Kallelse och föredragningslista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse och föredragningslista"

Transkript

1 1 (12) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 23 maj 2013 Plats och tid Stadshuset, Kopplingen, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Magnus Edström (MP) 1:e vice ordförande Solveig Nilsson (S) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Glenn Kvarnryd (S) Johan Lindahl (V) Henrik Östman (FP) Eric Söderberg (KD) Irené Englund (S) Fredrik Brevenäs (S) Håkan Wretljung (MP) Alexandra Hellman (V) Johan Ståhl (M) Thomas Frisk (M) Ulf Jansson (C) Allmänhetens frågestund (max 15 min)

2 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 2 (12) 1. Beslut om offentliga ärenden Ärende 1 till och med 7 i föredragningslistan är offentliga. 2. Val av protokollsjusterare Byggnadsnämnden beslutar att utse... att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. 3. Dnr: 2013/77-BN Delårsrapport tertial 1/ 2013 för byggnadsnämndens förvaltningar Byggnadsnämndens delårsrapport per den 30 april 2013 godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen. Bedömningen är att stadsbyggnadskontoret klarar ett nollresultat för Intäkterna är högre än budgeterat men bedömningen är att en utjämning kommer att ske under året. Personalkostnaderna är lägre än budgeterat för tertial 1 beroende på att tjänster varit vakanta under årets första månader. Utbildningskostnaderna överstiger budgeterat belopp, flera satsningar har gjorts under årets första månader, delvis beroende på att många medarbetare är nyanställda. IT-kostnaderna kan komma att överskrida budget, bland annat på grund av kostnader för utveckling av verksamhetssystemet ByggR och koppling till nytt ekonomisystem. Lantmäteriförvaltningens prognos för helåret är ett resultat nära noll. Såväl intäkter som kostnader ser ut att bli något lägre än budgeterat. Störst avvikelse mot budget vad gäller intäkter kan noteras för lantmäteriförrättningar, där såväl vakanser som en något trögare marknad bromsar antalet ärendeavslut. Balansen ser dock ut att kunna minska även detta år. Vakanser innebär att personalkostnaderna ser ut att bli lägre än budgeterat. Intäkterna från avtalet med det statliga lantmäteriet blir högre än budget tack vare att deras intäkter från återförsäljning av fastighetsinformation och geografiska data stigit. Kostnadstäckningen för de avgiftsfinansierade verksamheterna når sammantaget målet 1,0.

3 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 3 (12) 4. Dnr: 2013/65-BN Planprogram för Bäckby, Västerås - Pp 31 Planprogram för Bäckby skickas ut på samrådsremiss. Planprogrammet har sin utgångspunkt i Visionen för Bäckbysatsningen om Den trygga och stolta stadsdelen. Inriktningen för planprogrammet beskrevs på följande sätt, när uppdraget gavs av byggnadsnämnden i april 2013; Utveckling och förnyelse av den yttre miljön på Bäckby genom nya byggrätter och översyn av tillgängligheten och kommunikation inom stadsdelen och dess samband med övriga staden, för att bidra till att; -Stärka stadsdelens centrum, skola grönstråk och övriga mötesplaster. -Skapa tryggare parker, gator och torg. -Tydliggöra entréer och kommunikationsstråk för samtliga trafikantslag. -Ge större möjlighet till val av boendeform inom stadsdelen. Planprogrammet ska således visa de förändringar i den fysiska miljön som stöder visionen och de angivna inriktningarna. Programmet omfattar stadsdelen Bäckby, med verksamhetsområdet Bäckby park. Det omfattar också tankar kring hur sambanden ser ut med omgivande stadsdelar, som Skälby, Erikslund, Råby och Saltängen/Hacksta. En viktig del i arbetet med planprogrammet har varit att involvera boende och verksamma i stadsdelen. Detta har gjorts genom flera olika workshops och vid andra aktiviteter på plats.

4 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 4 (12) 5. Dnr: 2011/66-BN Detaljplan för del av Västerås 1:128 Öster Mälarstrand med Mälarparken och Mälarparksvägens sträckning - Dp Detaljplan för Mälarparken och Mälarparksvägen, Öster Mälarstrand, Västerås, skickas ut på samrådsremiss. 2. Miljökonsekvensbeskrivning ( ), skickas ut på samrådsremiss. Detaljplanens syfte är att fullfölja två av intentionerna i den fördjupade översiktsplanen för Centrala Mälarstranden genom att: -Pröva möjligheten för en delvis ny sträckning av Mälarparksvägen, från Björnövägen till Öster Mälarstrands allé, samt en ny anslutning av Mälarparksvägen till Björnövägen. Dessutom ska möjligheten att anordna en gång- och cykelväg utmed Mälarparksvägens nya sträckning prövas. -Säkerställa Mälarparkens värden som naturmark och att utveckla parkens vistelsevärden. Detaljplanens sträckning av Mälarparksvägen och gång- och cykelvägen, har gjorts så att så få träd som möjligt behöver tas bort eller riskerar att påverkas. 6. Anmälan av handlingar Förteckningen läggs till handlingarna. Förteckning över inkomna handlingar i byggnadsnämndens och lantmäteriförvaltningens diarium anmäls. 7. Anmälan av delegeringsbeslut Förteckningen läggs till handlingarna. Förteckning över beslut meddelade av delegerade enligt byggnadsnämndens delegation.

5 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 5 (12) 8. Dnr: 2013/1434-BN Bygglov för nybyggnad av gårdsbyggnad, lusthus samt anmälan för installation av eldstad på fastigheten XX, Västerås 1. Bygglov beviljas för nybyggnad av gårdshus och lusthus på fastigheten XX med stöd av 9 kap 30 PBL. 2. Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap 23 PBL. 3. Avgiften för bygglov fastställs till 8076 kronor. 4. Sökande ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. 5. XX ska enligt 10 kap 4 ÄPBL solidariskt erlägga byggnadsavgift som fastställs till 1600 kr för de utan bygglov utförda byggnadsarbetena. Avgiften skall betalas till länsstyrelsen, plusgiro , inom två månader efter beslutet. Ägarna av fastigheten XX, söker bygglov för ett 32 m2 stort gårdshus och ett redan uppfört lusthus på 9,9 m2. Anmälan har gjorts för eldstad i gårdshuset. Lusthuset har enligt sökandens uppgift byggts som en friggebod för 6 år sedan. Under ärendets beredning har det visat sig att det är 60 cm högre än de 3,0 meter som gäller för friggebodar. Ansökan avser därför även den byggnaden. Byggnadsförslaget stred ursprungligen mot detaljplanen avseende gårdshusets taklutning på 36 grader mot detaljplanens maximala taklutning på 30 grader och dess placering 4 meter från tomtgräns mot detaljplanens 4,5 meter. Berörda sakägare har därför givits tillfälle att yttra sig. Yttrande inkom från två grannar, XX. Ägarna av fastigheten XX accepterar inte planavvikelserna. De motsätter sig även i övrigt byggandet av gårdshuset av huvudsakligen följande skäl: Byggnaden blir för hög och deras fria utsikt försvinner. Inom området finns inga liknande byggnader. Gårdshusets huvudentré är placerad mot deras tomtgräns. Eldstaden befaras medföra olägenheter i form av rök och sot. De anser att gårdshuset utgör en egen bostad och är inte förenlig med planens bestämmelse om mindre gårdsbyggnad. Ägarna av fastigheten XX befarar miljömässiga olägenheter på grund av rökspridning från gårdshusets eldstad.

6 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 6 (12) De sökande har härefter ändrat förslaget så att gårdshusets takvinkel blir 30 grader och att den är placerad 4,5 meter från tomtgränsen. Ansökan är därmed förenlig med detaljplanen. De av grannarna påtalade förhållandena i övrigt bedöms inte utgöra sådana betydande olägenheter i lagens mening som skulle utgöra hinder att bevilja bygglov. De sökande har uppgivit att byggnaden ska användas för diverse hobbyverksamhet och möjlighet för gästers övernattning, vilket bedöms som förenligt med vad som detaljplanen anger för gårdsbyggnad. Eftersom lusthuset på grund av sin höjd inte utgör lovfri friggebod ska sanktionsavgift för olovligt byggande prövas. Utifrån tiden för förseelsen ska den äldre plan- och bygglagen (1987:10) tillämpas, vilket enligt rådande praxis leder till uttag av en byggsanktionsavgift på kr.

7 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 7 (12) 9. Dnr: 2013/645-BN Bygglov för nybyggnad av flerbostadshus (42 lgh) på fastigheten Mimer 7 (Stora gatan 1), Västerås 1. Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen, PBL. 2. Avgift för bygglov fastställs till kr. 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. JM AB har ansökt om bygglov för flerbostadshus på fastigheten Mimer 7. Byggnaden utgör första etappen av flera. Byggnaden består av åtta våningar och källare. De två översta våningarna är indragna från fasad i norr och söder. De två huvudentréerna ligger mot Stora Gatan, med genomgång till gården i söder. På entréplan samt våning 6-7 finns två lägenheter vid respektive trapphus, och på våning 1-5 tre lägenheter per trapphus. Sammanlagt blir det 42 lägenheter uppdelat på 2, 3 och 4 rok. Fasaden mot Stora Gatan utformas i rött tegel. De indragna våningarna putsas. Fönstren binds samman visuellt i två våningar för att efterlikna industrilokalernas höga fönster. Fasaden mot gården putsas och kläs med träpanel bakom uteplatser och balkonger med räcken i frostat glas. Åtgärden överensstämmer med befintlig detaljplan. Byggnaden passar väl in i miljön med de gamla tegelbyggnaderna, men är samtidigt modern. Tack vare de indragna våningarna upplevs byggnaden inte som så hög.

8 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 8 (12) 10. Dnr: 2012/998-BN Bygglov för ombyggnad av båtupptagningsplats samt anordnande av båtplatser på fastigheten Västerås 2:111, Västerås 1. Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen, PBL. 2. Avgift för bygglov fastställs till kr. 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. Kultur-, idrotts- och fritidsnämndens stab, Västerås har ansökt om bygglov för ombyggnad av båtupptagningsplats samt anordnande av ca 70 båtplatser vid Lövudden. För fastigheten finns detaljplan, Dp 1463 K. Angivet andvändningssätt för området är småbåtshamn. Strandskyddet har upphävt inom detaljplanens för småbåtshamn redovisade vatten- och landområde. Den befintliga båtupptagningsrampen rivs och ersätts med en ny ramp på samma plats. Friliggande bryggor anläggs för ca 70 fasta båtplatser, samt plats för båtar i väntan på upptagning. Båtplatserna omgärdas av vågbrytare i form av en längre och en kortare stenpir med öppning i söder. En tvättyta för båtar anläggs vid infarten till småbåtshamnen. Åtgärden överensstämmer med befintlig detaljplan. Anläggningen bedöms passa väl in i mälarmiljön.

9 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 9 (12) 11. Dnr: 2013/582-BN Bygglov för nybyggnad av flerbostadshus på fastigheten Zethelius 1 (Bäckbyvägen 1), Västerås 1. Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen, PBL. 2. Avgift för bygglov fastställs till kr. 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. Fastighetskontoret i Västerås har ansökt om bygglov för flerbostadshus (vård- och omsorgsboende) på fastigheten Zethelius 1. På fastigheten finns idag ett rehabcenter med tre avdelningar för korttidsboende. Det nya vård- och omsorgsboendet består av fyra sammanlänkade huskroppar i en solfjädersform, med gårdsrum emellan. Centrumbyggnaden består av fyra våningar plus källare, med översta våningen indragen. Flyglarna består av fyra våningar med sadeltak. I centrumbyggnaden ryms entré med reception, personalutrymmen, förvaring, kök, rum för rehabilitering, behandling och samtal, samt en övernattningslägenhet. På översta våningen finns ett spa för de boende, en vinterträdgård och en takterrass. I de tre flyglarna ryms lägenheter, gemensamhetsytor och en expedition på varje våning. Sammanlagt finns 160 lägenheter varav 144 är singelrum och 16 är dubbelrum. Fasaderna får utförande i puts och skivmaterial. Huskropparna får grön kulör i olika nyanser som kontrast till befintlig byggnad i rött tegel. Skivmaterial i guldockra ger en känsla som påminner om trä. En förbindelsegång binder samman ny och befintlig byggnad. Åtgärden överensstämmer med befintlig detaljplan.

10 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 10 (12) 12. Dnr: 2013/580-BN Ändring i lov BN 172 (12:921) Ändrad placering av byggnad på fastigheten Västerås 1:201 Handlingar på bordet. 13. Dnr: 2013/378-BN Bygglov för nybyggnad av flerbostadshus (32 lägenheter), miljöbod och undercentral samt bullerplank på fastigheten Sälgen 11, Västerås 1. Bygglov beviljas för nybyggnad av 2 st. flerbostadshus, miljöbod och undercentral samt bullerplank med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen. 2. Bygglovavgift fastställs till kronor. 3. Sökanden ska följa av stadsbyggnadskontorets angivna föreskrifter. Peab Bostad AB har ansökt om bygglov för nybyggnad av 2 st flerbostadshus på fastigheten Sälgen 11. Fastigheten ligger i stadsdelen Malmaberg cirka 2,5 km nordost om Västerås centrum. Den sammanlagda bruttoarean omfattar 2250 m2. Utöver det kommer ett miljörum om 30 m2, en undercentral om 16,5 m2 samt ett bullerplank att uppföras. Antal lägenheter är 32 stycken. Lägenheterna fördelas på 16 treor, 8 tvåor och 8 ettor. Fastigheten ligger mellan Lugna Gatan och Gunnilbogatan och i ett område som är utsatt för trafikbuller. Bullerdämpande åtgärder kommer att vidtas. För fastigheten gäller detaljplan DP 1705 J som vunnit laga kraft Beräknat buller vid fasaderna mot Lugna gatan överskrider 55 db. Eftersom dessa fasader kommer att utformas utan fönster kan högre trafikbullernivåer accepteras där. Bil- och cykelparkeringsnormen för Västerås stad kommer att uppfyllas. Åtgärden är förenlig med detaljplanen. Kraven i 8 kap. 1 plan- och bygglagen (PBL) om lämplig utformning av byggnader med hänsyn till form-, färg- och materialverkan samt tillgänglighet bedöms kunna bli uppfyllda.

11 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 11 (12) 14. Dnr: 2012/1397-BN Bygglov för uppförande av solcellspark och trafobyggnad på fastigheten Kungsåra-Råby 3:1, Västerås 1. Bygglov för uppförande av solcellspark samt trafobyggnad beviljas med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen. 2. Bygglovavgift fastställs till kronor. 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. Kraftpojkarna AB har ansökt om bygglov för uppförande av solcellspark och trafobyggnad på fastigheten Kungsåra-Råby 3:1. Fastigheten ligger cirka 12 km öster om Västerås center. Platsen för den föreslagna solcellsparken omfattar ca 3 ha och ligger strax norr om E18. Solpanelerna kommer att placeras på pelare som är mellan 7 och 9 meter höga. Solpanelerna byggs med ett material som gör att så mycket ljus som möjligt absorberas. De kommer att sitta på solföljare som automatiskt följer solen vilket gör att ljuset alltid infaller vinkelrätt mot solpanelen. Ärendet har remitterats till Trafikverket eftersom den planerade solcellsparken ligger strax norr om E 18. Enligt Trafikverkets yttrande från får solcellerna placeras 12 meter från vägområdet under förutsättning att solcellernas placering inte får trafikanternas uppmärksamhet från vägen eller får en bländande effekt och på så sätt utgör en fara för trafikanterna. Solcellsparken ligger inom Västerås Flygplats kontrollzon. Kraftpojkarna AB har ansökt om flygsäkerhetsbevisning hos Flygsäkerhetsverket. Enligt telefonsamtal med Sture Westberg på Flygsäkerhetsverket finns ingen risk för att bländande effekter som kan verka störande för piloterna kan uppstå. Solcellsparken kommer att utgöra betydande inslag i landskapsbilden. Solcellsparken kommer att omges av ett större skogsområde i kuperad mark i norr samt av E18 i söder. Ett skogsbevuxet eller sammansatt landskap är mindre känsligt för större ingrepp. Bedömningen är därför att platsen för solcellspanelerna är väl vald med hänsyn till landskapsbilden.

12 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 12 (12) 15. Diverse information -Öster Mälarstrand, etapp 3 - Stadsplaneillustration -Information om trafikplanen -BN-resa 13 juni -Återkoppling BN-resa Uppsala-Stockholm april -Återkoppling av arkitekturföreläsning -Återkoppling Mippin -Nästa etapp av Slottsträdgården -Stora Skaskär info om LS beslut och åklagarmyndigheternas beslut -Information om skrivelse till byggnadsnämnden från föreningen Dingtunas framtid -Flyttad beredning september

Sammanträdesprotokoll 80-86

Sammanträdesprotokoll 80-86 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2016-09-27 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 80-86 Sammanträdesdatum 27 september 2016 Plats och tid Stadshuset, A 587, kl 08:30 10:30 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-15

Sammanträdesprotokoll 1-15 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1-15 Sammanträdesdatum 26 januari 2012 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00-14:15 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Magnus Edström (MP) 1:e

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 62-66

Sammanträdesprotokoll 62-66 1 (5) Sammanträdesprotokoll 62-66 Sammanträdesdatum 16 augusti 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 11:40 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Adjungerande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (18) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Sammanträdesdatum 13 juni 2013 Ordförande Magnus Edström Plats och tid Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum A 391, kl.13:00 Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 60-69

Sammanträdesprotokoll 60-69 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) 2017-06-27 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 60-69 Sammanträdesdatum 27 juni 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl: 08:30 11:15 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 93-98

Sammanträdesprotokoll 93-98 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2016-11-01 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 93-98 Sammanträdesdatum 1 november 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 587, kl.08:30-10:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) 2018-09-04 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 125-135 Sammanträdesdatum 4 september 2018 Plats och tid Stadshuset A 407a, kl 08:30-11:00 Tjänstgörande ledamöter Lars

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 28-32

Sammanträdesprotokoll 28-32 1 (5) Sammanträdesprotokoll 28-32 Sammanträdesdatum 12 april 2016 Plats och tid A 402, kl 08:30-11:55 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Anny Bustos

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 13 juni 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl. 13:30 Ledamöter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 81-88

Sammanträdesprotokoll 81-88 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-09-12 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 81-88 Sammanträdesdatum 12 september 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl 08:00-10:15 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 86-103

Sammanträdesprotokoll 86-103 1 (15) Sammanträdesprotokoll 86-103 Sammanträdesdatum 24 maj 2012 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00-15:35 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare 1:e vice ordförande Solveig Nilsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 56-61

Sammanträdesprotokoll 56-61 1 (8) Sammanträdesprotokoll 56-61 Sammanträdesdatum 25 juli 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 09:00 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 10-15

Sammanträdesprotokoll 10-15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2017-02-21 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 10-15 Sammanträdesdatum 21 februari 2017 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.08:30-12:00 Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-12-19 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 115-123 Sammanträdesdatum 19 december 2017 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.14:00-17:20 Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (17) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 12 december 2013 Plats och tid Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum A 491, kl.13:00 Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 24 januari 2013 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl. 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-07 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0133 Byggnadsnämnden Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark Förslag till

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 33-36

Sammanträdesprotokoll 33-36 1 (5) Sammanträdesprotokoll 33-36 Sammanträdesdatum 26 april 2016 Plats och tid A 402, kl 11:30-12:15 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 81-88

Sammanträdesprotokoll 81-88 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2018-05-22 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 81-88 Sammanträdesdatum 22 maj 2018 Plats och tid Stadshuset A 407a, kl 08:30-11:45 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 60-70

Sammanträdesprotokoll 60-70 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) 2019-04-03 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 60-70 Sammanträdesdatum 3 april 2019 Plats och tid Stadshuset A491, kl 08:30 12:05 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 104-126

Sammanträdesprotokoll 104-126 1 (21) Sammanträdesprotokoll 104-126 Sammanträdesdatum 14 juni 2012 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00-17:00 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Magnus Edström (MP) 1:e vice ordförande Solveig

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-11-14 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 99-107 Sammanträdesdatum 14 november 2017 Plats och tid Stadshuset A 402, kl 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 11 december 2014 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson SBN/2008:950

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson SBN/2008:950 SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson 2008-09-15 SBN/2008:950 Järva 2:2, kv Kapplöpningen, Galoppvägen Uppförande av flerbostadshus Förslag till beslut i Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2016-11-15 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 99-105 Sammanträdesdatum 15 november 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A587, kl:08:30-12:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2018-06-26 Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 161-166 Sammanträdesdatum 26 juni 2018 Plats och tid Stadshuset A491, kl 11:30-12:40 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum 21 januari 2010 Plats och tid Ledamöter Ersättare Kommunstyrelsens sammanträdesrum,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 25-32

Sammanträdesprotokoll 25-32 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2017-03-28 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 25-32 Sammanträdesdatum 28 mars 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl. 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 14 november 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

BYGGLOV Protokoll Beslut fört över beslut enl delegation av Västerås stads byggnadsnämnd Beslutet avser [KLARTEXT] Sökande/byggherre [INAMNXSÖKANDE] [IFÖREXSÖKANDE] [IADRXSÖKANDE] [IPADRXSÖKANDE] Fastighetsbeteckning

Läs mer

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2019-000080 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-27 B 2016-000483 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh Förslag till beslut 1. Bygglov

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (7) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum 11 juni 2009 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Kallelse- och föredragningslista

Kallelse- och föredragningslista 2009-02-12 Kallelse- och föredragningslista Sammanträde med Enligt uppdrag av Fastighetsnämnden Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum Torsdagen den 19 februari 2009 Plats och tid Sammanträdesrum

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras.

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras. 37 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Avdelningschef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik. 38 Dnr 2016BNS0355/231 Utvändig ändring

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) 2018-11-13 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 160-173 Sammanträdesdatum 13 november 2018 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.08:30-12:00 Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2016-12-21 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 113-119 Sammanträdesdatum 21 december 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 402, kl.13:00

Läs mer

Åtgärder som inte kräver bygglov

Åtgärder som inte kräver bygglov STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 1 (5) Åtgärder som inte kräver bygglov Följande åtgärder kräver inte bygglov eller anmälan till kommunen (gäller endast för en- och tvåbostadshus) Friggebod Du får

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN 49 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen om verksamheten samt uppdrag noteras. Förvaltningschef Sara Kopparberg informerar om verksamheten och redovisar statistik. En ärendebalanslista

Läs mer

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg, Sekreterare.

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg, Sekreterare. 2016-02-18 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, B-salen, kl. 09:30 10:50 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 73-80

Sammanträdesprotokoll 73-80 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2017-08-23 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 73-80 Sammanträdesdatum 23 augusti 2017 Plats och tid Stadshuset A407, kl 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

KOLTRASTEN 26 (EDSVIKSVÄGEN 66B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus, garage och stödmurar

KOLTRASTEN 26 (EDSVIKSVÄGEN 66B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus, garage och stödmurar DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Dana Costa Dnr BN 2018-001278 08-568 91 258 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden KOLTRASTEN 26 (EDSVIKSVÄGEN 66B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus,

Läs mer

Protokoll. Samhällsbyggnadsnämnden

Protokoll. Samhällsbyggnadsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 198 kl. 14:00-18:10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Thomas Pettersson (C) (ordförande) Bo Olsson

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Nybyggnad av garage och förråd

Nybyggnad av garage och förråd TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (6) Dnr: 2012BNS0010 Byggnadsnämnden Bärnstenen 46, Skogsvägen 10 Nybyggnad av garage och förråd Förslag till beslut Bygglov beviljas

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Nämnden för idrott och friluftsliv Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Hans Stergel Sammanträdesdatum 16 juni 2015 Plats och tid Stadshuset, F180, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (7) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 22 maj 2014 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2018-08-21 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 117-124 Sammanträdesdatum 21 augusti 2018 Plats och tid Stadshuset A 407a, kl 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 74-80

Sammanträdesprotokoll 74-80 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2018-05-08 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 74-80 Sammanträdesdatum 8 maj 2018 Plats och tid A407a, kl 08:30-11:10 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby (C), Ordförande

Läs mer

Sidan 1 av 17 Sammanträdesprotokoll 239-270

Sidan 1 av 17 Sammanträdesprotokoll 239-270 Sidan 1 av 17 Sammanträdesprotokoll 239-270 Sammanträde med Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2008-09-23 Plats och tid Rum A491 kl. 13.30-17.00 Närvarande ledamöter Ordföranden Claes Kugelberg (m), andre

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 16/24. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter november Intern kontrollplan 2017 MBN 16/74

1 Information till nämnden MBN 16/24. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter november Intern kontrollplan 2017 MBN 16/74 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-12-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 20 december 2016, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR Val av justerare 1 Information

Läs mer

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda.

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. 74 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. Beredningen

Läs mer

Anna Green, Therése Olofsson, Sylvia Ryel, Daniel Falk, Elise Ljung, Maria Melcher, Per Enarsson, Kaisa Kamppi

Anna Green, Therése Olofsson, Sylvia Ryel, Daniel Falk, Elise Ljung, Maria Melcher, Per Enarsson, Kaisa Kamppi 20 februari 1 (27) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Plats och tid Nacka stadshus kl 17.35-18.00 BESLUTANDE Cathrin Bergenstråhle (M) ordf. ej 17 Anders Tiger (KD) 1:e vice ordf. Helena Westerling (S) 2:e

Läs mer

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län ANTAGANDEHANDLING 2011-06-21 Dnr KS2006/133 Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län Antagande 2011-10-17 Laga kraft 2011-11-08 Tillägg till detaljplan för Övre Taserud Planbeskrivning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) 2019-10-08 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 156-173 Sammanträdesdatum 8 oktober 2019 Plats och tid Stadshuset A407a, kl 13:00-17:20 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare.

Plats och tid. Beslutande. PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Övriga deltagare. PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2019-06-19 Plats och tid Landsort, 2019-06-19 kl. 13:00-13:15 Beslutande Harry Bouveng (M), Ordförande Tommy Cumselius (M) tjänstgör istället för Daniel Adborn (L) Patrik

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum 18 februari 2010 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-14183-575 Sida 1 (4) Stefan Renold Östgötagatan 70 Lgh 1302 116 64 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Information om nya byggsanktionsavgifter NYA BYGGSANKTIONSAVGIFTER GÖR DET MYCKET DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Plan- och byggförordningen PBF (2011: 338) 9 kap. 1-21 Den 2 maj 2011 ändrades

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden Österåkers kommun Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Allmän information om det så kallade Attefallshuset... 2 Vilka är grundkraven för att få bygga?... 2 Utformning, storlek, höjd och placering?... 2

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 23 oktober 2012 kl. 08:30 12:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Hans Betulander

Läs mer

TOLLARE 1:426, Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, komplementbyggnader, parkeringsplatser och murar

TOLLARE 1:426, Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, komplementbyggnader, parkeringsplatser och murar 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-18 B 2015-000355 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden TOLLARE 1:426, Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, komplementbyggnader, parkeringsplatser och murar Förslag

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2017-10-27 Stockholm Mål nr P 3764-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-31 i mål nr P 4789-16, se bilaga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 30 Sammanträdesdatum Diarienummer 2011-11-08 BN 2011-250 Byggnadsnämnden 237 Kamraten 11, Hässleholm Olovligt byggande av uterum samt plank Beslut En byggnadsavgift motsvarande två

Läs mer

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 Den 2 juli blir det tillåtet att göra fler åtgärder utan bygglov, till exempel bygga en extra komplementbyggnad om 25 kvadratmeter på sin tomt. Men bygganmälan

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås. Byggnadsnämnden 2013-06-04 Dnr 2011/111-BN-213 Lovisa Gustavsson Tel 021-39 00 00 Byggnadsnämnden Detaljplan för Björnögården, Norra Björnö 1:1, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan Fastighetskontoret har från Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 17 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 12:30 Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare

Läs mer

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande 1-5 Plats och tid Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl 08.00 16.00 Beslutande Övriga deltagare Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 24 september 2015 Plats och tid Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum A 491,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-26 2018-1732 Fastighet: Lärkträdet 19 Fastighetens adress: Drottning Margaretas väg 34 Ärende: Anmälan om eventuell olovlig åtgärd Förslag till

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 22 augusti 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl. 13:30 Ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 19 januari 2012 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-02-21 2018-0409 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 5 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Förslag

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19896-575 Sida 1 (4) Magnus Bernhardsson Karlavägen 92 A 115 22 Stockholm Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits och

Läs mer

Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Lilla Sessionssalen kl. 18:00-19:00

Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Lilla Sessionssalen kl. 18:00-19:00 Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2018-09-18 Sida 1 (13) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Lilla Sessionssalen kl. 18:00-19:00 Lars-Olle Olsson (S), ordf. Håkan

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-31 2017-2676 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (7) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 16 april 2015 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 15.45 Pirjo Veteli, S, ordf Thommy Svensson, KD, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 19 augusti 2011 Plats och tid I samband med studieresa, kl 10:30 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-19849-575 Sida 1 (4) Brf Oporto 1 Danko Melchior Sandhamnsgatan 13 115 40 Stockholm Stadsbyggnadskontoret Fleminggatan 4 Box 8314 104 20 Stockholm Telefon 08-508 27 300 stadsbyggnadskontoret@stockholm.se

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Nämnden för idrott och friluftsliv Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Hans Stergel Sammanträdesdatum 26 augusti 2015 Plats och tid Stadshuset, F180, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 147-176

Sammanträdesprotokoll 147-176 1 (26) Sammanträdesprotokoll 147-176 Sammanträdesdatum 28 augusti 2014 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Stadshuset, rum A 491, kl.13:00-16:55 Ordförande Magnus Edström (MP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 65-78

Sammanträdesprotokoll 65-78 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) 2018-06-04 Tekniska nämnden, arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 65-78 Sammanträdesdatum 4 juni 2018 Plats och tid Stadshuset A394, kl 15:30 17:15 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-05-23 1(6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-05-23 kl. 13.00 14.30 Paragrafer 42-43, omedelbar justering Utses att justera Roland Johansson (M) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult,

Läs mer

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T3, kl 14.30-15.45. Maximez (MP) t o m 31

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T3, kl 14.30-15.45. Maximez (MP) t o m 31 1 (5) Sammanträde med Miljö- och konsumentnämnden Sammanträdesdatum 25 mars 2014 Plats och tid Port Anders gata 3, ing T3, kl 14.30-15.45 Närvarande ledamöter Frånvarande ledamot Tjänstgörande ersättare

Läs mer

BACKEBÖL 1:283 (ERIKSVIKSVÄGEN 40) Ansökan om bygglov för nybyggnad av två stycken flerbostadshus och ett parhus, 8 lgh

BACKEBÖL 1:283 (ERIKSVIKSVÄGEN 40) Ansökan om bygglov för nybyggnad av två stycken flerbostadshus och ett parhus, 8 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-17 B 2017-000163 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden BACKEBÖL 1:283 (ERIKSVIKSVÄGEN 40) Ansökan om bygglov för nybyggnad av två stycken flerbostadshus och ett parhus, 8 lgh Förslag

Läs mer

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga.

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga. Sydnärkes byggnämnd 2015-04-09 2 Länsstyrelsen Lantmäterimyndigheten 19 2015.129 Ansökan om strandskyddsdispens xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Fastighet: Askersund 1:1. Bilaga 1. Strandskyddsdispens

Läs mer

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-16 B 2015-002079 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport Förslag till beslut Ansökan avslås med

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-05-21 2018-0409 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Månstenen 5 Sökande: Kalmarhem AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 203 lgh Förslag

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (5) 2017-08-22 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna Thunell Sammanträdesdatum 29 augusti 2017 Plats och tid Port-Anders gata 3, T3, 14:30 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer