Du är välkommen att lämna synpunkter på verksamheten till alla funktionärer, helst till den som är ansvarig för just det du vill prata om.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Du är välkommen att lämna synpunkter på verksamheten till alla funktionärer, helst till den som är ansvarig för just det du vill prata om."

Transkript

1 Göteborgs Segelflygklubb Klubbhandbok Att segelflyga - Ett sätt att leva - Ett sätt att må bra - För en del en livsstil - För andra en hobby som engagerar För att allt ska fungera mellan alla oss individualister har vi i här samlat dels råd och lokala regler, dels en del av de måste regler som flyg är beroende av. Förutom regler av ICAO, EASA, Transportstyrelsen och Segelflyget etc. är följande regler och information ett uttryck för säkerhet. Säkerhet är mycket viktigt, likaså trivsel och båda förutsätter varandra. Få regler och sunt förnuft ger samstämmighet hur vår verksamhet ska fungera och vidareutvecklas. Klubbhandbokens syfte är att få ett samspel mellan regler och människor. Mycket nöje! Segelflygchefen Klubbens Grundstenar - Alla medlemmar är klubben. - Vi måste ha en positiv omvärld. - Allas flygning är lika mycket värd. - Är man aktiv i luften är man aktiv på marken. - Vi måste göra rätt saker på rätt sätt. - Segelflyg ska vara roligt! Våra Kvalitetsmål Göteborgs Segelflygklubb ska ge sina medlemmar en meningsfylld och utvecklande fritid. Alla medlemmar ska uppträda korrekt mot sin omgivning. Inga skador eller akuta risker för skador på personer eller materiel.

2 Ständig förbättring Vår verksamhet ska hela tiden förbättras och anpassas till nya önskemål hos medlemmarna. Alla får och ska tala om vad som är bra eller mindre bra och lämna förslag på hur vi kan bli bättre. Du är välkommen att lämna synpunkter på verksamheten till alla funktionärer, helst till den som är ansvarig för just det du vill prata om. Då du är på fältet och upplever en positiv eller negativ händelse eller får en ljus idé så notera detta i ERFARENHETSPÄRMEN. Detta är en ljusbrun pärm som ska ligga i fältvagnen (men ibland gömmer sig i klubblokalen). I denna noteras även händelser - incidenter - som kunde lett till skada på flygplan eller person. Ett annat sätt att få något ändrat, (tex. innehållet i denna klubbhandbok), är att skriva en väl motiverad begäran till styrelsen. Skulle styrelsen inte hålla med dig kan du skriva en motion till årsmötet.

3 Schema Allmänt Ett internetschema finns i klubben för skolning, bogsering, segelflygledare, presentkort samt bokning av flygplan. Grundschema för skolning, segelflygledare och bogserförare upprättas före varje säsongstart och fylls efterhand på med ansvariga. Grundschemat utgörs av de tillfällen som det är tänkt att vara schemalagd verksamhet. Varje dag delas i tre tillfällen fm, em, kväll. Fm: 09:00-13:00 Em: 13:00-17:00 Kv: 17:00-21:00 För varje tillfälle anger man hur viktigt det är att få schemalagd lärare, segelflygledare samt bogserförare genom olika färger Rött - Måste ordnas Gult Mycket önskvärt att det ordnas Vitt behövs ej I grundschemat står också i anmärkningskolumnen vilken typ av verksamhet som är planerad skolning (ev mer detaljerad tex. sträckskolning, avaskolning, inflygningar, kontrollstarter), presentkort, friflygning, spaka-själv. Lärare och bogserförare bör senast 10/2 anmäla till schemaansvarig och skolchef hur mycket de ställer upp kommande säsong(gärna också önskemål om när). Fr.om 28/2 - Ifyllande av så stor del av luckorna i schemat som möjligt. Det bästa för alla är när detta sker frivilligt, på eget initiativ, genom att personen själv fyller i på schemat. Övergripande gäller målet att schemat alltid skall vara helt fullt utan luckor på alla röda och gula tillfällen för de kommande fyra veckorna. Om schemaansvarig inte hittar frivilliga till tomma röda luckor kan denne efterhand rullande fördela de luckor som finns längre än åtta veckor framåt på de som ännu inte uppfyllt sitt åtagande, utan att tillfråga vederbörande. (Dvs vecka 24 fördelar de luckorna för v33, v25 för v34 o.s.v). Schemaansvarig försöker att med samma framförhållning få frivilliga till de gula luckorna. Bogserförare och lärare har signaturer i matrikeln som skall användas i schemat. För övriga skrivs förnamn + första bokstaven i efternamn.

4 Stand-by Bogserförare och lärare och kan skriva sig som stand-by i schemat genom SBY och signatur i övrigt kolumnen. Detta innebär att de skall kunna nås och vara på fältet inom 1,5 timme. Telefonnummer bör skrivas i schemat. Vid tveksamt väderläge kan bogserförare och lärare höra av sig till fältet kl och tala om att de bestämt sig för att vara stand-by och hur de går att nå om det blir aktuellt med flygning. Delning av tillfällen Det är möjligt för lärare, bogserförare och segelflygledare att dela på ett tillfälle med flera och komma överens under dagen om när man skall vara i tjänst och när man kan flyga själv. Helgbogsering kan tex ordnas på detta sätt bland friflygande segelflygare som även är bogserförare. Delning kan också ske om tex. två personer vill halva dagen var en dag med fm, em, kv.

5 Segelflygledare Alla som under året innan flugit i klubben och har certifikat är skyldiga att vara segelflygledare vid ett fastlagt antal schemalagda tillfällen under säsongen. Kontrollera på schemat om det finns en segelflygledare. Om den inte har kommit - ring och undersök orsaken. När det saknas en schemalagd segelflygledare ska en segelflygledare utses bland de närvarande som står på kölistan, även privatägare och de som flugit under dagen. Om ingen är frivillig måste den med högst total segelflygtid vara segelflygledare tills det är dennes tur att flyga, då ny segelflygledare utses enligt ovan. Vid enbart skolflygning kan lärare tjänstgöra som segelflygledare. Vid enstaka starter krävs ingen segelflygledare under den tid det är så lite folk att ingen är kvar på marken, dock får inga sektorer blockas per telefon. Segelflygledaren ansvarar för flygverksamheten enligt de instruktioner som finns i SHB artikel 406. Du som segelflygledare ska se till att verksamheten fungerar smidigt och effektivt med högsta möjliga flygsäkerhet och på ett sätt som främjar trivsel på flygfältet. Segelflygledaren har rätt att då omständigheterna så kräver avbryta flygningarna.

6 Turordning kölista och bokning Turordning av ej bokade segelflygplan (bokning se nedan) styrs av kölista. Dragning till kölistan sker Bokning kan endast ske för en flygning åt gången. Telefonbokning kan ske efter kl Namn och tid noteras. Efter 1 1/2 timma stryks bokningen om Du inte dykt upp. TIPS: Om du vill flyga ett särskilt flygplan så ring till fältet 9.30 och kolla om det är kö på det planet. Om det är kö så ring senare på dagen och se om det blivit ledigt. Lärare, bogserförare som segelflyger och segelflygledare som kommer att tjänstgöra under dagen skrivs upp först på kölistan innan lottningen. På så sätt kan de kanske utnyttja eventuella luckor i tjänsten till att segelflyga. Extra speciallottning för prestationsflygning längre än 500 km sker även I det fall piloten inte startar från marken innan gäller turordningen från dragningen. Pilot som startat på dragningen innan behåller sin köplats från dragningen. Pilot har rätt att stå över obegränsat antal starter om han/hon så önskar. Vid termikdag får pilot som försöker men ej lyckas hålla sig uppe mer än 20 minuter (bomstart) behålla sin köplats. Om flygplan står utan kö kan segelflygledaren bestämma att det får flygas utan att man blir struken från kölistan. Andra avsteg från kölistan sker om alla är överens. TIPS: Kommer du långt ner på kölistan vid lottning så försök starta innan de andra vill starta. Du är ju ändå så långt ner att det inte gör något om du kommer sist. Om du lämnar startplatsen medan du väntar, tex för klubbarbete på anläggningarna, tvätta vagnar eller klippa gräs, så bör du meddela segelflygledaren detta. Det är bra att anteckna på kölistan var du är samt be någon bevaka din köplats. Samma sak om du flyger motorseglare medan du väntar på din plats på kölistan. Även skolning har en kölista. Turordningen på denna bestäms av lärare/instruktör. Vid schemalagd skolning har denna företräde till en tvåsitsare och en ensitsare som följer kölistan för skolning. Övriga flygplan kan också användas för skolflygning men enligt kölista för friflygning och de regler som gäller för denna. Vid EK-skolflygning då lärare ej är närvarande, sker skolningen enligt kölista för friflygning och de regler som gäller för denna. Piloter som håller på med sträck-, instrument- eller avaskolning får skriva upp sig på kölista till både friflygning och skolstart. Om det är kö för bogsering ska segelflygledaren ange startordning för att optimera verksamheten och få kortaste väntetid för bogserkärran. Generellt gäller att köordningen bestäms av den ordning som piloterna, på eget initiativ eller vid fråga, anmält till segelflygledaren att de är klara för start.

7 Under vardagar kan det ibland vara svårt att få igång verksamhet eftersom få åker till fältet om inte någon annan redan är där. Passagerarflygningar underlättas om man vet att planet är tillgängligt då man kommer med passageraren. Det är därför möjligt att boka flygplan i förväg på schemat. - UDV får bokas alla dagar. - Lärare/instruktörer och steg-2 tränare/presentkortsbokare får boka med företräde, dock senast dagen innan, max ett flygplan per skolning respektive presentkortstillfälle. - Friflygare får boka alla vardagar utom klämdagar, ej heller från midsommarafton till och med v32. UNT och TVS får bokas i förväg. UNH får enbart bokas samma dag som flygningen skall ske. Elev på motorseglare, elev med certifikat och elev som skolar på EK bevis kan förutom lärarens bokning även boka enligt samma regler som friflygare. För att boka ett flygplan - logga in på schemat och boka i bokningskolumnen det flygplan du vill ha. Du får ha maximalt 3 bokningar utöver innevarande dags bokning(ar) och bara ett plan får vara bokat på samma tidpunkt. Bokningstiden inkluderar inte tid för dagligt iordningställande eller tvätt och inställning i hangar efter flygning. Du kan inte utgå från att planet står klart för din flygning utan måste anlända i god tid innan bokad tid, för att ta ut och göra i ordning flygplanet eller om det är i luften, hjälpa till efter landning och få det på plats. Du kan inte heller räkna med att flygplanet kommer att användas efter dig även om någon bokat tid senare. Om ingen direkt tar över det eller om du varit i kontakt med nästa bokare som tagit över ansvaret, måste du tvätta och ställa in planet samt skriva i journalen. För att kunna kontakta nästa bokare måste därför alla som bokar ha korrekta telefon och mail uppgifter i den elektroniska matrikeln. Max bokningstid för segelflygplanen är hela dagar men boka bara den tid du verkligen avser att flyga. Tid som är bokad ska flygas om det går att flyga utan problem (andra håller sig uppe med lätthet). Du får inte behålla din bokning om flygplanet står på marken. Skriv in planerad flygtid och gärna vilken aktivitet du tänker göra tex 2 timmar friflyg eller sträcka 20 mil borde ta 3 timmar för att minska tiden flygplanet står på marken efter det du landat. Direkt när du har flugit färdigt - boka av överbliven tid. Kontakta näste bokare eller de som står på reservlistan och meddela att flygplanet är tillgängligt. Om ett flygplan redan är bokat kan du skriva upp dig som reserv. Skriv önskade flygplan om du är intresserad av flera. Reservlistan för bokning har ingen turordning eller förtur mot kölistan. Flygplan ska avbokas i god tid, så att annan medlem hinner boka tiden. Den som bokar av bör ringa personerna som står som reserver i valfri ordning tills någon vill ha planet. För att skolning, presentkortsflygningar och bogsering skall kunna fungera optimalt har dessa företräde enligt: - Om problem uppstår med bokat flygplan får presentkort och skolning ta över annat, även bokat, flygplan. Presentkort har då företräde över skolning.

8 Förberedelser för flygverksamhet Segelflygledare ansvarar för Kontrollera vem som är schemalagd bogserförare. Om bogserföraren inte hört av sig innan kl. 9:30 ring och kontrollera om han/hon är på gång och kom överens om tidpunkt när flygningarna skall börja. Att lottning blir utförd Att checklista för segelflygning blir genomgången och efterlevd. Kolla och eventuellt tanka fältbilen. Bensin finns i vår tankanläggning. Välj stråkriktning i samråd med bogserföraren Alla som ämnar flyga under dagen ansvarar för att - Dra ut bogserflygplanet och de segelflygplan som är aktuella att flyga med. Segelflygplanen kan dras ut successivt i takt med att det uppstår intresse. - Vid ordningsställande av flygplanet - lägg huvkapellet och dynafoam dynorna i flygplanen. Absolut ingendera på golvet. - Daglig kontroll ska göras på varje flygplan, innan dess första start för dagen. Eventuella fel anmäls omedelbart till segelflygledaren eller segelflygtekniker. Se SHB art 532. Den som utfört daglig kontroll skall signera detta i startjournal. - Roderkontroll utförs för att förvissa sig om att roderkrafterna kan överföras. Detta gäller: Höjdroder Skevroder Luftbromsar Trimroder

9 En person belastar reglaget (rimliga krafter!), medan en annan person låser rodrets rörelse åt båda hållen genom att stoppa det med handflatorna. Lås inte rodret genom att greppa det med fingrarna för då blir det dyrbara intryckningar. Gör inte heller tvärtom genom att belasta rodret och låsa reglaget för det kan leda till skador i stötstänger och infästningar. Passa samtidigt på att känna efter om det finns glapp. - Monteringskontroll ska alltid utföras före första start på alla flygplan som helt eller delvis varit nedmonterade. Se SHB art 532. Monteringskontroll får endast utföras av de som är väl förtrogna med flygplanstypen och ej medverkat vid montering. Var noggrann vid utförande av ovanstående moment. Både Ditt och andras liv kan hänga på detta. - - Dra ner fältvagn till startplatsen innehållande markradio handtelefoner pennor kuddar signalflagga förbandslåda flygledarpärm handradio för flygledare startjournaler landningsmärke blyvikter parasoll dricka till piloterna - Ring Landvetter och boka luftrum före första start, telefon OBS! Vänd markeringskorten vid telefonen, signera checklistan. Se till att mobiltelefonen är påslagen och hela tiden bärs av segelflygledaren. Kontrollera att mobiltelefonen fungerar genom att provringa till den. OBS! Segelflygledaren är ansvarig för att telefonen fungerar och är ständigt passad under tiden som luftrum är bokat.

10 På startplatsen före första start - Ställ flygplan så att de inte är i vägen för landande eller taxande flygplan - Kontrollera markflygradions och den bärbara flygledarradions funktion - Räkna ut aktuell höjd för sektortaket och markera i tabellen på checklistan. Anslå checklistan på fältvagnen så att alla ser vad som gäller. - Se till att alla som behöver får hjälp att dra ut flygplan till startplatsen

11 Inför start Segelflygledaren skall uppmana piloten att kontrollerar sin behörighet (cert, flygtid, senaste kontrollstart) samt be piloten lämna färdplan. Använd checklista i flygledarpärm. Segelflygledaren kontrollerar före första start med respektive flygplan att daglig är utförd och signerad. Segelflygledaren skall under dagen: - Övervaka disciplinen på startplatsen och i luften - Se till att tillräckligt antal medhjälpare finns och aktivera dem med markarbetet vid starter och landningar. - Se till att flygplan kommer bort från landningsbanan i tid - Se till att flygplan som ställs upp för start hamnar på rätt plats. Ha koll på flygplan i nedflygningssektorn för för att se till att flygplan som ställs upp för start hinner iväg innan dessa går ut på medvindslinjen. - Aktivt se till att kölistan flyter och bogserflygplanet utnyttjas optimalt utan avbrott med minimal väntan. - Ha kontinuerlig telefonvakt eftersom Göteborg Control har rätt återkalla avblockad luft. Mobiltelefonen får aldrig lämnas obevakad när luftrum är avblockat utan skall hela tiden bäras av segelflygledaren. - Se till att startjournaler blir korrekt ifyllda. Protokollförare skall om detta ej sköts av segelflygledare utses bland de närvarande som står på kölistan, (även privatägare och de som flugit under dagen). Om ingen är frivillig måste den med lägst total segelflygtid vara protokollförare tills det är dennes tur att flyga, då ny protokollförare utses enligt ovan.

12 - Notera positiva och negativa händelser i ERFARENHETSPÄRMEN som ligger i fältvagnen. Vid allvarligare incident, underrätta segelflygchefen då denne ansvarar för att rapportera vidare sådana till Luftfartsverket som störningsrapporter. - Vid eventuell överskottstid fyll i flygplansjournaler. - Be några tillfälligt icke sysselsatta att ordna fika till startplatsen.

13 Friflygning Innan du åker till flygfältet. Ligger du plus på flygkontot? Har du tillräcklig aktuell flygning för att få flyga själv, eller behöver du lärare? Kontrollera om det står någon viktig information på internetschemat. Finns bogserförare? Är det fler som vill flyga? Glöm inte att ta med certifikat och flygdagbok. Vardagsflygning Tala om för andra att du är intresserad av att flyga på vardagar. Sätt upp listor på anslagstavlan. Skriv upp ditt intresse på internetschemat i kolumnen friflygare samt direkt på hemsidans Tänker flyga i morgon. Ange gärna telefonnummer och när du tänker komma till fältet. Tala om ditt intresse när du är på fältet lördag-söndag och hör om fler är intresserade. Våga åka till fältet på chans om det är bra väder. Det har visat sig att bara en person är där på morgonen och svarar i telefonen när alla ringer för att höra om det blir flygning, så blir det oftast flygning. Åk till fältet fastän vädret inte ser kanon ut. Det visar sig ofta att vädret blir allt bättre, men när du slutligen inser det framåt eftermiddagen, är det för sent att åka dit. Bättre att åka till fältet en gång för mycket. Ring till fältet och hör om det är nåt på gång. Använd även mobilnumret. Vid vardagsflygning är det ofta ingen i klubbstugan och svarar. Prata med bogserföraren som står på schemat, helst dagen innan. Skriva i kommentarskolumnen på internetschemat att Flygning pågår. Vi har en ständigt gående klubb-pc och bredband. Schemat är tillgängligt på några sekunder. Inför start Segelflygledaren kontrollerar vid behov pilotens behörighet (cert, flygtid, senaste kontrollstart, avsikt med flygning m.m.) Använd checklista i flygledarpärm. Segelflygledaren kontrollerar före första start med respektive flygplan att daglig är utförd och signerad. Kontrollera FÖRE START vilka höjder som gäller för luftrummet. I flygplanet. LÄS CHECKLISTAN ORDENTLIGT. Om du blir störd så börja om från början. Kontrollera gärna broms inne och låst en extra gång. Det inträffar att detta glöms. Då du flyttar reglage: 1- Kontrollera reglagets funktion och position 2- Flytta reglaget. 3- Kontrollera reglagets position. Vi har haft haverier som initierats av att piloten förväxlat reglage och dess läge.

14 Skaffa dig handlingsberedskap. Vad gör jag i fall linan går av i höjd med hangaren, vid fältslutet eller annat ställe? Vad gör jag i andra kritiska lägen? Förbered dig på handlingar vid olika möjliga händelser så du kan agera direkt då det sker. I luften Har du inte med dig dricka så avbryt flygningen vid minsta tecken på trötthet. Vätskebrist är en stor orsak till felaktiga beslut som kan leda till haveri. Flygradion används - men med förstånd. Knacka inte på glaset till höjdmätaren, då det blir repigt och kladdigt. Flygtiden är på helgerna begränsad till två timmar och sträckflygning till cirka 15-milabanor om kö finns på flygplanet vid starten. Segelflygledaren kan dock medge undantag vid exempelvis prestationsflygning samt annan begränsning av flygtid. Om du snart flugit två timmar men vill flyga längre; hör efter på radion om det är kö på flygplanet när det återstår ca 15 minuter. Om det inte är någon kö, be då att de ropar ner dig när det blir kö. Trafikvarv och nedflygningssektor Normalt ska vänstervarv användas i trafikvarvet. Avvikelse från normalt landningsvarv meddelas via radio och göres med kraftigt höjd uppsikt. Det kan ju komma någon som inte hört ditt meddelande eller inte har radio. Nedflygning i nedflygningssektorn ska påbörjas på lägst 300 meter.

15 Rapportera Alingsås, beteckning, nedflygningssektorn, och höjd per radio. Rapportera när Du är på medvindslinjen Alingsås, beteckning, medvindslinjen. För flygplan med infällbart landningsställ även ställ ute och låst efter du kontrollerat att stället är ute och låst. Då två eller flera flygplan samtidigt befinner sig i nedflygningsområdet ska flygplan med lägsta höjd reducera höjden så att största möjliga separation före landning erhålls. Det flygplan som då landar först ska landa långt in på fältet för att lämna plats åt de efterföljande. Meddela avvikande landningsrutin så att efterföljande flygplan vet Ditt beslut. Hittar du termik i nedflygningssektorn måste Du dra broms om det finns andra flygplan i eller på väg till nedflygningssektorn. Är du ensam kan du stiga om du meddelar din avsikt på radion. Landning Inga termiksvängar är tillåtna efter du gått ut på medvindlinjen Landningsmärken markerar tröskeln. Du ska alltså inte landa före landningsmärkena. Lägg särskilt märke till var Du ska landa om det står flygplan på banan. Utrullning sker normalt rakt fram utan kursändringar. Vid mållinjepassage efter genomförd bana ska fart och höjd räcka till för ett normalt trafikvarv. Om höjd inte räcker ska landning ske rakt in. Meddela noga din avsikt via radio. Mållinjepassagen ska ske på ett betryggande sätt ur flygsäkerhetssynpunkt. Beträffande minhöjd (50 m) och AVA-flygning se SHB 450. Alla andra former av omotiverade trycklandningar är absolut förbjudna. Överträdelse resulterar i nyttjandeförbud. Verksamheten på marken När du landat skall du hjälpa till att dra tillbaka planet samt hjälpa nästa pilot att starta. Om du vill lämna startplatsen skall du kontrollera med segelflygledaren att detta går bra och att det kommer att finnas ett tillräckligt antal medhjälpare under den tid du är borta.

16 Kontrollerat Luftrum I Alingsås ligger vi under Landvetters terminalområde (TMA). Normalt har vi avblockad luft och sektorer som flygledare meddelar. Du skall normalt använda 123,65 MHz vid flygning i sektorerna och runt fältet. Enskilt färdtillstånd i Göteborg TMA begärs hos Göteborg Control 124,67 MHz. Segelflygsektorer Genom avtal med GÖTEBORG CONTROL, kan vi efter tillstånd disponera ett antal sektorer. Horisontell utbredning och Vertikala höjder framgår nedan samt finns på kartor i klubblokalen. 1. Sektor LENA Standard tak 2500 fot MSL, avblockat tak 4000 fot MSL. Detta innebär att vi inte flyger högre än 1100 meter ovan fältet, vilket ger en liten felmarginal N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E 2. Sektor LOO Standard tak 2500/4500 fot MSL, avblockat tak FL 60 ( se nedan ) N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E 3. Sektor VEDUM Standard tak 1500/4500 fot MSL, avblockat tak FL 60 ( se nedan ) N E, N E, N E, N E 4. Temporär sektor HEDARED Standard tak 2500 fot MSL, tak enligt enskilt färdtillstånd per radio av Göteborg Control. Även glappet mellan Hedared och Loo ingår om tillstånd beviljas för Hedared högre än 4500 fot MSL N E, N E, N E, N E Sektorerna LENA, LOO samt VEDUM avblockas (blockfärdtillstånd) av segelflygledaren genom kontakt med Göteborg Control, telefon

17 Telefonpassning ska alltid finnas. Segelflygledaren ska vara anträffbar på klubbens mobiltelefon. FL60: En höjdmätare som är nollad på flygfältet visar inte FL60. Aktuell höjd för nollad höjdmätare framgår av tabell i segelflygledarens checklista. Enskilt färdtillstånd kan erhållas för flygning över sektorerna under förutsättning att luftrummet kan evakueras inom 5 min. Begäres av enskild pilot via radio hos Göteborg Control I avblockade sektorer flyger vi utan krav på flygledning från Landvetter Göteborg Control, har skyldighet att meddela annan trafik att vi disponerar sektorerna. Vid ett återkallande av sektorerna meddelar segelflygledaren samtliga flygplan. Varje pilot kvitterar att han/hon uppfattat meddelandet och ser till att han/hon snarast lämnar sektorn eller reducerar höjden till ny angiven gräns. Piloten meddelar också när han/hon har lämnat kontrollerat luftrum (inom 5 minuter). Då luftrummet är utrymt av samtliga plan ska segelflygledaren i sin tur meddela Göteborg Control detta. Vid återlämnande av avblockad sektor får varken vår egen eller (av oss känd) annan segelflygklubbs verksamhet finnas i sektorn. Flygning i sektorerna Piloten ska vara väl medveten om sektorernas utsträckning i höjd- och sidled. Dubbelriktad radioförbindelse mellan flygplan och klubbens markradio (123,65 MHz) upprättas Flygning sker VFR och IFR med marksikt. Annan, ej kontrollerad VFR-trafik förekommer. Håll uppsikt! Då fallskärmshoppning pågår i Vårgårda bör du inte flyga i närheten av Vårgårda flygfält. Måste du flyga i närheten eller landa där så kontakta dem ovillkorligen på radio (samma som vår frekvens) och håll noggrann uppsikt. Även Borås SFK och Herrljunga Fk har segelflygsektorer som i viss utsträckning sammanfaller med GSFK:s LOO-sektor. Boråssektorn VIARED och Herrljungasektorn LJUNG framgår av kartan och koordinaterna är Ljung: N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E Viared: N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E Om du avser flyga i sektorer som inte har avblockats av GSFK, måste du förvissa dig om vilka höjder som gäller här och ta kontakt med resp. klubbs segelflygledare per radio, om möjligt även per telefon innan start.

18 LIDKÖPING UDDEVALLA Hasslösa SKÖVDE Öresjö Sjuntorp Vedum STENUNGSUND Loo Cirrus ALINGSÅS Lena Ljung Säve KUNGÄLV LERUM Hedared BORÅS Viared KINNA Berghem VARBERG Inre röd streckad linje är Viared Inre blå streckad linje är Ljung Inre grön streckad linje är Loo Lantmäteriet och ASD Övriga sektorer i Västra Götaland som används av Halle Hunneberg, Borås resp. Lidköping Öresjö N E, N E, N E, N E, N E, N E Sjuntorp N E, N E, N E, N E Hasslösa N E, N E, N E, N E, N E, N E Berghem N E, N E, N E, N E, N E, N E, N E

19 Transport av segelflygplan på fältet Använd framför allt fältbilen för bogsering. Använder Du egen bil så hjälp gärna andra efter det att Du dragit ner Ditt flygplan. Normal trafikförsäkring gäller ej på fältet. OBS! Ingen bilparkering på fältet. Fältbilen får endast köras av körkortsinnehavare. Vid användning av fältbilen ska 20 m lång lina användas. Linan får inte släpa efter bilen utan skall plockas upp efter varje bogsering. Håll avstånd till parkerade flygplan, kör inte i närheten utan att du ser hela flygplanet inkl. vingspets eller att någon som ser dirigerar. Bilen får aldrig köras ut till flygplan på fältet, utan ställs vid sidan av stråket. Flygplanet taxas manuellt till bankanten. Tryck/lyft ej i stjärten så att nosen går i marken då detta ger fula repor. Tryck inte med tummarna på vingen då det kan bli intryckningar. Lägg handflatan på vingen med tummen nedåt. Då flygplan transporteras efter fältbil ska alltid huven på flygplanet vara låst. På Bergfalke och Pilatus även höjdroder. Vid transport av flygplan som saknar svängbart sporrhjul, Dolly, ska en person gå vid bakkroppen och lyfta denna i svängarna. Det är absolut förbjudet att enbart bromsa med vingen i svängarna.

20 Gästande pilot Gästande pilot får flyga klubbens plan om följande iakttas: 1. Gästande pilot ska kunna visa upp gällande certifikat och flygdagbok. Gästande utländsk pilot får flyga på sitt cert om det är utfärdat av ett ICAO-anslutet lands luftfartsmyndighet. Observera att i vissa länder ex.vis Storbritanien har segelflygare ej cert. Se LFS 2007: Om inte pilotens verksamhet som flygare är väl känd ska kontrollflygning med lärare ske 3. Piloten ska vara influgen på aktuell flygplanstyp 4. Flygning med nytt flygplan (= flygplanstyp som gästande pilot ej tidigare flugit) får ske efter instruktion av lärare 5. Pilotens namn, adress, telefonnummer och uppgift om typ av medlemskap ska noggrant antecknas i startjournalen 6. Se prislista om regler för medlemskap

21 Bullerklagomål Om du tar emot klagomål över buller eller andra störningar: Iaktta ett ödmjukt bemötande och var noga med att ta namn, telefonnummer, tid och plats för störningen. Tala om att vi kommer att följa upp det och att miljösamordnare eller segelflygchef kommer att kontakta dem. Vid telefonen i klubbstugan finns en pärm "Bullerklagomål" där du för in uppgifterna du fick. Kontakta miljösamordnare och/eller segelflygchef. De ansvarar för uppföljning, vidare kontakt och att platser som skall undvikas registreras på speciell bullerkarta i klubbstugan.

22 Skolflygning Allmänt I hela denna klubbhandbok där det står lärare gäller det också instruktör. Instruktör får dock inte utföra vissa övningar i början av certifikatutbildningen. Lärare och bogserförare ska ha god kontakt med varandra så att inte den ena får vänta på den andre. Om lärare skolar utöver vad bogserförare fått meddelat via skolschema så måste läraren följa rutiner enligt Innan du åker till flygfältet. Elever som skolflyger - Förbered varje flygdag genom att läsa några övningar framåt i Du flyger - Håll tiderna, tänk på att andra väntar på Din hjälp - Anmäl till läraren eller i andra hand till annan elev i gruppen om Du inte kan komma eller blir försenad. OBS! Vädret i Göteborg och Alingsås är (dess bättre) inte alltid detsamma - Om Du kommer först börja göra daglig och förbered bil, fältvagn etc. - Om Du kommer sent och inte hjälpt till vid utdragning var noga med att hjälpa till vid indragning så ej samma personer får dra både in och ut - Medtag: Elevdagbok, Flygdagbok, Du flyger, Flygkarta, Keps/solhatt (utan metallknopp på toppen - kan skada huvglas) - Klä Dig bekvämt och efter vädret. Ha gärna stövlar tillhands samt varm jacka. Snörade skor är att föredra - Vid dåligt väder gäller teori/flygplansvård eller annan lämplig aktivitet - Om Du ej varit med om olika moment till exempel daglig, koppla bogserlina eller hämta flygplan med fältbil - FRÅGA! Kräv hjälp från ALLA i klubben med sådant som är oklart eller som Du undrar över

23 - - Ta med Fika/Lunch/Dricka eller köp i klubbcafeterian och ta med en vattenflaska ut på fältet. En varm sommardag måste man dricka mycket - Se till att fylla i elevdagbok och flygdagbok samt att denna signeras av lärare - Kontrollera att du har ett gällande elevtillstånd. - Var försiktig vid in- och utdragning av flygplan. Mot slutet av kursen ska flygplanen vara utdragna när läraren kommer - Håll reda på turordning - läraren kan ha svårt att hinna det - För noggranna startjournaler så att det blir lätt för de som skall registrera i klubbens datasystem. - Hjälp till med all annan segelflygning som pågår samtidigt - Betala in skoldebiteringen i förskott

24 Avslutande av verksamhet - indragning Ingen planerad start efter Tänk på våra grannar. När det finns en segelflygledare ansvarar denna för att verksamheten avslutas. Alla som flugit (även privata flygplan) skall hjälpa till med att tvätta och ta in flygplan. Den som sist flög med respektive flygplan ansvarar för att det blir tvättat och ställs in i hangaren. Innan du åker hem skall du kontrollera med segelflygledaren att detta går bra och att det kommer att finnas ett tillräckligt antal medhjälpare kvar. Meddela på radion att sektorerna stängs. Ring till Landvetter och avboka luftrum, telefon Vänd markeringskorten ovanför telefonen och signera på checklistan. Efter avslutade flygningar ska all utrustning placeras på sina platser. Se till att alla punkter i checklistan blir utförda: - Flygplanen blir tvättade (särskilt flugor på framkanter och lera på undersida). Tvättutrustning som använts till motordrivet flygplan får inte användas till segelflygplan eftersom oljerester överförs. - Flygplanen blir indragna (eller demonterade och lastade i vagn) - Inga överknäckta bromsar - Vingklaffar och höjdroder ska då de har yttre tätning stå i neutralposition. - Batterier satta på laddning - Dollys avtagna. - Rätt huvkapell på rätt flygplan. - Från maj till september lämnas fallskärmar i flygplanen. Övrig tid eller då flygplanet står ute placeras skärmen i sitt fodral i avsett plåtskåp skyddad för hungriga möss. - Bogserlinor blir intagna från bana och uppvindade på fältvagn. - Markradio, bärbar radio, mobiltelefon och reservbatteri som förvaras i fältvagnen blir satta på laddning. - Papperskorg och drickaback i fältvagn tömda.

25 - Startjournaler är korrekta samt införda i flygplansjournalerna. Därefter läggs startjournalerna i lådan i sekretariatet för debitering. - Checklista och kölista arkiveras i pärm i sekretariatet. - Kaffebryggare avstängd. Alla fönster stängda och låst och släckt överallt. - (Återigen) Är luftrummet avbokat!

26 BOGSERING Allmänt Bogserförare har som primär uppgift att på effektivaste sätt bogsera upp segelflygplan till den höjd och plats segelflygaren vill. Dagen för bogsering börjar klockan 9:30 och slutar klockan 21 delat i tre pass Fm: 09:30-13:00 Em: 13:00-17:00 Kv: 17:00-21:00 Bogserförare som står på schemat under dessa tider ska ha möjlighet att bogsera då. Avlösning vid delad dag sker vid övergången mellan de olika passen om ej annat har överenskommits. Om det enligt utskickat skolschema är skolning en viss tidpunkt så ska bogserföraren vara på fältet den tid den schemalagda skolningen börjar. Detta gäller även då vädret är dåligt om inte annat avtalats med läraren i god tid innan skolningen börjar. Daglig rutin 1 Segelflygarna ska dra ut bogserplanet ur hangaren åt bogserföraren. 2 Daglig tillsyn på bogserflygplan ska utföras dels på morgonen före flygning, dels på kvällen efter avslutad verksamhet. Detta för att fel som uppstått under dagen ska kunna åtgärdas före nästa dags flygning. Se till att bogserflygplanet är fulltankat på morgonen så att verksamheten kan löpa utan avbrott 3 Om sektorerna är öppna, kontrollera med segelflygledaren vad som gäller. Finns ingen segelflygledare är det 2500ft som är max bogserhöjd. 4 Se till att linan för bogsering blir kontrollerad. Inga knutar får finnas och alla låsningar och eventuella brottstycken ska vara felfria 5 Val av startstråk görs av segelflygledare och bogserförare i samråd. Vid tveksamheter avgör bogserföraren såsom befälhavare över bogsersläpet. 6 Gör en kort provstart före bogsering. Eventuella störningar är enklare att klara av utan släp. Om det gått en längre tid sedan sist du bogserade - kontrollera att du uppfyller BCL-kraven på antal minimistarter under viss tidsrymd för att få bogsera.

27 7 Då det är dags att dra upp segelflygplan så starta motorn först då segelflygplanet är uppställt på stråket med pilot i planet. 8 Gör aldrig branta svängar om inte piloten i segelflygplanet är med på det och definitivt aldrig under 100 meters höjd. 9 Tyst radiotrafik tillämpas. Detta innebär att normala rutiner inte rapporteras på radio, utan endast avvikelser ifrån dessa. Lyssna noga, för det som sägs är säkert av betydelse 10 Flyg inte slut på bränsle. OBS! Förhöjd risk i samband med byte av bogserförare. Bogserplanet tankas helst i samband med naturlig flygpaus. Tag gärna hjälp för att få det gjort snabbare. 11 Efter flygningarna innan verksamheten avslutas ska bogserplanet tankas fullt. Segelflygarna som flugit under dagen skall hjälpa till att tvätta och ställa in bogserplanet. 13 Endast bogserpiloter får friflyga med bogserplanet och då endast när detta ej stör verksamheten 14 Fyll i flygplanjournaler ordentligt. Skriv tydligt! Avrunda till jämna 5 minuter. Provstart och eventuella extrastarter som behövs för att uppfylla BCL-behörigheter för bogsering debiteras klubben. Fråga gärna segelflygarna hur dom vill ha det! Rutiner för bogsering Våra bogserflygplan kostar mycket i service och stillestånd kostar ändå mer. Iaktta följande för att minska behovet av underhåll. Hjulbromsar Sträva efter att endast använda bromsarna för att hålla planet still och för nödsituationer. I övriga fall använd gasreglaget och låt luftkrafter, sporrhjulsstyrning och rullmotstånd göra det mesta jobbet. Till exempel att taxa runt planet vid uppställning för start istället för att vrida runt planet runt ena hjulet kan spara hundratals ensidiga inbromsningar på ett år. Planera flygplansrörelser på marken så att inbromsning kan ske genom att dra av till tomgång och använda rullmotståndet som broms. Magring. Pawnee: Fullt rik fungerar bra. Dock kan magring ske så att EGT-utslaget för fullt rik från marknivån bibehålls. Detta medför ingen fara för motorn men bättrar på ekonomin vid långa (höga) bogseringar.

28 Övrigt motor: Vid kontroll av olja, undvik att dra åt oljelocket för hårt. På Cuben hade fästet i motorblocket för oljepåfyllningsröret förstörts vilket är lite tråkigt. Locket behöver inte dras åt så att metallen deformeras och tätar, det sitter en o-ring som gör samma jobb med betydligt mindre åtdragningsmoment. Att dra till o-ringen börjar täta plus ytterligare 1/8 varv räcker gott. Flygvägar Några tumregler som kan vara bra att komma ihåg. Stig på rakkurs till höjden är minst m ( ft). Sväng därefter MOT vinden för att utnyttja vindgradienten. Detta är särskilt viktigt på låg höjd. Det ger alla lite bättre marginaler vid eventuellt linbrott eller motorstörning. Därefter avpassas varvet så att önskad höjd uppnås på önskad plats. Variera flygbanorna och försök göra det mesta av bogseringen över glesbebyggt område. Bogsering resp nedflygning Låt alla motorpådrag och -avdrag vara LÅNGSAMMA! Det sitter balansvikter i vevaxeln på motorerna som tar stryk om det blir för snabba ändringar i motorvarvtal. Uppbogsering skall ske med full effekt då den extra rikningen som kyler motorn endast är aktiv vid max framfört gasreglage. Magring kan göras så att EGT-utslaget från marknivån bibehålls. Övergången till plane görs lämpligast via en måttlig överhalning åt höger, dvs inga "Stukadykningar" är nödvändiga. Vid sådana manövrer är risken stor att motorn övervarvas plus att risken för överbelastning är stor. Mjukt effektavdrag ska ske under övergången till plane. Nedflygning sker enligt regeln dvs minimum 2000 rpm och max hastighet 200 km/h. På så sätt kyls inte motorn ner onödigt snabbt utan det blir lite mer kontrollerat och uniformt. Då största delen av höjden är borta börja ta ner farten och effekten och påbörja inflygning för landning. Landning och utrullning Landning med finalfällning anflygs med normal hastighet fast med minst 15 m höjd över tröskeln och en normal landning rakt fram en bit in på banan ansätts. Låt planet rulla ut utan nämnvärd bromsning, städa upp flygplanet dvs klaff in och förvärmning från, och taxa lugnt tillbaka.

29 Utfärdande av nyttjandeförbud av klubbens flygplan (inklusive bogsering) Nyttjandeförbud för pilot kan utfärdas med omedelbar verkan av segelflygchef, lärare, instruktör eller segelflygledare då piloten bryter mot gällande bestämmelser och anvisningar för flygverksamheten. I övriga fall t ex då piloten inte fullgjort sina åtaganden mot klubben, utfärdas nyttjandeförbud av klubbstyrelsen. Nyttjandeförbudets utformning och varaktighet bestäms i varje enskilt fall av segelflygchef och klubbstyrelse.

30 FLYGTIDSKRAV Detta kapitel uppdaterades av AH På finns Författningar för luftfart innefattande Transportstyrelsens författningssamling (TSFS) och (med tidigare namn) Luftfartsstyrelsens författningssamling (LFS). På finns Segelflyghandboken (SHB) Aktuell flygerfarenhet och kompetenskontroll(pc) Enligt LFS 2008:23 (f.d. LFS 2008:5), För att få utnyttja ditt segelflygcertifikat måste Du under de 12 senaste månaderna ha en aktuell flygtid på minst 10 starter och 5 timmar för segelflygplan och för motorsegelflygplan 8 timmar och 16 starter ( max hälften på segelflygplan eller andra flygplan enligt bestämmelsen). Uppfylls inte detta ska PFT utföras med lärare enligt SHB artikel 607 (080430). Förnyelse av segelflygcertifikat Enligt LFS 2008:23 14 Ett elevtillstånd och segelflygarcertifikat utfärdas och förnyas med en längsta giltighetstid på 5 år och gäller till datum som anges på handlingen. Passagerarflygning Enligt LFS 2007:32 Passagerare får endast medföras om piloten under de senaste 90 dagarna ha utfört minst 3 starter och landningar med segelflygplan/motorsegelflygplan. (Lydelse i SHB440 är underordnad LFS) Vid passagerarflygningar ska passagerarens namn antecknas i startjournalen. OBS! Flyg snällt och fint. Du kanske är avgörande om Din passagerare blir segelflygare eller inte Språkbehörighet. Språkbehörighet regleras enligt LFS 2008:32 (f.d. LFS 2008:1) och har olika giltighetstider beroende på provresultat, vilket framgår på certifikat eller behörighetshandling.

31 Medicinskt intyg. Medicinskt intyg krävs enligt LFS 2008:28 (f.d. LFS 2008:2) med olika giltighetstider beroende på ålder och typ av undersökning, vilket framgår av det medicinska intyget. Om undersökningen inte genomförs av flygläkare begränsas intyget till att enbart gälla i Sverige. Kontrollstart Enligt SHB artikel 607 (080430). Kontrollstart ska utföras av pilot: med mindre än 50 tim flygtid efter 2 mån flyguppehåll med tim flygtid efter 4 mån flyguppehåll med tim flygtid efter 6 mån flyguppehåll Segelflygchef, lärare samt segelflygledare kan besluta att pilot oberoende av tidigare erfarenhet skall utföra kontrollstart. Kontrollstart kan utföras av lärare, instruktör samt av steg-2 eller steg-3 tränare. Godkänd kontrollstart ska bestyrkas i flygdagboken. Inflygning på ny flygplanstyp om du har segelflygcertifikat Inflygning på ny typ ska ske enligt fastställd utbildningsplan enligt segelflyghandboken flik 6 med artikel beroende på tidigare erfarenhet och kategori av flygplan. Inflygningsregler för dig med PPL certifikat BCL-C och JAR-FCL säger att skillnadsutbildning (tex sporre) görs med flyglärare och familjaritetsutbildning utförs av piloten själv. (tex från Cub till IXI eller Dimona till UDV). För UDV ska det vara inskrivet TMG i PPL certifikatet. För UDV och IXI ska familjaritetsutbildning ledas av lärare, i första hand motorflyglärare. Som lärare får dock även pilot som är godkänd av segelflygchefen fungera, under förutsättning att inte BCL eller JAR överträds, och att du som skall flyga in dig är godkänd av segelflygchefen. För motorflygplanen innebär detta att läraren bör vara segelflyglärare och bogserpilot och du själv erfaren segelflygare. För UDV bör du åka med som passagerare först för att känna på planet.

32 MOTORDRIVNA FLYGPLAN Tänk på att flyga så att vi inte får bullerklagomål (gäller även segelflygplan försedda med hjälpmotor - kategori SSG och SLG). Se i klubbstugan anslagna in- och utflygningsvägar. Vid bogsering ska Pawneen användas i första hand då den bullrar (och slits) minst. Motorflygplanen saknar landningskort och eventuella landningsavgifter debiteras piloten. Förvara headseten i klubbstugan eller fallskärmsskåpet från oktober till april där hungriga möss inte kommer åt dem. Motorseglaren bokas på internetschemat. Minsta debitering för motorseglaren är beroende av tiden planet är borta från fältet mellan klockan För helger är mindebitering 25 % och vardagar 10 %. Detta gäller även tachopriset, där 100 tacho räknas som en timma.

33 SPAKA-SJÄLVSTARTER OCH PRESENTKORT För den som vill prova segelflygning, finns dels möjligheten att boka en start med lärare/instruktör/steg-2 tränare på motsvarande sätt som presentkort, dels spaka-självdagar. Bokning skrivs in av presentkortsbokare på internetschemat. För presentkort har betalning antingen skett genom inbetalning i förväg eller sker kontant till läraren. För att betalningsrutinen ska fungera måste presentkort kryssas i på startjournalen samt lärarens namn anges ordentligt. Presentkorten är numrerade och läraren skall skriva in numret i startjournalen. Om nummer saknas antas att betalning skett kontant och läraren kommer att debiteras. Flygtiden för presentkortstart är begränsad till 40 minuter. Vid spaka-själv-starter skall spaka-själv kryssas i startjournal och namn och adress på eleven antecknas för att användas vid rekrytering och uppföljning. Lärare är ansvarig för att betalning tas upp vid spaka-själv dagar, antingen genom att göra det själv eller delegera till segelflygledare eller annan medhjälpare.

34 Privata flygplan Klubben är positiv till att medlemmar satsar på egna flygplan för att utvecklas som segelflygare. Privata flygplan ska enligt Segelflygförbundet administreras av en klubb. Det betyder att tekniskt och administrativt ansvar åvilar klubbens funktionärer. Privata flygplan ska därför nyttjas och skötas i enlighet med klubbens regler och rutiner. För privata flygplan gäller dessutom: Erfarenhetsgränser för att flyga privata flygplan ska diskuteras med segelflygchefen, vilken har det formella ansvaret för verksamheten Anvisningar från segelflygchefen och lärare ska följas även av de som flyger privata flygplan Ekonomiregler framgår av prislistan Att ha privat flygplan innebär inte att man ska ha privatverksamhet. Segelflygning är en gruppverksamhet. Alla som flyger på fältet ska hjälpa varandra med både den löpande verksamheten, hålla ordning på klubbens anläggningar och materiel samt deltaga i vinterns byggverksamhet.

35 Sträckflygning och tävlingar Allmänt Prestationsflygning inom och för klubben uppmuntras och stöds. Vi bör vara aktiva i vår egen utveckling till bättre piloter. RST och DM är en bra grund till ytterligare tävlingsflygning. Turordning enligt kölistan gäller även för sträckflygning. För att kunna utnyttja din köplats ska du redan förberett flygningen. Acceptabel fördröjning med att iordningställa planet med vatten tankning och installering av utrustning är en halvtimme. Därefter stryks du från kölistan. Tankar du vatten i förberedande syfte får du räkna med att det kan komma att tömmas ur. Rikssegelflygtävlingen RST För att inte göra något fel är det lämpligt att du läser igenom tävlingsreglerna. Dessa består av ett antal artiklar i segelflyghandboken flik 7. Innan du flyger, se till att den utrustning du tänker använda är korrekt. Gör en daglig kontroll av tävlingsutrustningen liksom flygplanet. När du är klar med din prestation följer du anvisningarna som RST-ansvarig anslagit. Krav på piloten För att få sträckflyga med GSFK:s segelflygplan krävs att du: - före årets första sträcka fått godkännande från segelflygchef, lärare eller annan av segelflygchefen delegerad person - i samråd med segelflygledaren organiserar telefonpassning och hämtning av utelandat plan. - kontrollerar att vagnen är besiktigad och färdig att använda samt lämnar nycklarna till bilen. Externa tävlingar Följande regler gäller för deltagande i tävlingar: För att få tävla i av FSF/SSF sanktionerade tävlingar (även RST) ska den tävlande ha gällande sportlicens Uttagningskommittén (UK) består av två ledamöter och tillsätts av styrelsen för Göteborgs Segelflygklubb. UK:s uppgift är att tillse att klubbens medlemmar får möjlighet att deltaga i segelflygtävlingar. Efter att intresseanmälningar lämnats in är det UK:s uppgift att fördela flygplan till medlemmarna så att:

36 - varje medlem får möjlighet att deltaga - de som saknar tävlingserfarenhet stimuleras att börja tävla - mera erfarna piloter stimuleras till bättre kvalificeringar Önskemål beträffande tävlingar och flygplan i form av en prioriteringslista ska vara inlämnade till UK varje år i god tid före kommande flygsäsongs början, dock senast 31 januari. Efteranmälningar behandlas i mån av för tävling disponibla flygplan. Om det finns fler intresserade och kvalificerade piloter än tillgängliga flygplan, uppdrages åt UK att nominera tävlingspiloterna Grunderna för UK:s arbete är följande: a) medlemmen ska ha den kompetens som gör det möjligt att flyga ett visst flygplan under tävlingsförhållanden b) medlemmen ska i sitt flygande givit prov på ett uttalat säkerhetsmedvetande. Den som i sitt flygande bryter mot säkerhetsbestämmelser och rutiner på hemmafältet är inte kvalificerad att deltaga i tävlingar c) medlemmen ska ha den erfarenhet som krävs för deltagandet d) medlemmen ska uppträda som en god kamrat och bidraga till klubbens utveckling med eget arbete e) medlemmen ska själv ordna ett fungerande marklag som motsvarar den tekniska aktsamhet om materielen och bilvana som krävs för ett gott markarbete f) inga anmärkningar kvarstår i klubben på hur medlemmen levt upp till förtroendet vid eventuellt tidigare lån av flygplan g) medlemmen ska ha betalt sina avgifter och fullgjort alla sina ekonomiska skyldigheter gentemot klubben. h) medlemmen ska vara väl förberedd genom egen och aktuell träning UK har rätt att återta sitt beslut rörande en medlems lån av flygplan om de finner att ovanstående punkter inte blivit uppfyllda och kan då låta flygplanet övergå till annan pilot. UK äger rätt att dela ut flygplan till andra medlemmar om det skulle visa sig att någon som anmält sitt intresse valt att hoppa av. UK ska presentera sitt slutgiltiga ställningstagande senast 1 april varje år. Överklaganden mot UK:s beslut ska behandlas av styrelsen. Flygplanet disponeras av piloten under utlyst tävlingstid samt den del av dagen före och efter som är rimlig för att packa och transportera sig till tävlingsplatsen med ankomst kl 18.

37 Lagmedlemmar och klubbens övriga medlemmar har rätt att nyttja flygplanet på tävlingsplatsen under avlysta dagar och efter avslutad tävlingsuppgift (under förutsättning att det godkänns av tävlingsledningen). Den tävlande skall visa aktsamhet med lånat flygplan, vagn, lös utrustning och flygplanshandlingar. Kvarglömd eller genom ovarsamhet skadad lös utrustning skall ersättas. När flygplanet lämnas tillbaka skall journaler vara ifyllda och startprotokoll skall lämnas in på alla flygningar som utförts under tiden flygplanet varit borta. Om UK finner att det allmänna medvetandet i klubben strider emot de säkerhetskrav och den standard som gäller inom det svenska segelflyget eller att de som tävlar utgör dåliga förebilder för klubbens nybörjare, bör UK aktivt bidraga till att dessa problem blir åtgärdade.

GÖTEBORGS SEGELFLYGKLUBB. Klubbhandbok

GÖTEBORGS SEGELFLYGKLUBB. Klubbhandbok GÖTEBORGS SEGELFLYGKLUBB Klubbhandbok Antagen av styrelsen den 11 april 2013 Välkommen till GSFK Att segelflyga kan vara så mycket. För vissa en livsstil, för andra en meningsfull hobby. Göteborgs Segelflygklubb

Läs mer

KLUBBREGLER FÖR HALMSTAD SEGELFLYGKLUBB

KLUBBREGLER FÖR HALMSTAD SEGELFLYGKLUBB Halmstads Segelflygklubb Styrelsen KLUBBREGLER FÖR HALMSTAD SEGELFLYGKLUBB Funktionskontrollflygning Funktionskontrollflygning ska utföras t.ex. efter en normal årstillsyn, mindre reparation, mm. Flygningen

Läs mer

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 7. Utbildningsplan för segelflygcertifikat begränsat till motorsegelflygplan (TMG)

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 7. Utbildningsplan för segelflygcertifikat begränsat till motorsegelflygplan (TMG) Utbildning Sid nr 1 av 7 Utbildningsplan för segelflygcertifikat begränsat till motorsegelflygplan (TMG) Allmänt Förare som genomgått utbildning enligt denna utbildningsplan erhåller segelflygcertifikat

Läs mer

Segelflyghandboken Datum 040530

Segelflyghandboken Datum 040530 Utbildning Sid nr 1 av 7 Kunskapskrav i Flyglära 1 Vikning, orsak - korrigering Kropp Vingar 2 Stabilisator Vikning med luftbroms Rodren Luftbromsen 3 Låg inflygning till landning, åtgärder Rodrens manövrering

Läs mer

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 7. Sträckflygning och tävlingsflygning

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 7. Sträckflygning och tävlingsflygning Utbildning Sid nr 1 av 7 Sträckflygning och tävlingsflygning Allmänt Utbildningarna genomförs som 3 olika kurser. Utbildningarna är frivilliga men kan användas för fortsatt utbildning och ger en ökad kunskap

Läs mer

KLUBBMANUAL Örebro Segelflygklubb 5. KLUBBREGLER. 1. Medlem: är skyldig att följa anvisningar från segelflygchef, segelflyglärare och flygledare.

KLUBBMANUAL Örebro Segelflygklubb 5. KLUBBREGLER. 1. Medlem: är skyldig att följa anvisningar från segelflygchef, segelflyglärare och flygledare. KLUBBMANUAL 1. Medlem: är skyldig att följa anvisningar från segelflygchef, segelflyglärare och flygledare. 2. Turordning för flygning: 2.1 Lottning till turordning för flygning sker helger under perioden.

Läs mer

SSFK PM FÖR SEGELFLYGLEDARE 2015

SSFK PM FÖR SEGELFLYGLEDARE 2015 SSFK PM FÖR SEGELFLYGLEDARE 2015 KORTFATTAD HAVERIINSTRUKTION Vid haveri utan personskada, börja på punkt 4. 1. PERSONSKADOR - FÖRSTA HJÄLPEN - FINNS LÄKARE/SKÖTERSKA? (A-B-C, ANDNING, BLÖDNING, CHOCK)

Läs mer

Säsongsstart Agenda IRS (svarta boken) Flygtrim Trafikvarv Sundbro Flygledare Luftrum Flygsäkerhet Personliga målsättningen

Säsongsstart Agenda IRS (svarta boken) Flygtrim Trafikvarv Sundbro Flygledare Luftrum Flygsäkerhet Personliga målsättningen Säsongsstart 2019 Agenda IRS (svarta boken) Flygtrim Trafikvarv Sundbro Flygledare Luftrum Flygsäkerhet Personliga målsättningen IRS Nytt sätt att rapportera avvikelser Enkelt att använda men kräver www.

Läs mer

Statistik Segelflyget

Statistik Segelflyget Statistik Segelflyget Statistik, flygsäkerhet verksamhetsåret 2018 Sammanställt av Henrik Svensson Segelflyginspektör Statistik 2018 Super väder Ökad sträckflygning Trots vädret, flygtimmarna något under

Läs mer

Förstasidan av teori boken Du flyger från segelflyget

Förstasidan av teori boken Du flyger från segelflyget Teori utbildning för segel- och motorsegel flyg i Uppsala Flygklubb Förstasidan av teori boken Du flyger från segelflyget Teoretisk utbildning för segelflygcertifikat: För att ta ett certifikat måste man

Läs mer

Skolning 2006. Allmänt. Att komma igång. Att komma vidare

Skolning 2006. Allmänt. Att komma igång. Att komma vidare Skolning 2006 Allmänt Västerås Segelflygklubb erbjuder utbildning till segelflygcertifikat. Utbildningsplanen innefattar 57 övningar och minst 50 starter. Ofta behövs det några fler starter, som repetition

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat;

Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat; Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 5 luftfartsförordningen (2010:770). TSFS 2013:XX Utkom från

Läs mer

Interna föreskrifter ESSM 2005-05-15

Interna föreskrifter ESSM 2005-05-15 Sid 1/6 Interna föreskrifter ESSM 2005-05-15 1. Bestämmelser för flygverksamhet vid Brattforshedens flygfält ESSM 2. Flygning 3. Samordning 4. Fastställda trafikvarv och rutiner 5. Radiotrafik 6. Modellflygverksamhet

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat;

Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat; Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat; beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 5 och 5 kap. 1 luftfartsförordningen (2010:770). TSFS 2013:16

Läs mer

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 5. Utbildningsplan till segelflygcertifikat

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 5. Utbildningsplan till segelflygcertifikat Utbildning Sid nr 1 av 5 Utbildningsplan till segelflygcertifikat Startmetod: Flygstart, vinschstart eller självstartande segelflygplan (SLG). Kursens längd: Den praktiska utbildningen skall fördelas på

Läs mer

Flyg säkert 2. Nödurstigning/ fallskärm Provlektioner. Utelandning Flygsäkerhetsprogram Flyg säkert 2

Flyg säkert 2. Nödurstigning/ fallskärm Provlektioner. Utelandning Flygsäkerhetsprogram Flyg säkert 2 Flyg säkert 2 Attityder/ beteenden SLG/ SSG/TMG Nödurstigning/ fallskärm Provlektioner Utelandning Flygsäkerhetsprogram Flyg säkert 2 Fokus på Attityder/beteenden Fokus på Nödurstigning/anv. av fallskärm

Läs mer

Teoriutbildning för segel- och motorsegelflyg hos Segelflygarna Uppsala Flygklubb

Teoriutbildning för segel- och motorsegelflyg hos Segelflygarna Uppsala Flygklubb Teoriutbildning för segel- och motorsegelflyg hos För att ta ett certifikat måste man genomföra: Teoretisk utbildning Praktisk flygutbildning ca 60 starter och 15 timmars flygtid för segelflyg ca 102 starter

Läs mer

Statistik Segelflyget

Statistik Segelflyget Statistik Segelflyget Statistik, flygsäkerhet verksamhetsåret 2017 Sammanställt av Henrik Svensson Segelflyginspektör Statistik 2017 Uselt väder Ökad sträckflygning Trots vädret, flygtimmarna nära förra

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Maria Melchersson Tell ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om ändring i Luftfartsstyrelsens föreskrifter (LFS 2008:5) om segelflygarcertifikat;

Läs mer

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 5. Utbildningsplan för Segelflygcertifikat med Motorsegelflygplan, SLG och Segelflygplan

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 5. Utbildningsplan för Segelflygcertifikat med Motorsegelflygplan, SLG och Segelflygplan Utbildning Sid nr 1 av 5 Utbildningsplan för Segelflygcertifikat med Motorsegelflygplan, SLG och Segelflygplan Startmetod: Motorsegelflygplan, SLG, flygstart eller vinschstart Kursens längd: Den praktiska

Läs mer

Flygpriser 2012 - Segelflygarna Uppsala FK

Flygpriser 2012 - Segelflygarna Uppsala FK Flygpriser 2012 - Segelflygarna Uppsala FK Medlemsavgifter Kategori Pris Avgiftens fördelning Senior 2000 kr 590 kr Segelflyget 900 kr Uppsala FK 110 kr Segelflygarna Junior 350 kr 150 kr Segelflyget 200

Läs mer

År 2014 Stadgar Regler och bestämmelser

År 2014 Stadgar Regler och bestämmelser År 2014 Stadgar Regler och bestämmelser Stadgar 1 Klubbens uppgift Klubbens uppgift är att verka för segelflygets utveckling och popularisering och därvid genom upplysning väcka och vidmakthålla intresset

Läs mer

Berth Arbman. Välkommen till bokningssystemet myweblog!

Berth Arbman. Välkommen till bokningssystemet myweblog! Västerviks Flygklubb Utfärdare Berth Arbman Dokumentnamn Sida Lathund, myweblog 1 (8) Datum Utgåva 1 Välkommen till bokningssystemet myweblog! 1 Vad är myweblog? 2 Logga in myweblog består av två delar:

Läs mer

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 5. Utbildningsplan till segelflygcertifikat. Motorsegelflygplan, SLG, flygstart eller vinschstart

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 5. Utbildningsplan till segelflygcertifikat. Motorsegelflygplan, SLG, flygstart eller vinschstart Utbildning Sid nr 1 av 5 Utbildningsplan till segelflygcertifikat Startmetod: Motorsegelflygplan, SLG, flygstart eller vinschstart Kursens längd: Den praktiska utbildningen skall fördelas på minst 21 flygdagar.

Läs mer

Haverier och störningar 2007

Haverier och störningar 2007 Haverier och störningar 2007 9 haverier 19 störningar Antal haverier 1998-2007 20 0,35 Antal haverier 15 10 5 13 13 16 18 18 15 17 8 7 9 0,3 0,25 0,2 0,15 0,1 0,05 Antal haverier per 1000 flygningar 0

Läs mer

Lokala föreskrifter ESSM

Lokala föreskrifter ESSM Sida 1 av 6 Lokala föreskrifter ESSM 2010-03-30 1. Bestämmelser för flygverksamhet vid Brattforshedens flygplats ESSM 2. Flygning 3. Samordning 4. Fastställda rutiner 5. Radiotrafik 6. Modellflygverksamhet

Läs mer

VECKA DATUM KURS SISTA ANM.DATUM 17 27-29/4 Segelflygchefskurs 1/4. 21-22 21/5-1/6 Avalärarkurs 15/4. 21-22 21/5-1/6 Fortskurs 1Sel 15/4

VECKA DATUM KURS SISTA ANM.DATUM 17 27-29/4 Segelflygchefskurs 1/4. 21-22 21/5-1/6 Avalärarkurs 15/4. 21-22 21/5-1/6 Fortskurs 1Sel 15/4 Under sommaren 2012 kommer följande centrala kurser att anordnas på Ålleberg för utbildning av segelflyglärare, segelflyginstruktörer, segelflygtekniker och segelflygchefer. VECKA DATUM KURS SISTA ANM.DATUM

Läs mer

Teorikurs för. Bogserbehörighet

Teorikurs för. Bogserbehörighet Teorikurs för Bogserbehörighet Villkor för att få behörigheten Gällande certifikat för flygplan Timkrav (en av nedanstående skall vara uppfylld) 100 timmar 150 timmar varav högst 75 segel 75 timmar och

Läs mer

Segelflyg en sport som passar alla!

Segelflyg en sport som passar alla! Segelflyg är en sport där du i ett segelflygplan blir uppbogserad av ett motorflygplan till 500-1000 meters höjd och där utnyttjar du uppåtvindar s.k. termik vilket bildas när solen lyser på en markyta.

Läs mer

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 7. Teoretisk utbildning för segelflygcertifikat Kunskapskrav i Flyglära

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 7. Teoretisk utbildning för segelflygcertifikat Kunskapskrav i Flyglära Utbildning Sid nr 1 av 7 Kunskapskrav i Flyglära 1 Vikning, orsak - korrigering Kropp Vingar 2 Stabilisator Vikning med luftbroms Rodren Luftbromsen 3 Låg inflygning till landning, åtgärder Rodrens manövrering

Läs mer

Alla är hjärtligt välkomna.

Alla är hjärtligt välkomna. KSFK TERMIK Nummer 2 Årgång 72 2016-03-28 Årsmötet Årets möte, som lockat 19 medlemmar avklarades utan några direkta överraskningar. Dock kan nämnas att styrelsens förslag på att införa ett prissystem

Läs mer

LÄR DIG FLYGA I SOMMAR! Välkommen på segelflygläger på Borlänge Flygklubb v v

LÄR DIG FLYGA I SOMMAR! Välkommen på segelflygläger på Borlänge Flygklubb v v www.bfk.nu LÄR DIG FLYGA I SOMMAR! Välkommen på segelflygläger på Borlänge Flygklubb v. 29 - v. 30 2017. Introduktion I sommar anordnar Borlänge Flygklubb ett utbildningsläger i segelflyg på Dala-Airport

Läs mer

Flyglära. Vi börjar med den grundläggande delen

Flyglära. Vi börjar med den grundläggande delen Flyglära Vi börjar med den grundläggande delen Det rent hantverksmässiga manövrerandet av flygplanet. Roderhantering osv. Den rent taktiska manövreringen. Hur vi flyger i varvet osv. Innan vi börjar!!

Läs mer

Bestämmelser för ÄFK fjällflygläger i Hemavan 2010.

Bestämmelser för ÄFK fjällflygläger i Hemavan 2010. 2010-09-09 1 (9) Bestämmelser för ÄFK fjällflygläger i Hemavan 2010. Nedanstående bestämmelser gäller för fjällflygläger i Hemavan hösten 2010. Bestämmelserna har fastställts av ÄFK flygchef Ulf Jonsson

Läs mer

VECKA DATUM KURS SISTA ANM.DATUM 14 8-10/4 Segelflygchefskurs 15/3. 21-22 23/5-3/6 Avalärarkurs 15/4. 21-22 23/5-3/6 Fortskurs 1Sel 15/4

VECKA DATUM KURS SISTA ANM.DATUM 14 8-10/4 Segelflygchefskurs 15/3. 21-22 23/5-3/6 Avalärarkurs 15/4. 21-22 23/5-3/6 Fortskurs 1Sel 15/4 Under sommaren 2011 kommer följande centrala kurser att anordnas på Ålleberg för utbildning av segelflyglärare, segelflyginstruktörer, segelflygtekniker och segelflygchefer. VECKA DATUM KURS SISTA ANM.DATUM

Läs mer

Statistik Segelflyget

Statistik Segelflyget Statistik Segelflyget Statistik, flygsäkerhet verksamhetsåret 2016 Sammanställt av Henrik Svensson Segelflyginspektör Statistik 2016 Varierande väder Mycket bra RST verksamhet Ökat flygtidsuttag i år 21

Läs mer

Q Måste jag konvertera mitt S-cert. innan april 2015 när nu EASA medger en Opt-out tom april 2018?

Q Måste jag konvertera mitt S-cert. innan april 2015 när nu EASA medger en Opt-out tom april 2018? FAQ Allmänna frågor kring EASA FCL och konvertering av certifikat Q Måste jag konvertera mitt S-cert. innan april 2015 när nu EASA medger en Opt-out tom april 2018? A Segelflyget har för närvarande ett

Läs mer

Snabbguide myweblog. Vilket OCR-nummer ska jag ange vid inbetalningar?

Snabbguide myweblog. Vilket OCR-nummer ska jag ange vid inbetalningar? Här hittar du förhoppningsvis svaret på de flesta av dina frågor runt hur vi använder myweblog hos VSFK. Vi använder systemet för bokning av flygplanen, klubbinformation och medlemsregistret; från 1 januari

Läs mer

Ordinarie medlem, Senior 1 970 kr 890 kr 2 860 kr. Familjemedlem, Senior 1 970 kr 450 kr 2 420 kr. Ordinarie medlem, Junior 825 kr 400 kr 1 225 kr

Ordinarie medlem, Senior 1 970 kr 890 kr 2 860 kr. Familjemedlem, Senior 1 970 kr 450 kr 2 420 kr. Ordinarie medlem, Junior 825 kr 400 kr 1 225 kr SSFK Avgifter 2015 Medlemsavgifter SSFK SSF/FSF Totalt Ordinarie medlem, Senior 1 970 kr 890 kr 2 860 kr Familjemedlem, Senior 1 970 kr 450 kr 2 420 kr (Ordinarie medlem på samma adress som annan ordinarie

Läs mer

E F K. Segelflyg. - en sport som passar alla ESKILSTUNA FLYGKLUBB

E F K. Segelflyg. - en sport som passar alla ESKILSTUNA FLYGKLUBB ESKILSTUNA FLYGKLUBB E F K Segelflyg - en sport som passar alla Så här berättar en av klubbens segelflygare: Om du vill veta varför fåglarna sjunger så åk med i ett segelflygplan. Det är en obeskrivlig

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR FLYGNING Hemavan fjällflygläger 2008

BESTÄMMELSER FÖR FLYGNING Hemavan fjällflygläger 2008 2008-08-20 Hemavan förbudssektor ÄLVSBY FLYGKLUBB BESTÄMMELSER FÖR FLYGNING Hemavan fjällflygläger 2008 Allmänt En sektor benämnd Hemavan förbudssektor upprättas i samband med Skyways start och landning.

Läs mer

Flyg säkert 2. Flygsäkerhetsprogram Flyg säkert 2. Nödurstigning/ fallskärm. Attityder/ Beteenden/ Kultur. Provlektioner. Typinflygning.

Flyg säkert 2. Flygsäkerhetsprogram Flyg säkert 2. Nödurstigning/ fallskärm. Attityder/ Beteenden/ Kultur. Provlektioner. Typinflygning. Flyg säkert 2 Attityder/ Beteenden/ Kultur Nödurstigning/ fallskärm Provlektioner Typinflygning Flygsäkerhetsprogram Flyg säkert 2 Fokus på Attityder/beteenden Fokus på Nödurstigning/anv. av fallskärm

Läs mer

DHB - Drifthandbok Flik 7

DHB - Drifthandbok Flik 7 Flik 7 Flik 7 Certifikatutbildning Sträckflygutbildning Bogserförarutbildning Utbildningsplaner Innehållsförteckning Flik 7 Avsiktligt blank UHB: Certifikatutbildning Sidan: 1 (8) Segelflygcertifikat 0

Läs mer

DHB - Drifthandbok Flik 3

DHB - Drifthandbok Flik 3 Flik 3 Flygverksamhetens allmänna bestämmelser och organisation - Innehållsförteckning 0 Allmänt... 3 1 Basering... 3 2 Egenkontroll... 3 3 Policy för flygverksamheten... 3 3.1 Policy för fortsatt segelflygning...3

Läs mer

Alla är hjärtligt välkomna.

Alla är hjärtligt välkomna. KSFK TERMIK Nummer 2 Årgång 71 2015-03-30 Årsmötet Årets möte, som lockat 19 medlemmar avklarades utan några direkta överraskningar. Dan Borgström tilldelades stipendiet Veteranernas Minne som en uppskattning

Läs mer

Luftfartsstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare, UL-instruktör och FB-instruktör;

Luftfartsstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare, UL-instruktör och FB-instruktör; Sida 1 av 6 BCL BCL-C Rubrik Utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare, UL-instruktör och FB-instruktör 2008:8 Serie PEL/FSTD Grund- LFS 2008:8 Ändring införd t o m

Läs mer

Lokala föreskrifter AFK

Lokala föreskrifter AFK Lokala föreskrifter AFK Allmänt Arboga Flygklubb, AFK är en del av den nationella organisationen Segelflygförbundet/Segelflyget. Därmed bedrivs all vår verksamhet övergripande enligt den Segelflyghandboken,

Läs mer

LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-46 CERTIFIKAT FÖR MOTORSEGELFLVGARE

LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-46 CERTIFIKAT FÖR MOTORSEGELFLVGARE .. LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-46 ILMAILUHALLINTO LUFHARTSFÖAVAL T NI!\ GEN F NNISH C Vie AVIATIO All1r.:JRITY 5.5.2009 PB 186, 01531 VANDA, FINLAND, tel. 358 (0)9 4250 11, fax 358 (0)9 4250 2898 www.l

Läs mer

KLUBBHANDBOK. Innehåll:

KLUBBHANDBOK. Innehåll: Klubbhandbok Rev :0 2011-03-20 KLUBBHANDBOK Innehåll: Syfte Mål och policy Klubben och dess organisation Johannisberg ESSX Luftrum Ekonomi Bokningssystem Tankning Startmetoder Kontrollflygning och PC Segelflygledare

Läs mer

Thomas Brandt

Thomas Brandt Thomas Brandt 070-555 15 03 tbrandt@hotmail.com Befälhavaransvar ICAO International Civil Aviation Organisation FN-organ Generella regler för civilflyg EASA - European Aviation Safety Agency EU-myndighet

Läs mer

STOCKHOLMS RADIOFLYGKLUBB

STOCKHOLMS RADIOFLYGKLUBB SÄKERHETSREGLER STOCKHOLMS RADIOFLYGKLUBB BARKARBY GÄLLER FR.O.M. Stockholms Radioflygklubb Sidan 1 av 8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 FLYGSÄKERHETSREGLER... 3 1.1 Flygområde... 3 1.2 RC-behörighetskrav för klubbmedlemmar...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare och FB-instruktör;

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare och FB-instruktör; Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare och FB-instruktör; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 4

Läs mer

Samburo AVo 68-R100 på Sundbro i Uppsala Flyglärare Odd Wikner och Anton Wikner klar för start Foto: J Åkerman

Samburo AVo 68-R100 på Sundbro i Uppsala Flyglärare Odd Wikner och Anton Wikner klar för start Foto: J Åkerman Utbildning till Pilot på motorsegelflygplan i Uppsala Flygklubb Samburo AVo 68-R100 på Sundbro i Uppsala Flyglärare Odd Wikner och Anton Wikner klar för start Foto: J Åkerman Drömmen om att flyga bland

Läs mer

DHB - Drifthandbok Flik 6

DHB - Drifthandbok Flik 6 Flik 6 Skolning Innehållsförteckning 0 Allmänt... 3 1 Tillstånd och skolverksamhetens omfattning... 3 1.1 Utbildningar som kräver Segelflygförbundets godkännande...3 1.2 Annan skolning...3 2 Policy för

Läs mer

Thomas Jobs Ordförande Segelflygarna Uppsala Flygklubb Martin Sandback Ansvarig DHB-segel 2008-06-05

Thomas Jobs Ordförande Segelflygarna Uppsala Flygklubb Martin Sandback Ansvarig DHB-segel 2008-06-05 KAPITEL 0 INLEDNING KAPITEL 0 INLEDNING 0.1 FÖRORD Denna drifthandbok är utgiven av styrelsen i Segelflygarna Uppsala Flygklubb. Målet är att klargöra flygklubbens regler och instruktioner, som i tillägg

Läs mer

IHSS Bergslagsträffen Lokala regler

IHSS Bergslagsträffen Lokala regler IHSS Bergslagsträffen 2016 - Lokala regler Tävlingens huvudsakliga målgrupp är piloter som inte tävlat så mycket tidigare, som vill känna på tävlingsmiljön. Därför kommer stor vikt läggas på flygsäkerhet.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL);

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap.

Läs mer

Flygsäkerhetsmöte SSFK Olof Karlström Skolchef SSFK

Flygsäkerhetsmöte SSFK Olof Karlström Skolchef SSFK Flygsäkerhetsmöte SSFK 20180223 Olof Karlström Skolchef SSFK Jag kommer att prata om.. Flygande funktionärer och kontrollanter Repetition av certifikatreglerna Det där med flygträningsstarter med en FI(S)..

Läs mer

CERTIFIKAT FÖR ULTRALÄTTFLYGARE

CERTIFIKAT FÖR ULTRALÄTTFLYGARE 1 (8) Utfärdad: 10.10.2014 Träder i kraft: 14.10.2014 Rättsgrund: Luftfartslagen (1194/2009) 45 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Denna föreskrift från Trafiksäkerhetsverket

Läs mer

17 20-24/4 Ava Grund/Forts 1 SveDaNor 1/4. 18-19 29/4-8/5 IMC-kurs 1 SveDaNor 1/4 Rep.kurs 1 IMC SveDaNor 1/4. 19-21 9-24/5 UL-Fik-kurs Sep.

17 20-24/4 Ava Grund/Forts 1 SveDaNor 1/4. 18-19 29/4-8/5 IMC-kurs 1 SveDaNor 1/4 Rep.kurs 1 IMC SveDaNor 1/4. 19-21 9-24/5 UL-Fik-kurs Sep. Under sommaren 2015 kommer följande kurser att anordnas på Ålleberg för utbildning av segelflyglärare, segelflyginstruktörer, segelflygtekniker, segelflygchefer, och övriga flygkurser samt tekniska kurser.

Läs mer

Stödmedlem 200kr Önskas Segeflygsport skall 130 kr adderas

Stödmedlem 200kr Önskas Segeflygsport skall 130 kr adderas Flygpriser 2010 Medlemsavgifter Kategori Pris Avgiftens fördelning Anmärkning Senior 2000kr 570 kr Segelflyget 600 kr Uppsala flygklubb 630 kr Segelflygarna Junior 350 kr 150 kr Segelflyget 200 kr Uppsala

Läs mer

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 8. Teoretisk utbildning för segelflygcertifikat Utbildning på motorseglare Kunskapskrav i Flyglära

Segelflyghandboken. Utbildning Sid nr 1 av 8. Teoretisk utbildning för segelflygcertifikat Utbildning på motorseglare Kunskapskrav i Flyglära Utbildning Sid nr 1 av 8 Kunskapskrav i Flyglära ha Introduktion Trimreglage, användning av trim Kropp Taxningsövningar Vingar Radiokommunikation Stabilisator Rodren Övning 5 Luftbromsen Flygning efter

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Rapporterade störningar(asr) 2014 (tom 2014-06-30) i Sverige

Rapporterade störningar(asr) 2014 (tom 2014-06-30) i Sverige Rapporterade störningar(asr) 2014 (tom 2014-06-30) i Sverige STÖRNINGAR rapporterade t o m 2014-06-30. Störningarna redovisas här i förkortad form och helt avidentifierade. Datum Segelflygplan/ motorseglare

Läs mer

till ditt presentkort en provutbildning som segelflygpilot

till ditt presentkort en provutbildning som segelflygpilot Grattis! till ditt presentkort en provutbildning som segelflygpilot i Uppsala Flygklubb ASK 21 över Uppsala Foto: F Ödén Du kommer att få en oförglömlig upplevelse något utöver det vanliga ASK 21 under

Läs mer

Statistik Segelflyget

Statistik Segelflyget Statistik Segelflyget Statistik, flygsäkerhet verksamhetsåret 2013 Sammanställt av Henrik Svensson Segelflyginspektör Statistik 2013 - ett positivt år! Bra väder Ökat antal flygningar och flygtimmar Ökad

Läs mer

Alla är hjärtligt välkomna.

Alla är hjärtligt välkomna. KSFK TERMIK Nummer 2 Årgång 70 2014-03-30 Årsmötet Årets möte, som lockat 21 medlemmar (samma antal som förra året), avklarades utan några direkta överraskningar. Nils Johansson och Linus Olsson tilldelades

Läs mer

Sektorerna är generellt stängda vilket innebär att flygning är fritt för det mesta.

Sektorerna är generellt stängda vilket innebär att flygning är fritt för det mesta. Flygning vid Ålleberg Flygning i Skövde flygplats luftrum (TIA/TIZ): Sektorerna är generellt stängda vilket innebär att flygning är fritt för det mesta. Om förutsättningar för flyg in i sektorn finns (huvudsakligen

Läs mer

ASK 21 över Uppsala Foto: F Ödén

ASK 21 över Uppsala Foto: F Ödén Företagsflygning med provlektioner i segelflyg i Uppsala Flygklubb ASK 21 över Uppsala Foto: F Ödén Har ni tröttnat på vanliga representationsmiddagar? Skulle ni vilja bjuda era kunder eller anställda

Läs mer

* Förutsätter certifikat och medlemskap i annan klubb ansluten till SSF. Åldersgräns: Junior är man till och med det kalenderår man fyller 25 år.

* Förutsätter certifikat och medlemskap i annan klubb ansluten till SSF. Åldersgräns: Junior är man till och med det kalenderår man fyller 25 år. SSFK Avgifter 2018 SSFK SSF Totalt Ordinarie medlem, Senior 2 200 kr 1 025 kr 3 225 kr Familjemedlem, Senior 2 210 kr 520 kr 2 730 kr (Ordinarie medlem på samma adress som annan ordinarie medlem. Får ej

Läs mer

Informationskväll Segelflyg - Introduktion

Informationskväll Segelflyg - Introduktion Informationskväll 2017 Segelflyg - Introduktion Östra Sörmlands Flygklubb Bildades 1938 Segel och motorflyg 160 medlemmar varav 75 segelflygare En Ideell förening Hur snabbt, hur långt och hur högt kan

Läs mer

Tid , kl Plats Båsenberga kursgård, N59.03 E15.54

Tid , kl Plats Båsenberga kursgård, N59.03 E15.54 Haveri med segelflygplanet SE-TSB, 2005-06-10, Dnr L-17/05 Statens haverikommission har beslutat att olyckan skall utredas enligt lagen (1990:712) om undersökning av olyckor och överlåter åt Segelflygförbundet

Läs mer

Rapport. Olycka med segelflygplanet SE-UTK på Johanisbergs Flygplats, Västerås, U län, den 26/ SHK Dnr L-24/07

Rapport. Olycka med segelflygplanet SE-UTK på Johanisbergs Flygplats, Västerås, U län, den 26/ SHK Dnr L-24/07 Rapport Olycka med segelflygplanet SE-UTK på Johanisbergs Flygplats, Västerås, U län, den 26/8 2007 SHK Dnr L-24/07 Det står var och en fritt att, med angivande av källan, för publicering eller annat ändamål

Läs mer

Arboga Flygklubbs lokala föreskrifter

Arboga Flygklubbs lokala föreskrifter Arboga Flygklubbs lokala föreskrifter Innehåll 1. Allmänt... 2 2. Syfte... 2 3. Fältområdet... 2 3.1 Allmänt... 2 3.2 Skyddsobjektet... 2 3.3 Biltrafik... 3 3.4 Obehörig fordonstrafik... 3 3.5 Bilparkering...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL);

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 5, 7

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 mars 2013. Ändringar införda t.o.m.

Läs mer

Drifthandbok. Segelflygarna Uppsala Flygklubb

Drifthandbok. Segelflygarna Uppsala Flygklubb Drifthandbok Segelflygarna Uppsala Flygklubb Upplaga 7, 2013 INLEDNING Förord Denna drifthandbok är utgiven av styrelsen i Segelflygarna Uppsala Flygklubb. Målet är att klargöra flygklubbens lokala regler

Läs mer

* Aktiv/Flygande medlem med medlemskap i annan klubb ansluten till SSF. ** Ingår en övernattning

* Aktiv/Flygande medlem med medlemskap i annan klubb ansluten till SSF. ** Ingår en övernattning SSFK Avgifter 2019 SSFK SSF Totalt Ordinarie medlem, Senior 2 300 kr 1 025 kr 3 325 kr Familjemedlem, Senior 2 300 kr 520 kr 2 820 kr (Ordinarie medlem på samma adress som annan ordinarie medlem. Får ej

Läs mer

SLG. Haveriet orsakades av att erforderlig motoreffekt ej. sannolikt berott på en slirande drivrem

SLG. Haveriet orsakades av att erforderlig motoreffekt ej. sannolikt berott på en slirande drivrem Haverier och störningar 2009 SLG Misslyckad start Haveriet orsakades av att erforderlig motoreffekt ej kunnat erhållas vid start och stigning vilket i sin tur sannolikt berott på en slirande drivrem Jantar

Läs mer

Segelflyg en sport som passar alla!

Segelflyg en sport som passar alla! Segelflyg är en sport där du i ett segelflygplan blir uppbogserad av ett motorflygplan till 500-1000 meters höjd och där utnyttjar du uppåtvindar s.k. termik vilket bildas när solen lyser på en markyta.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och ; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 förordningen (1994:1808)

Läs mer

Utelandning. Anders Blom

Utelandning. Anders Blom Sikta Högre! Utelandning Anders Blom Förord En förutsättning för att på ett njutningsfullt sätt sträckflyga är att kunna vissa saker om segelflygning, en del enkla andra mer komplicerade. Att sträckflyga

Läs mer

Inbjudan samt lokala bestämmelser till AVA SM 2013 i Halmstad

Inbjudan samt lokala bestämmelser till AVA SM 2013 i Halmstad Inbjudan samt lokala bestämmelser till AVA SM 2013 i Halmstad Halmstads Segelflygklubb inbjuder härmed till Svenskt Mästerskap i avancerad flygning med segelflygplan i klasserna Sportsman, Intermediate

Läs mer

PM FÖR SEGELFLYGLEDARE

PM FÖR SEGELFLYGLEDARE PM FÖR SEGELFLYGLEDARE 1 KORTFATTAD HAVERIINSTRUKTION Vid haveri utan personskada, börja på punkt 4. 1. PERSONSKADOR - FÖRSTA HJÄLPEN - FINNS LÄKARE/SKÖTERSKA? (A-B-C, ANDNING, BLÖDNING, CHOCK) 2. RING

Läs mer

Inledning. Henrik Svensson Segelflyginspektör

Inledning. Henrik Svensson Segelflyginspektör Inledning Denna presentationen är en kort introduktion av vad Flyg Säkert programmet handlar om. Under våren 2009 har regionmöten genomförts där bland annat denna presentation visats. Hela flygsäkerhetsprogrammet

Läs mer

SVERIGES MODELLFLYGFÖRBUND REGLER FÖR LINFLYGTÄVLINGAR TEAM RACING. F2C Goodyear Team Racing B

SVERIGES MODELLFLYGFÖRBUND REGLER FÖR LINFLYGTÄVLINGAR TEAM RACING. F2C Goodyear Team Racing B SVERIGES MODELLFLYGFÖRBUND REGLER FÖR LINFLYGTÄVLINGAR TEAM RACING F2C Goodyear Team Racing B Svenska Team Racing-tävlingar flygs i tre tävlingsklasser: F2C, Goodyear och Team Racing B. Klass F2C är internationell

Läs mer

Utbildning till pilot på motorsegelflygplan i Uppsala flygklubb

Utbildning till pilot på motorsegelflygplan i Uppsala flygklubb Utbildning till pilot på motorsegelflygplan i Uppsala flygklubb Utbildning på motorseglare Har du funderat på att utbilda dig till motorsegelflygpilot med möjligheten att bli segelflygare eller senare

Läs mer

DM ÖSTRA, MELLERSTA & NORRA REGIONERNA Långtora LOKALA BESTÄMMELSER

DM ÖSTRA, MELLERSTA & NORRA REGIONERNA Långtora LOKALA BESTÄMMELSER DM ÖSTRA, MELLERSTA & NORRA REGIONERNA 2015 Stockholms Segelflygklubb Långtora LOKALA BESTÄMMELSER Utgåva 1.0 2015-05-20 Versionshistorik Utgåva Datum Uppdaterad av Kommentar 0.1 2015-02-19 O Karlström

Läs mer

Stockholms Segelflygklubb

Stockholms Segelflygklubb Stockholms Segelflygklubb Registrering av segelflygjournaler digitalt i Excel 2014-06-30 Innehåll Innehåll... 2 LÄS DETTA FÖRST... 3 Registrering segelflygjournal digitalt... 4 Ladda hem Excel mall för

Läs mer

Sträckflygning med TMG. BCL-D 3.4 och SHB 440 (BCL-D)

Sträckflygning med TMG. BCL-D 3.4 och SHB 440 (BCL-D) Sträckflygning med TMG BCL-D 3.4 och SHB 440 (BCL-D) Innehåll Flygoperativa Procedurer Flygförberedelser och förfarande vid genomförande av flygning Trafikregler Luftrumsbestämmelser Höjdmätarinställning

Läs mer

SM 20m Tvåsits, 18m och Klubbklass Långtora LOKALA BESTÄMMELSER

SM 20m Tvåsits, 18m och Klubbklass Långtora LOKALA BESTÄMMELSER SM 20m Tvåsits, 18m och Klubbklass 2016 Stockholms Segelflygklubb Långtora LOKALA BESTÄMMELSER Utgåva 1.1 2016-07-14 Versionshistorik Utgåva Datum Uppdaterad av Kommentar 0.1 2016-03-14 O Karlström Första

Läs mer

2013 Nordic Light Aviation inbjuder till en ny och spännande flygtävling exklusivt för det Ultralätta flyget av klassen B.

2013 Nordic Light Aviation inbjuder till en ny och spännande flygtävling exklusivt för det Ultralätta flyget av klassen B. NORDIC Ultralight Air race 2013 Nordic Light Aviation inbjuder till en ny och spännande flygtävling exklusivt för det Ultralätta flyget av klassen B. Syftet med denna tävling är att vi som flyger UL skall

Läs mer

Uthyrningsbestämmelser

Uthyrningsbestämmelser 1 1. Allmänt Bestämmelserna gäller vid all flygning med LFKs flygplan och iakttagande av dessa utgör ett villkor för att få hyra flygplan. 2. Uthyrningsbestämmelser Flygplan får endast hyras av förare

Läs mer

Arboga Flygklubbs lokala föreskrifter

Arboga Flygklubbs lokala föreskrifter Arboga Flygklubbs lokala föreskrifter Innehåll 1. Allmänt... 2 2. Syfte... 2 3. Fältområdet... 2 3.1 Allmänt... 2 3.2 Skyddsobjektet... 2 3.3 Biltrafik... 3 3.4 Obehörig fordonstrafik... 3 3.5 Bilparkering...

Läs mer

Inbjudan samt lokala bestämmelser till AVA SM 2015 i Motala

Inbjudan samt lokala bestämmelser till AVA SM 2015 i Motala Inbjudan samt lokala bestämmelser till AVA SM 2015 i Motala Motala Flygklubb inbjuder härmed till Svenskt Mästerskap i avancerad flygning med segelflygplan i klasserna Sportsman, Intermediate och Advanced.

Läs mer

Statistik Segelflyget

Statistik Segelflyget Statistik Segelflyget Statistik, flygsäkerhet verksamhetsåret 2015 Sammanställt av Henrik Svensson Segelflyginspektör Statistik 2015 Regn, regn och återigen regn. Medlemsnivån avseende aktiva utövare fortsätter

Läs mer

Statistik Segelflyget

Statistik Segelflyget Statistik Segelflyget Statistik, flygsäkerhet verksamhetsåret 2014 Sammanställt av Henrik Svensson Segelflyginspektör Statistik 2014 - ett positivt år delvis Fortsatt bra flygväder 25 000 flygtimmar Ökad

Läs mer

LOKALA REGLER FÖR DM I SEGELFLYG VÄSTRA REGIONEN 2015-06-27 07-03

LOKALA REGLER FÖR DM I SEGELFLYG VÄSTRA REGIONEN 2015-06-27 07-03 LOKALA REGLER FÖR DM I SEGELFLYG VÄSTRA REGIONEN 2015-06-27 07-03 Falbygdens flygklubb hälsar de tävlande, lagen och anhöriga välkomna till Falköpings flygplats och DM Västra 2015. Det är vår förhoppning

Läs mer

Olycka med segelflygplanet SE-TPZ i Hov, Herrljunga Kommun, O län, den 9/ SHK Dnr L-20/07

Olycka med segelflygplanet SE-TPZ i Hov, Herrljunga Kommun, O län, den 9/ SHK Dnr L-20/07 Rapport Olycka med segelflygplanet SE-TPZ i Hov, Herrljunga Kommun, O län, den 9/8 2007 SHK Dnr L-20/07 Det står var och en fritt att, med angivande av källan, för publicering eller annat ändamål använda

Läs mer

Tävlingsregler för Ålleberg XC Open

Tävlingsregler för Ålleberg XC Open Tävlingsregler för Ålleberg XC Open 1.Versionshistoria...3 2.Förord...3 3.Allmänt...3 3.1.Tävlingstid...3 3.2.Antal flyg...3 3.3.Pilotkvalifikationer...3 3.4.Skärmklassificering / tillåtna skärmar...3

Läs mer