PB 1020 tfn (019) 2241 sjukvårdsdistrikt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PB 1020 tfn (019) 2241 sjukvårdsdistrikt"

Transkript

1 vision 1/8 HNS Raseborgs sjukhus, vision Vision, Ny Start HNS Raseborgs sjukhus ställer alltid patienten i fokus. Sjukhuset fungerar som ett närsjukhus som hänvisande till bl.a. geografi och språk erbjuder framför allt västnylänningarna såväl oplanerad (jour) som planerad (elektiv) specialsjukvård på basnivå. HNS Raseborgs sjukhus utgör en del av ett större kunskapsnätverk. Inom sjukhuset pågår ett kontinuerligt förbättringsarbete i akt och mening att dels ytterligare förbättra patientsäkerheten och dels höja kvaliteten och sänka utgifterna. Tillsammans med de västnyländska kommunerna (Hangö, Ingå, Raseborg) utvecklar sjukhuset sina vårdprocesser så att rätt patient vårdas på rätt plats i rätt tid. HNS Raseborgs sjukhus bemöter patienter, anhöriga och samarbetspartners professionellt och med respekt. Sjukhuset är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och yrkesskickliga medarbetare. Sjukhusets värdegrund bygger på HNS värderingar: Alla människors lika värde, patientorientering, kreativitet och innovation, hög kvalitet och effektivitet, transparens, förtroende och ömsesidig respekt. För HNS Raseborgs sjukhus betyder detta att sjukhuset tar ansvar och att sjukhuset visar medmänsklighet. Sjukhuset har som mål att ha möjligast korta väntetider. Vårdrelaterade infektioner och felbehandlingar ska inte heller förekomma. HNS Raseborgs sjukhus verksamhet HNS Raseborgs sjukhus upprätthålls av Västra Nylands sjukvårdsområde som är det minsta sjukvårdsområdet inom HNS. Sjukhuset erbjuder nu och bör också i fortsättningen kunna erbjuda regionens befolkning såväl elektiv som jourmässig vård inom de stora medicinska specialiteterna. Den verksamhet som bedrivs på sjukhuset skall vara baserad på en ömsesidigt godkänd arbetsfördelning mellan kommunerna (Hangö, Ingå och Raseborg) och HNS Raseborgs sjukhus utnyttjade västnylänningar specialsjukvårdens tjänster inom HNS (38,8 % av befolkningen). Procentsatsen är den högsta inom HNS vilket framgår ur tabellen nedan. Målsättningen är att genom förnyad arbetsfördelning med primärvården få ner procentsatsen till högst 35 % vilket motsvarar medeltalet inom HNS. Med tanke på befolkningsstrukturen (se senare) är en andel på 35 % motiverat.

2 vision 2/8 Verksamheten vid sjukhuset skall också vara baserad på en ömsesidigt överenskommen arbetsfördelning och ett samarbete med framför allt HUCS och Lojo sjukhus. HNS Raseborgs sjukhus utgör regionens närsjukhus och är en viktig serviceproducent framför allt för regionens befolkning men också för sommargäster och turister och andra som utnyttjar sin rätt att välja sin vårdproducent. HNS Raseborgs sjukhus kommer att ha ca 50 somatiska bäddplatser mot 61 för tillfället (medicin 25, jour- och uppföljningsavdelning 11, kirurgi 21 samt barnpsykiatri 4). Dessutom kommer sjukhuset att fortsättningsvis ha 4 övervakningsplatser. Det psykiatriska platsantalet sjunker från nuvarande 19 (14 vuxenplatser, 5 ungdomsplatser) till 8 (+2 ungdomsplatser i reserv). Den kvarvarande avdelningen är en öppen avdelning. Också HNS Raseborgs sjukhus går allt mera in för digitala tjänster. Detta kan t.ex betyda att en läkare på HUCS via dator har kontakt med såväl patient som vårdpersonal. I framtiden kommer Terveyskylä.fi att betjäna regionens befolkning också på svenska. Jourverksamheten Samjour Enligt 2 i Social- och hälsovårdsministeriets jourförordning (782/2014) skall jour dygnet runt "ordnas som samjour för primärvården och den specialiserade sjukvården om inte något annat följer av tillgänglighetsoch patientsäkerhetssynpunkter". I och med att Ekenäs hälsostation flyttade in i sjukhusfastigheten och eftersom Raseborgs stad redan tidigare i ett åtgärdsprogram så beslutat blev samjour 24/7 för Raseborgs stad en realitet fr.o.m För Hangös och Ingås del uppdaterades det tidigare samjoursavtalet. Det uppdaterade avtalet trädde också i kraft och innebär att samjouren för Hangö och Ingå under måndagar-torsdagar kl och under veckoslut och söckenhelger fredagar/helgafton kl måndag/vardag efter helg kl sköts på sjukhuset i sjukvårdsområdets regi. Under tjänstetid sköter Hangö och Ingå för närvarande själva om sådana jourfall som hänförs till allmän medicin.

3 vision 3/8 Ur ett befolkningsperspektiv är samjourens roll av stor betydelse. Från såväl Hangö som från Bromarv är det 35 km till Ekenäs och drygt 80 km till Lojo. Det är dåligt med allmänna kommunikationer och landsvägen till Lojo är för det mesta smal och krokig. En förutsättning för att kunna upprätthålla jourverksamheten är att läkarkåren och vårdpersonalen tilldelas meningsfulla arbetsuppgifter utöver jouren. Specialsjukvårdens jourverksamhet Den ovan nämnda jourförordningen kommer att uppdateras inom en nära framtid. Vilka konsekvenserna blir för sjukhusets del är fortfarande oklart, men troligen kommer kraven på jourberedskap att ytterligare skärpas. HNS jourrapport och dess fortsatta behandling under ledning av HNS:s chefsöverläkare kommer att leda till ändringar i sjukhusets jourberedskap. Om förslaget på att dra in anestesibakjouren verkställs skulle det i synnerhet försvåra den inremedicinska jourverksamheten och övervakningens verksamhet. Detta skulle påverka patientsäkerheten negativt. Sjukhusets lilla enhet för intensifierad övervakning (4 platser) är viktig ur patientsäkerhetssynvinkel. Dess betydelse förstärks om/då jour- och uppföljningsavdelningen upphör. Prehospital akutsjukvård Hälso- och sjukvårdslagens (L1326/2010) 40 definierar den prehospitala akutsjukvården. Samma lags 39 stipulerar att det är samkommunen för ett som skall organisera denna verksamhet inom sitt område senast fr.o.m HNS styrelse har tidigare slagit fast att den prehospitala akutsjukvården inom HNS organiseras som sjukvårdsområdesvisa funktionella helheter och att själva verksamheten kan variera beroende på lokala förhållanden. Sedan är det Västra Nylands räddningsverk som genom samarbetsavtal med HNS sköter den prehospitala akutsjukvården i Västra Nyland. Kostnaderna för den prehospitala akutsjukvården har stigit från 2 miljoner 2014 till 4 miljoner euro 2015 och Att den prehospitala akutsjukvården är dyr i VNS beror bl.a på att området är till ytan stort men glest befolkad. Dessutom påverkar de långa avstånden till ett central/universitetssjukhus, en ambulans är borta från området i flera timmar (minst fyra timmar) om en patient ska transporteras till huvudstadsregionen. VNS följer såväl HNS servicenivåbeslut som förordningen om den prehospitala akutsjukvården. Ambulanserna är i beredskap och används inte längre för andra icke brådskande (bla mellan olika inrättningar) patienttransporter.

4 vision 4/8 De västnyländska kommunerna beviljades en s.k. ambulansrabatt 2015 (kommunerna betalade 57 /capita) och 2016 (kommunerna betalar 50 /capita) vilket har lett till att sjukvårdsområdet uppvisar underskott. Den prehospitala akutsjukvårdens kommande administration och finansiering är öppen. En arbetsgrupp inom HNS (HUS:n ensihoidon yhtenäisen johtamis- ja hallintomallin muodostamistyöryhmä) har den avgett en rapport i ärendet. Rapporten tar inte ställning för en omorganisering av den prehospitala akutsjukvården. Däremot pläderar rapporten för ett utökat samarbete mellan de olika områdena. Avsikten är att förbereda verksamheten inför kommande SOTE. Det är inte troligt att den nuvarande administrationsmodellen och den därtill hörande finansieringsmodellen genomgår några större förändringar under de närmaste åren. Sjukhuset bör därför förlänga det nuvarande avtalet med Västra Nylands räddningsverk till slutet av år Medicin och rehabilitering I och med att Raseborgs stads bäddavdelning flyttat in i utrymmen i direkt anslutning till sjukhuset kan sjukhusets avdelningsvård ses över. Under hösten 2016 utvärderas verksamheten vid jour- och uppföljningsavdelningen tillsammans med kommunerna. Det troliga är att avdelningens verksamhet (åtminstone i sjukhusets regi) upphör under år Även om jour- och uppföljningsavdelningen skulle upphöra bör den medicinska avdelningens platsantal bibehållas på nuvarande 25 för att på sikt t.o.m. sjunka till ca 20 platser. Detta är möjligt då arbetsfördelningen mellan hälsocentralernas bäddavdelningar och sjukhusets medicinska avdelning ses över. På den medicinska avdelningen vårdas också lungpatienter. För att till fullo utnyttja både den medicinska och den kirurgiska avdelningens resurser på ett så smidigt sätt som möjligt bör gränsen mellan dessa vara flexibel och avdelningarna bör kunna fungera som samavdelningar för flera specialiteter samtidigt. Samavdelningar ställer dock speciella krav på såväl utrymmen som sjukhushygien. Dialysverksamheten är viktig ur ett regionalt perspektiv och den betjänar huvudsak patienterna inom sjukhusets närområde. Den nefrologiska läkarinsatsen ordnas i nära samarbete med HUCS. Den polikliniska verksamheten ordnas i nära samarbete med Lojo sjukhus och HUCS speciellt vad gäller de delområden där läkarinsatsen är mindre än 100 %. Hit hör bl.a. onkologin, neurologin, barnneurologin, geriatrin, kardiologin, reumatologin, hematologin och hudsjukkdomarna. Med tanke på befolkningens åldersstruktur finns det dessutom ett behov att utöka verksamheten inom geriatrin och kardiologin. Detta i samarbete med primärhälsovården.

5 vision 5/8 Pediatriken ordnas fortsättningsvis i samarbete med Lojo sjukhus. Samarbetet kan utökas så att samtliga läkartjänster överförs till Lojo sjukhus som i sin tur ser till att HNS Raseborgs sjukhus har pediater till sitt förfogande dagligen. Alternativt kunde HUCS stå som hemsjukhus för läkarkåren. VNS nämnd har på sitt sammanträde beslutat att sjukhusets barnpsykiatriska verksamhet fr.o.m. årsskiftet skall bestå av följande enheter: Dagavdelning, poliklinik, hemvård, familjeplats. Detta betyder att den nuvarande barnpsykiatriska avdelningen upphör. Den specialmedicinska poliklinikens (SAH) verksamhet är viktig i regionen. Patienter får t.ex. sin cytostatikabehandling på närsjukhuset och behöver sålunda inte åka in till Helsingfors. Till den del verksamheten gäller vård hemma hos patienten bör den samordnas med kommunernas hemsjukvård. Enheten är viktig också med tanke på den palliativa vården som bör utvecklas i samarbete med primärvården. HNS Raseborgs sjukhus upprätthåller en regional hjälpmedelscentral som också betjänar primärhälsovården i alla tre västnyländska kommuner. Hjälpmedelscentralen är viktig för den medicinska rehabiliteringen. Rehabiliteringsverksamheten i regionen kan ytterligare förstärkas om all fysioterapi, såväl primärvårdens som specialsjukvårdens, sågs som en gemensam resurs och helhet. Operation, anestesi och smärtbehandling HNS Raseborgs sjukhus har operationsverksamhet enbart vardagar dagtid. Såväl korttidskirurgin (23 h) som dagkirurgin utvecklas ytterligare. Sjukhuset har kapacitet och möjlighet att främst inom gynekologi, ortopedi och urologi erbjuda service också åt patienter utanför Västnyland. Den för hela HNS gemensamma tänkta remisscentralen (främst ortopedi och plastikkirurgi) bidrar till en optimal resursanvändning. Skopiverksamheten som betjänar både medicin, kirurgi och lungsjukdomar utvecklas i nära samarbete med hälsocentralerna. Också inom de operativa specialiteterna ordnas den polikliniska verksamheten i nära samarbete med Lojo sjukhus och HUCS speciellt vad gäller de delområden där läkarinsatsen är mindre än 100 %. Hit hör bl.a. handkirurgin, barnkirurgin och blodkärlskirurgin. Behovet av utomstående och kostsamma hyrläkare minskas genom ett närmare samarbete med HUCS. Den gynekologiska operativa verksamheten på basnivå bör fortgå på sjukhuset och inte koncentreras till HUCS.

6 vision 6/8 Operationssalskapaciteten anpassas i första hand till det lokala behovet. I fall patienter från övriga sjukvårdsområden opereras på sjukhuset bör verksamheten och volymerna basera sig på överenskommelser mellan dessa och sjukhuset. HNS tänkta gemensamma remiss central är av största vikt. Dyr operativ beredskap bör inte upprätthållas för säkerhets skull och om den inte regelbundet behövs. Eventuell överlopps kapacitet (personal, operationssal) kan också säljas ut till privata aktörer. Den kirurgiska avdelningens platsantal kan bibehållas på nuvarande nivå (21 platser) också om/då jour- och uppföljningsavdelningen stänger. Detta är möjligt i och med en ökande satsning på den dagkirurgiska verksamheten. Gränsen mellan den kirurgiska och den medicinska avdelningen är flexibel. Smärtlindringen sköts i nära samarbete med HUCS enligt en överenskommen arbetsfördelning. Verksamheten är tillräcklig i sin nuvarande form. Vid HNS Raseborgs sjukhus finns ingen ögonläkarmottagning. Patienterna hänvisas till Lojo sjukhus. Eventuellt kunde en poliklinisk verksamhet någon dag i månaden underlätta patienternas situation. HNS Raseborgs sjukhus erbjuder ÖNH tjänster polikliniskt och dagkirurgiskt. Verksamheten i sin nuvarande omfattning motsvarar behovet. Psykiatri HNS styrelse har behandlat HNS psykiatriska helhetsplan (den s.k.vägkartan) på sitt sammanträde Enligt planen skall antalet psykiatriska bäddplatser (vuxenpsykiatri) i HNS området ligga kring 0,4 promille av befolkningsunderlaget. För Västnylands del innebär 0,4 promille ett platsantal på ca Hälften platserna erbjuds centralt inom HNS medan hälften (ca 8) skall finnas tillgängligt lokalt intill HNS Raseborgs sjukhus och fungera som stöd för den allt mer utvidgade öppna vården. Den psykiatriska verksamheten vid HNS Raseborgs sjukhus kommer från och med 2017 att endast bestå av en öppen vuxenpsykiatrisk avdelning omfattande 8 platser. Därtill har avdelningen 2 ungdomsplatser i reserv. Dessa platser är avsedda för svenskspråkiga ungdomar från hela et. Patienter i behov av sluten avdelningsvård hänvisas till HUCS. Raseborgs stad låter för tillfället uppföra en ny byggnad intill HNS Raseborgs sjukhus. Byggnaden viks för vuxen- och ungdomspsykiatrisk verksamhet samt för stadens mentalvårdsenhet. En med sjukhuset och Raseborgs stad gemensam arbetsgrupp planerar verksamheten. Målsättningen är att patienterna ska kunna röra sig fritt över

7 vision 7/8 organisationsgränserna. Huset ska vara byggt och inflyttningsklart på senhösten Vid HNS finns långtgående planer på att överföra sjukhusets psykiatriska (vuxenpsykiatri och ungdomspsykiatri) verksamhet till HUCS. Vilka konsekvenserna skulle bli för HNS Raseborgs sjukhus och för den återstående psykiatriska verksamheten i regionen är för tillfället oklart. Detta reds ut under sommaren Organisation Genom att slopa den nuvarande resultatenhetsvisa indelningen av sjukhuset och gå in för en patient- och processcentrerad modell, uppnår man en mera flexibel organisationsstruktur med färre gränsytor där gemensamma personal- och utrymmesresurser kan användas utan mer eller mindre administrativa hinder. Samtidigt kan sjukhusets ledningsfunktioner organiseras på ett mera ändamålsenligt sätt och som en helhet. Stödtjänster Från Raseborgs stads sida har man ifrågasatt bl.a. Desikos och Raviolis kostnadseffektivitet. Från stadens sida har man uttryckt en beredskap att ta över såväl lokalvården som matproduktionen. HNS Raseborgs sjukhus och Raseborgs stad kommer tillsammans att reda ut detta vidare. Administration Om HNS Raseborgs sjukhus psykiatriska resultatenhet övergår i HUCS regi bör sjukhusets återstående verksamhet också överflyttas till HUCS. Konsekvenserna av en samgång med HUCS i form av den s.k. trettonde resultatenheten bör därför utredas. Mycket hänger på den fortsatta beredningen av sote-frågan och speciellt hur huvudstadsregionens kommuner och deras ställning kommer att beaktas i den förestående lagstiftningen. Region Västra Nyland Västra Nyland (Hangö, Raseborg, Ingå) är till ytan ett stort område (drygt km2). Mer än hälften av ytan består av hav. I regionen bor endast personer. De senaste åren har befolkningsmängden minskat vilket tabellen nedan visar (i HNS i övrigt ökar befolkningsmängden):

8 vision 8/ Hangö Ingå Raseborg Totalt På sommaren ökar befolkningsmängden i regionen rejält. Enligt statistikcentralen fanns det fritidshus i Raseborg Turistmängderna i regionen är stora. Ur Västra Nylands turismstrategi framgår att antalet övernattningar under perioden maj-oktober 2011 uppgick till i hela regionen. Trots ett sjuklighetsindex som understiger landets medeltal är de västnyländska kommunernas behovsrelaterade kostnader per capita för social- och hälsovården högre än för HNS övriga kommuner och också högre än i landet i genomsnitt. Att så är fallet beror till stor del på att de västnyländska kommunerna på många sätt avviker från HNS övriga medlemskommuner. Sjuklighetsindexet är högre, befolkningen är gammal (I HNS kommuner är 16 % äldre än 65 men i Västnyland är procentsatsen 24 % ), arbetslöshetsgraden är hög, utbildningsnivån är låg och inkomstnivån är låg. Halva befolkningen har svenska som modersmål. GE SL, GE HNS Raseborgs sjukhus ledningsgrupp SL, GE

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE VERKSAMHETEN VID SAMJOUREN OCH VID JOUR- OCH UPPFÖLJNINGSAVDELNINGEN

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE VERKSAMHETEN VID SAMJOUREN OCH VID JOUR- OCH UPPFÖLJNINGSAVDELNINGEN NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 58 15.12.2016 VERKSAMHETEN VID SAMJOUREN OCH VID JOUR- OCH UPPFÖLJNINGSAVDELNINGEN VNSNAMND 58/2016 HNS Raseborgs sjukhus upprätthåller en regional samjour (hvc

Läs mer

VNS nyckeltal för årets fyra första månader framgår ur tabellen nedan:

VNS nyckeltal för årets fyra första månader framgår ur tabellen nedan: NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 22 13.06.2013 DELÅRSRAPPORT JANUARI - APRIL 2013 VNSNAMND 22/2013 VNS nyckeltal för årets fyra första månader framgår ur tabellen nedan: Nyckeltal 2011-2013 euro

Läs mer

FASTIGHETSAFFÄR GÄLLANDE EKÅSENS SJUKHUS MELLAN RASEBORGS STAD OCH SAMKOMMUNEN HNS

FASTIGHETSAFFÄR GÄLLANDE EKÅSENS SJUKHUS MELLAN RASEBORGS STAD OCH SAMKOMMUNEN HNS FULLMÄKTIGE 14 13.06.2012 FASTIGHETSAFFÄR GÄLLANDE EKÅSENS SJUKHUS MELLAN RASEBORGS STAD OCH SAMKOMMUNEN HNS 336/02/07/2012 FMGE 14 Fastighetsaffär HNS styrelse godkände 11.10.2010 ( 150) den psykiatriska

Läs mer

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 4 27.02.2014 BOKSLUT OCH VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013. VNS nyckeltal framgår ur tabellen nedan:

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 4 27.02.2014 BOKSLUT OCH VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013. VNS nyckeltal framgår ur tabellen nedan: NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 4 27.02.2014 BOKSLUT OCH VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 VNSNAMND 4/2014 VNS nyckeltal framgår ur tabellen nedan: Nyckeltal 2012-2013 - 2014 euro i 1000-tal bsl 2012

Läs mer

SJUKVÅRDSOMRÅDENAS BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2012

SJUKVÅRDSOMRÅDENAS BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2012 21.10.2011 SJUKVÅRDSOMRÅDENAS BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2012 Innehåll 1 VERKSAMHETSMILJÖNS TILLSTÅND OCH FÖRVÄNTADE FÖRÄNDRINGAR 2 1.1 Utgångspunkter för budgetberedningen verksamhetsmiljöns tillstånd och förväntade

Läs mer

Lag. om ändring av hälso- och sjukvårdslagen

Lag. om ändring av hälso- och sjukvårdslagen Lag om ändring av hälso- och sjukvårdslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) 3 4 punkten, ändras 39 1 och 3 mom., det inledande stycket i 40 1 mom. och 1

Läs mer

Samkommunerna för sjukvårdsdistrikten ska godkänna avtalet i det organ som avses i 81 1 mom. i kommunallagen (365/1995).

Samkommunerna för sjukvårdsdistrikten ska godkänna avtalet i det organ som avses i 81 1 mom. i kommunallagen (365/1995). FULLMÄKTIGE 42 13.12.2012 AVTAL OM ORDNANDE AV SPECIALISERAD SJUKVÅRD INOM HUCS SPECIALUPPTAGNINGSOMRÅDE 2/03/00/2011 FMGE 42 Enligt 43 1 mom. i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) ska samkommuner för

Läs mer

PROJEKTET VÄSTNYLÄNDSK SAMJOUR MELLANRAPPORT 1/2010 INNEHÅLL

PROJEKTET VÄSTNYLÄNDSK SAMJOUR MELLANRAPPORT 1/2010 INNEHÅLL HELSINGFORS OCH NYLANDS 1/6 PROJEKTET VÄSTNYLÄNDSK SAMJOUR MELLANRAPPORT 1/2010 INNEHÅLL 1 INLEDNING 2 MÅLSÄTTNING 3 BESKRIVNING AV ARBETSSÄTTET 4 MELLANRAPPORT 4.1 Besöksstatistik 4.2 Personalresurser

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 2 september 2013 652/2013 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska

Läs mer

Statsrådets förordning om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska verksamhetsområden

Statsrådets förordning om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska verksamhetsområden 1 UTKAST 19.5.2016 Statsrådets förordning om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska verksamhetsområden I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 50 i

Läs mer

OPTIMAL ANVÄNDNING AV RESURSER I HÄLSOVÅRDEN INOM VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE RAPPORT AV UTREDNINGSGRUPPEN URHO-RUKKANEN

OPTIMAL ANVÄNDNING AV RESURSER I HÄLSOVÅRDEN INOM VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE RAPPORT AV UTREDNINGSGRUPPEN URHO-RUKKANEN OPTIMAL ANVÄNDNING AV RESURSER I HÄLSOVÅRDEN INOM VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE RAPPORT AV UTREDNINGSGRUPPEN URHO-RUKKANEN Verkställande direktör Eero Vaissi, Kuntamaisema Oy; administrativ överläkare

Läs mer

Social- och hälsovårdsministeriet

Social- och hälsovårdsministeriet Social- och hälsovårdsministeriets förordning om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska verksamhetsområden Utfärdad i Helsingfors den 23 september 2014 I enlighet med

Läs mer

Anvisning 10/2013 1 (6)

Anvisning 10/2013 1 (6) Anvisning 10/2013 1 (6) Enligt sändlista Kommunerna och sjukvårdsdistrikten är skyldiga enligt lag att ordna jour dygnet runt för mun- och tandvård Valvira påminner hälsovårdscentralerna och sjukvårdsdistrikten

Läs mer

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 41 23.09.2010 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2011

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 41 23.09.2010 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2011 NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 41 23.09.2010 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2011 VNSNAMND 41/2010 Enligt HNS koncernlednings kompletterande budgetdirektiv 1.9.2010 skall respektive sjukvårdsområde

Läs mer

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE BUDGET 2013 OCH VERKSAMHETSPLAN

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE BUDGET 2013 OCH VERKSAMHETSPLAN NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 45 20.09.2012 BUDGET 2013 OCH VERKSAMHETSPLAN 2013-2015 VNSNAMND 45/2012 VNS nämnd fick på mötet 31.5.2012 30 en redogörelse över vilka utmaningar VNS har att

Läs mer

REGIONAL UTVECKLING INOM SOCIAL OCH HÄLSOVÅRDEN MELLAN HANGÖ OCH RASEBORG OCH VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE

REGIONAL UTVECKLING INOM SOCIAL OCH HÄLSOVÅRDEN MELLAN HANGÖ OCH RASEBORG OCH VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 1 (8) 15.10.2010 REGIONAL UTVECKLING INOM SOCIAL OCH HÄLSOVÅRDEN MELLAN HANGÖ OCH RASEBORG OCH VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE Social- och hälsovårdsministeriet har för avsikt att inleda regionala försök

Läs mer

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015 Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet Pensionärsråd 20 februari 2015 Bakgrund Utveckla vården med fokus på hög kvalitet och patientsäkerhet, för patientens bästa

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om grunderna för brådskande vård och förutsättningarna för jour inom olika medicinska verksamhetsområden I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 50 7 mom. i hälso-

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (17) SJUKVÅRDSDISTRIKT

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (17) SJUKVÅRDSDISTRIKT HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/2013 1 (17) Tid 13.06.2013 kl. 13:00 - Plats Västra Nylands sjukhus, 4 våningens mötesrum Ärenden Rubrik Sida 19 INFORMATIONSÄRENDEN 4 20 ÄRENDEN FÖR KÄNNEDOM 5 21 BEHANDLING

Läs mer

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen 19.5.2016 Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen De ofta ställda frågorna och svaren handlar

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 1/2014 1 (18) SJUKVÅRDSDISTRIKT

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 1/2014 1 (18) SJUKVÅRDSDISTRIKT HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 1/2014 1 (18) Tid 27.02.2014 kl. 09:00 - Plats Västra Nylands sjukhus, 4 våningens mötesrum Ärenden Rubrik Sida 1 INFORMATIONSÄRENDEN 4 2 ÄRENDEN FÖR KÄNNEDOM 5 3 BEHANDLING

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009 Promemoria Sinikka Huhtala 5.10.2009 Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 29/80/2009 Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 april 2011 340/2011 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om Utfärdad i Helsingfors den 6 april I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets

Läs mer

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde,

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-05-09 Daterad 7-05 5-11 NSM ärende Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-04-20 Hänvisning till: Fysisk utvecklingsplan, Malmö 2017-04-20 med underliggande dokument:

Läs mer

Får man vara sjuk på svenska???

Får man vara sjuk på svenska??? Vem vårdar vem? 10.10.2013 Effektiv vård för patientens bästa - på patientens modersmål Vaikuttavaa hoitoa potilaan parhaaksi - potilaan äidinkielellä Stig Stolt Specialplanerare HNS-Servis Får man vara

Läs mer

Hälsa för helsingforsbor. Helsingfors hälsovårdscentral

Hälsa för helsingforsbor. Helsingfors hälsovårdscentral Hälsa för helsingforsbor Helsingfors hälsovårdscentral 2012 Finlands största hälsovårdscentral Hälsovårdscentralen har över 9 000 anställda och över 90 verksamhetsställen på olika håll i Helsingfors. Hälsovårdscentralen

Läs mer

Social- och hälsovårdsministeriets förordning. om prehospital akutsjukvård STM094:00/2016 UTKAST

Social- och hälsovårdsministeriets förordning. om prehospital akutsjukvård STM094:00/2016 UTKAST STM094:00/2016 UTKAST 30.3.2017 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om prehospital akutsjukvård I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 41 och 46 i hälso-

Läs mer

Beskrivning av utbyggt Närsjukhuskoncept för Kiruna

Beskrivning av utbyggt Närsjukhuskoncept för Kiruna Beskrivning av utbyggt Närsjukhuskoncept för Kiruna Mars 2011 Konfidentiellt Hermelinen Hälsovård AB Hermelinen Hälsovård AB ägs i dag av finska CapMan (majoritetsägare), Anders Henriksson samt Lars- Erik

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (21) SJUKVÅRDSDISTRIKT

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (21) SJUKVÅRDSDISTRIKT HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/2015 1 (21) Tid 21.05.2015 kl. 9:00-10:45 Plats Västra Nylands sjukhus, 4 vån. mötesrum Ärenden Rubrik Sida 16 INFORMATIONSÄRENDEN 4 17 ÄRENDEN FÖR KÄNNEDOM 5 18 BEHANDLING

Läs mer

Ekåsen byggdes för betydligt större verksamhet

Ekåsen byggdes för betydligt större verksamhet NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 21 07.04.2011 VERKSAMHETSUTRYMMEN FÖR SPECIALSJUKVÅRDEN OCH PRIMÄRHÄLSOVÅRDEN VNSNAMND 21/2011 HNS har under sgs hela 2000-talet låtit göra olika utredningar

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster till rimliga kostnader.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019

Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019 STM032:00/2017 Utkast 30.3.2017 Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019 39 Prehospital akutsjukvård Landskapen ska organisera den prehospitala akutsjukvården inom

Läs mer

Hälso- och sjukvårdstjänster

Hälso- och sjukvårdstjänster Servicepunkternas avvikande öppettider år 2018 Hälso- och sjukvårdstjänster Mottagningstjänster Mottagningsverksamheten i Karleby Mottagningen i Björkhagen 03.04. 06.04.18 stängd 25.06. 27.07.18 stängd

Läs mer

Social- och hälsovårdsministeriets förordning

Social- och hälsovårdsministeriets förordning Social- och hälsovårdsministeriets förordning om prehospital akutsjukvård I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 41 och 46 i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010),

Läs mer

1(5) Enkät om begäran om utlåtande. Anvisningar:

1(5) Enkät om begäran om utlåtande. Anvisningar: 1(5) Enkät om begäran om utlåtande Anvisningar: Man kan gå framåt och bakåt i det elektroniska frågeformuläret genom att klicka på knapparna Föregående och Nästa. Det är möjligt att skicka enkäten utan

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Målbild 2015-10-14 2 Aktuella uppdrag till LD Utreda dagakuten i Karlshamn Beskriva en arbetsfördelning mellan Karlshamn och Karlskrona Ta fram en 10-årig investeringsplan

Läs mer

Vad innebär socialoch

Vad innebär socialoch Vad innebär socialoch hälsovårdsreformen för mig? Social- och hälsotjänsterna 2019 enligt utkastet till regeringens proposition 11/2016 1 Detta är social- och hälsovårdsreformen Social- och hälsovårdsreformen

Läs mer

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET FINLANDS KOMMUNFÖRBUND 2014 PROJEKTET OCH UPPDRAGET Kommunförbundets projekt, 9/2013 1/2014 Uppdrag: Formulera en förvaltningsmodell för att trygga,

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården I enlighet med statsrådets beslut ändras i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården (912/1992)

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 2/ (20) SJUKVÅRDSDISTRIKT

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 2/ (20) SJUKVÅRDSDISTRIKT HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 2/2016 1 (20) Tid 10.03.2016 kl. 9:00-11:30 Plats Raseborgs sjukhus, 4 vån. mötesrum Ärenden Rubrik Sida 8 INFORMATIONSÄRENDEN 4 9 HNS SPECIALITETSVISA ARBETSGRUPPER 5

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd Kryh Katarina Jonasson Förvaltningsstabchef 046-77 08 93 katarina.jonasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-18 Dnr 1601578 1 (5) Sjukvårdsnämnd Kryh Åtgärder med anledning av det ekonomiska

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (18) SJUKVÅRDSDISTRIKT

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/ (18) SJUKVÅRDSDISTRIKT HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 6/2016 1 (18) Tid 30.08.2016 kl. 14:00-15:10 Plats Raseborgs sjukhus, 4 vån. mötesrum Ärenden Rubrik Sida 33 INFORMATIONSÄRENDEN 4 34 BUDGETBEREDNING 2017 5 35 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING

Läs mer

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 44 15.09.2009 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2010

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 44 15.09.2009 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2010 NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 44 15.09.2009 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2010 VNSNAMND 44/2009 På sammanträdet 18.6.2009 32 fick nämnden ta del av en detaljerad redogörelse över budgetens utgångsläge.

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november 2011

Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november 2011 Promemoria Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 24/80/2011 Sinikka Huhtala 25.11.2011 Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november

Läs mer

AKUTKLINIKEN/OP, ANESTESI & IVA KLINIKEN

AKUTKLINIKEN/OP, ANESTESI & IVA KLINIKEN AKUTKLINIKEN/OP, ANESTESI & IVA KLINIKEN Akutkliniken 018 5355 Operationsavdelningen Inga planerade operationer genomförs. Ett operationsteam finns tillgängligt för eventuella akuta operationer. IVA avdelningen

Läs mer

Patientens rättigheter

Patientens rättigheter Patientens rättigheter Broschyrer 2002:8swe Patientens rättigheter För att förbättra patientens rättsskydd har man i Finland stiftat en lag om patientens ställning och rättigheter. Lagen gäller hela hälso-

Läs mer

Strategin för åren

Strategin för åren Strategin för åren 2019 2020 1Utgångspunkter för strategiarbetet och den nya verksamhetsmiljön Kundfokus Konkurrens om kompetent personal Strategin för åren 2019 2020 ses som en uppdatering av den föregående

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten Kundens valfrihet Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten 1 Ändringar utifrån grundlagsutskottets utlåtande Bland annat: Landskapet behöver inte bolagisera sina egna social-

Läs mer

AKUTKLINIKEN/OP, ANESTESI & IVA KLINIKEN

AKUTKLINIKEN/OP, ANESTESI & IVA KLINIKEN AKUTKLINIKEN/OP, ANESTESI & IVA KLINIKEN Akutkliniken 018 5355 Operationsavdelningen Inga planerade operationer genomförs. Ett operationsteam finns tillgängligt för eventuella akuta operationer. IVA avdelningen

Läs mer

Presentation av. Skaraborgs Sjukhus

Presentation av. Skaraborgs Sjukhus Presentation av Falköping Lidköping Mariestad Skövde Skaraborg mellan Vänern och Vättern (SkaS) uppdrag är att tillhandahålla specialistsjukvård av hög kvalitet för befolkningen i sitt närområde och i

Läs mer

Patientens rättigheter

Patientens rättigheter Beställning av broschyren: E-post: lahettamo@yliopistopaino.fi Fax: (09) 7010 2370 Yliopistopaino, expedition, PB 26, 00014 Helsingfors universitet 2005:5swe Minimibeställning 50 ex. Social- och hälsovårdsministeriet

Läs mer

Västra Nylands sjukvårdsområde

Västra Nylands sjukvårdsområde Västra Nylands sjukvårdsområde 28.1.2010 1. Verksamhetsöversikt Den grundläggande uppgiften för Västra Nylands sjukvårdsområde är att erbjuda befolkningen i det egna området specialsjukvård på basnivå

Läs mer

Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge

Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Juni 2016 Karolinska Huddinge på väg mot framtidens vård Stockholm är en region i snabb utveckling. Antalet invånare ökar i stadig takt och andelen äldre blir

Läs mer

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008.

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008. RP 34/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 29 b i socialvårdslagen samt om ändring av folkhälsolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I propositionen

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 1 Information Länspensionärsrådet 6 december 2017 Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 2 Sommarsjukvården 259 vårdplatser under två veckor, 262 under åtta veckor. (269 förra året, normalläge

Läs mer

Omställningsarbete HSF

Omställningsarbete HSF Omställningsarbete HSF 1. Vårdplatser och dimensionering av dessa 2. KK, barn, akuten och An/Op/IVA 3. Specialistmottagningar, dimensionering, produktivitet och gränsdragning mot primärvården 4. Jourlinjer

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 1/ (5) Stadsfullmäktige Stj/

Helsingfors stad Föredragningslista 1/ (5) Stadsfullmäktige Stj/ Helsingfors stad Föredragningslista 1/2016 1 (5) 8 Överföring av polikliniken för äldrepsykiatrisk konsultation och teamet för neuropsykiatrisk konsultation till samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Rapport från Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä/idensalmi sjukhus 25.4.2014

Rapport från Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä/idensalmi sjukhus 25.4.2014 Rapport från Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä/idensalmi sjukhus 25.4.2014 Allmänt Raseborgs stad beställde på hösten 2013 en utredning av Kuntamaisema för att bl.a. implementera planen för ordnande av hälso-

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen

Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen 1 Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen Akutklinik, Kungälvs Sjukhus Akutklinik, Område Medicin och akut, NU-sjukvården Akutklinik, Södra Älvsborgs Sjukhus Akutmedicinklinik, Område

Läs mer

Handlingsplan för gynekologi och urologi

Handlingsplan för gynekologi och urologi 1 Hälso- och sjukvårdavdelningen Referens Datum Diarienummer Daniel Holmdahl 2007-03-06 RSK 549-2006 Handlingsplan för gynekologi och urologi Bakgrund Tillgängligheten till delar av den gynekologiska och

Läs mer

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB HSN 2010-11-23 p 3 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2010-11-19 Handläggare: Anders Nettelbladt Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB Ärendebeskrivning Vårdavtalet

Läs mer

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE BUDGETBEREDNING 2014

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE BUDGETBEREDNING 2014 NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 31 26.09.2013 BUDGETBEREDNING 2014 VNSNAMND 31/2013 VNS nämnd förde på sitt sammanträde 13.6.2013 23 en principdiskussion kring de utmaningar sjukvårdsområdet

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

AKUTKLINIKEN/OP, ANESTESI & IVA KLINIKEN

AKUTKLINIKEN/OP, ANESTESI & IVA KLINIKEN AKUTKLINIKEN/OP, ANESTESI & IVA KLINIKEN Akutkliniken 018 5355 Operationsavdelningen Inga planerade operationer genomförs. Ett operationsteam finns tillgängligt för eventuella akuta operationer. IVA avdelningen

Läs mer

Svensk Luftambulans. Verksamhetsplan och Budget KFA/ Svensk Luftambulans

Svensk Luftambulans. Verksamhetsplan och Budget KFA/ Svensk Luftambulans Svensk Luftambulans Verksamhetsplan och Budget 2015-2016 1 Innehåll 0 Inledning... 3 1 Svensk Luftambulans uppdrag... 3 2 Medlemmar... 3 2.1 Landstinget i Värmland... 3 2.2 Landstinget Dalarna... 3 2.3

Läs mer

Presentation om Skaraborgs Sjukhus

Presentation om Skaraborgs Sjukhus Presentation om Skaraborgs Sjukhus Skaraborgs Sjukhus Östra hälso- och sjukvårdsnämnden beställer från styrelsens för Skaraborg Sjukhus specialiserad hälso- och sjukvård till befolkningen. Cirka 266 000

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi

Kårkulla samkommun. Kommunstrategi Kårkulla samkommun Kommunstrategi 2018 2020 Godkänd av samkommunens fullmäktige 11.10.2017 Inledning Kårkulla samkommuns verksamhet och ekonomi leds i enlighet med en av fullmäktige godkänd kommunstrategi.

Läs mer

Vad innebär valfriheten för mig?

Vad innebär valfriheten för mig? Vad innebär valfriheten för mig? Regeringens propositon om valfrihet i vården 9.5.2017 1 Valfriheten i korthet Valfriheten inom social- och hälsovården blir större än i nuläget. Målet är att valfriheten

Läs mer

Presentation av Västra Götalandsregionen och. Skaraborgs Sjukhus

Presentation av Västra Götalandsregionen och. Skaraborgs Sjukhus Presentation av Västra Götalandsregionen och Västra Götalandsregionen (VGR) Regionfakta Regionen bildas år 1999 49 kommuner 1,6 miljoner invånare Västra Götalands län Landskap: Västergötland, Bohuslän

Läs mer

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020 Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten år 2020 1 Vad tycker du? Läs det här först En förklaring av begrepp Landstinget beslutade år 2009 att se över den framtida hälso- och sjukvården i Norrbotten.

Läs mer

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Vi vet att behovet av flera platser och tjänster inom äldreomsorgen kommer att öka på sikt i kommunerna. Redan nu kan man se att behoven tilltagit mer än beräkningar

Läs mer

Satsa på Alingsås lasarett! Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus

Satsa på Alingsås lasarett! Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus Satsa på Alingsås lasarett! - Det lagom stora sjukhuset Vad Hur Varför Ännu bättre sjukvård Tillgänglig vård Säker vård Flexibelt och kundorienterat sjukhus Framtidens närsjukhus Närsjukhus med specialistuppdrag

Läs mer

9 03.03.2011 BORGÅ SJUKVÅRDSOMRÅDES VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH BOKSLUT 2010

9 03.03.2011 BORGÅ SJUKVÅRDSOMRÅDES VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH BOKSLUT 2010 NÄMNDEN FÖR BORGÅ SJUKVÅRDSOMRÅDE 9 03.03.2011 BORGÅ SJUKVÅRDSOMRÅDES VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH BOKSLUT 2010 BORGÅNÄM 9 Genom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts tidsbestämda direktiv 11/2010 har

Läs mer

Lägesrapport

Lägesrapport Lägesrapport 2016-05-26 KORT OM Hälso- och sjukvårdsavtalet Hälso-och sjukvårdsavtalet är det huvudavtalsom reglerar ansvar och gränssnitt mellan regionen och de 49 kommunerna i Västra Götaland. Avtalet

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild 2015-10-19

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild 2015-10-19 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Målbild 2015-10-19 2 Aktuella uppdrag till LD Utreda dagakuten i Karlshamn Beskriva en arbetsfördelning mellan Karlshamn och Karlskrona Ta fram en 10-årig investeringsplan

Läs mer

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 2018-0106 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0106 Hälso-

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

DETALJMOTIVERING. Lagförslag. Lag om produktion av social- och hälsotjänster

DETALJMOTIVERING. Lagförslag. Lag om produktion av social- och hälsotjänster DETALJMOTIVERING Lagförslag 3 Definitioner. Det föreslås att till paragrafen fogas som punkterna 6 och 7 definitioner av sjukhus och av tjänsteenhet för krävande socialvård. Definitionerna behövs för att

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Utkast till lag 21.12.2016: Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och

Läs mer

Västra Nylands sjukvårdsområde. 1 Västra Nylands sjukvårdsområde. Sjukvårdsområdets nyckeltal 2012

Västra Nylands sjukvårdsområde. 1 Västra Nylands sjukvårdsområde. Sjukvårdsområdets nyckeltal 2012 1 Västra Nylands sjukvårdsområde Sjukvårdsområdets nyckeltal 2012 1 *) BU 2012 efter justering av budgeten, godkänd av fullmäktige 17.10.2012 VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER RÄKENSKAPSPERIODEN OCH BEDÖMNING

Läs mer

KlinikKurt Klinisk handledning

KlinikKurt Klinisk handledning 1 KlinikKurt Klinisk handledning En jämförelse mellan sjukhusets kliniker (T5-T10 läkarprogrammet) i god klinisk handledning vårterminen 2012 Totalpoängen är medelvärdet (6 = max) av de tio frågorna rörande

Läs mer

Uppdrag. Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur. Uppdragstagare: FLG

Uppdrag. Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur. Uppdragstagare: FLG Sidnu mmer 1(1) Uppdrag Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur Uppdragsgivare: Ann-Christin Kullberg Uppdragstagare: FLG Bakgrund 1. För hög kostnad i förhållande till given budgetram 2. Uppdraget

Läs mer

Innehåll. Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Mölndal Ombyggnad MS/By 4422 för Operation 1 Förstudie september 2013 2

Innehåll. Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Mölndal Ombyggnad MS/By 4422 för Operation 1 Förstudie september 2013 2 KONCEPT 13-10-14 Ombyggnad MS/ By 4422 för Operation 1 Förstudie oktober 2013 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Regionövergripande planering... 3 3. Förutsättningar... 3 4. Förslag... 3 5. Fastighet...

Läs mer

Mjukare värden ger bättre resultat

Mjukare värden ger bättre resultat Mjukare värden ger bättre resultat Hårda värden nödvändiga för att kunna styra utifrån gemensam värdegrund Åtgärder för cancervården Johan Snygg Verksamhetschef Anestesi/Operation/Intensivvård Sahlgrenska

Läs mer

Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval juni 2015

Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval juni 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2016-05-16 1 (1) HSN 2016-0844 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Birgitta Almgren 2016-06-21, p 5 Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval

Läs mer

Pargas stad Tertialrapport april 2014 Social- och hälsovård HÄLSOVÅRD

Pargas stad Tertialrapport april 2014 Social- och hälsovård HÄLSOVÅRD HÄLSOVÅRD snämnden savdelningen Katariina Korhonen Verksamhet Primärvård och sjukvård till alla kommuninvånare samt brådskande vård till alla behövande. Barn-, mödra-, skol-, studerande- och företagshälsovård

Läs mer

Språket inom social- och hälsovård

Språket inom social- och hälsovård Språket inom social- och hälsovård De språkliga rättigheterna hör till individens grundläggande rättigheter. Med tanke på individens grundtrygghet är social- och hälsovård på eget språk viktig i livets

Läs mer

Indikatorer. A Medicinska resultat. B Patienterfarenheter. C Tillgänglighet. D Kostnader

Indikatorer. A Medicinska resultat. B Patienterfarenheter. C Tillgänglighet. D Kostnader Indikatorer A Medicinska resultat allmänna indikatorer läkemedelsbehandling intensivvård cancersjukvård mödrahälso-, förlossnings- och nyföddhetsvård diabetesvård psykiatrisk vård strokesjukvård hjärtsjukvård

Läs mer

Fagkonferanse Smittevern Scandic Hell, Stjørdal

Fagkonferanse Smittevern Scandic Hell, Stjørdal Vaccinationsrekommendationer för hälso- och sjukvårdspersonalen i Finland Fagkonferanse Smittevern 16.10.2018 Scandic Hell, Stjørdal Marjaana Pitkäpaasi ST-läkare i infektionssjukdomar, Helsingfors Universitets

Läs mer

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN 5.2.2018 ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV VISSA AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLINGAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN Lagen om temporär begränsning av vissa av kommunernas och samkommunernas rättshandlingar

Läs mer

Regionbildning sjukvårdens utmaningar. Växjö 7 april 2016 Göran Stiernstedt

Regionbildning sjukvårdens utmaningar. Växjö 7 april 2016 Göran Stiernstedt Regionbildning sjukvårdens utmaningar Växjö 7 april 2016 Göran Stiernstedt Vårdens utmaningar Finansiering Effektivitet Framtidens patient Jämlikhet Utveckling/innovation Digitalisering Nationell samverkan

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören medicinska ledningsuppdrag Version: 1 Ansvarig: Landstingsdirektören 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2011-10-18 Nyutgåva Landstingsdirektören 2011-10-18 3(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition Kundens valfrihet Enligt utkastet till regeringsproposition 1 - I nuläget är det kommunerna som ordnar de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna. Den 1 januari 2020 överförs ansvaret för att ordna

Läs mer