Ny 145 kv ledning mellan vindkraftpark Östavall och stamnätsstation Tovåsen, Ånge och Ljusdals kommun i Västernorrlands och Gävleborgs län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ny 145 kv ledning mellan vindkraftpark Östavall och stamnätsstation Tovåsen, Ånge och Ljusdals kommun i Västernorrlands och Gävleborgs län"

Transkript

1 Bilaga 1 Ny 145 kv ledning mellan vindkraftpark Östavall och stamnätsstation Tovåsen, Ånge och Ljusdals kommun i Västernorrlands och Gävleborgs län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje December 2017 Ellevio AB (publ) Stockholm Säte Stockholm. Org-nr Telefon ellevio.se

2 Projektorganisation Ellevio AB Stockholm Telefonväxel: Org.nr: Projektledare: Ledningsspecialist: Koncessionsspecialist: Samråd och MKB NEKTAB, Nordisk ElkraftTeknik AB Flöjelbergsgatan 20 C Mölndal Uppdragsledare: Handläggare: 2 (12)

3 Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund Syfte 4 2 Samrådets genomförande Yttranden och bemötanden Länsstyrelsen och kommuner Övriga myndigheter Fastighetsinnehavare Nätägare / Radiolänksoperatörer Samebyar Övriga organisationer och föreningar 11 Bilagor Bilaga 1. Kungörelse och informationsblad 3 (12)

4

5

6 Planförhållanden Länsstyrelsen konstaterar att varken den förordade eller de alternativa ledningssträckningarna berör något planlagt område, och inte heller strider mot gällande översiktsplan. Elektromagnetiska fält Länsstyrelsen konstaterar att Ellevio kommer att använda försiktighetsprincipen, samt att inga boende finns i närhet till de olika lokaliseringsalternativen. Kulturmiljö Topografi, fornlämningsbild och kulturlandskapet gör att Länsstyrelsen inte kan utesluta att ytterligare idag okända lämningar kan finnas, och anser att en arkeologisk utredning genomförs för att utreda om idag okända fornlämningar berörs av arbetsföretaget. Länsstyrelsen bedömer att Alternativ A, som går på östsidan av Rödtjärnen och Biisterberget, har minst påverkan på kända fornlämningar. Alternativ C, går på nord- och östsidan av Juvatsjön och har stor påverkan på fångstgropssystemet. Alternativen ska utredas arkeologiskt i form av arkivstudier och fältinventering efter att beslut har fattas om vilket alternativ som väljs. Bara ett alternativ behöver utredas. Naturmiljö Länsstyrelsen redovisar de naturobjekt som berörs: Inom luftledningens, A, närområde finns för Länsstyrelsen följande kända naturvärden: Obruten mark Rödtjärnsmyran med mycket högt naturvärde tillika rikkärr (väster) Naturvårdsprogrammet Rödtjärnsmyran (väster) Alternativ B Alternativ C Inga specifika naturvärden förutom ny mark i anspråk parallellt med befintlig luftledning. Våtmark med vissa naturvärden Se alt B Vattenförhållanden Länsstyrelsen påpekar att alternativen för ledningsdragningarna berör ett antal vattenförekomster, varav några inte uppnår inte " God status" på grund av mänsklig påverkan på de morfologiska förutsättningarna för vattenlevande arter. Vid ledningsdragningarna får inga nya vandringshinder uppkomma, och man måste se till att minimera risken för grumlade effekt eller att något påverkar surhetsgraden i 6 (12)

7 vattenförekomsterna. Länsstyrelsen anser att det är olämpligt med störande arbete när öringen har sin lekperiod 15 sep- 15 nov. Om arbetet skulle medföra viss grumling får inte det utföras innan romkornen kläcks det vill säga sådant arbete får inte utföras under perioden 15 sep - 15 maj. Miljökonsekvensbeskrivningens innehåll Enligt länsstyrelsens yttrande bör MKBn innehålla: Kända naturvärden i området samt konsekvenser av ledningen på dessa. Beskrivning av alternativa dragningar. Beskrivning av och påverkan på friluftslivet och landskapsbilden samt om åtgärder behöver vidtas för att minimera påverkan. Effekter på områdets hydrologi, vattendrag, sjöar, grundvatten, samt hur dessa kan undvikas och/eller minimeras med hjälp av skyddsåtgärder. Andra tillstånd, anmälan eller dispenser enligt miljöbalken kan bli aktuella för projektet. Samordnad planering Ellevios ledningsprojekt inom området handhas av en och samma projektgrupp inom Ellevio. Samordning sker i den mån det är möjligt och lämpligt. Kulturmiljö Ellevio kommer att välja ett utbyggnadsförslag efter en jämförande analys då kända kulturlämningar, genomförd naturvärdesinventering, tekniska aspekter m.m samt inkomna yttranden beaktas. Inför arbetet med detaljprojektering och stolpplacering kommer Ellevio att ta kontakt med Länsstyrelsen för beställning av en arkeologisk utredning etapp 1 längs sträckningen för planerad kraftledning. Naturmiljö Berörda naturobjekt och påverkan på dessa kommer att redovisas i MKB:n. Som anges i samrådsunderlaget är dock alternativ B av tekniska skäl bortvalt redan i ett tidigare skede Vattenförhållanden Inga arbeten som direkt påverkar vattenförekomsterna planeras. Öringen kommer därmed inte störas. Vattenförekomster som korsas eller på annat sätt berörs kommer dock att behandlas i MKB:n. 7 (12)

8 Miljökonsekvensbeskrivningens innehåll Ellevio kommer att redovisa dessa punkter i MKBn Ljusdals kommun I ett yttrande daterat med dnr 00348/2017 meddelar Ljusdals kommun att Inget av de presenterade alternativen berör några tätorter eller områden som omfattas av detaljplan eller områdesbestämmelser i Ljusdals kommun. Inget av alternativen bedöms heller medföra någon betydande miljöpåverkan i Ljusdals kommun. Ljusdals kommun fördrar alternativ C eftersom alternativet på sträckan inom Ljusdals kommun till största delen följer befintlig ledning. Detta förutsatt att befintlig bredd på ledningsgatan i möjligaste mån bibehålls, samt att kultur- och naturvärden beaktas vid utsättning av stolpar. Ellevio noterar Ljusdals kommuns yttrande. Det är inte möjligt att bibehålla befintlig bredd på ledningsgatan vid parallellgång med befintlig ledning. Breddning av ledningsgatan kommer att behövas, med meter. Ellevio kommer att välja ett utbyggnadsförslag efter en jämförande analys då kända kulturlämningar, genomförd naturvärdesinventering, tekniska aspekter m.m. samt inkomna yttranden beaktas. Att Länsstyrelsen i Gävleborg förordar alternativ A ur kulturmiljösynpunkt väger tungt. Hänsyn till kultur- och naturvärden kommer att tas vid utsättning av stolpar Ånge kommun I ett yttrande daterat med dnr meddelar Ånge kommun att de avstår från att göra en bedömning om projekten kan antas medföra betydande miljöpåverkan eller inte, samt att det krävs strandskyddsdispens för dragning av kraftledning över vattendrag om det medför placering av kraftledningsstolpar inom 100 meter från strandkant. I ett e-postmeddelande kompletterar Ånge kommun sitt yttrande med följande: Vad gäller sträckningarna anser vi preliminärt att sträckningen bör vara alt Väst + alt C. Dock anser vi att både alt A och C ska utredas för bättre beslutsunderlag. Ellevio noterar Ånge kommuns synpunkter. Ellevio kommer att välja ett utbyggnadsförslag efter en jämförande analys då kända kulturlämningar, genomförd naturvärdesinventering, tekniska aspekter m.m. samt inkomna yttranden beaktas. Att Länsstyrelsen i Gävleborg förordar alternativ A ur kulturmiljösynpunkt väger tungt. Vid behov kommer strandskyddsdispens sökas. 8 (12)

9 3.2 Övriga myndigheter Försvarsmakten I ett yttrande daterat med dnr FM :3 meddelar Försvarsmakten att de inte har något att erinra mot planerad åtgärd Trafikverket I ett yttrande daterat med dnr 2017/70906 meddelar Trafikverket att de inte har något att erinra mot planerad åtgärd. Trafikverket påpekar dock att när det gäller ledningsärenden som korsar statlig infrastruktur i form av väg eller järnväg ska tillstånd sökas. Ellevio noterar Trafikverkets synpunkter. Erforderliga tillstånd kommer sökas Skogsstyrelsen I ett yttrande daterat med dnr 2017/2323 skriver Skogsstyrelsen att om det blir nödvändigt att utföra åtgärder i nyckelbiotoper och objekt med naturvärden bör utföranden minimera påverkan så mycket som möjligt. Arbetsområdets bredd bör i dessa områden minskas till ett absolut minimum. Alla träd som kapas eller fälls, undantaget om det är barrvirke och mängden överstiger 5 m3sk/ha, lämnas i biotoperna. Skogsstyrelsen vill även påpeka att biotopskydd, naturvårdsavtal, nyckelbiotoper och höga naturvärden berörs av olika lagstiftning och måste prövas var och en för sig. Brott mot områdesskyddsbestämmelser kan leda till skadeståndsanspråk, böter eller fängelse. Inga formellt skyddade områden (reservat, biotopskydd eller liknade) berörs av åtgärden. Inte heller SKS nyckelbiotoper eller SKS områden med höga naturvärden berörs. Sträckningen har i största möjliga mån anpassats efter SCA:s hänsynsytor. Några sträckor berör hänsynsytor men SCA har inget att erinra mot ingrepp på dessa sträckor. Ellevio kommer att välja ett utbyggnadsförslag efter en jämförande analys då kända kulturlämningar, genomförd naturvärdesinventering, tekniska aspekter m.m samt inkomna yttranden beaktas. Att Länsstyrelsen i Gävleborg förordar alternativ A ur kulturmiljösynpunkt väger tungt Strålsäkerhetsmyndigheten I ett yttrande daterat med dnr SSM meddelar Strålsäkerhetsmyndigheten att de inte har några synpunkter på planerad åtgärd, då närmsta byggnad ligger på stort avstånd från planerade sträckningsalternativ. 9 (12)

10 3.2.5 Elsäkerhetsverket I ett yttrande daterat med dnr 17EV12878 meddelar Elsäkerhetsverket att de i dagsläget inte har något att erinra utan förutsätter att utförandet sker enligt gällande föreskrifter Statens geologiska underökningar SGU meddelade i ett mail att de inte har något att anföra mot något av alternativen. 3.3 Fastighetsinnehavare Svenska Cellulosa AB I ett yttrande daterat meddelar SCA att det inte har några synpunkter på de olika sträckningsalternativen Sveaskog Per Eriksson, Affärsansvarig långtidsupplåtelser, meddelar i ett telefonsamtal att de i dagsläget inte har några synpunkter på åtgärden. 3.4 Nätägare / Radiolänksoperatörer Svenska kraftnät I ett yttrande daterat med dnr 2017/2632 påpekar Svenska kraftnät att även båda alternativ A (se samrådsunderlaget) korsar stamnätsledning. Svenska kraftnät redovisar också allmän information gällande krav vid korsning/parallellförläggning med friledning med Svenska kraftnäts ledningar. Så länge Svenska kraftnäts rekommendationer beaktas och planering och projektering sker i samarbete med Svenska kraftnät, har Svenska kraftnät inga invändningar mot aktuell ledning. Det är korrekt att även alternativ A korsar stamnätsledningen, detta framgår inte i samrådsunderlaget. I övrigt noterar Ellevio Svenska kraftnäts synpunkter. Vidare projektering kommer att göras i samråd med Svenska kraftnät, och med beaktande av Svenska kraftnäts rekommendationer Skanova I ett yttrande daterat meddelar Skanova att det inte har några synpunkter på de olika sträckningsalternativen. 3.5 Samebyar Jijnjevaerie sameby meddelar i ett e-postmeddelade att de ser ingen påverkan på vår renskötsel som den bedrivs idag av detta projekt. 10 (12)

11 3.6 Övriga organisationer och föreningar Friluftsfrämjandet Ljusdal I ett yttrande daterat meddelar Friluftsfrämjandet Region Mitt att de inte har några synpunkter i sakfrågan men att de generellt ser att friluftslivets intressen ska väga lika tungt som övriga samhällsintressen vid planering. I det fall påverkan på friluftslivet bedöms bli av olika grad beroende på alternativ kommer friluftslivets intressen också vägas in vid valet av utbyggnadsförslag Lantbrukarnas riksförbund LRF Västernorrland och LRF Kommungrupp Ånge inkom 6 oktober 2017 med ett yttrande där man förespråkar generellt användande av markledning/kabel istället för luftledning i största möjliga utsträckning, då man anser detta utgör bästa tillgängliga teknik och även av betydelse för långsiktig hushållning av naturresurserna LRF anser att även om de initiala kostnaderna kan vara högre kompenseras detta av att kostnaderna för underhåll är lägre. Markkabel medför också ökad driftsäkerhet och färre avbrott som måste åtgärdas och därmed ytterligare minskade kostnader. LRF anser vidare att I de fall där kabel ej är ett praktiskt möjligt alternativ kan luftledning dras men detta ska göras med minimal påverkan på möjligheten att bruka den mark eller skog som tas i anspråk. Detta innebär i regel att man nyttjar befintlig infrastruktur och ledningsdragning i största möjliga utsträckning. LRF förespråkar att i första hand Ellevio ser över om de aktuella alternativen i större utsträckning kan samordnas med befintliga ledningsgator, infrastruktur och fastighetsgränser. Vi ser också att man i dessa stråk utnyttjar markkabel i största möjliga utsträckning på vissa sträckor för att minimera påverkan på närliggande bebyggelse och markintrång. LRF anser att för att uppnå bästa resultat är kommunikation med markägare absolut nödvändigt och det åligger nätägaren att tydligt redogöra för behovet och samhällsnyttan av den planerade byggnationen samt hur detta motiverar det markintrång som det medför. Vad gäller ersättning till de markägare som berörs av intrånget är LRF av åsikten att dessa skall erhålla rimlig ersättning för den mark de upplåter. De bör också erbjudas en årlig ersättning för intrånget istället för en engångssumma, om de så önskar. Kabelalternativ Som beskrivs i samrådsunderlaget har Ellevio har valt att avföra markkabelutförande som ett tänkbart alternativ för anslutning av vindkraftspark Östavall med motiveringen att det är ett 11 (12)

12 avsevärt dyrare alternativ. Såväl materialkostnaden som anläggningskostnaden är betydligt högre vid ett markkabelutförande. Det finns inte heller närliggande bebyggelse eller andra framkomlighetsproblem längs föreslagna sträckningar som föranleder närmare studier av ett markkabelalternativ. Ett markkabelutförande skulle försvåra möjligheten för vindkraftsexploatören att få ekonomisk bärighet i vindkraftsutbyggnaden. Generellt bedömer Ellevio att nyttan med ett minskat intrång i skogsmark inte är ett tillräckligt skäl för att motivera den höga merkostnaden med en kabelförläggning på denna spänningsnivå om det inte finns andra starka intressekonflikter såsom närliggande bebyggelse eller landskapsbildspåverkan i visuellt känsligt område. Vissa parker ansluts med markförlagda 30 kv ledningar men dessa är mindre kostsamma och mindre tekniskt utmanande att markförlägga än högre spänningar såsom aktuell ledning på 145 kv. Markkabel medför inte högre driftsäkerhet. ENTSO-E:s 1 senaste rapport, Nordic and Baltic grid disturbance statistics 2015, visar att felfrekvensen för luftledning och markkabel är i samma storleksordning. Trädsäkra luftledningar är en mycket driftsäker ledningsutformning som dessutom möjliggör snabb felavhjälpning. Samordning med befintliga ledningsgator, infrastruktur och fastighetsgränser Det finns ingen lämplig väg och heller ingen annan infrastruktur att följa hela vägen mellan de båda stationerna. Kortare sträckor skulle väg kunna följas men detta skulle innebära risk för intrång på små privata skiften och/eller hänsynsytor och skulle innebära längre sträckningar. Delar av de vägar som finns är dessutom relativt slingriga och kan inte följas exakt varför nyttan av samförläggning skulle bli begränsad. Ett av de studerade alternativen (alternativ C) följer befintlig ledning in mot station Tovåsen. Kommunikation med och ersättning till markägare Alternativen har valts så att endast bolagsskog berörs. Inga privata markägare med små skiften som skulle kunna drabbas av en stor relativ påverkan berörs. Projekteringen görs i samråd med skogsbolagen och intrångsersättning utgår enligt avtal med dessa. 1 ENTSO-E = European Network of Transmission System Operators for Electricity 12 (12)

Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län

Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län Befintlig 145 kv ledning Västansjö-Hybo- Edeforsen samt Ljusdal-Hybo i Hudiksvall och Ljusdals kommun, Gävleborgs län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Maj 2017 Ellevio AB (publ). 115

Läs mer

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Bilaga 1 Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Samrådsredogörelse Ellevio AB. 115 77 Stockholm Säte Stockholm. Org nr 556037 7326 Telefon 08-606 00 00 ellevio.se

Läs mer

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor Samrådsredogörelse Bilaga M1 b Projektorganisation Ellevio AB 115 77 Stockholm Telefonväxel: 08-606 00 00 Org.nr: 556037-7326 Samordnare tillståndsfrågor Samråd och MKB NEKTAB Sågaregatan 22 46132 Trollhättan

Läs mer

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län MKB-bilaga 2 Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje April 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 2

Innehållsförteckning. Bilaga 2 Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte...4 2. Samrådets genomförande...4 3. Yttranden och bemötanden av yttranden...6 4.1 Myndigheter...6 4.2 Organisationer...14 4.3 Företag...14 4.4 Fastighetsinnehavare...15

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Bilaga 1a Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje November 2016 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun Februari 2017

Läs mer

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter.

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter. 1 (5) Hulda Pettersson, Sweco Energuide Tel. 08-714 32 33 2014-09-04 Enligt sändlista SAMRÅDSUNDERLAG GÄLLANDE PLANERAD NY KRAFTLEDNING FÖR ANSLUTING AV VINDKRAFTPARKEN HÖGKÖLEN TILL ELNÄTET Fortum Distribution

Läs mer

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag för kompletterande avgränsningssamråd Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Samrådredogörelse

Samrådredogörelse Samrådredogörelse Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-luftledning mellan Kinna och Rydboholm, Mark kommun och Borås stad, Västra Götalands län. 2018-02-12 INNEHÅLL 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 2

Läs mer

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 4 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun September

Läs mer

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Bilaga 1 Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare Tekniska verken Nät AB Box 1500 581 15 Linköping Organisationsnummer: 556426-8588 Konsult ÅF Consulting

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga M1

Innehållsförteckning. Bilaga M1 Bilaga M1 Innehållsförteckning 1. Inledning...4 2. Samrådets genomförande...4 3. Yttranden och bemötanden av yttranden...5 3.1 Myndigheter och statliga affärsverk...5 3.2 Radiolänkoperatörer...8 3.3 Övriga...8

Läs mer

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning mellan Stackbo och

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIG 70 KV KRAFTLEDNING L4-70 MELLAN RINGNÄS OCH KINSTABY STÄLLVERK I SÖDERHAMNS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN JUNI 2016 Karta

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Ny 36 kv ledning mellan vindkraftpark Gubbaberget och stamnätsstation Tovåsen

Ny 36 kv ledning mellan vindkraftpark Gubbaberget och stamnätsstation Tovåsen Ny 36 kv ledning mellan vindkraftpark Gubbaberget och stamnätsstation Tovåsen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje 1 Projektorganisation Ellevio AB 115 77 Stockholm Telefonväxel: 08-606

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun September

Läs mer

Ordförande i NOF LULEÅ. Skickat: den 9 juli :17 Till:

Ordförande i NOF LULEÅ. Skickat: den 9 juli :17 Till: Från: Skickat: den 9 juli 2017 08:17 Till: Ämne: Remiss @bredband.net> Hej, Ni önskar att få synpunkter vad avser tre ärenden om förlängd koncession Lovikka-finska gränsen.nof vill på det här stadiet av

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Bilaga 1 E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsredogörelse Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Mars 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark i Rödene

Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark i Rödene Samhällsbyggnadskontoret Datum: 2014-05-19 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Elin Werner Direktnr: 0322617262 Beteckning: 2014.076 SBN Ny 132 kv-luft/markledning genom Alingsås till planerad vindkraftspark

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning 7 Nulägesbeskrivning

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsredogörelse

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsredogörelse BILAGA A Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samrådsredogörelse Ansökan

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län

Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län Bilaga M1 Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om förlängd nätkoncession för linje Ellevio AB (publ).

Läs mer

, Ramböll Sverige AB, Lagergrens gata 7C 652 26 Karlstad Samrådsredogörelsen har upprättats av

, Ramböll Sverige AB, Lagergrens gata 7C 652 26 Karlstad Samrådsredogörelsen har upprättats av Samrådsredogörelse 1(8) NÄTKONCESSION FÖR LINJE, NYBYGGNAD AV 40KV-LEDNING MELLAN MÄLLBY OCH SUNDBY, STRÖMSTADS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR TIDIGT SAMRÅD Projektorganisation Karlstad Webb: www.fortum.com

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Oktober 2015 Bakgrund och syfte Befintliga 70 kv luftledningar

Läs mer

Befintlig 130 kv kraftledning Skedvi - Söderfors Samrådsredogörelse

Befintlig 130 kv kraftledning Skedvi - Söderfors Samrådsredogörelse Befintlig 130 kv kraftledning Skedvi - Söderfors Samrådsredogörelse 2014-06-05 Fortum Distribution AB Denna samrådsredogörelse är upprättad av Sweco Energuide AB Handläggare: Johnny Carlberg Uppdragsnr:

Läs mer

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga Fastighetsägare och remissinstanser enligt sändlista 2019-03-25 Dnr 2016/891 INFORMATION Val av utredningskorridor för fortsatt utredning av den planerade elförbindelsen Överby-Beckomberga Om elförbindelsen

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Hästkullen och Jenåsen i Härnösands, Timrå samt Sundsvalls kommuner

Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Hästkullen och Jenåsen i Härnösands, Timrå samt Sundsvalls kommuner E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Komplettering Dnr 2014-102282 Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Hästkullen och Jenåsen i Härnösands, Timrå

Läs mer

Ny 55 kv ledning samt ombyggnad av befintlig 55 kv ledning mellan Onsala och Gottskär i Kungsbacka kommun, Hallands län

Ny 55 kv ledning samt ombyggnad av befintlig 55 kv ledning mellan Onsala och Gottskär i Kungsbacka kommun, Hallands län Ny 55 kv ledning samt ombyggnad av befintlig 55 kv ledning mellan Onsala och Gottskär i Kungsbacka kommun, Hallands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4 Innehållsförteckning 1 Samråd 4 2 Inkomna synpunkter och bemötanden 4 2.1 Länsstyrelsen i Kalmar län 4 2.2 Mörbylånga kommun 6 2.3 Skanova 7 2.4 Skogsstyrelsen 7 2.5 Trafikverket 7 2.6 Försvarsmakten 8

Läs mer

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Samråd luftledning Dubblabergen - Trolltjärn, Markbygden etapp 2 2014-12-09 Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Följande är ett underlag för samråd,

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Junosuando och Muodoslompolo. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Junosuando och Muodoslompolo. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Junosuando och Muodoslompolo Pajala kommun, Norrbottens län 1 2017-10-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

Framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning

Framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning Framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 4 Projektbeskrivning 5 Omgivningseffekter 7 Kommande arbete

Läs mer

2 Den reviderade sträckningen

2 Den reviderade sträckningen Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista @svk.se 2017-04-24 2016/616 KOMPLETTERANDE SAMRÅD Inbjudan till kompletterande samråd enligt 6 kap. miljöbalken för 400 kv markkablar mellan Snösätra och

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Kvillsfors och Järnforsen inom Vetlanda och Hultsfreds kommuner

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Kvillsfors och Järnforsen inom Vetlanda och Hultsfreds kommuner E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Kvillsfors och Järnforsen inom Vetlanda och Hultsfreds

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4 Innehållsförteckning 1 Samråd 4 2 Inkomna synpunkter och bemötanden 5 2.1 Länsstyrelsen i Blekinge län 5 2.2 Ronneby kommun 5 2.3 Försvarsmakten 5 2.4 Skanova 5 2.5 Riksantikvarieämbetet 5 2.6 Sveriges

Läs mer

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun Maj 2015 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun December 2014 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Heldagsseminarium om miljöprövning av elledningar 3 februari 2016 Fredrik Styrlander & Jeanette Asp Energimarknadsinspektionens remiss Länsstyrelsen är obligatorisk

Läs mer

Planerad kabelförläggning av del av 50 kv luftledningen Degerhamn- Grönhögen vid Degerhamn i Mörbylånga kommun, Kalmar län

Planerad kabelförläggning av del av 50 kv luftledningen Degerhamn- Grönhögen vid Degerhamn i Mörbylånga kommun, Kalmar län Bilaga 1 E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Planerad kabelförläggning av del av 50 kv luftledningen Degerhamn- Grönhögen vid Degerhamn i Mörbylånga

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIGA 70 KV KRAFTLEDNING L3-70 MELLAN KÄLLVATTSTJÄRNEN OCH SANDARNE TRANSFORMATORSTATION OCH INOM SANDARNE INDUSTRIOMRÅDE

Läs mer

Ombyggnation av del av två sambyggda 145 kv ledningar i Askim, Göteborgs kommun i Västra Götalands län

Ombyggnation av del av två sambyggda 145 kv ledningar i Askim, Göteborgs kommun i Västra Götalands län Ombyggnation av del av två sambyggda 145 kv ledningar i Askim, Göteborgs kommun i Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte Stockholm.

Läs mer

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Yttranden och

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen - Gammelstad. Samrådsredogörelse.

Ansökan om nätkoncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen - Gammelstad. Samrådsredogörelse. Bilaga A Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen - Gammelstad Luleå kommun, Norrbottens län 2017-08-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...

Läs mer

1. Genomfört samråd. Länsstyrelsen i Gävleborgs län. Sveriges geologiska undersökning. Färila skoterklubb. Loos Hamra Skoterklubb

1. Genomfört samråd. Länsstyrelsen i Gävleborgs län. Sveriges geologiska undersökning. Färila skoterklubb. Loos Hamra Skoterklubb 1. Genomfört samråd Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken gällande tillstånd att bygga nya kraftledningar för anslutning av vindkraftparken Högkölen till elnätet har genomförts under sommaren och hösten 2014.

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun November 2016

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Underlag för samråd enligt Miljöbalken kap 6 4 15 september 2016 Ellevio AB. 115 77 Stockholm Säte Stockholm. Org nr 556037

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med.

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med. Alternativutredning Jämtkraft Elnät AB har fått ett föreläggande från Energimarknadsinspektionen att inkomma med ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig ledning från Lugnvik till Östersund

Läs mer

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 1(22) Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Anslutning av vindkraftsparkerna Fjällberg, Hornmyran och Vinliden med 52 kv luftledningar och ny station vid Västermyrriset, samt ny 170 kv luftledning

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ombyggnation av befintlig kraftledning mellan Sala och Finnslätten Samråd gällande föreslagen sträckning för ledningen

Samrådsunderlag avseende ombyggnation av befintlig kraftledning mellan Sala och Finnslätten Samråd gällande föreslagen sträckning för ledningen Samrådsunderlag avseende ombyggnation av befintlig kraftledning mellan Sala och Finnslätten Samråd gällande föreslagen sträckning för ledningen September 2015 Bakgrund Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall)

Läs mer

E10 Avvakko Lappeasuando

E10 Avvakko Lappeasuando SAMRÅDSREDOGÖRELSE E10 Avvakko Lappeasuando Gällivare kommun, Norrbottens län Vägplan 2016-08-29 Projektnummer: 880950 Trafikverket Postadress: Box 809, 971 25 LULEÅ E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Utvärdering av stråkalternativ Storhögen-Österåsen-Åskälen

Utvärdering av stråkalternativ Storhögen-Österåsen-Åskälen Utvärdering av stråkalternativ Storhögen-Österåsen-Åskälen Jämtkraft Elnät planerar en ny 220 kv kraftledning för att ansluta tre vindkraftområden: Åskälen, Österåsen och Storhögen. För att anlägga vindkraftparkerna

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan vindkraftpark Östavall och stamnätsstation Tovåsen, Ånge och Ljusdals kommun i Västernorrlands och Gävleborgs län

Ny 145 kv ledning mellan vindkraftpark Östavall och stamnätsstation Tovåsen, Ånge och Ljusdals kommun i Västernorrlands och Gävleborgs län Ny 145 kv ledning mellan vindkraftpark Östavall och stamnätsstation Tovåsen, Ånge och Ljusdals kommun i Västernorrlands och Gävleborgs län SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR SVENSKA KRAFTNÄTS 400 kv-ledning HJÄLTA - HAMRA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING DECEMBER 2012 Ledningen Hjälta - Hamra är en 400 kvledning som nu är föremål för

Läs mer

Samrådsredogörelse och begäran om beslut om betydande miljöpåverkan enligt miljöbalken 6 kap 5 1 Inledning

Samrådsredogörelse och begäran om beslut om betydande miljöpåverkan enligt miljöbalken 6 kap 5 1 Inledning Länsstyrelsen i Västra Götalands län samby.vastragotaland@lansstyrelsen.se Ert Diarienr: 407-12178-2017 Datum: Kopia till: 2017-05-19 Miljösamverkan Östra Skaraborg Sökande: Kontaktperson sökanden: Tel:

Läs mer

Befintlig 130 kv ledning mellan Skedvi och Söderfors genom Dalarnas, Gävleborgs och Uppsala län

Befintlig 130 kv ledning mellan Skedvi och Söderfors genom Dalarnas, Gävleborgs och Uppsala län Bilaga 8 Befintlig 130 kv ledning mellan Skedvi och Söderfors genom Dalarnas, Gävleborgs och Uppsala län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Maj 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm

Läs mer

Samrådsredogörelse

Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse Gällande Göteborg Energi Nät AB:s ansökan om linjekoncession för 130-kv markförlagd kabel på sträckan Brantingsmotet Brunnsbomotet, Göteborg stad, Västra Götalands län. 2015-09-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län Bilaga M2 Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund Fortum Distribution

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Björnlandshöjden och Hästkullen Södra i Härnösands kommun

Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Björnlandshöjden och Hästkullen Södra i Härnösands kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Komplettering Dnr 2014-102268 Planerad 130 kv luftledning för vindkraftsanslutning mellan Björnlandshöjden och Hästkullen Södra i

Läs mer

Befintlig 145 kv kraftledning Odensala- Brunflo

Befintlig 145 kv kraftledning Odensala- Brunflo Samrådsredogörelse Befintlig 145 kv kraftledning Odensala- Brunflo Jämtkraft Elnät AB Box 394 831 25 Östersund Tel 063-14 90 00 Fax 063-10 64 41 Besöksadress: Kyrkgatan 21 Org. Nr. 556103-3993 info@jamtkraft.se

Läs mer

Ombyggnation av 145 kv ledning Trängslet-Oxberg samt 50 kv ledning Trängslet-Åsen, Älvdalen och Mora kommuner, Dalarnas län

Ombyggnation av 145 kv ledning Trängslet-Oxberg samt 50 kv ledning Trängslet-Åsen, Älvdalen och Mora kommuner, Dalarnas län Ombyggnation av 145 kv ledning Trängslet-Oxberg samt 50 kv ledning Trängslet-Åsen, Älvdalen och Mora kommuner, Dalarnas län Underlag för samråd enligt Miljöbalken kap 6 4 13 september 2016 Ellevio AB.

Läs mer

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Planerad 40 kv markkabel/luftledning mellan Nässjö och Sävsjö E med avgreningarna från Bäckafall till Hallhult och från Gödeberg

Läs mer

Inledning och bakgrund

Inledning och bakgrund Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Syfte... 2 Koncessionsansökan... 2 Lokalisering... 3 Alternativ, utformning och utförande... 3 Sträckningsalternativ... 4 Utförandealternativ... 5 Områdesbeskrivning...

Läs mer

Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken avseende ny 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun Dnr KS16/30

Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken avseende ny 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun Dnr KS16/30 Monika Stenberg Planchef monika.stenberg@ekero.se Kommunstyrelsen Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken avseende ny 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun Dnr KS16/30 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 400 KV KRAFTLEDNING MELLAN LIGGA OCH MESSAURE SAMT VARGFORS-BETÅSEN

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 400 KV KRAFTLEDNING MELLAN LIGGA OCH MESSAURE SAMT VARGFORS-BETÅSEN FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 400 KV KRAFTLEDNING MELLAN LIGGA OCH MESSAURE SAMT VARGFORS-BETÅSEN SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING APRIL 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 400

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun November 2016 Bg:

Läs mer

SAMRÅDSMÖTE VÄSTERÅS

SAMRÅDSMÖTE VÄSTERÅS UPPDRAG Sala-Finnslätten UPPDRAGSLEDARE UPPDRAGSNUMMER 5470245000 UPPRÄTTAD AV PLATS Kyrkbacksgården, Västerås DATUMFEL 2015-10-13 TID 17-20 HITTAR INTE REFERENS KÄLLA. NÄRVARANDE Vattenfall TV Vattenfall

Läs mer

1 INLEDNING...3 2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE...3

1 INLEDNING...3 2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE...3 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 SYFTE...3 2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE...3 2.1 MYNDIGHETER...4 2.1.1 Länsstyrelsen Västra Götalands län...4 2.1.2 Munkedals kommun...4 2.1.3 Skogsstyrelsen...4

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad

Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad Bilaga 1 Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad Luleå kommun Norrbottens län 2017-06-02

Läs mer

Ny 130 kv ledning mellan Storhöjden och Källsjön i Sollefteå och Kramfors kommuner, Västernorrlands län

Ny 130 kv ledning mellan Storhöjden och Källsjön i Sollefteå och Kramfors kommuner, Västernorrlands län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Kompletterande samrådsunderlag Ny 130 kv ledning mellan Storhöjden och Källsjön i Sollefteå och Kramfors kommuner, Västernorrlands

Läs mer

Liten Miljökonsekvensbeskrivning

Liten Miljökonsekvensbeskrivning 2018-102336-0001 2018-09-27 10 september 2018 GoogleStreetView Liten Miljökonsekvensbeskrivning Ansökan om nätkoncession för ny markförlagd kraftledning i Norrflärke, Örnsköldsvik kommun, Västernorrlands

Läs mer

Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning ändrad sträckning mellan Hagaberg och Köksmåla naturreservat samt vid Rudalunds naturreservat

Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning ändrad sträckning mellan Hagaberg och Köksmåla naturreservat samt vid Rudalunds naturreservat 1 (18) Komplettering av miljökonsekvensbeskrivning ändrad sträckning mellan Hagaberg och Köksmåla naturreservat samt vid Rudalunds naturreservat Sammanfattning Svenska kraftnät planerar för en luftledningsförbindelse

Läs mer

Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen..

Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen.. 2017-06-16 Remissvar: LFV har som sakägare av CNS-utrustning inget att erinra mot att nätkoncession beviljas för ledningen.. Detta yttrande gäller på utfärdandedatum. LFV förbehåller sig rätten att revidera

Läs mer

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön:

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön: Beslut Sida 1 av 5 E-delgivning Härjeåns Nät AB Att: Erik Persson erik.persson@harjeans.se Föreläggande enligt miljöbalken och samråd enligt kulturmiljölagen för nyanläggning av markkabel mellan Vallen

Läs mer

Befintlig 130 kv luftledning mellan Öråker och Birsta i Sundsvalls kommun

Befintlig 130 kv luftledning mellan Öråker och Birsta i Sundsvalls kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Komplettering av ansökan för Befintlig 130 kv luftledning mellan Öråker och Birsta i Sundsvalls kommun December 2017 Bg: 5967-4770

Läs mer

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen September 2015 PROJEKTORGANISATION Ellevio AB Box 2087 650 02 Karlstad

Läs mer

Figur 1: Planerad vindkraftpark Målarberget samt Vattenfalls befintliga 130 kv ledning som vindkraftparken ska anslutas till.

Figur 1: Planerad vindkraftpark Målarberget samt Vattenfalls befintliga 130 kv ledning som vindkraftparken ska anslutas till. Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Samråd gällande föreslagen sträckning för ledningen September

Läs mer

Samrådsmöte Skutskär 2011-06-15

Samrådsmöte Skutskär 2011-06-15 Koncessioner och kommunikation 2011-06-21 PROTOKOLL FORSMARK-STACKBO Samrådsmöte Skutskär 2011-06-15 Närvarande från Svenska Kraftnät Anna Meder, projektledare Jenny Stern, ansvarig tillståndsärenden Mikael

Läs mer