Min Vårdplan Cancer i Stöd och behandling Utvärdering av piloter , Version 3

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Min Vårdplan Cancer i Stöd och behandling Utvärdering av piloter , Version 3"

Transkript

1 Min Vårdplan Cancer i Stöd och behandling Utvärdering av piloter , Version 3

2 Bakgrund Enlig den nationella cancerstrategin ska en individuell skriftlig vårdplan tas fram för varje patient med cancer för att tydliggöra patientens resa genom vården. Vårdplanen är till för att patienterna ska vara mer delaktiga i vården. Den ska bidra till att patienten känner sig trygg och välinformerad, att de känner inflytande över det som är viktigt och att de förstår vad som händer under utredning och behandling. När vård och behandling ändras på ett sätt som har betydelse för patienten ska vårdplanen uppdateras.

3 Syfte Projektets syfte är att inom ramen för plattformen Stöd och behandling ta fram en digitaliserad vårdplan för patienter inom cancervården. Den digitala vårdplanen ska implementeras utifrån plattformens befintliga funktioner och strukturer och testas på tre pilotverksamheter. Piloterna utvärderas för att se om Stöd och behandling är en lämplig plats för vårdplaner av den här typen och om de tillför tillräcklig nytta för att motivera fortsatt användning och utveckling.

4 Innehåll i Min vårdplan enligt Cancercentrum Kontaktuppgifter till vården (tex läkare, kontaktsjuksköterska, kurator) Tider för undersökningar och behandlingar samt en beskrivning av när olika åtgärder ska ske. Stöd, råd och åtgärder under behandling och rehabilitering. Svar på frågor och på vad patienten kan göra själv. Information om patientens rättigheter Efter avslutad behandling: Tydlig information om hur den fortsatta uppföljningen ser ut En sammanfattning av vården som beskriver vad patienten har varit med om och vad som är viktigt att tänka på.

5 Min vårdplan i Stöd och behandling Projektet för Min vårdplan Cancer har utvecklat ny funktionalitet för att hantera kontakter och planering. Vårdplanen använder Stöd och behandlings befintliga funktioner för att presentera information, fylla i formulär samt skicka meddelanden. Tre stödprogram framtagna för tre olika diagnosområden

6 Verksamheterna har arbetat på olika sätt Landstingen har testat Min Vårdplan på olika diagnosområden. De har även använt vårdplanens delar på olika sätt. Då Stöd och behandling inte har någon koppling till journalsystem behöver kontakter och planering läggas in manuellt. Här har två landsting låtit vården lägga in uppgifterna och ett landsting har låtit patienterna göra det. Informationsinnehållet som är inlagt skiljer sig också åt då landstingen deltagit med olika diagnosområden.

7 Avgränsningar Dela och överlämna I förstudien definierades behovet av att kunna dela och överlämna en vårdplan över vårdgivargränserna. Det skulle kräva ändring i behörighetsmodellen i Stöd och behandling. Det var också otydligt om det var juridiskt möjligt. Funktionaliteten avgränsades bort från projektet. En juridisk utredning har genomförts parallellt med projektet och den visar att det inte är omöjligt att dela och överlämna vårdplaner över vårdgivargränser. Det kräver dock stora förändringar i det sätt som Stöd och behandling idag är uppbyggt och konsekvenserna behöver utredas vidare.

8 Viktigt vid tolkning av resultatet Plattformen Stöd och behandling består av själva systemet Stöd och behandling och av Designverktyget där behandlingar byggs upp. Båda dessa används för att ta fram vårdplanens delar. Vårdpersonal och patienter har svårt att skilja på vilka delar som är uppbyggda i själva systemet och vilka som är framtagna i designverktyget. Detta gör att det i utvärderingen är svårt att säga om källan till en upplevd brist beror på systemet eller det som är uppbyggt i designverktyget. Något som är viktigt att ha med sig i tolkningen av resultatet.

9 Tre pilotverksamheter har pågått mellan 8/5 22/9 Region Jönköpings län Region Östergötland Region Uppsala Diagnos Bröstcancer Diagnos Prostatacancer Diagnos Coloncancer Antal behandlare 5 Antal behandlare 4 Antal behandlare 2 Antal patienter 10 Antal patienter 12 Antal patienter 1

10 Metod och tillvägagångssätt Utvärderingen har skett med hjälp av enkäter och semi-strukturerade intervjuer. Mestadels har det varit kvalitativa data som insamlats med öppna frågor, men även kvantitativa data har samlats in i form av omdömen och System usability scale (SUS). SUS är ett standardiserat test med tio påståenden som resulterar i en poäng mellan 0 och 100 (ej procent). Resultatet är jämförbart mellan olika system. Ett resultat över 68 anses vara över medel och över 80,3 är i 90:e percentilen (topp tio procent). Under 51 är räknas som underkänt.

11 Metod och tillvägagångssätt (forts) Kontaktsjuksköterskor Utvärdering med kontaktsjuksköterskorna skedde med hjälp av dagboksenkäter och telefonintervjuer. Totalt 17 enkätsvar inkom och sju kontaktsjuksköterskor intervjuades. Det skedde även ett utvärderande möte med kontaktsjuksköterskorna och ansvariga för piloten. Patienter Utvärdering med patienterna skedde med hjälp av en enkät och frivilliga telefonintervjuer. Totalt 15 enkätsvar inkom och fyra telefonintervjuer genomfördes.

12 Summering kontaktsjuksköterskor Konsensus bland kontaktsjuksköterskorna verkar vara att systemet är till fördel för patienten. För dem själva blir administrationen i nuvarande arbetssätt inte en hjälp men en fördel är att ge patienterna strukturerad och anpassad information på ett enhetligt sätt. Trots det är dock intrycket övervägande positivt och det är tydligt att det finns flera fördelar med en digital lösning jämfört med papper. Det gäller särskilt yngre patienter, som är betydligt mer positiva och sannolikt också mer internetvana. Innan ett eventuellt breddinförande är det tydligt är att förbättringar måste ske avseende effektivitet och överblickbarhet för planering och kontakter samt användbarhet för formulär.

13 Insikter kontaktsjuksköterskor Uppdatering av tider alltför tidskrävande Det vanligaste synpunkten handlade om planeringen. Det är för tidskrävande att manuellt lägga in och uppdatera tider. Automatisk uppdatering av tider är en nödvändighet för i en fortsatt användning. Det är omständligt att lägga till många kontakter Kontaktsjuksköterskorna lägger ofta in samma kontakter om och om igen när behandlingar startas. Det borde kunna effektiviseras för att spara tid. Kontakter hanterar inte byte av behandlare Vid byte av ansvarig behandlare försvinner den tidigare ansvariga kontakten. Spårbarhet och kontinuitet är viktigt och en åtgärd behövs. För mycket manuellt arbete med uppdatering av tider"

14 Insikter kontaktsjuksköterskor Dagbok och illamåendediagram är svårhanterade Diagrammen upplevs otydliga och det är svårt att få överblick. Det anses även svårt att lägga in data, särskilt på mobiltelefon, vilket resulterat i en felaktig inmatning som ledde till att vården trodde att patienten mådde väldigt dåligt. Illamåendediagram och dagboksanteckningar behöver designas om för att förbättra användbarheten, särskilt avseende mobil användning. Utskrift/PDF önskas vid avslutad behandling Det finns behov av att få ut en sammanfattning av vårdplanen och dess tillhörande information som kan ges till patienten vid avslutad behandling. "Vill kunna skriva ut/spara information ur MVP vid avslut."

15 Insikter kontaktsjuksköterskor Behov av att kunna introducera vårdplanen utan att påbörja behandling I Uppsala upplevdes behovet att kunna visa upp en vårdplan på mötet med patienten även om behandling inte är påbörjad. Man betonade även vikten av effektivitet, då en kontaktsjuksköterska kan ha upp till 11 patienter på en dag och man vill lägga tiden på patienterna och inte systemet. Undersök om en demovårdplan kan vara till hjälp. Förvirrande terminologi Viss förvirring har uppstått med terminologin, eftersom Stöd och behandling är en generell plattform och använder begrepp som invånare och behandlare istället för patient och kontaktsjuksköterska. Överlämning mellan vårdgivare önskas Patienter med diagnoserna i piloten rör sig ofta mellan olika avdelningar och vårdgivare. Det finns således behov av att kunna överlämna mellan avdelningar.

16 System Usability Scale - Behandlare Resultatet från SUS visar att användbarheten är god och att plattformen för kontaktsjuksköterskorna inte har några direkta användbarhetsproblem som måste åtgärdas. Den enda användare vars svar resulterade i underkänt betyg hade inte fått den introduktion som de andra hade, vilket påverkade poängen negativt. Om de förbättringsområden som framkommit hanteras borde SUS-resultatet kunna stiga ytterligare.

17 Summering patienter De flesta patienter har inte några större problem med att använda Min vårdplan i Stöd och behandling, med undantag för dem med liten internetvana. Många patienter ser fördelar med att ha all information rörande deras diagnos samlad på ett och samma ställe, tillgängligt dygnet runt oavsett var de befinner sig. Det framkom även fördelar avseende integritet. Dels genom att slippa skylta med en pärm och dels genom att kunna skicka meddelanden istället för att muntligt ställa frågor, då det kan vara andra patienter i samma sal.

18 Summering patienter (forts) Några patienter uppfattade att planeringen sköttes automatiskt, eller av vårdpersonal. Det finns därmed en risk att patienten inte uppdaterar själv, eller tror att det går att boka/avboka genom att ändra i planeringen. Det enskilt största irritationsmomentet är den omständliga vägen in till Min vårdplan via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Det upplevdes även av några krångligt att hitta olästa meddelanden.

19 Insikter patienter Positivt att ha allt på ett ställe är Att få all information på ett ställe och ha den tillgänglig via dator eller mobil är den främsta fördelen med Min Vårdplan Cancer. Att slippa hålla reda på papper och att enkelt kunna logga in och få allt samlat är värdefullt för patienterna. Meddelanden ökar flexibilitet och integritet Det är uppskattat av en del patienter att kunna skicka meddelanden. På så sätt kan de ställa frågor som inte är akuta och slipper ta det över telefonen eller prata om det där andra kan höra. Det tycks kunna vara lättare att skriva om känsliga saker än att prata om dem. Fördelen är att allt jag behöver veta finns på samma ställe och är lättillgängligt.

20 Insikter patienter (forts) Papper kan för somliga vara smidigare Några patienter nämnde att enklare saker fortfarande kan vara smidigare att kolla upp på papper istället för digitalt, då de upplever att det tar lång tid och är krångligt att logga in i plattformen. Om internetuppkopplingen går ner eller datorn kraschar kan det bli svårt eller omöjligt att komma åt en digital vårdplan. Å andra sidan kan en pärm tappas bort. Oklart vem som uppdaterar planering Det var oklart för några patienter att det är de själva som är ansvariga för att uppdatera planeringen, samt att de måste boka och avboka besök separat. De vill kunna göra allt på ett och samma ställe. En patient föredrog att lägga in all planering i sin mobiltelefons kalender istället. Man kan se sina bokade tider och det går även att välja ändra, men det gör inte att de blir ombokade på riktigt..

21 Insikter patienter (forts) Nöjdheten skiljer sig mellan de olika patientgrupperna Både användningen och nöjdheten är högre bland patienter med bröstcancerdiagnos än bland dem med prostatacancerdiagnos. Om det beror på att medelåldern för patienter i behandling för prostatacancer är högre, att deras behandling låg senare i tiden eller på att patienter med behandling för bröstcancer fick mer uppdaterad information om planering och kontakter är dock oklart. Illamåendedagboken behöver förbättras Illamåendedagboken som användes i Jönköping och baseras på formulärfunktionen lyftes fram som en bra kompletterande funktion. Den behöver dock bli mer överblickbar och att läsa och mata in data behöver bli smidigare, särskilt i mobilen. "Den stora fördelen tycker jag var meddelandefunktionen. Ibland har man frågor som det inte är så bråttom med att man måste ringa men man vill ändå ställa dem innan man ska på ett nytt besök."

22 System Usability Scale - patienter Den stora spridningen på SUS-resultatet beror antagligen på den skiftande internetvanan hos patienterna. Särskilt tydligt blir det när man jämfört poängen med kontaktsjuksköterskornas. Snittpoängen är precis över medel. Problem med att hitta rätt efter inloggning i 1177 Vårdguiden påverkar högst sannolikt poängen negativt, trots att det ligger helt utanför plattformen.

23 Några delar av vårdplanen fungerar bättre än andra i Stöd och behandling Funktion Finns idag Omdöme Kontakter till personal inom vården Ja Patient alt vården lägger in. Om patient själv så mindre givande. Tider för undersökningar och behandlingar Ja Patient alt vården lägger in. Om patient själv så mindre givande, men tidskrävande för vården. Stöd och råd under behandling och rehabilitering Ja Fungerar bra, men behöver utredas när gallring ska ske. Info om vad patient kan göra själv Ja Fungerar bra. Info om patients rättigheter Ja Fungerar bra. Efter behandling: Tydlig info om fortsatt uppföljning Efter behandling: Sammanfattad beskrivning om vad patient varit med om Ej krav i riktlinjer för vårdplan men finns i SoB: Medelandre hantering och formulär Nja Nej Ja Kan finnas tills vårdplanen gallras. Vårdplanen bör gallras efter behandling, när ska anses att behandling är avslutad? Funktionerna finns och fungerar bra.

24 Slutsatser Intrycket är mestadels positivt både hos patienter och kontaktsjuksköterskor. Patienterna uppskattar att få all information på ett och samma ställe i digital form. Det finns dock en del saker som bör åtgärdas innan breddinförande eller utökning av pilot kan genomföras. Kontaktsjuksköterskorna önskar främst att bokningar och tider uppdateras automatiskt, medan det för patienterna mer handlar om att gränssnittet i vissa avseenden kan bli tydligare och enklare. Resultatet från SUS visar att kontaktsjuksköterskorna upplever användbarheten som god. Patienterna uppfattar användbarheten som genomsnittlig, dock med stor individuell spridning på resultatet. Jag tycker att det är en bra tjänst och hoppas att det får fortsätta efter piloten." Trots att utvärderingen fokuserat mycket på funktionerna i Min vårdplan får det inte glömmas bort att det för många patienter är själva innehållet som är det viktiga.

25 Tack för uppmärksamheten!

Utvärdering av användning och innehåll av Min vårdplan på 1177.se

Utvärdering av användning och innehåll av Min vårdplan på 1177.se Utvärdering av användning och innehåll av Min vårdplan på 1177.se Våren 2019 Min vårdplan nu på 1177.se Min vårdplan finns nu på 1177.se för införande och användning i cancervården. Min vårdplan görs tillgänglig

Läs mer

Min vårdplan via nätet

Min vårdplan via nätet Min vårdplan via nätet Annalena Engvall. Specialistsjuksköterska inom onkologi. Kontaktsjuksköterska. Verksamheten huvudhalscancer under tema Cancer, Nya Karolinska Solna. Patienter med huvud-halscancer

Läs mer

INNEHÅLL ANVÄNDARMANUAL MIN VÅRDPLAN

INNEHÅLL ANVÄNDARMANUAL MIN VÅRDPLAN INNEHÅLL ANVÄNDARMANUAL MIN VÅRDPLAN Din roll som behandlare i Min vårdplan... 2 Logga in... 2 Behandlarvyn... 3 Slå på dina aviseringar... 3 Starta en vårdplan... 4 Så här använder du som behandlare vårdplanen...

Läs mer

Integrationsramverk digitala vårdmöten 1177Vårdguiden Maria Berglund

Integrationsramverk digitala vårdmöten 1177Vårdguiden Maria Berglund Integrationsramverk digitala vårdmöten 1177Vårdguiden Maria Berglund Videotjänst inom ramen för Stöd och behandlingsplattformen Bakgrund och kort beskrivning av integrationsramverk Videoprojekt Stockholms

Läs mer

Min Vårdplan via nätet

Min Vårdplan via nätet Min Vårdplan via nätet Du har blivit erbjuden Min Vårdplan via nätet. Det är ett nytt sätt att få information om din behandling och kommunicera med din vårdgivare. Min vårdplan Min vårdplan får du för

Läs mer

Kontaktsjuksköterska i cancervård Uppsala-Örebroregionen

Kontaktsjuksköterska i cancervård Uppsala-Örebroregionen Kontaktsjuksköterska i cancervård Uppsala-Örebroregionen Kaisa Bjuresäter Sjuksköterska, filosofie doktor, universitetslektor i omvårdnad Karlstads universitet Maria Larsson Specialistsjuksköterska i onkologi,

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Eva Magee Projektnamn: Förbättring och trygghet för patienter på Hematologimottagningen,

Läs mer

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden på webben Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård Marie-Louise Elebring, kommunikationsenheten 20160914 1177 Vårdguiden på webben Region Östergötlands

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas

Läs mer

Min vårdplan och information. till dig som ska utredas och behandlas för sarkom

Min vårdplan och information. till dig som ska utredas och behandlas för sarkom Min vårdplan och information till dig som ska utredas och behandlas för sarkom Den här pärmen ska innehålla information som kan ge dig en tydligare överblick över den vård du får. Syftet är att göra det

Läs mer

Min vårdplan och information

Min vårdplan och information Min vårdplan och information INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 1. Kontaktuppgifter 2. Min vårdplan 3. Min diagnos 4. Min behandling 5. Praktisk information om din operation 6. Praktisk information

Läs mer

Min vårdplan introduktion och manual

Min vårdplan introduktion och manual Min vårdplan introduktion och manual Nationella cancerstrategin lyfter i många stycken fram sådant som stärker patientens ställning. Ett kriterium för en god cancervård är att varje cancerpatient får en

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa

Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa Status Region Skåne och 3R Beslut i regionstyrelsen Vision och målbild Upphandling ehälsa & mhälsa pilotprojekt Inera och Vårdguiden 1177 ehälsa i RS 2017 NPÖ Sammanträde

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : avd 61 Sunderby sjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Ökad trygghet och kontinuitet i vården av patienter med maligna hjärntumörer Teammedlemmar Marianne Gjörup marianne.gjorup@nll.se Arne

Läs mer

Ramverk för breddinförande av webbtidbok - förutsättningar, krav och undantag

Ramverk för breddinförande av webbtidbok - förutsättningar, krav och undantag Ramverk för breddinförande av webbtidbok - förutsättningar, krav och undantag 1 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 DOKUMENTHISTORIK 3 2 BAKGRUND OCH SYFTE 3 3 WEBBTIDBOKENS TJÄNSTER 3 4 FÖRUTSÄTTNINGAR OCH KRAV

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

E-tjänsten Stöd och Behandling (SoB) - för somatisk och psykisk vård. Anna Trüschel och Tommy Skjulsvik

E-tjänsten Stöd och Behandling (SoB) - för somatisk och psykisk vård. Anna Trüschel och Tommy Skjulsvik E-tjänsten Stöd och Behandling (SoB) - för somatisk och psykisk vård Anna Trüschel och Tommy Skjulsvik Vad är Stöd och Behandling (SoB)? En av 1177 Vårdguidens e-tjänster Nationell tjänst Varje landsting

Läs mer

Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv

Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv Katja Vuollet Carlsson Samordnande kontaktsjuksköterska RCC Norr Västerås, Onkologidagarna 2016-03-17 Aktiv överlämning Under patientens tid i

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Linda Thörnberg Anki Larsson Kirurgkliniken SkaS Lidköping Projektnamn: Utformning och

Läs mer

Kartläggning av e-hälsan i ambulanssjukvården Sverige 2016

Kartläggning av e-hälsan i ambulanssjukvården Sverige 2016 Kartläggning av e-hälsan i ambulanssjukvården Sverige 2016 Samverkansprojekt Bakgrund Saknades en nationell bild av e-hälsan inom ambulanssjukvården Bidra till att öka kunskapen Underlag för förbättrings-

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Min vårdplan och information

Min vårdplan och information Min vårdplan och information Till dig som ska utredas och behandlas för en trofoblastsjukdom Den här pärmen ska innehålla information som kan ge dig en tydligare överblick över den vård du erbjuds. Syftet

Läs mer

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Internetbaserat stöd & behandling Övergång från pilot till verksamhet Nyutveckling stöd & behandling

Läs mer

Sjukskrivningskollen Metodbok

Sjukskrivningskollen Metodbok Sjukskrivningskollen Metodbok Innehållsförteckning Bakgrund 3 Fördelar 3 Avgränsning 3 Övergripande principer för Sjukskrivningskollen 3 Riktlinjer för planering 4 Urval 4 Samtal och introduktion 4 Plattformen

Läs mer

Vårdhändelser. Bakgrund och övergripande nytta

Vårdhändelser. Bakgrund och övergripande nytta Vårdhändelser Bakgrund och övergripande nytta Upplägg Bakomliggande behov Övergripande nytta Kort om det praktiska Invånartjänsters mål ur tre perspektiv Behov Styrning ställer krav på våra e-hälsotjänster

Läs mer

Samanställning fokusutbildning webbtidbok och tidbok på vårdcentraler hösten 2018

Samanställning fokusutbildning webbtidbok och tidbok på vårdcentraler hösten 2018 Samanställning fokusutbildning webbtidbok och tidbok på vårdcentraler hösten 2018 Syfte: Få hjälp med den egna tidboken samt påkoppling av önskade webbtidboksfunktioner Mål: Att det ska vara enkelt att

Läs mer

Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår

Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår Kursplan Gränssnittsdesign, 100p Läsår 2013-2014 Kurswebb: www.creativerooms.se/edu, välj Gränssnittsdesign Lärare: Aino-Maria Kumpulainen, aino-maria.kumpulainen@it-gymnasiet.se Hösttermin 2013 Vecka

Läs mer

Tidbok online. Införande i Region Skåne

Tidbok online. Införande i Region Skåne Tidbok online Införande i Region Skåne Syfte Förbättra tillgängligheten för medborgare Underlätta för vårdproduktionens planering Erfarenheter från andra landsting Bättre tillgänglighet Frigör resurser

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI,

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI, HANDLINGSPLAN 1 (6) Regionstyrelsen beslutade 2018-01-31 att anta en digitaliseringsstrategi för åren 2018 2020. I den framgår att arbetet ska ske med bibehållen kvalitet och i enlighet med regionplanens

Läs mer

Riskanalys för genomförande av pilot av Sjukskrivningskollen

Riskanalys för genomförande av pilot av Sjukskrivningskollen Riskanalys för genomförande av pilot av Projektnamn Projektperiod 2016-10-03 2016-12-08 Miniriskmetoden SAN Sannolikhet att händelsen inträffar. Skala 1-5 KON Konsekvens om händelsen inträffar. Skala 1-5

Läs mer

E-hälsotjänster för invånarna. Sofie Zetterström, område invånartjänster

E-hälsotjänster för invånarna. Sofie Zetterström, område invånartjänster E-hälsotjänster för invånarna Sofie Zetterström, område invånartjänster Målbild i CeHis handlingsplan 2013-2018 Varje individ kan nå alla uppgifter om sig själv och aktivt medverka i sin vård och omsorg.

Läs mer

Nöjdhetsmätning 1177 Vårdguidens e-tjänster vårdgivare 2017 Region Uppsala. April 2017

Nöjdhetsmätning 1177 Vårdguidens e-tjänster vårdgivare 2017 Region Uppsala. April 2017 Nöjdhetsmätning 1177 Vårdguidens e-tjänster vårdgivare 017 Region Uppsala April 017 Sammanfattning NKI har ökat från 3 (år 01) till. Värdet på kvalitetsfaktorerna har ökat eller är oförändrade förutom

Läs mer

En nationell cancerstrategi för framtiden, SOU 2009:11. Patientupplevelser

En nationell cancerstrategi för framtiden, SOU 2009:11. Patientupplevelser En nationell cancerstrategi för framtiden, SOU 2009:11 Patientupplevelser Den ideala cancerpatientenkäten (1) Erbjudas alla cancerpatienter Bara patienter som verkligen har cancer Bara patienter som vet

Läs mer

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården

Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Omkring 60 000 personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att

Läs mer

Nationellt Kvalitetsregister för Njurcancer. Årsrapport PROM data för 2017

Nationellt Kvalitetsregister för Njurcancer. Årsrapport PROM data för 2017 Nationellt Kvalitetsregister för Njurcancer Årsrapport PROM data för 2017 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 20180903 1:a versionen Ansvarig utgivare: Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland

Läs mer

Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra?

Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra? Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra? Sofie Zetterström, vice vd Inera Eva Leach, chef Avdelning Invånartjänster ehälsomyndigheten 1177 Vårdguidens e-tjänster (Mina vårdkontakter)

Läs mer

Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler

Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler Invånarpanelen: E-tjänster och tillgänglighet till hälsocentraler Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Enkätfrågor och underlag... 3 1.2 Undersökningstid... 3 1.3 Deltagare... 3 1.4 Analys av deltagarna... 4

Läs mer

Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF

Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF 2017-04-04 Namn Marie Boëthius Koordinator Lokal processledare Kontaktsjuksköterskan Aktiva överlämningar Avgränsning och

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte med allmänheten i Visby 19 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan

Läs mer

Pilot Ny nationell patientöversikt

Pilot Ny nationell patientöversikt Pilot Ny nationell patientöversikt 0 Vårdpersonalens situation Många system. Svåröverskådligt. Textbaserat. Långa svarstider. Patientsäkert? Arbetsmiljövänligt? Effektivt? 1 Vad kan underlätta? Integrera

Läs mer

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Per Fessé Cancersamordnare Omkring 60 000 personer i Sverige

Läs mer

Stöd och behandling för verksamhetsnära design

Stöd och behandling för verksamhetsnära design Stöd och behandling för verksamhetsnära design Stöd och behandling Stöd- och behandlingsprogram utvecklas av en utgivarenhet Det färdiga programmet flyttas till en Innehållskatalog varifrån det hämtas

Läs mer

Stöd och behandling. Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Stöd och behandling. Beskrivning och tjänstespecifika villkor Stöd och behandling Beskrivning och tjänstespecifika Innehåll... 2 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER... 2 4. TERMER OCH BEGREPP... 2 5. BESKRIVNING AV TJÄNSTEN... 4 5.1 Tjänstens syfte och

Läs mer

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten.

Diagnos och delaktighet. Använd 1177.se i mötet med patienten. Diagnos och delaktighet Använd 1177.se i mötet med patienten. Använd 1177.se i mötet med patienten Det är mycket som ska förmedlas i mötet med patienten. Patienten ska kunna förstå informationen, vara

Läs mer

Tydligare spelregler och samordning av krav Rekommendationer till nytta för patient, vård och företag

Tydligare spelregler och samordning av krav Rekommendationer till nytta för patient, vård och företag Tydligare spelregler och samordning av krav Rekommendationer till nytta för patient, vård och företag Karina Tellinger McNeil, SKL Andreas Namslauer, SSCi Ordnat införande av digitala tjänster och produkter

Läs mer

Utkast Ramverk för gallring av information i 1177 Vårdguidens e-tjänster

Utkast Ramverk för gallring av information i 1177 Vårdguidens e-tjänster Utkast Ramverk för gallring av information i 1177 Vårdguidens e-tjänster Fastställande av personuppgiftsansvar och gemensamma principer för gallring av information Version 2.0 Senast ändrad Innehåll Ramverk

Läs mer

Kontaktsjuksköterskefunktionen i Landstinget Västmanland Kartläggning och analys våren 2015

Kontaktsjuksköterskefunktionen i Landstinget Västmanland Kartläggning och analys våren 2015 Datum: 2015-04-27 Dnr: LTV150519 Kontaktsjuksköterskefunktionen i Landstinget Västmanland Kartläggning och analys våren 2015 JONAS LOSTELIUS ENHETEN FÖR KUNSKAPSSTYRNING OCH UTBILDNING 2 (12) INNEHÅLL

Läs mer

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar Workshop 11 oktober 2013 Sammanställning av reflektioner och enkätsvar 99 deltagare i workshopen Socialtjänsten i Nässjö, Eksjö, Tranås, Vetlanda, Aneby, Sävsjö Skolor från Nässjö, Eksjö, Aneby, Vetlanda,

Läs mer

Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården

Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården Katja Vuollet Carlsson Regional samordnare för kontaktsjuksköterskor 2016-10-06 KSSK uppdrag nationell Fokus på områden där samverkan/samarbete behövs

Läs mer

PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar

PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar PRIMA PRIMÄRVÅRD! En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar Diskussionsunderlag för patientorganisationer inför möten med vårdcentraler Mål Att skapa en modell för hur patientorganisationer

Läs mer

regionvastmanland.se Välkomna! Pilotverksamhet: Digitalt vårdmöte

regionvastmanland.se Välkomna! Pilotverksamhet: Digitalt vårdmöte Välkomna! Pilotverksamhet: Digitalt vårdmöte Innehåll Pilotprojektet Digitalt vårdmöte Vad är en pilot & vad krävs för att delta i den? Om Digitalt vårdmöte Nästa steg Kontaktuppgifter och information

Läs mer

Patientinformation. Min vårdplan. Information till dig som fått diagnos prostatacancer

Patientinformation. Min vårdplan. Information till dig som fått diagnos prostatacancer Patientinformation Min vårdplan Information till dig som fått diagnos prostatacancer Vårdplanen får du som patient för att du ska kunna vara delaktig i din vård i den utsträckning som du önskar. Vårdplanen

Läs mer

Läkares och patienters perspektiv på journal via nätet

Läkares och patienters perspektiv på journal via nätet Läkares och patienters perspektiv på journal via nätet Åsa Cajander, docent vid inst för IT, Uppsala universitet Ture Ålander, med dr, läkare, IFV, Uppsala Universitet Agenda Presentation av DOME Läkarnas

Läs mer

Kataraktoperationer. Resultat från patientenkät hösten 2009

Kataraktoperationer. Resultat från patientenkät hösten 2009 Kataraktoperationer Resultat från patientenkät hösten 2009 Utvecklingsavdelningen Analysenheten Helene Johnsson September 2010 Sammanfattning I denna rapport presenteras resultatet från patientenkät hösten

Läs mer

Vad är ett standariserat vårdförlopp?

Vad är ett standariserat vårdförlopp? Vad är ett standariserat vårdförlopp? Ledtid som mäts nationellt 1. Misstanke 3. Välgrundad misstanke: Remiss 5. MDK 7. Start av första behandling Ingång Utredning Behandling Uppföljning 2. Ev. filterfunktion

Läs mer

Ramverk för invånares åtkomst till journalen

Ramverk för invånares åtkomst till journalen Ramverk för invånares åtkomst till journalen Bilaga 2 Så fungerar tjänsten Journalen Innehåll Så fungerar tjänsten Journalen... 1 1. Så fungerar tjänsten Journalen... 3 1.1 Säker inloggning krävs... 3

Läs mer

Bakgrund. RÄTTSPROMEMORIA Version: Sid 1/6. Tel

Bakgrund. RÄTTSPROMEMORIA Version: Sid 1/6. Tel Vårdgivares personuppgiftsansvar vid anlitande av tredjepartstjänster för hemmonitorering som kombineras med ett personligt lagringskonto för patienter Denna promemoria berör hur långt en vårdgivares personuppgiftsansvar

Läs mer

Journalen på nätet ett nationellt projekt. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis.

Journalen på nätet ett nationellt projekt. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis. Journalen på nätet ett nationellt projekt Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis.se 08-452 71 67 Målbild i CeHis handlingsplan 2013-2018 Varje individ kan nå alla uppgifter

Läs mer

Regional riktlinje för dokumentation av

Regional riktlinje för dokumentation av Regional riktlinje för dokumentation av cancervårdsprocessen i Melior Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journal via nätet. Frågor och svar JVN, version

För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journal via nätet. Frågor och svar JVN, version För medarbetare i vården: Vanliga frågor och svar om e-tjänsten Journal via nätet Frågor och svar JVN, version 2017-06-12 Översikt frågor Fråga: Vad är e-tjänsten Journal via nätet?... 3 Fråga: Vad är

Läs mer

NATIONELL SATSNING FÖR KORTARTE VÄNTETIDER I CANCERVÅRDEN 2017 ÅR TRE AV FYRA

NATIONELL SATSNING FÖR KORTARTE VÄNTETIDER I CANCERVÅRDEN 2017 ÅR TRE AV FYRA FOTO: ANNA KERN NATIONELL SATSNING FÖR KORTARTE VÄNTETIDER I CANCERVÅRDEN 2017 ÅR TRE AV FYRA Tillsammans för kortare väntetider i cancervården Omkring 65 000 personer i Sverige kommer att få en cancerdiagnos

Läs mer

Satsning på cancervården

Satsning på cancervården Satsning på cancervården Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna Skapa en mer jämlik vård med ökad kvalitet och

Läs mer

Sammanfattning: När många samarbetar för patientens bästa

Sammanfattning: När många samarbetar för patientens bästa Sammanfattning: När många samarbetar för patientens bästa Sammanfattning av en första delrapport från Ineras förstudie Stöd för multidisciplinära konferenser 2018 02 19 SAMMANFATTNING: NÄR MÅNGA SAMARBETAR

Läs mer

Resultat från användarenkäten WEBBRAPPORT FRÅN RIKSSTROKE UTGIVEN NOVEMBER 2016

Resultat från användarenkäten WEBBRAPPORT FRÅN RIKSSTROKE UTGIVEN NOVEMBER 2016 Resultat från användarenkäten WEBBRAPPORT FRÅN RIKSSTROKE UTGIVEN NOVEMBER 2016 FÖRORD Under våren 2016 genomförde Riksstroke en användarundersökning i syfte att ta reda på hur registret används i verksamheten.

Läs mer

Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet!

Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet! Digitalt är Normalt! nu blir ehälsa en integrerad och naturlig del av vårdutbudet! Daniel Forslund (L) Innovationslandstingsråd Stockholms läns landsting 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Slutrapport Uppdrag 1 Introduktion till UX-produktion. Johanna Lundberg Finnsson HT2016

Slutrapport Uppdrag 1 Introduktion till UX-produktion. Johanna Lundberg Finnsson HT2016 Personas Utifrån mina erfarenheter och kvalitativa gissningar tog jag fram tre stycken personas. Jag skapade dem en i taget för att försöka hålla fokus på att utveckla dem lite mer på djupet. Om jag hade

Läs mer

Kursplan Gränssnittsdesign och Webbutveckling 1 Vårtermin 2014

Kursplan Gränssnittsdesign och Webbutveckling 1 Vårtermin 2014 Kursplan Gränssnittsdesign och Webbutveckling 1 Vårtermin 2014 Kurswebb: www.creativerooms.se/edu, välj Gränssnittsdesign eller Webbutveckling 1 Lärare: Aino-Maria Kumpulainen, aino-maria.kumpulainen@it-gymnasiet.se

Läs mer

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL Av Marie Magnfält 170113 Bakgrund Under större delen av den här kursens gång har min arbetsplats varit en kirurgisk vårdavdelning, avdelning 350, på Östra

Läs mer

Täby kommun. Verksamhetssystemet Pulsen Combined. Förstudie. Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5

Täby kommun. Verksamhetssystemet Pulsen Combined. Förstudie. Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5 Verksamhetssystemet Pulsen Combined Förstudie Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Ansvarig nämnd/styrelse 1 4. Metod 1 5. Projektorganisation

Läs mer

Undervisningen i ämnet mobila applikationer ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet mobila applikationer ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MOI Ämnet mobila applikationer behandlar olika tekniker för att utveckla programvara riktad mot mobila enheter samt processen från idé till färdigt program. Ämnet mobila applikationer får bara anordnas

Läs mer

Kartläggning av problemområde i koloncancervården Multidisciplinär konferens vs. ledtider

Kartläggning av problemområde i koloncancervården Multidisciplinär konferens vs. ledtider Kartläggning av problemområde i koloncancervården Multidisciplinär konferens vs. ledtider Victoria Fomichov Statistiker Koloncancer i sydöstra regionen Medelåldern för diagnosår 2010 är 72 år. Ca 400 fall

Läs mer

Löften till cancerpatienter - resultatredovisning

Löften till cancerpatienter - resultatredovisning Ett samarbete inom cancervården i sydöstra sjukvårdsregionen Löften till cancerpatienter - resultatredovisning INNEHÅLL Inledning... 3 Regionala processledarens kommentar... 3 LÖFTE 1 Alla cancerpatienter

Läs mer

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat

Kunskapsunderlag Mätsystem Stöd till förbättring Ej kategoriserat Dokumentation från regional konferens kroniska sjukdomar (Västervik, Gränsö 13-14 november) Dokumentation har fördelats mellan Kunskapsunderlag, Mätsystem och Stöd till förbättring, men inte på MIKRO (Vårdteam/klinik),

Läs mer

Sammanställning erfarenheter kring support

Sammanställning erfarenheter kring support Sammanställning erfarenheter kring support Delrapport 5 Projekt Videomöten via 1177 Vårdguidens e-tjänster Om delrapport support Delrapporten är en sammanställning av hur projektet Videomöten via 1177

Läs mer

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 Uppdraget Region Uppsala och kommunerna i länet önskar generellt förbättra

Läs mer

Starta program i utbildningsmiljön via Inera

Starta program i utbildningsmiljön via Inera Stöd och behandling Västra Götalandsregionen 2019-04-10 Starta program i utbildningsmiljön via Inera Stöd och behandlings utbildningsmiljö heter Designverktyget. Här kan du som vårdpersonal testa program

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Simrishamns Kommun DIGITALAVERKTYG I FÖRSKOLAOCHSKOLA INFORMATIONTILLPERSONAL

Barn- och utbildningsförvaltningen. Simrishamns Kommun DIGITALAVERKTYG I FÖRSKOLAOCHSKOLA INFORMATIONTILLPERSONAL Barn- och utbildningsförvaltningen Simrishamns Kommun DIGITALAVERKTYG I FÖRSKOLAOCHSKOLA INFORMATIONTILLPERSONAL DATORNI SKOLAN "EN-TILL-EN" OCHGAFE Simrishamns kommun erbjuder alla elever från årskurs

Läs mer

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten RPB 2019-2021 Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Fem målområden Inkluderande invånare/patienter Skapa trygghet,

Läs mer

Rapportmall Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Alicia Hellgren Projektnamn: Tryggare övergång från onkologen till neurologen för patienter med hjärntumör

Läs mer

Healthcare Inc, 1177 Vårdguidens e tjänster, webbtidboken och samverkan med Inera. Marika Jonsson Utvecklingsledare leg sjukgymnast

Healthcare Inc, 1177 Vårdguidens e tjänster, webbtidboken och samverkan med Inera. Marika Jonsson Utvecklingsledare leg sjukgymnast Healthcare Inc, 1177 Vårdguidens e tjänster, webbtidboken och samverkan med Inera. Marika Jonsson Utvecklingsledare leg sjukgymnast Fråga: Healthcare incstudentprojekt Uteblivna besök Innovationsprocessen

Läs mer

Vässa IT-stödet i administrativa processer

Vässa IT-stödet i administrativa processer FOU-FONDEN FÖR FASTIGHETSFRÅGOR Vässa IT-stödet i administrativa processer ETT PILOTPROJEKT MELLAN UPPSALA KOMMUN OCH UPPSALAHEM 1 Förord Är det krångligt att införa nya IT-system i verksamheten? Är det

Läs mer

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Innehåll Förord Kap 1 Därför är kompetensutveckling viktig för verksamheten Så skapar du en bra arbetsmiljö Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Mars februari Medborgarpanel 8. Tillgång till din patientjournal på internet

Mars februari Medborgarpanel 8. Tillgång till din patientjournal på internet Mars 2014 10 23 februari 2014 Medborgarpanel 8 Tillgång till din patientjournal på internet Inledning Hösten 2011 startade Landstinget Kronoberg en medborgarpanel. I panelen kan alla som är 15 år eller

Läs mer

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland

Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Från Guru till Guide - personcentrerad vård i Landstinget Sörmland Hanna Lundstedt Programsamordnare personcentrerad vård Linda Lännerström Verksamhetsutvecklare, doktorand, division primärvård Sveriges

Läs mer

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven?

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Inledning Många elever har svårt att förstå och minnas kunskapskraven. I utvärderingar av min undervisning får ofta frågor kopplade

Läs mer

Workshop Stöd och behandling. Vad vill vi lägga in på plattformen?!

Workshop Stöd och behandling. Vad vill vi lägga in på plattformen?! Workshop Stöd och behandling Vad vill vi lägga in på plattformen?! Agenda Vilka är här? Film -stöd och behandling på nätet Vad är plattformen Stöd och behandling Min vårdplan cancer - stödfunktion Sömnbehandling

Läs mer

E-Hälsa Digital mottagning och Webbtidbok

E-Hälsa Digital mottagning och Webbtidbok E-Hälsa Digital mottagning och Webbtidbok 2016-11-30 Bakgrund Efterfrågan bland patienter Hur vi på företaget kan arbeta för att bedriva effektivare vård. Då har med begreppen effektivitet och effektivare

Läs mer

Nationell databas. Mäta ledtider inom : Kortare väntetider i cancervården

Nationell databas. Mäta ledtider inom : Kortare väntetider i cancervården Nationell databas Mäta ledtider inom : Kortare väntetider i cancervården Landstingen ska mäta och redovisa vårdförloppen Ledtider som ej följs upp nationellt i denna satsning Mätning och redovisning av

Läs mer

Camilla Harrskog Intern information i en mobil applikation

Camilla Harrskog Intern information i en mobil applikation Camilla Harrskog Intern information i en mobil applikation Camilla om ICA-handlarnas Förbunds app Appen är nog den mest kostnadseffektiva produktion vi gjort. Den har hjälpt oss att slå rekord i ICA-handlare

Läs mer

Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården

Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården Rapport 2012 2 (6) Sammanfattning Alla cancerpatienter ha tillgång till en kontaktsjuksköterska eller motsvarande, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

Formativ utvärdering 5C1106 Tillämpad fysik, mekanik

Formativ utvärdering 5C1106 Tillämpad fysik, mekanik 1 of 10 2006-02-19 23:57 Formativ utvärdering 5C1106 Tillämpad fysik, mekanik Syftet med denna utvärdering är att samla in era uppfattningar från hösten 2005 om kursen som helhet. Gå igenom de första 18

Läs mer

Checktjänsten - enkla webbtest visar vägen Fredrik Lennartsson

Checktjänsten - enkla webbtest visar vägen Fredrik Lennartsson Checktjänsten - enkla webbtest visar vägen Fredrik Lennartsson Digital hälsa och vård Invånarens perspektiv Hur vet vi som invånare om vi har drabbats av en kronisk sjukdom Vilka riskfaktorer finns för

Läs mer