Eskilstuna får 6,3 miljoner för att minska sin klimatpåverkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eskilstuna får 6,3 miljoner för att minska sin klimatpåverkan"

Transkript

1 PRESSMEDDELANDE Eskilstuna får 6,3 miljoner för att minska sin klimatpåverkan Eskilstuna får 6,3 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för att genomföra investeringar som minskar kommunens klimatpåverkan. Den sammanlagda investeringen för åtgärderna uppgår till 37,4 miljoner kronor. Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med ton per år, vilket motsvarar utsläppen från nästan bilar. Den 1 november 2007 är sista ansökningsdatum för nästa omgång. Eskilstunas klimatinvesteringsprogram ger ett viktigt bidrag till klimatarbetet. Det lokala engagemanget är avgörande för att vi ska kunna motverka klimatförändringen, säger Gunnel Horm, chef för Naturvårdsverkets enhet för investeringsprogram. Klimatinvesteringarna i Eskilstuna omfattar satsningar på biogasproduktion och biogasbussar. Bidraget på totalt 6,3 miljoner kronor fördelas på följande projekt, där den totala miljöinvesteringen anges inom parentes: Utökad biogasproduktion: kronor ( kronor) Biogasbussar: kronor ( kronor) Information och folkbildning: kronor ( kronor) Administration: kronor ( kronor) Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med ton per år och energianvändningen beräknas minska med MWh per år. Klimatinvesteringsprogram, Klimp, är ett statligt stöd till kommuner och andra lokala aktörer som genomför långsiktiga investeringar för att minska utsläppen av växthusgaser. Under 2006 lämnades det in 64 ansökningar om totalt 2,4 miljarder kronor i bidrag. Totalt 23 program samt tio enskilda åtgärder, så kallade Guldklimpar, beviljas nu sammanlagt 410 miljoner kronor i bidrag. Den 29 maj anordnar länsstyrelserna i Södermanland, Västmanland, Stockholm och Uppsala en regional träff i Västerås där Naturvårdsverket deltar för att bland annat informera om Klimp. Syftet är att ge inspiration till det lokala/regionala klimatarbetet och att underlätta för kommuner, företag och andra att ansöka om bidrag till klimatinvesteringsprogram.

2 Naturvårdsverket administrerar Klimp medan Rådet för investeringsstöd, med ledamöter utsedda av regeringen, fattar beslut om bidragen. Förutom Naturvårdsverket har Boverket, Energimyndigheten och Vägverket granskat ansökningarna. Stödet till klimatinvesteringsprogram infördes 2003 och detta är den fjärde omgången som bidrag delas ut. Hittills har bidrag på cirka 1,5 miljarder kronor fördelats till 95 klimatinvesteringsprogram. Åtgärderna i programmen beräknas leda till en utsläppsminskning med ton koldioxidekvivalenter årligen. Därtill kommer även utsläppsreduktioner i våra grannländer till följd av minskad elanvändning. Läs mer på: För ytterligare information om projekten, se nedan eller kontakta: Anna Green, Klimp-handläggare, , anna.green@naturvardsverket.se Gunnel Horm, chef vid enheten för investeringsprogram, , , gunnel.horm@naturvardsverket.se Anneli Nivrén, presschef, , , anneli.nivren@naturvardsverket.se Lars Wiklund, Eskilstuna kommun, , lars.wiklund@eskilstuna.se Naturvårdsverket är den centrala miljömyndigheten. Vi medverkar till att miljöpolitiken genomförs effektivt och med hög kvalitet samt bidrar till att den utvecklas på ett ändamålsenligt sätt. Antalet anställda är 550. Ytterligare information om projekten i Eskilstuna som får bidrag, direkt hämtat från ansökan Utökad biogasproduktion Åtgärden ska minska mängden avfall till förbränning, öka produktionen av biogas och minska metanläckaget från uppgraderingsanläggningen. Matavfall rötas och uppgraderas till fordonsgas samtidigt som metanet i frånluften omhändertas genom speciell förbränning. Åtgärden förväntas årligen ersätta m3 fossilbränsle i samhället och 114 m3 fossilbränsle för minskade transporter till förbränningsanläggning. Biogasen avsätts främst till stadsbussarna men även lättare fordon och fordon utanför kommungränsen. Biogasbussar Åtgärden ska minska utsläppen från stadstrafiken. Utsläppsminskningarna uppnås genom att i förtid byta ut dieseldrivna bussar mot bussar drivna på biogas. Processen att byta ut bussarna börjar med beställning under 2007 för leverans under 2008, 2009 och Årligen kan det förtida utbytet spara 336 m3 fossilbränsle i form av diesel. Investeringskostnaden inkluderar merkostnad för förtida inbyte av biogasbussar (engångskostnad) och merkostnad för drift av de inköpta biogasbussarna under programperioden.

3 Information och folkbildning Detta är den huvudsakliga åtgärden för spridning av information om investeringsprogrammet och dess åtgärder. Dels gäller det spridning internt bland personkretsen kring investeringsprogrammet, där särskilda rutiner finns utarbetade. Dels gäller det spridning till allmänheten. Här kommer kommunens och samarbetspartnernas befintliga informationskanaler att användas, exempelvis webb, tidningsannonser och nyhetsbrev. Andra kanaler är artiklar/inslag i lokala och regionala media, Vägval Eskilstuna, informationsmöten och dialogforum, foldrar i början och slutet av investeringsprogrammet samt medverkan i evenemang.

4 PRESSMEDDELANDE Falköping får 31,6 miljoner för att minska sin klimatpåverkan Falköping får 31,6 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för att genomföra investeringar som minskar kommunens klimatpåverkan. Den sammanlagda investeringen för åtgärderna uppgår till 123,9 miljoner kronor. Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka bilar. Den 1 november 2007 är sista ansökningsdatum för nästa omgång. Falköpings klimatinvesteringsprogram ger ett viktigt bidrag till klimatarbetet. Det lokala engagemanget är avgörande för att vi ska kunna motverka klimatförändringen, säger Gunnel Horm, chef för Naturvårdsverkets enhet för investeringsprogram. Klimatinvesteringarna i Falköping omfattar bland annat satsningar på biogas och gasfordon, terminal för omlastning av gods från väg till tåg, utbyggnad av fjärrvärme samt bättre vedeldning. Bidraget på totalt 31,6 miljoner kronor fördelas på följande projekt, där den totala miljöinvesteringen anges inom parentes: Uppgraderingsanläggning och gasledning: kronor ( kronor) Gasledning till Elanders Gummessons: kronor ( kronor) Bidrag till tunga gasfordon: kronor ( kronor) Bioenergiväxtföljd - nya metoder för hållbar bioenergiproduktion: kronor ( kronor) Terminal Skaraborg - omlastning av gods från väg till tåg: kronor ( kronor) Fjärrvärmeutbyggnad i områden med direktverkande el: kronor ( kronor) Fjärrvärmeutbyggnad i områden med vattenburen el: kronor ( kronor) Förtätning av befintligt fjärrvärmenät: kronor ( kronor) Bidrag till förbättrad vedeldning: kronor ( kronor)

5 Informations- och folkbildningsinsats om programmets åtgärder: kronor ( kronor) Administration: kronor ( kronor) Klimatinvesteringsprogram, Klimp, är ett statligt stöd till kommuner och andra lokala aktörer som genomför långsiktiga investeringar för att minska utsläppen av växthusgaser. Under 2006 lämnades det in 64 ansökningar om totalt 2,4 miljarder kronor i bidrag. Totalt 23 program samt tio enskilda åtgärder, så kallade Guldklimpar, beviljas nu sammanlagt 410 miljoner kronor i bidrag. Den 14 juni anordnar länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland en regional träff i Göteborg där Naturvårdsverket deltar för att bland annat informera om Klimp. Syftet är att ge inspiration till det lokala/regionala klimatarbetet och att underlätta för kommuner, företag och andra att ansöka om bidrag till klimatinvesteringsprogram. Naturvårdsverket administrerar Klimp medan Rådet för investeringsstöd, med ledamöter utsedda av regeringen, fattar beslut om bidragen. Förutom Naturvårdsverket har Boverket, Energimyndigheten och Vägverket granskat ansökningarna. Stödet till klimatinvesteringsprogram infördes 2003 och detta är den fjärde omgången som bidrag delas ut. Hittills har bidrag på cirka 1,5 miljarder kronor fördelats till 95 klimatinvesteringsprogram. Åtgärderna i programmen beräknas leda till en utsläppsminskning med ton koldioxidekvivalenter årligen. Därtill kommer även utsläppsreduktioner i våra grannländer till följd av minskad elanvändning. Läs mer på: För ytterligare information om projekten, se nedan eller kontakta: Karin Hermansson, Klimp-handläggare, , karin.hermansson@naturvardsverket.se Gunnel Horm, chef vid enheten för investeringsprogram, , , gunnel.horm@naturvardsverket.se Anneli Nivrén, presschef, , , anneli.nivren@naturvardsverket.se Chris Hellström, Falköping, , chris.hellstrom@falkoping.se Naturvårdsverket är den centrala miljömyndigheten. Vi medverkar till att miljöpolitiken genomförs effektivt och med hög kvalitet samt bidrar till att den utvecklas på ett ändamålsenligt sätt. Antalet anställda är 550. Ytterligare information om projekten i Falköping som får bidrag, direkt hämtat från ansökan Uppgraderingsanläggning och gasledning FEAB avser att bygga en anläggning för uppgradering av biogas till fordonskvalitet och en gasledning. Gasledningen är på 2 km och går från

6 biogasanläggningen till uppgraderingsanläggningen och ett planerat tankställe. Biogas till uppgraderingsanläggningen kan levereras av kommunens biogasanläggning och även komma från annat håll, till exempel från den biogasanläggningen som planeras i åtgärd 5. Åtgärden samverkar med åtgärd 2, Utbyte av gasol till biogas, åtgärdsägare Elanders Gummessons och åtgärd 3, Gasledning mellan tankställe och Elanders Gummessons, åtgärdsägare FEAB. Uppgraderingsanläggningen och gasledningen är nödvändiga för att kunna förse Elanders Gummessons med renat gas till sin process. Gasledning till Elanders Gummessons Åtgärden avser en fortsättning av gasledningen från åtgärd 1 fram till Elanders Gummessons tryckeri, en sträcka på 2,3 km. På tryckeriet kommer biogas att ersätta eldning av gasol, se åtgärd 2. Gasledningen är en förutsättning för att Elanders skall kunna genomföra utbytet och att genomföra åtgärd 2. Gasledningen ger möjlighet för andra intressenter att på sikt få tillgång till gas, t ex inom industrin som processvärme, ett gastankställe mm. Gasledningens miljöeffekt är indirekt, eftersom den ger möjlighet för genomförandet av åtgärd 2 och för att uppnå den där redovisade miljöeffekten. I framtiden ger ledningen möjlighet för ett större antal kunder att byta ut fossila bränslen. Investeringskostnaden är kr. Hela investeringen är miljörelaterad. Statligt stöd söks med 30 % eller kr. Bidrag till tunga gasfordon Falköpings kommun avser att lämna ett ekonomiskt bidrag till företag i kommunen för inköp av tunga fordon med gasdrift. Bidraget skall utgöra 30 % av den miljörelaterade merkostnaden för dessa fordon. Bidraget kan också sökas av kommunen själv och även då kan maximalt 30 % av merkostnaden ges i bidrag. Bidraget skall stimulera företagen i kommunen att satsa på gas. Tunga fordon ger ett stabilt och stort underlag för ett gastankställe i kommunen. Åtgärden beräknas ersätta 144 m 3 diesel per år, vilket motsvarar 366 ton CO2 per år. Bioenergiväxtföljd - Nya metoder för hållbar bioenergiproduktion Falköpings kommun avser att i samarbete med Svenska lantbruksuniversitet Alnarp genomföra ett forskningsprojekt för framtagning av nya metoder. Åtgärden skall leda till framtagning av system för produktion av bioenergi från åkermark i det traditionella jordbruket. Detta innebär utveckling av lämplig växtföljd med delvis nya grödor, utveckling av gödslingsgivor med syfte att sluta kretslopp, utveckling av odlingsmetoder som reducerar mängden tillsatt energi i form av insatsmedel, till exempel i form av bränsle (diesel), mineralgödsel och bekämpningsmedel. Projektet skall genom sitt upplägg ge demonstrationsmöjligheter både för lantbrukare och producenter av bioenergiprodukter. Terminal Skaraborg - omlastning av gods från väg till tåg Falköpings kommun önskar i samarbete med andra intressenter anlägga en terminal för omlastning av gods från vägtrafik till tåg. Syftet är att minska vägtransporterna. På kortare distanser utnyttjas lastbilen medan de längre distanserna utnyttjar järnväg i kombination med båt. Falköpings läge vid västra och östra stambanan och relativa närhet till Göteborgs hamn ger goda förutsättningar för ett nationellt och internationellt system för att finna de nya effektiva och miljömässigt starka transportlösningar som krävs. Terminalen i Falköping kommer också rent ytmässigt att avlasta Göteborgs hamn som

7 exempel redan idag har problem med att finna ytor för sin nödvändiga expansion samtidigt som hamnens expansion med allt fler lastbilstransporter in till hamnen i sig genererar stora miljöproblem. Etableringen kommer att minska belastningen på E20 med ca lastbilstransporter och minskar utsläppen av koldioxid med ton per år. Fjärrvärmeutbyggnad i områden med direktverkande el Projektet innebär fjärrvärmeanslutning av två direktelvärmda villaområden Falköping med 202 respektive 64 villor. Bidrag söks för byggnation av fjärrvärmeledning i området för att möjliggöra konvertering av villorna till vattenburna system och anslutning till fjärrvärme. FEAB kommer parallellt med projektet att samordna konverteringsåtgärder i villorna. Vid konvertering till vattenburna system och 80% anslutning till fjärrvärme innebär ett genomförande av projektet en elbesparning på uppskattningsvis 3,2 GWh. Fjärrvärmeutbyggnad i områden med vattenburen el Projektet innebär fjärrvärmeanslutning av tre villaområden i Falköping med med vattenburen elvärme. Totalt omfattar projektet 125 villor, varav 80% bedöms ansluta sig till fjärrvärme. Bidrag söks för byggnation av fjärrvärmeledning i området för att möjliggöra anslutning till fjärrvärmenätet. Vid 80% anslutningsgrad till fjärrvärme innebär ett genomförande av projektet en elbesparning på 1,5 GWh. Förtätning av befintligt fjärrvärmenät Projektet innebär fjärrvärmeanslutning av enstaka fastigheter i anslutning till befintligt fjärrvärmenät i Falköping och Floby. Totalt omfattar projektet omkring 120 fastigheter som inte är lönsamma att fjärrvärmeansluta utan bidrag. Bidrag söks för byggnation av fjärrvärmeledning för att möjliggöra anslutning till fjärrvärmenätet. Anslutning av fastigheterna motsvarar en energivolym på 4,2 GWh. Bidrag till förbättrat vedeldning Falköpings kommun vill ge enskilda fastighetsägare ekonomiskt bidrag till att åtgärda dålig vedeldning. Detta skall genomföras genom direkt kontakt med och informationsinsatser till fastighetsägare vars panna (ved-, eller kökspanna) inte uppfyller kraven enligt BBR. Bidraget skall utgå med 30 % av investeringskostnaden upp till kr till ca 400 fastighetsägare. Godkända åtgärder är: utbyte av ej miljögodkänd vedpanna till miljögodkänd med ackumulatortank, komplettering av befintlig vedpanna med ackumulatortank, utbyte av befintlig vedpanna mot pelletspanna samt installation av pelletsbrännare till befintlig panna eller installation av fjärrvärme. Informations- och folkbildningsinsats om programmets åtgärder Projektet ska syfta till att öka kunskapen om klimatfrågan och växthuseffekten. Det syftar också till att målgrupperna skall förstå sammanhangen i kommunens satsningar och se helheten i miljöfrågorna. Det är angeläget att påverka människor genom direkta möten. Kommunens anställda är en central grupp för informationssatsningen. Kommunen är en stor arbetsgivare och våra anställda skall bli ambassadörer både gentemot våra medborgare som kunder, brukare och mot sina egna familjer, vänner och bekanta. Programmet innehåller projekt som direkt riktar sig mot medborgarna. Dessa projekt skall omges av intensiva kampanjer och innebär många möten där vi inte bara kan göra medborgarna mer medvetna, utan också kan ge dom verktyg att delta med meningsfulla åtgärder.

8 Skoleleverna har alltid varit en viktig målgrupp för våra utbildningssatsningar och vi kommer att fortsätta i samma anda med väl etablerade kanaler bland elever och skolpersonal.

9 PRESSMEDDELANDE Green Cargo får 39 miljoner för att minska sin klimatpåverkan Green Cargo får 39 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för att genomföra investeringar som minskar företagets klimatpåverkan. Den sammanlagda investeringskostnaden uppgår till 130 miljoner kronor. Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med ton per år, vilket motsvarar utsläppen från nästan bilar. Den 1 november 2007 är sista ansökningsdatum för nästa omgång. Green Cargos klimatinvesteringsprogram ger ett viktigt bidrag till klimatarbetet. Det lokala engagemanget är avgörande för att vi ska kunna motverka klimatförändringen, säger Gunnel Horm, chef för Naturvårdsverkets enhet för investeringsprogram. Klimatinvesteringarna i Green Cargos program innebär satsningar på gångtidsförlängning och energieffektivisering av diesellok. Detta beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med ton per år och energianvändningen beräknas minska med MWh per år. Klimatinvesteringsprogram, Klimp, är ett statligt stöd till kommuner och andra lokala aktörer som genomför långsiktiga investeringar för att minska utsläppen av växthusgaser. Under 2006 lämnades det in 64 ansökningar om totalt 2,4 miljarder kronor i bidrag. Totalt 23 program samt tio enskilda åtgärder, så kallade Guldklimpar, beviljas nu sammanlagt 410 miljoner kronor i bidrag. Naturvårdsverket administrerar Klimp medan Rådet för investeringsstöd, med ledamöter utsedda av regeringen, fattar beslut om bidragen. Förutom Naturvårdsverket har Boverket, Energimyndigheten och Vägverket granskat ansökningarna. Stödet till klimatinvesteringsprogram infördes 2003 och detta är den fjärde omgången som bidrag delas ut. Hittills har bidrag på cirka 1,5 miljarder kronor fördelats till 95 klimatinvesteringsprogram. Åtgärderna i programmen beräknas leda till en utsläppsminskning med ton koldioxidekvivalenter årligen. Därtill kommer även utsläppsreduktioner i våra grannländer till följd av minskad elanvändning. Läs mer på: För ytterligare information, se nedan eller kontakta: Petter Lydén, Klimp-handläggare, ,

10 Gunnel Horm, chef vid enheten för investeringsprogram, , , Anneli Nivrén, presschef, , , Göran Järnström, Green Cargo, , Naturvårdsverket är den centrala miljömyndigheten. Vi medverkar till att miljöpolitiken genomförs effektivt och med hög kvalitet samt bidrar till att den utvecklas på ett ändamålsenligt sätt. Antalet anställda är 550. Ytterligare information om projekten i Green Cargos program som får bidrag, direkt hämtat från ansökan Gångtidsförlängning av Diesellok - T44 Åtgärden syftar till att genomföra en gångtidsförlängning av 60 av våra sammanlagt 105 diesellok av modell T44. Genom gångstidsförlängningen kommer vi att kunna använda loken av modell T44 för fortsatta godstransporter samt växlingstjänst. Gångtidsförlängningen kan genomföras på två olika sätt (1) byte av motor eller (2) uppgradering av befintlig motor. Den åtgärd vi vill genomföra är (1) byte av motor. Det alternativet är dyrare men kommer att medföra en bättre miljöprestanda. Genom alternativ (1) kommer vi att kunna minska utsläppen av växthusgaser samtidigt som stora energieffektiviseringar blir möjliga. Åtgärden kommer att genomföras i nära samarbete med utvald leverantör och utsläppsminskningarna kommer mätas genom mätningar av den minskade dieselförbrukningen samt genom data från NTM (Nätverket för Transporter och Miljön).

11 PRESSMEDDELANDE Göteborg får 17,1 miljoner för att minska sin klimatpåverkan Göteborg får 17,1 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för att genomföra investeringar som minskar stadens klimatpåverkan. Den sammanlagda investeringen för åtgärderna uppgår till 34,7 miljoner kronor. Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka bilar. Den 1 november 2007 är sista ansökningsdatum för nästa omgång. Göteborgs klimatinvesteringsprogram ger ett viktigt bidrag till klimatarbetet. Det lokala engagemanget är avgörande för att vi ska kunna motverka klimatförändringen, säger Gunnel Horm, chef för Naturvårdsverkets enhet för investeringsprogram. Klimatinvesteringarna i Göteborg omfattar satsningar på kollektivtrafik, cykling, bilpool, gasfordon, fjärrvärme och energieffektivisering. Bidraget på totalt 17,1 miljoner kronor fördelas på följande projekt, där den totala miljöinvesteringen anges inom parentes: Helhetsgrepp för kollektivtrafiken längs ett stråk: kronor ( kronor) Bilpoolsutveckling och medlemsrekrytering: kronor ( kronor) Cykeldag i Göteborg våren 2008: kronor ( kronor) Bärgningsbil med biogasdrift: kronor ( kronor) Spara energi - en utmaning för Göteborgs stadsdelar: kronor ( kronor) Konvertering av stadsgas till fjärrvärme för uppvärmning: kronor ( kronor) Administration: kronor ( kronor) Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med ton per år och energianvändningen beräknas minska med MWh per år. Klimatinvesteringsprogram, Klimp, är ett statligt stöd till kommuner och andra lokala aktörer som genomför långsiktiga investeringar för att minska utsläppen av växthusgaser. Under 2006 lämnades det in 64 ansökningar om totalt 2,4 miljarder kronor i bidrag. Totalt 23 program samt tio enskilda åtgärder, så

12 kallade Guldklimpar, beviljas nu sammanlagt 410 miljoner kronor i bidrag. Den 14 juni anordnar länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland en regional träff i Göteborg där Naturvårdsverket deltar för att bland annat informera om Klimp. Syftet är att ge inspiration till det lokala/regionala klimatarbetet och att underlätta för kommuner, företag och andra att ansöka om bidrag till klimatinvesteringsprogram. Naturvårdsverket administrerar Klimp medan Rådet för investeringsstöd, med ledamöter utsedda av regeringen, fattar beslut om bidragen. Förutom Naturvårdsverket har Boverket, Energimyndigheten och Vägverket granskat ansökningarna. Stödet till klimatinvesteringsprogram infördes 2003 och detta är den fjärde omgången som bidrag delas ut. Hittills har bidrag på cirka 1,5 miljarder kronor fördelats till 95 klimatinvesteringsprogram. Åtgärderna i programmen beräknas leda till en utsläppsminskning med ton koldioxidekvivalenter årligen. Därtill kommer även utsläppsreduktioner i våra grannländer till följd av minskad elanvändning. Läs mer på: För ytterligare information om projekten, se nedan eller kontakta: Karin Hermansson, Klimp-handläggare, , karin.hermansson@naturvardsverket.se Gunnel Horm, chef vid enheten för investeringsprogram, , , gunnel.horm@naturvardsverket.se Anneli Nivrén, presschef, , , anneli.nivren@naturvardsverket.se Pernilla Hellström, Göteborgs stad, , pernilla.hellstrom@miljo.goteborg.se Naturvårdsverket är den centrala miljömyndigheten. Vi medverkar till att miljöpolitiken genomförs effektivt och med hög kvalitet samt bidrar till att den utvecklas på ett ändamålsenligt sätt. Antalet anställda är 550. Ytterligare information om projekten i Göteborg som får bidrag, direkt hämtat från ansökan Helhetsgrepp för kollektivtrafiken längs ett stråk Åtgärder för att öka resandet med kollektivtrafik genomförs ofta med bristande samordning, bl a då ansvaret för områden som påverkar resvanorna är spritt på flera olika aktörer. Vi vill utveckla metodiken för att öka kollektivtrafikresandet, genom ett helhetsgrepp för ett stråk väg 155 genom Torslanda i Göteborg. Valet av väg 155 beror på att: Framkomligheten är dålig, vilket hindrar framtida expansion. En rad åtgärder är inplanerade vilket underlättar ett samlat grepp med kompletterande åtgärder. Målgruppen är representativ för kranskommunerna. Det finns mycket kunskapsunderlag för området. Projektets åtgärder är en kombination av förbättrad infrastruktur, nya tekniska lösningar och

13 påverkansinsatser. Detta ska ge ett markant ökat resande med kollektivtrafiken. Projektet bedrivs i samarbete mellan de som har ansvar för trafiksituationen i området och erfarenheterna kommer bl a föras vidare till övriga delar av Göteborgsregionen. Bilpoolsutveckling och medlemsrekrytering I ett klimatinvesteringsprogram kan det möjligen verka motsägelsefullt att investera i rekrytering av medlemmar i bilpooler, vars ändamål att tillhandahålla bilar, då transportsektorn är en av de största klimatpåverkande sektorerna. Undersökningar visar dock att medlemskap i bilpooler minskar individers bilkörning i jämförelse med enskilt bilinnehav.syftet är att utveckla Majornas Bilkooperativ till en attraktiv och konkurrensfördelaktig alternativ vid bilval genom att underlätta och att visa på de både miljömässiga och privata fördelarna med medlemskap i bilpool, och kombinationen bilpool och kollektivtrafik. Inom projektet ingår förutom, rekryteringstrategier för ökat medlemsantal, utbildning för anställd, medlemmar och styrelse, utvecklingarbete och erfarenhetsutbyte med övriga bilpooler i Norden ev Europa. Projektets klimatåtgärd förväntas förstärkas med åtgärden "Investeringsbidrag miljöbilar utökad andel miljöfordon" Cykeldag i Göteborg våren 2008 Under våren 2006 anordnade Naturskyddsföreningen i Göteborg cykellagning i samband med Vägverkets nationella cykelvecka. Cykellagningen innebar att ett antal cykelreparatörer hyrdes in för att erbjuda cyklister gratis service på sin cykel. Ca 153 cyklar justerades och lagades under av inhyrda reparatörer. Samtidigt samlade Naturskyddsföreningen in åsikter om cykelbanorna i Göteborg och informerade om cykling och miljö. Naturskyddsföreingen planerar att genomföra en liknande satsning på cykellagning våren 2007 (med Klimpbidrag) och Syftet är att uppmuntra göteborgarna att cykla mer och att informera om fördelarna med att cykla. Genom att hjälpa till med de små reparationer som annars sällan blir gjorda leder förhoppningsvis till att cykeln inte blir stående utan används. En större andel cyklister skulle ge renare luft, mindre buller, bättre hälsa och mer rum i städerna med färre bilar och parkeringsplatser. Bärgningsbil med biogasdrift Tanken med bidraget är att sänka merkostnaden för att bygga om en gasdriven lastbil till en bärgningsbil. Detta blir det första fordonet av denna typ i Sverige. Idag sker alla bärgningar med bensin- eller dieseldrivna fordon. Det vill vi ändra på. Vi hämtar och lämnar ett stort antal bilar varje dag. Spara energi - en utmaning för Göteborgs stadsdelar För att minska energiförbrukningen i Göteborgs stads skolfastigheter vill vi introducera ett annorlunda sätt att arbeta med energihushållningsfrågor. Detta ska förverkligas genom att de som använder lokalerna, elever, lärare, och övrig skolpersonal, blir delaktiga i arbetet. Genom information och pedagogiska insatser ska de få förståelse om energi och för energianvändningens påverkan på klimat och miljö. Åtgärden beräknas i enlighet med detta ge en energibesparing per år på 340 MWh el och 565 MWh värme (bilaga 1). Åtgärden rymmer en betydande social miljöeffekt - pedagogiska insatser ska ge berörda elever ökad förståelse för hur de själva kan påverka energiförbrukningen och klimat genom sitt eget beteende.

14 Konvertering av stadsgas till fjärrvärme för uppvärmning Higabgruppen äger och förvaltar ca 300 byggnader med en total yta av m 2. Flertalet av dessa byggnader är belägna i centrala delarna av Göteborg och därför anslutna till Göteborgs fjärrvärmenät. För ett 20-tal fastigheter finns dock ingen möjlighet till fjärrvärmeanslutning. I dessa används idag fossila bränslen i form av olja och stadsgas för uppvärmning. Detta projekt är en del i ett mer omfattande projekt som syftar till att Higabgruppen innan 2007 års slut skall vara helt oberoende av fossilbränslen för uppvärmning av sina fastigheter. I fastigheten Heden 705:1 benämnd Hedens omklädning samt Idrottscaféet sker uppvärmning idag med två st gaspannor vilka eldas med stadsgas. Åtgärden syftar till att ansluta fastigheten till Göteborgs fjärrvärmenät. I åtgärden ingår läggning av kulvert mellan Hedens omklädning och Idrottscaféet.

15 PRESSMEDDELANDE Halmstad får 24,5 miljoner för att minska sin klimatpåverkan Halmstad får 24,5 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för att genomföra investeringar som minskar kommunens klimatpåverkan. Den sammanlagda investeringen för åtgärderna uppgår till 84,9 miljoner kronor. Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka bilar. Den 1 november 2007 är sista ansökningsdatum för nästa omgång. Halmstads klimatinvesteringsprogram ger ett viktigt bidrag till klimatarbetet. Det lokala engagemanget är avgörande för att vi ska kunna motverka klimatförändringen, säger Gunnel Horm, chef för Naturvårdsverkets enhet för investeringsprogram. Klimatinvesteringarna i Halmstad omfattar satsningar på biogas, effektivare energiproduktion, energieffektivisering och mobilitetskontor. Bidraget på totalt 24,5 miljoner kronor fördelas på följande projekt, där den totala miljöinvesteringen anges inom parentes: Fordonsgas på Plönninge biogasanläggning: kronor ( kronor) Ny teknik för att särskilja förpackningar: kronor ( kronor) Effektivare energiproduktion genom rökgasrening: kronor ( kronor) Byte av armaturer och trafiksignallyktor: kronor ( kronor) Vetenskaplig utvärdering: kronor ( kronor) Mobilitetskontor i Halmstad: kronor ( kronor) Informations- och folkbildningsinsats: kronor ( kronor) Administration: kronor ( kronor) Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med ton per år och energianvändningen beräknas minska med MWh per år. Klimatinvesteringsprogram, Klimp, är ett statligt stöd till kommuner och andra lokala aktörer som genomför långsiktiga investeringar för att minska utsläppen av växthusgaser. Under 2006 lämnades det in 64 ansökningar om totalt 2,4 miljarder kronor i bidrag. Totalt 23 program samt tio enskilda åtgärder, så

16 kallade Guldklimpar, beviljas nu sammanlagt 410 miljoner kronor i bidrag. Den 14 juni anordnar länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland en regional träff i Göteborg där Naturvårdsverket deltar för att bland annat informera om Klimp. Syftet är att ge inspiration till det lokala/regionala klimatarbetet och att underlätta för kommuner, företag och andra att ansöka om bidrag till klimatinvesteringsprogram. Naturvårdsverket administrerar Klimp medan Rådet för investeringsstöd, med ledamöter utsedda av regeringen, fattar beslut om bidragen. Förutom Naturvårdsverket har Boverket, Energimyndigheten och Vägverket granskat ansökningarna. Stödet till klimatinvesteringsprogram infördes 2003 och detta är den fjärde omgången som bidrag delas ut. Hittills har bidrag på cirka 1,5 miljarder kronor fördelats till 95 klimatinvesteringsprogram. Åtgärderna i programmen beräknas leda till en utsläppsminskning med ton koldioxidekvivalenter årligen. Därtill kommer även utsläppsreduktioner i våra grannländer till följd av minskad elanvändning. Läs mer på: För ytterligare information om projekten, se nedan eller kontakta: Karin Hermansson, Klimp-handläggare, , karin.hermansson@naturvardsverket.se Gunnel Horm, chef vid enheten för investeringsprogram, , , gunnel.horm@naturvardsverket.se Anneli Nivrén, presschef, , , anneli.nivren@naturvardsverket.se Karin Larsson, Halmstads kommun, , karin.g.larsson@halmstad.se Naturvårdsverket är den centrala miljömyndigheten. Vi medverkar till att miljöpolitiken genomförs effektivt och med hög kvalitet samt bidrar till att den utvecklas på ett ändamålsenligt sätt. Antalet anställda är 550. Ytterligare information om projekten i Halmstad som får bidrag, direkt hämtat från ansökan Fordonsgas på Plönninge biogasanläggning Åtgärden omfattar en demonstrationsanläggning för ny teknik gällande småskalig uppgradering av biogas till fordonsgas på Plönninge, konvertering av traktor till gasdrift, kunskapsöverföring samt inmatningsutrustning för ökad biogasproduktion. Investeringarna syftar till att stimulera energiproduktion på lokal gårdsnivå inom i första hand det halländska lantbruket. Plönninge har också en stark ambition att så fort som möjligt byta ut fordonsparken till gasdrivna fordon, och via studenterna på Plönningegymnasiet tillsammans med andra samarbetspartners finns det stora förutsättningar för omfattande kunskapsspridning av den nya tekniken.

17 Ny teknik för att särskilja förpackningar För närvarande går en stor del av det förpackade organiska avfallet till förbränning, där visserligen energin tillvaratas, men växtnäringsämnena försvinner ur kretsloppet och en stor del hamnar med askan på deponi. Om avfallet befrias från sina förpackningar frigörs en stor mängd rötråvara med hög gaspotential. Vid en inventering finns det i Sverige ingen helhetslösning där alla sorters förpackningar kan lämnas i samma behållare. Målet är därför att åtgärden 2010 har utvecklat ny teknik för att särskilja matavfall från alla sorters förpackningar. Förhoppningen är att skapa en anläggning som kommer att förbättra Halmstads avfallshantering och även kan stimulera andra kommuner till att utveckla sin hantering av avfall för användning till biogas istället för förbränning. En ambition är också att Renhållningsbolaget ska kunna bli självförsörjande på biogas för hela sin fordonspark. Inköp av ett gasfordon för insamling av extra avfall ingår. Effektivare energiproduktion genom rökgasrening Åtgärden effektiviserar energiproduktionen på Kristineheds kraftvärmeverk i Halmstads kommun. Genom att ta tillvara energi som i nuläget släpps ut genom skorstenen kommer fjärrvärmeproduktionen att kunna ökas med 7 MW. Eftersom det rör sig om en effektivisering kommer varken bränsleförbrukningen eller utsläppen att öka. Värmen kommer att utvinnas ur rökgasen genom rökgaskondensering, vilket innebär att vattenånga kondenseras och ångbildningsvärme avges. Eftersom effekten höjs utan att utsläppen ökar kan den producerade energin betraktas som helt ren. Fjärrvärmeomsättningen i Halmstad ökar stadigt och det finns framtida planer på ytterligare utbyggnad av fjärrvärmenätet. Byte av armaturer och trafiksignallyktor Åtgärden syftar i första hand till att minska energiförbrukningen för gatubelysningen och trafiksignalerna genom utbyte av omoderna ljuskällor till energisnåla. Den totala energiminskningen för åtgärden uppskattas till ca kwh d v s ca 1,4 GWh. Utöver energiminskningen minskar underhållet och förnyelsebehovet av ljuskällorna och därmed transporterna samt även deponeringen av uttjänta lampor. Utbytet innebär även att ljuskällor som innehåller bly kommer att minska betydligt samt att synbarheten för trafiksignalerna förbättras vilket är positivt ur trafiksäkerhetssynpunkt. Mobilitetskontor i Halmstad Ett mobilitetskontor i Halmstad ska stimulera till klimatsmartare resval och på så sätt minska koldioxidutsläppen från transporterna. Halmstadsborna ska upptäcka det positiva i att cykla, gå, åka kollektivt, använda miljöfordon, nyttja bilpool eller samåka. Detta ska på sikt leda till ett mer hållbart resande med minskat koldioxidutsläpp. Mobilitetskontoret ska arbeta med kunskapsöverföring riktad mot kommuninvånarna och öka samverkan med näringsliv, organisationer och föreningar genom nätverksbyggande. Informations- och folkbildningsinsats Kunskapsöverföringen är en viktig del i förändringsarbete, men att verkligen nå fram med budskapet är en utmaning. Vid kommunikation av ett miljöbudskap handlar det både om att ge och ta emot information från omvärlden. Genom att vi ökar kunskapen kring hur ett budskap bäst kommuniceras kan vi bli mer framgångsrika att påverka till ett klimatsmartare beteende. Projektet bygger på

18 utveckling och utvärdering av metoder för att lyckas med kunskapsöverföring som stimulerar till beteendeförändring. Informationsinsatserna i denna åtgärd ska även stödja informationsbehovet i de övriga åtgärderna i programmet. Åtgärden kommer att genomföras i nära samverkan med stadskontorets enhet för Kommunikation och utveckling som ansvarar för kommunövergripande intern och extern information, samordning av kommunens webbplats och massmediakontakter. Vetenskaplig utvärdering Den vetenskapliga utvärderingen av Halmstads kommuns Klimp-program kommer att genomföras av högskolan i Halmstad, som också utvärderar kommunens Lokala investeringsprogram (Lip). Utvärderingen kommer att följa programmet under programperioden och ska beskriva och bedöma åtgärderna utifrån dess måluppfyllelse och söka en förståelse till utfallets orsaker. Utvärderingen ska även göra en bedömning av hur programmet som helhet har nått upp till sina mål. Klimp-åtgärderna ska också relateras till annat arbete inom en åtgärds område i kommunen och utvärderingen har även ambitionen att identifiera åtgärder med potential att utvecklas ytterligare, främst i ett ekonomiskt tillväxtperspektiv. Utvärderingen kommer regelbundet att presenteras på en hemsida med likvärdigt upplägg som för utvärderingen av Lip, som idag finns på

19 PRESSMEDDELANDE Helsingborg får 10,7 miljoner för att minska sin klimatpåverkan Helsingborg får 10,7 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för att genomföra investeringar som minskar stadens klimatpåverkan. Den sammanlagda investeringen för åtgärderna uppgår till 49,4 miljoner kronor. Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka bilar. Den 1 november 2007 är sista ansökningsdatum för nästa omgång. Helsingborgs klimatinvesteringsprogram ger ett viktigt bidrag till klimatarbetet. Det lokala engagemanget är avgörande för att vi ska kunna motverka klimatförändringen, säger Gunnel Horm, chef för Naturvårdsverkets enhet för investeringsprogram. Klimatinvesteringarna i Helsingborg omfattar satsningar på produktion och användning av biogas som fordonsbränsle. Bidraget på totalt 10,7 miljoner kronor fördelas på följande projekt, där den totala miljöinvesteringen anges inom parentes: Biogas från hushållens restavfall: kronor ( kronor) Optimering av biogasprocess: kronor ( kronor) Biogasdriven slamsugarbil: kronor ( kronor) Biogasdrivna sopbilar: kronor ( kronor) Bränslebyten i växthus, Petab: kronor ( kronor) Informationsåtgärd: kronor ( kronor) Administration: kronor ( kronor) Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med ton per år och energianvändningen beräknas minska med 174 MWh per år. Klimatinvesteringsprogram, Klimp, är ett statligt stöd till kommuner och andra lokala aktörer som genomför långsiktiga investeringar för att minska utsläppen av växthusgaser. Under 2006 lämnades det in 64 ansökningar om totalt 2,4 miljarder kronor i bidrag. Totalt 23 program samt tio enskilda åtgärder, så kallade Guldklimpar, beviljas nu sammanlagt 410 miljoner kronor i bidrag. Den 19 juni anordnar länsstyrelsen i Skåne en regional träff i Malmö där Naturvårdsverket deltar för att bland annat informera om Klimp. Syftet är att ge

20 inspiration till det lokala/regionala klimatarbetet och att underlätta för kommuner, företag och andra att ansöka om bidrag till klimatinvesteringsprogram. Naturvårdsverket administrerar Klimp medan Rådet för investeringsstöd, med ledamöter utsedda av regeringen, fattar beslut om bidragen. Förutom Naturvårdsverket har Boverket, Energimyndigheten och Vägverket granskat ansökningarna. Stödet till klimatinvesteringsprogram infördes 2003 och detta är den fjärde omgången som bidrag delas ut. Hittills har bidrag på cirka 1,5 miljarder kronor fördelats till 95 klimatinvesteringsprogram. Åtgärderna i programmen beräknas leda till en utsläppsminskning med ton koldioxidekvivalenter årligen. Därtill kommer även utsläppsreduktioner i våra grannländer till följd av minskad elanvändning. Läs mer på: För ytterligare information om projekten, se nedan eller kontakta: Karin Hermansson, Klimp-handläggare, karin.hermansson@naturvardsverket.se Gunnel Horm, chef vid enheten för investeringsprogram, , , gunnel.horm@naturvardsverket.se Anneli Nivrén, presschef, , , anneli.nivren@naturvardsverket.se Anneli Gille, Helsingborgs stad, , anneli.gille@helsingborg.se Naturvårdsverket är den centrala miljömyndigheten. Vi medverkar till att miljöpolitiken genomförs effektivt och med hög kvalitet samt bidrar till att den utvecklas på ett ändamålsenligt sätt. Antalet anställda är 550. Ytterligare information om projekten i Helsingborg som får bidrag, direkt hämtat från ansökan Biogas från hushållens restavfall Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) är ett regionalt återvinningsföretag. Till NSR kommer ca ton restavfall per år. Studier har visat att 40 % av restavfallet är organiskt, d v s ca ton biologiskt behandlingsbart restavfall per år. Den organiska delen av restavfallet kan separeras ur hushållsavfallet med relativt enkla medel och restavfallets energiinnehåll kan återvinnas genom biologisk behandling, t ex direkt i en torrötningsanläggning. Åtgärden består i att bygga en anläggning för torrrötning bestående av mottagning, förbehandling, hygieniseringssteg, ytterligare rötkammare, perkolatsystem och gassystem samt erforderlig styr- och reglerutrustning. Torr rötning bedöms komplettera de våta biogasanläggningar som finns genom att torra avfallsslag kan rötas energieffektivt med hög driftsäkerhet och tillgänglighet. I stora delar av landet

21 finns potential att röta ökade mängder fastare organiskt material. Optimering av biogasprocess NSR producerar biogas genom rötning av organiskt material. Genom förändrade substratsammansättningar och för att kunna producera ytterligare biogas krävs en optimering av rötningsprocessen. NSR avser även att öka produktionen av biogas genom att samröta odlade grödor från lantbruket tillsammans med avfall, slakteriavfall och gödsel. Tillförsel av nya substrat, skruvpressat matavfall och grödor medför en förändring i rötningsprocessen och kräver en vetenskaplig kartläggning för en optimal biogasproduktion. En utredning skall genomföras med avseende på vilket eller vilka optimeringssätt som är möjliga utifrån specifika förhållanden på NSR:s biogasanläggning. Åtgärden består i kartläggning som bas för framtagning av optimeringsförslag samt mekanisk utrustning för behandling av jordbruksavfall samt förbehandlingssteg. Åtgärden förväntas ge en ökad produktion av Nm3 uppgraderad biogas per år (motsvarande kwh/år). Biogasdriven slamsugarbil Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) är ett regionalt återvinningsföretag. Som ett led i arbetet för att minska klimatpåverkan från transporterna till och från NSRs biogasanläggning vid Filborna avfallsanläggning, söker man bidrag för inköp av en biogasdriven slamsugarbil. Åtgärden syftar till att bli ett demonstrationsprojekt då det är pedagogiskt riktigt att köra material till biogasanläggningen med en biogasdriven slamsugarbil. Slamsugarbilen kommer att användas för att transportera flytande organiskt avfall från substratleverantörer till biogasanläggningen och biogödsel från biogasanläggningen. Idag används, frånsett en biogödselpipeline som byggts med klimp-bidrag i tidigare program, uteslutande dieseldrivna fordon till dessa transporter. Biogasdrivna sopbilar Helsingborgs Renhållnings AB (Renhab) är ett helägt dotterbolag till Helsingborgs Stad. Bolagets verksamhet består av insamling och transport av hushållsavfall och återvinningsprodukter. Bolaget använder i sin verksamhet cirka 35 tunga lastbilar. Av dessa är 16 stycken av sådan typ (tvåaxliga fordon) att det med nuvarande teknik är möjligt att ersätta dem med biogasfordon. Redan idag drivs åtta fordon med biogas. Den aktuella åtgärden innebär att Renhab investerar i nya biogasdrivna fordon varje år under åren Sammantaget innebär åtgärden att ytterligare åtta dieseldrivna fordon ersätts med biogasfordon vilket innebär att samtliga Renhabs fordon, där det är tekniskt möjligt, kommer att drivas med biogas. Åtgärden innebär att liter diesel per år kan ersättas med biogas (motsvarande kwh/år). Bränslebyten i växthus, Petab PETAB Garden Center (Petab) säljer växter, trädgårdsredskap, trädgårdsmöbler m m. Anläggningen värms idag upp med 140 m3 olja/år. Petab vill nu byta uppvärmningskälla från olja till solvärme och gas. För att finansiera solvärmeanläggningen kommer Petab att söka bidrag från Boverket. Ansökan om stöd till klimatinvesteringsprogram avser stöd för installation av gaspanna med kringutrustning. Anläggningen kommer att anslutas till naturgasnätet med målsättningen att all gas som används ska vara biogas, vilket den planerade utbyggnaden av biogasproduktionen i Helsingborg kommer att ge möjlighet till på 2-3 års sikt. Under 2007 kan gasleverantören garantera att ca 50 % av

22 gasmängden kommer att vara biogas medan resterande 50 % är naturgas. Åtgärden innebär att den befintliga oljeeldade pannan byts ut mot en betydligt effektivare kondenserande gaspanna. Informationsåtgärd Informations- och folkbildningsinsatsen för 2007 fokuserar till stor del på energifrågor och dess koppling till växthuseffekten. Flera av åtgärderna i årets klimatinvesteringsprogram handlar om energi och utbyte av fossila energisystem till mer kretsloppsanpassade, och informationsinsatsen spinner vidare på samma tema. Informationsinsatserna i de tidigare programmen innefattar både allmän information om växthuseffekten och mer detaljerad information om biogas som fordonsbränsle, och dessa program kommer att fortgå under större delen av detta programs genomförandetid. En vidgning av informationsinsatsen till att omfatta både ett annat sakområde, energi, och delvis andra sätt att nå ut till allmänhet, ungdomar och företagare ger därför en värdefull breddning av informationen. Förhoppningen är att nå ut till människor som normalt inte nås av klimatinformation i samma utsträckning som de som redan är engagerade i frågan.

23 PRESSMEDDELANDE Hässleholm får 2,5 miljoner för att minska sin klimatpåverkan Hässleholm får 2,5 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för att genomföra investeringar som minskar kommunens klimatpåverkan. Den sammanlagda investeringen för åtgärderna uppgår till 8,8 miljoner kronor. Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med 490 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 170 bilar. Den 1 november 2007 är sista ansökningsdatum för nästa omgång. Hässleholms klimatinvesteringsprogram ger ett viktigt bidrag till klimatarbetet. Det lokala engagemanget är avgörande för att vi ska kunna motverka klimatförändringen, säger Gunnel Horm, chef för Naturvårdsverkets enhet för investeringsprogram. Klimatinvesteringarna i Hässleholm omfattar satsningar på biogasproduktion och biogasbussar, minskad användning av klimatpåverkande köldmedia samt klimatkommunikation. Bidraget på totalt 2,5 miljoner kronor fördelas på följande projekt, där den totala miljöinvesteringen anges inom parentes: Biogasbussar i stadstrafiken: kronor ( kronor) Konvertering av avfallssystem för matavfall: kronor ( kronor) Ombyggnad kyl- och frysanläggning: kronor ( kronor) Klimatkommunikation : kronor ( kronor) Administration: kronor ( kronor) Projekten beräknas minska de svenska utsläppen av växthusgaser med 490 ton per år och energianvändningen beräknas minska med 270 MWh per år. Klimatinvesteringsprogram, Klimp, är ett statligt stöd till kommuner och andra lokala aktörer som genomför långsiktiga investeringar för att minska utsläppen av växthusgaser. Under 2006 lämnades det in 64 ansökningar om totalt 2,4 miljarder kronor i bidrag. Totalt 23 program samt tio enskilda åtgärder, så kallade Guldklimpar, beviljas nu sammanlagt 410 miljoner kronor i bidrag. Den 19 juni anordnar länsstyrelsen i Skåne en regional träff i Malmö där Naturvårdsverket deltar för att bland annat informera om Klimp. Syftet är att ge inspiration till det lokala/regionala klimatarbetet och att underlätta för kommuner, företag och andra att ansöka om bidrag till

24 klimatinvesteringsprogram. Naturvårdsverket administrerar Klimp medan Rådet för investeringsstöd, med ledamöter utsedda av regeringen, fattar beslut om bidragen. Förutom Naturvårdsverket har Boverket, Energimyndigheten och Vägverket granskat ansökningarna. Stödet till klimatinvesteringsprogram infördes 2003 och detta är den fjärde omgången som bidrag delas ut. Hittills har bidrag på cirka 1,5 miljarder kronor fördelats till 95 klimatinvesteringsprogram. Åtgärderna i programmen beräknas leda till en utsläppsminskning med ton koldioxidekvivalenter årligen. Därtill kommer även utsläppsreduktioner i våra grannländer till följd av minskad elanvändning. Läs mer på: För ytterligare information om projekten, se nedan eller kontakta: Anna Green, Klimp-handläggare, , anna.green@naturvardsverket.se Gunnel Horm, chef vid enheten för investeringsprogram, , , gunnel.horm@naturvardsverket.se Anneli Nivrén, presschef, , , anneli.nivren@naturvardsverket.se Maria Larsson, Hässleholms kommun, , maria.larsson@hassleholm.se Naturvårdsverket är den centrala miljömyndigheten. Vi medverkar till att miljöpolitiken genomförs effektivt och med hög kvalitet samt bidrar till att den utvecklas på ett ändamålsenligt sätt. Antalet anställda är 550. Ytterligare information om projekten i Hässleholm som får bidrag, direkt hämtat från ansökan Klimatkommunikation Klimatkommunikationen kommer dels att allmänt informera om klimatfrågan och dels handla mer specifikt om olika åtgärder i klimatinvesteringsprogrammet. Fem allmänna informationsinsatser ingår: 1. Kontakter med massmedia 2. Klimatinformatörer 3. Information till hushåll och arbetsplatser 4. Hemsidan 5. Klimatmålsuppföljning Biogasbussar i stadstrafiken Sex biogasbussar kommer att införskaffas till stadsbusstrafiken i Hässleholms kommun, som ersättning för nuvarande dieselbussar. Skånetrafiken är huvudman för stadstrafiken, men om bussarna ska drivas av biogas måste kommunen

Skåne får 144 miljoner för att minska sin klimatpåverkan

Skåne får 144 miljoner för att minska sin klimatpåverkan PRESSMEDDELANDE 2007-05-24 Skåne får 144 miljoner för att minska sin klimatpåverkan Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad, Malmö och Trelleborg får tillsammans 144 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket

Läs mer

Halmstad får 24,5 miljoner för att minska sin klimatpåverkan

Halmstad får 24,5 miljoner för att minska sin klimatpåverkan PRESSMEDDELANDE 2007-05-24 Halmstad får 24,5 miljoner för att minska sin klimatpåverkan Halmstad får 24,5 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för att genomföra investeringar som minskar kommunens

Läs mer

Åtgärd 7 Informations- och folkbildningsinsats

Åtgärd 7 Informations- och folkbildningsinsats Åtgärd 7 Informations- och folkbildningsinsats Sammanfattning Kunskapsöverföringen är en viktig del i förändringsarbete, men att verkligen nå fram med budskapet är en utmaning. Vid kommunikation av ett

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Där klimatsmarta idéer blir verklighet

Där klimatsmarta idéer blir verklighet Där klimatsmarta idéer blir verklighet Klimp 2008 2012 Naturvårdsverket och Linköpingskommun arbetar tillsammans för att minska utsläppen av växthusgaser. Tillsammans för klimatet Vi är mycket stolta över

Läs mer

Slutredovisning av Regionalt klimatinvesteringsprogram

Slutredovisning av Regionalt klimatinvesteringsprogram 2012-06-28 Slutredovisning av Regionalt klimatinvesteringsprogram (KLIMP) 2008 2012 Regionförbundet har nu, tillsammans med länets åtgärdsägare, genomfört det regionala klimatinvesteringsprogrammet för

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 5 februari 2009 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel,

Läs mer

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15 PROTOKOLL 14 (27) KS 148 Dnr 2013/KS214 400 Remiss - Regional strategi och handlingsplan för biogas för Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Biogas Sydost har kommit in med förslag till regional strategi

Läs mer

Klimp för biogas. BioMil AB biogas, miljö och kretslopp. -utvärdering av biogas-åtgärderna inom Klimp. Martin Fransson

Klimp för biogas. BioMil AB biogas, miljö och kretslopp. -utvärdering av biogas-åtgärderna inom Klimp. Martin Fransson Klimp för biogas -utvärdering av biogas-åtgärderna inom Klimp biogas, miljö och kretslopp Vad är Klimp? Klimatinvesteringsprogrammet 2003-2012 Fokus på att reducera utsläpp av växthusgaser och energieffektivisering

Läs mer

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Var kommer de lokala utsläppen ifrån? Dikväveoxid 16% HFC 0,4% Metan 17% Koldioxid 67% Utsläpp av växthusgaser per invånare: år 1990 9,7 ton år 2006 6,5 ton Lokala

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 17 september 2008 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel, avfall

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Marknadsanalys av substrat till biogas

Marknadsanalys av substrat till biogas Marknadsanalys av substrat till biogas Hur substratmarknaden bidrar till Biogas Västs mål på 1,2 TWh rötad biogas till 2020 Finansiärer VGR Avfall Sverige Region Halland Region Skåne Bakgrund Ökat intresse

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö biogas FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö satsar på biogas Ett av världens tuffaste miljömål Malmö stad har ett av världens tuffaste miljömål uppsatt - år 2030 ska hela Malmö försörjas med förnybar

Läs mer

Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011

Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011 Energigas en möjlighet att fasa ut olja och kol, Energigas Sverige Gävle, 29 september 2011 Energigas Sverige driver utvecklingen framåt Säkerhet och teknik Information och opinion 2011-09-30 Fem sektioner

Läs mer

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Biogas till Dalarna Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Kort historia om Dala BioGas LRF tittar på förutsättningarna att göra en biogasanläggning i södra Dalarna. En förundersökning utförs av SBI

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

fossilbränslefri kommun

fossilbränslefri kommun Kristianstad fossilbränslefri kommun? Ronneby 2006-03-29 Lennart Erfors & Staffan Branting Teatern, februari 2002 Översvämmas vid + 3 m 200-300 Mkr investeras i skyddsvallar mot Hammarsjön och Helge Å

Läs mer

Framtidens kretsloppsanläggning

Framtidens kretsloppsanläggning Framtidens kretsloppsanläggning Kretsloppsanläggningen i Högbytorp förvandlar det som ingen vill ha till sådant som alla behöver. Här gör vi el, värme, biogas och biogödsel av avfall. Varför bygger vi

Läs mer

Biogas en nationell angelägenhet. Lena Berglund Kommunikationsansvarig

Biogas en nationell angelägenhet. Lena Berglund Kommunikationsansvarig Biogas en nationell angelägenhet Lena Berglund Kommunikationsansvarig Energigaser självklar del av det hållbara samhället Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Råvara industri Vardagsliv Kraftvärme

Läs mer

Samverkan för en bättre miljö -

Samverkan för en bättre miljö - Samverkan för en bättre miljö - Utvärdering av Halmstads kommuns Klimatinvesteringsprogram (KLIMP) 2007-2011 ÅTGÄRD 5. ENERGISNÅL GATUBELYSNING GENOM BYTE AV ARMATURER OCH TRAFIKSIGNALLYKTOR Halmstad den

Läs mer

Gas i transportsektorn till lands og till vands. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012

Gas i transportsektorn till lands og till vands. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012 Gas i transportsektorn till lands og till vands Anders Mathiasson, Energigas Sverige Nyborg, 23 november 2012 Fem sektioner arbetar för ökad energigasanvändning Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG

Läs mer

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Trelleborg den 27 september 2012 Biogas Syd arbetar med biogaspusslets olika sektorer Miljömål Ökad sysselsättning Klimatmål Klimatmål Ökad försörjningsgrad

Läs mer

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone:

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone: Gasum AB Lidköping Nuvarande anläggning: Råvaran för biogastillverkningen Bild på substrat: Ensilage Avrens Sekunda spannmål Idag används grönmassa (t.ex. ensilage), spannmål och industriella biprodukter

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad

Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad Sammanfattning Ett mobilitetskontor i Halmstad ska stimulera till klimatsmartare resval och på så sätt minska koldioxidutsläppen från transporterna. Halmstadsborna

Läs mer

Miljömålet Begränsad klimatpåverkan: Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på

Miljömålet Begränsad klimatpåverkan: Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på Miljömålet Begränsad klimatpåverkan: Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet

Läs mer

Framtidens transporter sker med biogas och el

Framtidens transporter sker med biogas och el E.ON Sustainable Mobility Framtidens transporter sker med biogas och el Hållbara transporter kräver ett helhetsgrepp Sustainable Mobility är vår satsning på hållbara transportlösningar. De utgörs av de

Läs mer

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 -

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 - Klimatstrategi för minskad klimatpåverkan Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 216-4-19-1 - INLEDNING Kristianstads kommun arbetar aktivt med att minska utsläppen av växthusgaser samt med

Läs mer

Gas i södra Sverige Mattias Hennius

Gas i södra Sverige Mattias Hennius Gas i södra Sverige Mattias Hennius E.ONs affärsidé är att producera, distribuera och sälja energi Ta tillvara klimatsmarta investeringar Vatten- och kärnkraft Fermentering ger biogas drivmedel för fordon

Läs mer

Åtgärd 5. Byte av armaturer och trafiksignallyktor

Åtgärd 5. Byte av armaturer och trafiksignallyktor Åtgärd 5. Byte av armaturer och trafiksignallyktor Åtgärd Projektet omfattar utbyte av äldre gatubelysningsarmaturer till moderna och energisnåla armaturer samt utbyte av trafiksignallyktor med lågvoltslampor

Läs mer

Gasernas utveckling. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011

Gasernas utveckling. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011 Gasernas utveckling Anders Mathiasson, Energigas Sverige Vimmerby 21 november 2011 Fem sektioner arbetar för ökad energigasanvändning Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Anders Mathiasson

Läs mer

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Denna folder presenterar kort hur utsläppen av växthusgaser m.m. har utvecklats under senare år. Klimatredovisningen i sin helhet kan läsas på www.kristianstad.se

Läs mer

Rent vatten idag och i framtiden

Rent vatten idag och i framtiden Biogas i Sundsvall Rent vatten idag och i framtiden Micael Löfqvist Vd Övergripande gå igenom: MittSverige Vatten AB Ska VA-huvudmännen syssla med Biogas / Fordonsgas? Mål och resursplan 2011 (MRP) Sundsvalls

Läs mer

Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon

Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon Utveckling av infrastruktur och marknad för biogas i fordon i Sjuhäradsområdet 610305 ISSN 1651-5501 Projektet delfinansieras av Energimyndigheten Svenska Biogasföreningen

Läs mer

Bilaga K1 Halmstads kommuns Klimatinvesteringsprogram och klimatstrategi

Bilaga K1 Halmstads kommuns Klimatinvesteringsprogram och klimatstrategi Bilaga K1 Halmstads kommuns Klimatinvesteringsprogram och klimatstrategi K1 Klimatinvesterinsprogram och klimatstrategi.doc 1/45 Innehållsförteckning Sammanfattning...4 1. Bakgrund...5 Miljökvalitetsmål

Läs mer

Klimatinvesteringar och energieffektivisering. 3 dec 2015

Klimatinvesteringar och energieffektivisering. 3 dec 2015 Klimatinvesteringar och energieffektivisering 3 dec 2015 Klimatinvesteringar och energieffektivisering Investeringsstöd Mats Bäck, Jim Bruylandt Länsstyrelsen Västernorrland Stöd för energikartläggning,

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND BIOGAS VÄST

VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND BIOGAS VÄST VAD HÄNDER NU? PROGRAMMET FÖR BIOGASUTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Hanna Jönsson, Processledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Göteborg, 26 april 2012 Klimatstrategi för Västra Götaland Bryta beroendet

Läs mer

Bilaga 1: Miljökonsekvensbeskrivning

Bilaga 1: Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till avfallsplan 2010-04-22 Bilaga 1: Miljökonsekvensbeskrivning Bakgrund Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket (NFS 2006:6) ska en miljöbedömning

Läs mer

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång?

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Petter Kjellgren, Projektledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Avstamp Jönköping

Läs mer

2. BIOGAS UR MATAVFALL

2. BIOGAS UR MATAVFALL Från Högskolan i Halmstads utvärdering, delrapport tre i december 2010. Här kan du läsa om åtgärden och hur arbetet går i förhållande till målen. 2. BIOGAS UR MATAVFALL Foto: Lars Andersson Vid det kommunala

Läs mer

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Bakgrund LRF-studie från 2011 visade goda förutsättningar för lönsam biogasproduktion på grund av

Läs mer

Biogas som drivmedel. Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun

Biogas som drivmedel. Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun Biogas som drivmedel Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun fastställd av Kommunstyrelsen 26 februari 2009 Regional strategi för införande av biogas på Gotland

Läs mer

Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling. Anders Mathiasson Karlskoga, 14 juni 2013

Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling. Anders Mathiasson Karlskoga, 14 juni 2013 Full gas i Karlskoga Energigasernas utveckling Karlskoga, 14 juni 2013 Energigaser självklar del av det hållbara samhället Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas, inkl LNG Vätgas Råvara industri Vardagsliv Fordonsbränsle

Läs mer

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Look to Sweden Urban Kärrmarck Expert urban.karrmarck@energimyndigheten.se Förslag till en sektorsövergripande biogasstrategi (ER 2010:23)* Gemensam förslag

Läs mer

10 år. 10 år med minimal klimatpåverkan

10 år. 10 år med minimal klimatpåverkan 10 år 10 år med minimal klimatpåverkan 1999-2009 I november 2009 hade det gått 10 år sedan den första gasbilen tankades i Kristianstad. Samma månad sattes de tre första gröna stadsbussarna i drift. Under

Läs mer

Åtgärd 4. Effektivare energiproduktion genom rökgaskondensering

Åtgärd 4. Effektivare energiproduktion genom rökgaskondensering Åtgärd 4. Effektivare energiproduktion genom rökgaskondensering Effektivare energiproduktion genom rökgaskondensering i Kristineheds kraftvärmeverk Sammanfattning Åtgärden syftar till att effektivisera

Läs mer

Biogas framtidens fordonsbränsle. Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas

Biogas framtidens fordonsbränsle. Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas Biogas framtidens fordonsbränsle Peter Eriksson Affärsutveckling Biogas Biogas grön energiproduktion Hushåll Restaurang, storkök Biogas Livsmedelshandel Livsmedelsindustri Biogödsel Jordbruk Biogasprocessen

Läs mer

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan BIOGAS SYD - ett nätverk för samverkan »Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla regionens position som ledande biogasregion i Sverige.« Biogas Syd Ett nätverk för samverkan Biogas Syd

Läs mer

Biogas i Uppsala län.

Biogas i Uppsala län. Biogas i Uppsala län www.energikontor.se www.biogasost.se Biogas Öst arbetar för att Skapa de bästa regionala förutsättningarna för ökad produktion, distribution och konsumtion av biogas. Informera, kommunicera

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Roland Nilsson E.ON Gas Sverige

Roland Nilsson E.ON Gas Sverige Roland Nilsson E.ON Gas Sverige Naturgasnät i Sverige Befintligt naturgasnät --- Planerad naturgasutbyggnad Page 2 Fordonsgas på E.ON * E.ON Gas säljer och levererar Fordonsgas på 17 publika tankstationer

Läs mer

På väg mot en hållbar framtid

På väg mot en hållbar framtid På väg mot en hållbar framtid Foto: Christiaan Dirksen % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Region Skåne blir fritt från fossila bränslen

Läs mer

VAR MED OCH MINSKA UTSLÄPPEN! 600 MILJONER PER ÅR SKA INVESTERAS UNDER ÅR 2016, 2017 OCH 2018

VAR MED OCH MINSKA UTSLÄPPEN! 600 MILJONER PER ÅR SKA INVESTERAS UNDER ÅR 2016, 2017 OCH 2018 VAR MED OCH MINSKA UTSLÄPPEN! 600 MILJONER PER ÅR SKA INVESTERAS UNDER ÅR 2016, 2017 OCH 2018 Klimatklivet för ett klimatsmart samhälle Pengarna ges till klimatinvesteringar i kommuner, regioner, företag

Läs mer

Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning

Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning Projektets huvudaktiviteter HA 1 - Status och potentialer för klimatsmart energiförsörjning HA 2 - Klimatsmarta energisystem vision och praktik HA

Läs mer

Motala kör på biogas. Om Motalas satsning på miljövänligt bränsle

Motala kör på biogas. Om Motalas satsning på miljövänligt bränsle Motala kör på biogas Om Motalas satsning på miljövänligt bränsle Så lyckades Motala - Oavsett vilken aktör en kommun samarbetar med är det viktigt att kommunen stöttar och bidrar till att investeringar

Läs mer

Biogasens roll som fordonsbränsle. SYSAV-dagen 2014 05 09 Anders Mathiasson Energigas Sverige

Biogasens roll som fordonsbränsle. SYSAV-dagen 2014 05 09 Anders Mathiasson Energigas Sverige Biogasens roll som fordonsbränsle SYSAV-dagen 2014 05 09 Anders Mathiasson Energigas Sverige Fordonsgas i Sverige Det finns 152 publika tankstationer, april 2014 Anders Mathiasson, Energigas Sverige 2014-05-14

Läs mer

Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland

Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Hanna Jönsson, Västra Götalandsregionen Processledare Biogas Väst 24 nov 2011 Biogasutvecklingen i Västra Götaland 2001 2010 8500 102 49 2001 790 7

Läs mer

SVENSKA UTSLÄPP AV KLIMATGASER

SVENSKA UTSLÄPP AV KLIMATGASER Brodderad av Mo-Gerda 92 år på Mogården, Dalarna. År 1991. L Lars Brolin B li Projektchef P j kt h f Scandinavian Biogas Tfn: 0707 95 98 78 l lars.brolin@scandinavianbiogas.com b li @ di i bi UTSLÄPP AV

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets ändring av allmänna råd (NFS 2003:13) till förordningen (2003:262) om statliga bidrag till klimatinvesteringsprogram; Utkom från trycket

Läs mer

Biogasanläggningen i Boden

Biogasanläggningen i Boden Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Bio2G Biogas genom förgasning

Bio2G Biogas genom förgasning Bio2G Biogas genom förgasning Jan-Anders Svensson, E.ON Gasification Development AB Gasdag Karlstad 2012-02-09 EUs klimatmål 20/20/20 år 2020 Koldioxidutsläppen ska ha minskat med 20 procent (jämfört med

Läs mer

Helsingborg - unika förutsättningar

Helsingborg - unika förutsättningar Biogas en framgångsfaktor i Sveriges bästa miljökommun Bästa miljökommun Miljöaktuellt 2009 Lars Thunberg Ordförande Miljönämnden och i Sveriges Ekokommuner Biogasutbildning i Kalmar län 21 januari 2010

Läs mer

Energigas en klimatsmart story

Energigas en klimatsmart story Energigas en klimatsmart story Vad är energigas? Naturgas Biogas Vätgas Gasol Fordonsgas Sveriges energitillförsel 569 TWh TWh Vattenkraft 66 Gas 17 Biobränsle 127 Värmepumpar 6 Vindkraft 3 Olja 183 Kärnkraft

Läs mer

Energigasläget i Sverige. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Helsingborg, 17 maj 2011

Energigasläget i Sverige. Anders Mathiasson, Energigas Sverige Helsingborg, 17 maj 2011 Energigasläget i Sverige Anders Mathiasson, Energigas Sverige Helsingborg, 17 maj 2011 Energigas Sverige driver utvecklingen framåt Säkerhet och teknik Information och opinion Anders Mathiasson 2011-01-11

Läs mer

Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall

Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall HAPARANDA STAD DECEMBER 2010 2 Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall Sofia Larsson Klimatstrateg Kommunledningsförvaltningen december

Läs mer

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Nedan finns en sammanställning om projektet Vid mötet ger vi

Läs mer

Biogasanläggningen i Linköping

Biogasanläggningen i Linköping Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter

Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter Helägt kommunalt bolag Vi ansvarar för dricksvattenförsörjning, avloppsvattenhantering, hämtning av hushållsavfall, produktion

Läs mer

Lokal drivmedelsproduktion - Skånsk biogas ersätter importerade fossila bränslen

Lokal drivmedelsproduktion - Skånsk biogas ersätter importerade fossila bränslen Lokal drivmedelsproduktion - Skånsk biogas ersätter importerade fossila bränslen Mårten Ahlm, Skånes Energiting 2012-06-12 - Biogas Syd är en regional samverkansorganisation för biogasintressenter i södra

Läs mer

Faktablad om Malmös lokala klimatinvesteringsprogram KLIMP

Faktablad om Malmös lokala klimatinvesteringsprogram KLIMP Faktablad om Malmös lokala klimatinvesteringsprogram KLIMP 2006-2010 Innehållsförteck ning 1. Biogasfordon i Malmö, åtgärd 6 2. Urbana Villor - Bygga Bo, åtgärd 14 3. Klimatutbildning för arbetsplatser,

Läs mer

Bilaga Å2 Projektbeskrivning. Åtgärd 2. Ny teknik för att särskilja förpackningar från organiskt avfall

Bilaga Å2 Projektbeskrivning. Åtgärd 2. Ny teknik för att särskilja förpackningar från organiskt avfall Bilaga Å2 Projektbeskrivning Åtgärd 2. Ny teknik för att särskilja förpackningar från organiskt avfall INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 3 2. AVSKILJANDE AV FÖRPACKNING FRÅN LIVSMEDELSAVFALL...

Läs mer

Biogas. en del av framtidens energilösning. Anna Säfvestad Albinsson Projektledare Biogas Norr, BioFuel Region

Biogas. en del av framtidens energilösning. Anna Säfvestad Albinsson Projektledare Biogas Norr, BioFuel Region Biogas en del av framtidens energilösning Anna Säfvestad Albinsson Projektledare Biogas Norr, BioFuel Region Minimiljöskolan Länk till Skellefteå kommuns minimiljöskola www.skelleftea.se/minimiljoskola

Läs mer

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Jordbruks- och trädgårdskonferens på Alnarp den 1 mars 2012 Biogas Syd är en del av Energikontoret Skåne Samhälle och näringsliv

Läs mer

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Jordbruks- och trädgårdskonferens på Alnarp den 1 mars 2012 1 Biogas Syd är en del av Energikontoret Skåne Samhälle och näringsliv

Läs mer

Energi- och klimatstrategi

Energi- och klimatstrategi 1(9) Energi- och klimatstrategi Godkänd KU 63 2009-03-13 2(9) Inledning Att fossilbränsleanvändning påverkar den globala uppvärmningen är inget nytt, däremot måste vi hitta nya och effektivare vägar för

Läs mer

Klimatpolicy Laxå kommun

Klimatpolicy Laxå kommun Laxå kommun 1 (5) Klimatstrategi Policy Klimatpolicy Laxå kommun Genom utsläpp av växthusgaser bidrar Laxå kommun till den globala klimatpåverkan. Det största tillskottet av växthusgaser sker genom koldioxidutsläpp

Läs mer

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården Biosling

Läs mer

Biogasens utveckling och framtid. Jönköping 20 november Anders Mathiasson Vd, Energigas Sverige

Biogasens utveckling och framtid. Jönköping 20 november Anders Mathiasson Vd, Energigas Sverige Biogasens utveckling och framtid Jönköping 20 november Anders Mathiasson Vd, Energigas Sverige Biogasutvecklingen i Sverige Långsam men säker volymutveckling i flera år Kretslopps och avfallstanken driver

Läs mer

Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering

Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering Sammanfattning Den vetenskapliga utvärderingen av Halmstads kommuns Klimp-program kommer att genomföras av högskolan i Halmstad, som också utvärderar kommunens Lokala

Läs mer

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Piteå Biogas AB (PBAB) är ett privat bolag bildat av ett flertal lantbruksföretag med målsättning att etablera en biogasanläggning inom Piteå kommun för produktion

Läs mer

Klimatpåverkan från gårdsbaserade biogasanläggningar

Klimatpåverkan från gårdsbaserade biogasanläggningar Klimatpåverkan från gårdsbaserade biogasanläggningar Maria Berglund Hushållningssällskapet Halland maria.berglund@hushallningssallskapet.se tel. 035-465 22, 076-105 73 45 Koldioxid från fossil energi Jordbrukets

Läs mer

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21

SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 SÅ BLIR SVERIGES BÖNDER KLIMATSMARTAST I VÄRLDEN 2010-07-21 Dubbelt upp klimatsmarta mål för de gröna näringarna. Sverige har några av världens mest ambitiösa mål för klimat- och energiomställningen. Så

Läs mer

Energikontoret Regionförbundet Örebro KLIMP 2008-2012. 8 oktober 2008

Energikontoret Regionförbundet Örebro KLIMP 2008-2012. 8 oktober 2008 Energikontoret Regionförbundet Örebro KLIMP 2008-2012 8 oktober 2008 Dagordning Inledning Laget runt Avtal Miljöeffekter Ändringar Informationsspridning Åtgärdsägargrupp Årlig verksamhetsrapport Slutrapport

Läs mer

STYRMEDEL FÖR ÖKAD BIOGASPRODUKTION. sammanfattande slutsatser från ett forskningsprojekt

STYRMEDEL FÖR ÖKAD BIOGASPRODUKTION. sammanfattande slutsatser från ett forskningsprojekt STYRMEDEL FÖR ÖKAD BIOGASPRODUKTION sammanfattande slutsatser från ett forskningsprojekt Denna broschyr är författad av Profu, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) och Institutet för jordbruks- och

Läs mer

Nationellt mål 20 twh biogas senast år 2020

Nationellt mål 20 twh biogas senast år 2020 starka tillväxtregioner gör skillnad! regional samverkan för grön tillväxt och ökad användning av biogas som fordonsbränsle Nationellt mål 20 twh biogas senast år 2020 ökad nationell sysselsättning minskade

Läs mer

Åtgärd 1. Fordonsgas på Plönninge biogasanläggning

Åtgärd 1. Fordonsgas på Plönninge biogasanläggning Åtgärd 1. Fordonsgas på Plönninge biogasanläggning 1(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 3 2. BESKRIVNING AV ÅTGÄRDEN... 4 3. EKONOMI... 7 Total investering... 7 Miljörelaterad investering... 8 Minskad

Läs mer

4 juni 2007 Sol i fjärrvärme

4 juni 2007 Sol i fjärrvärme En stark miljöprofil!!! 3000 Svavel NOX Fossil CO2 350000 2500 300000 250000 2000 200000 1500 150000 1000 100000 500 50000 0 0 1970 1972 1974 1976 1978 1980 1982 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998

Läs mer

Biogasstrategi Uppföljning av mål och handlingsplan 2016-04-01

Biogasstrategi  Uppföljning av mål och handlingsplan 2016-04-01 Biogasstrategi Uppföljning av mål och handlingsplan 2016-04-01-1 - MÅL ANVÄNDNING Biogasproduktionen ska i första hand användas som fordonsgas. År 2020 ska 80 GWh/år lokalt producerad fordonsgas säljas.

Läs mer

Tryck på gasen för matavfall!

Tryck på gasen för matavfall! Tryck på gasen för matavfall! Sortera matavfall - helt naturligt! Det är idag självklart att vi ska hushålla med våra resurser. Och till våra mest självklara och naturliga resurser hör matavfallet. Om

Läs mer

Ansökan till Region Skånes utvecklingsmedel för biogas

Ansökan till Region Skånes utvecklingsmedel för biogas Ansökan till Region Skånes utvecklingsmedel för biogas Ansökan skickas in både digitalt i Excel format per e-post till biogas@skane.se och som underskrivet original på papper till: Jeanette Flodqvist,

Läs mer

Utvecklingen av biogas och fordonsgas Anders Mathiasson, Gasföreningen

Utvecklingen av biogas och fordonsgas Anders Mathiasson, Gasföreningen Utvecklingen av biogas och fordonsgas Anders Mathiasson, Gasföreningen Verksamhetsorganisation Gasföreningen enar gasbranschen Medlemsfinansierad branschförening med över 100 medlemmar Biogas Fordonsgas

Läs mer

BORÅS ENERGI OCH MILJÖ AB. Miljöåret 2013. Vår dröm - en fossilbränslefri stad

BORÅS ENERGI OCH MILJÖ AB. Miljöåret 2013. Vår dröm - en fossilbränslefri stad BORÅS ENERGI OCH MILJÖ AB Miljöåret 2013 Vår dröm - en fossilbränslefri stad MILJÖ 2013 Borås Energi och Miljö strävar efter att ta tillvara på material- och energiflöden i Borås. Genom återvinning och

Läs mer

NSR biogasanläggning i Helsingborg

NSR biogasanläggning i Helsingborg Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Klimatåtgärder och energieffektivisering Vilka styrmedel är kostnadseffektiva i ett samhällsperspektiv?

Klimatåtgärder och energieffektivisering Vilka styrmedel är kostnadseffektiva i ett samhällsperspektiv? Klimatåtgärder och energieffektivisering Vilka styrmedel är kostnadseffektiva i ett samhällsperspektiv? Stefan Jendteg Miljöavdelningen Länsstyrelsen Skåne Utsläpp av växthusgaser i Sverige 2010 (66 Mton)

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Suksesskriterier for utvikling av biogass i Sverige

Suksesskriterier for utvikling av biogass i Sverige Suksesskriterier for utvikling av biogass i Sverige Tobias Persson, Handläggare, Svenskt Gastekniskt Center Biogasproduktion i Sverige Statistik för biogasproduktion Tankstationer Statistik för tankstationer

Läs mer