Yttrande från SITE Destination angående Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Dalarnas län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande från SITE Destination angående Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Dalarnas län 2012 2016."

Transkript

1 Yttrande från SITE Destination angående Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Dalarnas län Bakgrund Interregprojektet SITE Destination är ett samverkansprojekt mellan gränskommunerna Älvdalen och Malung-Sälen i Sverige samt Trysil och Engerdal i Norge. Projektet implementerar en politisk överenskommelse att gemensamt skapa förutsättningar för internationell helårsturism som ny basnäring. Målsättningen är att skapa ett levande samhälle där människor vill bo, arbeta och turista. SITE Destination bidrar därmed med synpunkter på remissversionen av Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Dalarnas län ur ett samverkansperspektiv för de två svenska kommunerna i projektet. 2. Syftet - vår förståelse Region Dalarnas vision som trafikmyndighet är att kollektivt resande ska ses som enkelt, pålitligt och bekvämt och därigenom bli förstahandsvalet för varje resa i syfte att förbättra medborgarnas mobilitet. Detta överensstämmer med kollektivtrafiken som grund till den samhällsekonomiska nyttan; minskade sjukvårdskostnader genom färre trafikolyckor, mindre negativ miljöpåverkan och ett sätt för invånarna att tillgodogöra sig samhällets utbud. För att uppnå ökad användning är turtäthet och restid de åtgärder som kan medföra störst effekter. I enlighet med Dalastrategin bidrar kollektivtrafik till regional utveckling och bör därmed vara en hörnsten i utveckling för alla dalakommuner oavsett storlek och befolkningstäthet. 3. Synpunkter Nedan är en sammanfattning av synpunkter på det regionala trafikförsörjningsprogrammet för Dalarnas län Texten bör inkludera ett genusperspektiv som reflekterar kvinnor och mäns inställning till kollektivt resande samt kollektivtrafikens betydelse för att kvinnor ska välja att bosätta sig på landsbygden. Det regionala trafikförsörjningsprogrammet bör arbeta för att möjliggöra besöksnäringen som ny basnäring genom att öka kollektiva transportlösningar mellan stora och små turistdestinationer.

2 Det regionala trafikförsörjningsprogrammet bör arbeta för att rusta upp och förlänga Västerdalsbanan till Sälenfjällen och norra Dalarna enligt Malung-Sälens kommuns översiktsplan. Det regionala trafikförsörjningsprogrammet bör se samverkan med olika aktörer och resenärer som en förutsättning för större kundunderlag och ökad användning och självfinansieringen av kollektiva transportlösningar. Det regionala trafikförsörjningsprogrammet bör våga satsa på pendlingsstråk i västra och norra Dalarna som har potential att bli starka t ex Sälen-Särna-Idre-Grövelsjön-Norge. Det regionala trafikförsörjningsprogrammet bör ge tydligare riktlinjer för hur närtrafiken ska skötas. 4. Förslag Nedan följer SITE Destinations syn på texten i det regionala trafikförsörjningsprogrammet, följt av förslag för förtydligande. 2 Dalarnas förutsättningar för kollektivtrafik 2.1 Dalarnas geografi och befolkningsutveckling Malung-Sälen och Älvdalen är de dalakommuner med störst landareal och minst antal invånare per km2. Med en gemensam yta på km2 utgör kommunerna över en tredjedel av Dalarnas landareal. Båda kommunerna har en negativ befolkningstrend på grund av en åldrande befolkning och ett kvinnounderskott. Stora ytor, glest befolkade områden, kvinnounderskott i kombination med en växande besöksnäring samt ett allt mer krävande miljötänk innebär en utmaning som det regionala trafikförsörjningsprogrammet i dess nuvarande form inte hanterar. En transportenkät som genomfördes våren 2012 undersökte gymnasieungdomars transportvanor och behov i SITE regionen (gymnasieskolorna i Malung-Sälen, Älvdalen och Trysil deltog). Syftet var att identifiera kollektivtransportens betydelse för framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare att stanna kvar eller flytta tillbaka till kommunerna i framtiden. Undersökningen visar att kvinnor värderar kollektiva färdmedel högre än män; 52 % av kvinnorna i undersökningen skulle välja att åka tåg om det fanns tillgängligt, jämfört med 33% av männen. Endast 11% av kvinnorna väljer dock att resa med buss. Undersökningen visar även att fler män än kvinnor föredrar bilen som färdmedel; 46% jämfört med 34%. Vikten av ett genustänk i planering av kollektiva transportlösningar bör återspeglas i det regionala trafikförsörjningsprogrammet.

3 Rekommendation: En målsättning som nämns i det regionala trafikförsörjningsprogrammet är att stimulera befolkningsutvecklingen i glesbygdskommuner för att hantera utmaningen med att säkerställa kompetensförsörjning, viktiga servicefunktioner och skatteunderlag i Dalarna. Texten bör identifiera kollektivtrafikens roll i hantering av utmaningen med stora landarealer, glest befolkade områden och turismen som ny basnäring. Rekommendation: Med ett kvinnounderskott i kommunerna är det viktigt att förtydliga kollektivtrafikens betydelse i att få kvinnor att stanna kvar, alternativt flytta till landsbygden. 2.2 Näringslivet och dess transportbehov Basindustrier i Älvdalen och Malung-Sälen Skogsnäringen är en svensk basindustri som skapar sysselsättning i kommunerna Malung-Sälen och Älvdalen. Ett exempel är sågverket Fiskarhedens Trävaru AB som med sina 105 årsanställda är ett av landets största sågverk. Även om antalet anställda inom industrin i Malung-Sälens kommun har minskat sedan år 2000 har produktions och förädlingsvärdet utvecklats positivt. Det industriella produktionsvärdet i kommunen ökade med 47% mellan vilket är ca 15% högre än rikssnittet 1. Nya innovativa industrier startas i regionen t ex icell i Älvdalen som är världens modernaste och största produktionsanläggning för tillverkning av borsaltfri och miljövänlig cellulosaisolering. Rekommendation: Skogsindustrins betydelse som basindustri samt industrins behov av järnvägstransporter i berörda kommuner bör nämnas under para 2.2. Pendling till närliggande arbetsmarknader Falun-Borlänge regionen omnämns i para 2.2 som en stark arbetsmarknad för de omkringliggande kommunerna. Bristande kommunikationer gör att invånarna i kommunerna Älvdalen och Malung- Sälen inte kan tillgodogöra sig Falun-Borlänge regionen som arbetsmarknad och studieort. Detta drabbar i synnerhet kvinnor som i högre utsträckning använder kollektivtrafik. Med ett kvinnounderskott i Älvdalen och Malung-Sälen bör kvinnors transportbehov prioriteras. Goda pendlingsmöjligheter till arbetsmarknader är en förutsättning för högutbildade kvinnor att bosätta sig på landsbygd. Transportenkäten bland gymnasieeleverna i Malung-Sälen visade en vilja att resa kollektivt och arbetspendla. Även eleverna i Älvdalen efterfrågar tåg som kollektivt färdmedel. Nedläggningen av Västerdalsbanan har placerat invånarna i Malung-Sälen i en ofördelaktig situation då bussen inte ger 1 Malung-Sälen, övergripande systemanalys. Rapport ÅF Infraplan.

4 samma möjligheter att effektivt utnyttja pendlingstiden till arbete eller studier. Kommentarer i transportenkäten visar att nedläggningen har bidragit till en negativ syn på kollektivtrafiken bland gymnasieungdomarna. Kommunerna Älvdalen och Malung-Sälen sätter stor vikt vid resultatet i transportenkäten då gymnasieeleverna är framtidens invånare, arbetskraft, entreprenörer och besökare. Rekommendation: Det regionala trafikförsörjningsprogrammet bör möjliggöra för invånarna i Älvdalen och Malung-Sälen att ta del av Falun-Borlänge regionens potential som arbetsmarknad och studieort. Tåg gör längre pendlingssträckor mer attraktiva för pendlare. Para 2.2 bör nämna underhåll och förlängning av Västerdalsbanan till Sälen (samt norra Dalarna/Norge) som prioritering. Detta är förenligt med Färdplan 2050 där Länsstyrelsen uttrycker att järnvägen bör byggas ut. Övriga arbetsmarknader Älvdalen och Malung-Sälen är de kommuner i Dalarna som gränsar till Norge. I Trysil utgör svenskarna en stor del av arbetskraften (nästan 80% svenskar som arbetar inom turismen 2 ). Siffror från 2008 visar att 187 personer från Malung-Sälen och 144 personer från Älvdalen pendlade till Norge. Detta utgör ca 2% av den totala befolkningen i kommunerna. Jämförelsevis var det 99 personer från Borlänge samt 230 personer från Falun som pendlade till Norge Detta utgör knappt 0% av den totala befolkningen i Falun/Borlänge regionen 3. All arbetspendling sker med bil då det, trots närhet och behov, inte finns kollektiva transportlösningar mellan Sverige och Norge. Pendlare reser mellan tre knytpunkter; 1. Elgå i Engerdal kommune Grövelsjön i Älvdalens kommun 2. Drevsjö i Engerdal kommune Idre i Älvdalens kommun 3. Trysil i Trysil kommune - Sälen i Malung-Sälens kommun. Fördelen med den växande besöksnäringen är att besökare och personal tillsammans har potential att stärka kundunderlaget och på så vis möjliggöra hållbara kollektiva transportlösningar. Under vintersäsongen förvandlas Sälen till Dalarnas största stad. Högsäsongen 2009/2010 rörde sig i genomsnitt besökare per vecka i området. 4 Även besöksdestinationer med allmänintresse som Fulufjällets nationalpark i Älvdalen lockar ett stort antal besökare på sommaren. Uppskattningsvis har Naturum ca besökare och nationalparken besökare. Turismnäringen skapar på så vis nya arbetsmarknader som i sin tur är beroende av kollektivtrafik för att utvecklas, minska 2 Malung-Sälen, övergripande systemanalys. Rapport ÅF Infraplan, sid StatNord

5 miljöpåverkan, öka trafiksäkerhet och kunna gynna både lokalinvånare och besökare som färdas utan bil. I dagsläget fokuserar regional närtrafik på kommuncentrum som knytpunkter. Detta gör att det inte finns kollektiva transportlösningar mellan de stora destinationerna Sälen i Malung-Sälens kommun och Särna (Fulufjällets nationalpark), Idre och Grövelsjön i Älvdalens kommun. Detta har en negativ påverkan på samhällsutvecklingen; besöksmål blir otillgängliga för besökare utan bil och utsatta målgrupper (långtidsarbetslösa, ungdomar och invandrare utan körkort) kan inte tillgodogöra sig de arbetstillfällen som skapas. Rekommendation: Para 2.2 bör poängtera att ett bra utbud av kollektivtrafik är ett sätt att öka inflyttning och skapa arbetstillfällen i glesbygdskommuner. Det gör även samhällen mindre sårbara för höjda bränslepriser. Det regionala trafikförsörjningsprogrammet bör hantera utvecklingen av nya arbetsmarknader; både i Norge och inom turismnäringen. Vikten av att bredda begreppet kommuncentrum vid planering av regional närtrafik är en prioritering för att hela Dalarna ska knytas ihop funktionellt. Rekommendation: Kartan som beskriver ackumulerade arbetspendlingsflöden Vansbro och Mockfjärd (Figur 7 sidan 11) är spegelvänd. 2.3 Besöksnäringen och dess transportbehov Bättre kommunikationer krävs för att förverkliga Dalastrategins mål om en region som tar tillvara på attraktionsvärden och tillväxtpotential och som ser sina unika natur- och kulturmiljöer som en tillgång för både lokal och regional utveckling. Malung-Sälen och Älvdalen är de enda dalakommunerna på Svensk Handels index över Sveriges tio högst rankade kommuner inom besöksnäringen (4:e respektive 6:e plats). Vinterturismen i Idre och Sälenfjällen är viktiga, medan en växande sommarturism utgör en allt större inkomstkälla var Sälenfjällen det 3:e största besöksmålet i Sverige 5 och även det enda besöksmålet från Dalarna som hamnade på topp 30 listan. De två kommunerna i norra Dalarna är därmed en stor bidragande faktor till att Dalarna är Sveriges fjärde största besöksdestination. Rekommendation: Kommunerna Malung-Sälen och Älvdalens betydelse för Dalarna som Sveriges fjärde största besöksdestination bör förtydligas i para 2.3 och reflekteras i delmålen. 5 Tillväxtverket/Resurs AB

6 Rekommendation: Investeringarna i besöksnäringen som nämns i texten i para 2.3 bör specificeras då de är centrerade kring fjällkedjan i Malung-Sälen och Älvdalen. Dessa satsningar uppskattas i sin tur leda till ca extra bilar på redan tungt trafikerade stråk. Behovet av kollektiva transportlösningar med tåg och buss bör vara en prioritering i det regionala trafikförsörjningsprogrammet då behovet av arbetspendling kommer att öka tillsammans med en större andel internationella gäster som färdas utan bil. 2.6 Invånarnas bilandvändning / 2.7 Att resa till och från Dalarna / 2.8 Kollektivtrafiken i Dalarna Ett bilberoende samhälle medför negativ miljöpåverkan, skapar utmaningar med trafiksäkerhet och sårbarhet inför stigande bränslepriser. Kollektivtrafik påverkar invånarnas möjlighet att ta del av samhällsutbudet (skolor, arbetstillfället, handel, kultur och nöje). Ett samhälle med en bristande kollektivtransport är ogynnsamt för besöksnäringen som lockar internationella besökare som reser utan bil. En ytterligare utmaning är trenden med färre körkortstagare, vilket gör att färre kan ta sig till arbetsplatser eller besöka destinationer i norra Dalarna. Rekommendation: 2.7 bör beskriva att besökare inte enbart reser kollektivt till och från Dalarna, utan även inom Dalarna. Rekommendation: Det finns långtgående planer på att vidareutveckla flygplatsen vid Mobergskölen nära Rörbäcksnäs. Det innebär en ökning av billösa turister samt ett behov av arbetspendling. Detta skapar ett större kundunderlag till kollektivtrafik i en glest befolkad och bilberoende region. Flygplatsen bör därmed omnämnas i para 2.7 som en möjliggörare för ökad kollektivtrafik i regionen och ett sätt att bidra till ett hållbart samhälle där man arbetar för att minska negativ klimatpåverkan. Rekommendation: Antagandet att behovet av täta turer är mindre pga av att Dalarna är ett vidsträckt län (para 2.8 sid 21) bör ifrågasättas. Trafikförsörjningsprogrammet bör hantera problematiken med stora geografiska områden, t ex genom att skapa fler pendlingsstråk mellan andra destinationer i gränskommuner samt arbeta med beteendeförändring för att öka resandet. Detta kan i sin tur bidra till en positiv utveckling med ett minskat bilberoende. 4. Målbild Den nationella transportpolitikens övergripande mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Genom att arbeta för att möta tillgänglighetsmålet ska transportsystemets utformning, funktion och användning medverka till att ge alla en grundläggande tillgänglighet med god kvalitet och användbarhet samt bidra till utvecklingskraft i hela landet. I Dalarna har Dalastrategin identifierat transporter som en avgörande faktor för regional utveckling.

7 Rekommendation: Målbilden med en långsiktigt hållbar transportförsörjning bör även gälla de kommuner i Dalarna bestående av glest befolkade landarealer där bilberoendet skapar ett ekonomiskt sårbart samhälle. Rekommendation: För att möta passagerar och finansiella mål bör trafikförsörjningsprogrammet hantera utmaningen med glest befolkade områden genom konkreta initiativ som stöttar kommunerna i arbetet med att stärka kundunderlaget. Förslagsvis bör bussturer lanseras i samband med beteendeförändringskampanjer både hos företag, offentligt anställda och allmänhet och på så vis öka antalet resenärer med buss och tåg. En växande turismnäring med billösa besökare bör användas för att stärka ett svagt kundunderlag. Rekommendation: Busstrafiken bör göras tillgänglig för de boende i byar som inte arbetspendlar men som har behov att ta del av samhällsservice (pensionärer, funktionshindrade, ungdomar, nyanlända invandrare). Dessa har ofta inte möjlighet att tillgodogöra sig kollektivtrafiken då den endast stannar på en plats i byar där avstånden är stora (t ex Malung-Sälens kommun där det ej finns kollektiva transportlösningar för boende på västra sidan av Västerdalälven). Extra problematiskt är det på vinterhalvåret då väglag och kyla gör det svårt att cykla eller gå längre sträckor Vi ska knyta samman områden och koncentrera resurser och åtgärder till de stråk där kollektivtrafiken kan ge störst nytta I nuläget är det inte möjligt för boende och besökare i Malung-Sälens kommun att resa kollektivt till destinationerna i Älvdalen eller Norge trots nära geografiskt läge och kommunernas samarbete med samhällsutveckling med fokus på helårsturism som ny basnäring. I delmålet läggs fokus på Mora som tillväxtcentrum för norra Dalarna. Mora som enda tillväxtcentrum möjliggör inte ökad arbetspendling för invånare i västra och norra Dalarna till Sälenfjällen, Idre, Grövelsjön och Norge. Inte heller skapar det förutsättningar för västra Dalarna att ta del av de ekonomiska fördelar turismströmningarna från Mälardalen medför. Transportenkäten bland gymnasieungdomar i Älvdalen och Malung-Sälen visar en vilja att arbetspendla och resa kollektivt. Detta bör vara en viktig del av planeringen för pendlingsstråk av arbetare och besökare i västra och norra Dalarna. Rekommendation: Det regionala trafikförsörjningsprogrammet bör grunda delmål på hur besöksnäringen ser ut idag och gemensamma målbilder mellan kommuner. Tidigare har påpekats vikten av Sälen och Idre för Dalarna som populär besöksdestination. Detta bör synliggöras i det

8 regionala trafikförsörjningsprogrammet genom att koppla samman destinationerna och ge Älvdalen och Malung-Sälens kommun fler stråk för invånare och besökare. Rekommendation: För att Malung-Sälens och Älvdalen ska kunna tillgodogöra sig möjligheterna som erbjuds i Falun/Borlänge regionen är det nödvändigt att Västerdalsbanan rustas upp och förlängs. På så vis kan invånare pendla till arbets och studieplatser. Det öppnar även upp för ökad inflyttning då fritidshusägare i Sälen kan veckopendla till Mälardalen (något som regelbundet efterfrågas av köparna enligt fastighetsmäklare och byggföretag i regionen) Vi ska göra kollektivtrafiken till ett attraktivt resealternativ för arbets- och studiependling vad gäller restider, tillförlitlighet, turutbud, snabbhet, punktlighet och standard på fordon och hållplatser i syfte att skapa regionförstoring. Rekommendation: Identifiera hur besöksnäringen genom skapandet av destinationer och arbetsplatser även skapat nya centrum dit pendlingsstråk bör förläggas Vi ska sudda ut administrativa gränser de ska inte utgöra hinder. Det betyder att resenärerna inte ska uppleva några gränser mellan olika ansvarsområden Likvärdiga turer skiljer sig i pris beroende på om den resande passerar en kommungräns t ex; Yttermalung i Malung-Sälens kommun Äppelbo i Vansbro kommun, är dyrare än turen Yttermalung- Malung (båda i Malung-Sälens kommun). Rekommendation: Detta bör även involvera samarbete med Hedmark Trafikk i Norge då gränskommunerna Älvdalen och Malung-Sälen är i stort behov av pendlingsstråk mellan de tre knytpunkterna Grövelsjön-Elgå, Idre-Drevsjö samt Sälen-Trysil. Rekommendation: Priser för resor över kommungränser bör vara likvärdiga priser inom kommuner Vi ska bidra till en hållbar utveckling vad gäller målet att ta så stor marknadsandel som möjligt av resorna i regionen Rekommendation: Detta är högaktuellt för Älvdalen och Malung-Sälen där transportenkäten bland gymnasieeleverna visade att en fungerande kollektivtrafik med tåg och buss är viktigt för att eleverna ska välja att stanna kvar eller flytta tillbaka till kommunerna i framtiden. Därför bör de norra glesbygdskommunerna prioriteras.

9 4.1.7 Vi ska stödja tillväxten i upplevelse och besöksnäringen genom att utveckla kollektiva resor till och från större besöksmål. Rekommendation: Detta är en nyckelfråga för fjällregionens möjlighet att utveckla helårsturism och skapa arbetstillfällen. För tillfället går det inte att resa kollektivt mellan de olika destinationerna på både svenska och norska sidan om gränsen (Sälen, Särna, Idre, Grövelsjön, Engerdal och Trysil). Det finns heller inga möjligheter att resa kollektivt genom västra Dalarna till norra Dalarna Vi ska göra allt detta tillsammans i bred samverkan mellan kommuner och landstinget, Dalatrafik, Tåg i Bergslagen, trafikoperatörerna, m.fl. Det är också helt nödvändigt att kollektivtrafiken utvecklas i samverkan med företag, arbetsgivare och andra intressenter. Rekommendation: För att driva en långsiktig beteendeförändring och öka antalet resenärer är viktigt. Alla aktörer och intressenter har ett ansvar att öka det kollektiva resandet. Rekommenderar kunskapsutbyte med andra län som åstadkommit positiva förändringar och genom samarbete ökat det kollektiva resandet. 5 Framtida regional trafik i Dalarna 5.1 Stråktrafik I allmänhet är finansieringen av lokal och regional närtrafik missgynnande för kommuner som till ytan är mycket stora och befolkningsmässigt små. För att kollektivtrafiken ska bidra till samhällsbyggande bör problematiken med stora landarealer behandlas i det regionala trafikförsörjningsprogrammet, detta bör även reflektera utformningen av stråk. I synnerhet västra och norra Dalarnas nära relation till arbetsmarknaden i Norge, behovet av tågförbindelser för att tillgodogöra sig arbets och studiemöjligheter i Falun-Borlänge samt turismnäringens betydelse i skapadet av nya arbetsmarknader. Rekommendation: En modell som hanterar problematiken med stora landarealer och glest befolkade område bör utgöra del av det regionala trafikförsörjningsprogrammet. Rekommendation: Stråk bör reflektera behov hos invånare och besökare. Större fokus bör läggas på norra och västra Dalarna som behöver bättre utbud av kollektiva transportlösningar för att tillgodogöra sig arbetsmarknader i Norge, Falun-Borlänge och besöksdestinationer.

10 5.2 Lokal trafik Mindre kommuner saknar ofta spetskompetens i strategiska samhällsbyggnadsfrågor. Transport är ett område där detta blir tydligt. Kommunerna Malung-Sälen samt Älvdalen föreslår på sidan 43 oförändrat utbud. Transportenkäten som genomfördes på kommunernas gymnasieskolor våren 2012 visar dock att det nuvarande utbudet inte tillgodoser ungdomarnas behov. Tillgänglighet (avgångstider och närhet till hållplatser) är enligt enkäten den faktor som påverkar användandet av kollektivtrafik mest. Rekommendation: Det regionala trafikförsörjningsprogrammet bör inkludera kompetensutveckling. Kunskapsutbyte mellan kommunerna och Region Dalarna som ansvarig myndighet kan bidra till ökad kompetens hos kommunernas tjänstemän. Detta skapar bättre förutsättningar för kommunerna att identifiera transportbehov och ge konkreta förslag på ett utbud som kan möjliggöra regional utveckling. 5.3 Interregional trafik Tågtrafik Det är de geografiskt stora kommunerna Malung-Sälen och Älvdalen som drabbas hårdast av utmaningarna med långa avstånd till regioncentrum Falun/Borlänge. Transportenkäten i Älvdalen och Malung-Sälen visade att majoriteten av gymnasieelever vill resa med tåg samt att bussresenärerna är en minoritet. Att enbart förlita sig på expressbussar möjliggör inte ett effektivt användande av pendlingstiden. En satsning på Västerdalsbanan har en större potential att öka pendling då restid kan användas till arbete och studier. Region Dalarna som trafikmyndighet bör inte förlita sig på bilar som ett självklart färdmedel i glesbygdskommuner. Myndighetens expertis behövs för att skapa lösningar som hanterar problematiken med stigande bränslepriser, färre som tar körkort och en generell vilja att resa hållbart och miljövänligt. Rekommendation: Då tåget ska vara det självklara valet för längre resor inom och mellan länen bör en upprustning och förlängning av Västerdalsbanan till Sälenfjällen/norra Dalarna vara en prioritering i det regionala trafikförsörjningsprogrammet. 5.6 Infrastrukturella möjligheter / 5.7 Ökat resande och ökad marknadsandel Borlänge-Malung banan nämns i samband med att nästan samtliga länets kommuncentra har tillgång till tågtrafik. Rekommendation: Det regionala trafikförsörjningsprogrammet bör hantera hur Västerdalsbanan kan vidareutvecklas för att minska gods och persontrafik på vägarna samt bidra till en positiv samhällsutveckling.

Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten?

Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten? Framtidens arbetskraft hur viktig är transporten? Anna Matsson Hållbarhetsstrateg, SITE Destination Från Ord till Handling dec 2011 Målet med konferensen var att initiera konkreta lösningar på kort sikt

Läs mer

REMISSVAR PÅ DET GRÄNSREGIONALA SAMARBETSPROGRAMMET INTERREG SVERIGE-NORGE

REMISSVAR PÅ DET GRÄNSREGIONALA SAMARBETSPROGRAMMET INTERREG SVERIGE-NORGE REMISSVAR PÅ DET GRÄNSREGIONALA SAMARBETSPROGRAMMET INTERREG SVERIGE-NORGE 1. Beskrivning av ärendet Näringsdepartementet har lagt fram ett erbjudande för Samverkansorganen i Värmlands, Dalarnas och Jämtlands

Läs mer

Kollektiva transportlösningar en bidragande faktor till en attraktiv region?

Kollektiva transportlösningar en bidragande faktor till en attraktiv region? 1 Kollektiva transportlösningar en bidragande faktor till en attraktiv region? Enkät genomförd i SITE-regionen våren 2012 2 Sammanfattning... 3 1. Inledning... 4 2. Målgrupp... 6 3. Syfte och målsättning...

Läs mer

Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden

Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Hur vill framtidens arbetskraft, entreprenörer och besökare resa? SITEsuppdrag Samhällsbyggnad Skapa förutsättningar för helårsturism Arbetsområden Samhällsservice Infrastruktur Kompetensförsörjning Tillvägagångssätt

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Kartläggning av evenemang och besökare inom SITE regionen

Kartläggning av evenemang och besökare inom SITE regionen Kartläggning av evenemang och besökare inom SITE regionen Kristina Lundberg, Yrsa Wadh Sommarjobbare, SITE Destination Om oss Yrsa Wadh Studerande från Malung Turismprogrammet, Mittuniversitetet Östersund

Läs mer

Det offentliga som möjliggörare för fortsatt hållbar expansion! EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden

Det offentliga som möjliggörare för fortsatt hållbar expansion! EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Det offentliga som möjliggörare för fortsatt hållbar expansion! Uppdraget De fyra gränskommunerna Trysil, Engerdal, Malung-Sälen och Älvdalens kommuner har en politisk överenskommelse om att utveckla en

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10.15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Patrik Engström (S) Johan Thomasson (M) Lis Linnberg (FP) Anita Tärneborg

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT. Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik

KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT. Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik Tillväxt Regionförstoring Samhällsnytta Kollektivtrafikens roll Funktionella regioner Värmland "Tillväxt är bra, tillväxt ska vi

Läs mer

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare:

Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00. Deltagare: Pressinfo - presskonferens 2015-02-09 kl. 11.00 Deltagare: Leif Nilsson, ordf. Region Dalarna Claes Annerstedt, VD Dalatrafik Bengt Benjaminsson, Trafikchef Dalatrafik Bakgrund: Idag den 9 februari presenterar

Läs mer

Lägesrapport 2011-2012

Lägesrapport 2011-2012 Lägesrapport 2011-2012 21 februari 2013 Upplägg Beslut Aktiviteter Handlingsplan 2013-2014 BESLUT Sammanfattning interregbeslut Motivering till beslut stärka regionen som turistdestination. En central

Läs mer

ÅRE KROKOM ÖSTERSUND. Jämtlandsstråket - en del av det Mittnordiska stråket

ÅRE KROKOM ÖSTERSUND. Jämtlandsstråket - en del av det Mittnordiska stråket Jämtlandsstråket - en del av det Mittnordiska stråket Jämtlandsstråket Varför då? Arbetsmarknader fungerar bättre i befolkningsmässigt större områden. Det blir lättare för företag och organisationer att

Läs mer

Stråkanalys Projekt Fjällvägen

Stråkanalys Projekt Fjällvägen Stråkanalys Projekt Fjällvägen Riksväg 83/84 är en ca 40 mil lång interregional pulsåder mellan Tönnebro och norska gränsen. Riksvägarna länkar samman fyra kommuner. Söderhamns, Bollnäs och Ljusdals kommuner

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden 1. Målgrupp Undersökningen riktar sig till resenärer som valt att åka buss inom destinationerna Sälenfjällen och Trysil under sportlovsveckorna våren 2013. 2. Målsättning Målsättningen är att identifiera

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogrammens innehåll Omfattning och behov av regional kollektivtrafik i länet Mål för kollektivtrafikförsörjningen Minskad

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328

Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärende 13 RS 2017-03-01 13 Avsiktsförklaring Markarydsbanan RS160328 Ärendet I den halländska tillväxtstrategin prioriteras utvecklade former för samverkan och samplanering mellan kollektivtrafik, infrastruktur,

Läs mer

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg februari 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1. Bakgrund... 5 2. Syfte... 5 3. Avgränsning... 5 4. Projektorganisation... 5 5. Inventering...

Läs mer

Hållbar destinationsutveckling i SITE-regionen

Hållbar destinationsutveckling i SITE-regionen Hållbar destinationsutveckling i SITE-regionen Lions 12 april 2013 Upplägg Varför hållbar utveckling? Halvtid i SITE Destination urval av aktiviteter Kommunens vägskäl vad händer efter 2014? Inställningar

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Livsmiljön i Dalarna En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Sammanfattning Region Dalarna har utfört en stor enkätstudie som undersöker hur människor i Dalarna

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen!

17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! 17 augusti kommer trafikrevolutionen till Älvdalen! Så här blir det Det var över 30 år sedan sist. Nu är det äntligen dags för en ny busstrafik i hela Dalarna, anpassad efter hur resbehovet ser ut idag.

Läs mer

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 RAPPORT 1(6) Datum: Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Nedan beskrivs de identifierade önskvärda funktionerna

Läs mer

Landstingsstyrelsen föreslår fullmäktige besluta a t t godkänna beställning av trafik för 2010

Landstingsstyrelsen föreslår fullmäktige besluta a t t godkänna beställning av trafik för 2010 LANDSTINGSSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum 2009-06-01 110 Beställning av trafik 2010 Dnr LD09/01162 Beslut Landstingsstyrelsen föreslår fullmäktige besluta a t t godkänna beställning av trafik

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

S15041 Enskild motion

S15041 Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:892 av Berit Högman m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030

Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOn 14 (21) Sammanträdesdatum 2011-12-20 324 Dnr 2011/300 Bedömning av framtidens kollektivtrafik år 2017 och år 2030 INLEDNING Skrivelse från Västmanlands

Läs mer

En ny översiktsplan har fastställts Ett samarbete för att öka etableringarna i Karlstadsregionen Karlstad Business Alliance har inletts

En ny översiktsplan har fastställts Ett samarbete för att öka etableringarna i Karlstadsregionen Karlstad Business Alliance har inletts Tillväxt Karlstad ska vara en attraktiv etablerings-, bostads- och utbildningsort. Vi bidrar till att fler jobb skapas och att fler vill bo och leva i Karlstad. All utveckling bygger på möten mellan människor.

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Näringslivsstrategi för Österåkers kommun 2017-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-08-28, 8:25 Dnr: KS 2016/0150 Kommentar: Till näringslivsstrategin finns en tillhörande

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Upphandling av kollektivtrafik i Dalarnas län

Upphandling av kollektivtrafik i Dalarnas län Upphandling av kollektivtrafik i Dalarnas län Upphandling 2014 - Bemanningsplan Uppdragsgivare: Region Dalarna Styrgrupp: Projektledare: Projektsekreterare: Dalatrafiks ledningsgrupp Peter Holmberg Lena

Läs mer

Målbild med mätbara samt generella mål

Målbild med mätbara samt generella mål Målbild med mätbara samt generella mål I regionala och kommunala dokument finns det en rad mål och visioner. Dessa mål är en viktig del i strukturbilden. Vissa mål är viktigare än andra därför har avgränsningar

Läs mer

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan D ATU M 2012-10-19 Regionutvecklingsnämnden Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan Skaraborgs Kommunalförbund har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade utredning. Förbundet vill framföra

Läs mer

Vi älskar kollektivtrafiken!

Vi älskar kollektivtrafiken! Vi älskar kollektivtrafiken! Varför en skattefinansierad kollektivtrafik? En förutsättning för en ökad tillväxt och utveckling i Västra Götaland är att människor kan bo bra och lätt ta sig till och från

Läs mer

Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013

Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013 Sammanställning från Demografiseminariet i Trysil 23-24 oktober 2013 1 Under seminariedagarna som arrangerades i Trysil, Norge, den 22-23 oktober av Gränskommittén Hedmark Dalarna var temat demografi.

Läs mer

Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen

Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen NTF 2 oktober 2007 Regiondirektör Magnus Persson Regionförbundet Örebro Länets tolv kommuner och landstinget Start 1 jan 2006 1 jan 2007 övertog samordningsansvaret

Läs mer

Evenemang i SITE-regionen en viktig del i helårsturism

Evenemang i SITE-regionen en viktig del i helårsturism Evenemang i SITE-regionen en viktig del i helårsturism Kristina Lundberg, Pol. Kand. Karlstads universitet Sommarjobbare, SITE Destination Varför kartläggning av evenemang Evenemangs betydelse för helårsturism

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Jämtlandsstråket Varför då?

Jämtlandsstråket Varför då? Jämtlandsstråket Varför då? Arbetsmarknader fungerar bättre i befolkningsmässigt större områden. Det blir lättare för företag och organisationer att hitta rätt kompetens. Därmed lättare för företag att

Läs mer

Näringsliv och arbetsmarknad

Näringsliv och arbetsmarknad Turism 35 Genom Höga Kusten skapa en hög attraktionskraft som ger en långsiktig, konkurrenskraftig besöksnäring som bidrar till ökad tillväxt och social hållbarhet. (Härnösand Översiktsplan) 36 Turistnäringen

Läs mer

SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOPS MED DELREGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKRÅDEN VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOPS MED DELREGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKRÅDEN VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOPS MED DELREGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKRÅDEN VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Delregionalt kollektivtrafikråd Fyrbodal 2015 03 19 Dialog om nuvarande och reviderat trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun.

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun. Nyhetsbrev 2-216 Tema Arbetspendling över kommungränsen Ur ett kommunekonomiskt perspektiv är pendling något positivt. Tillgängligheten till fler arbetsmarknader leder till att fler kan få ett jobb. Att

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK ÄR INGET SJÄLVÄNDAMÅL Syftet med kollektivtrafiken är att göra samhället tillgängligt genom att skapa möjligheter för människor att resa

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017

Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017 KF 20:1 KF 20:2 KF 20:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:675-014 2017-01-03 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-29245 Remissvar, regionalt trafikförsörjningsprogram Sörmland 2017 Förslag till

Läs mer

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet Åtgärdsplanering 2010-2020 Trafikverkens avrapportering Redovisning Näringsdepartementet 2008-10-10 Trafikverkens uppdrag Metod för Regional systemanalys Metod för Strategisk miljöbedömning Modeller och

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten

Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten Vad säger OECD territorial reviews Vilket fokus har regionerna i pågående infrastrukturplanering Motiv och svårigheter vid utvecklad samverkan

Läs mer

Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin

Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin 2010-09-29 Utvärderingsparameter Långsiktiga mål Metod Löpande dokumentation av aktiviteter/ utredningar /information i projektet Målen följs upp

Läs mer

ARBETSMATERIAL

ARBETSMATERIAL 1 LÄGESRAPPORT, SERVICENIVÅ PÅ LANDSBYGD. Diskussionsmaterial för tjänstemannaberedningarna och DKR- hösten 2013. Detta är en lägesrapport av arbetet med landsbygdsutredningen. Arbetet leds av kollektivtrafiksekretariatet.

Läs mer

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland på landsbygden i Västra Götaland Martin Elofsson, regionutvecklare sekretariatet Landsbygdsarbetet Målet: Sammanhållen region 1. Utredning Syfte, minsta utbud Långsiktigt ansvar 2. Projekt anropsstyrd

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad Stockholms läns landsting t j ä n s t e t j t i ATANDE Trafiknämnden Datum Identitet 1 (5) 2012-11-16 TN 1211-0253 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 [STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE Nit 2011-12- 11 b Beslut

Läs mer

Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta

Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta 9 Nio argument för kollektivtrafikens samhällsnytta FÖR VÅRA BESLUTSFATTARE har den välbekanta trion skola, vård och omsorg närmast blivit ett mantra. Själva tycker vi att det saknas ett ord kollektivtrafik.

Läs mer

Positionspapper, arbete

Positionspapper, arbete POSITIONSPAPPER OCH POLICYDOKUMENT Positionspapper, arbete Uppdrag från RSS 16 mars Samråd Myndigheterna 18 april Utkast WSP Delredovisning för Kollektivtrafikutskottet 26 juni Samråd Myndigheterna 25

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Räta Linjen-gruppen. Projektstöd, WSP Sverige

Räta Linjen-gruppen. Projektstöd, WSP Sverige Räta Linjen-gruppen Räta Linjen-gruppen består av följande intressenter: Länsstyrelsen i Västmanlands län Länsstyrelsen i Gävleborgs län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Uppsala län Region Gävleborg

Läs mer

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Agenda 1. Politisk Arktis plattform 2. Regionernas kamp 3. Vad skapar attraktivitet enligt forskning 4. Infrastrukturens

Läs mer

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012

Regional översiktlig planering för Örebroregionen. Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional översiktlig planering för Örebroregionen Fredrik Eliasson Fredagsakademi 27 jan 2012 Regional utvecklingspolitik Rumslig planering RUFS gav oss en tankeställare Syfte Ge ett regionalt perspektiv

Läs mer

Workshop kollektivtrafiknämnden

Workshop kollektivtrafiknämnden Workshop kollektivtrafiknämnden Elina Svensson & Per Hanning Utvecklingsenheten 2019-03-21 Workshop kollektivtrafiknämnden 190321 Syftet med workshopen är att ta fram kollektivtrafiknämndens inriktning

Läs mer

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela SKANE PAVERK AR SVERIGE hela STORA UTMANI NGARFO RSKANE Skåne är en storstadsregion vars invånare ser kommunikationer och trafik som den näst efter sjukvården viktigaste regionala frågan enligt SOM-institutet.

Läs mer

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Primär målgrupp: lokala och regionala beslutsfattare inom privat och offentlig sektor Vad gör vi? Omvärldsbevakning

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1 Rollfördelning 2 Vision 4 Vad är en hållbar besöks- och turismdestination

Läs mer

Lägesrapport 2011-2012 - vägen framåt 2013-2014?

Lägesrapport 2011-2012 - vägen framåt 2013-2014? Lägesrapport 2011-2012 - vägen framåt 2013-2014? 25 mars 2013 Upplägg Lägesrapport SITE Flygplats Kommunens vägskäl Syfte och mål Stärka besöksnäringens roll som en basnäring i länet. Projektet ska lyfta

Läs mer

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR DALARNAS LÄN 2015 2019

REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR DALARNAS LÄN 2015 2019 REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR DALARNAS LÄN 2015 2019 Helena Hanno Enochsson 2014 Regional kollektivtrafikmyndighet Regionalt trafikförsörjningsprogram för Dalarna 2015-2019 Diarienummer: RD 2013/240

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Handläggare Amelie Sahlin 023-77 70 08 amelie.sahlin@regiondalarna.se Datum 2014-09-01 Direktionen Diarienummer RD 2014/124 Fördelning av kostnaderna för den allmänna kollektivtrafiken

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015 Öppna jämförelser kollektivtrafik 216 15 indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 215 Inledning SKL har gett ut Öppna jämförelser för kollektivtrafik 214 och 215. För 216 publicerar vi denna sammanfattning

Läs mer

Synpunkter på Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Östergötland

Synpunkter på Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Östergötland Synpunkter på Regionalt Trafikförsörjningsprogram för Östergötland Först av allt Tack för själva möjligheten att få ge synpunkter på denna plan. Den har varit både intressant och givande att läsa och den

Läs mer

1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09

1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09 1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09 2(8) Inledning Älvkarleby kommun ska hitta sin plats i en värld som präglas av snabb förändring. Vi behöver förstå hur förändringarna påverkar vår tillvaro och göra strategiska

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

En sammanbunden stad 2035

En sammanbunden stad 2035 En sammanbunden stad 2035 Strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg 2017 2020 Förord En sammanbunden stad 2035 - en gemensam strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg För

Läs mer

Systemanalys Gävle-Göteborg

Systemanalys Gävle-Göteborg Vision Bergslagsbanan och Systemanalys Gävle-Göteborg Genomgång med Partnerskap Bergslagsbanans lednings-/tjänstemannagrupp 26 oktober 2010 2010-10-24 Trafikverket arbetar utifrån transportpolitiska mål

Läs mer

Busstrafik i fjällregionen

Busstrafik i fjällregionen Busstrafik i fjällregionen Hamar 25 april 2013 2013-04-11 Agenda Nuläge och förutsättningar Enkätstudie Vem åker buss och varför? Rekommendationer för att öka bussåkande Charteralternativet Informationsalternativet

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE POSITIONSPAPPER KOLLEKTIVTRAFIK 2019 1 KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik Inför planperioden 2018-2029 Syfte Underlag till nationell och regional åtgärdsplanering för planperioden 2018-2029. Gemensam vision

Läs mer

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 Ärendet Med tanke på Hallands geografiska läge, mitt i ett starkt växande

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

FÖR FLER JOBB OCH HÖGRE KOMPETENS

FÖR FLER JOBB OCH HÖGRE KOMPETENS BYGGSTART SVERIGE EN NY STAMBANA Alla är överens om att Sveriges infrastruktur behöver rustas för framtiden. Inte minst i Skåne, som dras med flaskhalsar försenade tåg och andra störningar. Men även på

Läs mer

Kartläggning av evenemang och besökare i SITE-regionen 2012

Kartläggning av evenemang och besökare i SITE-regionen 2012 Kartläggning av evenemang och besökare i SITE-regionen 2012 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Bakgrund... 5 Syfte och målsättning... 5 Evenemangs betydelse för regional utveckling... 5 Kollektiva

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Resande och marknadsandel

Resande och marknadsandel 1 (7) Fördjupning: Resande och marknadsandel Kollektivtrafikens utveckling hittills I Kalmar län gjordes nästan 11 miljoner resor i kollektivtrafiken (allmän kollektivtrafik + särskilda persontransporter)

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Taxi Östersunds Trafikseminarium 20/11 2010

Taxi Östersunds Trafikseminarium 20/11 2010 Taxi Östersunds Trafikseminarium 20/11 2010 Dagens presentation Henric Fuchs, Projektledare, Landstinget Västernorrland Dagens presentation c:a 25 minuter Kort presentation av mig själv och projektet RTS

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik

November 2013. September 2013. Medborgarpanel 6. Kollektivtrafik November 2013 September 2013 Medborgarpanel 6 Kollektivtrafik 1 Inledning Landstinget Kronoberg har utöver det huvudsakliga uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård även uppdrag inom andra områden, som

Läs mer

Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget

Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget RegLab hemläxa nr 2 Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget 2018-2029 I inriktningsunderlaget ges en bredare bild av transportsystemets utveckling utifrån behov, gällande och aviserad politik. I vilken

Läs mer