Handledning för 4 dagar (Används när kursdeltagarna går Grund utbildning för tränare som en integrerad del av Friidrott år.)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning för 4 dagar (Används när kursdeltagarna går Grund utbildning för tränare som en integrerad del av Friidrott år.)"

Transkript

1 Utbildningshandledning för Friidrott år Handledning för 4 dagar (Används när kursdeltagarna går Grund utbildning för tränare som en integrerad del av Friidrott år.) Kursen Friidrott år handlar om friidrottsträning för ungdomar före puberteten och omfattar totalt fyra kursdagar + förberedelsearbete och hemuppgifter. Kursdag 2 utgörs av kursen Grundutbildning för tränare, som är en gemensam introduktionskurs för tränare i alla idrotter. Målgrupp Målgruppen är tränare för friidrottare före puberteten eller för nybörjargrupper med äldre aktiva. Förkunskaper/erfarenheter Eftersom kursen Friidrott år är en grundkurs krävs inga särskilda förkunskaper. Vilja, engagemang och intresse för tränaruppgiften är de viktigaste förutsättningarna. Utbildningsmål De tränare som har genomgått kursen Friidrott år ska ha fått följande idrottsspecifika kunskaper: Ha en grundläggande förståelse för helhetsutförandet i alla friidrottens grenar. Veta vilka faktorer som är särskilt träningsbara under tiden före puberteten. Ha en grundläggande förståelse för planering av ett träningsår och en träningsvecka. Dessutom ska utbildningen: Stärka kursdeltagarnas vilja att vara tränare. Ses som en möjlighet till nätverksbyggande/utökat kontaktnät med andra ungdomstränare. Ge kursdeltagarna möjlighet att ta till sig ett reflekterande förhållningssätt till ledarskapet och ledaruppgiften. Ge kursdeltagarna insikten att kursdagarna bara är ett av många tillfällen att söka kunskap om träning och tränarskap. Utbildningsmålen får konsekvenser för hur vi planerar utbildningens innehåll, metoder och hemuppgifter, samt utvärderar utbildningen. Litteratur I utbildningen används böckerna Grundträning i friidrott år (tredje upplagan, 2018, med instruktionsvideo på webbplatsen Idrottens träning och Idrottens ledarskap. Som referenslitteratur används också delar av Friidrottens allmänna träningslära (2017).

2 Till kurslitteraturen hör också utbildningswebben Grundutbildning för tränare: För att få tillgång till utbildningswebben krävs inloggning hos SISU Idrottsböcker. Handledningsmaterial Denna utbildningshandledning är skriven hösten 2018 och kommer sannolikt att revideras. Den senaste versionen av kursledarmaterialet finns alltid att ladda ned från webbplatsen Din roll som kursledare Som kursledare ingår du i ett utbildarteam som genomför kursen Friidrott år. Din uppdragsgivare är ett av friidrottens utvecklingscentra (UC) där det finns en utbildningssamordnare som är ansvarig för sitt UC:s kursverksamhet: Kursen Friidrott år kan genomföras som en kurs där UC:ets tillhörande distrikts samtliga föreningar bjuds in eller lokalt i en eller ett par föreningar om utbildningssamordnaren anser att det är mer praktiskt. Som kursledare bör ditt ansvar gentemot det UC som vill ha din hjälp vara tydligt där du skall veta bland annat följande saker: Vilka förväntningar finns och på vilket sätt sker kommunikation med dig och ditt UC? Vilket ansvar har du under utbildningens olika faser, vilket ansvar har UC? Vilken eller vilka utbildningar är det tänkt att du skall vara utbildare för? På vilket sätt följs utbildningen upp och vad är din roll i detta arbete? Vilka möjligheter har du att vara delaktig och kunna påverka de utbildningar du är utbildare på? Om det är oklart var gränserna går för ditt utbildaruppdrag, fråga utbildningssamordnaren! Utbildningssamordnaren kommer att ha dessa förväntningar på dig: Du är intresserad av friidrott och villig att dela med dig av din entusiasm. Du ser det som positivt att de ungdomar som friidrottar erbjuds en åldersanpassad verksamhet där en bred utveckling av koordinationen står i centrum före puberteten. Själva kursledaruppgiften är ett mycket stimulerande uppdrag som utvecklar dig som person och kommer att ge dig massor av nya kunskaper om den praktiska verksamhet som pågår i föreningarna i din närhet. Som kursledare kommer du att få möjlighet att gå fortbildning som utbildare genom Svensk Friidrott.

3 Kursen Friidrott år med Grundutbildning för tränare Översikt Kursmoment Hemuppgifter (cirkatid) Dag 1 Dag 2 Hemuppgifter (cirkatid) Dag 3 Dag 4 Presentation, introduktion 0.30 Friidrottstränarskap 3.00 Metodik Träningsplanering Styrketräning 1.15 Koordinationsträning 2.00 * 2.15 ** Mångkamp 0.30 Löpgrenarna 2.45 Hoppgrenarna 3.00 Kastgrenarna 3.00 Jag och idrottsrörelsen 1.30 Jag och ledarskapet Jag och träningen Jag och utövaren 1.30 Valbar modul (hemuppgift) 1.30 Redovisning av hemuppgifter 2.15 * Inklusive löpkoordination och hoppkoordination ** Kastkoordination och koordinationsbanor Förberedelser inför dag 1 Innan kursdeltagarna påbörjar utbildningen bör de ha bekantat sig med boken Grundträning i friidrott år och webbplatsen samt läst igenom kapitlen Friidrottstränarskap och Metodik, sidorna De ska också ha tagit del av och bearbetat innehållet i utbildningswebben Grundutbildning för tränare med hjälp av det reflektionsblad och det inlämingsblad som finns på sidan Stöd och mallar. Inlämingsbladet ska skickas in före kursstart, alternativt lämnas in till kursledaren under dag 2. Dag 1 Kursmoment Presentation, inledning, friidrottstränarskap Tid / praktik 1.15 Sidor i boken 7 11, 13 16, Utbildningswebben Beskrivning av genomförandet Presentation av kursledare och deltagare. Diskutera egna och andras förväntningar: Vad vill du få ut av att vara tränare? Vad vill du att barnen ska få ut av träningen?

4 Koordination 0.30 Löpkoordination Hoppkoordination Lunch Metodik Träningsplanering Är det viktigt att känna till barnens/föräldrarnas förväntningar? Vad vill barnen få ut av att träna friidrott? Vad förväntar sig barnens föräldrar av träningen? Visa filmen Må bra och utvecklas som tränare (finns under avsnittet Jag och ledarskapet i utbildningswebben Grundutbildning för tränare.) Presentera utbildningens mål. Diskussion utifrån frågorna om ungdomar med funktionsnedsättning på sidan 15. Introducera hemuppgift om att arbeta i tränarteam (s ) Gå igenom grunderna för koordinationsträning med utgångspunkt i texten på sidorna 43 44, samt sidan 57 i Friidrottens allmänna träningslära som visas på PP och/eller delas ut på lösblad Instruktör visar och deltagare prövar de övningar som visas på sidan Instruktör visar och deltagare prövar de övningar som visas på sidorna Håll en genomgång utifrån följande punkter: När man tränar barn före puberteten är det viktigt att fokusera på grenarnas helhetsutförande. Att öva enskilda delmoment fungerar bättre med äldre ungdomar som är mottagliga för mer komplexa instruktioner. Att upprepa en övning många gånger är effektivt för inlärningen av rörelsemönster. Därför är det viktigt att dela upp stora träningsgrupper i mindre enheter där väntetiden mellan hopp/lopp/kast kan kortas ned. Försök variera svårighetsgraden i övningar så att alla aktiva kan få utmaningar på lagom nivå. Ett mångkampstänkande bör prägla ungdomsfriidrotten. Alla aktiva bör få möjlighet att testa alla friidrottens grenar och att träna lite mer av de grenar de är särskilt intresserade av Gå igenom 1. Sidan 27 i Friidrottens allmänna träningslära (på PP och/eller lösblad som delas ut) med särskilt fokus på kolumnen Grundstadiet. 2. Cirkeldiagrammet (före puberteten) på sidan 24 och förklara.

5 Kula/diskus Slägga Spjut , , , Grunderna i årsplanering på sidan 25 och det ifyllda exemplet på sidan 26. Introducera hemuppgiften om årsplanering. Det viktigaste med praktikpassen i denna kurs är att de nya tränarna får en helhetsförståelse för hur grenen fungerar. Kursledaren går igenom beskrivningen av grenens helhetsutförande, sidorna Gå också igenom stycket Kulträning i ungdomsåren (sidan 127). Låt sedan kursdeltagarna testa övningarna Stöt ned i marken, Stående stöt glid och Nybörjarövning stegansats (sidorna ). Fortsätt med en genomgång av helhetsutförandet i diskus, sidorna och stycket Säkerhet vid diskuskastning. Låt sedan kursdeltagarna testa övningarna Rytmisk försväng, Diskusdans och Stående utkast (sidorna ) Börja med att gå igenom beskrivningen av grenens helhetsutförande, sidorna Gå också igenom styckena Släggträning i ungdomsåren och Säkerhet vid släggkastning (sidorna ). Låt sedan kursdeltagarna testa övningarna Försvängar med slägga, Fotarbete utan redskap och Rotation utkast med medicinboll (sidorna ). 143, Det viktigaste med praktikpassen i denna kurs är att de nya tränarna får en helhetsförståelse för hur grenen fungerar. Kursledaren går igenom beskrivningen av grenens helhetsutförande, sidan 143. Gå också igenom styckena Spjutträning i ungdomsåren (sidan 146) och Säkerhet vid spjutkastning (sidan 147). Låt sedan kursdeltagarna testa övningarna Spjutlöpning utan nedtag och Spjutlöpning med nedtag (sidan 148). Stående kast. (Stycket tekniska betoningar sparas till kursen Dag 2 Grundutbildning för tränare Vid planering av dag 2, läs noggrant igenom Handledarmaterial Grundutbildning för tränare och titta igenom valda delar av utbildningswebben Grundutbildning för tränare. Observera särskilt att det under flera av passen finns olika alternativ för genomförande, där vissa av alternativen utgörs av filmer, andra av lösblad som finns på sidan Stöd och mallar och ytterligare andra hänvisar till de planscher du fått hemskickade. Prioritera och välj de diskussionsämnen som känns mest angelägna under varje pass. Känn alltså ingen press att hinna prata om allt, utan låt hellre de diskussioner du väljer ta den tid som behövs.

6 Kursmoment Tid / praktik Beskrivning av genomförandet Inledning Kursinledning genomförs under dag 1. Att må bra, ha roligt och utvecklas som tränare Jag och idrottsrörelsen Idé- och värderingsstyrt ledarskap Skapa tillit och trygghet Motivation, delaktighet och lärande Lunch Det holistiska perspektivet med dess fyra dimensioner STEP-modellen i praktiken Detta moment bakas in i passet Presentation, inledning, friidrottstränarskap under dag 1. Använd sökfunktionen i utbildningswebben för att hitta filmerna. Prioritera diskussionerna om Strategi 2025 och Trygga idrottsmiljöer. Välj alternativ 2 i inledningen eftersom deltagarna ska ha sett filmen som en del av sina förberedelser för kursen. Använd sökfunktionen i utbildningswebben för att hitta filmen Normmedveten idrott. Välj alternativ 2 i inledningen eftersom deltagarna ska ha sett filmen som en del av sina förberedelser för kursen. Välj alternativ 2 i inledningen eftersom deltagarna ska ha sett filmen som en del av sina förberedelser för kursen. Använd sökfunktionen i utbildningswebben för att hitta filmerna Det holistiska perspektivet och STEP-modellen Träningsplanering Detta moment bakas in i passet Träningsplanering och metodik under dag 3. Om olyckan är framme Avslutning Repetera samtliga hemuppgifter inför dag 3 4: Arbeta i tränarteam Träningsplanering Valbar modul Hemuppgifter Kursmoment Sidor i boken Hemuppgift Arbeta i tränarteam Hur kan ni nyttja tränarteamet och varje tränares styrkor för att organisera planering, rollfördelning och genomförande av träningspass? Lös uppgiften tillsammans i ledarteamet. Skriv ned ett gemensamt svar och se till att alla i ledarteamet har en utskrift av

7 Träningsplanering Valbar modul sidor ur allmänna träningsläran Utbildningswebben Grundutbildning för tränare svaret eftersom ni kommer att få redovisa det muntligt i mindre grupper under kursdag 4. Gör en årsplanering för en träningsgrupp i prepubertal fas. Använd gärna mallen på sidan 149. Lös uppgiften tillsammans i ledarteamet. Se till att alla i ledarteamet har en utskrift av er årsplan eftersom ni kommer att få redovisa den muntligt i mindre grupper under kursdag 4. Se filmen Valbar modul och ladda ned pdf-filen Inlämningsunderlag för hemuppgift. Välj den modul som intresserar dig mest, svara på frågorna och ta med dig inlämningsunderlaget till kursdag 4, då du kommer att få redovisa den i en mindre grupp. Lös uppgiften individuellt. Dag 3 Kursmoment Tid / praktik Träningsplanering 1.30 Sprint Stafett 0.30 Sidor i boken Beskrivning av genomförandet Prata om syfte och mål med träningsplanering, utifrån texten på sidan 23. Uppmuntra gärna till träning av andra idrotter. Ju bredare fysisk och motorisk grund ungdomar får före puberteten, desto bättre förberedda är de för den idrott de så småningom väljer som sin. Var medveten om att många väljer bort friidrott under ungdomstiden , Gå igenom beskrivningen av prioriterade träningsformer för uthållighet, styrka, snabbhet, rörlighet och koordination som de presenteras i Friidrottens allmänna träningslära. (Rutmönstren från s. 41, 49, 52, 54 och 58 visas på PP och/eller delas ut på lösblad.) Fokusera på texterna om den prepubertala fasen. Det viktigaste med praktikpassen i denna kurs är att de nya tränarna får en helhetsförståelse för hur grenen fungerar. Kursledaren går igenom beskrivningen av grenens helhetsutförande, sidorna Gå också igenom stycket Sprintträning i ungdomsåren och Metodiktips för åldrarna år (sidorna 71 72). Låt sedan kursdeltagarna testa övningarna på sidan Inled passet med att gå igenom beskrivningen av grenen, sidorna Därefter får kursdeltagarna öva underhandsväxling, överhandsväxling och pushväxling först stående, därefter under långsam förflyttning framåt (gående och joggande).

8 Häck Medel-/ långdistans Lunch Träningsplanering Höjd Längd/tresteg , , , Utbildningswebben , , I häckpasset går kursledaren igenom beskrivningen av grenens helhetsutförande, sidorna Gå också igenom styckena Häckträning i ungdomsåren, Metodisk stegordning och Säkerhet vid häckträning (sidorna 84 86). Låt sedan kursdeltagarna testa dessa häckövningar från sidorna 87 90: Häcksittande, Häcksittande växling, Häcksittande rullning, Benpendel sidan mot stående person, Benpendel bröst mot stående person, Främre benet mot person, Knälyftstuds, 1:a benet, 2:a benet, Löp låga häckar 3 stegs rytm och Löp låga häckar 4 stegs rytm. Kursledaren börjar med att gå igenom beskrivningen av grenens helhetsutförande, sidan 91. Gå också igenom styckena Medeldistansträning i ungdomsåren och Säkerhet vid löpträning (sidorna 92 och 98). Låt sedan kursdeltagarna testa de olika varianterna av Fartlek som beskrivs på sidan 97. Gå igenom principerna för veckoplanering och planering av enstaka träningspass utifrån texten och tabellerna på sidan 28. Titta också på mallarna längst bak i boken. Visa filmen Träningsplaneringens HUR (finns under avsnittet Jag och träningen Idrottsliga dimensionen i utbildningswebben Grundutbildning för tränare.) Det viktigaste med praktikpassen i denna kurs är att de nya tränarna får en helhetsförståelse för hur grenen fungerar. Kursledaren går igenom beskrivningen av grenens helhetsutförande, sidorna Gå också igenom styckena Höjdträning i ungdomsåren, Säkerhet vid höjdträning och Metodtips för åldrarna år (sidorna ). Låt sedan kursdeltagarna testa övningarna Kullerbytta med vertikalt upphopp, Höjdbäddsövningar, Saxhopp och Flophopp (sidorna 104 och 106). Börja med att gå igenom beskrivningen av helhetsutförandet i längdhopp, sidorna och tresteg, sidorna Gå också igenom styckena Längdträning i ungdomsåren (sidan 117) och Trestegsträning i ungdomsåren (sidan 121). Poängtera särskilt vikten av att de aktiva lär sig fotisättningar och balans innan de ökar farten i hoppen. Låt kursdeltagarna testa övningarna Löphopp, Längdhopp och Tresteg i zoner.

9 Stav Under detta pass bör ni vara i en hall där det finns tillgång till rep och ringar. Inled passet med att gå igenom beskrivningen av grenens helhetsutförande, sidorna Gå också igenom styckena Stavträning i ungdomsåren och Teknisk progression (sidan 110). Låt sedan kursdeltagarna testa övningarna Pendling i lina, Pendling till och från pallplint, Uppendling i lina med kort ansats, Uppendling i ringar från hängande, Hopp rak stav från plint, Hopp med rak stav på golvet, Staven faller och armarna sträcks, Hopp med rak stav i sandgrop, Stavlängdhopp i sandgrop, Hopp med rak stav landa i mjukbädd och Hopp med rak stav (sidorna ). Dag 4 Kursmoment Friidrottstränarskap och mångkamp Tid / praktik 1.15 Styrketräning Styrketräning och kastkoordination 1.30 Koordinationsbanor Lunch Koordinationsbanor Sidor i boken , , Beskrivning av genomförandet Utgå ifrån rutan på sidan 13 och låt kursdeltagarna formulera en tävlingspolicy för träningsgruppen. Låt också kursdeltagarna planera en bra nybörjartävling i friidrott, gärna i form av en mångkamp (se sidorna 64 och 66). Uppmuntra gärna klubbarna som deltar i kursen att bjuda in varandra till de tävlingar som planeras under detta pass. Gå igenom kapitlet översiktligt, med fokus på de texter/tabeller som handlar om tiden före puberteten. Uppmärksamma att olika individer har kommit olika långt i sin fysiska utveckling, och att det kan innebära att olika individer i träningsgruppen tränar styrka på olika sätt. Låt kursdeltagarna pröva ett urval av de styrkeövningar (grundstyrka och snabbstyrka) som beskrivs på sidorna 34 37, samt de kastkoordinationsövningar som visas på sidorna Inled med att kort förklara syftet med koordinationsbanor som träningsform utifrån texten på sidan 52. Dela sedan in kursdeltagarna i grupper och låt dem planera koordinationsbanor med inspiration av sidorna Planeringen kan fortsätta över lunchen Deltagarna redovisar sina koordinationsbanor. Varje grupp instruerar övriga kursdeltagare i sin bana.

10 Redovisningar av hemuppgifter 2.15 Dela in kursdeltagarna i grupper om högst 6 personer som redovisar sina hemuppgifter för varandra. Fördela tiden så att varje grupp pratar ungefär 45 minuter om att arbeta i tränarteam, ungefär 45 minuter om årsplanering och ungefär 45 minuter om de valbara modulerna från Grundutbildning för tränare de valt att arbeta med.

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning FRIIDROTT 12-14 ÅR Utbildningshandledning UNGDOMSTRÄNARE STEG 1 Kursen Friidrott 12 14 år är en del av friidrottens nya kurssteg Ungdomstränare steg 1, som består av tre olika kurser som ungdomstränare

Läs mer

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning

FRIIDROTT ÅR Utbildningshandledning FRIIDROTT 10-12 ÅR Utbildningshandledning UNGDOMSTRÄNARE STEG 1 Kursen Friidrott 10 12 år är en del av friidrottens nya kurssteg Ungdomstränare steg 1, som består av tre olika kurser som ungdomstränare

Läs mer

FRIIDROTT 7-10 ÅR Utbildningshandledning

FRIIDROTT 7-10 ÅR Utbildningshandledning FRIIDROTT 7-10 ÅR Utbildningshandledning TVÅ DAGAR + HEMUPPGIFTER UTBILDNINGAR FÖR BARNLEDARE I FRIIDROTT Det finns två kurser som Svensk Friidrott varmt vill rekommendera för ledare i friidrottsverksamhet

Läs mer

Handledning för kursupplägg med två separata dagar + tid att arbeta med hemuppgifter

Handledning för kursupplägg med två separata dagar + tid att arbeta med hemuppgifter Utbildningshandledning för Friidrott 7 10 år Handledning för kursupplägg med två separata dagar + tid att arbeta med hemuppgifter Det finns två kurser som Svensk Friidrott varmt vill rekommendera för ledare

Läs mer

Handledning för helgkurs

Handledning för helgkurs Utbildningshandledning för Friidrott 7 10 år Handledning för helgkurs Det finns två kurser som Svensk Friidrott varmt vill rekommendera för ledare i friidrottsverksamhet för barn i åldrarna 7 10 år: 1.

Läs mer

Löpkoordination och snabbhet 1,5. Styrketräning (skivstångsteknik) 2. Hoppkoordination och hoppstyrka 1,5

Löpkoordination och snabbhet 1,5. Styrketräning (skivstångsteknik) 2. Hoppkoordination och hoppstyrka 1,5 Handledning för utbildning i de praktiska delarna F RIIDROTT F ÖR UNGDOM 1 4-17 ÅR Denna handledning är till för FC och deras utbildare. Det är vår förhoppning att dessa med stöd av handledningen ska kunna

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott)

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) 1 Introduktion till friidrott Friidrottens föräldrautbildning är en nätbaserad utbildning för föräldrar till

Läs mer

Från Svenska Friidrottsförbundets sida rekommenderas följande utformning:

Från Svenska Friidrottsförbundets sida rekommenderas följande utformning: Utbildningshandledning F R I I D R O T T F Ö R U N G D O M 1 0-1 4 Å R Denna handledning är till för FC och SDF samt deras utbildare. Förhoppning är att dessa med stöd av handledningen ska kunna forma

Läs mer

Hoppkoordinationsträningen grundar sig på ett antal övningar som ligger som bas och som sedan kan varieras och utvecklas.

Hoppkoordinationsträningen grundar sig på ett antal övningar som ligger som bas och som sedan kan varieras och utvecklas. Söndagen den 17 nov 2013 Dalarnas Friidrottsförbund Grunderna i hopp Friidrott består av löpning, hopp och kast. Hoppgrenarna är fyra till antalet, längd, tresteg, höjd och stav. Alla fyra är komplexa

Läs mer

Utvecklingsplan från 7år- senior Den röda tråden

Utvecklingsplan från 7år- senior Den röda tråden Utvecklingsplan från 7år- senior Den röda tråden 1 Här presenterar LGIF vilka mål vi har med vår barn och ungdomsträning och hur träningen bör utvecklas under träningsåren. Utvecklingsplan från 7år till

Läs mer

Träningsprogram för olika grenar

Träningsprogram för olika grenar Träningsprogram för olika grenar Här följer ett antal träningsprogram som samtliga har fokus på grenteknisk och koordinativ utveckling. Kombinera gärna dessa program med något av specialprogrammen för

Läs mer

Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning

Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning Svenska triathlonförbundets barn och ungdomsledarutbildning riktar sig till föreningsledare för åldrarna 7-15 år. Utbildningen består av tre olika delkurser;

Läs mer

GTU 2. Utbildarhandledning. GTU1 Utbildarhandledning

GTU 2. Utbildarhandledning. GTU1 Utbildarhandledning GTU 2 Utbildarhandledning 1 GTU 2 Utbildarhandledning Tack! Vi vill börja med att rikta ett tack till dig som är en av utbildarna i GTU Tack vare dig har vi möjlighet att klara vårt uppdrag gentemot idrottsrörelsen,

Läs mer

ALLMÄNT Välkommen till Ledarskap 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga

ALLMÄNT Välkommen till Ledarskap 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga ALLMÄNT Välkommen till Ledarskap 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga kurshandledningen och ska fungera som stöd och översikt för er som vill arbeta med Ledarskap i studiecirkelform.

Läs mer

KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 3

KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 3 KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 3 Svenska skidförbundet, alpint, version 5 Basdata Omfattning: 8 dagar plus instuderingsuppgifter, hemuppgifter och praktik uppdelat på två kurstillfällen. Del 1

Läs mer

Habo Friidrott 04 Introduktionsträff

Habo Friidrott 04 Introduktionsträff Habo Friidrott 04 Introduktionsträff Innehåll Friidrottens utbildningar - åldersanpassad träning 2 Vision, Värdegrund, Verksamhetside, Ledarfilosofi 5 Friidrottens pedagogik - instruktionsmetodik 6 Att

Läs mer

Handledning för teoretiska teman

Handledning för teoretiska teman Handledning för teoretiska teman F RIIDROTT F ÖR UNGDOM 1 4-17 ÅR Denna handledning är till för FC och deras utbildare. Det är vår förhoppning att dessa med stöd av handledningen ska kunna forma utbildningsaktiviteter

Läs mer

GTU 1. Utbildarhandledning. GTU1 Utbildarhandledning

GTU 1. Utbildarhandledning. GTU1 Utbildarhandledning GTU 1 Utbildarhandledning 1 GTU 1 Utbildarhandledning Tack! Vi vill börja med att rikta ett tack till dig som är en av utbildarna i GTU Tack vare dig har vi möjlighet att klara vårt uppdrag gentemot idrottsrörelsen,

Läs mer

Idrottens nya tränarutbildningar

Idrottens nya tränarutbildningar Idrottens nya tränarutbildningar för tränare inom alla idrotter och målgrupper INFORMATION TILL SPECIALIDROTTSFÖRBUND OCH DISTRIKT www.sisuidrottsutbildarna.se Innehåll Introduktionsutbildning 4 Grundutbildning

Läs mer

KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 2

KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 2 KURSPLAN, SVENSK ALPIN TRÄNARUTBILDNING 2 Svenska skidförbundet, alpint, version 4 Basdata Omfattning: 7 dagar plus instuderingsuppgifter, hemuppgifter och praktik uppdelat på två kurstillfällen. Del 1

Läs mer

Den Röda Tråden en modell för träning och tävling i Tjalve friidrott

Den Röda Tråden en modell för träning och tävling i Tjalve friidrott Den Röda Tråden en modell för träning och tävling i Tjalve friidrott Röda Tråden - att utvecklas inom Tjalve Norrköping friidrott. Röda Tråden en tränings- och tävlingsmodell inom Tjalve friidrott. Tanken

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Grundläggande principer för träningspasset: Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Välj lekar och övningar

Läs mer

I K I V I N I E M L E G. S J U K G Y M N A S T K A R I K I V I N I E M I L E G. S J U K G Y M N A S T K A S T T R Ä N A R E I S Ö D E R T Ä L J E I F

I K I V I N I E M L E G. S J U K G Y M N A S T K A R I K I V I N I E M I L E G. S J U K G Y M N A S T K A S T T R Ä N A R E I S Ö D E R T Ä L J E I F HÅLLBAR K A RTRÄNING I K I V I N I E M L E G. S J U K G Y M N A S T K A R I K I V I N I E M I L E G. S J U K G Y M N A S T K A S T T R Ä N A R E I S Ö D E R T Ä L J E I F HÅLLBAR TRÄNING - INNEHÅLL Generella

Läs mer

Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS

Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS U T B I L D N I N G S P L A N F R I L U F T S F R Ä M J A N D E T S L E D A R U T B I L D N I N G KURSLEDARKURS Utbildningsplan för verksamhetsområde KURSLEDARKURS Övergripande mål Alla ledare skall omfattas

Läs mer

Seglingens Ledarskap Grund

Seglingens Ledarskap Grund Seglingens Ledarskap Grund - Lärgruppshandledning - En obligatorisk introduktionsutbildning för alla som vill utbilda sig som ledare inom segelsporten. Introduktion Seglingens Ledarskap Grund är obligatorisk

Läs mer

KLUBBPAKETET Utbildning

KLUBBPAKETET Utbildning KLUBBPAKETET Utbildning 0 Svenska Skidförbundets Alpina Utbildningar Svenska Skidförbundets alpina utbildningar vänder sig till tränare samt andra ledare och funktionärer i klubben. Svensk Alpin Tränarutbildning

Läs mer

Handledning svenska fotbollförbundet c-diplom målvakt

Handledning svenska fotbollförbundet c-diplom målvakt 1 Handledning svenska fotbollförbundet c-diplom målvakt Handledning för användning av powerpointpresentation: C-Diplom Målvakt 2 7 20 28 39 Handledning för användning av powerpointpresentation: C-Diplom

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

Instruktör spår steg 2

Instruktör spår steg 2 Instruktör spår steg 2 Inlärning till elitklass Mål Instruktör ska ha mycket god kunskap att utbilda och hjälpa hundägare och hund att lösa problem i spårupptag och spårarbete samt att utveckla denne till

Läs mer

Mölndals AIK Friidrottsmanual Version 2016

Mölndals AIK Friidrottsmanual Version 2016 Mölndals AIK Friidrottsmanual Version 2016 Inledning Mölndals AIK har valt att ta fram en tränings och tävlingsmodell som vi kallar Mölndals AIK Friidrottsmanual. Tanken med denna är att den ska utgöra

Läs mer

Instruktörskurs med fokus på kunskap och lärande. Användarmanual

Instruktörskurs med fokus på kunskap och lärande. Användarmanual Instruktörskurs med fokus på kunskap och lärande Användarmanual 1 Inledning Klinisk träning av grundläggande färdigheter och övningar för hela team leds av instruktörer som kan jämföras med lärare. En

Läs mer

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska muaythai förbundet arrangerar grenspecifika utbildningar för sina medlemsklubbar i 2 steg. Därutöver finns ett steg 3 som riktar

Läs mer

Åldersanpassad träning

Åldersanpassad träning Kronologisk och biologisk ålder. Olika fysiska förutsättningar - muskelfibrer vi föds med Viktigt att ta vara på barns och ungdomars åldersfaser och vad de erbjuder för att lägga grunden för framtida hälsa

Läs mer

Ledarhäfte Enskede IK. - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK

Ledarhäfte Enskede IK. - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK Ledarhäfte Enskede IK - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK Inledning Träningen ska främst vara rolig och lekbetonad i åldrarna 6-9 år. Leka, spela, lära och ha kul tillsammans med

Läs mer

TRÄNINGSINSTRUKTIONER

TRÄNINGSINSTRUKTIONER I. Träningsinstruktioner för 13-15 år Teknik (Koordination) I den här åldern inleds den grentekniska skolningen på allvar. Från att i åldern 6-9 haft fokus på motorisk träning och i åldern 10-12 på koordinativ

Läs mer

ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga

ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga kurshandledningen och ska fungera som stöd och hjälp för er som vill arbeta med Avspark i studiecirkelform.

Läs mer

ALLMÄNT Välkommen till Spelförståelse 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga

ALLMÄNT Välkommen till Spelförståelse 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga ALLMÄNT Välkommen till Spelförståelse 1! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga kurshandledningen och ska fungera som stöd och översikt för er som vill arbeta med Spelförståelse 1

Läs mer

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Lärgruppsplan Inledning Vad kan jag lära av att veta något om barn och ungdomars biologiska mognadsålder och anpassa den fysiska träningen utifrån det?

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012

UTBILDNINGSKATALOG. SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012 UTBILDNINGSKATALOG SKÅNES FRIIDROTTSFÖRBUND Våren 2012 Illustrationerna & omslagen ovan är hämtade ur Friidrott för barn samt Grundträning i friidrott 10-14 år från SISU Idrottsböcker. UTBILDNINGSPLAN

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE SISU IDROTTSBÖCKER Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutats. Här kommer tips på hur

Läs mer

Heleneholms IF instruktionsguide vid friidrottstävlingar

Heleneholms IF instruktionsguide vid friidrottstävlingar Heleneholms IF instruktionsguide vid friidrottstävlingar Innehåll 1. Värt att tänka på inför en tävling... 3 1.1 Läs tävling-pm... 3 2. Klubbprofil & Material... 4 2.1 Klubbkläder... 4 2.2 Spikskor...

Läs mer

Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå.

Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå. Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå. Maximalstyrkefaktorn är väldigt avgörande för prestationen på elitnivå. Sedan skiljer det givetvis mellan olika idrotter hur stark man

Läs mer

KOORDINATION Samordna rörelser i förhållande till varandra och omgivning

KOORDINATION Samordna rörelser i förhållande till varandra och omgivning TEORI 2 KOORDINATION Samordna rörelser i förhållande till varandra och omgivning balans rytm reaktion rumsorientering kroppsuppfattning anpassad kraftinsats öga handkoordination öga fotkoordination SAMTALA

Läs mer

Pubertalt Praktikpass Skapat av: Cai Bäck

Pubertalt Praktikpass Skapat av: Cai Bäck Pubertalt Praktikpass Skapat av: Cai Bäck Träna för att träna 13-16år (Idrottsspecifika färdigheter, fysträning i fokus) UPPVÄRMNING 30 min Syfte: Höja musklernas temperatur, överladda fosfokreatin förrådet

Läs mer

Lärgruppsplan Orientera för att ha kul. att träna upp till 13 år

Lärgruppsplan Orientera för att ha kul. att träna upp till 13 år Lärgruppsplan Orientera för att ha kul att träna upp till 13 år Orientera för att ha kul Det här är en lärgruppsplan eller en vägledning om man så vill. Tanken med lärgruppsplanen är att den ska vara en

Läs mer

Träna effektivare Lärgruppsplan

Träna effektivare Lärgruppsplan TRÄNINGSLÄRANS GRUNDER Träna effektivare Lärgruppsplan Lärgruppsplan Att träna rätt saker, vid rätt tillfälle, på rätt sätt gör att du som tränare kan bidra till en optimal träning där din adept kan få

Läs mer

FOOTBALLL ACADEMY 6-9 2011-11-15

FOOTBALLL ACADEMY 6-9 2011-11-15 ANNERSTA FOOTBALLL ACADEMY Annerstaskolan Kursplan Fotboll Åk 6-9 STRIVE TO BE THE BEST 1 2011-11-15 Fotboll Kursplan Fotboll Ämnets syfte Grundskolans utbildning i fotboll syftar till att fördjupa och

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

svensk friidrotts utbildningar Utbildningsutbud inom Svensk Friidrott 2013-2014

svensk friidrotts utbildningar Utbildningsutbud inom Svensk Friidrott 2013-2014 svensk friidrotts utbildningar Utbildningsutbud inom Svensk Friidrott 2013-2014 Innehåll Svensk friidrotts utbildningar 3 Vilken utbildning borde jag gå? 4 Organisation Friidrottens organisationsledare

Läs mer

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar.

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar. 1 https://tranarpasset.com/2016/06/28/trana-med-kroppen/ TRÄNA MED KROPPEN Sommar betyder ofta lov från ordinarie träningsaktiviteter och då kan det vara bra med ett pass som kan genomföras precis var

Läs mer

Utbildningar för golfledare

Utbildningar för golfledare 0(14) 1(14) Utbildningar för golfledare Att vara golfledare är ett viktigt och utvecklande uppdrag som ger både ledarna och juniorerna på klubben en riktigt rolig fritid. Det är givande och kul att vara

Läs mer

TRÄNINGSINSTRUKTIONER

TRÄNINGSINSTRUKTIONER I. Träningsinstruktioner för 10-12 år Teknik (Koordination) Åldern 10 till 12 år brukar kallas för den motoriska guldåldern, eftersom barn i den här åldern är särskilt mottagliga för inlärning av koordination

Läs mer

Sommarträning 2013 Stenungsunds HK P-01

Sommarträning 2013 Stenungsunds HK P-01 Sommarträning 2013 Stenungsunds HK P-01 Detta träningsprogram är i första hand till de som inte tränar något annat under sommaren. Syftet är att vi skall bygga upp kondition och styrka inför höstens seriespel.

Läs mer

Healthperformance.se. Testmanual. Tester för skolungdom. Copyright Health Performance

Healthperformance.se. Testmanual. Tester för skolungdom. Copyright Health Performance Healthperformance.se Testmanual Tester för skolungdom Copyright Health Performance Innehåll 1 Bakgrund... 2 2 Tester... 3 3 Styrketester... 4 3.1 Push up... 4 3.2 Situpsstolen... 4 4 Explosivitet... 5

Läs mer

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Kreativ COACHING när det snurrar i bollen PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Lärgruppsplan Kreativ coaching Inledning Nästan alla barn och ungdomar i vårt land är under någon period av sitt liv med i idrotten.

Läs mer

Svenska Boxningsförbundet Utbildningsstruktur för tränare

Svenska Boxningsförbundet Utbildningsstruktur för tränare Svenska Boxningsförbundet Utbildningsstruktur för tränare För att lättare kunna se hur du som tränare/ledare kan utveckla dig inom SBF, SISU och, som en struktur i utbildningsledet, du kan se den som en

Läs mer

Fakta om friidrott VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Fakta om friidrott VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Fakta om friidrott Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken presenterar de olika grenarna inom friidrott, hur de går till och dess regler. I boken presenteras även några

Läs mer

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens LEDAR välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus UTBILDNING 2 utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens ledarutbildning 2 Syfte Säkert är att ungdomar framför allt

Läs mer

Utvärdering tränarstruktur. Mars 2018 avseende åldrarna år. Fokus på uppföljning och förbättringsåtgärder.

Utvärdering tränarstruktur. Mars 2018 avseende åldrarna år. Fokus på uppföljning och förbättringsåtgärder. Utvärdering tränarstruktur Mars 2018 avseende åldrarna 13-17 år. Fokus på uppföljning och förbättringsåtgärder. Sammanfattning/slutsatser Totalt svarade 58 av 159 tillfrågade, vilket för anses vara tillfredsställande.

Läs mer

Ledarskapets förutsättningar Del 1

Ledarskapets förutsättningar Del 1 Ledarskapets förutsättningar Del 1 Kursens innehåll Många chefer befinner sig idag i ett sammanhang som karaktäriseras av hög komplexitet och med omfattande styrning. De organisatoriska villkoren utgör

Läs mer

Lärarhandledning. SBK Instruktör - specialsök. Hundägarutbildning. Svenska Brukshundklubben INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Lärarhandledning. SBK Instruktör - specialsök. Hundägarutbildning. Svenska Brukshundklubben INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lärarhandledning SBK Instruktör - specialsök INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt 1 Utbildningsmål 3 Arbetsformer 4 Innehåll - lärandemål 4 Inför start av utbildning 9 Lärarens roll 10 Checklista inför start av

Läs mer

Blågula vägen Skidteknik klassiskt

Blågula vägen Skidteknik klassiskt Blågula vägen Skidteknik klassiskt https://youtu.be/jqnp-ninpxk Längdkonsulenterna vi finns här för er! Länk mellan SSF distrikt förening. Inspirationsträffar / föreningsbesök med olika teman Utvecklingsfrågor

Läs mer

GRUNDTRÄNING I FRIIDROTT 10-14 ÅR

GRUNDTRÄNING I FRIIDROTT 10-14 ÅR GRUNDTRÄNING I FRIIDROTT 10-14 ÅR Grundträning i friidrott, andra upplagan (2013) Ny text till kapitlet Friidrottstränarskap, sidorna 13-18, 23-28 Författare: Sidorna 13-18 och 24: Johan Andersson Sidan

Läs mer

Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2015/2016

Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2015/2016 Träningsupplägg Team Hellas tävlingsspelare 2015/2016 Work hard, Be nice. And have fun! En träning skall alltid innehålla dessa komponenter: Uppvärmning 15 min Fysprogram 30 min Tennis x min Återhämtning

Läs mer

Det är fördelaktigt om ledarna vet vilken åldersgrupp de kommer att leda under fotbollsskolan innan ledarutbildningen.

Det är fördelaktigt om ledarna vet vilken åldersgrupp de kommer att leda under fotbollsskolan innan ledarutbildningen. Handledningen ger förslag hur ni kan lägga upp en utbildning för fotbollsskolans ledare. Kontakta gärna ditt SISU-distrikt för att lägga upp den här ledarutbildningen som en lärgrupp. Utbildningen kräver

Läs mer

Handledning svenska fotbollförbundet tränarutbildning C-diplom

Handledning svenska fotbollförbundet tränarutbildning C-diplom 1 Handledning svenska fotbollförbundet tränarutbildning C-diplom Handledning Tränarutbildning C-diplom 2 7 20 28 39 Handledning Tränarutbildning C-diplom 2 tränarutbildning C-diplom Svenska Fotbollförbundets

Läs mer

Du kan se en föreläsning kring SIU samt beställa hela SIU-dokumentet via Svenska innebandyförbundets hemsida www.innebandy.se

Du kan se en föreläsning kring SIU samt beställa hela SIU-dokumentet via Svenska innebandyförbundets hemsida www.innebandy.se Tränarutbildning SIU Förkortningen ovan står för Svensk Innebandys Utvecklingsmodell. Det är en modell som lanserades under fjolåret och som kommer att ligga till grund för den nya utbildningsstrukturen

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Nästan allt som tränas på gym och inom idrotten kallas styrketräning. Är det verkligen det? Om vi tittar på principerna så ser de ut som nedan.

Nästan allt som tränas på gym och inom idrotten kallas styrketräning. Är det verkligen det? Om vi tittar på principerna så ser de ut som nedan. Vad är styrketräning och vad är inte styrketräning? Nästan allt som tränas på gym och inom idrotten kallas styrketräning. Är det verkligen det? Om vi tittar på principerna så ser de ut som nedan. Belastning

Läs mer

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr.

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Handledarguide Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Inledning Vill du få barnen aktiva att själva lära och reflektera, vara involverade i planering och genomförande utifrån sina egna förutsättningar

Läs mer

Välkomna till mitt. Allsidigt tränad hanterar fler situationer. Sportsbasics.com. All Träning Är Preparering För Tävling (och livet)

Välkomna till mitt. Allsidigt tränad hanterar fler situationer. Sportsbasics.com. All Träning Är Preparering För Tävling (och livet) Allsidigt tränad hanterar fler situationer Randers 11 juni All Träning Är Preparering För Tävling (och livet) Det spelar ingen roll hur duktig du är om du är skadad... Välkomna till mitt Träning - Föreläsning

Läs mer

Innan nicken. Nickteknik

Innan nicken. Nickteknik Innan nicken Titta upp före du får bollen så du ser alternativen för pass eller avslut Du ser hur och vart du ska nicka och vilken typ av nick du ska använda Vid nick mot mål ser du målvaktens position

Läs mer

Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn. Nivå 1 & 2. 6-12år

Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn. Nivå 1 & 2. 6-12år Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn Nivå 1 & 2 6-12år Daterad: 2015-02-27 Reviderad: En bild med blandade Vaksala SK spelare i bakgrunden? Glädje! Sida 2 av 7 Fysträning för prepubertala barn

Läs mer

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE

HANDLEDNING FÖR UTBILDARE HANDLEDNING FÖR UTBILDARE SISU IDROTTSBÖCKER Det är upp till dig som kursledare att bestämma hur du på bästa sätt ska få deltagarna att nå upp till kursens mål då kursen avslutas. Här kommer tips på hur

Läs mer

Passbeskrivning. Jympa och annan gruppträning

Passbeskrivning. Jympa och annan gruppträning Passbeskrivning Jympa och annan gruppträning Jympa Soft Rörelsevalet är lätt att hänga på. Passet genomsyras av en hållningsbefrämjande medvetenhet som ger en säker och effektiv träning. Att bibehålla

Läs mer

Innehåll. Att vara ny 3. Vad är intropass? 3. Genomförande 3. Att leda träningarna 4. Viktiga egenskaper 4. Upplägg 4. Effektivisera träningen 5

Innehåll. Att vara ny 3. Vad är intropass? 3. Genomförande 3. Att leda träningarna 4. Viktiga egenskaper 4. Upplägg 4. Effektivisera träningen 5 I N T R O P A S S I N T R O P A S S Innehåll Att vara ny 3 Vad är intropass? 3 Genomförande 3 Att leda träningarna 4 Viktiga egenskaper 4 Upplägg 4 Effektivisera träningen 5 Informationsblad 5 Träningsprogram

Läs mer

47:e Danderyds OS Friidrott med glädje, sundhet och utveckling

47:e Danderyds OS Friidrott med glädje, sundhet och utveckling 47:e Danderyds OS - 2018 Danderyds OS i korthet ~600 barn åk 2-6 Gratis att delta! Startade 1972 4 Vandringspriser Löpning, hopp och kast! Stafetter som engagerar! Klasser Lågstadium: 4x100m Mellan: 6x200m

Läs mer

Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post:

Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post: Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan 4 621 21 Visby tfn: 207057, 0768-540760 e-post: peter.nilsson@gotsport.se www.gotsport.se Föreningen När man gör en säsongsanalys, så bör man

Läs mer

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning väldigt viktigt Sommarträning är inget tvång men det är bra om du försöker träna under sommaren. Hinner och kan du köra 2-3 pass i veckan löpande under

Läs mer

Lärarhandledning. SBK Instruktör Rallylydnad INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Lärarhandledning. SBK Instruktör Rallylydnad INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lärarhandledning SBK Instruktör Rallylydnad INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT 1 GENOMFÖRANDE 3 UTBILDNINGSMÅL 3 ARBETSFORMER 4 EXAMINATION 4 INNEHÅLL - LÄRANDEMÅL 5 PROBLEMLÖSNING 8 INFÖR START AV UTBILDNING

Läs mer

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER En rapport om hur kvinnor kan uppmuntras och introduceras till tyngdlyftningssporten Till Svenska Tyngdlyftningsförbundet och Västerbottens Idrottsförbund Av Lucy Rist och Frida

Läs mer

utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till

utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till R A D LE 1 G NIN D IL B T U s n e lf o G r je n li Rikt utgåva 3. uppdaterad 2013 02 12 välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus Riktlinjer Golfens ledarutbildning 1 SYFTE Säkert är att barn

Läs mer

Inbjudan till Tävlingslydnadsinstruktör utbildning

Inbjudan till Tävlingslydnadsinstruktör utbildning Inbjudan till Tävlingslydnadsinstruktör utbildning Utbildningen kommer att hållas under 2013 med planerad start i sensommar/höst Utbildningen kommer att hållas i SBK Stockholmsdistrikts regi. Start: Utbildningen

Läs mer

IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5)

IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5) IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5) Utbildningsplanen är fastställd 2002-12-18 av Utbildnings- och forskningsnämnden med stöd av 6 kap 8-9 högskoleförordningen. 1. Reglering Högskolestyrelsen fastställer

Läs mer

Arbetsuppgift 1 Grupparbete Arbetsuppgift 1 Förberedelse redovisning Arbetsuppgift 1 Redovisning grupparbetet

Arbetsuppgift 1 Grupparbete Arbetsuppgift 1 Förberedelse redovisning Arbetsuppgift 1 Redovisning grupparbetet Schema Torsdag 15 oktober 08.30 09.00 Kaffe/Te - fralla 09.00-09.40 Kursinledning 09.40-10.00 Ledarskap OBS! Kom i god tid till kursen. Presentation, kursinnehåll, program Repetition Avspark, Bas 1 Ledarskap,

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion DEL 1: Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Modulen inleds med det övergripande målet för modul 1 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning 1. Bra träning Fundera och diskutera! Fundera en stund över nedanstående områden. Sätt ett kryss i den ruta som du tycker bäst passar in på din uppfattning om vad som är viktigast för din idrott. Jämför

Läs mer

Innehållsförteckning. Version

Innehållsförteckning. Version Yoksas väg Innehållsförteckning Version... 2 Förord... 1 Definition av Yoksas väg... 1 Policy för ledare i Yoksa... 2 Policy för utövare i Yoksa... 3 Policy för förädlar & anhöriga i Yoksa... 4 Taekwondo

Läs mer

TRÄNARUTBILDNINGAR INOM SVENSKA TRIATHLONFÖRBUNDET

TRÄNARUTBILDNINGAR INOM SVENSKA TRIATHLONFÖRBUNDET TRÄNARUTBILDNINGAR INOM SVENSKA TRIATHLONFÖRBUNDET 22 december 2003 Sammanfattning Denna skrift är framtagen för att förmedla Svenska Triathlonförbundets syn på tränarutbildningar. Skriften beskriver den

Läs mer

Det bästa träningspasset är det som du genomför! Kvalitet i varje minut!

Det bästa träningspasset är det som du genomför! Kvalitet i varje minut! Inledning Det bästa träningspasset är det som du genomför! Kvalitet i varje minut! All sommarträning ska loggas i Funbeat. Gå in på www.funbeat.se (eller appen Funbeat ) och skapa ett eget konto. Lägg

Läs mer

Att lära ut motoriska färdigheter (Sammanställning ur Movement ABC s handbok)

Att lära ut motoriska färdigheter (Sammanställning ur Movement ABC s handbok) Att lära ut motoriska färdigheter (Sammanställning ur Movement ABC s handbok) För att kunna lära sig en ny färdighet genomgår barnet 4 olika faser: 1. Förstå färdigheten. 2. Tillägna sig och förbättra

Läs mer

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT Du kan vara klubbchef, ordförande, tränare, utbildare i golfvett, fadder, SISU-konsulent - Hur får vi nya spelare att trivas i golfen? - Hur får vi

Läs mer

Släggkastning år. Falun Okt 2015 Mattias Jons

Släggkastning år. Falun Okt 2015 Mattias Jons Släggkastning 14 17 år Snacka ihop er 2 min... Innehåll Fysiska krav 14-17år, Biomekanik, Intensitet och Volym. Teknik a. Positioner, Stil och Biomekanisk Fakta b. Kraftöverföring / Rörelsen c. Coaching

Läs mer

För de två första nivåerna har vi fokuserat på bedömningar som integrerar flera olika lärande mål i en bedömning uppgift.

För de två första nivåerna har vi fokuserat på bedömningar som integrerar flera olika lärande mål i en bedömning uppgift. Ungern I Ungern kombineras bedömningssystemet på nivå 1 & 2 bedömningen olika formativa bedömningar med en summativ bedömningar (även olika delar) vid slutet av varje nivå i tränarutbildningen. Utbildningen

Läs mer

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Träning & Tävling Barn är inte små vuxna Barn och ungdomar har olika utvecklingstakt,

Läs mer

FAKULTETSMANUAL. Version 1( )

FAKULTETSMANUAL. Version 1( ) FAKULTETSMANUAL Version 1(2015 05) 1 proact course proactcourse är en svensk-norsk ideell förening som bildades 2013. Föreningens styrelse består av sjuksköterskor och läkare med instruktörserfarenhet

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet 2016-05-03 Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Tommy Eliasson Winter, alpint Karin Ersson, längd Joar Båtelson, skicross Olle Danielsson, snowboard och freeskiing Katarina

Läs mer