Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN E-arkiv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16628 su/adm 2014-11-25 5 RUTIN E-arkiv"

Transkript

1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Innehållsansvarig: Karin Wiberger, Medicinsk sekreterar, Rättspsykiatrisk rehabenhet 7 (karwi25) Godkänd av: Alessio Degl'innocenti, Verksamhetschef, Verksamhetsledning och stab (alede2) Denna rutin gäller för: Verksamhet Rättspsykiatri Syfte Att användning av e-arkiv sker på ett korrekt och säkert sätt. Ansvar Gäller för all personal på Rättspsykiatri, Område 2, SU. Ansvar för spridning och implementering har VEC/EC. Verksamhetschefen ansvarar för att rutinen finns och följer gällande författningar/lagar. Arbetsbeskrivning E-arkiv är ett digitalt dataprogram som används för att läsa patientens komplementjournal. Det är också ett arkivsystem som används för att lagra digitaliserade komplementjournaler inom sjukvården i Västra Götalandsregionen. Det finns tre syften med e-arkiv: Utveckla ett SU-gemensamt digitalt arkiv. Att göra det möjligt att läsa komplementjournalen digitalt via datorn. Ge ökad tillgänglighet, bättre service samt en effektivare och säkrare hantering av sjukhusets journaler. Det innebär att alla nya dokument daterade från införandedatum ( ) skannas till e-arkivsystemet och återsökts via en egen kategoriseringslista som är byggd utifrån en SUgemensam mall (SU-gemensam kategoriseringsordning). Alla befintliga pappersjournaler flyttas till Regionarkivet i Vänersborg för långtidsförvaring och vid behov skannas de gamla journalerna in i e-arkiv efter beställning om patientsäkerheten kräver det. Systemet nås via Melior, Externa program. Inga nya dokument daterade från införandedatum av e-arkiv får sorteras in i den befintliga pappersjournalen. Inskannade dokument i e-arkiv räknas som originalhandling medan alla utdragna pappersdokument från e-arkiv som kopia och skall destrueras efter användning. Material som idag signeras på verksamheten ska vara signerat när det levereras för skanning. Arkiv och informationsstruktur har inget ansvar att kontrollera att materialet är signerat. Inga utdragna kopior, med undantag från vårdplanen, från digitala sjukhussystem ska skannas. Inte heller arbetsmaterial eller handlingar som SU i samråd med arkivmyndighet bestämt ska gallras (se dokumenthanteringsplan för VGR) Inskannat material kvalitetskontrolleras och destrueras av Arkiv och informationsstruktur och Regionarkivet fem dagar efter skanning. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia 1 (av 11)

2 Allmänt Originalhandling LPT/LRV Inskannade dokument i e-arkiv räknas som originalhandling och alla utdragna pappersdokument från e-arkiv som kopia som destrueras efter användning. 1. Vårdintyg i original för patienter med pågående tvångsvård förvaras på verksamheten i pärm på respektive enhet där patienten vårdas. Sorteringsordning efter personnummer; dag, månad, år. 2. Kopia av vårdintyget skickas till Arkiv och informationsstruktur för skanning efter utfärdandedatum så att det blir sökbart i journalen och tillgängligt vid vård av patienten. 3. Efter avslutad tvångsvård sätts vårdintyget i original in i pärm för avslutad vård på verksamheten. Pärmen finns på akutenheten och är gemensam för hela verksamheten. Sorteringsordning efter datum för avslutad vård. Flyttas patienten till annan vårdinrättning på gällande vårdintyg ska detta följa med i original. 4. Fylld pärm med avslutade vårdintyg i original skickas till Arkiv och informationsstruktur för vidare befordran till Regionarkivet och bevarande i pappersform. Pärmen ska vara tydligt märkt med verksamhet och avslutandedatum från ååååmmdd till ååååmmdd. 5. Vårdintyg som sitter i den befintliga pappersjournalen och som levereras till Regionarkivet i Vänersborg kommer att skannas tillsammans med denna vid beställning. Vårdintyget i original plockas därefter ut och sparas i original på Regionarkivet. Observera att detta gäller även för pågående vård. LRV 7, RPU och brottmålsdom kopieras. Kopian skickas för skanning. Datum = inskrivningsdatum. Original sparas i arbetspärm hos sekreterare på enheten. När tvångsvården upphör destrueras originalen. Flyttas patienten till annan vårdinrättning på gällande rättspsykiatrisk vård ska originalen följa med. Obs! Domar från förvaltningsrätten och kammarrätten skannas inte se gallringslista (bilaga 1). Vårdplan som bifogas ansökan till förvaltningsrätten skannas in under kategori 3, med samma datum som ansökan har samt märks med skannas. Sakkunnig Kvalitetskontroll och destruktion Skanning samt förvaring av pappersjournal Om sakkunnig begär den gamla pappersjournalen måste den beställas för inskanning. Obs! Sakkunnig måste beställa detta innan besöket. De av Arkiv och informationsstruktur och Regionarkivet i e-arkiv inskannade dokumenten destrueras efter fem arbetsdagar. Samtliga nya dokument från och med skannas, skanning sker på Arkiv och informationsstruktur. Alla verksamhetens pappersjournaler förvaras hos Regionarkivet i Vänersborg. Vid behov, ej rutinmässigt utan då patientsäkerheten kräver det, får man beställa inskanning av Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 2 (av 11)

3 pappersjournalen. Kategorier Signering Tillkommande papper till pappersjournal Dokument som inte skall skannas Var god läs för verksamhet Rättspsykiatri skapad kategoriseringslista (bilaga 2). Alla dokument signeras av ansvarig läkare före skanning. Kontroll att dokumenten är signerade skall ske av respektive sekreterare, detta görs inte på arkivet. Dokument daterade innan införandedatum ( ) ska inte kategoriseras och streck-kodas. Dessa dokument räknas som tillkommande papper och ska hanteras enligt särskild rutin, se särskild rutin för tillkommande papper daterade innan (bilaga 3). Se gallringslista (bilaga 1). Utöver den se nedan. Destruktion: Kopia inom SU Arbetsmaterial Handling som ska gallras enligt dokumenthanteringsplanen för Västra Götalandsregionen. Bortsortering av Arkiv och informationsstruktur: Baksida med förtryckta anvisningar Tom baksida på temperatur- och läkemedelslista Brev Remisser till andra enheter Intyg Brev som skrivs i Word eller PDF. Kopia skickas för skanning. Remisser som skrivs i Word eller PDF. Kopia skickas för skanning. Intyg som skrivs i Word eller PDF. Kopia skickas för skanning. Inskanningsdatum Typ av dokument Sök på VI = Utfärdandedatum RPU, 7-intyg, brottmålsdom = Inskrivningsdatum LRV (övriga dokument som skannas i flik 1) = Utfärdandedatum Brev och intyg = Utfärdandedatum Utgående remiss = Händelsedatum (när beslut om remiss fattades) Övriga dokument, ej med ovan = Utfärdandedatum Röntgensvar = Undersökningsdag EKG = Undersökningsdag Laboratoriesvar = Provtagningsdag Inkomna brev, remisser = Ankomstdatum Inkomna journalkopior = Ankomstdatum Begäran om journalhandling = Utförandedatum (dag då ärendet handläggs) Övriga inkomna dokument = Ankomstdatum Preparering Otydliga dokument Var god läs Projektets styrande rutindokument finns hos varje sekreterare och på e-arkivs hemsida. Rättspsykiatri har skyldighet att skicka tydliga dokument. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 3 (av 11)

4 Lathundar Pappersdokument utdragna från e-arkiv Transport till Arkiv och informationsstruktur Sökning efter journal Sökning i e-arkiv Lathundar för e-arkiv finns e-arkivs hemsida. Dessa lathundar gäller också som rutindokument. Det är var och ens ansvar att destruera dessa papper, de får ej skannas in i e-arkiv igen. Sekreterarna ansvarar för kategorisering och leverans till Arkiv och informationsstruktur Östra. Dokumenten förvaras i märkta lådor i Hus 1. Dokument som är lagda här får absolut ej röras eller flyttas! Varje tisdag och torsdag morgon skickas dokumenten för skanning med internposten. Utsedda sekreterare ansvarar för att detta blir gjort. Adress är Arkiv och Informationsstruktur, Skanning, Östra sjukhuset. Kuvertet skall vara märkt med avsändare. När man skall söka i e-arkiv gå alltid via Melior, öppna journalmapp, Externa program, Journal e-arkiv. De nya dokumenten, dokument daterade och framåt i tiden, ligger i kategorierna 1-9 i e-arkiv. Dokument daterade innan ligger i kategori 10 eller 11 i e-arkiv, förutsatt att befintlig pappersjournal har beställts för skanning. För mer information, se lathund E-arkiv på e-arkivets gemensamma hemsida. Journalbeställning Återsökning inför journalbeställning Innan journalbeställning görs är det viktigt att kontrollera så att inte journalen redan är skannad. Sökning av journal måste göras på tre ställen: Elvis, e-arkiv samt Melior. Om det ligger ett dokument i kategori 10 på verksamhet Rättspsykiatri i e-arkiv så är den befintliga pappersjournalen redan inskannad och någon beställning behöver inte göras. Om det inte ligger något dokument i kategori 10 eller 11 på verksamhet Rättspsykiatri i e-arkiv, kontrollera i Elvis om patienten varit på besök inom Rättspsykiatrin innan Har patienten varit på besök innan det datumet kan man anta att det finns en befintlig pappersjournal som kan beställas för skanning från Regionarkivet. Patient som varken har något inskannat på kategori 10/11 eller några besök innan har troligen ingen befintlig pappersjournal och beställning bör inte göras. Akut journalbeställning under kontorstid Vid akut beställning av pappersjournal under kontorstid kl 7:30 16:00 sker detta till Arkiv och informationsstruktur tfn Uppge journalkod RPV samt önskade dokument. Dokumentationen blir återsökningsbar i e-arkiv inom en timme. Journalen blir skannad antingen i sin helhet i kategori 10 eller del av journal i kategori 11 beroende på journalens tjocklek. I efterhand raderas kategori 11 och journalen skannas i kategori 10. Respektive sekreterare ansvarar för Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 4 (av 11)

5 journalbeställningen. Akut journalbeställning utanför kontorstid Planerade beställningar Vid akut beställning av pappersjournal utanför kontorstid ska ansvarig sjuksköterska ringa Regionarkivet via larmcentral (tfn ). Uppger kod/avtalsnummer MOJM3910 för operatör på larmcentralen. Denne kopplar dig till anställd personal på regionarkivet. Uppge journalkod RPV samt önskade dokument. Dokumentationen blir återsökningsbar i e-arkiv inom två timmar. De efterfrågade dokumenten skannas alltid i kategori 11. I efterhand raderas kategori 11 och journalen skannas i sin helhet i kategori 10. Övriga beställningar (öppen- och slutenvård/ej akuta) ska skickas via fax till Arkiv och informationsstruktur fax nr eller Använd beställningsblankett PLANERAD VÅRD/EJ AKUT Beställning av befintlig journalhandling. Finns på RPV:s hemsida. Respektive sekreterare ansvarar för journalbeställningen. Beställning av befintlig pappersjournal görs endast då patientsäkerheten kräver detta. Slutenvård & öppenvård Patient tidigare vårdad RPV nu ny patient på RPÖV (från t ex Karsudden) Remisser Samtliga nya dokument patchas (streckkodas)/kategoriseras av respektive sekreterare. Viktigt att dokumenten lämnas snarast för patchning. Inför besöket skall sekreteraren på RPÖV beställa inskanning av den gamla journalen i e-arkiv. När remiss ankommit registrerar sekreteraren ett vårdtillfälle i Melior. Datum = remissens ankomstdatum. Remissen kopieras och kopian läggs för handläggning och åtgärd och den destrueras när patienten varit på besök/annan åtgärd. Dokumentet skall vara stämplat som Kopia. Originalremiss tillsammans med eventuella bilagor lämnas till sekreteraren för patchning/kategorisering och vidarebefordran för skanning till Arkiv och informationsstruktur. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 5 (av 11)

6 Avvikelseanmälan På blanketten Avvikelseanmälan e-arkiv (finns på e-arkiv hemsida) rapporteras följande avvikelse: Personnumret överensstämmer inte med e-arkivdokumentet Patienten har skyddad identitet i Elvis och Melior men inte i e-arkiv Dokument har fått fel index för vårdtillfälle, journalkod, verksamhet eller kategori Bildkvalité på skannad journal är inte tillräcklig god Dokument ska raderas Blanketten kan fyllas i, skrivas ut och skickas med internpost till Arkiv och informationsstruktur, support e-arkiv, Östra sjukhuset. Blanketten kan även fyllas i digitalt och skickas direkt (om det finns en skrivarkoppling till e-arkiv support). Övriga avvikelser rapporteras i MedControl. Den som upptäcker felet skall anmäla. Felskannat dokument på fel patient skall omedelbart rapporteras till arkivet för åtgärd. Dokument skannat på fel patient får inte ligga kvar i annans patientjournal. Tillfälliga personnummer och rättning av personnummer Strecket Forskning I de fall då patienten har ett tillfälligt personnummer skall detta användas i e-arkiv. Sökning på patienter med tillfälliga personnummer görs som tidigare. Rättning av personnummer görs på blankett Rättning av personnummer i sjukhusgemensamma system skickas till systemsamordnaren för Elvis som i sin tur skickar en kopia till personnummeransvarig vid Arkiv och informationsstruktur. Personnummeransvarig och Arkiv och informationsstrukturs systemadministratör gör rättelsen i e-arkiv och skannar in blanketten i kategori 9. Programmet är kopplat till Västfolket. De personer som har ansvar för patchning/kategorisering (sekreterarna) kommer att ha tillgång till detta program. Se även lathund för Strecket på e-arkivets hemsida. Det kliniska forskningsmaterialet består av befintliga pappersjournaler. Dessa förvaras på Regionarkivet. Studiematerial omfattas inte av e-arkiv utan arkiveras på SU av vederbörande forskare. Vid forskning finns två möjligheter: 1. Beställ befintlig pappersjournal för skanning. Ta kontakt med forskningsansvarig på Arkiv och informationsstruktur vid beställning. Arkiv och informationsstruktur kontaktar Regionarkivet som i sin tur skannar in befintlig pappersjournal i kategori Forska på plats på Regionarkivet. Kontakta forskningsansvarig på Arkiv och informationsstruktur för tidsbokning. Alla forskare oavsett profession och verksamhetstillhörighet söker forskningstillstånd hos vederbörande verksamhetschef på blankett Intyg/förbindelse som kan rekvireras hos forskningsansvarig på Arkiv och informationsstruktur Östra, tfn Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 6 (av 11)

7 Uppföljning och utvärdering Verksamhetschef ansvarar för uppföljning av innehållet i riktlinjen. Relaterad information Styrande dokument, information om projektet och viktiga blanketter finns att hitta på projekt e-arkivs hemsida, exempelvis rutindokument, lathundar, beslut m.m. Kontaktuppgifter Användarproblem Handledare e-arkiv Systemadministratör, Arkiv och informationsstruktur Behörighetsfrågor bl a Kontakta alltid handledare för e-arkiv. Karin Wiberger, tfn Tfn Vid behörighetsfrågor, programinstallationer, övrig teknisk support var god ring Helpdesk Bilagor Bilaga 1 Gallringslista för Rättspsykiatri Bilaga 2 Kategoriseringslista för Rättspsykiatri Bilaga 3 Särskild rutin för tillkommande papper daterade innan Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 7 (av 11)

8 Bilaga 1 Gallringslista för Rättspsykiatri Följande dokument används som arbetsmaterial tills patienten flyttas från RPAV (domen vunnit laga kraft) då de gallras Skärmdumpar från häktet Registerblad grunduppgifter RPU-ärende Arrestantblad Underrättelse från tingsrätt (meddelande om häktning) Beslut besöksförbud Begäran om delgivning Bevis/anmälan från domstol Framställan (Åklagar myndigheten) Protokoll över frihetsberövande Avvisitering Restriktioner för häktade Protokoll över hämtning till förhör Följande dokument skannas ej utan gallras Beslutsöversikt LPT/LRV från annan verksamhet (efter att uppgifterna är inskrivna i vår beslutsöversikt) Checklista för suicidriskbedömning BVC (Bröset Violence Checklist Underställning/ordförandebeslut (SDN) om barn (6 LVU) RPU-sammanfattning avd använda/förvara som arbetsmaterial Frigångslista Sätts i pärm hos sekreterarna och gallras när patienten blir definitivt utskriven/flyttar till annan vårdinrättning Förvaltningsrättsdom Kammarrättsdom Personefterlysning Om dokument används som arbetsmaterial skall det förvaras hos den som skapat dokumentet/använder det tills det ej behövs längre/patienten blir definitivt utskriven/går från RPV till annan vårdinrättning. Då destrueras det av den som förvarat dokumentet. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 8 (av 11)

9 Bilaga 2 Kategoriseringslista för Rättspsykiatri Ktg 1 Journalöversikt Dödsbevis/dödsorsaksintyg LPT/LRV Vårdintyg (vid behov dela till A4-format) Beslut från tingsrätt Anvisningar angående gripen/anhållen/häktad (restriktioner) RPU Brottmålsdom Medgivande enligt 7 lagen om rättspsykiatrisk vård Laga kraftbevis Anmälan till Rikspolisstyrelsen Anmälan om stödperson Anmälan enligt vapenlagen Underrättelse om beslut enligt 8 LRV (mobiltelefon och försändelser) Underrättelse om beslut om fastspänning med bälte eller avskiljande Ansökan/anmälan/yttranden till förvaltningsrätten/kammarrätten Individrapport Ktg 2 Remisser, inkommande, utgående och svar Remisser, inkommande, utgående och svar (ej klinfys- & röntgenremisser) Uppdrag för köpt vård Ansökan om förskrivning av hjälpmedel/anpassning (arb.ter.) Ktg 3 Verksamhetsspecifikt Samordnad vårdplan Kallelse till samordnad vårdplanering och utskrivningsmeddelande Vårdplan (då denna bifogats anmälan till förvaltningsrätten) Psykiatriskt bedömningsunderlag God man/förvaltare ansökan om ASI Läkarintyg Social utredning för ansökan om god man/förvaltare för NN Ansökan om/anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Domslut/beslut/protokoll från tingsrätten Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 9 (av 11)

10 Ktg 4 Laboratorie- och odlingsvärden Laboratorielista Odling Virologi Bakteriologi Ktg 5 PAD Cytologi Ktg 6 Klin Fys Klinfysremiss och svar EKG EEG Obs kurvan till färgskanning Ktg 7 Röntgen Röntgenremiss och svar Ktg 8 Anestesi Tempkurvor Läkemedelslistor Apodos Överlåtande av ansvar för läkemedelshantering till sjuksköterska inom kommunal hälso- och sjukvård Licensmotivering (oregistrerat läkemedel) Uppgift om biverkan, Läkemedelsverket Ktg 9 Ktg 10 Övrigt Journalkopior (ej från Melior/SU) Journalrekvisition Patienttillhörigheter Interimsjournal Kopior från boende (aktivitetsschema, sammanfattningar etc) Tandvårdskort ansökan om/kopia av Kopior på intyg och brev Färdhandling för transporterad (Kriminalvården, RMV) Ansökan ur fonder Inkomna brev Smittskyddsanmälan Intyg till Försäkringskassan Äldre journal i sin helhet Regionarkivet inskannar Ktg 11 Del av äldre journal/temporärt skannad Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 10 (av 11)

11 Bilaga 3 Särskild rutin för tillkommande papper daterade innan Tillkommande papper till pappersjournal Dokument daterade innan införandedatum ( ) ska inte kategoriseras och streck-kodas av sekreteraren. Dessa dokument räknas som tillkommande papper och ska hanteras enligt särskild rutin. För ytterligare information var god kontakta ansvarig systemadministratör. Kontrollera först om patienten har något inskannat i kategori 10 i e-arkiv på verksamhet Rättspsykiatri. Om så är fallet så är journalen redan inskannad och det tillkommande papperet ska då skannas in i denna. Lägg papperet i en plastficka som märks med följebrev Tillkommande papper (skriv ut från e-arkivets hemsida). Kryssa i alternativet Tillkommande papper som ska skannas i kategori 10 på följesedeln samt lämna information om journalkod och verksamhetskod (RPV/RPS). Om patienten inte har något inskannat i kategori 10 i e-arkiv på verksamhet Rättspsykiatri, kontrollera om patienten varit på besök här innan (se Elvis). Om så är fallet kan man anta att patienten har en pappersjournal på Regionarkivet där dokumentet ska sorteras in. Lägg därför papperet i en plastficka som märks med följebrev Tillkommande papper (skriv ut från e-arkivets hemsida). Kryssa för alternativet Tillkommande papper som ska sorteras in i befintlig pappersjournal som förvaras på Regionarkivet på följesedeln samt lämna information om vilken journalkod och verksamhetskod papperet tillhör (RPV/RPS). Om patienten inte har något inskannat i kategori 10 i e-arkiv på verksamhet Rättspsykiatri och patienten har heller aldrig varit på besök här innan (se Elvis) kan man anta att det inte finns någon pappersjournal på Regionarkivet. Det tillkommande papperet måste därför skannas in i kategori 10. Lägg papperet i en plastficka som märks med följebrev Tillkommande papper (skriv ut från e-arkivets hemsida). Kryssa i alternativet Tillkommande papper som ska skannas i kategori 10 på följesedeln samt lämna information om vilken journalkod och verksamhetskod papperet tillhör (RPV/RPS). De båda plastfickorna ska skickas med internpost till Arkiv och informationsstruktur. Arkiv och informationsstruktur och Regionarkivet ser till att dokumenten hanteras på rätt sätt - skannas i kategori 10 eller sorteras in i befintlig pappersjournal. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 11 (av 11)

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15767 su/adm 2015-10-12 8 Riktlinje E-arkiv 1

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15767 su/adm 2015-10-12 8 Riktlinje E-arkiv 1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15767 su/adm 2015-10-12 8 Innehållsansvarig: Johan Erhardsson, Sektionsledare, Arkiv och informationsstruktur (joher2) Godkänd av: Barbro Fridén, Sjukhusdirektör,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Riktlinje E-arkiv 2

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Riktlinje E-arkiv 2 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22978 su/adm 2018-06-13 11 Innehållsansvarig: André Haggren Eklund, Samordnare, Arkiv och informationsstruktur (andek6) Godkänd av: Eva-Marie Ekman,

Läs mer

Regelverk för skanning av patientinformation i PMO

Regelverk för skanning av patientinformation i PMO Koncernkontoret Området för informationsförsörjning och regionarkiv Dokumentslag: Styrande Datum: 2017-05-10 Dokumenttyp: Instruktion Version:1.2 Regelverk för skanning av patientinformation i PMO INOM

Läs mer

Senaste version av SOSFS 2008:18. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatriskvård

Senaste version av SOSFS 2008:18. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatriskvård Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Dokumentation av inkommande journalhandlingar i pappersform

Dokumentation av inkommande journalhandlingar i pappersform Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: 1/5 pappersform på Universitetssjukhuset i pappersform Alla journalhandlingar som inkommer med post och/eller fax läggs av utsedd administratör med post- och telefonansvar,

Läs mer

Datajournal med systemet Asynja, nu CGM J4, infördes i oktober 2005 i Örebro kommun.

Datajournal med systemet Asynja, nu CGM J4, infördes i oktober 2005 i Örebro kommun. JOURNALHANTERING En patientjournal är först och främst avsedd att vara ett stöd för den eller de personer som ansvarar för patientens/elevens vård. Den utgör också arbetsverktyg eller underlag för bedömning

Läs mer

Den lagstiftning som är tillämplig på skolhälsovårdsjournaler är:

Den lagstiftning som är tillämplig på skolhälsovårdsjournaler är: Den lagstiftning som är tillämplig på skolhälsovårdsjournaler är: Patientdatalagen (2008:355). Lagen reglerar innehåll, bevarande och gallring av patientdata samt informationsöverföring av patientdata

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Patientadministration vid slutenvården Vo GLA

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Patientadministration vid slutenvården Vo GLA Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18437 su/med 2018-07-01 5 Innehållsansvarig: Elisabeth Luts, Enhetschef, Administrativ enhet (elilu5) Godkänd av: Mona Andersson Palmqvist, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Planeringsunderlag i ELVIS och Orbit, Medicin Mölndal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Planeringsunderlag i ELVIS och Orbit, Medicin Mölndal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22448 su/adm 2018-05-19 8 Innehållsansvarig: Johanna Roth, Systemadministratör, Gemensamt (johvi) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt

Läs mer

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Information till patienter Brukarinflytande-samordnare, BISAM Psykiatri Södra Stockholm STOCKHOLM LÄNS SJUKVÅRDSOMRÅDE Innehåll Allmänt... 3 Förutsättningar för intagning

Läs mer

Lokala riktlinjer för journalhantering och arkivering av skolhälsovårdsjournaler och BVC-journaler för skolhälsovården Alingsås kommun Bilaga 2

Lokala riktlinjer för journalhantering och arkivering av skolhälsovårdsjournaler och BVC-journaler för skolhälsovården Alingsås kommun Bilaga 2 Lokala riktlinjer för journalhantering och arkivering av skolhälsovårdsjournaler och BVC-journaler för skolhälsovården Alingsås kommun Bilaga 2 Inledning Alingsås kommun har beslutat att alla skolhälsovårdsjournaler

Läs mer

Journalförstöring och rättelse av journal

Journalförstöring och rättelse av journal Riktlinje Process: Administration/juridik Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: Faktaägare: Ann-Katrin Axelsson, Informationssäkerhetsstrateg Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, Hälso- och sjukvårdsdirektör

Läs mer

Dokumenthanteringsplan journalhandlingar Folktandvården Blekinge

Dokumenthanteringsplan journalhandlingar Folktandvården Blekinge HANDLINGSTYP Gallringsfrist utöver innevarande år enligt SKL:s "Bevara eller gallra nr 6 tandvård" Patientjournaler bevaras i sin helhet. Gallring av separata journalhandlingar är ej tillåten om detta

Läs mer

Riktlinjer för hantering av skolhälsovårdsjournaler i Skövde kommun

Riktlinjer för hantering av skolhälsovårdsjournaler i Skövde kommun Diarienummer 11-124-000 Riktlinjer för hantering av skolhälsovårdsjournaler i Skövde kommun Beslutad i skolnämnden den 24 augusti 2011, 101 Hantering av skolhälsovårdsjournaler för skolhälsovården i Skövde

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16555 su/med 2017-09-19 5 Innehållsansvarig: Lena Liman, Sektionsledare, Akutmottagning Östra (lenli39) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN Enhet/verksamhet: BARN- OCH ELEVHÄLSAN Beslutad: KS 2017-xx-xx, dnr KFKS 2017/26 Upprättad:

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN Enhet/verksamhet: BARN- OCH ELEVHÄLSAN Beslutad: KS 2017-xx-xx, dnr KFKS 2017/26 Upprättad: DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN Enhet/verksamhet: BARN- OCH ELEVHÄLSAN Beslutad: KS 2017-xx-xx, dnr KFKS 2017/26 Upprättad: 2017-01-09 Uppdaterad: Övergripande information: Den 1 januari 2017 går

Läs mer

Dokumenthanteringsplan Kärnprocesser i Mölndals stad

Dokumenthanteringsplan Kärnprocesser i Mölndals stad UTN 99/15 Dokumenthanteringsplan Kärnprocesser i Mölndals stad 7.4.3 Värna om elevers hälsa Antagen av utbildningsnämnden 2015-08-27 Gäller från och med 2015-09-01 Process 7.4.3. Värna om elevers hälsa

Läs mer

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Information till patienter Psykiatrin Södra Innehållsförteckning Allmänt Allmänt...3 Förutsättningar för intagning enligt LPT...4 Hur länge kan man vårdas under tvång?...6

Läs mer

13 Dokumenthanteringsplan för barnhälsovården HSS140087

13 Dokumenthanteringsplan för barnhälsovården HSS140087 Ärende 13 HSS 2014-09-22 13 Dokumenthanteringsplan för barnhälsovården HSS140087 Arbetsutskottets förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen godkänner förslag till dokumenthanteringsplan för barnhälsovården

Läs mer

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Innehållsförteckning 1. Om riktlinjen... 2 2. Avvikelser... 2 3. Utskrivningsprocessen... 3 3.1 Vårdbegäran... 3 3.2 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

1 (5) 7 oktober 2010. RÅD Signering, bekräftelse, låsning

1 (5) 7 oktober 2010. RÅD Signering, bekräftelse, låsning 1 (5) RÅD Signering, bekräftelse, låsning 2 (5) Innehåll 1 Inledning...4 2 Signering...4 2.1 Undantag från signering...5 3 Bekräftelse...5 4 Låsning...5 3 (5) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum

Läs mer

Lagar och avtal inom arbetsmiljö- och samverkansområdet

Lagar och avtal inom arbetsmiljö- och samverkansområdet Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13611 su/adm 2016-03-11 3 Innehållsansvarig: Lena Lindberg, Vårdenhetschef, Rättspsykiatrisk akutenhet 6 (lenli48) Godkänd av: Alessio Degl'innocenti,

Läs mer

Dokumentation i patientjournalen

Dokumentation i patientjournalen RIKTLINJER FÖR Dokumentation i patientjournalen Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-04-02 Giltighetstid 2023-04-02 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Diarienummer 2019/00038

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Riktlinjer för hälso- och sjukvård Riktlinje för dokumentation i patientjournalen RIKTLINJER 1 Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Ersätter Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation i

Läs mer

Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering. Uppdragsgivare: Styrgrupp SVPL. Version 3

Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering. Uppdragsgivare: Styrgrupp SVPL. Version 3 Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering samt IT-tjänsten SAMSA Uppdragsgivare: Styrgrupp SVPL Version 3 Arbetsgruppen SAMSA med representation för kommun, sjukhus

Läs mer

Revidering av dokumenthanteringsplan avseende Hälso- och sjukvårdslagens journalhantering

Revidering av dokumenthanteringsplan avseende Hälso- och sjukvårdslagens journalhantering ~ LJUSNARSBERGS W KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7 (25) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIAL/\ UTSKOTT 2016-01-14 Bos 6 Dnr KS 040/2011 Revidering av dokumenthanteringsplan avseende Hälso-

Läs mer

Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering samt IT-stödet SAMSA

Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering samt IT-stödet SAMSA Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering samt IT-stödet SAMSA Uppdragsgivare: Styrgrupp SVPL Version 2 AU Dokumentation inom regional SAMSA med representation för

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Dnr 2010/SOC074 Senast reviderad 2013-08-15 ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN 2010-05-19 DOKUMENTHANTERINGSPLAN SOCIALNÄMNDEN VÅRD OCH OMSORG 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNIG 1. BEGREPPSFÖRKLARINGAR 3 2. PERSONAKT ENLIGT

Läs mer

Journalhantering och arkivering inom Elevhälsans medicinska och psykologiska insats, inklusive BHV journalen, Alingsås kommun

Journalhantering och arkivering inom Elevhälsans medicinska och psykologiska insats, inklusive BHV journalen, Alingsås kommun Datum: 110103/ rev 141204/ 150528 Handläggare: Maria Amström /Petra Lernås Direktnr: 7063 Beteckning: Riktlinje Journalhantering och arkivering inom Elevhälsans medicinska och psykologiska insats, inklusive

Läs mer

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse RUTIN FÖR Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse Antaget av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Antaget 2018-06-01 Giltighetstid 2020-06-01 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

Bilaga 8.1. Arkivering av pappersjournaler ARKIVHANDBOK 1.0 2014-01-17. Landstingsarkivet. Besöksadress: Björnkullavägen 14

Bilaga 8.1. Arkivering av pappersjournaler ARKIVHANDBOK 1.0 2014-01-17. Landstingsarkivet. Besöksadress: Björnkullavägen 14 ARKIVHANDBOK Bilaga 8.1 1.0 20140117 Arkivering av pappersjournaler Landstingsarkivet Besöksadress: Björnkullavägen 14 Postadress: Box 4151, 141 04 Huddinge Telefon: 08737 27 10 ARKIVHANDBOK 1 (13) Innehållsförteckning

Läs mer

SOSFS 2008:18 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2008:18 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:18 (M) Föreskrifter och allmänna råd Psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2018-05-16 3 Innehållsansvarig: Sara Bentzel, Underläkare, ST, Läkare (sarmo4) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt (jerpe3)

Läs mer

Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vårdplanering samt IT-stödet KLARA SVPL

Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vårdplanering samt IT-stödet KLARA SVPL Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vårdplanering samt IT-stödet KLARA SVPL Uppdragsgivare: Styrgrupp SVPL Version 9 Arbetsgruppen inom regional SAMSA med representation för kommun, sjukhus

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Halmstad den 20 november 2013

Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Halmstad den 20 november 2013 1 (5) Bilaga 6 Inspektionsrapport Dnr RA 231-2013/4559 2014-02-10 Inspektion av arkivvården vid Lantmäteriet, fastighetsbildning i Halmstad den 20 november 2013 Närvarande Från Lantmäteriet: Från Riksarkivet:

Läs mer

Revideringar i denna version. Revidering under hur ambulanspersonalen handhar avliden person, samt nya telefonnummer.

Revideringar i denna version. Revidering under hur ambulanspersonalen handhar avliden person, samt nya telefonnummer. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 19291 su/adm 2017-03-13 4 Innehållsansvarig: Madelene Andreasson, Sektionsledare, Akutmottagning Östra (madan7) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-06-27 Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vid vård av patienter ska det föras patientjournal. En patientjournal

Läs mer

Birgitta Nilsdotter HSH, Zoila Bengtsson HSK Avsnitt: 104 Dokumenthantering Utgåva: 10 Ersätter: HSH 2007-05-01, HSV 2007-05-01, HSK ---

Birgitta Nilsdotter HSH, Zoila Bengtsson HSK Avsnitt: 104 Dokumenthantering Utgåva: 10 Ersätter: HSH 2007-05-01, HSV 2007-05-01, HSK --- FÖRSLAG Dokumenthanteringsplan Hallands Sjukhus Administrativa handlingar* Innehållsförteckning Verksamhet/Rutin Sida Gemensam verksamhet Ledning, Samordning, Kansli 2 Avvikelser och anmälningar i vården

Läs mer

COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i Kalmar län

COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i Kalmar län Utformad av arbetsgruppen för hemsjukvård Godkänd av Informationsöverföringsgruppen 2015-11-30 Revideras årligen eller vid behov Upplaga 2 2016-06-08 COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i

Läs mer

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Rutin, Dokument ID: 09-36000 Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal Arbetssättet

Läs mer

Hantering av arkiv som ska levereras till Landstingsarkivet efter beslut av Inspektionen fo r va rd och omsorg (IVO)

Hantering av arkiv som ska levereras till Landstingsarkivet efter beslut av Inspektionen fo r va rd och omsorg (IVO) Hantering av arkiv som ska levereras till Landstingsarkivet efter beslut av Inspektionen fo r va rd och omsorg (IVO) Innehåll Allmänt för alla leveranser... 2 Handledning för pappersjournaler... 2 Inventera...

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Journalhandling En journalhandling är alla handlingar och anteckningar som innehåller uppgifter om patientens tillstånd och de åtgärder som genomförts eller

Läs mer

Lathund för att storstäda i närarkiv och arbetsrum

Lathund för att storstäda i närarkiv och arbetsrum Lathund för att storstäda i närarkiv och arbetsrum 1. Om dokumentet Det här dokumentet är till för dig som är arkivombud eller hanterar handlingar på papper i ditt arbete. Det handlar om att städa upp

Läs mer

Tandvårdsjournalsregistrering. http://rsgark1.vgregion.se/tvj/

Tandvårdsjournalsregistrering. http://rsgark1.vgregion.se/tvj/ Regionarkivet Vänersborg 2014-06-09 Manual v 4.0 Tandvårdsjournalsregistrering Manual http://rsgark1.vgregion.se/tvj/ Innehållsförteckning Behörighet och information... 2 Inloggning... 2 Startsidan...

Läs mer

Remiss inom hälso- och sjukvård

Remiss inom hälso- och sjukvård Regional medicinsk riktlinje Remiss inom hälso- och sjukvård Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HS 2018-00079) giltigt till februari 2020. Utarbetad av funktionsgrupp chefläkare. Syfte Syftet

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN. Ansvarig/ Förvaring

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN. Ansvarig/ Förvaring DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN Enhet/verksamhet: BYGGLOVENHETEN Beslutad: MSN 2014-05-14 Dnr MSN 2014/49-004 Upprättad: 2014-04-11, reviderad 2014-04-30 Uppdaterad: Övergripande information rörande

Läs mer

LVM FÖRFARENDE - RUTIN

LVM FÖRFARENDE - RUTIN Individ- och familjeomsorgen Socialförvaltningen LVM FÖRFARENDE - RUTIN Handläggare: Befattning: Pernilla Lindqvist 1:e socialsekreterare Upprättad: 2014-01-01 Version: 1 OMEDELBART OMHÄNDERTAGANDE JML

Läs mer

Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL

Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL Dokumentation Hälso- och sjukvård HSL Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS Skribent MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 319/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje HIV-positiv kvinna under graviditet - handläggning på BB

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje HIV-positiv kvinna under graviditet - handläggning på BB Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14462 su/med 2018-03-12 5 Innehållsansvarig: Mårten Alkmark, Sektionschef, Obstetrik gemensamt (marst98) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Riktlinje Hantering och arkivering av forskningshandlingar

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Riktlinje Hantering och arkivering av forskningshandlingar Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16275 su/adm 2018-11-19 5 Innehållsansvarig: Jens Larsson, Arkivarie, Arkiv och informationsstruktur (jenla43) Godkänd av: Eva-Marie Ekman, Kanslichef,

Läs mer

Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal samt kuratorer inom den kommunala hälso- och sjukvården är skyldiga att föra journal.

Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal samt kuratorer inom den kommunala hälso- och sjukvården är skyldiga att föra journal. Malmö stad Medicinskt ansvariga Informationshantering och journalföring inom hälso- och sjukvården regleras i Patientdatalagen (SFS 2008:355), Journalföring och behandling av personuppgifter i hälsooch

Läs mer

Lathund för informationshantering vid stad och land: arkivering och registrering av dokument och ärenden i Public 360

Lathund för informationshantering vid stad och land: arkivering och registrering av dokument och ärenden i Public 360 Institutionen för stad och land 2015-06-03 Lathund för informationshantering vid stad och land: arkivering och registrering av dokument och ärenden i Public 360 Introduktion Allmänna handlingar vid myndigheter

Läs mer

Bevara/Gallra EU-projekt

Bevara/Gallra EU-projekt 1 Bevara/Gallra EU-projekt 2 Dokumenthanteringsplan avseende handlingar tillhörande EU-projekt Sölvesborgs kommun Inledning En dokumenthanteringsplan är ett styrdokument och ett hjälpmedel som används

Läs mer

Psykiatrisk tvångsvård

Psykiatrisk tvångsvård Psykiatrisk tvångsvård Margareta Lagerkvist Överläkare Rättspsykiatriska vårdkedjan Sahlgrenska Universitetssjukhuset margareta.lagerkvist@vgregion.se LPT Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT)

Läs mer

Arbetsbeskrivning Omhändertagande och hantering av preparat för analys av PAD (Patologisk Anatomisk Diagnos), bakteriologi, cytologi och virologi.

Arbetsbeskrivning Omhändertagande och hantering av preparat för analys av PAD (Patologisk Anatomisk Diagnos), bakteriologi, cytologi och virologi. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 27288 su/med 2018-09-26 2 Innehållsansvarig: Ellen Rydström, Operationssjuksköt., Operation 3 Sahlgrenska (ellry) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR. en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen. Version 2, 2013-02-08

ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR. en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen. Version 2, 2013-02-08 ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen Version 2, 2013-02-08 Innehåll 1. Komma igång... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Arkivmaterial... 4 1.3

Läs mer

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård

Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård PSYKIATRI Dina rättigheter som patient inom psykiatrisk tvångsvård enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg I Hälso- och sjukvårdslagen anges bland annat att

Läs mer

Cosmic: Reservrutin vid driftstopp

Cosmic: Reservrutin vid driftstopp Rutinen avser hanteringen före, under och efter planerade eller oplanerade driftstopp av Cosmic. Denna reservrutin kan användas som komplement till enhetens lokala kontinuitetsplan. Vid övergång till och

Läs mer

Tandvård. Råd om gallring av handlingar i tandvårdsjournaler framgår av dokumenthanteringsplanen. Bevaras. Tandvårdens patientjournaler

Tandvård. Råd om gallring av handlingar i tandvårdsjournaler framgår av dokumenthanteringsplanen. Bevaras. Tandvårdens patientjournaler 1 Tandvård Tandvården har en egen lagstiftning (tandvårdslag 1985:125) och är organisatoriskt skild från övriga delar i hälso- och sjukvården. Tandvården förebygger, utreder och behandlar sjukdomar och

Läs mer

Forskningsmaterial, förvaring på SÄS

Forskningsmaterial, förvaring på SÄS 2018-02-07 29310 1 (5) Sammanfattning För att tydliggöra hur forskningsmaterial ska förvaras på SÄS har forskningsenheten tagit fram en rutin för förvaring av forskningsmaterial. Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Leverans till regionarkivet

Leverans till regionarkivet Styrande regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Leverans till regionarkivet Bakgrund Detta dokument innehåller anvisning och rutin gällande leverans av arkivmaterial i pappersform till regionarkivet för slutarkivering.

Läs mer

Arkivering och gallring av journalhandlingar

Arkivering och gallring av journalhandlingar Sida 1 (5) 2015-06-10 MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 2 (5) Innehåll Allmänt... 3 Ansvar... 3 Arkivering efter avslutad vårdtid...

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22158 su/med 2017-04-07 6 Innehållsansvarig: Kerstin Wållgren, Verksamhetsutvecklar, Verksamhet AnOpIva barn (kerwa6) Godkänd av: Ola Hafström,, Verksamhet

Läs mer

Tillvägagångssätt vid dialysbehandling utanför ordinarie öppettider:

Tillvägagångssätt vid dialysbehandling utanför ordinarie öppettider: Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 29674 su/med 2018-01-12 4 Innehållsansvarig: Marianne Carlberg, Vårdenhetschef, Dialysmottagning avd 254 och 255 öppenvård Mölndal (marol45) Godkänd

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

Riktlinje över remissrutiner inom Region Östergötland

Riktlinje över remissrutiner inom Region Östergötland Utgåva nr Giltig fr o m Giltig t o m Kommentar till ny utgåva Godkänd av (titel, namn, datum ) 2 2014-11-10 2015-11-10 Uppdaterat dokument Martin Magnusson, utvecklingsschef Bo Orlenius,vårddirektör, objektägare

Läs mer

Att sälja receptfria läkemedel i butik

Att sälja receptfria läkemedel i butik Att sälja receptfria läkemedel i butik Egenkontrollprogram Mallen för detta egenkontrollprogram följer kapitelindelningen i Läkemedelsverkets vägledning Att sälja receptfria läkemedel i butik som går att

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsdokumentation

Hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-10-10 Beslutad av SN 126 2017-10-25 Hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vårdgivaren ansvarar för att det förs patientjournaler.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Bakgrund Kommunen har hälso- och sjukvårdsansvar för alla patienter som bor permanent i särskilda boendeformer eller vistas tillfälligt

Läs mer

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet

Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet Samverkanslagen Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Viktigt att veta inför den 1/3 om du jobbar i kommunal verksamhet En förändrad planeringsprocess inskrivningsmeddelandet

Läs mer

Rutin Process: Område: Giltig fr.o.m: Giltig t.o.m: Faktaägare: Fastställd av: Revisions nr: Identifierare: 1 Innehåll

Rutin Process: Område: Giltig fr.o.m: Giltig t.o.m: Faktaägare: Fastställd av: Revisions nr: Identifierare: 1 Innehåll Rutin Process: 3.1.0 RGK Leda, styra och organisera Område: Remiss Giltig fr.o.m: 2018-04-23 Faktaägare: Magnus Järvholm, ordförande i förvaltningsgrupp remiss Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso-

Läs mer

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten sjukvård Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Avvikelser... 2 In- och utskrivningsprocessen... 3 Samtycke... 3 Vårdbegäran/Remiss... 4 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS (8)

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS (8) Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS 2017-03-07 1.1 1 (8) Link Psykiatrisk öppenvård Samordnad vårdplanering i Cosmic Link är det verktyg som ger möjlighet för slutenvård, primärvård, här ersatt med psykiatrisk

Läs mer

Anvisningar för journalhantering och dokumentationsskyldighet inom elevhälsan

Anvisningar för journalhantering och dokumentationsskyldighet inom elevhälsan 1/1 Utbildningsförvaltningen Tjänsteskrivelse Datum: 2015-10-21 Förvaltning: Utbildningsförvaltningen Handläggare: Ing-Marie Tjulander Telefon: 0523-61 32 19 E-post: ing-marie.tjulander@lysekil.se Anvisningar

Läs mer

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD

PSYKIATRISK HELDYGNSVÅRD Bedömningar vid inskrivning Har patienten behov av insatser efter utskrivning? använd bedömningsmallen Ja Inskrivningsmeddelande skickas Nej Inskrivningsmeddelande skickas inte Har patienten behov av insatser

Läs mer

COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i Kalmar län

COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i Kalmar län Utformad av arbetsgruppen för hemsjukvård Godkänd av Informationsöverföringsgruppen 2015-11-30 Revideras årligen eller vid behov Upplaga 1 COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i Kalmar län

Läs mer

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämnden ett stöd för dig som är patient Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämndens uppdrag Lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. Utifrån synpunkter och klagomål

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14463 su/med 2018-03-14 5 Innehållsansvarig: Mårten Alkmark, Sektionschef, Obstetrik gemensamt (marst98) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

Kommunledningskontoret KS 278/12 Carl Henrik Ronge

Kommunledningskontoret KS 278/12 Carl Henrik Ronge MÖLNDALS STAD Bilaga 1(4) Bilaga 1. Förslag till definition av begreppet Handlingar av tillfällig eller ringa betydelse A. Handlingar som genom sitt informationsinnehåll eller sin funktion är av tillfällig

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Posthantering, patchning samt intyg Vo GLA

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Posthantering, patchning samt intyg Vo GLA Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15857 su/med 2018-02-01 5 Innehållsansvarig: Elisabeth Luts, Enhetschef, Administrativ enhet (elilu5) Godkänd av: Mona Andersson Palmqvist, Verksamhetschef,

Läs mer

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun

Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun 2015-02-18 Rutin för användande av Cambio Cosmic Link i Växjö kommun Vad är Link? Link är ett verktyg/system för att förenkla den samordnade vårdplaneringen mellan slutenvården, kommunen och primärvården.

Läs mer

Tillgång till prov för forskning

Tillgång till prov för forskning Tillgång till prov för forskning Provsamlingar för forskning Alla prov tagna inom vården för vård eller forskning tillhör sjukvårdshuvudmannens ansvarsområde Prov måste alltid inrättas/registreras i någon

Läs mer

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER RIKTLINJE FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATION SAMT HANTERING AV JOURNALUPPGIFTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN Nacka Socialtjänst, Äldreenheten Beslutad: Social- och äldrenämnden. Ansvarig/ Förvaring

DOKUMENTHANTERINGSPLAN FÖR NACKA KOMMUN Nacka Socialtjänst, Äldreenheten Beslutad: Social- och äldrenämnden. Ansvarig/ Förvaring Anmälningar enl 14 kap 2 SoL (Lex Sarah) Anmälningar enl Lex Maria Arbetsmiljöbesiktningar, exv skyddsronder Enkätsammanställningar Papper (original, kopia) Papper (original, kopia) Diarienummer (Ädit)

Läs mer

Bendonation och hantering av benvävnad vid ortopedkliniken SÄS

Bendonation och hantering av benvävnad vid ortopedkliniken SÄS 2017-04-24 24756 1 (5) Bendonation och hantering av benvävnad vid ortopedkliniken SÄS Sammanfattning Detta dokument beskriver lokala rutiner och ansvarsfördelning på ortopedoch operationsklinikerna vid

Läs mer

FALK 2015 FYRTIONIO KOMMUNER I VÄSTRA GÖTALAND HUR KAN VI SAMVERKA? Johan Kjernald IT-samordnare Johan.kjernald@grkom.

FALK 2015 FYRTIONIO KOMMUNER I VÄSTRA GÖTALAND HUR KAN VI SAMVERKA? Johan Kjernald IT-samordnare Johan.kjernald@grkom. FALK 2015 FYRTIONIO KOMMUNER I VÄSTRA GÖTALAND HUR KAN VI SAMVERKA? Johan Kjernald IT-samordnare Johan.kjernald@grkom.se 0733-615685 Samordnare för verksamhetsutveckling med stöd av IT Siv Torstensson

Läs mer

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS (10)

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS (10) Helena Håkansson, Lotta Sjökvist FS 2017-03-03 1.0 1 (10) Link Slutenvård psykiatri Samordnad vårdplanering i Cosmic Link är det verktyg som ger möjlighet för slutenvård, primärvård, här ersatt med psykiatrisk

Läs mer

Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal samt kuratorer inom den kommunala hälso- och sjukvården är skyldiga att föra journal.

Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal samt kuratorer inom den kommunala hälso- och sjukvården är skyldiga att föra journal. Malmö stad Medicinskt ansvariga Informationshantering och journalföring inom hälso- och sjukvården regleras i Patientdatalagen (SFS 2008:355), Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2016:40 om journalföring

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21579 su/med 2018-06-21 8 Innehållsansvarig: Radha Korsoski, Överläkare, Läkare obstetrik (radko) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT ARKIVERA ANALOGA HANDLINGAR en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler Att upprätta arkivbeskrivning

Läs mer

Författare Avd Telefon Datum Version Sid

Författare Avd Telefon Datum Version Sid Link -Samordnad vårdplanering i Cosmic 1 (10) Link och Ärendeöversikten Link Ärendeöversikten finns i menyraden i Cosmic. Här visas alla aktuella vårdplaneringsärenden på enheten. Rutiner för att bevaka

Läs mer

Tandvårdsjournalsregistrering.

Tandvårdsjournalsregistrering. Region- och Stadsarkivet Göteborg 2011-04-28 Tandvårdsjournalsregistrering Manualen 3.1 http://rsgark1.vgregion.se/tvj/ Innehållsförteckning Behörighet och information...2 Inloggning...2 Startsidan...3

Läs mer

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank Dokument: M2, Instruktion 2019 01 09 Version: 5.1 Sida 1 (5) Information: www.biobanksverige.se M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas

Läs mer

Rutin för Samordnad vårdplanering i verktyget Mina Planer (fd. SVPL-IT)

Rutin för Samordnad vårdplanering i verktyget Mina Planer (fd. SVPL-IT) Ansvarig Verksamhetsområdes chef Hälsa och omsorg Enhetschef IFO Dokumentnamn Rutin för Samordnad vårdplanering (SVPL-IT) Mina vårdplaner Upprättad av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Vårdplanerare hälsa

Läs mer

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank

M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas via e-biobank Dokument: M2, Instruktion 2017-11-01 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se M2. Handledning till RBC gällande handläggning av multicenterstudier med nyinsamlade prov som ska utlämnas

Läs mer

Arkivmyndighetens anvisningar om hantering och arkivering av BHV-journaler

Arkivmyndighetens anvisningar om hantering och arkivering av BHV-journaler Arkivmyndighetens anvisningar om hantering och arkivering av BHV-journaler BHV-journalerna utgör ett viktigt källmaterial för främst medicinsk forskning samt kan vara av betydelse för den enskilda personen.

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21518 su/adm 2014-12-12 1 Innehållsansvarig: Martin Lindblad, Sjuksköterska, Akut- och olycksfallsmottagning Sahlgrenska (marli125); Patric Antonsson,

Läs mer