BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA Puh./Tfn , Telefax

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA Puh./Tfn , Telefax"

Transkript

1 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA Puh./Tfn , Telefax BESLUT i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag Diarienummer LSU 2006 Y 734(131) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen som berör utvidgning av befintlig husdjurshållning. Dan och Ann Kristin Back Jungarvägen JEPPO VERKSAMHET Utvidgning av befintlig mjölkproduktionsverksamhet så att det i stället för nuvarande 48 mjölkkor, 17 kvigor, 15 köttnötdjur och 6 under 6 månader gamla ungdjur kommer att finnas plats för 87 mjölkkor, 23 kvigor, 18 köttnöt/rekryteringsdjur och 16 under 6 månader gamla ungdjur. En tillbyggnad med utrymme för 68 mjölkkor skall uppföras i anslutning till det befintliga djurstallet. Invid djurstallen uppförs en takförsedd gödselbehållare på 955 m 3 och på utskifte uppförs en fjärrgödselbehållare med volymen 1760 m 3. FÖRLÄGGNINGSPLATS Utvidgningen av befintlig mjölkproduktionsverksamhet görs på lägenheterna Mellangård Rnr 8:11 och Åback Rnr 8:92 i Jungar by i Nykarleby stad. Utvidgningen med det nya djurstallet görs mot sydväst i rät vinkel i förhållande till det befintliga djurstallet. Gödslebehållaren uppförs på det område som uppstår mellan djurstallen. I verksamheten skall också ingå en fjärrgödselbehållare som uppförs på lägenhet Mellangård tillhöriga område ca 3,5 km mot öster från driftcentrum.

2 2 GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND Djurstall som är avsedda för minst 30 mjölkkor är miljötillståndspliktiga (MiljöskyddsF 1 1 mom. punkt 11 a). Enligt miljöskyddslagens 28 3 mom. krävs nytt miljötillstånd, om det i verksamheten sker väsentliga förändringar. TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET Den regionala miljöcentralen är behörig tillståndsmyndighet i ärendet enligt 31 2 momentet i miljöskyddslagen och 6 1 mom. punkt 10 a i miljöskyddsförordningen. Enligt förordningen avgör den regionala miljöcentralen ärenden som gäller djurstall, som är avsedda för minst 75 mjölkkor. ÄRENDETS ANHÄNGIGGÖRANDE Miljötillståndsansökan har blivit anhängig då ansökan inlämnats till Västra Finlands miljöcentral. Ansökan har kompletterats den , , , och TILLSTÅND SOM BEVILJATS FÖR VERKSAMHETEN Verksamheten har inte miljötillstånd sedan tidigare. Byggnadsnämnden i Nykarleby stad har den beviljat bygglov för grundrenovering och utvidgning av djurstallet till att omfatta utrymme för 36 kor och sinkor, 9 kvigor eller ungnöt > 8 mån. och 12 ungnöt < 8 mån. Nykarleby stads miljö och byggnadsnämnd har den prövat verksamhetens miljötillståndsbehov och beslutat att miljötillstånd inte behöver sökas eftersom verksamheten inte var tillståndspliktig när den inleddes. I beslutet har man vidare konstaterat att om verksamheten ändras väsentligt eller djurmängden ökas skall miljömyndigheten i Nykarleby underrättas och eventuellt miljötillstånd sökas. Enligt miljö och byggnadsnämndens protokoll var djurbesättningen den mjölkkor, 10 kvigor och 16 kalvar under 8 månader. OMRÅDETS PLANLÄGGNING Området för djurstallet och fjärrgödselbehållaren är oplanerat jord och skogsbruksområde. FÖRLÄGGNINGSPLATSEN OCH DESS MILJÖ Djurstallets näromgivning domineras av öppen jordbruksmark och bosättning. Sydväst om driftcentrum finns på ca 150 meters avstånd Lappo å och mot nordost Jungarvägen som löper på Lappo ås östra sida. På ca 350 meters avstånd finns den järnväg som förbinder Seinäjoki och Karleby. Invid djurstallet finns sökandens föräldrars bostad. Av de fyra närmast belägna bostadshusen som inte är i sökanden eller hans familjs ägo befinner sig ett mot nordväst och två mot nordost på meters avstånd från det befintliga djurstallet. Mot nordost finns ett obebott hus på ca 45 meters avstånd och ytterligare ett på ca 80 meters avstånd. Från tillbyggnaden av djurstallet är avståndet till den närmaste bostaden ca 95 meter. På meters avstånd från tillbyggnaden finns ytterligare tre bostadshus och en sommarstuga. Från gödselbehållaren är avståndet till närmaste bostad ca 85 meter. Inom 200 meters avstånd finns totalt 13 bostadshus varav 5 är obebodda samt en sommarstuga. Inom 300 meters avstånd är bostadshusens antal omkring 20.

3 3 Mot norr finns på ca 150 meters avstånd ett djurstall för köttnötdjursproduktion som omfattar 38 köttnötdjur, 40 dikor och 20 kalvar < 6 mån samt på ca 180 meters avstånd ett djurstall för svinhushållning som omfattar ca 450 slaktsvin. En del av bostäderna finns i området mellan de nämnda djurstallen och det djurstall som ansökan gäller. I närheten av det planerade fjärrgödsellagret finns inga bostäder och dess näromgivning domineras av skog och åker. Djurstallet eller fjärrgödselbehållaren finns inte inom område som klassificerats som för samhällets vattenförsörjning viktigt grundvattenområde. UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Produktion Ansökan gäller utvidgning av befintlig mjölkproduktionsverksamhet på lägenheterna Mellangård 8:11 och Åback 8:92 i Jungar by i Nykarleby. Verksamheten utvidgas så att den i stället för nuvarande 48 mjölkkor, 17 kvigor, 15 köttnötdjur och 6 ungdjur (< 6 mån) kommer att omfatta 87 mjölkkor, 23 kvigor, 18 köttnötdjur och 16 ungdjur (< 6 mån). Invid det befintliga djurstallet uppförs ett nytt lösdriftsdjurstall för mjölkkor, ett foderlager och en takförsedd flytgödselbehållare. Mjölkningen skall utföras med robot. Det befintliga djurstallet skall i framtiden användas för ungdjur och sinkor. I verksamheten skall också ingå en fjärrgödselbehållare som uppförs på lägenhet Mellangård tillhöriga område ca 3,5 km mot öster från driftcentrum. Behandling och lagring av gödsel samt tvätt och avloppsvatten På gården uppstår per år totalt 2512 m 3 flytgödsel, 200 m 3 disk och tvättvatten från mjölkrum och 55 m 3 avloppsvatten från sociala utrymmen. Inklusive nederbörden i fjärrgödsellagret (189 m 3 /år) och på gödselplattan (12 m 3 /år) uppgår det totala lagringsbehovet således till 2968 m 3 /år. Flytgödseln samt disk och avloppsvattnet från sociala utrymmen skall lagras i två planerade gödselbehållare varav den ena med en lagringsvolym på 955 m 3 förläggs invid djurstallet och den andra med utrymme för 1760 m 3 förläggs på utskifte. Tillsammans med två befintliga behållare på sammanlagt 350 m 3 och pumpbrunnen uppgår den totala lagringskapaciteten till 3112 m 3. Ytterligare finns på gården en gödselplatta som rymmer 240 m 3 torrgödsel för den gödsel som kommer från ungdjuren (166 m 3 ). Gödseln används i åkerodlingen och gården har tillgång till 55 ha åker för spridningen av gödsel. Ytterligare har ingåtts spridningsavtal gällande 32,6 ha. Behandling av avfall Djuravfallet förs till destruktionsanläggning. Lysrör, spillolja, metallskrot och annat fast avfall levereras till det lokala avfallsbolaget. Bränsle och oljecisterner Gården har en bränslecistern, vars volym är 3000 liter. På gården finns högst 400 liter andra oljeprodukter som förvaras i 200 liters fat. Trafik och trafikarrangemang Mjölktransport varannan dag och normal foder och gödseltrafik enligt produktionens omfattning.

4 4 ÄRENDETS BEHANDLING Kungörelse av tillståndsansökan Överläggning Utlåtanden Ansökan har kungjorts på Nykarleby stads officiella anslagstavla och på Västra Finlands miljöcentrals officiella anslagstavla under tiden Handlingarna har under kungörelsetiden varit till påseende på miljöbyrån i Nykarleby stad, tekniska verket, Nygårdsvägen 5, Nykarleby. Sökandens lägenhet besöktes med anledning av den anhängiggjorda ansökan. Protokollet över besöket har bifogats till ansökningshandlingarna. Sökanden har tillsammans med planerare Roger Brännäs närmare redogjort för planen på Västra Finlands miljöcentral den Miljöcentralen har begärt utlåtande om miljötillståndsansökan av kommunstyrelsen i Nykarleby stad och av miljö och byggnadsnämnden i Nykarelby stad. Av Nykarleby stads miljö och byggnadsnämnds utlåtande från framkommer följande: Västra Finlands miljöcentral har begärt miljö och byggnadsnämndens utlåtande angående Dan Backs miljötillståndsansökan för utvidgning av djurstall på fastigheterna Mellangård 8:11 och Åback 8:92 i Jungar by, Nykarleby stad. Verksamheten utvidgas så att den i stället för nuvarande 48 mjölkkor, 17 kvigor, 15 köttnötdjur och 16 kalvar under 6 månader kommer att omfatta 87 mjölkkor, 23 kvigor, 18 köttnötdjur och 16 kalvar under 6 månader. Invid det befintliga djurstallet uppförs ett nytt djurstall, ett foderlager och en flytgödselbehållare med tak som rymmer m 3. på gården kommer det även att finnas ett lager för torrgödsel som rymmer 240 m 3. En fjärrgödselstad som rymmer m 3 kommer att anläggas 3,5 km öster om driftcentrum. Den planerade platsen för utvidgningen ligger centralt i Jeppo mellan Lappo å och Östra Jeppovägen. Avståndet till närmaste granne är ca 90 meter. Utvidgningen kommer att öka djurmängden på fastigheten med 39 mjölkkor, 6 kvigor, 3 köttnöt och 10 kalvar. Den planerade anläggningen ligger i ett område med tät bebyggelse och korta avstånd till grannar. I närheten finns ett djurstall för köttnöt och ett svinhus. Miljö och byggnadsnämnden anser att avstånden till grannar och övrig bosättning i området är i kortaste laget och risken för olägenheter i form av lukt och flugor i omgivningen är stor. Miljö och byggnadsnämnden förordar dock ett miljötillstånd för den utvidgade verksamheten enligt ansökan. Anmärkningar och åsikter Inga anmärkningar har inlämnats till miljöcentralen med anledning av ansökan. Sökanden har den till miljöcentralen inlämnat en skrivelse undertecknad av Alf Elenius (Jungarvägen 288), Leif Liljeqvist (Jungarvägen 292), Benny Gunell (Jungarvägen 303) och Birgitta Kronqvist (Jungarvägen 281) enligt vilken de har bekantat sig med byggnadsplanerna och att de inget har att invända mot dessa. Hörande av sökanden

5 5 Västra Finlands miljöcentral har med sitt daterade brev berett sökanden tillfälle att bemöta det inlämnade utlåtandet senast Miljöcentralen har i samma brev bett sökanden utreda alternativa placeringar för det planerade djurstallet som skulle medföra mindre besvär eller olägenhet vid de bostäder som finns i närheten. Sökandens bemötande Sökanden har den inlämnat ett bemötande av vilket framgår följande: Svar till givna utlåtanden angående miljötillstånd Avståndet till grannarna minskar inte nämnvärt från det nuvarande vid den planerade utvidgningen. Vid nuvarande produktion tas gödseln med traktor varje dag vilket kanske medför ett större problem med lukt (varje dag) och flugor. Om den planerade utvidgningen blir verklighet kommer inte gödseln i kontakt med luft annat än vid förflyttning till en annan svämbrunn (utskifte) och vid spridningen på åkern 1 2 ggr. / år. Den fasta gödselns volym blir mycket blygsam när den kommer endast från de minsta kalvarna vilket också torde minska risken för flugor. Utredning om alternativa placeringar Vid driftcentrum där den befintliga ladugården är belägen finns det inga alternativ till den nu planerade placeringen, det blir ingen skillnad hur man än vänder på ladugården. En eventuell förflyttning till något utskifte längre bort är inte heller möjlig i nuvarande läge, det finns inga ekonomiska möjligheter till detta då man vore tvungen att bygga upp ett helt nytt driftcentrum med allt vad det innebär kostnadsmässigt. Då man har färdigt uppbyggt allt redan och dessutom relativt nytt (10 år) vore det inte vettigt att stänga den enheten när man dessutom fortfarande har skulder på den befintliga byggnaden. Att börja flytta djuren varje dag mellan olika enheter är också en otänkbar lösning, arbetsmässigt och praktiskt vore det inte möjligt. Vi har diskuterat den planerade utbyggnaden med de närmaste grannarna och de har samtliga varit positiva till detta projekt. De närmaste grannarna är: Birgitta Kronqvist tel Stig Lindgren tel (Norge) Benny Gunell tel Med förhoppning om ett positivt beslut. MILJÖCENTRALENS AVGÖRANDE Västra Finlands miljöcentral har granskat miljötillståndsansökan och tagit i beaktande det givna utlåtandet, den inlämnade skrivelsen och sökandens bemötande. Västra Finlands miljöcentral förkastar Dan och Ann Kristin Backs miljötillståndsansökan för utvidgning av mjölkproduktion på lägenheterna Mellangård 8:11 och Åback 8:92 i Jungar by i Nykarleby. Det beslut gällande prövning av miljötillstånd som gjorts av Nykarleby stads miljö och byggnadsnämnd förblir därmed i kraft. Miljöcentralen har i behandlingen av ärendet utrett möjlighet till alternativ placering samt utrett möjlighet att reducera djurantalet. MOTIVERING AV BESLUTET

6 6 Enligt miljöskyddslagens 41 skall miljötillstånd beviljas om verksamheten uppfyller de krav som ställs i miljöskyddslagen och i avfallslagen samt i de förordningar som har utfärdats med stöd av dem. Tillståndsmyndigheten skall pröva utlåtandena och anmärkningarna i ärendet samt förutsättningarna för beviljande av tillstånd. Tillståndsmyndigheten skall också annars beakta vad som föreskrivs om bevakande av allmänt eller enskilt intresse. Enligt miljöskyddslagens 42 krävs för att tillstånd skall kunna beviljas att verksamheten, med beaktande av tillståndsvillkoren och verksamhetens placering, inte i sig eller tillsammans med andra verksamheter 1) medför olägenhet för hälsan, 2) medför annan betydande förorening av miljön eller risk för sådan, 3) har konsekvenser som förbjuds i miljöskyddslagens 7 9, 4) leder till försämring av speciella naturförhållanden eller till att vattenförsörjningen eller någon annan från allmän synpunkt viktig användningsmöjlighet äventyras inom det område som påverkas av verksamheten, 5) medför sådant oskäligt besvär som avses i 17 1 mom. lagen angående vissa grannelagsförhållanden. Vidare stadgas att verksamheten inte får placeras i strid med detaljplanen. Vid placeringen skall dessutom miljöskyddslagens 6 iakttas enligt vilken verksamhet som medför risk för förorening av miljön om möjligt skall placeras så att verksamheten inte orsakar förorening eller risk för förorening samt så att förorening kan motverkas. Vid bedömningen av platsens lämplighet skall beaktas 1) verksamhetens art, sannolikheten för förorening samt olycksrisken, 2) områdets och dess omgivningars nuvarande och framtida, i en plan med rättsverkningar angivna användningsändamål samt planbestämmelserna för området, 3) andra tänkbara platser inom området. Miljöcentralen bedömer, med beaktande av verksamhetens art och avstånden till de närmaste bostäderna, att den planerade verksamheten inte tillsammans med annan i närområdet befintlig djurstallsverksamhet kan bedrivas i den ansökta omfattningen utan att det uppstår i lagen angående vissa grannelagsförhållande 17 avsett oskäligt besvär i form av lukt. Därmed finns inte på basen av miljöskyddslagens 42 1 mom. punkt 5 förutsättningar för beviljande av miljötillstånd. Man kan heller inte helt utesluta att den planerade verksamheten tillsammans med annan djurstallsverksamhet i området skulle leda till i miljöskyddslagens 42 1 mom. punkt 1 avsedd olägenhet i form av faktorer eller omständigheter som kan inverka negativt på befolkningens eller individens livsmiljö från hälsosynpunkt på det sätt som avses i miljöskyddslagens 3. Den ansökta djurmängden är mer än en fördubbling i förhållande till den besättning som fanns på gården vid den inspektion som förrättades av Nykarleby stads miljö och byggnadsnämnd och i förhållande till de djurplatser för vilka byggnadstillstånd beviljats Med beaktande av den stora utökningen anser miljöcentralen det som motiverat att i ärendets prövning beakta rekommendationerna i miljöministeriets brev YM4/401/2002 gällande minimiavstånd till närmaste objekt som störs av verksamheten. Enligt miljöministeriets brev borde avståndet från närmaste objekt som störs av verksamheten till ett nytt djurstall av den ansökta omfattningen (680 djurenheter) i normala förhållanden vara minst 250 m. Avståndet till de närmaste bostäderna borde således vara mer än dubbelt större än vad som gäller för den planerade verksamheten. Eftersom utökningen av verksamheten är betydande anser miljöcentralen att rekommendationerna för avstånden till nya djurstall skall tillämpas. I miljöministeriets brev har man konstaterat att de principer som framförts i brevet bör tas i beaktande, för att därigenom uppnå en enhetlig linje i tillståndsprövningen. I den slutliga beslutsprövningen bör ändå alltid de lokala förhållandena beaktas. Miljöcentralen har på basen av prövning i en del fall i sin tillståndspraxis godkänt kortare avstånd till de närmaste objekt som störs av verksamheten än vad som sagts i miljöministeriets brev. I de fall då kortare avstånd har godkänts har det dock varit möjligt att med villkor i tillräcklig grad minska de besvär och olägenheter som verksamheten ger upphov till. I bedömningen måste man också beakta det stora antal bostäder som finns i djurstallets närhet.

7 7 För den ansökta verksamheten är det inte möjligt att med alternativa tekniska eller produktionsmässiga lösningar minska luktutsläppen från verksamheten i sådan grad att det skulle gå att begränsa de besvär som en verksamhet i den ansökta omfattningen skulle medföra så att förutsättningarna för beviljande av miljötillstånd skulle uppfyllas. I bedömningen har beaktats den fasta täckningen av gödselbehållaren och den minskade hanteringen av fast gödsel. Miljöcentralen har vidare i sitt beslut beaktat att det sedan tidigare finns mjölkproduktionsverksamhet på den plats som ansökan gäller och att djurhållning är sedvanlig verksamhet i området. Enligt miljöskyddslagens 42 skall också annan verksamhet i området beaktas och den ansökta verksamheten får inte tillsammans med annan djurhållning medföra oskäligt besvär. Antalet djurenheter i de djurstall som finns på omkring 200 meters avstånd mot norr från den planerade verksamheten uppgår sammanlagt till ungefär samma storleksordning som de enheter som ansökan gäller. En del av bostäderna finns i närheten av eller inom det området som bildas mellan de tre djurstallen, vilket innebär att de på nära håll skulle bli utsatta för olägenheter från sammanlagt över 1000 djurenheter. Miljöcentralen bedömer med beaktande av de korta avståndet till de närmaste bostäderna och till övrig djurhållning i området att ökningen av besvären och olägenheterna blir oskäligt stor. Miljöcentralen har beaktat den skrivelse som inlämnats enligt vilket undertecknarna inte har någonting att invända mot byggnadsplanerna. Miljöcentralen konstaterar dock att enligt miljöskyddslagens 41 2 mom. skall tillståndsmyndigheten beakta vad som föreskrivs om bevakande av allmänt eller enskilt intresse. Skrivelsen fråntar därmed inte miljöcentralen skyldigheten att bedöma om det uppstår sådant oskäligt besvär som avses i 17 1 mom. i lagen angående vissa grannelagsförhållanden eller om verksamheten medför sådan olägenhet för hälsan som avses i miljöskyddslagens 3. Att den som av verksamheten är utsatt för besvär eller olägenhet ger sitt medgivande till verksamheten fritar inte miljöcentralen från att i ärendets prövning beakta besvärets eller olägenhetens art, omfattning och inverkan. Eftersom det inte finns tekniska eller ekonomiskt genomförbarar åtgärder med vilka man i tillräcklig grad kan minska verksamhetens besvär och olägenheter har miljöcentralen undersökt möjligheten att ändra placeringen för det nya djurstallet. En flyttning av det planerade djurstallets placering på de fastigheter som ansökan gäller är inte möjlig mellan Jungarvägen och Lappo å i så stor utsträckning som erfordras för att förutsättningarna för tillstånd skall uppnås. Miljöcentralen har bedömt att det torde vara kostandsmässigt möjligt att skilt från uppfödningen av rekryteringsdjur bedriva mjölkproduktionen i närområdet på en annan fastighet än de som framförts i ansökan. Miljöcentralen har därför bett sökanden utreda möjlighet till alternativ placering för det planerade djurstallet. Sökanden har meddelat att den enda alternativa placeringen är på utskifte, där det däremot inte finns ekonomiska förutsättningar att driva verksamheten. Sökanden har vidare framfört att det är otänkbart att flytta djuren mellan olika enheter. Miljöcentralen konstaterar därmed att det till fastighet Mellangård RNr 8:11 tillhöriga område som finns på östra sidan om järnvägen inte kan beaktas enär sökanden har motsatt sig en alternativ placering och då en flyttning dit skulle förutsätta en ändring av ansökan och ny kungörelse av ärendet. Av samma orsaker har man inte heller kunnat beakta sökandens övriga fastigheter öster om järnvägen eller fastighet Banåker RNr 7:66 invid sökandens bostad ca 0,5 km söder om det befintliga djurstallet. Miljöcentralen konstaterar att det på basen av nuvarande ansökan inte finns förutsättningar att i enlighet med miljöskyddslagens 6 flytta verksamheten så att de i miljöskyddslagens 42 sagda kraven uppfylls. Med beaktande av verksamhetens art och dess nuvarande omfattning samt att det i områdets närhet sedan tidigare finns två andra djurstall och de korta avstånden till närmaste bostäder är det inte möjligt att med stöd av miljöskyddslagens 43 2 mom. bevilja tillstånd för ett reducerat djurantal som är större än vad som framkommer av den prövning av miljötillstånd som gjorts av

8 8 Nykarleby stads miljö och byggnadsnämnd. Sökanden har vid sitt besök på miljöcentralen den presenterat en ekonomisk kalkyl enligt vilken det inte finns ekonomiska förutsättningar att driva verksamhet med mjölkningsrobot i mindre skala än den ansökta. Eftersom miljötillståndsansökan har förkastats på basen av de besvär och olägenheter som förorsakas från produktionsutrymmena har inte i detta beslut gjorts tillståndsprövning för den därmed obehövliga fjärrgödselbehållaren. TILLÄMPADE LAGRUM Miljöskyddslagen (86/2000) 3, 6, 28, 31, 35 38, 41 43, 52 54, 96 och 105 Miljöskyddsförordningen (169/2000) 1, 6, 16 19, 23, och 37 Lag angående vissa grannelagsförhållanden (26/1920) 17 Lagen om grunder för avgifter till staten ( 150/1992) Miljöministeriets beslut om de regionala miljöcentralernas avgiftsbelagda prestationer (1237/2003) Dessutom har man beaktat Miljöministeriets brev YM4/401/2002 AVGIFT OCH GRUNDER FÖR AVGIFTEN Avgift 1200 euro Avgiften grundar sig på 8 lagen om grunder för avgifter till staten (150 / 1992) och miljöministeriets förordning om de regionala miljöcentralernas avgiftsbelagda prestationer (1237/2003). Enligt förordningen är grundavgiften beträffande miljötillstånd för djurstall avsedda för färre än 150 mjölkkor 1200 euro. Enligt miljöministeriets förordning uppbärs för jakande och nekande beslut en lika stor avgift KUNGÖRELSE AV BESLUTET Västra Finlands miljöcentral meddelar om detta beslut offentligt genom kungörelse i enlighet med miljöskyddslagen 54. SÖKANDE AV ÄNDRING BESLUT Ändring i detta beslut får sökas genom besvär hos Vasa förvaltningsdomstol. Enligt besvärsanvisningen bör besvärsskriften tillställas Västra Finlands miljöcentral inom besvärstiden. Besvär över avgiften som uppbärs för behandlingen av ärendet anförs i samma ordning som huvudärendet. Rätt att anföra besvär har den som ansökt om tillstånd och de vilkas rätt eller fördel ärendet kan tänkas beröra, registrerad förening eller stiftelse vars syfte är att främja miljöskydd, hälsoskydd eller naturvård eller trivsel i boendemiljön och inom vars verksamhetsområde miljökonsekvenserna uppträder, samt kommunstyrelsen i den kommun där verksamheten är placerad och andra kommuner vars område verksamheten påverkar samt de myndigheter som skall bevaka det allmännas intresse i ärendet, (MiljöskyddsL 96, MiljöskyddsL 97 ). Besvärsanvisning medföljer som bilaga. Dan och Ann Kristin Back Jungarvägen JEPPO

9 9 BESLUT FÖR KÄNNEDOM Stadsstyrelsen i Nykarleby stad Miljö och byggnadsnämnden i Nykarleby stad Finlands miljöcentral MEDDELANDE OM BESLUT Aalto Markku Timo ja Seija Tuulikki Jungarintie JEPPO Ahlsund Evy Sol Britt Köpmansgatan 2 a bst JAKOBSTAD Ahlsved Mona Carita Hertigvägen SALTSJÖ BOO SVERIGE Back Johan Bror Fredrik och Vivan Elisabeth Jungarvägen JEPPO Cederström Håkan Jungarvägen JEPPO Eklöf Göran Anders Joel Jungarvägen JEPPO Elenius Alf Gustav Johannes Jungarvägen JEPPO Elenius Jan Olav Åkervägen 9 A JEPPO Elenius Johan Erik Jungarvägen JEPPO Elenius Lars Erik Jungarvägen JEPPO Forsgård Kjell Jungarvägen JEPPO Gunell Benny Åkervägen 2 H JEPPO Hongisto Leif Richard Gustav Kyrkvägen JEPPO Häggstrand Dage Jungarvägen JEPPO Jeppo Kraft Andelslag Kiitolavägen JEPPO Jungar Bengt Gustav Jungarvägen JEPPO Jungar Ruben Lennart Sexmansgränd NYKARLEBY Jungar Stig Johan Jungarvägen JEPPO Jungerstam Christer och Gerd Harriet Jungarvägen JEPPO Jungerstam Sven Håkan Vestersundsgatan 5 E JAKOBSTAD Jungerstam Tom Matts Åke Jungarvägen JEPPO Jungerstam Viktor rättsinnehavare c/o Ström Lea Johanna Jungarvägen JEPPO Kronqvist Majlis Birgitta Jungarvägen JEPPO Kunnari Siv Lilian Marita rättsinnehavare Saarankuja HÄRMÄ Källman Gustav Fogdevägen JAKOBSTAD Källman Siv Östra Jeppovägen JEPPO Liljeqvist Elsa Valdine Jungarvägen JEPPO Liljeqvist Gun Ann Christian Lovägen JAKOBSTAD Liljeqvist Kjell Jungarvägen JEPPO Liljeqvist Solveig Marianne Topeliusesplanaden 25 B NYKARLEBY Liljeqvist Stefan Leif Olav Juthasvägen 6 A NYKARLEBY Liljeqvist Tage Thomas Mikael Lillbyvägen LILLBY Linder Johannes Edvin Jungarvägen JEPPO Lindgren Stig Johan och Inger Berit Helena Austråttbanen SANDENS NORGE Lund Anette Gunnarsvägen JEPPO Nord Sven Karlmansgatan NYKARLEBY Norrgård Rune Jungarvägen JEPPO Nylind Gretel Marianne Jungarvägen JEPPO Nylind Paul Erik rättsinnehavare c/o Nylind Gretel Jungarvägen JEPPO Palosaari Susanne Åsa Birgitta Muotialantie TAMPERE Strengell Anders Ruben Jungarvägen JEPPO Strengell Glenn och Christina Maria Jungarvägen JEPPO

10 10 Ström Lea Johanna Jungarvägen JEPPO Wik Börje Henry Johannes Socklotvägen SOKLOT Överinspektör Mikaela Rudnäs Överinspektör Stefan Nyman BILAGOR Besvärsanvisning

BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA Puh./Tfn ,

BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA Puh./Tfn , 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh./Tfn.020

Läs mer

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING BESLUT Västra och Inre Finland Nr 31/2014/1 Dnr LSSAVI/143/04.08/2013 Givet efter anslag 27.2.2014 ÄRENDE Miljötillstånd för Kvevlax avloppsreningsverk, förlängning av tiden för inledande av verksamheten,

Läs mer

VERKSAMHET OCH FÖRLÄGGNINGSPLATS

VERKSAMHET OCH FÖRLÄGGNINGSPLATS Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 06-367 5211, faksi/fax 06-367 5610 BESLUT I ärende enligt 28 miljöskyddslagen.

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag 9.12.2005 ÄRENDE Kvarhållande av redan byggda bryggor på fastigheten Uddtorp RNr 2:7

Läs mer

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag Diarienummer LSU-2004-Y-79

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag Diarienummer LSU-2004-Y-79 1 Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06-367 5211, Telefax 06-367 5351 BESLUT i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag 12.5.2004

Läs mer

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag 26.1.2006 I svinhuset kommer det att finnas 2960 slaktsvin.

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag 26.1.2006 I svinhuset kommer det att finnas 2960 slaktsvin. L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06-367

Läs mer

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011 Beslut Västra och Inre Finland Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010 Givet efter anslag 8.2.2011 ÄRENDE Förlängning av de i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut nr 19/2004/2 föreskrivna tiderna för

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06

Läs mer

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Tomas Joskitt Joskittvägen Forsby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Tomas Joskitt Joskittvägen Forsby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06

Läs mer

Ansökan gäller avloppsreningsverket i Åminne i Malax kommun.

Ansökan gäller avloppsreningsverket i Åminne i Malax kommun. Ympäristölupayksikkö/Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh/Tfn: 020 610 109, telefax 020 490 5251 MILJÖTILLSTÅNDSBESLUT i ärende enligt 115 miljöskyddslagen

Läs mer

2 kap. 14 a vattenlagen

2 kap. 14 a vattenlagen Södra Finland Beslut Nr 222/2010/4 Dnr ESAVI/441/04.09/2010 Givet efter anslag 24.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Rättelseyrkande beträffande Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals beslut av 18.6.2010 Dnr

Läs mer

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Mikael och Sonja Broo Markbyvägen Nykarleby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Mikael och Sonja Broo Markbyvägen Nykarleby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Ede Lantbruk, Sture och Sabina Ede Ejdevägen Lillby ANLÄGGNING VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Ede Lantbruk, Sture och Sabina Ede Ejdevägen Lillby ANLÄGGNING VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 18.8.2009 LSU-2008-Y-195 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271 Givet efter anslag 11.2.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

Läs mer

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Södra Finland Beslut Nr 45/2011/4 Dnr ESAVI/571/04.09/2010 Givet efter anslag 9.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Morenia Oy ANSÖKAN BAKGRUND

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 17.2.2009 LSU-2008-Y-594 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Markus Gäddnäs Långstrandsvägen Eugmo VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Markus Gäddnäs Långstrandsvägen Eugmo VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 17.11.2009 LSU-2009-Y-454 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BEHÖRIG TILLSTÅNDSMYNDIGHET OCH GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BEHÖRIG TILLSTÅNDSMYNDIGHET OCH GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 06-367 5211, faksi/fax 06-367 5610 BESLUT I ärende enligt 28 miljöskyddslagen.

Läs mer

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag 1 L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA

Läs mer

TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET 1 L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 8.10.2009 LSU-2009-Y-312 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN Beslut Västra och Inre Finland Nr 36/2013/2 Dnr LSSAVI/103/04.09/2012 Givet efter anslag 20.5.2013 ÄRENDE Förlängning av tidfristen att inleda och slutföra byggandet av Djupsjöbacka vattenkraftverk, Kronoby

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 30.6.2009 LSU-2009-Y-290 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen BESLUT Södra Finland Nr 291/2013/2 Dnr ESAVI/191/04.08/2013 Givet efter anslag 19.12.2013 ÄRENDE SÖKANDE Beslut om att det av Södra Finlands regionförvaltningsverk 17.3.2011 givna beslutet nr 14/2011/3

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 19.5.2009 LSU-2004-Y-708 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020.

De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020. UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av vissa bestämmelser inom miljöministeriets förvaltningsområde som gäller offentliga kungörelser PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 18.2.2009 LSU-2004-Y-704 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06

Läs mer

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för befintlig yrkesmässig framställning av matjord av hästgödsel och jord.

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för befintlig yrkesmässig framställning av matjord av hästgödsel och jord. STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 15.2.2012 ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för befintlig yrkesmässig framställning

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 4.12.2008 LSU 2008 Y 326 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag 8.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av det samfällda vattenområdet RNr 876:1 och dumpning

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller i enlighet med 60 i miljöskyddslagen (86/2000).

Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller i enlighet med 60 i miljöskyddslagen (86/2000). Seinäjoki BESLUT / Översättning Dnr EPOELY/1166/07.00/2011 Givet efter anslag 27.10.2011 ÄRENDE Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller i enlighet med 60 i miljöskyddslagen (86/2000).

Läs mer

BESLUT. Nr 53/2010/1. Dnr LSSAVI/24/04.08/2010 Givet efter anslag 14.06.2010 ÄRENDE

BESLUT. Nr 53/2010/1. Dnr LSSAVI/24/04.08/2010 Givet efter anslag 14.06.2010 ÄRENDE BESLUT Västra och Inre Finland Nr 53/2010/1 Dnr LSSAVI/24/04.08/2010 Givet efter anslag 14.06.2010 ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen för utvidgning av verksamhet som berör svinhushållning.

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39 Givet efter anslag 31.3.2006 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Åsbro Mjölk öb Djöstasvägen Kronoby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Åsbro Mjölk öb Djöstasvägen Kronoby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 11.4.2014

STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 11.4.2014 STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 11.4.2014 ÄRENDE SÖKANDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen som gäller djurstall

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh./Tfn.020

Läs mer

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag 1 L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA

Läs mer

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag Södra Finland BESLUT Nr 222/2012/2 Dnr ESAVI/30/04.09/2012 Givet efter anslag 22.10.2012 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå Skavarbölevikens

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 16.12.2009 LSU-2009-Y-94 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 29.12.2009 LSU-2009-Y-692 (113) ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 120/2010/4 Dnr ESAVI/253/04.09/2010 Givet efter anslag 5.7.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande

Läs mer

3.12.2007 OM 3/58/2007. Till miljöministeriet och ämbetsverk inom dess förvaltningsområde

3.12.2007 OM 3/58/2007. Till miljöministeriet och ämbetsverk inom dess förvaltningsområde JUSTITIEMINISTERIET 3.12.2007 OM 3/58/2007 Till miljöministeriet och ämbetsverk inom dess förvaltningsområde REKOMMENDATION OM TILLÄMPNINGEN AV SPRÅKLAGEN I ÄRENDEN ENLIGT MILJÖSKYDDSLAGEN OCH VATTENLAGEN

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 Givet efter anslag 30.10.2008 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Bibehållande av en pontonbrygga på vattenområdet tillhörande

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, 65101 VAASA- Koulukatu 19 PB 262, 65101 VASA- Skolhusgatan 19 Puh./Tfn.

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 31.3.2009 LSU-2008-Y-711 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 Givet efter anslag 30.5.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande, och bevarande av en sjökabel i havet mellan Sirnäs och Lilla

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 23.3.2009 LSU-2008-Y-699 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE ANLÄGGNING VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE ANLÄGGNING VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

Sammanträdesdatum 1.4.2014

Sammanträdesdatum 1.4.2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2/2014 2/24 Sammanträdestid Tisdagen den 1 april 2014 kl. 10.00-11.30 Sammanträdesplats Maggies Grillcafé Beslutande: Ersättare: Broända, Helena Wistbacka, Inger Enfors, Vidar

Läs mer

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax Västra och Inre Finland Beslut Nr 110/2011/2 Dnr LSSAVI/22/04.09/2011 Givet efter anslag 18.12.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande

Läs mer

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag Översättning Transumt BESLUT Södra Finland Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag 14.3.2014 ÄRENDE SÖKANDE Ansökan om tillstånd att vidta förberedande åtgärder för genomförandet av projektet

Läs mer

givet efter anslag 9.8.2012

givet efter anslag 9.8.2012 STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN BESLUT givet efter anslag 9.8.2012 ÄRENDE Beslut gällande ansökan om marktäkt enligt 4 marktäktslagen (555/1981)samt ansökan om att inleda verksamheten innan

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 Givet efter anslag 14.12.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Söljeholmen

Läs mer

Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 77 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av två protokolljusterare 118

Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 77 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av två protokolljusterare 118 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 6/2017 1 Miljö- och byggnadsnämnden Tid Onsdag 23.08.2017 kl. 16.30 Plats Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby Ärenden som skall behandlas Sida 77 Sammanträdets laglighet

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 12.2.2009 LSU-2008-Y-425 (113) ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 11.12.2012. Tisdagen den 11 december 2012 kl. 13.00-16.00, jullunch Restaurang Marina s, Terjärv

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 11.12.2012. Tisdagen den 11 december 2012 kl. 13.00-16.00, jullunch Restaurang Marina s, Terjärv SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 7/2012 7/127 Sammanträdestid Sammanträdesplats Tisdagen den 11 december 2012 kl. 13.00-16.00, jullunch Restaurang Marina s, Terjärv Beslutande: Ersättare: Grankvist, Mona-Lisa

Läs mer

ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen, för verksamhet som gäller pälsdjursfarmning och utvidgning av den.

ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen, för verksamhet som gäller pälsdjursfarmning och utvidgning av den. L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND. Miljötillståndsenheten

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND. Miljötillståndsenheten L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, 65101 VAASA Koulukatu 19 PB 262, 65101 VASA Skolhusgatan 19 Puh./Tfn.

Läs mer

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida:

ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) Hemsida: ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tfn (018) 25127, fax (018) 16595 Hemsida: www.mpn.aland.fi BESLUT Ärendenummer MPN-05-2 Beslutsdatum 20.09.2005 Sökanden Postningsdag 20.09.2005

Läs mer

BESLUT Beslutet givet efter anslag.

BESLUT Beslutet givet efter anslag. BESLUT Beslutet givet efter anslag. Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 19.3.2009 LSU-2009-Y-1 (113) ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen,

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 80/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-270 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 80/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-270 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS BESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 80/2005/3 Dnr LSY-2003-Y-270 Helsingfors Givet efter anslag 24.8.2005 ÄRENDE SÖKANDE Tagande av marksubstans på fastigheten Eiriksgård RNr 44:9 i Lövö by i

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet 16.10.2007 ÄRENDE SÖKANDE Inledande av arbetena med strandkajen för båtar, innan det av Västra Finlands

Läs mer

RUDUS OY TURUN KALLIOMURSKES ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND. Bilaga A16: tillståndsansökan

RUDUS OY TURUN KALLIOMURSKES ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND. Bilaga A16: tillståndsansökan Miljönämnden 146 11.06.2008 RUDUS OY TURUN KALLIOMURSKES ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND 1097/37/374/2008 MIL 146 Bilaga A16 Rudus Oy Turun Kalliomurske, Ohikulkutie 577, 20660 Littoinen, ansöker om miljötillstånd

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

06.05.2008 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25

06.05.2008 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25 1 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25 sammanträdet Plats Kommunalgården Närvarande ledamöter (samt anteckning om vem som fungerade som ordförande) Sjövall Edgar - ordförande Andersson

Läs mer

BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA , Telefax

BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA , Telefax L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

TILL ANVISNINGARNA ANGÅENDE ANSÖKAN OM BYGGLOV OCH AVGÖRANDE SOM GÄLLER PLANERINGSBEHOV / UNDANTAG SAMT ANSVARIG ARBETSLEDARE

TILL ANVISNINGARNA ANGÅENDE ANSÖKAN OM BYGGLOV OCH AVGÖRANDE SOM GÄLLER PLANERINGSBEHOV / UNDANTAG SAMT ANSVARIG ARBETSLEDARE BILAGA 1 TILL ANVISNINGARNA ANGÅENDE ANSÖKAN OM BYGGLOV OCH AVGÖRANDE SOM GÄLLER PLANERINGSBEHOV / UNDANTAG SAMT ANSVARIG ARBETSLEDARE A. Förfarande för hörande av grannarna 1. Hörande i anslutning till

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 Givet efter anslag 7.12.2005 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en vattenledning under mynningen på Nykarleby älv

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND. Miljötillståndsenheten

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND. Miljötillståndsenheten L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad Beslut Södra Finland Nr 202/2010/4 Dnr ESAVI/186/04.09/2010 Givet efter anslag 4.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands

Läs mer

BESLUT. Nr 54/2010/1. Dnr LSSAVI/69/04.08/2010 Givet efter anslag ÄRENDE

BESLUT. Nr 54/2010/1. Dnr LSSAVI/69/04.08/2010 Givet efter anslag ÄRENDE BESLUT Västra och Inre Finland Nr 54/2010/1 Dnr LSSAVI/69/04.08/2010 Givet efter anslag 14.06.2010 ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen för utvidgning av verksamhet som berör svinhushållning.

Läs mer

BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING, UTVIDGNING AV SVINKÖTTSPRODUKTION, VÖRÅ

BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING, UTVIDGNING AV SVINKÖTTSPRODUKTION, VÖRÅ BESLUT Dnr EPOELY/2810/2018 21.12.2018 BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING, UTVIDGNING AV SVINKÖTTSPRODUKTION, VÖRÅ DEN PROJEKTANSVARIGE Nassab Ab Rauskvägen 12 66840 PENSALA

Läs mer

Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller enligt 118 i miljöskyddslagen (527/2014).

Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller enligt 118 i miljöskyddslagen (527/2014). Översättning EPOELY/834/2018 Givet efter anslag 23.3.2018 ÄRENDE Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller enligt 118 i miljöskyddslagen (527/2014). ANMÄLARE OCH KONTAKTUPPGIFTER Kreate

Läs mer

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för uppfödning av pälsdjur.

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för uppfödning av pälsdjur. STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 20.12.2012 ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för uppfödning av pälsdjur.

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

Utkast Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020.

Utkast Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020. Utkast 6.2.2018 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om samordning av vissa miljörelaterade tillståndsförfaranden, till lag om ändring av lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning

Läs mer

Justering av miljötillståndsbestämmelserna för slaktsvinproduktion, Nykarleby

Justering av miljötillståndsbestämmelserna för slaktsvinproduktion, Nykarleby MILJÖTILLSTÅNDSBESLUT Västra och Inre Finland Nr 78/2012/1 Dnr LSSAVI/385/04.08/2010 Givet efter anslag 13.6.2012 ÄRENDE SÖKANDE Justering av miljötillståndsbestämmelserna för slaktsvinproduktion, Nykarleby

Läs mer

BESLUT. ÄRENDE Förlängning av tiden för installation av anläggningar vid Oy Nordhydraulic Ab:s gjuteri, Korsholm.

BESLUT. ÄRENDE Förlängning av tiden för installation av anläggningar vid Oy Nordhydraulic Ab:s gjuteri, Korsholm. BESLUT Nr 89/2011/1 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/42/04.08/2011 Gett efter anslag 30.08.2011 ÄRENDE Förlängning av tiden för installation av anläggningar vid Oy Nordhydraulic Ab:s gjuteri, Korsholm.

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 Givet efter anslag 24.4.2009 ÄRENDE Kvarhållande av två redan byggda bryggor och byggande av två pontonbryggor

Läs mer

Kommungården i Kronoby Säbråvägen 2, Kronoby

Kommungården i Kronoby Säbråvägen 2, Kronoby SAMMANTRÄDES 2/2017 Organ Sammanträdesdatum Sida 14.3.2017 15 Sammanträdestid Tisdagen den 14 mars 2017 kl. 17.30-18.30 Sammanträdesplats Kommungården i Kronoby Säbråvägen 2, 68500 Kronoby Beslutande x

Läs mer

... BESLUT i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag Diarienummer LSU 2004 Y 975 (131) ÄRENDE

... BESLUT i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag Diarienummer LSU 2004 Y 975 (131) ÄRENDE L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Läs mer

TILLSTÅND SOM BEVILJATS FÖR VERKSAMHETEN OCH OMRÅDETS PLANLÄGGNING

TILLSTÅND SOM BEVILJATS FÖR VERKSAMHETEN OCH OMRÅDETS PLANLÄGGNING L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA

Läs mer

BESLUT. ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen för utvidgning av verksamhet som berör mjölkproduktion.

BESLUT. ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen för utvidgning av verksamhet som berör mjölkproduktion. BESLUT Västra och Inre Finland Nr 60/2010/1 Dnr LSSAVI/114/04.08/2010 Givet efter anslag 18.06.2010 ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen för utvidgning av verksamhet som berör mjölkproduktion.

Läs mer

Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 35 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av två protokolljusterare 56

Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 35 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av två protokolljusterare 56 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2017 1 Miljö- och byggnadsnämnden Tid Onsdag 19.04.2017 kl. 16.30 Plats Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby Ärenden som skall behandlas Sida 35 Sammanträdets laglighet

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219 Givet efter anslag 17.9.2008 ÄRENDE Utvidgning av en småbåtshamn, grävande av stranden och muddring av ett

Läs mer