BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS"

Transkript

1 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA , Telefax BESLUT i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag Diarienummer LSU 2005 Y 259(131) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen för verksamhet som berör husdjurshållning och utvidgning av den. Niclas Sjöskog Sexsjövägen Lillby VERKSAMHET Utvidgning av befintlig mjölkproduktionsgård och uppförande av två gödselbehållare i Överpurmo by i Pedersöre kommun. För närvarande finns i mjölkgården utrymme för 41 mjölkkor, 30 kvigor, 9 köttnötdjur och 25 ungboskap < 6 månader. Efter utvidgningen kommer det att finnas plats för 72 mjölkkor, 55 kvigor och 35 ungboskap under 6 månader. Gården fungerar enligt flytgödselmetoden. De nuvarande flytgödselbehållarnas antal är tre varav två är belägna intill gården och en är fjärrgödselbehållare. Två nya fjärrgödselbehållare uppförs. FÖRLÄGGNINGSPLATS Djurstallet och två flytgödselbehållare samt ett torrgödsellager är belägna i Överpurmo by, Pedersöre kommun vid Sexsjövägen 11. Ytterligare finns en flytgödselbehållare vid Märaholmen ca 3,2 km västerut från djurstallet. Två nya flytgödselbehållare uppförs varav den ena placeras på en åker vid Kingelmossen ca 1,0 km mot sydost från djurstallet och den andra ca 1,9 km mot norr från djurstallet invid den väg som leder från Sexsjö till Högbacka. Såväl befintliga som planerade enheter ingår i lägenhet Gammelgård RN:r 21:32 tillhöriga områden.

2 2 GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND Djurstall som är avsedda för minst 30 mjölkkor eller 80 köttnöt är miljötillståndspliktiga (MiljöskyddsF 1 1 mom. punkt 11 a). TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET Den regionala miljöcentralen är behörig tillståndsmyndighet i ärendet enligt 31 2 momentet i miljöskyddslagen och 6 1 mom. punkt 10 a i miljöskyddsförordningen. Enligt förordningen avgör den regionala miljöcentralen ärenden som gäller djurstall avsedda för minst 75 mjölkkor eller andra djurstallar som med avseende på stallgödselproduktionen eller miljöverkningarna motsvarar ett djurstall för 1000 slaktsvin. ANHÄNGIGGÖRANDE AV ÄRENDET Miljötillståndsansökan har blivit anhängig då ansökan inlämnats till Västra Finlands miljöcentral. FÖRLÄGGNINGSPLATSENS MILJÖ Djurstallet näromgivning består huvudsakligen av skog och åker. Mot nordost finns Sexsjövägen och på dess andra sida Sexsjön som i sin nordöstra ända utmynnar i Purmo norra å. Djurstallet är beläget ca 100 meter från sjöns sydvästra strand. I djurstallets närhet finns sökandens bostadshus samt sökandens föräldrars bostadshus. Ytterligare finns ett bostadshus ca 50 meters mot nordväst och ett bostadshus ca 200 meter mot söder från djurstallet. Till närmaste fritidsbebyggelse är avståndet ca 400 meter. Lägenheten finns inte på viktigt grundvattenområde. Närmiljön för såväl den befintliga fjärrflytgödselbehållaren och de planerade behållarna består av skogs och åkerområden. TIDIGARE TILLSTÅND Mjölkgården har tidigare verkat på basen av ett miljötillstånd som givits av miljövårdsnämnden i Pedersöre kommun på basen av 2 i Lagen om miljötillståndsförfarande. Miljötillståndet omfattade 51 st. mjölkkor och 75 st. ungdjur i åldern från 12 månader till under 22 månader. OMRÅDETS PLANLÄGGNING Djurstallet samt de befintliga och de planerade gödselbehållarna är belägna inom oplanerat jord och skogsbruksområde. UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN Produktion I djurstallet finns för närvarande 41 mjölkkor, 30 kvigor, 9 köttnötdjur och 25 ungboskap < 6 månader. Efter utvidgningen kommer det att finnas plats för 72 mjölkkor, 55 kvigor och 35 ungboskap under 6 månader. Stallet fungerar enligt lösdriftsprincipen och betesgång förekommer inte. Mjölkproduktionen per år kommer efter utvidgningen att uppgå till kg.

3 3 Behandling och lagring av gödsel Djurstallet fungerar med flytgödselmetoden, med undantag för en del av kalvarna som går på ströbädd. Flytgödseln lagras i två gödselbehållare invid gården och i en fjärrgödselbehållare. Av de behållare som finns invid gården är den ena vars lagringsutrymme är 312 m 3 försedd med tak och den andra på 1200 m 3 öppen med nätstängsel och ett täcke av styroxkulor. Den befintliga fjärrgödselbehållaren vars lagringsvolym är 446 m 3 är försedd med nätstängsel. Ytterligare uppförs två öppna nätstängselförsedda fjärrgödselbehållare vilkas lagringsvolym är 914 m 3 respektive 446 m 3. De fem behållarnas sammanlagda volym är således 3318 m 3. Torrgödseln lagras på en platta som finns i direkt anslutning till djurstallet. Pressaften från ensilage (35 m 3 /år) leds till gödselbehållare. Gödseln används i odlingsverksamhet på egna och arrenderade åkrar. Åkrarnas sammanlagda areal uppgår till 73,20 ha. Avledande av tvätt och sanitetsvatten Djurstallet är anslutet till kommunal vattenledning. Tvättvattnet (400 m 3 /år) leds till den takförsedda flytgödselbehållaren. Djurstallet saknar sanitetsutrymmen. De invid djurstallet belägna bostadshusens avloppsvatten leds via dekompositionsbrunnar till det dike som löper längs Sexsjövägen. Bränsle och oljecisterner På gården finns två bränslecisterner för traktor på 1500 m 3 respektive 1700 m 3. Behandling av avfall Döda djur förs till destruktionsanläggning i Honkajoki. Övrigt avfall insamlas av 4H eller köres till Oy Ekorosk Ab. Trafik och trafikarrangemang Förutom egen trafik besöker mjölkbilen gården varannan dag, slaktbilen ca 8 ggr/år och avhämtningsbilen för döda djur (Lauhaluoma, Honkajoki) några ggr per år. BEHANDLINGEN AV ÄRENDET Kungörelse av tillståndsansökan Ansökan har kungjorts på Pedersöre kommuns officiella anslagstavla och på Västra Finlands miljöcentrals officiella anslagstavla under tiden Handlingarna har funnits till påseende under kungörelsetiden vid tekniska verket i Pedersöre kommun. Sakägare som ärendet speciellt berör har informerats skilt per brev. Komplettering av ansökan Sökanden har kompletterat sin ansökan med namn och adressuppgifter på de grannar som berörs av verksamheten samt med åkerkartor över de egna och arrenderade odlingsområden som används för gödselspridning. Ytterligare inlämnades en aktuell beräkning av de planerade gödselmängderna och lagringskapaciteten.

4 4 Inspektion Utlåtanden Djurstallet besöktes varvid sökanden korrigerade djurstallets huvudritning till den del som gäller utrymmena för kvigor och kalvar. Ytterligare reserverades 50 m 2 av det planerade foderlagrets utrymme som lager för fast gödsel från de åtta kalvar och sju spädkalvar som går på ströbädd. Miljöcentralen har med anledning av miljötillståndsansökan begärt utlåtande av kommunstyrelsen samt miljövårdsnämnden i Pedersöre kommun. I sitt utlåtande konstaterar miljövårdsnämnden följande: Gödselhanteringen fungerar med flytgödselmetoden för alla mjölkkor och kvigor samt de flesta ungdjur förutom 15 som går på ströbädd, Ströbädden utgödslas varannan vecka. Flytgödseln lagras i två befintliga gödselbrunnarna i anslutning till djurstallet, en befintlig brunn på utskifte och två nya gödselbrunnar på utskifte ca 1000 m och 1800 m från driftcentra. Ströbädden lagras på en befintlig gödselplan försedd med väggar och tak. Den mindre gödselbrunnen är försedd med takkonstruktion och den större med flytande täckning. Brunnarna på utskiften är öppna och försedda med nätstaket. Gödselbevaringsvolymerna räcker till för 12 månaders lagringstid. Gödseln sprids på åker och den åkerareal som finns till förfogande för spridningen räcker till för den ansökta djurmängden. Ensilage förtorkas och lagras i två st. plansilon. Pressaften leds via en samlingsbrunn till den mindre gödselbrunnen. Omgivningen kring djurstallet är främst åkermark. I närområdet finns tre bostadshus, det närmaste bostadshuset på avståndet 50 meter, sökandens föräldrars bostadshus på avståndet 30 meter och det tredje bostadshuset på ca 240 meters avstånd. Inga övriga bostadshus finns i närheten av djurstallet. Till Sexsjön är avståndet ca 200 meter och till närmaste fritidsbebyggelse är avståndet ca 400 meter. inom fjärrgödsellagrens närområden finns inga bostadshus. Platsen för djurstallet är belägen inom oplanerat jord och skogsbruksområde där husdjurshållning är en sedvanlig verksamhet, varför miljövårdsnämnden förordar anhållan. Det nya miljötillståndet bör ersätta det tidigare tillståndet som miljövårdsnämnden i Pedersöre beviljat Anmärkningar och påminnelser Med anledning av ansökan har inga anmärkningar eller påminnelser inlämnats till Västra Finlands miljöcentral. Hörande av sökande Eftersom inga anmärkningar har inlämnats om ansökan och då miljövårdsnämnden i Pedersöre kommun i sitt utlåtande förordat anhållan utan yrkanden på ändringar har inte sökanden hörts i ärendet. MILJÖCENTRALENS AVGÖRANDE

5 Västra Finlands miljöcentral har granskat miljötillståndsansökan och tagit i beaktande givet utlåtande enligt vad som framgår från tillståndsbestämmelser och motiveringar till beslutet. Västra Finlands miljöcentral beviljar Niclas Sjöskog miljötillstånd för utvidgning av verksamhet gällande husdjurshållning för mjölkproduktion på lägenhet Gammelgård RN:r 21:32 i Pedersöre kommun i Överpurmo by. Tillståndet omfattar djurstall med vidhörande gödsellager enligt bifogade situationsplan samt tre fjärrgödsellager enligt bifogade kartor och situationsplaner. Miljötillståndet beviljas i enlighet med 28 miljöskyddslagen, för 72 mjölkkor, 55 kvigor och 35 ungdjur under 6 månader, förutsatt att i detta beslut sagda tillståndsbestämmelser följs. Tillstånd beviljas tillsvidare. Det tillstånd för verksamheten som beviljats av miljövårdsnämnden i Pedersöre kommun förfaller när detta beslut vinner laga kraft. Tillståndsbestämmelser 1. Lagring av gödsel Den gödsel som uppkommer i djurhushållningen lagras i gödsellager. De nya gödsellagren förläggs till de platser som angivits på de till detta beslut bifogade kartorna och situationsplanerna och färdigställs innan verksamheten påbörjas. För de djurmängder som framförts i ansökan bör det sammanlagt finnas minst 3163 m 3 lagringsvolym för flytgödsel, pressaft och tvättvatten samt ett torrgödsellager med kapacitet för minst 40 m 3 torrgödsel. I de gödselbehållare som saknar tak bör därtill nederbörden beaktas. Det utrymme som reserveras för lagring av fast gödsel från de kalvar som går på ströbädd skall utformas enligt Jord och skogsbruksministeriets byggnadsbestämmelser och anvisningar. En plan över på vilket sätt gödsellagret och foderlagret avskiljs från varandra skall framläggas för Hälsoinspektionsbyrån vid Samkommunen för Jakobstadsnejdens hälsovårdscentral för godkännande. 5 Golvet i djurstallet, gödselrännor, torrgödsellager och gödselbehållarna skall göras av vattentätt material enligt Jord och skogsbruksministeriets byggnadsbestämmelser och anvisningar. De gödselbehållare som saknar fast tak inhägnas med staket enligt Jord och skogsbruksministeriets byggnadsbestämmelser och anvisningar. Gödsellagringsutrymmena skall kontrolleras regelbundet och eventuella bristfälligheter åtgärdas omedelbart. 2. Hantering och nyttjande av gödsel Lastningen av gödsel till fordon skall göras på ett sådant sätt att utsläpp av gödsel inte sker till omgivningen. Byggnationer och anläggningar skall därutöver vara sådana att det under tömningen av behållarna och transporter inte inträffar utsläpp. Gödseln bör i första hand utnyttjas som gödsel på åker. För spridning av gödsel från husdjurshållningen skall det finnas minst 67 ha åker till förfogande (1,5 mjölkkor per 1 ha åker, 4 kvigor per 1 ha åker och 8 ungnöt < 8 månader per 1 ha åker). Gödsel kan också föras för behandling till anläggning med miljötillstånd.

6 Dagbok skall föras över de åkrar där gödseln sprids och vid behov presenteras de antecknade uppgifterna för Västra Finlands miljöcentral. Lagringsutrymmena för gödsel skall tömmas grundligt minst en gång per år. Hantering och lagring av gödsel bör ske så att det inte uppstår förorening eller sanitär olägenhet eller uppkommer annan väsentlig olägenhet för grannarna. Om gödsel kommer ut i omgivningen skall gödseln omedelbart avlägsnas och området städas. Vid behov skall kalk eller annat material som förhindrar uppkomst av flugor spridas. Om det i anslutning till djurstallet tvättas utrustning som är avsedd för transport och spridning av gödsel eller djurtransport, skall tvättningen ske på tätt underlag. Tvättvattnet leds till gödsellager eller till en skild sluten behållare och utnyttjas i åkerbruk eller förs till anläggning med miljötillstånd för behandling. Gödselspridningsutrustningen skall väljas och skötas så att man med den uppnår bästa möjliga spridningsnoggrannhet. Gödseln nedmyllas omedelbart dock senast inom ett dygn efter att gödseln spridits ut, förutom om gödseln sprids i växande gröda. Spridningstidpunkten skall väljas så att olägenheterna för grannarna är så små som möjligt. Gödsel och tvättvatten får inte spridas på frusen eller snötäckt mark och inte heller på vattenmättad mark. Gödsel får inte spridas mellan den 15 oktober och den 15 april. Om marken är torr och inte frusen så att inget utflöde till vattendrag sker och det inte föreligger risk för alvförtätning, kan gödsel på hösten spridas till senast den 15 november och utspridningen på våren påbörjas tidigast den 1 april. När det gäller vallväxtlighet får ytgödsling inte ske efter den 15 september. På åkerområden som gång på gång översvämmas av vårfloden är kvävegödsling förbjuden under tiden mellan den 1 oktober och den 15 april, med undantag för det växtbestånd som anläggs. Gödsling med kvävegödselmedel närmare ett vattendrag än fem meter är förbjuden. Om åkerns lutning överstiger 2 procent är ytgödsling med kvävegödselmedel förbjuden inom det därpå påföljande fem meter breda området. Vid spridning av gödsel lämnas runt brunnar för hushållsvatten ett minst 30 meter brett ogödslat område. På klassificerade grundvattenområdens bildningsområde är spridning av stallgödsel förbjuden. Mellan bildningsområdet och grundvattenområdets gräns kan man sprida fastgödsel, om spridningen sker på våren, gödseln nedmyllas omedelbart efter spridningen och gödselns näringsinnehåll motsvarar växternas näringsbehov under ett år. Annan spridning av stallgödsel är tillåten endast i specialfall, om man på grund av markundersökning eller motsvarande utredningar kan påvisa att det inte orsakar fara för grundvatten och miljöcentralen har godkänt den. Vid spridning av gödsel bör man ta i beaktande markkartering av åkern, kväve och fosforinnehållet i gödseln samt växternas näringsbehov. Användning av gödselmedel skall ske enligt förordning 931/2000 om begränsning av utsläpp i vatten av nitrater från jordbruket. 3. Minskning av luktolägenheter 4. Döda djur För att minska luktolägenheterna skall de gödselbehållare som finns i anslutning till djurstallet fyllas på underifrån och temperaturen hållas så låg som möjligt. Av de gödselbehållare som finns i anslutning till djurstallet skall den mindre vara försedd med tak och den större med tak eller flytande täckning (t.ex. torv, styroxkulor). 6

7 Döda djur skall så fort som möjligt föras till en anläggning med tillstånd för behandling av döda djur eller till andra mottagnings eller behandlingsplatser med ifrågavarande miljötillstånd. För lagring av döda djur på lägenheten skall det finnas ändamålsenliga lagringsutrymmen. Också kortvarig lagring av döda djur skall ordnas så att det inte uppstår hälsorisk, luktolägenhet eller osnygghet. Ifall djuravfall förvaras under längre tid på lägenheten skall lagringsutrymmet förses med kylanordning. 5. Avfallshantering Problemavfall (t.ex. spillolja, lysrör och ackumulatorer) skall föras till en mottagningspunkt för problemavfall. Det avfall som uppkommer skall lagras ändamålsenligt så att avfallet inte ger upphov till nedskräpning eller förorening av yt eller grundvatten eller förorening av mark och inte heller orsakar andra olägenheter. Avfallshanteringen skall ske i enlighet med Pedersöre kommuns avfallshanteringsbestämmelser. Bränslecisternerna skall utrustas med tillräckligt stor, tät skyddsbassäng. Alternativt kan dubbelmantlade oljecisterner användas. Bränslefördelningsplatsen skall göras tät för att förhindra förorening av mark och grundvatten. 6. Övriga bestämmelser Verksamhetsidkaren skall föra dagbok över anläggningens verksamhet. Ur dagboken skall framgå följande : uppgifter om djurmängder uppgifter om spridningsareal uppgifter om antal döda djur och behandlingen av dessa uppgifter om avfallsmängder Dagboken skall vid behov uppvisas för tillståndsmyndigheten. Tillståndsinnehavaren skall tillräckligt väl känna till den för branschen bästa tillgängliga tekniken och vara beredd på att ta den i bruk. Verksamhetsidkaren bör skriftligen anmäla om ibruktagande av utvidgningen av djurstallet till Västra Finlands miljöcentral. 7. Ändring av tillstånd Vid utvidgning av verksamheten, ändring av verksamheten eller nedläggning av verksamheten bör en anmälan göras till Västra Finlands miljöcentral. Om tillståndsinnehavaren ändras skall den nya tillståndsinnehavaren skriftligen anmäla om detta till Västra Finlands miljöcentral. MOTIVERING TILL BESLUTET Förutsättningar för beviljande av tillstånd Verksamhet med husdjurshållning på lägenhet Gammelgård RN:r 21:32 i Överpurmo by i Pedersöre kommun kan utövas utan att djurstallet eller verksamheten medför sanitära olägenheter eller 7

8 förorening av yt och grundvatten eller förorening av mark eller andra varaktiga, oskäliga besvär, under förutsättning att de tillståndsbestämmelser som getts i miljötillståndet iakttas. Miljöcentralen har ställt villkor för att minska luktolägenheter från gödsellagren. För att minska antalet fåglar och andra skadedjur omkring djurstallet har genom tillståndsbestämmelserna satts villkor för hantering och uppbevaring av gödsel, döda djur och avfall vid djurstallet. Platsen för djurstallet är belägen på jord och skogsbruksdominerad glesbygd. Verksamheten i djurstallet kan inte, med avseende på avstånd till bebyggelse eller områdets tidigare användning, förorsaka sådana olägenheter eller sådant oskäligt besvär för omgivningen som avses i miljövårdslagen. Miljöcentralen har vid beviljande av miljötillståndet tagit i beaktande Pedersöre kommuns miljövårdsnämnds utlåtande. Motivering till tillståndsbestämmelserna Tillståndsbestämmelse 1. Villkor har ställts på lagring av gödsel och tvättvatten från djurstallet så att lagringstiden motsvarar 12 månaders lagring. Bestämmelserna gällande lagringstid (Statsrådets förordning 931/ 2000) samt på att golvet i djurstallet, gödselrännor och gödsellager skall göras av vattentätt material (JSM C4 byggnadsdirektiv), kravet på att gödsellagren bör vara färdigt före verksamheten inleds och att gödsellagringsutrymmena regelbundet kontrolleras och att eventuella bristfälligheter åtgärdas omedelbart har getts för att förhindra förorening av mark samt yt och grundvatten, förhindra olägenheter för hälsa och för att främja allmän trivsel i miljön. Tillståndsbestämmelse 2 har getts för att övervaka att spridningen och hanteringen av gödsel sker sakenligt och på ett sådant sätt att det inte uppstår förorening av yt och grundvatten eller olägenheter för hälsan. Spridningsarealens storlek grundar sig på kravet att högst 20 kg löslig fosfor kan spridas per ha åker och år, på det genomsnittliga fosforinnehållet i gödseln och på åkerodlingsväxternas genomsnittliga behov av fosforgödsel per hektar. Då gödseln sprids på ofrusen, snöfri mark förhindras urlakning av näringsämnen till vattendragen. En snabb nedmyllning av gödseln minskar luktolägenheterna och utflödet av näringsämnen till vattendragen. Med villkoret att gödsel inte får spridas närmare hushållsvattenbrunnar än 30 m tryggas grundvattnets kvalitet. Tillståndsbestämmelse 3 har getts för att minska luktolägenheterna från djurstallet och gödselbehållarna samt för att förhindra att det uppstår olägenheter för hälsa och för att främja allmän trivsel i miljön samt för att förhindra att det uppstår problem med fåglar och andra skadedjur på lägenheterna. Tillståndsbestämmelse 4 har getts för att förhindra att det förorsakas förorening av yt och grundvatten samt sanitära olägenheter vid hanteringen av döda djur. Enligt avfallslagen är verksamhetsidkaren skyldig att ordna en sakenlig avfallshantering. Döda djur bör så snabbt som möjligt föras till en mottagare som har tillstånd att behandla djuravfall. Enligt förordningen om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter som inte är avsedda att användas som livsmedel ( EG 1774/2002) samt enligt Jord och skogsbruksministeriets förordning (1022/2000) om behandling av animaliskt avfall skall animaliskt högriskavfall behandlas vid en anläggning för förbränning av animaliskt avfall eller vid en anläggning för bearbetning av animaliskt högriskavfall. Tillståndsbestämmelse 5. Tillståndsinnehavaren är skyldig att ombesörja att problemavfall och annat avfall inte orsakar förorening av mark, yt och grundvatten. Tillståndsinnehavaren är också skyldig att 8

9 ordna en fungerande avfallshantering, såsom att problemavfall förs till en sakenlig behandling samt att återvinningsbart avfall hålls skilt från annat avfall och förs till en sakenlig behandling. Tillståndsbestämmelse 6 och 7. Den information som behövs för att övervaka verksamheten skall vara tillgänglig för myndigheterna. Tillståndsinnehavaren bör ha tillräckligt med kunskaper om möjligheten att minska utsläppens skadliga inverkan och därtill följa med utvecklingen av den för branschen bästa tillgängliga tekniken. Om man utan oskäliga kostnader kan minska utsläppen med anledning av att den för branschen bästa tekniken har utvecklats, kan tillståndsbeslutet ändras. BESLUTETS GILTIGHETSTID Detta beslut är i kraft tillsvidare. Om verksamheten i djurstallet väsentligt förändras, skall man ansöka om nytt miljötillstånd. Detta beslut är i kraft tills beslut över ny tillståndsansökan har vunnit laga kraft. Tillståndet förfaller om verksamheten inte har påbörjats inom fem år från att detta tillstånd har vunnit laga kraft. JUSTERING AV TILLSTÅNDSBESTÄMMELSERNA Verksamhetsidkaren skall före lämna in en ansökan för justering av tillståndsbestämmelserna. I ansökan bör det åtminstone framställas uppgifter om djurmängder, lagringsvolymer för gödsel och tillgängliga spridningsarealer för gödsel. IAKTTAGANDE AV FÖRORDNINGAR Om det genom en förordning utfärdas bestämmelser som är strängare än villkoren i ett tillstånd som redan har beviljats med stöd av miljöskyddslagen eller avfallslagen, eller sådana bestämmelser om tillståndets giltighet eller justering som avviker från tillståndet, skall förordningen iakttas utan hinder av tillståndet. TILLÄMPADE LAGRUM Miljöskyddslagen (86/2000) 2, 4, 6 8, 28, , 41 43, 45, 52 59, 81, och 105 Miljöskyddsförordningen (169/2000) 1, 6, 8 11, 15 19, 21 23, och 37 Avfallslagen (1072/93) 4, 6, 15, 19, 51, 52 Statsrådets beslut om begränsningar av utsläpp i vatten av nitrater från jordbruket ( 931/2000) Lagen om grunder för avgifter till staten (150/1992), 8 Miljöministeriets beslut om de regionala miljöcentralernas avgiftsbelagda prestationer (1237/2003) Därtill har tagits i beaktande följande: Jord och skogsbruksministeriets byggnadsbestämmelser och anvisningar (JSM BBA C4/ ) Förordning om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter som inte är avsedda att användas som livsmedel ( EG 1774/2002) Jord och skogsbruksministeriets förordning om behandling av animaliskt avfall (1022/2000) AVGIFT OCH GRUNDER FÖR AVGIFTEN 9

10 10 Avgift 1200 Avgiften grundar sig på 8 lagen om grunder för avgifter till staten (150 / 1992 ) och miljöministeriets förordning om de regionala miljöcentralernas avgiftsbelagda prestationer (1237/2003). Enligt förordningen är grundavgiften beträffande miljötillstånd för djurstall BESLUT Niclas Sjöskog Sexsjövägen Lillby BESLUT FÖR KÄNNEDOM Kommunstyrelsen i Pedersöre kommun Miljövårdsnämnden i Pedersöre kommun Samkommunen för Jakobstadsnejdens hälsovårdscentral / Hälsoinspektionsbyrån Finlands miljöcentral MEDDELANDE OM BESLUT Per Sjöskog, Sexsjövägen 31, Lillby John Sjöskog, Sexsjövägen 15, Lillby Helge Sjöskog, Purmovägen 548, Purmo Sven Olof Sjöskog, Styrmansgatan 1, Jakobstad Håkan Nystrand, Fjärdingsvägen 8D80, Esbo Jan Anders Backlund, Björknäsvägen 47, Lillby Magnus Backlund, Björknäsvägen 49, Lillby Tor Backlund, Fågelgränd 3, Jakobstad Gunnar Flincks sterbhus, Knut Flinck, Omvägen 49, Smedjebacken, Sverige Johan Backlund, Pedersesplanaden 7B 27,68600 Jakobstad Alaspää Mairis Mariann, Harjulinnunkuja 8, Vanda Stig Backlund, Härmälävägen 689, Lillby Lillemor Backström, Jeussbyvägen 145, Kronoby Jarl Stenman, Stenvattenvägen 389, Lillby Kurt Nylund, Brunbergsvägen 41, Jakobstad Peter Holmnäs, Kassvägen 4, Kållby Karl Kass, Kassvägen 135,68800 Kållby Birgit Lindahl, Backgränd 3, Jakobstad Jan Anders Rönnskär, Kroknäsvägen 45, Kållby Margit Ahlskog, Körsbärsstigen 1, S Ludvika Sverige Ines Sandberg, Nybrännvägen 688, Purmo Gretel Granqvist, Stenvattenvägen, Lillby Gunnel Sjöblom, Nars, Överpurmo Joel Sjöskog, Edebovägen 23, Lillby Tor Reguel Sandbacka, Backgränd 3, Jakobstad Olof Henrik Sjöblom, Stenvattensvägen 388, Lillby Henry Sten Erik Kulla, Nynäsgatan 26, Jakobstad Per Erik Krok och Kenneth Jan Erik, Pihlvägen 55, Kållby Benita Ingeborg Helena Roos, Hällebergvägen 8, Jakobstad

11 Uppgift om beslutet offentliggörs på Västra Finlands miljöcentrals och på Pedersöre kommuns officiella anslagstavlor. 11 SÖKANDE AV ÄNDRING Ändring i detta beslut får sökas genom besvär hos Vasa förvaltningsdomstol. Enligt besvärsanvisningen bör besvärsskriften tillställas Västra Finlands miljöcentral inom besvärstiden. Besvär över avgiften som uppbärs för behandlingen av ärendet anförs i samma ordning som huvudärendet. Rätt att anföra besvär har den som ansökt om tillstånd och de vilkas rätt eller fördel ärendet kan tänkas beröra, registrerad förening eller stiftelse vars syfte är att främja miljöskydd, hälsoskydd eller naturvård eller trivsel i boendemiljön och inom vars verksamhetsområde miljökonsekvenserna uppträder, samt kommunstyrelsen i den kommun där verksamheten är placerad och andra kommuner vars område verksamheten påverkar samt de myndigheter som skall bevaka det allmännas intresse i ärendet (MiljöskyddsL 96, MiljöskyddsL 97 ). Besvärsanvisning medföljer som bilaga. Överinspektör Mikaela Rudnäs Överinspektör Stefan Nyman BILAGOR Besvärsanvisning Situationsplan 3 st. Karta 3 st.

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag Diarienummer LSU-2004-Y-79

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag Diarienummer LSU-2004-Y-79 1 Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06-367 5211, Telefax 06-367 5351 BESLUT i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag 12.5.2004

Läs mer

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Tomas Joskitt Joskittvägen Forsby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Tomas Joskitt Joskittvägen Forsby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06

Läs mer

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Ede Lantbruk, Sture och Sabina Ede Ejdevägen Lillby ANLÄGGNING VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Ede Lantbruk, Sture och Sabina Ede Ejdevägen Lillby ANLÄGGNING VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Mikael och Sonja Broo Markbyvägen Nykarleby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Mikael och Sonja Broo Markbyvägen Nykarleby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag 26.1.2006 I svinhuset kommer det att finnas 2960 slaktsvin.

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag 26.1.2006 I svinhuset kommer det att finnas 2960 slaktsvin. L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06-367

Läs mer

VERKSAMHET OCH FÖRLÄGGNINGSPLATS

VERKSAMHET OCH FÖRLÄGGNINGSPLATS Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 06-367 5211, faksi/fax 06-367 5610 BESLUT I ärende enligt 28 miljöskyddslagen.

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 18.8.2009 LSU-2008-Y-195 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag 1 L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 17.11.2009 LSU-2009-Y-454 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Markus Gäddnäs Långstrandsvägen Eugmo VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Markus Gäddnäs Långstrandsvägen Eugmo VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA Puh./Tfn ,

BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA Puh./Tfn , 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh./Tfn.020

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 17.2.2009 LSU-2008-Y-594 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET 1 L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA

Läs mer

BEHÖRIG TILLSTÅNDSMYNDIGHET OCH GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BEHÖRIG TILLSTÅNDSMYNDIGHET OCH GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 06-367 5211, faksi/fax 06-367 5610 BESLUT I ärende enligt 28 miljöskyddslagen.

Läs mer

BESLUT. Nr 53/2010/1. Dnr LSSAVI/24/04.08/2010 Givet efter anslag 14.06.2010 ÄRENDE

BESLUT. Nr 53/2010/1. Dnr LSSAVI/24/04.08/2010 Givet efter anslag 14.06.2010 ÄRENDE BESLUT Västra och Inre Finland Nr 53/2010/1 Dnr LSSAVI/24/04.08/2010 Givet efter anslag 14.06.2010 ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen för utvidgning av verksamhet som berör svinhushållning.

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Åsbro Mjölk öb Djöstasvägen Kronoby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE. SÖKANDE Åsbro Mjölk öb Djöstasvägen Kronoby VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 23.3.2009 LSU-2008-Y-699 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 4.12.2008 LSU 2008 Y 326 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 30.6.2009 LSU-2009-Y-290 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 8.10.2009 LSU-2009-Y-312 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 29.12.2009 LSU-2009-Y-692 (113) ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 19.5.2009 LSU-2004-Y-708 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE ANLÄGGNING VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE ANLÄGGNING VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh./Tfn.020

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND. Miljötillståndsenheten

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND. Miljötillståndsenheten L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA , Telefax

BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA , Telefax L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 31.3.2009 LSU-2008-Y-711 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 18.2.2009 LSU-2004-Y-704 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 12.2.2009 LSU-2008-Y-425 (113) ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 11.4.2014

STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 11.4.2014 STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 11.4.2014 ÄRENDE SÖKANDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen som gäller djurstall

Läs mer

BESLUT Givet efter anslag

BESLUT Givet efter anslag BESLUT Givet efter anslag Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 16.12.2009 LSU-2009-Y-94 (113) ÄRENDE SÖKANDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT. Nr 54/2010/1. Dnr LSSAVI/69/04.08/2010 Givet efter anslag ÄRENDE

BESLUT. Nr 54/2010/1. Dnr LSSAVI/69/04.08/2010 Givet efter anslag ÄRENDE BESLUT Västra och Inre Finland Nr 54/2010/1 Dnr LSSAVI/69/04.08/2010 Givet efter anslag 14.06.2010 ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen för utvidgning av verksamhet som berör svinhushållning.

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

BESLUT. ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen för utvidgning av verksamhet som berör mjölkproduktion.

BESLUT. ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen för utvidgning av verksamhet som berör mjölkproduktion. BESLUT Västra och Inre Finland Nr 60/2010/1 Dnr LSSAVI/114/04.08/2010 Givet efter anslag 18.06.2010 ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen för utvidgning av verksamhet som berör mjölkproduktion.

Läs mer

BESLUT. Daniel och Simon Stubb Gränlandsvägen Esse

BESLUT. Daniel och Simon Stubb Gränlandsvägen Esse BESLUT Västra och Inre Finland Nr 190/2013/1 Dnr LSSAVI/203/04.08/2012 Givet efter anslag 21.11.2013 ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET Miljötillstånd för djurstall, mjölkproduktion och uppfödning av köttnötdjur,

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT. Nr 82/2010/1. Dnr LSSAVI/123/04.08/2010 Givet efter anslag

BESLUT. Nr 82/2010/1. Dnr LSSAVI/123/04.08/2010 Givet efter anslag BESLUT Västra och Inre Finland Nr 82/2010/1 Dnr LSSAVI/123/04.08/2010 Givet efter anslag 10.8.2010 ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen, vilken berör ny verksamhet för produktion

Läs mer

ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen, för verksamhet som gäller pälsdjursfarmning och utvidgning av den.

ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen, för verksamhet som gäller pälsdjursfarmning och utvidgning av den. L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA

Läs mer

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING BESLUT Västra och Inre Finland Nr 31/2014/1 Dnr LSSAVI/143/04.08/2013 Givet efter anslag 27.2.2014 ÄRENDE Miljötillstånd för Kvevlax avloppsreningsverk, förlängning av tiden för inledande av verksamheten,

Läs mer

Kenneth Dalkarl Mäkipäävägen Vörå

Kenneth Dalkarl Mäkipäävägen Vörå Beslut Västra och Inre Finland Nr 169/2011/1 Dnr LSSAVI/369/04.08/2010 Givet efter anslag 15.12.2011 ÄRENDE Miljötillståndsansökan för verksamhet som gäller svinhushållning och utvidgning av den, Vörå

Läs mer

BESLUT. Nr 99/2011/1. Dnr LSSAVI/442/04.08/2010 Givet efter anslag ÄRENDE. Miljötillstånd för uppfödning av köttnötdjur, Kronoby.

BESLUT. Nr 99/2011/1. Dnr LSSAVI/442/04.08/2010 Givet efter anslag ÄRENDE. Miljötillstånd för uppfödning av köttnötdjur, Kronoby. BESLUT Västra och Inre Finland Nr 99/2011/1 Dnr LSSAVI/442/04.08/2010 Givet efter anslag 2.9.2011 ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET Miljötillstånd för uppfödning av köttnötdjur, Kronoby. Erik Lybäck Libiktåge

Läs mer

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslutet givet efter anslag 1 L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag 9.12.2005 ÄRENDE Kvarhållande av redan byggda bryggor på fastigheten Uddtorp RNr 2:7

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

BESLUT. Miljötillstånd för hållande av värphönor, Närpes. Vikstrands hönseri Ab Sandhedsvägen Nämpnäs

BESLUT. Miljötillstånd för hållande av värphönor, Närpes. Vikstrands hönseri Ab Sandhedsvägen Nämpnäs BESLUT Västra och Inre Finland Nr 118/2011/1 Dnr LSSAVI/450/04.08/2010 Givet efter anslag 5.10.2011 ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET Miljötillstånd för hållande av värphönor, Närpes. Vikstrands hönseri Ab Sandhedsvägen

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 020

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 11.12.2012. Tisdagen den 11 december 2012 kl. 13.00-16.00, jullunch Restaurang Marina s, Terjärv

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 11.12.2012. Tisdagen den 11 december 2012 kl. 13.00-16.00, jullunch Restaurang Marina s, Terjärv SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 7/2012 7/127 Sammanträdestid Sammanträdesplats Tisdagen den 11 december 2012 kl. 13.00-16.00, jullunch Restaurang Marina s, Terjärv Beslutande: Ersättare: Grankvist, Mona-Lisa

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh/Tfn

Läs mer

Justering av miljötillståndsbestämmelserna för slaktsvinproduktion, Nykarleby

Justering av miljötillståndsbestämmelserna för slaktsvinproduktion, Nykarleby MILJÖTILLSTÅNDSBESLUT Västra och Inre Finland Nr 78/2012/1 Dnr LSSAVI/385/04.08/2010 Givet efter anslag 13.6.2012 ÄRENDE SÖKANDE Justering av miljötillståndsbestämmelserna för slaktsvinproduktion, Nykarleby

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

BESLUT. Nr 137/2010/1. Dnr LSSAVI/111/04.08/2010 Givet efter anslag ÄRENDE

BESLUT. Nr 137/2010/1. Dnr LSSAVI/111/04.08/2010 Givet efter anslag ÄRENDE BESLUT Västra och Inre Finland Nr 137/2010/1 Dnr LSSAVI/111/04.08/2010 Givet efter anslag 16.12.2010 ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET Miljötillståndsansökan enligt 35 i miljöskyddslagen för verksamhet som gäller

Läs mer

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för uppfödning av pälsdjur.

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för uppfödning av pälsdjur. STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 20.12.2012 ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för uppfödning av pälsdjur.

Läs mer

BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA Puh./Tfn , Telefax

BESLUT. Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA Puh./Tfn , Telefax 1 L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh./Tfn.020

Läs mer

Sammanträdesdatum 1.4.2014

Sammanträdesdatum 1.4.2014 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2/2014 2/24 Sammanträdestid Tisdagen den 1 april 2014 kl. 10.00-11.30 Sammanträdesplats Maggies Grillcafé Beslutande: Ersättare: Broända, Helena Wistbacka, Inger Enfors, Vidar

Läs mer

Ansökan gäller avloppsreningsverket i Åminne i Malax kommun.

Ansökan gäller avloppsreningsverket i Åminne i Malax kommun. Ympäristölupayksikkö/Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh/Tfn: 020 610 109, telefax 020 490 5251 MILJÖTILLSTÅNDSBESLUT i ärende enligt 115 miljöskyddslagen

Läs mer

TILLSTÅND SOM BEVILJATS FÖR VERKSAMHETEN OCH OMRÅDETS PLANLÄGGNING

TILLSTÅND SOM BEVILJATS FÖR VERKSAMHETEN OCH OMRÅDETS PLANLÄGGNING L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, 65101 VAASA- Koulukatu 19 PB 262, 65101 VASA- Skolhusgatan 19 Puh./Tfn.

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND. Miljötillståndsenheten

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND. Miljötillståndsenheten L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, 65101 VAASA Koulukatu 19 PB 262, 65101 VASA Skolhusgatan 19 Puh./Tfn.

Läs mer

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011 Beslut Västra och Inre Finland Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010 Givet efter anslag 8.2.2011 ÄRENDE Förlängning av de i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut nr 19/2004/2 föreskrivna tiderna för

Läs mer

2 kap. 14 a vattenlagen

2 kap. 14 a vattenlagen Södra Finland Beslut Nr 222/2010/4 Dnr ESAVI/441/04.09/2010 Givet efter anslag 24.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Rättelseyrkande beträffande Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals beslut av 18.6.2010 Dnr

Läs mer

Johan Snellman Centrumvägen Kållby

Johan Snellman Centrumvägen Kållby Beslut Västra och Inre Finland Nr 195/2013/1 Dnr LSSAVI/58/04.08/2012 Givet efter anslag 28.11.2013 ÄRENDE Justering av miljötillståndsbestämmelserna för slaktsvin samt ändring av djurantalet, Pedersöre

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

BESLUT Beslutet givet efter anslag.

BESLUT Beslutet givet efter anslag. BESLUT Beslutet givet efter anslag. Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 19.3.2009 LSU-2009-Y-1 (113) ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 17.6.2014. Broända, Helena Wistbacka, Inger Enfors, Vidar Furu, Daniel, frånv.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 17.6.2014. Broända, Helena Wistbacka, Inger Enfors, Vidar Furu, Daniel, frånv. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4/2014 4/74 Sammanträdestid Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 10.00-11.00 Sammanträdesplats Maggies Grillcafé Beslutande: Ersättare: Broända, Helena Wistbacka, Inger Enfors, Vidar

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271 Givet efter anslag 11.2.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

Läs mer

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Södra Finland Beslut Nr 45/2011/4 Dnr ESAVI/571/04.09/2010 Givet efter anslag 9.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Morenia Oy ANSÖKAN BAKGRUND

Läs mer

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET

BESLUT ÄRENDE SÖKANDE VERKSAMHET FÖRLÄGGNINGSPLATS GRUNDER FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILLSTÅNDSMYNDIGHETENS BEHÖRIGHET L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06 367

Läs mer

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag Södra Finland BESLUT Nr 222/2012/2 Dnr ESAVI/30/04.09/2012 Givet efter anslag 22.10.2012 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå Skavarbölevikens

Läs mer

Björkens Svingård Ab Flygfältsvägen Kronoby

Björkens Svingård Ab Flygfältsvägen Kronoby Beslut Västra och Inre Finland Nr 68/2012/1 Dnr LSSAVI/370/04.08/2010 Givet efter anslag 22.5.2012 ÄRENDE Justering av miljötillståndsbestämmelserna för grisproduktion, Kronoby SÖKANDE VERKSAMHET Björkens

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag

STADEN JAKOBSTAD MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 9.8.2012 ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för uppfödning av pälsdjur samt

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39 Givet efter anslag 31.3.2006 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

Läs mer

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för befintlig yrkesmässig framställning av matjord av hästgödsel och jord.

ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för befintlig yrkesmässig framställning av matjord av hästgödsel och jord. STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 15.2.2012 ÄRENDE Miljötillstånd enligt 28 miljöskyddslagen för befintlig yrkesmässig framställning

Läs mer

ÄRENDE Miljötillstånd för verksamhet som gäller pälsdjursfarmning och utvidgning av den, Nykarleby.

ÄRENDE Miljötillstånd för verksamhet som gäller pälsdjursfarmning och utvidgning av den, Nykarleby. Västra och Inre Finland BESLUT Nr 105/2012/1 Dnr LSSAVI/188/04.08/2011 Givet efter anslag 3.7.2012 ÄRENDE Miljötillstånd för verksamhet som gäller pälsdjursfarmning och utvidgning av den, Nykarleby. SÖKANDE

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR DJURSTALL

MILJÖTILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR DJURSTALL MILJÖTILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR DJURSTALL (Ifylls av myndighet) Diarienummer Myndighetens kontaktuppgifter Ansökningsförfarandet har inletts 1. SÖKANDENS KONTAKTUPPGIFTER Sökandens namn eller firmanamn, hemort

Läs mer

... BESLUT i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag Diarienummer LSU 2004 Y 975 (131) ÄRENDE

... BESLUT i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag Diarienummer LSU 2004 Y 975 (131) ÄRENDE L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR PÄLSFARM

MILJÖTILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR PÄLSFARM MILJÖTILLSTÅNDSANSÖKAN FÖR PÄLSFARM (Ifylles av myndighet) Diarienummer Myndighetens kontaktuppgifter Ansökningsförfarandet har inletts 1. VERKSAMHET, SOM TILLSTÅNDSANSÖKAN GÄLLER Det är fråga om ny verksamhet

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommungården, nämndrummet. Broända, Helena Wistbacka, Inger Enfors, Vidar Furu, Daniel, frånv.

Sammanträdesdatum Kommungården, nämndrummet. Broända, Helena Wistbacka, Inger Enfors, Vidar Furu, Daniel, frånv. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2017 1/1 Sammanträdestid Tisdagen den 14 februari 2017 kl. 10.00-12.25 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Beslutande: Ersättare: Broända, Helena Wistbacka, Inger Enfors,

Läs mer

Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter

Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Känsligt område Över 10 djurenheter Administrativa uppgifter 1. Fastighetsbeteckning Besöksdatum Fastighetsägare Församling Verksamhetsutövare

Läs mer

Nitratförordningen (1250/2014)

Nitratförordningen (1250/2014) Lagring av gödsel: Nya anvisningar för storleken på en gödselstad, egna anvisningar för processad gödsel. Också egna anvisningar för lantraser av nöt. När minimistorleken för en gödselstad beräknas kan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 8.2.2011. Grankvist, Mona-Lisa Koivusalo, Mats Sjölund, Jan, frånv. Wistbacka, Inger Wassborr, Ossian

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 8.2.2011. Grankvist, Mona-Lisa Koivusalo, Mats Sjölund, Jan, frånv. Wistbacka, Inger Wassborr, Ossian SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2011 1/1 Sammanträdestid Tisdagen den 8 februari 2011 kl. 13.00-14.30 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Grankvist, Mona-Lisa Koivusalo, Mats Sjölund, Jan,

Läs mer

Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen som gäller tillfällig uppfödning av pälsdjur.

Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen som gäller tillfällig uppfödning av pälsdjur. STADEN JAKOBSTAD BESLUT MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Beslut givet efter anslag 15.3.2012 ÄRENDE Miljötillståndsansökan enligt 35 miljöskyddslagen som gäller tillfällig

Läs mer

Remiss om produktionsanläggning för 500 djurenheter på fastigheten Årbyn 68:4

Remiss om produktionsanläggning för 500 djurenheter på fastigheten Årbyn 68:4 Miljönämnden 2010 02 18 15 1 Miljönämndens arbetsutskott 2010 02 11 15 1 Dnr 09 2546 Remiss om produktionsanläggning för 500 djurenheter på fastigheten Årbyn 68:4 Peter Larsson har ansökt om tillstånd

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSBESLUT

MILJÖTILLSTÅNDSBESLUT 1 Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh./Tfn 06-367 5211, Telefax 06-367 5351 MILJÖTILLSTÅNDSBESLUT i ärende enligt 28 miljöskyddslagen Givet

Läs mer

Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel

Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel Om Uppsalas regler för stallgödsel Hela Uppsala kommun är klassat som ett nitratkänsligt område. Enligt EU:s nitratdirektiv innebär det

Läs mer

Tillsynsmyndigheten har anhängiggjort förvaltningstvångsärendena.

Tillsynsmyndigheten har anhängiggjort förvaltningstvångsärendena. BESLUT OM ÄRENDET SOM ÄR I ENLIGHET MED 84 OCH 88 I MILJÖSKYDDSLAGEN Savijärvi Gård Fast.Sam.Sl. 1. ÄRÄNDE Beslut om förvaltningstvång enligt miljöskyddslagen (86/2000) 84 och föreläggande av vite. Beslutet

Läs mer

BESLUT. Miljötillstånd för uppfödning av pälsdjur, Pedersöre. Oy Umbra Ab (tidigare Ab SJV-Produkt Oy) Tomstigen 10 68800 Kållby

BESLUT. Miljötillstånd för uppfödning av pälsdjur, Pedersöre. Oy Umbra Ab (tidigare Ab SJV-Produkt Oy) Tomstigen 10 68800 Kållby BESLUT Västra och Inre Finland Nr 101/2012/1 Dnr LSSAVI/13/04.08/2011 Givet efter anslag 2.7.2012 ÄRENDE SÖKANDE Miljötillstånd för uppfödning av pälsdjur, Pedersöre. Oy Umbra Ab (tidigare Ab SJV-Produkt

Läs mer

VARA KOMMUN. Anmälan av jordbruksverksamhet med animalieproduktion enligt 9 kap 6 Miljöbalken. Mil jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n

VARA KOMMUN. Anmälan av jordbruksverksamhet med animalieproduktion enligt 9 kap 6 Miljöbalken. Mil jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n VARA KOMMUN Mil jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av jordbruksverksamhet med animalieproduktion enligt 9 kap 6 Miljöbalken 1. ADMINISTRATIVA UPPGIFTER sbeteckning: Anläggning, namn: Besöksadress:

Läs mer

ANMÄLAN. Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) -Animalieproduktion. Företag. Verksamhetsbeskrivning

ANMÄLAN. Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) -Animalieproduktion. Företag. Verksamhetsbeskrivning ANMÄLAN Enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) -Animalieproduktion 1 Uppgifterna kommer att registreras i miljönämndens register och behandlas enligt de regler som finns

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag 8.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av det samfällda vattenområdet RNr 876:1 och dumpning

Läs mer