Studiestrategier för dig som är visuell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studiestrategier för dig som är visuell"

Transkript

1 Studiestrategier för dig som är visuell Om du har en visuell (V) lärstil är synen din starkaste kanal för att ta in ny kunskap. Prova att använda en del eller alla av följande metoder: Stryk under och använd överstrykningspennor. Använd olika färger för att systematisera och göra det lättare att minnas. Ägna extra uppmärksamhet åt flödeskartor, grafer och symboler. Använd bilder, filmer och powerpoint. Gör luftiga anteckningar för att få en god överblick och plats för symboler, bilder etc. Komplettera vid behov med läroböcker som har diagram och bilder. Använd alla tekniker ovan under rubriken Ta in information. Gör om på olika sätt och lägg till egna bilder. Skriv och rita om ur minnet. Ersätt ord med symboler eller initialer. Utnyttja att textsidor ser olika ut. Du kan reducera dina anteckningar från föreläsningar/lektioner och sammanfatta dem till en tredjedel genom att använda bilder och symboler som illustration för begrepp och fakta. Framställ det du vet med hjälp av att rita översikter, visa diagram och grafer. Försök minnas de bilder som du har gjort som stöd för din inlärning. Träna på att göra om dina bilder till ord igen genom att skriva utifrån bilderna. Du vill få hela bilden, så du är troligen mer helhetsorienterad (holistisk) än analytisk/detaljorienterad och vill få en helhetsbild när du ska angripa ny information. Du påverkas ofta av hur olika föremål och saker ser ut. Du är intresserad av färger, layout och design, och du påverkas av din omgivning. Troligen kommer du att vilja rita någonting om du skulle beskriva det här.

2 Studiestrategier för dig som är auditiv Om din lärstil är auditiv (A) innebär det att du föredrar att lyssna när du ska lära dig nya saker och ta in information. Prova att använda en del eller alla av följande studiemetoder: Gå på föreläsningar och lektioner. Delta i diskussioner och grupparbeten. Diskutera ditt ämne med kurskamrater och lärare. Beskriv och förklara för andra. Spela in dig själv när du läser anteckningar, extra viktiga avsnitt i kurslitteraturen eller egna sammanfattningar för att sedan kunna lyssna. Memorera intressanta exempel, historier och skämt som du kan associera till det du ska lära dig. Lämna utrymme i anteckningarna för att kunna fylla på och skriva mer senare när du repeterar och försöker minnas. Den som är starkt auditiv föredrar att lyssna under föreläsningar/lektioner. Samtala och diskutera därför med andra och läs på i litteraturen efter lektioner för att kunna fylla på dina anteckningar om du själv har antecknat lite under föreläsningar/lektioner. Samarbeta med andra så att du får visa att du har förstått genom att förklara för dem, gärna för andra som är auditiva. Läs dina anteckningar högt för dig själv. Lyssna på dina inspelade anteckningar när du repeterar. Bearbeta ditt material/ dina anteckningar genom att sammanfatta högt. Tala tyst eller högt för dig själv när du repeterar. Hitta en lugn och tyst studieplats när du ska repetera. Repetera genom att berätta högt för dig själv och föreställ dig att du utför examinationen/presentationen. Anteckna samtidigt som du repeterar högt för dig själv. Om du vill undvika att störa andra kan du i stället föreställa dig det du vill säga. Du föredrar säkert att någon pratar om innehållet på denna sida med dig. De skrivna orden är inte lika värdefulla som de ord du får höra. Du vill troligen berätta för någon om denna information.

3 Studiestrategier för dig som föredrar att läsa och skriva Om du föredrar att lära genom att läsa och skriva (Read and write) kan du prova en del eller alla av studiemetoderna nedan: Läs rubriker. Använd uppslagsverk. Skriv glosor. Läs definitioner och skriv egna. Fokusera på texter av slag hitta mer att läsa på biblioteket för att komplettera kurslitteraturen. Studera läsanvisningar noga. Gör utförliga anteckningar tänk på att använda verb. Läs uppsatser inom ditt ämne. Skriv viktiga saker om och om igen. Repetera genom att läsa anteckningarna flera gånger. Skriv om idéer, begrepp och principer med andra ord. Gör om diagram, grafer och bilder till uttalanden, exempelvis: Trenden är, Kurvan visar, En del av förklaringen är Gör om laborationsresultat, diagram och flödeskartor till ord. Skriv svar på frågor till gamla prov eller gör egna frågor och besvara dem. Repetera genom att göra frågor på materialet. Skriv avsnitt, punkter, inledningar och avslut. Skriv dina egna listor (a, b, c, d eller 1, 2, 3, 4). Ordna ord i hierarkisk ordning med listor och punkter. Förmodligen tycker du om den här sidan för att den har tonvikten på ord och listor. Du tror på att innebörden finns i de skrivna orden, så allt prat är bra men den här skrivna listan är bättre. Du är kanske redan nu på väg till biblioteket för att försöka hitta en god bok att läsa.

4 Studiestrategier för dig som är kinestetisk Om du har en kinestetisk (K) lärstil ska du gärna använda en del eller alla av följande metoder: Använd alla sinnen syn, hörsel, smak, lukt, känsel. Delta i laborationer och fältstudier samt gör studiebesök. Tänk ut exempel från verkliga livet. Tillämpa kunskapen praktiskt eller reflektera över hur du kommer att behöva använda dig av den i framtiden. Gör handfasta övningar. Hitta konkreta föremål, modeller eller dokument som hör samman med ämnet. Ta del av filmer, utställningar, prover, fotografier som levandegör kunskapen. Tänk ut och utför praktiska lösningar på problem. Använd gamla uppsatser som konkreta förebilder. Fundera över vilken praktisk användning du kommer att ha av kunskapen. Lägg till rikligt med exempel när du antecknar och sammanfattar. Använd case/verkliga fall för att knyta an till mer abstrakt kunskap. Diskutera med andra som också lär sig kinestetiskt. Använd bilder och fotografier för att illustrera. Repetera genom laboration och läs laborationsrapporter. Försök minnas händelser såsom experiment, fältstudier, studiebesök Försök att minnas och sammanfatta ditt material. Skriv svar med praktisk anknytning. Repetera genom att göra rollspel av situationen i förväg. Ta med egna erfarenheter när du ska framföra och förklara saker. Titta på frågor och svar i gamla tentamen för att få en konkret bild av vad som förväntas av dig. Du vill helst uppleva examinationen eller uppdraget så att du kan förstå det. Idéerna på den här sidan är endast värdefulla om de låter praktiska, verkliga och relevanta för dig. Du behöver göra saker för att förstå.

5 Studiestrategier för dig som är multimodal Den som har flera styrkor, dvs. kan använda olika sinnen och strategier vid inlärning, tillhör majoriteten eftersom 50 70% av alla populationer verkar tillhöra den gruppen. Det är intressant med multimodala styrkor och de kan i sig vara ganska olika. Du kan till exempel ha två starka lärstilar såsom V och A eller R och K, eller så kanske du har tre starka lärstilar såsom VAR eller ARK. En del har ingen särskilt stark lärstil utan har nästan samma poäng på alla fyra varianterna. En student hade till exempel följande poäng: V=9, A=9, R=9, och K=9. Hon sa att hon anpassade sin lärstil till den undervisningssituation hon befann sig i. Om läraren föredrog en mer skriftlig stil använde hon det. Ju fler lärstilar och styrkor man har desto lättare går det att samarbeta tillsammans med andra och interagera med deras lärstilar. Vi har ofta lättare för att samarbeta och kommunicera med personer som har en lärstil som liknar vår egen. Positivt är att de som har flera lärstilar ofta väljer att anpassa sig efter personer runt omkring dem. Om du har två dominanta eller likvärdiga lärstilar kan du läsa om båda studiestrategierna. Om du har tre lärstilar med lika eller ganska lika poäng så läser du de tre listorna med studiestrategier och likadant med fyra om du har likvärdig poäng på alla fyra. Personer med flera styrkor har berättat att de behöver använda metoder från flera studiestrategier för att ta in ny kunskap och kommunicera med andra. Med enbart en strategi känner de sig osäkra. Å andra sidan kan de som har en tydlig stark lärstil ofta använda den uppsättning av strategier som går ihop med deras tydliga styrka och klara sig bra med det. Vi har lagt märke till några olikheter bland de med flera styrkor (multimodala), särskilt bland de som valt mindre än 20 svarsalternativ i frågeformuläret och bland de som har valt (kryssat för) fler. Om man har valt färre är det troligt att man föredrar den lärstil som fått högst poäng nästan som en som har en tydlig lärstil. Man är troligen mer tydligt inriktad än den som har valt fler än 20 svarsalternativ.

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier!

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier! Guide Studieteknik Tips för lättare studier! 1 Läs- och anteckningsteknik Att läsa och att anteckna Det finns goda skäl till att göra anteckningar när du läser en text, lyssnar på en föreläsning, förbereder

Läs mer

Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik. Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum

Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik. Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum Plugga, slappa, leva - om studieteknik och stresshantering Carina Bäckström & Olof Samuelsson

Läs mer

Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik. Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum

Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik. Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum Sluta skjuta upp - om uppskjutandebeteende och studieteknik Carina Bäckström & Olof Samuelsson Studentcentrum Agenda Att vara ny Hur gör du? Om stress Uppskjutaren/ Perfektionisten Studieplanering/ studieteknik

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Tips och verktyg för studietiden om studieteknik och stresshantering. Carina Bäckström & Karolina Källoff Studentcentrum

Tips och verktyg för studietiden om studieteknik och stresshantering. Carina Bäckström & Karolina Källoff Studentcentrum Tips och verktyg för studietiden om studieteknik och stresshantering Carina Bäckström & Karolina Källoff Studentcentrum Agenda Att vara ny Lär känna dig själv Om stress Uppskjutaren/ Perfektionisten Studieplanering/

Läs mer

Språkhandledning på Humanisten

Språkhandledning på Humanisten Språkhandledning på Humanisten Britt Klintenberg Joakim Jahlmar 2011-01-26, Göteborgs universitet Vad? Texter Muntliga presentationer Studieteknik 1 För vem? Alla studenter på fakulteten är välkomna Grund-

Läs mer

Några tips och tankeställare om Studieteknik

Några tips och tankeställare om Studieteknik Några tips och tankeställare om Studieteknik Huvuddelen hämtat från: Ingmar Andersson Ingmar.andersson@oviknet.com telefon: 0660-58434 och 070-6368751 adress: Murarvägen 12, 891 77 Järved Alla har vi olika

Läs mer

Medan Aktiv inlärning

Medan Aktiv inlärning Studieteknik Mål Överblick Före Förbered för studier Planera Delta i undervisningen Medan Aktiv inlärning Lyssna och anteckna Tänk aktivt Kunskap och förståelse Efteråt Behållning av studierna Aktivera

Läs mer

Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan

Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan AGENDA Första tiden på högskolan Stress och tekniker att möta stressen Studieplanering Lästeknik

Läs mer

STUDIETEKNIK. Carl Engvall Dagens föreläsning läggs upp på vår hemsida:

STUDIETEKNIK. Carl Engvall Dagens föreläsning läggs upp på vår hemsida: STUDIETEKNIK Carl Engvall carl.engvall@svenska.gu.se Dagens föreläsning läggs upp på vår hemsida: http://uf.gu.se/ask/student/oppna-forelasningar Öppna föreläsningar i vår Onsdagar 16.15 17.45 2/3 Akademiskt

Läs mer

STUDIETEKNIK. Heurika

STUDIETEKNIK. Heurika STUDIETEKNIK Heurika VAD ÄR STUDIETEKNIK? Studieteknik är metoder och tekniker som används i syfte att underlätta och förbättra teoretisk inlärning. Det inkluderar exempelvis; lärstilar, hjärnan och minnet

Läs mer

Dagens föreläsning kommer att finnas på. http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/

Dagens föreläsning kommer att finnas på. http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/ Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning kommer att finnas på http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/ Redan nu ligger förra terminens föreläsning

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning hittar du på Språkhandledningens hemsida

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning hittar du på Språkhandledningens hemsida Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning hittar du på Språkhandledningens hemsida http://www.utbildning.gu.se/student/ sprakhandledning/handelshogskolan/ 1 Öppna föreläsningar

Läs mer

Studieteknik Språkhandledningen. Britt Klintenberg

Studieteknik Språkhandledningen. Britt Klintenberg Studieteknik Språkhandledningen Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se 1 Öppna föreläsningar Torsdagar 16.15 17.45 i C362 3/10 Akademiskt skrivande 1 10/10 Oral Presentation 17/10 Akademiskt skrivande

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida http://uf.gu.se/ask/student/oppna-forelasningar 1 Öppna föreläsningar Torsdagar 16.15 17.45 i sal

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida.

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida. Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida http://www.ufn.gu.se/ask eller googla språkhandledning GU Välj Humanistiska fakulteten 1 Öppna föreläsningar

Läs mer

En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter. Språkverkstaden

En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter. Språkverkstaden En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter Språkverkstaden Lokaler och tidsbokning Engelska parken Humanistiskt centrum Thunbergsvägen 3 L Rådgivning i svenska och engelska Boka tid sprakverkstaden@kvk.uu.se

Läs mer

Anteckningsstöd. Pedagogiskt stöd, Lunds universitet

Anteckningsstöd. Pedagogiskt stöd, Lunds universitet Anteckningsstöd Pedagogiskt stöd, Lunds universitet 2 3 Information till dig som ger anteckningsstöd ATT FÖRBEREDA FÖRELÄSNINGARNA Både som student och anteckningsstöd är det bra om du alltid förbereder

Läs mer

Studiehäfte. Vuxenutbildningen Borås Stad

Studiehäfte. Vuxenutbildningen Borås Stad Studiehäfte Vuxenutbildningen Borås Stad Foto omslag: Superstudio 2 Du och handledaren Ha en regelbunden kontakt med din handledare. Tempot är ofta högt i kurserna och det kan ta ett tag att bli van att

Läs mer

Anteckningsstöd PEDAGOGISKT STÖD, LUNDS UNIVERSITET

Anteckningsstöd PEDAGOGISKT STÖD, LUNDS UNIVERSITET 1 Anteckningsstöd PEDAGOGISKT STÖD, LUNDS UNIVERSITET 2 Information till dig som ger anteckningsstöd ATT FÖRBEREDA FÖRELÄSNINGARNA Både som student och anteckningsstöd är det bra om du alltid förbereder

Läs mer

Studiemiljön. Studiemotivation. Hälsa. Arbetsplats

Studiemiljön. Studiemotivation. Hälsa. Arbetsplats Studiemiljön Tänk över din studiemiljö! Fundera på hur du vill ha rummet för att kunna plugga på bästa sätt. En del vill ha skarpt ljus, en del lite dovare, vissa koncentrerar sig bäst med musik, andra

Läs mer

Om skillnaden mellan att gå på högskolan och gymnasiet

Om skillnaden mellan att gå på högskolan och gymnasiet Om skillnaden mellan att gå på högskolan och gymnasiet Mer text att läsa Särskilda krav på hur man ska lösa uppgiften Mer planering och eget ansvar Du ska vara kritisk och självständig vad betyder det?

Läs mer

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK UNIVERSITY OF SKÖVDE HANIFE.REXHEPI@HIS.SE Bild 1 AGENDA Vad är kunskap? De fyra F:n Förståelse och lärande i relation till kunskap Vad är kompetens och vad finns det för

Läs mer

Hur kan du studera effektivt? Studieteknik

Hur kan du studera effektivt? Studieteknik Hur kan du studera effektivt? Studieteknik En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter Språkverkstaden Lokaler och tidsbokning Engelska parken Humanistiskt centrum Thunbergsvägen 3 L Rådgivning

Läs mer

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme.

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme. Om lärstilstestet et syftar till att hjälpa dig att få insikt om de olika lärstilar som finns och dina egna styrkor och svagheter när gäller lärandet. Genom att medvetet arbeta med olika lärstilar kan

Läs mer

Studera effektivt på universitetet med goda strategier och studievanor

Studera effektivt på universitetet med goda strategier och studievanor Information för dig med läs-och skrivsvårigheter/dyslexi Studera effektivt på universitetet med goda strategier och studievanor Planering Överblick och ordning är nycklarna. Steg 1: Gör en översiktlig

Läs mer

Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där Sören Kirkegaard

Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där Sören Kirkegaard Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där Sören Kirkegaard Hur handleder man? Handledandet måste bygga på en uppfattning

Läs mer

Ju tidigare du som elev lär dig ett bra sätt att lära dig desto lättare har du det i fortsättningen av din skolgång och även efter det.

Ju tidigare du som elev lär dig ett bra sätt att lära dig desto lättare har du det i fortsättningen av din skolgång och även efter det. TIPS OCH INFORMATION OM INLÄRNING vad skall du tänka på för att lättare lära dig bättre Till dig som förälder: Att lära sig är inte alltid så lätt. Som förälder bör du göra ditt bästa genom att stöda och

Läs mer

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Kursutvärdering Sid 1 (5) Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Svarsfrekvens: 78 % (18/23) 1. Hur bedömer du som helhet kursens kvalitet? (1-5) Medel: 4,1 2. Dina förväntningar innan kursen?

Läs mer

Tips och verktyg för studietiden om studieteknik och stresshantering. Ola Olefeldt & Joakim Cao, Studentcentrum

Tips och verktyg för studietiden om studieteknik och stresshantering. Ola Olefeldt & Joakim Cao, Studentcentrum Tips och verktyg för studietiden om studieteknik och stresshantering Ola Olefeldt & Joakim Cao, Studentcentrum Agenda Att vara student Hur funkar du? Om stress Uppskjutaren/ Perfektionisten Studieplanering

Läs mer

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10 Första hjälpen år 7 Innehåller regler och mallar för: Muntligt framförande s. 2 Intervju s. 3 Datorskrivna arbeten s. 4 Bokrecension s. 5 Fördjupningsarbeten s. 6 Labbrapporter s. 7 Källor s. 8 Nyhetsrapportering

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet KALLA KRIGET

IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet KALLA KRIGET IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet KALLA KRIGET Innehållsförteckning 1.UPPGIFT: Kalla Kriget 6-9 grupper 2.MUNTLIG & VISUELL presentation 3. VARFÖR? För att få kunskap om Kalla Kriget IKT utbildning

Läs mer

ATT SKAPA ANTECK- NINGAR

ATT SKAPA ANTECK- NINGAR ATT SKAPA ANTECK- NINGAR Att skapa INTE bara skriva ned anteckningar Att skriva anteckningar är en passiv aktivitet som inte genererar speciellt mycket kunskap, kanske ingen kunskap alls VARFÖR? Att bara

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

STUDIETEKNIK EMMA CARLFJORD

STUDIETEKNIK EMMA CARLFJORD STUDIETEKNIK EMMA CARLFJORD Hur har du gjort tidigare? När? Var? Hur? Skillnaden att studera på högskolan och gymnasiet Mer text att läsa Särskilda krav på hur man ska lösa uppgiften Mer planering och

Läs mer

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK UNIVERSITY OF SKÖVDE HANIFE.REXHEPI@HIS.SE Bild 1 AGENDA Vad är kunskap? De fyra F:n Förståelse och lärande i relation till kunskap Vad är kompetens och vad finns det för

Läs mer

Filosofin bakom modellen bygger på uppfattningen att varje människa har resurser och kraft att:

Filosofin bakom modellen bygger på uppfattningen att varje människa har resurser och kraft att: LIP Lösningsinriktad pedagogik Lösningsinriktad pedagogik erbjuder ett annorlunda sätt att förhålla sig till barn och till själva inlärningsprocessen. Det är ett förhållningssätt som genomsyras av en tilltro

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

MAXIMERA LÄRANDET. E-learning och distanslärande. Kompetens Express Sverige AB

MAXIMERA LÄRANDET. E-learning och distanslärande. Kompetens Express Sverige AB MAXIMERA LÄRANDET E-learning och distanslärande Maximera ditt lärande! Det här är din egen personliga handlingsplan. Här skapar du målbilder och sätter en struktur för hur du själv vill jobba med att som

Läs mer

HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips

HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips Det finns flera saker du kan göra både i klassrummet och utanför klassrummet som gör att du kommer få enklare att höja dina betyg, både i SO och i andra ämnen. 1. Läs

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Förskola - vår Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har allt

Läs mer

Checklista för bedömning av läromedel

Checklista för bedömning av läromedel Checklista för bedömning av läromedel Vissa kriterier är viktigare än andra beroende på elevens specifika förutsättningar. Sätt ett kryss när du kan svara med ett ja. Komplettera med egna anteckningar.

Läs mer

IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet MELLANKRIGSTIDEN

IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet MELLANKRIGSTIDEN IKT-UPPGIFT 2 HVISTORIA Hvitfeldtska Gymnasiet MELLANKRIGSTIDEN Innehållsförteckning 1.UPPGIFT: Mellankrigstiden i 7 länder 2.MUNTLIG & VISUELL presentation 3. VARFÖR? Förberedelse för genomgång av Andra

Läs mer

Undervisa tillgängligt Lathund för lärare vid Högskolan Kristianstad

Undervisa tillgängligt Lathund för lärare vid Högskolan Kristianstad Lathund för lärare vid Högskolan Kristianstad Lathund för tillgänglig undervisning Distansstudier Öppna distansföreläsningar även för campusstudenter. Det ger möjlighet för campusstudenter att ta del av

Läs mer

Konsten att bli smart

Konsten att bli smart Konsten att bli smart Upplägg Intelligens vad är det? Hur vill jag ha det när jag pluggar? Stress Planera bra och bli mer effektiv Minnet vårt viktigaste redskap Informationssökning källkritik Frågor Olika

Läs mer

ut arbetet över hela kvällen. Ett barn behöver också totalt ledig tid under kvällen, då allt arbete

ut arbetet över hela kvällen. Ett barn behöver också totalt ledig tid under kvällen, då allt arbete LÄXOR OCH INLÄRNING Läxorna är en viktig del av skolarbetet. Här har du som förälder en viktig roll i att hjälpa ditt barn att skapa goda rutiner. Målet är att ge barnet de verktyg som behövs för självständig

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se. språkhandledare Humanisten

Studieteknik. Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se. språkhandledare Humanisten Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se språkhandledare Humanisten 1 Vad är språkhandledning? Studieteknik Akademiskt skrivande Muntliga presentationer engelska eller svenska 2 Hur? Individuell

Läs mer

Studieverkstaden. Boka en tid! Via mejl: Via telefon: Läs mer på vår hemsida:

Studieverkstaden. Boka en tid! Via mejl: Via telefon: Läs mer på vår hemsida: Studieverkstaden Boka en tid! Via mejl: studieverkstad@stu.lu.se Via telefon: 046-222 43 92 Läs mer på vår hemsida: www.lu.se/studieverkstad Texthandledning Vi hjälper dig med att förstå instruktionerna

Läs mer

Välkomna till DIT012 IPGO

Välkomna till DIT012 IPGO Välkomna till DIT012 IPGO 1 Lärare och Handledare Kursansvariga, examinatorer, föreläsare och handledare Joachim von Hacht, hajo@chalmers.se, 772 1003 Handledare (se även kurssida) Alexander Sjösten, sjosten@chalmers.se

Läs mer

Arbetsrapport CEQ, TES999

Arbetsrapport CEQ, TES999 Arbetsrapport CEQ, TES999 Basfakta 2010 VT_LPX TES999 CEQ kursutvärdering ver 8.4 (2009 09 22) LTH Kursnamn Kursen kursen Kurskod TES999 Högskolepoäng 7.5 hp Läsår 200910 Kursen slutade i läsperiod VT_LPX

Läs mer

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever 1 Vad vet jag om gruppen? Innan jag börjar? Vad vet jag om bakgrund elev? Vilken ålder eleven befinner sig? Vad av kartläggningen kan jag göra i undervisningen

Läs mer

ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA

ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA Riitta Aikkola Vasa yrkeshögskola 1 ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA Inlärning är en förmåga och det går att öva upp sin förmåga att lära sig. Alla har möjlighet att utveckla

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Årskurs 1 - höst Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har allt

Läs mer

Studieteknik? Studieteknik 1 hp. Studievanor. Var-När-Hur. Mikael Carlsson Civilingenjör Informationsteknologi Studievägledare, Projektledare

Studieteknik? Studieteknik 1 hp. Studievanor. Var-När-Hur. Mikael Carlsson Civilingenjör Informationsteknologi Studievägledare, Projektledare Studieteknik 1 hp Studieteknik? Mikael Carlsson Civilingenjör Informationsteknologi Studievägledare, Projektledare Var-När-Hur Omfattning 1 hp Genomförande Seminarier och inlämningsuppgifter Mål finna

Läs mer

Studievägledare SVL. Civilingenjörsprogrammet CMEDT 300 hp. Ann Häger Nerdell Medicinsk teknik

Studievägledare SVL. Civilingenjörsprogrammet CMEDT 300 hp. Ann Häger Nerdell Medicinsk teknik Studievägledare SVL Civilingenjörsprogrammet CMEDT 300 hp Ann Häger Nerdell Medicinsk teknik ann.hager.nerdell@sth.kth.se 1 Studievägledning på KTH. Vägledning: Vägledningssamtal Individuell studieplanering

Läs mer

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 Uppgift Arbetet ska vara datorskrivet och varje grupp ska skriva 5-6 A4 sidor. Texten ska vara skriven i Times new roman storlek 12. Normalt radavstånd och

Läs mer

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 1(6) C LÄROMEDEL Lyssna Ljuda Läs Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA 7762-512-4 Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY 7762-513-1 Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 7762-514-8 Serien Lyssna Ljuda Läs är tre på varandra följande

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Arbetsrapport CEQ, KIM015

Arbetsrapport CEQ, KIM015 Arbetsrapport CEQ, KIM015 Basfakta Kursnamn Kurskod Högskolepoäng Immunteknologi KIM015 7.5 hp Läsår 201213 Kursen slutade i läsperiod Program Antal registrerade på kursen 46 VT_LP2 samtliga Antal enkätsvar/svarsfrekvens

Läs mer

Lyssningsstrategier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig

Lyssningsstrategier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig 1 Lyssningsstrategier En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig Är motiverad Är medveten om varför hon/han vill lära sig Är inte rädd för att göra misstag Tar risker Är bra på att

Läs mer

Studieinformation, studieplanering och studieteknik. KARLSTADS UNIVERSITET Studentcentrum Elisabeth Sandlund

Studieinformation, studieplanering och studieteknik. KARLSTADS UNIVERSITET Studentcentrum Elisabeth Sandlund Studieinformation, studieplanering och studieteknik Var hittar jag examen på programmet? I utbildningsplanen Examenskrav Kandidatexamen Kandidatexamen kan du få när du har läst 180 hp, motsvarande tre

Läs mer

Sex strategier för effektivt lärande

Sex strategier för effektivt lärande SPRID I TID Sex strategier för effektivt lärande Alla dessa strategier är evidensbaserade och baseras på forskning inom kognitiv psykologi. Vi förklarar här hur varje strategi kan användas och vad som

Läs mer

Elevguide till studieteknik

Elevguide till studieteknik Elevguide till studieteknik Pär Leijonhufvud 2018-05-22 I denna guide kan du lära dig ett antal tekniker som tillsammans ger dig mer nytta av den tid du lägger på dina studier. Den är ett sammanfattande

Läs mer

SAMPLE. Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna. Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet

SAMPLE. Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna. Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna kan det vara värdefullt att fundera över områden i ditt liv som du skulle vilja utveckla med hjälp av MBTI-modellen.

Läs mer

BAS A01 Baskurs för universitetsstudier!

BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! Jeanette Emt, Filosofiska institutionen! Det mesta som vi menar när vi talar om våra minnen finns i långtidsminnet. Karaktäristiskt för detta är att vi inte anstränger

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT Detta fördjupningsmaterial är inspirerat av Banditsagors föreställning Hemligt av Alexandra Loonin. Föreställningen riktar sig till barn mellan 10-12 år

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR 0M STUDIEVANOR

FRÅGEFORMULÄR 0M STUDIEVANOR Rune Olsson. PIE, IEI. Linköpings universitet. PULS, Rune Olsson AB. 2014 sid 1 FRÅGEFORMULÄR 0M STUDIEVANOR Beroende på vilket resultat du får kommer du att kunna se vad du kan satsa på för att bli ändå

Läs mer

Mönster och Algebra. NTA:s första matematiktema. Per Berggren & Maria Lindroth

Mönster och Algebra. NTA:s första matematiktema. Per Berggren & Maria Lindroth Mönster och Algebra NTA:s första matematiktema Per Berggren & Maria Lindroth 1 Lgr11- Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att

Läs mer

Studieteknik för akademiska studier. Studieverkstaden vid Lunds universitet

Studieteknik för akademiska studier. Studieverkstaden vid Lunds universitet Studieteknik för akademiska studier Studieverkstaden vid Lunds universitet Studieverkstaden vad gör vi? Handledning, föreläsningar och skrivkvällar Studieteknik Akademisk text Den akademiska skrivprocessen

Läs mer

Studieteknik. Kristina Schött Studie- och språkverkstaden

Studieteknik. Kristina Schött Studie- och språkverkstaden Studieteknik Kristina Schött Studie- och språkverkstaden Studie- och språkverkstaden Hjälper dig att förbättra ditt akademiska skrivande och din studieteknik genom handledning seminarier föreläsningar.

Läs mer

Studieteknik. SITRA-modellen

Studieteknik. SITRA-modellen Studieteknik SITRA-modellen Grundas i forskning SITRA-modellen är en teknik grundad i vetenskaplig forskning. Håkan Fleischer fil dr i pedagogik. Gjord för studier på högskola/universitet. Men jag anpassar

Läs mer

Elevguide till studieteknik

Elevguide till studieteknik Elevguide till studieteknik Pär Leijonhufvud, CC-BY-SA 2018 Fler kopior kan laddas ned från https://leijonhufvud.org/filer/studieteknik-elevguide. pdf I denna guide kan du lära dig ett antal tekniker som

Läs mer

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II 1 ( 6) THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II Sändlista Kurskod Examinator Mathias Henningsson Miguel Giménez Johan Holtström THFR41 Miguel Giménez Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2 Kursens

Läs mer

Exempel på observation

Exempel på observation Exempel på observation 1 Jag gjorde en ostrukturerad, icke deltagande observation (Bell, 2005, s. 188). Bell beskriver i sin bok ostrukturerad observation som något man tillämpar när man har en klar uppfattning

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

TSKS10 - Signaler, information och kommunikation

TSKS10 - Signaler, information och kommunikation 1 (6) TSKS10 - Signaler, information och kommunikation Sändlista Inger Klein Tea Nygren Siv Söderlund Magdalena Smeds Erik G. Larsson Klas Nordberg Kurskod TSKS10 Examinator Erik G. Larsson Kursen gavs

Läs mer

FK Astrobiologi och molekyler i rymden - VT2018

FK Astrobiologi och molekyler i rymden - VT2018 FK0 - Astrobiologi och molekyler i rymden - VT08 Antal respondenter: 5 Antal : Svarsfrekvens: 60,00 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen Antal (,%) 6 (66,7%) Vet ej 0 (0,0%) 6.

Läs mer

PROBLEMLÖSNING. strategier och övningar för åk 4-6 kopieringsunderlag. Innehållsförteckning

PROBLEMLÖSNING. strategier och övningar för åk 4-6 kopieringsunderlag. Innehållsförteckning strategier och övningar för åk 4-6 kopieringsunderlag Innehållsförteckning Vad är problemlösning? 2 Lärarsida - Problem för pedagoger 3 Att läsa och lösa problem 4 Självskattning 5 Strategier Innehåll,

Läs mer

Vilka serviceupplevelser vill ni skapa i er verksamhet?

Vilka serviceupplevelser vill ni skapa i er verksamhet? SID 1(6) Vilka serviceupplevelser vill ni skapa i er verksamhet? Service är ett begrepp som rymmer mycket. I Helsingborg finns en servicepolicy som är antagen av kommunfullmäktige. Den beskriver vilket

Läs mer

Den perfekta studenten ur lärarnas synvinkel

Den perfekta studenten ur lärarnas synvinkel Den perfekta studenten ur lärarnas synvinkel Bakgrund På sjöfartsprogrammen har vi duktiga och ambitiösa studenter som tar ansvar för sitt eget lärande. De flesta tar del av undervisningen på ett bra sätt

Läs mer

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Naturläkemedel och kosttillskott på 4 poäng som ingår i receptarieutbildningen

Läs mer

Kvantfysikaliska koncept

Kvantfysikaliska koncept FAFA 55, Ht2016 Kvantfysikaliska koncept Heiner Linke, heiner.linke@ftf.lth.se Kvantfysik: Vad handlar kursen om? Kursprogram: inlärningsmål, betygsättning etc. Kvant -fysik: Alla former av energi och

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips!

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! ik Hej! Det är jag som är Daniel Nilsson. Jag är utbildad matematik- och historielärare och även speciallärare med inriktning mot matematik.

Läs mer

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min):

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): 1 (7) akgrundsuppgifter Skola: Årskurs/-er: Observation nr: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): Lärarens utbildning: ehörig lärare: J/N Lärarerfarenhet (antal år): ntal elever i klassen/gruppen:

Läs mer

Arbetsrapport CEQ, ETS170

Arbetsrapport CEQ, ETS170 Arbetsrapport CEQ, ETS170 Basfakta Kursnamn Kurskod Högskolepoäng Kravhantering ETS170 7.5 hp Läsår 201011 Kursen slutade i läsperiod Program Antal registrerade på kursen 28 HT_LP2 samtliga Antal enkätsvar/svarsfrekvens

Läs mer

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Lärgruppsplan Inledning Vad kan jag lära av att veta något om barn och ungdomars biologiska mognadsålder och anpassa den fysiska träningen utifrån det?

Läs mer

Sociala berättelser och seriesamtal

Sociala berättelser och seriesamtal Sociala berättelser och seriesamtal Claudia Chaves Martins, kurator Gun Persson Skoog, specialpedagog Autismcenter för barn & ungdom Agenda Presentation Bakgrund Seriesamtal Lunch Sociala berättelser Summering,

Läs mer

Utbildning av arbetsplatshandledare 3 sv Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov

Utbildning av arbetsplatshandledare 3 sv Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov BILD. Utbildningssystemet i Finland Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov Bedömning inom grundläggande yrkesutbildning

Läs mer

Arbetsrapport CEQ, ETS170

Arbetsrapport CEQ, ETS170 Arbetsrapport CEQ, ETS170 Basfakta Kursnamn Kurskod Högskolepoäng Kravhantering ETS170 7.5 hp Läsår 201112 Kursen slutade i läsperiod Program Antal registrerade på kursen 51 HT_LP2 samtliga Antal enkätsvar/svarsfrekvens

Läs mer

Din lärare kan se om och när du har utfört ditt uppdrag. Då får du ett nytt.

Din lärare kan se om och när du har utfört ditt uppdrag. Då får du ett nytt. till eleven Uppdrag I Textbanken jobbar du med uppdrag. Det är din lärare eller den som skrivit in dig som användare som avgör vilka uppdrag du ska utföra. Ett uppdrag består av en eller flera övningar.

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Årskurs 1 - vår Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har allt

Läs mer

Bedömning i matematikklassrummet

Bedömning i matematikklassrummet Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Bedömning i matematikklassrummet Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping och Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet Bedömning är

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Kunskap. Vi har olika behov av trygghet. Vanföreställningar om inlärning. Nya tankar är jobbiga för hjärnan

Kunskap. Vi har olika behov av trygghet. Vanföreställningar om inlärning. Nya tankar är jobbiga för hjärnan Firma Margareta ivarsson Kunskap Lärstilar och kommunikation Nätverksträff för Unionen, Region SjuHall Borås den 10 september 2008 Är en färskvara vars bäst-före-datum alltid har gått ut. Bengt Wahlström

Läs mer

Så lyckas du med studierna

Så lyckas du med studierna Så lyckas du med studierna Lunchföreläsning 2018-09-05 Satu Moberg Sofia Alfredsson Högskolan i Gävle Stöd under studierna Stöd för att klara studierna på bästa sätt Pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning

Läs mer