Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet."

Transkript

1 Föredragningslista Sammanträdesdatum Regionstyrelsen Tid Onsdag 2 oktober 2013, kl 09:00 16:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet. 2 Godkännande av föredragningslista Regionstyrelsen godkänner den utsända föredragningslistan. Regional tillväxt 3 Förslag till nationell plan för transportsystemet RS Regionstyrelsen antar yttrande enligt förslag. Den 14 juni 2013 redovisade Trafikverket ett förslag till nationell plan för transportsystemet och skickade ut förslaget på remiss. Region Halland ska senast den 2 oktober 2013 lämna synpunkter till Näringsdepartementet.

2 För åren har riksdagen beslutat om 522 miljarder kronor för åtgärder i transportssystemet. Innehåller i planförslaget har i stor utsträckning hämtats ur Nationell plan för transportsystemet , Kapacitetsutredningen och de åtgärder som pekats ut i infrastrukturpropositionen och i regeringens direktiv om att upprätta förslag till nationell plan för transportsystemet I förslaget betonas vikten av att under den kommande 12-årsperioden vårda befintlig infrastruktur. Under våren 2014 fattar regeringen beslut om planens innehåll och inriktning. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Gemensamt brev från regionstyrelsen, regionstyrelsen i Region Skåne och Västra Götalandsregionen ( ) Skrivelse från regionkontoret ( ) Remissversion ( ) 4 Delbetänkande Effektivare bredbandsstöd RS Regionstyrelsen antar yttrande enligt förslag. Region Halland har getts möjlighet att lämna synpunkter på förslagen i delbetänkandet Effektivare bredbandsstöd. Utredningen har haft i uppdrag att i delbetänkandet redogöra för sina resultat inom tre områden: frågor om statligt stöd för bredbandsutbyggnad regionernas/länens arbete med bredbandsfrågor samt en internationell jämförelse I den digitala agendan för Sverige konstateras att möjligheterna med it är enorma en positiv utveckling på it-området ger effekter på den ekonomiska tillväxten, den sociala välfärden och miljön. För att det ska vara möjligt att använda och erbjuda digitala tjänster krävs en grundläggande infrastruktur med väl fungerande elektroniska kommunikationer, dvs en bredbandsinfrastruktur. Det finns olika nationella stödformer för bredbandsutbyggnad och dessa har undersökts närmare av utredningen: Landsbygdprogrammet Regionala strukturfonder Kanalisationsstöd Medfinansiering PTS (Post- och telestyrelsen) RS (30)

3 Länen och regionerna har löst det konkreta arbetet på olika sätt. I utredningen konstateras bl a att hanteringen av bredbandsstöd på många håll upplevs som rörig. Det är också mycket svårt att göra en exakt bedömning av hur många hushåll och företag som fått tillgång till bredband genom stöden. Berörda myndigheter har inte haft ett systematiskt uppföljningsarbete och det är svårt att dra slutsatser om effekterna av stöden. Utredaren konstaterar att det finns utrymme för förbättringar i syfte att främja en mer effektiv och enhetlig hantering av frågor om bredbandsstöden. Utredningen föreslår bland annat: Post- och telestyrelsen (PTS) hanterar nationell uppföljning av bredbandsstödet. Detta rapporteras årligen till regeringen. Stödförvaltande myndigheter samlar in uppgifter från projekt som finansieras med bredbandsstöd. Uppgifterna bör omfatta antal hushåll och företag som får tillgång till bredband. En nationell byanätskarta upprättas. Det huvudsakliga syftet är att underlätta ett samarbete mellan byalagen och olika operatörer. PTS föreslås få ett nationellt ansvar för kartan. Det som idag är nationella medfinansieringsmedel slås ihop med ordinarie bredbandsstöd inom landsbygdsprogrammet. Ett särskilt stöd föreslås för tillsättande av bredbandskoordinatorer. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Skrivelse från regionkontoret ( ) Remissversion ( ) 5 Kollektivtrafiktaxa 2014 RS Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att bemyndiga Hallandstrafikens styrelse att inför år 2014 besluta om en taxehöjning på upp till sju (7) procent. Hallandstrafikens taxor utgör den viktigaste intäktskällan för kollektivtrafiken. Taxorna inom kollektivtrafiken är en viktig del i kollektivtrafikens utveckling. De kan användas för att påverka resandet och de har en viktig finansierande funktion. RS (30)

4 Trafikförsörjningsprogrammet ska kompletteras, bland annat gällande avsnittet om taxor. kommer att behandlas av regionfullmäktige 4 december Innan trafikförsörjningsprogrammets principer avseende taxor fastställts behöver 2014 års taxor beslutas. Förslaget är att ärendet om 2014 års taxor hanteras på samma sätt som inför 2013: Hallandstrafikens styrelse bemyndigas att fastställa taxenivån och därmed fördela taxehöjningen på de olika reseprodukter som erbjuds. Det är en lösning som medger att beslut kan fattas på ett säkert underlag och som samtidigt gör att tidsgränser för inrapportering av prisuppgifter kan hållas. En procents taxehöjning hos Hallandstrafiken ger cirka 3 mkr i ökade intäkter. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) 6 Information om Västsvenska paketet LS Regionstyrelsen antecknar den lämnade information till protokollet. Information lämnas om det Västsvenska paketet. 7 Information från Trafikverket Regionstyrelsen antecknar den lämnade information till protokollet. Information lämnas från Trafikverket. 8 Överenskommelse om regionalt partnerskap i Halland RS RS (30)

5 9 Information om Landsbygdsprogrammet inkl Leader Regionstyrelsen antecknar den lämnade information till protokollet. Information lämnas om Landsbygdsprogrammet inkl Leader. 10 Information och diskussion om regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Västsverige RS Regionstyrelsen antecknar den lämnade information och diskussionen till protokollet. Information och diskussion om regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Västsverige Information från CPMR:s Generalförsamling 2013 RS Regionstyrelsen antecknar den lämnade information till protokollet. I CPMR samarbetar 160 europeiska kustregioner för att förhindra att man hamnar i skuggan av de mer centrala delarna av Europa. Region Hallands medlemskap i CPMR ger möjlighet att bygga strategiska allianser och påverka utformandet av EU:s politik. Den september håller CPMR Generalförsamling där Region Halland deltar. RS (30)

6 12 Remiss om West Swedens framtida inriktning, organisation och finansiering RS Regionstyrelsen begär utträde ur West Sweden Ideell Förening. Vid West Swedens årsstämma i maj 2013 beslutades om en avveckling av verksamheten. För upplösning av föreningen krävs ett enhetligt beslut på stämman. Beslutet är även giltigt om det fattas vid två på varandra följande stämmor. Då krävs enkel majoritet vid den första stämman och två tredjedelars majoritet vid den efterföljande stämman. West Sweden kommer därför att kalla till en extrastämma den 31 oktober för att åter väcka frågan. För att kunna göra en bedömning av möjligheterna för en framtida verksamhet, alternativt avveckling av densamma, önskar styrelsen för West Sweden att så många som möjligt av medlemmarna lämnar en avsiktsförklaring senast den 30 september. Skrivelse från regionkontoret ( ) 13 Bättre möjligheter till männen RS Regionstyrelsen avslår ansökan. Bättre möjligheter för männen är en nyetablerad förening som är i sitt uppstartsskede. Projektet syftar till att främja integration och bryta utanförskap inom gruppen män med utomnordisk härkomst. Målet är att deltagare på lång sikt ska finna en väg in på arbetsmarknaden. Föreningen har sin grund i att man uppmärksammat att det genomförts många insatser för kvinnor i Andersbergsområdet, men att liknande satsningar för män saknas. Man ser att många män som flyttar till Sverige mår dåligt både fysiskt och psykiskt och hamnar i utanförskap och arbetslöshet som i sin tur leder till stora sociala och ekonomiska samhällskostnader. Syftet med projektet är att bidra till ökad integration genom att erbjuda olika aktiviteter riktade till män av utomnordisk härkomst. Exempel på aktiviteter som föreslås är framförallt olika idrottsaktiviteter och sociala träffar, men även datakurs, RS (30)

7 stöd med körkortsteori och hjälp att skriva CV och personligt brev. Förhoppningen är att dessa aktiviteter ska bidra till bättre kännedom om svensk kultur och att den psykiska och fysiska hälsan förbättras. Ytterligare målsättningar är att deltagare ska få bättre kännedom om samhället och hur olika myndigheter fungerar, genom att representanter från olika myndigheter bjuds in till informationsträffar. Projektet är baserat i bostadsområdet Andersberg, men dialog pågår för att starta liknande verksamhet i Falkenberg och förhoppningen är att erfarenheter ska kunna spridas i hela Halland. Projektet har fått stöd från Halmstad Fastighets AB som erbjuder lokal samt SALUTprojektet och Medborgarservice på Andersberg. Man har även säkrat en medfinansiering från Halmstads kommun på kronor. Initiativtagarna är boende på Andersberg som under sommaren startat upp aktiviteter riktade till män av utomnordisk härkomst och som nu söker medel för att fortsätta och vidareutveckla arbetet som hittills skett på frivillig basis. Projektansökan rör kronor för att bekosta två heltidslöner under ett år. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Skrivelse från regionkontoret ( ) Projektansökan 14 Hälsoteknikcentrum Halland RS Regionstyrelsen beviljar medfinansiering av projektet Hälsoteknikcentrum Halland med 1,7 miljoner kronor för tiden Finansieringen tas ur projektmedel regional utveckling. Hälsoteknikcentrum Halland är ett strategiskt projekt inom ramen för innovationssektorn Hälsa. Projektet startades i augusti 2009 med hjälp av finansiering från EUs strukturfonder och Region Halland. Tillväxtverket har betraktat projektets resultat som mycket goda och erbjöd projektet förlängning inom ramen för nuvarande strukturfondsperiod till Hälsoteknikcentrum har dock, under projektperioden inte lyckats säkerställa långsiktig och hållbar finansiering och organisering av verksamheten, vilket innebär att det finns behov för fokusering på detta för att få till stånd en långsiktig lösning. Detta projekt har därför till syfte att bedriva en begränsad utvecklingsverksamhet i enlighet med tidigare verksamhet och att arbeta fram en väl underbyggd verksamhetsidé och organisering utifrån de erfarenheter som gjorts under projekttiden. Verksamheten ska i tydligare grad förankras i regionens vårdverksamhet samt i kommunerna och näringslivet för att säkerställa långsiktig finansiering och engagemang. RS (30)

8 Skrivelse från regionkontoret ( ) Ansökan om förlängd projektperiod och tillskjutande av nya medel ( ) 15 IMAILE RS Regionstyrelsen beviljar medfinansiering av projektet IMAILE med Euro för tiden Finansieringen tas ur Regional medfinansiering EU. Två av de utmaningar som identifierats som väsentliga för Hallands utveckling är att vi måste bli bättre på att identifiera och ta tillvara på innovationer. Vi måste också öka vår förmåga att bredda kompetensen och stärka utbildning och kunskap. Projektet IMALE är ett projekt som adresserar båda dessa utmaningar. IMAILE är ett beviljat FP 7* projekt som möjliggör forskning/ utveckling av nya IKT lösningar (informations- och kommunikationsteknologi) för F 9 inom matematik, teknik och naturvetenskap med hjälp av förkommersiell upphandling. IKT lösningarna ska ge stöd till individanpassat lärande som är en utmaning för dagens skola/lärare och elever. Projektet kan ses som en del av Region Hallands innovationssatsning då projektet är ämnat att stimulera efterfrågan på nya IKT relaterade produkter genom strategisk användning av offentlig upphandling (förkommersiell upphandling). Förkommersiell upphandling och Innovationsupphandling pekas ut som ett strategiskt instrument för ökad tillväxt genom förnyelse och innovation i både offentlig sektor och i näringslivet i såväl EU 2020 som i den nationella och regionala innovationsstrategin. Skrivelse från regionkontoret ( ) Regionalt förankringsunderlag av FP 7 projektet IMAILE Regionstyrelsen som nämnd för kulturen 16 Yttrande Hallands kulturplan RS Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att fastställa Hallands kulturplan I och med att planen är treårig uppdrar fullmäktige åt regionstyrelsen att årligen besluta om revideringar av de delar av planen som beskriver prioriteringar för de olika utvecklingsområdena. RS (30)

9 Region Hallands kulturplan är ett uttryck för en modell i svensk kulturpolitik där samverkan mellan staten, regionerna och kommunerna ska förstärkas som ett led i regionernas uppgift att fördela statsbidrag till regional kulturverksamhet. Kulturplanen är ett program för kulturutveckling. Den utgör också Region Hallands underlag vid ansökan om statsbidrag från Kulturrådet för de delar av programmet som har statlig medfinansiering erhöll Region Halland kronor att fördela mellan kulturverksamheterna. De områden som omfattas av statligt stöd, och som årligen ska återrapporteras kvantitativt och kvalitativt, är: professionell teater-, dans och musikverksamhet museiverksamhet biblioteksverksamhet konst- och kulturfrämjande verksamhet filmkulturell verksamhet främjande av hemslöjd I förordningen (SFS 2010:2012) anges att ändamålet med fördelningen av statsbidraget är att detta ska bidra till att de nationella kulturpolitiska målen ska uppnås samt att man vill ge ökade möjligheter till regionala prioriteringar och variationer. Vidare anges att en regional kulturplan ska avse en beskrivning av de prioriteringar som landstinget/regionen vill göra i fråga om den kulturverksamhet som avses få statligt stöd. Om inte särskilda skäl föreligger ska planen vara treårig. Kulturplanen utgår således från nationella kulturpolitiska mål. Den utgår vidare från regionala styrdokument: den regionala utvecklingsstrategin Bästa livsplatsen samt Mål och strategier Region Halland har valt att låta planen omfatta också de delar av den regionala kulturpolitiken som inte erhåller statsbidrag: det fria kulturlivet och civilsamhällets organisationer. Dessutom beskriver planen prioriteringar inom områdena Kultur barn och unga samt Kultur och hälsa. Hallands kulturplan har tagits fram i samverkan med kommuner och i samråd med kulturorganisationer, ideella organisationer och professionella kulturskapare. Inom vart och ett av planens utvecklingsområden har dialoger förts med berörda parter, under ledning av de skribenter som har skrivit fram planeringsunderlagen. Kulturutskottet har under hela processen påverkat utformningen av planen och aktivt medverkat i samverkan och samråd. En preliminär kulturplan remissbehandlades 6 maj till 20 augusti och planen har därefter reviderats och kompletterats. Kulturplanen inleds med en presentation av de kulturpolitiska utgångspunkter som utgör grund för hela planen. I nästa del finns en redovisning av Region Hallands och kommunernas gemensamma prioriteringar av utvecklingsområden. Därefter beskrivs först formerna för samverkan och samråd, därefter de prioriterade satsningarna för olika utvecklingsområden. Planen avslutas med att beskriva uppföljnings- och utvärderingsarbetet. RS (30)

10 Hallands kulturplan omfattar tre år men är ett rörligt och levande dokument som kan utvecklas, kompletteras och fördjupas varje år. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Hallands kulturplan Hallands kulturplan : prioriteringar för utvecklingsområden RS Regionstyrelsen beslutar i sin egenskap av driftsnämnd för kulturverksamheten att de prioriteringar som finns angivna under varje utvecklingsområde i Hallands kulturplan antas. Beslutet gäller under förutsättning att regionfullmäktige fastställer Hallands kulturplan Region Hallands kulturplan är ett uttryck för en modell i svensk kulturpolitik där samverkan mellan staten, regionerna och kommunerna ska förstärkas som ett led i regionernas uppgift att fördela statsbidrag till regional kulturverksamhet. Kulturplanen är ett program för kulturutveckling. Den utgör också Region Hallands underlag vid ansökan om statsbidrag från Kulturrådet för de delar av programmet som har statlig medfinansiering. En regional kulturplan ska avse en beskrivning av de prioriteringar som regionen vill göra i fråga om den kulturverksamhet som avses få statligt stöd. Om inte särskilda skäl föreligger ska planen vara treårig. Hallands kulturplan innehåller förutom prioriteringar inom de kulturområden som erhåller statligt stöd även prioriteringar avseende det fria kulturlivet, civilsamhällets organisationer samt områdena Kultur barn och unga och Kultur och hälsa. Skrivelse från kulturförvaltningen ( ) 18 Mål och inriktning 2014 kulturförvaltningen RS Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för kulturförvaltningen. Mål- och inriktningsdokumentet för kulturförvaltningen speglar de viktigaste mål och aktiviteter som förvaltningen förväntas arbeta med under 2014 för regionstyrelsens RS (30)

11 räkning. Styrningen ska visa på hur förvaltningen ska bidra till att regionfullmäktiges Mål och Budgetbeslut uppnås under Skrivelse från kulturförvaltningen ( ) 19 Teater Halland AB utökning av aktiekapitalet RS Regionfullmäktige beslutar att öka Teater Halland AB:s aktiekapital med 1,0 MKR till 1,5 MKR. Teater Halland AB har ett aktiekapital på 500 TKR vilket varit oförändrat sen bildandet Det egna kapitalet uppgår efter tidigare års resultat och erhållna aktieägartillskott till 402 TKR. Verksamhetens omfattning och storlek har dock förändrats och i den verksamhet som Teater Halland AB nu bedriver kan det uppstå fluktuationer med överskott ett år och underskott ett annat vilket kan få till konsekvens att mindre prognosticerade budgetavvikelser i förhållande till omsättningen tvingar bolaget att upprätta kontrollbalansräkning. Ett större aktiekapital kan överbrygga dessa variationer. Lönsamhetsutvecklingen är sådan att den i sig inte kan bidra till att stärka bolagets egna kapital. En utökning av aktiekapitalet har ingen resultatpåverkan för Region Halland och då Teater Halland AB flyttats in i regionens gemensamma koncern-kontosystem påverkas inte regionens likviditet och pengarna stannar kvar internt. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) 20 Konst och andra inventarier från Stiftelsen Musik i Halland RS Regionstyrelsen köper konst från Stiftelsen Musik i Halland till bokfört värde kronor. Inköpet belastar investeringsmedel 2013 och den inköpta konsten tillförs Region Hallands konstsamling. Inköpet belastar inte Kultur i Hallands driftbudget Regionstyrelsen övertar övriga inventarier från Stiftelsen Musik i Halland utan vederlag. RS (30)

12 Sedan ansvarar Region Halland för den regionala musikverksamheten. Detta leder till att Stiftelsen Musik i Halland succesivt avvecklar sin verksamhet. Styrelsen för Stiftelsen Musik i Halland har beslutat att uttrycka önskemål om att Region Halland beslutar att köpa Stiftelsen Musik i Hallands konst till bokfört värde kronor, samt att Region Halland beslutar att överta övriga inventarier utan vederlag. Skrivelse från kulturförvaltningen ( ) 21 Kulturpris 2013 RS Regionstyrelsen delegerar till ordföranden att fastställa val av kulturpristagare Region Hallands kulturpris utdelas till personer med anknytning till Halland och som gjort framstående insatser inom kulturlivet. Genom priset vill Region Halland uppmärksamma konstnärlig kvalité, förstärka konstnärlig skaparkraft och stimulera kulturskapare till nya idéer och initiativ. Kultutskottet har i enlighet med sitt uppdrag tagit fram förslag till regionstyrelsen på mottagare av Region Hallands kulturpris Skrivelse från kulturförvaltningen ( ) 22 Handkraft i Simlångsdalen RS Regionstyrelsen avslår ansökan från Handkraft i Simlångsdalen för att skapa en arena Hantverkens hus i Simlångsdalen. Föreningen Handkraft i Simlångsdalen vill skapa en arena Hantverkens hus för kultur, hantverk och kreativt skapande i Simlångsdalen. F. d stationen med tillhörande magasin kan användas som mötesplats, utställningslokal och plats för hantverkare. Ansökan avser kronor, medan ingen kommunal medfinansiering redovisas. Projektet har beretts med utgångspunkt i Region Hallands mål och strategier, Hallands kulturplan, samt kriterier för stöd till kulturutveckling (projekt). Projektet har inte ett tillräckligt regionalt perspektiv. Det avser dessutom delvis investeringar som inte täcks av kriterierna. RS (30)

13 Skrivelse från kulturförvaltningen ( ) 23 Varieté Teater RS Regionstyrelsen avslår ansökan från Varbergs kommun/arbetscentrum för projektet Varieté Teater. Projektet är till för Arbetscentrums teatergrupp i Varbergs kommun och syftar i första hand till deltagarnas utveckling. Gruppens deltagare är funktionsnedsatta med förmåga att utrycka sig när man spelar teater. Deltagarna ska spela teater på arenor för publik i t ex grupper som har svårt att ta sig till teater i vanliga fall. Ansökan avser kronor för 2014, medan den kommunala medfinansieringen redovisats med kronor. Projektet har beretts med utgångspunkt i Region Hallands mål och strategier, Hallands kulturplan, samt kriterier för stöd till kulturutveckling (projekt). Projektet har inte ett tillräckligt regionalt perspektiv. Dessutom är efterfrågan på stöd ur anslaget för kulturutveckling betydligt större än tillgängliga medel. Skrivelse från kulturförvaltningen ( ) 24 Uppföljningsrapport 2 för kulturförvaltningen RS Regionstyrelsen godkänner resultatet efter åtta månader och lägger ärendet till handlingarna. Kultur i Halland är from 1/ egen förvaltning. Under perioden finns ingen signifikant avvikelse i förhållande till uppdrag och egen verksamhetsplan. Kultur i Hallands verksamhet visar efter 8 månader 2013: Avvikelse mot periodiserad budget ,9 tkr Skrivelse från kulturförvaltningen ( ) RS (30)

14 Regionstyrelsen som nämnd för skolorna 25 Internatkostnader RS Regionstyrelsen beslutar kostnaden för internatboende vid naturbruksgymnasierna till mellan xxxx xxxx kronor per månad (exklusive inackorderingsbidrag) för de elever som påbörjar sin utbildning från och med höstterminen Skillnaden i pris beror på tillgång till och val av rumsstandard. Kostnaden omfattar hyra och vuxennärvaro. Regionstyrelsen beslutar, beroende på de svårförutsägbara effekterna av beslutet ovan, att i en övergångsperiod finansiera den eventuella mellanskillnaden mellan skolans intäkter för internatverksamheten och den reella kostnaden. Sedan vårterminen 2013 finns inte kostnader för internatboende i den interkommunala ersättningen. Skolförvaltningen (Region Halland) har kostnader för internaten som finansieras genom att vårdnadshavaren betalar delar av hyran. De halländska kommunerna betalar resterande del av hyran för sina egna elever. För elever som kommer från kommuner utanför Halland betalar regionen nettokostnaden, den resterande delen av hyran, till den egna skolförvaltningen. Nettokostnaderna för internatboendet påverkar således inte den interkommunala ersättningen. Den 28 augusti 2013 fattade regionstyrelsen beslut om att nettokostnad för internatboende betalas av vårdnadshavaren. Denna ärendehandling hanterar övergången till att vårdnadshavarna succesivt tar över ansvaret för kostnaderna för internatverksamheten. Kommunerna beslutar om inackorderingsbidrag, vilket motsvarar 1/30 av basbeloppet cirka 1500 kronor, till vårdnadshavare som ska täcka del av kostnaderna för internatboendet. Vårdnadshavaren betalar själv för de måltider som inte omfattas av skollagens styrning. Beroende på standard på rummen och om man delar rum med någon annan ligger vårdnadshavarens reella kostnader per månad, med dagens förutsättningar, på i genomsnitt 350 kronor. Per läsår innebär detta 3150 kronor. Till detta betalar vårdnadshavaren för de måltider, eventuell frukost och middag, som barnet äter på skolan då det inte är fria måltider. För den genomsnittliga vårdnadshavaren har detta inneburit en totalkostnad på cirka 6000 per år. Skolförvaltningens kostnader för internatverksamheten omfattar hyra från regionfastigheter, för Plönninge, och från Varbergs Bostad AB, för Munkagård. Till detta ska också läggas kostnader för vuxennärvaro som blir en följd av internatverksamheten. Vuxennärvaron omfattar strax under 20 % av de totala kostnaderna. RS (30)

15 Den genomsnittliga månadskostnaden för internatverksamheten (hyra och vuxennärvaro) fördelat per elev / rum är 4500 kronor. Finansieringen av internatboendet måste långsiktigt föras över till vårdnadshavaren. Denna förändring föreslås ske stegvis över tid. Konsekvenserna av att internatboendet numera inte är en del av den interkommunala ersättningen innebär att regionens naturbruksgymnasier, vid full kostnadstäckning från vårdnadshavarna, kommer att särskilja sig från andra naturbruksskolor i Sverige. Den gröna näringens behov av grundutbildad arbetskraft behöver säkras över tid. I behovsanalysen som gjordes våren 2013, vilken redovisades i regionstyrelsen den 29 maj, framkom ett behov av drygt 100 grundutbildade varje år. Detta sker lämpligast med att utbildningsplattformarna finns inom regionen. Stor del av utbildning är arbetsplatsförlagt lärande där kontakter och grunden för framtida arbete skapas. För regionen är detta en av många viktiga regionala utvecklingsfrågor som behöver följas över tid. I ett första steg föreslås att vårdnadshavaren betalar xxxx per månad kronor för internatboendet (hyra och vuxennärvaro). Detta innebär att i de fall eleven beviljas inackorderingsbidrag, cirka 1500 kronor, från kommunen blir den egna månadskostnaden xxxx kronor. Till detta kommer de måltider som inte är fria, det vill säga frukost och middag om eleven äter det på skolan. Förutsättningarna för finansieringen av internatboendet ska vara kända för de elever som påbörjar sin utbildning vid regionens naturbruksgymnasier och kan till del förändras under studietiden. Analys av verksamheten sker efterhand och nya beslut om finansieringsansvar övervägs inför varje ny årskull som påbörjar sin utbildning vid regionens naturbruksgymnasier. Skrivelse från skolförvaltningen ( ) 26 Mål och inriktning för skolförvaltningen 2014 RS Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för skolförvaltningen Regionstyrelsen uppdrar åt förvaltningschefen att vid decembermötet, i enlighet med regionens fastställda styrprinciper återkomma med förvaltningschefens verksamhetsplan och detaljbudget för Mål och inriktningsdokument för Skolförvaltningen speglar de viktigaste mål och aktiviteter som förvaltning förväntas arbeta med under Styrningen ska visa på hur förvaltningen inom ramen för beslutat uppdraget ska bidra till att RS (30)

16 regionfullmäktiges Mål och Budgetbeslut uppnås under Målen visar också på vilken styrning Regionstyrelsens vill ha av skolförvaltningens ekonomi, arbetsgivaransvar och kvalitet. Skrivelse från skolförvaltningen ( ) 27 Delegationsbestämmelser för regionstyrelsen RS Regionstyrelsen godkänner förslag till ändring i Förteckning över av regionstyrelsen delegerade ärenden. Det föreslås en ändring i delegationsbestämmelserna för regionstyrelsen som berör skolförvaltningen (Naturbruk Halland och folkhögskolorna). Möjligheten att besluta om kassation eller försäljning av material i skola föreslås delegeras till, förutom rektor, driftchef vid Naturbruk Halland. Skrivelse från skolförvaltningen ( ) Delegationsbestämmelser för regionstyrelsen ( ) 28 Uppföljningsrapport 2 för skolförvaltningen RS Regionstyrelsen godkänner resultatet efter åtta månader och lägger ärendet till handlingarna. Driftnämndens mål till skolförvaltningen Av alla elever som fullföljer sin utbildning vid folkhögskolornas allmänna linjer ska 80 procent nå grundläggande behörighet för att öka möjligheten till vidare utbildning Alla elever som fullföljer sin utbildning vid Naturbruk Halland och som vid påbörjad gymnasieutbildning hade grundläggande behörighet från grundskolan, ska efter genomförda studier erhålla godkänd gymnasieexamen (slutbetyg sista årskullen gamla gymnasiet) Alla elever som fullföljer sin utbildning vid Naturbruk Halland och som vid påbörjad gymnasieutbildning inte hade grundläggande behörighet från grundskolan, ska efter genomförda studier minst 50 procent erhålla godkänd gymnasieexamen (slutbetyg sista årskullen gamla gymnasiet) RS (30)

17 Aktivt medverka till att öka elevers och studerandes anställningsbarhet Påbörja planeringen för miljöcertifiering Medarbetarna ska uppleva Region Halland som en bra arbetsgivare Ekonomi i balans Verksamhetsmålen utifrån driftsnämndens styrning bedöms i huvudsak uppnås: Måluppfyllelse på första målet blev 81 procent vilket är i nivå med uppsatt mål som var 80 procent. Måluppfyllelse på det andra målet blev 92 procent vilket är något lägre än uppsatt mål som var 100 procent. Måluppfyllelse på det tredje målet blev 27 procent vilket är lägre än uppsatt mål som var 50 procent. Måluppfyllelse inom områdena anställningsbarhet, miljö och inom medarbetareområdet bedöms nås. Målet med ekonomi i balans bedöms inte nås. Orsaken är omställningstiden vid uppsägning av personal med hänsyn till de allt mindre årskullarna av elever som påbörjar sina gymnasiestudier. Den procentuella andelen av möjliga sökanden från hela årskullen bedöms ligga i nivå med de närmast föregående åren. Skrivelse från skolförvaltningen ( ) Region Halland gemensamt 29 Regionsstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 RS Regionstyrelsen föreslås besluta följande budgetramar för den egna verksamheten Belopp i Tkr År 2014 År 2013 Regionkontoret Arvoden till förtroendevalda Anslag för oförutsedda behov och medlemsavgifter Kollektivtrafiken Kulturförvaltningen Skolförvaltningen Summa Regionstyrelsens egen verksamhet RS (30)

18 Belopp i Tkr År 2014 År 2013 Medfinansiering av EU-projekt (7 000 tkr som ingår i Regionkontoret ovan samt tkr från kommunerna) Regionstyrelsens uppdrag är att ansvara för beredning av ärenden till fullmäktige samt styra, leda och samordna förvaltningen av regionens angelägenheter och ha uppsikt över övriga nämnders och bolags verksamhet. I styrelsens uppgifter ingår också att verkställa regionfullmäktiges beslut. Regionstyrelsen ska säkerställa att nämnder och styrelser genomför sin verksamhet i enlighet med fullmäktiges beslut. Regionfullmäktige har fattat beslut om budget Enligt fullmäktiges beslut anvisas regionstyrelsen regionbidrag enligt följande: Belopp i Tkr År 2014 År 2013 Regionstyrelsen: Infrastruktur/kollektivtrafik, kultur, näringsliv m m, egen verksamhet och skolor Regionstyrelsens, gemensam verksamhet Totalt regionbidrag Regionfullmäktige har fattat beslut om investeringsramar för fastigheter respektive maskiner och inventarier. Enligt fullmäktiges beslut anvisas regionstyrelsen en investeringsram enligt följande: Belopp i Tkr År 2014 År 2013 Fastighetsinvesteringar Maskiner och inventarier Summa Skrivelse från regionkontoret ( ) 30 Budget för kulturförvaltningen 2014 RS Regionstyrelsen fastställer fördelningen av regionala medel till kulturverksamhet. RS (30)

19 Regionstyrelsen beslutar att Kultur i Halland får använda kronor av ingående eget kapital för finansiering av utvecklingsprojektet Kulturresidens. Regionstyrelsen fattar beslut om fördelningen av regionala medel. Statens kulturråd tar i januari beslut om statliga anslag inom ramen för kultursamverkansmodellen, varefter regionstyrelsen fattar beslut om fördelning av de statliga anslagen vid sitt februarimöte. Fördelningen av regionala anslag till kulturbudget utgår från Mål och budget 2014, Mål och inriktning 2014 samt Hallands kulturplan , som i sin tur utgår från Bästa livsplatsen, Mål och strategier samt nationella kulturpolitiska mål. Skrivelse från kulturförvaltningen ( ) 31 Barntandvårdspeng och tandvårdstaxor 2014 RS Ordförandens förslag Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att fastställa barntandvårdspeng och tandvårdstaxor 2014 enligt förslag samt att fr o m 2014 införa en särskild ersättning för tolkkostnad. En ny ersättningsmodell för det fria valet av tandläkare för 3-19 åringar infördes i januari Ersättningsmodellen utgår ifrån en genomsnittlig ersättning per barn i åldersgruppen 3-19 år. Regionfullmäktige fastställer varje år den genomsnittliga barntandvårdspengen. Den genomsnittliga barntandvårdspengen för 2014 föreslås bli 1394 kronor per barn 3-19 år. Regionfullmäktige ska för varje år fastställa gällande tandvårdstaxa. Närsjukvården respektive Hallands sjukhus lämnar förslag som bereds av regionkontoret. Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV) fastställer referensprislistor som utgör grund för patientens försäkringsersättning. Inför beslut om prislistor för 2013 gjordes en genomgripande revidering av referenspriserna och en särskild prislista för specialisttandvård infördes. Inför 2014 har endast marginella förändringar gjorts i referensprislistornas innehåll. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Protokollsutdrag från hälso- och sjukvårdsstyrelsen ( ) Taxor för specialisttandvården och folktandvården RS (30)

20 32 Reinvesteringar i MR-kamera vid Hallands sjukhus Varberg RS130357, HSS Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att bevilja Hallands sjukhus Varberg reinvestering i MR-kamera om 16 miljoner kronor. Enligt fastställd beslutsordning beslutar regionfullmäktige om investeringar i maskiner och utrustning där kostnaden är mer än 15 miljoner kronor. Driftnämnden Hallands Sjukhus har inkommit med en framställning om 16 miljoner kronor för reinvesteringar i MR-kamera vid Hallands sjukhus Varberg. Av framställningen framgår att regionfastigheter beräknar kostnaden för anpassning av fastigheten till kronor en summa som belastar regionservices ram för mindre investeringar. Tjänsteskrivelse ( ) Driftsnämndernas framställan om reinvestering i MR-kamera Underlag till driftnämndernas framställning 33 Gemensam administrativ service RS Regionstyrelsen beslutar att Driftnämnden för regionservice ges i uppdrag att under 2014 upprätta Gemensam Administrativ Service GAS med utgångspunkt i genomfört projekt Analys inför Shared Service Center och kommande projekt under resterande del av 2013, våren GAS ska tillhandahålla ett obligatoriskt basutbud av tjänster för hela Region Halland. Regiondirektören ges i uppdrag att under resterande del av 2013 och våren 2014 utforma och fastställa innehållet i tjänsteutbudet för GAS, uppdrag till regionservice samt säkerställa gemensamma riktlinjer och anvisningar för berörda processer, Regiondirektören tar fram genomförandeanvisningar för att säkerställa att rationaliseringspotentialen tillvaratas, Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, driftnämnden för regionservice och verksamheter under regionstyrelsen ges i uppdrag att ta tillvara den rationaliseringspotential som uppstår vid inrättande av GAS, RS (30)

21 Driftnämnden för regionservice fortlöpande identifierar ytterligare rationaliseringspotential för administrativa processer, vilket kan komma att beröra även övriga förvaltningar. Avsätta medel i 2013 års bokslut till ett belopp som motsvarar de omstruktureringskostnader som kommer att identifieras under 2013 i projektet. GAS ska lokaliseras samlat i ändamålsenliga lokaler i Halmstad. Projektet Analys inför Shared Service Center har genomförts under tiden februari till juni Projektet har begränsats till att omfatta följande processer: personal- och löneadministration, rekrytering, fakturahantering samt ekonomisk grundredovisning, anläggning och budgetarbete. Ytterligare detaljutformning av tänkta processer och organisation samt en strategi för bemanning avses göras i ett nytt projekt under hösten En genomlysning av nuläget har gjorts. I arbetet har medarbetare med specialistkunskap om aktuellt processområde (personal- och löneadministration, rekrytering, ekonomi, IT) medverkat. Även chefer på olika nivåer har deltagit. Genomlysningen pekar på ett antal möjligheter att organisera arbetsprocesser gemensamt och därigenom effektivisera arbetet och frigöra resurser. Genomlysningen pekar också på behovet att klarlägga processägare och vem som får ta beslut i olika frågor. Likaså pekas det på behov av tydlig styrning från regionkontoret. Det finns samstämmighet kring behoven att genomföra förändringar och förbättringar. Arbetet pekar på flera möjligheter att, genom koncentration av arbetsuppgifter, sänka kostnader samtidigt som kvaliteten förblir hög. Chefer är tydliga avseende behovet av att ha utsedda ekonomer och HRhandläggare för det nära stödet. Här innefattas inte uppgifter av rent administrativ karaktär. I den föreslagna organisationen samlas genomförandet av dagligen eller ofta förekommande administrativa arbetsuppgifter i Gemensam Administrativ Service GAS vid regionservice. Utbudet bör kunna utvecklas i framtiden. Det arbete som fortsatt ska utföras i förvaltningarna förskjuts mot huvudsakligen mer övergripande och verksamhetsnära tjänster. Regionkontorets ansvar för gemensamma riktlinjer tydliggörs. För att säkerställa framgång behöver IT-stöd utnyttjas i ökad grad och för fler processer. Projektet har identifierat en rationaliseringspotential om motsvarande 28 heltidstjänster vilket motsvarar en kostnadsreducering med ca 15 mkr. Bedömningen är försiktig, då det är svårt att fullt ut bedöma resursbehovet i Gemensam Administrativ Service. RS (30)

22 Utförandet av arbetsuppgifterna är idag utspritt på ett stort antal medarbetare, med varierande tjänstgöringsgrad. Det gör att en samordnad process krävs för att det ska vara möjligt att utnyttja potentialen. Ytterligare effektivisering bedöms kunna identifieras, då den nya organisationen är på plats och nya processer och arbetssätt är igång. Därutöver bedöms i framtiden ytterligare processer kunna utföras gemensamt. Detta arbete är en långsiktig process, som kräver tålmodighet och ger effekt i flera steg. Avgörande för föreslagen lokaliseringen har varit möjligheten att fullt ut skapa ett fungerande GAS och därigenom ta tillvara alla samordningsmöjligheter. Rekommendationen är att GAS lokaliseras samlat i ändamålsenliga lokaler i Halmstad. Som grund för föreslagen lokalisering har samtliga orter i Halland studerats utifrån ett antal parametrar, bl a var Region Hallands verksamheter idag är lokaliserade, var berörd personal bor, pendlingsavstånd, lokalalternativ m fl. Det genomförs samtidigt som projektet Analys inför Shared Service Center ett annat projekt, vilket syftar till att byta IT-stöd för ekonomi/budgethantering. Detta arbete innebär också ett helt nytt sätt att hantera ekonomistyrning inom Region Halland. Det är av vikt att samarbetet mellan de båda projekten fortsätter och intensifieras. Det är i dagsläget svårt att uppskatta beloppet på de omstruktureringskostnader som är hänförliga till projektet. Dels rör sig både om konsultkostnader, både för 2013 och 2014, och omställningskostnader avseende personal. Med den ekonomiska prognos som Region Halland redovisat för 2013 innebär det att avsättningen i 2013 års bokslut finansieras genom att eget kapital tas i anspråk. Förslaget innebär att regionkontoret återkommer med storleken på omstruktureringskostnaden. Skrivelse från regionkontoret ( ) Delrapport Övergripande analys och design 34 Regionstyrelsens uppdrag 2014 till Driftsnämnden för Regionservice RS Regionstyrelsen fastställer uppdrag 2014 för Driftsnämnden för Regionservice. Driftsnämnden för Regionservice är underställd regionstyrelsen. Regionstyrelsen ska årligen i dialog med driftsnämnden utforma uppdrag för kommande verksamhetsår. Uppdragen ska bland annat stödja den styrning som kommer från regionfullmäktiges Mål och strategi samt regionstyrelsens Mål och budget RS (30)

23 Uppdraget består av tre delar: ledning och styrning, uppdrag samt uppföljning. Regionstyrelsen betonar vikten av funktion i alla tre delarna gentemot och av uppdragstagarna utifrån ledorden helhet, samordning och delaktighet. Region Hallands verksamhet ska samordnas och effektiviseras ur ett helhetsperspektiv, inte minst med tanke på den ekonomiska situationen de närmaste åren. Skrivelse från regionkontoret ( ) Regionstyrelses uppdrag till Driftnämnden för Regionservice ( ) 35 Region Hallands uppföljning 2014 RS Regionstyrelsen uppdrar åt regiondirektören att i samråd med regionstyrelsens presidium och hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott fastställa innehållet i uppföljningen av uppdrag och uppföljningsområden till driftnämnder, styrelser och lokala nämnder samt att tillse att riktlinjerna följs. Styrningen sker politiskt i tre ledningsnivåer där regionfullmäktiges roll är att fatta strategiska beslut om mål och policyer och fördela de ekonomiska resurserna på en övergripande nivå. Även styrsystemet för invånarnas nära vård beslutas av fullmäktige. Regionfullmäktiges övergripande mål ska prioriteras och omformuleras på styrelse-, nämnds- och verksamhetsnivå. Det är styrelsernas och nämndernas främsta uppgift att verka för att de övergripande målen infrias. Detta uppnås genom styrelser och nämnder har ansvar för verksamhet, kvalitet, personal och ekonomi inom målområdena. Varje nivå följer upp sina mål. Delar av denna information redovisas i koncernens uppföljningar till regionfullmäktige. Regionstyrelsen leder och samordnar all verksamhet i regionen. Styrelsen har ägaransvar för de driftnämnder som bedriver regionens verksamhet i egen regi. Ägaransvaret handlar om en ekonomi i balans, att styra som arbetsgivare och fastighetsägare, och om att se till att alla nämnder och styrelser följer fullmäktiges beslut. Regionstyrelsen ansvarar för uppföljning av i regionfullmäktige beslutade: Mål och strategier för Region Halland Mål och budget och ekonomisk plan Vårdval Halland samt RS (30)

24 Hälso- och sjukvårdsstyrelsens egen verksamhet, de av hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade uppdragen till driftsnämnder och lokala nämnder och övriga av regionstyrelsen beslutade uppdrag. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har under regionstyrelsen helhetsansvaret för att beställa hälso- och sjukvård i hela länet, oavsett utförare. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen styr dels genom beslut om uppdrag, mål och ersättningar till driftnämnder och externa leverantörer, dels genom uppföljning. Uppföljningen är till för att uppnå en effektiv styrning på kort och lång sikt genom att säkerställa att den plan som är beslutad följs samt att veta vilka eventuella korrigeringar som kan behövas under året. Syftet med uppföljningen är att ta fram det informationsunderlag, som är nödvändigt för en effektiv styrning på respektive organisatorisk nivå och för att ge regionstyrelsen möjlighet att fullfölja sitt uppdrag från regionfullmäktige. Uppföljningen gäller fullmäktiges beslutade mål, policys och övriga beslut. Regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsstyrelsen följer upp de beslutade uppdragen. I reglementet till styrelserna och nämnderna framgår det vilket ansvar var och en har för att följa upp sin verksamhet. En viktig del i uppföljningen är information om och analys av eventuell avvikelse från uppdraget. Förekommer avvikelse ska åtgärdsplan i normalfallet upprättas. Sker uppföljningen för sällan eller för sent förloras möjligheten att sätta in åtgärder i rätt tid och risken finns att beslutsfattare ställs inför fullbordat faktum att till exempel inte de fastställa målen uppnås. Uppföljningen används som underlag för styrning, ledning och samordning. Skrivelse från regionkontoret ( ) 36 Riktlinjer Region Hallands gemensamma stiftelseförvaltning RS Regionfullmäktige antar föreslagna riktlinjer för Region Hallands gemensamma stiftelseförvaltning enligt bilaga. Region Halland har ett antal stiftelser som man åtagit sig att förvalta. För detta saknas idag enhetliga och klara riktlinjer för både den allmänna och den ekonomiska förvaltningen. RS (30)

25 Förvaltningsuppdraget regleras av riktlinjerna och är en förutsättning för att kunna ta betalt av stiftelserna för förvaltningen oavsett om det utförs av Region Halland eller lämnas för extern förvaltning. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Riktlinjer för stiftelser inom den gemensamma stiftelseförvaltningen i Region Halland ( ) 37 Bildandet av Bergerska Stiftelsen RS Regionstyrelsen beslutar att en stiftelse med namnet Bergerska Stiftelsen ska bildas i överensstämmelse med stiftelseförordnande och föreskrifter som Kammarkollegiet godkänt i beslut av den 1 oktober Regionstyrelsen uppdrar till regionkontoret att genomföra bildandet av stiftelsen och att därefter registrera den hos länsstyrelsen. Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att besluta att utse tre ledamöter och tre ersättare i stiftelsens styrelse i enlighet med vad som anges i ovan nämnda föreskrifter. Landstinget Halland har den 30 januari 2007 ansökt om permutation av gåvobrev upprättat av Nissaströms Bruks och Kraft AB samt Anna och Edwin Berger. Kammarkollegiet medgav den 1 oktober 2007 med stöd av permutationslagen landstingets ansökan om att få sälja den fastighet som gåvobrevet avsåg, Halmstad Drared 1:95, och att av köpeskillingen bilda en stiftelse med de föreskrifter som Kammarkollegiet godkänt. Föreskrifterna kompletterar stiftelseförordnandet. Eftersom fastigheten är såld bör nu en stiftelse bildas med de föreskrifter som Kammarkollegiet godkänt. Enligt föreskrifterna ska stiftelsen förvaltas av en styrelse bestående av tre ledamöter och tre ersättare, som utses av Landstinget Halland. Enligt föreskrifterna bör en styrelseplats tillkomma en medlem av familjen Berger. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) 38 Revisionsrapport projektstyrning RS Regionstyrelsen avger yttrande över revisionsrapporten enligt utarbetat förslag. RS (30)

26 Revisorerna i Region Halland har gett PwC i uppdrag att granska styrningen av projekt. Revisionsfrågan för granskningen är: Har regionstyrelsen en ändamålsenlig styrning av projekt? Revisionsrapporten visar att regionstyrelsens styrning av projekt i huvudsak är ändamålsenlig men att det finns brister i styrning av projekt, den ena bristen gäller beslutsprocessen och den andra uppföljningen av projekt. PwC rekommenderar regionstyrelsen att: Ta fram övergripande riktlinjer för beslut om interna verksamhetsutvecklingsprojekt. Utveckla formerna för att följa upp projekt och ta tillvara de erfarenheter som projekten ger. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) Skrivelse från regionkontoret ( ) Revisionsrapport (januari 2013) 39 Lokalresurs plan (LRP) oktober RS Regionstyrelsen beslutar att Fastställa att inriktningen på lösning för dialys i Varberg, är en ny extern byggnad. Ge i uppdrag till hälso- och sjukvårdstyrelsen med att komma in med en strategi som ger svar kring utbud och dimensionering för sjukhusområdena i Halmstad och Varberg senast under februari Ge i uppdrag till hälso- och sjukvårdstyrelsen med att komma in med sin bedömning kring ambitionsnivån på framtidensvårdavdelning som en grund för fortsatt planering. Ge i uppdrag till Driftnämnden Hallands sjukhus och Driftnämnden Öppenspecialiserad vård att genomföra en förstudie kring behovet av ytor i Kungsbacka samt ge förslag på lösningar. 2 mnkr beviljas för ändamålet. Ge i uppdrag till Driftnämnden Hallands sjukhus att uppdatera förstudien kring kirurgi/urologimottagning inkl bröstmottagning och röntgenavdelning från juni Bevilja de av Driftnämnden Regionservice föreslagna investeringarna o Luftbehandlingsaggregat, Hallands sjukhus, Varberg (7 mnkr). o Luftbehandlingsaggregat kök/obduktion Hallands sjukhus, Halmstad (9mnkr). o Luftbehandlingsaggregat Nyhems vårdcentral (3 mnkr). RS (30)

27 Region Halland står inför en tid av förändring särskilt inom hälso- och sjukvårdsområdet. Detta gör att den strategiska val på inriktningar som görs kommer ha en avgörande påverkan på vilka investeringar som blir aktuella och var det blir aktuella att göra. Utifrån i dagsläget tagna beslut inklusive förslag i denna plan är: 180,3 mnkr intecknat av investeringsutrymmet 2013 vilket ger att ca 69,7 mnkr är kvar av beslutad ram. Prognosen är att utfallet kommer bli 139,8 mnkr. 44,9 mnkr intecknat av investeringsutrymmet 2014 förutom det som blir överskjutande från projekt från 2013 och tidigare. För 2015 och 2016 är inget av investeringsutrymmet intecknat utifrån dagsläget. Skrivelse från regionkontoret ( ) 40 Västkuststiftelsen RS Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att styrelsen för stiftelsen Västsvenska Fritidsområden (Västkuststiftelsen) beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret Regionfullmäktige ska enligt stadgarna och förbundsordningen behandla frågan om ansvarsfrihet för stiftelsen Västsvenska Fritidsområden (Västkuststiftelsen). Årsredovisning och verksamhetsberättelse för år 2012 för stiftelsen har inkommit. Revisionsberättelse för stiftelsen Västsvenska Fritidsområden (Västkuststiftelsen) har tillstyrkt att ansvarsfrihet beviljas. Skrivelse från regionstyrelsen ( ) 41 Årsredovisning och revisionsberättelse för Stiftelsen Sigrid och Adolf Nordenborgs donationsfond för 2012 RS Presidiets beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att bevilja styrelsen för Stiftelsen Sigrid och Adolf Nordenborgs donationsfond ansvarsfrihet för verksamhetsåret RS (30)

Internatkostnader 2016

Internatkostnader 2016 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2015-06-01 DNKS150191 Torbjörn Svanberg Förvaltningschef Driftnämnd för Kultur och Skola Internatkostnader 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar att internatkostnaden

Läs mer

Nyheter från Regionstyrelsens sammanträde

Nyheter från Regionstyrelsens sammanträde PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 2 oktober 2013 Nyheter från Regionstyrelsens sammanträde Plus och minus i uppföljning av regionens resultat Vid Regionstyrelsens möte behandlades idag den rapport som visar

Läs mer

förvaltningschef, skolförvaltningen verksamhetschef, regional samhällsplanering avdelningschef, infrastrukturavdelningen

förvaltningschef, skolförvaltningen verksamhetschef, regional samhällsplanering avdelningschef, infrastrukturavdelningen Protokoll Sammanträdesdatum 2013-10-02 Regionstyrelsen 194 241 Tid Onsdag 2 oktober 2013, kl 09:00 16:25 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Gösta Bergenheim (M) GunMarie Stenström (M)

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-10-02 RS130099 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför

Läs mer

Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice

Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice 1(6) Datum Datum Diarienummer 2012-09-12 2012-09-12 Ls100344 Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice Inledning Regionstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av regionens angelägenheter

Läs mer

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-11 Regionstyrelsen Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00 Plats Grand Hotel, Hotellgatan 1, Falkenberg 1 Justering Regionstyrelsen utser

Läs mer

Budget för Kulturförvaltningen 2014

Budget för Kulturförvaltningen 2014 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-09-24 RS130356 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Budget för Kulturförvaltningen 2014 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Region Halland: januari september 2013

Region Halland: januari september 2013 Mnkr Månadsrapport Ärende 20 1(9) Datum 2013-10-15 Cathrin Nordander-Tovstedt Ekonomi Styrning och uppföljning Regionkontoret 035-131086 Cathrin.Nordander-Tovstedt@regionhalland.se Region Halland: januari

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet.

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-10-15 Regionstyrelsen Tid Onsdag 15 oktober 2014, kl 09:00 15:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsen

Läs mer

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet.

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-06-27 Regionstyrelsen Tid Onsdag 27 juni 2012, kl 09:00 12:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsen

Läs mer

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-05-05 Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Tid: Tisdagen den 5 maj 2015 klockan 09.00-14.00 Plats: Konferensrum Showroom, Hjälpmedelscentrum, Kistingevägen

Läs mer

5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH)

5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH) 5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH) Ärendet I samband med regionfullmäktiges beslut rörande ny politisk organisation gavs regionstyrelsen i uppdrag

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Granskning av statsbidrag från Kulturrådet

Granskning av statsbidrag från Kulturrådet www.pwc.se Rebecca Andersson Revisionskonsult Kerstin Sikander Cert. kommunal revisor November 2013 Granskning av statsbidrag från Kulturrådet Region Halland Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Driftnämnden Öppen specialiserad vård Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-02-18 Driftnämnden Öppen specialiserad vård Tid: Tisdagen den 18 februari 2014 klockan 09.00 12.00 Plats: Konferensrum Borgkammaren, Regionkontoret södra vägen

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-10-24 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 24 oktober 2012 klockan 13:00-16.00 Plats: Konferensrum Berget, Hallands sjukhus Halmstad 1 Justering Driftnämnden

Läs mer

Driftnämnden Kultur och skola

Driftnämnden Kultur och skola Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-05-07 Driftnämnden Kultur och skola Tid: Plats: 7 maj 2015, kl 08:30 16:00 (Se bifogad agenda) Teater Halland, Varberg 1 Justering utse Sven-Anders Svensson (C)

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Skolförvaltningen Bengt Everås Utvecklare Datum Diarienummer 2015-04-07 RS130447 Regionstyrelsen Samlokaliseringsbeslutet och behov av styrning Bakgrund Regionsstyrelsen beslutade

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 25 juni 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag till

Läs mer

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t Beslutad av: Regiondirektören, 2018-01 - 25 Diarienummer: RS 2017-06134 Giltighet: från 2018-01 - 29 till 2022-12 - 31 Riktlinje Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

Uppföljning 1, 2013 Skolförvaltningen

Uppföljning 1, 2013 Skolförvaltningen 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2013-05-02 RS120426 Ann-Britt Jonasson 0340-480954 Regionstyrelsen Uppföljning 1, 2013 Skolförvaltningen Förslag till beslut Regionstyrelsen godkänner

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-05

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-05 Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-05 Halmstadsnämnden Tid: Torsdag 5 februari, kl 10:00 12:00 Plats: Hotell Skansen, Båstad 1 Justering Halmstadsnämnden beslutar utse Marita Johansson att jämte

Läs mer

Budget för Kulturförvaltningen 2015

Budget för Kulturförvaltningen 2015 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Eva Nyhammar, förvaltningschef Kultur i Halland 035-17 98 89 Datum Diarienummer 2014-11-25 RS140472 Regionstyrelsen Budget för Kulturförvaltningen 2015 Förslag till

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-12-20 Driftnämnden Regionservice Tid: Onsdagen den 20 december 2017, kl 09:00 ca 12:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-12 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 12 november 2015, kl 09:00 ca kl 12:30 Plats: Sjukhuset i Varberg - Sammanträdesrum: Projektkontoret OBS! Tid

Läs mer

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-06-21 Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Tid: Tisdagen den 21 juni 2016 klockan 09.00-14.00 Plats: Habiliteringen, konferensrum Fladen, Hallands sjukhus

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-04-10 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 10 april 2014, kl 09:30 - ca kl 14:00 OBS! Lunch serveras Plats: Regionservice - Fiskaregatan, Halmstad - Sammanträdesrum:

Läs mer

Driftnämnden Hallands sjukhus

Driftnämnden Hallands sjukhus Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-05-17 Driftnämnden Hallands sjukhus Tid: Onsdagen den 17 maj 2017 klockan 10.00-16.00 Plats: Konferensrum Kattegatt/Barken-Briggen, Hallands sjukhus Halmstad 1

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Region Hallands naturbruksgymnasier, Nutid och framtid - frågor och svar

Region Hallands naturbruksgymnasier, Nutid och framtid - frågor och svar 1(6) 2014-03-04 Region Hallands naturbruksgymnasier, Nutid och framtid - frågor och svar Bakgrund Vilka skolor äger Region Halland? Region Halland äger och driver fyra skolor, varav två är naturbruksgymnasierna

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF)

Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF) Uppföljningsrapport 2 behovsuppföljning RF 7/11 Budget och Uppdrag RF 26-27/9 Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF) Politisk styrning Region Halland Bästa Livsplatsen Seminarie Kunskap och förståelse

Läs mer

Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB

Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Per Genblad 2016-03-17 Dnr: RS 2016-263 Regionstyrelsen Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland AB Inledning Energikontoret Östra Götaland AB förvärvades

Läs mer

Tandvårdstaxor 2019, barntandvårdspeng, karensbelopp och procentuell avsättning av barntandvårdspengen för riskfond 1 och fri tandvård t.o.m.

Tandvårdstaxor 2019, barntandvårdspeng, karensbelopp och procentuell avsättning av barntandvårdspengen för riskfond 1 och fri tandvård t.o.m. TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-09-17 RS180761 Regionkontoret Ekonomiavdelningen Rickard Ekdal Controller Hälso och sjukvårdsavdelningen Gunnel Håkansson Tandvårdsstrateg Regionstyrelsen Tandvårdstaxor

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

DRIFTNÄMNDEN AMBULANS, DIAGNOSTIK OCH HÄLSA

DRIFTNÄMNDEN AMBULANS, DIAGNOSTIK OCH HÄLSA DRIFTNÄMNDEN AMBULANS, DIAGNOSTIK OCH HÄLSA Tid: kl. 09:00-14:00 Plats: Konf rum Barken-Briggen i Kattegatt, Hallands sjukhus Halmstad Ledamöter Ersättare Övriga 1(9) 1. Justering Ej föredragning av utse

Läs mer

Stadgar för Leader Kustbygd

Stadgar för Leader Kustbygd Stadgar för Leader Kustbygd 1 Föreningens namn Leader Kustbygd ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Hyltebruk i Hylte kommun. 3 Verksamhetsområde Föreningens geografiska verksamhetsområde

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

108 Ansvarsfrihet och årsredovisning 2017 för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden RS180403

108 Ansvarsfrihet och årsredovisning 2017 för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden RS180403 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2018-05-30 108 Ansvarsfrihet och årsredovisning 2017 för Västkuststiftelsen, Stiftelsen för västsvenska fritidsområden RS180403 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen

Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen Regionstyrelsens organisation och övergripande uppgifter

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-04-10 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 10 april 2014, kl 09:30 - ca kl 14:00 OBS! Lunch serveras Plats: Regionservice - Fiskaregatan, Halmstad - Sammanträdesrum:

Läs mer

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland TJÄNSTESKRIVELSE 1(8) HANDLÄGGARE Ann-Mari Bartholdsson, Avdelningen för Näringslivsutveckling 035-179887 Datum Diarienummer 2012-11-15 RS120436 Regionstyrelsen Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2013-05-06 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 6 maj 2013, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Verksamhetsplan för Skolförvaltningen 2012

Verksamhetsplan för Skolförvaltningen 2012 1(6) 2012-04-03 RS110347 Verksamhetsplan för Skolförvaltningen 2012 Verksamhetsplanen syftar till att på en övergripande nivå styra Skolförvaltningens verksamhet utifrån driftnämndens (RS) beslutade Mål

Läs mer

1(1) Diarienummer DNKS Datum. Ekonom. Skola. Regionstyrelsen. om hur

1(1) Diarienummer DNKS Datum. Ekonom. Skola. Regionstyrelsen. om hur TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum 2015 04 27 Diarienummer DNKS150140 Kultur i Halland Anne Conradsson Ekonom Driftnämnd för Kultur och Skola Uppföljningsrapport 1 Kultur i Halland Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Ärende 9. Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland. PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn

Ärende 9. Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland. PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen. Peder Björn PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen Peder Björn Ärende 9 Revidering av bolagsdokument för Energikontoret Östra Götaland Regionstyrelsen tillstyrker regionfullmäktige BESLUTA a t t godkänna förslagen till

Läs mer

Regional kulturstrategi för Västra Götaland

Regional kulturstrategi för Västra Götaland Regional kulturstrategi för Västra Götaland 2020-2023 Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen styrs av lagen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:1919). Enligt

Läs mer

Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsens arbetsutskott beslutar att utse Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet

Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsens arbetsutskott beslutar att utse Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-04-29 Regionstyrelsen Tid Tisdagen den 29 april 2015, kl 09:00 16:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsens

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 20 september 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018 DAGORDNING Datum 2017-11-29 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-12-08 kl. 09.45 Plats: Skurups folkhögskola, Kyrkogatan 68, Skurup

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-09-28 kl.09.00-12.00 Plats: Regionens hus, sal B 11 Tidsplan och arbetsstruktur för ny kulturplan 2018-2020 Diarienummer:

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum Plats: Sammanträdesrummet Lilla konferensen, Vårdcentralen Hylte

Föredragningslista Sammanträdesdatum Plats: Sammanträdesrummet Lilla konferensen, Vårdcentralen Hylte Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-05-31 Hyltenämnden Tid: Onsdag 31 maj 2017, kl 13:00 16:00 Plats: Sammanträdesrummet Lilla konferensen, Vårdcentralen Hylte Verksamhetsutvecklare inom socialt

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Driftnämnden Närsjukvård 18-26

Driftnämnden Närsjukvård 18-26 Protokoll Sammanträdesdatum 2012-04-18 Driftnämnden Närsjukvård 18-26 Tid: Onsdag 18 april kl. 09:00 14:35 Plats: Folktandvården City, Halmstad Ledamöter Tommy Rydfeldt (FP) Kerstin Zander (S) Lovisa Ljungberg

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170 154 /1983 Bildande av samrådsgrupp s arbetsutskott föreslår regionstyrelsen besluta att 1. Utse och Carina Ödebrink till ordinarie ledamöter i den samrådsgrupp som Sveriges Kommuner och Landsting avser

Läs mer

Presidium Nämnden för attraktivitet, näringsliv och arbetsmarknad

Presidium Nämnden för attraktivitet, näringsliv och arbetsmarknad PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnden för attraktivitet, näringsliv och arbetsmarknad Tid: 2016-03-03 13:30-16:30 Plats: Regionens hus, Malin Wengholms tjänsterum 5 Utredningsuppdrag avseende Jönköpings läns

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2013-10-24 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 24 oktober 2013, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice, Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Ägardirektiv för Värmlandstrafik AB Ägardirektiv för verksamheten i Värmlandstrafik AB (nedan bolaget) antagna av Region Värmlands (nedan regionen) fullmäktige

Läs mer

Driftnämnden kultur och skola

Driftnämnden kultur och skola Agenda Sammanträdesdatum 2016-04-05 Driftnämnden kultur och skola Tid Tisdagen den 5 april 2016, kl. 09:00 Plats Mjellby konstmuseum, Halmstad Agenda 09:00 Dragning av alla beslutsärenden 09:30 Partierna

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Hälsoteknikcentrum Halland

Hälsoteknikcentrum Halland 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-09-10 RS130346 Ann-Mari Bartholdsson, Verksamhetschef Näringsliv 035-179887 Regionstyrelsen Hälsoteknikcentrum Halland Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Mål och inriktning för skolförvaltningen 2014

Mål och inriktning för skolförvaltningen 2014 1(9) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2013-10-02 RS130355 Regionstyrelsen Mål och inriktning för skolförvaltningen 2014 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019.

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019. Region Stockholm 14 (35) Regionstyrelsen PROTOKOLL 2019-01-29 Diarienummer RS 2019-0063 6 Organisatorisk förändring av Stockholms läns Museum LS 2018-1173 Ärendebeskrivning För att Stockholms läns museum

Läs mer

Revisionernas granskning av upphandling

Revisionernas granskning av upphandling 1(2) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-03-26 RS130077 Region Hallands revisorer Revisionernas

Läs mer

Presidium, nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 1-15

Presidium, nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 1-15 PROTOKOLL UTDRAG Presidium, nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 1-15 Tid: 2016-01-08 kl. 10.00-13.10 Plats: Malin Wengholms tjänsterum, Regionens hus 3 RJL 2015/ 710 Budget 2016 för nämndens

Läs mer

175 Redovisning av pågående motioner november 2017

175 Redovisning av pågående motioner november 2017 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-08 175 Redovisning av pågående motioner november 2017 RS160315 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta att

Läs mer

Lokalresursplan (LRP) april Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att

Lokalresursplan (LRP) april Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-02-28 RS180012 Regionkontoret Ekonomi ledning Louise Lindstedt Tf ekonomidirektör Regionstyrelsen Lokalresursplan (LRP) april 2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland

8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland 8 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-01 112 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 Beslut

Läs mer

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 Ärendet Region Hallands ersättning för kostnader för hälso- och sjukvård samt tandvård till asylsökande består i huvudsak av ett visst

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-04-26 Driftnämnden Varberg Tid: Torsdagen den 26 april 2012 klockan 13.00-16.00 Plats: Konferensrum Eneskär, Stadshotellet i Varberg 1 Justering Driftnämnden beslutar

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2011-04-27 Driftnämnden Varberg Tid: Onsdagen den 27 april 2011 klockan 13.00-16.00 Plats: Varbergs stadshotell, konferenslokal Wardberg 1 Justering Driftnämnden beslutar

Läs mer

Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin

Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Mars 2014 Sammanfattning PwC har fått uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Halland att granska

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

Direktiv till stämmoombud vid bolagsstämma i AB Östgötatrafiken

Direktiv till stämmoombud vid bolagsstämma i AB Östgötatrafiken BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Susan Ols 2016-03-15 RS 2016-148 Regionstyrelsen Direktiv till stämmoombud vid bolagsstämma i AB Östgötatrafiken Årsstämma äger rum den 21 april 2016. Region Östergötland

Läs mer

Region Halland: januari oktober 2013

Region Halland: januari oktober 2013 Månadsrapport Ärende 26 1(11) Datum Diarienummer 2013-11-27 RS120426 Cathrin Nordander-Tovstedt Ekonomi Styrning och uppföljning Regionkontoret 035-131086 Cathrin.Nordander-Tovstedt@regionhalland.se Region

Läs mer

6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024

6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024 6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling TJÄNSTESKRIVELSE Kultur i Halland Ingemar Andréasson Utvecklingsledare Datum Diarienummer 20150410 DNKS150152 Driftnämnden Kultur och skola Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-05-12 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 12 maj 2014, kl. 09:00 Plats Katrinebergs Folkhögskola, Vessigebro Sammanträdeslokal Dalbysalen, 2.a vån Granhem

Läs mer

Ägardirektiv för Teater Halland AB

Ägardirektiv för Teater Halland AB 1(5) Datum Diarienummer 2013-02-06 RS130030 Ägardirektiv för Teater Halland AB Detta ägardirektiv ska antas av bolagsstämman i Teater Halland. Det ankommer på bolagets styrelse och verkställande direktör

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669

7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669 7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669 Ärendet Styrningen sker politiskt i tre ledningsnivåer där regionfullmäktiges roll är att fatta strategiska beslut om mål och policyer och fördela de ekonomiska

Läs mer

STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY

STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY 1. ORGANISATIONSFORM OCH FIRMA FORUM FÖR HEALTH POLICY (nedan kallad föreningen) är en ideell förening. 2. INTRÄDE Föreningen består av företag, myndigheter och organisationer

Läs mer

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar 1 (5) Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Stiftare, namn, säte, firmateckning och verksamhet 1. Den ideella föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Mål och inriktning för Regionservice 2016

Mål och inriktning för Regionservice 2016 1(7) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice 2015-11-04 DNRGS Driftnämnden för Regionservice Mål och inriktning för Regionservice 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-04-13 Driftnämnden Regionservice Tid: Måndagen den 13 april 2015, kl 13:30 ca kl 16:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten,

Läs mer

Redovisning av pågående motioner november 2017 RS160315

Redovisning av pågående motioner november 2017 RS160315 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-29 Regionfullmäktige 85 Redovisning av pågående motioner november 2017 RS160315 Beslut Regionfullmäktige beslutar att I ärendet yttrar sig Mats Eriksson (M). Ärendet

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-11-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Fredagen den 11 november 2016, kl 09:30 ca 12:00 OBS! Dag och plats Plats: Sjukhuset i Varberg Sammanträdesrum: Gladan Karta

Läs mer

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman

Nyheter i korthet: Vårdcentralerna Stattena och Tågaborg slås samman Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 4 oktober 2013. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder och

Läs mer