Statistik och kvalitetsteknik, 7.5 hp.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statistik och kvalitetsteknik, 7.5 hp."

Transkript

1 Statistik och kvalitetsteknik, 7.5 hp. Kursperiod: 30 mars till 7 juni Tentamen: 1 juni 9-12 Lärare: Leif Nilsson och Peter Anton Hemsidor: (Institutionen)

2 Dag Tid Avsnitt i boken Rekommenderade övningsuppgifter Mån 30/3 10:15-12: Ons 1/4 10:15-12: , 3.1, 3.2, , 2.4.7, 3.4.2, (i-iii) Tor 9/4 10:15-12: , 4.6.3, Extrauppg. Bin och Po 3.64, 3.65, 3.66, 3.70, 3.71, 3.72, 3.107, 3.111, Mån 13/4 10:15-12: Tor 16/4 10:15-12:00 Räkneövning Fre 17/4 10:15-12: , (i-iv), Extrauppg. Normalförd 4.45, 4.46, 4.49, 4.50 Mån 20/4 10:15-12: , 5.6.4, Tor 23/4 10:15-12: , Fre 24/4 10:15-12:00 Räkneövning Mån 27/4 10:15-12:00 7.1, , Mån 4/5 10:15-12: , , 7.9.5, 7.9.6, 7.9.7, 7.9.8, med t-test istället för z-test Tor 7/5 10:15-12: , parametriskt, Fre 8/5 10:15-12: , icke-parametriskt, Mån 11/5 10:15-12:00 Räkneövning Ons 13/5 10:15-12: , 7.6, , , , Mån 18/5 10:15-12: Tor 21/5 10:15-12:00 Räkneövning Fre 22/5 10:15-12: , Tor 28/5 10:15-12:00 Sammanfattning Gamla tentor Mån 1/6 Tentamen 9:00-12:00

3 Kursplan Innehåll: Moment 1 (6,5 hp): Teori och tillämpningar Grundläggande sannolikhets- och statistikteori med speciell tonvikt på tekniska tillämpningar. I detta ingår bl.a. hypotesprövning vid ett och två stickprov, med och utan normalfördelningsantagande. Vidare introduceras filosofin bakom statistisk kvalitetsteknik och hur ett aktivt, systematiskt och förebyggande kvalitetsarbete bör bedrivas. Speciell tonvikt läggs på konstruktion och analys av olika typer av styrdiagram. Slutligen behandlas de vanligaste modellerna och analysmetoderna för försöksplanering. Moment 2 (1 hp): Datorlaborationer med statistisk programvara.

4 Kursplan Förväntade studieresultat Efter avslutad kurs ska studenten kunna sammanfatta resultatet från en statistisk undersökning grafiskt och med lämpliga sammanfattande mått samt utgående från dessa dra relevanta slutsatser, beräkna sannolikheter för binomial-, normal- och Poissonfördelningarna med givna parametervärden med hjälp av statistisk programvara, utifrån data testa hypoteser och bedöma modellers lämplighet med hjälp av statistisk programvara, beskriva de värderingar, arbetssätt och verktyg som offensiv kvalitetsutveckling bygger på, konstruera och tolka olika typer av styrdiagram, redogöra för hur en försöksdesign bör utformas och analysera data från 2k-försök med hjälp av statistisk programvara.

5 Examinationsregler Obligatoriska moment: Tre stycken laborationer. Laborationerna görs parvis och lämnas in skriftligt inom utsatt tid. Ej godkända laborationer återlämnas för komplettering. När alla laborationerna är godkända erhålls betyget G på kursens laborationsmoment. Tentamen. Ger maximalt 24 poäng. För godkänt på tentamen krävs minst 12 poäng.

6 Examinationsregler För att få betyget 3: Minst 12 poäng på tentamen och godkända laborationer. För att få betyget 4: Minst 16 poäng på tentamen och godkända laborationer. För att få betyget 5: Minst 20 poäng på tentamen och godkända laborationer.

7 Kursrapport vt 2014 Organisation och information: 36 av 38 gav betyget 4 eller 5. Medelbetyg 4,29 av 5. Kursinnehåll: Merparten nöjda med innehållet. Medelbetyg 3,92 av 5. Kurslitteratur: Blandade åsikter. Många är nöjda med boken, men en del tycker att det för mycket Minitab-fokus, att den är svår att leta i och att den inte förklarar på optimalt sätt. Dock har medelbetyget höjts mer än en enhet jämfört med förra kurstillfället (2,06). Medelbetyg 3,18 av 5. Studietakten: De flesta tyckte att studietakten var lagom. Många påpekar att parallellkursen tog för mycket tid. Betyg 3,31 av 5. Kurshemsidan: Många uppfattade att den var rörig och att det var svårt att hitta saker som forumen. Flera påpekar att men borde strukturera den bättre. Några betonade att veckoplaneringen högst upp är viktig. Medelbetyg 3,67 av 5. Examinationsformer: De flesta tyckte att formen med tentamen + labbar var bra. Många påpekar att det är svårt att få tag på externa skrivplatser. Någon anser att informationen "inga obligatoriska träffar inklusive tentamen" är felaktig. Medelbetyg: 3,94. Många har påpekat att föreläsningarna är dåligt upplagda och tar upp saker på ett opedagogiskt sätt, men att handledningspassen var värdefulla.

8 Kursrapport vt 2014 Förslag till nästa kurstillfälle Se över hemsidans organisation. ta bort en del gammalt material och strukturera det som är kvar bättre (Kursansvarig vt-15). Spana efter ny bok. Dock innebär byte av bok omfattande förändringar i planering, upplägg mm (Kursansvarig vt-15). Se över föreläsningarna och spela in nya för de områden där det är önskvärt (Studierektor ger någon tid för detta inför vt-15). Se till så att det vid annonseringen av kurstillfället tydligt framgår vilken examinationsform det är vt-15 (Studierektor). Fundera på om det är bättre att återgå till tentamen under Sundsvallsveckan för alla.

9 Kursbok och Minitab Six Sigma Quality Improvement with Minitab, 2nd Edition G. Robin Henderson Från bokens hemsida kan man ladda ned datamaterial och lösningsförslag till bokens uppgifter. Minitab statistikpaket som vi ska använda för att göra statistiska analyser. Boken använder v16, ni kommer att använda v17. Instruktioner för nedladdning finns på kurshemsidan. Här kan man även ladda ned en 30-dagars gratis-version.

10 Inför Laboration 1 Uppgift 1: Välj ut några olika stora runda föremål (ca 4 stycken per person). Mät föremålens omkrets och diameter. Skicka era mätningar till peter.anton@math.umu.se senast den 1/4. Uppgift 2: Arbeta två och två. Låt en person hålla i en linjal högst upp (nära 30 cm-strecket). Låt den andra ha sin tumme och sitt pekfinger på var sin sida om linjalen på samma höjd som 0 cmmarkeringen. Denna person skall ha ett mellanrum mellan linjalen och respektive finger. Därefter släpper person 1 linjalen och person 2 trycker sina fingrar samman så snabbt som möjligt och fångar den. Observera antalet cm som linjalen fallit innan person 2 fångat den. Upprepa detta tills ni har 20 värden för vänster hand och 20 värden för höger hand.

11 Kvalitetsteknik Göran Lande filmer se dem när ni kan under kursens gång, anvisningar finns i dokument på hemsidan Läs Kapitel 1 i boken Göran

12 Kvalitet -Vad är kvalitet? En av många definitioner ges av Bergman och Klefsjö: Kvaliteten på en produkt är dess förmåga att tillfredsställa, och helst överträffa, kundernas behov och förväntningar. Produkt = varor eller tjänster eller en kombination av dessa Process = skapandet av produkten, en serie av sammankopplade aktiviteter som skapar värde för någon -Vad är en kund? De personer eller organisationer en verksamhet är till för. Helt enkelt de man vill skapa värde åt.

13 Produktkvalitet (varor) Specifikationskvalitet Två produkter (varor) som har samma användning men som är utformade på olika sätt kan vara av olika specifikationskvalitet (konstruktionskvalitet inom industrin). Denna kvalitet framgår av de specifikationer som produkten ska tillverkas efter. Utförandekvalitet Om enheter överensstämmer väl med specifikationerna har man god utförandekvalitet (tillverkningskvalitet). Utförandekvaliteten = graden av överensstämmelse mellan produkten och de för produkten gällande specifikationerna.

14 Produktkvalitet (tjänster) Specifikationskvalitet Tjänster från olika organisationer, med syfte att tillfredsställa samma primära behov, kan skilja i kvalitet. Skillnaden kan ligga i hur detta behov uppfylls. Detta motsvarar specifikationskvalitet. Specifikationskvaliteten framgår av de krav som ställs upp för tjänsten, t ex tågtidtabell. Kraven är ofta dåligt specificerade i tjänsteverksamheter. Utförandekvalitet Tjänsten kan utföras mer eller mindre väl i förhållande till vad man önskar uppnå. Detta innebär en skillnad i utförandekvalitet.

15 Kvalitetsbristkostnader Man har visat att det finns ett tydligt samband mellan ett företags (organisations) lönsamhet och uppnådd kvalitetsnivå. Produkter som inte håller lovade specifikationer (dålig kvalitet) är man inte villig att köpa. En kund är inte intresserad av att betala för aktiviteter som inte tillför något mervärde till produkten. Kvalitetsbristkostnader de kostnader som skulle försvinna om produkten och alla processer den berör är optimala. Notera ordvalet. Ordet "kvalitetskostnad" skulle signalerar att det är kvalitet som kostar och inte bristen på kvalitet. Många studier pekar på att denna kostnad uppgår till 10-40% av verksamhetens totala omsättning.

16 Kvalitet Om man är delaktig i en produktionsprocess (kanske mitt i), hur kan man då veta att det man gör inte bidrar till en kvalitetsbrist hos slutprodukten? Genom att specificera nödvändiga kvalitetsegenskaper (dimensioner, fysikaliska egenskaper, kemiska egenskaper, ) och tillåtna gränser kan man konkretisera begreppet kvalitet.

17 Kvalitet Dessa gränser kallas specifikationsgränser eller toleransgränser. För T-bulten är LSL = (Lower Specification Limit) och USL = (Upper Specification Limit). Ett rimligt målvärde (börvärde, riktvärde, target) är

18 Kvalitet En produkt är nonconforming (icke-överensstämmande, avvikande) om en eller flera specifikationskrav inte är uppfyllda. En produkt är defekt om den inte är användbar för det ändamål den är konstruerad och tillverkad/utförd för. En nonconforming produkt anses vara defekt om de specifikationskrav som inte uppfylls leder till allvarligare konsekvenser rörande användande och säkerhet. Som producent är det viktigt att de specifikationskrav som ställs på produkten innefattar de som kunden ställer. Notera att en produkt kan vara defekt fastän den inte är nonconforming, en produkt som är nonconforming behöver inte vara defekt, uppfattningen om vad som är defekt respektive nonconforming kan skilja mellan olika kunder.

19 Kan vi minska variationen så får vi en ökning i utförandekvalitet. Allt som bidrar till att vi kan hitta orsakerna till variationen är värdefullt. Kvalitet Betraktar vi produkters kvalitetsegenskaper så uppvisar de variation. I de flesta fall är variation den huvudsakliga källan till bristande utförandekvalitet. T-bolts (1000 subjects) 0,7476 0, Frequency ,7472 0,7474 0,7476 0,7478 0,7480 T-bolt 0,7482 0,7484 0,7486

20 Variation Man skiljer mellan två olika typer av variation: 1. Slumpmässig variation, skapas av slumpmässiga orsaker (chance causes). I regel många orsaker som var och en har liten inverkan. Avlägsnande av en orsak ger i regel liten inverkan. Det gäller att välja den/de som orsakar störst variation Time Series Plot of T-bolt 0, ,7484 0,74825 T-bolt 0, , ,7476 0, Index

21 Variation 2. Urskiljbar variation, skapas av urskiljbara orsaker (assignable causes). Kan visas sig som t.ex. en trend (slitage, temperaturökning) eller ett shift (personalbyte, ny maskininställning, nytt materialparti). Time Series Plot of T-bolt trend Time Series Plot of T-bolt (shift) 0, , , ,74875 T-bolt trend 0, , , ,7484 T-bolt (shift) 0, , , ,7484 0, , , Index ,7476 0, Index ,7476 Genom att eliminera de urskiljbara orsakerna får man en stabil process. Genom att skaffa sig ytterligare kunskap om processen kan man eliminera fler orsaker till variation och på så sätt få en process med mindre variation.

22 Variation Processer med urskiljbar variation är inte stabila. Förbättringsarbete med Sex Sigma strävar efter att eliminera uppkomsten av sådan variation. Orsakerna är i regel lätta att identifiera och åtgärda. När endast slumpmässig variation finns, har vi en stabil process. En sådan process sägs vara under kontroll. Långsiktigt förbättringsarbete med Sex Sigma strävar efter att förklara och reducera denna slumpmässiga variation. T-bolts (1000 subjects) T-bolts (new, 1000 subjects) 160 0,7476 0, ,7476 0, Frequency Frequency ,7472 0,7474 0,7476 0,7478 0,7480 T-bolt 0,7482 0,7484 0, , , , , , T-bolt (new) 0, ,748575

23 Historik Före industrialiseringen: styckevis produktion genom hantverk, hantverkaren garanterade kvaliteten, hade överblick över tillverkningsprocessen. Industrialiseringen: medförde massproduktion talet: Taylorism (F. Taylor): Kännetecknas av extrem arbetsdelning där varje arbetare ska vara hårt specialiserad och bunden till en ensidig uppgift (liten del av den totala verksamheten). Ledde till behov av kvalitetskontroll som gjordes av förmän.

24 Historik Henry Ford: Introducerar T-Forden och startar masstillverkning på löpande band. Japans industri hade stora problem efter kriget, dåligt rykte. Made in Japan var synonymt med dålig kvalitet Japanska företagsledare var mycket lyhörda till teori rörande kvalitetsarbete som amerikanerna Edward Deming och Joseph Juran förmedlade när de reste runt och höll föreläsningar. De tryckte hårt på företagsledningens viktiga roll för kvalitetsutveckling.

25 Historik Toyota och det japanska undret Affärsidén: att producera bilar till den inhemska marknaden Förutsättningar: brist på resurser, små volymer, många olika modeller Taiichi Ohno (produktionsansvarig på Toyota) produktivitet skapas genom flöde TPS Toyota Production System Begreppet Lean om hur Toyotas idéer flyttar västerut

26 Historik Västvärlden betraktade inte hotet från Japan som ett kvalitetshot utan snarare som ett prishot. USA införde bl a importstopp, vädjade om att köpa amerikanskt. Under mitten av 70-talet var japansk produktkvalitet överlägsen, speciellt inom elektronikbranschen. För att stå emot den allt hårdare konkurrensen började företagen i väst att ta efter en del arbetssätt från Japan för att säkra och vinna tillbaka marknadsandelar.

27 Historik Elektronikföretaget Motorola hade stora kvalitetsproblem under 70-talet, mer än 10% av omsättningen användes till att fixa fel och brister. Man var bl a tvungen att sälja sin tillverkning av TV-apparater till det japanska företaget Matsusita. Efter tre år med förbättringsarbete var denna verksamhet lönsam för Matsusita. Man gick från 1,5 fel/tillverkad apparat till 0,04 fel. Garantikostnaderna minskade från 22M$ till 4M$. Antalet sysselsatta med kontroll och omarbetning minskade från 120 till 15.

28 Historik Bl a denna händelse ledde till att Motorolas chef Robert Galvin startade ett förbättringsarbete som senare ledde fram till att Sex Sigma skapades. -Kan de så kan vi! Galvins insikt var bl a att kvalitet måste ges högsta prioritet i alla led i verksamheten kundernas behov måste sättas i centrum kraftfulla förbättringar måste genomdrivas. Juran anlitades och omfattande utbildning av chefer och medarbetare genomfördes.

29 Historik 1985 började man arbeta med ett företagsglobalt förbättringsarbete som gavs namnet Six Sigma lanserades programmet över hela verksamheten. Målsättning: tiofaldig förbättring inom 2 år och en hundrafaldig inom 4 år.

30 Historik Resultat av Sex Sigma-satsningen på Motorola perioden : Total kostnadsbesparing på 18 miljarder US$ Kvalitetsbristkostnaderna reducerades med 84% 99,7% av felen i processerna eliminerades Medarbetarnas produktivitet tredubblades Försäljningen femdubblades Vinsten sjudubblades Börsvärdet ökade med 800% Motorolas framgångar ledde till att andra företag följde efter. Sex Sigma fick sitt genombrott när General Electric, med Jack Welch i spetsen, genomförde en massiv satsning på Sex Sigma.

31 Six Sigma Kort beskrivning av vad Six Sigma är? Förbättringskoncept/program. Bygger på vetenskapligt tänkande som säger att det finns en orsak och verkan i allting. Det går ut på att förbättra processer och deras resultat genom att - identifiera processens problem, - fastställa grundorsakerna till dem samt - ta fram förbättringar. Förbättringsarbetet baseras på fakta och drivs utifrån väldefinierade roller och i projektform. Tillvägagångssättet följer det strukturerade schemat DMAIC (Definiera, Mäta, Analysera, Förbättra och Övervaka).

32 DMAIC - Sex Sigmas arbetsmodell Problemlösning är en central del i förbättringsarbete och det är viktigt att hitta problemets orsak och inte bara lösa problemets symptom. DMAIC är ett systematiskt arbetssätt för att hitta orsaker till problem. DMAIC skapar också ett gemensamt språk och ett enhetligt arbetssätt som underlättar tvärfunktionella samarbeten och samarbeten med leverantörer. DMAIC består av fem olika faser som är naturliga avstämningstidpunkter som kan tidplaneras och följas upp.

33 DMAIC - Sex Sigmas arbetsmodell DMAIC består av de fem faserna Definiera, Mäta, Analysera, Förbättra (Improve) och Styra (Control). Säkerställ resultatet Control Define Förstå problemet och dess ekonomiska innebörd Skapa och implementera lösningar Improve Analyze Measure Genomföra lämpliga datainsamlingar och mätningar Hitta rotorsaken

34 2 Data: att visa, summera och bearbeta (i MINITAB) 3 Beskrivande dataanalys, visning och summering av multivariat data. Outliers (uteliggare) (3.1.2) Boxplot (3.1.3) Brushing (rengöring) (3.1.4) Korrelation (3.2.2) Matrisplottning (3.2.3) Pareto-diagram (3.3.1)

35 4 Statistiska modeller. 4.1 Grunderna i sannolikhetsteori. 4.2 Sannolikhetsfördelningar för tal och mätvärden. (Binomial-, Poisson och Normalfördelning) 4.3 Fördelningar av medelvärden och proportioner.

36 5 Kontrolldiagram. Shewhartdiagram (individuella värden) I Chart of Weight (g) (one bottle every 15 min) UCL= Individual Value _ X= LCL= Observation

37 5 Kontrolldiagram. Shewhartdiagram (undergrupper) Run Chart of Weight (g) (four bottles every 15 min) Weight (g) Sample

38 5 Kontrolldiagram. Shewhartdiagram (undergrupper). Xbar Chart of Weight (g) (four bottles every 15 min) 493 UCL= Sample Mean _ X= LCL= Sample

39 6 Process Capability analys. Specification limits 485 and 495. Process Capability of Weight (g) Process Data LSL Target * USL Sample Mean Sample N 100 StDev(Within) StDev(Overall) LSL USL Within Overall Potential (Within) Capability Cp 0.82 CPL 0.78 CPU 0.86 Cpk 0.78 CCpk 0.82 Overall Capability Pp 0.79 PPL 0.76 PPU 0.83 Ppk 0.76 Cpm * Observed Performance PPM < LSL PPM > USL 0.00 PPM Total Exp. Within Performance PPM < LSL PPM > USL PPM Total Exp. Overall Performance PPM < LSL PPM > USL PPM Total

40 7 En-faktor processförsök. 7.1 Grunderna i hypotesprövning. 7.2 Test och konfidensintervall för jämförelse av medelvärde och proportioner. 7.3 Test och konfidensintervall för jämförelser av två medelvärden och två proportioner. 7.4 Stickprov I par 7.5 Försök med en faktor med mer än två nivåer. 7.6 Block i en-faktor försök. 7.7 Försök med en-faktor, med mer än två nivåer, där responsen är en proportion. 7.8 Test av lika varians.

41 10 Regression och modellbyggnad Enkel linjär regression. Fitted Line Plot EnergyConsumption = - 2, ,2764 MachineSetting 8 7 S 1,89826 R-Sq 42,2% R-Sq(adj) 34,9% 6 EnergyConsumption MachineSetting 25 30

42 8 Processförsök med två eller fler faktorer. 8.1 Generalla faktoriella experiment.

6.1 Process capability

6.1 Process capability 6.1 Process capability σ LSL µ USL Kapabiliteten eller dugligheten jämför förmågan hos en process (med väntevärde µ och standardavvikelse σ) med de krav vi har på den i form av givna specifikationsgränser

Läs mer

6.1 Process capability

6.1 Process capability 6.1 Process capability Produktkvalitet: Två produkter som har samma användning men som är utformade på olika sätt kan vara av olika specifikationskvalitet. Om enheter överensstämmer väl med specifikationerna

Läs mer

Tentamen i matematisk statistik

Tentamen i matematisk statistik Sid 1 (7) i matematisk statistik Statistik och kvalitetsteknik 7,5 hp Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare. Studenterna får behålla tentamensuppgifterna. Skrivtid: 9.00-12.00 ger maximalt 24 poäng. Betygsgränser:

Läs mer

5. Kontrolldiagram. I Chart of T-bolt. Observation UCL=0, , , ,74825 _ X=0, , , ,74750 LCL=0,747479

5. Kontrolldiagram. I Chart of T-bolt. Observation UCL=0, , , ,74825 _ X=0, , , ,74750 LCL=0,747479 5. Kontrolldiagram Om man är delaktig i en produktionsprocess (kanske mitt i), hur kan man då veta att det man gör inte bidrar till en kvalitetsbrist hos slutprodukten? Genom att specificera nödvändiga

Läs mer

Tentamen i matematisk statistik

Tentamen i matematisk statistik Sid (5) i matematisk statistik Statistisk processtyrning 7,5 hp Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare. Studenterna får behålla tentamensuppgifterna. Skrivtid: 9.00-3.00 ger maximalt 2 poäng. För godkänt krävs

Läs mer

Styr- och kontrolldiagram ( )

Styr- och kontrolldiagram ( ) Styr- och kontrolldiagram (8.3-8.5) När vi nu skall konstruera kontrolldiagram eller styrdiagram är det viktigt att vi har en process som är under kontroll! Iden med styrdiagram är att med jämna tidsmellanrum

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 28 oktober 2016 Tid: 9.

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 28 oktober 2016 Tid: 9. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen 4I2B KINAF4, KINAR4, KINLO4, KMASK4 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 28 oktober 206 Tid:

Läs mer

Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp

Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp Sid (7) Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp Uppgift Nedanstående beräkningar från Minitab är gjorda för en Poissonfördelning med väntevärde λ = 4.

Läs mer

Tentamen i matematisk statistik

Tentamen i matematisk statistik Sid (7) i matematisk statistik Statistik och kvalitetsteknik 7,5 hp Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare. Studenterna får behålla tentamensuppgifterna. Skrivtid: 4.00-7.00 ger maximalt 24 poäng. Betygsgränser:

Läs mer

Kontrolldiagram hjälper oss att skilja mellan två olika typer variation, nämligen akut och kronisk variation.

Kontrolldiagram hjälper oss att skilja mellan två olika typer variation, nämligen akut och kronisk variation. 5. Kontrolldiagram Variation Tillverkade produkter uppvisar variation. Kvalitetsökning en minskning av dessa variationer. Kontrolldiagram hjälper oss att skilja mellan två olika typer variation, nämligen

Läs mer

Kvalitet. Kvalitet. Kvalitet. Kvalitet. Kvalitet Urklipp från boken Kvalitet - f. Kvalitet

Kvalitet. Kvalitet. Kvalitet. Kvalitet. Kvalitet Urklipp från boken Kvalitet - f. Kvalitet De flesta är väl eniga om att kvalitet är en viktig konkurrensfaktor både då det gäller varor och tjänster. Dålig kvalitet minskande marknadsandelar -Vad är kvalitet? -Hur garanterar man kvalitet som producent?

Läs mer

LABORATION 1. Syfte: Syftet med laborationen är att

LABORATION 1. Syfte: Syftet med laborationen är att LABORATION 1 Syfte: Syftet med laborationen är att ge övning i hur man kan använda det statistiska programpaketet Minitab för beskrivande statistik, grafisk framställning och sannolikhetsberäkningar, visa

Läs mer

Tentamen i matematisk statistik

Tentamen i matematisk statistik Sid 1 (7) i matematisk statistik Statistik och kvalitetsteknik 7,5 hp Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare. Studenterna får behålla tentamensuppgifterna. Skrivtid: 9.00-12.00 ger maximalt 24 poäng. Betygsgränser:

Läs mer

3.1 Beskrivande statistik

3.1 Beskrivande statistik 3.1 Beskrivande statistik En sammanställning av beskrivande statistik Summary for Vikt A nderson-darling Normality Test A -Squared 0.24 P-V alue 0.771 Mean 9.9294 StDev 1.7603 V ariance 3.0988 Skew ness

Läs mer

Förslagen har förankrats inom avdelningen. Vid ett internseminarium diskuterades MMTarbetet. Med vänlig hälsning. Jan Enger studierektor

Förslagen har förankrats inom avdelningen. Vid ett internseminarium diskuterades MMTarbetet. Med vänlig hälsning. Jan Enger studierektor Avdelningen för matematisk statistik vid matematiska institutionen förslår fem kurser för MMT 2003. Två av dessa är grundkurser och tre är kurser på masternivå. Den först grundkursen, Sannolikhetslära

Läs mer

Kvalitet och Variation Koordinatorer 26 aug

Kvalitet och Variation Koordinatorer 26 aug Kvalitet och Variation Koordinatorer 26 aug En definition av kvalitet Kvaliteten på en tjänst är dess förmåga att tillfredsställa kundernas* behov och helst att överträffa deras förväntningar Fritt efter

Läs mer

ÄMAD04, Matematik 4, 30 högskolepoäng Mathematics 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄMAD04, Matematik 4, 30 högskolepoäng Mathematics 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄMAD04, Matematik 4, 30 högskolepoäng Mathematics 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens

Läs mer

Statistik för farmaceuter 3 hp

Statistik för farmaceuter 3 hp Matematik och matematisk statistik 5MS031 Statistik för farmaceuter Lina Schelin Studiehandledning 2012-09-20 Sid 1 (7) STUDIEHANDLEDNING Statistik för farmaceuter 3 hp Sid 2 (7) Välkommen till kursen

Läs mer

Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp

Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp Sid 1 (10) Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp Uppgift 1 Betrakta nedanstående täthetsfunktion för en normalfördelad slumpvariabel X med väntevärde

Läs mer

Six Sigma- och Lean-program kompletterar varandra går på djupet resp. på bredden.

Six Sigma- och Lean-program kompletterar varandra går på djupet resp. på bredden. 1 2 Six Sigma- och Lean-program kompletterar varandra går på djupet resp. på bredden. 3 4 5 6 Standardisera arbetet: Det finns ett bästa sätt att arbeta sök efter det genom att mäta och följa upp, utveckla

Läs mer

2.1 Minitab-introduktion

2.1 Minitab-introduktion 2.1 Minitab-introduktion Betrakta följande mätvärden (observationer): 9.07 11.83 9.56 7.85 10.44 12.69 9.39 10.36 11.90 10.15 9.35 10.11 11.31 8.88 10.94 10.37 11.52 8.26 11.91 11.61 10.72 9.84 11.89 7.46

Läs mer

Grundläggande statistik 1, 6hp VT 2018

Grundläggande statistik 1, 6hp VT 2018 1 (5) Grundläggande statistik 1, 6hp VT 2018 Version 2017-02-05 I den här delkursen får man fördjupad kunskap i utvalda kvantitativa statistiska mått och metoder samt praktisk tillämpning av dessa analysmetoder

Läs mer

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, Ht 2013

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, Ht 2013 Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, Ht 2013 Innehåll 1 Kursöversikt, mål och litteratur 2 2 Kursupplägg 3 2.1 Lektionsundervisning i samarbetsgrupper........... 3 2.2 Webbuppgifter..........................

Läs mer

Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (6 hp), SSA 2, VT17

Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (6 hp), SSA 2, VT17 1 (5) STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (6 hp), SSA 2, VT17 Allmänt om delkursen Delkursen omfattar 6 hp och ges på andra terminen på kandidatprogrammet

Läs mer

Grundläggande statistik 1, 7,5 hp HT 2018

Grundläggande statistik 1, 7,5 hp HT 2018 ~- J'J, Jwt:~ "' 111. :X: 7,,,..._o '\Il) + s~ 1 (5) Grundläggande statistik 1, 7,5 hp HT 2018 Version 2017-09-03 I den här delkursen får man fördjupad kunskap i utvalda kvantitativa statistiska mått och

Läs mer

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 4, VT 2017

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 4, VT 2017 Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 4, VT 2017 Innehåll 1 Kursöversikt, mål och litteratur 2 2 Kursupplägg 3 2.1 Lektionsundervisning i samarbetsgrupper........... 3 2.2 Webbuppgifter..........................

Läs mer

Grundläggande statistik 1, 6hp VT 2014

Grundläggande statistik 1, 6hp VT 2014 1 (5) Grundläggande statistik 1, 6hp VT 2014 I den här delkursen fördjupas och utvidgas kunskaperna i några av de statistiska metoder som introducerades i delkursen Sociologisk analys. Ytterligare statistiska

Läs mer

Grundläggande Statistik och Försöksplanering Provmoment: TEN1 & TEN2 Ladokkod: TT2311 Tentamen ges för: Bt2, En2, Bt4, En4.

Grundläggande Statistik och Försöksplanering Provmoment: TEN1 & TEN2 Ladokkod: TT2311 Tentamen ges för: Bt2, En2, Bt4, En4. Grundläggande Statistik och Försöksplanering Provmoment: TEN1 & TEN2 Ladokkod: TT2311 Tentamen ges för: Bt2, En2, Bt4, En4 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student)

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK 2007-08-29

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK 2007-08-29 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematik och matematisk statistik Statistik för Teknologer, 5 poäng (TNK, ET, BTG) Peter Anton, Per Arnqvist Anton Grafström TENTAMEN 7-8-9 LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN

Läs mer

Tentamen i matematisk statistik

Tentamen i matematisk statistik Sid 1 (9) i matematisk statistik Statistik och kvalitetsteknik 7,5 hp Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare. Studenterna får behålla tentamensuppgifterna. Skrivtid: 9.00-12.00 ger maximalt 24 poäng. Betygsgränser:

Läs mer

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, HT 2017

Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, HT 2017 Studiehandledning S0001M Matematisk statistik Läsperiod 2, HT 2017 Innehåll 1 Kursöversikt, mål och litteratur 2 2 Kursupplägg 3 2.1 Lektionsundervisning i samarbetsgrupper........... 3 2.2 Webbuppgifter..........................

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 30 oktober 2015 Tid: 9-13:00

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 30 oktober 2015 Tid: 9-13:00 Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen 5Hp 41I12B KINAF13, KINAR13, KINLO13,KMASK13 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 30 oktober

Läs mer

KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK FÖR B, K, N, BME OCH KEMISTER, FMSF70 & MASB02

KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK FÖR B, K, N, BME OCH KEMISTER, FMSF70 & MASB02 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIKCENTRUM MATEMATISK STATISTIK KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK FÖR B, K, N, BME OCH KEMISTER, FMSF70 & MASB02 Allmänt Kursen ger 7.5hp och omfattar 26 timmar föreläsning,

Läs mer

Säkrare process för patienter med högriskläkemedel

Säkrare process för patienter med högriskläkemedel Säkrare process för patienter med högriskläkemedel Professionell kunskap Ämneskunskap Personliga färdigheter Värderingar, etik Förbättringskunskap System Variation Psykologi, gruppdynamik Lärande Förbättring

Läs mer

KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK AK FÖR D, I OCH PI, FMSF45 & MASB03

KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK AK FÖR D, I OCH PI, FMSF45 & MASB03 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIKCENTRUM MATEMATISK STATISTIK KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK AK FÖR D, I OCH PI, FMSF45 & MASB03 Allmänt Kursen ger 9hp och omfattar 36 timmar föreläsning, 28 timmar

Läs mer

Laboration 2 Inferens S0005M VT16

Laboration 2 Inferens S0005M VT16 Laboration 2 Inferens S0005M VT16 Allmänt Arbeta i grupper om 2-3 personer. Flertalet av uppgifterna är tänkta att lösas med hjälp av Minitab. Ett lärarlett pass i datorsal finns schemalagt. Var gärna

Läs mer

Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp

Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp Sid 1 (9) Lö sningsfö rslag till tentamen i matematisk statistik Statistik öch kvalitetsteknik 7,5 hp Uppgift 1 a) Nämn en kontinuerlig och en diskret fördelning. Exempelvis normalfördelningen respektive

Läs mer

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Silf Competence.ppt 1 K229 Supply Chain och Lean Six Sigma+LEAN Silf Competence.ppt 2 K229 Vad är Supply Chain? Innehåll Vad är Lean, Six Sigma och Six Sigma+Lean

Läs mer

Miniräknare. Betygsgränser: Maximal poäng är 24. För betyget godkänd krävs 12 poäng och för betyget väl godkänd krävs 18 poäng.

Miniräknare. Betygsgränser: Maximal poäng är 24. För betyget godkänd krävs 12 poäng och för betyget väl godkänd krävs 18 poäng. UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematisk statistisk Statistiska metoder, poäng TENTAMEN -8 Per Arnqvist TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Statistiska metoder, poäng Tillåtna hjälpmedel: Kursboken med

Läs mer

Två innebörder av begreppet statistik. Grundläggande tankegångar i statistik. Vad är ett stickprov? Stickprov och urval

Två innebörder av begreppet statistik. Grundläggande tankegångar i statistik. Vad är ett stickprov? Stickprov och urval Två innebörder av begreppet statistik Grundläggande tankegångar i statistik Matematik och statistik för biologer, 10 hp Informationshantering. Insamling, ordningsskapande, presentation och grundläggande

Läs mer

TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK

TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematisk statistik Regressions- och variansanalys, 5 poäng MSTA35 Leif Nilsson TENTAMEN 2003-01-10 TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Regressions- och variansanalys, 5

Läs mer

Delkursplan för kvantitativ analys, 4.5 hp, GN (Quantitative Analysis, FC, 4.5. ECTS)

Delkursplan för kvantitativ analys, 4.5 hp, GN (Quantitative Analysis, FC, 4.5. ECTS) Delkursplan för kvantitativ analys, 4.5 hp, GN (Quantitative Analysis, FC, 4.5. ECTS) 1. Allmänt om kursen. Kursen omfattar 4,5 hp och ges på grundläggande nivå. Kursplanen är giltig från och med vårterminen

Läs mer

Grundläggande statistik I (6 hp)

Grundläggande statistik I (6 hp) Sociologiska institutionen Kandidatprogram för sociologisk samhällsanalys Termin 1 FN (30 hp) HT 2010 Grundläggande statistik I (6 hp) (Basic statistics I, FC, 6 ECTS) Lärare: Paul Fuehrer Kursens målsättning

Läs mer

Välkommen till Matematik 3 för lärare!

Välkommen till Matematik 3 för lärare! Välkommen till Matematik 3 för lärare! Nu: Statistik för lärare + Linjär algebra + datorlabbar Antagen? Registrerad? För er som läser första ämnet nu (MAxx eller FYMA): Hållbar Utveckling med Människan

Läs mer

Datorbaserade analysmetoder (6 hp) VT 2009

Datorbaserade analysmetoder (6 hp) VT 2009 Sociologiska institutionen Datorbaserade analysmetoder (6 hp) VT 2009 (Computer based data-analysis, FC, 6 ECTS) Lärare: Paul Fuehrer Kursens målsättning Kursen Datorbaserade analysmetoder och syftar till

Läs mer

Laboration 2 Inferens S0005M VT18

Laboration 2 Inferens S0005M VT18 Laboration 2 Inferens S0005M VT18 Allmänt Arbeta i grupper om 2-3 personer. Flertalet av uppgifterna är tänkta att lösas med hjälp av Minitab. Ett lärarlett pass i datorsal finns schemalagt. Var gärna

Läs mer

Idag. EDAA35, föreläsning 4. Analys. Kursmeddelanden. Vanliga steg i analysfasen av ett experiment. Exempel: exekveringstid

Idag. EDAA35, föreläsning 4. Analys. Kursmeddelanden. Vanliga steg i analysfasen av ett experiment. Exempel: exekveringstid EDAA35, föreläsning 4 KVANTITATIV ANALYS Idag Kvantitativ analys Slump och slumptal Analys Boxplot Konfidensintervall Experiment och test Kamratgranskning Kursmeddelanden Analys Om laborationer: alla labbar

Läs mer

MIO310 Optimering & Simulering. Kursansvarig: Universitetslektor Fredrik Olsson, Produktionsekonomi, Lunds tekniska högskola

MIO310 Optimering & Simulering. Kursansvarig: Universitetslektor Fredrik Olsson, Produktionsekonomi, Lunds tekniska högskola MIO310 Optimering & Simulering 2013 Kursansvarig: Universitetslektor Fredrik Olsson, Produktionsekonomi, Lunds tekniska högskola Antal poäng: 6 hp. Obligatorisk för: Industriell Ekonomi åk 3. Nivå: G2

Läs mer

Tentamen i K0001N Kvalitetsutveckling

Tentamen i K0001N Kvalitetsutveckling Institutionen för industriell ekonomi och samhällsvetenskap Datum: 2018-08-28 Tid: 09.00-14.00 Hjälpmedel: Miniräknare Formelsamling K0001N Version 4.3 Jourhavande lärare Erik Lovén, tel 0920-49 24 02

Läs mer

Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng

Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen HT 2009 Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng KURSENS INNEHÅLL Statistiken ger en empirisk grund för ekonomin. I denna kurs betonas

Läs mer

Studiehandledning S0008M Sannolikhetslära och statistik Läsperiod 1, HT 2017

Studiehandledning S0008M Sannolikhetslära och statistik Läsperiod 1, HT 2017 Studiehandledning S0008M Sannolikhetslära och statistik Läsperiod 1, HT 2017 Innehåll 1 Kursöversikt, mål och litteratur 2 2 Kursupplägg 3 2.1 Lektionsundervisning i samarbetsgrupper........... 3 2.2 Webbuppgifter..........................

Läs mer

Masterprofil Kvalitets-och verksamhetsutveckling

Masterprofil Kvalitets-och verksamhetsutveckling Masterprofil Kvalitets-och verksamhetsutveckling Kvalitets- och verksamhetsutveckling Vad är det? Yttre effektivitet Rätt saker Fel saker Fel sätt Rätt sätt Inre effektivitet Kvalitets- och verksamhetsutveckling

Läs mer

Sannolikhetslära och statistik, grundkurs

Sannolikhetslära och statistik, grundkurs DNR LIU-2018-02499 1(5) Sannolikhetslära och statistik, grundkurs Programkurs 6 hp Probability and Statistics, First Course TAMS42 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Programnämnden för data- och medieteknik,

Läs mer

Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (7.5 hp), SSA 2, HT17

Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (7.5 hp), SSA 2, HT17 1 (5) STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (7.5 hp), SSA 2, HT17 Allmänt om delkursen Delkursen omfattar 7.5 hp och ges på andra terminen på kandidatprogrammet

Läs mer

Start v. Klassisk mekanik A. Poäng. 12 Institution Institutionen för fysik 7.5. Antal registrerade (män/kvinnor) 47 (36/11)

Start v. Klassisk mekanik A. Poäng. 12 Institution Institutionen för fysik 7.5. Antal registrerade (män/kvinnor) 47 (36/11) TEK/NAT Kursrapport Kurs Kurskod Poäng År Start v. Klassisk mekanik A 5FY040 7.5 2016 12 Institution Institutionen för fysik Antal registrerade (män/kvinnor) 47 (36/11) Antal aktiva studenter (deltagit

Läs mer

STAA30, Statistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Statistics: Basic Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STAA30, Statistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Statistics: Basic Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan STAA30, Statistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Statistics: Basic Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Statistiska

Läs mer

Följande resultat erhålls (enhet: 1000psi):

Följande resultat erhålls (enhet: 1000psi): Variansanalys Exempel Aluminiumstavar utsätts för uppvärmningsbehandlingar enligt fyra olika standardmetoder. Efter behandlingen uppmäts dragstyrkan hos varje stav. Fem upprepningar görs för varje behandling.

Läs mer

Kvalitets- och verksamhetsutveckling. Avdelningen för Logistik- och Kvalitetsutveckling

Kvalitets- och verksamhetsutveckling. Avdelningen för Logistik- och Kvalitetsutveckling Kvalitets- och verksamhetsutveckling Avdelningen för Logistik- och Kvalitetsutveckling Kvalitets- och verksamhetsutveckling Vad är det? Yttre effektivitet Rätt saker Fel saker Fel sätt Rätt sätt Inre effektivitet

Läs mer

Schema för BL2011 Gener, celler och populationer 15 hp VT17 del 3:

Schema för BL2011 Gener, celler och populationer 15 hp VT17 del 3: Stockholms universitet Version: 2017-03-05 Inst. för biologisk grundutbildning Schemaändringar kan förekomma www.big.su.se Schema för BL2011 Gener, celler och populationer 15 hp VT17 del 3: KURSSTART:

Läs mer

Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem

Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem Kvalitets- och miljöstyrning/ Kvalitet och ledningssystem 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 5,0 högskolepoäng (4,5 hp gällande annan kursplan) Ladokkod: 41I09B, TI011B samt kod; THS: 51KM01 Tentamen

Läs mer

Logistik styrning av material- och informationsflöden

Logistik styrning av material- och informationsflöden Logistik styrning av material- och informationsflöden Mikael Öhman / DIEM TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi 2017 Logistik: styrning av material- och informationsflöden Tisdag 10.10 Torsdag 12.10

Läs mer

FMS032: MATEMATISK STATISTIK AK FÖR V OCH L KURSPROGRAM HT 2015

FMS032: MATEMATISK STATISTIK AK FÖR V OCH L KURSPROGRAM HT 2015 Lunds tekniska högskola Matematikcentrum Matematisk statistik FMS032: MATEMATISK STATISTIK AK FÖR V OCH L KURSPROGRAM HT 2015 HEMSIDA Kursens hemsida finns på http://www.maths.lth.se/matstat/kurser/fms032/

Läs mer

Kursbeskrivning för Statistisk teori med tillämpningar, Moment 1, 7,5 hp

Kursbeskrivning för Statistisk teori med tillämpningar, Moment 1, 7,5 hp Statistiska institutionen VT2011 Kursbeskrivning för Statistisk teori med tillämpningar, Moment 1, 7,5 hp MOMENTETS INNEHÅLL Momentet ger studenten kunskap om ett antal olika statistiska modeller och hur

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2011 Statistiska institutionen Bertil Wegmann

STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2011 Statistiska institutionen Bertil Wegmann STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2011 Statistiska institutionen Bertil Wegmann KURSBESKRIVNING FÖR FINANSIELL STATISTIK, 7.5 HÖGSKOLEPOÄNG. KURSEN BESTÅR AV TVÅ MOMENT: Teori, skriftlig tentamen, 6 högskolepoäng

Läs mer

OBS! Vi har nya rutiner.

OBS! Vi har nya rutiner. KOD: Kurskod: PM2315 Kursnamn: Psykologprogrammet, kurs 15, Metoder för psykologisk forskning (15 hp) Ansvarig lärare: Jan Johansson Hanse Tentamensdatum: 14 januari 2012 Tillåtna hjälpmedel: miniräknare

Läs mer

Vad är kvalitet? Lean i Japansk industri. Smartlog Oslo 3. juni 2009 Håkan Andersen Kongsberg Terotech AS Håkan Andersen

Vad är kvalitet? Lean i Japansk industri. Smartlog Oslo 3. juni 2009 Håkan Andersen Kongsberg Terotech AS Håkan Andersen Vad är kvalitet? Lean i Japansk industri Smartlog Oslo 3. juni 2009 Håkan Andersen Kongsberg Terotech AS Innehåll Kongsberg Terotech AS Vem är Håkan Andersen Vad är kvalitet? Lean I. Ford II. Deming III.

Läs mer

Kursplan för Sociologisk Analys VT 09, 7,5 högskolepoäng. (Syllabus for Quantitative Sociological Methods, 7.5 ECTS)

Kursplan för Sociologisk Analys VT 09, 7,5 högskolepoäng. (Syllabus for Quantitative Sociological Methods, 7.5 ECTS) 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Kursplan för Sociologisk Analys VT 09, 7,5 högskolepoäng. (Syllabus for Quantitative Sociological Methods, 7.5 ECTS) 1. Beslut Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (7.5 hp), SSA 2, VT19

Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (7.5 hp), SSA 2, VT19 "'"' ~~s,,., l *w*~#i 7,, lf~.,.,_o,i,i) + s~ 1 (6) STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Kursbeskrivning för grundläggande statistik 2 (7.5 hp), SSA 2, VT19 Allmänt om delkursen Delkursen

Läs mer

Statistisk försöksplanering

Statistisk försöksplanering Statistisk försöksplanering Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Skriftlig tentamen 3 hp 51SF01 Textilingenjörsutbildningen Tentamensdatum: 2 November Tid: 09:00-13 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Kvalitet - visitkort

Kvalitet - visitkort RNT RUNE NORBERG Datorpost: Kvalitet - visitkort Rune Norberg Teknikkonsult Dalen 8 S - 784 33 Borlänge kvalitet@rntab.se Hemsida: www.rntab.se Mobil: 070-533 92 96 Telefon/fax: 0243-22 78 89 Vad är KVALITET

Läs mer

Agneta Lantz 2014-01-23

Agneta Lantz 2014-01-23 Hur skapar vi optimala förutsättningar för ett lärandestyrt förbättringsarbete och en kvalitetsdriven verksamhetsutveckling i en värld full av utmaningar? Agneta Lantz 2014-01-23 Bakgrunden Det finns idag

Läs mer

Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling. Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13

Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling. Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13 Matematisk Statistik 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Poäng. Start v. Strömningslära B 7.5. 09 Institution Institutionen för fysik. Antal registrerade (män/kvinnor) 39 (32/7)

Poäng. Start v. Strömningslära B 7.5. 09 Institution Institutionen för fysik. Antal registrerade (män/kvinnor) 39 (32/7) TEK/NAT Kursrapport Kurs Kurskod Poäng År Start v. Strömningslära B 5FY14 7.5 213 9 Institution Institutionen för fysik Antal registrerade (män/kvinnor) 39 (32/7) Antal aktiva studenter (deltagit i minst

Läs mer

Hur kompletterar verksamhetsutveckling traditionellt QA arbete? Anders Frydén, Verksamhetsutvecklare

Hur kompletterar verksamhetsutveckling traditionellt QA arbete? Anders Frydén, Verksamhetsutvecklare Hur kompletterar verksamhetsutveckling traditionellt QA arbete? Anders Frydén, Verksamhetsutvecklare Min bakgrund Biolog (Cell- och molekylär-) Forskarbakgrund Produktion (GMP) QA (GLP, GXP) ISO 9001 Processkurser

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematisk statistik MSTA16, Statistik för tekniska fysiker A Peter Anton TENTAMEN 2004-08-23 LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Statistik för tekniska

Läs mer

Idag. EDAA35, föreläsning 4. Analys. Exempel: exekveringstid. Vanliga steg i analysfasen av ett experiment

Idag. EDAA35, föreläsning 4. Analys. Exempel: exekveringstid. Vanliga steg i analysfasen av ett experiment EDAA35, föreläsning 4 KVANTITATIV ANALYS Idag Kvantitativ analys Kamratgranskning Analys Exempel: exekveringstid Hur analysera data? Hur vet man om man kan lita på skillnader och mönster som man observerar?

Läs mer

Kvalitetsbristkostnader.

Kvalitetsbristkostnader. Kvalitetsbristkostnader. De totala förluster som uppstår genom att en verksamhets produkter och processer inte är fullkomliga utifrån ett kund- och processfokus. Den stora kvalitetsbristkostnaden i tjänsteorganisationer

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för industriell systemekonomi, 120/160 poäng. Total Quality Maintenance Programme, 180/240 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för industriell systemekonomi, 120/160 poäng. Total Quality Maintenance Programme, 180/240 ECTS Dnr: 1002/2004-510 Grundutbildningsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik UTBILDNINGSPLAN Programmet för industriell systemekonomi, 120/160 poäng Total Quality Maintenance Programme, 180/240

Läs mer

Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng (preliminär)

Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng (preliminär) STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen HT 2013 Michael Carlson 2013-08-26 Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng (preliminär) KURSENS INNEHÅLL Inom ämnet statistik studeras

Läs mer

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11 Matematisk analys IV, höstterminen 20. Responses: 9 Kursutvärdering Matematisk analys IV H. Du är Kvinna 33 3 Man 67 6 2. Varför har du läst denna kurs? Intresse för ämnet 33 3 Lättare att få jobb Förkunskapskrav

Läs mer

Projektguide Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP 2013-2014

Projektguide Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP 2013-2014 Projektguide Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP 2013-2014 Projektguide - Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling 15 hp I utbildningen ingår att genomföra ett förbättringsprojekt.

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

MIO310 Optimering & Simulering. Kursansvarig: Universitetslektor Fredrik Olsson Produktionsekonomi Lunds tekniska högskola

MIO310 Optimering & Simulering. Kursansvarig: Universitetslektor Fredrik Olsson Produktionsekonomi Lunds tekniska högskola MIO310 Optimering & Simulering 2015 Kursansvarig: Universitetslektor Fredrik Olsson Produktionsekonomi Lunds tekniska högskola Antal poäng: 6 hp. Obligatorisk för: Industriell Ekonomi åk 3. Nivå: G2 Rek.

Läs mer

Statistik och testmetodik

Statistik och testmetodik Psykologiska institutionen Anvisningar och schema till delkursen Statistik och testmetodik 7,5 högskolepoäng 17 januari-9 mars 2011 Momentansvarig: Emma Bäck Schema Datum Tid Grupp Lokal Lärare Innehåll

Läs mer

Kursbeskrivning. Introduktion till statistik för statsvetare, 7,5 hp, ST131G

Kursbeskrivning. Introduktion till statistik för statsvetare, 7,5 hp, ST131G STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen VT 2019 Jessica Franzén 2019-03-24 för Introduktion till statistik för statsvetare, 7,5 hp, ST131G KURSENS INNEHÅLL Enligt gällande kursplan ska kursen

Läs mer

1.1.1 Innehåll Momentet består av 24 föreläsningar som behandlar: Beskrivande statistik, Grundläggande sannolikhetslära. Stokastiska variabler.

1.1.1 Innehåll Momentet består av 24 föreläsningar som behandlar: Beskrivande statistik, Grundläggande sannolikhetslära. Stokastiska variabler. Statistiska Institutionen Kursbeskrivning till FINANSIELL STATISTIK, grundnivå, 15 högskolepoäng, VT 2008 Gebrenegus Ghilagaber Nicklas Pettersson (2008 03 31) 1 Allmänt Kursen ger kunskaper om de sannolikhetsteoretiska

Läs mer

Läs noggrant informationen nedan innan du börjar skriva tentamen

Läs noggrant informationen nedan innan du börjar skriva tentamen Tentamen i Statistik 1: Undersökningsmetodik Ämneskod S0006M Totala antalet uppgifter: Totala antalet poäng Lärare: 5 25 Mykola Shykula, Inge Söderkvist, Ove Edlund, Niklas Grip Tentamensdatum 2014-03-26

Läs mer

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) Måndag 14 maj 2007, Kl

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) Måndag 14 maj 2007, Kl Karlstads universitet Avdelningen för nationalekonomi och statistik Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) Måndag 14 maj 2007, Kl 08.15-13.15 Tillåtna hjälpmedel: Bifogad formelsamling, approximationsschema

Läs mer

Välkommen! Copyright Sandholm Associates AB 2012. Lars Sörqvist. Varför behövs koncept som Lean och Sex Sigma? Lars Sörqvist

Välkommen! Copyright Sandholm Associates AB 2012. Lars Sörqvist. Varför behövs koncept som Lean och Sex Sigma? Lars Sörqvist Copyright Sandholm Associates AB 2012 Samtliga bilder i detta bildspel är skyddade av copyright och får därigenom ej mångfaldigas eller spridas utan tillstånd. Lars Sörqvist VD, Sandholm Associates Docent,

Läs mer

Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng (kvällskurs)

Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng (kvällskurs) STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen Raul Cano HT12 (reviderad 2012-10-16) Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng (kvällskurs) KURSENS INNEHÅLL I denna kurs betonas statistikens

Läs mer

Föreläsning 4. NDAB01 Statistik; teori och tillämpning i biologi

Föreläsning 4. NDAB01 Statistik; teori och tillämpning i biologi Föreläsning 4 Statistik; teori och tillämpning i biologi 1 Dagens föreläsning o Icke-parametriska test Mann-Whitneys test (kap 8.10 8.11) Wilcoxons test (kap 9.5) o Transformationer (kap 13) o Ev. Andelar

Läs mer

Introduktion till Lean, dag1 AU117G

Introduktion till Lean, dag1 AU117G Introduktion till Lean, dag1 AU117G SÄKERHET! TIDER MED MERA Tider: 08.00-ca15.45 09.30-09.50 Kaffe 12.00-13.00 Lunch 14.30-14.50 Regler Telefoner Passa tider Diskutera Namnskyltar? KURSINNEHÅLL Dag 1

Läs mer

Kursinformation Tets 37 HT -2013

Kursinformation Tets 37 HT -2013 Linköpings universitet IEI- Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling 2013-08-25 Logistik Ekdahl/KD Kursinformation Tets 37 HT -2013 Välkommen till kursen Grundläggande Logistik. Kursen innehåller

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC1245 Personlighet, hälsa och socialpsykologi, 30 högskolepoäng Psychology, Intermediate Course with Emphasis on Personality, Health and Social Psychology, 30 higher education

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2012 Statistiska institutionen Göran Rundqvist

STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2012 Statistiska institutionen Göran Rundqvist STOCKHOLMS UNIVERSITET HT 2012 Statistiska institutionen Göran Rundqvist KURSBESKRIVNING FÖR GRUNDLÄGGANDE STATISTIK FÖR EKONOMER, 15 HÖGSKOLEPOÄNG. KURSEN BESTÅR AV FYRA MOMENT: Beslutsunderlag, inlämningsuppgift,

Läs mer

Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng

Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen VT 2008 Kursbeskrivning för Statistikens grunder, 15 högskolepoäng Kursen består av fyra moment: 1. Statistikens grunder 1, 6 högskolepoäng 2. Inlämningsuppgift

Läs mer

Att mäta och förbättra dialysvården över tid

Att mäta och förbättra dialysvården över tid Att mäta och förbättra dialysvården över tid Exempel från dialysenheten på Länssjukhuset Ryhov, Jönköping Dan Enell, Mark Splaine, Johan Thor 13 maj, 2013 Syften 1. Att visa hur man kan använda mätningar

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, annars är det detta datum som gäller: Kvalitets- och Miljöstyrning/ Kvalitet och Ledningssystem Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: 7,5 högskolepoäng Skriftlig tentamen 51KM01, 41I13B samt även 41I09B Industriell ekonomi

Läs mer

Kursbeskrivning för Ekonometri, 15 högskolepoäng

Kursbeskrivning för Ekonometri, 15 högskolepoäng Kursbeskrivning för Ekonometri, 15 högskolepoäng Allmänt Kursen består av fyra moment: I) Ekonometri I, tentamen 6 högskolepoäng II) Ekonometri I, inlämningsuppgift 1.5 högskolepoäng III) Ekonometri II,

Läs mer