8 Verktygslåda. Presentationsövningar 3. Värderingsövningar 4. Utvärdering 5 Grupparbeten 5. Fler metoder och arbetsformer 6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "8 Verktygslåda. Presentationsövningar 3. Värderingsövningar 4. Utvärdering 5 Grupparbeten 5. Fler metoder och arbetsformer 6"

Transkript

1 Cirkelledare i abf grund 8 Verktygslåda Presentationsövningar 3 Rundan 3 Intervju 3 Intervju rita 3 Rita om sig själv 4 Värderingsövningar 4 Linjen 4 Fyra hörn 4 Utvärdering 5 Grupparbeten 5 Bikupa 6 Fler metoder och arbetsformer 6 Kartläggning 6 Glödlampan 6 Om att använda bilder 7 Mindmap 8 Om att använda musik 8 För en läsecirkel som gör personbeskrivning ur skönlitterär bok. 9 Konkreta tips till cirkelledaren 9 Det ska vara möjligt för alla att vara delaktiga 9 Verktygslåda för tillgänglighet 10 Infobanken

2

3 Verktygslåda 3 Verktygslåda I verktygslådan hittar du tips på övningar, utvärderingsmetoder med mera som du kan använda dig av i din studiecirkel. Se på verktygslådan som inspiration till att göra på nya sätt, som en metodbank att låna övningar från. Skriv gärna ner dina egna övningar och spara dem i verktygslådan. Verktygslådan är på inget sätt fullständig. Det finns givetvis många fler övningar att använda sig av. Kom ihåg att du inte behöver gilla allt! Plocka ut det du tycker passar för just din cirkel! Presentationsövningar Att det är viktigt att vi presenterar oss för varandra i cirkelgruppen vet vi alla. Presentationen kan göras på flera olika sätt. Prova gärna något av de sätt som är beskrivna här nedan. Tänk på att valet av presentationsövning är beroende av om deltagarna är vana att gå i studiecirkel, om de är vana att prata inför grupp och så vidare. Välj en presentationsövning som känns snäll mot gruppen. Rundan Var och en får berätta om sig själv. Skriv upp frågor på tavlan för att göra det lite lättare för deltagarna att komma på vad de ska säga. Tänk på att många människor upplever det som obehagligt att prata om sig själva inför en ny grupp. Den här övningen fungerar bäst i studievana grupper eller med en studiecirkel som har haft ett uppehåll över till exempel sommaren. Deltagarna kan i det senare fallet få berätta om vad som hänt sedan sist. Intervju Gruppen kommer överens om vad som är intressant att veta om varandra. Deltagarna intervjuar sedan varandra två och två med stöd av de överenskomna punkterna. Därefter presenterar deltagarna den person de har intervjuat för hela gruppen. Intervju rita En variant på intervjun är att svaret på frågorna ritas på ett blädderblock som har delats in i fyra rutor. Syftet är inte att det ska vara fina teckningar utan att bilden tar fokus från den som pratar och gör presentationen lite lättsammare. Bilderna kan med fördel sparas och sättas upp i studierummet.

4 4 Verktygslåda Rita om sig själv Varje deltagare får ett blädderblocksblad och ritar och berättar om sig själv. Bladen hängs upp i lokalen. Värderingsövningar Ett bra sätt att bearbeta uppfattningar och begrepp är att göra värderingsövningar. Det är också bra att ta till när gruppen har suttit länge och behöver röra på sig. Deltagarna får öva sig på att ta ställning och argumentera för sin sak men får även chansen att ändra ståndpunkt. Var försiktig med personliga frågeställningar innan gruppens medlemmar känner varandra. Här följer två exempel på värderingsövningar: Linjen Deltagarna placerar sig efter en linje i rummet/korridoren. Linjens början och slut representerar ja respektive nej. Deltagarna tar ställning till olika påståenden som cirkelledaren säger genom att placera sig utefter linjen. Påståendena anpassas till ämnet och gruppen. Fyra hörn Deltagarna tar ställning till fyra olika påståenden kring en fråga genom att välja ett hörn. Varje hörn representerar ett påstående. Förtydliga gärna genom att lägga lappar med de olika påståendena i hörnen. Exempel: Vad är viktigast i vår cirkel? Att vi ska fördjupa våra ämneskunskaper Att vi ska ha en god social samvaro Att alla får prata lika mycket Att vi alla hjälper till att skapa goda förutsättningar för lärande

5 Verktygslåda 5 Utvärdering I grundblocket Att lära i studiecirkel finns flera sätt att utvärdera beskrivna. Här är en modell som ger struktur åt en, till största delen, muntlig redovisning: Rita en fyrfältare på ett blädderblock eller på tavlan. Varje deltagare får några post-it lappar. Deltagarna skriver ner en synpunkt per lapp. Lapparna placeras i figuren där ni tycker de hör hemma. Är det något ni tycker ska utvecklas eller något nytt ni borde börja med? Något som redan fungerar bra och som ni tycker ni ska behålla? Mindre bra saker som ni tycker borde avvecklas? Saker som ni tycker vi borde diskutera igenom? Var och en skriver enskilt och sätter upp sina lappar, därefter diskuterar ni tillsammans. Ändra eventuellt placeringen och kom överens om en gemensam bild. Observera att den här metoden även kan användas i andra sammanhang! Behålla Utveckla Avveckla Diskutera Grupparbeten Kom ihåg att grupparbeten ofta uppfattas olika av olika deltagare! För att vara på den säkra sidan bör du både förklara uppgiften muntligt och skriva en enkel steg-för-steg lista på tavlan eller dela ut uppgiften på papper. Försök få grupparbetet att verkligen bli ett grupparbete och inte enskilt arbete i grupp. Att grupparbeta betyder att hela gruppen är delaktig i alla steg av uppgiften och inte att uppgiften delas upp mellan gruppens medlemmar som var och en löser sin del enskilt. Samtalet och resonemanget i grupparbetet kring uppgiften/problemet är viktigt.

6 6 Verktygslåda Bikupa Ett bra mellanting mellan storgruppsdiskussion och grupparbete är korta bikupediskussioner med närmaste grannen. Fler metoder och arbetsformer Kartläggning Att göra en kartläggning av en uppgift som studiecirkeln står inför kan vara ett bra sätt att reda ut vilka områden cirkeln ska fokusera på. Rita upp modellen på tavlan: Kartläggning Vad vet vi? Här skriver ni upp de kunskaper ni redan besitter. Det ni inte behöver fokusera på. Vad vill vi ta reda på? Här skriver ni det ni vill ta reda på mer om. Med hjälp av: Här skriver du som cirkelledare de olika metoder ni har att använda er av för att nå ny kunskap på området. Ex: Varandra, bokbord, studiematerialet, Internet. Glödlampan Övningen kan vara bra att använda sig av för att belysa att oliktänkande i gruppen ofta beror på att vi tolkar information på olika sätt. Använd en bild med en glödlampa. En deltagare följer med cirkelledaren ut ur lokalen. Deltagaren får uppgiften att beskriva bilden för de andra i gruppen utan att avslöja vad bilden föreställer. Bildens linjer och hur de ritas på papperet ska förklaras. De andra ska rita bilden på ett tomt A4-papper. De som ritar får inte ställa frågor utan ska bara följa de instruktioner de får av personen som beskriver bilden. Bilderna kommer förmodligen att se helt olika ut. Det brukar inte vara någon som har ritat en glödlampa! Låt gruppen berätta hur de upplevde övningen och om det var svårt eller lätt. Låt dem visa sina bilder för varandra och be dem fundera över varför bilderna ser så olika ut.

7 Verktygslåda 7 Efterdiskussion: Alla tolkar information på sitt eget sätt. Det är viktigt att vara tydlig och förberedd för att nå fram med sitt budskap. Det är även viktigt att ha förståelse för att allt nytt vi lär tolkas utifrån de tidigare erfarenheter vi bär på. Den ena tolkningen är inte mer rätt eller fel än den andra. Låt deltagarna ge exempel på situationer när de själva upplevt att glödlampan inte blev en glödlampa. Varför blev det så? Om att använda bilder Ett sätt att använda seende, att spela på en annan kanal, ett annat sinne. Något mer än att lyssna, samtala och diskutera. När vi tolkar bilder använder vi vår fantasi, ser bakom den faktiska bilden. Kanske ser vi plötsligt något mer än det vi först tänkt på och talat om. Material: Bilder från tidningar/svartvita bildkort, foton (från Peda Pro). Hur? Var och en väljer en bild som ni tycker ger associationer till er studiecirkel, ert ämne. Berätta för de andra varför du valde just den bilden. Gemensam reflektion: Finns det många gemensamma nämnare mellan våra bilder eller ser vi olika på vårt ämne? Sätt eventuellt fast dem på ett stort papper för att ha kvar dem i cirkeln. Använd den gemensamma bilden för avstämning under tiden. Stämmer bilderna fortfarande? Något nytt som kommit till eller något som inte längre finns med? Varför i så fall? Har vi fått andra bilder/perspektiv under studiecirkelns gång? Genom att vi lärt nytt eller lärt om, d.v.s. det var inte som vi först trodde.

8 8 Verktygslåda Exempel, mindmap: Utveckla förståelse Stimulera lärande och kreaktivitet Frigör kapacitet Hitta inspiration Lös problem Cirkelledaren Aktivera tänkandet Sätt upp mål Ha roligt Gör en tankekarta/mindmap på det ni studerar och lär i cirkeln Ex: Vad innefattar/ingår i hälsa/språk/landskapet ni läser om/konsthantverket ni lär? Vilka delar ingår? Hur hänger de ihop? Spara gruppens mindmap för att återkomma till den och eventuellt utveckla den under cirkelns gång. Om att använda musik Instrumentalmusik ger möjlighet att använda din fantasi och samtidigt koppla till studiecirkeln. Vad speglar musiken? Vilka associationer får du av till exempel av rytmen och takten, den helhet som de olika instrumenten ger? Ett bra exempel är Blommornas vals av Tjajkovskij. Kan spegla lärande, en grupps utveckling men säkert också ett specifikt studieområde. Kanske handlingen i den skönlitterära bok som är cirkelns studiematerial? Kan man till exempel koppla musiken till hantverkets arbetsglädje/hälsa/annat ämne? Kan man koppla sången till ett liv som handlar om till exempel hälsa, glädje och harmoni? Till exempel Den glade bagarn i San Remo.

9 Verktygslåda 9 För en läsecirkel som gör personbeskrivning ur skönlitterär bok. Gör en livslinje exempel: Vad som händer personen under livet Ljusa färger = positiva upplevelser Mörka färger = svåra perioder Barndom Ungdomstid Vuxenliv Ålderdom Faktadelar: bor, skola, arbete, familj, Gemensam reflektion om linjen och den här personens liv. Samtal om arbetet med den: Vad gav det? Ger arbetsformen som sådan något nytt eller speciellt? Observera att en livslinje eller tidslinje är en bra metod att använda sig av i många fler sammanhang än läsecirklar. Konkreta tips till cirkelledaren Det finns en hel del saker som kan vara bra att tänka på för att göra lärandet tillgängligt för alla: Läs högt det du har skrivit på tavlan. Orden på whiteboarden/tavlan skrivs stort men med gemena (små) bokstäver och inte för nära varandra. Svart penna syns bäst. Om deltagarna ska redovisa ett grupparbete så variera formen. Att bara använda skriftliga redovisningar blir betungande för den som har svårt att skriva. Redovisningen kan till exempel göras i form av en utställning eller ett rollspel. En mind map på tavlan kan vara bra att använda för att ta sig an ett nytt ämne. Använd dig inte av förkortningar när du skriver på tavlan. Förklara svåra ord eller försök att hitta ett enklare ord att använda. Om cirkeln ska göra grupparbeten, läs instruktionen tydligt och dela sedan ut en kopia till alla deltagare. Variera läsning, diskussioner, skrivuppgifter och mer praktiska uppgifter för att tillgodose alla lärstilar och alla olika behov. Lägg inte fram papper och penna på varje plats i studielokalen. För den som har svårigheter att läsa och skriva kommer detta att uppfattas som att det blir en jobbig cirkel där deltagarna förväntas anteckna mycket. Lägg istället pennor och block i en hög någonstans i lokalen så kan den som vill få ta. Ge korta instruktioner. Gör dig själv hemmastadd i lokalen. Är du trygg så blir din grupp det också.

10 10 Verktygslåda Skapa en sådan stämning så att deltagarna känner sig fria att själva komma med synpunkter på sättet att lära. Ett bra hjälpmedel för att fördela ordet rättvist i gruppen är talpinnen. Den som har ordet håller i talpinnen. När personen pratat klart lämnas pinnen vidare till någon annan i gruppen som har begärt ordet. På det här sättet får var och en prata till punkt. Talpinnen kan även vara en sten eller något annat som ni själva uppfinner. Det ska vara möjligt för alla att vara delaktiga Skapa rätt förutsättningar för tillgänglighet Människor med olika bakgrund, förutsättningar, möjligheter och intresseområden finns i våra studiecirklar. Någon kan ha en synlig funktionsnedsättning, en annan har en dold. I dialog med deltagarna kan studiecirkeln anpassas. Ibland kan olika behov kollidera och då gäller det att hitta den bästa kompromissen. Utbildningen ska vara tillgänglig för alla som deltar. Människor har olika förutsättningar och behov som är bra för dig som cirkelledare att känna till innan du startar din studiecirkel. Det kan vara bekväm stol, rejäla pauser, att få studiematerialet materialet i förväg eller inläst, hörslinga, förstorad text, framkomligt med rullstol med mera. Tänk även på möblering av rummet. Förutom att eventuell rullstol ska få plats, behöver kanske någon sitta på en särskild plats för att undvika stel nacke. Det bör vara lätt att se varandra för att kunna läsa på läpparna. Givetvis ska det vara möjligt att stå om någon behöver det. Utifrån de behov som deltagarna säger att de har, får sedan rummet möbleras så det fungerar så bra som möjligt för gruppen. Det mesta kan lösas med en öppen inställning och god framförhållning. Det gäller att visa att du ser och respekterar individen. Bemötandet är kanske det allra viktigaste som avgör hur det slutgiltigt kommer att fungera. Verktygslåda för tillgänglighet Tips på material och webb-sidor: En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Det kan röra sig om personer med rörelsehinder, nedsatt syn eller hörsel, funktionsnedsättning till följd av psykiska besvär eller läs- och skrivsvårigheter. Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, arbetar med att samordna handikappolitiken i Sverige med verksamhetsidé att skynda på utvecklingen mot ett samhälle där alla kan delta jämlikt oavsett funktionsförmåga.

11 Verktygslåda 11 Hos Handisam kan du hitta mycket information om olika typer av tillgänglighet, inspirationsfilmer om tillgänglighet, check-listor för lokaler, information och kommunikation. Attans! 1,5 timmes lång informationsfilm om tillgänglighet med ett pedagogiskt upplägg där tittaren lär sig om tillgänglighet och får många aha-upplevelser utifrån att personer med olika funktionsnedsättningar guidar och diskuterar hur de upplever olika miljöer. Film, studiematerial, tillgängliga ABF lokaler om fysisk tillgänglighet och hur man kan jobba med fysiska miljöer, skapar god förståelse. Trailer för filmen finns på YouTube. Astma och allergiförbundet har bra material om tillgängliga miljöer. Bra att veta: Astma och allergiförbundet och SRF har ett samarbetsavtal om ledarhundar som fungerar på såväl riksnivå som lokalt. Dyslexiförbundet FMLS driver ett projekt tillsammans med flera förbund inom kognition. Här hittar du material om hur språk och andra uttryckssätt fungerar i förhållande till människors förmågor. Tar du del av innehållet får du större möjlighet att skapa begriplig information och tillgängliga medier. Språkrådet arbetar med att främja klarspråk på myndigheter, landsting, universitet, organisationer och företag. Språkrådet erbjuder föreläsningar, seminarier och konferenser om klarspråk och ger ut Klarspråk bulletin från Språkrådet. Gör klarspråkstest av din egen test - gå vidare till fliken Klarspråk Neuropsykiatriska funktionshinder (NF) NF är svårigheter som beror på hur hjärnan fungerar och arbetar. Attention-Riks.se

12 12 Verktygslåda Produktion Bilda Förlag & Idé, Tryck Åtta45 Tryckeri AB. Art nr AB1012H

4 Att lära i studiecirkel

4 Att lära i studiecirkel Cirkelledare i abf grund 4 Att lära i studiecirkel Sammanfattning 3 En studiecirkel i arbete 4 Fritt och frivilligt 4 Deltagarstyrning 4 Folkbildningspedagogik Dialogpedagogik 6 Studiecirkelns formkrav

Läs mer

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda ➊ Nu börjar cirkeln! Det är viktigt att cirkeldeltagarna känner att starten blir bra. Ett sätt kan vara att göra starten lite mjuk, till exempel genom att börja fråga hur de olika deltagarna fick höra

Läs mer

6 Rollen som cirkelledare

6 Rollen som cirkelledare Cirkelledare i abf grund 6 Rollen som cirkelledare Sammanfattning 3 En inspiratör för gruppen 4 Förberedelser innan cirkeln 5 Jag är ledare! 5 Förebilder 6 Kommunikation 6 När kommunikationen inte fungerar

Läs mer

SKOLAN & NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR. Dags att prata om: Ett samtalsmaterial för föräldrargrupper

SKOLAN & NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR. Dags att prata om: Ett samtalsmaterial för föräldrargrupper Dags att prata om: SKOLAN & NEUROPSYKIATRISKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR Ett samtalsmaterial för föräldrargrupper Detta samtalsmaterial är framtagen inom Attentions projekt Min Skola med medel från Allmänna

Läs mer

Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel

Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel Förslaget bygger på att man möts både fysiskt och via nätet så kallat flexibelt lärande. Materialet Rättvis handel är flexibelt så det går också att träffas

Läs mer

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt Avsluta Oavsett om det är en kort aktivitet eller en verksamhet som pågår under en längre tid så är det viktigt att regelbundet stämma av vad deltagarna tycker och koppla tillbaka till de syftet, mål och

Läs mer

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag:

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag: Allmänna pedagogiska tips För dig som ska leda en grupp och söker inspiration eller variation följer här några tips som kan vara användbara för att börja ett möte eller utbildningstillfälle, värma upp

Läs mer

Mall för studiecirkelns arbetsplan

Mall för studiecirkelns arbetsplan 1 Mall för studiecirkelns arbetsplan Grundtanken i allt folkbildningsarbete är att det ska vara fritt och frivilligt. Med det menas att deltagarna själva väljer att delta. De väljer dessutom själva de

Läs mer

Se Tranströmer. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selén

Se Tranströmer. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selén Se Tranströmer Samtalshandledning för studiecirkeln Kerstin Selén Se Tranströmer dikter och bilder för samtal om dikt och liv Samtalshandledningen vill ge inspiration och idéer för det goda, fördjupande

Läs mer

Studiehandledning. Riktlinjer för god njursjukvård

Studiehandledning. Riktlinjer för god njursjukvård Studiehandledning Riktlinjer för god njursjukvård Välkommen till......en studiecirkel om våra riktlinjer Det här är en studiehandledning som kan användas för att planera och hålla i en studiecirkel kring

Läs mer

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Ett stöd för skol-if Den här studiehandledningen är gjord som ett stöd för skolidrottsföreningar som vill arbeta med häftet Ung Ledare i studiecirkel. Metodiken

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Studieplan till Föreningsguide 1

Studieplan till Föreningsguide 1 Studieplan till Föreningsguide 1 Föreningsguide 1 är ett material från SISU Idrottsböcker som ger grundläggande och nödvändiga kunskaper om hur en idrottsförening fungerar. I häftet tas några av de saker

Läs mer

Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom

Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om barnfattigdom. Syftet är att öka

Läs mer

7 Vad är lärande? Sammanfattning 3 Vad är lärande? 4. Lärstilar 6. Lärmiljö 8. Cirkelledare i abf grund

7 Vad är lärande? Sammanfattning 3 Vad är lärande? 4. Lärstilar 6. Lärmiljö 8. Cirkelledare i abf grund Cirkelledare i abf grund 7 Vad är lärande? Sammanfattning 3 Vad är lärande? 4 Hur lär vi oss nya saker? 4 Kunskapssnurren 5 Lärandet steg för steg 5 Lärstilar 6 Lärstilar enligt Kolb 6 Tillgodose flera

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

Att göra en studieplan

Att göra en studieplan 1 Att göra en studieplan Stöd och hjälp! Denna studieplan är gjord som ett stöd för studiecirklar. Den ska fungera som hjälp för att göra det tydligare för er som vill arbeta med studiematerialet och som

Läs mer

Rättvisa i konflikt. Att leva i konflikt

Rättvisa i konflikt. Att leva i konflikt Rättvisa i konflikt Att leva i konflikt Studiematerialet Rättvisa i konflikt Bildas studiematerial Rättvisa i konflikt finns tillgängligt att hämta fritt från Bildas hemsida. Materialet är upplagt för

Läs mer

Det är aldrig efteråt. Lars Björklund & Hans Hartman. Samtalshandledning Hans Hartman Kerstin Selén1

Det är aldrig efteråt. Lars Björklund & Hans Hartman. Samtalshandledning Hans Hartman Kerstin Selén1 Det är aldrig efteråt Lars Björklund & Hans Hartman Samtalshandledning Hans Hartman Kerstin Selén1 Det är aldrig efteråt dikter och bilder för samtal om livet Samtalshandledningen vill ge inspiration och

Läs mer

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE Studiehandledning gör en annan värld möjlig Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare. Den innehåller praktiska tips när det gäller hur man

Läs mer

Rättvisa i konflikt. Folkrätten

Rättvisa i konflikt. Folkrätten Rättvisa i konflikt Folkrätten Studiematerialet Rättvisa i konflikt Bildas studiematerial Rättvisa i konflikt finns tillgängligt att hämta fritt från Bildas hemsida. Materialet är upplagt för tre träffar

Läs mer

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen Människan är större Samtalshandledning för studiecirkeln Kerstin Selen Människan är större en bok för samtal om livet Skåne Stadsmission har med bidrag av författare, fotografer och illustratörer skapat

Läs mer

Cirkelledaren Din egen berättelse

Cirkelledaren Din egen berättelse Till Cirkelledaren Din egen berättelse 11 11. Till cirkelledaren Här finns kommentarer till avsnitten, tips och metoder som är tänkta att underlätta ditt uppdrag som cirkelledare. Läs igenom innan cirkeln

Läs mer

Vägledning till samtalsledaren. Teoritext

Vägledning till samtalsledaren. Teoritext Teoritext Vad är facilitering? Ordet facilitera kommer från latinets facilis som betyder att underlätta. Det som underlättas är en grupps väg från A till B - det vill säga processen - fram till det mål

Läs mer

Världsbiten. Metoder. gör en annan värld möjlig

Världsbiten. Metoder. gör en annan värld möjlig Metoder gör en annan värld möjlig Hur planerar man en studiecirkel? En studiecirkel är en demokratisk och bra form för att lära sig saker tillsammans med andra. Här finns inga lärare och elever, alla bidrar

Läs mer

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna.

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna. Kursplan 1 ipad - Kom igång - grundläggande nivå Studiematerialet som kursplanen bygger på finns på Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser. Studiematerialet kan användas som en guide/handledning för

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering till facilitering till facilitering Denna guide är tänkt som en förklaring och ett enkelt verktyg till att leda ett bra samtal om interkulturella frågor i Kompetensverkstaden. Syftet är att du lättare

Läs mer

Introduktionsutbildning för cirkelledare

Introduktionsutbildning för cirkelledare Introduktionsutbildning för cirkelledare 1 Introduktion till utbildaren En gemensam introduktionsutbildning för cirkelledare som ska kunna användas av alla distrikt har tagits fram. Folkbildningsrådet

Läs mer

Kognitivt tillgängliga möten checklista och information

Kognitivt tillgängliga möten checklista och information Kognitivt tillgängliga möten checklista och information Fotograf: Christina Teuchler, Autism- och Aspergerförbundet. Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Kognition och kognitiv tillgänglighet...

Läs mer

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare!

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare! En liten verktygslåda med metoder för utbildaren Här nedan följer en liten övningsbank kring pedagogiska verktyg & metoder som ni bidragit till. Övningarna är indelade i följande kategorier: Presentationsövningar

Läs mer

Förslag studiecirkelupplägg för Frisk och fri

Förslag studiecirkelupplägg för Frisk och fri Förslag studiecirkelupplägg för Frisk och fri Förslaget bygger på fyra träffar men materialet Frisk och fri är flexibelt så det går också att träffas färre gånger och istället lite längre tid. Se detta

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

Rollen som cirkelledare

Rollen som cirkelledare Rollen som cirkelledare fördjupningsmaterial MEDLEMS UTBILDNING 2 VAD ÄR VERDANDI? Verdandis medlemsutbildning Att läsa på inför passen Medlemsutbildningen är utformad som en studiecirkel i tre pass. Varje

Läs mer

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 Uppgift Arbetet ska vara datorskrivet och varje grupp ska skriva 5-6 A4 sidor. Texten ska vara skriven i Times new roman storlek 12. Normalt radavstånd och

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Att minnas migrationen

Att minnas migrationen Att minnas migrationen EN STUDIEHANDLEDNING FÖR CIRKELLEDARE www.abf.se 2 Att minnas migrationen_om studiematerialet Att minnas migrationen Denna studiehandledning vänder sig till dig som ska hålla en

Läs mer

Studieguide Hej skolan!

Studieguide Hej skolan! Linn Jonsson Linus Torgeby Clara Vennman Studieguide Hej skolan! Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1: Lära känna varandra och din skoltid 4 Träff 2: Föräldrarollen: Läxor, språk och

Läs mer

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Varför en studiecirkel? FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Studiecirklar har länge bedrivits inom S-kvinnor. Kunskap och lärande är en viktig del av kvinnors frigörelse, därför är studiecirkeln en utmärkt klubbverksamhet.

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län Cirkeln öppnar vägar För personer med afasi Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län Innehåll Vad är afasi? sid 3 Orsak sid 3 Rehabilitering sid 3 Att mötas

Läs mer

Att starta en lärgrupp

Att starta en lärgrupp 1 Att starta en lärgrupp Stöd och hjälp! Det här materialet är gjort som ett stöd för lärgrupper. Planen är en hjälp för att göra det tydligare för er som vill arbeta med utbildningsmaterialet och fungerar

Läs mer

Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Pedagogisk planering Engelska årskurs 8, vecka 45-49 Television Broadcast och oregelbundna verb Varför: Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

Att göra ett bra jobb

Att göra ett bra jobb Att göra ett bra jobb kort sammanfattning Kartläggningsstöd för att ta fram kompetensutvecklingsbehovet inför ENTRIS 2.0 Att göra ett bra jobb kort sammanfattning bygger på häftet Att göra ett bra jobb

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

Bemötandeguide. - en vägledning i mötet med människor som har olika funktionsnedsättningar. ljusdal.se

Bemötandeguide. - en vägledning i mötet med människor som har olika funktionsnedsättningar. ljusdal.se Bemötandeguide - en vägledning i mötet med människor som har olika funktionsnedsättningar ljusdal.se Bemötandeguide en vägledning i mötet med personer med olika funktionsnedsättningar Ett gott bemötande

Läs mer

STUDIEMATERIAL. Lönesänkarna GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

STUDIEMATERIAL. Lönesänkarna GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG STUDIEMATERIAL Lönesänkarna GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Innehåll 2 Innehållsförteckning 3 Introduktion 4 Att arbeta i cirkel 5 Samtal om Lönesänkarna 6 Värderingsövningar 7 Grupparbete och avslutande diskussion

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

Ju mörkare natten, desto ljusare är stjärnorna

Ju mörkare natten, desto ljusare är stjärnorna Ju mörkare natten, desto ljusare är stjärnorna STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

Bemötandeguide. En vägledning i möte med personer med olika funktionsnedsättningar

Bemötandeguide. En vägledning i möte med personer med olika funktionsnedsättningar Bemötandeguide En vägledning i möte med personer med olika funktionsnedsättningar Inledning Syftet med denna guide är att invånare i Varbergs kommun ska kunna använda sig av materialet som ett stöd för

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln!

Välkommen till studiecirkeln! l a i r e t a m l e k r i Studiec s n n fi t e D tt ä s tt e d allti Välkommen till studiecirkeln! Det här är ett studiecirkelmaterial till boken Det finns alltid ett sätt lösningsfokus och adhd som är

Läs mer

Jämlika möten i ett samhälle för alla!

Jämlika möten i ett samhälle för alla! Bemötandeguide! Jämlika möten i ett samhälle för alla! Denna folder om bemötande har tagits fram som stöd för att utveckla goda möten. I Sverige pågår arbetet med att genomföra handlingsplanen för handikappolitiken,

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att vara speciell. Varför är man speciell? Är det för att man inte gillar samma sorts kläder som andra i klassen eller är det för att man gillar

Läs mer

[Titel på arbetsplan]

[Titel på arbetsplan] [Titel på arbetsplan] [Arbetsplan ämne] (Nedan en kort informationstext om studiecirkel och arbetsplan.) En studiecirkel kan läggas upp på många olika sätt, här är ett förslag på arbetsplan och upplägg,

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

5 MINUTER. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra den senaste tiden (veckan, dagen etc).

5 MINUTER. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra den senaste tiden (veckan, dagen etc). 5 MINUTER Denna övning tränar självkännedom. Klocka Övningen passar framförallt för barn från 10år. Avsätt 5 minuter i slutet av en lektion. Mät tiden. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa Den här lärarhandledningen är till för att förbereda och fördjupa er teaterupplevelse av pjäsen Fatimas resa. Välj fritt bland övningar utifrån lust och nyfikenhet. Du vet

Läs mer

Övningar. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet

Övningar. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet Övningar till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet 2 / 10 Innehåll 1. Övningar en inledning 1.1. Cirkeldiskussion 1.2. Fyra hörn 1.3. Finanskrisen 1.4. Sortera 1.5. Stå upp för dina rättigheter

Läs mer

Med filmen som språk Metodhandledning

Med filmen som språk Metodhandledning Med filmen som språk Metodhandledning Grav språkstörning Vad innebär det att ha grav språkstörning? Grav språkstörning är en språklig funktionsnedsättning där den språkliga förmågan är nedsatt på olika

Läs mer

samtalshandledning till Samtal med barn och ungdomar

samtalshandledning till Samtal med barn och ungdomar samtalshandledning till Samtal med barn och ungdomar 1 samtalshandledning inledning inledning När ingen lyssnar blir jag både arg och ledsen. Då gömmer jag mig. Men om ingen kommer så gömmer jag mig på

Läs mer

Studiecirkelmaterial. YRKESKRAV. Att använda Yrkeskraven på jobbet Lärande och vardagsutveckling i praktiken

Studiecirkelmaterial. YRKESKRAV. Att använda Yrkeskraven på jobbet Lärande och vardagsutveckling i praktiken Studiecirkelmaterial. YRKESKRAV Att använda Yrkeskraven på jobbet Lärande och vardagsutveckling i praktiken 2 INLEDNING Detta material har arbetats fram efter ett initiativ från Yrkeskravsankare som såg

Läs mer

Orienteringsutbildning utbildning för deltagare i projekt

Orienteringsutbildning utbildning för deltagare i projekt Orienteringsutbildning utbildning för deltagare i projekt 1 2 Introduktion till orienteringsutbildningen/utbildning för deltagarna Orienteringsutbildningen är att betraktas som en mall för en 3 timmars

Läs mer

Förslag studiecirkelupplägg för Frisk och fri, nätoch fysiska träffar.

Förslag studiecirkelupplägg för Frisk och fri, nätoch fysiska träffar. Förslag studiecirkelupplägg för Frisk och fri, nätoch fysiska träffar. Förslaget bygger på fyra träffar där man träffas två gånger fysiskt och två gånger på nätet. Se detta som ett förslag men anpassa

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig Studiehandledning Kortfilm på dina villkor gör en annan värld möjlig Kortfilm på dina villkor Studiehandledning Studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare och innehåller tankar om hur man

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Tala, skriva och samtala

Tala, skriva och samtala Tal och skrift Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar Engelska åk 4-6 - Centralt innehåll Språkliga strategier Förstå och göra sig förstådd, delta och bidra till samtal

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället.

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället. MIDDAGS POLITIK Politikmiddag Debatter, argument, valplattformar, kompasser, tyckanden och listor på viktiga valfrågor. Upptakt, affischer, mer debatter, partikriser och löpsedlar. Röstkort, vallokal,

Läs mer

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram Möten för alla På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta Dalarnas regionala serviceprogram En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning Det kan till exempel handla om

Läs mer

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram

Möten för alla. På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta. Dalarnas regionala serviceprogram Möten för alla På tillgängliga möten och konferenser kan alla delta Dalarnas regionala serviceprogram En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning Det kan till exempel handla om

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i 4 rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se IDÉ ACTION! Exempel på planering Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se Om workshopen Idé->Action! handlar om att uppleva känslan i kroppen av att

Läs mer

Utdrag ur. Riktlinjer för tillgänglighet RIV HINDREN. Riktlinjerna i sin helhet kan du läsa på Handisams hemsida: www.handisam.se. 2008-12-15 Bilaga 5

Utdrag ur. Riktlinjer för tillgänglighet RIV HINDREN. Riktlinjerna i sin helhet kan du läsa på Handisams hemsida: www.handisam.se. 2008-12-15 Bilaga 5 2008-12-15 Bilaga 5 6 Sidor Utdrag ur Riktlinjer för tillgänglighet RIV HINDREN Riktlinjerna i sin helhet kan du läsa på Handisams hemsida: www.handisam.se RIKTLINJER FÖR TILLGÄNGLIGHET RIV HINDREN Enligt

Läs mer

Seniorer lär seniorer IT

Seniorer lär seniorer IT IT-handledarutbildning Seniorer lär seniorer IT Projektrapport nr 1 30 april 2019 1 Etapp 1, till 2019-04-30 Kartläggning av behov och inventering av existerande utbildningsmaterial 2 Etapp 2, 2019-05-01

Läs mer

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 3 3 3 4 4 5 6 7 7 Om webbutbildningen Barnkonventionen Förberedelser inför gruppdiskussionen Förberedelser: gruppdiskussionsdagen Få igång ett samtal

Läs mer

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG...

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Det var en gång... Alla barn är lika mycket värda. De har rätt att tänka hur de vill och säga vad de tycker. Samhället och vuxenvärlden

Läs mer

Skogskunskap med LRF. Studiehandledning

Skogskunskap med LRF. Studiehandledning Skogskunskap med LRF Studiehandledning Det här är en studiehandledning för dig som är medlem i LRF och vill lära dig mer om skogskunskap. Till dig som leder studiecirkeln Upplägget för en studiecirkel

Läs mer

Studiestrategier för dig som är visuell

Studiestrategier för dig som är visuell Studiestrategier för dig som är visuell Om du har en visuell (V) lärstil är synen din starkaste kanal för att ta in ny kunskap. Prova att använda en del eller alla av följande metoder: Stryk under och

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Studieguide Hej Sverige!

Studieguide Hej Sverige! Emelie Jönsson Studieguide Hej Sverige! Om vägar till studier och jobb Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1 4 Introduktion och information. Vem är jag? Träff 2 5 Mötet med Sverige,

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ VCc ^j^\ Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ Specialpedagogiska skolmyndigheten Definition Tvåspråkighet: Funktionell tvåspråkighet innebär att kunna använda båda språken för att kommunicera med omvärlden,

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2010. ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland

Cirkelledarutbildningar hösten 2010. ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2010 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland 1 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst Temadagarna Cirkelledare i praktiken hur gör jag? berör alla studiecirkelområden.

Läs mer

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se 52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se Värdegrunden 52 kort för ett levande värdegrundarbete. Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska

Läs mer

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt 2 Handisams uppdrag handlar om att få ansvariga på olika nivåer i samhället att inse vinsterna med ett tillgängligt samhälle där alla kan delta jämlikt oavsett

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Känsliga uppgifter och integritet

Känsliga uppgifter och integritet Känsliga uppgifter och integritet Lektionen handlar om etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Leas klass ska springa en tävling. Lea tycker mycket om att träna och hon spelar både hockey och fotboll på fritiden. I starten tränger sig Hugo, en kille i

Läs mer

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK

RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK RÖDA TRÅDEN SVENSKA F-KLASS ÅK 5 F-KLASS Sambandet mellan ljud och bokstav Språket lyfter A3 läsa Alfabetet och alfabetisk ordning Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen

Läs mer

Välkommen som cirkelledare

Välkommen som cirkelledare Välkommen som cirkelledare Studieförbundet Vuxenskolan Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna möjligheter och få kunskap, kraft och motivation att

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik ska åka på utflykt med fritids. När de kommer fram bestämmer sig barnen för att låtsas att de lever på stenåldern och de börjar bygga hyddor. Erik ska gå

Läs mer

Ibland finns det inga enkla svar

Ibland finns det inga enkla svar Ibland finns det inga enkla svar En bok om självskadebeteende och ätstörningar Samtalshandledning med mötesupplägg omfattande 3-6 träffar. Kerstin Selén Sensus studieförbund Detta är en samtalshandledning

Läs mer

Vem bestämmer vad du tänker? studiecirkel i mediekritik

Vem bestämmer vad du tänker? studiecirkel i mediekritik studiehandledning STUDIEHANDLEDNING Vem bestämmer vad du tänker? studiecirkel i mediekritik GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG 1 Vem bestämmer vad du tänker? Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett

Läs mer