Dnr 2011/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr 2011/"

Transkript

1 Dnr 2011/ Trafikverket Borlänge Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren samt Kapacitetsbrister i järnvägsnätet, 2015 och 2021, efter planerade åtgärder (TRV2011/17304) Regionförbundet i Kalmar län har tagit del av remissen om järnvägens behov av ökad kapacitet med förslag på lösningar för åren , samt rapporten om kapacitetsbrister år 2015 och 2021, efter planerade åtgärder. Regionförbundet ser denna utredning som mycket angelägen. Det är väsentligt att de stora brister som finns inom järnvägssystemet kommer i dagen, samtidigt som möjliga vägar att åstadkomma förbättringar analyseras. Vi kan dock konstatera att trafiksystem beskrivs något olika i regionerna. Som exempel nämner man behov av att utöka trafiken i vissa områden men har uteslutit denna kommentar i andra, trots att behovet/planeringen är identiska. I den slutliga rapporten måste hela landet beskrivas med samma typ av nyckeltal. Regionförbundets synpunkter inriktar sig på de frågor som berör Kalmar län med omland. Dålig infrastruktur ger kapacitetsbrister I kapitlet Nuläge och brister görs en genomgång av samtliga transportförsörjningsområden åren 2011, 2015 och Utredningens slutsats är att kapacitetssituationen överlag är bra i östra Götaland och därmed underförstått även i Kalmar län. Det är en överraskande slutsats eftersom länet under lång tid brottats med stora problem på regionens järnvägar! Trafikverkets definition av kapacitetsbrist är Kapacitetsutnyttjandet är ett mått på hur stor del av tiden som banan är belagd med tåg. Med den definitionen kan vi aldrig få kapacitetsbrist, eftersom vi dels inte har mötesstationer i tillräcklig omfattning, dels saknar fjärrstyrning på större delen av järnvägsnätet. Vi kan aldrig få kapacitetsbrist eftersom det bara får/kan vara ett tåg åt gången på banan på långa sträckor. Vi kör därför bort 17 timmar per vecka på Kust till kust när tågen måste stå på stationerna och vänta in mötande tåg! REGIONFÖRBUNDET I KALMAR LÄN Besöksadress: Nygatan 34 i KALMAR, Postadress: Box 762, SE KALMAR Tel: , Fax: , E-post: info@rfkl.se,

2 (9) Med Trafikverkets snäva definition av kapacitetsbrist sorterar man med automatik bort alla banor i östra Småland. Trafikverket väljer att titta på banor med relativt god standard. Vi anser att definitionen måste ändras så att även kapacitetsbristerna i östra Småland, och sannolikt i många andra delar av Sverige, blir synliga. Länets bild av situationen på järnvägsnätet är att situationen är så alarmerande att länet tagit beslutet att lägga nära 20 % av medlen i den Regionala transportplanen för åren på just järnvägar! Nuvarande transportsystem i Kalmar län har stora brister som hämmar en positiv utveckling i regionen. Länet ser en utveckling av regionens järnvägar som helt avgörande för länets möjligheter att uppnå såväl en godtagbar trafik för personer som för gods. Offensiv satsning för att fördubbla kollektivtrafiken Vår planering för kollektivtrafik är offensiv ökar vi vårt trafikutbud motsvarande en kostnad på 200 miljoner kronor. Målet för 2030 är att ha ett bra trafikutbud med anslutning till Södra stambanan. Särskilt viktiga är knutpunkterna med Linköping, Alvesta och Nässjö. Utbyggnaden illustreras i nedanstående bilder.

3 (9)

4 (9) Tågen kommer aldrig i tid Kust till kustbanan För år 2015 konstaterar utredningen att utbyggnaden av två mötesspår mellan Kalmar och Alvesta medför mindre sårbarhet och minskar restiden. Utredningen konstaterar vidare att stor sårbarhet dock kommer att kvarstå på två långa sträckor som saknar mötesspår. Utredningen nämner önskemålen om att få till stånd tätare trafik Kalmar-Växjö och att det då behövs fler mötesspår. I utredningens föreslag till åtgärder finns dock inte mötesspåren upptagna. Mötesspåren är av största betydelse för Kalmar läns förbindelser för att, via Alvesta, nå både åt söder, väster och norr i Sverige. Idag drabbas trafiken av dagliga störningar och har planerade uppehåll på uppemot 20 minuter på grund av kapacitetsproblem. Fyra mötesspår på Kust till kustbanan mellan Växjö och Kalmar är väsentligt för att utveckla trafiken och möjliggöra timmestrafik för persontrafiken och ge plats för mer godstrafik. Det är av stor betydelse bland annat för att minska sårbarheten för arbetsmarknaden i sydöstra Sverige och för Linnéuniversitetets kommunikation mellan de två huvudorterna Kalmar och Växjö. De två mötesspår som byggs på Kust till kustbanan till år 2015 finansieras till 80 procent av Kalmar och Kronobergs län, delvis med stöd från EU. Trafikverket bidrar med resterande 20 procent. Kalmar län går därefter vidare och finansierar, med egna medel från kommuner och regionförbund, järnvägsplan för ytterligare ett tredje mötesspår i Trekanten. Järnvägsplanen beräknas vara klar I utredningens del Kapacitetsbrister, sidan 40, står felaktigt att även byggandet av mötesspåret finansieras av länet. Länet, tillsammans med även Kronobergs län, anstränger sig maximalt men har inte råd att även åtgärda ytterligare två mötesspår som är nödvändiga för att få en acceptabel trafikstandard. Vi anser att Trafikverket måste bidra till att öka kapaciteten mellan Kalmar och Alvesta genom att bygga dessa två ytterligare mötesspår. Den beräknade kostnaden för de två mötesspåren är 150 miljoner kronor. För resenären är det viktigt att tåget kommer i tid. Statistiken för första halvåret 2011 visar att tåget aldrig kommer i tid! Helt oacceptabelt och bekräftar stora kapacitetsproblem.

5 (9) Stångådals- och Tjustbanorna Utredningens slutsatser angående Stångådals- respektive Tjustbanan väcker frågor. Stråket antas även år 2015 ha en relativt begränsad trafik, säger utredningen. Vad menas med detta? Är 32 turer begränsad trafik? I så fall har större delen av landet det. Även om man mäter varje bana enskilt blir antalet turer för personresor i princip högre än samtliga banor norr om Sundsvall. Vi anser att Tjustbanan och Stångdalsbanan hör till det system som är normaltrafikerat och därmed att Trafikverket måste ta sitt ansvar även för dessa banor. En av de frågor vi undrar över är hur inställda tåg som ersätts med buss syns i Trafikverkets statistik, hur syns de i beräkningen av kapacitet respektive punktlighet? Vår undran grundar sig i att Tjustbanan tidvis har varit avstängd och att tågen då ersätts med bussar något som självklart är negativt sett ur resenärsperspektiv.

6 (9) 100% Hur ofta kommer tåget i rätt tid? Stångådalsbanan vecka Total sammanställning 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% vecka Hur ofta kommer tåget i rätt tid? Tjustbanan vecka Total sammanställning 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Vecka För resenären är det viktigt att tåget kommer i tid. Statistiken för första halvåret 2011 visar att tåget aldrig kommer i tid! Helt oacceptabelt och bekräftar stora kapacitetsproblem. På Stångådals- och Tjustbanorna finns idag 18 dubbelturer med persontrafik och 2 med gods. Det kanske inte låter så mycket men på en oelektrifierad bana som saknar fjärrstyrning är det näst intill omöjligt att bedriva en rationell trafik. På banan mellan Kalmar-Linköping och Västervik-Linköping finns, sedan flera år, partier med nedsatt hastighet. 40 km/timme är inte ovanligt och stundtals har vi tågen kört i endast 20 km/timme! Detta är naturligtvis inte acceptabelt.

7 (9) Linköping/Norrköping är Sveriges fjärde största storstadsområde och en motor för norra Kalmar län. Siktet är inställt på utökad trafik till entimmestrafik morgon och eftermiddag och trafik varannan timme övrig del av dagen. Utöver den låga kvaliteten på själva banorna är även avsaknaden av mötesspår ett hinder för utökning av trafiken. Kalmar län lägger, för att avhjälpa de värsta bristerna på de bägge banorna, 100 miljoner kronor från den Regionala tranportplanen fram till Trafikverket har skrivit under genomförande- och finansieringsavtal att man avser att lägga lika mycket. Trafikverkets medel ska enligt uppgift tas från driftmedel då flera av de åtgärder som ska genomföras är att betrakta som driftsåtgärder. Vi, dvs. Trafikverket och de bägge berörda länen, har tillsammans tagit fram en lista på nödvändiga åtgärder som kan genomföras i stort sett omgående. Prislappen för alla dessa åtgärder är 700 miljoner kronor men idag har vi bara möjlighet att genomföra åtgärder för 200 miljoner. Potential för mer gods på järnväg Näringslivets behov måste tillgodoses och det är angeläget att kunna transportera mer gods på järnväg. Järnvägsförbindelsen till TEN-T-hamnen i Oskarshamn måste särskilt uppmärksammas. Detta är en betydelsefull fråga för länets möjligheter att utvecklas, för företag att stanna kvar och nya företag att etablera sig. Södra i Mönsterås Sveriges största massafabrik Södra Cells skogskombinat i Mönsterås, norr om Kalmar, är ett av världens största och modernaste massabruk och sågverk. Idag endast körs 2 halvtåg per dygn till och från fabriken resterande gods körs på 300 lastbilar per dygn. Godstågen körs både på Kust till kustbanan och på den oelektrifierade järnvägen utan fjärrblockering, Kalmar-Mönsterås. Järnvägstransporterna tar därför minst 10 timmar för lång tid tid som innebär stora extra transportkostnader. Mertiden beror på avsaknad av mötesstationer, triangelspår, fjärrblockering, och elektrifiering på Stångådalsbanan. Elektrifiering mellan Kalmar och Södra i Mönsterås hör till Svensk näringslivs Tio i topp-lista för viktigaste banor att åtgärda. När banornas kapacitet, hela vägen Mönsterås-Alvesta, har bra kvalitet/kapacitet kan en betydande andel av vägtransporterna överföras till järnväg samt även ge möjligheter till utökad produktion i Mönsteråsfabriken. Södra själv bedömer att det finns utrymme för att köra ytterligare minst ett heltåg per dygn, sju dagar i veckan.

8 (9) Cargoto internationellt transportstråk I utredningen saknar vi den internationella utblicken och den potential som finns i handeln över Östersjön. I regionen finns ett långt gånget arbete inom ramen för samarbetsprojektet Cargoto för att utveckla transportmöjligheterna framförallt för det småländska näringslivet. Avsikten är etablera en ny effektiv transportrutt genom Småland som kopplar logistiklägena i Jönköping/Nässjö och Oskarshamn åt öster med den lettiska hamnen Ventspils och vidare mot Ryssland och Fjärran Östern och åt väster med hamnen i Göteborg. Avsikten är att godstransportsstråket ska vara i full funktion till år Det är framförallt näringslivet själv som står för drivkraften i arbetet med godstransportsstråket Cargoto är ett samarbete mellan såväl svenska som lettiska aktörer: kombiterminaler, hamnar, kommuner och regionförbund. I godstransportstråket är självklart järnvägarna av allra största betydelse! Järnvägarnas kapacitet och kvalitet för att transportera gods på järnvägen mellan hamnarna i Oskarshamn och Göteborg via Berga, Hultsfred, Nässjö, Jönköping bör kompletteras utredningen!

9 (9) Slutligen Regionförbundet delar således inte utredningens slutsatser att kapacitetssituationen är tillfredställande i Kalmar län! Trafikverkets definition av kapacitetsbrist är otillfredsställande då den inte visar verkliga brister i järnvägssystemet. Trafikverkets definition medför att man bara tittar på banor med relativt god standard. Med Trafikverkets definition kan östra Småland aldrig få kapacitetsbrist, eftersom vi dels inte har mötesstationer i tillräcklig omfattning, dels saknar fjärrstyrning på större delen av järnvägsnätet. Vi kan aldrig få kapacitetsbrist eftersom det bara får/kan vara ett tåg åt gången på banan på långa sträckor. HARALD HJALMARSSON ordförande Håkan Brynielsson regiondirektör

Skrivelse till Trafikverket angående Stångådals- och Tjustbanan

Skrivelse till Trafikverket angående Stångådals- och Tjustbanan Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-06-01 Landstingsfullmäktige Sida 1(1) Referens Diarienummer 150394 Skrivelse till Trafikverket angående Stångådals- och Tjustbanan Förslag

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-02-24 KS 2015/0165 Kommunstyrelsen Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Remiss kapacitetsutredning Trafikverket

Remiss kapacitetsutredning Trafikverket Handläggare Datum Diarienummer Anna Ekman 2012-03-22 KS 2012/0261 0480-45 01 24 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss kapacitetsutredning Trafikverket Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Medfinansieringsavtal infrastruktur järnväg Handlingar i ärendet:

Medfinansieringsavtal infrastruktur järnväg Handlingar i ärendet: Medfinansieringsavtal infrastruktur järnväg Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Medfinansieringsavtal Protokollsutdrag från landstingsstyrelsens sammanträde

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Per Stané Persson Infrastrukturutskottet Lägesrapport från infrastrukturutskottet för representantskapet 19 oktober 2018 Utskottet Christina Mattisson (S), Region Blekinge, ordförande

Läs mer

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTIFRÅN POSITIONSPAPPRET ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2017 1 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR Vi sex regioner i

Läs mer

Medfinansieringsavtal infrastuktur järnväg

Medfinansieringsavtal infrastuktur järnväg 1(2) 2014-03-11 LJ 2014/357 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Medfinansieringsavtal infrastuktur järnväg Bakgrund Regionsstyrelsen har 2013-11-21 fastställt regional transportplan för Jönköpings län

Läs mer

bilaga 1 sidan 5 (av 19)

bilaga 1 sidan 5 (av 19) sidan 1 (av 19) sidan 2 (av 19) sidan 3 (av 19) sidan 4 (av 19) sidan 5 (av 19) sidan 6 (av 19) sidan 7 (av 19) sidan 8 (av 19) sidan 9 (av 19) sidan 10 (av 19) sidan 11 (av 19) sidan 12 (av 19) sidan

Läs mer

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTKAST 2017-01-20 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTIFRÅN POSITIONSPAPPRET ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2017 1 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

Läs mer

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 1(6) Datum Diarienummer 2012-11-28 RS120433 TILL TRAFIKVERKET REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2014-2025 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress:

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 2011-08-04 Kommunstyrelsen Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 Trafikverket har fått i uppdrag

Läs mer

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Restidsmål 2050 Stockholmsregionen Malmö-/Köpenhamns- Göteborgsregionen Interregionala resor regionen Kollektivtrafiken som strukturbildare

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Christina Mattisson Ordförande Infrastrukturutskottet 2017 10 19 Lägesrapport från infrastrukturutskottet för representantskapet 19 oktober 2017 utskottet Christina Mattisson

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Robert Olesen Infrastrukturutskottet Lägesrapport från infrastrukturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Christina Mattisson (S), Region Blekinge, ordförande

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som saknar tågförbindelser? Vilka orter

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019

Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019 Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019 Hållbar samhällsplanering Korta restider med hög punktlighet för personer och gods Minska klimatpåverkan

Läs mer

Sverigeförhandlingen slutredovisar sitt uppdrag till regeringen sista december 2017

Sverigeförhandlingen slutredovisar sitt uppdrag till regeringen sista december 2017 Infrastruktur Christina Mattisson Ordförande Infrastrukturutskottet Styrelsemöte 2017 09 20 Systemanalys 2015 kompletterad 2016 Positionspapper 2016 Prioriteringar 2017 1 Vilka aktiviteter har genomförts

Läs mer

Infrastruktur i Blekinge

Infrastruktur i Blekinge Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1682 av Peter Jeppsson och Magnus Manhammar (båda S) Infrastruktur i Blekinge Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Infrastruktur entreprenörsregionen Inventering av prioriterade objekt. - Planeringsmognad och bedömning av tidigare genomförda utredningar

Infrastruktur entreprenörsregionen Inventering av prioriterade objekt. - Planeringsmognad och bedömning av tidigare genomförda utredningar Infrastruktur entreprenörsregionen Inventering av prioriterade objekt - Planeringsmognad och bedömning av tidigare genomförda utredningar Godstransporter Vislanda Godstransporter Vislanda Rv 26, Smålandsstenar

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad)

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - kövde, ökad kapacitet samt ävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Handläggare: Maria Zachariadis, ZG Telefon: 031-103405 e-post:: maria.zachariadis@banverket.se

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Trafikförsörjningsprogram för Blekinge 2016-2019 Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Sverige behöver rusta sin infrastrukt För att göra transporter till och från svenska företag

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne 1 Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt Göran Svärd Transportkapacitet Ökad kapacitet leder 2ll punktligare, säkrare och snabbare transporter 2ll lägre kostnad Minskad kapacitet

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt transportsystem är en förutsättning för hållbar tillväxt där regional tillgänglighet påverkar arbetsmarknad,

Läs mer

Avsiktsförklaring objekt Mötesspår Ramnäs-Brattheden

Avsiktsförklaring objekt Mötesspår Ramnäs-Brattheden 1 (5) Ärendenummer Trafikverket Region Västmanland BIG TRV-xxxx:xxxx xxx Avsiktsförklaring objekt Mötesspår Ramnäs-Brattheden All gul text (stödtext/exempel) i detta dokument ska raderas när förslaget

Läs mer

Analys av åtgärder för förbättrad trafikering. STÅNGÅDALSBANAN Delen Bjärka-Säby - Kalmar. Slutrapport 070411. ÅF Infraplan Nord

Analys av åtgärder för förbättrad trafikering. STÅNGÅDALSBANAN Delen Bjärka-Säby - Kalmar. Slutrapport 070411. ÅF Infraplan Nord STÅNGÅDALSBANAN Delen Bjärka-Säby - Kalmar Analys av åtgärder för förbättrad trafikering Slutrapport 2 0 0 7-04- 11 Stångådalsbanan - Analys av åtgärder för förbättrad trafikering Slutrapport 070411 ÅF

Läs mer

Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren

Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 1(5) Trafikverket TRV2011/17304 Datum Diarienummer 2011-08-30 RS110332 Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 2012-2021 Region Hallands syn på satsningar på järnvägstrafik

Läs mer

Status. Södra Stambanan efter Nationell plan

Status. Södra Stambanan efter Nationell plan Status Södra Stambanan efter Nationell plan 2018-2029 januari 2019 Nationell plan, Järnvägsobjekt >100 Mkr Södra stambanan med förbindelsebanor BORLÄNGE GÄVLE OSLO UPPSALA KARLSTAD ÖREBRO Kardonbanan ny

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt 1 PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt VARFÖR PERSONTÅG? Hyltebruk

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som

Läs mer

Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet. Per Corshammar, Ramböll

Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet. Per Corshammar, Ramböll Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet Per Corshammar, Ramböll Transportkapacitet Ökad kapacitet leder till punktligare, säkrare och snabbare transporter till lägre kostnad

Läs mer

Påverkan av Nationell Plan (NP) Södra stambanan. Möte stambanan.com

Påverkan av Nationell Plan (NP) Södra stambanan. Möte stambanan.com Påverkan av Nationell Plan (NP) 2018-2029 Södra stambanan Möte stambanan.com 2018-10-26 Agenda Investeringar järnväg NP 2018-2029 Sydsverige Brister (Trafikverket) Utveckling höghastighetsbanan Vad tänker

Läs mer

Banverkets planering Behov, Idé, efterfrågan När vi planerar nya järn vägar sker det i flera steg. Först analyseras brister och Idéskede Förstudie lösningar i ett idéskede. Idéer som inte bedöms genomför

Läs mer

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna Lena Erixon Generaldirektör 2016-05-31 Agenda Bakgrund: Kapacitetsbrist

Läs mer

Sveriges nationella strategi ur ett regionalt perspektiv

Sveriges nationella strategi ur ett regionalt perspektiv Sveriges nationella strategi ur ett regionalt perspektiv Håkan Brynielsson Regiondirektör Regionförbundet i Kalmar län Regionala handlingsplaner Färdig RUS Länsuppdraget Löpande utvärdering OECD-rapport

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan i Sydsverige Fr.o.m. 1 januari 2019 får alla regionerna regionalt utvecklingsansvar Regionsamverkan Sydsverige Sy%e a( utveckla samarbetet mellan verksamheterna

Läs mer

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 1(8) Till Diarienr: N2013/2942/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag: Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Regionförbundet och Landstinget i Jönköpings

Läs mer

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00 oktober 2015 Ny stambana - 2:28-2:00 STOCKHOLM NYKÖPING/SKAVSTA GÖTEBORG LANDVETTER BORÅS LINKÖPING NORRKÖPING JÖNKÖPING VÄXJÖ ÄLMHULT HÄSSLEHOLM LUND MALMÖ KÖPENHAMN/CPH KASTRUP läs mer om vårt förslag

Läs mer

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan

Läs mer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer 1 Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg nuläge och framtida affärer Andreas Hult, projektchef

Läs mer

Därför behöver vi Götalandsbanan

Därför behöver vi Götalandsbanan Därför behöver vi Götalandsbanan Mindre tid till resan. Mer tid till annat. De nya höghastighetsjärnvägarna kretsar mycket kring tid: 320 km/h, 45 minuter dit, en timme hit, Stockholm Göteborg inom loppet

Läs mer

En ny generation järnväg. Åtgärdsvalsstudier Linköping Borås Jönköping Malmö. Publicering av förhandskopior. Andreas Hult

En ny generation järnväg. Åtgärdsvalsstudier Linköping Borås Jönköping Malmö. Publicering av förhandskopior. Andreas Hult TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 En ny generation järnväg Åtgärdsvalsstudier Linköping Borås Jönköping Malmö Publicering av förhandskopior Andreas Hult 2017-03-01 Dagens presentation Bakgrund Trafikverkets

Läs mer

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan Järna

Läs mer

RAPPORT Järnvägens kapacitet 2017

RAPPORT Järnvägens kapacitet 2017 RAPPORT Järnvägens kapacitet 2017 Yta för bild Trafikverket 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel: Järnvägens kapacitetsutnyttjande

Läs mer

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad Malmö-Stockholm En effektiv etapputbyggnad Maj 2017 Utbyggnaden ska ske i den takt ekonomin tillåter * * Infrastruktur för framtiden Prop. 2016/17:21, kap. 6.3.3 Regeringen Utbyggnaden kommer att ske etappvis

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-25 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avtal för höghastighetsjärnväg

Läs mer

Tranås stationsläge på HH

Tranås stationsläge på HH 11 mars 2016 Tranås stationsläge på HH En knutpunkt mellan Södra stambanan och Götalandsbanan anders.rosen@tranas.se 1 Sverigeförhandlingens bud I budet ingår även medfinansiering 300 mkr, förskottering

Läs mer

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Bilaga PLG 47/12 2012-06-13, rev 2012-08-29 (FP, AN och DM) Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Kommunerna längs Godsstråket genom Skåne ser stora möjligheter och potential för

Läs mer

Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren

Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren Enheten för strategi och analys Marcus Smedman, +46(0)54-701 10 34 marcus.smedman@regionvarmland.se REMISSVAR Sida Datum 2011-08-30 Dnr RV2011-339 Ert ärendenr: TRV2011/17304 Trafikverket 781 89 BORLÄNGE

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Trafik och bankapacitet

Trafik och bankapacitet Trafik och bankapacitet Slutseminarium 3 Gröna Tåget ett snabbtåg för nordiska förhållanden Jennifer Warg, Vectura på uppdrag av Oskar Fröidh, KTH 2012-01-25 Bakgrund och syfte Bakgrund Nya snabbtåg med

Läs mer

SYDOSTLÄNKEN. För en bättre regional utveckling. Fyra kommuner i samverkan Älmhult Osby Olofström Karlshamn

SYDOSTLÄNKEN. För en bättre regional utveckling. Fyra kommuner i samverkan Älmhult Osby Olofström Karlshamn Alvesta Växjö För en bättre regional utveckling SYDOSTLÄNKEN Älmhult Hökön y Lönsboda Vilshult Olofström K Kristianstad Bromölla Sölvesborg Fyra kommuner i samverkan Älmhult Osby Olofström Karlshamn med

Läs mer

Protokoll - medlemsmöte. Tid 31 mars 2017 kl Hotell Rådmannen, Alvesta

Protokoll - medlemsmöte. Tid 31 mars 2017 kl Hotell Rådmannen, Alvesta 2 april 2017 Protokoll - medlemsmöte Tid 31 mars 2017 kl. 10-12 Plats Hotell Rådmannen, Alvesta Närvarande Alvesta Hässleholm Kalmar Lund Nässjö Tranås Växjö Älmhult Ola Agermark Lena Wallentheim, ordförande

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

Ärende: Yttrande på Trafikverkets nationella plan för transportsystemet 2014-2025

Ärende: Yttrande på Trafikverkets nationella plan för transportsystemet 2014-2025 Yttrande 2013-08-26 Västra Götalandsregionen Regionutvecklingssekretariatet Ärende: Yttrande på Trafikverkets nationella plan för transportsystemet 2014-2025 Sjuhärads kommunalförbund, fortsättningsvis

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Regional transportplan för Kalmar län 2014-2025

Regional transportplan för Kalmar län 2014-2025 Regional transportplan för Kalmar län 2014-2025 2013-11-22 2(50) Utdrag ur styrelsens protokoll 2013-11-22 162 D 2012/477-543 Regional Transportplan 2014-2025 Beslut Styrelsen beslutar att godkänna Regional

Läs mer

Krösatågen och Kustpilen SIU

Krösatågen och Kustpilen SIU Krösatågen och Kustpilen SIU 2019-04-25 Välkomna Gemensam SIU för Samordna oss för framtiden Agenda Presentationsrunda Bakgrund Vilka är beställarna Vad gör vi tillsammans Bakgrund till SIU Ge information

Läs mer

YTTRANDE 1(7) RJL 2017/2454. Regeringskansliet

YTTRANDE 1(7) RJL 2017/2454. Regeringskansliet YTTRANDE 1(7) 2017-11-21 RJL 2017/2454 Regeringskansliet Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029, TRV 2017/32405 Region Jönköpings län har getts möjlighet av Trafikverket

Läs mer

DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016

DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016 DELRAPPORT UTVÄRDERING AV SVERIGEFÖRHANDLINGENS URVALSKRITERIER OCH BESLUTSUNDERLAG, MARS 2016 Det har gått nästan två månader sedan Sverigeförhandlingen lämnade sitt besked om att höghastighetsbanans

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Blekinge i Sverigeförhandlingen

Blekinge i Sverigeförhandlingen Blekinge i Sverigeförhandlingen Redovisning av nyttoberäkningar Vi vill vara med om att utveckla Sveriges järnvägssystem, men då måste vi få rätt förutsättningar att delta. Bild från långfilmen Gäst hos

Läs mer

Genomgång av Nationell plan. Region syd TMALL 0141 Presentation v 1.0

Genomgång av Nationell plan. Region syd TMALL 0141 Presentation v 1.0 Genomgång av Nationell plan Region syd TMALL 0141 Presentation v 1.0 2018-09-28 Nationell planering för region syd Agenda Modernt, effektivt och hållbart transportsystem Uppdrag och utgångspunkter Förändringar

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad PM Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Systemanalys Gävle-Göteborg

Systemanalys Gävle-Göteborg Vision Bergslagsbanan och Systemanalys Gävle-Göteborg Genomgång med Partnerskap Bergslagsbanans lednings-/tjänstemannagrupp 26 oktober 2010 2010-10-24 Trafikverket arbetar utifrån transportpolitiska mål

Läs mer

Preliminära synpunkter TRV s kapacitetsutredning

Preliminära synpunkter TRV s kapacitetsutredning Preliminära synpunkter 2012-03-16 TRV s kapacitetsutredning ÖVERGRIPANDE SYNPUNKTER Det behövs ökade satsningar på drift o underhåll mm samt åtgärder för ett effektivare kapacitetsutnyttjande MEN det krävs

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen

Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan. Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Stambanan genom övre Norrland och behovet av Norrbotniabanan Kapacitetsbrist på järnvägssystemet kostar arbetstillfällen Fyrstegsprincipen 1. Åtgärd som kan påverka transportefterfrågan och val av transportsätt.

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby)

Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby) PM Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...4 1.3

Läs mer

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken 2017-2025 Långsiktig vision för den regionala kollektivtrafiken Nära till Sveriges Solsida År 2050 har Kalmar

Läs mer

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Remissynpunkter 18 oktober 2017 Återkommande synpunkter Vad menar vi när vi säger hållbart? Tidigareläggande av namngivna åtgärder Väg 153 & 154, Samfinansiering järnväg

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg STOCKHOLM VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg En ny generation järnväg Aktuellt om höghastighetsjärnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Nordic Rail 2017-10-12 Peter Uneklint Programchef Dagens presentation En ny generation järnväg Varför

Läs mer

8 Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för Kinnekullebanan - Förslag till svar på remiss Dnr RS

8 Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för Kinnekullebanan - Förslag till svar på remiss Dnr RS 11 (17) Anteckningar från beredningen för hållbar utveckling (BHU), 2015-03-03 8 Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för Kinnekullebanan - Förslag till svar på remiss Dnr RS 3041-2014 Beredningens ställningstagande

Läs mer

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad

Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad 1 (6) Tal Framtidens Gruv & mineral, 28 januari, 15.00 15.20 (20 min) Bottniska korridoren pulsåder från råvaror till marknad Hela programmet finns på: http://www.framtidensgruvochmineral.se/program/ Rullande

Läs mer

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Kvartal 4

Norrtågs kvalitetsredovisning År 2017 Kvartal 4 Norrtågs kvalitetsredovisning År Kvartal 4 1 Kvalitetsrapport kvartal 4 7 % Resandeökning Vi är glada över att närmare 1,5 miljoner resenärer väljer att resa med Norrtåg. Jämfört med trafikstarten 212

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Kompl. med bilder Hur blev det och vad händer? Peter Bernström Trafikverket Region Syd Uppdrag och utgångspunkter

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet PM-Yttrande N2017/05430/TIF Sven Magnusson, VD SLPAB-2017-00072 Yttrande över Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sundsvall Logistikpark AB har fått möjlighet att

Läs mer

Rätt spår 2 FULL TRIM!

Rätt spår 2 FULL TRIM! Rätt spår 2 FULL TRIM! Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro Februari 2009 Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro 1

Läs mer

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport 2014-02-26 Uppdraget Pågatåg Nordost är en samverkan mellan 12 kommuner och 3 regioner som arbetar för att utveckla regionen genom en förbättrad tågtrafik på 5 bandelar.

Läs mer

Einar Schuch och Christer Agerback

Einar Schuch och Christer Agerback Trafikverket startar den 1 april 2010 Einar Schuch och Christer Agerback Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv förenklar för operatörer, trafikanter

Läs mer

Future Rail Sweden. 21 januari 2010

Future Rail Sweden. 21 januari 2010 Future Rail Sweden 21 januari 2010 Future Rail Sweden Fokus nu Höghastighetsbanor långsiktigt Järnvägsnätet 2 Globaliseringsrådet Sveriges tidigare relativa försprång i infrastruktur existerar inte längre

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 En ny generation järnväg Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg Peter Uneklint Programchef, En ny generation järnväg 2016 Infrastrukturpropositionen 11 oktober

Läs mer

ÅVS stråken Kalmar-Linköping Västervik- Linköping. Peter Linnskog

ÅVS stråken Kalmar-Linköping Västervik- Linköping. Peter Linnskog ÅVS stråken Kalmar-Linköping Västervik- Linköping. Peter Linnskog 2 2014-05-13 Stråken Låg standard på Stångådalsbanan Tjustbanan Behoven längs stråken är lågt prioriterade av Trafikverket Sträckningen

Läs mer

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet Samhällsbyggnadschef Bruno Nilsson 2017-11-14 Kommunstyrelsen Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Bakgrund Västerviks kommun har fått möjlighet att yttra sig över

Läs mer

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0 SKÅNEBANAN

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0 SKÅNEBANAN För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0 SKÅNEBANAN Möjligheter och behov för ökad kapacitet och direkttåg Helsingborg Halmstad Kristianstad PÅGATÅG NORDOST I SAMVERKAN MED HELSINGBORG, HÄSSLEHOLM

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer