Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten"

Transkript

1 1 Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten Projekt: Social ekonomi Glimten med nätverk Genomfördes april 2010 tom maj 2011, journal nr Frågor om projektet kan ställas till Berit Sisell tfn och Marianne Oldenburg tfn Presentation av Glimten Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten är en ekonomisk förening med ca. 110 medlemmar från Särna, Idre och övriga landet. Enligt Tillväxtverkets definition ett socialt arbetsintegrerat företag. Verksamheten drivs av en styrelse som väljs av medlemmarna i föreningen. I den dagliga verksamheten hålls arbetsplatsträffar för planering av arbetet. Affärsidé: Gemensamt arbete, vänskap och omtanke för att finna meningsfull sysselsättning till alla våra medarbetare och för kundens bästa. Ingenting är omöjligt. Glimten är en arbetsplats med gemensam frukost, lunch och för- och eftermiddagsfika. Det gemensamma för alla är de arbetsuppgifter som skall skötas och där alla deltar efter förmåga; matlagning, bakning, servering i café, arbete med second hand, försäljning i butik, legoarbete, vävning, sömnad, kontorsarbete, städning och trädgårdsarbete. Förutom arbete erbjuds samvaro, utflykter, studiecirklar, mm. Alla medlemmar är välkomna att delta och bidra med sin arbetsinsats. Många ortsbor och turister besöker Glimten för att handla i butiken eller fika på caféet. Lokalerna ligger centralt i Idre by och är handikappanpassade och ändamålsenliga för verksamheten. Dalatrafiks bussar stannar i närheten. Glimten äger Paulsrudsgården i Idre och har under åren arbetat med renovering av fastigheten.

2 2 Innehållsförteckning sid 1 sid 3 sid 3 sid 3 sid 4 sid 4 sid 5 sid 5 sid 6 sid 6 sid 7 sid 7 sid 7 sid 7 sid 7 sid 9 sid 12 sid 12 sid 13 sid 15 sid 16 sid 16 sid 16 sid 17 sid 17 sid 18 sid 18 sid 18 sid 19 sid 20 sid 20 sid 20 sid 21 Presentation av Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten Sammanfattning av projekt Social Ekonomi Glimten med nätverk - Affärsidé - Resultat - Summering Historik Leaderprojektet Social ekonomi Älvdalen Projekt Social Ekonomi Glimten med nätverk - Syfte målsättning - Projektets mål - Målgrupper - Vision - Planerade aktiviteter - Styrgrupp - Lokal förankring Genomförande - Aktiviteter som planerades i projektet. Resultat - Projektets mätbara resultat - Affärsplan för Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten ek. förening Behov och resurser för personer som har behov av sysselsättning, rehabilitering, arbete Socialfonden Socialt företagande - insatser för att främja utvecklingen av och i arbetsintegrerande sociala företag. - Regeringens handlingsplan för arbetsintegrerande sociala företag - Personer som har medverkat i projektet Projektets kostnader och finansiering Reflektioner - Positiva effekter - Svårigheter Rekommendationer till andra som vill genomföra ett liknande projekt Projektrapportering Bilder från verksamhet och slutseminariet Artikel Mora Tidning

3 3 Sammanfattning av projekt Social Ekonomi Glimten med nätverk Målet är att vara ett aktivitetscentrum för placering av personer som har behov av sysselsättning och arbete. För att klara detta behöver vi samarbeta med företagare och föreningar i området. Vi kan även ansvara för och handleda personer som är placerade på annan arbetsplats än Glimten. Glimten har gjort en affärsplan för att: Vidareutveckla Café med utställning och Butik Få ett långsiktigt avtal med kommunen Svara på upphandlingar från Arbetsförmedling Samarbeta med föreningar och företag Erbjuda tjänster till företag och privatpersoner Affärsidé Gemensamt arbete, vänskap och omtanke för att finna meningsfull sysselsättning till alla våra medarbetare och för kundens bästa. Ingenting är omöjligt. Den nya bilden av Glimten ska skapa utveckling Resultat Tre nya avtal med Älvdalens kommun Ett avtal med Arbetsmarknadsverket om sex platser, RESA-projektet, som genomförs i samarbete med Älvdalens Baptistförsamling Salem. Projektmedel från Socialstyrelsen för att tillsammans med Salem få ett större och mer varierat utbud av sysselsättningsplatser för personer med psykiska funktionshinder. Sedan tidigare har Glimten legoarbeten från Faluplast. Nu även arbete med Reklamutskick. Den 30 juli 2010 hölls ett seminarium i Sörsjön för erfarenhetsutbyte mellan kooperativ och föreningar i området som har kommunala uppdrag. Den 12 maj avslutades projektet med ett seminarium med deltagare från både Leaderområde Södra Fjällen och DalÄlvarna. Till dess gjordes en hemsida och en broschyr för Glimten. Två handledare har anställts från 1 januari Antal anställda och deltagare i verksamheten är idag 25 personer. Ytterligare ett försök att söka medel från Socialfonden har gjorts. Tyvärr misslyckades vi med att lämna in ansökan. Det underlag och de tankar som låg bakom ansökan kan användas för fortsatt arbete med att arbeta vidare med visionen från båda Leaderprojekten.

4 4 Summering Organisering av sysselsättning, rehabilitering och arbete för personer som har behov av detta har belysts. Både inom kommunen och vid Glimten och Salem arbetar man med organisation och metoder för arbetet. Det finns fortfarande mycket kvar att göra, men projektet har lett till att vi känner till varandras verksamheter och har då lättare för att samarbeta och hitta lösningar. Nätverket byggs upp efterhand. Ett realistiskt stöd behövs till den ideella sektorn som ställer upp med sin verksamhet Det är viktigt med samverkan mellan alla berörda parter för att den enskilde personen skall få bästa stöd och hjälp på hemmaplan. Att riva staken mellan olika verksamheter och utgå från den enskilde människan och inte utifrån den struktur som byggts upp i samhället På en liten ort går det att få ett bra liv för alla om alla hjälps åt. Det kan bli billigare än de traditionella metoderna. Historik Leaderprojekt Social Ekonomi Älvdalen Det första Leaderprojektet Social Ekonomi i Älvdalen genomfördes under perioden 23 mars jan Projektidén var att det inom sociala ekonomin finns ett antal allmännyttiga aktörer i form av ideella föreningar, kooperativ och organisationer som jobbar med människor som annars befann sig i ett utanförskap. Dessa aktörer har svårt att svara upp emot centralt ställda krav från berörda myndigheter, samtidigt som de har haft svårt att nå ut på den privata marknaden. Projektet var avsett som förstudie inför ett genomförandeprojekt med medel från Socialfonden där varje organisation var för sig och i samverkan skulle bygga upp en livskraftig och hållbar verksamhet som grundar sig på socialt företagande, fristående från offentlig sektor. Under projekttiden arbetade Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten i Idre, Älvdalens Baptistförsamling Salem, Särna Kooperativa Förening Café 22:an och Idrottsalliansen i Älvdalen med att undersöka förutsättningarna för att utveckla ett socialt företagande med uppdrag från såväl den privata marknaden som offentlig sektor. En studie om styrkor, svagheter, möjligheter och hinder genomfördes för att se respektive verksamhets möjlighet till utveckling. Kontakter togs med liknande verksamheter i närliggande kommuner. Arbetet skedde i samarbete med Älvdalens kommun, Coompanion, Baspsykiatrin i Älvdalen och Arbetsförmedlingen.

5 5 Projekt ledde till - att Glimten inte lade ner sin dagliga verksamhet utan istället satsade på att utveckla verksamheten. - att Salem istället för att dra ner på verksamheten, utökade den. Tyvärr lade Café 22:an ner sin verksamhet i Särna. Behovet av daglig verksamhet för personer med psykiska funktionshinder, t.ex. ett hunddagis kom upp på agendan. Projektet bidrog även till att det bildades ett embryo till nätverk mellan föreningar, kooperativ och myndigheter i Älvdalens kommun. En målsättning med projektet var att söka medel från Socialfonden för att fortsätta arbeta med projektidén. Tyvärr passade inte den utlysning som gjordes i december 2009 med projektidén. En slutsats från projektet var att de föreningar och kooperativ som ingick i projektet behövde stärka sina verksamheter för att vara bättre rustade inför ett eventuellt genomförandeprojekt enligt skiss ovan. Ytterligare projektmedel från Leader söktes, ett med Salem som projektägare och ett med Glimten som projektägare. Projekt Social Ekonomi Glimten med nätverk Syfte målsättning Syftet med detta projekt är att de ideella föreningar och kooperativ som ingår i projekten skall skapa förutsättningar för att utveckla sina egna verksamheter och fortsätta arbetet med att bygga upp ett nätverk mellan varandra och liknande organisationer. Målsättningen är att kunna erbjuda fler tjänster till den offentliga och den privata sektorn. Målgruppen är personer som har behov av sysselsättning, rehabilitering och arbete samt daglig verksamhet och omsorg. I målgruppen finns både unga och gamla, kvinnor och män och personer med utländsk bakgrund. Kunskap, kontakter och erfarenheter som kan leda till ett arbete på den öppna arbetsmarknaden erbjuds.. Det gemensamma för alla är de arbetsuppgifter som skall skötas och där alla deltar efter förmåga. En viktig faktor är att deltagarna inte bara får en social förändring utan får möjlighet att få en tydlig ekonomisk förändring, från bidragsberoende från många olika myndigheter, till anställning med lön. Det finns behov av daglig verksamhet, sysselsättning mm också i Särna. Då kommunen är stor till ytan, men har liten befolkning, kan man genom ideella organisationer, kooperativ, föreningar och företag ha verksamhet i alla kommundelar. Genom att utveckla nya samverkansformer kan dessa vara en resurs för dessa personer. Att fler får en gemenskap på en arbetsplats och får arbete är positivt både för de personer det gäller och för det samhälle de bor i. Långsiktigt kan fler Sociala företag skapas.

6 6 Socialt företag kännetecken ändamål att integrera människor som står långt från arbetsmarknaden skapar delaktighet för medarbetare genom ägande, avtal eller på annat sätt återinvesterar sina vinster i den egna eller liknande verksamheter är fristående från offentlig sektor egen juridisk person driver affärsverksamhet där medarbetarna och deras förutsättningar står i centrum. De arbetar 100 % av sin förmåga, för en del personer kanske några timmar i veckan. Projektets mål Erbjuda fler tjänster till den offentliga och den privata sektorn genom att: 1. stärka de ingående ideella föreningarna och kooperativen så att de utvecklar bärkraftiga verksamheter. 2. fortsätta att utveckla och även utvidga samarbetet mellan föreningarna, sociala företag och kooperativen för att erbjuda tjänster för sysselsättning, rehabilitering och arbete samt daglig verksamhet och omsorg i samarbete med Älvdalens kommun, Arbetsförmedling och Försäkringskassa. 3. utarbeta ett förslag till hur dessa föreningar, sociala företag och kooperativ skall samarbeta med varandra och hur de skall samverka med Kommunen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, i gemensamma frågor. den gemensamma plattformen 4. utarbeta ett förslag till hur arbetet med den gemensamma plattformen skall fortsätta. Planerade aktiviteter Utveckla respektive verksamhets affärsidé för att kunna ta emot uppdrag från såväl offentlig sektor som privat sektor. Kontakt med presumtiva kunder, erfarenhetsutbyte, studiebesök, konferenser, utbildning, affärsplaner. Samarbete med motsvarande projekt i Leader Dalälvarna. Arbeta med att utveckla nätverket mellan ideella föreningar och kooperativ, för att erbjuda tjänster för sysselsättning, rehabilitering och arbete samt daglig verksamhet och omsorg i samarbete med Älvdalens kommun, Arbetsförmedling och Försäkringskassa Genomföra seminarier för erfarenhetsutbyte och för att sprida resultatet inom och utom leaderområdet. Planera för fortsatt arbete för att genomföra projektidén om en gemensam plattform. Målgrupper Dels andra föreningar, kooperativ och företag i området, dels aktörer inom offentlig sektor Den viktigaste målgruppen är personer som har behov av sysselsättning, rehabilitering och arbete samt daglig verksamhet och omsorg. I målgruppen finns både unga och gamla, kvinnor och män och personer med utländsk bakgrund.

7 7 Vision Istället för en verksamhet för varje kategori. T.ex. daglig verksamhet för medlemmar i RSMH, kan de ingående organisationerna erbjuda någon eller några platser för de behov som finns i det geografiska området. Exempel. Tre personer har anställning med lönebidrag, en person är nyanländ flykting, två personer arbetstränar, två personer får utredning av arbetsförmåga, en person har fotboja, två personer har sysselsättning som daglig verksamhet, fyra personer besöker verksamheten då de själva har behov av den, osv. Våra erfarenheter sedan tidigare är att resultaten kan bli mycket goda om människor med olika behov och intressen finns i samma verksamhet. De ses som den person de är och inte utifrån diagnos, kön, ålder eller etniskt ursprung. Det gemensamma för alla, är de arbetsuppgifter som skall skötas och där alla deltar efter förmåga. Att fler får gemenskap på en arbetsplats är positivt både för de personer det gäller och för det samhälle de bor i. En dynamisk och levande verksamhet lockar fler besökare och kan bjuda på gemenskap och utveckling och nya kontakter för dem som dagligen finns i verksamheten. Målsättningen med projektet gynnar miljö och hållbar utveckling. Genom att bilda nätverk av föreningar, kooperativ och företag i Älvdalens kommun kommer det att kunna finnas platser för sysselsättning, rehabilitering och arbete samt daglig verksamhet och omsorg i alla delar av kommunen. På så sätt kan arbetsresor minskas. Styrgrupp I styrgruppen ingick representanter för Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten, Arbets- och Socialkooperativet Dalen i Sörsjön, Turistföreningen i Särna, Coompanion Dalarna, Älvdalens kommun och Arbetsförmedlingen. Lokal förankring Lokal förankring är upprättad genom arbetet i Leaderprojekt Social Ekonomi i Älvdalen. Respektive förening/organisation har sedan behandlat dessa utvecklingstankar vid egna möten, för att ta ställning till att medverka i projektet. Genomförande En stor del av projektarbetet var att tillsammans med Älvdalens Baptistförsamling Salem delta i kursen Affärsplaner, från idé till affärsplan. Kursen genomfördes av Coompanion Dalarna och pågick vid 9 kurstillfällen á 4 tim med vartannat kurstillfälle vid Glimten i Idre och vartannat vid Salem. Mellan varje kurstillfälle avsattes tid för att arbeta vidare med de frågor som kom upp. Salem och Glimten utarbetade varsin affärsplan med budget för Ett underlag som presenterades för kommunchef, socialchef, chef för individ och familjeomsorg i Älvdalens kommun samt för chefen för Arbetsförmedlingen i Mora och handläggare vid Försäkringskassan.

8 8 Arbets- och Socialkooperativet Dalen i Sörsjön valde att endast delta i styrgruppen för projektet. Under perioden utvecklade de sin verksamhet genom att starta en förskola, samt ansöka om medel och bygga om sitt kök. Den 30 juli 2010 hölls ett seminarium i Sörsjön för erfarenhetsutbyte mellan kooperativ och föreningar i området med kommunala uppdrag: Arbets- och Socialkooperativet Dalen i Sörsjön, Gullogården Personalkooperativ i Siknäs, Coompanion, Älvdalens Baptistförsamling Salem samt Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten. Ett stort antal möten med tjänstemän inom kommunen, arbetsförmedling, försäkringskassan har hållits under projekttiden. Samarbete med Älvdalens Baptistförsamling, Salem under hela projekttiden. Samarbete med föreningar i Idre, bl annat för att genomföra trivselverksamheten vid Solängsgården, kommunens äldreboende. Samarbete med studieförbund för att genomföra studiecirklar och föreläsningar. Möte med föreningar i Särna angående behov av verksamhet där. Information om Glimtens planer om utvidgad verksamhet vid Företagsfrukost i Idre. Deltagande i seminarier, konferenser, utbildningar Coompanium Dalarna har varit ett stort stöd i projektarbetet, dels vid genomförande av projektet och dels genom de möten och seminarier de organiserat i Dalarna och som resulterat ett nätverk för socialt företagande. Glimten hade fram t.o.m. 31 dec 2010 ett avtal med socialförvaltningen för att tillhandahålla en väl fungerande dagverksamhet. Medlen räckte till en föreståndare/handledare. Nu har tre nya avtal med Älvdalens kommun tecknats 1. Daglig verksamhet för personer med psykiska funktionshinder. 2. Trivselverksamhet vid Solängsgården 3. Boendestöd Ett avtal har tecknats med Arbetsmarknadsverket om sex platser för personer med psykisk funktionsnedsättning, RESA-projektet. Uppdraget genomförs i samarbete med Salem. Glimten har ansökt om projektmedel från Socialstyrelsen för att tillsammans med Salem få ett större och mer varierat utbud av sysselsättningsplatser för personer med psykiska funktionshinder. Medel för år 2011 har beviljats. Anbud har lämnats till Arbetsmarknadsverket för arbete med aktiviteter inom jobb- och utvecklingsgarantin samt jobbgarantin för ungdomar Glimten fick inte uppdraget.

9 9 Två handledare har anställts från 1 januari Planering av utbildning av dessa. Första utbildningstillfället var ett seminarium vid Mora folkhögskola om arbete med personer med diagnos Asberger. Ytterligare ett försök att söka medel från Socialfonden har gjorts. Tyvärr misslyckades vi med att lämna in ansökan. Det underlag och de tankar som låg bakom ansökan kommer att användas för fortsatt arbete med med visionen om den gemensamma plattformen. Den 12 maj avslutades projektet med ett seminarium, deltagarna kom från både Leaderområde Södra Fjällen och DalÄlvarna. Till dess gjordes en hemsida och en broschyr för Glimten. Genomförande av aktiviteter som planerades i projektet. Utveckla respektive verksamhets affärsidé för att kunna ta emot uppdrag från såväl offentlig sektor som privat sektor. Kontakt med presumtiva kunder, erfarenhetsutbyte, studiebesök, konferenser, utbildning, affärsplaner. Det blev endast Glimten från vårt projekt som deltog i den kurs om affärsplanearbete som genomfördes i projektet. Affärsidén, affärsplanen och budgeten blev ett viktigt redskap vid planering av arbetet med utveckling av Glimten, samt ovärderlig vid förhandlingar om avtal med presumtiva uppdragsgivare. Genom att kunna presentera en affärsplan blev vi säkrare och mer professionella vid förhandlingsbordet. Vi ser oss som ett företag och har nu gått med i Företagarna. Under projekttiden har vi deltagit i följande kurser och konferenser som anordnats av andra. Ett sätt att både få fortbildning och värdefulla kontakter med andra. 1. Seminarium Västanvik fhsk, samtal om förutsättningar för social ekonomi och sociala företag. 2. Seminarium Social redovisning Falun 3. Seminarium Salem Arbete- en väg till Hälsa del 1 4. Kurs Rättvik Marknadsföring på Internet 5. Resa till Norge, projekt Grön Omsorg 6. Idrekonferensen 7. Seminarium Högskolan Temaorienterat entrepenörskap 8. Seminarium Salem Arbete- en väg till Hälsa del 2 9. Kurs: Vet du vad din kund vill ha? 10. Nätverksträff Socialt Företagande Samarbete med motsvarande projekt i Leader Södra Fjällen En stor del av projektarbetet har skett gemensamt mellan projekten. Möten med företrädare för kommunen, arbetsförmedling med flera har samordnats. På detta sätt har både tid och krafter sparats. För Glimtens del var det mycket värdefullt att tillsammans med Salem arbeta med affärsplanen. Vi lärde känna varandra och började samarbeta under projekttiden, ett samarbete som fortsätter.

10 10 Arbeta med att utveckla nätverket mellan ideella föreningar och kooperativ för att erbjuda tjänster för sysselsättning, rehabilitering och arbete samt daglig verksamhet och omsorg i samarbete med Älvdalens kommun, Arbetsförmedling och Försäkringskassa Vi ser en stor vinst i att samarbeta med andra för att erbjuda tjänster för sysselsättning, rehabilitering och arbete. Utbudet av sysselsättningsplatser blir fler. Man kan ha gemensamma resurspersoner och svara gemensamt på upphandlingar. Praktiskt samarbete har nu etablerats med Hembygdsgården i Idre för arbetet med Trivseln vid Solängsgården. Tillsammans med Salem har vi idag ett samarbete i två uppdrag: RESAprojektet och Socialstyrelsens uppdrag. Flera möten har hållits i Särna, men vi har ännu inte lyckats med att skapa ett samarbete där. Dialogen fortsätter. Under vår projekttid har ett nätverk för Socialt Företagande bildats i Dalarna. De erbjuder seminarier och möten där vi deltar. Månadsmöten hålls vid Glimten med representanter från Arbetsförmedling, Försäkringskassa, Kommunen och Baspsykiatrin. Det tar tid att utveckla nätverk med andra. De andra kan ha andra prioriteringar just nu. Nya kontakter får knytas efterhand i konkreta frågor. Genomföra konferenser för erfarenhetsutbyte och för att sprida resultatet inom och utom Leaderområdet Den 30 juli 2010 hölls en konferens i Sörsjön för erfarenhetsutbyte mellan fyra kooperativ och föreningar i Malung, Mora och Älvdalen som hade uppdrag från respektive Socialförvaltning. Det var första gången de träffades och det var slående hur lika erfarenheterna var. - Verksamheterna har bedrivits under många år. - Stort engagemang - Omfattande kontakter med det samhälle där verksamheten bedrivs. - Låg ersättning för den verksamhet som bedrivs. - Stora svårigheter att få ekonomi att gå ihop. - Försök att hitta kompletterande verksamheter. - Osäkra och korta avtal med respektive kommun. - Underläge vid förhandling om avtal. Man vill inte sätta allt på sin spets och lägga ner eftersom man ofta själv arbetar i verksamheten. - Svårt att få tiden att räcka till utveckling av verksamheten - Alla har fastigheter som ska skötas om och renoveras. - Eftersom matlagning är en del av verksamheten är det viktigt att ha godkända och funktionella kök. - Svårigheter vid de kontakter som behövs för att söka bidrag och projektmedel för utveckling av verksamheten. Ex. Kooperativet Dalen har haft kontakt med 6 olika handläggare för att söka medel för ombyggnad av köket och bollats mellan olika former av stöd. Detta har en liten förening inte tid med! De klarade detta och kunde inviga sitt nya kök den 4 juni 2011.

11 11 Den 12 maj 2011 hölls en avslutande konferens vid Glimten i Idre för att presentera resultatet av projektet och samtidigt vara en avstamp för fortsatt arbete med den ursprungliga projektidén om samarbete för att utveckla socialt företagande med uppdrag från såväl den privata marknaden som offentlig sektor. I konferensen deltog representanter från kooperativ, företag, föreningar och offentlig sektor från kommunerna Mora, Orsa, Älvdalen, Malung - Sälen, Härjedalen och Berg. Anette Forsberg från Coompanion redovisade sin doktorsavhandling Kamp för bygden och reflekterade över den fallstudie hon tidigare var med och skrev om Glimten. Socialnämndens ordförande Ola Strand informerade om det utökade samarbete som idag finns med Glimten med tre nya avtal. Marita Myrberg från Arbetsförmedlingen informerade om ett mångårigt samarbete med Glimten. Idag med ett nytt avtal, Resaprojektet. Sam Risander Coompanion reflekterade från sitt arbete i projektet. Han informerade även om Tillväxtverkets arbete för socialt arbetsintegrerade företag. Per- Gunnar Andersson, kommunens folkhälsoplanerade, lyfte upp vikten av arbete och gemenskap för en god folkhälsa. Glimten deltar aktivt i den årliga hälsoveckan som genomförs i kommunerna, Mora, Orsa Älvdalen och Malung. Stefan Eriksson från Leader Södra Fjällen redogjorde för möjligheterna att söka projektmedel från Leader. Planera för fortsatt arbete för att genomföra projektidén om en gemensam plattform Vi har inte utarbetat förslag till hur rutiner för arbete i nätverk och för samarbete mellan ideella föreningar och kooperativ ska vara utformat och hur de skall samverka med Kommunen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i gemensamma frågor Diskussioner förs om att bilda ett Finsamförbund i kommunerna Älvdalen, Mora och Orsa. Genom att inrätta ett Finsamförbund går det att få medel från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Landstinget till personer som är i behov av samordnande rehabiliteringsinsatser från flera av de samverkande parterna med det primära syftet att uppnå eller förbättra sin förmåga till förvärvsarbete. Ett annat viktigt syfte med finansiell samordning är att förhindra att människor hamnar i en gråzon mellan och förhindra rundgång mellan olika aktörer. En del av det arbete som idag görs av Salem och Glimten skulle kunna finansieras av ett Finsamförbund. Ytterligare ett försök att söka medel från Socialfonden har gjorts. Tyvärr misslyckades vi med att lämna in ansökan. Det underlag och de tankar som låg bakom ansökan kan användas för fortsatt arbete med att arbeta vidare med visionen från Leaderprojekten. Projektide för ansökan till Socialfonden Genom bildande av nätverk mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner och aktörerna inom den sociala ekonomin vill vi öka utbudet av sysselsättning och arbete för målgruppen i utanförskapet. Ett av målen är att skapa underlag för en inkubator av sociala företag i regionen, där personer får möjlighet att utveckla egna affärsidéer som leder till att nya sociala företag bildas och/eller nya verksamhetsgrenar i befintliga företag.

12 12 Resultat Glimten har gjort en affärsplan för att vidareutveckla café med utställning och butik Fått ett långsiktigt avtal med kommunen. Svarat på upphandlingar från Arbetsförmedling Samarbetat med föreningar och företag. Erbjudit tjänster till företag och privatpersoner En av målsättningarna var vidga verksamheten, så att fler personer söker sig till Glimten. Att Glimten blir en träffpunkt för byn. Den nya bilden skall skapa utveckling. Nu är Idre- och Särnabor och turister välkomna till Glimtens Nipgubbecafé med vernissage; Hälsovecka med program för allmänheten samt studiecirklar och föreläsningar erbjuds; Club International har nyss bildats. Månadsmöten hålls med representanter från Kommunen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Baspsyk hålls vid Glimten. Vid dessa möten tas gemensamma ärenden upp och information från de olika organisationerna lämnas. Leaderprojektet har kontinuerligt rapporterats. Tre nya avtal har tecknats med Älvdalens kommun Ett avtal med Arbetsmarknadsverket om sex platser har tecknats och genomförs i samarbete med Salem. Projektmedel från Socialstyrelsen har beviljats för att tillsammans med Salem få ett större och mer varierat utbud av sysselsättningsplatser för personer med psykiska funktionshinder. Sedan tidigare har Glimten legoarbeten från Faluplast, nu även arbete med Reklamutskick. I dag finns 17 personer i den dagliga verksamheten. 3,5 tjänst fördelade på 8 personer har anställts för att klara de uppdrag som finns idag. Ytterligare 6 personer har deltagit i verksamheten under året. Projektets mätbara resultat Mätbara resultat enligt EU:s riktlinjer Resultat direkt efter projektets slut Därav personer som har annan försörjning än anställning Antal nya företag 0 Antal bevarade arbetstillfällen Män yngre än 25 år 25 år eller äldre 8 6 Kvinnor yngre än 25 år 25 år eller äldre 6 1 Antal nya arbetstillfällen Män yngre än 25 år år eller äldre 3 0 Kvinnor yngre än 25 år 25 år eller äldre 7 4 Antal deltagare i utbildningar Män yngre än 25 år 25 år eller äldre 1 Kvinnor yngre än 25 år 25 år eller äldre 4 Antal nya produkter, tjänster, Trivselverksamhet, Boendestöd, Legoarbeten tekniker, nätverk och mötesplatser. Antal personer som har fått tillgång till bredband Två nya datorer med internetuppkoppling har köpts in. Alla har tillgång till dessa. Konferens/seminarium Anordnat två seminarier, samt deltagit i flera

13 13 Affärsplan för Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten ek. förening Affärsidé Gemensamt arbete, vänskap och omtanke för att finna meningsfull sysselsättning till alla våra medarbetare och för kundernas bästa. Ingenting är omöjligt. Ägare Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten ek. förening med ca.110 medlemmar från Särna, Idre och övriga landet. Kompetensprofil/Bakgrund Glimten är ett stabilt socialt företag som ger en livsbejakande chans för människor att återvända till det vi kallar vardagligt liv Detta sker genom ett rikt och personlighetsutvecklande sätt att engagera medlemmar och andra i verksamheten genom aktiviteter, arbete och utbildning. Glimten har funnits i 14 år. Det hela började med ett samarbete med RSMH och IFS i Dalarna projektet (KAGprojektet) Kamrat och Anhörigstöd i Glesbygd. Efter projektet slut 98 bildades en ekonomiskförening. Som vuxit från 60 till 110 medlemmar Genom tiden har företaget drivits av en handledare. För närvarande finns kompetent personal med utbildning i ledarskap, baspsyk och vägledning, hantverkskunnighet m.m samt en väl fungerande verksamhet. Där väl anställd som medlem känner att det är en trygg plats att gå till. Citat från en medlem: Jag är glad att Glimten finns ett ställe att gå till när oron och ångesten kommer krypande. Vision Glimten är ett företag och kulturbärare med bra ekonomi. En träffpunkt för alla i byn. Målsättning för 2010 Ett bra avtal med kommunen för nästa år och framöver för att kunna erbjuda meningsfullt arbete och sysselsättning för alla som deltar i verksamheten på Glimten Målsättning för Bredda verksamheten i Idre och nyetablering i Särna. Tillkommer boendestöd och hemtjänster efter kundens behov. Fler uppdrag från företag och privatpersoner. Medel till nödvändig bemanning. Kompetensutveckling av personalen. Fortsätta att utveckla och även utvidga samarbetet mellan föreningar, sociala företag och kooperativen för att erbjuda tjänster för sysselsättning, rehabilitering och arbete samt daglig verksamhet och omsorg i samarbete med Älvdalens kommun, Arbetsförmedling och Försäkringskassan. Genom dagliga aktiviteter där medlemmarna (anställda) får ta ett anpassat ansvar för verksamheten har vi skapat en sysselsättning som ska stärka individens tilltro till sin egen förmåga och ge kunskaper som han/hon kan ta med sig i vardagen. Paulsrudhuset blir Idres kulturhus med plats för kulturutveckling i området. Det räcker inte med ett liftkort! Produkt/Tjänst Daglig verksamhet och sysselsättning för personer som har behov av detta Rehabilitering arbetsprövning placering i RESA-projektet Arbete, Boendestöd, Hemtjänst (på Glimten), Trivselverksamhet på Solängsgården Legoarbeten, Kulturverksamhet Kunden Älvdalens kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget (psykiatrin)

14 14 Föreningar, Företagare legoarbete, Privatpersoner, Rut Område Särna/Idre med byar Branscher Jobb och utbildning, Offentlig sektor och samhälle Kultur, Café, Butik, Företagstjänster, Hälsa Efterfrågan är stor Marknadsföring Hemsida Broschyr Den nya bilden av Glimten ska skapa ny utvecklingen. Därför behövs en blandad verksamhet med fler aktiviteter och fler som deltar i verksamheten, samt samarbetspartner. Alla som är på Glimten marknadsför verksamheten Möten med berörda tjänstemän från offentlig sektor. Möten med politiker Företagsfrukost, Företagsmässa, Seminarier, Leaderprojektet Verksamhet för ungdomar, Utbildning Försäljning Långsiktigt avtal med kommun, Svara på upphandlingar från Af och Fk Vidareutveckla Café med utställningar och butik, Teckna avtal med privata företag Konkurrenter/Samverkanspartner Privata vårdföretag kan vara konkurrenter i framtiden än så länge finns inga här i Idre Genom Leaderprojekten arbetar vi för att få fler samarbetspartner och ett nätverk för samarbete. Lokaler/Fordon Lokalen vi har idag är mycket lämplig för verksamheten. Med kök och stora utrymmen för verksamheten. Är handikappanpassad. Har affärs/café lokal. Den ligger centralt utefter riksväg 70. Med utlokaliserad verksamhet kommer fordon att behövas. Ekonomi/Budget En ekonomi för 2011 som rymmer minst tre heltidsanställda personer i verksamheten Organisation Medlemmarna Styrelsen Verksamhetsansvarig Verksamheten med tydliga ansvarsområden för anställda och medlemmar. Stadgar Finns på Glimten Verksamhetsplan Plan för 2010 och 2011 finns på Glimten Nätverk/Kontakter Branschkontakter, bank, andra företagare, samverkanspartner Salem, Dalen, Coompanion

15 15 Föreningar, bl. annat Turistföreningen och Hembygdsgården. Älvdalens kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget (psykiatrin) Swedbank, KFO, JAK-bank, ABF, Kyrkan, Jordägarna Särna/Idre, Esko redovisningskonsult, Privatpersoner, Falu Plast, Heat Transfer HTF AB. Behov och resurser för personer som har behov av sysselsättning, rehabilitering, arbete Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har störst behov av verksamhet för personer som står lång från arbetsmarknaden. Från och med 1 januari 2010 finns det en lag som säger att personer med psykiska funktionshinder har rätt till daglig verksamhet. I Älvdalens kommun pågår arbete med att kartlägga dessa, samt att arbeta fram rutiner för hur man ska arbeta med detta. I Älvdalens kommun finns ingen kommunal Arbetsmarknadsenhet. Samhall har avvecklats. Kommunen ingår inte i något Finsamförbund. Älvdalens Baptistförsamling, Salem i söder och Glimten i norr har kommit att fungera som informella arbetsmarknadsenheter i kommunen utan ersättning för den delen av verksamheten. Avtal finns med socialförvaltningen. Från Arbetsförmedlingen får man medel för lönebidrag och i vissa fall handledarvode samt ersättning för personer som placerats genom RESA-projektet. För praktikplatser som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Flyktingmottagningen eller Kriminalvården har behov av ges ingen ersättning. Salem och Glimten har påbörjat förhandling med Älvdalens kommun angående aktivitetscentrum för daglig verksamhet, rehabilitering, sysselsättning och arbete. ett för den norra delen, Särna Idre ett för den södra delen, Älvdalen Tabell över personer i Älvdalen som kan behov av daglig verksamhet, rehabilitering, sysselsättning, praktik eller arbete. Personer med försörjningsstöd Långtidsarbetslösa plus inskrivna Af över två år Personer med funktionshinder Nyanlända Unga år med sjukersättning med 25 % Arbetsförmåga Behöver Rehabinsats 10 tim/vecka Personer som inte klarar 25 % arbete eller praktik Summa män 20 8 kvinnor 6 4 summa Sammanställning av uppgifter för Älvdalens kommun från Socialförvaltningen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samma person kan finnas i flera kolumner. Ett mörkertal finns också av personer som inte finns med i några myndighetsregister. Sammanställningen utförd den 18 feb 2011 av Berit Sisell

16 16 Socialfonden Socialfondens utlysning i december 2010 passade bra in på vår vision om utvecklingsarbete framöver. En ansökan skrevs av Glimten med hjälp av Coompanion. Planen var att ansökan skulle lämnas in den 28 februari. Älvdalens kommun lovade att ta på sig projektägaransvaret. Tyvärr lyckades vi inte. Antingen får vi vänta till nästa ansökningsomgång eller så får frågan behandlas på annat sätt. Diskussionen fortsätter med berörda parter. Sammanfattning av projektidé vid ansökan till Socialfonden Genom bildande av nätverk mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner och aktörerna inom den sociala ekonomin vill vi öka utbudet av sysselsättning och arbete för målgruppen i utanförskapet. Ett av målen är att skapa underlag för en inkubator av sociala företag i regionen, där personer får möjlighet att utveckla egna affärsidéer som leder till att nya sociala företag bildas och/eller nya verksamhetsgrenar i befintliga företag. Målet för deltagarna är att genom ökat samarbete mellan myndigheter och aktörer inom den sociala ekonomin etablera hållbara sociala företag. Där deltagarna får arbete eller sysselsättning som en arbetsförberedande insats. Samarbetet leder till att såväl myndigheterna som aktörerna får fördjupade kunskaper kring målgruppen och dess förutsättningar. Vilket i sin tur tydliggör hur stödstrukturen behöver byggas kring målgruppen för att de sociala företagen ska bli långsiktigt hållbara. Projektet planerades att genomföras av kommunerna Älvdalen, Mora och Orsa tillsammans med föreningar och kooperativ som finns sedan tidigare och som bildas under projekttiden. Socialt företagande - insatser för att främja utvecklingen av och i arbetsintegrerande sociala företag Regeringens handlingsplan för arbetsintegrerande sociala företag Under projekttiden har regeringen beslutat om Handlingsplan för arbetsintegrerande sociala företag, N2010/1894/ENT Genom handlingsplanen vill Regeringen underlätta för växande och fler arbetsintegrerande sociala företag. Företagen är av olika karaktär där arbetsinsatsen i hög grad anpassas till medarbetarnas förmåga och behov av stöd. Majoriteten av medarbetarna i arbetsintegrerade sociala företag är personer som t.ex. på grund av funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, tidigare missbruk, kriminalitet, långtidssjukskrivning, långtidsarbetslöshet, hemlöshet eller annan form av social utsatthet inte fått möjlighet att etablera sig på eller förlorat kontakten med arbetsmarknaden." Idag saknas en grundläggande reglering för arbetsintegrerande sociala företag. Arbetet med att ta fram en förordning genomförs av Näringsdepartementet. Många arbetsintegrerande sociala företag är i hög grad beroende av tillgången av anordnarstöd. Tillväxtverket har utrett nuvarande anordnarstöd och gjort en översikt av de bidrag medarbetarna kan ha. En översyn av de arbetsintegrerande sociala företagens och andra ideella organisationers hinder och möjligheter att lämna anbud i offentliga upphandlingar kommer att genomföras.

17 17 Tillväxtverket har tillsammans med övriga myndigheter beslutat att inte ge ut en handbok i form av en skrift i stället fortsätter det gemensamma arbetet med att utveckla och uppdatera den webbaserade handboken Sofisam. De har även fått uppdraget att se över behov av och former för finansiering av arbetsintegrerande sociala företag, samt att tillsammans med SCB kartlägga behovet av att utveckla statistiken över arbetsintegrerande sociala företag. Sofisam riktar sig i första hand till anställda på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och i kommuner som i sitt arbete kan använda sig av sociala företag som blivande arbetsgivare eller utförare av arbetsträning, rehabilitering, daglig verksamhet mm. Materialet på sofisam uppdateras kontinuerligt med exempel och publikationer mm. Förändringar av regelverk och insatser mm uppdateras och kvalitetssäkras av medverkande myndigheter. Följande personer har medverkat i projektet Glimten Berit Sisell Kommunen Stefan Lindé Cecilia Ingegerdsdotter Monica Jernberg Marianne Oldenburg Ola Strand Kajsa-Lena Halvarsson Elisabeth Fransson Kerstin Wallmo Eva Wikstrand Göte Lindvall Per-Gunnar Andersson Sylvia Eisene Catrin Högqvist Bandefur Gunvor Lund Pirjo Balstadsveen Annica Sundin Sara Markus Peter Agge Karin Hellström Hasse Pålsson Arbetsförmedlingen Marita Myrberg Chris Ollén Eva Nederberg Petra Olsson Försäkringskassan Ellinor Andersson Karin Johnsson Coompanion Sam Risander Ulf Johansson Anette Forsberg Bengt Jonsson Särna Helena Adolfsson Dalen Gun-Britt Svensson Daniel Modig

18 18 Projektets kostnader och finansiering Kostnader: Summa kostnader varav löner varav övriga kostnader kr kr kr Finansiering: Projektstöd och LAG Offentlig medfinans. Ideell medfinans kr kr kr Fördelning av den offentliga medfinansieringen: Kommunen Arbetsförmedlingen kr kr Reflektioner Positiva effekter Glimten har stärkts genom arbetet med affärsplaner och information och förhandlingar med företrädare för Kommunen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Kriminalvården. Deltagare i verksamheten vid Glimten, har fått en förståelse och vilja till att utveckla sin egen arbetsplats - empowerment. Frågan om hur arbetet med personer som har behov av arbete, sysselsättning, rehabilitering och daglig verksamhet ska organiseras i Älvdalens diskuteras internt i kommunen. Tillsammans med psykiatrin har en kartläggning gjorts av vilka personer man känner till som har psykiska funktionshinder och som har rätt till daglig verksamhet. Inom kommunen har man organiserat sitt eget arbete för handläggning av arbetet. Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans behov av verksamhet för personer som står långt från arbetsmarknaden har lyfts fram. Tillväxtverkes och Coompanions arbete med socialt företagande har varit till stor hjälp för oss. Regeringen har beslutat om en handlingsplan för arbetsintegrerande sociala företag.

19 19 Svårigheter Det tar längre tid att utveckla en verksamhet än vad först tror. Det är så lätt att se vad som behöver göras. Mycket svårare att göra det, särskilt som i vårt fall där så många skall vara med. Inför det första Leaderprojektet fick Glimten hjälp av Coompanion att finansiera en oberoende studie av verksamheten. Dalarnas Forskningsråd fick uppdraget. Anna-Stark och Anette Forsberg skrev en rapport: Fallstudie av arbets- och utbildningskooperativet Glimten i Idre, Älvdalens kommun, Dalarnas län, daterad I rapporten redovisas att om Glimten skall vara en resurs för arbetsträning och rehabilitering krävs att det finns någon sorts handledarfunktion på plats, helst en arbetsterapeut eftersom de är utbildade på området. Representanten för Individ och familjeomsorg i kommunen såg ett behov av arbetsträningsplatser på Glimten och även Salem, eftersom det inte finns någon arbetsmarknadsenhet i Älvdalens kommun som kan göra dessa bedömningar. Arbetsförmedlingen vill kunna göra arbetsförmågeutredningar grundade i en tydlig frågeställning och med en tydlig redovisning. Till detta krävs personalkompetens att även se det som inte fungerar. Det behövs också en förmåga att slussa ut sökande mot arbetsmarknaden. Sedan denna fallstudie skrevs har Glimtens mål varit att kunna erbjuda dessa tjänster. För att klara det krävs samarbete med andra och den kompetens som behövs. Förutom arbetet i Leaderprojekten har Glimten svarat på upphandlingar från Arbetsmarknadsverket och fått ett uppdrag, Resa, som var riktat mot sociala företag. Andra uppdrag från Arbetsmarknadsverket kräver stora resurser. Det är stora aktörer som får dem. För att deras verksamhet ska vara lönsam krävs stora grupper. De har svårt att nå ut till byar på landsbygden. För att vi ska kunna svara på dessa upphandlingar och genomföra uppdragen krävs ett nätverk av aktörer med gemensamma resurser. För att arbeta vidare med att utveckla det gemensamma arbetet och få en bättre kompetens för att arbeta med sysselsättning, rehabilitering, arbetsprövning, upphandling, anbud mm fanns planer i leaderprojektet att söka fortsatta projektmedel från Regionala fonden eller Socialfonden. Två gånger har Glimten gjort försök att söka medel från Socialfonden för arbete med projektidén. Andra utlysningen stämde mycket väl in med vår vision. Tyvärr får man kort tid på sig att skriva en mycket detaljerad ansökan. 27 december 2010 kom utlysningen. 27 februari 2011 skulle ansökan lämnas in. Vi lyckades inte.

20 20 Rekommendationer till andra som vill genomföra ett liknande projekt Viktigt att planera projektarbetet och avsätta tid för fortsatt planering, samt ha realistiska mål för projektet. I detta fall var målet för högt. Det tar tid att skapa något nytt, särskilt om många skall med. Man vill så mycket, men om det är många som deltar i projektarbetet som i detta projekt måste det få ta tid om man vill ha ett positivt resultat. Dem man samarbetar med har andra arbetsuppgifter och uppdrag som är i fokus för dem. Projektrapportering Resultatet sprids genom att slutrapporten delges alla deltagande organisationer samt de personer som deltagit i projektet. Slutrapport skickas även till de kommuner, organisationer och föreningar som kontaktats under projekttiden. Slutrapporten publiceras på Älvdalens kommuns och på Glimtens hemsida Bilder från verksamhet och slutseminariet

21 21 Artikel Mora Tidning Det är ingen konst att fika i Idre Konst att fika till, det bjuder fr.v: Petter Zetterquist, Anette Svensson, Sylvia Eisene och Arne Gustafsson på i Café Nipgubben. Medverkar på utställningen gör också Britt Rehnberg och Marianne Oldenburg. Foto: Nisse Schmidt Ett riktigt fik, det är något som saknats i Idre. Till den här sommaren finns det dock ett till fik i Idre där fikandet är en ren konst. Det är Glimten som öppnat fik i sin källarvåning och samtidigt bjuder besökarna på lokal konst av sex idreförmågor. Glimten är en oas för många människor och i sommar har gräsytan nedanför Glimten blivit en skön oas i dess rätta bemärkelse. Café Nipgubben finns numera i lokalerna och där finns nu också en konstutställning med foton, akvareller och oljemålningar. - Jag har aldrig gjort något sådant här tidigare, men det är spännande och kul, säger Anette Svensson som ställt ut några av sina foton. Sylvia Eisenes störst insats är Nipgubben, som gett namn åt det lilla caféet, men där visar hon också upp ett antal akvareller med motiv från bygden. Arne G, eller mer korrekt Arne Gustafsson, är en etablerad konstnär i Idre med lysande oljemålningar som fått spridning långt utanför Idre och Sveriges gränser. I Glimtens utställning finns Arne representerad med åtta oljemålningar. En skolad konstnär är Petter Zetterquist med rötterna från värmländska Arvika, men idrebo sedan länge. - Jag borde nog sätta mig ner och måla lite mer och det här är ett bra sätt att plocka fram lite oljemålningar som jag har gjort tidigare. Det är ett bra initiativ att vi får visa upp vår konst så de inte bara blir stående i förråd hemma, säger Petter. I entrén till Café Nipgubben sitter fem av Petters oljemålningar, det som en del i den första konstutställningen i det nyöppnade fiket i Idre. NISSE SCHMIDT mt.red@dt.se Publicerad: :43

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Projekt: Social ekonomi Salem med nätverk

Projekt: Social ekonomi Salem med nätverk 1 J I A / 1 6-1, 4 - I www.salemkapellet.se Projekt: Social ekonomi Salem med nätverk Projektägare: Älvdalens Baptistförsamling, Salem, journalnummer 2010 2658 Projektet genomfördes under perioden 14 mars

Läs mer

Regeringen beslutar om en handlingsplan för arbetsintegrerande sociala företag.

Regeringen beslutar om en handlingsplan för arbetsintegrerande sociala företag. Kon c e p t Regeringsbeslut 2010-04-22 N2010/1894/ENT Näringsdepartementet Adressat Entrepr e n ör s k a p Mari Mild Telefon 08-405 28 34 Handlingsplan för arbetsintegrerande sociala företag Regeringens

Läs mer

Socialt företag en väg till egen försörjning

Socialt företag en väg till egen försörjning VÄSTERÅS STAD AMA arbetsm arknad Socialt företag en väg till egen försörjning Reidun Andersson & Sm ajo Murguz Socialt företagande En väg till arbetsmarknaden Tillväxtverkets definition av ett arbetsintegrerade

Läs mer

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag POLICY 1 (5) Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag Den här policyn vänder sig till chefer och medarbetare som kommer i kontakt med arbetsintegrerande sociala företag

Läs mer

Redovisning från Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten om användandet av statsbidrag från Socialstyrelsen 2011

Redovisning från Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten om användandet av statsbidrag från Socialstyrelsen 2011 1 m t en s k Redovisning från Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten om användandet av statsbidrag från Socialstyrelsen 2011 GLIMTEN IDRE äns Bakgrund till ansökan Det fanns ett stort behov av sysselsättning

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2011-10-26 PROJEKTPLAN FÖR Socialt företag en väg till egen försörjning Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad kommer att rekryteras Projekttid: 3 år varav

Läs mer

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen Leader DalÄlvarna Slutrapport 1. Projekt Journalnr: 2009 7324 Projektnamn: Ledarskapsutbildning för ungdomar, förstudie Stödmottagare: Föreningen KUL, Kreativa Unga Ledare 2. Kontaktperson Jonas Wikström,

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Handläggarutbildning Arbetsintegrerande sociala företag ASF

Handläggarutbildning Arbetsintegrerande sociala företag ASF Handläggarutbildning Arbetsintegrerande sociala företag ASF Om Coompanion Fyrbodal Startade för drygt 30 år sedan. Finns 25 fristående Coompanion i Sverige Har i uppdrag från Tillväxtverket att arbeta

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Lag 2003:1210 om finansiell samordning

Lag 2003:1210 om finansiell samordning Lag 2003:1210 om finansiell samordning 7 Ett samordningsförbund har till uppgift att: 1. besluta om mål och riktlinjer för den finansiella samordningen 2. stödja samverkan mellan samverkansparterna 3.

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

Utdrag ur slutrapporter till Leader Södra Fjällen och Leader DalÄlvarna

Utdrag ur slutrapporter till Leader Södra Fjällen och Leader DalÄlvarna 1 m t en s k GLIMTEN IDRE äns Rapport LEADER Projekt Social Ekonomi i Älvdalen Utdrag ur slutrapporter till Leader Södra Fjällen och Leader DalÄlvarna Projektet har genomförts som ett projekt som pågått

Läs mer

Bibbi Westhed, projektledare

Bibbi Westhed, projektledare Bibbi Westhed, projektledare Projekt Kompetensbyrån Genom individuella insatser och strategisk påverkan bidra till att utveckla och stärka sociala företag i Dalarna Kompetensbyrån Projektets övergripande

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Regeringens innovationsstrategi Delmål: Använda potentialen i social innovation och samhällsentreprenörskap för att bidra till att möta samhällsutmaningar. 1 Regeringens innovationsstrategi Det handlar

Läs mer

Svar på motion Satsa på sociala företag!

Svar på motion Satsa på sociala företag! YTTRANDE Tyresö kommun 2012-01-16 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Dnr 2011/SN 0179 001 Socialnämnden Svar på motion Satsa på sociala företag! Förslag till beslut - Kommunstyrelse/kommunfullmäktige

Läs mer

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket Varför arbetar vi med socialt företagande? Ett Sverige med fler företag som vill, kan och

Läs mer

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in

Dörröppnare. - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Dörröppnare - till arbetslivet - till studier - till sig själv - till en dörr in Syfte med W18-24 Att stärka och förbereda arbetslösa ungdomar för ett kommande inträde på arbetsmarknaden eller fortsatta

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

Folkhälsocentrum Norrbottens läns landsting

Folkhälsocentrum Norrbottens läns landsting Ett samhällsekonomiskt perspektiv på socialt företagande - en hållbar föreläsning i landstingshuset, Luleå eller online www.nll.se/folkhalsa den 6 okt 2014, kl 1530-1645 Folkhälsocentrum Norrbottens läns

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 12 februari 2009-2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2011/036396 Datum: 2012-02-12 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget

Läs mer

Föreliggande policy avses vara styrande för Falkenbergs kommun under perioden och skall därefter revideras.

Föreliggande policy avses vara styrande för Falkenbergs kommun under perioden och skall därefter revideras. Datum 2014-07-28 Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-12-16 243 Policy för socialt företagande i Falkenberg. KS 2014-345 Inledning Denna policy utgår från att vårt samhälle är ekonomiskt organiserad i

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: AF-2011/036396 Datum: 2011-08-10 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget Uppdrag att upphandla

Läs mer

Ansökan om projektmedel, Mikrofonden Halland

Ansökan om projektmedel, Mikrofonden Halland 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-08-25 RS140295 Johan Lindberg, utvecklingsledare Näringslivsavdelningen 072-216 26 75 johan.hansson-lindberg@regionhalland.se Regionstyrelsen

Läs mer

Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag. Johanna Fredriksson Social innovation i Halland

Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag. Johanna Fredriksson Social innovation i Halland Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag Johanna Fredriksson Social innovation i Halland 2016-11-18 Bakgrund Tillväxtverket utlyste förstudiemedel Fler jobb genom arbetsintegrerade sociala företag till

Läs mer

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel Regionledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg 010-242 42 01 jesper.ekberg@rjl.se Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel 2019-2021 Region

Läs mer

REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2

REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2 REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2 FRÅN SKOOPI SOCIALA ARBETSKOOPERATIVENS INTRESSEORGANISATION Presentation av SKOOPI I SKOOPI organiseras de sociala arbetskooperativen i Sverige.

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011

Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011 Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011 Fastställd av socialnämnden 2012-03-21, 58 SOCIAL REHAB VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 Personal Personalen på Social Rehab består av 2,0 tjänst arbetsterapeut. Arbetsuppgifter

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Policy för socialt företagande i Falkenberg. KS 2014-345

Policy för socialt företagande i Falkenberg. KS 2014-345 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-18 358 Policy för socialt företagande i Falkenberg. KS 2014-345 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna

Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna Slutrapport av verksamheten inom projektet Entrecoop i Dalarna . SAMMANFATTNING Entrecoop i Dalarna har under projektperioden bidragit till att 7 företag bildats och där associationsformen är ekonomisk

Läs mer

Ansökan från Uppsala Social Ekonomi om projektbidrag

Ansökan från Uppsala Social Ekonomi om projektbidrag KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Ulf Lundström Datum 2013-08-22 Diarienummer UAN-2013-0368.5 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan från Uppsala Social Ekonomi om projektbidrag

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Huvuduppdrag Att förstärka samverkan mellan förbundets sju parter (FK, AF, RJL och kommunerna Habo, Jönköping, Mullsjö och Vaggeryd) kring individer i yrkesverksam

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Reviderad av kommunstyrelsen 2018-03-06, 64 Denna

Läs mer

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009 alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla 100% PRESSMAPP Arrangör: - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och företagsrådgivaren

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Insats ASF arbetsintegrerande sociala företag

Insats ASF arbetsintegrerande sociala företag ASF SKAPAR JOBB - SAMVERKAN FÖR EN INKLUDERANDE ARBETSMARKNAD Insats ASF arbetsintegrerande sociala företag Samordningsförbund Stockholms stad - 5 juni 2018 Insats Arbetsintegrerande sociala företag Samordningsförbund

Läs mer

Coompanion. främja kooperativt företagande. affärsutveckling. regionalt, nationellt och internationellt nätverk. Vi har 25 kontor i landet

Coompanion. främja kooperativt företagande. affärsutveckling. regionalt, nationellt och internationellt nätverk. Vi har 25 kontor i landet Coompanion främja kooperativt företagande affärsutveckling regionalt, nationellt och internationellt nätverk Vi har 25 kontor i landet stöd från Tillväxtverket, kommuner, Landsting och medlemmar Vad vi

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön.

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön. Redovisning förstudie Komhall Heby kommun Bakgrund till förstudien: I förstudiens kartläggning i att identifiera åtgärder/ insatser för att minska utanförskap från arbetsmarknad har komhall flera gånger

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 med budget 2015-2017 för Finnvedens Samordningsförbund Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV SJÄLVFÖRSÖRJNING 1 1. Inledning

Läs mer

Samordningsförbundet Västra Mälardalen

Samordningsförbundet Västra Mälardalen Samordningsförbundet Västra Mälardalen Verksamhetsplan och budget 2016 Samordningsförbundet Västra Mälardalen ska stödja människor i utanförskap till god hälsa och förvärvsarbete och därmed minska klyftorna

Läs mer

Verksamheten "Vi vill Bidra"

Verksamheten Vi vill Bidra Sida 1 (8) 2019-05-08 Handläggare Stephanie Kilander Telefon: 08-508 25 061 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2019-06-18 Verksamheten "Vi vill Bidra" Ansökan om tidsbegränsat bidrag

Läs mer

ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN

ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN 2016-06-02 1 (8) ANSÖKAN TILL FINSAM LEKEBERG OCH ÖREBRO ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN Datum: 2016-06-02 Benämning Samordnad förvaltningsövergripande

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2012

Verksamhetsplan och budget 2012 Om Lunds samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Skåne och Lunds kommun. Samordningsförbundets

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2013-10-01

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2013-10-01 l. SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET Sammanträdesdatum 2013-10-01 18 (38) 244 Motion om insatser för att främja start av arbetsintegrerade sociala företag i Sala kommun Dnr 2012/66 INLEDNING

Läs mer

UNG KRAFT Processtöd för ett inkluderande arbetsliv för unga funktionshindrade

UNG KRAFT Processtöd för ett inkluderande arbetsliv för unga funktionshindrade Norra Västmanlands Samordningsförbund Norbergsvägen 19 737 80 Fagersta Telefon: 0223-442 55 Mobil: 0736-498 499 Fagersta 12 04 2012 www.samordningnv.se http://samordningnv.blogspot.com/ www.facebook.com/norravastmanlandssamordningsforbund

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Socialt företagande. Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör

Socialt företagande. Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Socialt företagande Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Samordningsförbundet Västra Mälardalen står bakom satsningen på socialt företagande i KAK, Köping - Arboga - Kungsör.

Läs mer

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län Handläggare: Jukka Tekonen, Socialkansliet Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län BAKGRUND Ny lag Riksdagen fattade

Läs mer

Verksamhetsplan Falkenbergs Fontänhus 2012

Verksamhetsplan Falkenbergs Fontänhus 2012 Verksamhetsplan Falkenbergs Fontänhus 2012 Vision Falkenbergs Fontänhus erbjuder medlemmen en möjlighet att ingå i en gemenskap som den arbetsinriktade dagen innebär. Fontänhusideologi innebär att individen

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

För ett jämställt Dalarna

För ett jämställt Dalarna För ett jämställt Dalarna Regional avsiktsförklaring 2014 2016 Vi vill arbeta för...... Att förändra attityder Ett viktigt steg mot ett jämställt Dalarna är att arbeta med att förändra attityder i länet,

Läs mer

Policy för socialt företagande

Policy för socialt företagande Policy för socialt företagande Antagen av kommunfullmäktige 2015-02-25 3 Policy Socialt företagande Innehållsförteckning Inledning... 1 Definition sociala företag... 1 Policy... 1 Syfte... 2 Möjligheter

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013 Slutrapport 10 augusti 2013 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2013/259513 Datum: 2013-08-10 Uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för. Samordningsförbundet Härnösand/Timrå 2012-2014

Verksamhetsplan och budget för. Samordningsförbundet Härnösand/Timrå 2012-2014 Verksamhetsplan och budget för Samordningsförbundet Härnösand/Timrå 2012-2014 Detaljplan för verksamhetsåret 2012 och en översikt för perioden 2013-2014 Fastställd av Samordningsförbundets styrelse den

Läs mer

RÅDGIVNING, UTBILDNING, UTVECKLINGSINSATSER OCH PROJEKT

RÅDGIVNING, UTBILDNING, UTVECKLINGSINSATSER OCH PROJEKT OM COOMPANION Vi finns på 25 orter i landet Har ca 130 medarbetare Omsätter drygt 100 milj kr Har ca 900 medlemmar Startar ca 600 ekonomiska föreningar per år Rådgiver ca 4 500 personer/år Informerar ca

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

VILKA ÄR VI? Vi är ger rådgivning och stöd till människor som vill starta företag tillsammans.

VILKA ÄR VI? Vi är ger rådgivning och stöd till människor som vill starta företag tillsammans. VILKA ÄR VI? Vi är ger rådgivning och stöd till människor som vill starta företag tillsammans. ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION Företagsformer Aktiebolag (SVB) Ekonomisk

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan Rutin för ansökan om medel från Samordningsförbundet i Halland (se även bilagan till denna blankett) Den 1 januari 2004 infördes en permanent möjlighet till finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 1. Övergripande mål och syfte 1. Målgrupper 1. Verksamhet under Uppföljning och utvärdering 5.

Innehållsförteckning. Inledning 1. Övergripande mål och syfte 1. Målgrupper 1. Verksamhet under Uppföljning och utvärdering 5. VERKSAMHETSPLAN 2011 Innehållsförteckning Inledning 1 Övergripande mål och syfte 1 Målgrupper 1 Organisation Styrelsens uppgifter Beredningsgruppens uppgifter Tjänstemannens uppgifter Revisorer 2 Verksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning VERKSAMHETSPLAN 212 (dnr 211:29 / 1) 1. Inledning Samordningsförbund har ett unikt uppdrag att stödja samordnade insatser för personer som behöver hjälp av flera huvudmän för att komma tillbaka till arbete.

Läs mer

Fastställd av styrelsen den 27 november 2018

Fastställd av styrelsen den 27 november 2018 1 Fastställd av styrelsen den 27 november 2018 1 2 BAKGRUND Genom en lag (SFS 2003:1210) har möjligheter till finansiell samordning införts från och med januari 2004. Motivet för denna lagstiftning är

Läs mer

ASF i Kronoberg - på lång sikt -

ASF i Kronoberg - på lång sikt - ASF i Kronoberg Utveckling av regional samverkan för fler och växande arbetsintegrerande sociala företag i Kronoberg. 12 regioner med stöd från Tillväxtverket maj 2017 till oktober 2018 ASF i Kronoberg

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå

Samordningsförbundet Umeå Samordningsförbundet Umeå Umeå kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan i Umeå, Länsarbetsnämnden i Umeå Verksamhetsplan Budget 2006 Innehållsförteckning 1. Samordningsförbundet Umeå...

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Utgångspunkter Den första ansökan om projektmedel, daterad 2012-03-14, innehåller beskrivning av bakgrund och arbetssätt

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2014-04-01

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum 2014-04-01 .~.._o...,.. ~:. SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET Sammanträdesdatum 2014-04-01 s (29) 81 Projekt Sociala företag Dnr 2014/401 ~ 3 INLEDNING De sociala företagen erbjuder möjligheter

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Handlingsplan 2018 Trisam

Handlingsplan 2018 Trisam Handlingsplan 2018 Trisam Angelica Gabrielsson, processledare Trisam 2018-02-02 1. Grundläggande information 1.1 Bakgrund Trisam 1 är en struktur och arbetsmetod att arbeta med rehabilitering i samverkan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2013:12 / 1) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län

Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län Förstudie unga med funktionshinder i Västerbottens län Projektansökan till Samordningsförbunden, Umeå, Skellefteå och Lycksele Deltagande parter bakom projektförslag Arbetsförmedlingen rehab Försäkringskassan

Läs mer

Fyra projekt. Tillsammans ska vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör

Fyra projekt. Tillsammans ska vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Fyra projekt Tillsammans ska vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Samordningsförbundet Västra Mälardalen står bakom dessa fyra projekt som utgår från de lokala behoven i KAK. Tillsammans ska

Läs mer

ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION

ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION ARBETSINTEGRERANDE SOCIALA FÖRETAG EN VIKTIGT DEL AV COOMPANION Sociala hänsyn kan handla om olika delar Arbetstagares rättigheter Lika möjligheter och rättigheter för kvinnor och män Tillgänglighet Rättvis

Läs mer

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten SAMS Umeå Projektförslag Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten 1. BAKGRUND Gruppen som saknar sjukpenninggrundad inkomst (SG1) har historiskt

Läs mer

Brukarrörelsens synpunkter 2015

Brukarrörelsens synpunkter 2015 Brukarrörelsens synpunkter 2015 Analys av arbetet som följer av Länsövergripande överenskommelse om samverkan för kommuner och landsting i Dalarnas län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013.

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (5) Vård och omsorgsförvaltningen Arbetsmarknadsenheten, IFA Diarienummer 59117/2012 ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER

Läs mer

Innehållsförteckning 2. Inledning 3. Övergripande mål och syfte 3. Målgrupper 3

Innehållsförteckning 2. Inledning 3. Övergripande mål och syfte 3. Målgrupper 3 VERKSAMHETSPLAN 2010 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Övergripande mål och syfte 3 Målgrupper 3 Organisation 4 Styrelsens uppgifter 4 Beredningsgruppens uppgifter 4 Tjänstemannens uppgifter 4 Revisorer

Läs mer

Sociala arbetskooperativ. inte starta eget - men starta vårat. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se

Sociala arbetskooperativ. inte starta eget - men starta vårat. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se Sociala arbetskooperativ inte starta eget - men starta vårat Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se Att vara behövd Allas rätt till arbete måste betyda att alla har rätt till arbete - och

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Hemsida: www.dalsed.se E-post: magnus.akesson@dalsed.se 1 Innehåll Samverkan... 3 Arbetsbeskrivning i samverkan... 3 Samverkan/Förebyggande... 4 Tänkbara mål i fortsatt

Läs mer

Svar på motion om insatser för att främja start av arbetsintegrerade sociala företag i Sala kommun

Svar på motion om insatser för att främja start av arbetsintegrerade sociala företag i Sala kommun Bilaga KS 2013/218/1 1(2) 2013-09-24 KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp Svar på motion om insatser för att främja start av arbetsintegrerade sociala företag i Sala kommun Carola Gunnarsson (C), Christer Eriksson

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum:2011-08-24 Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från Gotlands samordningsförbund. Beskriv nedan under

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

Utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset -juni 2012 Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 14 juni Uppföljning av vårens utvärdering Workshop om framtiden Fokusgrupper

Läs mer

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal www.finsam.eu Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal Dnr. 2012.0009 Handläggare: Raéd Shaqdih Datum: 2012-02-14 1 (20) Under år 2011 har 174 individer fått arbetslivsinriktad rehabilitering via

Läs mer

Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå

Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå Samordningsförbundet Skellefteå 2008-02-07 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående SPIRA-projektet i Skellefteå 1 Parter Mellan Samordningsförbundet Skellefteå (nedan kallad uppdragsgivaren) å ena sidan

Läs mer

Resaprojektet. Ett led i regeringens psykiatrisatsning. Rehabilitering, sysselsättning och arbete för personer med psykisk funktionsnedsättning

Resaprojektet. Ett led i regeringens psykiatrisatsning. Rehabilitering, sysselsättning och arbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Resaprojektet Ett led i regeringens psykiatrisatsning Rehabilitering, sysselsättning och arbete för personer med psykisk funktionsnedsättning Uppdraget Arbetsförmedlingen i samverkan med Försäkringskassan

Läs mer

ASF- Arbetsintegrerande sociala företag. Bild: Miljövårdscentrum i Örebro

ASF- Arbetsintegrerande sociala företag. Bild: Miljövårdscentrum i Örebro ASF- Arbetsintegrerande sociala företag Bild: Miljövårdscentrum i Örebro Med socialt företag menas företag som: driver näringsverksamhet med mål att skapa arbete och rehabilitering för personer med svårigheter

Läs mer