Brita Christiansen PLA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Brita Christiansen PLA"

Transkript

1 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Brita Christiansen PLA Planbeskrivning Detaljplan för Mikaelsplan Normalt planförfarande GRANSKNINGSTID mellan och Handläggare: Brita Christiansen, telefon: , e-post: Postadress: Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden, Uppsala Besöksadress: Stationsgatan 12 Telefon: (växel) Fax: E-post: 1 (38)

2

3 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Datum Diarienummer PLA Detaljplan för Mikaelsplan, Uppsala kommun Normalt planförfarande GRANSKNINGSSLISTA Kommunala lantmäterimyndigheten Länsstyrelsen Sakägare och boende inom och utanför planområdet Enligt fastighetsförteckning Hyresgästföreningar Hyresgästföreningen i Uppsala-Knivsta Kommunala nämnder, förvaltningar m fl Gatu- och samhällsmiljönämnden Övriga Svenska Kraftnät Uppsala Stadsnät AB Uppsala Vatten och Avfall AB Telia Sonera Skanova Access AB Vattenfall Eldistribution AB Vattenfall Värme Uppsala AB Trafikverket Region Öst För allmänhetens kännedom Kommuninformation Stadsbiblioteket Plan- och byggnadsnämnden Postadress: Uppsala kommun, kontoret för samhällsutveckling UPPSALA Besöksadress: Lokföraren, Stationsgatan 12 Telefon: Fax: E-post: plan-byggnadsnamnden@uppsala.se z55gz0ua 1(2)

4 För kännedom Sökanden Kommunalråd: Marlene Burwick, Cecilia Hamenius, Erik Pelling Politiska partier: Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderata samlingspartiet, Miljöpartiet Kontoret för samhällsutveckling, Bygglov Kontoret för samhällsutveckling, GIS/Geodata Kontoret för samhällsutveckling, Namngivningsnämnden

5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR... 3 Granskningshandlingar... 3 Övriga handlingar... 3 Läshänvisningar... 3 Medverkande... 3 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 MILJÖBALKEN (MB)... 4 Miljöbalken 3, 4 och 5 kap... 4 Miljöbedömning enligt miljöbalken 6 kap... 4 Miljöbalkens övriga kap... 5 TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN... 6 Översiktsplan... 6 Detaljplaner... 6 STADSBYGGNADSVISION... 7 OMRÅDESFÖRUTSÄTTNINGAR OCH FÖRÄNDRINGAR... 7 Plandata... 7 Allmän områdesbeskrivning... 8 Stadsbild... 8 Kulturarv... 9 Park Offentlig och kommersiell service Bebyggelse och gestaltning Friytor Tillgänglighet för funktionshindrade Trafik och tillgänglighet Hälsa och säkerhet Mark och geoteknik Teknisk försörjning PLANENS GENOMFÖRANDE Organisatoriska åtgärder Tekniska åtgärder Ekonomiska åtgärder Fastighetsrättsliga åtgärder Konsekvenser för fastigheter inom planområdet PLANENS KONSEKVENSER Nollalternativ Miljöaspekter Sociala aspekter PLANENS FÖRENLIGHET MED ÖVERSIKTSPLAN OCH MILJÖBALKEN Översiktsplan Miljöbalken (38)

6

7 HANDLINGAR Granskningshandlingar Planhandling Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning med illustrationer Samrådsredogörelse Övriga handlingar Under planarbetet har dessutom följande handlingar upprättats: Miljöbedömning steg 1 behovsbedömning Fastighetsförteckning* Bullerutredning Luftutredning Solstudier Dagvattenutredning Kulturmiljöanalys Granskningshandlingarna finns tillgängliga på kommuninformationen i stadshuset och stadsbiblioteket. Samtliga handlingar finns att ta del av på Uppsala kommuns webbplats Handlingar markerade med * finns inte på webbplatsen på grund av PUL (Personuppgiftslagen). Läshänvisningar Plankartan är den handling som är juridiskt bindande och anger vad som till exempel ska vara allmän plats, kvartersmark, hur bebyggelsen ska regleras med mera. Plankartan ligger till grund för kommande bygglovprövning. Planbeskrivningens syfte är att beskriva områdets förutsättningar och de för-ändringar som planen innebär. Planbeskrivningen ska vara ett stöd för att kunna tolka plankartan. För beskrivning av planprocessen och var i denna process man befinner sig hänvisas till processpilen på följebrevets baksida. Medverkande Detaljplanen har tagits fram av kontoret för samhällsutveckling i samarbete med andra kommunala förvaltningar och byggherren, Uppsalahem. Illustrationer har gjorts av A-sidan arkitekter AB samt Karavan landskapsarkitekter AB. Kulturmiljöanalys har tagits fram av A-sidan arkitekter AB, Karavan landskapsarkitekter AB samt antikvarie Erik Orviste. Solstudie har tagits fram av A-sidan arkitekter AB. Bullerutredning har gjorts av Ramböll Sverige AB. Luftutredning har tagits fram av Stockholms och Uppsala läns luftvårdsförbund Dagvattenutredning har tagits fram av Structor Uppsala AB 3 (38)

8 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Mikaelsplan är en park i centrala Uppsala. I parken ligger en mindre kyrka, Mikaelskyrkan, och ett församlingshem. Planförslaget gör det möjligt att bygga cirka 180 lägenheter i flerbostadshus samt cirka 500 kvm lokaler för förskola och andra verksamheter. Planen syftar även till att skydda den kulturhistoriskt värdefulla Mikaelskyrkan och göra det möjligt att använda den för andra ändamål. En stor del av parken kommer att bevaras som allmän park med entré från Kungsgatan och Skolgatan. Skolgatan kommer att breddas så att det blir plats för en utökad gång- och cykeltrafik samt transporter. Översiktskarta med planområdets läge markerat med en svart ellips MILJÖBALKEN (MB) Miljöbalken 3, 4 och 5 kap Planen berör riksintresset för kulturmiljövård, Uppsala stad K 40 A samt ligger utmed järnväg av riksintresse. Planen berör även miljökvalitetsnormer för luft enligt 5 kap eftersom området ligger vid Kungsgatan som har höga halter av luftföroreningar. Planen berör dessutom miljökvalitetsnormer för vatten eftersom dagvattnet avleds till Fyrisån. Miljöbedömning enligt miljöbalken 6 kap Miljöbalken 6:1-6:18 och 6:22 tillämpas om ett genomförande av en detaljplan kan antas medföra en betydande miljöpåverkan (EU-direktiv 2001/42 EG). Vid betydande miljöpåverkan ska en miljöbedömning av planen göras under vars process en miljökonsekvensbeskrivning tas fram. En behovsbedömning utifrån förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar, bilaga 2 och 4, görs för att ta ställning till om ett genomförande av en detaljplan kan antas leda till en betydande miljöpåverkan eller inte. 4 (38)

9 Samlad bedömning av betydande miljöpåverkan En behovsbedömning, senast reviderad har upprättats. Sammantaget visar bedömningen att: Stadsbilden kommer att påverkas när Mikaelsplans nuvarande parkkaraktär förändras till bostadskvarter med bebyggelse i fem till sex våningar. Den planerade bebyggelsen kommer dock att anpassas i höjd och utformning till omkringliggande bebyggelse. Kulturmiljön kommer att påverkas av den nya bebyggelsen. Kulturmiljöanalysen ger en viktig kunskap för att lyfta fram de värden som kyrkan och parken hade när de planerades. Det är av stor vikt att åter göra parken och kyrkan tillgänglig från flera håll och återskapa en grön oas och samlingspunkt. Planförslaget innebär att kyrkan kommer att kunna användas för andra verksamheter än kyrkliga vilket innebär en utveckling av kulturmiljön. Förändringen av kyrkan och kyrkotomten kommer även att prövas enligt Kulturminneslagen. Planen tar delvis parkmark i anspråk för bostadsbebyggelse men delar av marken behålls som park för att säkerställa tillgängligheten för allmänheten. Den del av parken som bevaras kommer att bli tystare eftersom den skärmas av från trafikbuller med den nya bebyggelsen. Buller från järnväg, Råbyleden och Kungsgatan är ett problem som kan minskas med bullerskärmar och genom bebyggelsens utformning. Luftkvaliteten är ett problem som till viss del försämras då hus byggs utmed Kungsgatan. Den utredning som har tagits fram visar dock på att det är möjligt att klara gällande riktvärden. Planområdet tillhör huvudavrinningsområde inom Fyrisån. Planen kommer att ställa krav på fördröjning av dagvattnet så att miljökvalitetsnormerna klaras. Planområdet ligger inom område definierat som mark med stor sannolikhet för översvämning under 100-årsflödet vilket kommer att beaktas i planarbetet. De förändringar som planen innebär bedöms dock sammantaget inte innebära någon betydande miljöpåverkan. Motiverat ställningstagande Med utgångspunkt i behovsbedömningen är kommunens samlade bedömning att ett genomförande av detaljplan för Mikaelsplan inte medför betydande miljöpåverkan enligt MB 6:11 och att en miljöbedömning enligt MB 6:11-6:18 inte krävs. Länsstyrelsen yttrade sig över den tidigare versionen av behovsbedömning, , och framförde att planens genomförande utifrån en sammanvägd bedömning kan antas medföra en betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap. 11 Miljöbalken. Länsstyrelsen ansåg att en miljöbedömning borde genomföras och att en miljökonsekvensbeskrivning med fokus på kulturmiljön skulle upprättas. För att förstå kyrkans sammanhang och historia och bemöta länsstyrelsens synpunkter har en kulturmiljöanalys tagits fram. Kulturmiljöanalysen bedöms kunna ersätta behovet av en miljökonsekvensbeskrivning. Behovsbedömningen har sedan reviderats utifrån denna kunskap. Miljöbalkens övriga kap Miljöbalken 7 kap Planen ligger inom yttre vattenskyddsområde för kommunens vattentäkt i Uppsala och Vattholmaåsarna. 5 (38)

10 TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN Översiktsplan Planområdet ligger enligt översiktsplanen 2010 inom stadsväven. Inom stadsväven förutsätts förändringar ske i riktning mot intensivare markanvändning. Kompletteringar ska här göras med hänsyn till platsens karaktär och dess roll i staden och med inriktning att förbättra befintliga eller tillföra nya värden som utifrån innehåll, funktion och utformning berikar omgivningen. Möjligheter till funktionsblandning ska alltid övervägas. Mikaelsplan ingår även i utvecklingsområdet Stadskärnan och innerstaden. Enligt översiktsplanen ska innerstaden kunna expandera med bibehållen tydlig karaktär så att fler verksamheter och boende kan få plats. I befintlig innerstad sker det genom bebyggelsetillskott som stöder stadsliv och tillskapar verksamhetsutrymme. Inslaget av bostäder bör öka i de delar där sådana saknas för att stadskärnan ska vara levande och trygg under alla tider på dygnet. Målet att få plats med fler bostäder ska upprätthållas utom där det till exempel av miljöskäl inte är möjligt. Kungsgatan är utpekat som ett stråk med särskilt goda förutsättningar för stadsliv. Enligt översiktsplanen ingår Mikaelsplan även i stadens grönstruktur men är inte ett särskilt bevarandevärt grönt område. Enligt översiktsplanens riktlinjer får bebyggelse tillkomma under förutsättning att väsentliga värden för stadens grönstruktur bibehålls eller stärks. Detaljplaner För området gäller stadsplan för Mikaelsplan, 28 Ä, fastställd Området är planlagt som park och allmänt ändamål. Byggrätten för allmänt ändamål rymmer idag en kyrka och ett församlingshem samt plats för angöring och parkering. I en mindre del mot Råbyvägen gäller stadsplan för kv. Edda, 35 F, fastställd Karta som visar gällande detaljplaner, ny plangräns markerad med tjock röd linje. 6 (38)

11 STADSBYGGNADSVISION Visionen är att Mikaelsplan blir en attraktiv mötesplats i staden. Den nya bebyggelsen skärmar av mot störande trafikbuller och gör miljön i parken tystare och mer attraktiv. Med nya bostäder och förskola kommer platsen befolkas och upplevas tryggare. Visionen är även att skapa en levande stadsmiljö med lokaler i bottenvåningen mot Kungsgatan. Den nya bebyggelsen möter Råbyvägen som på sikt utformas till en mer stadsmässig gata. Det skapas bostäder i ett centralt läge som får tillgång till en grön gård och närhet till park. OMRÅDESFÖRUTSÄTTNINGAR OCH FÖRÄNDRINGAR Plandata Geografiskt läge Planområdet ligger i centrala Uppsala cirka 1 km från resecentrum. Planområdet utgörs av Mikaelsplan som avgränsas av Kungsgatan, Råbyvägen, järnvägen och Skolgatan. I planområdet ingår även del av Skolgatan. Areal Planområdet är cirka kvadratmeter. Markägoförhållanden Planområdet utgörs av fastigheterna Svartbäcken 55:1 som ägs av Uppsala kyrkliga samfällighet och del av Svartbäcken 46:7 som ägs av Uppsala kommun. Marken närmast gång- och cykeltunneln under järnvägen tillhör fastigheten Dragarbrunn 32:1 som ägs av Banverket. Planen berör även en liten del av fastigheten Dragarbrunn 5:5 i hörnet Kungsgatan/Skolgatan vilken ägs av HSB Uppsala. Tidplan Tidplanen är att byggnationen av bostäder ska kunna påbörjas snarast efter att detaljplanen vunnit laga kraft och bygglov beviljats vilket tidigast beräknas kunna ske under första halvåret Karta som visar planområdet markerat med svart streckad linje. 7 (38)

12 Genomförandetid Planens genomförandetid är 5 år från det datum planen vinner laga kraft. Allmän områdesbeskrivning Mikaelsplan ligger i kanten av stadskärnan och omges av en blandad bebyggelse med bostäder och institutioner. Under de senaste åren har det tillkommit flera större bostadshus längs med denna del av Kungsgatan. Mittemot Mikaelsplan låg tidigare en brandstation som delvis är bevarad och ombyggd till bostäder. Norr om Råbyvägen ligger polishuset, en byggnad i 10 våningar. Skolgatan är ett väl använt cykelstråk som binder samman de östra och västra stadsdelarna. Idag används planområdet som park och kyrkan med församlingshem används till Stadsmissionens verksamhet. Stadsbild Förutsättningar Mikaelsplan utgör entré till Uppsalas stadskärna från den norra sidan. Planområdet utgörs huvudsakligen av park och en mindre del är bebyggd med en kyrka, Mikaelskyrkan, och ett församlingshem. Stora uppvuxna träd dominerar det visuella intrycket från Kungsgatan samt Skolgatan och bakom träden kan man se kyrkobyggnaden. Från Kungsgatan leder en mindre allé fram till kyrkan. Mot Råbyvägen dominerar den gräsbevuxna slänten som en konsekvens av att vägen är nedsänkt under järnvägen. Mikaelskyrkan syns väl på håll för de som passerar med tåget mot Sala och de som rör sig på gång- och cykelbanan mot Svartbäcken. För de som närmar sig planområdet längs Kungsgatan från söder präglas stadsbilden av en kvartersstruktur med byggnader i gatuliv. På den västra sidan är kvarteren helt slutna och på den östra sidan är det mer öppna kvarter med skolor, frikyrkor och andra institutioner. Förändringar Planen gör det möjligt med bebyggelse i fem till sex våningar vilket gör att stadsbilden kommer att förändras utmed Råbyvägen, Kungsgatan och Skolgatan. Samtidigt begränsas möjligheten till bebyggelse så att man sparar värdefulla vyer mot Mikaelskyrkan och parken från Kungsgatan, Skolgatan och järnvägen. Flygfoto från 2012 med plangräns inlagd och byggnaderna i kvarteret Brandstationen under uppförande. 8 (38)

13 Kulturarv Förutsättningar Planområdet omfattas av riksintresset för kulturmiljövård Uppsala stad. Mikaelsplan ligger även inom kommunalt kulturmiljöområde, U 20 Uppsala, enligt översiktsplan För att förstå kyrkans sammanhang och historia har en kulturmiljöanalys tagits fram. Enligt kulturmiljöanalysen är Mikaelskyrkan framförallt kopplad till den växande staden under slutet av 1800-talet. Kungsgatan fick under 1880-talet en särskild roll som plats för samling och samvaro då många frikyrkor, skolhus och ett Folkets hus byggdes här. Kulturmiljöanalysen lyfter fram Mikaelskyrkan som en mindre kyrka (tidigare omnämnd som Mikaelskapellet) omsluten av en rofylld park som då kunde nås från alla sidor. Kyrkan är inte byggd för att synas på långt håll och den koppling som tidigare fanns mot Svartbäckstorg på andra sidan Kungsgatan är sedan länge borta. Kulturmiljöanalysen lyfter fram vikten av att göra parken och kyrkan tillgänglig från flera håll samt att utforma fasaderna så att de bildar en lugn och omsorgsfull inramning till kyrkan. På stadskartan från 1909 syns en del av de skolor och religiösa institutioner som växte fram längs Kungsgatan under slutet av 1800-talet. Stadskarta från Kartan visar att Mikaelsplan tidigare var omgiven av kvartersbebyggelse och att hörnet Kungsgatan-Skolgatan var bebyggt. Fabriksgatan ersattes av Råbyvägen på 1970-talet. 9 (38)

14 Illustration som visar önskvärda accesspunkter och kopplingar på Mikaelsplan. Karavan landskapsarkitekter. Mikaelskyrkan är ett kyrkligt kulturminne och till det kyrkliga kulturminnet hör även kyrkotomten. Kyrkobyggnader som är uppförda och kyrkotomter som har tillkommit före utgången av år 1939 får inte på något väsentligt sätt ändras utan tillstånd av länsstyrelsen. Enligt länsstyrelsens definition omfattar kyrkotomten hela Mikaelsplan och det krävs tillstånd enligt kulturminneslagen för att bygga i parken. Enligt kulturmiljöanalysen och dess historiska tillbakablick skulle man dock kunna komma till en annan slutsats. Mikaelskyrkan sedd från söder, troligen från de första åren av 1900-talet. Källa: Upplandsmuseet. 10 (38)

15 Mikaelskyrkan uppfördes 1891 och är ritad av A F Kumlien i nygotisk stil. Fasaderna är av tegel med inslag av ljusa putsade partier. Kyrkan består av ett långhus med huvudskepp och två sidoskepp. Kyrktornet är asymmetriskt placerat i kyrkans sydvästra hörn och entréfasaden har ett stort rosettfönster. Se foto på framsidan av planhandlingen. Församlingshemmet Mikaelsgården byggdes Byggnaden är uppförd i tegel i en våning och bedöms inte ha några skyddsvärda arkitektoniska kvalitéer. Förändringar Den föreslagna bebyggelsen kommer att påverka möjligheten att se in mot kyrkan och parken. För att lyfta fram kyrkan och säkra sikten begränsas byggrätten närmast kyrkobyggnaden. För att göra området tillgängligt planläggs en stor del av området som park. Parken kan nås huvudsakligen från Kungsgatan och Skolgatan men planen ställer även krav på mindre portiker från Råbyvägen, järnvägen och hörnet Skolgatan/Kungsgatan. Planen ger möjlighet att använda kyrkan för andra ändamål än kyrkliga och att länka samman den med en ny byggnad. För att möjliggöra ny bebyggelse tillåter planen att det befintliga församlingshemmet rivs. SC 1 Skola, kyrka, samlingslokaler Avsikten är att ge möjlighet till en flexibel användning av kyrkan men samtidigt begränsa användningen till vad som är lämpligt att kombinera med bostäder. Enligt planförslaget kan den användas till förskola genom att länkas samman med en ny byggnad som innehåller entréer, våtrum och kök. Plats för angöring och inlastning kan anordnas på baksidan mot järnvägen. q Särskilt värdefull byggnad som inte får rivas. Byggnadens ursprungliga exteriör ska bevaras. Vårdoch underhållsarbeten ska ske med material och metoder anpassade till byggnadens egenart. Ändringar får göras för en tillbyggnad i angivet läge samt för åtgärder som behövs för tillgänglighet och brandsäkerhet. k Vid ändringar ska ursprunglig utformning vara vägledande. Förslag till ändring ska utformas med antikvarisk expertis. Planen innebär att det är möjligt att använda kyrkan för andra ändamål samt att bygga till den vilket innebär att den kommer att förändras. Det är viktigt att dessa ändringar görs varsamt och med hänsyn till befintlig byggnad. För att åstadkomma detta bör förslag till ändringar utformas tillsammans med antikvarisk expertis. Alla ändringar kräver även tillstånd enligt kulturminneslagen, KML. 11 (38)

16 Park Planen innebär att parkmark bebyggs men ett större område sparas som allmän park. Parkområdet har avgränsats med hänsyn till att området framför kyrkan är värdefullt för allmänheten och att parken ska vara lätt tillgänglig från Skolgatan och Kungsgatan. Den norra delen bedöms som mindre intressant för allmänheten och planläggs som bostadsgård. Kulturmiljöanalysen innehåller ett värdefullt underlag inför gestaltningen av parken. Parken anlades efter de ideal som rådde i slutet av talet med avstamp i den engelska parken med fria former, slingrande gångvägar och friväxande träd som med tiden utvecklas till stora volymer som bäddar in kyrkan i grönska. Avsikten var troligen att skapa en rofylld, lummig och lugn miljö kring kyrkan. Planen styr inte utformningen av parken men illustrationen nedan visar hur parken kan gestaltas med utgångspunkt från kulturmiljöanalysen. Det är av stor vikt att parken och kvartersmarken gestaltas till en sammanhängande helhet. I kulturmiljöanalysen finns även en trädinventering. PARK Anlagd park Syftet är att säkerställa allmänhetens tillgänglighet till parken. Illustration som visar uppdelning av allmän platsmark och kvartersmark, Karavan landskapsarkitekter AB. 12 (38)

17 Illustration som visar platsbildningen i hörnet Kungsgatan-Skolgatan (A-sidan Arkitektkontor AB). Offentlig och kommersiell service Förutsättningar Planområdet ligger inom stadskärnan med närhet till butiker. Närmaste kommunal grundskola är Kvarngärdesskolan vid Thunmansgatan. Höganäs förskola är en kommunal förskola på Alriksgatan. Inom planområdet finns idag en kyrka. Förändringar Planförslaget möjliggör en ändrad användning av kyrkan samt nya lokaler för förskola. I bostadsbebyggelsen ställs det krav på lokaler i bottenvåningen vilket möjliggör kommersiell service, se avsnittet Bostadsbebyggelse. SC 1 Skola, kyrka, samlingslokaler Den befintliga kyrkan kan användas till förskola, skola och som samlingslokal. Detta beskrivs även under rubriken Kulturarv. Kyrkan får även byggas till för att kunna placera utrymmen med mycket installationer såsom kök och toaletter i en modern byggnad. I Högsta antal våningar En byggnad för skola och samlingslokaler i en våning är tillåten. Byggnadens höjd begränsas för att värna om sikten in mot kyrkan. f 2 Byggnaden ska utformas med hög arkitektonisk kvalité och med hänsyn till befintlig kyrka. Anslutningen till kyrkan ska ägnas särskild omsorg. Avsikten är att betona vikten av en estetiskt tilltalande utformning utan att styra i detalj. Byggrätten styr även var anslutningen av en förbindelsegång kan placeras. 13 (38)

18 Foto som visar Kungsgatan söderut. Planförslaget innehåller en byggrätt i hörnet för det gula huset. Bebyggelse och gestaltning Bostadsbebyggelse Planförslaget möjliggör cirka 180 lägenheter i flerbostadshus samt lokaler för förskola och verksamheter. Bebyggelsen placeras utmed parkens sidor så att det bildas ett stort sammanhängande grönt och bullerdämpat rum på insidan. Förslaget tillåter byggnader i fem våningar närmast kyrkan och Skolgatan samt upp till sex våningar i den norra delen av Kungsgatan och Råbyvägen. Fasaderna in mot gården och parken ramar in kyrkan och utgör väggar i det offentliga rummet. Det är därför viktigt att byggnaderna utformas med stor omsorg om detaljerna och att balkonger inte får dominera. Bostäderna nås via genomgående entréer från Kungsgatan och Skolgatan. De byggnader som uppförs mot Råbyvägen kommer att ha sina entréer från gårdssidan. Byggnaderna vid torget och längs med Kungsgatan utformas med lokaler i bottenvåningen. Planen omfattar även befintlig bebyggelse på fastigheten Dragarbrunn 5:5, där det ges en byggrätt i hörnet som idag är planlagt som gata. BC Bostäder, Centrumändamål Bottenvåningen ska användas för centrumändamål. Delar av bottenvåningen som vetter mot gården får användas för bostäder. Planbestämmelsen gäller de byggnader som ligger längs den södra delen av Kungsgatan samt vid torget i korsningen mot Skolgatan. Syftet är att bidra till stadsliv vid torget och längs Kungsgatan och att få in fler funktioner än bostäder. BK Bostäder och kontor. Kontor endast i bottenvåningen. Bestämmelsen gäller de bostadshus där det inte finns krav på lokaler i bottenvåningen och där det inte är möjligt att förlägga lokaler för handel med hänsyn till angöring. Planbestämmelsen ger möjlighet att bedriva en verksamhet som har liten varuhantering och få besökande. p Byggnader ska placeras utefter byggrättsgräns mot gata och torg. Syftet är att byggnaderna vid Kungsgatan och torget ska placeras i gatuliv för att åstadkomma ett tydligt gaturum. 14 (38)

19 Högsta nockhöjd i meter över nollplanet Högsta tillåtna nockhöjd begränsas till +25 respektive +28 meter över nollplanet, för att utöver våningsantalet begränsa höjden i förhållande till omgivningen. IV, V, VI Högsta antal våningar De nya bostadshusen får högst vara 5 respektive 6 våningar höga. Våningsantalet relaterar till kyrkans höjd samt byggnaderna runtom som är i 4, 5 och 6 våningar. I hörnet Skolgatan/ Kungsgatan ges byggrätt för befintlig bebyggelse i fyra våningar. v 1 Den översta våningen ska utföras indragen minst 1,8 meter från fasadliv på långsidan. Tak får kraga ut över den indragna delen men inglasningar får inte utföras. Trapphus tillåts ligga i fasadliv. Syftet är att byggnaden ska upplevas lägre från marken samt minska skuggan mot gården. v 2 Suterrängvåning får anordnas utöver angivet högsta antal våningar. Bestämmelsen gäller utmed Råbyvägen där gatan sluttar nedåt. v 3 En portik med lägsta frihöjd 5 meter ska finnas. Bestämmelsen säkerställer en passage med fri sikt in mot kyrkan och parken från Skolgatan. Portiken är bestämd i läge. Bestämmelsen är kombinerad med x-område. v 4 En portik med lägsta frihöjd 2,5 meter och med en minsta bredd 3 meter ska finnas, läget är inte preciserat. Bestämmelsen säkerställer tre portiker i olika riktningar. En portik från Råbyvägen och två ut mot järnvägen/cykelvägen. Syftet är att öppna upp och göra parken och kyrkan tillgänglig. Portiken närmast vändplanen vid kyrkan syftar till att möjliggöra inlastning till bostäderna. Portikerna är avsedda endast för gångtrafik. v 5 Byggnad ska vara öppen i markplanet med lägsta frihöjd 5 meter. Bestämmelsen finns vid torget och syftar till att utvidga platsen under marken och möjliggöra sikt in mot parken. Bestämmelsen är kombinerad med x-område. f 1 Byggnader ska utformas med hög arkitektonisk kvalitet. Fasader ska huvudsakligen vara av puts. Balkonger mot gatan ska placeras minst 3 meter över mark och får kraga ut högst 0,8 meter från fasadliv. Balkonger får inte dominera fasaden. Sockelvåning ska vara markerad mot gatan. Syftet är att betona vikten av den estetiska utformningen både ut mot gatan och in mot parken men inte styra i detalj. Puts är ett fasadmaterial som finns i omgivningen och som samverkar väl med kyrkan som huvudsakligen är av tegel. Balkonger begränsas i storlek och omfattning för att fasaderna såväl mot gatan som mot parken ska ge ett lugnt och samlat intryck. Genom att markera sockelvåningen får man en variation och bryter ner skalan på fasaden. Markeringen kan göras i fasadmaterial, kulör eller fönstersättning. 15 (38)

20 Illustration som visar planområdet från sydväst. Kungsgatan längst fram i bild och Skolgatan till höger (A-sidan Arkitektkontor AB). Illustration som visar planområdet från nordost. Kungsgatan längst fram i bild och Skolgatan till höger (A-sidan Arkitektkontor AB). 16 (38)

21 Illustration som visar förslag på ny bebyggelse, bostadsgårdar och park (Karavan landskapsarkitekter AB). Friytor Planen ger förutsättningar för bostäder som vänder sig in mot ett stort sammanhängande grönt rum som delvis är park och delvis kvartersmark. Inom detta gröna rum ska bullerstörningar minimeras och därför tillåts ingen angöring eller parkering här. Kvartersmarken för skola ger möjlighet att anlägga en mindre inhägnad förskolegård. Planen styr inte utformningen men avsikten är att kvartersmarken och parken ska gestaltas till en sammanhängande helhet. Se även avsnittet om park där det finns en karta som visar uppdelning av kvartersmark och park. gård Bostadsgård. Plantering och plats för utevistelse ska finnas. Parkering för motorfordon får inte finnas. Syftet med bestämmelsen är att poängtera vikten av att detta ska vara en gård för utevistelse som inte ska användas för angöring och bilparkering. Gården ska vara en miljö avskild från störande buller. a Marklov krävs för större beskärning och fällning av träd. Avsikten är att skydda de befintliga träden men ändå möjliggöra att fälla ett träd som blir sjukt eller skadas. Det gröna rummet med de stora träden är en viktig del av miljön kring kyrkan. Tillgänglighet för funktionshindrade Förutsättningar Inom området finns endast mindre nivåskillnader. Förändringar Ny byggnad ska enligt lag utformas så att den är tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse eller orienteringsförmåga. Tillgängligheten prövas vid bygglov och tekniskt samråd. 17 (38)

22 Foto som visar planområdet sett från Råbyvägen. Mikaelsplan är till vänster i bilden och Kungsgatan rakt fram. Trafik och tillgänglighet Förutsättningar Gatunät - utformning och karaktär, funktion i systemet Planområdet ligger vid Kungsgatan och Råbyvägen som båda utgör en del av huvudgatunätet. Skolgatan är en lokalgata med infarter till närliggande fastigheter. Infart till planområdet sker från Råbyvägen och Skolgatan. Kommunala musikskolan ligger vid Skolgatan vilket alstrar en del trafik för hämtning och lämning av elever. Skolgatan är smal och saknar idag en vändplan. Trafikflöden Enligt prognos för 2020 beräknas: Kungsgatan trafikeras med cirka fordon per dygn Råbyvägen (öster om Kungsgatan) trafikeras med fordon per dygn. Kollektivtrafik Kungsgatan trafikeras med ett flertal busslinjer och det finns en hållplats mitt för Mikaelskyrkan. Hållplatsen tillhör UL:s stomlinjestråk och är en av de mest frekvent använda i staden då både stadsoch regionbussar trafikerar hållplatsen. Planförslaget innebär att busshållplatsens väderskydd behöver flyttas längre åt nordväst längs Kungsgatan. GATA Lokaltrafik Del av Skolgatan ingår i detaljplanen. Gatuområdet breddas för att ge mer utrymme för gång och cykel och en vändplats för större fordon för kvarteret Bredablick. Planen reglerar även så att gatumark i hörnet Skolgatan-Kungsgatan övergår till kvartersmark, se avsnittet bebyggelse. 18 (38)

23 Parkering, angöring, utfart Parkering för bilar kan anordnas dels i garage under de norra bostadshusen och dels i carport längs med järnvägen. Angöring med bil till parkering i garage under bostadshusen sker från Råbyvägen. Angöring till carport sker från Skolgatan och en infartsväg längs med järnvägen leder till en vändplats för större fordon. Planförslaget tillåter inte utfart mot Kungsgatan eftersom den är starkt trafikerad och ett viktigt kollektivtrafikstråk. Hämtning och lämning av barn till förskolan per bil kan ske via angöringsvägen längs järnvägen. Illustration över angöringsmöjligheter till området, Karavan landskapskapsarkitekter AB. Kommunens parkeringsnorm anger att det behövs 0,8 platser per lägenhet från 46 kvadratmeter och uppåt, samt 0,2 platser per lägenhet om högst 45 kvadratmeter. I projektet redovisas 37 platser ovan mark samt 50 platser under mark, sammanlagt 87 platser. Med parkering under mark i bostadshusen mot Råbyvägen samt parkering längs med järnvägen bör behovet kunna täckas utifrån lägenhetsfördelningen i projektet. Parkering för rörelsehindrade tillgodoses under mark mot Råbyvägen och längs järnvägen. Längs Skolgatan och korsningen med Kungsgatan kan angöring för rörelsehindrade ske. Körbar förbindelse får inte anordnas. Tvärstreck med pil markerar förbudets slut. Kungsgatan är starkt trafikerad vilket innebär att nya utfarter ska undvikas. 19 (38)

24 Byggnad får inte uppföras Planen ger utrymme för att en angöringsväg kan placeras i bakkant mot järnvägen. Detta gör att gårdarna kan hållas fria från biltrafik. Marken får endast bebyggas med komplementbyggnader i en våning Planen möjliggör uppförande av carport eller garage mot järnväg. Området kan även bebyggas med utrymmen för avfall och förråd för cyklar. Marken får endast byggas under med ett bjälklag. Planen gör det möjligt att utföra en källarvåning som har ett bredare husdjup än våningarna ovanför för att ge plats för ett effektivt garage. Källarvåningen kan breddas in mot gården. x Marken ska vara tillgänglig för allmännyttig gångtrafik. Bestämmelsen säkrar att allmänheten kan gå mellan Skolgatan och parken över kvartersmark samt röra sig under byggnaden i hörnet av torget. Gång- och cykelväg, cykelparkering Skolgatan breddas så att det blir mer plats för gång- och cykeltrafik. Utrymme för att vända med större fordon integreras med gång och cykelvägen. I hörnet Skolgatan-Kungsgatan ges även plats för ett mindre torg, i anslutning till centrumändamål. Kommunens parkeringsnorm för långtidsuppställning av cyklar anger 2,5 cyklar per lägenhet från 46 kvadratmeter och uppåt, samt 1 cykel per lägenhet om högst 45 kvadratmeter. För korttidsuppställning gäller 1 respektive 0,5 cykel per lägenhet. I projektet ingår både garagevåning för cykeluppställning och uppställning utomhus. GC-VÄG Gång- och cykelväg Gång- och cykelstråket längs med Skolgatan är en viktig del av cykelvägnätet. Det fortsätter under järnvägen och binder samman de västra och östra stadsdelarna. Karta som visar cykelvägar i området. 20 (38)

25 Foto från Skolgatan som visar gång- och cykelvägen under järnvägen. Till vänster: Illustration som visar hur Skolgatan och torget kan utformas, Karavan landskapskapsarkitekter AB. Till höger: Utdrag ur plankartan över Skolgatan och torget. 21 (38)

26 TORG Torg, Parkering för motorfordon får inte finnas. Torget kan användas för plantering och sittplatser samt uteserveringar. Bilparkering tillåts inte men cykelparkering är möjligt. Avsikten med platsbildningen är framförallt att öppna upp mot hörnet så att de som rör sig längs Kungsgatan från söder kan blicka in mot parken. Trädplanteringen i och kring torget bjuder in till parken. Torget ligger i anslutning till x-område under byggnaden i hörnet vilket ger ett utökat utrymme. Hälsa och säkerhet Förutsättningar Planområdet ligger intill järnvägen, Kungsgatan och Råbyvägen vars trafik ger upphov till buller. Trafikberäkningar med prognos för år 2020 visar på trafikrörelser/årsmedeldygn utmed Kungsgatan. För Råbyvägen visas trafikrörelser/årsmedeldygn. Trafikmängder och hastighet på järnvägen med prognos för år 2020 har erhållits från Trafikverket. Förändringar Den nya bebyggelsen omsluter parken med bostadshus mot Kungsgatan, Skolgatan, Råbyvägen och järnvägen. Gården avskärmas från dessa gator genom att bebyggelsen utgör en bullerskärm. De öppningar som kommer att lämnas runtom kyrkan och utmed Kungsgatan för att värna om kulturmiljön släpper dock in en hel del buller. En trafikbullerutredning har tagits fram för att undersöka hur bostäder, förskola och utemiljö berörs av trafikbuller. Utredningen visar att bullernivåerna överskrider rekommenderade riktvärden (55 dba dygnsekvivalent nivå) för den nya bebyggelsen inom planområdet. Utmed Kungsgatan är högsta beräknade bullernivå (våning 1-6) över 70 dba ekvivalent nivå, och över 85 dba max nivå, i fasad mot gatan två meter över mark. Mot Råbyvägen är högsta beräknade bullernivå (våning 1-6) mellan 65 och 70 dba ekvivalent nivå och över 85 dba max nivå. Utmed Skolgatan är högsta beräknade bullernivå (våning 1-5) mellan 60 och 65 dba ekvivalent nivå och mellan 80 och 85 dba max nivå. Mot järnvägen är högsta beräknade bullernivå (våning 1-5) mellan 65 och 70 dba ekvivalent nivå och över 85 dba max nivå. 22 (38)

27 Redovisning av bullerprognoser, ekvivalent ljudnivå två meter över mark. Källa: Trafikbullerutredning Ramböll. Redovisning av bullerprognoser, maximal ljudnivå två meter över mark. Källa: Trafikbullerutredning Ramböll. 23 (38)

28 Ekvivalentnivå från väg- och tågtrafik, vy från Kungsgatan och Skolgatan. Källa: Trafikbullerutredning Ramböll. Ekvivalentnivå från väg- och tågtrafik, vy från järnvägen och Råbyvägen. Källa: Trafikbullerutredning Ramböll. Planförslaget innebär att avsteg från riktvärden för trafikbuller enligt Boverkets riktlinjer måste tillämpas för den nya bebyggelsen. Motivet till avsteg från riksdagens bullerriktvärden är att området ligger mycket centralt i Uppsala och har bebyggelse av stadskaraktär med ordnad kvarterstruktur. Det är också väl försörjt med kollektivtrafik och ligger i ett viktigt stomlinjestråk med både stads- och regionbussar. Utformningen av planförslaget har till stor del styrts av hänsyn till kulturmiljön vilket har medfört stora öppningar mot bullerkällor i anslutning till kyrkan. Enligt bullerutredningen är det möjligt att nå värden under 55 dba ekvivalent nivå vid fasader mot gården på i stort sett alla lägenheter och för ett 24 (38)

29 mindre antal även under 50 dba ekvivalent nivå. Detta förutsätter att gavlarna utformas med en klack som skärmar av bullret från omgivningen, se illustration nedan. Ytterligare dämpning kan uppnås med delvis avskärmning eller inglasning och ljudabsorbenter under balkonger. Det är dock viktigt att dessa åtgärder gestaltas med hög arkitektonisk kvalitet, se avsnittet bebyggelse. Enligt Boverkets allmänna råd bör det accepteras upp till 55 dba vid fasad där det inte är tekniskt möjligt att klara 50 dba utmed samtliga våningsplan på ljuddämpad sida. Störningarna från trafikbuller på utsidan av kvarteret bör kunna kompenseras med den gröna och från trafikbuller avskilda innergården och närheten till parken. Bullerskärmar mot järnvägen och Kungsgatan förbättrar ljudmiljön i marknivå och planförslaget reglerar att parkering inte får finnas på gården, se avsnitt Trafik. All angöring sker på kvarterets utsida för att undvika störningar på gården. Enligt Boverkets allmänna råd är huvudregeln för maximal ljudnivå inomhus nattetid 45 dba. Denna nivå får överskridas högst 5 gånger per natt. Målet för trafikbullernivå inomhus kan uppnås med lämpligt val av fönster, fasad och uteluftsdon. Krav på ljudmiljön för bostäder inom planområdet (enligt rekommenderade riktvärden) regleras med planbestämmelser. Bullernivåer inomhus regleras genom BBR i bygglovsskedet. v 6 För bostäder inom planområdet där bullernivåer på den bullerutsatta sidan överstiger 55 dba ekvivalent nivå ska nya byggnader utformas så att minst hälften av bostadsrummen i varje lägenhet vänder sig in mot gården. Ljudnivån på fasader mot gården ska understiga 55 dba ekvivalent nivå. Varje bostad ska ha tillgång till en gemensam uteplats på gården. Detta innebär att nya lägenheter mot Kungsgatan, Råbyvägen, stora delar av Skolgatan samt järnvägen måste vara genomgående för att uppfylla kraven. De ska också vara orienterade och utformade på ett sådant sätt att de vänder sig in mot gården. Planförslaget utgår från att alla bostäder har tillgång till en gemensam uteplats på gården vilket förtydligas med bestämmelsen. Illustration som visar hur fasaden mot gården kan utformas med en gavel som kragar ut och med skärmar vid balkongerna (A-sidan Arkitektkontor AB). 25 (38)

30 Bullerskärmar För att minska ljudnivån i parken och mot bostäderna ska bullerskärmar uppföras. m 1 En bullerskärm utmed järnvägen ska anordnas till en höjd av 2,2 meter över rälsöverkant. Denna kan kombineras med garage/carport. m 2 Bullerskärm i gränsen mellan Kungsgatan och parken ska anordnas till en höjd av 2 meter. Skärmen ska utformas med hög arkitektonisk kvalitet och delvis vara genomsiktlig. Mitt för kyrkan ska det vara en öppning på minst 10 meter. Motivet till att bullerskärmen ska utformas med en hög arkitektonisk kvalitet är planområdets centrala läge i staden och platsens karaktär. Öppningens bredd mot Kungsgatan framför kyrkan ska utformas i relation till kyrkans entrésida. Bullerskärmen kan utföras som en mur med en glasad överdel. Denna bullerskärm ska placeras inom parkmark och kan dras in från gatan så att det blir utrymme för väderskydd vid busshållplats och cykelställ mot gatan. m 3 I portik ska en öppningsbar bullerskärm anordnas till en höjd av 2 meter. Skärmen ska vara genomsiktlig. Illustration som visar placering av bullerskärmar. Detalj över öppningen mot Kungsgatan. (Illustration: Karavan landskapsarkitekter AB) Illustration som visar placering av bullerskärmar och dess effekter. Detalj över öppningen mot Kungsgatan och en 2 meter hög bullerskärm. (Källa: Trafikbullerutredning Ramböll) 26 (38)

31 Buller inom park/bostadsgård/förskolegård I dagsläget är parken utsatt för höga bullernivåer och den nya bebyggelsen innebär att ljudmiljön förbättras. Enligt buller utredningen kommer större delen av parken att ligga mellan dba ekvivalent ljudnivå och mellan dba maximal ljudnivå. Närmast öppningen mot Kungsgatan och vid kyrkan ligger bullernivåerna högre. Bostadsgården ligger huvudsakligen under 55 dba ekvivalent ljudnivå och under 70 dba maximal ljudnivå. En mindre del av norra bostadsgården ligger under 50 dba ekvivalent ljudnivå. Enligt Boverkets allmänna råd är rekommenderade bullernivåer (vid avstegsfall över 65 dba) för uteplatser i nära anslutning till bostaden högst 50 dba ekvivalent ljudnivå och 70 dba maximal ljudnivå. Det är möjligt att anlägga en gemensam uteplats på den ljuddämpade delen men planförslaget ger även utrymme för fler uteplatser i olika väderstreck. Rekommenderade bullernivåer för skolgårdar är enligt översiktsplanen 55 dba ekvivalent nivå och 70 dba maximal ljudnivå. Bullernivåerna på den föreslagna förskolegården ligger under 55 dba ekvivalent ljudnivå och under 70 dba maximal ljudnivå på hela gården. Vibrationer Närheten till järnvägen kan innebära vibrationer i närliggande byggnader. Vibrationerna i marken får inte överstiga en vibrationshastighet på högst 0,4 mm/s. Detta enligt riktvärden uppsatta av Trafikverket och Naturvårdsverket. Särskilda vibrationsdämpande åtgärder kan därför komma att krävas vid grundläggning. b Bostäder ska utformas så att vibrationer inte överstiger 0,4 mm/s. För hela planområdet gäller att ny bostadsbebyggelse skall utföras så att riktvärdet 0,4 mm/s (RMSvärde inom frekvensområdet 1-80 Hz) avseende vibrationer från järnvägstrafik inte överskrids. Luftkvalitet och luftföroreningar Planområdet ligger utmed Kungsgatan som är belastad med trafik som resulterar i luftföroreningar. En luftkvalitetsutredning har därför gjorts där hänsyn även har tagits till planerad nybyggnation av bostäder väster om Kungsgatan, i kvarteret Ambulansen. Utredningen visar att den nya bebyggelsen medför försämrad utvädring av luftföroreningar i Kungsgatans och Råbyvägens gaturum vilket ger högre luftföroreningshalter år 2015 och 2020 jämfört med I spridningsberäkningen för kvarteret Ambulansen, där även planerad bebyggelse på Mikaelsplan ingick, gjordes en revidering som behandlade prognosen för år 2020 med en högre andel tung trafik. Beräknade halter av partiklar (PM10) och kvävedioxid (NO2) för scenariot år 2015 och 2020 visar dock att miljökvalitetsnormen klaras vid planerade bostäder och i områden där människor förväntas vistas. Enligt en bedömning från Stockholms och Uppsala läns luftvårdsförbund är det ingen risk för överskridande av norm, oavsett den högre andelen tung trafik i trafikbullerutredningen. Solinstrålning Solstudien visar att förskolegården och parken kommer att ha god solinstrålning under större delen av året. Den norra bostadsgården får god tillgång till sol under förmiddagar och mitt på dagen under hela året. Vissa lägen på den södra bostadsgården kommer dock att bli mörka under vår- och höstdagjämning. Under eftermiddagarna vid vår- och höstdagjämning blir större delen av parken och gården mörk, samt att bebyggelsen väster om Kungsgatan ger mycket skugga över parken och den planerade bebyggelsen på Mikaelsplan. Det nya torget kommer att ha god solinstrålning i stort sett under hela året. Solstudien visar också att den planerade bebyggelsen har låg påverkan på befintlig bebyggelse. Bilderna på följande sida visar skuggning vid olika tider på dygnet under vår- och höstdagjämning samt midsommar. Illustrationer: A-sidan Arkitektkontor AB. 27 (38)

32 Vår- och höstdagjämning klockan Vår- och höstdagjämning klockan Vår- och höstdagjämning klockan (38)

33 Midsommar klockan Midsommar klockan Midsommar klockan (38)

34 Skyddsavstånd urspårning Planområdet gränsar i öst mot järnvägsområde för Dalabanan och Ostkustbanan som trafikeras av både godståg och persontåg. I järnvägens närområde behövs i regel särskilda åtgärder för att få en god bostadsmiljö. Trafikverket anser generellt att 30 meter närmast järnvägen bör lämnas bebyggelsefritt för att klara risker med urspårning och olyckor med farligt gods. Planen har utformats enligt Trafikverkets rekommendationer ovan, detta för att minska risken för att människor och byggnader tar skada vid eventuell urspårning. I planförslaget ligger närmaste bostadsfasad cirka 30 meter från spåren. Den befintliga kyrkan ligger cirka 25 meter från spåren. Verksamhet som inte är störningskänslig och där människor endast vistas tillfälligt, till exempel parkering, garage och förråd, kan tillåtas inom 30 meter från järnvägen. Översvämningsrisk Planområdet ligger inom område med stor sannolikhet för översvämning under 100-årsflödet. Länsstyrelsens kartering för översvämning av Fyrisån visar att nivån för 100-årsflöden uppnår 1-1,5 meter inom det aktuella området. Under denna nivå får inga nya bostäder uppföras. Gatunivån inom den del av planområdet där bebyggelse tillåts, ligger idag på +3 meter vid Råbyvägen till +7,9 meter längre in på kvarteret. En planbestämmelse säkerställer att inga bostäder placeras under +8,4 meter. Detta överensstämmer med kvarteret Ambulansen väster om Kungsgatan mittemot Mikaelsplan. Elinstallationer eller andra viktiga anläggningar för husets drift som kan ta skada av översvämningar ska förläggas över denna nivå, alternativt kan de placeras i vattensäkert utrymme. b Lägsta höjd för färdigt golv i bostäder är +8,4 meter över nollplanet. Elanläggningar som kan ta skada vid översvämning ska förläggas på minst +8,4 meter över nollplanet eller i vattensäkert rum. Det är möjligt att utforma de tillkommande byggnaderna med entréer från två håll, vilket också bidrar till att underlätta räddningsarbetet. Vid en översvämningssituation förväntas vattnet att stiga successivt vilket ger boende, förskola och räddningstjänst möjligheter att i tid vidta säkerhetsåtgärder. Vattenskyddsområde Området ligger inom yttre vattenskyddsområde. Gällande vattenskyddsföreskrifter ska beaktas. Dispens skall sökas hos Länsstyrelsen för markarbeten djupare än en meter ovan högsta grundvattennivå. Markföroreningar Inga dokumenterade markföroreningar finns inom planområdet. Radon Ingen radonundersökning är utförd men eftersom marklagren i huvudsak består av lera så förväntas inga onormala radonförhållanden i området. Radonförekomsten ska undersökas i varje delområde innan byggnadsarbeten får påbörjas. Mark och geoteknik Förutsättningar Området består av postglacial lera. Tvärs genom området i öst/västlig riktning går den kulverterade Svarta Bäcken. Förändringar Vid byggnation måste hänsyn tas till den kulverterade bäcken då den sannolikt är vibrations- och rörelsekänslig. 30 (38)

35 Teknisk försörjning VA, vatten och avlopp Planområdet ingår i verksamhetsområdet för den allmänna VA-anläggningen. I Kungsgatan och Skolgatan går vattenledningar som inte påverkas av planens genomförande. Idag går en dagvattenledning, den kulverterade Svarta Bäcken, mellan järnvägen och Kungsgatan, genom områdets mitt. Denna behålls i befintligt läge och ska hållas tillgänglig. Ett u-område läggs därför till mellan parkmarken och järnvägen. u Marken ska vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar. Dagvatten Planområdet tillhör huvudavrinningsområde inom Fyrisån. En dagvattenutredning har genomförts för att se att en hållbar dagvattenhantering går att uppnå efter exploatering. Exploateringen medför ett ökat dagvattenflöde från området och fördröjning måste ske innan utsläpp i befintlig dagvattenkulvert. Genom fördröjning kan flödestoppen samt belastningen på det kommunala ledningssystemet minskas. Fördröjningen innebär även en viss rening av dagvattnet som sedan leds vidare till Fyrisån. Takytorna avvattnas med stuprör med utkastare för vidare ytavrinning och dagvatten från parken avleds med hjälp av höjdsättningen mot lågpunkter där dagvattenbrunnar är placerade. Dagvattnet leds från dagvattenbrunnarna till två stycken fördröjningsmagasin inom kvartersmark, ett på vardera sidan om dagvattenkulverten, innan det går ut i det kommunala ledningsnätet. Fördröjningen innebär även en viss rening av dagvattnet. n En fördröjningsvolym på minst 70 m 3 totalt inom de 3 områdena ska säkerställas. Planbestämmelsen styr att dagvattnet från tillkommande tak och hårdgjorda ytor ska fördröjas inom kvartersmark i dagvattenmagasin med en total fördröjningsvolym på minst 70 m 3. Magasinen kan placeras under hårdgjorda ytor mot järnvägen eller på gårdarna. Detta inkluderar en klimatkompensering för dimensionerande regn. På parkmark sker även en öppen dagvattenhantering där fördröjning och viss infiltration främjas med hjälp av långa rinntider över grus och gräsytor. Magasinen bör utformas som kassett- eller rörmagasin för att uppnå effektiv magasinering av dagvattnet. Illustrationer av fördröjningsmagasin för dagvatten. Kassettmagasin till vänster, rörmagasin till höger. Avfall Renhållningsfordon ska kunna angöra från de allmänna gatorna utan backningsrörelser och inom ramarna för arbetsmiljöverkets föreskrifter. Planen ger utrymme för detta genom att hämtningsställen placeras utmed angöringsväg mot järnvägen samt på Skolgatan. Utrymmen för avfall kan förläggas i bostadshusens bottenvåning samt i separat byggnad mot järnvägen. Vändplanerna ska vara dimensionerade för renhållningsfordon. 31 (38)

36 El Elledningar finns i Kungsgatan. Uppsala kommun har ledningar till gatubelysning inom området. En ny transformatorstation kan komma att behövas för att försörja området med el. Ett område för detta läggs därför till utmed spårets södra del, nära gång- och cykeltunneln. I denna del av planområdet är påverkan av 100-årsflödet mindre. Det horisontella avståndet mellan nätstation och brännbar byggnadsdel får uppgå till högst 5 meter enligt gällande starkströmföreskrifter. E Tekniska anläggningar, transformatorstation, i högst en våning. Värme Fjärrvärmeledningar finns inom planområde och den nya bebyggelsen kan anslutas till dessa. Dessa ledningar kommer i och med planens genomförande att behöva flyttas. Tele och bredband Ledningar för tele och bredband finns inom området. Den nya bebyggelsen kan anslutas till dessa. PLANENS GENOMFÖRANDE Organisatoriska åtgärder Ansvarsfördelning Byggherren kommer att ansvara för utbyggnaden av kvartersmark enligt planen i området. Uppsala kommun ansvarar för utbyggnad av allmän plats. Byggherren ansvarar för att söka tillstånd enligt kulturminneslagen för förändringar av kyrkan och kyrkotomten. Länsstyrelsen betraktar hela parken som kyrkotomt. Huvudmannaskap Kommunen är huvudman för allmän plats inom området. Köpeavtal för exploatering Ett köpeavtal skall upprättas mellan Uppsala kommun och byggherren i samband med detaljplanens antagande. I köpeavtalet regleras bl. a marköverlåtelse och fastighetsrättsliga åtgärder, upplåtelseform, genomförande av exploatering, överlåtelse av avtalet och avtalets giltighet. Överlåtelseavtal eller motsvarande ska träffas mellan Uppsala kyrkliga samfällighet och byggherren angående Svartbäcken 55:1. Markanvisning Dåvarande fastighetsnämnden, beslutade i december 2006 att ställa sig positiv till en framställning från Uppsalahem om att få förvärva marken. Kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott beslutade om ett markanvisningsavtal i december I markanvisningsavtalet regleras markanvisningsavgift samt målsättningar. Tekniska åtgärder Utredningar inför bygglovprövning Byggherren bekostar de utredningar som är nödvändiga för bygglovprövningen. 32 (38)

37 Buller En bullerutredning har genomförts som underlag till planen. Markföroreningar Det finns inga dokumenterade markföroreningar i området. Byggskedet En riskanalys som omfattar besiktning av grannfastigheterna bör göras innan byggstart. Den bekostas av byggherren. Om riskanalysen påvisar risk för vibrationsstörningar ligger det i byggherrens eget intresse att vidta åtgärder mot byggrelaterade skador. Översvämningar Planområdet ligger inom område definierat som mark med stor sannolikhet för översvämning under 100-årsflödet. En planbestämmelse om lägsta golvhöjd säkerställer att inga bostäder placeras under +8,4 meter. Elanläggningar som kan ta skada av översvämningar ska förläggas över översvämningsnivån eller i vattensäkert rum. Arkeologi Markägaren bekostar de arkeologiska utredningar som är nödvändiga. Ledningar Inom området finns ett flertal ledningar. Ledningsrätter ska upplåtas av byggherren till alla ledningsflyttar som krävs för genomförandet av planen. Berörda ledningsägare inom planområdet: Uppsala vatten har VA- och dagvattenledningar inom området. I Kungsgatan och Skolgatan går vattenledningar som inte påverkas av planens genomförande. En dagvattenledning, den kulverterade Svarta bäcken, går mellan järnvägen och Kungsgatan, genom områdets mitt. Denna behålls i befintligt läge och ska hållas tillgänglig. Vattenfall har elledningar i Kungsgatan. Uppsala kommun har ledningar till gatubelysning inom området. Vattenfall har fjärrvärmeledningar inom planområdet. Dessa ledningar kommer i och med planens genomförande att behöva flyttas. Skanova, Borderlight och IP-Only har ledningar för tele och bredband inom området. Det kan finnas ytterligare, av kontoret för samhällsutveckling okända, ledningar som berörs av detaljplanen. Det åligger byggherren att undersöka om ytterligare ledningar finns. Byggherren skall kontakta de berörda ledningsägarna i god tid. Utsättning av befintliga kablar skall begäras innan arbetena sätts igång. Befintliga anläggningar måste hållas tillgängliga för berörda ledningsägare under byggtiden. Masshantering Bortschaktade massor ska transporteras till och omhändertas av godkänd deponi. Dagvatten Planområdet tillhör huvudavrinningsområde inom Fyrisån. Dagvattnet ska fördröjas i fördröjningsmagasin inom kvartersmark innan det går ut i det kommunala ledningsnätet. Byggherren ansvarar för anläggning, drift och underhåll av fördröjningsmagasinen. 33 (38)

38 Ekonomiska åtgärder Planekonomi Planen bedöms vara ekonomiskt genomförbar. Fastighetsrättsliga åtgärder Fastighetsbildning, gemensamhetanläggning med mera Detaljplanen utgör underlag för de fastighetsrättsliga åtgärder, som är en förutsättning för planens genomförande. Från Svartbäcken 46:7 överförs exploateringsområdet för skola och bostäder till Svartbäcken 55:1. Från Svartbäcken 55:1 överförs blivande parkmark till Svartbäcken 46:7. X-områden bildas under portiken mot Skolgatan i syfte att säkra allmänhetens åtkomst till parken samt under byggnaden i hörnet Skolgatan/Kungsgatan som en utvidgning av torget. X-området ska hållas tillgängligt för allmänheten under alla tider på dygnet, alla dagar. För fastigheten Svartbäcken 46:7 gäller ett antal servitut. Relevansen av dessa för de ombildade fastigheterna bör utredas. Ett nytt servitut kan bildas på Skolgatan för att möjliggöra fördröjning av dagvatten. Ledningar Kostnaderna för flytt av ledningar och uppförande av transformatorstation regleras av separat avtal mellan fastighetsägare och ledningsägare. 34 (38)

39 Konsekvenser för fastigheter inom planområdet Ett genomförande av detaljplanen innebär att det från Svartbäcken 46:7 överförs 7705 m 2 mark för bostäder och 280 kvm m 2 för skola, kyrka och samlingslokaler, totalt 7985 m 2. Från Svartbäcken 46:7 överförs 1140 m 2 till park, 85 m 2 till torg och 160 m 2 till gata, totalt 1385 m 2. Fastigheten Dragarbrunn 32:1 kvarstår som område för gång- och cykelväg. Planen berör även fastigheten Dragarbrunn 5:5 i hörnet Kungsgatan/Skolgatan. Området är idag planlagt som gata men planläggs nu som kvartersmark, vilket överensstämmer med rådande förhållanden. Karta som visar ändrad fastighetsindelning och användning enligt planförslaget. PLANENS KONSEKVENSER Nollalternativ Ett nollalternativ innebär att gällande plan styr användningen av marken. Parken fortsätter att vara en park med betydande bullerstörningar och Mikaelskyrkan och befintligt församlingshem är kvar. Den gällande planen ger möjlighet till användning för allmänt ändamål vilket omfattar bland annat förskola men ger inga utbyggnadsmöjligheter. Ett nollalternativ innebär att det inte kan byggas cirka 180 bostäder i ett centralt läge. 35 (38)

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Brita Christiansen 2012-11-27 2012/20045-1 018-727 46 08 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Mikaelsplan BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Standardförfarande

Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Standardförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Diarienummer: Veronica Sjögren PBN 2014-2469 018-727 47 64 Planbeskrivning Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11

Läs mer

Planbeskrivning Upphävande av del av detaljplan för Skölsta Standardförfarande

Planbeskrivning Upphävande av del av detaljplan för Skölsta Standardförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Eleonore Albenius PBN 2017 001584 018-727 46 66 Planbeskrivning Standardförfarande GRANSKNINGSTID mellan 28 maj och 11 juni 2018 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Planbeskrivning Upphävande av del av detaljplan för Skölsta Standardförfarande

Planbeskrivning Upphävande av del av detaljplan för Skölsta Standardförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Eleonore Albenius PBN 2017-001584 018-727 46 66 Planbeskrivning Standardförfarande SAMRÅDSTID mellan 13 april och 4 maj 2018 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd

Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Emilia Hammer 2016-11-02 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 9 november 2016 Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd Remiss

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson PBN

Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson PBN PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson 2013-12-20 PBN 2013-000745 018-727 47 52 Detaljplan för Norby 53:11 och Norby 53:4 Tillägg till gällande detaljplan för Norby,

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd

Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Emilia Hammer 2016-08-10 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 17 augusti 2016 Yttrande över detaljplan för Årsta torg, samråd Remiss från

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sara Lindh 2013-05-21 PLA 2012-020104 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kv. Städet, Brillinge 3:3 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare: Datum: Diarienummer: Johan Spåre 2012-05-07 2012/20200-1 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Planansökan för kv Diset BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga 20:5

Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga 20:5 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Annika Danielson 2015-03-09 PBN 2014-922 Rev. 2015-03-19 Planbeskrivning Ändring genom tillägg till stadsplan för Berthåga, Pl 90 A, avseende Berthåga

Läs mer

Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande

Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Diarienummer: Veronica Sjögren PBN 2014-2469 Planbeskrivning Ändring av detaljplan Tillägg till stadsplan för Kungsgärdet, Pl 41, avseende Kåbo 24:11 Begränsat förfarande

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för Librobäck 13:1, ändring genom tillägg av gällande stadsplan för del av Librobäcks industriområde,

Detaljplan för Librobäck 13:1, ändring genom tillägg av gällande stadsplan för del av Librobäcks industriområde, PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Veronica Sjögren 2014-01-15 PBN 2013-342 Detaljplan för Librobäck 13:1, ändring genom tillägg av gällande stadsplan för del av Librobäcks industriområde,

Läs mer

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun Antagandehandling 1 Detaljplan för Fritzhem 9 Dnr Ädh Dnr planmodul: GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5 november

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

GRANSKNINGSTID mellan 14 januari och 4 februari 2014

GRANSKNINGSTID mellan 14 januari och 4 februari 2014 Diarienummer 2012/20126-1 Detaljplan för del av kv Ambulansen m.fl. Normalt planförfarande GRANSKNINGSTID mellan 14 januari och 4 februari 2014 Handläggare: Brita Christiansen, telefon: 018-727 46 08,

Läs mer

Detaljplan för Ärlan 10, Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Ärlan 10, Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning 2014-08-04 Dnr 2014/TK091 Detaljplan för Ärlan 10, Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning Handlingar Planhandlingarna utgörs av denna beskrivning och plankarta med bestämmelser. Planens syfte och huvuddrag

Läs mer

Detaljplan för Dragarbrunn 18:3, del av kvarteret Rådhuset

Detaljplan för Dragarbrunn 18:3, del av kvarteret Rådhuset PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Johan Nilsson 2016-06-29 PLA 2012-020110 Miljöbedömning; Steg 1 - BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING Enligt PBL 4:34 ska bestämmelserna i miljöbalken

Läs mer

som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö

som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö 2011 03 04 Dp 5156 BESKRIVNING som tillhör detaljplan för fastigheten MILANO 7 i Innerstaden i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning, fastighetsförteckning

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Elin Eriksson 2014-11-21 2013-002330 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för del av kv. Birka BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Anneli Sundin Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande

Anneli Sundin Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Anneli Sundin 2015-3488 Planbeskrivning Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gamla Uppsala 21:48 Standardförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gamla Uppsala 21:48 Standardförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Anneli Sundin PBN 2015-001546 018-727 46 42 Planbeskrivning Detaljplan för Gamla Uppsala 21:48 Standardförfarande GRANKNINGSTID mellan 23 februari och

Läs mer

Detaljplan för Gunsta 1:109 m.fl. samt upphävande av hela områdesbestämmelsen för del av Gunsta 1:1 (OB AL 3)

Detaljplan för Gunsta 1:109 m.fl. samt upphävande av hela områdesbestämmelsen för del av Gunsta 1:1 (OB AL 3) PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Diarienummer PLA 2012 020146 Nytt laga kraft datum ersätter tidigare datum enligt beslut från Svea hovrätt, mark- och miljööverdomstolen, 2016-07-11, att inte ge prövningstillstånd.

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

RAPPORT Tollare - bullerutredning

RAPPORT Tollare - bullerutredning RAPPORT - bullerutredning 2009-10-05 Upprättad av: Lisa Granå RAPPORT - bullerutredning 2009-10-05 Kund Oskar Kurasz NCC Boende Konsult WSP Akustik Box 92093 120 07 Stockholm Besök: Lumaparksvägen 7 Tel:

Läs mer

Kv Kantorn etapp 2. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Sammanfattning. Uppdrag nr. 14U25633

Kv Kantorn etapp 2. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Sammanfattning. Uppdrag nr. 14U25633 Kv Kantorn etapp 2 Trafikbullerutredning Sammanfattning Det finns goda förutsättningar att uppföra bostäder som uppfyller gällande riktvärden för trafikbuller. www.bjerking.se Sida 1 (13) Trafikbullerutredning

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun

del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun Detaljplan för PLA 2003/20034-1 del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun Enkelt planförfarande PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING HANDLINGAR Till detaljplanen har följande handlingar upprättats:

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sofie Andersson Rosell 2014-04-08 PBN 2013-002912 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Planansökan för kv Rosen, del av BEHOVSBEDÖMNING FÖR

Läs mer

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29

Detaljplan för SJÖBY 3:40. Horred, Marks kommun, Västra Götalands län LAGA KRAFT 2010-07-23. Diarienummer PBN 2010/0086 214. Upprättad 2010-03-29 Diarienummer PBN 2010/0086 214 Detaljplan för SJÖBY 3:40 Horred, Marks kommun, Västra Götalands län Karta 1-1. Fastigheten Sjöby 3:40 i Horred omringad med svartlinje Upprättad 2010-03-29 Behnam Sharo

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Kv DOMHERREN m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för Kv DOMHERREN m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för Kv DOMHERREN m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 10 januari 2006 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Bullerutredning Upprättad: 2017-12-12

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Jenny Andreasson 2015-000461 018-727 4752

Jenny Andreasson 2015-000461 018-727 4752 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Jenny Andreasson 2015-000461 018-727 4752 Planbeskrivning Detaljplan för kvarteret Konduktören. Tillägg till gällande detaljplan för Uppsala Central,

Läs mer

10678 Vingpennan 1, Jönköping Trafikbullerutredning

10678 Vingpennan 1, Jönköping Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 10678 Vingpennan 1, Jönköping Rapport 10678-13121900.doc Antal sidor: 9 Bilagor: 01 06 Uppdragsansvarig Jönköping 2013-12-20 k:\lime easy\dokument\10678\10678-13121900.doc

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande Samrådshandling 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2011-12-13 Samrådshandling 2 HANDLINGAR

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Detaljplan för Sunnersta 69:3 Tillägg till gällande detaljplan för del av nordvästra Sunnersta,

Detaljplan för Sunnersta 69:3 Tillägg till gällande detaljplan för del av nordvästra Sunnersta, PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson 2014-04-17 PBN 2013-2006 018-727 47 52 Detaljplan för Sunnersta 69:3 Tillägg till gällande detaljplan för del av nordvästra

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Löten 1:12 Standardförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Löten 1:12 Standardförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Louise Granér PBN 2016-533 018-727 45 76 Planbeskrivning Standardförfarande SAMRÅDSTID mellan 25 oktober och 6 december 2016 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län 1(5) Datum: 2017-02-13, 2017-04-10 Diarienummer: Detaljplan del av Perstorp 23:4 vid kvarteret Syrenen (ny parkering) Perstorps kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING Detaljplanen har Upprättats: 2017-02-13,

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson 2014-07-09 PLA 2013-020002 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kvarngärdet 60:1 m.fl. BEHOVSBEDÖMNING FÖR

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning. ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för NAJADEN 7 i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

PM Akustik - Bagartorp

PM Akustik - Bagartorp Sida: 1 av 7 PM Akustik - Bagartorp Utvärdering av trafikbullernivåer för alternativ 1 och 2 ACAD har på uppdrag av Besqab Projekt och Fastigheter AB beräknat trafikbullernivåer från väg- och spårtrafik

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning Trafikbullerutredning www.bjerking.se Sida 2 (8) Trafikbullerutredning Uppdragsnamn Kv Kantorn Uppsala kommun Trafikbuller Rikshem AB Krister Karlsson Box 3034 750 03 Uppsala Uppdragsgivare Rikshem AB

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning

Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning Rapport nummer: 2012-066 r01 Datum: 2012-06-20 Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning L:\2012\2012-066 SS Lokomobilvägen, Nacka kommun, Nacka kommun\rapporter\2012-066 r01.docx Beställare: Nacka

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 7 april 2015 28 april 2015 ANTAGANDE 11 maj 2015 LAGA KRAFT 3 juni 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Diken 1:51 och 1:52 Harbo tätort Heby kommun,

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING Granskningshandling April 2017 Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt

Läs mer

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012 Vår beteckning Dnr 2012/124 GRANSKNINGSHANDLING (Enkelt planförfarande) Detaljplan för del av kvarteret Sims inom centrumområdet i Borlänge kommun, Dalarnas län upprättad i september 2012 HANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

Buller PM Rev /9

Buller PM Rev /9 PM Utskriftsdatum Sida 2015-03-10 Rev. 2016-06-01 1/9 Buller PM Sammanfattning av de avvägningar och ställningstaganden som gjorts gällande Detaljplan för påbyggnad av bostäder mm vid Sten Sturegatan inom

Läs mer

RAPPORT. Bullerutredning, Krutviken SVENSK BOSTADSUTVECKLING AB UPPDRAGSNUMMER SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA

RAPPORT. Bullerutredning, Krutviken SVENSK BOSTADSUTVECKLING AB UPPDRAGSNUMMER SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA SVENSK BOSTADSUTVECKLING AB Bullerutredning, Krutviken UPPDRAGSNUMMER 2175423000 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA ANDREAS PERSSON NICKLAS BERGKVIST Uppdragsledare, Akustiker Granskare, Akustiker repo001.docx

Läs mer

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning. 1 ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1014-211 PLANBESKRIVNING SOLDALEN 7 Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. del av Alunda centrum gällande fastigheterna Marma 1:41 och 1:67. i Östhammars kommun, Uppsala län

PLANBESKRIVNING. del av Alunda centrum gällande fastigheterna Marma 1:41 och 1:67. i Östhammars kommun, Uppsala län Dnr 2011SBN2279 1 (8) Samhällsbyggnadsförvaltningen Mustafa Smajic PLANBESKRIVNING 4.42 del av Alunda centrum gällande fastigheterna Marma 1:41 och 1:67 i Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad den 16

Läs mer

Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun

Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1595/2013 Dnr planmodul: P 13/0019 Detaljplan för Fåfängan 6 UTÖKNING AV TRÄNINGSLOKAL Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Kv Jägaren, Kumla Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 6

PROJEKTRAPPORT Kv Jägaren, Kumla Trafikbullerutredning. Rapport doc Antal sidor: 6 Bilagor: 6 PROJEKTRAPPORT Kv Jägaren, Kumla Rapport -18061900.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 6 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Andreas Berg Datum 2018-06-14 www.soundcon.se Rapport -18061900 Innehåll

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gamla Uppsala 21:48 Normalt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gamla Uppsala 21:48 Normalt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Anneli Sundin PBN 2015-001546 018-727 46 42 Planbeskrivning Detaljplan för Gamla Uppsala 21:48 Normalt planförfarande SAMRÅDSTID mellan 31 oktober och

Läs mer

Detaljplan för Lugnet 26, m.fl. Hallunda

Detaljplan för Lugnet 26, m.fl. Hallunda 2015-08-24 53-34 Granskningshandling Detaljplan för Lugnet 26, m.fl. Hallunda PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Flygfoto SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN DIARIENUMMER: SBF/2013:430 BOTKYRKA KOMMUN 2 [7] Illustration

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med

Läs mer

NORSJÖ DEL AV 56:22 OCH 56:23.

NORSJÖ DEL AV 56:22 OCH 56:23. Arkitekt SAR/MSA Kent Eriksson DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA NORSJÖ DEL AV 56:22 OCH 56:23. NORSJÖ SAMHÄLLE, NORSJÖ KOMMUN VÄSTERBOTTENS LÄN Busstationstomten före branden GRANSKNINGSHANDLING 2015-04-29

Läs mer

Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-05-15 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning Trafikbullerutredning Kv Städet 3:3, Brillinge, Uppsala Uppdragsgivare: Archus Arkitekter AB Referens: Maria Lagergren Antal sidor + bilagor: 8 + 6 Rapportdatum: 2015-03-20 Handläggande akustiker Ansvarig

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

Detaljplan för del av Perstorp 20:3 m fl, Klockareskogsområdet Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅD PLANBESKRIVNING

Detaljplan för del av Perstorp 20:3 m fl, Klockareskogsområdet Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅD PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Perstorp 20:3 m fl, Klockareskogsområdet Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅD PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Antagandehandling 03-0-3 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Granskningsutlåtande

Läs mer

Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 5 juli 2006 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Förarsätet 8 i stadsdelen Örby, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Förarsätet 8 i stadsdelen Örby, Dp STADSBYGGNADSKONTORET 2014-10-20 PLANAVDELNINGEN TARA NEZHADI Tfn 08-508 27 251 1(8) Laga kraft: 2015-06-17 Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Förarsätet 8 i stadsdelen Örby, Dp 2013-10279-54 Orienteringskarta

Läs mer

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5)

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) ANTAGANDEHANDLING 218 DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) PLANBESKRIVNING HANDLING PLANENS SYFTE, HUVUDDRAG Till planen hör förutom denna beskrivning följande

Läs mer

BULLERUTREDNING Norrahammar 28:1, Jönköpings kommun

BULLERUTREDNING Norrahammar 28:1, Jönköpings kommun Innehåll 1. Bakgrund... 1 2. Bullerberäkning... 2 2.1 Metod och förutsättningar... 2 2.2 Riktvärden... 3 3. Resultat... 4 4. Slutsats och föreslagna åtgärder... 4 Bilagor 1. Ljudutbredningskarta väg- och

Läs mer

- MARK OCH PLANERING Dnr 2014/70 DP/ä 253/343

- MARK OCH PLANERING Dnr 2014/70 DP/ä 253/343 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 2014-10-01 2014-10-31 ANTAGANDE 2015-01-20 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Område vid kyrkan Hov 73:1 Östervåla tätort Heby kommun, Uppsala län Enkelt

Läs mer

Ändring genom tillägg till gällande detaljplan för del av kv Rosenberg Fjärdingen 12:5 6.

Ändring genom tillägg till gällande detaljplan för del av kv Rosenberg Fjärdingen 12:5 6. PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Lena Mattsson 2015-06-10 PBN 2014-2595 018-727 46 40 Ändring genom tillägg till gällande detaljplan för del av kv Rosenberg Fjärdingen 12:5 6.

Läs mer

Kv Gamla Uppsala, Uppsala. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: r01 Datum: Rev

Kv Gamla Uppsala, Uppsala. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: r01 Datum: Rev Rapport nummer: 2016-060 r01 Datum: Rev 1 2016-05-03 Kv Gamla Uppsala, Uppsala Trafikbullerutredning L:\2016\2016-060 KO Gamla Uppsala, Junior Living Holding AB\Rapporter mm\2016-060 r01 Trafikbullerutredning_rev

Läs mer

Lövdungen 2 i Huddinge kommun

Lövdungen 2 i Huddinge kommun MiljöInvest AB Bullerutredning Lövdungen 2 i Huddinge kommun Reviderad 2018-02-10 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt

Läs mer

2012-04-11. KOTTEN, VIKSJÖ, JÄRFÄLLA Trafikbullerutredning avseende nya bostäder vid Viksjöleden R03. Uppdragsnummer: 231332

2012-04-11. KOTTEN, VIKSJÖ, JÄRFÄLLA Trafikbullerutredning avseende nya bostäder vid Viksjöleden R03. Uppdragsnummer: 231332 1(12) 2012-04-11 KOTTEN, VIKSJÖ, JÄRFÄLLA Trafikbullerutredning avseende nya bostäder vid Viksjöleden R03 Uppdragsnummer: 231332 Uppdragsansvarig: Brita Lanfelt Handläggare Kvalitetsgranskning Brita Lanfelt

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Bilaga till planbeskrivningen för bostäder i kv Makrillen, Stadsbyggnadskontoret Göteborg, februari 2015.

Bilaga till planbeskrivningen för bostäder i kv Makrillen, Stadsbyggnadskontoret Göteborg, februari 2015. Bostäder & trafikbuller i kv Makrillen Sammanfattning av de avvägningar och ställningstagande som gjorts gällande byggnation av bostäder i en trafikbullerutsatt miljö. Bilaga till planbeskrivningen för

Läs mer