Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun Kungsbacka

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se"

Transkript

1 Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun Kungsbacka

2 Det utmärkta matrådet! Så påverkar du maten på din skola

3 Det här är ett matråd Varje skola bör ha ett matråd enligt Livsmedelsverket. I matrådet kan elever och skolpersonal tillsammans diskutera synpunkter och önskemål på den mat som serveras och hur miljön i matsalen är. Matrådet bör samlas ett par gånger per termin och ska ha ett stort inflytande i kökets planering för till exempel alternativa rätter. I matrådet ska representanter för skolledningen, elever från olika klasser, lärare, skolsköterska och skolmåltidspersonal finnas med. Även föräldrar kan delta om man vill det. Det här kan ni göra i matrådet: Kolla vad eleverna på er skola tycker om maten och matsalen. Ta reda på fakta: Varför är det så här? Vad säger lagen? Vem bestämmer? Finns det någon kost och måltidspolicy på skolan? Vad vill ni förbättra? Gör en lista och prioritera vilka punkter som är viktigast. Hur ska vi göra? Gör en plan för hur förbättringarna ska gå till. Vässa argumenten, vad finns det för fakta som stöder era förslag? Sätt tydliga mål vad det är ni vill ska hända och hur ni ska ta er dit. Var konkreta, alltså säg precis det ni menar.

4 Vem bestämmer över skolmaten En bra skollunch är ett viktigt mål för hälsan, men vem bestämmer över skolmaten? Personalen i köket bestämmer bara till viss del vad det blir på tallriken. Skollagen I den står det att lunchen i grundskolan ska vara näringsriktig och gratis för eleverna. Livsmedelsverket Ger rekommendationer om vad maten behöver innehålla för att vara tillräckligt näringsriktig och energirik för skolbarn i olika åldrar. De har gett ut ett material som heter Bra mat i skolan, där det finns vägledning, stöd och förslag till hur man kan arbeta för bra matvanor i skolan. Du kan hitta råd och rekommendationer på livsmedelsverkets webbplats, www. livsmedelsverket.se Skolverket Sätter upp mål för vad skolorna ska göra, och där ingår även skolmaten. Skollunchen ska bland annat ha ett pedagogiskt syfte, det vill säga att man ska lära sig något även av lunchen. Kommunens politiker Bestämmer vad skollunchen får kosta. Skolplanen Skolorna i Sverige drivs av kommunerna. För att visa hur man följer läroplanen måste varje kommun ha en skolplan. Där står det vad politikerna i kommunen har bestämt att de vill satsa på för att få en bra skola och följa läroplanen. Där kan det stå vilka mål politikerna har med skolmaten, men det är lite olika i olika kommuner. Måltidsansvarig och måltidspersonal Ansvarar för att köpa och laga maten, dela ut och servera den. Vilka rätter som serveras bestäms alltså av måltidspersonalen, men det får inte kosta mer än man har bestämt i kommunen, och det måste vara tillräckligt nyttigt och mättande.

5 Hur kan matrådet påverka? Det bästa sättet att påverka är genom att prata med personalen som är ansvarig för maten på din skola. Skolledningen och matrådet eller elevrådet är ansvarigt för att eleverna ska vara positiva till skollunchen så att de vill äta av skolmaten varje dag. Diskutera Vilket inflytande och medbestämmande har matrådet på skolan? Hur får klasserna veta vad man har sagt i matrådet? Finns det mätbara mål för skolluncherna? Hur ska matrådet arbeta? Mat i undervisningen Skolmåltiden är en del av skoldagen och är därför också ett tillfälle då man kan lära sig saker, till exempel att lära känna andra kulturer och nya smaker. Man kan också använda sig av skolmåltiden i lektionerna på olika sätt. Matrådet kan påverka och komma med förslag till lärare och pedagoger om att använda sig av måltiden i undervisningen. Förslag på mat i undervisningen Titta på matens ursprung, näringsinnehåll eller hur den påverkar miljön Bjud in måltidspersonalen för att prata om mat och råvaror i klassrummet Låt eleverna mäta till exempel hur mycket mat som går åt, räkna ut hur mycket en portion kostar eller priset på all mat som slängs Ta reda på vad man åt förr och varför Mat i olika kulturer och religioner Elever och måltidspersonal kan göra besök hos en bonde eller matproducent Ha elevpraktik i skolköket

6 Hur bildar man ett matråd På skolan finns det oftast redan klassråd eller elevråd eller liknande. Matrådet kan bestå av samma personer, eller så kan man hitta på ett eget sätt att välja ut vilka som ska vara med. Om det inte finns något matråd på din skola kan du kontakta rektorn eller verksamhetschefen och tala om att ni skulle vilja bilda ett för att kunna påverka och förbättra skolmåltiden och skolmatsmiljön. Bra för alla Matrådet är ett bra sätt att förbättra engagemang och intresse kring maten och matsalsmiljön i skolan. I skollagen står det att man i skolan ska arbeta på ett demokratiskt sätt, det vill säga att alla ska ha möjlighet att påverka hur det är i skolan. Matrådet är ett bra sätt för elever att påverka miljön i skolmatsalen och vilken mat de får. För att matrådet ska kunna få igenom sina idéer och förslag är det viktigt att skolledningen stöttar och hjälper till. Det är också viktigt att skolpersonal, måltidspersonal och elever får tid att vara med på matrådets möten. Förslag på vad matrådet kan påverka Maten till exempel hur den ser ut, smakar och läggs upp Utbudet Vad finns det för alternativa rätter, vad finns i salladsbuffén, finns det mellanmål? Matsalsmiljön Hur ser det ut i matsalen? Är det trångt eller gott om plats? Är det fräscht eller slitet? Finns saker i rätt ordning så att man minskar köerna? Den upplevda matsalsmiljön Hur är ljudnivån? Belysningen? Utsmyckningen? Finns det trivselregler? Bemötande och service Är personalen trevlig? Finns det någon att fråga? Är menyn lätt att hitta? Serveringstiderna Är lunchrasten tillräckligt lång? Äter ni på samma tid varje dag?

7 Praktiska tips och övningar Att hålla ett möte Det är bra att ha en dagordning när man ska hålla i ett möte. Då vet man vad man ska hinna igenom och att man inte glömmer något. Så här kan dagordningen se ut 1. Närvaro, vilka är på plats? 2. Bestäm vem som är ordförande och sekreterare 3. Mötet öppnas 4. Läs upp protokollet från förra mötet 5. Hur är miljön i matsalen? 6. Vad vill vi säga om matsedeln? 7. Förslag på nya rätter och aktiviteter 8. Övriga frågor eller ämnen 9. Mötet avslutas Sekreteraren skriver ner vad ni bestämmer på mötet och sammanfattar det i ett protokoll. Förvara protokollen i en pärm på skolan. Ge en kopia till rektorn eller verksamhetschefen och en till den som är måltidsansvarig. Tänk på: Att i god tid innan mötet diskutera i klassen vad man vill ta upp i matrådet Att inte diskutera samma frågor om och om igen. Därför är det bra att titta på tidigare protokoll. Sätt gärna upp protokollet på skolans anslagstavla eller på skolans webbplats, så att så många som möjligt kan se det.

8 Att få fram idéer Idéstorm! För att få fram bra idéer är det ofta bra att först skriva upp allt man kommer på, utan att fundera på om det är bra eller dåligt. Sedan går man igenom idéerna och tar vara på de som är bäst. Här är två förslag på hur man kan göra för att få fram idéerna: 1. Utifrån en fråga eller ett problem, som till exempel hur man ska göra matsalen trevligare, får varje person i matrådet anteckna tre idéer eller tankar på ett papper. Sedan byter man lappar med varandra och lägger till ytterligare tre idéer som bygger på de tankar som redan står på lappen. 2. Deltagarna diskuterar en viss fråga två och två i några minuter. Sedan redovisar man inför gruppen vad man kommit fram till. Hur, hur, hur? Lek hur-leken. Bestäm vilket problem det är ni vill lösa. Ställ sedan frågor med ordet hur. Till exempel Hur kan vi göra matsalen trevligare? Skriv ned svaren ni får fram och fortsätt sedan fråga hur för varje svar. När ni inte kommer längre har ni troligen kommit på en massa bra sätt att förbättra er matsal. Hur? Hur? Hur?

9 Praktiska sätt att få in förslag Gör en enkätundersökning Skriv ihop de frågor ni vill ha svar på och dela ut till era klasskamrater och skolpersonalen. Diskutera svaren ni fick in med era klasskamrater, och sedan på nästa matrådsmöte. Det är ganska många saker att tänka på när man ska göra en enkät. Här har du en checklista som ni kan använda så att ni inte missar något. Vem gör frågorna till enkäten? Vem kopierar? Vilka går ut i klasserna med enkäten? Vem samlar in och sammanställer resultaten? Hur och när ska ni presentera resultaten för elever och skolpersonal? Vad ska matrådet göra med resultaten? Sätt upp en förslagslåda Sätt lådan där den syns väl och där många går förbi varje dag. Utanför matsalen kanske är ett bra ställe? Bestäm en tid som lådan ska sitta uppe, till exempel en vecka i början av varje termin. Se till att alla vet att förslagslådan finns och hur länge den sitter där, så att alla har möjlighet att lägga i sina förslag. Gör en grönsaksmätning Att mäta hur mycket grönsaker ni äter är ett lätt och roligt sätt att fundera kring vad man gillar och inte gillar och varför. Hur ni gör en grönsaksmätning ser du på nästa uppslag.

10 Skriv en handlingsplan När ni med hjälp av alla idéer ni har fått in har tänkt ut vilka mål ni har, alltså vilka saker ni vill förändra och hur ni vill att det ska bli, så är det bra att göra en handlingsplan. I en handlingsplan skriver man upp: vad ni ska göra eller vilka problem som ska lösas vem som ska göra det hur det ska gå till när ni ska göra det Handlingsplanen behöver inte vara likadan hela tiden. Om något till exempel inte är som ni trodde när ni väl börjar arbeta, så kan man skriva om handlingsplanen. På det här sättet är det lättare att se till att man inte missar något. Så här kan det se ut Mål Vi vill ha julfirande i matsalen Handlingsplan Vad Hur Vem När Julfirande Julmat och pynt Måltidspersonalen Sista veckan innan jullovet och två elever från varje klass

11 Grönsaksmätningen Gröna målet Den här mätningen är framtagen för att öka intresset för grönsaker. Använd den gärna som underlag för diskussion och för att påverka skolmatsalen att servera mer och olika grönsaker till skollunchen. Så här gör man Varje dag under fyra veckor fyller alla som deltar i mätningen i tabellen på nästa sida. Om man inte har ätit några grönsaker alls målar man tallriken röd. Gul tallrik betyder att man har ätit lite grönsaker, och om man har tagit en tredjedel eller mer av tallriken full med grönsaker målar man den grön. När de fyra veckorna har gått är det dags att diskutera resultaten. Förslag på diskussionsfrågor Ser du några förändringar i hur du äter grönsaker? Vilka grönsaker är populärast? Har ni provat några nya grönsaker? Saknar ni någon grönsak? Vilka grönsaker är nyttigast? Hur är salladsbordet placerat? Hur många olika grönsaker har ni att välja mellan?

12 Röd tallrik inga grönsaker alls Gul tallrik lite grönsaker Grön tallrik 1/3 av tallriken med grönsaker Vecka 1 Vecka 2 Vecka 3 Vecka 4 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Namn... Klass...

Bra måltider i skolan

Bra måltider i skolan Bra måltider i skolan Skolmaten i Kungsbacka kommun LÄR DIG MER OM SKOLMATEN I KUNGSBACKA KOMMUN kungsbacka.se/skolmaten Inledning Vad innehåller skolmaten i Kungsbacka kommun och hur planerar vi skolmenyn?

Läs mer

En modell för måltidsråd i skolan

En modell för måltidsråd i skolan Lärande Hållbara Måltider En modell för måltidsråd i skolan Hållbar stad öppen för världen Om hållbara måltider Vi lever i en tid då det blivit nödvändigt för oss att göra aktiva val för att minska miljöbelastningen

Läs mer

Skolmåltidens kvalitet 2015/16 - elevernas perspektiv

Skolmåltidens kvalitet 2015/16 - elevernas perspektiv Skolmåltidens kvalitet 1/16 - elevernas perspektiv Stora Hammars skola (Vellinge) Skolan har använt elevenkäten som ingår i SkolmatSveriges verktyg för att få elevernas syn på skollunchen. Elevenkäten

Läs mer

Skolmåltidens kvalitet Ht 2014 - personalens perspektiv

Skolmåltidens kvalitet Ht 2014 - personalens perspektiv Skolmåltidens kvalitet Ht 214 - personalens perspektiv Stora Hammars skola (Vellinge) Skolan har använt personalenkäten som ingår i SkolmatSveriges verktyg för att få personalens syn på skollunchen. Personalenkäten

Läs mer

Skolmåltidens kvalitet 2017/18 - elevernas perspektiv (Kort version)

Skolmåltidens kvalitet 2017/18 - elevernas perspektiv (Kort version) Skolmåltidens kvalitet 17/18 - elevernas perspektiv (Kort version) Karlsängsskolan i Nora Skolan har använt den korta versionen av elevenkäten som ingår i SkolmatSveriges verktyg för att få elevernas syn

Läs mer

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Elevråd - så här gör man Studiehandledning Elevråd - så här gör man Studiehandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla

Läs mer

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016 Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg Reviderad Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-10-26, 117 Diarienummer: 2015/215 10 För revidering ansvarar: Skol- och barnomsorgschefen och vård-

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker i skolan. Syftet är att stimulera barn till att äta tillräckligt

Läs mer

Detta kan göras imorgon

Detta kan göras imorgon Sammanfattning svinnworkshop, Hållbara måltider i Örebro län 2.0, 2015.03.30 Detta kan göras imorgon - Kommunicera med mottagningskök hur mycket går åt? - Ta tillvara på överbliven mat. - Införa smakskedar.

Läs mer

Töreboda kommun. 43 Töreboda kommun

Töreboda kommun. 43 Töreboda kommun 43 Töreboda kommun Töreboda kommun Överlag var det de yngsta eleverna, år 3, som bäst uppskattade skolmåltiden, både när det gällde mat och miljö. De yngsta skoleleverna tyckte bäst om skolmaten. Det var

Läs mer

Måltiden ett gemensamt uppdrag

Måltiden ett gemensamt uppdrag Måltiden ett gemensamt uppdrag Föreläsning av Anders Söderberg Minnesanteckningar chefsforum EU-projekt MEDEL 8 mars 2012, Villa Belparc Anders inledde med att beskriva sin karriär från matvägrare i grundskolan

Läs mer

Artikel till Elevhälsan. Under fokus Elevhälsans medicinska insats. Dietistens funktion inom skolan: skolmåltiderna och elevhälsan?

Artikel till Elevhälsan. Under fokus Elevhälsans medicinska insats. Dietistens funktion inom skolan: skolmåltiderna och elevhälsan? Artikel till Elevhälsan. Under fokus Elevhälsans medicinska insats Dietistens funktion inom skolan: skolmåltiderna och elevhälsan? Maten har alltid varit ett omdiskuterat område om det gäller hemma, om

Läs mer

Skolmåltidens kvalitet Ht elevernas perspektiv

Skolmåltidens kvalitet Ht elevernas perspektiv Skolmåltidens kvalitet Ht 14 - elevernas perspektiv Stora Hammars skola (Vellinge) Skolan har använt elevenkäten som ingår i SkolmatSveriges verktyg för att få elevernas syn på skollunchen. Elevenkäten

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för kostverksamheten i grundskolan i Västerviks kommun

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för kostverksamheten i grundskolan i Västerviks kommun Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för kostverksamheten i grundskolan i Västerviks kommun Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete av kostenverksamheten i grundskolan i Västerviks kommun Den

Läs mer

En bättre och mer demokratisk skola! Skoldemokrati Elevinflytande Elevråd

En bättre och mer demokratisk skola! Skoldemokrati Elevinflytande Elevråd En bättre och mer demokratisk skola! Skoldemokrati Elevinflytande Elevråd En bättre och mer demokratisk skola! Hur och varför? Hur vi ska göra skolan bättre och höja elevernas resultat är en ständig debatt

Läs mer

SKOLMJÖLKENS DAG 27 SEPTEMBER 2017

SKOLMJÖLKENS DAG 27 SEPTEMBER 2017 Skolmaterial SKOLMJÖLKENS DAG 27 SEPTEMBER 2017 1 Hela världens skolmat Skolmjölkens dag Den sista onsdagen i september varje år firas Skolmjölkens dag. Det är FNs livsmedels- och jordbruksorganisation,

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i förskolan med barn 1-5 år! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker. Syftet är att alla barn ska äta tillräckligt mycket frukt

Läs mer

Tjollan. Presentation Skolrådet Tolvåkerskolan Måltidsservice. Måltiden i centrum. Tolvåkerskolan skolrestaurang.

Tjollan. Presentation Skolrådet Tolvåkerskolan Måltidsservice. Måltiden i centrum. Tolvåkerskolan skolrestaurang. Måltidsservice Måltiden i centrum Dagligen serveras det 6 500 portioner Skola 4 500 portioner Förskola 1 500 portioner Hemvård 500 portioner tillsammans gör vi måltiden till en god stund Detta kräver planering

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Motion om pedagogisk skollunch

Motion om pedagogisk skollunch Tjänsteskrivelse 2011-05-23 BUN 2011.0218 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Motion om pedagogisk skollunch Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden har att yttra sig över en motion

Läs mer

Verksamhetsplan Skolmåltid

Verksamhetsplan Skolmåltid Verksamhetsplan Skolmåltid Karlskrona Montessorifriskola 2015/2016 2015-07-01 Innehåll Skollag och Riktlinjer... 3 Skolans visioner och arbete runt skolmåltiden... 4 Heldagssyn... 5 Sockerpolicy... 5 Arbetsbeskrivning...

Läs mer

Västerskolans matråd

Västerskolans matråd Västerskolans matråd Protokoll 17 oktober 2014 Närvarande: Tova F-1 A Maja F-1 A Tru-Edon FA Simon FB Neo FC Cornelia 1C Dag 1C Tigra Fritidsrepresentant Lukas 2A Maya K 2B Jacob 2C Elda 3A Amanda 3B Marie

Läs mer

SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN

SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN Regionledningen Skåne har beviljat projektmedel för samverkansprojekt Främja hälsosamma levnadsvanor

Läs mer

Verksamhetsplan Skolmåltid 2018/2019

Verksamhetsplan Skolmåltid 2018/2019 Verksamhetsplan Skolmåltid 2018/2019 Uppdaterad 2018-08-08 Innehåll Skollag och Riktlinjer... 3 Skolans visioner och arbete runt skolmåltiden... 4 Heldagssyn... 5 Sockerpolicy... 5 Arbetsbeskrivning...

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Veckans ordspråk: Man kan sätta sångfågeln i bur men aldrig sången. Harry Belafonte Hej! I veckan blev jag uppvaktad av elever

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

Behov vid om- och tillbyggnad av restaurangen på Furulidskolan

Behov vid om- och tillbyggnad av restaurangen på Furulidskolan 215-11-9 Behov vid om- och tillbyggnad av restaurangen på Furulidskolan Dnr KS 215-651 Driftenheten har tillsammans med Furulidskolans rektor och arkitekt från bsv arkitekter fört diskussioner och utrett

Läs mer

Kostpolicy - för förskola och skola

Kostpolicy - för förskola och skola Kostpolicy - för förskola och skola Inledning En stor del av vår ohälsa beror på hur vi lever. En viktig förutsättning för en god hälsa är bra matvanor. Därför är det viktigt att maten håller en bra kvalitet

Läs mer

Skolmaten i Hjo, Mariestad, Tibro och Töreboda år 2013

Skolmaten i Hjo, Mariestad, Tibro och Töreboda år 2013 Skolmaten i Hjo, Mariestad, Tibro och Töreboda år 13 Anita Boij Rapport 14:1 A. BOIJ AB - Idé- och produktutveckling Skolmaten i Hjo, Mariestad, Tibro och Töreboda år 13 Rapport 14:1 ISBN 978-91-9896-1-5

Läs mer

Inbjud gästföreläsare och diskussionspartners. Kartläggning och planering av hälsoarbetet på skola

Inbjud gästföreläsare och diskussionspartners. Kartläggning och planering av hälsoarbetet på skola Starta en cirkel Starta en studiecirkel kring Hitta Stilen och boken Uppdrag hälsa! Det här är ett förslag till hur man kan lägga upp en studiecirkel för skolans personal med boken Uppdrag hälsa som huvudbok.

Läs mer

Karlskrona språkfriskola 2015/2016

Karlskrona språkfriskola 2015/2016 KARLSKRONA SPRÅKSKOLA Verksamhetsplan Skolmåltid Karlskrona språkfriskola 2015/2016 2015-06-15 Innehåll Skollag och Riktlinjer... 3 Skolans visioner och arbete runt skolmåltiden... 4 Heldagssyn... 4 Sockerpolicy...

Läs mer

CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin

CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin Service och pedagogik Denna kategori omfattar frågor om serviceaspekter och pedagogiska inslag kring skollunchen. Om skolan inte har en egen skolrestaurang/matsal

Läs mer

Riktlinjer för kost i skola, fritidshem och fritidsklubb i Västerviks kommun

Riktlinjer för kost i skola, fritidshem och fritidsklubb i Västerviks kommun Riktlinjer för kost i skola, fritidshem och fritidsklubb i Västerviks kommun Livsmedelsverkets kostråd i Bra mat i skolan ligger till grund för kommunens riktlinjer. Måltiderna i skolan är mycket viktiga

Läs mer

Projektförslag. Preliminärt projektnamn: Pedagogik + Måltider = Bästa maten för barn och elever

Projektförslag. Preliminärt projektnamn: Pedagogik + Måltider = Bästa maten för barn och elever Preliminärt projektnamn: Pedagogik + Måltider = Bästa maten för barn och elever Författare: Ann-Marie Mattsson Johan Lundgren Marie Bengtsson Birgitta Asterland Godkänt av (förvaltningschefer): Lars Andersson,

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 10 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 10 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 10 2014 Till elever Veckans ordspråk: Wanting to be someone else, is a waste of the person you are. Curt Corbain Hej! Vi hälsar Linda Masalkovski

Läs mer

MANUALEN. Så använder ni SkolmatSveriges verktyg!

MANUALEN. Så använder ni SkolmatSveriges verktyg! MANUALEN Så använder ni SkolmatSveriges verktyg! Denna manual innehåller instruktioner om hur man använder SkolmatSveriges verktyg för dig som behöver hjälp eller vill lära dig mer. På vår hemsida finns

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Riktlinjer för pedagogiska måltider UN-2016/349. Beslut

Utbildningsnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Riktlinjer för pedagogiska måltider UN-2016/349. Beslut Utbildningsnämndens arbetsutskott 104 Utdrag ur PROTOKOLL 2016-09-20 Riktlinjer för pedagogiska måltider UN-2016/349 Beslut Arbetsutskottet föreslår utbildningsnämnden att besluta att anta förslag till

Läs mer

KOSTPOLICY. mat i förskola och skola

KOSTPOLICY. mat i förskola och skola KOSTPOLICY mat i förskola och skola Denna broschyr är framtagen av Catarina Åsberg, konsult, i samarbete med barn- och utbildningsförvaltningen och IDEFICS i Partille kommun under hösten 2011. Övriga källor:

Läs mer

Bikupa 1 Gränsen. Var drar vi gränsen mellan specialkost & önskekost? Diskussionsfrågor. o Behövs det någon gräns?

Bikupa 1 Gränsen. Var drar vi gränsen mellan specialkost & önskekost? Diskussionsfrågor. o Behövs det någon gräns? Bikupa 1 Gränsen Var drar vi gränsen mellan specialkost & önskekost? Diskussionsfrågor o Behövs det någon gräns? o Här går gränsen idag men var går gränsen om 5 år? o Hur kommuniceras gränsdragningen ut?

Läs mer

Gökstensnytt nr 2 Läsåret 2015-2016

Gökstensnytt nr 2 Läsåret 2015-2016 Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stads förvaltning 2015-10-20 Gökstensskolan Gökstensnytt nr 2 Läsåret 2015-2016 Hej alla föräldrar och elever! De första två månaderna på Gökstensskolan har

Läs mer

LUPP med fokus Osbeck

LUPP med fokus Osbeck LUPP med fokus Osbeck LUPP Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Laholms kommun 2012 Ungdomar i årskurs 8 och Årskurs 2 på gymnasiet www.laholm.se Vad är LUPP för något? Laholms kommun har för första

Läs mer

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras. Boken om SO 1 3 Boken om SO 1 3 är elevernas första grundbok i geografi, samhällskunskap, historia och religion. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Läs mer

Stångenässkolan. en hälsofrämjande skola

Stångenässkolan. en hälsofrämjande skola Stångenässkolan en hälsofrämjande skola Vi vill att barn och ungdomar ska få uppleva välbefinnandet i att röra på sig, förstå vikten av sömn och mat, samt tränas i, och uppleva glädjen med, det betydelsefulla

Läs mer

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF KOST Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars 2019 Ändringar införda till och med KF Innehållsförteckning GOD OCH AV BRA KVALITET... 2 INFLYTANDE... 2 NÄRINGSRIKTIG... 3 MILJÖ OCH HÅLLBARHET... 3 SÄKER...

Läs mer

Kostpolicy. För Skola, Fritidshem och Förskola inom Essunga kommun

Kostpolicy. För Skola, Fritidshem och Förskola inom Essunga kommun Kostpolicy För Skola, Fritidshem och Förskola inom Essunga kommun Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Giltighetstid Dokumentansvarig Diarienummer Policy 2015-06-08 41 Utbildningsnämnden Tillsvidare

Läs mer

Kartläggning av Skolmatsakademin 2011

Kartläggning av Skolmatsakademin 2011 Kartläggning av Skolmatsakademin 2011 Jessica Andersson, Consoul 2011 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...2 2. Bakgrund...2 3. Syfte...3 4. Metod...3 5. Målgrupp...3 5.1. Att vara kontaktperson...4

Läs mer

Matglädje. för både elever och seniorer

Matglädje. för både elever och seniorer Matglädje för både elever och seniorer Rapport från Folkpartiet i Skellefteå, augusti 2010 1 Matglädje i skola och omsorg! Måltiden har en central betydelse i våra liv. Näringsrik mat som smakar bra ger

Läs mer

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också.

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också. Mer demokrati! I Scouterna tycker vi att det är viktigt med demokrati. Alla har rätt att säga vad de tycker. Och allt som vi gör har vi bestämt tillsammans. Vi väljer alltid det förslag som får flest röster.

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

4 Uppföljning från föregående möte angående matsalen, representant från matsalen är inbjuden.

4 Uppföljning från föregående möte angående matsalen, representant från matsalen är inbjuden. Elevråd 2014-10-08 Dagordning 1 Mötets öppnande 2 Val av justerare Sanna och Agnes 3 Godkännande av dagordning 4 Uppföljning från föregående möte angående matsalen, representant från matsalen är inbjuden.

Läs mer

När eleverna är klara med sina tidningsartiklar sammanställer ni de olika intervjuerna till en tidning som handlar om skolmat nu och då.

När eleverna är klara med sina tidningsartiklar sammanställer ni de olika intervjuerna till en tidning som handlar om skolmat nu och då. LÄRARHANDLEDNING Ämne: Svenska Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med lektionen är att eleverna får göra en historisk tillbakablick på hur skolmaten såg ut för hundra år sedan jämfört med i dag och även reflektera

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

Uppföljning av projektet lunch på lektionstid

Uppföljning av projektet lunch på lektionstid WIKOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 13 (19) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOTI 2016-04-07. Bos 57 Dnr KS 0046/2016 Uppföljning av projektet lunch på lektionstid Ärendebeskrivning

Läs mer

God ljudmiljö inom förskolan

God ljudmiljö inom förskolan God ljudmiljö inom förskolan Team: Angelica Ugrinovska, Fröafalls förskola avd. Sörgården, Tranås Kommun. Mål: En god ljudmiljö på vår förskola. Delmål: Lugnare måltider, lugnare tambur, mindre spring

Läs mer

Dagordning elevrådsmöte 16/ Mötet öppnas av ordföranden.

Dagordning elevrådsmöte 16/ Mötet öppnas av ordföranden. Dagordning elevrådsmöte 16/10-14 1 Mötet öppnas av ordföranden. 2 Sekreteraren frågar vilka klasser som är här: Deltagande klasser; 1a, 1b, 1c, 2-3m, 2a, 2b, 2c, 3b, 3c, 4-6e, 4a, 4b, 5b, 5c, 6a, 6b Deltagande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN FÖRSKOLA, GRUNDSKOLA OCH FRITIDSHEM BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Beslutad i: Barn- och ungdomsnämnden Uppdaterad: 2014-10-22 POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

Handlingsplan. Har ni redan arbetat med Grön Flagg? Använd era erfarenheter och addera Energifallet till pågående miljöarbete!

Handlingsplan. Har ni redan arbetat med Grön Flagg? Använd era erfarenheter och addera Energifallet till pågående miljöarbete! Handlingsplan Genom att arbeta med övningarna i Energifallet blir alla på skolan mer energismarta. Nästa steg är att låta arbetet bli långsiktigt så att skolans energislukande kan minska även på sikt.

Läs mer

Verksamhetsplan Skolmåltid

Verksamhetsplan Skolmåltid Verksamhetsplan Skolmåltid Karlskrona Montessorifriskola 2017/2018 Uppdaterad 2017-06-29 Innehåll Skollag och Riktlinjer... 3 Skolans visioner och arbete runt skolmåltiden... 4 Heldagssyn... 5 Sockerpolicy...

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2013-04-18, kl. 08:30-12:00

Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2013-04-18, kl. 08:30-12:00 1 (5) Plats och tid: Stadshuset, Sammanträdesrum 429, 2013-04-18, kl. 08:30-12:00 Närvarande: Frånvarande: Eva Kullenberg (FP) Åsa Larsson (S) Gudrun Rhodén (SD) Sven-Erik Paulsson (SD) Nils-Göran Gisslén

Läs mer

Frågor från vårdnadshavare Information till elever och till hemmen, t.ex. hemsidan

Frågor från vårdnadshavare Information till elever och till hemmen, t.ex. hemsidan Punkter (dagordning) Samråd 180926 Närvarande: Kari Korpela, 6B, Karin Stattin, 5C, Kristina Strand, 8D, Ann-Christin Nilsson, 7C, Malin Leiknes, 9C, Desirée Gahlin, 4B, Carola Mohlin, 5B, 9G, Anna-Lena

Läs mer

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14!

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Hej och välkommen till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Fritidshemsverksamheten tar vid när skolan slutar för dagen och i dagsläget håller vi öppet till 17.30. (De dagar det är behov och efter överenskommelse

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 9 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 9 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 9 2014 Till elever Veckans ordspråk: Det största förtroende en människa kan ge en annan människa är självförtroende. Stig Johansson Hej! Välkomna

Läs mer

Gökstensnytt nr 4 Läsåret

Gökstensnytt nr 4 Läsåret Torshälla stads nämnd Datum 1 (5) Torshälla stads förvaltning 2016-02-16 Gökstensskolan Gökstensnytt nr 4 Läsåret 2015-2016 Hej alla föräldrar och elever! Vårterminen har startat igång ordentligt och vi

Läs mer

Policy och mål för kostverksamheten i Nässjö kommun

Policy och mål för kostverksamheten i Nässjö kommun Policy och mål för kostverksamheten i Nässjö kommun Vision Nässjö kommun ger matgästerna matglädje genom att det serveras välsmakande och näringsriktiga måltider i en trevlig måltidsmiljö där god service

Läs mer

Verksamhetsplan Skolmåltid

Verksamhetsplan Skolmåltid KARLSKRONA SPRÅKSKOLA Verksamhetsplan Skolmåltid 2018/2019 Uppdaterad 2018-08-08 Innehåll Skollag och Riktlinjer... 3 Skolans visioner och arbete runt skolmåltiden... 3 Heldagssyn... 4 Sockerpolicy...

Läs mer

Framgångsfaktorer. för elevråd

Framgångsfaktorer. för elevråd Framgångsfaktorer för elevråd Fungerande grupp Struktur Kunskap och kompetenser Resurser Relation till de andra eleverna Relation till vuxna på skolan Innehållsförteckning Förord Det här är framgångsfaktorerna!

Läs mer

Kosten kort och gott

Kosten kort och gott Kosten kort och gott En broschyr från kostenheten Reviderad december 2011 Bra mat i förskolan och skolan är betydelsefullt för att barnen ska orka med hela dagen på förskolan och för elevernas prestationer

Läs mer

Utvärdering av utvecklingssamtal med ämneslärare. Vellinge.se

Utvärdering av utvecklingssamtal med ämneslärare. Vellinge.se Utvärdering av utvecklingssamtal med ämneslärare Utvärderingen visar att vi kan ta till oss och förbättra följande: 1. Tiden 2. Tillgängligheten 3. Tekniken 4. Övrigt Tiden 10 minuter lite kort. Några

Läs mer

Skolmatens verktygslåda

Skolmatens verktygslåda Mål och riktlinjer sid 2-3 Starta matråd sid 3 12 idéer om måltidsmiljön sid 4 Frukost och mellanmål sid 5 Checklista sid 6-7 Elevenkät sid 8 Skolmatens verktygslåda En verktygslåda till positiva matupplevelser

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ELEVRÅD

FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ELEVRÅD FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ELEVRÅD Innehållsförteckning: Guide... 3 Framgångsfaktorer för elevråd... 4 Framgångsfaktorernas metoder... 6 Fungerande grupp... 6 Struktur... 8 Kunskap och kompetenser... 10 Resurser...

Läs mer

Måltidspolicy. Nässjö kommun

Måltidspolicy. Nässjö kommun Måltidspolicy Nässjö kommun Nässjö kommun ska ge matgästerna matglädje genom väl smakande och näringsriktiga måltider i en trevlig måltidsmiljö där god service ges av kunnig och professionell personal.

Läs mer

Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet

Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet Reglus Östman Pedagogisk Planering Fritidshemmet 5/14/2013 Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet Kvarnbyskolan 2013 05 20 Beskrivning

Läs mer

Riktlinjer för mat i förskola/skola/fritidshem

Riktlinjer för mat i förskola/skola/fritidshem Förslag till Riktlinjer för mat i förskola/skola/fritidshem Dokumentnamn Riktlinjer för mat i förskola/skola/fritidshem Dokumentansvarig/processägare Kostchef Dokumenttyp Riktlinjer Version 1 Fastställd/upprättad

Läs mer

TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN

TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med vatten som tema. Nu ska vi försöka nå barn och föräldrar med budskapet

Läs mer

Äntligen skollunch! Vi vill bjuda dig på lunch. www.fazeramica.se

Äntligen skollunch! Vi vill bjuda dig på lunch. www.fazeramica.se Vi vill bjuda dig på lunch Det bästa sättet att förklara för dig hur vi tänker och arbetar är att träffa dig under en lunch på några av våra restauranger. Då får du smaka, dofta och uppleva våra värderingar

Läs mer

Miljökontoret Linköpings kommun

Miljökontoret Linköpings kommun Projekt Tillsyn av Grundskolor - Skolmåltid och Födoämnesöverkänslighet Januari December 2003 Miljökontoret Linköpings kommun Jean-Pierre Conte Annelie Danielsson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...

Läs mer

Vision. Syfte. Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla!

Vision. Syfte. Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla! Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Revidering fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-21 161 Måltidspolicy Vision Eksjö kommun - Småland

Läs mer

Likabehandlingsplanen i kortversion

Likabehandlingsplanen i kortversion Likabehandlingsplanen i kortversion Augustenborgsskolan & Rosenholmsskolan Likabehandlingsplanen är skolans handlingsplan för att motverka diskriminering och kränkande behandling. Det är en plan som är

Läs mer

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2015-09-14 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Ansvar... 3 3.1. Kostavdelningen... 3 3.2. Sektor utbildning...

Läs mer

Måltidskvalitét. Värdskap och bemötande - mer än det som finns på tallriken.

Måltidskvalitét. Värdskap och bemötande - mer än det som finns på tallriken. Måltidskvalitét. Värdskap och bemötande - mer än det som finns på tallriken. Välkomna! 09:00 Presentationer och start av dagen Gäst-och måltidskvalitet i offentlig verksamhet, vad är det? Definitioner

Läs mer

år 1 Borås stad

år 1 Borås stad 2016 4 6 år 1 Borås stad Borås Stad jämförelsetjänst 1. Jag känner mig trygg i skolan. A. Stämmer inte alls. 30 1,7 B. Stämmer dåligt. 61 3,4 C. Stämmer bra. 756 42,4 D. Stämmer helt och hållet. 937 52,5

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2013-08-29 1. Underskrifter Sekreterare.

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2013-08-29 1. Underskrifter Sekreterare. ESKILSTUNA KOMMUN Lokala styrelsen Hammargärdet 2013-08-29 1 Plats och tid Hammargärdet kl. 17.00-19.00 Närvarande Helena Hall Blixt förälder Helena Ekman förälder Daniel Bohlin förälder Pernilla Olebring

Läs mer

Välkomna till oss på Lugnets skola!

Välkomna till oss på Lugnets skola! Välkomna till oss på Lugnets skola! Förskoleklasserna 2019/20 Lugnets skola 3 juni 2019 Hej! Nu är det bara en lång skön sommar kvar innan skolan börjar! Här kommer lite information om de första veckorna,

Läs mer

Smarta skolkaféer i Halland

Smarta skolkaféer i Halland Smarta skolkaféer i Halland tips från vinnarna i tävlingen smartaste skolkaféet 1 Se möjligheterna i skolkaféet! Tänk vilka möjligheter det finns att erbjuda hälsosamma produkter i skolans kafeteria! Rätt

Läs mer

Måltiden. en del i lärandet

Måltiden. en del i lärandet Måltiden en del i lärandet Ett gott samarbete mellan måltidspersonal, pedagoger och deras chefer gynnar alla. Måltiden blir en naturlig och njutningsfull del av dagen och kan också användas som ett pedagogiskt

Läs mer

Skolmaten i Hjo, Mariestad, Skövde, Tibro och Töreboda år 2010

Skolmaten i Hjo, Mariestad, Skövde, Tibro och Töreboda år 2010 Skolmaten i Hjo, Mariestad, Skövde, Tibro och Töreboda år Anita Boij Rapport :6 A. BOIJ AB - Idé- och produktutveckling Skolmaten i Hjo, Mariestad, Skövde Tibro och Töreboda år Rapport :6 ISBN 978-91-977837-1-2

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Riktlinjer för mat i förskola och skola Beslutad av barn och bildningsnämnden 2013-12-11

Författningssamling i Borlänge kommun. Riktlinjer för mat i förskola och skola Beslutad av barn och bildningsnämnden 2013-12-11 Författningssamling i Riktlinjer för mat i förskola och skola Beslutad av barn och bildningsnämnden 2013-12-11 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Riktlinjer för mat i förskola och skola Dokumenttyp Riktlinje

Läs mer

Kostpolicy För skola, fritidshem och förskola inom Essunga kommun

Kostpolicy För skola, fritidshem och förskola inom Essunga kommun Kostpolicy För skola, fritidshem och förskola inom Essunga kommun Dokumenttyp Reviderad Fastställd Policy Av utbildningsnämnden 2019-04-29, 31 Av utbildningsnämnden 2015-06-08, 41 Detta dokument gäller

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 2012-12-17 Dnr Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 Jung och Kvänums förskolor Välkomnar tisdag 22 januari och torsdag 24 januari 09.00 11. 30 och 14.00 16.30. Guider finns som tar hand

Läs mer

På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Väl

På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Väl På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN 2018 -Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Välkommen till Future Kitchen Du får erfarenhet av hur det är att

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider är centrala

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se 1 Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

IUP-plan för Sofia skola

IUP-plan för Sofia skola IUP-plan för Sofia skola För pedagogerna! I denna IUP-plan finns beskrivning av hur vi på Sofia skola kommunicerar runt elevers lärande. Här finns också en beskrivning av hur vi organiserar utvecklingssamtalen.

Läs mer

Bra matråd. -ett verktyg för skolans matrådsarbete

Bra matråd. -ett verktyg för skolans matrådsarbete Bra matråd -ett verktyg för skolans matrådsarbete Innehållsförteckning Bra matråd ett verktyg för skolans matrådsarbete Flik 1. FÖRORD 3 Presentation av materialet Det här hittar ni i pärmen Flik 2. DET

Läs mer

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013

Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Veckobrev årskurs 2 v. 43 2013 Hej på er! Näst sista veckan innan höstlovet, oj vad tiden har gått fort! Vi har fortsatt vårt arbete med vår storyline Bondgården och denna vecka så fick vi ett sms från

Läs mer