lösningar på hur träningen kan organiseras. Han/hon ska kunna leda och planera en del gruppgemensamma träningar, tävlingar och utbildningar, men också vara behjälplig med lägerplaneringar för gruppen och vara ett bollplank för tränarna i gruppen. Alla tränare ingår i föreningens tränarkommitté för 15 år och uppåt, och deltar på gemensamma planerings- och informationsmöten som leds av anställd tränaransvarig. Träning och tävling Under höstens (sep-okt) och vårens (mars-april) försäsongsträning håller åldersgruppen ihop på i stort sett alla träningar, då många inslag av styrketräning, snabbhetsträning och uthållighetsträning i dessa perioder kan bedrivas på liknande sätt oavsett grenval. Under den specifika försäsongsträningen och träningen under tävlingsperioder sker träningen mer inriktat i olika grengrupper, och tränar då kanske mer tillsammans med grentränare/grengruppstränare, eller i mindre grupper fördelat på olika tränare under samma träningsdagar.

13 För de aktiva som väljer spåret att inte träna för att tävla så ska vi under hela året erbjuda minst två allmänna pass /vecka i grupp. För de aktiva som väljer spåret träna för att tävla så planerar de ansvariga tränarna mängden träning och antal pass/vecka baserat på ålder, tidigare träningsbakgrund, ambitionen hos de aktiva och vilka grenar de vill rikta in sig mot. Alla aktiva som tävlar regelbundet gör ett tävlingsprogram för både inom- och utomhussäsong ihop med sina ansvariga tränare. Ansvarig grupptränare ansvarar för USM-planering och lagtävlingar i samråd med tränarkommittén. Träningsläger planeras av ansvariga tränare för gruppen, men i dialog med anställd tränare/resurs och övriga tränare.

14 17 år till och med senior Tränare En samordnande tränare för åldersgruppen finns som resurs, anställd av föreningen. Han/hon har som ansvar att föra samtal med alla tränare, leda planeringsmöten, fördela träningstider, och föreslå lösningar på hur grupperna kan organiseras. Han/hon har själv tränaransvar för ett flertal aktiva, och ska kunna leda och planera gruppgemensamma träningar, tävlingar och utbildningar, men också vara behjälplig med lägerplaneringar. Träningen bedrivs i tränarteam där flera tränare gemensamt tar ansvar för våra aktiva i föreningen, men varje aktiv ska ha en personligt ansvarig tränare. Tränarna ska ha gått friidrottens ungdomstränarutbildningar och bör ha gått årsutbildning eller motsvarande. Den personligt ansvariga tränaren ska hålla kontakten med sina aktiva och i dialog med de andra tränarna för åldersgruppen och de aktiva själva planera hur träningen ska vara upplagd. Internutbildning och samtal om träning mellan alla tränare för åldersgruppen är viktiga inslag som höjer kunskapsnivån om träning i hela föreningen. Tränare uppmuntras att gå på kurser, seminarier och föredrag för att lära sig mer om träning, personlig utveckling och ledarskap. Alla tränare ingår i föreningens tränarkommitté för 15 år och uppåt, och deltar på gemensamma planerings- och informationsmöten som leds av anställd tränaransvarig. Träning och tävling Träningen organiseras nu mer kring individerna och vilka olika grengrupper och grenar de väljer att rikta in sig mot. Under höstens ( sep-okt) och vårens (mars-april) försäsongsträning håller åldersgruppen ihop på de flesta träningar, då många inslag av styrketräning, snabbhetsträning och uthållighetsträning i dessa perioder kan bedrivas på liknande sätt oavsett grenval. Under den specifika försäsongsträningen och träningen under tävlingsperioder sker träningen mer inriktat i olika grengrupper.

15 För de aktiva som väljer spåret att inte träna för att tävla så ska vi under hela året erbjuda minst två allmänna pass /vecka i grupp. För de aktiva som väljer spåret träna för att tävla så planerar de ansvariga tränarna mängden träning och antal pass/vecka baserat på ålder, tidigare träningsbakgrund, ambitionen hos de aktiva och grenens specifika krav. Alla aktiva som tävlar regelbundet gör ett tävlingsprogram för både inom- och utomhussäsong ihop med sin ansvarige tränare. Träningsläger planeras av ansvariga tränare för respektive gren- och grengrupp, i dialog med anställd tränare/resurs och övriga tränare. Anställd tränare är ansvarig för JSM/SM planeringar och lagtävlingar, i samråd med tränarkommittén.

Mölndals AIK Friidrottsmanual Version 2016

Mölndals AIK Friidrottsmanual Version 2016 Mölndals AIK Friidrottsmanual Version 2016 Inledning Mölndals AIK har valt att ta fram en tränings och tävlingsmodell som vi kallar Mölndals AIK Friidrottsmanual. Tanken med denna är att den ska utgöra

Läs mer

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott)

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) 1 Introduktion till friidrott Friidrottens föräldrautbildning är en nätbaserad utbildning för föräldrar till

Läs mer

Utvecklingsplan från 7år- senior Den röda tråden

Utvecklingsplan från 7år- senior Den röda tråden Utvecklingsplan från 7år- senior Den röda tråden 1 Här presenterar LGIF vilka mål vi har med vår barn och ungdomsträning och hur träningen bör utvecklas under träningsåren. Utvecklingsplan från 7år till

Läs mer

TRÄNINGSINSTRUKTIONER

TRÄNINGSINSTRUKTIONER I. Träningsinstruktioner för 13-15 år Teknik (Koordination) I den här åldern inleds den grentekniska skolningen på allvar. Från att i åldern 6-9 haft fokus på motorisk träning och i åldern 10-12 på koordinativ

Läs mer

Träningssupport inför hinderlopp

Träningssupport inför hinderlopp Träningssupport inför hinderlopp Utveckla kondition och uthållighet inför hinderlopp som THOUGEST eller liknade. Ett terränglopp med olika hinder såsom TOUGHEST har blivit allt mer vanligt förekommande

Läs mer

Löpkoordination och snabbhet 1,5. Styrketräning (skivstångsteknik) 2. Hoppkoordination och hoppstyrka 1,5

Löpkoordination och snabbhet 1,5. Styrketräning (skivstångsteknik) 2. Hoppkoordination och hoppstyrka 1,5 Handledning för utbildning i de praktiska delarna F RIIDROTT F ÖR UNGDOM 1 4-17 ÅR Denna handledning är till för FC och deras utbildare. Det är vår förhoppning att dessa med stöd av handledningen ska kunna

Läs mer

Varbergs GIF Friidrott Tränarhandbok. Utgåva

Varbergs GIF Friidrott Tränarhandbok. Utgåva Varbergs GIF Friidrott Tränarhandbok Utgåva 1-150721 1. Inledning Tränare i Varbergs GIF Friidrott... 3 2. Stöd som tränare... 4 3. Generell samsyn... 4 4. Tränarrollen och ansvarsbeskrivning... 4 Roller...

Läs mer

Välkomna till utomhussäsongen 2018

Välkomna till utomhussäsongen 2018 Välkomna till utomhussäsongen 2018 Information till föräldrar med barn/ungdomar i Högbo GIF. Vi hälsar nya och gamla friidrottare välkomna till utomhussäsongen 2018. På det här bladet har vi sammanställt

Läs mer

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Antagen på föreningens årsmöte 2008-03-12 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Bålsta IKs ändamål och verksamhetsidé finns beskriven i våra stadgar. Stadgarna

Läs mer

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska muaythai förbundet arrangerar grenspecifika utbildningar för sina medlemsklubbar i 2 steg. Därutöver finns ett steg 3 som riktar

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning 1. Bra träning Fundera och diskutera! Fundera en stund över nedanstående områden. Sätt ett kryss i den ruta som du tycker bäst passar in på din uppfattning om vad som är viktigast för din idrott. Jämför

Läs mer

Fysträning. Fysiska krav inom alpint. Kondition. Styrka. för r alpina ungdomar. - Hög g aerob kapacitet. - Bra allmän n styrka - Skadeförebygga

Fysträning. Fysiska krav inom alpint. Kondition. Styrka. för r alpina ungdomar. - Hög g aerob kapacitet. - Bra allmän n styrka - Skadeförebygga Fysträning för r alpina ungdomar Tom Pietilä Idrottsmedicin Umeå Universitet Kondition - Hög g aerob kapacitet Fysiska krav inom alpint - För r att orka träna - För r bra återhämtning - Bra anaerob kapacitet

Läs mer

Explosiv Fotbollsträning

Explosiv Fotbollsträning Snabbhet och explosivitet Snabbhet är en mycket viktig fysisk egenskap för alla fotbollsspelare och fotbollsspecifik snabbhet är beroende av ett bra samspel mellan ett antal faktorer, t ex koordination,

Läs mer

Dina allra ba sta fem kilometer!

Dina allra ba sta fem kilometer! Dina allra ba sta fem kilometer! 5 kilometer är en perfekt löpsträcka. Det är ett mål som kan utmana såväl nybörjaren som aldrig sprungit förut som den erfarna löparen som vill ta sin löpning till en ny

Läs mer

Klubbträning våren 2010

Klubbträning våren 2010 Klubbträning våren 2010 Under den gångna helgen har först OL-kommittén, sedan träningsgruppen inom OL-kommittén träffats för att diskutera och planera klubbträningen i vår. Med oss hade vi de gula lapparna

Läs mer

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning väldigt viktigt Sommarträning är inget tvång men det är bra om du försöker träna under sommaren. Hinner och kan du köra 2-3 pass i veckan löpande under

Läs mer

Barn- och Ungdomspolicy. Västerås SOK

Barn- och Ungdomspolicy. Västerås SOK Barn- och Ungdomspolicy Västerås SOK Hemsida: www.vasterassok.se Sida: 1(6) Innehåll 1 Barn- och ungdomspolicy Västerås SOK... 3 2 Verksamhetens syfte... 3 2.1 Barnverksamheten... 3 2.2 Ungdomsverksamheten...

Läs mer

Ur Friidrott idrotten för livet, IFK Lidingö friidrötts beskrivning av tra nings- öch ta vlingsverksamheten i ölika a ldrar

Ur Friidrott idrotten för livet, IFK Lidingö friidrötts beskrivning av tra nings- öch ta vlingsverksamheten i ölika a ldrar Ur Friidrott idrotten för livet, IFK Lidingö friidrötts beskrivning av tra nings- öch ta vlingsverksamheten i ölika a ldrar Ö vergripande inriktningsma l fö r barnverksamheten, 7-12 a r: La ra barnen att

Läs mer

Hoppkoordinationsträningen grundar sig på ett antal övningar som ligger som bas och som sedan kan varieras och utvecklas.

Hoppkoordinationsträningen grundar sig på ett antal övningar som ligger som bas och som sedan kan varieras och utvecklas. Söndagen den 17 nov 2013 Dalarnas Friidrottsförbund Grunderna i hopp Friidrott består av löpning, hopp och kast. Hoppgrenarna är fyra till antalet, längd, tresteg, höjd och stav. Alla fyra är komplexa

Läs mer

TRÄNARUTBILDNING. Coach academy

TRÄNARUTBILDNING. Coach academy TRÄNARUTBILDNING Coach academy LEDORD INOM RESP UTBILDNINGSSTEG 21 år -> HIGH PERFORMANCE PLANERING MOT PRESTATION VID INTERNATIONELLA MÄSTERSKAP 21år -> SENIORTRÄNARE OPTIMERING MOT MÄSTERSKAP 18-20 år

Läs mer

Kom igång programmet - Efter 2 månader kommer du kunna springa i 45min

Kom igång programmet - Efter 2 månader kommer du kunna springa i 45min Kom i programmet - Efter 2 månader kommer du kunna springa i 45min LÅT KROPPEN VÄNJA SIG VID BELASTNINGEN ATT SPRINGA Oavsett om du är helt nybörjare eller har haft ett långt uppehåll så är det viktigt

Läs mer

MEDLEMS FOLDER KFUM ÖREBRO FRIIDROTT

MEDLEMS FOLDER KFUM ÖREBRO FRIIDROTT MEDLEMS FOLDER KFUM ÖREBRO FRIIDROTT Inledning KFUM Örebro Friidrott bildades under namnet KFUM s IA Örebro den 11 januari 1908 och bedriver friidrottsverksamhet. Klubben är genom medlemskapet i Svenska

Läs mer

Utvärdering tränarstruktur. Mars 2018 avseende åldrarna år. Fokus på uppföljning och förbättringsåtgärder.

Utvärdering tränarstruktur. Mars 2018 avseende åldrarna år. Fokus på uppföljning och förbättringsåtgärder. Utvärdering tränarstruktur Mars 2018 avseende åldrarna 13-17 år. Fokus på uppföljning och förbättringsåtgärder. Sammanfattning/slutsatser Totalt svarade 58 av 159 tillfrågade, vilket för anses vara tillfredsställande.

Läs mer

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning FRIIDROTT 10-12 ÅR Utbildningshandledning UNGDOMSTRÄNARE STEG 1 Kursen Friidrott 10 12 år är en del av friidrottens nya kurssteg Ungdomstränare steg 1, som består av tre olika kurser som ungdomstränare

Läs mer

FRIIDROTT 7-10 ÅR Utbildningshandledning

FRIIDROTT 7-10 ÅR Utbildningshandledning FRIIDROTT 7-10 ÅR Utbildningshandledning TVÅ DAGAR + HEMUPPGIFTER UTBILDNINGAR FÖR BARNLEDARE I FRIIDROTT Det finns två kurser som Svensk Friidrott varmt vill rekommendera för ledare i friidrottsverksamhet

Läs mer

Ur Friidrott idrotten för livet, IFK Lidingö friidrötts beskrivning av tra nings- öch ta vlingsverksamheten i ölika a ldrar

Ur Friidrott idrotten för livet, IFK Lidingö friidrötts beskrivning av tra nings- öch ta vlingsverksamheten i ölika a ldrar Ur Friidrott idrotten för livet, IFK Lidingö friidrötts beskrivning av tra nings- öch ta vlingsverksamheten i ölika a ldrar Ö vergripande inriktningsma l fö r barnverksamheten, 7-12 a r: La ra barnen att

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Verksamhetsplan Danderyds SK Friidrottsförening. Friidrott med glädje, sundhet och utveckling

Verksamhetsplan Danderyds SK Friidrottsförening. Friidrott med glädje, sundhet och utveckling Verksamhetsplan 2017 Danderyds SK Friidrottsförening Innehåll DSK Friidrottsförening vision o värdegrund Inriktningsmål Verksamhetsplan i sammanfattning Organisation Träningsverksamheten Tävlingsverksamheten

Läs mer

Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå.

Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå. Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå. Maximalstyrkefaktorn är väldigt avgörande för prestationen på elitnivå. Sedan skiljer det givetvis mellan olika idrotter hur stark man

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivningen är tänkt som ett komplement till återrapporten i IdrottOnline för att ge en inblick i projektet utöver de siffror som redovisas i återrapporten.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Grupp; Barn födda 2008-2009 Tränare; Ida Molin, (Lars Molin) Mål för 2018 Inför 2018 hade gruppen 2008-2009 som tävlingsmässigt mål att vid tävlingar tävla i de flesta grenarna

Läs mer

Löpträning Steg 2 VECKA 1 VECKA 2

Löpträning Steg 2 VECKA 1 VECKA 2 Löpträning Steg 2 Steg 2 riktar sig till dig som sprungit en del men inte på heltid dvs du springer någon eller några gånger i månaden. Steg 2 kommer hjälpa dig att få mer kontinuitet i din löpning samt

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

Åldersanpassad träning

Åldersanpassad träning Kronologisk och biologisk ålder. Olika fysiska förutsättningar - muskelfibrer vi föds med Viktigt att ta vara på barns och ungdomars åldersfaser och vad de erbjuder för att lägga grunden för framtida hälsa

Läs mer

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument Karlskoga GK Junior och Elit utveckling Värderingar och mål Styrdokument 1 Innehåll VERKSAMHETSIÈ 3 VÄRDEGRUND 3 VISION 3 VERKSAMHETEN I KORTHET 4 VÅRA GRUPPER 4-6 TRÄNINGSGRUPPER GOLFKUL 7 JUNIOR CLUB

Läs mer

Verksamhetsplan Västerås friidrottsklubb 2019

Verksamhetsplan Västerås friidrottsklubb 2019 Verksamhetsplan Västerås friidrottsklubb 2019 1. Inledning Västerås friidrottsklubb vill bidra till en positiv livsstil där såväl elit- som breddverksamheten inspirerar och lockar aktiva, ledare och föräldrar

Läs mer

Fysisk träning för barn och ungdomar

Fysisk träning för barn och ungdomar Fysisk träning för barn och ungdomar Föreningsläger i Lindesberg augusti 2017 Eskilstuna Guif, Anton Claesson En god fysik är otroligt viktigt i vår sport! Fysorganisation Peter Glas Huvudavsvarig / Herr

Läs mer

Tävlingar för barn och ungdomar inom friidrott ska utformas utifrån syftet att så många som möjligt ska uppleva dem stimulerande och roliga.

Tävlingar för barn och ungdomar inom friidrott ska utformas utifrån syftet att så många som möjligt ska uppleva dem stimulerande och roliga. Tävlingar för barn och ungdomar inom friidrott ska utformas utifrån syftet att så många som möjligt ska uppleva dem stimulerande och roliga. Handbok för barn- och ungdomstävlingar 2006 Svenska Friidrottsförbundet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Falköpings AIK slalom

VERKSAMHETSPLAN Falköpings AIK slalom VERKSAMHETSPLAN Falköpings AIK slalom 2011-2012 Lite fakta om Falköpings AIK Slalom FAIK Slalom är en framgångsrik slalomklubb som under åren haft glädjen att se många av sina åkare göra sig gällande även

Läs mer

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Bilaga till styrelseprotokoll nr 13 2008-10-21 Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Bilaga till 3.5 3.5 TRÄNINGS- OCH TÄVLINGSBIDRAG & RESEERSÄTTNINGAR Träningsbidrag kan utgå till

Läs mer

Från Svenska Friidrottsförbundets sida rekommenderas följande utformning:

Från Svenska Friidrottsförbundets sida rekommenderas följande utformning: Utbildningshandledning F R I I D R O T T F Ö R U N G D O M 1 0-1 4 Å R Denna handledning är till för FC och SDF samt deras utbildare. Förhoppning är att dessa med stöd av handledningen ska kunna forma

Läs mer

Välkommen till föreningen!

Välkommen till föreningen! Välkommen till föreningen! Välkommen till Tullinge friidrott! Hoppas du/ni ska trivas i verksamheten. Vår verksamhet bygger på lek, personlig utveckling och samvaro genom träning och tävling inom friidrott

Läs mer

Västerås skidklubb Karin Spets

Västerås skidklubb Karin Spets Träningsplanering Svart grupp En liten introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Tänk på att svart grupp är åldern 13 till 14 år och att i den åldern är det viktigaste att få in en skidvana

Läs mer

Månadsbrev december, 2016

Månadsbrev december, 2016 Månadsbrev december, 2016 Trollbäckens IP den 16 december, 2016 Nu närmar vi oss jul och lugnet sänker sig förhoppningsvis hos oss alla och vi får lite tid att umgås med nära och kära. Vi kan se tillbaka

Läs mer

Vasa Idrottssällskap VIS. Friidrottsskolans verksamhet

Vasa Idrottssällskap VIS. Friidrottsskolans verksamhet Vasa Idrottssällskap VIS Friidrottsskolans verksamhet VIS-friidrottskola MÅLET MED VÅR VERKSAMHET Erbjuda högklassig ledd friidrottsverksamhet för 5 13 åringar Föreningen betonar HÄLSA, HÄNSYN OCH HEDERLIGHET

Läs mer

EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET

EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET MEDSPELAREN EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET Som ishockeyklubb har vi ett stort ansvar. Redan i tidiga åldrar kommer barn till oss och vår skridskoskola sedan följer vi dem genom ungdomsverksamheten hela vägen

Läs mer

BLÅ BOKEN. IFK Växjö s mål och värderingar. Bredden ger spetsen

BLÅ BOKEN. IFK Växjö s mål och värderingar. Bredden ger spetsen BLÅ BOKEN IFK Växjö s mål och värderingar Bredden ger spetsen BARNIDROTT OCH ELITIDROTT i en skön förening IFK Växjö är en av Sveriges ledande friidrottsföreningar för såväl barn- som elitidrott. Vår

Läs mer

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé Stafsinge IF:S Ungdomssektions Skall ligga till grund för målsättning, beslut och inriktning av verksamheten. Skall fungera som ett rättesnöre för ledare, tränare och föräldrar. Är framtagen av u-sektionens

Läs mer

Täby IS Skidor. En introduktion

Täby IS Skidor. En introduktion Täby IS Skidor En introduktion Täby IS Skidor Täby IS är en alliansförening. Sedan september 2009 är skidor en egen förening inom Täby IS. Även fotboll, specialidrott, innebandy och friidrott är egna föreningar

Läs mer

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Utbildningsstege för ledare Planering Åldersgrupp 6 8 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 7 9 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 10 11 år

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Du ska träna minst 2-3 pass i veckan från och med v31 (28 juli). Passen tränar fyra olika områden; Uthållighet, Snabbhet, Styrka och Teknik. Kombinera gärna uthållighetspass

Läs mer

Föräldraengagemang. Hur får vi fler föräldrar att engagera sig?

Föräldraengagemang. Hur får vi fler föräldrar att engagera sig? Föräldraengagemang Hur får vi fler föräldrar att engagera sig? Röda tråden i en förening Föräldrautbildning genom KUL Inledning Röda tråden hjälper föreningen att starta grupper som har goda förutsättningar

Läs mer

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Reviderad av styrelsen april 2017 Tävlingar En del av friidrotten är att tävla; att mäta sig mot andra och framförallt mot

Läs mer

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Antagen av Styrelsen 21 januari 2016 Tävlingar En del av friidrotten är att tävla; att mäta sig mot andra och framförallt mot

Läs mer

Handledning för 4 dagar (Används när kursdeltagarna går Grund utbildning för tränare som en integrerad del av Friidrott år.)

Handledning för 4 dagar (Används när kursdeltagarna går Grund utbildning för tränare som en integrerad del av Friidrott år.) Utbildningshandledning för Friidrott 10 12 år Handledning för 4 dagar (Används när kursdeltagarna går Grund utbildning för tränare som en integrerad del av Friidrott 10 12 år.) Kursen Friidrott 10 12 år

Läs mer

Habo Friidrott 04 Introduktionsträff

Habo Friidrott 04 Introduktionsträff Habo Friidrott 04 Introduktionsträff Innehåll Friidrottens utbildningar - åldersanpassad träning 2 Vision, Värdegrund, Verksamhetside, Ledarfilosofi 5 Friidrottens pedagogik - instruktionsmetodik 6 Att

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 -

TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 - TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 - Karlstad Stadslopp är ett arrangemang som alltid legat mig extra varmt om hjärtat. Jag har under åren haft flera tuffa duster runt de 10 000 metrarna. Så det finns minst

Läs mer

LGIF Verksamhetsberättelse

LGIF Verksamhetsberättelse LGIF Verksamhetsberättelse 2015 Föreningen och Styrelsen Ytterligare ett år har gått. Friidrotten är fortfarande populär bland ungdomar och antalet medlemmar ökar. Detta ställer krav på nya ledare och

Läs mer

Medlemsmöte 14 oktober 2018

Medlemsmöte 14 oktober 2018 Träning och Tävling 1. Ska vi ha all slags träningsverksamhet (som den Krister beskrivit idag)? Starta med ännu yngre? Fokus på äldre ungdomar? Ska vi profilera oss mot visst håll? Löparförening/Arenafriidrott/både

Läs mer

47:e Danderyds OS Friidrott med glädje, sundhet och utveckling

47:e Danderyds OS Friidrott med glädje, sundhet och utveckling 47:e Danderyds OS - 2018 Danderyds OS i korthet ~600 barn åk 2-6 Gratis att delta! Startade 1972 4 Vandringspriser Löpning, hopp och kast! Stafetter som engagerar! Klasser Lågstadium: 4x100m Mellan: 6x200m

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012 UTBILDNINGSKATALOG SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012 Illustrationerna & omslagen ovan är hämtade ur Friidrott för barn samt Grundträning i friidrott 10-14 år från SISU Idrottsböcker. UTBILDNINGSPLAN

Läs mer

FYSTRÄNING. Barn och ungdom TKH - U /2020

FYSTRÄNING. Barn och ungdom TKH - U /2020 FYSTRÄNING Barn och ungdom TKH - U 14 2019/2020 Fysträning, barn och ungdom 2 Ålder och utveckling 2 Uppvärmning 3 Syften 3 Höja musklernas temperatur 3 Överladda fosfokreatinförrådet 3 Starta upp aeroba

Läs mer

BARN & UNGDOMS- POLICY

BARN & UNGDOMS- POLICY BARN & UNGDOMS- POLICY Laholms Fotbollsklubb 2015 Förord Denna policy har upprättats och antagits av ungdomssektionens styrelse, och till sin hjälp har det funnits en arbetsgrupp med ledare från ett antal

Läs mer

Fakta om friidrott VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Fakta om friidrott VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Fakta om friidrott Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken presenterar de olika grenarna inom friidrott, hur de går till och dess regler. I boken presenteras även några

Läs mer

Barn och ungdomsfotbollen

Barn och ungdomsfotbollen Här kan du läsa om vad vi i FC Gute vill med vår verksamhet för våra barn och ungdomar i föreningen. Det är av stor vikt att alla i föreningen känner till detta och att vi arbetar utifrån våra styrdokument.

Läs mer

Älvsjö AIK Ungdomsfotbolls Policy

Älvsjö AIK Ungdomsfotbolls Policy 1 (5) Älvsjö AIK Ungdomsfotbolls Policy 2007 Vision: Med bredden nå toppen Älvsjö AIK har ett stort upptagningsområde och vår idrottsplats ett centralt läge. Tack vare det har vi god tillströmning av barn

Läs mer

Handledning för helgkurs

Handledning för helgkurs Utbildningshandledning för Friidrott 7 10 år Handledning för helgkurs Det finns två kurser som Svensk Friidrott varmt vill rekommendera för ledare i friidrottsverksamhet för barn i åldrarna 7 10 år: 1.

Läs mer

Mål och inriktning. Version 3.0, uppdaterad

Mål och inriktning. Version 3.0, uppdaterad Mål och inriktning Vår huvudmålsättning är att erbjuda kvalificerad träning, där alla har möjlighet att utvecklas i sin egen takt och efter sina egna mål, från nybörjare i skridskoskolan till tävlingsåkare

Läs mer

Blå Boken. IFK Växjö s mål och värderingar -hela versionen

Blå Boken. IFK Växjö s mål och värderingar -hela versionen Blå Boken IFK Växjö s mål och värderingar -hela versionen Barnidrott och elitidrott i en skön förening IFK Växjö är en av Sveriges ledande friidrottsföreningar för såväl barn- som elitidrott. Vår förening

Läs mer

KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 2

KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 2 KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 2 Svenska skidförbundet, alpint, version 4 Basdata Omfattning: 7 dagar plus instuderingsuppgifter, hemuppgifter och praktik uppdelat på två kurstillfällen. Del 1

Läs mer

Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1

Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1 Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1 Träningsschema Under veckorna 26 till 31 kommer jag (Filip) inte kunna vara närvarande överhuvudtaget, så tanken är att jag i detta dokument kommer visa

Läs mer

Terminsplanering för Idrott och hälsa HT 2014 ÅK1

Terminsplanering för Idrott och hälsa HT 2014 ÅK1 HT 2014 ÅK1 Samarbetslekar. Friluftsliv, orientering, slagbollspel, skogslek, frisbee Orientering: Titta på en massa olika kartor V. 38 Friidrott (stafett). * utomhus * V. 39 Friidrott (löpning). * utomhus

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Dina allra ba sta tio kilometer!

Dina allra ba sta tio kilometer! Dina allra ba sta tio kilometer! 10 kilometer är en perfekt utmaning. Det är ingen kort sträcka men tillhör inte heller den längsta. 10 kilometer kan de allra flesta klara av med lite träning och utmaningen

Läs mer

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Inledning Dokumentet påvisar NSK Fotboll:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom klubben, samt tränare/ledare för dessa lag. Syftet är att

Läs mer

Handledning för kursupplägg med två separata dagar + tid att arbeta med hemuppgifter

Handledning för kursupplägg med två separata dagar + tid att arbeta med hemuppgifter Utbildningshandledning för Friidrott 7 10 år Handledning för kursupplägg med två separata dagar + tid att arbeta med hemuppgifter Det finns två kurser som Svensk Friidrott varmt vill rekommendera för ledare

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Friskvårdskompaniet erbjuder gruppträningspass som passar just dig!

Friskvårdskompaniet erbjuder gruppträningspass som passar just dig! Friskvårdskompaniet erbjuder gruppträningspass som passar just dig! Vi erbjuder över 70 gruppträningspass per vecka! Du får alltid vägledning av en instruktör så att du får ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Riktlinjer för Västerås Friidrotts verksamhet. [Ange d okumentets u nderrubrik]

Riktlinjer för Västerås Friidrotts verksamhet. [Ange d okumentets u nderrubrik] Riktlinjer för Västerås Friidrotts verksamhet [Ange d okumentets u nderrubrik] Syftet med detta dokument är att beskriva verksamheten inom Västerås Friidrotts klubb (VFK) samt tydliggöra roller, ansvar,

Läs mer

Helsingborgs Tennisklubb. Tillsammans är vi starka. Kids Academy

Helsingborgs Tennisklubb. Tillsammans är vi starka. Kids Academy Helsingborgs Tennisklubb Lekfullhet Nyfikenhet Glädje Att vara spelare i innebär att ni gillar att tävla under träning och vara med och spela matcher. Man förstår också att det är viktigare att få mycket

Läs mer

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER En rapport om hur kvinnor kan uppmuntras och introduceras till tyngdlyftningssporten Till Svenska Tyngdlyftningsförbundet och Västerbottens Idrottsförbund Av Lucy Rist och Frida

Läs mer

Hoppförmåga. SJ = koncentrisk hopp utan arminsats. CMJ= excentriskt koncentriskt hopp utan arminsats på två och på ett ben.

Hoppförmåga. SJ = koncentrisk hopp utan arminsats. CMJ= excentriskt koncentriskt hopp utan arminsats på två och på ett ben. Hur lite kan man träna som ungdom och ändå få en positiv utveckling? Att träna mycket och för mycket har vi gjort sedan 60-talet. Själv kostade det mig 11 operationer för viljan var starkare än förståndet.

Läs mer

Agenda. Introduktion. Effekter av uthållighetsträning på maxstyrka, hypertrofi och explosivitet. Effekter av styrketräning på uthållighet

Agenda. Introduktion. Effekter av uthållighetsträning på maxstyrka, hypertrofi och explosivitet. Effekter av styrketräning på uthållighet Kombinationsträning Vem är jag? Niklas Psilander 42 år Bor i Täby Familj: Maria, Gustav, Erik och David Forskare och lärare på GIH samt fystränare inom både styrka och kondition Tycker om att träna, laga

Läs mer

VÄRDEGRUND & POLICYS

VÄRDEGRUND & POLICYS VÄRDEGRUND & POLICYS I. Värdegrund Vår verksamhet genomsyras av delaktighet, stolthet, glädje och allas lika värde. Vi är utmanande, utvecklande och välkomnande. Känneteckensmål IF Göta Karlstad skall

Läs mer

ELIT GÖTEBORG DEN MEST ATTRAKTIVA FRIIDROTTSMILJÖN I SVERIGE

ELIT GÖTEBORG DEN MEST ATTRAKTIVA FRIIDROTTSMILJÖN I SVERIGE ELIT GÖTEBORG DEN MEST ATTRAKTIVA FRIIDROTTSMILJÖN I SVERIGE Visionen är att Göteborg ska ha den mest attraktiva friidrottsmiljön i Sverige BAKGRUND På distriktsårsmötet 2009 beslutade Göteborgsklubbarna

Läs mer

Grundläggande styrkeprogram att köra 3 gånger i veckan:

Grundläggande styrkeprogram att köra 3 gånger i veckan: EGENTRÄNING 2012 Följande program är framtaget för att ge er spelare de bästa förutsättningarna inför säsongen 2013. Tanken med programmet är inte att ni ska bygga kroppen och öka kondititionen utan återhämta

Läs mer

Information till föräldrar till nya barn och ungdomar i Huddinge AIS Friidrott

Information till föräldrar till nya barn och ungdomar i Huddinge AIS Friidrott Information till föräldrar till nya barn och ungdomar i Huddinge AIS Friidrott DIN IDROTT - FÖR LIVET Din idrott - tänk om alla fick uppleva friidrott och glädjen i rörelsen. De som prövar får ofta en

Läs mer

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning FRIIDROTT 12-14 ÅR Utbildningshandledning UNGDOMSTRÄNARE STEG 1 Kursen Friidrott 12 14 år är en del av friidrottens nya kurssteg Ungdomstränare steg 1, som består av tre olika kurser som ungdomstränare

Läs mer

Karlstads Tennisklubb. Verksamhetsplan

Karlstads Tennisklubb. Verksamhetsplan Karlstads Tennisklubb Verksamhetsplan 2(8) Innehållsförteckning 1. Föreningen... 3 1.1. Vision... 3 1.2. Verksamhetsidé... 3 1.3. Värdegrund... 3 2. Strategi... 4 2.1. Långsiktiga mål... 4 2.2. Kortsiktiga

Läs mer

SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019

SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019 SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019 Sommarträningsprogram för klubbens tävlingsspelare i U11 - U13 spelare respektive U15 U19 spelare. Vi ber er föräldrar att hjälpa era barn (framför allt U11 och U13) följa det

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Handledning för teoretiska teman

Handledning för teoretiska teman Handledning för teoretiska teman F RIIDROTT F ÖR UNGDOM 1 4-17 ÅR Denna handledning är till för FC och deras utbildare. Det är vår förhoppning att dessa med stöd av handledningen ska kunna forma utbildningsaktiviteter

Läs mer

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen Arbetsmaterial Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är tänkt att ha som vägledning för nya ledare i klubben. Den distribueras till föräldrar åt de barn som är

Läs mer

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå.

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå. Inledning och bakgrund. Detta är det nya vägledande dokumentet som tillsammans med allmänna riktlinjer för THC ungdomssektion framtagits av Kanslichef, tränare samt ledare inom klubbens ungdomssektion

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL Innehåll Inledning 2 Fotbollsskola 5-6 år.aktiv Start 4 P/F 7-8 år.fotbollsglädje 5 P/F 9-10 år.lära att träna 6 P/F 11-12 år..lära att träna 7 P/F 13 år.träna för

Läs mer

Policy Dokument Sunderby SK Ver

Policy Dokument Sunderby SK Ver Policy Dokument Sunderby SK Ver 2008-10-05 Policy Sunderby SK Sunderby SK bedriver barn-, ungdoms- och junior/seniorverksamhet inom fotboll, basket, hockey, skidor, gymnastik och innebandy samt viss motionsverksamhet.

Läs mer