Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP"

Transkript

1 Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Eva Magee Projektnamn: Förbättring och trygghet för patienter på Hematologimottagningen, Varberg Sjukhus.

2 1. Define (Definiera) I den nationella cancerstrategin för framtiden (SOU 2009:1) ska det tas fram en individuell skriftlig vårdplan för varje patient med cancerdiagnos. En patient och närstående får ta emot mycket information inom vården muntlig och skriftlig. Möjligheten med denna process är att kunna kartlägga vilken information vårdpersonalen på min enhet erbjuder. Hur upplever patienter/närstående den information vi ger och är de nöjda. Ger vi den trygghet för att som människa orka igenom den resa det innebär att vara sjuk. Genom att vårdpersonalen på min enhet öppnar upp för en diskussion kring hur våra patienter/närstående upplever, ger det en ökad uppmärksamhet och vi lyssnar mera på vad patienter/närstående uttrycker sig. Patienter/närstående känner sig mera involverade och delaktiga vilket förhoppningsvis ger en ökad trygghet. Områden som blir involverade är att fråga patient/närstående om: - Informationspärmen - Muntig information - Aktiv överlämning stamcellsenheten Sahlgrenska sjukhus - Strålning enheten - Psykosocialt Syftet Syftet med projektet är att undersöka vilken information patient/närstående behöver och vill ha för att öka deras delaktighet och ge trygghet. Mål Målet med projektet är att kartlägga och undersöka vilken information som erbjuds till patienter/närstående. Delmålet är att designa en individuell skriftlig vårdplan utifrån patient/närståendes behov för att öka deras delaktighet och trygghet. Verksamhets chefen är uppdaterad om mitt projekt. Min avdelnings chef samt mina kollegor på hematologimottagningen får kontinuerlig information under processen. Tidsplan Intervjuer två månader. Pilottest tre- fem månader Sedan utvärdering och eventuella förändringar. 2, Measure (Mäta)

3 Jag började med att kartlägga vilken information patienterna/närstående får i nuläget. Sedan gick jag vidare med att intervjua tre patienter och en närstående. Jag informerade patienterna om förbättringsarbetet och de godkände och var intresserade att bli intervjuade. Det blev intervju med öppna frågor och det tog minuter. Jag hade några frågor under intervjun, för att föra samtalet framåt. - Hur kände/uppfattade du informationen du får/fick vid läkarbesöken? - Hur kände/uppfattade du informationen du får/fick av kontaktsjuksköterskan? - Var informationen du fick tillräcklig anpassad för dig? - Har du reflekterat över på vilket sätt du skulle vilja få din information för att ge dig det stöd du behöver? - Vilken information passar dig bäst för att förstå den vård du får? - Har du känt tillräckligt med stöd från mottagningens personal? - Vilket mera stöd skulle du vilja få? - Har personalen tagit hänsyn till dina önskemål ang, vården och behandling? Jag skrev ner samtalet och läste igenom svaren och gjorde ett fiskbens diagram, för att lyfta fram olika områden. (se Bilaga 1) Områden som lyftes fram är: - Information vid diagnos tillfället - Hur informationen ges.. - Krav - Vad för information som ges.. - Behov - Tillgänglighet Information vid diagnos tillfället. Patienterna tycker att det viktigaste är att läkare tar sig tid och sitter i lugn och ro, inte är stressade. Det är viktigt att visa hänsyn och det ger ökad delaktighet. Det gäller även sjuksköterskorna. En närstående fick hen partners diagnos förklarad över telefon från en annan klinik och det var självklart chockerande. Man blir lite chockad vid diagnos tillfället, man är så klart lite ställd. När läkaren berättar. Det är bra att få sitta i lugn och ro och gå igenom biverkningar, man är lite känslig. Broschyrer är bra. Hur information ges Patienterna tyckte att läkarna och sjuksköterskorna tog sin tid och informationen var rak och tydlig under hela sjukdomsförloppet. Läkarna sitter ner och talar i lugn och ro. Ibland kunde det vara lite mycket eftersom patienten/närstående är inte van vid vokabulären som används. Viktigt för patient och frun var att läkaren sätter sig ner och talar i lugn och ro, inte stressad då kände han sig mera delaktigt och tog mer hänsyn. Det har varit nån enstaka läkare som inte gjorde detta det var mera jobbigt att ta till sig informationen. Krav

4 Kraven som patient ville var att kunna fortsätta med den nya medicinen. En patient hade inga krav och har funnit sig i sin situation och litar på personalen. Vad för information som ges.. Patienter/närstående berättar att de få en pärm med information och broschyrer om sjukdomen att det var bra. De beskriver att de får bra information om biverkningar och att det är viktigt. Informationen om övergången till SU transplantationen var bra, men det hade varit bra om det fanns ett filmklipp på en webbsida över hur det går till. Behov Patient och närstående berättar att det kunde vara lite mycket information ibland, att man kunde få något nedskrivet, som till exempel vad som skall hända, biverkningar, kunna skriva ner sina frågor innan besöket. Närstående berättar att speciellt när man inte följer med vore det bra med något skriftligt för man tolkar information olika. Patienterna förklarar att det är bra när någon följer med på besöket för att kunna lyssna på informationen. Det är bra att att kunna ringa men ibland förklarar en närstående att det vore bra om det fanns en mailadress för vissa svar kan man få senare, vill helst inte störa. Läkemedel förklaras som svårt att förstå och det är bra om det är tydligt. En patient skulle vilja få nedskrivet bra webbsidor att söka om sin sjukdom för det är så mycket ute på nätet. Det vore bra om personalen frågade lite tidigare om hen närstående kunde erbjudas kurator kontakt i tidigare skede. Tillgänglighet Tillgängligheten berättar alla patient/närstående är bra och att vi är lätt att nå. Det går alltid att ringa och det ger en trygghet. 4. Design (Designa) Efter intervjuerna satt jag ner och studerade vilken information vi redan ger och vad vi kan förbättra. Patienterna/närstående förklarar i intervjuerna att det vore bra att kunna skriva ner frågor som kommer upp hemma innan mötet samt skriva ner vad som sägs under ett besök som biverkningar och mediciner. Patienterna/närstående upplevde att den skriftliga informationsmappen som gavs ut var bra och därför gjorde jag inga ändringar på den i nuläget. Jag sökte information om olika skriftliga vårdplaner layouts som fanns i regioncancer centrum och SKL. Jag fann att min vårdplan i broschyr form skulle passa. Jag designade två stycken, en som kommer att användas under utredning med underlag för att kunna skriva ner svar på frågor kring patientens utredning. En broschyr som kan användas under behandling, med plats för att skriva ner frågor innan besöket och skriva vad som sker under och efter besöket. När min vårdplan var färdig informerade jag en läkare som skulle testa under två månader, på patienter/närstående som kommer till läkarbesök för utredning. Läkaren var informerad sen tidigare om projektet. Jag informerade mina sjuksköterskor kollegor om min vårdplan och att jag under två månader kommer att dela ut dessa broschyrer. Några kollegor hade inget emot att själv dela ut till patienterna.

5 Utvärdering Efter ca fem månader intervjuade jag tre patienter som hade fått min vårdplan. Frågorna jag ställde handlade om vilket behov de kände, vilket värde det gav och om någon förändring som behövdes göras. Dessa tre jag samtalade med hade inte använt den eller tagit med sig den till läkare eller sjuksköterske besöket. En av dem förklarade att de hade glömt den och att de hade en annan bok som de skriver upp sina frågor innan besöket. Samma person förklarar vidare att min vårdplan är jätte bra för att få en samlad information men det är svårt att hinna med och skriva under läkarbesöket. Det vore väldigt bra att efter läkarbesöket få tillfälle tillsammans med sjuksköterskan skriva ner det som informerades på besöket. En annan patient menar att när han i början var som sämst orkar han inte skriva och då hade det varit bra om sjuksköterskan kunde hjälpa till med att skriva ner och förtydliga det som sades. Den tredje som jag intervjuade gick igenom och visade mera i detalj vad han tyckte var bra och inte bra i broschyren, exempel att det är bra med en sida för frågor och att kunna kryssa i olika biverkningar. Det kunde var mera anteckningslinjer att skriva på och mindre text, samt att tidsplanen fungerar bättre i broschyren utredning. Broschyren min vårdplan under utredning som delades ut till patienter av läkaren fungerar bra, både som ett stöd för läkaren och patient. Svårigheten som tilltalades var om när passar det sig att läkaren skall skriva eller om patient/närstående klarar det själv. 5. Control (Överlämning och ständig förbättring) Vid ett möte på arbetsplatsen informerade jag till kollegorna om intervjuerna och en sammanfattning av projektet. Jag är i processen att genomföra några ändringar i min vårdplan utifrån patientens och kollegors åsikter. Dessa ändringar kommer att utvärderas efter ett par månader. 6. Learn (Lärande) Projektet började med mitt intresse för hur vi människor tar emot information, speciellt i svåra situationer. Det var intressant att noggrant gå igenom hur, vad och varför vi ger information, och att det görs på olika sätt. Intervjuerna som genomfördes gav en bra information för hur patienterna/närstående känner och upplever sin tid som sjuk och hur de hanterar sin situation. De var väldigt engagerade i samtalet och gav lätt ut sina åsikter. Jag kan rekommendera att använda öppna intervjuer vid ett projekt. Patienterna visar bara tacksamhet och intresse när någon frågar hur de upplever och kan vara inblandande i vården. Det svåraste under projektet var att engagera kollegorna. Jag skulle under tidigare skede samtalat med min chef om mitt projekt i detalj och vad som begärs. Det gavs inte många möjligheter till träffar på grund av personalbrist, därför informerade jag till mina kollegor en och en under tidens gång. Det blev ett arbetsplatsmöte där jag gav en redovisning och det kom fram många bra åsikter, såsom innehållet, utseende, när vi skall dela ut den och hur vi informerar patienterna. Sammanfattningsvis gav processen mig viktig lärdom till hur svårt det är att föra över den entusiasmen jag känner till mina kollegor. Det mest positiva var att lära känna människor jag har fått intervjua och hur jag har tagit med mig det till det dagliga arbetet.

6 Lätt att nå

Rapportmall Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Annette Flodberg Projektnamn: Informationspärm för patienter med gynekologisk cancer. 1. Define (Definiera)

Läs mer

Rapportmall Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Alicia Hellgren Projektnamn: Tryggare övergång från onkologen till neurologen för patienter med hjärntumör

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Linda Thörnberg Anki Larsson Kirurgkliniken SkaS Lidköping Projektnamn: Utformning och

Läs mer

Designprojekt på Kirurgimottagningen SU/S

Designprojekt på Kirurgimottagningen SU/S Designprojekt på Kirurgimottagningen SU/S Postoperativ Drop-in mottagning När patienten själv får bestämma! Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Eva Andersson, Eva Fredriksson,

Läs mer

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL Av Marie Magnfält 170113 Bakgrund Under större delen av den här kursens gång har min arbetsplats varit en kirurgisk vårdavdelning, avdelning 350, på Östra

Läs mer

Namn på deltagare: Helena Eriksson Projektnamn: Skydda din hud

Namn på deltagare: Helena Eriksson Projektnamn: Skydda din hud Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Helena Eriksson Projektnamn: Skydda din hud 1. Define (Definiera) Definiera problemet: Ungdomar får idag för lite

Läs mer

Rehabiliteringsplan för patienter med gynekologisk cancer

Rehabiliteringsplan för patienter med gynekologisk cancer Rapportmall- Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rehabiliteringsplan för patienter med gynekologisk cancer EvaMarie Salvadores CHALMERS 1. Define (Definiera)

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Karin Janneson Projektnamn: Utformning och införande av Min vårdplan, onkologimottagningen

Läs mer

Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON

Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON Patienter och närstående som medskapare i vården ERFARENHETER FRÅN SKARABORGS SJUKHUS Patientlagen Stärka och främja patientens ställning Främja patientens integritet,

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas

Läs mer

Gemensamt inskrivningssamtal

Gemensamt inskrivningssamtal Gemensamt inskrivningssamtal Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 Hp Jessica Wetterberg Christina Wiberg Aronsson 160115 Rapportmall Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling

Läs mer

Införande av rutin för min vårdplan på Hematologmotagningen och Onkologmottagningen.

Införande av rutin för min vårdplan på Hematologmotagningen och Onkologmottagningen. Införande av rutin för min vårdplan på Hematologmotagningen och Onkologmottagningen. Författare: Lena Scotting Jonasson Anette Jepsen Kurs: Förbättringskunskap för kontaktsjuksköterskor 15hp VT/HT 2016.

Läs mer

Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Projektnamn: Hjälp och stöd att leva det vanliga livet i skuggan av cancern - Cancerrehabilitering efter behov till alla kvinnor med

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Förbättringsprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP. Define

Förbättringsprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP. Define Förbättringsprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Learn Sammanfa a och reflektera över projektet Reflektera över gruppens/ den egna lär-processen Dela erfarenheter

Läs mer

Rapportmall Förbättringsprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Förbättringsprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Förbättringsprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Catarina Dahlqvist, Mikael Wilsborn Projektnamn: Kartläggning av hur centrala infarter

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Maritha Johansson Projektnamn: Hur ska vi som kontaktsjuksköterskor arbeta på vår kolorektalmottagning.

Läs mer

Tydliggörande av kontaktsjuksköterskans funktion

Tydliggörande av kontaktsjuksköterskans funktion Slutrapport för förbättringsarbetet som genomförts vid Hematologimottagningen på Hallands sjukhus Varberg Tydliggörande av kontaktsjuksköterskans funktion Kurs: Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för

Läs mer

Designprojekt Min vårdplan

Designprojekt Min vårdplan Designprojekt Min vårdplan Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 7,5 HP Marie Dolk, rapport januari 2017 Kontaktsjuksköterska, Onkologenheten, SÄS, Borås Define I den nya patientlagen

Läs mer

Aktuella studier. Kaisa Bjuresäter, Sjuksköterska, Fil Dr, Universitetslektor. Institutionen för hälsovetenskaper Karlstads universitet

Aktuella studier. Kaisa Bjuresäter, Sjuksköterska, Fil Dr, Universitetslektor. Institutionen för hälsovetenskaper Karlstads universitet Aktuella studier Kaisa Bjuresäter, Sjuksköterska, Fil Dr, Universitetslektor Institutionen för hälsovetenskaper Karlstads universitet Regionala arbetsgruppen för kontaktsjuksköterska Utvärdering av ny

Läs mer

Vill ge anhöriga partners stöd

Vill ge anhöriga partners stöd Vill ge anhöriga partners stöd Ett utvecklingsarbete på Gynavdelning 45 Norra Älvsborgs Länssjukhus SLUTRAPPORT gör det jämt! Gynavdelning 45, NÄL, Trollhättan 2 Innehållsförteckning Allmänt 3 Inledning

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården

Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården Kontaktsjuksköterskans roll och uppdrag i cancervården Katja Vuollet Carlsson Regional samordnare för kontaktsjuksköterskor 2016-10-06 KSSK uppdrag nationell Fokus på områden där samverkan/samarbete behövs

Läs mer

Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaksjuksköterskor 15 HP PALLIATIV VÅRD-ett personcentrerat arbetssätt.

Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaksjuksköterskor 15 HP PALLIATIV VÅRD-ett personcentrerat arbetssätt. Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaksjuksköterskor 15 HP PALLIATIV VÅRD-ett personcentrerat arbetssätt. Ellinor Carlsson NU sjukvården 2018-01-21 SLUTRAPPORT DEFINE Jag arbetar som kontaksjuksköterska

Läs mer

Övergripande rapport. Område 3 Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2009 Mottagningar

Övergripande rapport. Område 3 Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2009 Mottagningar Övergripande rapport Område 3 2009 Mottagningar Övergripande rapport Område 3 2009 Mottagningar Läsvägledning Utskriften ger en översikt av resultatet utan kommentarer. Rapporten visar verksamheternas

Läs mer

Min vårdplan och information

Min vårdplan och information Min vårdplan och information Till dig som ska utredas och behandlas för en trofoblastsjukdom Den här pärmen ska innehålla information som kan ge dig en tydligare överblick över den vård du erbjuds. Syftet

Läs mer

Vårdguidens e-tjänster,

Vårdguidens e-tjänster, tjänster, Ett projekt för att öka kännedomen om dessa tjänster Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Kristina Danielsson Kirurgmottagningen SU/Östra DEFINE Jag har upplevt

Läs mer

Min vårdplan och information. till dig som ska utredas och behandlas för sarkom

Min vårdplan och information. till dig som ska utredas och behandlas för sarkom Min vårdplan och information till dig som ska utredas och behandlas för sarkom Den här pärmen ska innehålla information som kan ge dig en tydligare överblick över den vård du får. Syftet är att göra det

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

PATIENTENS BEHOV AV OCH

PATIENTENS BEHOV AV OCH PATIENTENS BEHOV AV OCH RÄTT TILL INFORMATION OM RISKEN FÖR SEXUELL OHÄLSA I SAMBAND REKTALCANCERKIRURGI. Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor inom cancervård, 15hp Centre for

Läs mer

Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans

Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans Mitt namn : Utredning, behandling och uppföljning planerar vi tillsammans För den som vårdas på grund av cancer är det mycket att hålla reda på, ta till sig och försöka förstå. Vilken cancerform är det?

Läs mer

God kommunikation mellan patient och personal

God kommunikation mellan patient och personal God kommunikation mellan patient och personal God och säker vård förutsätter god kommunikation mellan patient, närstående och vårdpersonal Agenda/Handbok Del 1 personal Grundläggande för bättre kommunikation

Läs mer

Rapport Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapport Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapport Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Socialt arbete inom cancervården en uppdragsutbildning för kuratorer Carina Mannefred, Jessica Mellquist 2018-01-25

Läs mer

Min vårdplan och information

Min vårdplan och information Min vårdplan och information INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 1. Kontaktuppgifter 2. Min vårdplan 3. Min diagnos 4. Min behandling 5. Praktisk information om din operation 6. Praktisk information

Läs mer

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE

UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE UTFORMANDE AV INFORMATION SOM SKA GE EN TRYGGARE PATIENT PÅ LUNGMOTTAGNINGEN I SKÖVDE RAPPORTMALL Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 hp Jeanette Gunnarsson Bakgrund: Beskrivning

Läs mer

En Individuell Samarbetsplan Utvärdering av psykiatrisk sjukhusvård

En Individuell Samarbetsplan Utvärdering av psykiatrisk sjukhusvård Intervjumall Instruktion till intervjuaren: Utvärderingen görs som en semistrukturerad intervju, efter sjukhusperiodens avslut när patienten KÄNNER SIG REDO. Intervjun hålls förslagsvis av patientens psykiatrikontakt/case

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Helena Setterberg Projektnamn: Patienter med thyreoideacancer och NET (neuroendokrin tumör)

Läs mer

.. år. Man Kvinna. Sammanboende Bor ensam. Folkskola/Grundskola (motsvarande) Yrkesskola/Gymnasium (motsvarande) Högskola/Universitet (motsvarande)

.. år. Man Kvinna. Sammanboende Bor ensam. Folkskola/Grundskola (motsvarande) Yrkesskola/Gymnasium (motsvarande) Högskola/Universitet (motsvarande) 1. Ålder.. år 2. Kön Man Kvinna 3. Boende Sammanboende Bor ensam 4. Utbildning (ange högsta) Folkskola/Grundskola (motsvarande) Yrkesskola/Gymnasium (motsvarande) Högskola/Universitet (motsvarande) 5.

Läs mer

Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården

Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården Kontaktsjuksköterskor inom blodcancervården Rapport 2012 2 (6) Sammanfattning Alla cancerpatienter ha tillgång till en kontaktsjuksköterska eller motsvarande, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Läs mer

Case: Kunskapsstöd för bättre hälsa: Patienten rapporterar själv inför läkarbesök

Case: Kunskapsstöd för bättre hälsa: Patienten rapporterar själv inför läkarbesök Case: Kunskapsstöd för bättre hälsa: Patienten rapporterar själv inför läkarbesök SAMMANFATTNING PER är en internetbaserad e-hälsotjänst där patienten själv registrerar uppgifter om sin hälsa och sjukdomsutveckling

Läs mer

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT Sida 1 av 26 Svarsfrekvenser Referensdata Korrigerad svarsfrekvens riket Korrigerad svarsfrekvens regionen Svarsfrekvenser Antal 61,2 60,8 Procent Totalt utskickade Returnerade

Läs mer

Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion

Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion Till dig som skall Opereras För Aortaaneurysm Aortaocklusion Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-19 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen

Läs mer

Hur blir det möjligt?

Hur blir det möjligt? Hur blir det möjligt? - Att skapa förutsättningar för patienten, dig själv och din organisation. - Att implementera, vad är det? Eva Eliasson Fysioterapeut/ Lymfödemterapeut Rehabiliteringsenheten Centralsjukhuset

Läs mer

Somatisk vård för personer med långvarig psykisk sjukdom

Somatisk vård för personer med långvarig psykisk sjukdom Somatisk vård för personer med långvarig psykisk sjukdom 2018-02-21 Jarl Torgerson Docent, överläkare Psykiatri Psykos Sahlgrenska Universitetssjukhuset Syfte Det övergripande syftet är att kartlägga

Läs mer

Kontaktsjuksköterska i cancervård Uppsala-Örebroregionen

Kontaktsjuksköterska i cancervård Uppsala-Örebroregionen Kontaktsjuksköterska i cancervård Uppsala-Örebroregionen Kaisa Bjuresäter Sjuksköterska, filosofie doktor, universitetslektor i omvårdnad Karlstads universitet Maria Larsson Specialistsjuksköterska i onkologi,

Läs mer

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER

OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Fråga PERSONCENTRERAD VÅRD OCH FÅ PATIENTEN TILL PARTNER Mahboubeh Goudarzi samtalar med Göte Nilsson. Relationsbyggandet är viktigt både för vårdpersonalens arbetsglädje och för patienternas tillfrisknande.

Läs mer

RÅD till närstående Diagnos Sjukdomsutveckling/insikt Läkarbesök: Vara steget före Medicin

RÅD till närstående Diagnos Sjukdomsutveckling/insikt Läkarbesök: Vara steget före Medicin RÅD till närstående Diagnos Tag diagnosen som en utmaning och lär känna sukdomen. Stöd den parkinsondrabbades ansvar för sin hälsa, var delaktig i det förebyggande arbetet att morverka sjukdomsförloppet.

Läs mer

Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv

Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv Aktiva överlämningar Carereprojektet regionalt perspektiv Katja Vuollet Carlsson Samordnande kontaktsjuksköterska RCC Norr Västerås, Onkologidagarna 2016-03-17 Aktiv överlämning Under patientens tid i

Läs mer

Handledning för stöd till patient och närstående vid inträffad vårdskada

Handledning för stöd till patient och närstående vid inträffad vårdskada Handledning för stöd till patient och närstående vid inträffad vårdskada www.lio.se råd till dig som är sjukvårdspersonal när en patient skadas i vården 1 Förklara för patienten och närstående vad som

Läs mer

Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit?

Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit? Hälsosamma levnadsvanor är även viktigt för patienter med cancer, men hur når vi dit? Hans Hägglund Överläkare, docent Verksamhetschef Akademiska Sjukhuset Hemsjukvård efter benmärgstransplantation har

Läs mer

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT

NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT NYCKELTAL NATIONELL PATIENTENKÄT Sida 1 av 26 Svarsfrekvenser Referensdata Korrigerad svarsfrekvens riket Korrigerad svarsfrekvens regionen Svarsfrekvenser Antal 35,2 37,6 Procent Totalt utskickade Returnerade

Läs mer

Bra att veta om din behandling med ORENCIA (abatacept) vid reumatoid artrit

Bra att veta om din behandling med ORENCIA (abatacept) vid reumatoid artrit Bra att veta om din behandling med ORENCIA (abatacept) vid reumatoid artrit O R E N C I A a b ata c e p t 1 2 O R E N C I A a b ata c e p t Innehåll Om Orencia 5 Din behandlingsplan 6 Biverkningar 9 Vanliga

Läs mer

STUDENTER UTVECKLAR VÅRDEN MED STÖD AV KVALITETSREGISTER

STUDENTER UTVECKLAR VÅRDEN MED STÖD AV KVALITETSREGISTER STUDENTER UTVECKLAR VÅRDEN MED STÖD AV KVALITETSREGISTER Inger Jansson programansvarig, sjuksköterskeprogrammet Göteborgs universitet Olga Valkova Petra Näslund leg sjuksköterskor, tidigare studenter vid

Läs mer

Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept)

Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept) Bra att veta om din intravenösa infusionsbehandling med ORENCIA (abatacept) ORENCIA ABATACEPT 1 2 ORENCIA ABATACEPT Innehåll Om ORENCIA (abatacept) 5 Din behandlingsplan 6 Biverkningar 9 Vanliga frågor

Läs mer

Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv?

Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv? Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv? Anna-Karin Dahl och Anki Delin Eriksson Regionalt Cancercentrum Väst och Verksamhet onkologi, SU Bakgrund Projekt inom ramen för

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Involvera patienten i utvecklingen av vården Tema 3

Involvera patienten i utvecklingen av vården Tema 3 Involvera patienten i utvecklingen av vården Tema 3 http://www.natverket-hfs.se/forbattringsarbete Patient och personal utvecklar hälso- och sjukvården tillsammans! Upplevelsebaserade förbättringar tillsammans

Läs mer

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden på webben Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård Marie-Louise Elebring, kommunikationsenheten 20160914 1177 Vårdguiden på webben Region Östergötlands

Läs mer

God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN

God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN Mål och mätning- vad vill vi uppnå? Målet: Att planerade aktiviteter/åtgärder från BPSDskattningar genomförs på samtliga demens avdelningar. I Oktober över 80% genomförda

Läs mer

Redovisning av förbättringsarbete med BPSD-registret

Redovisning av förbättringsarbete med BPSD-registret Redovisning av e med BPSD-registret 2015-2016 Titel på et Teammedlemmar Beskriv er enhet kort samt bakgrunden till ert e Syfte med et Mål (SMARTA) Hur kom ni fram till era mål? Vilka PGShjul har ni jobbat

Läs mer

VO Planerade Operationer Urologiska enheten. Prostataprojektet. Slutrapport. Karin Bolin Projektledare 2007-02-22

VO Planerade Operationer Urologiska enheten. Prostataprojektet. Slutrapport. Karin Bolin Projektledare 2007-02-22 VO Planerade Operationer Urologiska enheten Prostataprojektet Slutrapport Karin Bolin Projektledare 27-2-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 3 Sammanfattning 3 Kontaktsjuksköterska 3 Sjuksköterska vårdavdelning

Läs mer

Akuten och omvärlden ett förbättringsprojekt i samarbete mellan Landstinget i Värmland och Karlstads universitet

Akuten och omvärlden ett förbättringsprojekt i samarbete mellan Landstinget i Värmland och Karlstads universitet Akuten och omvärlden ett förbättringsprojekt i samarbete mellan Landstinget i Värmland och Karlstads universitet Carina Bååth, Klinisk Lektor och Maria Larsson, Docent Institutionen för hälsovetenskaper

Läs mer

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS UPPFÖLJNING

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS UPPFÖLJNING Version 8.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i akut stroke 2008-01-01och därefter. RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS UPPFÖLJNING Dessa uppgifter fylls i av vårdpersonalen innan patienten går hem Personnummer

Läs mer

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barn till föräldrar med allvarlig somatisk sjukdom Att implementera lagen inom vuxensomatisk vård Neurologiska klinikens arbete med rutiner

Läs mer

Mobil närvård Sjuhärad. Resultat uppföljning hembesök

Mobil närvård Sjuhärad. Resultat uppföljning hembesök Mobil närvård Sjuhärad Resultat uppföljning hembesök 2017-12-01 Metod En enkät Tio frågor Öppnad 08 juni 2017 Genomförande Löpande inmatning hembesök av alla professioner, alla vårdgivare Avslutad 01 december

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 39 PIVA Psykiatriska kliniken Kristianstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Projektplan. för PNV

Projektplan. för PNV Projektplan för PNV ( Patient Närmre Vård) Eva Müller Avdelningschef Vårdenheten avd 15 2005-06-06 1 Innehållsförteckning Bakgrund sid. 3 Syfte sid. 4 Metod sid. 4 Kostnader sid. 5 Tidsplan sid. 5 Referenslista

Läs mer

Foto: Sophie Eriksson

Foto: Sophie Eriksson Foto: Sophie Eriksson Telefonrådgivning och samtalsmetodik Elisabeth Almgren Eriksson Sjuksköterska Omvårdnadshandledare Utbildare Länsombudsdagar Januari 2018 Livskunskap Redskap och strategier i telefonrådgivning

Läs mer

Vad tycker du om vården?

Vad tycker du om vården? 8668 Vad tycker du om vården? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen och vi hoppas att

Läs mer

KUPP Mottagning K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson

KUPP Mottagning K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson Denna enkät är ett referensexemplar. För mer information - se enkätens sista sida KUPP Mottagning K U P P Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2007 ImproveIT AB & Bodil Wilde Larsson 1. Ålder 2. Kön Jag är.

Läs mer

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011 Identifiera minst en person som kan tänka sig att vara med i fortsatt utvecklingsarbete. Fråga 1 Hans D. Enligt riktlinjerna Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör säkerställa ett multiprofessionellt

Läs mer

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER INNEHÅLL En ny situation 1 Be om hjälp och stöd 2 Var medmänniska 4 Låt inte er omgivning styra 6 Ta hand om dig själv 8 Hitta saker att uppskatta 10

Läs mer

Hur ser tidsplanen ut för införandet i Region Halland?

Hur ser tidsplanen ut för införandet i Region Halland? 1(5) Vad är Journal via nätet? Journalen via nätet är en e-tjänst som innebär att invånare via internet kan ta del av uppgifter i patientjournalen. För att nå tjänsten krävs e-legitimation. Invånaren loggar

Läs mer

Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv?

Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv? Hanterar du cytostatika säkert för patienter, arbetsmiljö och dig själv? Anna-Karin Dahl och Anki Delin Eriksson Regionalt Cancercentrum Väst och Verksamhet onkologi, SU Bakgrund Cytostatika utgör en stor

Läs mer

KLOKA FRÅGOR KLOKA FRÅGOR. Om äldres läkemedelsbehandling att ställa i sjukvården

KLOKA FRÅGOR KLOKA FRÅGOR. Om äldres läkemedelsbehandling att ställa i sjukvården KLOKA Om äldres läkemedelsbehandling att ställa i sjukvården 1 KLOKA Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Vad tycker du om öppenvården?

Vad tycker du om öppenvården? 0 Vad tycker du om öppenvården? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen och vi hoppas

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING. 1. Kort utvärdering 2. Exempel på vad deltagare gjort mellan modul 1 och 2. Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson

SAMMANSTÄLLNING. 1. Kort utvärdering 2. Exempel på vad deltagare gjort mellan modul 1 och 2. Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson SAMMANSTÄLLNING 1. Kort utvärdering 2. Exempel på vad deltagare gjort mellan modul 1 och 2 Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson Stockholms Miljösamverkan 5-6 och 26 oktober 2017 Vad har

Läs mer

Skaraborgs sjukhus Så här arbetar vi med patientklagomål Marga Brisman och Christer Printz Chefläkare Skaraborgs sjukhus

Skaraborgs sjukhus Så här arbetar vi med patientklagomål Marga Brisman och Christer Printz Chefläkare Skaraborgs sjukhus Skaraborgs sjukhus Så här arbetar vi med patientklagomål 2017-10-12 Marga Brisman och Christer Printz Chefläkare Skaraborgs sjukhus Patientens upplevelse är viktig för oss! Exempel på patientupplevd avvikelse

Läs mer

Min vårdplan introduktion och manual

Min vårdplan introduktion och manual Min vårdplan introduktion och manual Nationella cancerstrategin lyfter i många stycken fram sådant som stärker patientens ställning. Ett kriterium för en god cancervård är att varje cancerpatient får en

Läs mer

Patientens upplevelse av vården på intensivvårdsavdelning. PROM i Svenska Intensivvårdsregistret

Patientens upplevelse av vården på intensivvårdsavdelning. PROM i Svenska Intensivvårdsregistret Patientens upplevelse av vården på intensivvårdsavdelning PROM i Svenska Intensivvårdsregistret Uppföljning av vårdresultat Tidigare mortalitet Bedömning av effektivitet och fördelar, relaterat till mänskliga

Läs mer

När var senaste besöket på onkologmottagningen?

När var senaste besöket på onkologmottagningen? Sammanställning enkät Din upplevelse av övergången mellan onkologen och neurologen på Sahlgrenska sjukhuset Vem är du som fyller i enkäten? Patient 6 Närstående När hade du/patienten senaste besöket på

Läs mer

Närståendestöd. Svenska palliativregistret. För fortsatt utveckling av vården i livets slutskede

Närståendestöd. Svenska palliativregistret. För fortsatt utveckling av vården i livets slutskede Närståendestöd Svenska palliativregistret För fortsatt utveckling av vården i livets slutskede Svenska palliativregistret Södra Långgatan 2 392 32 Kalmar Telefon 0480-41 80 40 http://palliativ.se Steget

Läs mer

Sällsynt övergång. Riksförbundet Sällsynta diagnoser.

Sällsynt övergång. Riksförbundet Sällsynta diagnoser. Sällsynt övergång Riksförbundet Sällsynta diagnoser www.sallsyntadiagnoser.se/verksamhet/overgangsprojektet/ Steg 1 BREVET Inbjudan till tjänsten som överlämnas av barnläkare till ungdomen Hej! Nu kan

Läs mer

Omsorgsförvaltningen / Särskiltboende / Sjögläntan

Omsorgsförvaltningen / Särskiltboende / Sjögläntan FÖRBÄTTRINGSARBETE BPSD SJÖGLÄNTAN VINSLÖV 2015/2016 Enhetschef Sjukgymnast Arbetsterapeut Sjuksköterska Teamledare BPSD Admin Anna-Lena Eriksson Håkan Nilsson Ingrid Nilsson Agneta Levander Jakobsson

Läs mer

Sammanställning av uppföljningsmöten

Sammanställning av uppföljningsmöten Sammanställning av uppföljningsmöten Delrapport 2 Projekt Videomöte via 1177 Vårdguidens e-tjänster Om uppföljningsmöten Delrapporten är en sammanställning av erfarenheter och synpunkter från uppföljningsmöten

Läs mer

Brytpunktsamtal. Var, när och hur ska det genomföras? Varför är det viktigt? Kunskap och kommunikation

Brytpunktsamtal. Var, när och hur ska det genomföras? Varför är det viktigt? Kunskap och kommunikation Brytpunktsamtal Var, när och hur ska det genomföras? Varför är det viktigt? Kunskap och kommunikation SK-kurs Palliativ vård, 2016-04-08, Maria Jakobsson, PKC Brytpunktsprocess Palliativa insatser Brytpunkts

Läs mer

Vad tycker du om vården?

Vad tycker du om vården? 080008 Vad tycker du om vården? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen och vi hoppas

Läs mer

opereras för förträngning i halspulsådern

opereras för förträngning i halspulsådern Till dig som skall opereras för förträngning i halspulsådern Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på

Läs mer

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP

Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Rapportmall Designprojekt Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP Namn på deltagare: Jeanette Kindströmmer Projektnamn: Kontaktsjuksköterska Hematologen Skövde 1 (10) 1. Identify

Läs mer

PiR. Patientsäkerhet i Realtid. en metod för lärande. Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra. Stefan Wallerius. Anna Gyberg.

PiR. Patientsäkerhet i Realtid. en metod för lärande. Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra. Stefan Wallerius. Anna Gyberg. Stefan Wallerius Överläkare Anna Gyberg Versamhetsutvecklare Leg. sjuksköterska Eva-Karin Elkjaer Vård- och omsorgskoordinator Leg. sjuksköterska PiR Patientsäkerhet i Realtid en metod för lärande Medicin,

Läs mer

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-05-10 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Primärvård, Hälsa och habilitering Fastställt

Läs mer

Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF

Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF Vårdförloppskoordinator, lokal processledare och kontaktsjuksköterkans roll i SVF 2017-04-04 Namn Marie Boëthius Koordinator Lokal processledare Kontaktsjuksköterskan Aktiva överlämningar Avgränsning och

Läs mer

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen Standardiserad utskrivningsprocess - startar på akutmottagningen Landstinget i Värmland Befolkningsmängd Värmland 275 904 Tre akutsjukhus Karlstad, Arvika och Torsby 30 vårdcentraler i länet Standardiserad

Läs mer

Arbetsmiljöenkät 2011

Arbetsmiljöenkät 2011 Arbetsmiljöenkät 2011 SU total Kvalitetsområden Index Kvalitetsområden Diagrammet visar medarbetarnas omdöme på respektive kvalitets område. Bakom varje kvalitetsområde finns ett antal frågor som medarbetarna

Läs mer

Alla tjänar på ett starkt team!

Alla tjänar på ett starkt team! Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum arbetar tillsammans med olika aktörer för att skapa en jämlik, patientfokuserad och effektiv cancervård. I Sverige

Läs mer