Att vända medlemsminskning en strategisk utmaning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att vända medlemsminskning en strategisk utmaning"

Transkript

1 Att vända medlemsminskning en strategisk utmaning Ökande medlemsantal är det viktigaste måttet på framgång i en organisati on. Att medlemsantalet minskar är ett tecken på problem. Om medlemstalet minskar dramatiskt eller fortsätter minska år från år, då är det kris. Då är det inte i första hand medlemsvärvning som behövs, utan förändring av organisationen och sättet att arbeta. Organisationen måste revital iseras. Om medlemstalet sjunker år från år. I många föreningar och folkrörelser minskar antalet medlemmar år från år. Medlemsvärvning hjälper inte. Vad ska man göra då? Skyll inte på omvärlden! Det är väldigt vanligt att ett sjunkande medlemsantal skylls på omvärlden. Det finns alltid någon trend där som man kan hänvisa till. På 60-talet och 70-talet skyllde man på Tv-tittandet. Det gör man inte längre trots att TV-utbudet ökat dramatiskt. Nu skyller man på annat. Det finns naturligtvis situationer då medlemsminskningen främst beror på förändringar i omvärlden, men bra mycket vanligare är att det beror på föreningen själv, på dess mål, dess sätt att verka eller något annat som ledningen och medlemmarna faktiskt kan påverka. Skulle det bero på omvärlden så måste ju föreningen i så fall anpassa sig så att den kan börja växa på nytt. Ett strategiskt problem eller inte? En förening som genom en medlemsvärvningskampanj kan hejda en medlemsminskning har inget större problem. Men om medlemsantalet sjunker dramatiskt eller fortsätter att minska år från år då är problemet stort, det är ett strategiskt problem. Ta reda på fakta, gör en analys! Om medlemsminskningen beror på ett strategiskt problem är det meningslöst att satsa stora resurser på medlemsvärvning. Det är som att ösa en läckande båt. Medlemsvärvningen blir bara en genomströmning. När en förening har ett strategiskt problem då måste den samla fakta och göra en analys, man måste studera förändringar i omvärlden som påverkar den, men allra viktigast är att den granskar sig själv. Samla fakta och gör analys för är att inringa det problem eller den kombination av problem som gör att föreningen tappar medlemmar eller inte drar till sig nya medlemmar i minst samma takt som dem som naturligt lämnar. Yttre faktorer Yttre faktorer som påverkar organisationen. Det tillhör ledningens uppgift att fortlöpande bevaka sådana förändringar och vidta åtgärder. Men en del förändringar smyger sig omärkligt på. Dessutom kan det ta flera år innan man kan se effekterna av en viss förändring. Så att göra en analys i efterhand är ofta nödvändig även när styrelsen varit alert. Vilka yttre faktorer som påverkar en förening beror till stor del på hur föreningen ser ut, vad den gör och var den är lokaliserad. Det finns inget generellt att peka på som gäller för alla. Problemen och konsekvenserna är specifika.

2 Inre faktorer De inre faktorerna är unika för varje förening men de är ofta lättare att identifiera. En analys bör klargöra en rad nyckelfrågor. Det kan vara sådant som: Är vårt ändamål rätt för den tid vi lever i nu? Är vi rätt organiserade? Har vi rätt lokal verksamhet? Mobiliserar vår lokala verksamhet medlemmarna? Lockar vår lokala verksamhet nya medlemmar? Välkomnas nya medlemmar i det lokala arbetet? Utveckling Faktainsamlingen och analys ska fokusera på strategiska frågor i första hand. Syftet är att ringa in problemen och att finna lösningar. Nästa steg är att genomföra lösningarna. Den processen är ofta någon form av föreningsutveckling. Det kan handla om att ändra på hur föreningen är organiserad, vad den arbetar med, hur den arbetar och liknande. Det gäller att revitalisera arbetet med syfte att skapa en energi som driver föreningen framåt och som lockar utomstående att ansluta sig. Ungefär som i organisationens ungdom då den växte sig stor. En nytändning helt enkelt! Först när de strategiska aspekterna är avklarade kan det löna sig att återigen arbeta med medlemsvärvning och liknande taktiska frågor. Strategiska frågor Vad menas med strategiska föreningsfrågor? Det enklaste svaret på detta är att det är de frågor som på ett avgörande sätt påverkar föreningen och dess framtid. Vid strategiska frågor handlar det ofta handlar det om att göra ett val: Vi kan antingen göra på det här sättet och då når vi de här målen, eller också kan vi göra på det där sättet och nå de där målen. Nedan ett par exempel. Medlemmar eller pengar? En förening blir bra på det den satsar på. Det är som med människan; det är de muskler man tränar som blir större och starkare, inte de man försummar. Det föreningen eller folkrörelsen ska satsa på ska alltså vara det som den allra mest behöver för att nå sina mål. Om målet är att ha många medlemmar, då ska man i så stor utsträckning som möjligt göra sig beroende av medlemmarna och deras insatser. Det innebär till exempel att man ska utforma sin lokala organisation så att fler och inte färre medlemmar involveras för att driva den och utföra verksamheterna. Denna inriktning kommer att dra till sig fler aktiva medlemmar och därmed också locka fler passiva. Om målet inte är att öka de ideella resurserna, utan istället de ekonomiska, då ska man istället organisera sig för att skapa goda inkomster. Det innebär i praktiken att fokusera på anställda och på kommersiella insamlingsmetoder. För en folkrörelse leder denna strategi till ett större förbundskontor och ett försvagat lokalfält. Och eftersom medlemmarna och medlemsengagemang inte är prioritet nummer ett så får man automatiskt ett minskande medlemsantal.

3 Unga, medelålders eller äldre medlemmar? Tanken att någon går med i föreningen som barn och sedan är med hela livet är vanlig, men inte särskilt realistisk. Det troligare är att medlemmen är med under en viss fas av livet. Hur lång den är varierar naturligtvis mellan individer, men några mera generella mönster kan urskiljas. Ungdomar är med kortare tid som aktiva än vad medelålders och äldre är. För ungdomar handlar det troligen om cirka tre år, för medelålders och äldre är det ofta vara längre än tio år. Föreningar för ungdomar har alltså alltid en snabbare genomströmning än de som organiserar medelålders och äldre. Med snabbare genomströmning ställs högre krav på medlemsvärvning. En organisation för unga bör därför vara flexibel i sina verksamheter och göra dem kraftigt värvande. En organisation för medelålders och äldre kan istället satsa på stabilitet och kvalitet i verksamheterna och vara interaktivt värvande. Det som lockar ungdomar att bli aktiva är ofta något annat än det som lockar medelålders eller äldre. Det är i praktiken inte möjligt att i en och samma organisation lyckas med både ungdomar och äldre. Utifrån den här typen av analys kan man lägga upp fungerande medlemsvärvningsstrategier. Att inrikta sig på att värva ungdomar för att långsiktigt öka medlemsantalet är en god strategi enbart för ungdomsorganisationer. För alla andra föreningar och folkrörelser är det bäst att inrikta sig på att värva dem som just gått in i den fas av livet som bäst passar in på organisationens medlemsprofil och verksamhet. Att rekrytera frivilliga Rekrytering av frivilliga kan göras spontant och informellt ifall det bara görs någon enstaka gång eller inte, är så betydelsefullt för organisationens arbete och resultat. Men om det är viktigt eller om det ska göras många gånger, då är det bäst att skapa en process och att bygga upp rutiner. Här följer ett förslag på vilka steg som kan ingå i rekryteringsprocessen: 1. Uppgiften: Vad är det de frivilliga ska göra (frivilliguppgiften)? Detta är en central fråga som behandlas ytterligare nedan. 2. Målgruppen: Vilka kan vara särskilt intresserade av att göra just den uppgiften? Var finns de? Hur kan vi nå dem med vårt rekryteringsbudskap? 3. Rekryteringsbudskapet: Vad motiverar målgruppen att bli frivilliga? Vilka argument ska vi använda? 4. Rekryteringsmetoden: Hur ska vi rekrytera (metoderna och rutinerna) denna målgrupp? Det viktigaste är att skapa bra frivilliguppgifter! När det gäller frivilliga, till skillnad från aktiva medlemmar i en förening, så är det främst själva arbetsuppgiften som lockar. Den måste 1. fylla ett behov i samhället; 2. ge stimulans åt den frivilliga; 3. kunna beskrivas på ett konkret sätt. Allmänna uppmaningar som att "Frivilligcentralen behöver frivilliga" lockar inte. Annonsera istället konkret på till exempel det här viset: "Vi söker tre frivilliga som mellan onsdagar kan hjälpa till med försäljning och varuhantering i vår secondhandbutik."

4 För att kunna rekrytera måste man därför börja med att tänka igenom vad den frivillige ska göra, hur och när. Och om det behövs särskild profil eller kompetens så bör man tänka igenom vad den är. Ett effektivt rekryteringsbudskap Ett effektivt rekryteringsbudskap ska innehålla följande: 1. Behovet (det behov som insatsen fyller) 2. Uppgiften (det som ska göras, själva insatsen) Belöningen (det som den frivillige får, vilket ska vara det som motiverar dem). Vad är svårast med att rekrytera frivilliga? Många tror att det svåraste momentet med att rekrytera frivilliga till verksamheten är att hitta folk som vill vara frivilliga. Det är det inte alls. Att hitta folk som vill vara frivilliga är ofta inte särskilt svårt. Det svåra är att hitta rätt frivilliga och att snabbt få in dem i verksamheten. För att hitta kandidater kan man använda annonsering, affischer, be redan aktiva ta med sig en vän o.s.v. Ett alternativ till annonsering i lokaltidningen, som nog fortfarande är bästa metoden, kan man numera använda förmedling via internet. På särskilda förmedlingssidor matchas organisationernas behov med dem som är intresserade av att bli frivilliga. När man rekryterar ska man vara konkret. Det ska klart framgå vad som ska göras, hur mycket tid det tar o.s.v. Konkreta uppdrag lockar. Allmänna uppmaningar att "bli frivillig" eller om att "hjälpa till" har sällan någon effekt. Men att annonsera eller på annat sätt bjuda in tänkbara frivilliga är fullständigt meningslöst, ja rent av skadligt, om man inte innan dess gjort sin hemläxa. Allting måste var förberett. När potentiella frivilliga hör av sig har man ca 14 dagar på sig att starta processen att dra in dem i verksamheten. Involverade medlemmar blir kvar längre Medlemmar som engagerar sig aktivt i verksamheten eller på andra sätt är mer involverade har en tendens att bli kvar längre än dem som enbart är passiva. En förening bör därför anstränga sig att involvera så många medlemmar som möjligt varje år. Den förening som år från år bara har ett fåtal eller samma medlemmar på årsmötet lever därför farligt. Föreningsnytta och eller medlemsnytta En förening finns till för att göra nytta antingen för medlemmarna själva eller för det ändamål medlemmarna skapat föreningen för. I de flesta föreningar är det en kombination av dessa två När man funderar över hur föreningen eller folkrörelsen ska kunna behålla sina medlemmar eller öka medlemsantalet, då är det naturligt att också fundera över de två begreppen föreningsnytta och medlemsnytta. Vad innebär de? Ligger vi rätt med dem?

5 Föreningsnytta: Föreningsnyttan kommer direkt ur ändamålet. Det handlar om frågor som: Varför finns vi till? Vilka samhälls- och medlemsbehov fyller vi? Lever vi upp till ändamålet? Över tiden kan ändamålet bli överspelat eller på annat sätt mista sin kraft. Måste det kanske ändras? Medlemsnytta: Den nytta föreningen gör kan vara helt fokuserad på medlemmarna. Då är föreningsnytta och medlemsnytta samma sak, men ofta är det två olika saker. Medlemsnytta är då det som föreningen ger sina medlemmar samtidigt som den uppfyller sitt ändamål. Frågor man kan fundera över är: Vilka behov har medlemmarna? Vad sätter de värde på? Vad saknar de? Ger vi dem tillräcklig medlemsnytta? Hur kan vi bli bättre? Föreningsverksamhet och medlemsvård I den ideella föreningen, oavsett om den är till för ett inre syfte (medlemmarna själva) eller ett yttre (opinionsbildning, hjälpverksamhet), så är att delta i föreningsverksamheten något som erbjuds medlemmarna. I de flesta föreningar är det föreningsverksamheten som drar medlemmar. Medlemsvård är dels hur föreningen bedriver verksamheten, och dels hur den på andra sätt tar hand om sina medlemmar. När en förening funderar på att förbättra sin medlemsvård kan den ställa frågor som: Vad gör vi för att nuvarande medlemmar ska fortsätta? Hur välkomnar vi och tar vi hand om de nya? Vad får man som medlem? Medlemsnytta är vad föreningen ger sina medlemmar. Det varierar starkt från förening till förening. Det här är en lista på vad en aktiv medlem kan få ut av sin förening: Delägare i föreningen, dess strävanden och verksamhet Tillgång till utbud och aktiviteter; samverkan med andra medlemmar Information om förening och verksamhet Gemenskap och identitet; nya vänner Utlopp för egna strävanden; personlig utveckling; bli bekräftad Förmåner (stipendier, resor, utbildningar) Exempel på medlemsvård Ta hand om nya medlemmar! Välkomstbrev, välkomstträff, fadder Öka engagemanget bland medlemmarna Många gör litet; balansen aktiva - passiva; ledarutbildning Medlemsaktiviteter Temamöten, fest, läger, utflykt, studiebesök, föredrag, metodkväll, studiecirkel Medlemsinformation Medlemsmöten, medlemsblad

Rekryteringsstrategier. hur hittar vi nya ledare och andra personer till vår verksamhet

Rekryteringsstrategier. hur hittar vi nya ledare och andra personer till vår verksamhet Rekryteringsstrategier hur hittar vi nya ledare och andra personer till vår verksamhet Frågor som styrelser bör ha fastställt - Vilken typ av organisation är vi? - Har vi fler engagerade idag än för 5

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-01-01 2019-12-31 Vision Alla ska kunna förverkliga sina småhusdrömmar. Mission Genom påverkan, rådgivning och förmåner skapar vi bättre villkor för villaägandet. Verksamhetsidé Villaägarna

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr 802417-6235 Antagen av styrelsen 2016-03-04 Behandlad på årsmötet Senast reviderad 2 (5) Vision Alla ska kunna förverkliga sina småhusdrömmar.

Läs mer

Nr 80 Gustaf Fröding

Nr 80 Gustaf Fröding Utvecklingsplan - Loger Loge Nr 80 Gustaf Fröding Utvecklingsplanen avser perioden 2013-2014 Ver 3 2013-12-31 1. Statistik om logens utveckling Sifferunderlag till er statistik finner ni i Medlemssystemet

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och ordnar informella nätverk, samtalskvällar och dylikt.

Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och ordnar informella nätverk, samtalskvällar och dylikt. VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2014 Humanisterna Syd organisation Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och ordnar informella nätverk, samtalskvällar och dylikt. Större aktiviteter (projekt)

Läs mer

Nr 80 Gustaf Fröding

Nr 80 Gustaf Fröding Utvecklingsplan - Loger Loge Nr 80 Gustaf Fröding Utvecklingsplanen avser perioden 2013-2014 Ver 4.1 2014-05-20 1. Statistik om logens utveckling I kolumnerna 2014-2017 ligger prognosen för kommande år.

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö.

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö. Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, 135 39 Tyresö www.friskissvettis.se/tyreso sida 1 Verksamhetsplan Inledning Sedan starten för 30 år sedan har föreningen drivits utifrån Friskis&Svettis

Läs mer

Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019

Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019 Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019 1 SPF Seniorernas värdegrund (antagen av kongressen 2017) SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation. Vi värnar om varje

Läs mer

7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig

7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig 7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig www.visma.se/enterprise Sverige befinner sig sedan ett par år i en högkonjunktur och har relativt låg arbetslöshet. Många företag

Läs mer

Länsföreningen har identifierat följande prioriterade utmaningar att särskilt ta sig an under 2017

Länsföreningen har identifierat följande prioriterade utmaningar att särskilt ta sig an under 2017 VERKSAMHETSPLAN 2017 Inledning. Verksamhetsplanen är såväl vägledande som styrande för Länsföreningens arbete med aktiviteter, projekt och andra insatser som ska utföras inom föreningen. Syftet är att

Läs mer

Ta fram en aktivitetsplan för det kommande Rotaryåret

Ta fram en aktivitetsplan för det kommande Rotaryåret 1 Klubb- och medlemsutveckling Ta fram en aktivitetsplan för det kommande Rotaryåret Inom varje Rotaryklubb skall det finnas en Medlemsutvecklingskommitté, som leds av en ordförande och som har ansvaret

Läs mer

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Landskrona. Friskis&Svettis Landskrona. Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Landskrona. Friskis&Svettis Landskrona. Verksamhetsplan Friskis&Svettis Landskrona 2019 Bakgrund Styrelsen tillsammans med personalen kommer att fortsätta arbeta med fokusområdena Ekonomi, Organisation, Engagemang och Växa. När det gäller antal medlemmar har

Läs mer

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsrekrytering & Medlemsvård PRO är en medlemsburen organisation. Medlemmarna är PRO:s största tillgång. För att vara en stark röst som kan påverka

Läs mer

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 1 av 6 Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 2 av 6 Inledning Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete,

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte för FSO i Stockholm, Vision:s lokal 2013-10-20 kl. 9 00 13 00

Protokoll fört vid styrelsemöte för FSO i Stockholm, Vision:s lokal 2013-10-20 kl. 9 00 13 00 Protokoll fört vid styrelsemöte för FSO i Stockholm, Vision:s lokal 2013-10-20 kl. 9 00 13 00 Närvarande Jim-Alex Minorsson Hirschi (sammankallande), Bo Sjöberg, Palle Storm, Anette Hagberg- Gustafsson,

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN & Budget IF Friskis&Svettis Lidingö

VERKSAMHETSPLAN & Budget IF Friskis&Svettis Lidingö VERKSAMHETSPLAN & Budget 2014 IF Friskis&Svettis Lidingö Vi har som mål att få fler att röra på sig Lusten ska vara drivkraften det ska vara lätt att börja och lätt att fortsätta Basen i Friskis&Svettis

Läs mer

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Norrköping

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Norrköping Verksamhetsplan 2018-2019 Friskis&Svettis Norrköping Verksamhetsidé & ändamål Verksamhetsidén Lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. Allt passar inte alla, men det finns något för

Läs mer

En curlare till. Rekryteringsplan. Värmland & Örebro läns CF

En curlare till. Rekryteringsplan. Värmland & Örebro läns CF Rekryteringsplan Värmland & Örebro läns CF Rekryteringsplan Värmland & Örebro läns Curlingförbund Under augusti månad 2005 fick jag i uppdrag att göra ett förslag till en rekryteringsplan för Värmland

Läs mer

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår Värvningsguide - så får ni fler medlemmar till er elevkår Sida 2 av 7 Innehåll Vad är en medlem?... 3 Aktivt medlemskap... 3 Elev kontra medlem... 3 Vad säger stadgan?... 3 Elevkårens mål bör vara att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2017 IF Friskis&Svettis Lidingö #VÅGA

VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2017 IF Friskis&Svettis Lidingö #VÅGA VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2017 IF Friskis&Svettis Lidingö #VÅGA VÅR VISION Vi har som mål att få fler att röra på sig. Lusten att träna ska vara drivkraften- det ska vara lätt att börja och lätt att fortsätta.

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Medlemsvärvning & Medlemsvård

Medlemsvärvning & Medlemsvård Medlemsvärvning & Medlemsvård En liten handbok från PRO Värmland PRO Sveriges största pensionärsorganisation! Organisationen för Sveriges alla pensionärer. Finns på de flesta orter i Värmland. PRO erbjuder

Läs mer

SWOT-analys för Nykterhetsrörelsens Scoutförbund

SWOT-analys för Nykterhetsrörelsens Scoutförbund Örebro 2008-04-26 SWOT-analys för Nykterhetsrörelsens Scoutförbund Styrkor: Bra informationskanaler FM med ombud från kårnivå Blandade åldrar i styrelser Utbildar goda ledare i samhället Ekonomin Engagerade

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 INLEDNING Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete, vars syfte har varit att bygga en tydlig och klar målbild

Läs mer

Lärarfackligt. Värva nya medlemmar. tema sid 2-7

Lärarfackligt. Värva nya medlemmar. tema sid 2-7 Lärarfackligt NR 6 för dig som är ombud i Lärarförbundet AUGUSTI 2013 tema sid 2-7 Värva nya medlemmar Ny termin. Nya kollegor. Passa på att presentera dig själv och Lärarförbundet redan första dagen.

Läs mer

alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna

alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna BåtklubbarnasDag alltid sista lördagen i augusti Båtparad och Öppet hus en dag för båtklubbarna Båtklubbarnas Dag är ett initiativ för att bevara våra båtklubbar och fritidsbåtarnas plats i sjön och på

Läs mer

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 2019 Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 1(9) INLEDNING I Friskis&Svettis lyfter vi gärna fram vår framgång och njuter av vårt goda självförtroende. Med all rätt. Vi gör en otroligt bra grej för

Läs mer

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 Vi vill växa NÄR 2019 ÄR SLUT SÅ ÄR FRISKIS OCH SVETTIS JÄRFÄLLA EN DEL I FLER MÄNNISKORS LIV, VI VILL BERÖRA OCH ENGAGERA PÅ NYA INSPIRERANDE

Läs mer

Personalvision Polykemi AB

Personalvision Polykemi AB Personalvision Polykemi AB I ett företag som Polykemi anser vi att teknik står för 30 % och att människan står för 70 % av företagets framgång. Medarbetarna är alltså den viktigaste resursen för att kunna

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Idrott en bra start i livet

Idrott en bra start i livet Idrott en bra start i livet Idrotten ger både vuxna och barn möjlighet att röra sig, utmana sig själv eller varandra och ha roligt. Att vara medlem i en idrottsförening ger möjligheter att snabbt hitta

Läs mer

Blodcancerföreningen i Stockholms län

Blodcancerföreningen i Stockholms län Verksamhetsplan 2014 Blodcancerföreningen i Stockholms Län Blodcancerföreningen i Stockholm Län har för närvarande 526 medlemmar. Medlemmar är blodcancersjuka och deras anhöriga och närstående. Sedan hösten

Läs mer

Mål och Riktlinjer. för

Mål och Riktlinjer. för Nykvarn Mål och Riktlinjer för 2019-2020 1 Mål och Riktlinjer 2019-2020 (Förbundet) Sveriges Pensionärsförbund, SPF Seniorerna prioriterar följande fyra viktiga målområden: * Fler och engagerande medlemmar

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 . Verksamhetsplan 2014 Villaägarna Mölndal Organisationsnummer 802428-4120 Antagen av styrelsen den 140224 Behandlad på årsmötet den 140309 Senast reviderad den 140224 Innehåll 1. Föreningens ansvarsområde

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

I-Forum 1 2015-02-26

I-Forum 1 2015-02-26 I-Forum 1 2015-02-26 Sammanställning Ledord för dagen Visionärt Personligt Öppenhet Diskussionsfrågor 1. Hur ska sektionen skapa medlemsnytta? Vad vill du att sektionen ska göra? Hur ska vi spendera/investera

Läs mer

Verksamhetsberättelse Falkenberg

Verksamhetsberättelse Falkenberg Verksamhetsberättelse 2015 Falkenberg 2 (6) Villaägarna i Falkenberg Villaägarna Falkenberg är en obunden förening ansluten till Villaägarnas Riksförbund. Föreningen hade 1139 medlemmar 2015-12-31. Medlemsantalet

Läs mer

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000.

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Rekrytering av nya medlemmar till lokalföreningen Inledning Att marknadsföra CISV är

Läs mer

Verksamhetsplan och Arbetsordning för

Verksamhetsplan och Arbetsordning för Verksamhetsplan och Arbetsordning för Villaägarna i Malmö Antagen av styrelsen 2009-03-17 Reviderad senast 2010-12-08 1 (8) I texten nedan kallade: Villaägarna i Malmö (ViM) Regionkontor (RK), Regionstyrelsen

Läs mer

Medlemsföreningarnas aktiviteter

Medlemsföreningarnas aktiviteter Medlemsföreningarnas aktiviteter SCUF:s medlemsföreningar ska enligt förbundets stadgar driva verksamhet som verkar i enlighet med förbundets ändamål. Detta innebär att en medlemsförening i SCUF arbetar

Läs mer

Kom med! Bli medlem i Njurförbundet

Kom med! Bli medlem i Njurförbundet Kom med! Bli medlem i Njurförbundet Välkommen in Om du har njurproblem är du inte ensam. I Sverige beräknas en av tio ha nedsatt njurfunktion. Upptäcks njurproblemen tidigt går det att bromsa utvecklingen.

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

UNGDOMSRÅDET. Protokoll fört av Amanda Jona vid sammanträde inom Ungdomsrådet via Skype. Michel Ådefjäll, Amanda Jona, Thea Bygde & Lucas Bäckvall

UNGDOMSRÅDET. Protokoll fört av Amanda Jona vid sammanträde inom Ungdomsrådet via Skype. Michel Ådefjäll, Amanda Jona, Thea Bygde & Lucas Bäckvall UNGDOMSRÅDET Protokoll fört av Amanda Jona vid sammanträde inom Ungdomsrådet via Skype Tidpunkt: 6 december 2015 Närvarande: Frånvarande: Michel Ådefjäll, Amanda Jona, Thea Bygde & Lucas Bäckvall Elias

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

Termometern. Demo. Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet

Termometern. Demo. Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet Termometern Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet Demo Demo Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-21 Utskriftsdatum: 2013-03-25 Solleftegatan 15 162 53 Vällingby Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Sista minuten. Tips och råd inför valrörelsen

Sista minuten. Tips och råd inför valrörelsen Sista minuten Tips och råd inför valrörelsen Vänsterpartiet 2014 Inledning Den här texten riktar sig i första hand till dig som sitter i styrelsen i en partiförening som inte planerat färdigt höstens

Läs mer

W W W. A N T S. S E E R S T A G A T A N 1 C , S T O C K H O L M

W W W. A N T S. S E E R S T A G A T A N 1 C , S T O C K H O L M REKRYTERINGSINDEX EN RAPPORT OM NYCKEL TAL INOM IT-REKRYTERING W W W. A N T S. S E E R S T A G A T A N 1 C 1 1 6 2 8, S T O C K H O L M INTRODUKTION Det här är Ants Rekryteringsindex, en rapport med nyckeltal

Läs mer

Medlemsutvecklingsstrategi

Medlemsutvecklingsstrategi Stockholm 2013-11-19 Åsa Olsson Folkrörelse & kampanj Medlemsutvecklingsstrategi Medlemsutvecklingsstrategi 2014-2024 Under valåret 2014 kommer vi att sätta fokus på värvningsfrågan eftersom det är ett

Läs mer

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2 Så rekryterar företagen medarbetare s rekryteringsenkät 2010 del 2 Inledning Hur hittar företagen de medarbetare de behöver? Och vilka rekryteringsvägar fungerar bra? Mot bakgrunden av att vart femte rekryteringsförsök

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron?

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Av Ronny Brandqvist Sida 1 av 19 Lean är INTE ett statiskt tillstånd Sida 2 av 19 Hur kan det se ut? Attityder,

Läs mer

Utredning av Bris medlemsarbete. En sammanfattning

Utredning av Bris medlemsarbete. En sammanfattning Utredning av Bris medlemsarbete En sammanfattning På förbundsstyrelsemötet den 4/9-2015 gavs uppdrag till förbundskansliet att utreda Bris medlemsarbete samt ta fram förslag på en strategisk inriktning

Läs mer

FRISKIS&SVETTIS FALUN VERKSAMHETSPLAN

FRISKIS&SVETTIS FALUN VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS FALUN VERKSAMHETSPLAN 2017-2019 INLEDNING Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och som en vägvisare i utvecklingsarbetet.

Läs mer

Dokumentation Svenska Klätterförbundet 5 april 2008 Kviberg, Göteborg

Dokumentation Svenska Klätterförbundet 5 april 2008 Kviberg, Göteborg Dokumentation Svenska Klätterförbundet 5 april 2008 Kviberg, Göteborg Hur blir SKF så bra att alla klättrare vill vara medlemmar? Processledare: Sandra Mattsson, SISU Idrottsutbildarna Syfte med träffen:

Läs mer

Mål och riktning. för (2019)

Mål och riktning. för (2019) Vaxholm Mål och riktning för 2018-2020 (2019) MÅL OCH RIKTLINJER 2018 2020 Sveriges Pensionärsförbund, SPF Seniorerna, går in i en ny kongressperiod med följande fyra viktiga målområden: Fler och engagerade

Läs mer

Medlemsrekryteringsplan

Medlemsrekryteringsplan Medlemsrekryteringsplan 2015-01-18 0 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Bli medlem... 2 3 Plan för att rekrytera och behålla medlemmar... 2 3.1 Värva medlemar... 2 3.1.1 Aktivitetsbaseradmedlem... 3 3.1.2 Styrelsemedlem...

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212 Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212 Antagen av styrelsen den 2015-01-29 Behandlad på årsmötet den 2015-03-19 Senast reviderad den 2 (7) Innehåll FÖRENINGENS VERKSAMHET...

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr 802417-6235

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr 802417-6235 [Skriv text] Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr 802417-6235 Antagen av styrelsen 2015-03-26 Behandlad på årsmötet 2015-04-15 Senast reviderad Innehåll 1. Föreningens ansvarsområde

Läs mer

Dans i Skolan och på Fritids. Rekryteringsprojekt 2014 version 1.0

Dans i Skolan och på Fritids. Rekryteringsprojekt 2014 version 1.0 Dans i Skolan och på Fritids Rekryteringsprojekt 2014 version 1.0 Innehåll 1 Introduktion... 3 2 Projektets olika uppdrag... 3 3 Uppdragsbeskrivning till föreningarna... 3 4 Uppdragsbeskrivning till Dansledare

Läs mer

[Skriv text] VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Uppsala

[Skriv text] VERKSAMHETSPLAN Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Uppsala [Skriv text] VERKSAMHETSPLAN 2017 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Uppsala 1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2017 för Friluftsfrämjandet i Uppsala. Den beskriver våra

Läs mer

Den femte disciplinen Den lärande organisationens konst

Den femte disciplinen Den lärande organisationens konst Den femte disciplinen Den lärande organisationens konst Peter M Senge Johanna Söderström Hur ska en organisation se ut för att bli framgångsrik? Svaret Senge ger i boken är att den ska vara en lärande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2009 Villaägarna i BOLLNÄS

VERKSAMHETSPLAN 2009 Villaägarna i BOLLNÄS Styrelsen Villaägarna i BOLLNÄS VERKSAMHETSPLAN 2009 Villaägarna i BOLLNÄS Allmänt Föreningens verksamhet skall präglas av MÅL ORGANISATION VERKSAMHETSPLAN fastställd av Villaägarnas Riksförbund samt skall

Läs mer

Dagordning årsmöte 23 mars 2015

Dagordning årsmöte 23 mars 2015 Dagordning årsmöte 23 mars 2015 1. Årsmötets öppnande, styrelsens ordförande 2. Anteckning av närvarande och upprättande av röstlängd (Bil 1) 3. Val av ordförande, sekreterare och justeringsmän, tillika

Läs mer

väl har börjat. Rykten om interna förhållanden sprids snabbt bland potentiella medarbetare. Rekryteringsprocessen

väl har börjat. Rykten om interna förhållanden sprids snabbt bland potentiella medarbetare. Rekryteringsprocessen 8. E t t g o t t r y k t e ä r A rbetsgivaren som varumärke Ett gott rykte som arbetsgivare är bästa rekryteringskanal. Begreppet Employment branding, arbetsgivarvarumärke, blir allt viktigare. Image,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Lerums kommun Organisationsnummer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Lerums kommun Organisationsnummer Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Lerums kommun Organisationsnummer 802431-9827 Antagen av styrelsen den 24/2-2015 Behandlas på årsmötet 2015-04-14 Senast reviderad den Innehåll 1. Föreningens ansvarsområde

Läs mer

FINNS IDEELLT LEDARSKAP?

FINNS IDEELLT LEDARSKAP? VAD ÄR PROBLEMET? FINNS IDEELLT LEDARSKAP? Ja, det här med ledarskap alltså, det har jag svårt för i det här sammanhanget. Det är nåt man sysslar med inom näringslivet. Problemet såhär ute i landet är

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till Handlingsplan NHRs förbundskongresskongress den 13-15 september 2013

Förbundsstyrelsens förslag till Handlingsplan NHRs förbundskongresskongress den 13-15 september 2013 Förbundsstyrelsens förslag till Handlingsplan NHRs förbundskongresskongress den 13-15 september 2013 Handlingsplanen för Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR, är vägledande för vilka frågor vi ska

Läs mer

Frivilligarbete i 4H. Frivilligledaren Per hjälper lägerdeltagarna mäta trädets höjd. Hed-Mari Björkell

Frivilligarbete i 4H. Frivilligledaren Per hjälper lägerdeltagarna mäta trädets höjd. Hed-Mari Björkell Frivilligarbete i 4H Frivilligledaren Per hjälper lägerdeltagarna mäta trädets höjd Hed-Mari Björkell 2007 Innehåll Inledning... 3 Vem är frivillig?... 4 Varför är frivilligarbetaren viktig för oss?...

Läs mer

Proposition 2: Saco i framtiden

Proposition 2: Saco i framtiden Proposition 2: Saco i framtiden Tillsammans är vi Saco Proposition 2: Saco i framtiden Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen beslutar uppdra åt den tillträdande styrelsen beskriva och analysera

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 Förslag till val VERKSAMHETSPLAN 2017 Valförberedelser Under 2016 passerades halvtid i mandatperioden. De första åren efter vår valseger 2014 har på många sätt varit fokuserat på att med gott resultat

Läs mer

Planeringsförutsättningar 2019

Planeringsförutsättningar 2019 Planeringsförutsättningar 2019 Planeringsförutsättningarna ut i februari Verksamhetsplan kick-off Avdelningarna antar och skickar in VP till förbundet senast den 31 augusti Distriktsmöte på hösten Studiekonferens

Läs mer

Twitter Att marknadsföra sig i sociala medier som ett företag. Christina A

Twitter Att marknadsföra sig i sociala medier som ett företag. Christina A 20120511 Twitter Att marknadsföra sig i sociala medier som ett företag. Christina A Högskolan väst Webmasterprogrammet Kurs Digitala distributionsformer 7,5 hp Kurskod DDB302 1 av 7 Innehållsförteckning

Läs mer

VERKTYGSDUK. Ifylld av:

VERKTYGSDUK. Ifylld av: VERKTYGSDUK förening: Ifylld av: Datum: Den här verktygsduken är ett resultat av det tvååriga projektet FöreningsKICK som finansierades av Leader Aktion Österbotten och Svenska Kulturfonden. Projektet

Läs mer

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja Handledning För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar Diskutera, prioritera och skriv här det ni vill och ska förverkliga. Gå därför igenom de idéer och tankar ni tagit upp under arbetet

Läs mer

Nya Linjer. - att utveckla gymnastiken! Vi i Gymnastikförbundets Ungdomsråd håller inte med!

Nya Linjer. - att utveckla gymnastiken! Vi i Gymnastikförbundets Ungdomsråd håller inte med! Nya Linjer Unga tar inget ansvar Unga går inte att lita på Unga ledare har inte modet att ta på sig ideella uppdrag Unga kommer och går precis som de vill Vi i Gymnastikförbundets Ungdomsråd håller inte

Läs mer

Vår förening i morgon! Dialog om föreningen. Kanske vi hittar nya sätt att tänka och jobba?

Vår förening i morgon! Dialog om föreningen. Kanske vi hittar nya sätt att tänka och jobba? Dialog om föreningen. Kanske vi hittar nya sätt att tänka och jobba? - Vad tänker och tycker du? - 6 svarsalternativ på varje fråga - 1 av dem är när du har eget förslag Gör så här: Läs frågan som ni har

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen.

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen. 2 (8) Den här verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Bohuslän sträcker sig från 1 januari 2015 till 31 december 2018. Eftersom det är en flerårig verksamhetsplan håller den sig på en övergripande verksamhetsnivå.

Läs mer

Tillsammans för en stark framtid!

Tillsammans för en stark framtid! Syfte Bakgrund Tillsammans för en stark framtid! FAK har en lång tradition av engagemang och viktiga samhällsinsatser. All den erfarenhet och kunskap som finns bland våra medlemmar, utgör grunden för att

Läs mer

Offensivare styrelsearbete Idrottsforum 2017

Offensivare styrelsearbete Idrottsforum 2017 Offensivare styrelsearbete Idrottsforum 2017 Mål med helgen Samhällstrender Hur påverkar dessa din förening och styrelse? Utbyta erfarenheter och kunskap från varandra. Goda och inspirerande exempel Skapa

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr

Förbundsstyrelsens förslag nr Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Förslag på Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 avser mellanperioden i strategi 2016 2021. Förslaget innehåller färre

Läs mer

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring Bilaga 6 ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa Innehåll Bakgrund 4 Detta har hänt 4 Det här är Expedition 50 5 Tidslinje 6 Processer och beslut 6 Vad tycker du?

Läs mer

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera.

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera. ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa År 2020 fyller IOGT-NTO 50 år. Vi har tre år på oss att göra oss till världens fräschaste 50-åring. Vi ska vara lika relevanta

Läs mer

Webbinarium 30 mars 2017

Webbinarium 30 mars 2017 Webbinarium 30 mars 2017 Signe Isaksson Frivilligengagemangets betydelse för anhöriga till personer som behöver stöd/hjälp Att vara Anhörig är inte att vara Frivillig Som anhörig tar man ansvar för sin

Läs mer

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B Detta whitepaper hjälper dig att identifiera vilka faktorer som påverkar kundlojalitet och hur du kan stärka lojaliteten

Läs mer

HUR KAN VI GÖRA RSMH MER KÄNT?...2 HUR KAN VI UTVECKLA FÖRENINGEN?...5

HUR KAN VI GÖRA RSMH MER KÄNT?...2 HUR KAN VI UTVECKLA FÖRENINGEN?...5 Bilaga HUR KAN VI GÖRA RSMH MER KÄNT?...2 Olika ställen att informera på... 3 HUR KAN VI UTVECKLA FÖRENINGEN?...5 Låt medlemmarna känna att de har inflytande över verksamheten... 5 Starta aktiviteter som

Läs mer

Intern impelmentering

Intern impelmentering Intern impelmentering sid 1 Hur kliver vi vinnande in i morgondagen? Vi tror det kan vara en framkomlig väg att tänka basutbud som grundefundament och istället för att diskutera en mängd mindre produkter

Läs mer

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur!

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Inledning En av de vanligaste anledningarna till att medarbetare säger upp sig är att de inte känner sig hemma i företagskulturen. Det

Läs mer