Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post:"

Transkript

1 Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post: peter.nilsson@gotsport.se

2

3 Föreningen När man gör en säsongsanalys, så bör man även titta på helheten (hela föreningen). Laget är ju en del av föreningen. Finns det någon samordning bland lagen i föreningen? Känner alla till den röda tråden (för t.ex. de aktivas utbildning), principer för fördelning av träningstider och ekonomiska resurser? Det finns många områden där en gemensam planering av aktiviteter kan vara av stort värde t.ex. träningsläger, utbildning av tränare, aktiva och föräldrar. Vad vet vi om de gemensamma styrdokumenten i vår förening? Har vi följt de gemensamma styrdokumenten i föreningen? Har vi erhållit de resurser vi behöver för att utveckla de aktiva/träningsgruppen? (Till denna punkt räknas även önskemål på utbildningar för ledare) Vilka aktiviteter bör planeras gemensamt för att stärka föreningskänslan? Har vi fler funderingar angående föreningen? Skriv ner dem, bjud in någon ansvarig i föreningen som kan besvara era frågor.

4 Laget Lagledningen gör en analys av säsongen som gått. För att resultatet ska bli bra är det viktigt att allas synpunkter kommer fram. En utvärdering kan göras på olika sätt. Ett enkelt men beprövat sätt är att lista bra och dåliga saker. Ett annat är att försöka besvara ett antal frågor. I analysen bör vi utvärdera alla målsättningar som vi hade innan säsongen. Dessa mål kan vara av olika karaktär t.ex. sociala-, tekniska-, taktiska- och resultatinriktade mål. Här följer exempel på frågor som kan bli utgångspunkter för ert arbete: Våra mål för säsongen som gick var? Blev det som vi tänkt? Varför? Vad gick bra? Varför? Vad gick mindre bra? Varför? Vad måste förändras? Hur gör vi det?

5 Har träningen gett det resultat vi satt upp? Diskutera och analysera följande punkter: föreberedelse inför träning och match (kost, sömn, peppning, mm) träningspass (tekniskt, taktiskt) fysisk träning mental träning social gemenskap Hur har engagemanget varit bland... aktiva tränarna föräldrarna föreningen mycket bra mindre bra mycket bra mindre bra mycket bra mindre bra mycket bra mindre bra

6 Fundera kring ovanstående resultat, vad beror det på? Hur har vi skapat den anda som råder idag inom vårt lag? Hur får vi en bra/ännu bättre kommunikation i laget? Hur har attityden varit i laget gentemot... varandra ledare föreningen föräldrar motståndare andra ledare och funktionärer mycket bra mindre bra mycket bra mindre bra mycket bra mindre bra mycket bra mindre bra mycket bra mindre bra mycket bra mindre bra

7 Fundera kring ovanstående resultat, vad beror det på? Hur har arbetsuppgifterna varit fördelade? Har informationen nått ut till berörda (aktiva, föräldrar, övriga i föreningen)? Ex. gällande ändring av träningar, matcher, funktionärsuppdrag, styrdokument mm. Har föreningen en hemsida, hur används den?

8 Aktiva Det är viktigt att få med de aktivas åsikter för att få en så komplett analys som möjligt. Samla alla aktiva till den här träffen och förklara att ni tänker göra en analys av träning och tävling. Analysen ger även tipps inför kommande planering. Analysen skall sammanställas och presenteras för gruppen. Kopiera enkäten på följande sidor, dela ut, samla in och utvärdera. Fundera på om ni tycker att den här enkäten ska vara anonym. Det är viktigt att de aktiva fyller i både det som är bra och det som är mindre bra.

9 Enkät - säsongen: Här kommer några frågor som vi tränare vill att Du svarar på. Skriv gärna så mycket Du kan och om raderna inte räcker till går det bra att skriva på sidan av eller på baksidan. På några frågor vill vi att Du markerar vad Du tycker/dina känslor, på en linje. Är det något Du inte förstår, eller bara vill fråga om ändå så går det givetvis jättebra att göra det. Nu börjar det. Hur har sammanhållningen varit i gruppen? bra mindre bra Förklara varför du tycker så: Hur nöjd är du med dina prestationer? mycket nöjd mindre nöjd Förklara varför du tycker så:

10 Hur är stämningen i laget? träningar bra mindre bra Förklara varför du tycker så: omklädningsrum bra mindre bra Förklara varför du tycker så: Hur upplever du stämningen vid matcher? före under efter bra mindre bra bra mindre bra bra mindre bra Förklara varför Du tycker så? Vad har varit minst roligt och varför var det så? Vad har varit roligast och varför var det så?

11 Vad vill du som spelare bli bättre på för att bli en bättre idrottare? (ringa in 5 saker) Teknik Äta rätt mat Kondition Mental styrka Se min personliga utveckling Styrka Stötta andra Taktik Spänst Glädjas över mina resultat Behärska min nervositet Regler Träningslära Öka min självkänsla Annat: Vad har du för personliga mål med din träning? På kort sikt vill jag: På lång sikt vill jag: Hur många träningstillfällen är lagom i veckan? Vilka andra idrotter eller aktiviteter håller du på med?

12 Nu har vi kommit till avsnittet där ni ska göra en planering för säsongen. Planeringen ska leda till en så komplett tidsplan som möjligt. Börja med att lägga in alla säsongens olika händelser i tidsföljd. Vilka aktiviteter bör finnas med i en planering inför en säsong? Försök att lista dessa. träningsmatcher träningsläger resor seriematcher teambuilding utbildningar kringaktiviteter föräldramöten träffar med föreningen cuper gästtränare annat? Utbildning För att de aktiva ska utvecklas under de 7-8 år vi tillbringar tillsammans bör vi ha en kontinuerlig utbildning inom gruppen med olika teman. Det finns utbildningar för ledare, föräldrar, styrelsen, funktionärer, anställda och aktiva i föreningen. I dag finns många alternativ till egen utbildning (allt behöver inte göras genom det egna förbundet), ex: lärgrupper och det här materialet. Gotlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna hjälper gärna till med utbildningsplan och att ge ytterligare information om litteratur, lärgrupper och kurser. Hur många % ren fysisk idrottsträning behövs för att skapa en bra idrottare? Vad behövs mer? Hur ser Er fördelning ut i %? Ex: Fysisk träning, kost, träningslära, etik och moral inom idrotten? Här följer två typer av scheman som ni kan använda i er planering Årsplan Aktivitet När Huvudansvar Kostnad Utvärdering Läger 3/5 Johanna 300 kr / pers 15/5 Föräldrarintro. 17/8 Niklas Fika 350:- 19/8 Detaljplan Läger Vem Gör vad Senast Att tänka på Kostnad Sara Logi 2 feb 15 deltagare 3000:- Pelle Mat 3 april 2 veg. 1 gluten 2500:-

13 Aktivitet När Vem Kostnad Utvärdering Aktivitetsnamn Vem Gör vad Senast Att tänka på Kostnad Aktivitetsnamn Vem Gör vad Senast Att tänka på Kostnad

14 Mötet med föräldrarna bör vara välplanerat så att de inte känner att de kommit i onödan. Välplanerade möten blir även effektivare, roligare och mycket hinns med på liten tid. Klura gärna ut övningar så att föräldrar och spelare blir aktiva under mötet och ej enbart passiva lyssnare. Delaktighet leder lätt till engagemang! Skall någon från kommitté/styrelse närvara? Vid den här träffen ska ni arbeta fram ett material som kan redovisas vid mötet med föräldrar/aktiva. Arbetet vid den här sammankomsten kan till exempel leda till att ni tar fram ett kompendium, som föräldrar och aktiva får i sin hand. Kompendiet kan innehålla en analys av föregående år och planeringen för kommande säsong med mål/inriktning. För att få ett bra upplägg på träffen bör de som har en uppgift i laget redovisa den (t e x lagledaren presenterar hur han tänker arbeta under säsongen) samtidigt får de som är med i lagledningen passa på att presentera sig. Mötet kan innehålla följande punkter: Presentation av lagledningen och de aktiva. Presentation av föreningens styrdokument. Analys av föregående säsong. Planering inför kommande säsong. Kringaktiviteter runt laget, till exempel lotter, fika m.m. Teambuilding. Arbetsbeskrivning för ledare, aktiva och föräldrar. Det är viktigt att alla får veta vad som förväntas av dem. Vad vill Ni ha hjälp med under året? När behövs funktionärer? Utbildningsmål för ledare, aktiva, föräldrar och funktionärer. Så här förbereder vi upptaktsmötet: Vad Hur tar vi upp det på bästa sätt Ansvar för frågan

15 Efter upptaktsträffen med föräldrar avslutas cirkeln med att svara på följande frågor. Lämna en kopia på era synpunkter till ungdomskommittén/styrelsen för åtgärd. Hur många aktiva finns det i truppen? Upprätta en namn och adresslista. Vilken är den uppskattade totala kostnaden för träningsgruppen denna säsong? Hur många föräldrar/ledare hjälper till med laget och hur är arbetsuppgifterna fördelade? Träningsläger? Var? Kostnad?

16 Vilken utbildning/lärgrupp vill du som ledare delta i? Vilken utbildning/lärgrupper vill/ska de aktiva delta i? (kopplat mot utbildningsplan och övriga önskemål från aktiva) Gör ni något för att stärka er lagkassa? Ledarnas frågor och information till kommitté/styrelse? Är alla frågetecken uträtade? Vad kvarstår att planera runt vårt lag?

17

18 SISU Idrottsutbildarna är idrottens studieförbund. Vi stöttar idrotten både lokalt, regionalt och på förbunds nivå. Vi finns verksamma över hela landet, organiserade i egna distrikt/lokala enheter. Vi vill skapa en bra idrott i Sverige, med välutbildade ledare och aktiva. Vi vill även hjälpa Dig i föreningen att se till att idrotten består av bra föreningar som medvetet tänker på att utveckla sin verksamhet och organisation. Viktigast av allt i vårt arbete är att lyssna på Dig som är engagerad i en förening. Vårt arbete utgår från Dina behov och önskemål. Förhoppningsvis leder det till en bra och rolig miljö där Du kommer att trivas. Tveka aldrig att höra av Dig vid minsta lilla fundering! Peter Nilsson Utbildningskonsulent SISU Idrottsutbildarna tfn: , e-post: peter.nilsson@gotsport.se

Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun.

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Policy & värderingar Sportlife Kungälv IBK Detta vill vi: Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Vi vill att Sportlife Kungälv

Läs mer

Individuellt spelarutvecklingssamtal U13-U16

Individuellt spelarutvecklingssamtal U13-U16 Individuellt spelarutvecklingssamtal U13-U16 Huvudsyftet med spelarutvecklingssamtalet är att - stärka spelaren - ge spelaren insikt om den egna utvecklingen. - laget får en lärorik, utvecklande, rolig

Läs mer

Att vara idrotts år. - handledning. Om att vara förälder i en idrottsförening

Att vara idrotts år. - handledning. Om att vara förälder i en idrottsförening Att vara idrotts- - handledning FÖRÄLDER Om att vara förälder i en idrottsförening 9-10 år Att vara idrottsförälder ATT VARA IDROTTSFÖRÄLDER Samla föräldragruppen och arbeta med dessa frågeställningar

Läs mer

STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9)

STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9) STYRDOKUMENT FÖR LUND GIANTS D 2 (U 9) Målsättningen är att öka intresset för sporten bland spelarna och deras familjer. I Lund Giants D 2 spelar vi knattehockey med fokus på glädje och gemenskap. Verksamheten

Läs mer

Välkomna till Säsongen 2018 PITEÅ IF POJKAR 2005

Välkomna till Säsongen 2018 PITEÅ IF POJKAR 2005 Välkomna till Säsongen 2018 PITEÅ IF POJKAR 2005 Föräldramöte 19 feb - Dagordning Organisation Tränare, Föräldragrupp, ansvarspersoner Träningar Start v12 Serie, cuper Antal lag, avgifter Målsättning Ordningsregler

Läs mer

Välkomna till Säsongen 2019 PITEÅ IF POJKAR 2005

Välkomna till Säsongen 2019 PITEÅ IF POJKAR 2005 Välkomna till Säsongen 2019 PITEÅ IF POJKAR 2005 Föräldramöte 11 feb - Dagordning Organisation Tränare, Föräldragrupp, ansvarspersoner Träningar Start v13 Serie, cuper Antal lag, avgifter Målsättning Ordningsregler

Läs mer

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott!

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott! Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Kreativ COACHING när det snurrar i bollen PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Lärgruppsplan Kreativ coaching Inledning Nästan alla barn och ungdomar i vårt land är under någon period av sitt liv med i idrotten.

Läs mer

AGENDA. Inledning Klubben Målsättning Årsplan Träningar Matcher Ekonomi Föräldragrupp Övrigt

AGENDA. Inledning Klubben Målsättning Årsplan Träningar Matcher Ekonomi Föräldragrupp Övrigt AGENDA Inledning Klubben Målsättning Årsplan Träningar Matcher Ekonomi Föräldragrupp Övrigt Inledning Underlaget för P01 i Fanna BK bedömdes som för litet för att ha ett eget lag 2016. Därför erbjuds alla

Läs mer

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19)

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19) 2014 Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19) Inledning Verksamhetsplanen tas fram av respektive chefstränare/samordnande tränare i samråd med lagens tränare, ledare och

Läs mer

Föreningsträdet Simning. Framtiden

Föreningsträdet Simning. Framtiden Föreningsträdet Simning Framtiden Junior- och seniortiden Skola - idrott Framtidens ledare Aktiva 16 år Handledning Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av

Läs mer

Organisation och struktur

Organisation och struktur Organisation och struktur 1 Inledning Avsikten med detta dokument är att det skall beskriva de olika uppgifterna som utförs i föreningen och framförallt med inriktning mot: Allmän beskrivning Arbetsuppgifter

Läs mer

Handbok för Lagledare. vers. 1.0,

Handbok för Lagledare. vers. 1.0, Handbok för Lagledare vers. 1.0, 2011-05-04 Innehåll: En lagledares uppgifter:... 3 Matcher... 4 Spelschema... 4 Inbjudningar... 4 Flytt av matcher... 4 Sarg... 5 Omklädningsrum... 5 Matchprotokoll...

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Arbetsbok Rek ålder 11-18 år Namn: Träningsgrupp: Förening: Till tränare och ledare Som ledare vill du säkert att din grupp skall

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Röda tråden HK COUNTRY ULVÅKERS IF

Röda tråden HK COUNTRY ULVÅKERS IF Röda tråden HK COUNTRY ULVÅKERS IF Innehållsförteckning Alliansens ledord... 3 Riktlinjer föräldrar... 4 Riktlinjer spelare... 5 Riktlinjer ledare... 6 Röda tråden - Innehållsförteckning Trafikpolicy...

Läs mer

MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET

MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET Reviderad 2014-03-14 BLÅ MÅLET - Syftet med Blå målet är att göra det enklare för alla i föreningen att förstå vad föreningen står, och arbetar, för. - Vi hoppas kunna utveckla

Läs mer

Välkomna Föräldrar P

Välkomna Föräldrar P Välkomna Föräldrar P12 2018-10-20 Föräldramöte P12 2018-10-20 Agenda 1. Välkommen 2. Klubbens utveckling planerna Lagkassa /Sponsring /pengar till klubben 3. Att vara förälder i Näsets SK 4. Träningsupplägg

Läs mer

Ekonomi Enkät Träningar/närvaro Mål & Riktlinjer Cuper Matcher under våren

Ekonomi Enkät Träningar/närvaro Mål & Riktlinjer Cuper Matcher under våren Ekonomi Enkät Träningar/närvaro Mål & Riktlinjer Cuper Matcher under våren Saldot är 111,6kkr (per 30/11) (Ingående balans 17-18 var 49kkr) Utgående saldo till u11 skall vara min 79,8 (2,1kkr/spelare)

Läs mer

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med:

Fotbollsglädje. En satsning på Barnfotbollen. Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Fotbollsglädje En satsning på Barnfotbollen Framtaget av en grupp bestående av föräldrar och ledare i samarbete med: Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se

Läs mer

Exempel på lärgrupper med AKTIVA

Exempel på lärgrupper med AKTIVA Exempel på lärgrupper med AKTIVA Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar och är vårt lands största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är; Svensk

Läs mer

Föräldramöte. ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018

Föräldramöte. ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018 Föräldramöte ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018 Träningar säsongen 2017/18 Hur många träningar tror ni vi har haft? 90 st inkl målvaktsträningar Hur tror ni träningsnärvaron varit i snitt? Målet var 2

Läs mer

VÄRDEGRUND

VÄRDEGRUND VÄRDEGRUND 2017-04-25 VERKSAMHETSIDÉ Vendelsö IK är en familjär förening för alla idrottsutövare, med tyngdpunkt på barn och ungdomar. Vi erbjuder en aktiv fritid med individuella utmaningar i fokus. Målsättningen

Läs mer

Föräldramöten

Föräldramöten Föräldramöten 2016 2016-01-27 1 Vad ligger till grund för vår verksamhet Värdegrund Vision Ledstjärnor Spelarutbildningsplan (Praktisk spelarutbildningsplan) Föreningsträdet (Teoretisk Spelarutbildningsplan)

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

LAGHANDBOK. Västerås SK Ungdom. Välkommen som lagledare till Västerås SK ungdom

LAGHANDBOK. Västerås SK Ungdom. Välkommen som lagledare till Västerås SK ungdom LAGHANDBOK LAGHANDBOK Västerås SK Ungdom Välkommen som lagledare till Västerås SK ungdom Lagledaren i respektive lag är en av de viktigaste resurserna vår förening har. Denna handbok har tagits fram för

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva SISU Idrottsutbildarna är lokal anordnare av all studieverksamhet som rapporteras som statsanslagsberättigad. Föreningen är arrangör och samverkanspart.

Läs mer

Vara spelare i Åkarps IF

Vara spelare i Åkarps IF Vara spelare i Åkarps IF Som spelare i Åkarps IF skall man ha följande Man skall ha kul när man tränar Man skall leka, röra sig, dribbla, utmana, göra mål, jubla etc. Man skall tänka på Att vara koncentrerad

Läs mer

Träna effektivare Lärgruppsplan

Träna effektivare Lärgruppsplan TRÄNINGSLÄRANS GRUNDER Träna effektivare Lärgruppsplan Lärgruppsplan Att träna rätt saker, vid rätt tillfälle, på rätt sätt gör att du som tränare kan bidra till en optimal träning där din adept kan få

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

Rutiner. Varför är det viktigt att spelarna duschar direkt efter match

Rutiner. Varför är det viktigt att spelarna duschar direkt efter match Rutiner Detta är ett samtalsunderlag att användas av föräldragruppen i samband med lagets samling. Materialet är framtaget i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Stockholm som också står som anordnare

Läs mer

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former.

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former. Verksamhetsidé Vi vill vara en gedigen, trygg och välskött förening med verksamhet i framkant och med öppenhet för nya utmaningar Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för

Läs mer

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar.

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. VÄRDEFULLT Verksamhet: Syftet med Söderköpings IK s ungdomsverksamhet är: - Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. - Att skapa förutsättningar för motion, rörelse

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Föräldrautbildning. Handledning. Svenska Ishockeyförbundet

Föräldrautbildning. Handledning. Svenska Ishockeyförbundet Föräldrautbildning Handledning Svenska Ishockeyförbundet Välkommen! Ni står inför den stimulerande uppgiften att genom Idrottslyftet genomföra utbildningen: Ishockeyns - Föräldrautbildning. Den här handledningen

Läs mer

Vi vill spela hockey av högsta möjliga klass, gärna (helst) med egna produkter med målsättning att ta plats i Allsvenskan.

Vi vill spela hockey av högsta möjliga klass, gärna (helst) med egna produkter med målsättning att ta plats i Allsvenskan. Hammersguiden VÄLKOMMEN TILL HALMSTAD HAMMERS I den här guiden har vi samlat information om Halmstad Hammers som förening våra övergripande målsättningar, förhållningssätt, riktlinjer och principer för

Läs mer

Vår målsättning är och har varit i alla år är att vi vill att killarna skall hålla på med sin idrott så länge som möjligt!

Vår målsättning är och har varit i alla år är att vi vill att killarna skall hålla på med sin idrott så länge som möjligt! LB07 P04 (2018) LB07 som klubb LB07 är idag en av Skånes största fotbollsförening med drygt 1 300 aktiva. Målet är att vi skall vara bland Sveriges bästa utbildnings- och utvecklingsmiljöer för unga spelare.

Läs mer

SPECIALIDROTT FOTBOLL I GYMNASIESKOLAN. Kursplan. Malmö

SPECIALIDROTT FOTBOLL I GYMNASIESKOLAN. Kursplan. Malmö SPECIALIDROTT FOTBOLL I GYMNASIESKOLAN Kursplan Malmö 2001-02-14 SPECIALIDROTT FOTBOLL I GYMNASIESKOLAN KURSPLAN. Ämne: Specialidrott, fotboll Kurs: Specialidrott A, 200 poäng Målsättning Kursen ska med

Läs mer

Föräldramöte. Umedalens IF F-04

Föräldramöte. Umedalens IF F-04 Föräldramöte Umedalens IF F-04 Säsongen 2018 Träningen, se nedan Seriespel, två serier Div 1 och div 3 en 11-manna och en 9-manna (lite oklart) Erik och Åsa är huvudtränare Pontus och Pelle hjälper till

Läs mer

Föreningen för hela familjen!

Föreningen för hela familjen! Föreningen för hela familjen! Värdegrund Harrie FF är en förening som drivs av humanistisk människosyn. Det innebär att alla individer ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse.

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. LEDARPÄRM 2014 Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. Syfte med ledarpärmen Ge ledare och funktionärer i Kågedalens AIF en ökad trygghet

Läs mer

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument Karlskoga GK Junior och Elit utveckling Värderingar och mål Styrdokument 1 Innehåll VERKSAMHETSIÈ 3 VÄRDEGRUND 3 VISION 3 VERKSAMHETEN I KORTHET 4 VÅRA GRUPPER 4-6 TRÄNINGSGRUPPER GOLFKUL 7 JUNIOR CLUB

Läs mer

SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET Föreningens namn:

SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET Föreningens namn: SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET namn: SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET Detta är ett arbetsunderlag som ska vara

Läs mer

Svensk Vattenpolo SPELREGLER

Svensk Vattenpolo SPELREGLER Svensk Vattenpolo SPELREGLER Spelregler Vad innebär Spelregler? Att vara engagerad i svensk vattenpolo ska vara roligt och utvecklande för varje, spelare, tränare, ledare eller förälder. Vi är många som

Läs mer

Informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag

Informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag Informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag Ungdomssektionen Skara HF 2010-04-05 Detta dokument är ämnat som ett informationsblad till föräldrar i Skara HF:s ungdomslag. Anledningen till att

Läs mer

VÄLKOMNA

VÄLKOMNA VÄLKOMNA 2016-09-12 1 1 Agenda Ledarstab 4-Blocken (Team 07 block 1) Träningar Matcher Matcher/Cuper Omklädningsrum Värderingar/Regler Laget.se Sponsring Ekonomi Övrigt 2 Ledarstab Iscoacher: Henrik Franzén

Läs mer

Skövde Handbollsflickor. Kick Off Säsongen SKÖVDE HF F03

Skövde Handbollsflickor. Kick Off Säsongen SKÖVDE HF F03 Skövde Handbollsflickor Kick Off Säsongen 2015-2016 SKÖVDE HF F03 Agenda 09:00- Samling 09:05- Information 10:00- Utdelning matchställ Spelarfoto 10:15- Lagfoto 10:20- Träningspass 1 11:30- Lunch med TV-

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva

Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet. Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet utgåva Växjö Lakers utbildningsplan för ungdomsverksamhet Huvudmål Fostra och utveckla ungdomarna ishockeymässigt och socialt. Ungdomarna skall utbildas så att de är representativa föredömen för Växjö Lakers.

Läs mer

Barns lärande med barns bästa för ögonen

Barns lärande med barns bästa för ögonen Barns lärande med barns bästa för ögonen Lärgruppsplan Har du barnets bästa för ögonen? Det här är en lärgruppsplan till filmerna om Barns lärande med barns bästa för ögonen. Den är indelad i tre avsnitt,

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Lärgruppsplan. för filmen. Svensk idrott världens bästa

Lärgruppsplan. för filmen. Svensk idrott världens bästa Lärgruppsplan för filmen Svensk idrott världens bästa Inom svensk idrott fi nns det i runda tal 600 000 idrottsledare som har olika typer av ledaruppdrag. Du är säkert en av dom. Många av er fi nns inom

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 7. Mål och ledstjärnor

Jag en individuell idrottare. 7. Mål och ledstjärnor 7. Mål och ledstjärnor I det här avsnittet ska ni titta tillbaka på vad ni hittills diskuterat och kommit fram till i gruppen. Med det som utgångspunkt är det nu dags att forma målsättningar och ledstjärnor.

Läs mer

UNGA I OCH OM FRAMTIDENS IDROTTSORGANISERING. Susanna Hedenborg

UNGA I OCH OM FRAMTIDENS IDROTTSORGANISERING. Susanna Hedenborg Susanna Hedenborg Susanna.Hedenborg@mah.se 2010 05 04 Tänk om det fanns en idrottshall där jag har mitt gym. Där du har ett årskort och får gå in hur mycket du vill och träna din idrott. Det har jag aldrig

Läs mer

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare.

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare. Röda Tråden I dokumentet nedan beskrivs kort de övergripande målen för föreningen samt vilket ansvar som åligger både spelare, ledare samt föräldrar i de olika åldersgrupperna. Detta dokument kallar vi

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

SISU-helgen Erfarenhetsutbyte

SISU-helgen Erfarenhetsutbyte SISU-helgen 2018 Erfarenhetsutbyte Vad behövs förändras/förbättras för att fler ska engagera sig som ledare/tränare? Mentorskap Föreningen uppmuntrar till utbildning Styrelsen viktig som står bakom Ungdomar

Läs mer

Medlemsmöte 14 oktober 2018

Medlemsmöte 14 oktober 2018 Träning och Tävling 1. Ska vi ha all slags träningsverksamhet (som den Krister beskrivit idag)? Starta med ännu yngre? Fokus på äldre ungdomar? Ska vi profilera oss mot visst håll? Löparförening/Arenafriidrott/både

Läs mer

Barnfotboll Fotbollsglädje

Barnfotboll Fotbollsglädje Barnfotboll Fotbollsglädje Att vara Fotbollsförälder Kontaktperson på Upplands FF: Chasmine Wahlberg 018-27 70 51 chasmine.wahlberg@upplandsff.c.se Bra att tänka på och viktigt att veta om barn: Barn lär

Läs mer

Föräldramöte NYA IF Brommapojkarna F03-2

Föräldramöte NYA IF Brommapojkarna F03-2 Föräldramöte 180115 NYA IF Brommapojkarna F03-2 Dagordning Nya IF Brommapojkarna F03-2 HT 2017 - vad gjorde vi? Spelarstatistik 2017 Seriespel, cuper & lagaktiviteter 2018 Utbildningsplan Modell för uttagning

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Notera Barnet(n)s och föräldrars namn Bostadsadress(er) Telefonnummer hem o mobil

Notera Barnet(n)s och föräldrars namn Bostadsadress(er) Telefonnummer hem o mobil Kenty pojkar födda 2002 Föräldramöte 21 april - Välkomna! Kommunikation Notera Barnet(n)s och föräldrars namn Bostadsadress(er) Telefonnummer hem o mobil Mailadresser. Träningstid Onsdag kl 17.00-18.30

Läs mer

Värmdö IF P02/03 Innebandy SPELARMÖTE

Värmdö IF P02/03 Innebandy SPELARMÖTE Värmdö IF P02/03 Innebandy SPELARMÖTE 2016-10-17 Vad tror JAG är viktigt för att vi i LAGET ska få en ROLIG säsong tillsammans! Åka på cuper eller utföra några aktiviteter tillsammans Koncentration Att

Läs mer

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Detta dokument är en del av Skara FC:s värdegrundsarbete som gäller alla ungdomsspelare, ledare och föräldrar. Dokumentet finns på Skara FC:s hemsida https://www.laget.se/skarafc/

Läs mer

Förhållningsregler På träning

Förhållningsregler På träning Förhållningsregler På träning Komma i tid. (15 min eller mer innan träningstartar. (För att prata av sig.) Hälsa när vi kommer till o när vi går ifrån träningen. Hej o Hej då. Vi hälsar på alla som rör

Läs mer

Drogpolicy i föreningen

Drogpolicy i föreningen Målet med att arbeta med detta material är att ni ska ta fram en drogpolicy för er förening. På sista sidan finns en förtryckt mall där ni bara kan föra in det ni har beslutat om, men det går också lika

Läs mer

Styrelsen informerar Övergripande information Matcher/Tävlingar Träning Inköp av kläder Åtaganden - marknad, bingo, kiosk etc.

Styrelsen informerar Övergripande information Matcher/Tävlingar Träning Inköp av kläder Åtaganden - marknad, bingo, kiosk etc. Säsongen 2016 Styrelsen informerar Övergripande information Matcher/Tävlingar Träning Inköp av kläder Åtaganden - marknad, bingo, kiosk etc. Ekonomi Styrelsen informerar Övergripande Resonemang Alla i

Läs mer

Föreningsträdet Mitt lag. Handledning Aktiva 12 år. Kompisskap Rätt och fel Stress och press

Föreningsträdet Mitt lag. Handledning Aktiva 12 år. Kompisskap Rätt och fel Stress och press Föreningsträdet Mitt lag Handledning Aktiva 12 år Kompisskap Rätt och fel Stress och press Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor skapa diskussioner

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012.

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s föreningspolicy Blå Tråden Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s verksamhetsidé Sigtuna IF skall stå för glädje, trygghet och kvalité där alla människors

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

Föräldramöte VIK Team P

Föräldramöte VIK Team P Föräldramöte VIK Team P-06 2014-09-24 Presentation Ledare/Organisation Vår syn på hockeyskolan VIK Hockeys Headlines Enkät efter säsong 2013/2014 Säsongen 2014/2015 Årsplanering Träningsgrupper Poolspelsgrupper

Läs mer

Föräldramöte 9/2 Pojkar 08

Föräldramöte 9/2 Pojkar 08 Föräldramöte 9/2 Pojkar 08 Ledare/ Tränare Spelare Föräldrar Träning Match Lagsponsring Försäkring Övrigt Agenda LEDARE OCH TRÄNARE Planera träningen, alla tränare tagit del av det innan träningen börjar

Läs mer

Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik.

Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik. Utgåva 1 20140401 Orangea tråden för U-sektionen. Skara IK s U-sektions målsättning är att vara den mest attraktiva föreningen i Skaraborg bland aktiva, sponsorer och publik. Skara IK skapar förutsättningar

Läs mer

Föräldramöte

Föräldramöte Föräldramöte 19.00-20.30 2015-03-23 Föreningen och värdegrunden Varför starta i en ny förening? KUL! Våra barn får fortsätta spela tillsammans Möjlighet att påverka - vi gemensamt skapar vår egen struktur

Läs mer

Verksamhetsplan säsongen 2017

Verksamhetsplan säsongen 2017 Roslagsbro IF U15 Verksamhetsplan säsongen 2017 1. Inledning Detta dokument är en förklaring som gäller för samtliga spelare, tränare och föräldrar involverade i Roslagsbro IF U15 Syftet med dokumentet

Läs mer

FÖRÄLDRAMÖTE LUGI P08. Lunds stolthet

FÖRÄLDRAMÖTE LUGI P08. Lunds stolthet FÖRÄLDRAMÖTE 180405 LUGI P08 03 AGENDA Presentation Klubben Laget Principer - Breda spåret! Hur spelar vi? Hur tränar vi? Våra roller? Bra föräldraskap Livslärdomar Du behövs i föreningslivet Lundaspelen

Läs mer

Åsele IK:s Ishockeypolicy

Åsele IK:s Ishockeypolicy Åsele IK:s Ishockeypolicy Vår policy ska vara en vägledning för alla ledare inom vår verksamhet och en information till föräldrar, spelare, kommunen, sponsorer och andra intresserade om hur vi vill driva

Läs mer

Utbildning i Fair Play för deltagande lag i Färgelanda Cup

Utbildning i Fair Play för deltagande lag i Färgelanda Cup Sida 1 av 7 Allmänt Utbildning i Fair Play för deltagande lag i Färgelanda Cup Färgelanda Cup präglas av Fair Play och spelas enligt grundprinciperna i "Fotbollens Spela Lek o Lär" och "Idrotten vill".

Läs mer

Skapa en bra grundkommunikation med föräldrarna.

Skapa en bra grundkommunikation med föräldrarna. Coach - Förälder relation Föräldrarnas roll är viktig i att få ett lag att fungera ordentligt och utvecklas så mycket som det möjligt går. Fram till barnen blir tonåringar så har föräldrarna allt att säga

Läs mer

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Policyplanen är en tydlig riktlinje gällande ungdomsfotbollen i Skurups AIF. Den ska fungera som ett stöd och förhållningssätt för alla som är delaktiga i verksamheten

Läs mer

Föreningsträdet Simning. Min förening

Föreningsträdet Simning. Min förening Föreningsträdet Simning Min förening Föreningskunskap Vad erbjuder min förening Att vara funktionär Aktiva 15 år Handledning Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Lärgruppsplan Inledning Vad kan jag lära av att veta något om barn och ungdomars biologiska mognadsålder och anpassa den fysiska träningen utifrån det?

Läs mer

Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015

Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015 Pojkar 04 Lagdokument säsongen 2015 1. Inledning Detta dokument är en programförklaring som skall gälla för samtliga spelare, tränare och föräldrar involverade i Knivsta IK-P04 säsongen 2015. Syftet med

Läs mer

Föreningsträdet Framtiden. Handledning Aktiva 16 år. Junior- och seniortiden Skola - idrott Framtidens ledare

Föreningsträdet Framtiden. Handledning Aktiva 16 år. Junior- och seniortiden Skola - idrott Framtidens ledare Föreningsträdet Framtiden Handledning Aktiva 16 år Junior- och seniortiden Skola - idrott Framtidens ledare Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

Verksamhetsinriktning Barn & Ungdomsfotboll

Verksamhetsinriktning Barn & Ungdomsfotboll Verksamhetsinriktning Eneby BK Innehållsförteckning EBK Mål & Inriktning - Värdegrund SvFF Fotbollens spela Lek & Lär - Värdegrund Eneby BK - Vision - Ledstjärnor för verksamheten - Ledstjärnor för ledare

Läs mer

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning

Policys IK Sisu. Var inte rädd att kontakta ledare och styrelsen om du har något du undrar över gällande våra policys. Innehållsförteckning Policys IK Sisu IK Sisu välkomnar alla att vara med och delta i klubbens verksamhet oavsett ålder, kön, ursprung, läggning eller förmåga. Vår friidrottsklubb genomsyras av glädje och gemenskap som gör

Läs mer

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering Till tränare, ledare och föräldragruppsrepresentanter Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering Inledning Verksamhetsplaneringen är en process där samtliga ledare som ingår i gruppen ska involveras.

Läs mer

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Huvudsyftet med att spela fotboll är naturligtvis att barnen ska ha roligt. Det tycker vi i Färjestadens GoIF också, men det för även med sig andra positiva saker.

Läs mer

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT VÄRDEGRUND OCH MÅLSÄTTNING FÖRENINGEN Dunkers IF bedriver fotboll för tjejer i alla åldrar med värdegrunder som kamratskap, glädje och utveckling. Ledarskapets röda

Läs mer

Att vara idrottsförälder

Att vara idrottsförälder Att vara idrottsförälder Detta är ett studiematerial för er som är föräldrar till idrottande barn. För många barn är idrottsföreningen, näst efter hemmet och skolan, den viktigaste uppfostringsmiljön.

Läs mer

Utvärdering Vasa Gymnastik VT 16. Författare: Jessica Pettersson, Maria Landqvist och Sara Eriksson

Utvärdering Vasa Gymnastik VT 16. Författare: Jessica Pettersson, Maria Landqvist och Sara Eriksson Utvärdering Vasa Gymnastik VT 16 Författare: Jessica Pettersson, Maria Landqvist och Sara Eriksson 1 Inledning Föreningen Vasa Gymnastik har under terminen haft 4 aktiva grupper med barn mellan åldrarna

Läs mer

Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers

Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers Handlingsplan IBK Vöikers I detta dokument har vi försökt åskådliggöra IBK Vöikers riktlinjer för

Läs mer

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Träning & Tävling Barn är inte små vuxna Barn och ungdomar har olika utvecklingstakt,

Läs mer