136 Dnr 2013/ KS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "136 Dnr 2013/ KS"

Transkript

1

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (18) 135 Information. Ordförande Lisbeth Lennartsson informerar om; - Restaurering av våtmarker i Borgholms kommun. - Kommunstyrelsens arbetsutskotts möte med Hansa Bygg AB. Kommunchef Christina Madeling informerar om att hon bjöd in till Samverkansmöte angående asylförläggningar i Borgholms kommun. Inbjudna var Migrationsverket, Länsstyrelsen, Kalmarsunds gymnasieförbund, utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen, kommunledningen, arbetsmarknadsavdelningen, överförmyndare, Kalmar läns landsting samt representanter från Lundegårds camping, Kapelluddens camping och Guntorps herrgård. Kommunchefen rapporterar från ett mycket givande och lyckat möte där alla var eniga om att tillsammans arbeta för att på bästa sätt ta emot de asylsökande som kommer till Borgholms kommun. Det kommer att bli uppföljningsmöten i december och under våren Dnr 2013/ KS Budgetuppföljning augusti Ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg redogör för kommunstyrelsens och kommunens totala budgetuppföljning augusti Av kommunens totala uppföljning framgår: Resultatet uppgår till plus 1,7 mkr vilket är en förbättring med 0,9 mkr i jämförelse med delårsbokslutet. Resultaträkningen redovisar precis som delårsbokslutet högre kostnader för verksamhetsnetto. I likhet med delårsbokslutet beror underskottet inom verksamhetsnettot på högre kostnader inom socialnämnden och kommunstyrelsen. Skatteintäkter och utjämning ligger marginellt bättre än riktpunkt. Finansnettot har stärkts vilket delvis beror på det låga ränteläget. Pensionerna uppvisar ett starkt resultat på grund av den återbetalning som är beslutad från AFA Försäkring. AFA Försäkrings styrelse har 3 september 2013 beslutat att premierna för år 2005 och år 2006 fastställs till noll (=%) för AGS-KL och Avgiftsbefrielseförsäkringen. Detta innebär att ca 9,5 mkr betalas tillbaka till kommunen. Återbetalningen påbörjas under november/december Månadens positiva resultat bygger på dessa pengar och är periodiserat till åtta tolftedelar. Likviditeten Medelsaldot på kommunens checkräkningskredit uppgår till plus 3,8 mkr. Detta är något bättre utgångsläge att ta med sig i jämförelse med måna-

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 3 (18) den innan då reparationerna av både Gärdslösa skola och Byxelkroks hamn har kommit igång och dess negativa inverkan på medelsaldot. Investeringar De budgeterade investeringarna enligt kommunfullmäktige uppgår till 17,3 mkr. Till och med augusti är 2,3 mkr av total investeringsbudget utnyttjad. Kommunstyrelsen lägger budgetuppföljningarna med beaktande till handlingarna. 137 Dnr 2013/ KS Delegation personalfrågor under personalchefs tjänstledighet. Personalchefen har beviljats 50 % tjänstledighet tiden De dagar som han inte finns tillgänglig måste vid behov någon ha delegation att svara på och genomföra de åläggande som enligt Delegationsordning-personalfrågor ligger inom personalchefs ålägganden. Kommunledningskontoret föreslår i tjänsteskrivelse att delegera till lönesystemsansvarig Susanne Pettersson Höglander att under personalchef Krister Kronzells tjänstledighet , eller till dess ny personalchef anställs, handlägga de frågor inom Delegationsordning-personalfrågor som ligger under personalchefens ansvar. Kommunstyrelsen beslutar delegera till lönesystemsansvarig Susanne Pettersson Höglander att vid personalchef Krister Kronzells frånvaro under hans tjänstledighet , eller till dess ny personalchef anställs, handlägga de frågor inom Delegationsordning-personalfrågor som ligger under personalchefens ansvar. Vidare beslutar kommunstyrelsen delegationsordningen för personalfrågor ska ses över. Reservation mot beslut Inger Sundbom (S) reserverar sig mot beslutet avseende delegationen.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4 (18) 138 Dnr 2013/ KS Regional transportplan för Kalmar län. Regionförbundet i Kalmar län har inbjudit länets kommuner m fl att yttra sig över Regional transportplan för Kalmar län senast Efter genomförd remissomgång kommer regionförbundet att fatta beslut om planen. Därefter skickas den till Näringsdepartementet. Under våren 2014 kommer regeringen att fatta beslut om planens slutliga ekonomiska ram. Regionförbundet kommer därefter att fastställa planen senast Eddie Forsman (M) redogör för ärendet. I tjänsteskrivelse lämnar samhällsbyggnadsförvaltningen förslag på yttrande. Kommunstyrelsen beslutar lämna följande yttrande; Borgholms kommun välkomnar medel till länsväg 136 och andra följdinvesteringar och ser positivt på att det äntligen kan bli möjligt att genomföra flera nödvändiga åtgärder. Det statliga vägnätet i kommunen är eftersatt sedan många år samtidigt som trafikmängderna har ökat stort, framförallt sommartid. En ordentlig satsning på väg 136 är nödvändig för att andra investeringar ska kunna förverkligas på ett positivt sätt, t.ex. Ekerum Resort, Böda sand m.fl. satsningar på norra Öland. Nu byggs den nationella och internationella cykelleden Ölandsleden med näringslivsinriktning. Länsväg 136 har också en mycket viktig roll i en starkare regional arbetsmarknads- och inflyttningsregion, Kalmarsundsregionen, med säker pendling och kortare pendlingstider mellan attraktiva noder som Borgholm/Köpingsvik och Kalmar. Det poängteras att många boende från nordligaste Öland dagligen arbetspendlar till Kalmar. Behoven av trafiksäkerhetshöjande åtgärder är mycket stort utefter länsväg 136. Därför efterfrågar Borgholms kommun att en del av regionens medel även i kommande regionala transportplaner för Kalmar län går till åtgärder på det öländska vägnätet. Genom att kontinuerligt göra förbättringar kan vi erbjuda säkrare färdvägar för våra trafikanter även sommartid då belastningen är långt högre än vad vägnätet är dimensionerat för. En stor del av trafikbelastningen kommer utifrån och åtgärder på öländska vägar kommer att ge stor nytta, såväl för en attraktivare, större och starkare region såväl som för den regionala turist- och besöksnäringen.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5 (18) 139 Dnr 2012/ KS Yttrande över JO-anmälan gällande kommunens agerande med anledning av Förvaltningsrättens i Växjö dom (mål nr ) att upphäva kommunfullmäktiges beslut att lägga ned Runstens skola. JO anmodar kommunen att yttra sig över Per Lublins JOanmälan senast Av Lublins anmälan framgår att han A. tycker att Runstens skola ska vara fullt verksam under höstterminen på samma sätt som tidigare. B. anser att politiker och tjänstemän gjort tjänstefelsbrott. B. framför synpunkter på vad det står i lokalpressen vad politiker och tjänstemän har sagt med anledning av förvaltningsrättens dom att upphäva beslutet då de anser att det inte tillkommit i laga ordning. Kommunens yttrande ska innehålla en redogörelse från handläggningen och styrelsens bedömning av denna. Av yttrandet ska särskilt följande framgå. 1. Vilka bedömningar som gjordes innan fullmäktiges beslut verkställdes. 2. Vilka verkställighetsåtgärder som vidtogs före förvaltningsrättens dom. 3. Hur frågan om rättelse av verkställigheten enligt 10 kap 15 Kommunallagen (KL) har beretts och vilka bedömningar som härvid har gjorts. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret kommunstyrelsen lämna följande yttrande; Borgholms kommun bestrider anmälan och vill som yttrande över Lublins anmälan framföra följande: A. Enligt nedanstående beslutsgång framgår att Borgholms kommunfullmäktige, i vilken Per Lublin ingår som ledamot, förutom beslut om nedläggning av Runstens skola antog budget En budget där utbildningsnämndens budgetram baserades bland annat på att Runstens skola skulle läggas ned fr o m höstterminen et har vunnit laga kraft och med stöd härav kan det inte hävdas att skolverksamheten i Runstens skola ska fortsätta på samma sätt som tidigare föreslog utbildningsnämnden kommunfullmäktige att anta nämndens budgetförslag 2013 och anta ny skolorganisation innebärande bland annat nedläggning av Runstens Skola beslutade kommunfullmäktige att lägga ned Runstens skola beslutade kommunfullmäktige anta budget beslutade utbildningsnämnden anta budgetförslaget 2013 utifrån beslutat sparbeting på 1 %. Både kommunfullmäktiges budgetbeslut och utbildningsnämndens budgetbeslut har vunnit laga kraft.

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 6 (18) upphävde Förvaltningsrätten kommunfullmäktiges beslut 193/ 12 då de ansåg att beslutet inte tillkommit i laga ordning då det sattes streck i debatten. Anledningen till detta var att ordföranden efter 2,5 timmars debatt och då inget nytt tillkommit i ärendet ville att fullmäktige skulle gå till beslut. Vid fråga till fullmäktige uppfattade presidiet inte att någon motsatte sig att debatten skulle avslutas. Av 10 kap 14 a KL följer att ett beslut som kan överklagas enligt bestämmelser i detta kapitel får verkställas innan det har vunnit laga kraft om inte särskilda skäl talar emot det. Bestämmelsen innebär att omedelbar verkställighet i princip får ske så fort protokollet över beslutet har justerats men att verkställighet bör föregås av en individuell bedömning av skälen för och emot. Det kan exempelvis ha stor ekonomisk eller rättslig betydelse för en kommun att beslutet verk-ställs skyndsamt. Vid en individuell bedömning väger effektivitetshänsyn tungt. Omedelbar verkställighet är ibland nödvändig, t ex i fråga om val och en del budgetbeslut. I andra fall kan verkställighetsfrågan utan olägenhet anstå tills beslutet vunnit laga kraft. Vid så kallade okynnesbesvär och när beslutet utan tvekan är lagenligt bör det kunna verkställas utan hinder av ett överklagande. et att lägga ned Runstens skola är av sådan karaktär att det kunde verkställas omedelbart, bland annat med hänsyn till frågor kopplade till budget. Eftersom beslutet upphävts på grund av s k formaliafel råder det heller ingen tvekan om att beslutet i sig är lagenligt. B. Beträffande påstådda tjänstefel kan kommunen endast hänvisa till att politiker och tjänstemän har agerat utifrån antagen budget Det är känt att inventarier flyttas till kommunens andra skolor där det är verksamhet, allt i enlighet med de budgetförutsättningar som antagits. Vidare förutsätter tjänstefel att det rör sig om myndighetsutövning. De åtgärder som vidtagits och som påstås vara felaktiga avser inte myndighetsutövning. C. Beträffande Lublins synpunkter på tjänstemäns och politikers uttalanden enligt lokalpressen konstateras att vid detta tillfälle hade Förvaltningsrättens upphävande/dom inte vunnit laga kraft. Detta skulle ske tidigast 3 augusti och fullmäktiges presidium hade ännu inte beslutat om de skulle överklaga domen eller inte. Uttalandena gjordes med beaktande av de senaste lagakraftvunna besluten i ärendet november 2012, d v s budget Dock kan konstateras att tjänstemän och politiker i sina officiella uttalanden och i sin handläggning hänvisar till att förvaltningsrätten upphävt beslutet med anledning av att beslutet inte tillkommit i laga ordning. Som svar på JO:s frågeställningar vill kommunen lämna följande redogörelse: 1. Till följd av de sparförslag som ålagts nämnden inför budgetarbetet till budgetåret 2013 föreslog utbildningsnämnden, efter översyn av skolorganisationen och elevutvecklingen, kommunfullmäktige

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 7 (18) att anta budgetförslag år 2013 i sin helhet samt att föreslå kommunfullmäktige att anta skolorganisationsförslaget enligt alternativ 4, vilket bland annat innebär nedläggning av Runstens skola. Kommunfullmäktige beslutade lägga ned Runstens skola (anm. beslutet som upphävts av Förvaltningsrätten) Kommunfullmäktige antog budgeten , vilket innebar ett sparbeting på 1 % för utbildningsnämnden. Citat från budgethandlingen Utbildningsnämndens ramjustering inför budget 2013 medför en minskning av ramen med totalt tkr. Besparing sker genom flytt av år 6 till Slottsskolan samt nedläggning av Runsten skola, vilket resulterar i en 1-5 skola i Gärdslösa och en 1-5 skola i Rälla ( tkr). Nämndens övriga besparingar är minskning av 0,5 kuratortjänst (- 200 tkr), borttag av vårdnadsbidrag (-200 tkr), pedagogiska måltider (-800 tkr), resurstilldelning på grund av elevminskning ( tkr), förändrad ledningsorganisation (-100 tkr), flytt av fritidsgården Kronan till Slottsskolan (-240 tkr), förändring av nyckeltal år 7-9 (-633 tkr), förändring av riktpunkt inom barnomsorg (-764 tkr), borttag av 2,0 tjänster i köket i Runsten (-900 tkr) samt en kvarstående ospecificerad besparing (-400 tkr). Nämnden har inför budget 2013 en ökad kostnad för skolskjutsar (1 000 tkr) samt en ökad kostnad i och med att biblioteksverksamheten från 1 januari flyttas från Kultur- och fritidsnämnden till Utbildningsnämnden (5 799 tkr). Utöver detta har Utbildningsnämnden ett sparbeting på tkr som är en procent av nämndens budgetram Sparbetinget om en procent har ännu inte behandlats av nämnden. (anm. beslutades av UN ) Utbildningsnämnden antog sin slutliga budget för år I och med att kommunfullmäktige antog budget 2013, där utbildningsnämndens budgetram alltså baserades på nedläggning av Runstens skola, har nämnden och förvaltningen under våren organiserat sin verksamhet dels utifrån nedläggningsbeslutet och dels utifrån antagen budget. Skolverksamheten har flyttats till Gärdslösa skola och enligt det fria skolvalet har föräldrarna erbjudit möjlighet att placera sina barn där eller i någon annan skola i hemkommunen eller grannkommunen. Utbildningsnämnden har därmed följt antagen budget. 2. Se punkt 1. Förvaltningsrättens dom fattades och kom kommunen tillhanda et vann lagakraft Utbildningsnämnden kunde inte planera/organisera sin verksamhet för höstterminen, som startar , på annat sätt eftersom budget 2013 var antagen och detta beslut vunnit lagakraft. Dessutom har kommunen, såsom redogjorts för ovan, möjlighet att omedelbart verkställa beslutet. Vid en individuell bedömning av beslutet om nedläggning av Runstens skola finns skäl för direkt verkställighet. et har endast upphävts på grund av ett formfel (har inte tillkommit i laga ordning). Förutom aktuellt formfel finns inget stöd för att beslutet inte skulle vara lagenligt. Kommunfullmäktige kan således fatta ett nytt beslut med samma innehåll. Med hänsyn till detta samt till behovet av effektivitet i den kommunala förvaltningen finns därmed skäl för direkt verkställighet. 3. Kommunstyrelsen beslutade , på samma sätt som genom sitt beslut , föreslå kommunfullmäktige att godkänna

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8 (18) nedläggningen av Runstens skola från och med höstterminen Kommunfullmäktige behandlar ärendet vid sitt sammanträde Eftersom kommunstyrelsen har att bereda ärenden till kommunfullmäktige togs ärendet, enligt rekommendation från jurist på Sveriges Kommuner och Landsting, upp till beslut vid kommunstyrelsens första sammanträde för hösten Därmed kan ett nytt beslut avseende nedläggningen av Runstens skola tas först i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen beslutar ställa sig bakom yttrandet och redogörelsen för handläggningen. Kommunstyrelsen bedömer kommunens tjänstemän och politiker har gjort vad de kunnat för att följa lagakraftvunna politiska beslut. Jäv Lisbeth Lennartsson (C) deltar inte i handläggning eller beslut i detta ärende. Lisbeth Lennartsson lämnar sammanträdeslokalen. Eddie Forsman (M) är ordförande i detta ärende. 140 Dnr 2012/ Motion (Eddie Forsman M) - Träbyggnadsstrategi. Eddie Forsman (M) föreslår i motion att kommunfullmäktige ger kommunledningskontoret i uppdrag att återkomma till fullmäktige med förslag till en kommunal träbyggnadsstrategi. Kommunfullmäktige lämnade motionen till kommunstyrelsen för beredning. I tjänsteskrivelse redogör samhällsbyggnadschef Göran Borgö för förvaltningens förslag att anse motionen besvarad. Av tjänsteskrivelsen framgår bland annat bedömningen att en kommunal träbyggnadsstrategi för Borgholm kommun inte bör prioriteras i dagsläget. Regionförbundets projekt Träregion Småland, vilket omfattar 33 kommuner däribland ölandskommunerna, följs och utvärderas för eventuella senare och länsgemensamma beslut. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att bifalla motionen, innebärande uppdrag till kommunledningskontoret

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 9 (18) att upprätta förslag till träbyggnadsstrategi för beslut i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige bifalla motionen, innebärande uppdrag till kommunledningskontoret att upprätta förslag till träbyggnadsstrategi för beslut i kommunfullmäktige. 141 Dnr 2013/ KS Motion (Sofie Jakobsson KD och Eva Wahlgren C) Förslag till höjd åldersgräns för fritidsgården i Löttorp. Sofie Jakobsson (KD) och Eva Wahlgren (S) föreslår i motion att fritidsgården i Löttorp är öppen för ungdomar upp till och med årskurs tre i gymnasiet. Vidare föreslås att man som tidigare i första hand riktar aktivitetsutbudet mot ungdomar i årskurs 6-9 men även bjuder in gymnasieungdomar om resurserna räcker till. Kommunfullmäktige beslutade lämna motionen till utbildningsnämnden för beredning. Utbildningsnämnden beslutade att hänvisa till nämndens beslut 21 att under en försöksperiod tiden april-oktober erbjuda verksamheten till ungdomar från åk 6 upp till 18 år. Kommunstyrelse föreslår kommunfullmäktige bifalla motionen innebärande att fritidsgården i Löttorp är öppen för ungdomar upp till och med årskurs tre i gymnasiet samt utbildningsförvaltningen som tidigare i första hand riktar aktivitetsutbudet mot ungdomar i årskurs 6-9 men även bjuder in gymnasieungdomar om resurserna räcker till.

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10 (18) 142 Dnr 2013/ KS Medborgarförslag (Isabella Matovic m fl) Höjd åldersgräns på fritidsgårdar till 18 år. Isabella Matovic, Ramsättravägen 95, Köpingsvik, med flera ungdomar, föreslår i medborgarförslag inkommet att höja åldersgränsen på fritidsgårdarna till 18 år. Kommunfullmäktige beslutade ta emot medborgarförslaget och överlämna det till utbildningsnämnden för beredning. Utbildningsnämnden beslutade att hänvisa till nämndens beslut 21 att under en försöksperiod tiden april-oktober erbjuda verksamheten till ungdomar från åk 6 upp till 18 år. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige bifalla medborgarförslaget innebärande att höja åldersgräns på fritidsgårdarna till 18 år. 143 Dnr 2013/6-008 KS Medborgarförslag (Andreas Åsenholm) - utreda utträde ur Samordningsförbundet. Andreas Åsenholm, Nedra Sandby, Horvgata 11, Köpingsvik, föreslår i medborgarförslag att kommunfullmäktige må besluta att tillsätta en utredning med syfte att: a. i samarbete med samordningsförbundets kommuner i allmänhet och i samarbete med Mörbylånga kommun i synnerhet utreda möjligheten till att kunna tillvarata rätten att säga upp medlemskapet i samordningsförbundet för Kalmar län jämlikt 20 i Förbundsordning för Samordningsförbundet i Kalmar län. b. i samarbete med samordningsförbundets kommuner i allmänhet och i samarbete med Mörbylånga kommun i synnerhet tillvarata rätten att utträda ur samordningsförbundet för Kalmar län jämlikt 20 i Förbundsordning för Samordningsförbundet i Kalmar län. Kommunfullmäktige tog emot medborgarförslaget och överlämnade det till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut. I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att medborgarförslaget avslås.

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11 (18) Av tjänsteskrivelsen framgår att Borgholms kommun blev medlem i förbundet från och med 1 januari samordningsförbundet drivs i enlighet med lagen om finansiell samordning mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget och länets tolv kommuner. Lagstiftningen innebär att myndigheterna gemensamt avsätter medel för samordnad rehabilitering av individer som är i behov av det. Försäkringskassan står för den statliga andelen, som är 50 %, medan landstinget och kommunerna avsätter varsin fjärdedel. Den finansiella samordningen syftar till att fler människor ska få plats i arbetslivet genom samordnade insatser från dessa fyra myndigheter. Man beräknar att cirka fem procent av befolkningen i arbetsför ålder behöver samordnade insatser för att komma i arbete och egen försörjning. Dessa personer riskerar att hamna i en rundgång mellan dessa myndigheter om de inte får - tidig gemensam bedömning från inblandade myndigheter - en gemensam handlingsplan (istället för flera olika) - en gemensam kombination av insatser under samlad koncentrerad period. Att slå ihop pengapåsar från fyra myndigheter stimulerar gemensamt ansvarstagande och ett bättre tillvaratagande av samhälleliga resurser. Att hjälpa människor att ta sig ur bidragsberoende och få möjlighet att försörja sig själva är både en besparing för samhället och en ökad livskvalité för individen. Ungdomsstyrelsen presenterade 2012 en rapport Det lönar sig ll-en analys av arbetsmarknadsprojekts samhällsekonomiska lönsamhet där lönsamheten studerats i 28 projekt med 592 deltagare som finansierats av samordningsförbund i hela landet. Enligt rapporten så är den beräknade samhällsvinsten i genomsnitt kronor/år för varje deltagare som fick hjälp att försörja sig själv och den största vinnaren är kommunen i form av minskat försörjningsstöd. Förslagsställaren kan inte se fördelarna för Borgholms kommun med ett medlemskap i Samordningsförbundet och skriver att förbundets redovisningskostnader och lönekostnader överstiger Borgholms medlemsavgift samt uppger att samordningsförbundet inte förväntas få något tillskott från staten under Förslaget är att närhetsprincipen ska tillämpas och att insatserna ska koncentreras i den egna kommunen och eventuellt grannkommunen. När det gäller bidraget från staten så är det beviljat för Att alla fyra parterna bidrar till finansieringen i lika stor utsträckning är en förutsättning för samordningsförbundets existens, om staten undandrar sig finansiering så skulle de först begära utträde ur samordningsförbundet och det finns inga signaler om att så skulle vara fallet. När det gäller den kommunala andelen av finansieringen av Samordningsförbundet i Kalmar län så delas den av länets tolv kommuner efter befolkningsmängden. Den andel som respektive kommun avsätter ska gå tillbaka för aktiviteter i den kommunen sedan kostnader för samordningsförbundets administration har dragits av. När det gäller Borgholms kommun så är medlemsavgiften kronor för Därutöver tillkommer inbetalningar från staten (Försäkringskassan) och från Landstinget med tillsammans kronor. Detta innebär att det finns totalt kronor i Borgholms pengapåse. De medel som kommunen genom samordningsförbundet avsätter för rehabilitering växlas således upp med medel från de tre andra myndigheterna. Borgholms andel av kostnader för samordningsförbundets administration är kronor vilket gör att det avsätts kronor under 2013 för att driva projekt i Borgholm för personer i behov av samordnad rehabilitering. Hur dessa medel ska användas avgörs i allt väsentligt av den lokala samverkansgruppen på

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 12 (18) Öland som består av representanter från de fyra myndigheterna i Borgholms och Mörbylånga kommuner. Närhetsprincipen är således tillgodosedd genom att de medel som Borgholms kommun bidrar med till samordningsförbundet används för aktiviteter som det finns behov av i kommunen. Projektet Arbetsrehab Borgholm bedrevs i Borgholms kommun med finansiering från Samordningsförbundet i Kalmar län under perioden juni 2008 maj Projektet ledde enligt slutrapporten till att 44 personer ökade sin egenförsörjning genom studier eller arbete. För närvarande drivs i Borgholm projektet Steget Framåt som startade hösten Det är ett mindre projekt än det tidigare och det är ännu för tidigt att uttala sig om resultatet av detta projekt. Om man använder sig av de samhällsekonomiska beräkningarna i rapporten från Ungdomsstyrelsen så skulle det emellertid räcka med att en deltagare om året kommer i självförsörjning och förblir i det under fem år, för att projektet ska bli samhällsekonomiskt lönsamt och därmed även lönsamt för Borgholms kommun. Slutsatsen är att ett medlemskap i samordningsförbundet med stor sannolikhet är en ekonomiskt god affär för Borgholms kommun och bidrar till en ökad livskvalité för de personer som blir föremål för insatser. Det är därför inte aktuellt med utträde ur förbundet. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade föreslå kommunstyrelsen att avslå medborgarförslaget. Kommunstyrelsen beslutar avslå medborgarförslaget. Förslagsställaren har bjudits in till dagens sammanträde men tackat nej till att närvara via mail till kommunsekreteraren. 144 Dnr 2013/ KS Medborgarförslag (Andreas Åsenholm) - utreda publicering av inlämnade medborgarförslag på kommunens hemsida. Andreas Åsenholm, Nedra Sandby, Horvgata 11, Köpingsvik, föreslår i medborgarförslag att kommunfullmäktige må besluta att tillsätta en utredning med syfte att undersöka möjligheten till ett upprättande av en nätbaserad databas på kommunens hemsida, innehållande inlämnade medborgarförslag i Borgholms kommun. Kommunfullmäktige tog emot medborgarförslaget och överlämnade det till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut.

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 13 (18) I tjänsteskrivelse föreslår kommunledningskontoret att medborgarförslaget ska anses besvarat då arbetet med att publicera inkomna medborgarförslag på kommunens webbsida kommer att påbörjas under hösten. Av tjänsteskrivelsen framgår att kommunledningskontorets personal kontinuerligt uppdaterar och kompletterar den externa hemsidan. Planen för år 2013 har varit att under året påbörja arbetet med att publicera dels kommunens författningssamling (våren) och dels redovisning av inkomna medborgarförslag/beslut (hösten). Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade föreslår kommunstyrelsen att anse medborgarförslaget besvarat eftersom kommunledningskontoret redan planerat att publicera redovisning av inkomna medborgarförslag och beslut på hemsidan under hösten. Kommunstyrelsen beslutar anse medborgarförslaget besvarat eftersom kommunledningskontoret redan planerat att publicera redovisning av inkomna medborgarförslag och beslut på hemsidan under hösten. Förslagsställaren har bjudits in till dagens sammanträde men tackat nej till att närvara via mail till kommunsekreteraren. 145 Dnr 2012/ KS Besvarande av bifallen motion - strategi för kommunal industrimark. Kommunfullmäktige biföll en motion innebärande uppdrag till kommunstyrelsen att snarast ta fram en strategi för hur vi säkerställer att kommunen både på kort och på lång sikt har tillgänglig industrimark i alla kommundelar. I tjänsteskrivelse redogör samhällsbyggnadschef Göran Borgö för att de fördjupade översiktsplaner som samhällsbyggnadsnämnden tar fram på uppdrag av kommunstyrelsen, är strategiska planer för markanvändning i kommunen, inte minst för företagsetableringar och industrimark. Arbetet med de fördjupade översiktsplanera är prioriterat inom samhällsbyggnadsnämndens nuvarande budgetram. Av tjänsteskrivelsen framgår vidare att samhällsbyggnadsnämnden lämnade yttrande inför behandlingen av motionen i kommunfullmäktige. Nämnden har i yttrandet föreslagit att kommunstyrelsen prioriterar planarbetet för att få fram mer mark för företag, handel, service och

14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 14 (18) bostäder i kommunen. Samhällsbyggnadsnämnden har också i sitt yttrande beskrivit hur ansvar och genomförande för planering, mark- och exploatering är organiserat i kommunen. Under sommaren 2013 har samhällsbyggnadsförvaltningen haft en praktikant anställd som gått igenom alla kommunens drygt 300 planer. Syftet var bland annat att se hur många tomter som finns planerade för bostäder och företag men som ännu inte används. Hittills har framkommit 8 tomter för företagsetableringar som är lediga. De flesta finns i Löttorp som ett resultat av den fördjupade översiktsplan och följande detaljplan som togs fram för några år sedan. Den trånga sektorn för att öka takten i planarbetet är mark- och exploatering, ett ansvar som ligger på kommunstyrelsen. Det går inte att ta fram planer utan att mark-, fastighets- och exploateringsfrågor först är lösta. För närvarande pågår en diskussion mellan samhällsbyggnadsförvaltningen och kommunstyrelsen för att förstärka och bättre organisera arbetet. En mex-funktion är mycket viktigt för ett effektivt planarbete. Det är fullt möjligt att genomföra ett projektuppdrag eller en tematisk fördjupning av översiktsplanen avseende mark för företag/industrimark vid sidan av pågående arbete med fördjupningar av översiktsplanen. I så fall bör ett beslut tas, medel anslås och personal anställas eller kontrakteras. Ett projektuppdrag uppskattas kosta ca 500 tkr. Ett tematiskt tillägg till översiktsplanen, motsvarande vindkraftsutredningen, beräknas kosta ca 2 mkr. Samhällsbyggnadsförvaltningen kan inte genomföra ett sådant uppdrag utan extra resurser, för att inte beslutade och pågående planarbeten ska försenas. Vidare föreslås att motionen härmed anses besvarad. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att med hänsyn till kommunens ekonomi anse motionen besvarad i och med samhällsbyggnadschef Göran Borgös redovisning. Yrkanden Eddie Forsman (M), Peder Svensson (C) och Mikael Almqvist (KD) yrkar att motionen ska lämnas till budgetberedningen. Maria Lindmark (MP), Ilko Corkovic (S) och Inger Sundbom (S) yrkar att motionen inte ska anses besvarad och skickas till budgetberedningen för att verkställas Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att kommunstyrelsen vill föreslå att motionen överlämnas till budgetberedningen. Omröstning begärs Följande omröstningsproposition godkänns: Den som vill att kommunstyrelsen överlämnar motionen till budgetberedningen röstar ja. Den som vill

15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 15 (18) att motionen inte ska anses besvarad och skickas till budgetberedningen för att verkställas röstar nej. Vid omröstning avges följande röster: JA Eddie Forsman (M) Mikael Almqvist (KD) Mats Axelsson (FP) Thomas Johnsson (M) Daniel Nilsson (C) Peder Svensson (C) Lisbeth Lennartsson (C) NEJ Ilko Corkovic (S) Inger Sundbom (S) Bengt Jonsson (S) Maria Lindmark (MP) Kommunstyrelsen beslutar med 7 ja mot 4 nej lämna ärendet till budgetberedningen. 146 Dnr 2012/ KS Samverkansavtal gällande fiberbredbandsutbyggnad, Telia Sonera Sverige AB. IT-chef Niklas Hällblad presenterar och redogör för Samverkansavtal mellan Borgholms kommun och Telia Sonera Sverige AB. Genom Samverkansavtalet åtar sig parterna (kommunen och Telia Sonera AB) att samverka kring etablering av ett aktivt fibernät och en öppen tjänsteplattform där leverantörer på marknaden kan erbjuda bredbandstjänster till boende och verksamheter i kommunen. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde diskuteras förslag till samverkansavtal. Arbetsutskottet anser att punkt 6.5 i avtalet ska ändras enligt följande; Kommunen och dess bolag förbinder sig att inte anlägga fiberinfrastruktur för annat än kommunens egna verksamheter samt punkt 8 sista stycket ändras till följande; Skanova erbjuds markavtal som ger dem rätt att förlägga kanalisation och ledningar i fibernät i av kommunen ägd allmän platsmark eller fastighet. Markavtalet är inte förenat med någon kostnad för Skanova och gäller tills vidare med 5 års uppsägning och ger Skanova rätt att bibehålla befintliga anläggningar och nyanlägga ny kanalisation och ledning för att ansluta nya fastigheter till fibernätet. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att godkänna samverkansavtalet med vissa redaktionella ändringar samt

16 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 16 (18) att utse IT-chefen och energi- och elnätschefen till kommunens representanter i styrgruppen. Ilko Corkovic (S) efterlyser bilagan i punkt 5.8. IT-chefen meddelar att det inte finns någon bilaga så den raden ska tas bort i avtalet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige godkänna samverkansavtalet mellan Borgholms kommun och Telia Sonera AB, med vissa redaktionella ändringar, samt utse IT-chef Niklas Hällblad och energi- och elnätschef Marcus Wertwein till kommunens representanter i styrgruppen. 147 Dnr 2011/ KS Motion (M, KD, FP) återföra de skattefinansierade verksamheterna gata, park, kost, städ och fastighetsförvaltning till Borgholms kommun. Eddie Forsman (M), Mikael Almqvist (KD) och Mats Axelsson (FP) föreslår i motion inkommen kommunfullmäktige besluta att återföra den skattefinansierade verksamheterna gata/park, kost, städ och fastighetsförvaltning till Borgholms kommun. Motionen remitterades till partigrupperna och svar inkom från Ölandspartiet: Bifall. Moderaterna: Bifall. Socialdemokraterna: Avslag. Centerpartiet: Avslag. ÖVRIGA PARTIGRUPPER INGA REMISSVAR Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog , efter proposition, kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Kommunstyrelsen föreslog , efter votering, kommunfullmäktige avslå motionen. Kommunfullmäktige beslutade att återföra motionen till demokratiberedningsgruppen (dåvarande beredningsgruppen) för översyn av nämndorganisationen som redan i dagsläget har ett liknande uppdrag.

17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 17 (18) Demokratiberedningsgruppen överlämnar motionen till kommunstyrelsen för behandling då gruppen på grund av resursbrist inte har kunnat genomföra utredningen (det krävs en större utredning för att kunna komma till beslut om verksamheterna ska återföras till kommunen eller inte) och fått besked att motionen först ska bifallas av fullmäktige innan den kan beredas. Av Sveriges Kommuner och Landstings Cirkulär 12:50 framgår en lagändring från och med Genom lagändringen har nu införts ett permanent in house-undantag från kravet på upphandling. Det nya undantaget innebär att avtal som slutits mellan en upphandlande myndighet och en juridisk person eller en gemensam nämnd inte anses utgöra ett kontrakt enligt LOU. Undantaget gäller endast under förutsättning att kontroll- och verksamhetskriterierna, de s k Teckalkriterierna är uppfyllda. Villkoren innebär dels att - den upphandlande myndigheten måste utöva en kontroll över den juridiska personen eller den gemensamma nämnden som motsvarar den, som den utövar över sin egen förvaltning, dels att - den juridiska personen måste bedriva huvuddelen av sin verksamhet tillsammans med den eller de myndigheter som kontrollerar den. Om dessa villkor är uppfyllda anses relationen mellan parterna som intern, varför upphandling enligt LOU inte behöver ske. Lagändringen påverkar kommunen då den kommunaltekniska verksamheten överlämnats till Borgholm Energi AB. Kommunen bör därför överväga ett eventuellt återförande av hela eller delar av den kommunaltekniska verksamheten eller bilda ett nytt helägt bolag för de skattefinansierade verksamheterna. Yrkanden Eddie Forsman (M), Mats Axelsson (FP) och Mikael Almqvist (KD) yrkar bifall till motionen. Ilko Corkovic (S), Daniel Nilsson (C) och Maria Lindmark (MP) yrkar avslag på motionen. Proposition Vid propositionsställandet finner ordförande att kommunstyrelsen yrkar bifall till motionen. Omröstning begärs Följande voteringsproposition godkänns: Den som bifaller motionen röstar ja. Den som avslår motionen röstar nej. Vid omröstning avges följande röster:

18 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 18 (18) JA Eddie Forsman (M) Mikael Almqvist (KD) Mats Axelsson (FP) Thomas Johnsson (M) Lisbeth Lennartsson (C) NEJ Ilko Corkovic (S) Inger Sundbom (S) Bengt Jonsson (S) Maria Lindmark (MP) Daniel Nilsson (C) Peder Svensson (C) Kommunstyrelsen beslutar med 6 nej mot 5 ja föreslå kommunfullmäktige avslå motionen. Reservation Eddie Forsman (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. 148 Meddelanden och delegationsbeslut. Kommunstyrelsen godkänner redovisning av delegationsbeslut och lägger dessa tillsammans med inkomna meddelanden till handlingarna (BILAGA 1)

19 MEDDELANDEN (händelser) Kommunstyrelsen Sida 1 (2) Borgholms kommun Kommunkansliet BILAGA 1 KS Riktning Hid Besl.inst Info Ärendemening Diarienr Sammtr.dat Notering Handläggare In KS Avslår kommunens överklagande och avvisar övriga klagandes talan., Förvaltningsrätten i Falun 2011/125 KS Remiss - Ansökningar från Gripen Gas om undersökningstillstånd enligt minerallagen. Greby, Lundeby, Mellby och Nyby i Borgholms kommun. In KS Inlämnad ansökan från Borgholm kommun som Årets Matlandet huvudstad 2014, Anders Nyholm Matlandethuvudstad /144 KS In KS Kommunens ansökan mottagen. De återkommer efter att Expertrådet har läst och beslutat sig för en vinnare., Regeringskansliet Matlandethuvudstad /144 KS In KS Prövar inte ärendet ang anmälan från föräldrar om att skolan hålls stängd trots Förvaltningsrättens dom. Det faller utanför ramen för Skolinspektionens tillsyn., Skolinspektionen Nedläggning av en skola på östra sidan 2012/169 KS In KS Upphäver Länsstyrelsens beslut den 5 april 2011 i fråga om upphävande av strandskydd inom område som avses att ingå i detaljplanen för Sandwedgen., Miljödepartementet Fördjupad översiktsplan, Rälla och Stora Rör Natura /138 KS In KS Ändrar Länsstyrelsens beslut 27 januari 2012 endast på så sätt att fastigheten 11:2 och det område på fastigheten Borgholm 11:1 som i anspråktagandet av badhusanläggningen inte ska omfattas av beslutet om att utvidga strandskyddsområdet., Miljödepartementet Projekt - översyn och differentiering av strandskyddet på Öland 2010/338 KS Winess Bardeli Datasystem :11 Antal:11 HAMED

20 MEDDELANDEN (händelser) Kommunstyrelsen Sida 2 (2) Borgholms kommun Kommunkansliet BILAGA 1 KS Riktning Hid Besl.inst Info Ärendemening Diarienr Sammtr.dat Notering Handläggare In KS Per Lublins har överklagat UN 46 och 56 beträffande utbyggnad av Gärdslösa skola. Överlämnad till utbildningsförvaltningen för yttrande., Förvaltningsrätten i Växjö In KS Undertecknad överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare i enlighet med KS beslut 105/13. Utökat mottagande av nyanlända /34 KS In KS Meddelande att RF har beslutat att inte genomföra projektet Nyckeln i låset p g a den situation AF nu hamnat i och AF anser attman måste fokusera sina resurser på annat. RF ser ingen möjlighet att genomföra projektet utan AF:s medverkan., Regionförbundet i Kalmar län Projekt "Nyckeln i låset" 2013/77 KS Ut KS Verksamhetsredovisning - planering 2013 och budget inskickat tll Länsstyrelsen av Mattias Sundman Plan för hantering av samhällsstörning och extraordinära händelser 2011/38 KS In KS Från föreningsstämman 19 april, Coompanion Kalmar län 2013/74 KS Coopmanion Kalmar län Winess Bardeli Datasystem :11 Antal:11 HAMED

21 DELEGATIONSBESLUT (händelser) Kommunstyrelsen Sida 1 (1) Borgholms kommun Kommunkansliet BILAGA 1 KS Info Notering Hid Besl.inst Datum Ärendemening Diarienr Diplankod Sammtr.dat Handl ATTESTLISTA FR 22 AUGUSTI KS Delegationsbeslut, attestlista - kommunchefen 2013/ CM KFU 31/ , Godkänner KS delegationsbeslut. Delegationsbeslut övriga 2013/ AÖ Winess Bardeli Datasystem :12 Antal:2 HADEL

22 BILAGA 1 KS PROTOKOLL TILL KOMMUNSTYRELSEN Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss valdistriktsindelning vid valen Remiss; Ölandsbron risker för avstängning och behov av ersättningstrafik 160 Remiss; Förslag till ny sjöplan vid kärnteknisk olycka 161 Redovisning, beredskap vid utbildning för asylsökand barn 162 Ansökan, Matlandet Huvudstad Motion (Eddie Forsman M) Träbyggnadsstrategi 164 Motion (Ilko Corkovic S) Heltid en rättighet deltid en möjlighet 165 Medborgarförslag (Andreas Åsenholm) utreda utträde ur Samordningsförbundet 166 Medborgaförslag (Andreas Åsenholm) utreda publicering av inlämnande medborgarförslag å kommunens hemsida 167 Besvarande av bifallen motion strategi för kommunal industrimark 168 Ansökan om kommunalt stöd, Löttorps Bygdegårdsförening 169 Deltagande i projektet Full Koll, Kumulus 170 Avtalsförslag Böda kronopark 2:119 avseende Ölandsleden Cykla fyr till fyr 171 Fastighetsförsäljning, resterande mark på Borgholm Södvik 2: Beredning av bifallen motion, Den goda måltiden 173 Tilldelningsbeslut upphandling vägmarkeringar 2013, redovisning av delegationsbeslut 174 Information Information, personalutskottsärende. 176 Riktlinjer - bruttolöneavdrag för anställda i Borgholms kommun. 177 Remiss - ansökan om hastighetsbegränsning Horvastigen, Orkidéstigen och Rörsbergsvägen till 20 km/h 178 Remiss - Hastighetsbegränsning av väg 136 vid påfarten Borgholms Slott under skördefesten september 179 Ansökan om bidrag, Borgholms Bion. 180 Projekt Nyckeln i låset, eventuell medverkan. 181 Information: Halvårsrapport från arbetsmarknadsavdelningen. 182 Begäran om tjänst till SFI:s yrkesutveckling, Arbetsmarknadsavdelningen. 183 Deltagande i seminarium ÖstersjöInitiativet. 184 Remiss - förslag till nationell plan för transportsystemet Regiondagarna september Deltagande, invigning av utställning Makalös. 187 Uppföljningsmöte - Borgholm Energi AB. 188 Representation vid möte med Bixia. 189 Skrivelse gällande synpunkter på västra Kustvägen delen Sjölunden-Djupvik. 190 Rastgård för hundar.

23 BILAGA 1 KS Kommunstyrelsens kultur och fritidsutskott Samarbetsformer gällande barn och ungdomsarbetet i kommunen 26 Balanserat styrkort för kommunstyrelsen/kultur och fritidsutskottet 27 Remiss; Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar län 28 Remiss; Översyn av riksintresse för föreningsliv 29 Museum på norra Öland för vrakfyndet Mars 30 Riktlinjer för fast reklam i kommunens lokaler med föreningsverksamhet inom kultur- och fritidsnämndens ansvar enligt gällande skyltpolicy 31 Delegationsbeslut Funktionshinderrådet Mötets öppnande 2 Val av justerare 3 Godkännande av föregående protokoll 4 Nytillkomna ärende 5 Information från kommunledningskontoret 6 Funktionshinderplanen 7 Övriga frågor 8 Mötestider 9 Mötet avslutas

Vidare meddelar kommunchef Christina Madeling att en mark- och exploateringsingenjör. 205 Dnr 2012/65-055 KS. Bredbandsstrategi för Borgholms kommun.

Vidare meddelar kommunchef Christina Madeling att en mark- och exploateringsingenjör. 205 Dnr 2012/65-055 KS. Bredbandsstrategi för Borgholms kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (15) 204 Information. Kommunchef Christina Madeling bjöd 2013-09-16 in till Samverkansmöte angående asylförläggningar i Borgholms kommun. Inbjudna var Migrationsverket, länsstyrelsen,

Läs mer

158 Dnr 2013/ KS. Remiss - valdistriktsindelning vid valen 2010.

158 Dnr 2013/ KS. Remiss - valdistriktsindelning vid valen 2010. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (15) 158 Dnr 2013/103-110 KS Remiss - valdistriktsindelning vid valen 2010. Länsstyrelsen i Kalmar län uppmanar i skrivelse 2013-05-08 kommunen att se över valdistriktsindelningen

Läs mer

108 Dnr 2012/ och 2012/ KS. Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1.

108 Dnr 2012/ och 2012/ KS. Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 108 Dnr 2012/110-261 och 2012/121-261 KS Avsiktsförklaring, park- och nöjesrestaurang m m i Societetsparken, del av Borgholm 11:1. Till dagens sammanträde finns avsiktsförklaring

Läs mer

Ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg informerar om det preliminära bokslutet 2013 och det ekonomiska läget Dnr 2013/ KS

Ekonomichef Lars-Gunnar Fagerberg informerar om det preliminära bokslutet 2013 och det ekonomiska läget Dnr 2013/ KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 44 Information. Kommunchef Christina Madeling informerar om de interna avtalen mellan Borgholms kommun och Borgholm Energi AB, BEAB. Bolagets presidium bjuds in till ett

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande ärenden:

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande ärenden: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (14) 140 Godkännande av kungörelse Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 141 Godkännande av dagordning Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande

Läs mer

2011-03-21 36-46. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

2011-03-21 36-46. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (9) 36 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 37 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici meddelar att dagordningen kompletteras

Läs mer

2011-07-05 137-141. 137 Dnr 2011/70-023 KS. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet.

2011-07-05 137-141. 137 Dnr 2011/70-023 KS. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 137 Dnr 2011/70-023 KS Anställning av ny kommunchef. Personalchef Krister Kronzell redogör för ärendet. Eftersom kommunchef Lars Frick kommer att gå i pension vid årsskiftet

Läs mer

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem

72 Dnr 2016/ KS. Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två korridorer på Ekbacka till HVB-hem Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2016-04-18 72 Paragrafer 72 Dnr 2016/66-059 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, ombyggnad av av två

Läs mer

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (19) Sammanträdesdatum Paragrafer 2012-04-23 58-79 Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommun tillgänglighetspris GULDKRYCKAN. Funktionshinderrådets ordförande Pia

Läs mer

Kommunstyrelsen tackar för informationen. 174 Dnr 2012/ KS

Kommunstyrelsen tackar för informationen. 174 Dnr 2012/ KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 173 Information, överskuldsättning. Annika Sydberger Norrman, Kronofogdemyndigheten, och Sharon Lavie, Konsumentverket, har begärt företräde till kommunstyrelsen för att

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll sid 2 (6) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 153 Tilldelningsbeslut och begäran om anvisning av medel, förskola i Parkvillan. 154 Yttrande över

Läs mer

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: (Klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef.

Läs mer

192 Dnr 2013/ KS. Uppföljningsmöte, samhällsbyggnadsnämnden.

192 Dnr 2013/ KS. Uppföljningsmöte, samhällsbyggnadsnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (9) 191 Information Kommunchef Christina Madeling informerar om att personalchef Krister Kronzell begärt och beviljats 50 % tjänstledighet. Frågan om delegation av personalchefens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) Innehållsförteckning: 42 Godkännande av kungörelse. 43 Godkännande av dagordning. 44 Politiska uppdrag; ny M-ersättare och V-ersättare, kommunfullmäktige 2014-2018. 45

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (22) 121 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 122 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande tillkommande

Läs mer

- att använda måtten som en del i styrningen och verksamhetsutvecklingen.

- att använda måtten som en del i styrningen och verksamhetsutvecklingen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (22) I samband med sammanträdet samlas kommunstyrelsens ledamöter för visning av Resedan. Borgholm Energi AB:s ordförande Stig Bertilsson (C) informerar om byggnationen och

Läs mer

192 Dnr 2011/164-001 KS. Återrapportering utredning utförande av teknisk service (skattefinansierade

192 Dnr 2011/164-001 KS. Återrapportering utredning utförande av teknisk service (skattefinansierade SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (9) 191 Information. Ordförande Lisbeth Lennartsson (C) informerar om utsänt PM gällande Strategiutveckling Ölands Gymnasium och minnesanteckningar från möte med KLT angående

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (12) Innan sammanträdets början, framför ordförande Jan Erici (M) kommunfullmäktiges tack till Rolf Nilsson för den positiva nyhetsbevakning som han förmedlat under sina 41

Läs mer

1 Dnr 2012/32-318 KS. Vägbidrag 2012, turistvägar och enskilda vägar.

1 Dnr 2012/32-318 KS. Vägbidrag 2012, turistvägar och enskilda vägar. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 1 Dnr 2012/32-318 KS Vägbidrag 2012, turistvägar och enskilda vägar. Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde 2012-12-11 redovisade ekonom Caroline Johansson att

Läs mer

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2013.

Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2013. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (18) Sammanträdet inleds med utdelning av Borgholms kommuns kulturpris 2013. Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskotts ordförande Daniel Nilsson (C) och vice ordförande Marcel

Läs mer

Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30. Jan Erici / Marie-Louise Johansson. Utses att justera:

Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30. Jan Erici / Marie-Louise Johansson. Utses att justera: Kommunfullmäktige KALLELSE Plats och tid för sammanträdet Tingssalen i Borgholms Stadshus 2012-02-13 klockan 18:30-22-30 Jan Erici / Marie-Louise Johansson Ordförande Sekreterare Utses att justera:. Plats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Protokollsutdrag KS 167 Dnr 2015.307 KS 670 Remiss - Plan för kommunala insatser som rör EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer som vistas tillfälligt i Göteborg eller i någon av de

Läs mer

26 Dnr 2016/ KS

26 Dnr 2016/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (4) 26 Dnr 2016/37-298 KS Godkännande av tilldelningsbeslut samt begäran om anvisning av medel, lokallösning för socialförvaltningens administration i fastigheten Höken. Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunchef Christina Madeling informerar om - hur nätverksarbetet på chefsnivå fortlöper. - jämställdhetsarbetet via SKL.

Kommunchef Christina Madeling informerar om - hur nätverksarbetet på chefsnivå fortlöper. - jämställdhetsarbetet via SKL. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (9) 130 Information. Kommunchef Christina Madeling informerar om - hur nätverksarbetet på chefsnivå fortlöper. - jämställdhetsarbetet via SKL. Ordförande Lisbeth Lennartsson

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. 49 Dnr 2010/ KS

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. 49 Dnr 2010/ KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 47 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 48 Godkännande av dagordning. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning.

Läs mer

Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring.

Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (5) Sammanträdet inleds med att ledamöterna samlas vid Slottsskolan för en guidad rundvandring. Nämnden godkänner ordförandens förslag att ta upp arbetsutskottets diskussion

Läs mer

157 Dnr KS. Workshop framtagande av varumärke. Kommunstyrelsen uppdrar till kommunstyrelsens arbetsutskott. 158 Dnr 2014/ KS

157 Dnr KS. Workshop framtagande av varumärke. Kommunstyrelsen uppdrar till kommunstyrelsens arbetsutskott. 158 Dnr 2014/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: 157 Workshop framtagande av varumärke, uppdrag.. 158 Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare.. 159 Bemyndigande att teckna bankmedel, fondmedel

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande ändringar av dagordningen:

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande ändringar av dagordningen: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 42 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 43 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande ändringar

Läs mer

112 Dnr 2012/195-020 KS

112 Dnr 2012/195-020 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 112 Dnr 2012/195-020 KS Lönerevision 2013. Personalchef Krister Kronzell redogör för årets lönerevision. Det noteras att 3 % är budgeterat i löneökning för år 2013 och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2013-03-05 35 Plats och tid Mobergsalen kommunhuset Emmaboda, 2013-03-05, 13:00 14:30 Beslutande Övriga deltagare Tema Ann-Marie Fagerström (s) ordförande Stig-Ove Andersson (s) Bo Eddie Rossbol (s) Jan-Olof

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2011-11-15 2 KS 141 Dnr 2011.214-10 Vision Lessebo kommun Efter budgetkonferens den 19-20 september har nytt förslag till Lessebo kommuns Visionsdokument arbetats fram. Partierna redovisar

Läs mer

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut.

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut. er Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 13 Ks 10 Au 174 Dnr 294/2010-101 Svar på motionen vårdnadsbidraget - en fråga om rättvisa Till kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2010,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Lennart Andersson (S), ordf Jeanette Thygesen (FÖL) Björn Andreen (M)

Lennart Andersson (S), ordf Jeanette Thygesen (FÖL) Björn Andreen (M) Sammanträdesprotokoll sid 1 (9) Plats och tid Utbildningsförvaltningen A-huset 13.00 16.30 ande Lennart Andersson (S), ordf Jeanette Thygesen (FÖL) Björn Andreen (M) Övriga närvarande Anne-Charlott Petersson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll sid 1 (8) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sofie Loirendal

Sammanträdesprotokoll sid 1 (8) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sofie Loirendal Sammanträdesprotokoll sid 1 (8) Plats och tid Stadshuset, KS-rummet, klockan 08:30-09:30. ande Ilko Corkovic, ordförande (S) Sofie Loirendal (FÖL) Marcel van Luijn (M) Övriga närvarande Marie-Louise Johansson,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Fjällgården Saxnäs, Måndagen den 3 december 2007, kl. 09.45-10.00 Beslutande Övriga deltagande Gunnar Hörnlund, ordf. Joakim Risberg Rickard Norberg Conny

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 14.45 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson (S), ordförande Magnus Hesse (M), vice ordförande Elisabeth Edlund (S) Mira Wedenberg (M)

Läs mer

11 Dnr 2011/254-145 KS

11 Dnr 2011/254-145 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 11 Dnr 2011/254-145 KS Information projektet Öppna portar. Öppna portar är ett treårigt utvecklingsprojekt som drivs av Statens Fastighetsverk (SFV) och omfattar fyra av

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

150 Dnr 2014/235-002 KS. Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare. bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S), med

150 Dnr 2014/235-002 KS. Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare. bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S), med SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (16) 150 Dnr 2014/235-002 KS Bemyndigande att teckna avtal, firmatecknare. Kommunstyrelsen beslutar bemyndiga kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S) med kommunstyrelsens

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-01-16 1(10 ) Plats och tid Beslutande Nämndrummet, Kommunhuset, Skoghall, kl 13:30 16.10 med ajournering kl 15.10-15.20 Per Aspengren (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander

Läs mer

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Pia Tärnblom. 33 Dnr 2012/1-640 UN

Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Pia Tärnblom. 33 Dnr 2012/1-640 UN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (4) 32 Justering Till att jämte ordföranden justera dagens protokoll väljes Pia Tärnblom. 33 Dnr 2012/1-640 UN Budgetuppföljning april Linda Kjellin redogör för budgetuppföljning

Läs mer

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB.

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) Innehållsförteckning: 266 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 267 Amorteringsplan. 268 Fråga om genomförande av uppdrag; Lokalisering av biogasmack i

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S)

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S) TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-09 Kommunstyrelsen Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45 Utses att justera Benny Andersson (S) Justeringens plats och datum Kommunhuset

Läs mer

Per-Inge Pettersson, C Rosie Folkesson, S Gunilla Aronsson, C Tommy Ejnarsson, V Mikael Petersson, FP Carina Littorin 57

Per-Inge Pettersson, C Rosie Folkesson, S Gunilla Aronsson, C Tommy Ejnarsson, V Mikael Petersson, FP Carina Littorin 57 Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 14.00-16.20 Beslutande Lars Rosander,C Mattias Wärnsberg, S Åke Nilsson, KD Tomas Söreling, S Pär Edgren, M ej 57 Carola

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-09-13 126 KS 474/16 Laglighetsprövning enligt kommunallagen av kommunfullmäktiges beslut 2017-06-21 117, motion om förmånscyklar

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Tilläggslista. Kommunfullmäktiges sammanträde den 20 december 2016

Tilläggslista. Kommunfullmäktiges sammanträde den 20 december 2016 Tilläggslista Kommunfullmäktiges sammanträde den 20 december 2016 Anmälningar Länsstyrelsens beslut 2016-12-14 att utse Jean Niyongabo (MP) till ny ledamot samt att utse Sofie Lemontzis (MP) till ny ersättare

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 2011-05-31 14 (33) 139 Dnr 2011/105 Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd INLEDNING

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

47 Dnr 2016/ KS. Ansökan om årligt stöd, utbildningsinsatser och studiebesök för nämndemän. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar

47 Dnr 2016/ KS. Ansökan om årligt stöd, utbildningsinsatser och studiebesök för nämndemän. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar Sammanträdesprotokoll sid 2 (8) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 47 Ansökan om årligt stöd, utbildningsinsatser och studiebesök för nämndemän. 48 Information om

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 1 / 28 Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Lennart Ohlsson

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-05-28. 2 Val av två protokolljusterare samt dag för justering

Sammanträdesdatum 2015-05-28. 2 Val av två protokolljusterare samt dag för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-05-28 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 28 maj 2015, 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två protokolljusterare samt dag för justering

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

Kristina Söderberg. Avdelningen för juridik

Kristina Söderberg. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 18:46 Diarienr: 18/05040 Handläggare: Avdelning: Kristina Söderberg Datum: 2018-11-09 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Ersätter: Cirkulär 09:75 Kommunledningen Barn- och utbildningsnämnder

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(19)

Sammanträdesprotokoll 1(19) Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, onsdagen den 26 november 2014, 09.00-11.15. ande Övriga närvarande Kent Persson (V), ordförande, Åsa Eriksson (S), vice ordförande,

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl 14.00-16.45 ande Claes Jägevall (FP) ordf Laila Gröhn (FP) ersätter Alda Daniel (FP) Claes-Gunnar Almestål (FP) Ann-Britt Danielsson (M) Peo Andersson (M)

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (20) 123 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 124 Godkännande av dagordningen. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande förändringar

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 34 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 35 Ansökan om att bli borgerlig vigselförrättare 4 36 Remiss - En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) 5 37 Upphandling

Läs mer

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG

Göran Lidström, Sekr. Gunnel Karlsson Personalchef Lars Ekbäck Ekonomichef 198. Rickard Norberg BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Plats och tid Förvaltningshuset, Onsdagen den 7 september 2011, kl. 15.00-17.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Åke Nilsson, ordf. Anita Johansson Ewa Hed

Läs mer

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C)

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-02 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kl. 08:30-11:40. Ajournering 09:05-09:45 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Ronny Löfquist

Läs mer

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV)

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV) 7HYLTE KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-04-13 1 (7) Plats och tid Räddningsstationen, Hyltebruk kl 08.30 12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning

31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) Innehållsförteckning 31 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 32 Diskussion; Kapelluddens Campings önskemål om anslutning till fjärrvärmeanläggning 33 Utdelning

Läs mer

KALLELSE TILL PU. Information om arbetet med den fördjupade översiktsplanen Anders Ceder (S)

KALLELSE TILL PU. Information om arbetet med den fördjupade översiktsplanen Anders Ceder (S) KALLELSE TILL PU Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med planerings- och utvecklingsutskottet måndagen den 9 januari 2012 kl. 09:00 i Leja, kommunhuset, Lindesberg Ledamot som är förhindrad att

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämnden

Kultur- och utbildningsnämnden PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen Pajala, 2017-04-04, kl 0900-1430 ande Evgeny Krakov, S, ordförande Åke Johdet, S, 17-19 Sixten Eriksson, S Linda Jonsson, V Pirkko

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-01-14 1 (12) Roland Åkesson (C), ordförande Ann Petersson (C)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-01-14 1 (12) Roland Åkesson (C), ordförande Ann Petersson (C) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-01-14 1 (12) Plats och tid Kommunhuset den 14 januari 2014 kl. 08.00 14.45 ande Övriga närvarande Roland Åkesson (C), ordförande Ann Petersson (C) Curt-Rune Roos

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(15) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 13.00 14.10 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Kay Stark (S) Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) 2012-06-20 39-49 UTBILDNINGSNÄMNDEN. (C) (C) (C) (M) (M) (FP) (S) (S) tjänstgörande ersättare (S) (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) 2012-06-20 39-49 UTBILDNINGSNÄMNDEN. (C) (C) (C) (M) (M) (FP) (S) (S) tjänstgörande ersättare (S) (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) Plats och tid Utbildningsförvaltningen, kl. 13.30 16.45 ande Christina Ateva Ulrika Lindh Yvonne Hägnestrand Annette Andreen Torbjörn Nilsson Birgitta Arnesson Monica Enberg

Läs mer

Kommunchef Christina Madeling informerar - att rekrytering av destinationsutvecklare pågår. - från Integrationsdagen i Kalmar.

Kommunchef Christina Madeling informerar - att rekrytering av destinationsutvecklare pågår. - från Integrationsdagen i Kalmar. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 127 Information. Kommunchef Christina Madeling informerar - att rekrytering av destinationsutvecklare pågår. - från Integrationsdagen i Kalmar. Eddie Forsman (M) informerar

Läs mer

Närvarande ersättare. Övriga deltagare Se bifogad närvarolista sida 2. Justerare. Ordförande. Justerare

Närvarande ersättare. Övriga deltagare Se bifogad närvarolista sida 2. Justerare. Ordförande. Justerare Plats och tid Tryggö kl. 08.30-12.00 Beslutande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S) Närvarande ersättare Övriga deltagare Se bifogad närvarolista sida 2. Justerare Annica Erlandsson Justering Utbildningskontoret,

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse.

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (12) 143 Godkännande av kungörelsen. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 144 Godkännande av dagordning. Ordförande Jan Erici (M) meddelar följande ändringar:

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Ängelholms kommun, Kommunstyrelsens personalutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Ängelholms kommun, Kommunstyrelsens personalutskott 52 Plats och tid Stadshuset, Ängelholm, personalchefens tjänsterum kl 13.15 16.15 Beslutande Bo Lager (m) Bengt Sävström (s) Esa Jääskeläinen (m) Eva Kullenberg (fp) Lennart Nilsson (c) Övriga närvarande

Läs mer

Samordningsförbundet i Kalmar län.

Samordningsförbundet i Kalmar län. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2019-03-20 KS 2019/0237 Kommunfullmäktige Revidering av förbundsordning för Samordningsförbundet i Kalmar län Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

224 Dnr 2015/221-298 KS

224 Dnr 2015/221-298 KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (9) Innehållsförteckning 224 Lokalförsörjning; godkännande av omedelbar igångsättning och ianspråktagande av medel för anpassning av två korridorer på Ekbacka. 225 Lokalförsörjning;

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

Ärenden PROTOKOLL 1 (5) Styrelsemöte Borgholm Energi AB

Ärenden PROTOKOLL 1 (5) Styrelsemöte Borgholm Energi AB PROTOKOLL 1 (5) Datum Paragrafer 2015-03-31 209-223 Styrelsemöte Borgholm Energi AB Dag 2015-04-22 Tid Kl. 09:00-12:00, 13:00-15:30 Plats Badhusgatan 4, Borgholm Beslutande Carl Malgerud (M), ordförande

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 Kommunfullmäktige 2012-10-29 Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 80 Allmänhetens frågestund 81 Resultatinformation 2012:2 82 Fastställelse av skattesats för 2013 83 Länsgemensam

Läs mer

Kommunstyrelsens extra sammanträde

Kommunstyrelsens extra sammanträde Kallelse/underrättelse Kommunstyrelsens extra sammanträde Tid: Måndagen den 24 april 2017 kl. 17.00 - Plats: Sammanträdesrum Torsö, plan 5 i Stadshuset Ledamot som är förhindrad att delta vid sammanträdet

Läs mer

Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram

Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-06-17 Vår referens Hélen Salmose Utredare Tjänsteskrivelse Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsens arbetsutskott 53 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll sid 1 (8) UTBILDNINGSNÄMNDEN

Sammanträdesprotokoll sid 1 (8) UTBILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll sid 1 (8) Plats och tid Utbildningsförvaltningen A-huset kl. 13.00 15.30 Ajournering 14.25-14.40 ande Lennart Andersson (S), ordf Lars-Göran Andersson (S) Stig Augustsson (S) tjänstgörande

Läs mer

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. 198 Dnr 2012/175-008 KS

Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning. 198 Dnr 2012/175-008 KS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (18) 196 Godkännande av kungörelse. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets kungörelse. 197 Godkännande av dagordning. Kommunfullmäktige godkänner sammanträdets dagordning.

Läs mer

Cirkulärnr: 2000:16 Diarienr: 2000/0216. Datum:

Cirkulärnr: 2000:16 Diarienr: 2000/0216. Datum: Cirkulärnr: 2000:16 Diarienr: 2000/0216 Handläggare: Sektion/Enhet: Jonas Reinholdsson Datum: 2000-01-25 Mottagare: Rubrik: Kommunalrättssektionen Socialnämnd Äldreomsorg Omsorgs- och handikappfrågor Stadsdelsnämnder/Kommundelsnämnder

Läs mer