Motion av Maria Rydén om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion av Maria Rydén om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens."

Transkript

1 Göteborg den 20 januari 2017 Yrkande (S)(M)(MP)(V)(L)(KD) Kommunstyrelsen Motion av Maria Rydén om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens. FÖRSLAG TILL BESLUT I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att att bifalla motionen med hänvisning till remissvar från SDN Örgryte Härlanda för att inventera antalet yngre med demenssjukdomar och behovet av dagverksamhet i staden uppdra åt SDN Örgryte-Härlanda att bredda uppdraget om att utreda behoven av mer specialiserade korttidsenheter med inriktning på rehabilitering eller demens till att även utreda behovet av korttidsenheter för dementa under 65 år Motionären väcker en viktig fråga som inte berör det stora flertalet, men att lida av demens och vara yngre än 65 år är att vara i en utsatt livssituation. Frågan om åtgärder för att förbättra för yngre, och deras anhöriga, som drabbats av demenssjukdom har tidigare varit en fråga där kommunfullmäktige fattat positivt beslut men där resultatet uteblev. Politiskt finns inga skiljaktiga meningar avseende viljan att förbättra för de personer och anhöriga som drabbats. Det som hittills har varit svårt har varit att hitta vägen fram. SDN Örgryte-Härlanda visar i sitt remissvar på bred insikt om de svårigheter som finns för yngre som utvecklat demenssjukdom jämte en välvilja att förbättra situationen. Vi vill bifalla motionen och samtidigt bredda SDN Örgryte-Härlandas befintliga uppdrag att utreda eventuella behov av mer specialiserade korttidsenheter för äldre med exempelvis inriktning på rehabilitering eller demens. I uppdraget ska ingå att utreda behovet av korttidsenheter för dementa under 65 år för hela staden. I remissvaret finns förtydligande frågeställningar att utgå från. Tilläggsuppdraget behöver skyndsam hantering och ska rapporteras till kommunstyrelsen.

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1008/16 Välfärd Utbildning Individ och familjeomsorg och funktionshinder Louise Odengard Telefon E-post: Motion av Maria Rydén (M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Motionen Motionären föreslår kommunfullmäktige att uppdra åt stadsdelsnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov. I januari 2013 uppmärksammades kommunfullmäktige på behovet av dagverksamhet för yngre personer som lider av demens. Förslaget till kommunfullmäktige var att få tillgång till dagverksamhet. Motionen berörde även frågan om avlastning för anhöriga. Motionen besvarades med att frågan skulle lyftas i den politiska styrgruppen inom ledningsgruppen för samverkan (LGS). Intentionen att se frågan ur ett regionperspektiv var god. Frågan lyftes aldrig i LGS och behovet av dagverksamhet för dessa personer kvarstår. Remissinstanser Motionens remissinstanser och yttranden redovisas i nedanstående tabell SDN Beslut Yrkande, reservationer Angered Askim Frölunda - Högsbo Lundby Majorna-Linné Norra Hisingen Tar ej ställning. Tjänsteutlåtande som eget yttrande Avstyrker. Tjänsteutlåtande som eget yttrande Avstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande Avstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande Avstyrker, föreslår en staden övergripande utredning om behovet av dagverksamhet för personer under 65 år med Reservation M, L Reservation M, L Reservation M, L Yrkande M, V 1(40)

3 Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte - Härlanda Östra Göteborg demenssjukdom. Tjänsteutlåtande som eget yttrande Tjänsteutlåtande som eget yttrande Avstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande Tillstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande Tillstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande Reservation M, L Ekonomiska konsekvenser I dag inkommer få ansökningar om stöd i form av dagverksamhet för personer med demens under 65 år. Det är inte ekonomiskt hållbart att varje enskild stadsdel startar en sådan verksamhet. Däremot kan det samlade behovet för staden vara ekonomiskt hållbart för en sådan typ av verksamhet. Staden behöver inventera antalet yngre med demenssjukdomar och behovet av dagverksamhet och övriga insatser riktat till denna målgrupp. I Göteborgs stads budget 2017 har SDN Örgryte-Härlanda i uppdrag att utreda eventuella behov av mer specialiserade korttidsenheter för äldre. Uppdraget skulle även kunna omfatta att utreda behov av dagverksamhet för yngre under 65 år som lider av demens. Vid den inventeringen som då behöver göras bör samtidigt behoven av insatser inom flera livsområden för yngre med demenssjukdomar göras. Barnperspektivet Yngre personer med demensproblematik kan vara föräldrar till minderåriga barn. Att ha en förälder med demens kan orsaka särskilda svårigheter. Erfarenheter tyder på att upplevelsen av att ha förlorat stödet från en av föräldrarna upplevs speciellt starkt av barn före och under tonåren. Stöd till dementa och dennes anhöriga kan bidra till att den svåra situationen förbättras och görs mer hanterbar. Det är angeläget ur ett barn- och anhörig perspektiv att uppmärksamma och inventera gruppens behov av stöd. Jämställdhetsperspektivet En strävan efter att utforma särskilda dagverksamheter utifrån en specifik diagnos, skulle kunna komma att innebära att olika diagnosers behov behöver ställas mot varandra vid fråga om prioritering. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(40)

4 Omvärldsperspektivet I Göteborgs Stad finns en öppen icke biståndbedömd verksamhet för målgruppen som drivs av Tre Stiftelser, Klubb Vega. Verksamheten finansieras av Göteborgs Stad, via årliga riktade medel. Verksamheten riktar sig till personer som är boende och skrivna i Göteborgs kommun. Syftet är att personer med demenssjukdom då man får diagnos ska får möjlighet att möta andra personer befinner sig i samma livssituation och kanske i samma fas av sjukdomen. Avsikten är att skapa möjlighet till utbyte av varandras erfarenheter och olika upplevelser rörande sjukdomen. Verksamheten har ett nära samarbete med minnesmottagningen på Mölndals sjukhus som hänvisar patienter till Klubb Vega. De personer som vistas på Klubb Vega inte kända av socialtjänsten (funktionshinderverksamheten) i stadsdelen. Liknande verksamhet finns i Malmö, Club Cefalon och i Stockholm finns det samtalsgrupper för yngre personer med demenssjukdom inom Ersta Sköndals verksamheter. Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Bilaga 8 Bilaga 9 Bilaga 10 Motionen SDN Angereds protokollsutdrag och tjänsteutlåtande SDN Askim-Frölunda Högsbos protokollsutdrag och tjänsteutlåtande SDN Lundbys protokollsutdrag och tjänsteutlåtande SDN Majorna-Linnés protokollsutdrag och tjänsteutlåtande SDN Norra Hisingens protokollsutdrag och tjänsteutlåtande SDN Västra Göteborgs protokollsutdrag och tjänsteutlåtande SDN Västra Hisingens protokollsutdrag och tjänsteutlåtande SDN Örgryte - Härlandas protokollsutdrag och tjänsteutlåtande SDN Östra Göteborgs protokollsutdrag och tjänsteutlåtande Stadsledningskontoret Louise Odengard Planeringsledare Lisbeth Nilsson Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(40)

5 Motionen Bilaga 1 Handling 2016 nr 131 Motion av Maria Rydén (M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Göteborg den 17 juni 2016 I januari 2013 uppmärksammades kommunfullmäktige på behovet av dagverksamhet för yngre personer som lider av demens. Förslaget till kommunfullmäktige var att få fram förslag på hur personer under 65 år som lider av demens kunde få tillgång till dagverksamhet. Motionen berörde även frågan om avlastning för anhöriga. Motionen besvarades med att frågan skulle lyftas i den politiska styrgruppen inom Ledningsgruppen för samverkan (LGS). Intentionen att se frågan ur ett regionperspektiv var god, inte minst eftersom förfaringssättet om det hade iakttagits, skulle ha gett fler yngre personer som lider av demens bättre förutsättningar i det dagliga livet. Tyvärr lyftes aldrig frågan i LGS och det är tungt att konstatera att behovet av dagverksamhet för dessa personer kvarstår efter närmare tre års tid. Det finns en verksamhet på klubb Vega, som drivs av Tre Stiftelser, men behovet är större än vad verksamheten kan erbjuda. För att nå fler än tidigare erbjuds verksamheten numera i minskad omfattning. I sammanhanget är det viktigt att notera att verksamheten på klubb Vega vänder sig till personer som är i ett tidigt skede av sjukdomen. När sjukdomen framskrider finns dessvärre ingen verksamhet som kan ta vid. Den dagliga verksamheten som finns i stadsdelarna är för personer över 65 år och är därmed inte anpassad för denna yngre målgrupp som till skillnad från äldre bland annat lever ett mer aktivt liv. Den goda viljan att hjälpa fler än enbart göteborgare har varit kontraproduktiv eftersom att kommunfullmäktiges beslut har varit utan verkan. Mot denna bakgrund vädjar jag nu till kommunfullmäktige att ompröva frågan för att tillgodose behovet av dagverksamhet för de göteborgare under 65 år som lider av demens, i sjukdomens alla faser. Kommunfullmäktige föreslås besluta: att uppdra åt stadsdelsnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov Maria Rydén (M) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(40)

6 SDN Angereds handlingar Bilaga 2 Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) Tar inte ställning Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Exempelvis Kommentar Stadsdelsnämnden Utdrag ur protokoll 9/2016 Sammanträdesdatum Diarienummer N /16 Svar på remiss angående motion av Maria Rydén (M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Motion från Maria Ryden (M) har inkommit till Kommunstyrelsen den 17 juni Motionen innefattar förslag om att fullmäktige ska besluta att uppdra åt stadsdelnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov. Stadsdelsnämnden har i uppdrag att svara om förslaget tillstyrks, avstryks eller inte tas ställning till. Svar ska vara Kommunstyrelsen tillhanda senast 31 oktober Stadsdelsförvaltningen har den 20 september 2016 upprättat ett tjänsteutlåtande med förslaget att stadsdelsnämnden inte tar ställning till förslaget i motion om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens med hänvisning till förvaltningen övervägande i upprättat tjänsteutlåtande. Alma Handzar (S) yrkar på Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets vägnar bifall till tjänsteförslaget. Börje Olsson (M) yrkar på Moderaternas och Liberalernas vägnar bifall till tjänsteförslaget. Beslut Stadsdelsnämnden tar inte ställning till förslaget i motion om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens med hänvisning till förvaltningens övervägande i upprättat tjänsteutlåtande. Stadsdelsnämnden översänder upprättat tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som eget yttrande. Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Vid protokollet Sofi Tillberg Ordförande Ali Moeeni (S) Justerare Börje Olsson (M) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(40)

7 SDF Angereds tjänsteutlåtande Svar på remiss angående motion av Maria Rydén (M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Ärendet Motion från Maria Ryden (M) har inkommit till Kommunstyrelsen den 17 juni Motionen innefattar förslag om att fullmäktige ska besluta att uppdra åt stadsdelnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov. Stadsdelsnämnden har i uppdrag att svara om förslaget tillstyrks, avstryks eller inte tas ställning till. Svar ska vara Kommunstyrelsen tillhanda senast 31 oktober Förslag till beslut Stadsdelsnämnden tar inte ställning till förslaget i motion om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens med hänvisning till förvaltningen övervägande i upprättat tjänsteutlåtande. Stadsdelsnämnden översänder upprättat tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som eget yttrande. Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Bakgrund Beslut om insats i form av stöd till personer under 65 år kan beviljas inom ramen för socialtjänstlagen, SoL och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Personer som tillhör personkrets 1 och 2 i LSS kan ha rätt till daglig verksamhet. Om en person inte tillhör LSS prövas rätten till daglig sysselsättning enligt SoL. Vid ansökan om stöd för personer med demensdiagnos är syftet så som vid alla ansökningar, att se till att alla individens behov blir tillgodosedda. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer för nationell vård av personer med demens ska utrednings av demensdiagnos utföras av hälso- och sjukvården. All vård, omvårdnad och omsorg för personer med demenssjukdom bör bygga på ett personcentrerat förhållningssätt och multiprofessionellt teambaserat arbete. Dagverksamhet för personer med demens kan enligt Socialstyrelsen bidra till att ge personer med demenssjukdom möjlighet till social samvaro, struktur och innehåll i dagen, dagliga aktiviteter och sysselsättning och att avlösa närstående. Det är också fördel att ha dagverksamhet som är specifikt riktad till personer med demens. Socialstyrelsen menar vidare att dagverksamhet som enbart vänder sig till yngre personer med demenssjukdom har bedömts vara kostnadseffektiv i jämförelse med att yngre personer deltar i dagverksamhet för demenssjuka äldre personer. En nackdel som socialstyrelsen anger är att det finns svagt vetenskapligt underlag för insatsen dagverksamhet och svagt konsensus. Stadsdelsförvaltningen utför för närvarande dagverksamhet enligt socialtjänstlagen för personer med demenssjukdom över 65 år inom ramen för äldreomsorgens verksamhet. Verksamheten är således specifikt riktad för personer med demens och lokalen har särskilt anpassats. Verksamheten bedrivs dagtid under måndag till fredag och utförs efter beviljat bistånd enligt socialtjänstlagen. Insatsen beviljas och utförs med fokus på individens behov i centrum. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(40)

8 Verksamhetens bedömning är att det inkommer få ansökningar om stöd i form av dagverksamhet från personer under 65 år med demenssjukdom, högst en person per år. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Utgångspunkten är att den enskilde ska få alla sina behov tillgodosedda för att uppnå en sälig levnadsnivå. I dagsläget inkommer få ansökningar om stöd i form av dagverksamhet för personer med demens under 65 år. Bedömningen är därför att det inte är ekonomiskt hållbart att stadsdelen själv startar en sådan verksamhet. Däremot kan det samlade behovet för staden vara sådant att en sådan typ av verksamhet kan behövas. Lämpligtvis skulle den då kunna utföras så som andra resursnämnds uppdrag, inom ramen för Sociala resursnämnden. Barnperspektivet Personer under 65 år med demenssjukdom skulle kunna vara vårdnadshavare. Utifrån ett barnperspektiv är det därför viktigt att de insatser som utförs till målgruppen är tillräckliga för att barnet i så liten omsträckning som möjligt påverkas av konsekvenserna av att vårdnadshavaren har en demenssjukdom. Förvaltningens överväganden Förvaltningens samlade bedömning är att det idag finns ett behov av att stärka den samlade kunskapen om personer under 65 år med demenssjukdom inom socialtjänsten, snarare än att fokusera på en enskild insats så som dagverksamhet. Förvaltningen bedömer också behovet i den egna stadsdelen inte är tillräckligt för start av egen verksamhet och skulle välkomna att det tas fram en central inventering kring behovet samlat för staden. Om behovet är stort skulle det kunna vara lämpligt att en sådan verksamhet samlas under social resursnämnd likt andra dagverksamheter inom funktionsstöd. Samråd Funktionshinderrådet 19 oktober Samverkan Information i förvaltningsövergripande samverkansgrupp den 19 oktober 2016, samt i lokala samverkansgrupper. Stadsdelsförvaltningen Angered Marianne Olsson Arne Wiik Anna Adelly Stadsdelsdirektör Sektorschef IFO-FH Sektorschef ÄO-HS Bilaga: Motion av Maria Rydén (M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(40)

9 SDN Askim-Frölunda Högsbos handlingar Bilaga 3 Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Exempelvis Kommentar Utdrag ur protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum , N /16 Yttrande över remiss, dnr 1008/16: Motion av Maria Rydén (M) - om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Förvaltningen har upprättat ett tjänsteutlåtande i ärendet daterad Yrkanden Christian Larsson (V) yrkar för S, V och MP-gruppen att: -Stadsdelsnämnden avstyrker motionen. Av förvaltningens överväganden framgår att dess arbete redan genomförs i enlighet med vad motionen föreslår. -Förvaltningens tjänsteutlåtande översänds som sitt eget yttrande Peter Hermansson (M) yrkar för M, L och KD- gruppen bifall till förvaltningens förslag till beslut om att tillstyrka motionen. Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att stadsdelsnämnden bifaller Christian Larssons yrkande. Omröstning begärs och ska genomföras. Omröstning Följande propositionsordning godkänns. Ja-svar för bifall till Christian Larssons yrkande. Nej- svar för bifall till Peter Hermanssons yrkande. Ledamot Ja Nej Peter Hermansson (M) Christian Larsson (V) Lena Olinder (M) Anna Ericson (MP) Claes Wennberg (S) Berit Krantz (L) Floid Gumbo (S) Göran Larsson (M) Ulf-Henrik Johansson (S) Monika Beiring (M) Camilla Widman (S) 6 5 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(40)

10 Med 6 ja-röster mot 5 nej-röster finner ordförande att stadsdelsnämnden bifaller Christian Larssons yrkande. Stadsdelsnämndens beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motionen. Av förvaltningens överväganden framgår att dess arbete redan genomförs i enlighet med vad motionen föreslår. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet som sitt eget yttrande. Beslutet justeras omedelbart. Reservation Peter Hermansson (M), Lena Olinder (M), Berit Krantz (L), Göran Larsson (M) och Monika Beiring (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag. Beslutet skickas till Stadsledningskontoret Vid protokollet Anna Sahlberg Justeringsdag Ordförande Camilla Widman Justerare Peter Hermansson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(40)

11 SDF Askim-Frölunda Högsbo tjänsteutlåtande Yttrande över remiss: Motion av Maria Rydén(M) - om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Ärendet I motion till kommunfullmäktige föreslår Maria Rydén (M) att uppdra åt stadsdelsnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov. Stadsdelsnämnden ska yttra sig över motionen senast Förslag till beslut Stadsdelsnämnden tillstyrker motionen och översänder tjänsteutlåtandet som sitt eget yttrande Beslutet justeras omedelbart. Bakgrund I januari 2013 uppmärksammades kommunfullmäktige på behovet av dagverksamhet för yngre personer som lider av demens. Motionären beskriver att beslutad hantering genom att lyfta frågan i den politiska styrgruppen för samverkan med sjukvården LGS (Ledning i Samverkan) inte blev av. Samt att behoven fortsatt kvarstår. Det finns en verksamhet på klubb Vega, som drivs av Tre Stiftelser. Verksamheten på klubb Vega vänder sig till personer som är i ett tidigt skede av sjukdomen. Inom korttidsboenden och boenden för personer med mer utvecklad problematik finns ofta sysselsättning i anknytning till boendet. Dagverksamheten för personer med demens i stadsdelen är för personer över 65 år. Ekonomiska konsekvenser Förvaltningen bedömer inte att motionen har någon ekonomisk inverkan på kort sikt då arbetet redan genomförs i enlighet med vad motionen föreslår. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Demensproblematik för yngre är idag mer känt än tidigare. Det förekommer dock fortfarande stora kunskapsbrister och det finns behov som behöver tillgodoses bättre. Sysselsättning en viktig del i alla människors liv och så även för personer med funktionsnedsättning. Barnperspektivet Gällande yngre personer med demensproblematik så kan det finnas barn med i bilden. Med rätt stöd till den dementa och dennes anhöriga kan den svåra situationen förbättras och göras mer hanterbar. Förvaltningens överväganden För förvaltningen handlar det om ett fåtal personer som drabbas. Den grupp som framförallt är i behov av och klarar av att delta i sysselsättning är de med lindrig demens. Vid större behov är det framförallt boendet som tillgodoser behovet av sysselsättning. För personer med en intellektuell funktionsnedsättning och demensproblematik så finns en daglig verksamhet i stadsdelen som drivs av föreningen Betaniahemmet som fungerar bra. Förvaltningen bedömer att det är möjligt att leva upp till de krav som motionären kräver. Det är idag möjligt att erbjuda alla personer som lider av demens sysselsättning i Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(40)

12 den form de har behov av. Den stora bristen för målgruppen är att det saknas bostäder med särskild service. I nuläget har tre personer väntat i över ett år. Förvaltningen föreslår nämnden att tillstyrka motionen. Samråd Har ej genomförts på grund av tidsbrist. Samverkan Information i Förvaltningsövergripande Samverkans Grupp Ingrid Larsson Stadsdelsdirektör Bilaga 1: Motion Maria Rydén *(M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(40)

13 SDN Lundbys Protokollsutdrag Bilaga Begäran om yttrande från Stadsledningskontoret - Remiss Motion av Maria Rydén (M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens (Dnr 1008/16) Diarienummer N /16 Ärendet I Maria Rydéns (M) motion formuleras att de dagverksamheter som idag finns i staden är riktade till personer över 65 år och därmed inte är anpassade för en yngre målgrupp, som till skillnad från äldre bland annat lever ett mer aktivt liv. Det beskrivs att behovet av dagverksamhet är större än vad den idag enda befintliga verksamhet som riktar sig till målgruppen yngre personer med demenssjukdom, och som drivs av Tre Stiftelser, kan erbjuda. I motionen noteras att Tre Stiftelsers verksamhet därtill vänder sig till personer som är i ett tidigt skede av demenssjukdomen och att det i nuläget inte finns någon verksamhet som kan ta vid när sjukdomen framskrider. Kommunfullmäktige föreslås därför enligt motionen att besluta att uppdra åt stadsdelsnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov. Handling Tjänsteutlåtande i rubricerat ärende daterat Bilaga 1: Motion av Maria Rydén (M) Bilaga 2: Yrkande M och L Bilaga 3: Reservation M och L Yrkande Salam Kaskas (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Åke Björk (M) yrkar att motionen tillstyrks enligt yrkande från M och L. Proposition Ordföranden ställer förslagen mot varandra och finner att stadsdelsnämnden bifaller Salam Kaskas (S) förslag. Omröstning Omröstning begärs och sker med följande godkända propositionsordning. Ja för bifall till Salam Kaskas (S) förslag. Nej för bifall Åke Björks (M) yrkande. Ledamot Tjänstg. Ersättare Ja Nej Monica Djurner (V), 1:e vice ordf. Åke Björk (M), 2:e vice ordf. Emilie Lotterberg (M) Martin Nilsson(MP) Sara Teclezion (S) Jens Adamik (L) Stephan Ljungberg (S) Eva Nihlblad Anders Hyllander (M) Salam Kaskas (S) Simona Mohamsson (L) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(40)

14 Håkan Hallengren (S) ordförande Med 6 röster för ja och 5 röster för nej beslutar stadsdelsnämnden enligt Salam Kaskas (S) yrkande. Reservation Åke Björk (M), Jens Adamik (L), Anders Hyllander (M), Simona Mohamsson (L) och Emilie Lotterberg (M) reserverar sig till förmån för eget förslag. Beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motionens förslag och beslutar att översända förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt eget till kommunstyrelsen. Vid protokollet Veronica Norell Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(40)

15 SDF Lundbys tjänsteutlåtande Svar på remiss - Motion av Maria Rydén (M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens (Dnr 1008/16) Förslag till beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motionens förslag och beslutar att översända förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt eget till kommunstyrelsen. Ärendet Yttrande över Motion av Maria Rydén (M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens (Dnr 1008/16). Stadsledningskontoret har skickat en begäran om yttrande gällande Maria Rydéns (M) motion om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens (Dnr 1008/16) till Göteborgs Stads stadsdelsnämnder. Bakgrund I Maria Rydéns (M) motion formuleras att de dagverksamheter som idag finns i staden är riktade till personer över 65 år och därmed inte är anpassade för en yngre målgrupp, som till skillnad från äldre bland annat lever ett mer aktivt liv. Det beskrivs att behovet av dagverksamhet är större än vad den idag enda befintliga verksamhet som riktar sig till målgruppen yngre personer med demenssjukdom, och som drivs av Tre Stiftelser, kan erbjuda. I motionen noteras att Tre Stiftelsers verksamhet därtill vänder sig till personer som är i ett tidigt skede av demenssjukdomen och att det i nuläget inte finns någon verksamhet som kan ta vid när sjukdomen framskrider. Kommunfullmäktige föreslås därför enligt motionen att besluta att uppdra åt stadsdelsnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Det bedöms inte vara hållbart att i Lundby utforma innehållet i en dagverksamhet utifrån en specifik diagnos. Även om fallet vore det motsatta har stadsdelsnämnden inte tillförts medel för att möjliggöra ett erbjudande av denna insats till alla under 65 år med en demensdiagnos. Ett införande av detta förslag skulle således innebära ett ekonomiskt åtagande, samtidigt som att enbart en diagnosgrupp skulle tillgodoses.göteborgs Stad Lundby, tjänsteutlåtande 2(3) Konsekvenser ur ett jämställdhetsperspektiv Att en dagverksamhet skulle prioriteras utifrån en viss diagnos bedöms inte bidra till ökad jämställdhet, då det skulle stänga ute andra grupper med såväl stora som varierande behov. Barnkonventionen Insatsen dagverksamhet för personer under 65 år med demensdiagnos vänder sig till individer i yrkesverksam ålder och riktar sig därför inte till barn. Dock kan en dagverksamhet med ett innehåll anpassat utifrån egna förutsättningar och intressen, i förlängningen även medföra vinster inom övriga levnadsområden för yngre demenssjuka personer med barn. Förvaltningens överväganden I Maria Rydéns (M) motion framgår inte till fullo vilken målgrupp (enbart personer med demensdiagnos som tidigare inte varit i behov av insatser och/eller individer med Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14(40)

16 demensutveckling till följd av en sedan tidigare konstaterad funktionsnedsättning) som åsyftas. Det framgår inte heller om Maria Rydén (M) anser att dagverksamhet ska vara en service- eller biståndsbedömd insats. Socialtjänstlagen avser att tillgodose behovet hos medborgare med faktiskt behov av insats för att uppnå skälig levnadsnivå. Förvaltningen följer denna lagstiftning och har i sin myndighetsutövning en ofrånkomlig skyldighet att efter ansökan om dagverksamhet utreda den enskildes behov och rätt till ansökt bistånd. Detta ställer krav på lyhördhet i myndighetsutövningen. Det finns Lundbybor under 65 år som innan sin demensdiagnos inte varit i behov av insatser från förvaltningen i sin dagliga livsföring. Denna målgrupp bedöms dock vara förhållandevis liten. En strävan efter att var enskild stadsdel ska utforma särskilda dagverksamheter utifrån specifik diagnos skulle kunna komma att innebära att olika diagnosers behov behöver ställas mot varandra vid fråga om prioritering. Detta ser inte förvaltningen som ett önskvärt scenario eller tillvägagångssätt. I frågan om verkställighet ser förvaltningen således inte att prioritering bör vara att utforma innehållet i en service- eller biståndsklassad dagverksamhet utifrån en specifik diagnos, utan att innehåll i en dagverksamhet bör anpassas utifrån aktuella deltagares individuella, såväl som skiftande, behov. Att den enskilde deltagaren själv skulle kunna välja inriktning på sin dagverksamhet är en utgångspunkt som även bör gälla för yngre personer med demenssjukdom. Förvaltningen utreder även rätt till biståndsinsatsen daglig verksamhet enligt LSS för personer som omfattas av personkrets. Ett mål för den dagliga verksamheten är att tillförsäkra berörda personer goda levnadsvillkor. Det är inte ovanligt att yngre personer som drabbas av demenssjukdom har en funktionsnedsättning sedan tidigare. Dessa kan i många fall ha en mer mångfacetterad och komplex behovsbild än hos personer med tidigare avsaknad av diagnos. Ett arbetssätt där var enskild deltagare med demensutveckling får sina aktiviteter anpassade utifrån sina individuella förutsättningar, men förblir en del av gruppen, kan leda till ökad kvalitet för personerna ifråga. Detta utan att de behöver avskiljas från gruppen och/eller riskerar utsättas för en stigmatiserande effekt. Göteborgs Stad Lundby, tjänsteutlåtande 3(3) Sammanfattningsvis anser förvaltningen att en dagverksamhet utformad utifrån en viss diagnos inte är det mest ändamålsenliga tillvägagångssättet för att möta yngre demenssjuka personers individuella intressen, behov och förutsättningar. Samråd Information i funktionshinderråd Samverkan Information i LSG Samverkansgrupp Sektor IFO-FH Lundby stadsdelsförvaltning Christer Samuelsson Stadsdelsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15(40)

17 SDN Majorna-Linnés protokollsutdrag Bilaga 5 Utdrag ur protokoll Stadsdelsnämnden Majorna-Linné Sammanträdesdatum Diarienummer N /16 Svar på motion av Maria Rydén om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Ärendet I en motion av Maria Rydén (M) föreslås kommunfullmäktige uppdra åt stadsdelsnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds daglig verksamhet som är anpassad efter behov. Kommunstyrelsen har skickat ut motionen med begäran om svar senast 31 oktober Handlingar Remissvar avseende motion om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens (Tjänsteutlåtande, ) Remiss - Motion av Maria Rydén om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens (Remiss) Yrkande Marie-Louise Hänel Sandström (M) yrkar på bifall till remissen. Ingrid Andreae (S) yrkar på bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Ordförande Bosse Parbring (MP) ställer proposition på förvaltningens förslag till beslut respektive Marie-Louise Hänel Sandströms (M) yrkande om att bifalla motionen, och finner att stadsdelsnämnden beslutat att bifalla förvaltningens förslag till beslut. Marie-Louise Hänel Sandström (M) begär omröstning. Omröstning sker med följande godkända propositionsordning: Ja-röst för bifall till förvaltningens förslag till beslut Nej-röst för bifall till yrkandet om återremittering Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16(40)

18 Ledamot Ja-röst Nejröst Marie-Louise Hänel Sandström (M) Jenny Broman (V) Jan Otterstedt (M) Ingrid Andreae (S) Tommy Johansson (S) Ann-Christin Nilsson (L) Susanne Sillberg Ligander (S) Martin Jonasson (L) Heléne Pohlstrand (S) Christina Löwenström (M) Bosse Parbring (MP) Avstår från att rösta Med sex ja-röster mot fem nej-röster har stadsdelsnämnden beslutat att bifalla förvaltningens förslag till beslut. Beslut i Stadsdelsnämnden Majorna-Linné Stadsdelsnämnden avstyrker motionen om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens, och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen. Reservation Marie-Louise Hänel Sandström (M), Jan Otterstedt (M), Ann-Christin Nilsson (L), Sivert Aronsson (L) och Christina Löwenström (M) reserverar sig till förmån för sitt eget yrkande. Vid protokollet Justeringsdatum Jenny Branegård Ordförande Bosse Parbring Justerande Marie-Louise Hänel Sandström Protokollsutdragets riktighet intygas av Kathleen Neth Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17(40)

19 SDF Majorna-Linnés tjänsteutlåtande Remissvar avseende motion om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Ärendet I en motion av Maria Rydén (M) föreslås kommunfullmäktige att uppdra åt stadsdelsnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds daglig verksamhet som är anpassad efter behov. Kommunstyrelsen har skickat ut motionen med begäran om svar senast 31 oktober Förslag till beslut i stadsdelsnämnden Majorna-Linné Stadsdelsnämnden avstyrker motionen om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens, och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen. Sammanfattning av ärendet I en motion av Maria Rydén (M) föreslås kommunfullmäktige att uppdra åt stadsdelsnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds daglig verksamhet som är anpassad efter behov. Syftet med dagverksamhet är enligt Socialstyrelsens riktlinjer att ge vård och omsorg till personer med demenssjukdom och att samtidigt erbjuda närstående och ibland personal i hemtjänsten en tillfällig avlösning. Yngre personer med demenssjukdom är en liten grupp i förhållande till de äldre drabbade. Stadsdelen erbjuder individuellt anpassad dagverksamhet i befintliga dagverksamheter för yngre med olika typer av kognitiva funktionsnedsättningar och i demensboende för yngre. Förvaltningen föreslår att nämnden avstyrker motionen då bedömning görs att eventuella åtgärder bör avvaktas i väntan på beslut om införande av en valfrihetsmodell inom daglig verksamhet, samt då det idag erbjuds individuellt anpassad dagverksamhet i befintliga dagverksamheter för yngre med olika typer av kognitiva funktionsnedsättningar. Däremot bedömer förvaltningen att staden bör inventera antalet yngre med demenssjukdomar och behovet av dagverksamhet och övriga insatser riktat till denna målgrupp. Det är också angeläget ur ett barn- och anhörig perspektiv att uppmärksamma och inventera gruppens behov av stöd. Bakgrund I januari 2013 ställdes en motion till kommunfullmäktige som syftade till att få fram förslag på hur personer under 65 år som lider av demens kunde få tillgång till dagverksamhet. Motionen berörde även frågan om avlastning för anhöriga. Kommunfullmäktiges svar var att frågan skulle lyftas i den politiska styrgruppen inom ledningsgruppen för samverkan (LGS). Gruppen leder samverkan mellan slutenvård, primärvård och kommuner. I aktuell motion anges att frågan inte togs upp i LGS och att behovet av dagverksamhet för yngre personer kvarstår. Motionären vill att kommunfullmäktige beslutar att stadsdelsnämnderna vidtar åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18(40)

20 Socialstyrelsen har upprättat Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom (2010). Syftet med dessa riktlinjer är att de ska vara ett stöd för beslutsfattare i kommuner, landsting och regioner. En av utgångspunkterna för Socialstyrelsens riktlinjer har varit att lyfta fram fungerande evidensbaserade åtgärder så att personer med demenssjukdom över hela landet har tillgång till vård och omsorg av god kvalitet. Tillståndens karaktär varierar betydligt och kan avse både olika typer av psykosociala problem, inklusive en svår livssituation och olika typer av fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Syftet med dagverksamhet är enligt Socialstyrelsens riktlinjer att ge vård och omsorg till personer med demenssjukdom och att samtidigt erbjuda närstående och ibland personal i hemtjänsten en tillfällig avlösning. Förvaltningen utgår från dessa riktlinjer i sitt remissvar. Majorna-Linné Inom sektor individ- och familjeomsorg och funktionshinder finns i nuläget inga beslut om dagverksamhet för personer med demenssjukdom under 65 år. Gruppen har oftast insatser i form av hemtjänst, ledsagning och avlösarservice. Stadsdelen har ett demensboende för personer med demens under 65 år. I Majorna-Linné erbjuds yngre personer med demens individuellt anpassad dagverksamhet i befintliga dagverksamheter för yngre med olika typer av kognitiva funktionsnedsättningar. I de ärenden det finns behov som inte kan tillgodoses i befintliga verksamheter köper stadsdelen platser i andra verksamheter. Individuellt anpassad dagverksamhet erbjuds också i demensboendet för yngre. Klubb Vega Den enda verksamheten för yngre dementa i Göteborgs Stad är Tre Stiftelsers klubb Vega. Deltagarna är i början av sin demens och har oftast precis fått sin diagnos, vilket innebär att deltagarna har mild till medelsvår demenssjukdom. När personerna försämras i sina demenssjukdomar kan de inte vara kvar i dagverksamheten. Deltagande i klubb Vega är inte en biståndsbedömd verksamhet enligt socialtjänstlagen utan yngre dementa som vill delta i verksamheten kontaktar själva klubb Vega. För närvarande (september 2016) deltar 16 personer i verksamheten och sex personer står i kö. Alla personerna är bosatta i Göteborgs Stad. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Socialstyrelsen (2010) rekommenderar att yngre personer bör erbjudas plats i dagverksamhet som specifikt anpassats för deras behov, den typen av dagverksamhet bedöms också vara kostnadseffektiv i jämförelse med annan dagverksamhet. Kostnaden för en dag i dagverksamhet beräknas motsvara kostnaden för 1 2 timmar hemtjänst. Barnperspektiv Att vara barn till en förälder som drabbas av demens kan orsaka särskilda svårigheter. Erfarenheter tyder på att upplevelsen av att de förlorat stödet från en av föräldrarna upplevs speciellt starkt av barn före tonåren. Ångest och depression beskrivs bland barn i tonåren, som oftare har större insikt i sjukdomen. Ofta vill inte barnen berätta för andra om problemen i familjen och många skäms för den sjuke föräldern. Barnen kan därför ofta axla ett stort ansvar för att få allt att verka som vanligt. Dagverksamhet och andra insatser i hemmet såsom hemtjänst, ledsagning och avlösarservice är viktiga insatser för att indirekt stödja barnet och den andra föräldern. De får därigenom bättre förutsättningar att koncentrera sig på studier och arbete och den friska föräldern får bättre förutsättningar att orka med sin föräldraroll. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19(40)

21 Jämställdhetsperspektiv Anhöriga till personer under 65 med demenssjukdom kan ha svårigheter att hitta en balans mellan yrkesarbete och vård av närstående med demenssjukdom. Det som återkommer i rapporterna om anhörigas situation är att anhöriga som är yrkesarbetande och bor tillsammans med personer med demenssjukdom måste ta ett helhetsansvar för hemsituationen samtidigt som de arbetar. En konsekvens av sjukdomen kan bli att både personen med demens och den anhörige drar sig undan från allt umgänge om de saknar kunskap och stöd. Om familjen inte får det stöd den behöver i vardagen kan en konsekvens av situationen bli att den närstående inte längre klarar sitt arbete utan själv blir tvungen att sjukskriva sig. Förvaltningens överväganden Stadsdelen erbjuder individuellt anpassad dagverksamhet i befintliga dagverksamheter för yngre med olika typer av kognitiva funktionsnedsättningar och i demensboende för yngre. Yngre personer med demenssjukdom är en liten grupp i förhållande till de äldre drabbade. Oavsett gruppen storlek är det oerhört viktigt att uppmärksamma yngre personer med demenssjukdom och deras närståendes situation, problem och behov. Förvaltningen föreslår att nämnden avstyrker motionen då bedömning görs att eventuella åtgärder bör avvaktas i väntan på beslut om införande av en valfrihetsmodell inom daglig verksamhet, samt då det idag erbjuds individuellt anpassad dagverksamhet i befintliga dagverksamheter för yngre med olika typer av kognitiva funktionsnedsättningar. Däremot bedömer förvaltningen att staden bör inventera antalet yngre med demenssjukdomar och behovet av dagverksamhet och övriga insatser riktat till denna målgrupp. Det är också angeläget ur ett barn- och anhörig perspektiv att uppmärksamma och inventera gruppens behov av stöd. Samråd Information på funktionshinderråd Stadsdelsförvaltningen Majorna-Linné Thomas Segenstedt Stadsdelsdirektör Marianne Forslund Sektorschef IFO/FH Beslutsunderlag Bilaga 1: Motion av Maria Rydén (M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Beslutet ska skickas till stadsledningskontoret Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20(40)

22 SDN Norra Hisingens protokollsutdrag Bilaga 6 Beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motionens förslag och föreslår en stadenövergripande utredning om behovet av dagverksamhet för personer under 65 år med demenssjukdom. Eventuellt kommentarer/yrkanden Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtande daterat 14 oktober 2016 som sitt eget yttrande till kommunstyrelsen. Utdrag ur protokoll Stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum Remiss Dnr 1008/16 Maria Rydens (M) motion om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer med demens 229 diarienummer N /16 Beslut 1. Stadsdelsnämnden avstyrker motionens förslag och föreslår en stadenövergripande utredning om behovet av dagverksamhet för personer under 65 år med demenssjukdom. 2. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtande daterat 14 oktober 2016 som sitt eget yttrande till kommunstyrelsen. Ärendet Maria Rydén (M) har lagt en motion till kommunfullmäktige om att stadsdelsnämnderna ska få i uppdrag att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov. Motionen har remitterats till stadsdelsnämnderna för yttrande. Förvaltningens föreslår att motionens förslag avslås och föreslår en stadenövergripande utredning om behovet av dagverksamhet för personer under 65 år med demenssjukdom. Yrkande Arto Niskala (M): Motionens förslag tillstyrks. Mikael Wallgren (V): Bifall till förvaltningens förslag. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att stadsdelsnämnden beslutar att anta Mikael Wallgrens (V) yrkande. Omröstning begärs. Ordföranden meddelar följande propositionsordning. Ja- röst för bifall till Mikael Wallgrens (V) yrkande Nej- röst för bifall till Arto Niskalas (M) yrkande Omröstningsresultat Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21(40)

23 Ledamot Ja Nej Avstår Patrick Gladh (S) x Mikael Wallgren (V) x Catharina Perlenius (M) x Hasse Andreasson (MP) x Arto Niskala (M) x Madlen Gunnarsson (S) x Lars Nordin (L) x Bahman Esmailnejad (S) x Lars-Arne Johansson (M) x Dragana Todorovic (S) x Birgitta Jakosjin (L) x 6 5 Med 6 ja-röster och 5 nej-röster beslutar stadsdelsnämnden att anta Mikael Wallgren (V) yrkande. Handlingar Tjänsteutlåtande Remissvar gällande motioner om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Motion om Maria Rydén (M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Samtliga närvarande ledamöter i moderarterna och liberalerna reserverar sig mot beslutet. Ingrid Lindblad (C) meddelar att hon hade reserverat sig mot beslutet om hon hade varit tjänstgörande. Expedieras till: Stadsledningskontoret Vid protokollet Ulrika Landin Ordförande Patrick Gladh (S) Justerare Arto Niskala (M) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22(40)

24 SDN Norra Hisingens tjänsteutlåtande Remissvar gällande motion om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens Förslag till beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motionens förslag och föreslår en stadenövergripande utredning om behovet av dagverksamhet för personer under 65 år med demenssjukdom. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtande daterat 14 oktober 2016 som sitt eget yttrande till kommunstyrelsen. Ärendet Maria Rydén (M) har lagt en motion till kommunfullmäktige om att stadsdelsnämnderna ska få i uppdrag att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov. Kommunfullmäktige har remitterat motionen till stadsdelsnämnderna för yttrande. Bakgrund I sin motion uppger Maria Rydén att i januari 2013 uppmärksammades kommunfullmäktige om behovet av dagverksamhet för yngre personer som lider av demens. Enligt Maria Rydén skulle frågan lyftas i den politiska styrgruppen inom ledningsgruppen för samverkan, LGS, men detta har inte genomförts och behovet kvarstår. Maria Rydén uppger att det finns en verksamhet som drivs av Tre stiftelser och som riktar sig till personer med demens i ett tidigt skede men verksamheten täcker inte behovet. Enligt Maria Rydén är inte dagverksamheten i stadsdelarna anpassad för målgruppen yngre och hon vädjar till kommunfullmäktige att tillgodose behovet av dagverksamhet för yngre personer med demens i sjukdomens alla faser. Konsekvensbeskrivningar Barnperspektiv Det är inte helt ovanligt att yngre personer med demenssjukdom har barn och familj. Förvaltningen saknar idag tillräcklig kunskap om hur barn påverkas av att föräldern drabbas av demenssjukdom. Jämställdhetsperspektiv Förvaltningen ser inga tydliga konsekvenser utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Förvaltningens överväganden Förvaltningen vill klargöra att dagverksamhet är en öppen verksamhet dit kommuninnevånare kan gå utan biståndsbeslut. Daglig verksamhet är en Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 23(40)

25 biståndsbedömd insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Förvaltningen tillhandahåller inte dagverksamhet riktat till yngre personer med demenssjukdom. Under det senaste året har IFO-FH tagit emot ansökningar om insats från sex personer under 65 år med demenssjukdom. De insatser som varit aktuella är korttidsboende i avvaktan på bostad med särskild service, hemtjänst och vid något fall har personen beviljats daglig verksamhet enligt LSS. Med hänvisning till att förvaltningen har kännedom om så få personer under 65 år med demenssjukdom anser förvaltningen att det är viktigt med en samordnad utredning över staden i syfte att få ett underlag inför ett ställningstagande. Utredningen bör kartlägga målgruppen och dess geografiska fördelning inom staden. Vidare behöver målgruppens behov av och önskemål om dagverksamhet kartläggas. Förvaltningen föreslår att motionen avstyrks och föreslår en stadenövergripande utredning. Samråd och samverkan Information till Funktionshinderråd och till LSG Bilagor Motion av Maria Rydén (M) om åtgärder för dagverksamhet för yngre personer som lider av demens. GÖTEBORGS STAD Norra Hisingen Johan Fritz Stadsdelsdirektör Elisabeth Johansson Sektorschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 24(40)

26 SDN Västra Göteborgs protokollsutdrag Bilaga 7 Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) Exempelvis Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Exempelvis Kommentar Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande över motion om dagverksamhet för yngre personer med demens 242, N /16 Sammanfattning av ärendet Kommunfullmäktige har begärt yttrande över motion med förslag om att uppdra åt stadsdelsnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov. Beslutsunderlag Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 22 september Beslut 1. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. 2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Expedieras Kommunstyrelsen Vid protokollet Ulf Larsson Ordförande Henrik Munck (MP) Justerare Andreas Eraybar (L) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 25(40)

27 SDN Västra Göteborgs tjänsteutlåtande Yttrande över motion om dagverksamhet för yngre personer med demens Förslag till beslut Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendet Kommunfullmäktige har begärt yttrande över motion med förslag om att uppdra åt stadsdelsnämnderna att vidta åtgärder för att säkerställa att alla personer under 65 år som lider av demens erbjuds dagverksamhet som är anpassad efter behov Yttrandet ska vara Kommunfullmäktige tillhanda senast 31 oktober Bakgrund I januari 2013 uppmärksammades kommunfullmäktige på behovet av dagverksamhet för yngre personer som lider av demens. Motionen besvarades med att frågan skulle lyftas i den politiska styrgruppen inom Ledningsgruppen för samverkan (LGS). Intentionen att se frågan ur ett regionperspektiv var god, inte minst eftersom det skulle kunnat bidra till att fler yngre personer med demens skulle kunna ges bättre förutsättningar i det dagliga livet. Tyvärr lyftes aldrig frågan i LGS och behovet av dagverksamhet för dessa personer kvarstår. I Göteborg driver Tre Stiftelser en verksamhet på klubb Vega som vänder sig till personer i ett tidigt skede av sjukdomen. För att nå fler än tidigare erbjuds verksamheten numera i minskad omfattning. När sjukdomen framskrider saknas alternativ. Förvaltningens överväganden I verksamheten finns en uppfattning om att målgruppen yngre personer med demens visat en ökning. Omfattningen är dock begränsad och det rör sig om enstaka personer i stadsdelen. I nuläget bygger man oftast individuella lösningar kring var och en utifrån det uppkomna behovet. Detta förfaringssätt medför vissa svårigheter med att ge rätt insats i rätt tid då det kan vara svårt att rekrytera stödassistenter/stödpedagoger med den specialistkompetens som sjukdomen kräver närsjukdomen fortskrider. Sjukdomsförloppen ser olika ut och utvecklas i olika takt för de individer som är berörda. I tidigt skede av demens finns förutsättningar för gruppverksamhet. Genom hela sjukdomsförloppet är det dock viktigt att personer med demenssjukdom möts med flexibla och individuella insatser. Tät samverkan med hälso-sjukvård är viktig då t.ex. behov av omställningar av medicinering kan komma plötsligt. Förvaltningen ser positivt på att målgruppens behov uppmärksammas. Utifrån det relativt begränsade antalet i målgruppen föreslår förvaltningen att stadsdelarna, eventuellt i samverkan med sociala resursförvaltningen, tar fram förslag på organisering av gemensam verksamhet i staden med inriktning på att bygga kompetensteam som kan planera/utföra flexibla och målgruppsanpassade insatser kring den enskilde brukaren, i samverkan med berörda stadsdelsförvaltningar och andra aktörer. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 26(40)

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer:

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer: Tid: 17:00-18:20 Plats: Granlidens äldreboende Paragrafer: 279-303 Närvarande Beslutande Camilla Widman (S) ordförande tjg. ej p.g.a jäv 282 Peter Hermansson (M) andre vice ordförande Christian Larsson

Läs mer

Socialtjänstlagen 5 kap 10 ( ) Sara Berlin, anhörigkonsulent i SDF Östra Göteborg Lena-Karin Dalenius, anhörigkonsulent i SDF V:a Hisingen

Socialtjänstlagen 5 kap 10 ( ) Sara Berlin, anhörigkonsulent i SDF Östra Göteborg Lena-Karin Dalenius, anhörigkonsulent i SDF V:a Hisingen Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Socialtjänstlagen

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet -Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-10-12 Katarina Hedberg SDF Centrum Funktionshinderenheten Denna presentation skall handla om Göteborgs stad riktlinjer

Läs mer

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet - Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-02-07 Louise Odengard avdelning för individ och familjeomsorg samt funktionshinder Stadsledningskontoret Denna

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Motion av Maria Rydén (M) om fler platser i äldreomsorgen

Motion av Maria Rydén (M) om fler platser i äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-07-19 Diarienummer 0668/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för äldre och hälso- och sjukvård Karin Magnusson Telefon 031-3680580 E-post: karin.magnusson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-59

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-59 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-59 Tid: 2016-05-31, kl 13:00-16:40 Plats: Sal A, Regionens hus 51 Motion Sjukhusclown, är det inte dags nu? Diarienummer: RJL 2016/260 Beslut Nämnden

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 26e januari, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 26e januari, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 26e januari, kl 09.30-12.00 (Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30 09.30) Plats: Hemtjänstlokalen Tuve, Glöstorpsvägen 26 Ledamöter: Kerstin

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen

Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen Socialutskottets betänkande 2011/12:SoU21 Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer 2017-03-10 Antagen av Kommunstyrelsen 1(6) Diarienummer KSN 2017-000605 003 182/17 Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende

Läs mer

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Avdelningen för äldreomsorg Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 socialtjänstens

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-03-04 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-11:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Thomas Danielsson (C) Jan Rohlén (S) Ersättare

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 70 Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-08-28 Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS

Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS Fastställd av kommunstyrelsen 2017-15-29, 196 HK2200,

Läs mer

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517)

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(3) 80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Protokollsutdrag KS 167 Dnr 2015.307 KS 670 Remiss - Plan för kommunala insatser som rör EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer som vistas tillfälligt i Göteborg eller i någon av de

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Modin tfn 08-508 25 618 Lotta Burenius tfn 08-508 36 202 Till Socialnämnden Äldrenämnden GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE SON DNR 3.1-098/2012 ÄN DNR 070303-159/2012

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 8 februari 2017 i A-salen, kl. 09:00-11:35. Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Patric Mrad (KD), 2:e vice ordförande Iréne Bladh

Läs mer

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Utlåtande 2017:130 RVIII (Dnr 106-1449/2016) Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Motion (2016:102) av Per Ossmer och Lotta Nordfeldt (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 7 februari 2018 i A-salen, kl. 09:00-11:53 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Göran Kannerby (KD) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 3.1 Dnr H 44/15 Yrkande(KD)(M)(L) Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Förslag till beslut: - att Stadsledningskontoret/kommunstyrelsen

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 200 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONAL- OCH KANSLIAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-28 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERI NG SID 1 (7) 2010-01-22 Handläggare: Git Skog Telefon: 508 36 217 Till Äldrenämnden den 9 februari 2010 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt

Läs mer

2011-04-05. Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade LSS. (AU 83) Dnr KS 2010-167

2011-04-05. Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade LSS. (AU 83) Dnr KS 2010-167 FALKENBERG Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg / I 2011-04-05 102 Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade.

Läs mer

Stadens insatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn

Stadens insatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-06 Handläggare Christina Pettersson Telefon: 08-508 25 329 Till Socialnämnden 2017-12-12 Stadens

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Projektbeskrivning. Stödinsatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn.

Projektbeskrivning. Stödinsatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn. Dnr 1.7-42/2014 Sida 1 (8) 2014-02-04 Arvsfondsdelegationens kansli Box 2218 103 15 Stockholm Projektbeskrivning Stödinsatser till personer yngre än 65 år med demenssjukdom, deras anhöriga och barn. Sammanfattning

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2018:26 RVI (Dnr 110-2030/2017) Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 16 februari 2018 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 14 april, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 14 april, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 14 april, kl 09.30-12.00 (Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30 09.30) Plats: Glöstorpsvägen 26, hemtjänstlokalen i Tuve Ledamöter: Kerstin Backström

Läs mer

Yttrande över förslag till vägledning för insatser enligt LSS och SOL

Yttrande över förslag till vägledning för insatser enligt LSS och SOL TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) 2006-01-02 Dnr 57.539/05 Avdelning Funktionshinderverksamheten Irene Göransson tel 36 674 98 Yttrande över förslag till vägledning för insatser enligt LSS och SOL Sammanfattning Vägledningen

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627)

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Kommunfullmäktige 2018-03-26 1 (5) 29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige överlämnade i november 2016 en motion angående psykosocial

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18)

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-05-19 Handläggare: Pia Ludvigsen Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialtjänst-

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-02-08 1(8) Plats och tid Kommunhuset, kl 14.00-18.30 ande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Gun Simonsson (S) (S) Tommy

Läs mer

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare inom ramen för socialtjänstlagen Sammanställd

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-09 Diarienummer N131-0080/15 Utvecklingsavdelningen Siv Andersson Telefon 031-365 11 02 E-post: siv.andersson@angered.goteborg.se Yttrande avseende motion av Mats Mattsson

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2014 nr 116 Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 67 Yttrande över motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Plats och tid: 429, , kl. 14:00-15:30

Plats och tid: 429, , kl. 14:00-15:30 Plats och tid: 429, 2019-03-19, kl. 14:00-15:30 Beslutande: Ingela Sylwander (M) Sonny Rosén (L) Pia Radil (S) Katrina Dakouri (M) Wiveca Britzén (M) Mikael von Krassow (S) Maths Kjellin (M) Rose-Marie

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 3. Månadsuppföljning till och med november 2018 SDN Östra Göteborg I denna rapport följer förvaltningen

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-25 Diarienummer N131-0320/13 Utvecklingsavdelningen Kenneth Erskog Telefon 031-365 2091 E-post: kenneth.erskog@angered.goteborg.se Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet

Läs mer

Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre

Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU32 Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändring i socialtjänstlagen. Den lagändring

Läs mer

Dario Espiga Malin Hagenklev

Dario Espiga Malin Hagenklev Handling 2014 nr 174 Förslag till riktlinjer för prioriteringsordning gällande verkställighet av särskilt boende och korttidsplatser inom äldreomsorg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Fredriksvallsgatan 7, sammanträdesrum R412

Fredriksvallsgatan 7, sammanträdesrum R412 Kallelse Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Sida 2019-11-04 1(2) Box 248 301 06 Halmstad 035-13 70 00 Plats: Fredriksvallsgatan 7, sammanträdesrum R412 Sammanträdesdatum: 2019-11-04 Tid: 15:30 Ordförande:

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Barbro Wallin (M) Kommunkontoret Djurås , kl. 16:45 1. Margareta Marjeta. Ann-Gret Olsson (S) Barbro Wallin (M)

Barbro Wallin (M) Kommunkontoret Djurås , kl. 16:45 1. Margareta Marjeta. Ann-Gret Olsson (S) Barbro Wallin (M) Socialnämnden 2018-02-12 1 (4) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 13:00-17:15 Beslutande Ledamöter Ann-Gret Olsson (S), ordförande Daniel Bergman (S) Patrik Andersson (KOSA) Marie Karlsson (L) Tjänstgörande

Läs mer

Dnr: VON-176/2013 003. Anhörigstöd. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Dnr: VON-176/2013 003. Anhörigstöd. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Dnr: VON-176/2013 003 Anhörigstöd Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen GODKÄND AV LEDNINGSGRUPPEN 2013-04-08 OCH FASTSTÄLLD AV VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN DEN 14 MAJ 2013

Läs mer

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning 1 (6) Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Version 1 1 2 (6) Inledning Socialförvaltningens verksamheter ska genomsyras av den

Läs mer

Södertälje kommun. Svar på motionen "Inrätta en LSS-Lots" Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063

Södertälje kommun. Svar på motionen Inrätta en LSS-Lots Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063 Södertälje kommun 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-01-30 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Svar på motionen "Inrätta en LSS-Lots" Dnr: KS 17 /396, OMS 17 /063 Sammanfattning av ärendet Metin Hawsho

Läs mer

Remissvar på motion om riktlinjer för ledsagning dnr /2015

Remissvar på motion om riktlinjer för ledsagning dnr /2015 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-02-05 Handläggare Pia Ehnhage Telefon: 08-508 25 911 Till Socialnämnden 2016-03-22 Remissvar på motion

Läs mer

Yrkande angående motion av David Lega(KD och Kalle Bäck(KD) om att införa hemtagningsteam över hela Göteborgs stad

Yrkande angående motion av David Lega(KD och Kalle Bäck(KD) om att införa hemtagningsteam över hela Göteborgs stad Kommunstyrelsen 2017-08-23 Ärende 3.3 Dnr 0435/17 Yrkande S, M, MP,V, L,KD, Yrkande angående motion av David Lega(KD och Kalle Bäck(KD) om att införa hemtagningsteam över hela Göteborgs stad Kommunstyrelsen

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-04-06 Ärende 3.8 Dnr H 44/15 Yrkande S, M, MP, V, L, KD Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Matilda Granberg Stålbert

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

Motionssvar Socialt hållbara äldreboenden (SN18/83)

Motionssvar Socialt hållbara äldreboenden (SN18/83) Sammanträdesprotokoll 2018-10-03 114 Socialt hållbara äldreboenden (SN18/83) Beslut föreslår Kommunstyrelsen att avslå motionen. Avvaktar beslut Desirée Björk (Ö) avvaktar med ställningstagande till Kommunstyrelsens

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn 508 05 411 Dnr - - 2006 Sammanträde 25 april 2006 Tjänsteutlåtande 7 april 2006 1 (4) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2017-10-03, kl. 18:30-20:07 Ajournering: 19:00-19:15 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist

Läs mer

Yttrande över förslag till utskottsinitiativ ifråga om krav på bemanning för en god äldreomsorg

Yttrande över förslag till utskottsinitiativ ifråga om krav på bemanning för en god äldreomsorg 2012-01-16 Dnr 42107/2011 1(7) Avdelningen för regler och tillstånd Birgitta Resenius Birgitta.resenius@socialstyrelsen.se Riksdagens socialutskott 100 12 STOCKHOLM Yttrande över förslag till utskottsinitiativ

Läs mer

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Sida 1 (7) 2017-11-01 Handläggare Suzanne Hartenberger Telefon: 08 508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd inom avdelning Socialtjänst och fritid Förvaltningens

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-24 Diarienummer N132-0958/17 Handläggare Dan Larsson Telefon: 031-365 43 79 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se Yttrande till Inspektionen för vård och

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun Socialutskottets betänkande 2010/11:SoU12 Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2010/11:49 Ansvarsfördelning mellan

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn 508 04 560 Dnr - - 2005 Sammanträde 29 november 2005 Tjänsteutlåtande 11 november 2005 1 ( ) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer N140-0858/16 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Stina W Björstedt Telefon: 031-366 88 12 E-post: stina.w.bjorstedt@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer