REGIONAL UTVECKLING INOM SOCIAL OCH HÄLSOVÅRDEN MELLAN HANGÖ OCH RASEBORG OCH VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REGIONAL UTVECKLING INOM SOCIAL OCH HÄLSOVÅRDEN MELLAN HANGÖ OCH RASEBORG OCH VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE"

Transkript

1 1 (8) REGIONAL UTVECKLING INOM SOCIAL OCH HÄLSOVÅRDEN MELLAN HANGÖ OCH RASEBORG OCH VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE Social- och hälsovårdsministeriet har för avsikt att inleda regionala försök för att utreda hur social- och hälsovårdstjänsterna kan utvecklas vidare. Därtill samlas det exakt information om de ändringsbehov som ska beaktas till exempel i den lagstiftning som gäller organiseringen av social- och hälsovård. Raseborg och Hangö städer önskar tillsammans med Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS) som en del av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) delta i detta försök, uttryckligen för att föra vidare det utvecklingsarbete som pågått en längre tid. Avsikten med deltagandet är att åstadkomma en funktionell helhet där socialvård, primärhälsovård och specialsjukvård stöder varandra, inte att eftersträva några förändringar i ägarstrukturer. 1 INLEDNING 1.1 Befolkningsstruktur och -utveckling i Västra Nylands sjukvårdsområdes kommuner I de tre västnyländska kommunerna Hangö, Ingå och Raseborg bodde sammanlagt invånare. Av regionens befolkning har 59,7 % svenska som modersmål. Raseborg är den mest svenskspråkiga kommunen av regionens tre kommuner med 65,9 %: I Hangö har 43,4 % svenska som modersmål och i Ingå 55,8 %. Källa: statistikcentralen och SOTKAnet

2 2 (8) Befolkningen i Västra Nyland är äldre än snittet för landet. Kring 20 % av invånarna i Västra Nyland är 65 år eller äldre och ca 10 % är 75 år eller äldre. Ser man på hela landet så är 17 % av befolkningen över 65 år. Bland de västnyländska kommunerna är det Hangö som har den äldsta befolkningen med 20,5 % över 65 år. Jämfört med HNS totalt så ter sig den västnyländska befolkningen ännu äldre i HNS är endast drygt 13 % över 65 år. Kommunen med den yngsta befolkningen i Västnyland är Ingå Befolkningsprognos för den västnyländska regionen sammanlagt I statistikcentralens prognos för befolkningsutvecklingen förutspås den Västnyländska befolkningen öka med 1211 personer fram till 2015 och med ytterligare 1148 personer fram till Ingås befolkning förutspås öka med 20 % under de kommande tio åren medan Hangös befolkning minskar med ca 2 %. Raseborgs befolkningsökning är beräknad till 5,5 % under en tioårsperiod. Samtidigt kommer befolkningsstrukturen att gå mot en ännu äldre befolkning. De yngsta åldersklasserna minskar medan personerna över 65 år förutspås öka med ca 40 %. Endast i Ingå förväntar sig Statistikcentralen att också de yngre åldersklasserna kommer att öka en aning men också här ökar befolkningen över 65 ännu snabbare. På grund av den ogynnsamma åldersstrukturen kostar de västnyländska kommunernas sjukvård klart mera per person än för landet i snitt. Men också om man ser på de behovsstandardiserade kostnaderna så är kommunernas utgifter för specialsjukvård högre än genomsnittet. Utgifter för social- och hälsovården 2008 (euro/invånare) Social- och Hälsovård Specialsjukvård hälsovård hela Finland HNS Hangö Ingå Ekenäs Karis Pojo Enligt Institutets för Hälsa och Välfärd beräkningar för 2008 använde de västnyländska kommunerna över 10 % mera somatisk vård per invånare än landet i snitt.

3 3 (8) 1.2 Västra Nylands sjukvårdsområde Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS) utgör det minsta av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts (HNS) 5 sjukvårdsområden: Till Västra Nylands sjukvårdsområde hör två olika sjukhuskomplex 3 km från varandra. Västra Nylands sjukhus erbjuder somatisk specialsjukvård på basnivå. Till den medicinska resultatenheten hör för inre medicin, lungmedicin, neurologi och hudsjukdomar. Administrativt ansvarar också den medicinska resultatenheten för specialsjukvårdens jourverksamhet. Till den operativa resultatenheten hör kirurgi, ortopedi, öron-, näs- och halssjukdomar jämte operationssalsverksamhet samt den västnyländska hjälpmedelscentralen som startade Till resultatenheten gynekologi och barn hör gynekologi, pediatrik och barnpsykiatri. Resultatenhetens verksamhet är under omställning eftersom sjukvårdsområdets förlossningsavdelning stängdes Ekåsens sjukhus härbärgerar den psykiatriska resultatenheten med akutpsykiatri, geropsykiatri, rehabiliterings- och långvårdspsykiatri samt ungdomspsykiatri. På basen av styrelsebeslut inom HNS kommer stora omställningar inom den psykiatriska resultatenhetens verksamhet att ske. 2 BAKGRUND Raseborgs stad och Hangö stad har beslutat bilda ett i KSSR-lagen avsett social- och hälsovårdssamarbetsområde senast från början av år Redan i planeringsskedet har det blivit uppenbart att samarbetsområdets verksamhet och specialsjukvårdens verksamhet bör planeras samtidigt för regionen.

4 4 (8) Enligt sin strategi ser VNS som sin huvuduppgift att erbjuda befolkningen i det egna området specialsjukvård på basnivå i intimt samarbete med primärhälsovården utgående från de geografiska realiteterna. Med tanke på utvecklingen av specialsjukvården är också ett gott samarbete med den övriga specialsjukvården inom HNS och framförallt inom HUCS central för sjukvårdsområdet. 2.1 Utredningar om s.k. hälsovårdsområden Inom alla fyra sk. randområden inom HNS har det under åren pågått beredning av eventuella hälsovårdsområden: ISTER-projektet i Borgå HIITA-projektet i Lojo STEHU-projektet i Hyvinge LUST-projektet i Västra Nyland Alla dessa projekt har haft som mål att åtminstone regionalt ordna specialsjukvården och primärhälsovården inom samma organisation, inom ett hälsovårdsområde eller inom en verksamhetshelhet med nätverk och samarbetsavtal. HIITA hade som mål ett hälsovårdsområde som fungerar inom ramen för HNS ISTER och LUST hade som mål en affärsverkssamkommun där HNS är en delägare STEHU hade som mål en avtalsbaserad samarbetsmodell Alla dessa projekt var likartade, social- och hälsovårdsministeriet var med i en del, HNS var med i dem alla. HNS styrelsens linjedragningar stödde inte juridiskt nya samkommuner eller affärsverkssamkommuner. Kommunerna för sin del prioriterade frivilliga samkommuner eller affärsverkssamkommuner eller inga förändringar alls. Alla dessa projekt upphörde när KSSR-lagstiftningen trädde i kraft integrationen med specialsjukvården sköts i bakgrunden. 2.2 Den optimala resursanvändningen i Västra Nylands sjukvårdsområde Styrelsen för HNS beslöt på sitt möte i samband med beslutet att stänga förlossningsverksamheten att tillsammans med de västnyländska kommunerna påbörja ett utredningsarbete om den optimala resursanvändningen inom områdets hälsovård. I föredragningstexten konstateras det att avsikten är att styra den gemensamma utvecklingen av områdets social- och hälsovård jämte specialsjukvård. I enlighet med beslutet färdigställdes våren 2010 en arbetsgruppsrapport Optimal användning av resurser i hälsovården inom Västra Nylands sjukvårdsområde. 2.3 Existerande samarbete gemensam hjälpmedelscentral Som ett exempel på praktiskt samarbete mellan specialsjukvården och primärhälsovården i regionen har en gemensam hjälpmedelscentral startat sin verksamhet Initiativet till en gemensam hjälpmedelscentral och samarbete med Västra Nylands sjukhus togs år 2005 i planen Organisations- och verksamhetsplan för Västnyländsk hälsocentral.

5 5 (8) Planeringen av den gemensamma hjälpmedelscentralen och dess verksamhet fortsatte sedan i en arbetsgrupp för rehabiliteringsärenden, som bestod av representanter för Västra Nylands sjukhus och hälsocentralerna i Västra Nyland, och i den planeringsgrupp som arbetsgruppen senare utsåg och som bestod av fysioterapiavdelningarnas representanter. Hjälpmedelscentralen VNS ansvarar för hjälpmedelstjänster för medicinsk rehabilitering inom primärhälsovården i Raseborg och Hangö samt inom specialsjukvården vid Västra Nylands sjukvårdsområde. Administrativt och verksamhetsmässigt hör den under sjukvårdsområdets fysioterapiavdelning. Hjälpmedelscentralen leds av en ledningsgrupp och en arbetsgrupp som beviljar hjälpmedlen. 3 SAMARBETSPROJEKT 3.1 Samjoursprojektet inklusive planerna på en jouravdelning Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS)och regionens kommuner har sedan 1990-talet avtalat om samjour så att VNS skött jourverksamheten under vardagskvällar och nätter, medan kommunerna har ombesörjt en jourhavande läkare till polikliniken under veckosluten. För veckosluten har VNS debiterat Ekenäs/Raseborgs stad en månadsersättning för hyra, lönekostnad för personalen och vårdförnödenheter. Ekenäs/Raseborg har genom separat avtal debiterat de övriga avtalspartnerna. Fördelen med nuvarande system är att jouren under jourtid är koncentrerad till en plats. Nackdelen är att systemet är ett blandsystem. Under vardagsnätterna registreras alla besök (utom barn) som specialsjukvård med medföljande kostnader. Under veckosluten är specialsjukvården och primärhälsovården var sin aktör och upprätthållare och patientdokumentationen är följaktligen åtskild. Patienterna har svårt att skilja åt de olika systemen. Med detta som utgångsläge beslöt regionens s.k. sote-grupp (grundtrygghetsdirektörer, ledande läkare och sjukvårdsområdets ledning) vidareutveckla den gemensamma jourverksamheten. För ändamålet tillsattes en arbetsgrupp våren 2009 och en projektplan sammanställdes i augusti. En mellan rapport för projektet färdigställdes Målsättningen är alltså att uppnå en en-dörrs jour, dvs en egentlig samjour, som fungerar dygnet runt med enhetliga principer. Inrättandet av en jouravdelning (uppföljningsavdelning) är en del av projektet i stort, men behandlas närmare i en senare projektplan. Den konkreta nyttan av projektet förväntas vara en förbättrad vårdprocess både ur patientens och beställarens/betalarens (kommunens) synvinkel med mindre dubbelarbete och snabbare och bättre processer. Samtidigt frigörs resurser inom den elektiva verksamheten framförallt inom primärhälsovården. Projektarbetet har baserat sig på den rapport om jourverksamheten som utarbetats inom HNS under år 2008 (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin somaattisen päivystyksen kokonaissuunnitelma ). Rapporten förespråkar att nuvarande jourpolikliniker inom HNS utvecklas i riktning mot en genuin samjour i HNS regi. Den av SHM publicerade arbetsgruppsrapporten om enhetliga grunder för jourmässig vård (STM058:00/2009, Yhtenäiset päivystyshoidon perusteet) används som grund för det fortsatta arbetet. En fullskalig samjour går inte att upprätta förrän tilläggsutrymmen finns och detta betyder tidigast 9/2012. Det är dock inte bara utrymmen som behövs utan också grundläggande

6 6 (8) förändringar i sättet att fungera. Detta i sin tur kräver mycket utvecklingsarbete på alla nivåer i alla processer. 3.2 Den öppna mentalvården Den psykiatriska polikliniken hör till specialsjukvården och administreras av HNS. Den psykiatriska resultatenheten inom VNS har under det senaste året utvecklat den psykiatriska öppenvården. Den geropsykiatriska poliklinikverksamheten har startat och kommer i fortsättningen att öka. Den akutpsykiatriska poliklinikverksamheten har ökat och i anslutning till akutavdelningen har hempoliklinikverksamheten startat I framtiden kommer vårdkapaciteten på Ekåsens sjukhus att minska betydligt. Den psykiatriska vården har under de senaste 10 åren utvecklats och ordnats på mycket olika sätt i Raseborgs ursprungskommuner Ekenäs, Karis och Pojo samt i Hangö. Detta har resulterat i att patienter i behov av psykiskt stöd och vård erbjuds olika lösningar i regionen och speciellt inom den nya staden Raseborgs. Kommunernas resurser och arbetsfördelningen mellan hälsovårdscentralen och psykiatriska polikliniken har varierat starkt. Mentalvården i Ekenäs flyttades från specialsjukvården till primärhälsovården Vuxenmottagningen flyttades så gott som helt till hälsovårdscentralen; endast akutberedskap, dagsjukhuset och industriterapin kvarstod inom specialsjukvården. En del av funktionerna inom mentalvården för barn flyttades till primärhälsovården. Mentalvårdsenheten i Ekenäs har bestått av 5 psykologer, 1 familjeterapeut, 2 specialsjukskötare i psykiatri, 3 närvårdare, 1 socialarbetare. En konsulterande psykiater har tagit emot patienter ca 1 dag i veckan. Tjänsterna har kompletterats med köp av terapitjänster, neuropsykologiska undersökningar, ergoterapi, neurologbesök. Mentalvårdsenheten är uppdelad i vuxenmottagning, barn- och ungdomsmottagning samt Rehabcenter. Skolpsykologerna har ingått i mentalvårdsenhetens team. Användningen av specialsjukvårdens psykiatriska polikliniker är låg, kostnaderna har uppgått till ca 23 /invånare. Barn- och ungdomsmottagningen vid psykiatriska polikliniken används i större utsträckning än vuxenmottagningen. Karis köpte sin primärhälsovård av Folkhälsan Syd t.o.m Folkhälsan tillhandahöll 1 psykiatrisk sjukskötare på hälsovårdscentralen i Karis, därtill tog Folkhälsans psykolog emot en del vuxna patienter. Folkhälsan erbjöd även psykiatertjänster ca 1 dag/vecka. Psykiatriska polikliniken har en verksamhetspunkt i Karis. Användningen av psykiatriska polikliniken har varit större i Karis än i Ekenäs. Kostnaderna har uppgått till ca 42 /invånare. I Karis har man aktivt strävat till att använda tredje sektorn i större omfattning. Kaipparit ry, Klubbhus Fontana och Ratatupa har erbjudit kamratstöd och sysselsättning för många klienter i Karisområdet. Från sköter Carema Oy om produktionen av hälsooch sjukvårdstjänster på Karis hälsovårdscentral. I avtalet med Carema ingår 1 psykiatrisk sjukskötare men inga psykiatertjänster. Pojo hvc har haft 1 psykiatrisk skötare på deltid (80 %). Patienter har i någon mån gått med betalningsförbindelser till Folkhälsans psykiater. Psykologtjänster för barn har även köpts av Folkhälsan. Psykiatriska polikliniken har använts aktivt, kostnaderna för Pojo har varit ca 55 /invånare. Personal från psykiatriska polikliniken har haft möjlighet att ta emot patienter i utrymmen i anslutning till Pojo hvc. Även i Hangö är mentalvårdens tjänster ordnade både i egen regi och som köp från VNS psykiatriska poliklinik och externa producenter. Barn och ungdomsmottagningen i Hangö består av en psykolog, en socialarbetare samt som köptjänst en barnpsykiater en dag per månad. Psykologbefattningen har under långa tider varit obesatt, varför även

7 7 (8) psykologtjänster köpts av privat producent. Mentalvårdsenheten för vuxna består av en psykiater, en psykolog och en psykiatrisk sjukskötare. Inom mentalvårdsenheten finns en dagcentral med en psykiatrisk sjukskötare och en sysselsättningsledare. Dagcentralens klienter är personer per vecka. Behovet av mentalvårdstjänster är större än de tjänster som kan erbjudas, varvid en heltäckande vårdkedja och bra resursfördelning bör utvecklas. Organisatoriskt hör mentalvården för barn och unga till social- och familjeservicecentralen medan vuxen mentalvård- och missbrukarvård hör till hälsovårdens serviceområde. Grundtrygghetsverket i Hangö tillämpar livscykelmodell i förvaltningen. Raseborg och Hangö har klienter i olika rehabiliteringshem och på olika stödboenden både inom kommunen och på andra håll i landet. Vårdansvaret för dessa klienter har lösts på olika sätt. En del vårdhem har egna konsulterande psykiatrer, klienterna kan ha kontakt till psykiatriska polikliniken eller mentalvårdsenheten på hvc. Ur kommunens synvinkel är det ofta oklart vem som har vårdansvaret för klienten. En ny avbrytarenhet för missbrukare har öppnats våren 2010 inom Raseborgs grundtrygghetsproduktion. Platser erbjuds även åt Hangö. Samtidigt bör öppenvårdstjänsterna för missbrukare ( A-kliniken) i Raseborg-Hangö området utvecklas. För närvarande är mentalvårdsenheten inom produktionen av hälsovårdstjänster medan missbrukarvården är under produktionen av social service i Raseborg. Grundtrygghetsnämnden I Raseborg har i flere repriser behandlat mentalvårdens servicestruktur inför det fortsatta beredningsarbetet och budgetbehandlingen. Efter det har diskussioner förts med mentalvårdsenheten i den egna produktionen och psykiatriska polikliniken vid VNS för att hitta en gemensam linje för arbetet de närmaste åren. I planeringsarbetet har man utgått från strävan att se serviceutbudet ur klientens perspektiv. Samtidigt strävar man till att minska gränslinjerna mellan socialvård, primärhälsovård och specialsjukvård. Målen för utvecklingsarbetet kan i korthet sammanfattas i följande punkter: Lättillgänglighet: Klienterna skall ha en låg tröskel att söka hjälp för sina mentala problem. Trösklarna som beror på geografi, organisationsgränser eller gränser mellan professioner skall inte i framtiden försämra eller fördröja den hjälp som klienten behöver Teamarbete över producentgränserna: Genom att utveckla teamarbetet mellan personalen som arbetar inom den öppna mentalvården skall klienterna snabbare få rätt vård på rätt plats. Genom att samanvända resurserna kan man minska överlappning i utbudet och samtidigt optimalt utnyttja personalens specialkunnande. Vårdansvar och vårdplanering: Klienten skall i framtiden veta vem som har vårdansvaret för honom/henne. Klienten skall ha en vårdplan och/eller en rehabiliteringsplan som regelbundet evalueras. Mentalvårdstjänsteras integrering: En betydande omstrukturering och integrering av den öppna vården inom psykiatrin och primärhälsovårdens mentalvård kommer att ske. För att detta ska lyckas bör också socialvårdens insatser, inkluderande serviceboende, hemservice och socialarbete beaktas. Samtidigt bör missbrukarvården integreras i det övriga social- och hälsovårdsarbetet Kontroll av kostnader: Genom en stark satsning på öppenvård, mentalvårdens stödtjänster och ett aktivt vårdplaneringsarbete bör totalkostnaderna för mentalvården minska. Raseborgs grundtrygghetsproduktion och Hangö stad har erhållit KASTE-finansiering för projektet Mosaik med målet att utveckla servicen inom mental- och missbrukarvården.

8 8 (8) 3.3 Integrering av specialsjukvården med rådgivningsverksamheten År 2005 utfördes ett pilotprojekt för kliniskt samarbete med hälsovårdscentralen i Hangö inom barnverksamhet, gynekologi och förlossningar. Målsättning med projektet var att genom att erbjuda specialistkonsultationer på hälsovårdscentralerna minska antalet remisser för säkerhets skull till specialsjukvården. Tanken var att patientsäkerheten ökar då rätt patient vårdas på rätt nivå och kostnaderna minskar då patienter som inte behöver remitteras till specialsjukvård inte remitteras dit i onödan. Projektet begränsades att i första skedet endast beröra barnverksamhet, gynekologi och förlossningar. Verksamheten kom dock egentligen enbart att beröra mödrarådgivningsverksamheten, eftersom barnöverläkaren och Hangö hvc tillsammans beslöt att avsluta försöket på våren. Projektet uppskattades av mödrarna och av hälsovårdscentralens personal, men någon klar minskning av besöken på mödrapolikliniken eller klar ekonomisk inbesparing kunde inte påvisas och verksamheten avbröts. En eventuell utökad samverkan inom rådgivningsverksamheten både för mödrar och barn har igen aktualiserats i och med att förlossningsverksamheten vid VNS upphört En utredning i ärendet har påbörjats i augusti MÅLSÄTTNINGEN FÖR DELTAGANDET I FÖRSÖKET Som ovan framgår pågår ett intimt samarbete mellan primärhälsovård och specialsjukvård i regionen. Regionen är liten med goda kontakter mellan de olika sektorerna och det ligger i allas, inte minst i patienternas/klienternas intressen att samarbetet mellan olika aktörer är smidigt. Nuvarande lagstiftning i sig förhindrar på inget vis samarbete, men detta kompliceras av olika förvaltningsmodeller inom primärhälsovård resp. specialsjukvård. De samarbetsforum som funnits sedan länge, dvs en grupp bestående av grundtrygghetsdirektörerna och de ledande läkarna från kommunerna och sjukvårdsområdets ledning resp. en grupp för de ledande läkarna, fungerar bra i och för sig men har ingen officiell status. SHM har uppsatt följande målsättningar för de regionala försöken. Utveckla servicehelheter på ett människocentrerat sätt Utveckla tillgången till tjänster samt tjänsternas verkningsfullhet, effektivitet och kvalitet Stärka basservicen Förbättra enhetligheten av social- och hälsovården Bättre integrera tjänsterna på basnivå och specialnivå Utveckla organiseringen och genomförandet av främjandet av välfärd och hälsa Utveckla hållbara strukturer för organiseringen av tjänster Stärka det regionala kunnandet inom utvecklingsarbetet Ovan beskrivna pågående utvecklingsprojekt i regionen uppfyller väl dessa målsättningar. Samjoursprojektet strävar till att bättre integrera tjänsterna på basnivå och specialnivå samt till att stärka det regionala kunnandet. Utvecklandet av den öppna mentalvården strävar till att utveckla servicehelheter på ett människocentrerat sätt samt tillgången till de samma. Integreringen av specialsjukvården med rådgivningsverksamheten strävar också till att bättre integrera tjänsterna på basnivå och specialnivå och stärka basservicen. En målsättning med att delta i SHM:s försök är entydigt att få stöd för en mera strukturerad integration i det fortsatta utvecklingsarbetet.

9 9 (8)

PROJEKTET VÄSTNYLÄNDSK SAMJOUR MELLANRAPPORT 1/2010 INNEHÅLL

PROJEKTET VÄSTNYLÄNDSK SAMJOUR MELLANRAPPORT 1/2010 INNEHÅLL HELSINGFORS OCH NYLANDS 1/6 PROJEKTET VÄSTNYLÄNDSK SAMJOUR MELLANRAPPORT 1/2010 INNEHÅLL 1 INLEDNING 2 MÅLSÄTTNING 3 BESKRIVNING AV ARBETSSÄTTET 4 MELLANRAPPORT 4.1 Besöksstatistik 4.2 Personalresurser

Läs mer

SJUKVÅRDSOMRÅDENAS BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2012

SJUKVÅRDSOMRÅDENAS BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2012 21.10.2011 SJUKVÅRDSOMRÅDENAS BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2012 Innehåll 1 VERKSAMHETSMILJÖNS TILLSTÅND OCH FÖRVÄNTADE FÖRÄNDRINGAR 2 1.1 Utgångspunkter för budgetberedningen verksamhetsmiljöns tillstånd och förväntade

Läs mer

PB 1020 tfn (019) 2241 sjukvårdsdistrikt

PB 1020 tfn (019) 2241 sjukvårdsdistrikt vision 1/8 HNS Raseborgs sjukhus, vision 2017-2020 Vision, Ny Start HNS Raseborgs sjukhus ställer alltid patienten i fokus. Sjukhuset fungerar som ett närsjukhus som hänvisande till bl.a. geografi och

Läs mer

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE VERKSAMHETEN VID SAMJOUREN OCH VID JOUR- OCH UPPFÖLJNINGSAVDELNINGEN

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE VERKSAMHETEN VID SAMJOUREN OCH VID JOUR- OCH UPPFÖLJNINGSAVDELNINGEN NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 58 15.12.2016 VERKSAMHETEN VID SAMJOUREN OCH VID JOUR- OCH UPPFÖLJNINGSAVDELNINGEN VNSNAMND 58/2016 HNS Raseborgs sjukhus upprätthåller en regional samjour (hvc

Läs mer

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 4 27.02.2014 BOKSLUT OCH VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013. VNS nyckeltal framgår ur tabellen nedan:

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 4 27.02.2014 BOKSLUT OCH VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013. VNS nyckeltal framgår ur tabellen nedan: NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 4 27.02.2014 BOKSLUT OCH VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 VNSNAMND 4/2014 VNS nyckeltal framgår ur tabellen nedan: Nyckeltal 2012-2013 - 2014 euro i 1000-tal bsl 2012

Läs mer

FASTIGHETSAFFÄR GÄLLANDE EKÅSENS SJUKHUS MELLAN RASEBORGS STAD OCH SAMKOMMUNEN HNS

FASTIGHETSAFFÄR GÄLLANDE EKÅSENS SJUKHUS MELLAN RASEBORGS STAD OCH SAMKOMMUNEN HNS FULLMÄKTIGE 14 13.06.2012 FASTIGHETSAFFÄR GÄLLANDE EKÅSENS SJUKHUS MELLAN RASEBORGS STAD OCH SAMKOMMUNEN HNS 336/02/07/2012 FMGE 14 Fastighetsaffär HNS styrelse godkände 11.10.2010 ( 150) den psykiatriska

Läs mer

OPTIMAL ANVÄNDNING AV RESURSER I HÄLSOVÅRDEN INOM VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE RAPPORT AV UTREDNINGSGRUPPEN URHO-RUKKANEN

OPTIMAL ANVÄNDNING AV RESURSER I HÄLSOVÅRDEN INOM VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE RAPPORT AV UTREDNINGSGRUPPEN URHO-RUKKANEN OPTIMAL ANVÄNDNING AV RESURSER I HÄLSOVÅRDEN INOM VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE RAPPORT AV UTREDNINGSGRUPPEN URHO-RUKKANEN Verkställande direktör Eero Vaissi, Kuntamaisema Oy; administrativ överläkare

Läs mer

VNS nyckeltal för årets fyra första månader framgår ur tabellen nedan:

VNS nyckeltal för årets fyra första månader framgår ur tabellen nedan: NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 22 13.06.2013 DELÅRSRAPPORT JANUARI - APRIL 2013 VNSNAMND 22/2013 VNS nyckeltal för årets fyra första månader framgår ur tabellen nedan: Nyckeltal 2011-2013 euro

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 1/ (5) Stadsfullmäktige Stj/

Helsingfors stad Föredragningslista 1/ (5) Stadsfullmäktige Stj/ Helsingfors stad Föredragningslista 1/2016 1 (5) 8 Överföring av polikliniken för äldrepsykiatrisk konsultation och teamet för neuropsykiatrisk konsultation till samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt

Läs mer

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 44 15.09.2009 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2010

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 44 15.09.2009 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2010 NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 44 15.09.2009 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2010 VNSNAMND 44/2009 På sammanträdet 18.6.2009 32 fick nämnden ta del av en detaljerad redogörelse över budgetens utgångsläge.

Läs mer

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET FINLANDS KOMMUNFÖRBUND 2014 PROJEKTET OCH UPPDRAGET Kommunförbundets projekt, 9/2013 1/2014 Uppdrag: Formulera en förvaltningsmodell för att trygga,

Läs mer

Nr 7 39. Bilaga 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE TJÄNSTER INOM DEN PRIVATA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN. 1. Basuppgifter om verksamhetsberättelsen

Nr 7 39. Bilaga 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE TJÄNSTER INOM DEN PRIVATA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN. 1. Basuppgifter om verksamhetsberättelsen Nr 7 39 Bilaga 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE TJÄNSTER INOM DEN PRIVATA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN 1. Basuppgifter om verksamhetsberättelsen. Basuppgifter om serviceproducenten Serviceproducentens namn FO-nummer/personbeteckning

Läs mer

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 41 23.09.2010 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2011

NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 41 23.09.2010 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2011 NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 41 23.09.2010 BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN 2011 VNSNAMND 41/2010 Enligt HNS koncernlednings kompletterande budgetdirektiv 1.9.2010 skall respektive sjukvårdsområde

Läs mer

Social- och hälsovårdsministeriet

Social- och hälsovårdsministeriet Social- och hälsovårdsministeriets förordning om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska verksamhetsområden Utfärdad i Helsingfors den 23 september 2014 I enlighet med

Läs mer

Lag. om ändring av hälso- och sjukvårdslagen

Lag. om ändring av hälso- och sjukvårdslagen Lag om ändring av hälso- och sjukvårdslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) 3 4 punkten, ändras 39 1 och 3 mom., det inledande stycket i 40 1 mom. och 1

Läs mer

Statsrådets förordning om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska verksamhetsområden

Statsrådets förordning om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska verksamhetsområden 1 UTKAST 19.5.2016 Statsrådets förordning om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska verksamhetsområden I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 50 i

Läs mer

Anvisning 10/2013 1 (6)

Anvisning 10/2013 1 (6) Anvisning 10/2013 1 (6) Enligt sändlista Kommunerna och sjukvårdsdistrikten är skyldiga enligt lag att ordna jour dygnet runt för mun- och tandvård Valvira påminner hälsovårdscentralerna och sjukvårdsdistrikten

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om grunderna för brådskande vård och förutsättningarna för jour inom olika medicinska verksamhetsområden I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 50 7 mom. i hälso-

Läs mer

Samkommunerna för sjukvårdsdistrikten ska godkänna avtalet i det organ som avses i 81 1 mom. i kommunallagen (365/1995).

Samkommunerna för sjukvårdsdistrikten ska godkänna avtalet i det organ som avses i 81 1 mom. i kommunallagen (365/1995). FULLMÄKTIGE 42 13.12.2012 AVTAL OM ORDNANDE AV SPECIALISERAD SJUKVÅRD INOM HUCS SPECIALUPPTAGNINGSOMRÅDE 2/03/00/2011 FMGE 42 Enligt 43 1 mom. i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) ska samkommuner för

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 2 september 2013 652/2013 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska

Läs mer

RP 328/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om utvecklande av ordnandet av social- och hälsovården åren

RP 328/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om utvecklande av ordnandet av social- och hälsovården åren Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om utvecklande av ordnandet av social- och hälsovården åren 2011 2014 PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

Hälsa för helsingforsbor. Helsingfors hälsovårdscentral

Hälsa för helsingforsbor. Helsingfors hälsovårdscentral Hälsa för helsingforsbor Helsingfors hälsovårdscentral 2012 Finlands största hälsovårdscentral Hälsovårdscentralen har över 9 000 anställda och över 90 verksamhetsställen på olika håll i Helsingfors. Hälsovårdscentralen

Läs mer

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers förslag till en organisations- och finansieringsmodell för social- och hälsovården Varför räcker inte Paras-projektet? samarbetet mellan socialvården,

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET

FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET FÖRSLAG TILL FÖRFARINGSSÄTT I BORGÅ STAD BRÅDSKANDE SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD FÖR PERSONER SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET PERSON SOM VISTAS OLAGLIGT I LANDET En person som inte har rätt att vistas i landet enligt

Läs mer

PRIVAT SOCIAL SERVICE 2008

PRIVAT SOCIAL SERVICE 2008 Verksamhetsenhet: Namn Adress Postnummer Ort RETURNERAS SENAST 15.2.2009 i bifogade svarskuvert utan frimärke, eller till adress: THL / Information / Anne Forss PB 30, 00271 HELSINGFORS Den elektroniska

Läs mer

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen

RP 86/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av familjevårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att familjevårdslagen ändras. Enligt förslaget

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009 Promemoria Sinikka Huhtala 5.10.2009 Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 29/80/2009 Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN

ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN Social- och hälsovårdsn. 46 22.04.2015 ÄNDRING AV ARRANGEMANGEN FÖR VETERINÄRJOUR FÖR ATT UPPFYLLA KRAVEN I VETERINÄRVÅRDSLAGEN SOHÄN 22.04.2015 46 Beredning: I stadsveterinär-hygieniker Tiina Tiainen,

Läs mer

SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SERVICEAVTAL SOM GÄLLER LOVISA STADS OCH LAPPTRÄSK KOMMUNS SAMARBETSOMRÅDE FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER Avtalet träder i kraft 1.1.2018. Stadsfullmäktige i Lovisa stad xx.12.2017 xxx Kommunfullmäktige

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Utkast till lag 21.12.2016: Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och

Läs mer

Vad innebär socialoch

Vad innebär socialoch Vad innebär socialoch hälsovårdsreformen för mig? Social- och hälsotjänsterna 2019 enligt utkastet till regeringens proposition 11/2016 1 Detta är social- och hälsovårdsreformen Social- och hälsovårdsreformen

Läs mer

I. Primärhälsovårdsfasen, som behandlas i det följande, omfattar de uppgifter folkhälsolagen ålägger kommunerna, samt förvaltningen.

I. Primärhälsovårdsfasen, som behandlas i det följande, omfattar de uppgifter folkhälsolagen ålägger kommunerna, samt förvaltningen. 1 2 1. INLEDNING Projektet med att regionalt utveckla social- och hälsovården i Ekenäs, Hangö, Ingå, Karis, Pojo och Sjundeå har utgått från det nationella hälsovårdsprogrammet och de kraftigt ökade kostnaderna

Läs mer

Kriterier för pilotförsöken med valfrihet

Kriterier för pilotförsöken med valfrihet Kriterier för pilotförsöken med valfrihet 1) Kriterier för deltagande i pilotförsöket med social- och hälsocentraler I projektplanen för den som ansöker om pilotförsök ges det en beskrivning av hur kriterierna

Läs mer

God hälsa är den viktigaste förutsättningen för lyckade studier.

God hälsa är den viktigaste förutsättningen för lyckade studier. 1 Hälsotjänsterna och kontakterna inom social- och hälsovården för studeranden vid Karis-Billnäs gymnasium 2014-2015 God hälsa är den viktigaste förutsättningen för lyckade studier. Din fysiska hälsa kan

Läs mer

9 03.03.2011 BORGÅ SJUKVÅRDSOMRÅDES VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH BOKSLUT 2010

9 03.03.2011 BORGÅ SJUKVÅRDSOMRÅDES VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH BOKSLUT 2010 NÄMNDEN FÖR BORGÅ SJUKVÅRDSOMRÅDE 9 03.03.2011 BORGÅ SJUKVÅRDSOMRÅDES VERKSAMHETSBERÄTTELSE OCH BOKSLUT 2010 BORGÅNÄM 9 Genom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts tidsbestämda direktiv 11/2010 har

Läs mer

ORDNANDE AV HÄLSOVÅRD

ORDNANDE AV HÄLSOVÅRD ORDNANDE AV HÄLSOVÅRD I KOMMUNERNA I VÄSTRA NYLAND FÖRSLAG TILL BASRIKTLINJER FÖR ORDNANDE AV HÅLSOVÅRDSSERVICE I KOMMUNERNA I VÄSTRA NYLAND Slutrapport 25.10.2005! "# $ % & ' () & % $ * +, # $ % & ' ()

Läs mer

Anvisning. Privata serviceproducenter inom hälso- och sjukvården verksamhetsberättelse för 2014

Anvisning. Privata serviceproducenter inom hälso- och sjukvården verksamhetsberättelse för 2014 1 Privata serviceproducenter inom hälso- och sjukvården verksamhetsberättelse för 2014 Allmänt Enligt 10 (689/2005) i lagen om privat hälso- och sjukvård (152/1990) ska serviceproducenter årligen lämna

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten Kundens valfrihet Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten 1 Ändringar utifrån grundlagsutskottets utlåtande Bland annat: Landskapet behöver inte bolagisera sina egna social-

Läs mer

Gränsöverskridande hälsovårdstjänster / den utländska personalens språkkunsskap (tjänster skaffas från ett annat land)

Gränsöverskridande hälsovårdstjänster / den utländska personalens språkkunsskap (tjänster skaffas från ett annat land) Gränsöverskridande hälsovårdstjänster / den utländska personalens språkkunsskap (tjänster skaffas från ett annat land) Nordisk tillsynskonferens 2015 Helsingfors den 2 Oktober Parallellsession C1 Chef

Läs mer

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster till rimliga kostnader.

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november 2011

Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november 2011 Promemoria Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 24/80/2011 Sinikka Huhtala 25.11.2011 Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november

Läs mer

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLIN- GAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN

ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLIN- GAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN ANVISNINGAR: BEGRÄNSNING AV KOMMUNERNAS OCH SAMKOMMUNERNAS RÄTTSHANDLIN- GAR INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN Lagen om begränsning av vissa av kommunernas och samkommunernas rättshandlingar inom social- och

Läs mer

Kommunförbundet och servicestrukturreformen

Kommunförbundet och servicestrukturreformen Kommunförbundet och servicestrukturreformen Tarja Myllärinen Direktör, social och hälsovåd Finlands Kommunförbund Kommunreformen och strukturreformen i samma takt Ansvaret för ordnandet av uppgifter och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdstjänster

Hälso- och sjukvårdstjänster Servicepunkternas avvikande öppettider år 2018 Hälso- och sjukvårdstjänster Mottagningstjänster Mottagningsverksamheten i Karleby Mottagningen i Björkhagen 03.04. 06.04.18 stängd 25.06. 27.07.18 stängd

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Kårkulla samkommun i västra Nyland

Kårkulla samkommun i västra Nyland Kårkulla samkommun i västra Nyland Västra Nyland I västra Nyland erbjuder Kårkulla samkommun temporär och fortgående boendeservice, verksamhet som främjar delaktighet och sysselsättning och rådgivande

Läs mer

Nya vindar inom omsorgen

Nya vindar inom omsorgen Nya vindar inom omsorgen Handikappservicen i Svenskfinland en förundersökning ur kommunens synvinkel Ann-Marie Lindqvist politices licentiat Vad? En förundersökning om handikappservice på svenska för personer

Läs mer

Ekåsen byggdes för betydligt större verksamhet

Ekåsen byggdes för betydligt större verksamhet NÄMNDEN FÖR VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE 21 07.04.2011 VERKSAMHETSUTRYMMEN FÖR SPECIALSJUKVÅRDEN OCH PRIMÄRHÄLSOVÅRDEN VNSNAMND 21/2011 HNS har under sgs hela 2000-talet låtit göra olika utredningar

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition Kundens valfrihet Enligt utkastet till regeringsproposition 1 - I nuläget är det kommunerna som ordnar de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna. Den 1 januari 2020 överförs ansvaret för att ordna

Läs mer

Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt

Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt Social- och hälsovårds- samt landskapsreformen och en ökning av valfriheten kan också genomföras på ett lyckat sätt Riksdagens grundlagsutskott gjorde i sitt utlåtande från 19.2.2015 linjedragningar med

Läs mer

Reformen av socialoch hälsovårdstjänster i Finland 1

Reformen av socialoch hälsovårdstjänster i Finland 1 Nordisk Administrativt Tidsskrift nr. 2/2014, 91. årgang 45 Reformen av socialoch hälsovårdstjänster i Finland 1 Av Pentti Arajärvi Nordisk Administrativt Tidsskrift nr. 2/2014, 91. årgang Pentti Arajärvi

Läs mer

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland

Helsingfors /2017. Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland HÄLSOVÅRDSMINISTERIET KOMMUNINFO Helsingfors 31.1.2017 2/2017 Rekommendationer till kommunerna om brådskande social- och hälsovård för personer som vistas olagligt i Finland Med hjälp av denna rekommendation

Läs mer

God hälsa är den viktigaste förutsättningen för lyckade studier.

God hälsa är den viktigaste förutsättningen för lyckade studier. Hälsotjänsterna och kontakterna inom social- och hälsovården för studeranden vid Karis-Billnäs gymnasium 2011-2012 God hälsa är den viktigaste förutsättningen för lyckade studier. Din fysiska hälsa kan

Läs mer

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården 2008 2011 Hälsa och trygghet för alla KASTE-programmet är social- och hälsovårdsministeriets lagstadgade

Läs mer

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen 19.5.2016 Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen De ofta ställda frågorna och svaren handlar

Läs mer

PRIVATA SERVICEPRODUCENTER OCH SJÄLVSTÄNDIGA YRKESUTÖVARE INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014

PRIVATA SERVICEPRODUCENTER OCH SJÄLVSTÄNDIGA YRKESUTÖVARE INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 ANVISNING PRIVATA SERVICEPRODUCENTER OCH SJÄLVSTÄNDIGA YRKESUTÖVARE INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 ALLMÄNT Enligt 10 i lagen om privat hälso- och sjukvård (689/2005) ska serviceproducenter

Läs mer

NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN. Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet

NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN. Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet NÄMNDEN FÖR DEN SPRÅKLIGA MINORITETEN Till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet Ärende: Utlåtande om utkastet till regeringens proposition till landskapsreform och reform av ordnandet

Läs mer

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården

HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE VÅRT GEMENSAMMA MÅL Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården 2008 2011 Hälsa och trygghet för alla Kaste-programmet är social- och hälsovårdsministeriets lagstadgade

Läs mer

HNS/Västra Nylands sjukvårdsområde Budget

HNS/Västra Nylands sjukvårdsområde Budget HNS/Västra Nylands sjukvårdsområde Budget 14.1.2010 VÄSTRA NYLANDS SJUKVÅRDSOMRÅDE, BUDGET 2010 1. Västra Nylands sjukvårdsområde 1 Vision Våra patienter får smidig, snabb och god specialsjukvård på sitt

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9)

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9) Kristinestad Instruktion för vård- och omsorgscentralen 1 INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad 31.1.2011 ( 9) Samarbetsförfarande 7.12.2010 Vård- och omsorgsnämnd

Läs mer

Raseborgs stad i ett nötskal Stefan Fri

Raseborgs stad i ett nötskal Stefan Fri Raseborgs stad i ett nötskal 1 Allmänt Raseborg skapades 1.1.2009 då Ekenäs stad, Karis stad och Pojo kommun gick samman och bildade Raseborgs stad. Namnet härstammar från det medeltida slottet Raseborg

Läs mer

Budget & ekonomiplan 2016 Hälsovård. Pargas stad HÄLSOVÅRD

Budget & ekonomiplan 2016 Hälsovård. Pargas stad HÄLSOVÅRD HÄLSOVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen, Paula Sundqvist, social- och hälsovårdsdirektör Katariina Korhonen, överläkare Verksamhet Primärvård och sjukvård till alla kommuninvånare

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster

Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster 1 Regeringens proposition Kundens valfrihet i fråga om social- och hälsotjänster Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 1/2014 1 (18) SJUKVÅRDSDISTRIKT

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 1/2014 1 (18) SJUKVÅRDSDISTRIKT HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 1/2014 1 (18) Tid 27.02.2014 kl. 09:00 - Plats Västra Nylands sjukhus, 4 våningens mötesrum Ärenden Rubrik Sida 1 INFORMATIONSÄRENDEN 4 2 ÄRENDEN FÖR KÄNNEDOM 5 3 BEHANDLING

Läs mer

YH Novia - En föregångare för mångprofessionell kompetensutveckling inom social- och hälsovården

YH Novia - En föregångare för mångprofessionell kompetensutveckling inom social- och hälsovården YH Novia - En föregångare för mångprofessionell kompetensutveckling inom social- och hälsovården Mångprofessionell social- och hälsovård resursförstärkande arbetssätt Åbo, 30.10-1.11.2012 Eva Juslin, Pia

Läs mer

Västra Nylands sjukvårdsområde

Västra Nylands sjukvårdsområde Västra Nylands sjukvårdsområde 28.1.2010 1. Verksamhetsöversikt Den grundläggande uppgiften för Västra Nylands sjukvårdsområde är att erbjuda befolkningen i det egna området specialsjukvård på basnivå

Läs mer

Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel

Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel Kundens valfrihet ur landskapets och tjänsteproducentens synvinkel Regeringens propositon om valfrihet i vården 9.5.2017 9.5.2017 - 9.5.2017 - Vad är en kundsedel? Social- och hälsocentralen, tandkliniken

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Stadsfullmäktige Stj/

Helsingfors stad Protokoll 1/ (6) Stadsfullmäktige Stj/ Helsingfors stad Protokoll 1/2016 1 (6) 8 Överföring av polikliniken för äldrepsykiatrisk konsultation och teamet för neuropsykiatrisk konsultation till samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt

Läs mer

Anvisning 1/ (6)

Anvisning 1/ (6) Anvisning 1/2015 1 (6) Enligt sändlista Tillämpning av lagstiftningen om privat social- och hälsovård på social- och hälsovårdstjänster som produceras av privata utbildningsanordnare Bakgrund och anvisningens

Läs mer

Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019

Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019 STM032:00/2017 Utkast 30.3.2017 Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019 39 Prehospital akutsjukvård Landskapen ska organisera den prehospitala akutsjukvården inom

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 18/ (5) Stadsfullmäktige Stj/

Helsingfors stad Föredragningslista 18/ (5) Stadsfullmäktige Stj/ Helsingfors stad Föredragningslista 18/2016 1 (5) 8 Överföring av social- och hälsovårdsverkets team för foniatri för barn till samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt som överlåtelse av

Läs mer

sker med remiss (SAILAH) av hälsovårdscentralläkare.

sker med remiss (SAILAH) av hälsovårdscentralläkare. Samarbete kring hjälpmedelscentral Grundtrygghetsnämnden 4.6.2015 38 Bakgrund I Ingå ansvarar och administrerar fysioterapin vid hälsovårdscentralen självständigt för hjälpmedelsservicen sedan år 2002.

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 30 januari 2015 56/2015 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om specialistläkarutbildning och specialisttandläkarutbildning samt om särskild

Läs mer

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde,

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-05-09 Daterad 7-05 5-11 NSM ärende Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-04-20 Hänvisning till: Fysisk utvecklingsplan, Malmö 2017-04-20 med underliggande dokument:

Läs mer

Jakobstadsregionens del av Välittäjä-projektet - Mellan-Finlands projekt kring psykisk hälsa och missbruk 2008 2011

Jakobstadsregionens del av Välittäjä-projektet - Mellan-Finlands projekt kring psykisk hälsa och missbruk 2008 2011 Jakobstadsregionens del av Välittäjä-projektet - Mellan-Finlands projekt kring psykisk hälsa och missbruk 2008 2011 Det Nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovård (Kaste) Kaste fastställdes

Läs mer

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan.

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan. HANGÖ GRUNDTRYGGHETSNÄMNDS PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV SERVICE FÖR ÄLDRE, HANDIKAPPADE OCH LÅNGTIDSSJUKA Servicecentralen för äldrevårdstjänster har som verksamhetsidé att stöda de äldres delaktighet och

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 61/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om tillämpning av vissa förpliktelser i enligt lagen om en kommun- och servicestrukturreform och lag om upphävande av 2 a i socialvårdslagen

Läs mer

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna

Läs mer

Begäran om utlåtande SHM

Begäran om utlåtande SHM Begäran om utlåtande SHM 1. Organisationens officiella namn Namn - Närpes stad 2. Namn på den som skrivit in svaren Namn - Hans-Erik Lindqvist 3. Kontaktuppgifter till ansvarspersonen Namn Ställning i

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 april 2011 340/2011 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om Utfärdad i Helsingfors den 6 april I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets

Läs mer

Rehabiliteringsplaner och medicinsk rehabilitering gällande terapier

Rehabiliteringsplaner och medicinsk rehabilitering gällande terapier Rehabiliteringsplaner och medicinsk rehabilitering gällande terapier Godkänd av ÅHS ledningsgrupp 30.10.2018 Inledning Riktlinjerna i detta dokument har främst tillkommit för att underlätta för personal

Läs mer

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-11-26 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Förslag till

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDST- JÄNSTER I ÖSTRA NYLAND

PROJEKTPLAN FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDST- JÄNSTER I ÖSTRA NYLAND PROJEKTPLAN FÖR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDST- JÄNSTER I ÖSTRA NYLAND 2 Innehåll 1 Uppdrag och bakgrund till projektet 3 2 Aktuella lagstiftningsprojekt 3 3 Administrativa lösningar för social- och hälsovårdstjänsterna

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE OM PRIVAT HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2017

VERKSAMHETSBERÄTTELSE OM PRIVAT HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2017 I f y l l s a v m y n d i g h e t e n Dnr VERKSAMHETSBERÄTTELSE OM PRIVAT HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2017 1. Basuppgifter om serviceproducenten Serviceproducentens namn/självständig yrkesutövares namn FO-nummer/personbeteckning

Läs mer

VEM ANSLUTER SIG TILL KANTA-TJÄNSTERNA Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna. Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta

VEM ANSLUTER SIG TILL KANTA-TJÄNSTERNA Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna. Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Lagstöd för klientuppgifter inom social- och hälsovården... 1 1.2 Lagstöd för elektroniska

Läs mer

Hörnstenarna i social- och hälsovårds-reformen. understatssekreterare Tuomas Pöysti

Hörnstenarna i social- och hälsovårds-reformen. understatssekreterare Tuomas Pöysti Hörnstenarna i social- och hälsovårds-reformen understatssekreterare 1 Hörnstenarna i det nya social- och hälsovårdssystemet 1. Stark organisation 18 landskap 2. Integration av tjänster tjänsterna formas

Läs mer

Infobrev 5/2016. Projektets verksamhet

Infobrev 5/2016. Projektets verksamhet Infobrev 5/2016 PAREMPI ARKI - projektet har som syfte att utveckla socialvårdens, primärhälsovårdens och specialsjukvårdens verksamhetsmässiga integrering på Mellanfinlands område. Målsättningen är ändamålsenliga

Läs mer

Servicestrukturreformen och Svenskfinland

Servicestrukturreformen och Svenskfinland Kunskap ger välfärd 1 Servicestrukturreformen och Svenskfinland Forskningsprofessor Kristian Wahlbeck Stakes, gruppen för mental hälsa Forsknings och utvecklingscentralen för social och hälsovården 29/09/2006

Läs mer

Pargas stad Tertialrapport april 2014 Social- och hälsovård HÄLSOVÅRD

Pargas stad Tertialrapport april 2014 Social- och hälsovård HÄLSOVÅRD HÄLSOVÅRD snämnden savdelningen Katariina Korhonen Verksamhet Primärvård och sjukvård till alla kommuninvånare samt brådskande vård till alla behövande. Barn-, mödra-, skol-, studerande- och företagshälsovård

Läs mer

Projektplan, delprojekt

Projektplan, delprojekt H Hälso- och sjukvård 1 Projektplan, delprojekt Utvecklingsprojekt för primärhälsovården i Mellanfinland/Kaste-programmet Nykarleby stad, staden Jakobstad, Pedersöre och Larsmo kommuner samordnar sin social-

Läs mer

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN

BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN 6.11.2016 BORGÅS UTREDNING OM BOLAGISERINGAR I SAMBAND MED SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSREFORMEN SAMMANFATTNING AV PROJEKTPLANEN Borgås utlåtande om social- och hälsovårds- och landskapsreformen Stadsstyrelsens

Läs mer

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (17) SJUKVÅRDSDISTRIKT

HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/ (17) SJUKVÅRDSDISTRIKT HELSINGFORS OCH NYLANDS PROTOKOLL 3/2013 1 (17) Tid 13.06.2013 kl. 13:00 - Plats Västra Nylands sjukhus, 4 våningens mötesrum Ärenden Rubrik Sida 19 INFORMATIONSÄRENDEN 4 20 ÄRENDEN FÖR KÄNNEDOM 5 21 BEHANDLING

Läs mer

Social- och hälsovårdsreformen, självstyrande områden och grunderna för områdesindelningen Regeringens riktlinjer

Social- och hälsovårdsreformen, självstyrande områden och grunderna för områdesindelningen Regeringens riktlinjer Social- och hälsovårdsreformen, självstyrande områden och grunderna för områdesindelningen Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Familje- och omsorgsminister Juha Rehula Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen

Läs mer

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård

32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård 32. Av kommunerna anordnad social- och hälsovård F ö r k l a r i n g : Momenten 30 och 31 i detta kapitel omfattas av lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (733/1992). Dessutom

Läs mer

Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården

Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården 1 Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården I den föreslagna valfrihetsmodellen kan tjänster erbjudas av bolag som ägs av landskapet, av privata

Läs mer

Gränsöverskridande vård inom EU - vad innebär det nya patientdirektivet? Vem vårdar vem, 10.10.2013

Gränsöverskridande vård inom EU - vad innebär det nya patientdirektivet? Vem vårdar vem, 10.10.2013 Gränsöverskridande vård inom EU - vad innebär det nya patientdirektivet? Vem vårdar vem, 10.10.2013 Hannele Häkkinen, sakkunnig EU:s direktiv om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande

Läs mer

MAL-planen för VÄSTRA NYLAND

MAL-planen för VÄSTRA NYLAND MAL-planen för VÄSTRA NYLAND ARBETSPROGRAM 15.1.2007 1. Beskrivning av arbetet 2. Innehållet i planen 3. Tidtabellen för arbetet 4. Organisering av arbetet 1. BESKRIVNING AV ARBETET Projektet för en reform

Läs mer

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer