Organisatoriskt handlingsprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Organisatoriskt handlingsprogram"

Transkript

1 Organisatoriskt handlingsprogram SSU:s 38:e förbundskongress 2015

2 O. Förslag på organisatoriskt handlingsprogram 5 10 Bakgrund Ett omfattande arbete med att stöpa om form och innehåll gjordes till kongressen Arbetet innebar en process för att sätta långsiktig strategi för SSU och tydligare bena ut de olika delarna som ska finnas i ett organisatoriskt handlingsprogram. Ambitionen var också att skapa en långsiktighet i vad SSU är och var vi som rörelse är på väg. En uttalad idé har varit att revidera detta dokument vartannat år och då framför allt se över de mål som är satta med två års horisont. I gamla strategin hette dessa första steget, mål 2015, och de har nu ersatts med andra steget, mål Det organisatoriska handlingsprogrammet är inte heltäckande och beskriver inte all verksamhet. Men det ska ge en riktning i allt det SSU gör. Tre olika uppdrag och nio mål kan låta lite men det innebär väldigt mycket Handlingsprogrammet har tre naturliga delar som har olika funktioner. SSU:s uppdrag beskriver SSU:s uppgift genom definierar de tre uppdragen samla, skola och påverka. SSU:s strategi för 2023 beskriver målen för var SSU ska vara 2023 utifrån de tre uppdragen. Varje uppdrag har fått tre långsiktiga mål som sedan har brutits ner i två år åt gången. SSU:s organisatoriska principer beskriver ramarna eller reglerna för vilka medel SSU använder (och inte använder) för att nå sina kortsiktiga och långsiktiga mål. Organisatoriska handlingsprogrammet gäller för hela SSU och ska prägla all verksamhet. 30

3 Ändringar Det som i handlingsprogrammet sedan är gulmarkerat är ny text. Det som är överstruket är borttaget. Uppdragen Jämlikhet är tema för kongressen och också lämpligt för att beskriva vår syn på vad vår organisation ska uppnå. Därför har en mening skrivits till under avsnittet samla. På förslag från synpunktsrunda har det tillkommit en justering under påverka-uppdraget. Strategi 2023 Under strategidelen står den långsiktiga delen fast. Förändringarna handlar om att ersätta målen under Första steget, mål 2015 med tre nya avsnitt som kallas Andra steget, mål Efter synpunktsrunda har också medlems- och grundkursmål reviderats. Berörda fotnoter har konsekvensreviderats på alla ställen som en ändring har skett Organisatoriska principer Under organisatoriska principer har några ändringar föreslagits. En mening om representation som en viktig princip, som tidigare saknats, har lagts till. Uppräkning av några grunder för diskriminering har strukits så att inte enskilda diskrimineringsgrunder pekas ut. En ny punkt om SSU som antirasistisk organisation har lagts till. Vidare har en princip om att inte bo på hotell med kommersiell porr tagits bort eftersom i princip alla hotell numera är fria från porr. En liten redigering där ordet kost tagits bort i ordet kostnormen har också gjorts.

4 SSU:s uppgift Vår uppgift är att samla unga människor med socialdemokratiska värderingar samt de unga som delar våra intressen. SSU är det socialdemokratiska arbetarepartiets och landsorganisationens ungdomsförbund och förbättrar samhället i socialdemokratisk riktning genom att samla, skola och påverka. SSU som organisation är en plats där drömmar blir verklighet. Här får unga människor en plats att växa, utvecklas och förändra både själva och tillsammans med andra. Verksamheten utgår från medlemmarnas intressen och viljor. Genom en ständigt levande idédebatt bryts tankar mot varandra och lägger grunden för SSU som en stark politisk samhällsaktör. SSU:s uppgift saknar geografiska gränser, och därför måste SSU:s arbete bedrivas såväl på lokal som på nationell och internationell nivå. Med organisationen som kraft och politiken som vapen skapas då en levande folkrörelse. Samhället är i konstant förändring och därför är det SSU:s uppgift att vara i ständig rörelse. Samla Att fler unga samlas i SSU har ett värde i sig. Organisationens styrka ligger i att många kämpar för de socialdemokratiska idéerna. Fler måste erbjudas möjligheten att engagera sig. Genom aktiv politisk debatt, bred verksamhet, kampanj och värvning stärks organisationen och folkrörelsen SSU. Idén om jämlikhet präglar SSU på alla nivåer och möjliggör både bredden inom organisationen och att många är med. Genom medlemmar i olika åldrar, med olika bakgrund och med olika förutsättningar speglar SSU samhället och har därmed kraften att förändra. Med en bred medlemskår är SSU mer aktuell och intressantare än någon annan organisation. Skola SSU:s kollektiva kraft ligger i att alla medlemmar får en möjlighet att växa och att alla ges politiska verktyg att förändra samhället. När kunskap och bildning sprids vidare till fler växer SSU som politisk kraft och ny kunskap skapas. På detta vis ökar också den enskilda medlemmens makt att påverka både inom och utanför SSU. Folkbildningsidealet lever i organisationen, på samtliga nivåer. Genom aktiv bildning såväl på klubbnivå som på förbundsnivå binds SSU ihop som organisation. Det är denna skolning som ligger till grund för organisationens arbete i rollen som arbetarrörelsens ideologiska motor.

5 Påverka Genom organisationens kollektiva styrka och medvetna strävan efter kunskap är SSU en stark politisk kraft i samhället. Den lokala verksamheten ger bredd och skapar mötesplatser för många unga. När olika erfarenheter möts skapas nya frågor och idéer som formulerar framtidens politik. Folkrörelsens kraft stärker de politiska idéerna och utvecklar framtidens socialdemokrati. SSU är både samtiden och framtiden. Genom medlemmars engagemang påverkar SSU direkt i organisationen och utanför den. SSU lägger grunden för seger, här och nu likväl som för framtiden.

6 Strategi 2023 SSU i rörelse! En folkrörelse finner sin kraft när medlemmar möts och går åt samma håll. När samhället utvecklas ska SSU en tydlig bild av vägen framåt. Därför behöver vi mål att förhålla oss till i resan mot en starkare rörelse. Ett samhälle i förändring kräver en strategi för ett SSU i rörelse. Samla SSU har en stark position hos unga som uppfattar engagemang i SSU som positivt och betydelsefullt. SSU fångar också upp en betydande del av den grupp som är politiskt intresserade och som bär på socialdemokratiska idéer, vilket innebär att bredden av medlemmar har ökat och inkluderingen av olikheter är stor. Bland annat är det vanligt för unga LO-anslutna att vara SSU-medlemmar. Verksamheten har stort lokalt fokus där lokalavdelningarna är många och på flera ställen också mycket stora. Samtidigt har geografiskt avstånd blivit mindre viktigt och former för det digitala engagemanget är självklara och etablerade. Vision, mål 2023: a) Engagemang i SSU anses betydelsefullt och skapar stolthet 1 b) SSU är medlemmar 2 c) SSU har 400 lokalavdelningar, varav 20 kommuner med över 700 medlemmar 3 Andra steget, mål 2017 I. Unga rankar SSU som det mest attraktiva ungdomsförbundet 4 II. SSU:s distrikt ökar årligen med 15 % 5 III. SSU har 250 lokalavdelningar varav 8 kommuner har mer än 400 medlemmar 6 1 Betydelsefullt definieras här i tre lika vägda delar: SSU:are upplevda stolthet i sitt medlemskap, SSU:ares självförtroende för organisationen SSU samt ungas bild av SSU. 2 Baserat på uträkning: Mellan 13 och 25 finns personer. Enligt opinionsundersökningar är (lågt räknat) 25 procent, eller personer, intresserade av att gå med i ett partipolitiskt ungdomsförbund. Enligt liknande opinionsundersökningar delar (lågt räknat) 25 procent, eller personer, SSU:s värderingar. 50 procent av dessa, eller personer, har setts som en rimlig långsiktig målsättning. Fram till 2023 är målet Lokalavdelningar som begrepp innefattar både klubbar och kommuner. 400 är baserat på geografisk täckning och rimlighet i relation till målsättning om antal medlemmar. 20 kommuner med fler än 700 medlemmar handlar om att tydligt markera att målet dels handlar om fler större kommuner men också fler mindre lokala klubbar. 4 Ska mätas i opinionsundersökning riktad till unga som inte är medlemmar i SSU. 5 SSU har påbörjat sin ökning. En fortsatt ökad ambition från tidigare kongresser är rimlig och är en förutsättning för långsiktigt mål. Målet är ett snitt för SSU:s distrikt några kommer att öka mer och några mindre. 6 Antalet rapporterade lokalavdelningar är i dagsläget 205 stycken. I relation till ökning av medlemmar är 250 lokalavdelningar rimligt och ligger i linje med strategin med att utveckla fler lokala klubbar. Ett rimligt första steg är också att 8 kommuner blir fler än 400 medlemmar. Idag är det 4 kommuner fler än 400 medlemmar.

7 Första steget, mål 2015 SSU är det mest kända partipolitiska ungdomsförbundet i vår målgrupp SSU är medlemmar SSU har 170 lokalavdelningar varav 10 kommuner har mer än 400 medlemmar Skola SSU bedriver en omfattande och unik bildningsverksamhet. Den låter kunskap och värderingar mötas på socialdemokratisk idégrund i sitt samtal om samhället. SSU är den främsta platsen för unga i Sverige att få politisk skolning. SSU utvecklar också framgångsrikt medlemmar och ledare till att sprida SSU:s idéer på ett attraktivt sätt så att fler sluter upp bakom dem. SSU är en erkänd aktör inom utbildningsområdet och gör att folkbildningen vi bedriver ses som attraktiv både för medlemmar och övriga samhället. Vision, mål 2023: a) 1200 medlemmar slutför årligen tredje steget av SSU:s grundkurser 7 b) 2000 medlemmar bildas årligen i att leda och kommunicera SSU:s idéer och politik 8 c) SSU bedriver validerade utbildningsprogram som är kända och erkända. 9 Andra steget, mål 2017 I. 2,25 % av SSU:s medlemmar slutför SSU:s grundkurser 10 II. 3 % av SSU:s medlemmar bildas i lokal och/eller digital organisering 11 III. SSU utvecklar valideringsbara utbildningsprogram som har högt erkännande bland medlemmar 12 Första steget, mål medlemmar slutför SSU:s grundkurser var det ca 2 procent av medlemmarna som gjorde det. Med mycket stor ökning av medlemskåren kan viss procentuell ökning, men framför allt kvantitativ ökning, vara realistisk. Siffran 1200 är baserat på att 3 procent av medlemmarna slutför tredje steget i grundkurserna. 8 En stor grupp av vår medlemskår (ca 5 procent årligen) ska bildas och med det utvecklas i politisk kommunikation. Detta är idag ingen etablerad verksamhet i SSU. Målsättningen kan operativt exempelvis handla om att utvecklas i områden som debatt, skrift och digitala medier. 9 Utbildningsprogram syftar till längre studier som håller hög kvalitet. Valideringsbarhet syftar till att deltagare ska kunna styrka den kompetensutveckling utbildningsprogrammet har gett dem. 10 Ska baseras på medlemsantal 31 december året innan. Med siffrorna från skulle detta innebära ca 313 personer under rapporterades ca 155 personer in till SSU-förbundet. 11 Ska baseras på medlemsantal 31 december året innan. Fokus för andra steget blir studiesatsning organisering lokalt och digitalt, en form av ledarskap. 12 Relaterar till mål c) under skola och handlar om att utforma och sjösätta sådana utbildningsprogram, samt mäta det interna erkännandet genom att följa hur söktrycket av kvalificerade sökande utvecklas. Kan både vara utveckling av befintlig verksamhet och nytt.

8 600 medlemmar bildas i att kommunicera politik SSU utvecklar valideringsbara utbildningsprogram

9 Påverka SSU är en utvecklande kraft i arbetarrörelsens idédebatt och politikutformning bland annat genom att vara aktiva medlemmar i det socialdemokratiska partiet och genom att många SSU:are innehar förtroendeuppdrag. Våra politiska idéer blir verklighet såväl lokalt som nationellt och internationellt genom ett relevant, nyskapande och verklighetsförankrat politiskt arbete, med en särskild erkänd expertroll i frågor om samhällets ungdomsutmaningar. Vision, mål 2023: a) 75 % av SSU:s medlemmar under 30 är medlemmar i socialdemokratiska arbetarepartiet 13 b) 25 % av socialdemokratiska arbetarpartiets förtroendeuppdrag besitts av personer under 35 år 14 c) SSU är den politiska aktör som har störst förtroende att formulera lösningarna på samhällets ungdomsutmaningar 15 Andra steget, mål 2017 I. 40 % SSU-medlemmar är medlemmar i socialdemokratiska arbetarepartiet. 16 II. 20 % av ordinarie ledamöter ska vara under 35 i arbetarekommuners styrelser, partidistrikts styrelser och partistyrelse. 17 III. SSU får upp frågor om samhällets ungdomsutmaningar på politiska dagordningen 18 Första steget, mål % fler av SSU:s medlemmar under 30 är medlemmar i socialdemokratiska arbetarpartiet. 13 Målsättningen utgår från att alla medlemmar i SSU från 15 års ålder kan gå med i partiet och att det är nyckeln för att sedan kunna bedriva påverkansarbete. Med stor medlemsökning innebär det också att SSU kan vara en betydande del av medlemskåren i partiet. 14 SSU föryngrar och utvecklar partiet genom att se till att fler unga får ta plats inte bara i roller som offentliga politiska förtroendeuppdrag, utan också på alla nivåer internt i partiet. 15 Samhällets ungdomsutmaningar är mångfacetterade och syftar bland annat på ungas möjlighet till att etablera sig som vuxna genom exempel utbildning, arbete och bostad. 16 Finns ingen säker siffra idag. Socialdemokraterna kommer dock genomföra speciellt nytt medlemskap med reducerat pris för SSU:are, och då kommer det att finnas siffror. I medlemsundersökningen säger nästan 60 procent att de är medlemmar i SAP, men överrepresentationen av aktiva medlemmar är stor. Föreslaget mål känns högt men rimligt. 17 Det innebär ett flyttat fokus från politiska uppdrag som gällde förra kongressperioden till fokusera på förtroendeuppdrag i Socialdemokraterna denna kongressperiod som är mellan val. 18 Syftar att påverka den debatten så att fler behöver förhålla sig till SSU:s definition av samhällets ungdomsutmaningar. Ska mätas genom kvantitativ analys av relevanta begrepp kopplat till SSU i etablerade och sociala medier.

10 25% av kandidaterna på Socialdemokratiska arbetarepartiets listor till allmänna val ska vara under 35 år samt 20% av socialdemokratiska arbetarepartiets politiska förtroendeuppdrag besitts av personer under 35 55% av SSU:s reformprogram från kongressen 2013 är med i socialdemokraternas budget för 2015 Organisatoriska principer för SSU:s interna arbete 1. Övergripande princip för SSU:s interna arbete är att vi vill spegla det samhälle vi vill skapa. 2. Våra politiska värderingar spelar roll för hur vi medlemmar agerar i SSU. Alla ska känna sig välkomna och beredas plats i SSU. Vår verksamhet bygger på ett inkluderande kamratskap och ett gott debattklimat där vi respekterar varandra. Alla former av sexism, rasism, homofobi, uttryck för diskriminering eller andra kränkningar är oacceptabla och oförenliga med vår verksamhet och våra politiska ställningstaganden. 3. Det är viktigt att värna och utveckla våra demokratiska arbetssätt. Det är ett arbetssätt där alla medlemmar kan delta och påverka, med den representativa demokratin som grunden i våra stadgar. Vi vill aktivt motverka och utmana informella, uteslutande maktstrukturer. Detta syns genom att representationen i SSU speglar medlemskåren. 4. Vi arbetar i en folkbildningstradition och vill ha en interaktiv bildning, med demokratiska och jämlikt utformade arbetsmetoder. Våra studier ska vara inkluderande och nytänkande i både metoder och innehåll. 5. SSU är en feministisk organisation. Genom satsningar för att stärka kvinnor och skolning i feminism bland både kvinnor och män kan vi synliggöra och motverka skadliga strukturer i SSU och i samhället. Detta gör vi till exempel genom könsseparatistisk organisering, på förbunds-, distrikts- och klubbnivå. 6. SSU är en antirasistisk organisation. Rasismens strukturer och normer finns även i SSU och som antirasister utvecklar vi strategier och normkritik för att medvetandegöra medlemmar och förtroendevalda om makt och strukturell diskriminering. Detta gör vi till exempel genom att på alla nivåer arbeta med

11 representationen av medlemmar med olika bakgrund. 7. SSU-förbundets arbete utformas i dialog med SSU-distrikten. Detta sker bland annat genom en årlig ordförande-kassör-förbundsstyrelsekonferens. 8. Vår ledarskapssyn utgår från att ett medvetet, värdebaserat ledarskap och är en viktig resurs för att skapa det jämlika SSU vi önskar. Våra ledare är förebilder och ambassadörer för vår organisation och våra idéer såväl externt som internt. Vi vill på olika sätt ge dem möjligheter att stärkas och utvecklas och genomför därför ledarskapssatsningar. 9. SSU har en vision om ett drogfritt samhälle och med hänsyn till detta, samt de olika åldrar och bakgrunder som finns och som möts i SSU, är all SSU:s verksamhet alkohol- och narkotikafri. SSU-verksamhet är schemalagda aktiviteter eller under en period där SSU betalar uppehället i form av resor, logi, mat eller omkostnader samt vid vistelse i SSU:s lokaler. Detta gäller även internationell verksamhet. 10. SSU vill ta ansvar för en hållbar utveckling när vi konsumerar varor och tjänster. Företag som SSU är konsument hos ska självklart ha kollektivavtal. Alla våra arrangemang ska förläggas till anläggningar som är fria från porr. Vi ska göra bra val när vi konsumerar och reser utifrån såväl miljösynpunkt som sociala förhållanden. Konsumtionen av kött ska minskas på våra förbundsarrangemang, graden av vegetarisk kost öka, och kostnormen därmed förändras. Dessutom ska varor och tjänster från länder och områden som konsekvent bryter mot folkrätten undvikas. O. Motionsutlåtanden organisation Förbundsstyrelsens utlåtanden över motionerna O1 O11 Förbundsstyrelsen har mottagit elva motioner som berör SSU:s organisation och principer för hur verksamheten skall bedrivas och hur vi arbetar internt. Förbundsstyrelsen tycker förstås att det finns många intressanta resonemang och goda intentioner bland de motioner

12 som har kommit in. Dock berör ett flertal av dessa motioner områden som tas upp i det organisatoriska handlingsprogrammet och förbundets stadgar. Förbundsstyrelsen anser att det är i samband med revidering av det organisatoriska handlingsprogrammet och stadgarna som dessa frågor skall och bör behandlas. Ett bättre SSU för alla Motionen lyfter en mycket viktig och angelägen fråga. SSU har en vision om ett drogfritt samhälle och med hänsyn till detta, samt de olika åldrar och bakgrunder som finns och som möts i SSU, är all SSU:s verksamhet alkohol och narkotikafri. Förbundsstyrelsen menar dock på det inte är rimlig eller hanterbart att förbjuda alla typer av samtal om droger och alkohol på SSU-aktiviteter. Fairtrade SSU vill ta ansvar för en hållbar och ekologisk framtid när vi konsumerar tjänster och varor i samband med vår verksamhet. Det står som en av våra viktiga principer i det organisatoriska handlingsprogrammet. Förbundsstyrelsen anser dock att det inte är upp till kongressen att detaljstyra i hur vi når våra mål när gäller hållbar och ekologisk konsumtion. Interndemokrati SSU är och bör vara en organisation som i beslut och verksamhet genomsyras av en principfast demokratiska anda. Med detta sagt är det dock inte förbundsstyrelsens hållning att en ökad interndemokrati nödvändigtvis sker genom införandet av ett nytt policydokument. Förbundsstyrelsen hänvisar kongressens ombud att istället revidera och se över de dokument och handlingar som redan finns avseende förbundets interndemokratiska process. Jämställd kongress SSU är en feministisk organisation. Med det förpliktigas organisationen att ständigt arbeta med frågor om jämställdhet. Eftersom SSU är en avspegling av samhället i stort finns patriarkala strukturer även i vår organisation. Dessa måste självklart synliggöras både i den

13 organisatoriska vardagen och i de beslutande organen. Att aktivt arbeta för en mer jämställd organisation anser förbundsstyrelsen är nyckeln till en ökad representativitet i de beslutande organen. Förbundsstyrelsen anser dock inte att det är rätt väg att tvinga fram helt jämställda beslutsorgan. Schyssta villkor Förbundsstyrelsen delar motionärens åsikter om vikten av kollektivavtal och att handla och konsumera hos företag som har kollektivavtal. I det organisatoriska handlingsprogrammet står det tydligt att företag som SSU är kund hos skall ha kollektivavtal. Förbundsstyrelsen anser att det är viktig princip som vi tar på största allvar och söker att efterfölja i största möjliga mån. Digitalisering av Frihet Förbundsstyrelsen delar motionärens uppfattning att SSU måste eftersträva ett minskat klimatavtryck och utveckla och hitta nya kommunikationskanaler. Detta är något vi ständigt arbetar med och utvecklar. Motionen berör dock en fråga som är alltför operativ till sin natur för att behandlas av kongressen. Vidare så är tidningen Frihet en självständig ekonomisk förening vars verksamhet inte ligger hos kongressen att besluta. Internationellt arbete inom SSU Förbundsstyrelsen delar motionärens uppfattning om behovet av framtagande av en strategi för den internationella verksamheten med tydliga mål- och syftesformuleringar. Detta kommer att prioriteras under kommande verksamhetsår. Förbundsstyrelsen anser dock att motionen i övrigt behandlar alltför snävt operativa frågor för att kunna behandlas under en förbundskongress. Mer facklig undervisning i SSU Den facklig-politiska samverkan är en viktig och prioriterad del av förbundets verksamhet i rollen som LO:s ungdomsförbund. Förbundsstyrelsen delar motionärens syn på om att förstärka detta verksamhetsområde. Med bakgrund av det har förbundsstyrelsen påbörjat

14 ett arbete med att ta fram en facklig-politisk strategi där även studier kommer att vara en central del. Förbundsstyrelsen anser dock att den exakta utformningen av denna verksamhet inte bör behandlas av en förbundskongress utan bör ligga hos kommande förbundsstyrelse att besluta om. Sänkt medlemsavgift för unga i S Förbundsstyrelsen anser att intentionen från motionären om sänkt medlemsavgift för unga i Socialdemokraterna är bra. En lägre avgift kan sänka trösklarna för yngre att bli partipolitiskt aktiva och få politiska uppdrag. Detta är en fråga som SSU drivit en längre tid och under partikongressen 2015 lyckades vi också få igenom en reducerad medlemsavgift hos Socialdemokraterna för medlemmar i SSU. Gemensam tidsperiod för medlemsavgift Förbundsstyrelsen anser att det nuvarande systemet med individuella betalningsplaner för medlemsavgift fungerar på ett tillfredsställande sätt. Vi jobbar förstås vidare med att försöka förbättra och förenkla både för medlemmarna att kunna betala sina medlemsavgifter. Sedan några år tillbaka kan man exempelvis betala sin medlemsavgift via sms. Med bakgrund av detta anser förbundsstyrelsen att det inte föreligger något behov av att ändra nuvarande system för betalning av medlemsavgifter. Sprida kunskapen för en starkare organisation Motionären lyfter en viktig aspekt av förbundets verksamhet, det vill säga behovet av att ge fler medlemmar möjlighet att delta i förbundets spetsutbildningar. Detta är och har varit en prioriterad fråga för förbundsstyrelsen. Förbundsstyrelsen anser dock att frågan om antal platser på olika förbundskurser är av operativ karaktär och bör således inte beslutas om av förbundskongressen. Förbundsstyrelsen föreslår förbundskongressen besluta Att med ovanstående utlåtande anse följande motioner besvarade: O1:1, O5:1, O6:1, O7:1, O7:2

15 O1:1 (SSU Stockholm): Att rökning endast får förekomma på hänvisade platser vid SSUaktiviteter. O5:1 (SSU Stockholms län): Att SSU inom Sveriges gränser endast ska handla varor och tjänster av företag som har svenska kollektivavtal, med undantag för familjeföretag. O6:1 (SSU Skaraborg): att medlemmarna i SSU ska kunna välja att få medlemstidningen Frihet i digital form. O7:1 (SSU Göteborg): Att SSU tar fram en strategi för den internationella verksamheten under mandatperioden , där tydliga mål och syften formuleras. O7:2 (SSU Göteborg): Att SSU verkar för att arbeta med en tydlig process för hur den internationella verksamheten genomförs så att fler medlemmar kan inkluderas. Att med ovanstående utlåtande avslå följande motioner: O1:2, O2:1, O2:2, O3:1, O3:2, O4:1, O7:3, O7:4, O7:5, O8:1, O8:2, O9:1, O10:1, O10:2, O11:1 O1:2 (SSU Stockholm): Att SSU-aktiviteter skall hållas fria från samtal om alkohol, tobak och otillåtna droger, bortsett från samtal i politiska syften. O2:1 (SSU Stockholms län): Att allt te och kaffe som köps in inom all verksamhet i SSU ska vara fairtrade. O2:2 (SSU Stockholms län): Att alla bananer som köps in inom all verksamhet i SSU ska vara fairtrade. O3:1 (SSU Stockholms län): Att SSU påbörjar arbetet med att ta fram ett nytt interndemokratiskt policydokument. O3:2 (SSU Stockholms län): Att SSU tar med sig motionstexten som input i arbetet med att ta fram ett nytt interndemokratiskt policydokument. O4:1 (SSU Kronoberg): att till nästa kongress ska ha ett krav på våra distrikt att det ska vara lika många tjejer som killar på kongressen för att kunna ta helt demokratiskt jämställda beslut. O7:3 (SSU Göteborg): Att SSU ställer tydliga krav på de som deltar i internationella aktiviteter att sprida de erfarenheter man erhållit vidare till andra medlemmar. O7:4 (SSU Göteborg): Att SSU utvecklar ett verktyg för att utvärdera deltagande i internationella verksamheter. O7:5 (SSU Göteborg): Att SSU antar motionen som sin egen. O8:1 (SSU Göteborg): Att SSU antar motionen som sin egen. O8:2 (SSU Göteborg): Att uppdra förbundet att anordna en facklig kurs under verksamhetsåren

16 O9:1 (SSU Västmanland): Att SSU driver frågan om sänkta medlemsavgifter för medlemmar mellan 13 och 30 år i Socialdemokraterna. O10:1 (SSU Örebro): Att det i SSU nationellt införs en gemensam inbetalningsperiod för alla medlemmar. O10:2 (SSU Örebro): Att motionen antas av SSU Örebro län och skickas till SSU-kongressen O11:1 (SSU Södra Älvsborg): Att SSU-förbundet anpassar sig efter studiebehoven som fötts av ökat medlemsantal och erbjuder fler att gå KLU och DLU.

SSU:s uppgift. Organisatoriskstrategi I Rörelse SSU:s 37:e förbundskongress - Täby 9-12 augusti 2013

SSU:s uppgift. Organisatoriskstrategi I Rörelse SSU:s 37:e förbundskongress - Täby 9-12 augusti 2013 I Rörelse SSU:s 37:e förbundskongress - Täby 9-12 augusti 2013 1 SSU:s uppgift 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Vår uppgift är att samla unga människor med socialdemokratiska värderingar samt de unga som delar

Läs mer

Organisatoriskt handlingsprogram

Organisatoriskt handlingsprogram Organisatoriskt handlingsprogram SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Förslag på organisatoriskt handlingsprogram Bakgrund Ett omfattande arbete med att stöpa om form och innehåll gjordes till kongressen 2013.

Läs mer

Organisatoriskt handlingsprogram

Organisatoriskt handlingsprogram Bakgrund 5 Till kongressen 2013 gjordes ett omfattande arbete med att göra om form och innehåll i det organisatoriska handlingsprogrammet. Ambitionen var att skapa en långsiktighet i vad SSU är och vart

Läs mer

O. Organisation och stadgar

O. Organisation och stadgar O. Organisation och stadgar Organisatoriska handlingsprogrammet 453 Ändring bildningsnivåer Att under den första rubriken som lyder skola, sista stycket andra meningen, ändra lydelsen Genom aktiv bildning

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016

Verksamhetsplan 2015/2016 Verksamhetsplan 2015/2016 Förbundsstyrelsens förslag till kongressen Inledning I år antar kongressen för första gången en långtidsplan. Den drar upp riktlinjerna för de kommande fem åren och hur vi ska

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

STADGAR. Antagna av förbundsmötet Stadgar för S-kvinnors förbund Grundstadgar för S-kvinnors distrikt Grundstadgar för S-kvinnors klubbar

STADGAR. Antagna av förbundsmötet Stadgar för S-kvinnors förbund Grundstadgar för S-kvinnors distrikt Grundstadgar för S-kvinnors klubbar STADGAR Antagna av förbundsmötet 2015 Stadgar för S-kvinnors förbund Grundstadgar för S-kvinnors distrikt Grundstadgar för S-kvinnors klubbar Stadgar för S-kvinnors förbund FÖRBUND 1 Ändamål Sveriges

Läs mer

STADGAR för S-kvinnors förbund GRUNDSTADGAR för S-kvinnors distrikt GRUNDSTADGAR för S-kvinnors klubbar

STADGAR för S-kvinnors förbund GRUNDSTADGAR för S-kvinnors distrikt GRUNDSTADGAR för S-kvinnors klubbar STADGAR för S-kvinnors förbund GRUNDSTADGAR för S-kvinnors distrikt GRUNDSTADGAR för S-kvinnors klubbar Stadgar antagna av förbundsmötet 2015. Förbundsstyrelsens förslag till revidering av stadgar till

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Partidistriktsmotion Stockholms partidistrikt

Partidistriktsmotion Stockholms partidistrikt Partidistriktsmotion Stockholms partidistrikt Vi ska skapa ett öppet och modernt folkrörelseparti som sätter organisationsutveckling och samhällsförändring högst på dagordningen. Det krävs för möta dagens

Läs mer

Medlemsutvecklingsstrategi

Medlemsutvecklingsstrategi Stockholm 2013-11-19 Åsa Olsson Folkrörelse & kampanj Medlemsutvecklingsstrategi Medlemsutvecklingsstrategi 2014-2024 Under valåret 2014 kommer vi att sätta fokus på värvningsfrågan eftersom det är ett

Läs mer

Studiemallar för grundkurser 2013

Studiemallar för grundkurser 2013 Studiemallar för grundkurser 2013 Studier är en av våra viktigaste och mest uppskattade verksamheter. Den skolning som vår studieverksamhet skapar är så viktig att det nämns som en av vår organisations

Läs mer

STADGAR. Antagna av kongressen Stadgar för S-kvinnors förbund Grundstadgar för S-kvinnors distrikt Grundstadgar för S-kvinnors klubbar

STADGAR. Antagna av kongressen Stadgar för S-kvinnors förbund Grundstadgar för S-kvinnors distrikt Grundstadgar för S-kvinnors klubbar STADGAR Antagna av kongressen 2017 Stadgar för S-kvinnors förbund Grundstadgar för S-kvinnors distrikt Grundstadgar för S-kvinnors klubbar Stadgar för S-kvinnors förbund FÖRBUND 1 Ändamål Sveriges socialdemokratiska

Läs mer

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015 Stadgar Antagna av kongressen 2015 Stadgar för förbundet sid 2-5 Normalstadgar för distrikt sid 6-8 Normalstadgar för föreningar sid 9-11 1 FÖRBUND 1 Ändamål HBT Socialdemokrater (HBT-S) Sverige är ett

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Ideologisk ram :s arbete utgår alltid från -rörelsens grundsatser. Grundsatserna slår fast att -rörelsen är en del av en världsomspännande folk- och bildningsrörelse

Läs mer

Taktisk plan. Plan för SSU:s verksamhet. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

Taktisk plan. Plan för SSU:s verksamhet. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund Taktisk plan Plan för SSU:s verksamhet 2012 Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund Taktisk plan Plan SSU:s verksamhet 2012 www.ssu.se Inledning Den taktiska planen har kommit till som ett led i att

Läs mer

Stadgar för förbundet 2 Normalstadgar för distrikt 6 Normalstadgar för grupper 9

Stadgar för förbundet 2 Normalstadgar för distrikt 6 Normalstadgar för grupper 9 Antagna av kongressen 2011 Ändamålsparagraf bekräftad av förbundsårsmötet 2012 Reviderade av förbundsårsmöten 2014, 2015 Stadgar för förbundet 2 Normalstadgar för distrikt 6 Normalstadgar för grupper 9

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr

Förbundsstyrelsens förslag nr Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Förslag på Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 avser mellanperioden i strategi 2016 2021. Förslaget innehåller färre

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Handslag för ett framtidsparti

Handslag för ett framtidsparti Handslag för ett framtidsparti Socialdemokratins vision är ett samhälle där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Det är en vision som grundar sig i övertygelsen att jämlika människor

Läs mer

POLICYDOKUMENT. för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism. Fastställd på kongressen 2014

POLICYDOKUMENT. för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism. Fastställd på kongressen 2014 POLICYDOKUMENT för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Fastställd på kongressen 2014 Vad är policydokument? Ungdom Mot Rasisms policydokument berättar om de olika riktlinjer som finns för organisationens

Läs mer

STADGAR. Antagna av förbundsmötet 2011

STADGAR. Antagna av förbundsmötet 2011 STADGAR Antagna av förbundsmötet 2011 Stadgar för S-kvinnors förbund Grundstadgar för S-kvinnors distrikt Grundstadgar för S-kvinnors klubbar/föreningar Stadgar för S-kvinnors förbund FÖRBUND 1 Ändamål

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning 2014 2015 Antagen vid kongressen i Borås 2013 Inledning IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass för hela vår organisation och vad vi gör. Genom

Läs mer

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden

Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden Förslag till: Verksamhetsinriktning för perioden 2019-2022 Förord En verksamhetsinriktning beskriver uppgifter, prioriteringar och arbetsfördelning för vår organisation. Mätbara mål och metodval redovisas

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

RAMBUDGET KONGRESS 2017

RAMBUDGET KONGRESS 2017 RAMBUDGET 2018-2020 KONGRESS 2017 Förbundsstyrelsens förslag Rambudget 2018-2020 I Mål och riktning beslutar kongressen om de övergripande verksamhetsmässiga aktiviteterna. Rambudgeten beskriver i ekonomiska

Läs mer

Jobbar regionsvis med distriktsstöd. Förderlar pengar för att ge alla möjlighet till att anställa ombudsman.

Jobbar regionsvis med distriktsstöd. Förderlar pengar för att ge alla möjlighet till att anställa ombudsman. Klart Organisations och Verksamhets mål Strategisk verksamhet Kommentar SSUförbundet Ansvarar för studieutveckling, studieverksamheten på Bommersvik Nationell kampanjverksamhet och nationell politisk påverkan

Läs mer

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012 Ett öppet parti i takt med tiden SSU:s plan för en öppen process Stockholm 25 januari 2012 Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund Sammanfattning Många kräver att Socialdemokraterna utser sin partiordförande

Läs mer

socialdemokratins värderingar och S-kvinnors program och stadgar verka för ett samhälle där kvinnor och män är jämställda.

socialdemokratins värderingar och S-kvinnors program och stadgar verka för ett samhälle där kvinnor och män är jämställda. Nuvarande lydelse Förbund 1 Ändamål Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund, S-kvinnor, erkänner sig till den demokratiska socialismen, sådan den uttrycks i socialdemokratiska partiets program och stadgar.

Läs mer

Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen

Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen Om visionsdokumentet Syftet med visionsdokumentet är att vara en långsiktig verksamhetsplan som täcker föreningens viktigaste verksamhetsområden men samtidigt

Läs mer

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL Om RFSL Medlemmar Avdelningar Kongressen Valberedningen och revisorer Förbundsstyrelsen (FS) Förbundskansliet Avdelningarna samlas RFSL Ungdom Bilagor - förteckning 1-4 Handbok

Läs mer

FYRA NYANSER AV VITT. en rapport som granskar Socialdemokraternas enfald.

FYRA NYANSER AV VITT. en rapport som granskar Socialdemokraternas enfald. FYRA NYANSER AV VITT en rapport som granskar Socialdemokraternas enfald. BAKGRUND Fyra nyanser av vitt är ett initiativ från tre unga socialdemokrater som under 2012 väntade på att Socialdemokraterna skulle

Läs mer

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet 1 of 9 2013-02-11 13:38 Stadgar för Vänsterpartiet Stadgar för Vänsterpartiet Antagna av Vänsterpartiets 39:e kongress 5-8 januari 2012 Innehåll Medlemskap 2 11

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT nr 44 45 Sid 2 Jämlikhet och jämställdhet HEM Innehåll Dagordningspunkt 44... 3 Motion nr 47 Angående HBTQ-certifiera förbundet... 3

Läs mer

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete.

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete. Bildningssystem Antaget vid UNF:s kongress i Göteborg 2009 Reviderat vid UNF:s kongress i Åre 2011 Reviderat vid UNF:s kongress i Borås 2013 Reviderat vid UNF:s kongress i Lund 2015 Inledning UNF är en

Läs mer

Lerum , distriktsstyrelsens förslag till. Verksamhetsplan 2017

Lerum , distriktsstyrelsens förslag till. Verksamhetsplan 2017 Lerum 2016-10-17, distriktsstyrelsens förslag till Verksamhetsplan 2017 Som grund för verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Västra Götalands Västra ligger det som fastställs som partidistriktets uppgift

Läs mer

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Kongress 2011..mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Vår vision 2018 för hälsa och helhet Introduktion Vision för hälsa och helhet Samtal vid borden; Presentation ; Vem är jag? Reflektion kring Visionen

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 IF Metalls styrka bygger på att vi är många och kunniga, både när vi driver frågor på arbetsplatserna och i samhället i stort. Organisering handlar inte enbart

Läs mer

Jämställdhet. i organisationen. Läs också Jämställdhet på arbetsplatsen i samhället. Jämställdhet. Jämställdhet. i samhället.

Jämställdhet. i organisationen. Läs också Jämställdhet på arbetsplatsen i samhället. Jämställdhet. Jämställdhet. i samhället. i organisationen Läs också på arbetsplatsen i samhället på arbetsplatsen i samhället Läs också i organisationen i samhället Läs också på arbetsplatsen i organisationen 2 Aha! Om jämställdhet i organisationen

Läs mer

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan 2017 2019 KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Vi är Verdandi! för social rättvisa och ett drog- och alkoholskadefritt samhälle

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län. Regionförbundets styrelse

Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län. Regionförbundets styrelse Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län Regionförbundets styrelse 2013-03-18 Överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och

Läs mer

25 november Angående: Förslag till ny strategisk plan och tidsplan 2008/09. Förbundsstyrelsen. Bakgrund

25 november Angående: Förslag till ny strategisk plan och tidsplan 2008/09. Förbundsstyrelsen. Bakgrund 25 november 2008 Angående: Förslag till ny strategisk plan och tidsplan 2008/09 Verksamhet: Till: Från: Förbundsverksamhet Förbundsstyrelsen VU Bakgrund SSU styrs av i huvudsak tre dokument formade av

Läs mer

Grundstadgar för socialdemokratiska föreningar och klubbar

Grundstadgar för socialdemokratiska föreningar och klubbar Grundstadgar för socialdemokratiska föreningar och klubbar 1 Den socialdemokratiska föreningens uppgift Den socialdemokratiska föreningen ansvarar för opinionsbildning för partiet, dess idéer och politik

Läs mer

Hela förslaget HÄR STÅR VI NU DÄRFÖR FOKUSERAR VI NU PÅ DÅ SKAPAS EN GENERATION UNGA SOM: OCH DÅ KAN DEN UNGA GENERATIONEN SKAPA ETT SAMHÄLLE SOM:

Hela förslaget HÄR STÅR VI NU DÄRFÖR FOKUSERAR VI NU PÅ DÅ SKAPAS EN GENERATION UNGA SOM: OCH DÅ KAN DEN UNGA GENERATIONEN SKAPA ETT SAMHÄLLE SOM: What We Want INTRODUKTION 1844 startade George Williams Young Men s Christian Association, YMCA, en tillflykt från det hårda livet på gatan och ett alternativ till att döva sina sorger på krogen. 1855

Läs mer

Stensund S-619 91 Trosa Telefon 0156-532 02 Webb: www.frisksport.se E-post: kansli@frisksport.se

Stensund S-619 91 Trosa Telefon 0156-532 02 Webb: www.frisksport.se E-post: kansli@frisksport.se Stensund S-619 91 Trosa Telefon 0156-532 02 Webb: www.frisksport.se E-post: kansli@frisksport.se Verksamhetsplanen presenterar riktlinjer för arbetet på förbundsnivån i Frisksportens Ungdomsförbund. Svenska

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Projektstöd SF

Projektstöd SF Projektstöd SF 2020-2021 1. Projektstöd SF 2020 2021 Den 27 maj erhöll SF besked om vilka sökbara projektstöd och områden som fanns möjlighet att söka stöd för 2020 och 2021 med sista ansökningsdatum 15

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

ÄNDRING AV STADGAR. PROPOSITION Kongressen 2010

ÄNDRING AV STADGAR. PROPOSITION Kongressen 2010 ÄNDRING AV STADGAR Huvuddelen av dessa ändringar av stadgar är en konsekvensändring i och med att vi på kongressen 2009 ändrade tidsram för när vi ska hålla kongressen. Dessutom är det en ändring vad gäller

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen.

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen. 2 (8) Den här verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Bohuslän sträcker sig från 1 januari 2015 till 31 december 2018. Eftersom det är en flerårig verksamhetsplan håller den sig på en övergripande verksamhetsnivå.

Läs mer

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING PROPOSITIONER 2015 PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2016-2017 Svenska Kyrkans Unga vill bygga kyrka Svenska Kyrkans Unga är en rörelse inom Svenska kyrkan och vill bidra till bygga en kyrka där

Läs mer

Opinionsbildning och kommunikation

Opinionsbildning och kommunikation Verksamhetsplan 2019 Det är en ynnest att vara en del av Linköpings arbetarekommun och att ha förtroendet att leda den. Det åligger oss i styrelsen att se till att Socialdemokraterna i Linköping lever

Läs mer

Stadgar. Antagna efter årsmötet 150423. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg

Stadgar. Antagna efter årsmötet 150423. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg Stadgar Antagna efter årsmötet 150423 Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg Stadgar för HSO Göteborg, antagna 2015-04-23 Namn, mål och uppgift 1 Namn Handikappföreningarnas samarbetsorgan i

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR

KAMPANJMANUALEN 9. ATT AKTIVERA OCH ENGAGERA MEDLEMMAR KAMPANJMANUALEN ARBETSDOKUMENT 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. 25 EXTRA KAMPANJAKTIVITETER 7. TRE UPPFÖLJNINGSAKTIVITETER

Läs mer

2015-01-20. Vision och Värdegrund Nyköpings Ungdomsfullmäktige

2015-01-20. Vision och Värdegrund Nyköpings Ungdomsfullmäktige 2015-01-20 Vision och Värdegrund Nyköpings Ungdomsfullmäktige 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Vision... 4 Primära mål... 5 Sekundära mål... 5 Värdegrund... 6 Demokratiskt... 6 Partipolitiskt

Läs mer

VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna

VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna 2015-2017 Vad är ArkitektStudenterna och varför finns vi? ArkitektStudenterna är Sveriges Arkitekters studentorganisation och det samlande organet för Sveriges Arkitekters

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Bidrag till politiska ungdomsförbund FRI Vår referens

Tjänsteskrivelse. Bidrag till politiska ungdomsförbund FRI Vår referens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (7) Datum 2019-03-01 Vår referens Louise Nilsson Planeringssekreterare Louise.Nilsson7@malmo.se Tjänsteskrivelse Bidrag till politiska ungdomsförbund FRI-2019-177 Sammanfattning

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 2018

Verksamhetsplan 2015 2018 Liberal kraftsamling Verksamhetsplan 2015 2018 1 Liberal kraftsamling Vart vi ska och vägen dit Vårt uppdrag är att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv. Ur

Läs mer

Vi vill bygga framtiden

Vi vill bygga framtiden å p n e k fi y N? Socia a n r e t a r ldemok Vi vill bygga framtiden Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

Proposition 1 Stadgarna

Proposition 1 Stadgarna Proposition 1 Stadgarna Förslag till förändringar i stadgarna för PeaceWorks Sweden. PeaceWorks styrelse har under året som gått genomfört en översyn av föreningens stadgar i syfte att förtydliga utveckla

Läs mer

Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning

Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 0 Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning Förbundsstyrelsen föreslår

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018

Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018 Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018 Inledning Kongressen 2017 beslutade om att fastställa en verksamhetsplan för hela kongressperioden. Inför varje verksamhetsår beslutar sedan förbundsstyrelsen

Läs mer

Budget 2015 2018. Förbundsstyrelsens förslag

Budget 2015 2018. Förbundsstyrelsens förslag Förbundsstyrelsens förslag Budget 2015 2018 Verksamhetsinriktningen 2015 2018 är på samma gång en riktningsgivare och en inspiration för hur vi tillsammans ska nå visionen om Den skola vi vill skapa. Verksamhetsinriktningen

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2007 2009. Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan 2007 2009 Inledning I SEKO ska medlemmen stå i centrum. SEKOs verksamhet växer fram ur samtalen på arbetsplatserna.

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

Studier Socialdemokraterna i Gävle. Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet - 1 -

Studier Socialdemokraterna i Gävle. Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet - 1 - Studier 2007 Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet Socialdemokraterna i Gävle - 1 - Studieprogram 2007 Innehåll Medlemsstudier... s 4 Europastudier. Ideologi

Läs mer

Stadgar för Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt antagna av distriktskongressen 3 december 2007 och reviderad senast 18 april 2015

Stadgar för Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt antagna av distriktskongressen 3 december 2007 och reviderad senast 18 april 2015 Stadgar för Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt antagna av distriktskongressen 3 december 2007 och reviderad senast 18 april 2015 1 Partidistriktets uppgift Partidistriktet ansvarar för: - utåtriktad

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Styrelsen LRFs strategi för medlemsutveckling 2030 Föreliggande förslag syftar till att peka ut strategiska vägval och beskriva vad som behöver göras för att uppnå det strategiska

Läs mer

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSU:S KLUBBMATERIAL 2015 DEMOKRATI OCH EKONOMI 1

klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSU:S KLUBBMATERIAL 2015 DEMOKRATI OCH EKONOMI 1 klubbmaterial AKTIVITETER DEMOKRATI OCH EKONOMI AKTIVA FÖRTROENDEVALDA MEDLEMMAR SSU:S KLUBBMATERIAL 2015 DEMOKRATI OCH EKONOMI 1 SSUKLUBBENS DEMOKRATI OCH EKONOMI Detta häfte beskriver hur SSUklubben

Läs mer

Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår

Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår Sammanfattning Introduktionens värdeord trygghet, delaktighet, respekt och glädje ska ständigt genomsyra

Läs mer

IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015

IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 Producerat av IOGT-NTO:s kommunikationsenhet 2009 Tryck: Sandvikens Tryckeri AB IOGT-NTO:s strategiska inriktning

Läs mer

1 Den socialdemokratiska föreningens uppgift

1 Den socialdemokratiska föreningens uppgift Stadgar för socialdemokratiska föreningar och klubbar inom Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt. Antagen av distriktskongressen 3 december 2007 och reviderad senast 18 april 2015 1 Den socialdemokratiska

Läs mer

Verksamhetsplan 2018/2019 Studentsektionen Sesam

Verksamhetsplan 2018/2019 Studentsektionen Sesam Verksamhetsplan 2018/2019 En del av Inledning Sesams verksamhetsplan är antagen av kårsektionens medlemmar på sektionsmöte och ska ligga som grund för verksamheten under det kommande verksamhetsåret. Verksamhetsplanen

Läs mer

Kongressen föreslås besluta

Kongressen föreslås besluta 1 (9) 2 (9) Kongressen föreslås besluta att en omarbetad och uppdaterad lönepolitik, med utgångspunkt i detta dokument, tas fram till kongressen 2020 3 (9) Förslag till kongressen avseende STs framtida

Läs mer

DÅK 2014 O D I NSSK O LAN 2 1-2 3 FEBRU A R I 2 014

DÅK 2014 O D I NSSK O LAN 2 1-2 3 FEBRU A R I 2 014 DÅK 2014 VERKSAMHETS- PLAN 2014 O D I NSSK O LAN 2 1-2 3 FEBRU A R I 2 014 1 Verksamhetsplan 2014 5 10 15 INTRODUKTION SSU Göteborg går in i en supervalåret 2014 starkare än någon gång under de senaste

Läs mer

VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET

VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Sida 1 VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Förbundsstämman 2011 antog värdegrunden för Civilförsvarsförbundets verksamhet på lokal, regional och nationell nivå med där ingående värden rangordnade i den

Läs mer

Utredning av Bris medlemsarbete. En sammanfattning

Utredning av Bris medlemsarbete. En sammanfattning Utredning av Bris medlemsarbete En sammanfattning På förbundsstyrelsemötet den 4/9-2015 gavs uppdrag till förbundskansliet att utreda Bris medlemsarbete samt ta fram förslag på en strategisk inriktning

Läs mer

Demokrati och ekonomi

Demokrati och ekonomi Demokrati och ekonomi SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS DEMOKRATI OCH EKONOMI Detta häfte beskriver hur

Läs mer

What We Want INTRODUKTION

What We Want INTRODUKTION What We Want INTRODUKTION 1844 startade George Williams Young Men s Christian Association, YMCA, en tillflykt från det hårda livet på gatan och ett alternativ till att döva sina sorger på krogen. 1855

Läs mer

Planeringsförutsättningar 2018

Planeringsförutsättningar 2018 Planeringsförutsättningar 2018 1 Planeringsförutsättningarna ut i februari Verksamhetsplan kick-off Avdelningarna antar och skickar in VP till förbundet senast den 31 augusti Distriktsmöte på hösten Studiekonferens

Läs mer

STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN.

STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN. 1 2015-03-25 STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN. 1. ÄNDAMÅL Arbetarekommunen har till ändamål Att på grundval av partiets program verka för de socialdemokratiska idéerna, Att vara partiets

Läs mer

STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012

STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012 STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012 Kapitel 1 Organisation och Ändamål 1 Politiska ändamål Socialdemokratiska studentklubben är en del av den svenska och internationella socialdemokratin

Läs mer

HRFs värdegrund Förbundsstyrelsens förslag till Hörselskadades Riksförbunds kongress 2016

HRFs värdegrund Förbundsstyrelsens förslag till Hörselskadades Riksförbunds kongress 2016 Förbundsstyrelsens förslag till Hörselskadades Riksförbunds kongress 2016 Om Hörselskadades Riksförbund (HRF) har i nästan ett århundrade bedrivit verksamhet för att stärka hörselskadade och tillvarata

Läs mer

Junis ledarplattform

Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis barnplattform är en av tre plattformar som redogör för de värderingar och ambitioner som styr Junis arbete. Utöver Junis ledarplattform finns också Junis

Läs mer

Stadgar. Innehåll. Senast reviderade av UNF:s kongress i Lund den 23-28 juni 2015.

Stadgar. Innehåll. Senast reviderade av UNF:s kongress i Lund den 23-28 juni 2015. Stadgar Senast reviderade av UNF:s kongress i Lund den 23-28 juni 2015. Innehåll I. Allmänna bestämmelser för UNF... 2 II. Bestämmelser för UNF som riksorganisation...5 III. Bestämmelser för UNF-distrikt...

Läs mer

Att de förslag som framkommer till stadgeändringar på denna Förbundsstämma beaktas

Att de förslag som framkommer till stadgeändringar på denna Förbundsstämma beaktas Stadgar Ändamål och värdegrund Motion 43 Motionen kommer ifrån: Hyresgästföreningen Norrmalm Översyn av stadgarna Motion till HGF Förbundsstämma juni 2018 2c ÖVERSYN AV STADGARNA Vi anser stadgarna är

Läs mer