BoB nationell samverkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BoB nationell samverkan"

Transkript

1 BoB nationell samverkan

2 BoB nationell samverkan Från verktygslåda till byggarbetsplats

3 Från projektet levererades en verktygslåda och nu är många mitt uppe i projektering och byggande. En del har gjort sina första implementationer, andra är i projektfaser och planeringsfaser. Under dagen idag ska vi göra en återblick på projektet och vi ska få höra om flera implementationer och hur man har löst det och vilka utmaningar som har kommit upp till ytan. Syftet med dagen är att vi ska lära av varandra, reflektera kring projektets målbilder, kanske hitta behov av nya målbilder och vi ska diskutera mycket om att säkra interoperabiliteten och implementationerna.

4 Agenda 15/ :30 10:00 Kaffe och macka Introduktion Samtrafiken, 30 min Tre föredrag om pågående implementationer á 30 minuter 12: Lunch Två föredrag om pågående implementationer á 30 minuter Reflektion kring BoB-integrationer i förhållande till målbilder Projekt ID-baserat resande Kaffe Diskussion kring kvalitetsstämpel/certifiering/testmiljö Samverkan, best practice Sammanfattning Avslutning

5 Samverkansforum Jens Tångefjord Brodin

6 Samtrafikens fokus- och samverkansområden Kombinerat resande Standarder Data

7 Det är premiär för vår nya form av samverkan. Tidigare fanns det olika referensgrupper. Nu håller vi samverkansforum som knyter an till Samtrafikens fokusområden standarder, data och kombinerat resande. Det blir fyra tillfällen per år och de tre fokusområdena kommer tidsmässigt ligga efter varandra så att ni kan delta på flera. I första hand är det för Samtrafikens partnerföretag men vi anpassar inbjudningarna efter agendan. Nästa tillfälle är i slutet av maj. Håll koll på Twitter, LinkedIn och i mejlen.

8 Tillbakablick på projektets målbilder och drivkrafter Kimiko Sörensen

9 Välkomna ombord!

10 Varför startade projektet? Projektet startade för att vi behövde lösa gemensamma utmaningar med biljetter. Och tillsammans blev det lättare och bättre. Branschen har gemensamma utmaningar med biljetter Flera av utmaningarna löser vi bättre tillsammans Samtrafiken är samverkansarenan

11 Vilka medverkade? Vi var en blandning av kommersiella och länsbolag. En utmaning var att vi skulle lägga ner stridsyxan om att vi var konkurrenter i affären men inte i systemlösningar. I projektet hade vi grupper för marknad, teknik och två styrgrupper. Alla beslut fattades i konsensus.

12 Vilka var de gemensamma utmaningarna? Att validera egna biljetter Att sälja andras biljetter Att nå öppenhet och valfrihet (minska beroendet till leverantörer)

13 Genomförande 3. Verktyg Vi radade upp problemen ur resenärens, operatörens, utförare och statens perspektiv. Tidsaxeln var att det skulle vara klart 2020 men det var redan klart Målbilder Reseplanerare med köpfunktion Maskinell validering Sälja varandras biljetter Betala med kontokort ID-baserat resande Standardiserade gränssnitt Nationell arkitektur 1. Probleminventering 13

14 Vad har vi skapat? Projektet har skapat förutsättningar Vi har gjort ritningar för hur systemen ska se ut. Om alla följer det kan vi sätta ihop det. Varje aktör bygger Tillsammans skapar vi resultatet

15 BoB arkitektur Avgränsningar: Clearing, avtal mellan parter, resenärskategorier (men standarden är anpassad för det).

16 BoB ett företag Komplett BoB MTB spec 16

17 BoB - Interoperabilitet BoB-samverkan Co-ordination De överenskomna BoBapierna måste harmonisera med det egna säljsystemet. Inga genvägar för att säkerställa interoperabiliteten. MTB spec 17

18 BoB skapar förutsättningar för interoperabilitet men löser inte alla frågor

19 Marcus Weiland ger oss senaste nytt från Samtrafikens styrelsemöte 13/3: Nytt partneravtal som börjar gälla 1 juli. I det finns mer pengar för förvaltning av BoB och då kommer vi kunna göra det mer baserat på era behov. Beslut togs om projekt öppna data som löper under 4 år. Bra data krävs för en bra kombinerad biljett. En portal kommer att utvecklas för att skicka in data. I projektet finns också delar om harmonisering av hållplatser och ett nationellt reseplanerar-api (2021). I BoB-samarbetet behöver det lösas tidigare. I Samtrafikens affärsplan finns punkter om reseplanerar-api för BoB, att vi ska höja vår kompetens inom BoB, att vi ska ha en referensimplementation samt fullföljandet av ID-baserat resande.

20 Movingo, se separat presentation Mälab, Ridango, Movea, Unicon

21 Tomas Ahlberg, Mälab: Movingo är en pendlarbiljett för Mälardalen. Man vill bryta ner länsgränserna i Mälardalen. Ett arbete sedan 90-talet med ny järnväg och nya tåg. Tanken är att resa med en biljett i alla 6 länen + SJ (Regional) och Trosabussen. Tåg i Bergslagen kommer att ingå i Movingo. Diskussion om Intercity-tåg. Säljs i SJ-kanaler (LOKA-system), sj.se och SJ-app bygger på Silverraillösning. Kan inte öppna SL-spärren. Unga använder appen trots att man inte kan öppna spärren. Använder hellre appen än att ta med tre biljettämnen. De vuxna (50%) kör med biljett och spärröppnare. Totalt användare / månad. Nästa alla köper 30 dagarskort. Nu försöker vi skapa ett 3: säljsystem (BoB) och via app (egen och SJapp).

22 Jukka Julkunen, Movea: Centralsystemet BRUM för APP och Webb. Grundläggande lösning på plats; integration med övriga system kvarstår; längst har men kommit med SJ. Länstrafiken i Sörmland tar över förvaltning. Test i trafiken planeras i maj och efter det avslutas projektet. Vad är status mot ombud? Inte aktuellt idag. Diskussion har förts om API. Validatorer klara i Södermanland och Västmanland. Appen är enkel, aztec-koden kan innehålla 9 olika biljetter som ska kunna läsas i alla län. Centralt säljsystem (LT) Validering i Brum, koppling till SJ säljsystem via API. Tanken är att varje län ska kopplas in varefter deras BoB-lösning blir implementerad. SLs försäljningskanal är i drift. Validatorerna rullas nu ut men kan ännu inte läsa av Movingo eller annan part men det är prio. På spärrkroppen kommer det vara en läsare för Accesskortet (blå); den gröna är för att läsa av BoBbiljetter. SL kommer införa läsning av streckkod i bussar (=2200 st).

23 Per Zetterman, Unicon: Varför via BRUM= färre integrationer och det blir 0-biljetter vilket man velat undvika med andra tredje partsförsäljare. RKM tillhandahåller sina biljetter för 0-kronor och sedan får de tillbaka enligt en fördelningsmodell. Status: Nu finns endpoints utvecklade och man har testat mot Samtrafikens testmiljö. Nu väntar man på att hämta in biljetter, tester mot SJ. LT och VL har samma leverantör vilket underlättar. Nästa steg är UL och sedan SL. Frågeställningar: Kommunikation om svartlistning, vi kan inte byta/dela information om svartlistning. Process för att hantera om ett system ligger nere. 3 hur kan vi uppgradera biljetter, t.ex. 1 årsbiljetter.

24 Frågor från publiken Vilken av BoBs målbilder uppfylls?- Det är en kombination av flera. Vi vill tillgängliggöra biljetter för så många som möjligt, desto fler kanaler, desto mer biljetter. Vilka sträckor är populärast? - Uppsala-Stockholm ligger i toppen men även Västerås-Stockholm C är populär. Hur långt har ni kommit när det gäller resenärskategorier, t.ex. pensionär och ungdom och harmonisering av dem?- Movingo kan inte bestämma vilka resevillkor som ska gälla i respektive län men en handbok har tagits fram som beskriver minimikrav. Kommer ni ha kort för de som inte vill använda mobil/app?- Någon back-up för mobil kommer det säkert att finnas men förhoppningen är att de flesta ska välja appen. Några funderingar på biljetter för sällanresenärer?- Vi hänvisar till Resplus,10 biljetter och helgbiljetter. I övrigt är det en framtidsfråga.

25 Regionsamverkan syd, se separat presentation Halland, Kronoberg, Jönköping, Kalmar, Blekinge, Skåne, Kirei, Stratiteq

26 Man börjar med Skåne och Blekinge men även Östgötatrafiken, Västtrafik och SJ. Skåne kommer börja sälja biljetter över till Danmark i år. Danskarna ska kunna validera sina biljetter även i Danmark. Inventering är gjord för vad som går över gränsen och tagit fram användningsfall för att ta fram lösningar. Singapore är namnet på det nya försäljningssystemet för länsöverskridande resor. Test Lynx-Singapore under våren. Vi vill även baka ihop det med Västtrafik. Kirei har drivit ett projekt som är en påbyggnad på BoB - ingen biljett bara en referens till en biljett. Nu vill vi göra en POC för det här eftersom Skåne har NFC. Och i nästa steg se att det fungerar med flera. Det är i sin linda just nu! SJ MORE och BoB, SJ och Samverkansgruppen (LYNX). Användningsfall och typresor har tagits fram. Idag kan KLTs app visa resa från Orrefors via Nybro till Kalmar men inte sälja SJ-delen. I SJ-appen kan man köpa men Kalmar kan inte validera. Tidplan: Qubic stänger ner dec 2019 vilket pressar oss att ha nya säljkanaler framme till dess. Upphandling pågår av mjukvara för kundcenter och Mina sidor. Kundapp upphandlad 2017 men överklagad.

27 Samverkan i övrigt: Man ska hitta resan och veta att resan går. Trafikinformation lika överallt - i en app kunde man köpa utan att få info om stopp i trafiken, men i en annan app fanns information om stoppet. Utmaningar: Frågor om interoperabla resor - hur vet personalen vilken slutstation? Vilken information ska utbytas? Samtrafikens förvaltning och utveckling: snabbhet vid begäran om förändring. Mer lättläst information; mindre teknisk; gärna med typfall. Den gemensamt beslutade ändringsprocessen är långsam för att alla parter ska kunna analysera konsekvenser innan beslut. Skåne visar en systemskiss som översikt. De röda delarna är klara. Egen utveckling och nära samarbete med kontrollanter och tågvärdar. Senaste nytt är en konsument-app och en webb är på gång. Även en backoffice är på plats. Upphandling av nya automater och utrustning till bussar och återförsäljare. Även Skåne har deadline dec-19.

28 Frågor från publiken Hur tänker ni kring Resplus när det gäller kombinerade biljetter där sydtaxan tar slut, t.ex. Örebro-Helsingborg?- Vi har inte kommit så långt ännu men interoperabilitet är jätteviktigt. Vilken reseplanerartjänst använder ni?- Forsler&Stjerna både i Kalmar och Skåne. Är de olika back-end också enligt BoB? Back-end för appen är inte BoB p.g.a. att BoB-apierna inte var klara vid upphandlingen av appen. Vi kommer implementera BoB framöver, dock inte i konsument back-end. Kommer konsumentappen bara att sälja Skånetrafiken? Det kommer vara BoB där BoB är relevant, d.v.s. för att säkerställa interoperabilitet.

29 BoB-UL, se separat presentation UL, Sogeti

30 Admin webb: dashboards, sjukresor BoB-biljetter och nytt användar-gränssnitt. Klara att sälja SL-biljetter, men det är först klart när SL kan validera dem. Ta fram pilot för att testa nya läsare. Både hur resenären och föraren hanterar det. 21 maj kommer BoB-biljetterna att släppas. Validatorer på alla bussar i oktober. Inga integrationer i nuläget men prio 1 är SL, Movingo 2 och övriga 3. Förvaltning - utveckling sker med inhyrd personal och UL har systemövervakning med jour. Utmaningar: Bland de första- oprövad Framtida utmaningar- Affärsregler och olika implementeringar Begränsade aktörer att testa på. Önskemål till Samtrafiken-snabbare ändringsprocess. Spridning av information till förslag riktat utskick till mottagare exempel till utvecklare, försäljning. Öppen data har så många bra kopplingar till BoB. Samtrafiken bör belysa kopplingen mellan dessa projekt.

31 Frågor från publiken Kan ni berätta mer om sjukresor?- Resenären anger personnummer som skickas till Kosmic som kontrollerar om det finns ett besök inom de närmsta 24 timmarna. Om det gör det skickas en aktiverad 0-biljett till resenären. Visst finns risk att någon chansar på ett personnummer och får en biljett men det är bara personnummer som har ett besök inom de närmsta 24 timmarna. Hur fungerar lösningen med sjukresor kopplat till GDPR?- Projektet har ställt frågor till regionen men inte fått tydliga svar, dock har så mycket åtgärder som möjligt vidtagits. Hur jobbar ni med harmonisering av resenärskategorier?- Det är inte alltid en politisk fråga utan också en fråga om vilka utgångspunkter man har. SL kan ha barnrabatt på ett annat sätt än UL, då SL t ex har tunnelbana som utan problem kan ta en dagisgrupp vilket får helt andra konsekvenser för UL. SL har generösa pensionärsrabatter vilket kommer bli svårt att ändra men som UL kan ha svårt att anpassa sig till för att säkerställa kostnadstäckning. Det konstaterades att detta kommer bli något vi kommer prata mycket om framöver.

32 Lunch!

33 SJ, se separat presentation SJ

34 SJ More - ett koncept med flera projekt med BoB-standard. Trygghet för resenären att kunna använda appen var och hur jag än åker. Movingo köpa, distribuera och validera med befintlig lösning. Köpa en produkt med olika typer av tillval, spärren på Arlanda, 1kl, resa i Västtrafik under perioden. SJ börjar med periodbiljetter men tittar framåt på enkelbiljetter. Finns bara i SJ-app och låses till en enhet. Det går att flytta men då måste man ringa Kundservice. Särskild funktion för kontrollant med en hemlig gest. Testat upp till 10 biljettkoder, beroende på hur mycket andra operatörer lägger in i sin kod. När SJ frågar Västtrafik så är det Västtrafik som är ansvariga för att informationen stämmer. En del utvecklas helt internt av SJ som anropas av andra parter. Men delen som är kopplad till biljetter och bokning så ligger det hos Silverrail. Ticket-api utanför Petra. Bygger helt enligt BOB för att vara interoperabel

35 Frågor från publiken Det saknas stöd för svartlistning?- Det finns stöd för svartlistning i koden men inte för andras svartlistade biljetter; men tex kan det inom Movingo finnas en gemensam svartlista. Det finns möjlighet till ytterligare delad information om svartlistade biljetter men det måste utredas. Uppfinner ni en ny Resplus-biljett?- Just nu tittar SJ bara på periodbiljetter. Det är viktigt att testa i olika miljöer t.ex. olika telefoner, skärmstorlekar, avläsningsutrustning och ljusförutsättningar. Kan kontrollanten visera och läsa av olika typer av biljetter?- Ja men fokus är att kunna läsa av de egna biljetterna.

36 Resplus Samtrafiken och SilverRail Technologies

37 Kombinerade biljetter med olika trafikföretag/färdmedel har funnits i 25 år Gemensamt kundlöfte med kom-fram-garanti och störningshantering genom 0-biljett Olika åldersregler, rabatter Reseplanerarfunktion med rikshållplatsnummer Förköpta biljetter med sms, pdf, app eller automatutskrift Länsöverskridande resor och samtaxering Avräkning mellan säljande part och trafikföretag Anpassar zonbaserade till relationsbaserade resor

38 Resplus - Interoperabel lösning idag Priser, rabatter Säljbara linjer, hpl, zoner Avräkningsunderlag Bytestider Hållplatser Tidtabeller Utan biljettsamverkan RDB/Resplus

39 Det är ett system med centraliserad datalagring och hantering som sedan sprids till flera hundra distributörer. Ni på trafikföretagen levererar trafikdata i form av hållplatser, linjer, bytestider och tidtabeller. De flesta levererar också priser, rabatter, vilka hållplatser och linjer som ska vara säljbara och ett avräkningsunderlag. Allt detta data ska fungera i SilverRails bokningssystem som är byggt utifrån ett relationsbaserat resande som ska fungera i en sökmotor med tidtabell och mot många olika gränssnitt över hela Sverige. För att det ska gå att kombinera resor från olika datakällor lägger vi till bl.a. rikshållplatsnummer, gånglänkar, register över olika åldersregler, zonkartor och zonmatriser, samtaxeringsmodeller och avräkningsunderlag. Med hjälp av det får vi rätt pris och rätt avräkning mellan trafikföretagen.

40 Resplus med BoB??? Bytestider Hållplatser Tidtabeller Utan biljettsamverkan RDB/Resplus

41 Vår utmaning för Resplus med BoB ligger i att identifiera vilket grunddata utöver trafikdatat som behövs för att fortsatt kunna kombinera olika delsträckor och olika trafikföretag med varandra. Pris och produkt ska hämtas direkt från respektive trafikföretag, och nu måste vi lära oss HUR vi ska fråga i BoB-apierna. Vi inser att HURet innebär att vårt arbete behöver anpassas så att vi får rätt pris för rätt resenärskategori, för eventuell samtaxering och länsöverskridande resa.

42 Utmaningar för en 3:parts integratör som vill anropa flera BoB-system BoB-standarden beskriver hur man hämtar en biljett säkert från ett BoB-system Ej definierat hur man gör en generell integration mot flera BoB-system Biljettypen med förköpsperiod måste definieras (finnas tillgänglig) Skapad PDF-biljett måste vara giltig i framtiden hur länge? Ingen device-signering för en PDF-biljett Fraud detection Biljettgiltighet Aktiveras vid 1:a validering Alternativt en biljett som gäller hela dagen Produktidentifiering / filtrering Hur ska passande produkt filtreras ut i BoB-systemet? Hur ska vi få 0-biljetter vid störningar för Resplus kom-gram-garanti? Hur ska integrationen bli smidig både för integratör och trafikföretag? Stations/Hållplatsnummer Zoner Taxesammarbeten när man frågar var och en Länsöverskridande resande Antagligen liknande problematik även för här och nu-biljetter samt periodbiljetter

43 Olika resvägar inom ett länstrafikbolag ger olika zonkombinationer Zon A Zon B Zon C Zon A,B,C eller zon A,C hur ska tredje part veta vilket pris? Tredjepart vill veta hållplats i A, hållplats i C och linjenummer.

44 Länsgränsöverskridande resa Tredjepart vet inte var länsgränsen går och hur den skall fråga respektive BoB-system. Län A BoB-A Län B BoB-B Skall anrop göras till två olika BoBsystem trots att det är en operatör som kör hela vägen? Hur ska ev. samtaxeringsrabatt hanteras?

45 Biljetter och layout

46 Biljetterna distribueras som: Pdf med MTB som skrivs ut på papper eller visas upp i mobilen Sms som kommer att kompletteras med länk till url med MTB Utskrift från biljettautomat med MTB MTB som skickas till säljställets app. Dock finns det ingen nationell app för alla Resplus-resenärer att ladda ner. Biljettlayout: MTB kommer förmodligen placeras efter varje delsträcka, med samma MTB för alla delsträckor. Dagens svagheter med Resplus kommer att lösas med BoB: Kan ej valideras maskinellt idag >> kommer att läsas och valideras av varje trafikföretag som egen biljett Osäkra biljetter idag >> med koppling mellan validation service och ticket service samt med fraud detection blir biljetterna lika säkra som era egna biljetter Försäljningen ligger utanför trafikföretagens system idag >> er egen ticket service har mastern på alla sålda biljetter och kan jämföras mot Resplusavräkningen

47 Resenärsperspektiv och validering Jag vill resa från Alvesta till Vimmerby om 30 dagar Dag 1 Öresundståg.se Vilande biljett via mejl, app Biljett Pris Giltig för: Operatörer Datum Avgångs/ankomsttid Resenärskategori Sträckor/ linjer Dag 30 Vilande biljett via sms, automat Aktivera biljett som PDF/SMS JLT KLT Dag 30 Alvesta Nässjö Vimmerby

48 Resan från Alvesta till Vimmerby med byte i Nässjö innehåller en tågresa med Krösatåg där JLT står som färdmedelsproducent i tidtabellen. Nässjö ligger i JLTs område men man byter till en buss som körs av KLT. För att få ihop resan måste frågor om pris och biljett ställas till alla tre län: Kronoberg, JLT och KLT. Ombord på tåget i Alvesta valideras kronobergsdelen av biljetten. I Nässjö valideras JLT-delen av biljetten. Endast om kontroll sker ombord på bussen när länsgränsen mot Kalmar har passerats sker validering av KLT-delen. Dialogen med resenären riskerar att bli fyrkantig vid t ex störningar i trafiken. Vid validering på Krösatåget läser ombordpersonalen endast kronobergsbiljetten och ser inte att det är byte i Nässjö och slutdestination i Vimmerby. Inom Resplus ska trafikstörningsbiljetter med 100% rabatt kunna utfärdas för att resenären ska komma fram utan extra kostnad.

49 Tidplan med EN integration Nuvarande lösning Dagens lösning måste fungera parallellt med övergång till BoBlösning. Övergång (Dialog,analys, lösning, implementation, tester) BoB lösning

50 Resplus med alla Operatör Operatör 1 BoB lösning BoB lösning BoB lösning Operatör 2 Övergång BoB lösning BoB lösning Operatör 3 Nuvarande Nuvarande Nuvarande Operatör 4 Övergång BoB lösning BoB lösning. Operatör 48 Nuvarande Övergång BoB lösning Det kommer vara en blandning av nuvarande Resplus, övergångsfaser och färdiga BoB-lösningar i systemet. Viktigt att inte resenären märker någon försämring under tiden.

51 Sammanfattning Vi har ett stort arbete framför oss med att kartlägga och hitta en lösning på alla utmaningar Bjuder in till dialog med alla som är redo för Resplus BoB-integration Undersöka om ID-baserat resande underlättar för Resplus Förköpta biljetter hur lång förköpsperiod och behov av vilande biljetter med aktivering Kom-fram-garanti en produkt för 0-biljetter för störningshantering behövs Samtrafiken behöver utreda hur datafångst och spridning av data ska gå till för BoB-lösningar för Resplus och även till andra tredjepartsaktörer.

52 Frågor och inspel från publiken Det finns ett grundläggande tänk som stödjer de identifierade utmaningarna: Det är fullt möjligt att tala om för andra aktörer att inte förvänta sig en signatur på en biljett. Det går att få vilande biljett. Taxesamarbete: det finns utrymme i standarden att indikera var resan börjar och att man lämnar över resenären. Måste det finnas pdf-biljett? Ja just nu i alla fall. Sms-biljetten med länk är väl säkrare? Ja, och det går att utveckla så att koden blir rörlig. Det verkar som att man har en uppfattning om hur man vill lösa ett problem. Bra med ett forum för hur man löser ett problem istället för vi måste göra så här.

53 Reflektion kring implementationer och målbilder

54 Målbilder

55 Reflektion och spaningar Kommer vi att uppfylla målen? Blir det interoperabelt på nationell nivå? Hur ska vi säkerställa att standarden används till branschens bästa Resenärsperspektiv Tekniskt perspektiv Ekonomiskt perspektiv 57 23/03/2018

56 Inspel från bordsdiskussioner Att sälja varandras biljetter är en teoretisk möjlighet, svårt att förstå sortiment. Effekten av den nationella reseplaneraren, att den som finns inte används mer. Länsbolagen kan pusha för Resrobot. Bob-standarden är flexibel vilket är bra men när man kan göra det på flera sätt kan det bli svårt för den som ska göra flera integrationer. Standarden är bra men det kan behövas en affärsdiskussion. Tillexempel om alla hanterar länsbiljett på samma sätt. Ett hinder kan vara hur resenären ska göra, resenären möter olika validatorer. Betala med kontokort skulle formulerats på annat sätt idag när det finns flera andra betalsätt. Reseplaneringsfunktion är central för att nå kunderna och göra kollektivtrafiken attraktiv och kunna söka på tid och/eller kostnad. Att skicka med hur man vill att biljetten ska presenteras.

57 Inspel från bordsdiskussioner En komplett köpupplevelse bör harmoniseras med andra standarder t.ex. för realtid och hållplatsharmonisering. Lite info idag om att öppna upp för att sälja genom tredjepart inte bara varandras. Målbilderna håller, men det finns mycket kvar att göra.

58 Projekt ID-baserat resande Per Zetterman

59 Vad menar vi med ID baserat resande Referens till (refererar till) en förteckning som innehåller de rättigheter (biljetter, tillgodohavanden, etc.) som resenären har rätt att disponera.

60 Vad är skillnaden med ID mot de BoB-lösningarna som implementeras just nu?

61 Dagens implementationer Samma med ID

62 Varför ID? Minska insteget till kollektivtrafiken Skapa förutsättningar för kontobaserat resande Förenkla för systemägarna exemplet Resplus Skapa förutsättningar för nya kunderbjudanden exemplet Hammarby Skapa förbättrade förutsättningar för interoperabla lösningar mellan olika aktörer exemplet ATG

63 Projektet ID-baserat resande Modul 1 - Bärare Modul 2 - Interoperabilitet Modul 3 - Juridik Oktober 2017 Mars 2018

64 Andra bärare än BoB NR Risk Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Åtgärd Ansvarig Om några parter väljer att inte implmentera BoBapplikation Diskussion om detta behöver lyftas utanför 10 för ID baserat projektet efter att riskeras nationell enskilda parter gjort egna BoB förvaltning interoperabilitet för ID baserat. utredningar. Förslagsvis hösten 2018

65 Frågor från publiken Vad ställs det för krav för bäraren? Svar: att bäraren enkelt kan autentiseras samt att innehållet kan garanteras. Fredrik lägger till - Första utkast för specifikation för bärare. Idag ingen vägledning ännu, vilket blir nästa steg att beskriva hur man använder och skapar nytta, t.ex. hur kan man migrera sina gamla kort. Ska det bara vara NFC? SL, SJ m.fl. vill att man så småningom även ska kunna använda EMV. Kan device-id vara ett id? Det kommer kräva mer; det måste vara unikt. Har ni funderat på biometriska id? Nej, det har vi inte.

66 Fika!

67 Certifiering/kvalitetsstämpel Verifiering och testmiljö bobby

68 Certifiering/kvalitetssäkring Workshop hölls 1/ som kom fram till: - Ingen certifiering nu - Skapa en referensinstallation för tester på Samtrafiken - Utvärdera igen när implementationer har startat 70 23/03/2018

69 Testmiljö för klienter Testmiljö Stöd för följande APIer Authentication Device Inspection Product Ticket Validation Är en molntjänst, kräver certifikat

70 Testprogramvara för servrar Grundfunktionalitet för att testa BoB-tjänst Stöd för samma APIer som testmiljön Kommer att släppas som öppen källkod Testprogram

71 Online validator Experimentellt gränssnitt mot en viseringstjänst (validation service) Man skickar in MTB Nycklar Realtidsdata/omgivning Som svar får man Är biljetten giltig? Om inte, de fel som har upptäckts

72 Certifiering/kvalitetssäkring Gruppövning: - Fungerar Samtrafikens testmiljö som tänkt? - Vad behöver eventuellt utvecklas? - Ser vi fortsatt inget behov av certifiering? 74 23/03/2018

73 Inspel från bordsdiskussioner Testat bobby och erfarenheten är att testa med blanka ark och det var nyttigt, jättebra!! Men för att testa mer omfattande var svårare t.ex. produktutbud, geografi och flera parter. En certifiering på bob-apierna för interoperabilitet, men det är lite för tidigt ännu. Stöd vi upphandling där man kan kräva certifiering, tvingande/ frivillig. Det får inte vara för dyrt för att små säljkanaler ska se det som värt. Gärna en certifiering för att undvika för många dialekter, undvika en ny RKF. Ja till certifiering men i vilken mån? Fokusera på de delar som är kopplade till interoperabilitet. Inte det viktigaste; bättre att använda Samtrafikens timmar till att dokumentera best practice och goda exempel. I övrigt självsanerande.

74 Inspel från bordsdiskussioner Vi förstår att kostnaden för certifiering blir hög, men möjlighet att ta fram testcase-mall. Ett gör det själv-certifiering Certifiering? Nja; lägg resurser på annat. Självcertifiering med testprotokoll (som man fyller i själv). Begreppsbeskrivning - samsyn av vad man avser. Komplettera dokumentationen, testa tidigt med andra.

75 Samverkan, best practice

76 Samverkan hittills och framöver Hur har samverkan fungerat under 2017? Marknadsgrupp och Teknikgrupp Framtagande av process för ändringshantering Hur ska vi samverka nu när implementationer har inletts? Hur ska vi kunna lära av varandra? 78 23/03/2018

77 Förvaltningsorganisation 2017 Marknadsgrupp Teknikgrupp Objektägare Kimiko Sörensen Objektägarer IT Martin Valldeby Förvaltningsledare Laila Berkhahn Förvaltningsplan Specialister

78 Ändringshantering Syfte med ändringsprocess: Att BoB-specarna förvaltas enligt en överenskommen process där relevanta intressenter har insyn och möjlighet att påverka Relevanta intressenter Alla trafikföretag som har eller håller på att implementera Samtrafiken Vad ska förvaltas? Beskrivning av gränssnitt och hur de anropas APIer Beskrivning av biljettspecifikationer MTS 1-7 Forum: BoB-tech tekniskt diskussionsforum CAB Change Acceptance Board Roller: CM Change Manager på Samtrafiken BoB-ansvarig: huvudkontaktperson på varje trafikföretag Först ut att testa processen: CR om anropsstyrd trafik. Den är nu ute på sista remiss och CABen ska fatta beslut i april. Nästa ändring som är aktuell är MTS 7 och eventuella API-ändringar som är ett resultat av projekt ID-baserat resande.

79 Processen Idé från initiativtagare Förankring inom bob-tech Initiativtagare skapar en branch Inititativtagare lämnar in en CR Samtrafiken skickar ut på remiss Samtrafiken sammanställer remissvar BoB-ansvariga bjuds in till CAB CABmöte CAB når inte konsensus CAB beslutar om ändring Samtrafiken mergar branchen och informerar om ny version Ärendet går tillbaka till dem som avslog och till initiativtagaren

80 Deltagare i CAB: De företag som genomför eller har genomfört implementationer CAB består av personer som har rätt att fatta beslut. Beslut ska fattas i konsensus, d.v.s. EJ majoritetsbeslut. Sammansättningen av CAB beror på ändringens art (vilket/vilka system som berörs, vilka beroenden som finns etc.). Medlemsföretagen i CAB SKA innan CAB-mötet ha analyserat konsekvenserna av ändringen med avseende på de intressen som de företräder i CAB. I analysen ska i tillämpliga fall minst följande ingå; tekniska aspekter, beroenden, ekonomiska konsekvenser och sist men inte minst verksamhetsperspektivet. En CAB behöver inte vara ett fysiskt möte utan kan ske via e-post eller telefon.

81 Bordsdiskussioner Vilka behov av samverkan finns för att säkra BoB-standarden och interoperabiliteten framöver? Hur ska vi kunna lära av varandra? Vilken frekvens, vilken mötesform, vilket syfte? Kan/ska detta samverkansforum ersätta marknads- och teknikgrupperna? 83 23/03/2018

82 Inspel från bordsdiskussioner Hur lämnar man in en CR? Till en mall för CR kommer finnas på wikin. Just nu är en CR för beställningstrafik ute på remiss. Den här nya samverkansformen är bra och lagom med fyra gånger per år. Agendan bör vara tydlig så att man vet vem man ska skicka. Filma de viktiga punkterna för dom som inte kan vara med. Bra forum idag, marknad- och teknikgruppen kan läggas ner. Det behövs en implementationsgrupp för BoB; en källargrupp som blir en fysisk version av bob-tech-gruppen. (hurra rop!) Det behövs även en grupp för affärsfrågor och resenärsperspektiv. Skapa struktur på bob-tech för att lättare ta till sig info. Bra att också kunna dela hur man löst olika problem..mer åt källarhållet.

83 Inspel från bordsdiskussioner Bra samverkan idag att höra konversationen - man känner sig inte så ensam. Det här forumet löser inga problem men det kan källaren göra. En källargrupp skulle vara bra där det inte bara är partners i Samtrafiken, kan vara en även för marknad och trafik. Marknad- och teknikgrupp behöver vara med och att även leverantörer kan vara med på inbjudan vid behov. Forumet kan även behöva hantera andra standarder, t.ex. Noptis. Samtrafiken kan erbjuda BoB-utbildning för de som inte varit med förut. Movingo har redan en BoB-grupp där det pratas mycket kundnytta. Viktigt att leverera så att det inte bara blir ett utvecklingsprojekt utan det måste ske leveranser också. En blogg skulle kunna vara intressant som berättar om BoB.

84 Sammanfattning

85 Mycket lärdomar och bra återkoppling idag. Vi behöver lära oss mer ute hos er. Movingo integratör för Mälardalen Behov av utbyte av svartlista, hur gör man när en part är offline Lynx och samverkan syd: integrationstester med Västtrafik, utfasning av Qubic. BoB-UL interoperabilitetslösning inte helt klar ännu. Prio 1 är SL, 2 Movingo, 3 övriga. SJ - stödja BoB och EMV, Movingo. Tryckte på att alla måste göra lika. Nio biljetter på en kod. Olika lager på Petra. Hantering av svartlistor. SilverRail och Samtrafiken: Vilande biljetter, stort behov av dialog med operatörer. Målbilder olika input Certifiering - nja Samverkan - bra forum idag och behov av källargrupper

86 Avslutning Nästa samverkansforum I slutet av maj och i anslutning till data och kombinerat resande Utvärdering av dagen Mejla laila@samtrafiken.se

87 Tack för idag!

Välkomna till Kollektivtrafikens Hus!

Välkomna till Kollektivtrafikens Hus! Välkomna till Kollektivtrafikens Hus! Samtrafiken Kimiko Sörensen Samverkansstrateg Samtrafiken utvecklar Sveriges kollektivtrafik Samtrafiken är branschens gemensamma utvecklings- och samverkansarena.

Läs mer

Smarta biljettsystem och digitala försäljningskanaler i Mälardalen. Tomas Ahlberg, MÄLAB Nordic Rail 10 oktober 2017

Smarta biljettsystem och digitala försäljningskanaler i Mälardalen. Tomas Ahlberg, MÄLAB Nordic Rail 10 oktober 2017 Smarta biljettsystem och digitala försäljningskanaler i Mälardalen Tomas Ahlberg, MÄLAB Nordic Rail 10 oktober 2017 Om MÄLAB Ägs gemensamt av de regionala kollektivtrafikmyndigheterna (RKTM) i Stockholm,

Läs mer

INFORMATION MOBILBILJETT JÖNKÖPINGS LÄNSTRAFIK

INFORMATION MOBILBILJETT JÖNKÖPINGS LÄNSTRAFIK INFORMATION MOBILBILJETT JÖNKÖPINGS LÄNSTRAFIK Mobilappen Mobitime är Jönköping Länstrafiks mobiltelefonapplikation. Med den kan resenär ladda ner tidtabeller, få realtidsinformation samt köpa biljett.

Läs mer

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län.

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. För resor över länsgräns Prislista Gäller från och med 1 januari 2015 Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. En del av Landstinget i Kalmar län Gränslöst resande! Nå hela södra Sverige

Läs mer

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande Kommersiell kollektivtrafik i Skåne Ett samlat erbjudande Kommersiellt erbjudande Region Skåne riktar detta erbjudande till trafikföretag som vill bedriva kommersiell regional kollektivtrafik i Skåne enligt

Läs mer

Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen. Camilla Bunke & Patrik Engfors

Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen. Camilla Bunke & Patrik Engfors Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen Camilla Bunke & Patrik Engfors 2018-09-27 Sydtaxan samarbete Sydtaxa: Kombination av taxor Sydsverige och Öresund på en biljett Gränsavdrag Gemensamma

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 18 maj 2017 samt nedanstående underlag

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 18 maj 2017 samt nedanstående underlag 1(7) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2017-06-20, punkt 17 Yttrande över motion 2017:2 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om kombinerad mobilitet behov av anpassningar av biljetter

Läs mer

Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen

Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen 2018-06-07 Sydtaxan samarbete Sydtaxa: Kombination av taxor Sydsverige och Öresund på en biljett Gränsavdrag Gemensamma resevillkor Sydtaxa 2.0 Skåne

Läs mer

Tjänst Beskrivning Prissättning

Tjänst Beskrivning Prissättning Tilläggstjänster Samtrafiken i Sverige AB Prislista Version 2015-03-04 Hosting och Resplustillägg Hosting Resebyråförsäljning Biljettdistribution Trafikföretaget kan få sitt utbud sålt i nationella säljkanaler

Läs mer

- Flygbussar till Arlanda, Bromma, Landvetter, Malmö och Västerås flygplats

- Flygbussar till Arlanda, Bromma, Landvetter, Malmö och Västerås flygplats Författare: Carina Karlsson 1/6 Flygbussarna - Flygbussar till Arlanda, Bromma, Landvetter, Malmö och Västerås flygplats Innehållsförteckning 1 Trafikomfattning 2 2 Trafikperiod 2 3 Resor för personer

Läs mer

Tjänst Anmärkning Prissättning

Tjänst Anmärkning Prissättning Samtrafiken i Sverige AB Prislista Version 2015-02-10 Tjänst Anmärkning Hosting Resebyråförsäljning Biljettdistribution Trafikföretaget kan få sitt utbud sålt i nationella säljkanaler som t.ex. webbförsäljningsskanaler,

Läs mer

Taxehandbok för Movingo

Taxehandbok för Movingo 1(12) Version 2017-10-01 Taxehandbok för Movingo Författad av: Tomas Ahlberg Status: Gäller från 1 oktober 2017 Innehåll Introduktion... 2 Försäljningsställen... 2 Reklamation och spärr av biljetter...

Läs mer

Arlanda Express. - Tåg Stockholm-Arlanda

Arlanda Express. - Tåg Stockholm-Arlanda Författare: Anette Tenggren 1/6 Arlanda Express - Tåg Stockholm-Arlanda Innehållsförteckning 1 Trafikomfattning 2 2 Trafikperiod 2 3 Resor för personer med funktionsnedsättningar 2 4 Säljkanaler 2 5 Biljettyper/distribution

Läs mer

Leverans av trafik- och pris-data

Leverans av trafik- och pris-data Utgåva 140307 Leverans av trafik- och pris-data Innehållsförteckning Inledning... 2 Allmänt... 2 1. Innehåll i leveranser... 3 1.1 Administrativa uppgifter... 3 1.2 Trafikdata... 3 1.2.1 Format... 3 1.2.2

Läs mer

Sydtaxan - Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige. Sydtaxan. Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige

Sydtaxan - Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige. Sydtaxan. Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige Sydtaxan Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige Innehåll 1 Parterna... 3 2 Bakgrund... 3 3 Giltighet... 3 4 Biljettsortiment... 3 5 Tilläggsavgifter... 4 6 Rabatter gällande resenär...

Läs mer

- Tåg Värmland-Göteborg - Tåg Dalarna-Göteborg via Genvägen i Bergslagen - Tågtaxi Lerum-Landvetter

- Tåg Värmland-Göteborg - Tåg Dalarna-Göteborg via Genvägen i Bergslagen - Tågtaxi Lerum-Landvetter Författare: Carina Karlsson 1/6 Tågab - Tåg Värmland-Göteborg - Tåg Dalarna-Göteborg via Genvägen i Bergslagen - Tågtaxi Lerum-Landvetter Innehållsförteckning 1 Trafikomfattning 2 2 Trafikperiod 2 3 Resor

Läs mer

Pensionärsråd Kalmar

Pensionärsråd Kalmar 2018-12-14 Conny Karlsson Strategisk utvecklingschef Pensionärsråd 181211 Kalmar Agenda 1. Seniorperiod nyhet 2. Tappa-bort-garanti 3. Upphandling serviceresor och närtrafik 4. Kundnöjdhet 5. Resande 6.

Läs mer

Säljinformation från TiM juni 2017

Säljinformation från TiM juni 2017 Säljinformation från TiM juni 2017 Inom TiM samverkar vi SJ och de regionala kollektivtrafikmyndigheterna för att förenkla resandet, både inom länen och över länsgränserna. Det händer saker inom regionaltrafiken

Läs mer

Din resa. 2015. En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015.

Din resa. 2015. En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015. Din resa. 2015 En guide för dig som åker buss och tåg med Värmlandstrafik. Gäller tills vidare, dock längst till och 1 med 12 december 2015. Innehåll Tidtabeller Åka buss och tåg Så köper du din resa Värmlandskortet

Läs mer

- Oslo-Göteborg-Malmö-Köpenhamn - Uppsala-Stockholm-Jönköping- Göteborg - Ludvika-Stockholm

- Oslo-Göteborg-Malmö-Köpenhamn - Uppsala-Stockholm-Jönköping- Göteborg - Ludvika-Stockholm Författare: Carina Karlsson 1/5 GoByBus Expressbuss - Oslo-Göteborg-Malmö-Köpenhamn - Uppsala-Stockholm-Jönköping- Göteborg - Ludvika-Stockholm Innehållsförteckning 1 Trafikomfattning 2 2 Trafikperiod

Läs mer

Taxehandbok för Movingo

Taxehandbok för Movingo 1(13) Version 2018-07-06 Taxehandbok för Movingo Handläggare: Tomas Ahlberg, 070-786 1656, tomas.ahlberg@malab.se Status: Gällande från den 9 juli 2018 Innehåll Introduktion... 2 Ombud och försäljningsställen...

Läs mer

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari 2016. Prislista och information för resor inom Kalmar län.

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari 2016. Prislista och information för resor inom Kalmar län. För resor inom Kalmar län Gäller från och med 1 januari 2016 och information för resor inom Kalmar län. En del av Landstinget i Kalmar län Allt du behöver är ett Resekort Alla våra produkter läggs på ett

Läs mer

- Stockholm-Sundsvall-Örnsköldsvik- Umeå - Stockholm-Sundsvall-Sollefteå

- Stockholm-Sundsvall-Örnsköldsvik- Umeå - Stockholm-Sundsvall-Sollefteå Författare: Carina Karlsson 1/5 Ybuss Expressbuss - Stockholm-Sundsvall-Örnsköldsvik- Umeå - Stockholm-Sundsvall-Sollefteå Innehållsförteckning 1 Trafikomfattning 2 2 Trafikperiod 2 3 Resor för personer

Läs mer

- Tåg Göteborg/Kalmar/Karlskrona- Malmö-Köpenhamn-Helsingör

- Tåg Göteborg/Kalmar/Karlskrona- Malmö-Köpenhamn-Helsingör Författare: Carina Karlsson 1/7 Öresundståg - Tåg Göteborg/Kalmar/Karlskrona- Malmö-Köpenhamn-Helsingör Innehållsförteckning 1 Trafikomfattning 2 2 Trafikperiod 2 3 Försäljningsperiod 2 4 Resor för personer

Läs mer

bilaga 1 RSS Bakgrund omarbetning Öresundstågs samverkansavtal sidan 4 av 37

bilaga 1 RSS Bakgrund omarbetning Öresundstågs samverkansavtal sidan 4 av 37 sidan 1 av 37 sidan 2 av 37 sidan 3 av 37 bilaga 1 RSS 2016-11-24 Bakgrund omarbetning Öresundstågs samverkansavtal sidan 4 av 37 bilaga 1 Henrik Dagnäs tog en kontakt med undertecknad och KLT i början

Läs mer

Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten

Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten EA symposium KTH 28 november 2014 kari.finnskog@vasttrafik.se Twitter: kari_e_f Agenda Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den

Läs mer

Resplusbiljetter och distribution

Resplusbiljetter och distribution Resplusbiljetter och distribution 1 Definitioner Samtrafikens biljettsamverkan innebär att resor med över 50 trafikföretag finns tillgängligt för försäljning via ett nationellt biljettsystem. Det finns

Läs mer

Reseplanerare med köpfunktion 2013-06-10 Nicklas Lindersson, Unicon Konsult AB

Reseplanerare med köpfunktion 2013-06-10 Nicklas Lindersson, Unicon Konsult AB Reseplanerare med köpfunktion 2013-06-10 Nicklas Lindersson, Unicon Konsult AB Uppdraget Reseplanerare Neutral och komplett Samtliga transportslag Samtliga aktörer Underlag - resenär 3st kvantitativa resenärsstudier

Läs mer

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län.

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. För resor över länsgräns Prislista Gäller från och med 1 januari 2017 Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. En del av Landstinget i Kalmar län Gränslöst resande! Nå hela södra Sverige

Läs mer

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande

Kommersiell kollektivtrafik i Skåne. Ett samlat erbjudande Kommersiell kollektivtrafik i Skåne Ett samlat erbjudande Oktober 2013 Tillsammans för en växande kollektivtrafik Det ska vara grönt, lönt och skönt att åka kollektivt i Skåne. Alla goda krafter måste

Läs mer

FÖRETAGSKONTO. Tjänsteresor i Jönköpings Länstrafiks app. Användarmanual för slutanvändare (anställd/resenär)

FÖRETAGSKONTO. Tjänsteresor i Jönköpings Länstrafiks app. Användarmanual för slutanvändare (anställd/resenär) FÖRETAGSKONTO Tjänsteresor i Jönköpings Länstrafiks app Användarmanual för slutanvändare (anställd/resenär) Innehåll Introduktion 3 Aktivera ditt företagskonto 4 Köp biljett - Alternativ 1 5 Köp biljett

Läs mer

Information angående utveckling av Access

Information angående utveckling av Access In Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se INFORMATIONSÄRENDE Trafiknämnden 2016-05-31, punkt 20 1(5) Information angående utveckling av Access Bakgrund I förstudien Förstudie gällande inriktning

Läs mer

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari 2015. Prislista och information för resor inom Kalmar län.

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari 2015. Prislista och information för resor inom Kalmar län. För resor inom Kalmar län Gäller från och med 1 januari 2015 och information för resor inom Kalmar län. En del av Landstinget i Kalmar län Allt du behöver är ett Resekort Alla våra produkter läggs på ett

Läs mer

- Dagtåg Uppsala-Stockholm-Göteborg

- Dagtåg Uppsala-Stockholm-Göteborg Författare: Carina Karlsson 1/5 Blå Tåget - Dagtåg Uppsala-Stockholm-Göteborg Innehållsförteckning 1 Trafikomfattning 2 2 Trafikperiod 2 3 Resor för personer med funktionsnedsättningar 2 4 Säljkanaler

Läs mer

- Dag- och nattågstrafik med bussanslutning till Vemdalen

- Dag- och nattågstrafik med bussanslutning till Vemdalen Författare: Carina Karlsson 1/6 Inlandsbanan - Dag- och nattågstrafik med bussanslutning till Vemdalen Innehållsförteckning 1 Trafikomfattning 2 2 Trafikperiod 2 3 Resa med funktionshinder 2 4 Säljkanaler

Läs mer

Minnesanteckningar, Referenskommitté Planeringssamverkan, Kollektivtrafikens hus, 2015-04-20

Minnesanteckningar, Referenskommitté Planeringssamverkan, Kollektivtrafikens hus, 2015-04-20 Minnesanteckningar, Referenskommitté Planeringssamverkan, Kollektivtrafikens hus, 2015-04-20 Deltagare Magnus Andersson, Skånetrafiken Wille Jansson Samtrafiken Ingrid Grönlund Samtrafiken Anna Jernse,

Läs mer

- Dagtåg sommartrafik Mora-Östersund och Östersund-Gällivare. - Dag- och nattågstrafik med bussanslutning till Vemdalen

- Dagtåg sommartrafik Mora-Östersund och Östersund-Gällivare. - Dag- och nattågstrafik med bussanslutning till Vemdalen Författare: Carina Karlsson 1/7 Inlandsbanan - Dagtåg sommartrafik Mora-Östersund och Östersund-Gällivare - Dag- och nattågstrafik med bussanslutning till Vemdalen Innehållsförteckning 1 Trafikomfattning

Läs mer

Webbformulär och ärendeväxel för Resplus restidsgaranti

Webbformulär och ärendeväxel för Resplus restidsgaranti Webbformulär och ärendeväxel för Resplus restidsgaranti Innehåll 1. Bakgrund och Syfte... 2 2. Övergripande process... 2 3. Tekniska förutsättningar... 2 4. Beskrivning av webbformulär... 3 5. Sök efter

Läs mer

Remissvar: Res lätt med biljett (Ds N2015:11)

Remissvar: Res lätt med biljett (Ds N2015:11) Promemoria 2015-05-25 N2013:02/2015/ Utredningen om järnvägens organisation N 2013:02 Ert diarienr: N2015/1702/TS Gunnar Alexandersson Telefon 08-405 10 21 Mobil 070-286 62 14 E-post gunnar.alexandersson@regeringskansliet.se

Läs mer

Frågor och Svar. Nya resevillkor för Resplus. Övergripande. Om villkoren

Frågor och Svar. Nya resevillkor för Resplus. Övergripande. Om villkoren Frågor och Svar Nya resevillkor för Resplus Övergripande Vad innebär förändringen? De nya resevillkoren för Resplus är anpassade efter gällande lagar och förordningar och påverkar resenärens rättigheter

Läs mer

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari Prislista och information för resor inom Kalmar län.

Prislista. För resor inom Kalmar län. Gäller från och med 1 januari Prislista och information för resor inom Kalmar län. För resor inom Kalmar län Gäller från och med 1 januari 2017 och information för resor inom Kalmar län. En del av Landstinget i Kalmar län Allt du behöver är ett Resekort Alla våra produkter läggs på ett

Läs mer

Sydtaxan 2.0 ett biljettsamarbete för länsöverskridande kollektivtrafikresor

Sydtaxan 2.0 ett biljettsamarbete för länsöverskridande kollektivtrafikresor TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-10-18 RS181018 Regionkontoret Regional samhällsplanering Arne Ingemansson Processledare kollektivtrafik Regionstyrelsen Sydtaxan 2.0 ett biljettsamarbete för länsöverskridande

Läs mer

Resplus Resevillkor. Frågor och Svar om. Om villkoren*

Resplus Resevillkor. Frågor och Svar om. Om villkoren* Frågor och Svar om Resplus Resevillkor Om villkoren* Vad är en Resplusresa? En Resplusresa är en kombinerad resa med två eller flera trafikoperatörer som det utfärdats en biljett för med beteckningen Resplus.

Läs mer

Länsförsäkringar Internetbutiken Gunilla Forsmark-Karlsson

Länsförsäkringar Internetbutiken Gunilla Forsmark-Karlsson Länsförsäkringar Internetbutiken Gunilla Forsmark-Karlsson Det lokala konceptet - Länsförsäkringars värderingar Alla kunder är kunder i de 24 lokala länsförsäkringsbolagen Kundfokuserad verksamhet genomförs

Läs mer

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2016. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län.

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2016. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. För resor över länsgräns Prislista Gäller från och med 1 januari 2016 Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. En del av Landstinget i Kalmar län Gränslöst resande! Nå hela södra Sverige

Läs mer

Framtida betalsystem möjliga strategier. Intryck, möjliga strategier och fortsatt arbete Preliminär slutrapport till uppdragsgivaren 2010-06-29

Framtida betalsystem möjliga strategier. Intryck, möjliga strategier och fortsatt arbete Preliminär slutrapport till uppdragsgivaren 2010-06-29 Framtida betalsystem möjliga strategier Intryck, möjliga strategier och fortsatt arbete Preliminär slutrapport till uppdragsgivaren 2010-06-29 Christmas Consulting Belin Consulting 1 Betallösning är mer

Läs mer

Över länsgräns. 1 juni 2013

Över länsgräns. 1 juni 2013 Över länsgräns Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län Gäller från och med 1 juni 2013 Innehåller även information samt prislista för Kustpilen på sid. 15 www.klt.se Gränslöst resande!

Läs mer

Prisguide. för resor i Kalmar län och över länsgräns

Prisguide. för resor i Kalmar län och över länsgräns Prisguide för resor i Kalmar län och över länsgräns Gäller från och med 1 januari 2018 1 Sök din resa och köp biljetten direkt i appen Genom att ladda ner vår mobilapp Kalmar MobiTime kan du köpa din biljett

Läs mer

Resplus Resevillkor. Frågor och Svar om. Om villkoren* Före Resplusresan

Resplus Resevillkor. Frågor och Svar om. Om villkoren* Före Resplusresan Frågor och Svar om Resplus Resevillkor Om villkoren* Vad är en Resplusresa? En Resplusresa är en kombinerad resa mellan två eller flera trafikföretag då det utfärdats en biljett för den kombinerade resan

Läs mer

Pendlarkort för dig som reser i Mälardalen

Pendlarkort för dig som reser i Mälardalen Pendlarkort för dig som reser i Mälardalen 8859_SJPendlarbroschyr_A5.pdf 1 06-11-16 10.46.58 Börja pendla? Med höga bensinpriser, tätare trafik och ökad belastning på miljön så gör du ett bra val som tar

Läs mer

Resplustillägg säljs f.n. endast som tillägg på SJs årskort för resa inom länstrafiken.

Resplustillägg säljs f.n. endast som tillägg på SJs årskort för resa inom länstrafiken. Tilläggstjänster Samtrafiken i Sverige AB Prislista Version 2016-11-23 Tjänstegrupp Hosting och Resplustillägg Hosting Resebyråförsäljning Biljettdistribution Trafikföretaget kan få sitt utbud sålt i nationella

Läs mer

Prisguide för resor i Kalmar län och över länsgräns

Prisguide för resor i Kalmar län och över länsgräns Prisguide 2019 för resor i Kalmar län och över länsgräns Gäller från och med 1 januari 2019 1 2 Sök din resa och köp biljetten direkt i appen Genom att ladda ner vår kundapp (Kalmar länstrafik) kan du

Läs mer

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?.

Totalt svarade 43 personer på enkäten. Hur ofta reser du kollektivt? Pendlar du till någon annan ort än din bostadsort?. Medborgarsamråd, Tierps kommun, UL och Region Uppsala 2017-01-30 Här följer en sammanfattning av information från UL, frågor och synpunkter som togs upp på medborgarsamrådet samt frågor och synpunkter

Läs mer

Nytt biljett- och betalsystem

Nytt biljett- och betalsystem Kollektivtrafiknämnden BESLUT Datum 2019-03-07 24 Nytt biljett- och betalsystem Beslut Kollektivtrafiknämnden noterar informationen till protokollet. Bakgrund Nuvarande betalsystem i samverkande län upphör

Läs mer

Författare: Ingrid Grönlund, tel 0725-104420 Utgåva, utkast 1 150402. Innehåll

Författare: Ingrid Grönlund, tel 0725-104420 Utgåva, utkast 1 150402. Innehåll Innehåll PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2016... 2 1 Allmänt om planeringssamverkan... 3 - Gemensam tidplan för planeringssamordning mellan tåg och buss... 3 - Långsiktig plan för gemensamt tidtabellsskifte

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Resplus Resevillkor. Frågor och Svar om. Om villkoren* Före Resplusresan

Resplus Resevillkor. Frågor och Svar om. Om villkoren* Före Resplusresan Frågor och Svar om Resplus Resevillkor Om villkoren* Vad är en Resplusresa? En Resplusresa är en kombinerad resa mellan två eller flera trafikföretag då det utfärdats en biljett för den kombinerade resan

Läs mer

(Trafik i Mälardalen)

(Trafik i Mälardalen) VI ÄR TıM (Trafik i Mälardalen) TIM KRYMPER MÄLARDALEN! Sedan Trafik i Mälardalen (TiM) bildades i slutet av 1990- talet har människors resemönster successivt förändrats. Också regionens struktur har ändrats.

Läs mer

Resplusbiljetter och distribution

Resplusbiljetter och distribution Resplusbiljetter och distribution 1 Definitioner Samtrafikens biljettsamverkan innebär att resor med över 50 trafikföretag finns tillgängligt för försäljning via ett nationellt biljettsystem. Det finns

Läs mer

Regler för resa med SJ Privatresekort 6 januari 13 juni 2008. SJ Privatresekort gäller för resa med: Platsreservationer

Regler för resa med SJ Privatresekort 6 januari 13 juni 2008. SJ Privatresekort gäller för resa med: Platsreservationer Regler för resa med SJ Privatresekort 6 januari 13 juni 2008 Här kan du läsa om regler, priser och giltighet för resor med SJ Privatresekort. Den senaste versionen av Regler för SJ Privatresekort hittar

Läs mer

MOBILITET SOM TJÄNST (MaaS) Utmaningar för att komma dit och möjligheter! Stefan Thulin SLL Trafikförvaltningen, Stockholm

MOBILITET SOM TJÄNST (MaaS) Utmaningar för att komma dit och möjligheter! Stefan Thulin SLL Trafikförvaltningen, Stockholm MOBILITET SOM TJÄNST (MaaS) Utmaningar för att komma dit och möjligheter! Stefan Thulin SLL Trafikförvaltningen, Stockholm 2018-10-23 Försäljning & marknadsandel Biljettintäkter 2018: ca 8,3 miljarder

Läs mer

Sök din resa på tim.se eller i vår app TiM-resan. Tågtider i Mälardalen 2015

Sök din resa på tim.se eller i vår app TiM-resan. Tågtider i Mälardalen 2015 Sök din resa på tim.se eller i vår app TiM-resan Tågtider i Mälardalen 2015 Gäller för perioden 14 dec 2014 till 12 dec 2015 Vi har gjort det enkelt att resa bort. Och hem igen. Ladda ner TiM-resan och

Läs mer

Syftet med resevillkoren är att skapa gemensamma regler för kombinationsresor, vilket ska göra det enklare och tryggare för resenären.

Syftet med resevillkoren är att skapa gemensamma regler för kombinationsresor, vilket ska göra det enklare och tryggare för resenären. Frågor och Svar om Resplus Resevillkor Övergripande Resevillkoren för Resplus är anpassade efter gällande lagar och förordningar och påverkar resenärens rättigheter och trafikföretagens skyldigheter både

Läs mer

Över länsgräns Information för resor till/från Kalmar län

Över länsgräns Information för resor till/från Kalmar län Gäller för resor över länsgräns till/från Kalmar län Blekinge - Halland - Jönköping - Kronoberg - Skåne Gäller för resor över länsgräns till/från Kalmar län Blekinge - Halland - Jönköping - Kronoberg -

Läs mer

Information om pågående förstudie: Inriktning för köp och validering av biljett

Information om pågående förstudie: Inriktning för köp och validering av biljett 1(6) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-03-12, info punkt 16 TN 2014-0256 Information om pågående förstudie: Inriktning för köp och validering

Läs mer

Samtrafikplanen 2014 Datum: 2013-09-20 Rev. nr: 2 (se rött ändringsstreck) Författare: Ingrid Grönlund 1/7

Samtrafikplanen 2014 Datum: 2013-09-20 Rev. nr: 2 (se rött ändringsstreck) Författare: Ingrid Grönlund 1/7 1/7 Innehåll 1. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2014 2 1 Allmänt om planeringssamverkan 3 2. Gemensam tidplan för arbetet med tåg- och busstidtabeller för vintersommar-höst 2014 4 3 Långsiktig plan år 2014-2019

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 1/7 Innehåll PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2015 2 1 Allmänt om planeringssamverkan 3 - Gemensam tidplan för planeringssamordning mellan tåg och buss... 3 - Långsiktig plan för gemensamt tidtabellsskifte för

Läs mer

Samordnade informationssystem Delrapport från SIS-tekniks pilotprojekt i Kalmar län juni 2017

Samordnade informationssystem Delrapport från SIS-tekniks pilotprojekt i Kalmar län juni 2017 Samordnade informationssystem Delrapport från SIS-tekniks pilotprojekt i Kalmar län juni 2017 Vår ambition är att skapa en gemensam teknikplattform för den samlade kollektivtrafiken, för såväl allmän och

Läs mer

Juni 2013. Kundperspektivet. Information köpa och få biljett visera resa ( kontroll)

Juni 2013. Kundperspektivet. Information köpa och få biljett visera resa ( kontroll) Kundperspektivet Information köpa och få biljett visera resa ( kontroll) Standards Juni 2013 Information i kollektivtrafik....med information tillgänglig från många datakällor Myndighet/företag Fordon/infrastruktur

Läs mer

Regler för resa med SJ Privatresekort 15 juni 13 december 2008

Regler för resa med SJ Privatresekort 15 juni 13 december 2008 Regler för resa med SJ Privatresekort 15 juni 13 december 2008 Här kan du läsa om regler, priser och giltighet för SJ Privatresekort. Information om privatresekortet ges även på telefon 0771-75 75 10 (tonval

Läs mer

Guide SJ Regionalkort

Guide SJ Regionalkort Guide SJ Regionalkort Så här fungerar det 2 Ladda kort 5 Skapa reseprofil 7 Köpa/registrera resa 8 Köpvillkor/återköp/förlust/spärra kort 11 Guide SJ Regionalkort 1 Så här fungerar det Det här är SJ Regional

Läs mer

Translate Lyssna. Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet. Translate Lyssna. Sök

Translate Lyssna. Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet. Translate Lyssna. Sök 媂 Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Gen Translate Lyssna Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet Translate Lyssna Sök 䓎 Nya biljettsystemet

Läs mer

Attraktiv Resetjänst. Syfte med arbetet är att ge ett utökad stöd till kombinationsresor och därmed en högre andel kollektivtrafikresande

Attraktiv Resetjänst. Syfte med arbetet är att ge ett utökad stöd till kombinationsresor och därmed en högre andel kollektivtrafikresande Attraktiv Resetjänst Attraktiv resetjänst Erbjuda resenärer utmed de stora pendlingsstråken kvalitetssäkrad, planerings-, realtids- och störningsinformation både före och under resan. Syfte med arbetet

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2019

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2019 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2019 för trafik för perioden 9 december 2018 14 december 2019. I samtrafikens verksamhet ingår att genom planeringssamverkan samordna och skapa bra förutsättningar för Samtrafikföretagens

Läs mer

Synpunkter. Biljettsystem. Problem med dagens system, för lokala resor RTP>2030

Synpunkter. Biljettsystem. Problem med dagens system, för lokala resor RTP>2030 RTP>2030 dnr TSN 2015 289 Synpunkter Biljettsystem Teknisk biljettsamverkan Med teknisk biljettsamverkan så avses möjligheten att använda samma typ av reskort oavsett vilken länstaxa som används. Inte

Läs mer

Slutrapport. APFy.me

Slutrapport. APFy.me Slutrapport APFy.me Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och syfte... 3 3 Projektbeskrivning... 3 4 Leverabler... 4 5 Resultat... 4 6 Utvärdering och analys... 4 6.1 Utvärdering av resultat... 4

Läs mer

Regionala pensionärsrådet Bilaga 1. Autoladda & Västtrafik To Go

Regionala pensionärsrådet Bilaga 1. Autoladda & Västtrafik To Go Regionala pensionärsrådet 2018-02-16 Bilaga 1. Autoladda & Västtrafik To Go Agenda Autoladda Västtrafik To Go Autoladda Vad är Autoladda? Automatisk påfyllning av kontoladdning respektive periodladdning

Läs mer

Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus

Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus 1/7 Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus Syfte Syfte med dagen är att skapa en arena/forum för både Samtrafikens ägare och partners, men även för de olika myndigheterna.

Läs mer

Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta

Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta Prediktiva analyser i digitala kanaler främjar innovation och samhällsnytta Digitaliseringen skapar nya förutsättningar men också nya förväntningar. Människans beteende och livsstil har förändrats, digitaliseringen

Läs mer

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE Annika Molin är projektledare för Västtrafiks satsning på digitala skärmar. Infotainmentsystemet

Läs mer

Ärende 16. Nytt avtal om Sydtaxa 2.0

Ärende 16. Nytt avtal om Sydtaxa 2.0 Ärende 16 Nytt avtal om Sydtaxa 2.0 TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (3) Landstinget i Kalmar län Kalmar Länstrafik Datum 2018-11-01 Diarienummer 180933 Regionfullmäktige Nytt avtal om Sydtaxa 2.0 Förslag till

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Res lätt med biljett, Ds 2015:11

Yttrande över departementspromemorian Res lätt med biljett, Ds 2015:11 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-04-22 LS 2015-0341 Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Res lätt med biljett, Ds 2015:11 Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Startmöte för Realtidsrådet 2013-08-27

Startmöte för Realtidsrådet 2013-08-27 Startmöte för Realtidsrådet Framtiden är nu och den är realtid Gerhard Wennerström Samverkan Samtrafiken X2AB Bred förankring bland kollektivtrafikföretagen 3 Realtid i verkligheten 4 Resenärens verklighet

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

serviceresor Så här reser du med Jojo Serviceresor

serviceresor Så här reser du med Jojo Serviceresor serviceresor Så här reser du med Jojo Serviceresor ofolder.indd 1 2014-12-02 13:43 Detta är Jojo Serviceresor Jojo Serviceresor är ett kort som du använder både för resa med Skånetrafikens bussar och tåg

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: Sammanträdesdatum Tid och plats Beslutande 08:30-08.45, Ekerum, Borgholm Anders Henriksson (S), ordförande Malin Sjölander (M), vice ordförande Christer Jonsson (C), vice ordförande Pierre Edström (L)

Läs mer

Trafik-GIS seminarium i Göteborg 23-24 januari 2007. Trafiken.nu i Skåne. Del 2: Strategi kring Reseplanering, trafikstörningsinformation mm.

Trafik-GIS seminarium i Göteborg 23-24 januari 2007. Trafiken.nu i Skåne. Del 2: Strategi kring Reseplanering, trafikstörningsinformation mm. Trafik-GIS seminarium i Göteborg 23-24 januari 2007 Trafiken.nu i Skåne Del 2: Strategi kring Reseplanering, trafikstörningsinformation mm. Krister Nordland/ Skånetrafiken och Sorin Sima/Vägverket Skåne

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:17 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:33 av Yvonne Blombäck (MP) om att införskaffa fler biljettautomater och bättre kortläsare i kollektivtrafiken Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Innehållsinventering Få koll på ditt innehåll

Innehållsinventering Få koll på ditt innehåll Innehållsinventering Få koll på ditt innehåll Innehållsinventering Så funkar det Att arbeta strategiskt med sin kommunikation kan kännas en smula krångligt ibland. Därför har vi tagit fram denna guide,

Läs mer

PRISER OCH PRODUKTER 2020

PRISER OCH PRODUKTER 2020 PRISER OCH PRODUKTER 2020 VÄRMLANDSTRAFIK Gäller från 15 december 2019 PERIODLADDNING 2020 Vuxen Ungdom 20-25 år Skolungdom 7-19 år Typ av period 14 dgr 30 dgr 365 dgr 14 dgr 30 dgr 365 dgr 14 dgr 30 dgr

Läs mer

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland

Res smart och enkelt med. Resekortet. Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Res smart och enkelt med Resekortet Länstrafiken Kronoberg en del av Regionförbundet södra Småland Det alltid billigare att resa med Resekortet än att betala kontant både för dig som reser ofta eller då

Läs mer

Ändra sidfot under "I nfoga - Sidhuvud/sidfot" 1

Ändra sidfot under I nfoga - Sidhuvud/sidfot 1 201 6-1 2-02 Ändra sidfot under "I nfoga - Sidhuvud/sidfot" 1 Tåg i Bergslagen - Om den gemensamma affären Kl. 10.15 Organisation Tåg i Bergslagen Region Gävleborg Region Dalarna Region Örebro Landstinget

Läs mer

En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar

En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar Dokumentation planeringsmöte 23 januari 2017 1. Inledning Inför den kommande konferensen

Läs mer

Beslut om justering av priser i Movingo

Beslut om justering av priser i Movingo TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Dnr KS/2017:692-032 2018-04-25 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-292 45 Beslut om justering av priser i Movingo Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Säljinformation från TiM september 2015

Säljinformation från TiM september 2015 Säljinformation från TiM september 2015 Inom TiM samverkar vi SJ och de regionala kollektivtrafikmyndigheterna för att förenkla resandet, både inom länen och över länsgränserna. Det händer saker inom regionaltrafiken

Läs mer

Säljinformation från TiM

Säljinformation från TiM Säljinformation från TiM Inom TiM samverkar vi SJ och de regionala kollektivtrafikmyndigheterna för att förenkla resandet, både inom länen och över länsgränserna. Det händer saker inom regionaltrafiken

Läs mer

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Svensk Kollektivtrafik Årskonferens 17-18 september 2015 Kristoffer Tamsons (M) Trafiklandstingsråd

Läs mer

För att programmet ska ha betydelse för budget, planering, samråd och remissförfarande bör programmet vara klart våren 2012.

För att programmet ska ha betydelse för budget, planering, samråd och remissförfarande bör programmet vara klart våren 2012. Reviderad -05-06 Projektbeskrivning Regionalt trafikförsörjningsprogram med strategisk inriktning för Södermanlands, Västmanlands och Örebro län 1. Bakgrund Kollektivtrafikansvarig myndighet, ansvarar

Läs mer