Kallelse och föredragningslista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse och föredragningslista"

Transkript

1 1 (17) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 12 december 2013 Plats och tid Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum A 491, kl.13:00 Ordförande Magnus Edström (MP) 1:e vice ordförande Solveig Nilsson (S) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Glenn Kvarnryd (S) Johan Lindahl (V) Henrik Östman (FP) Eric Söderberg (KD) Iréne Englund (S) Fredrik Brevenäs (S) Håkan Wretljung (MP) Alexandra Hellman (V) Thomas Frisk (M) Ulrik Rydén (M) Ulf Jansson (C) Allmänhetens frågestund (max 15 min)

2 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 2 (17) 1. Beslut om offentliga ärenden Ärende 1 till och med 13 i föredragningslistan är offentliga. 2. Val av protokollsjusterare Byggnadsnämnden utser dagens protokoll. att tillsammans med ordföranden justera 3. Dnr: 2013/849-LMF(2) Namn på park vid Östra kajen, Östra hamnen Byggnadsnämnden fastställer namnet Hamnparken. I samband med nybyggnationen i Östra hamnen, har det skapats en öppen yta i anslutning till Östra Hamngatan och Sigurdsmotet. Här anlägger nu TNS en mindre parkanläggning som behöver ges ett namn. Namnberedningsgruppen har haft frågan uppe till diskussion, vilket har givit två olika namnförslag, Hamnparken och Kajparken. Bägge förslagen anknyter till det hamn- och kajnära läget. Lantmäteriförvaltningen finner bägge förslagen tämligen likvärdiga. Vi föreslår som förstahandsförslag Hamnparken, men lämnar öppet för Kajparken som ett fullgott namnalternativ.

3 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 3 (17) 4. Dnr: 2013/848-LMF(2) Namn på bryggor vid Öster Mälarstrand och Johannisberg Byggnadsnämnden fastställer namnen Öster Mälarstrands brygga och Johannisbergs brygga. Tekniska nämndens stab har framfört att det finns ett behov att namnge de nya förtöjningsplatserna för färjetrafiken på Västeråsfjärden, den ena vid Johannisbergs camping och den andra (från och med 2014) vid stadsdelen Öster Mälarstrand. Dessa har hittills haft arbetsbenämningarna Brygga väster och Brygga öster. Förslagen tar förleden efter det geografiska området, och efterleden brygga eftersom bägge förtöjningsplatserna åtminstone i sin yttersta del består av en träkonstruktion. Dessutom anknyter detta till andra, äldre förtöjningsplatser inom kommunen som Fullerö brygga och Frösåkers brygga. 5. Dnr: 2013/165-BN(1) Delegation av beslut kring ramavtal Byggnadsnämnden delegerar till stadsbyggnadsdirektören att fatta beslut kring ramavtal. Inom staden pågår ett arbete kring upphandling av konsulter för utförande av miljöbedömning med miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Upphandlingen genomförs som en öppen upphandling enligt Lagen om offentlig upphandling. Syftet med upphandlingen är att upprätta ramavtal med ett antal leverantörer. För att kunna besluta kring tilldelning, föreslås att stadsbyggnadsdirektören ges delegation att fatta beslut om detta, samt andra beslut kring ramavtal som kan bli aktuella, ex. kring kriterier för upphandling. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut.

4 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 4 (17) 6. Dnr: 2013/121-BN(12) Revidering av kriterier för Västerås stads tillgänglighetspris Reviderade kriterier för Västerås stads tillgänglighetspris daterade den 12 december 2013 överlämnas till kommunstyrelsen för godkännande. Kommunstyrelsen beslutade den 3 november 2008 att inrätta ett tillgänglighetspris med syftet att uppmärksamma den som på eget initiativ förbättrat tillgängligheten för allmänheten i och till en befintlig lokal. Byggnadsnämnden utser vinnaren och priset delas ut på kommunfullmäktige i december. Sedan starten har priset upprepade gånger ej delats ut på grund av att för få eller ej kvalificerade nomineringar inkommit. Byggnadsnämnden beslutade därför den 29 november 2012 att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att se över kriterierna för priset. 7. Dnr: 2013/163-BN(2) Fördjupad översiktsplan för Hälla 1. Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att tillsammans med berörda aktörer upprätta förslag till fördjupning av Översiktsplan 2026 för stadsdelen Hälla enligt skrivelse daterad den 6 maj 2013 med förtydligandet att i väntan på färdig plan ska området fortsätta att utvecklas och också eventuellt nödvändiga detaljplaner tas fram. 2. En miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning ska upprättas enligt plan- och bygglagen 5 kap 18. Utvecklingen av Hällaområdet finns med i översiktsplan Det föreslagna översiktsplanearbetet föreslås gå i linje med översiktsplanens beskrivning av områdets utveckling. Planen bör kunna antas under Kommunfullmäktige behandlade ärendet den 7 november och beslutade då att ge byggnadsnämnden i uppdrag att upprätta en fördjupning av översiktsplanen för Hälla. Målet är att Hällaområdet ska utvecklas till ett blandat område för boende, handel, kontor, verksamheter och utbildning med god tillgänglighet till Badelundaåsen och Anundshög i norr och Mälarstranden i söder.

5 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 5 (17) 8. Dnr: 2013/167-BN(2) Grönstrukturplan för Västerås kommun Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att tillsammans med berörda förvaltningar utföra en översyn och komplettering av grönstrukturplanen I Översiktsplan 2026 står det bland andra förslag till uppdrag att Västerås stad ska arbeta med en översyn av grönstrukturplanen för hela kommunen. Även Handlingsplanen för natur- och kulturmiljön i Västerås har uppsatt att Grönstrukturplaner tas fram för samtliga tätorter i Västerås. Den nuvarande grönstrukturplanen täcker endast Västerås stad och behöver kompletteras med en bedömning av den gröna strukturen i närheten av serviceorterna inom kommunen. Det saknas även koppling till miljöbalken och art- och biotopskyddsförordning i den nuvarande grönstrukturplanen. De biologiska värdena i stadsdelsskogarna håller på att inventeras. De gröna områdenas sociala värden ska också värderas ytterligare. Målet med den nya grönstrukturplanen är att identifiera gröna (blå) områden med rätta egenskaper och kvaliteter på rätt ställe för såväl människors rekreation som för ekologiska funktioner. Denna kunskap ska användas som underlag för beslut, kunskap om ekologi samt som planeringsinstrument.

6 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 6 (17) 9. Dnr: 2013/65-BN(56) Planprogram för Bäckby, Västerås - Pp 31 Byggnadsnämnden föreslår Kommunstyrelsen hemställa att Kommunfullmäktige godkänner Planprogram för Bäckby, Pp 31, daterat 4 december Uppdraget att utarbeta planprogrammet gavs av byggnadsnämnden i april Inriktningen för arbetet beskrevs på detta sätt; Utveckling och förnyelse av den yttre miljön på Bäckby genom nya byggrätter och översyn av tillgänglighet och kommunikation inom stadsdelen och dess samband med övriga staden för att bidra till att: stärka stadsdelens centrum, skola, grönstråk och övriga mötesplatser skapa tryggare parker, gator och torg tydliggöra entréer och kommunikationstråk för samtliga trafikantslag ge större möjlighet till val av boendeform inom stadsdelen Planprogrammet ska således visa de förändringar i den fysiska miljön, som stöder visionen och inriktningarna ovan. Planprogrammet har varit på utställt för samråd under tiden 28 maj 30 september Under den perioden har planhandlingen funnits tillgänglig på Bäckby bibliotek, stadsbiblioteket, i stadshusets entré, på stadens hemsida samt delar av tiden även i entrén till ICA på Bäckby. Representanter från arbetsgruppen för planprogrammet har även varit på plats i Bäckby och informerat om planprogrammet vid bl.a. Bäckby VM och Torgfesten. Den största delen av alla inkomna synpunkter motsätter sig förslaget att bygga bostäder på den södra delen av det gröna stråket som kallas för Myran. Efter samrådet har följande ändringar gjorts i planprogrammet; - Förslaget med ny bebyggelse vid Myran utgår. - Förslaget med bebyggelse på den östra sidan av Bäckbyskogen norr om centrum utgår. - Den föreslagna ytan för dagvattendamm på södra delen av Bäckby park ändras till yta möjlig för verksamheter. - Plankartan har förtydligats så det tydligt syns skillnad på vad som är redan genomförda åtgärder samt föreslagna åtgärder. - Planhandlingen har kompletterats med text om kulturhistoriskt värdefull bebyggelse inom stadsdelen. - Planhandlingen har kompletterats med text kring genomförandefrågor, med förslag på vilka åtgärder och kommande detaljplaner som bör prioriteras.

7 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 7 (17) 10. Dnr: 2010/155-BN(27) Detaljplan för Gasklockan 10 - Dp 1773 Detaljplanen för Gasklockan 10, Munkängen, Västerås, ska ställas ut för granskning Detaljplanen syftar till att möjliggöra kontor, handel samt icke störande industriverksamheter inom fastigheten Gasklockan 10. Befintlig byggnad har ett kulturhistoriskt värde och får inte förvanskas, men vissa förändringar och kompletteringar är möjliga att genomföra. Ny in- och utfart mot Kungsängsgatan föreslås i detaljplanen. Beslut om att skicka ut planförslaget på samrådsremiss togs av byggnadsnämnden i februari Samråd pågick under tiden tiden 18 mars 19 april Under samrådstiden inkom sex yttranden med synpunkter eller kommentarer. Inkomna synpunkter har främst gällt hantering av risker, utformning och skydd av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. 11. Anmälan av handlingar Förteckningen läggs till handlingarna. Förteckning över inkomna handlingar i byggnadsnämndens och lantmäteriförvaltningens diarium anmäls. 12. Anmälan av delegeringsbeslut Förteckningen läggs till handlingarna. Förteckning över beslut meddelade av delegerade enligt byggnadsnämndens delegation. 13. Information om beviljade bygglov för flerbostadshus under 2013 Stadsbyggnadskontoret redovisar beviljade bygglov för flerbostadshus under 2013.

8 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 8 (17) 14. Dnr: 2013/1393-BN Bygglov för nybyggnad av flerbostadshus (28 lgh) på fastigheten Kummeln 2 (Lillåuddsallén 7 A), Västerås 1. Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus (28 lgh) på fastigheten Kummeln 2 beviljas med stöd av 9 kap. 31 b PBL. 2. Innan slutbesked utfärdas ska plats för ytterligare 8 bilparkeringsplatser redovisas för byggnadsnämnden. 3. Bygglovavgiften fastställs till kronor. 4. Sökanden ska följa av stadsbyggnadskontoret angivna föreskrifter. Riksbyggen Ek För har ansökt om bygglov för nybyggnad av ett flerbostadshus på fastigheten Kummeln 2. Fastigheten som omfattar m2 ligger på Lillåudden. För fastigheten gäller detaljplan DP 1616 som vunnit laga kraft Enligt detaljplanen får fastigheten Kummeln 2 bebyggas med ett flerbostadshus som uppförs i högst 6 våningar. Den sammanlagda bruttoarean får vara högst m2. De två översta våningarna ska vara indragna och får utgöra max 80% av husets byggnadsarea. Ansökan om bygglov innebär en avvikelse från detaljplanens bestämmelse om utformning av de två översta våningarna. De två översta våningarna utgör 87% av husets byggnadsarea. Den högst tillåtna bruttoarean kommer dock inte att överskridas. Bedömningen är därför att avikelsen kan ses som liten avvikelse som är förenlig med planens syfte. Enligt 9 kap. 31b plan- och bygglagen (PBL) får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte. Berörda grannar har fått möjlighet att lämna synpunkter i ärendet under tiden Enligt Parkeringsriktlinjer för Västerås stad krävs 28 stycken bilparkeringsplatser samt 63 cykelparkeringsplatser för det aktuella bostadshuset. Sökanden har redovisat 20 st bilparkeringsplatser. Resterande 8 bilparkeringsplatser kan enligt planbeskrivningen kompenseras med bilparkeringsplatser på närliggande kommunala parkeringar som blir tillgängliga med parkeringskort. Cykelparkeringsnormen kommer att uppfyllas.

9 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 9 (17) 15. Dnr: 2013/1321-BN Bygglov för uppställning av manskapsbod samt byggtält (tidsbegränsat i 5 år) på fastigheten Gripen 1 (Eskadergatan 24), Västerås 1. Tidsbegränsat bygglov beviljas t o m med stöd av 9 kap. 33 PBL för uppställning av manskapsbodar och tält på fastigheten Gripen Bygglovavgift fastställs till kronor. 3. De i bilaga angivna villkoren ska beaktas. Edströmska gymnasiet ansökte om tidsbegränsat bygglov för ett tält samt manskapsbodar på fastigheten Gripen 1. Alla byggnader är redan uppförda. Byggnaderna används som omklädningsrum och för undervisning. Hela projektet påbörjades innan den 2 maj 2011 och avslutades under sommaren 2013 då Edströmska gymnasiet fick ta emot elever från byggprogrammet från Harska gymnasiet. Fastigheten ligger i stadsdelen Hässlö. På fastigheten som omfattar 3,7 ha finns idag en skolbyggnad. Planer finns på att bygga ut skolan i framtiden. I samband med det kommer tältet och manskapsbodarna att tas bort. Fastigheten ägs av Västerås Stad. För fastigheten gäller detaljplan DP 1510 K som vunnit laga kraft Genomförandetiden har gått ut. Byggnadernas placering strider inte mot detaljplanen. Med stöd av mark- och miljööverdomstolens dom , P finner stadsbyggnadskontoret att någon sanktionsavgift inte ska tas ut. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut.

10 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 10 (17) 16. Dnr: 2013/723-BN Bygglov för nybyggnad av gäststuga på fastigheten Dingtuna- Frändesta 3:6, Västerås 1. Bygglov för nybyggnad av gäststuga beviljas med stöd av 9 kap. 31 PBL. 2. Bygglovavgift fastställs till kronor. 3. De i bilaga angivna villkoren ska beaktas. Ansökan om bygglov gäller nybyggnad av en gäststuga på fastigheten Dingtuna-Frändesta 3:6. Fastigheten ligger ca 10 km sydväst om Västerås centrum. Fastigheten är inte planlagt och ligger utanför områdesbestämmelser. Den föreslagna gäststugan är tänkt att placeras strax söder om ett gammalt sädesmagasin från 1700-talet, ca 5 meter från grannfastigheten Dingtuna- Frändesta 3:13 samt 1,7 meter från gemensam väg (Lospånga ga:1). Gäststugan är 59 m2 i byggnadsarea och avses uppföras 1 ½ plan. Berörda grannar har fått möjlighet att lämna synpunkter i ärendet under tiden Ärendet har remiterats till stadsantikvarien samt till länsmuseet. Synpunkter emot gäststugans placering och utformning har lämnats in. Enligt grannarnas synpunkter är det olämpligt att placera den föreslagna gäststugan nära det gamla sädesmagasinet samt den gemensamma vägen (Lospånga ga:1). Både stadsantikvarien och länsmuseet anser att gäststuganas placering är olämplig med hänsyn till det gamla sädesmagasinet. Några instrument att bevara sädesmagasinet utifrån PBL eller kulturminneslagen (KML) finns inte. Bedömningen är att gäststugans placering och utformning inte medför någon fara eller betydande olägenhet för omgivningen ur trafik- och brandsäkerhetssynpunkt.

11 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 11 (17) 17. Dnr: 2013/1485-BN Bygglov för nybyggnad av industrilokal på fastigheten Bastborren 2, Västerås 1. Ansökan om bygglov för nybyggnad av industribyggnad på fastigheten Bastborren 2 beviljas med stöd av 9 kap. 31 b PBL. 2. Bygglovavgiften fastställs till kronor. 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. Ansökan om bygglov avser nybyggnad av industribyggnad på fastigheten Bastborren 2. Fastigheten som omfattar m2 ligger i stadsdelen Hälla. Den föreslagna byggnaden är 1280 m2 i byggnadsarea. Den är tänkt att placeras 1,0 meter från tomtgräns mot fastigheten Bastborren 3. Hälften av byggnaden utgörs av öppen area. Den nu föreslagna byggnaden ersätter industribyggnaden för vilket bygglov beviljats För fastigheten gäller byggnadsplan PL 617 K fastställd Enligt den gällande planen får fastigheten användas för industriändamål samt bostadsändamål i den utsträckning som fordras för tillsyn och bevakning av anläggning i området. Ingen maximal area för byggnader finns angiven. Högst tillåten byggnadshöjd är 12,0 meter. Ansökan om bygglov strider mot bestämmelsen om placering av byggnader. Berörda grannar har fått möjlighet att lämna synpunkter i ärendet. Inga synpunkter har lämnats in. Enligt 9 kap. 31b plan- och bygglagen (PBL) får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte. Bedömningen är att byggnadens placering kan ses som en liten avvikelse som är förenlig med planens syfte. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut.

12 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 12 (17) 18. Dnr: 2013/1390-BN Bygglov för nybyggnad av flerbostadshus (122 hyresrätter) på fastigheten Bommen 1 (Öster Mälarstrands allé 127), Västerås 1. Bygglov för nybyggnad av flerbostadshus på fastigheten Bommen 1 beviljas och medgivelse till liten avvikelse lämnas med stöd av 9 kap. 31 b PBL. 2. Bygglovavgiften fastställs till kronor. 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. ByggVesta Development AB har ansökt om bygglov för uppförande av tre flerbostadshus på fastigheten Bommen 1. Bostadshusen, som är mellan 4 och 7 våningar höga, inrymmer sammanlagt 122 hyresrätter uppdelade på 24 st 2:or, 4 st 2,5:or, 75 st 3:or samt 12 st 4:or. Lägenhetsförråd anordnas i källarplan och sophus i entréplan. Entréerna är genomgående. Innergården kommer att anordnas på det planterbara bjälklaget som ligger ett halvt våningsplan ovanför entréplanet. Parkeringsplatser för bil och cykel anordnas dels i källarplan och dels i markplan, med plats för sammanlagt 121 bilar och 242 cyklar. Fasaderna är putsade i olika nyanser av grått, med blå som accentfärg bakom balkonger och uteplatser samt på hela den byggnadsdel som är 7 våningar hög. Pulpettaket är klätt i svart papp. Balkongräcken utförs i glas och de indragna balkongerna i byggnadernas kortändor glasas in helt. Åtgärden strider mot gällande detaljplan då byggrätten överskrids med 30 m2 eller 2 %, samt att översta våningen på den lägre delen av den östra byggnaden är indragen till cirka 65 % istället för 70 %. Sakägare har genom annons i VLT beretts möjlighet att yttra sig, men inga invändningar har inkommit. Avvikelsen bedöms som liten och förenlig med detaljplanens syfte.

13 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 13 (17) 19. Dnr: 2013/1337-BN Bygglov för nybyggnad av carport på fastigheten X, Västerås 1. Bygglov för carport beviljas och medgivelse till liten avvikelse lämnas med stöd av 9 kap. 31 b plan- och bygglagen, PBL. 2. Bygglovavgiften fastställs till kronor. 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. NN har ansökt om bygglov för nybyggnad av carport på fastigheten X. För fastigheten finns detaljplan (f.d. stadsplan) Spl 888 L. Carporten avviker från detaljplanen då den delvis placeras på mark som inte får bebygggas, närmare tomtgräns än 4,5 meter samt att tillåten byggnadsarea överskrids. Sakägare har beretts tillfälle att yttra sig i ärendet och ägare till fastigheterna XX har yttrat sig mot förslaget då de anser att detaljplanen ska följas samt att carporten riskerar att skymma sikten vid utfarten från fastighet X. Carporten följer de riktlinjer som stadsbyggnadskontoret tillämpar inom gamla stadsplaner för små planavvikelser i fråga om avstånd till gata, utan att trafiksäkerheten påverkas negativt. Den består enbart av tak och stolpar och är placerad över befintlig parkering. På fastigheten X har en liknande carport beviljats med motsvarande avvikelse från detaljplanen. Carporten bedöms inte vara volymskapande eller påverka gatubild eller trafiksäkerhet, varför den kan ses som en liten avvikelse. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut.

14 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 14 (17) 20. Dnr: 2011/817-BN Bygglov för tidsbegränsat lov för uppställning av tält på fastigheten Hubbo-Mälby 3:6, Västerås 1. Tidsbegränsat bygglov beviljas till med stöd av 9 kap. 33 PBL för tält på fastigheten Hubbo-Mälby 3:6. 2. De i bilaga angivna villkoren ska beaktas. 3. Bygglovavgiften fastställs till kronor. Jernhusen AB har ansökt om tidsbegränsat bygglov för ett redan uppfört tält i Tillberga att användas bland annat för avisning av järnvägsvagnar. För området gäller detaljplan Spl 475 M. Området utgör järnvägsområde i detaljplanen. Byggnaden överensstämmer med detaljplanen. Mark- och miljööverdomstolen har i en dom , P , avgjort att för överträdelser som ägt rum före den 1 juli 2013 kan någon sanktionsavgift inte tas ut om grunden för avgiften inte har någon motsvarighet i den ändrade plan- och byggförordningen (2013:308). Överträdelsen i det här aktuella fallet består i att år 2010 ha utfört en tältbyggnad utan bygglov. Någon byggsanktionsavgift som motsvarar den tidigare avgiftsbelagda förseelsen, att bygga utan lov eller för att inte ha sökt bygglov, finns inte i den ändrade plan- och byggförordningen. Med stöd av den refererade domen finner stadsbyggnadskontoret att någon sanktionsavgift inte ska tas ut. Tältet för bland annat avisning av järnvägsvagnar och lok överensstämmer med gällande detaljplan, varför tidsbegränsat bygglov tillstyrks. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut.

15 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 15 (17) 21. Dnr: 2013/1226-BN Bygglov för nybyggnad av uthus på fastigheten X, Västerås 1. Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 31 PBL. 2. Bygglovavgiften fastställs till kronor. För fastigheten gäller stadsplan SPL 733 K. Uthuset strider mot gällande stadsplan då den placeras närmare gräns mot granntomt än 4,5 meter. Berörda rågrannar har fått möjlighet att yttra sig under tiden mellan , inga synpunkter har inkommit. Bedömningen är att bygglov för den redan utförda åtgärden kan beviljas i efterhand då uthuset inte medför några betydande olägenheten samt att åtgärden är förenlig med planens syfte. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut. 22. Dnr: 2013/1423-BN Bygglov för ändrat användningssätt från butikslokal och hotell till gymnasieskola på fastigheten Lorens 14, Västerås 1. Bygglov beviljas enligt 9 kap. 30 PBL för ändrat användningssätt från handel till gymnasieskola. 2. Avgiften för bygglov fastställs till kronor. 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. NRF Skrapan AB har ansökt om bygglov för ändrat användningssätt från butikslokal och hotell till gymnasieskola. Det är Wijkmanska Gymnasiet som enligt förslaget ska få sina lokaler i byggnaden. Lokalerna dimensioneras för att kunna ta emot totalt ca 330 elever. Inhysningen av gymnasieskolan är en del av en omfattande omvandling av fastigheten där det sedan tidigare beviljats bygglov för ändrat användningssätt från butiker till ytor för verksamheter inom teknikområdet under samlingsnamnet Expectrum. Tanken är att gymnasiet, som fokuserar på tekniska utbildningar, och Expectrum ska ha ett tätt samarbete och utbyte.

16 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 16 (17) 23. Dnr: 2013/1283-BN Bygglov för uppförande av plank på fastigheten X, Västerås 1. Ansökan om bygglov för uppförande av plank på fastigheten X, avslås med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen. 2. Prövningsavgiften fastslås till kr. NN och NN har ansökt om bygglov för uppförande av plank i fastighetsgräns. Anledningen är enligt sökanden att ett antal avskärmande träd och annan växtlighet olovligen avverkats. Planket ska återskapa det insynsskydd man förlorat. Sökanden föreslår ett plank i fastighetsgräns som får höjden 2,8-3,5 m. Planket bedöms vara för högt med hänsyn till områdets karaktär. Det är angeläget att bevara öppenheten och genomsiktligheten på det av naturtomter präglade området. Detta är särskilt angeläget på halvön. 24. Uppföljning av delegationsbeslut Stadsbyggnadskontoret redovisar följande delegationsbeslut: (Dnr: BY ). 25. Anmälan av lagakraftvunna detaljplaner Följande detaljplaner har vunnit laga kraft: - Detaljplan för Lorens 14 och 16, Dp 1792 Laga kraft Detaljplan för Mälarparken och Mälarparksvägen, Öster Mälarstrand, Dp 1777 Laga kraft

17 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 17 (17) 26. Diverse information - Namn på ny badplats vid Lögarängen - Bo och bygga, hemsidan - Arkitekturgalan - Ortsanalys Skultuna - Kopparlunden 27. Övriga frågor

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (21) Sammanträdesprotokoll 263-287 Sammanträdesdatum 12 december 2013 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Stadshuset, rum A 391, kl.13:00-16:20 Ordförande Magnus Edström (MP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-15

Sammanträdesprotokoll 1-15 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1-15 Sammanträdesdatum 26 januari 2012 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00-14:15 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Magnus Edström (MP) 1:e

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 80-86

Sammanträdesprotokoll 80-86 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2016-09-27 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 80-86 Sammanträdesdatum 27 september 2016 Plats och tid Stadshuset, A 587, kl 08:30 10:30 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-12-19 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 115-123 Sammanträdesdatum 19 december 2017 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.14:00-17:20 Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 62-66

Sammanträdesprotokoll 62-66 1 (5) Sammanträdesprotokoll 62-66 Sammanträdesdatum 16 augusti 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 11:40 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Adjungerande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 28-32

Sammanträdesprotokoll 28-32 1 (5) Sammanträdesprotokoll 28-32 Sammanträdesdatum 12 april 2016 Plats och tid A 402, kl 08:30-11:55 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Anny Bustos

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 60-69

Sammanträdesprotokoll 60-69 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) 2017-06-27 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 60-69 Sammanträdesdatum 27 juni 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl: 08:30 11:15 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 24 januari 2013 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl. 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 93-98

Sammanträdesprotokoll 93-98 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2016-11-01 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 93-98 Sammanträdesdatum 1 november 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 587, kl.08:30-10:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 56-61

Sammanträdesprotokoll 56-61 1 (8) Sammanträdesprotokoll 56-61 Sammanträdesdatum 25 juli 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 09:00 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2016-11-15 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 99-105 Sammanträdesdatum 15 november 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A587, kl:08:30-12:00

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 11 december 2014 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (18) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Sammanträdesdatum 13 juni 2013 Ordförande Magnus Edström Plats och tid Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum A 391, kl.13:00 Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 13 juni 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl. 13:30 Ledamöter

Läs mer

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning.

1:5. Till planändringen hör plankarta med ändrade planbestämmelser, denna beskrivning samt fastighetsförteckning. BESKRIVNING Sid 1(5) 2013-04-26 Dnr PLAN.2012.3 Tillägg till stadsplan P 86:1 Sigtuna 2:139 och 2:196-2:248 (Vikingavägen) i Gnesta tätort, Gnesta kommun HANDLINGAR 1:1 Stationsvägen Till planändringen

Läs mer

Sid 1 (5) Uppdrag Byggnadsnämnden gav i uppdrag åt Stadsarkitektavdelningen att påbörja planarbete för Hörby 42:1.

Sid 1 (5) Uppdrag Byggnadsnämnden gav i uppdrag åt Stadsarkitektavdelningen att påbörja planarbete för Hörby 42:1. 2014-06-24 Sid 1 (5) ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande Dnr: 2013/504 Upprättad: 2014-06-24 Laga kraft: 2014-09-22 Ändring av detaljplan för Hörby 42:1 i Hällevik, Sölvesborgs kommun Syfte Ändringen

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-03-13 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-XX-XX XX Dnr: BN 2016-954 Granskningshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden,

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 33-36

Sammanträdesprotokoll 33-36 1 (5) Sammanträdesprotokoll 33-36 Sammanträdesdatum 26 april 2016 Plats och tid A 402, kl 11:30-12:15 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2016-12-21 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 113-119 Sammanträdesdatum 21 december 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 402, kl.13:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) 2018-09-04 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 125-135 Sammanträdesdatum 4 september 2018 Plats och tid Stadshuset A 407a, kl 08:30-11:00 Tjänstgörande ledamöter Lars

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-11-14 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 99-107 Sammanträdesdatum 14 november 2017 Plats och tid Stadshuset A 402, kl 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-07 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0133 Byggnadsnämnden Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark Förslag till

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 25-32

Sammanträdesprotokoll 25-32 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2017-03-28 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 25-32 Sammanträdesdatum 28 mars 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl. 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 10-15

Sammanträdesprotokoll 10-15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2017-02-21 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 10-15 Sammanträdesdatum 21 februari 2017 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.08:30-12:00 Lars Kallsäby

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnden

Byggnads- och trafiknämnden Plats och tid Kommunhuset Bonaren kl. 17.00 19.30 ande Gunnel Johansson, Socialdemokraterna Kenth Wengholm, Nya Moderaterna Jan Gustafsson, Centerpartiet Jan Holm, Socialdemokraterna Lina Dahm, Socialdemokraterna

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag:

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag: Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-21 Granskning av detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen 284, dnr 0434/13 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelen Lundbyvassen

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 23 maj 2013 Plats och tid Stadshuset, Kopplingen, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Kommunstyrelsen Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ulla Persson Sammanträdesdatum 5 februari 2014 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter Ersättare

Läs mer

PL AN BES K R I VN I N G

PL AN BES K R I VN I N G 1 Nordanstigs kommun, Gävleborgs län Laga kraft PL AN BES K R I VN I N G Planförfarande Prövning av detaljplanen sker genom enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen. Förfarandet tillämpas eftersom

Läs mer

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Förslag till detaljplan för Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Norrviken Sollentuna kommun Samråds-/Underrättelsehandling Syfte Syftet med planarbetet är att möjliggöra att Pensionat Norrviken byggs

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 81-88

Sammanträdesprotokoll 81-88 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-09-12 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 81-88 Sammanträdesdatum 12 september 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl 08:00-10:15 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2018-06-26 Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 161-166 Sammanträdesdatum 26 juni 2018 Plats och tid Stadshuset A491, kl 11:30-12:40 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 60-70

Sammanträdesprotokoll 60-70 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) 2019-04-03 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 60-70 Sammanträdesdatum 3 april 2019 Plats och tid Stadshuset A491, kl 08:30 12:05 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras.

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras. 37 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Avdelningschef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik. 38 Dnr 2016BNS0355/231 Utvändig ändring

Läs mer

DOM 2014-02-25 Stockholm

DOM 2014-02-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2014-02-25 Stockholm Mål nr P 8495-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-26 i mål nr P 469-13, se bilaga

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Åtgärder som inte kräver bygglov

Åtgärder som inte kräver bygglov STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 1 (5) Åtgärder som inte kräver bygglov Följande åtgärder kräver inte bygglov eller anmälan till kommunen (gäller endast för en- och tvåbostadshus) Friggebod Du får

Läs mer

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda.

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. 74 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. Beredningen

Läs mer

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Upprättad 2018-10-11 Dnr: BN 2016-1429 Granskningshandling Tillägg till planbeskrivning Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Hässleholms kommun, Skåne län www.hassleholm.se/dp

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

DP Dnr MSN 2011/

DP Dnr MSN 2011/ 1 (5) DP 532 2012-09-02 Dnr MSN 2011/135-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING PLANKARTA och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till Detaljplan 19, del av Kummelnäs (Kummelnäs III),

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, norra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, norra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-04-09 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-04-17 95 Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: BN 2011-1150 Antagandehandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra

Läs mer

Nybyggnad av garage och förråd

Nybyggnad av garage och förråd TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (6) Dnr: 2012BNS0010 Byggnadsnämnden Bärnstenen 46, Skogsvägen 10 Nybyggnad av garage och förråd Förslag till beslut Bygglov beviljas

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-12-20 1 (23) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

PLANKARTA i Gnesta tätort, Gnesta kommun AKTUALITET: FASTIGHETSINDELNING 2013-04-16 KARTSTANDARD ENLIGT HMK-KA 2.2.6.1

PLANKARTA i Gnesta tätort, Gnesta kommun AKTUALITET: FASTIGHETSINDELNING 2013-04-16 KARTSTANDARD ENLIGT HMK-KA 2.2.6.1 Antagandehandling Dnr Plan 2012.3 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom det särskilt avgränsade området. Underliggande stadsplan P 86-1 gäller jämsides med undantag för de bestämmelser som

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2012/72-214 Tillägg till PLANKARTA, PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön,

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL 1 (5) Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen omfattas av följande handlingar: - Tillägg till plankarta

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G DP 453 Dnr MSN 2007/30 214 (tidigare ONS 2003/88 214) P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G Detaljplan för del av Sicklaön 118:2, vid Nysätravägen på Sicklaön, Nacka

Läs mer

Kl 15.00 15.30, Sjödalsrummet, Tekniska nämndhuset, Sjödalsvägen 29. Peter Nordström avdelningschef, AnnChristin Winnermyhr sekreterare

Kl 15.00 15.30, Sjödalsrummet, Tekniska nämndhuset, Sjödalsvägen 29. Peter Nordström avdelningschef, AnnChristin Winnermyhr sekreterare Nämnd Samhällsbyggnadsnämndens ordförandemöte Sid 1-12 Offentligt sammanträde Nej Sammanträdesdag Måndagen den 8 juli 2013 Tid och plats Kl 15.00 15.30, Sjödalsrummet, Tekniska nämndhuset, Sjödalsvägen

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING 2017-12-15 Dnr: 2017.0478.211 DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd från den 25 september till den 15

Läs mer

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser.

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser. Dnr P 414 PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2007-03-09 Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser Uddevalla kommun ILLUSTRATION 12 nya parkeringsplatser varav 1 är handikappanpassad

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

KIL 2:42 (NÄSVÄGEN 2) Ansökan om bygglov för nybyggnad av fyra stycken plank, samt en komplementbyggnad

KIL 2:42 (NÄSVÄGEN 2) Ansökan om bygglov för nybyggnad av fyra stycken plank, samt en komplementbyggnad 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-11 B 2015-000819 KIL 2:42 (NÄSVÄGEN 2) Ansökan om bygglov för nybyggnad av fyra stycken plank, samt en komplementbyggnad Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1598/2013 Dnr planmodul: P 13/0020 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 23 januari

Läs mer

BACKEBÖL 1:283 (ERIKSVIKSVÄGEN 40) Ansökan om bygglov för nybyggnad av två stycken flerbostadshus och ett parhus, 8 lgh

BACKEBÖL 1:283 (ERIKSVIKSVÄGEN 40) Ansökan om bygglov för nybyggnad av två stycken flerbostadshus och ett parhus, 8 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-17 B 2017-000163 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden BACKEBÖL 1:283 (ERIKSVIKSVÄGEN 40) Ansökan om bygglov för nybyggnad av två stycken flerbostadshus och ett parhus, 8 lgh Förslag

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun Antagandehandling 1 Detaljplan för Fritzhem 9 Dnr Ädh Dnr planmodul: GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5 november

Läs mer

Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan

Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan LAGAKRAFTBEVIS 2011-08-18 Byggnads- och miljönämnden Dnr: 11BMN28 Handläggare: Sari Svedjeholm Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län Detaljplanen antogs av Byggnads-

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås 2014-01-14 Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 Byggnadsnämnden Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten

Läs mer

Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3

Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3 Antagandehandling 2019-06-05 Dnr:2018:370 Upphävande av bestämmelse om fastighetsindelning för Öglan 3 Ändring av Stadsplan Norrahammarsvägen del av Jönköping Planbeskrivning Innehåll Bakgrund, syfte och

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2015-11-04 Stockholm Mål nr P 3301-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-23 i mål nr P 564-15, se

Läs mer

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 Den 2 juli blir det tillåtet att göra fler åtgärder utan bygglov, till exempel bygga en extra komplementbyggnad om 25 kvadratmeter på sin tomt. Men bygganmälan

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. Upprättad i juli /

Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. Upprättad i juli / Diarienr Plan nr 2014/1503 571 Antagande BN 2016-11-21 Laga Kraft 2016-12-19 Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län Upprättad i juli 2016 HANDLINGAR Planhandlingarna består

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN 49 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen om verksamheten samt uppdrag noteras. Förvaltningschef Sara Kopparberg informerar om verksamheten och redovisar statistik. En ärendebalanslista

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den "DAG månad ÅR" BEGRÄNSAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2018-08-21 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 117-124 Sammanträdesdatum 21 augusti 2018 Plats och tid Stadshuset A 407a, kl 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd

Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd 1 (7) pu TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000412 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd Förslag till beslut

Läs mer

BYGGLOV Protokoll Beslut fört över beslut enl delegation av Västerås stads byggnadsnämnd Beslutet avser [KLARTEXT] Sökande/byggherre [INAMNXSÖKANDE] [IFÖREXSÖKANDE] [IADRXSÖKANDE] [IPADRXSÖKANDE] Fastighetsbeteckning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås Dnr 2013/168-BN 213. Marie Ahnfors Tel

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås Dnr 2013/168-BN 213. Marie Ahnfors Tel Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 2014-06-03 Dnr 2013/168-BN 213 Byggnadsnämnden Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Anneli Sundin Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande

Anneli Sundin Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Anneli Sundin 2015-3488 Planbeskrivning Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL 1 (5) ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen omfattas av följande handlingar: - Fastighetsförteckning

Läs mer